2017. május 14., vasárnap

DRÁGA VIKTOR! ELMEGYEK...

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: OMari
2017.05.14.


Tudod, én vagyok az a Bözsi néni, aki a múltkor már írt Neked, bár nem érdemelted meg, mert engem nem kerestél meg... Pedig akkor már tudnád, miért vagy nekem olyan drága... Mióta Te vagy az elnökük a fideszeseknek, azóta a mi családunk teljesen elszegényedett.

Kevesebbet eszek, mert a pénz is kevesebb, de amennyivel kevesebb a pénz, annyival több megy el. Így aztán ne csodálkozz, ha keresetlen szavakkal sokszor emlegetünk, azzal az aranyos, drága jó édesanyáddal egyetemben…

A múltkor nem írtam Neked, de azért jöttem az otthonba, hogy a szeretteimen könnyíthessek. Nekem lett mostanra a legkevesebb pénzem, úgyhogy csak rontottam a családi költségeket, Tőletek tudom, hogy a veszteséges projekteket át kell lépni, ezért úgy gondoltam a nyakadba varrom magam, betelepedek egy állami szociális otthonba, és elleszek. Végül is itt meg van mindenem, kaja, ágy, orvos, és ha nincs kedvem itt aludni, észre sem veszik, ha nem vagyok a helyemen…

Épp hogy csak felmelegedtél alulról a bársonyszékben, már beleköptél Kedveském a levesünkbe… A fiam akkoriban minimálbérrel helyezkedett el 50 évesen, Te gondoltál egyet és megadóztattad azt is. Meg emeltél valamennyit és örvendeznünk kellett, hogy nagyjából ugyanannyi lett a pénz adózás után, mint előtte pár évig… Aztán felmondtak neki, merthogy szerencsétlenségére iskolában helyezkedett el, és ti átírtátok a köznevelési törvényt, feleannyi műszaki dolgozóra lett szükség. Hátha nem lesz semmi zűr – alapon… Alig hogy elvesztette az állását, levitted a fiam segélyét 28-ról 22 ezerre. Az unokám akkoriban volt középiskolás, és mivel a suliban kirúgtátok a takarítók felét, délutánonként bent maradt egy órát, hogy az osztálytermüket rendezzék, kiszemetezzék. Ezért aztán elvesztette azt a kétórás munkáját, amit a sarki boltosnál harcolt ki magának árufeltöltőként. Az iskolai kirúgott takarítók közt volt a menyem is, aki innentől segélyre került – volna, ha nem lett volna a férje, a fiam. De mivel ő ekkor már a 22 ezret herdálta, a felesége nem szipolyozhatott Benneteket, segélyt nem kaphatott. Hisz egy családban csak egy ingyenélő lehet. Igazatok van lelkem, munka nélküli léhűtők csak dögöljenek… Egy év múlva remélem szentem, Te is az leszel…

HÁZASODNI, TEMPLOMBA JÁRNI, SZAPORODNI, HÚZNI AZ IGÁT, HÁLÁSAN KUSSOLNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG 
Szerző: Swan Edgar
2017.05.14. 


„A családi értékek mellett kiálló négynapos nemzetközi rendezvénysorozatot, a Családok Budapesti Világtalálkozóját rendezik meg május végén Budapesten – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy szerdai háttérbeszélgetésen (…) Emlékeztetett arra, hogy amikor 2014-ben megalakult a harmadik Orbán-kormány, a miniszterelnök a feladatok megszabásakor az Emberi Erőforrások Minisztériumának címezve annyit mondott: szülessen minél több gyermek Magyarországon!”

Fideszül nem beszélő embertársaimnak fordítok. Gyermeket egyedül nevelő szülő ne menjen a rendezvényre, mert ők nem család. Akkor sem, ha az anya és akkor sem, ha az apa neveli a gyermeket, vagy gyermekeket.

Unokát nevelő nagyszülő se menjen, mert ők sem család. Egynemű párok főleg ne menjenek, mert ők soha az életben nem lesznek család.

Élettársi kapcsolatban élők sem alkotnak családot. Akkor sem, ha több gyermeket nevelnek akár közös, akár más kapcsolatból születetteket.

Fideszül a család: egy olyan férfi és nő hivatalosan is deklarált kapcsolata, amelyben a felek képesek az önreprodukcióra és ezt meg is tették. Továbbá az a család, ahol apa dolgozik, anya is dolgozik, valamint isteni zserbót süt, ápolja az idős szülőket és közben mosolyogva takarít.

Két ember, akik szeretik egymást, boldogan és harmonikus kapcsolatban élnek, de nem házasodtak össze, vagy nem házasodhattak össze (mert például egyneműek), azok nyugodtan maradjanak otthon, ez a nap nem róluk szól. Ezzel szemben az az emberpár, amelyben apu rendszeresen, vagy alkalmanként veri anyut – vagy fordítva, mert jóval kisebb arányban, de azért előfordul -, egyik szülő, vagy akár mindkettő bántalmazza, éhezteti, lelkileg terrorizálja a gyermekeit, nyugodtan mehet, mert ők családot alkotnak...

HA FIDESZES VAGY, NEM HAGYNAK ELBUKNI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.05.14.


Közbűnök miatt egyetlen Fidesz-kádernek sem engedi el a párt a kezét. Egyre hosszabb a lista azokról a látszólag bukott fideszesekről, akik botrányaik csillapodtával megint részt kaptak a zsákmányból.

A legfrissebb hír, hogy Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt Fodor Ibolyát jelöli a Pécsi Értéktár Bizottságba. A hölgy, akit 2003-ban jogerősen másfél év felfüggesztett börtönre ítéltek jelentős összegre elkövetett sikkasztás miatt igazán akkor került reflektorfénybe, amikor 2015-ben önkormányzati képviselőként fenyegetett egy közalkalmazottan egy komment miatt. Az erről kérdező riportert "tehetségtelen kis majomnak" nevezte, majd ráhívta a rendőröket. Később derült ki, hogy 2014-ben a kormány ellen tüntetőket hazaárulóknak titulálta. A sorozatos botrányok hatására Páva akkor így beszélt Fodorról: "az Ön viselkedése, az, ahogyan és amiket ír, mond a pécsieknek a különféle közösségi oldalakon, fórumokon, elfogadhatatlan, példátlan és méltatlan Pécs bármelyik választott képviselőjéhez!"

A jelek szerint alaposan megváltozott Páva álláspontja – látva a jelölést.

Persze Fodor Ibolyánál sokkal nagyobbak is buktak sokkal nagyobbakat, ám aggódniuk a napi betevőért nekik sem kell.

A legnagyobb zuhanó mindenképp dr. (?) Schmidt Pál köztársasági elnök – aki plágiumbotránya miatt volt kénytelen távozni a Sándor Palotából. Ennek ellenére minden jelentősebb Fidesz-rendezvény díszvendége, 2014-ben beválasztották a nemzet sportolói közé – tisztes havi apanázzsal –, 2015 októberében elnöke lett annak az uniós csoportnak, amelynek feladata, hogy elemezze a sport szerepét az Európai Unió külkapcsolataiban, valamint a budapesti olimpiai tervet felügyelő testület elnökének is megtette Orbán. Erre mondják: puhára esett.

Talán még nála is kipárnázottabb volt Várhegyi Attila zuhanása. Az első Orbán-kormány nemzeti örökség minisztériumának államtitkárát jogerősen ítélték börtönre sikkasztásért, amelyet még szolnoki polgármestersége idején követett el – 125 millióval megkárosítva a városát. A kormányból ugyan távoznia kellett, ám őt nem hagyták az út szélén. A Fidesz veresége után – Simicska Lajos közreműködésével és támogatásával – PR-kommunikációs céget alapított, amelynek aztán lényegében minden narancsos önkormányzat leadta a "védelmi pénzt". 2006 után pedig alig akadt nem fideszes vezetésű település. Jól ment a szekér, Várhegyi azonban többé már nem került reflektorfénybe. Azonban 2010 után ő felügyelte – és felügyeli a mai napig – a közmédia átalakítását és üzemeltetését. A leghallgatási botrányban az ő neve forgott a legtöbbet. A kis túlélő akkor a G-nap után is pozícióban maradt – és van a mai napig is.

De Várhegyinél jóval kisebb figurák után is lehajol a párt. Méltán merült a feledésbe Szabó Attila, aki közszereplését mindössze a "csopaki rém" jelzővel tette emlékezetessé...

TGM: ÉHSÉGSZTRÁJKOK, ŐRIZETBE VÉTELEK, KERÍTÉSEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TAMÁSGÁSPÁRMIKLÓS
2017.05.14.


Törökországban, ahol az Erdoğan-diktatúra köztisztviselők, közalkalmazottak, katonatisztek, aktivisták, független értelmiségiek tízezreit veti börtönbe (meg jó sok ellenzéki politikust, nemzetgyűlési képviselőt), lapokat tilt be, újabban középiskolai és egyetemi oktatók, kutatók tízezreit bocsátja el törvénytelenül, néhányan éhségsztrájkolnak – közülük két tanár, Nuriye Gülmen és Semih Özakça több mint hatvan napja: ők ketten súlyos életveszélyben vannak.

A tiltakozások egyelőre eredménytelenek, a nemzetközi nyomás nagyon gyönge. A németországi állami vállalatok (mindenekelőtt a Rheinmetall) folytatják a fegyverszállításokat az Erdoğan-rezsimnek; a török állam a NATO tagja. A rezsim a halálbüntetés újbóli bevezetésére (és alkalmazására) készül.

Izraelben 6500 palesztint tartanak – bírói ítélet nélkül – biztonsági őrizetben. A Fatah alelnöke, az ötszörös életfogytiglanra plusz még negyven évre ítélt Marvan Barghúti, s rajta kívül még körülbelül száz palesztin fogoly éhségsztrájkol az embertelen fogva tartási körülmények ellen: az izraeli hatóságok nem engedélyezik a családtagok látogatását, az élelmiszercsomagokat, a beszélőket; az élelmezés és az egészségügyi ellátás csapnivaló. Nem szólva arról, hogy Izrael joghatósága a megszállt területeken enyhén szólva kérdéses. Az éhségszrájkolókkal szolidáris tüntetőket az izraeli biztonsági erők brutálisan verik szét. Az izraeli állam avval, hogy az emberi jogokat és az arab-palesztin kisebbséget védelmező nem kormányzati szervezetek (NGO-k) egy részét „külföldi ügynök”-ként kényszeríti regisztrációra – az orosz kormányzaté mellett – egyik ihletője volt a gyalázatos magyarországi „civiltörvénynek”. Az újabban a Fatahhal és a PFSZ-szel együttműködést kereső Hamasz megváltoztatta az alapokmányát, ebben lemondott Izrael megsemmisítéséről, elismerte Izrael létjogát – ami az eddigiekhez képest nagy kompromisszum a fegyveres, korábban sok merényletet elkövető szervezettől. Ezt az alapokmányt Netanjahu izraeli miniszterelnök a televízió élő, egyenes adásában tépte össze és hajította a sarokba. A palesztin területeken tovább épülnek az illegális zsidó telepek a hadsereg védelme alatt...

NEM LEHETETLEN A VÁLTOZÁS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.05.14.


Amikor tavaly nyáron a család a faluba költözött, és a fiúcska megjelent a nyári tanodatáborunkban, elég rémisztőnek tűnt a helyzet. Egy szegregátumban az ember sok mindenhez hozzászokik, az alul-szocializált gyerekekhez mindenképpen, de ő mindannyiunkat próbára tett. Senkivel nem tudott három percig meglenni úgy, hogy ne ugrott volna neki, és semmivel sem tudott három percig egyvégtében foglalkozni. Ha a többiek valami játékba fogtak, egy perc alatt tönkretette, vagy azzal, hogy összetépte, rombolta, törte azt, amivel a többek játszottak, vagy egyszerűen fellökve őket elvette és elrohant vele, ha valaki meg utána szaladt, azt megverte. Hét éves kora ellenére több agresszió szorult bele, mint az összes többibe együttvéve.

Messziről indultunk vele is. Aztán a kezelhetetlen vadóc, főleg a tanodás egyéni foglalkozások hatására elkezdett tudni megülni, fejlesztő játékokkal játszani, lassan nőtt a figyelemkoncentrációja, és elindulhatott a fejlődése is. A tanodában lenyűgöző figyelemmel és türelemmel foglalkoztak vele a kollégák, és ennek pár hónap múlva kezdtek látszani az eredményei. Elkezdődött kialakulni a számfogalma, boldogan rakosgatta a kártyákat, mikor valamilyen logika szerint párosítani kellett formákat, fejlődött a finom-motorikája, és nagyon lassan fejlődni kezdett az önuralma is. Kezdte megszokni hogy figyelnek rá, érdeklődnek utána, hogy fontos valakinek, hogy megdicsérik. A pozitív hatások kezdtek nála pozitív változásokat hozni.

De sokáig „egyemberes” maradt (és gyakran még mindig az), vagyis egyedüli figyelmet igényelt a szakembertől, és ha valami, vagy valaki felbosszantotta, azonnal kész volt ököllel elégtételt venni. Nem számított, hogy gyerekről, vagy felnőttről van szó, az indulati fok magasabb volt, mint a kontroll önmaga felett.

A művészeti suliban az én csoportomban van. Az elején rémes volt nálam is, már a tanterembe vezető úton is felrúgta az előtte haladót, mire beértek, már mindig sírt valaki, akit megütött, ok nélkül, csak úgy, a semmiért. Szerencsém volt, mert rajzolni, színezni szeretett. Bár formáit néha alig ismertem fel, a felületet is túl nagy ívű mozdulatokkal töltötte ki, de láthatóan lekötötte a dolog, egyre hosszabb ideig.

Közben pszichológussal is össze tudtuk kapcsolni, és a háttérre is tudtunk hatni, a család nőtagjai is kezdtek bevonódni az asszonyközösségbe. Egyre több érzékelhető változást vettünk észre rajta. Elkezdett akarni megfelelni nekünk. Visszafogni a benne feltörő féktelen indulatot. Elkezdte érezni, hogy mások is vannak mellette, és pozitívan fordulnak felé. Megértette, hogyha ő pozitív, akkor mások is azok vele, ám a negatív viszonyulásban nem várhat másoktól sem mást. A tanodában szokás, hogy minden szülinaposat dallal és valami kis ajándékkal köszöntenek fel. Azt hiszem, ilyet csak itt kapott először. Szégyenlősen takarta el az arcát, megható volt látni, hogy egy pozitív dolog érzelmileg mennyire megérinti.

Az indulatkezelés nagy próbája volt, mikor valami versenyhelyzetben nem ő lett a győztes, és nem ő kapott valamit. Eleinte megverte azt, aki legyőzte, elvette a díját, később csak dúlt-fúlt, a szemével szinte szúrt, képtelen volt feldolgozni a kudarcát, aztán lassan eljött a kérdezés ideje: mit kellene tennem, hogy én is győzhessek?

Megjelent nála valami hosszabb távban gondolkodás, valamihez kötődve (főleg egy-egy személyhez, vagy jutalomként adott eseményen történő részvételhez) a megfelelési szándék. Egyre többször éreztük, pozitívan reagál a visszacsatolásban. Elmosolyodott. Örült. Megölelt. Dicséretet várt. Segített. Igyekezett. Minden helyzetet kihasználtunk a pozitív visszacsatolásra. Figyeltük, ha egy másik gyerek felé pozitív gesztust tett, és akkor is megdicsértük. Újra és újra érzékeltettük vele, hogy nemcsak a felnőttek viszonylatában kell megfelelnie, hanem a kortársai között is. Amikor a felnőttek nem látják...

A KÖZFOGLALKOZTATÁS AZONNALI MEGSZÜNTETÉSE ÉHSÉGLÁZADÁSHOZ VEZETNE - INTERJÚ FERGE ZSUZSÁVAL

168 ÓRA ONLINE - ITTHON
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2017.05.14.Az Orbán-kormány a társadalmi erőforrások közül kizárólag a hatalomra koncentrál, a tudás sokadrangú a számára – nyilatkozta a 168 Órának Ferge Zsuzsa szociológus. Úgy véli, bármennyire rossz a közfoglalkoztatás jelenlegi rendszere, azonnali megszüntetése éhséglázadáshoz vezetne, ezért alapos tervet kell készíteni a sorsáról. Megkérdeztük a szociológust az Orbán-kormány „szellemtelenítési kísérletéről” is, amelyről a nemrég megjelent, társszerzőkkel írt, Magyar társadalom- és szociálpolitika 1990–2015 című könyvében tesz említést.

– Most megjelent könyvükben azt állítják, hogy a látszólag összevissza meghozott kormányzati intézkedések az oktatásban nem pusztán a pénzkiszivattyúzásról szólnak, hanem egy társadalomkép megvalósításáról. De miért támogatják az emberek azt a politikát, amely a többség elől elzárja a mobilitási utakat?

– Valóban: azt írom, hogy a rendszerváltás utáni kormányok politikáját hirtelen reakciók, ötletszerűségek színezték, és egyetlen kivétellel nem volt olyan vezető gondolat, amire azt lehetett volna mondani, hogy ezek valahonnan valahova akarnak menni. Azt érdemes kiemelni, hogy volt pár év, amíg Magyar Bálint volt az oktatási miniszter. Ez az időszak szólt az oktatás megújításáról, az esélyegyenlőtlenség és a szegregáció csökkentéséről, a kompetenciafejlesztésről. Ekkor az iskolai merevségek oldása és a pedagógusi autonómia növelése bekerült az általános iskola és a középiskola életébe. Minden utólagos vizsgálat azt mutatja, hogy ez az öt-hat év, a vége felé csökkenő forrásokkal és lelkesedéssel, de mégiscsak jelentett valamit. Javultak a PISA-eredmények, csökkent a szegregáció, és utólag a pedagógusok nagyon jelentős része értékelte és élvezte azt, hogy nagyobb lett az autonómiája például a tananyag összeállításában.

– A Fidesz szimbolikus intézkedésekkel kezdte az oktatás átalakítását 2010-ben, többek között megszüntették a buktatás tilalmát és a kötelező szöveges értékelést. A pedagógusok nagy része nem siratta a liberális korszak elmúlását.

– Nyilvánvalóan voltak, akik nem kedvelték a korábbi reform új, gyakran időigényes feladatait. A vélemények megoszlását nem ismerjük pontosan, mert ilyen kutatás nincs. Valószínűnek tartom, hogy amikor az autonómia és az integrált oktatás visszafogása, a modern módszerek kivonása megkezdődött, tehát amikor visszatértünk egy sokkal hagyományosabb, sokkal kevésbé gyerekközpontú rendszerhez, akkor ezt sok pedagógus veszteségként, mások megkönnyebbülésként élték meg. Nem kell újat tanulni, lehet a rutinra támaszkodni, kevesebbet kell ötletelni, készülni. Ez visszavezet ahhoz a kérdéshez, hogy mi áll az Orbán-kormány intézkedéseinek hátterében. Azt hiszem, a társadalmi hierarchiák erősítése mellett a szellemhez, a tudáshoz, a spiritualitáshoz, a gondolkodáshoz való viszonyról van szó az iskola elleni hadjáratban. A Fidesznek tulajdonképpen soha nem voltak igazi közügyei. Olyan közös célja, ami az egész társadalomra vonatkozik. A programokban szerepelnek ilyen vágyak. Megneveznek különböző célokat, de a tényleges intézkedésekben ezeknek nem igazán látjuk a nyomát. A szellemhez való viszony számukra egyáltalán nem fontos. A sok lehetséges társadalmi erőforrás közül a hatalomra koncentrálnak, a tudás sokadrangúvá vált számukra. Egyszerűen nem vesznek tudomást arról, amiről a távol-keleti kis tigrisektől kezdve Európa összes országáig mindenhol tudnak, hogy a világ másfelé halad. Például hogy a munka végzéséhez állandóan megújuló tudás kell. Ezt hívják élethosszig tartó tanulásnak. Én most 86 éves vagyok, és látom, hogy minden áldott nap kell valamit tanulni. Még mindig dolgozgatok, ezért követem azt, ami a szakterületemen történik. Ehhez a számítógép használatát is folyton tanulnom kell, de igaz ez a politikai intézkedésekkel kapcsolatban is: meg kell ismernem az új kifejezéseket és az új nézőpontokat. Nincs megállás. Egy mai autót is másképp szerelnek, mint harminc évvel ezelőtt, ez evidens...


ÉRDEKES SZÁMOK A DRÁGULÁSRÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.05.14.


Összeállítottunk egy meglehetősen alapvető élelmiszerekből álló kosarat, és láss csodát: ennek végösszege az előző évinél majdnem 13 százalékkal lett magasabb. Ráadásul úgy, hogy minden árat a KSH hivatalos számaiból vettünk. Pedig sokakban ezekkel kapcsolatban is felmerülhetnek kétségek.

Az idén áprilisban a fogyasztói árak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzététele szerint átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek, valamint a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Előbbiek öt, utóbbiak pedig 2,9 százalékkal lettek drágábbak. Egyes élelmiszerek viszont alaposan rávertek erre az ütemre.

Az előző év azonos időszakához képest 2017. január–áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal nőttek.

Miközben az élelmiszerek ára átlagosan 1,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukoré 12,3, a sertéshúsé 12, a péksüteményeké 6 és például a sajté majdnem 5 százalékkal lett magasabb. Nem titkoljuk, hogy erre is figyelve állítottunk össze egy kosarat, hogy megnézzük: a „szerencsétlenül” vásárlókat mekkora áremelkedés sújthatja. Megjegyezzük – mint az a mellékelt táblázatból is megítélhető – ez a kosár meglehetősen alapvető élelmiszerekből álló, az így kialakított mix pedig cseppet sem életszerűtlen.

Meghökkentő módon elméleti vásárlásunk végösszege az idén áprilisban az előző évinél majdnem 13 százalékkal lett magasabb. Kipróbáltuk, hogy mi a helyzet akkor, ha húsként nem az ütemesen dráguló sertést, hanem az idei áfacsökkentés miatt látványosan olcsóbbá vált baromfit választja modellezett vásárlónk...

AKARJE-E ÖN, KEDVES NEMZETVEZETŐ ORBÁN NERTÁRS?

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.05.14.


Anno megvívtuk a nagy pálinkaháborút, amit ugye, mint kiderült, elbuktunk. Utána jött a nagy kaszinó háború, amit ugyan Vajna megnyert, de a magyar állam elbukta, lehet fizetni a kártérítést a volt játékgép tulajdonosoknak, ez cirka 100 milliárdocska. Utána meg jött számtalanan jogszabály módosítás, de egytől egyig azokat is elbuktuk és persze fizetni kellett, de nem Önnek, hanem nekünk, magyaroknak a befizetett adóinkból!

Drága Orbán nertárs!

Maga asszonta nekünk, hogy kokikat, meg sallereket osztani jár Brüsszelbe, de nagyon úgy néz ki, hogy ezeket mi, a magyar (kisbetűvel) nép kapjuk, hiszen ön, ránk, magyarokra hivatkozik, pedig őszintén megmondom, nem érzem úgy, hogy erre jogalapja lenne.

Matolcsy féle Tündérország csak nem jött el az elmúlt hét év alatt, Magyarország szinte minden mérési szempontból az Európai Unió sereghajtójává vált.

Szóval, én, mint egyszerű mezei állampolgár, aki okult és tanult az ön nemzeti konzultációs leveleiből, az alábbi kérdéseket fogalmaztam meg az ön, illetve minden magyar állampolgár részére:

NEM SZÁMÍTOTT, KI HONNAN JÖTT, AZ ASZTAL KÖRÜL MIND EURÓPA POLGÁRAI VOLTUNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.05.14.


A tegnapi napon volt szerencsém egy érdekes beszélgetésben részt venni. Egy észak-ír srác, egy spanyol és egy katalán lány társaságában. Európa volt a téma, melyben értelemszerűen Magyarország is terítékre került, azonban általánosságban az Unió volt a beszélgetés főszereplője. A Brexit óriási károkat okozhat mind az Unióban, mind az Egyesült Királyság területén. Ugyan a mai napig csak találgatnak és jósolnak a szakértők, annyi bizonyosnak tűnik, hogy több hátránya, mint előnye lesz ennek a döntésnek.

A Brexit megmutatta, mi is a probléma a mai politikai életben. A fiatalok ugyanúgy tehetnek a kilépésről, mint az idősek. Az idősebb generáció olyan témában döntött, ami az ő jövőjüket már kevéssé fogja befolyásolni. A nyugdíjukat nem igazán érinti a Brexit, sem a munkahelyük elvesztésétől, Európa kapuinak bezárásától nem kell félniük. A Brexit a szabad utazás, munkavállalás és tanulás lehetőségétől vágja el a felnövekvő generációt. Mindenki úgy szavazhat, ahogy csak jónak látja, ez is a demokrácia egyik fontos eleme. Azonban a Brexitet a szavazástól távolmaradók magas aránya döntötte el. Ennek a felelőssége a fiatalokat terheli.

Valamiért divat lett apolitikusnak lenni. Igen sokan büszkék arra, hogy nem foglalkoznak politikával. Majdnem olyan menő lett, mint azt mondani nagy büszkén, hogy nem nézünk televíziót. Nekem csak azt magyarázza meg valaki, miért is lett ciki a politikai életben részt venni – de legalábbis követni azt – vagy épp tévét nézni? Valaminek az ignorálása miért is oldaná meg a problémát? Csak magunktól vesszük el a lehetőséget. Becsukott szemmel, némán járni az utcákat nem dicsőség.

Ez a generáció volt az, amely a Brexitről – távolmaradással – döntött. Nem igazán hibáztathatnak mást azért, hogy az európai bankszektor nagyja kivonul Londonból, azért hogy az NHS (egészségügyi rendszer ) akár össze is omolhat munkaerőhiány miatt, vagy hogy teljes szektorok fognak lelassulni a bevándorlók hiányában. És még lehetne sorolni. Sokan azt hiszik, ha távol maradnak a szavazásoktól, azzal jól betettek a rendszernek. Megmutatták nekik. Ellenkezőleg.

Ezért is aggaszt, hogy mi következhet 2018-ban. Igen sokan gondolják, hogy a szavazás értelmetlen. Nincs kire szavazni, vagy ha van is, mit érdekeli az őket, úgyis korrupt párt kerül hatalomra. Tehát el sem mennek szavazni. Sokan gondolkoznak...

MAGYARORSZÁGON TOVÁBBRA IS BÁRKIT LE LEHET HALLGATNI ENGEDÉLY NÉLKÜL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.05.14.


Aki egy polgármesteri irodát hallgat le a polgármester tudta és beleegyezése nélkül, az Magyarországon jogkövető állampolgárnak számít – legalábbis a legfőbb ügyész szerint.

Ózd jobbikos polgármestere harcol – saját bevallása szerint – azzal, hogy tavalyi megválasztása óta folyamatosan lehallgatják az irodáját. Ezúttal a pártelnök Vona Gábor tudakolta a legfőbb ügyésztől: lehet-e ilyet csinálni Magyarországon.

A türelmetleneknek a rövid válasz: igen.

Az ügyészség álláspontjának megértéséhez egy picit vissza kell mennünk az időben. 2016 tavaszán találtak a közmédia vezetőinek irodájában és tárgyalójában lehallgató berendezéseket – mind kép-, mind hangrögzítésre alkalmas, rejtett felvevőket. A fidesznyik káderek érintettségéhez kérdést sem fért, így Polt Péterék komoly kihívással néztek szembe: a nyilvánvalót már nem tagadhatták, de ki kellett találni, miért is nem bűncselekmény az illegális lehallgatás. A kényszer végül parádés ügyészi indoklásban csúcsosodott ki: nem történt tiltott adatszerzés, mivel azt csak és kizárólag magántitok megsértésével lehet elkövetni, magántitkok pedig kizárólag saját tulajdonú ingatlanban, úgynevezett lakásban léteznek. Aki tehát köztitkot lop, annak szabad a pálya. El is engedtek iziben mindenkit...

A FIDESZ OTT ERŐS, AHOL MAGYARORSZÁG GYENGE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.14.


A folyamatos ellenségkeresés, a retrokormányzás, a közbeszéd lebutítása olyan mellékhatásokkal jár, melyek komolyan fenyegetik az ország jövőjét. A kormánypárt támogatói ma már jobbára ott koncentrálódnak, ahol még mindig a 70-es 80-as évek pártállami propagandája a leghatásosabb eszköz a választók bizalmának megszerzésére. Ahol megállt az idő, ott a Fidesz az úr, ám szerencsére vannak olyan társadalmi csoportok, melyek kiszakadtak már a múlt fogságából, és nem akarnak visszatérni a Kádár-kor reflexeihez. A 2018-as választás két Magyarország küzdelméről szól majd, és ha a múlt diadalmaskodik a jövő felett, akkor a lemaradásunk a fejlett világhoz képest már ledolgozhatatlan lesz.

A közelmúlt közéleti eseményei jól alátámasztják azt a vélekedést, mely szerint a Fidesz bázisa azokból a társadalmi csoportokból verbuválódik, melyeknek tökéletesen megfelel Orbán Viktor populista kormányzása, akik számára a Kádár-korszak is épp oly elviselhető volt, mint a mai rezsim országlása. Bözsi néni akár naponta is szavazna Orbán Viktorra, bár a közügyekből alig ért valamit, nyírségi falujában pedig mintha még mindig a tanácselnök gyakorolná a helyi hatalmat. Nem véletlen, hogy épp ide kopogtatott be Orbán Viktor, amikor propagandavideót akart forgatni a stábja.

Ugyanezt a tendenciát mutatja az a felmérés is, melyet az Index közölt a nemzeti konzultáció társadalmi fogadtatásáról. Többnyire az alacsony iskolázottsággal rendelkező, kis településeken élők hiszik el ugyanis erről az alig álcázott propagandafogásról, hogy valós problémákat vetnek fel, és kormány valóban kíváncsi az emberek véleményére. Az aki visszaküldte a kérdőívet, nem érzékeli, hogy a demokrácia megcsúfolása, az állampolgárok mély megvetése húzódik az „Állítsuk meg Brüsszelt!” címet viselő konzultációs csomag mögött. Pedig, aki még most sem kételkedik az Orbán-kormány valódi céljait illetően, annak szinte bármit be lehet adni, ami úgymond "föntről jön".

És itt egy harmadik bizonyság is, mely arról árulkodik, hogy a kormány tényleg azokat a tömegeket célozza meg, melyek egyrészt jóhiszeműek, másrészt viszont nem igazán érzékelik a politikai manipuláció eszközeinek durvaságát. Az a kormányzati ötlet ugyanis, hogy nyugdíjas szövetkezetek létrehozásával segítsenek az egyre kínzóbbá váló munkaerőhiányon, azt sugallja, hogy a Kádár-korszak iránt keltett nosztalgiát is bevetné a kabinet a közelgő kampányban. Ez blöff tényleg retro a köbön, és egyrészt arról árulkodik, hogy semmi épkézláb ötlete nincs a kormánynak arra, hogyan kezeljen egy égető gazdasági problémát, másrészt ezzel palástolná a tényt, hogy nincs forrása a nyugdíjak érzékelhető emelésére...

ANYUKÁM AZT MONDTA, TŰRJEM, AMIT A NAGYBÁCSIM CSINÁL VELEM

DIVÁNY BLOG
Szerző: Farkas Edina Lina
2017.05.13.


Ma Magyarországon a szexuálisan bántalmazott gyerekekre gyakran rásütik, hogy hazudnak, és sokszor maga az igazságszolgáltatás résztvevői traumatizálják őket tovább. Kivétel ez alól a szombathelyi Barnahus ház, ahol kizárólag a gyermek érdekei számítanak, és gyakorlatban is megvalósul a gyermekbarát kihallgatás. Riport.

Barátságos hangulat, megnyugtató színek, aranyos képek a falon - mintha csak egy óvoda folyosóján ülnénk. De ide a gyerekek nem játszani érkeznek, hanem hogy arról meséljenek, amit minél hamarabb el akarnak felejteni. Magyarország egyetlen Barnahus házában jártunk, amelyet kimondottan a szexuálisan bántalmazott kiskorúak gyermekbarát kihallgatására hoztak létre. Az adományokból és szoros szakmai összefogásból létrejött pilot program vezetőjével, Dr. Lazáry Györgynével beszélgettünk a módszerről, a gyermekbarát igazságszoltatásról, és arról, hogy ennek gyakorlata még mennyire esetleges Magyarországon.

“Nincs plüssállat, ha azokat keresi”

- mondja dr. Lazáry Györgyné a Barnahus ház létrehozója és a pilot program stábjának vezetője, miközben az úgynevezett kihallgatószobában vizsgálódom, ahol a gyerekek megnyugtató környezetben, egy speciálisan kiképzett szakpszichológusnak először és utoljára mesélnek arról, hogyan bántották őket.

“A plüssjáték félrevezeti a gyereket, mert azt gondolhatja, játszani jön ide. De helyette arról kell mesélnie, hogyan bántották. Sok gyerekbarát rendőrségi kihallgatószobában helyeznek el szőrös játékállatokat, hibásan, ugyanis disszonancia van az aranyos játék, és a helyzet között. Arról nem beszélve, hogy a tinik ettől úgy érzik, óvodásnak nézik őket” - magyarázza dr. Lazáry Györgyné, aki hosszú évtizedek óta tevékenykedik igazságügyi pszichológus szakértőként. Bevallása szerint mindig gyerekbarát módszerekkel, a gyerekek érdekeit szem előtt tartva dolgozott, de praxisa alatt túl sokszor kellett végignéznie, hogy a szexuálisan bántalmazott gyerekeket milyen további traumáknak teszi ki a magyar igazságszolgáltatás rendszere. Így amikor 2013-ban először találkozott a Barnahus ház ideológiájával, úgy döntött, mindenképp szeretné elsajátítani és alkalmazni az izlandi munkamódszert...

Civil összefogással jött létre:

A BARNAHUS modell szombathelyi bevezetése széleskörű civil együttműködés eredménye. Főleg alapítványi, egyesületi, önkormányzati segítséggel, és Szombathely város támogatásával hozták létre azokat a helyiségeket, amelyekben a vizsgálat és a terápia történik majd. Született egy szakmai stáb is, amely a házon belüli munkát végzi, ebben az igazságszolgáltatás munkatársai, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, illetve a gyermekvédelmi szakemberek működnek együtt.

Az ötéves előkészítő munka után 2016. november 15-én, Magyarországon elsőként Szombathelyen, a TEGYESZ épületében pilot programként nyílt meg. A Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete és a szintén szombathelyi Pro Juventute Egyesület dolgozott a Barnahus beindításán Szombathely Megyejogú Város Önkormányzatához beadott és megnyert pályázatokkal, napi működést pedig a szombathelyi a Vas Megyei TEGYESZ finanszírozza. A stáb munkatársai közalkalmazottak státuszban tevékenykednek, és a Vas megyei szakellátásba bekerülő gyerekekkel foglalkoznak elsősorban, de ha van kapacitás, akkor egyéni megkereséseket is vállalnak...

"NINCS OKUK LEÁLLNI" - AKÁR MÁR HÉTFŐN ÚJRA TÁMADHAT A ZSAROLÓVÍRUS

444.HU
Szerző: akiraly
2017.05.14.


Akár már hétfőn újabb támadás érheti a világ számítógépes hálózatait. A pénteken indult, világszerte mintegy 125 ezer számítógépes rendszert megfertőző zsarolóvírus megfékezése csak átmeneti siker, a vírus terjedését kvázi véletlenül megállító, anonimitást kérő 22 éves számítástechnikai szakember, MalwareTech szerint a támadóknak "nincs okuk leállni".

"Rengeteg pénz van ebben" - mondta, hozzátéve, hogy "nem kell nagy erőfeszítéseket tenniük a kód megváltoztatásához és az újabb támadáshoz". MalwareTech úgy tudta megfékezni a vírus terjedését, hogy megtalálta a kódba ágyazott kikapcsológombot: egy nagyon bonyolult url-t, amire a vírus lekérdezéseket küldött, és pozitív válasz esetén leállt. MalwareTech észrevette, hogy a domain nincs regisztrálva. Gyorsan regisztrálta, ezzel ideiglenesen megfékezte a vírust.

Ez azonban azt is jelzi, hogy csupán ennek a kódrészletnek az átírásával újra terjedni kezdhet a világon végigsöprő fertőzés, amit valószínűleg legközelebb már nem lesz ennyire egyszerű megállítani.

A zsarolóvírus 300 dollárnyi bitcoin ellenében ígérte a titkosított adatok feloldását. A BBC a vírushoz köthető három számla forgalma alapján arra jutott, hogy eddig csupán 96 áldozat fizethetet, mert azokon eddig csupán 28800 dollárnyi forgalom volt. Várható azonban, hogy a fizetésre adott határidő lejártának közeledtével egyre többen fognak fizetni adataikért...

FIDESZ: SIKKASZTÁSBAN ELÍTÉLT BŰNSEGÉDET AZ ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁGBA

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.05.14.

Elképesztően szégyenletes, hogy a volt fideszes, hazaárulózó, fenyegetőző, sikkasztás bűntettében bűnsegédként elítélt Fodor Ibolyát javasolja a Pécsi Értéktár Bizottság új tagjává választani Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Ezek után nem csak a volt fideszes elítélt, de Páva Zsolt sem méltó a pécsiek képviseletére.
Fodor Ibolya évek óta égeti az őt pozícióba emelő Fideszt és magát Pécs városát is, de Páva Zsolt és csapata képtelen levonni Fodor Ibolya eddigi méltatlan, önkormányzati képviselői tevékenységgel összeférhetetlen cselekedetei alapján a konzekvenciát, és 2015 óta nem indítottak ellene összeférhetetlenségi eljárást, sőt most a pécsi Fidesz újabb szintet lépett az erkölcsi posvány lefelé vezető, csúszós lépcsőjén.

A Pécsi Stop írta meg először a hírt: egy Páva Zsolt által jegyzett pécsi önkormányztai bizottsági előterjesztésben a fideszes polgármester a Pécsi Értéktár Bizottságba javasolja tagnak a botrányairól elhíresült, folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettében bűnsegédként egy év hat hónap, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, korábban a közgyűlés Fidesz színeiben mandátumot szerzett Fodor Ibolyát.

Mint ismeretes, a Pécsi Értéktár Bizottságot azért hozták létre, hogy meghatározza, melyek "a leginkább megbecsülendő pécsi értékek". Egy ilyen bizottságba a pécsi civileket lehazaárulózó és az RTL riporterét lemajmozó, sikkasztás bűntettében bűnsegédként elítélt képviselőt javasolni egyenlő a politikai és emberi alkalmatlanság egyértelmű kinyilvánításával.

Páva Zsolt most már sokadszor bizonyította be, hogy teljességgel aklamatlan Pécs város vezetésére, de a teljességgel vállalhatatlan Fodor Ibolya közpozícióra jelölésével annak is tanúbizonyságát adta, hogy morálisan is nulla.

Az Együtt felszólítja Páva Zsoltot és Fodor Ibolyát is, hogy távozzon végre a közéletből az előterjesztést pedig azonnal vonja vissza a pécsi testület!

MILLA KOMPLEXUS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.14.


Az ország csendes, újra csendes, 
Elzúgtak tüntetései...
Szégyen reá! lecsendesűlt és
Szabadságát nem vívta ki.

Magára hagyta, egy magára
A gyáva népet a magyart;
Lánc csörg minden kézen, csupán a
Viktor kezében cseng a kard.

És akkor most itt kérek bocsánatot Petőfi Sándortól a tiszetelelenségért, hogy lángolóan lelkesítő versét kissé átdolgoztam, a mai állapotoknak megfelelően.
Mentségemre szolgáljon, hogy a tavaszi tüntetések kezdetén felmerült bennem a gondolat - ennek itt-ott hangot is adtam - hogy bár a téma változott, de a módszertan maradt, aki hegedülni tanult, az legfeljebb másik darabot fog eljátszani, de nem ad zongorahangversenyt...
Tulajdonképpen a tavaszi akciók a MILLA-sémára mentek.
A rendezők nekiküldték a pofátlan hatalomnak az elégedetlen tömeget, a tömeg kiorditozta magát, majd a rendezők hazaküldték a népet, mely olyan volt, mint a tyúk a viccben - felajzott állapotában futott még két kört az utcákon, vezetés és konkrét cél nélkül, majd eleget tett a felszólításnak.
Így úgy tűnhetett, mintha elért volna valamit, jóllehet az égvilágon semmit nem ért el, a csüngőhasú meg elégedetten nyugtázhatta, hogy már megint remekül kezelte a helyztet.
Amikor a vonulászás közben valami konkrétum jutott volna a tömeg eszébe, akkor mindig akadt néhány lánglelkű forradalmár, aki elordította magát: Mennyünk tovább!
A tömeg pedig engedelmesen skandálta a jó ritmusú felszólítást, és tette, mire felszólították, ment tovább, miközben elfelejtette észlelni, hogy tulajdonképpen körbe-körbe jár.

A népszavazási kezdeményezés ugyanerre a sémára ment, lelkes aktivisták - zömében a pártok és különféle civil szervezetek aktivistái - gyüjtötték az aláírásokat, hogy legyen mire hivatkoznia Orbánnak az olimpia rendezésétől való visszalépés során.
Orbán nem hülye, csak szociopata, ő pontosan tudta, hogy az ország mai állapotában olyan az ötlete, mintha az árokparti közmunkás pályázna a városligeti múzeumi negyed felépítésére.
Ha valaki, ő aztán tudja, hogy az ország koldulásból él, az alamizsnát pedig nem olimpia-rendezésre adják, pontosabban arra nem fognak adni a görög olimpia gazdasági eredményeit élvezve a nyugati adófizetők egy megveszekedett kanyit se, de az ország meghülyíthető része, akik zömében az ő hívei, már nyálcsorgatva várják a megdicsőülést.
Ha viszont egy elmaradt népszavazás - értsd: vereség nélküli visszavonulás - legalizálja döntését, akkor dínom-dánom, a sok ostoba kecske is jóllakott, a káposzta is megmaradt, a tetejébe az előkészítő munkákkal magyarázva néhány milliárdot ismét ki lehetett talicskázni a költségvetésből.
Érthető, a Keresztapának nem csak Rasi saját lábairól kell gondoskodni, hiszen olyan a család, akár a százlábú, és még senki nem látott olyan százlábút, mely a saját lábain támolygott volna, áll stabilan mindegyik, akár a római vallás...

A MENTŐSÖK SEM FOGLALJÁK IMÁIKBA ORBÁN VIKTORT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.05.13.


A magát emberinek csúfolt minisztérium – de nevezzük inkább egy fideszes kabinetnek, hiszen önállóan talán még arról sem dönthetnek, hogy hány guriga wc-papírt vesznek a minisztérium mosdóiba – első számú közszolgája igazán puritán, magát ráadásul még kereszténynek is mondó ember. A tárca vezetőjeként, gyakorlatilag semmiért sem tartja magát felelősnek – egyetlen ilyen megszólalását nem hallottam –, pedig személyes érintettsége megkérdőjelezhetetlen az egészségügy tönkretételéért, a közoktatás szétveréséért, az árokba rúgott milliókért, az éhező gyermekekért, a vergődő, leépülő szociális ágazatért.

A bársonyszékben a szervilizmusa, az „örökös” vezetőhöz fűződő lojalitása tartja. Nem több, mint a többi fideszes percemberke, aki szerény képességei ellenére felkapaszkodott az uborkafára. Egy pártkatona, ugyan nem ért ahhoz amit csinál, de hűsége a narancssárga színekhez kikezdhetetlen. Ha tudta, mit ír alá akkor azért, ha nem ismerte a papírok tartalmát amit az orra alá dugtak, akkor azért alkalmatlan arra, hogy a mi adóforintjainkból eltartsuk, szolgálati kocsi legyen a feneke alatt, éljen, mint Marci Hevesen. Nincs min csodálkoznunk, hisz az a miniszter, akinek van bőr a képén azt kijelenteni, hogy a magyar szociális rendszer a legjobbak közé tartozik Európában, mindenre képes...

PSZICHOTERROR A MUNKAHELYEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.05.14.


Nem tudom, mennyien találkoztatok már a mobbing kifejezéssel, és pláne azzal, amit takar: a munkahelyi terrort. Mivel ennek áldozatai általában a kisebbségben lévők, így például a határátkelők, ezért ez a mai blogajánló egyik témája. Utána maradunk még a munkahelyen, megismerkedhetünk egy előléptetés nem feltétlenül minden ízében pozitív történetével, végül lazításképp ellátogatunk a világ egyik leghíresebb stadionjába, mi több, meccset is nézünk, nem akármilyet!

Ritka rusnya dolog a mobbing, ami tulajdonképpen a munkahelyi terrort takarja. Hogy miért kerül ez a Határátkelőre? Mert áldozatai főleg a gyengébbek, a kisebbségben lévők, így például a külföldiek – írja a Svájc és más blog.

„Mivel a mobbing áldozatai elsősorban a gyengébbek, mások, kisebbségben lévők (pályakezdők vagy nyugdíj előtt állók, külföldiek), és sok magyar dolgozik külföldön (ily módon több veszélyeztetett kategóriába is beleesnek), ezért nem árt, ha tudjuk, hogy mi tartozik ebbe a fogalomkörbe, hogy lehet kezelni és milyen jogai vannak a munkavállalónak. (…)

A mobbing gyakran ismétlődő pszichológiai terror, cselekedetek sorozata egy egyén vagy egy közösség részéről, amelyek egy vagy több egyén ellen irányulva azoknál mentális vagy fizikális kórtani jelenségekhez vezetnek. Ezek a cselekedetek rendszeresen, hetente legalább egyszer és legalább 6 hónapon keresztül ismétlődnek. (...)

Svájcban a 90-es években szaporodtak meg a mobbing-esetek, ezért a 2000-es évek elején készült néhány tanulmány, ami a mobbing jelenséget kívánta felderíteni.

Azóta visszaesés volt tapasztalható, a jelenlegi gazdasági helyzet, az egyre nagyobb nyomás és a gyakori átszervezések, elbocsátások hatására azonban ismét egyre többen válnak a munkahelyi terror áldozatává.

Ami a „terrorizáltak” és az „elkövetők” nemi elosztását illeti, nincs különbség nők és férfiak között. Mindkét nem egyforma arányban megtalálható mindkét oldalon. Csupán a stílusban van különbség. A nők inkább negatív nyilatkozataikkal ártanak áldozataiknak, míg a férfiak azzal érik el ugyanezt, hogy nem szólnak, kerülik áldozataikat.

Német nyelvterületen elsősorban az oktatás, az egészségügy és a közigazgatás területén fordul elő a leggyakrabban munkahelyi terror. A szervezet minden szintjén, minden irányban előfordul, leggyakrabban a fentről lefelé irányuló (kutatástól függően az esetek 40-70%-ában), azonos szinten lévő munkatársak közötti (kb. 10%), ill. lentről felfelé, a felettes felé irányuló (20%). (...)

A munkahelyi pszichoterrornak nemcsak a neve nagyon negatív csengésű, hanem az érintett egészségére, életére nézve is rendkívül negatív. Az érintettek sajnos már csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor súlyos egészségi problémájuk van. A gyógyulási folyamat sem rövid, ha sikerül, akkor sem rövidebb 3-6 hónapnál, de vannak olyanok, akiknek nemcsak az egészségük, hanem a teljes önértékelésük is rámegy.

Tehát az első jeleknél beszélni kell a másik féllel vagy a munkahelyi felettessel, esetleg a HR vezetővel. Vannak a mobbing esetekkel foglalkozó központok is (Svájcban itt és itt), ahol tanácsot, segítséget kaphatnak a rászorulók.”

Nem tudom, ti tapasztaltatok-e hasonló esetet, ha igen, írjatok róla! Az eredeti posztot itt találjátok...

HA REZSISZILÁRDOT GYOMORSZÁJON VÁGNÁK A DEÁK TÉRI ALULJÁRÓBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.13. 


Mivel egyesek Kínában építik a diktatórikus barátságokat, és mivel ketteseknek, nyolcasoknak és tizenheteseknek közben kisebb dolguk is nagyobb volt annál, hogy érdemben reagáljanak ama, korábban elképzelhetetlen (vagy legalábbis általam elképzelhetetlennek vélt) szituációra, mely szerint egy állampolgár pofánverését a kormányzó párt egyik legtahóbb arca nyavalyás provokációnak minősíti, ide teszem egy érintett közszereplő reagálását. Mert hát ő legalább reagált. Arra, hogy Rezsiszilus egy primitív bunkó, egy kétfilléres pártkatona, egy morális Mariana-árok.Tény, hogy elég vastag cérna volt ez is, de természtesen örömmel konstatálom, hogy a legvastagabb cérnáknak is megvan az a képességük, hogy egyszer elszakadnak. Persze ezért még nem biztos, hogy billentyűzetet ragadtam volna, ám Harcsa Veronika posztja alatt felbugyogott a társadalmi salak, ezért erről kellene pár szót ejteni, íme:

A GYŰLÖLETKELTÉS AZ ORBÁN-KORMÁNY LÉTELEME

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Humen Magazin
2017.05.14. 


Alföldi Róbert tehetségének, személyiségének köszönhetően meg tudta őrizni függetlenségét, soha nem kényszerült hatalomhoz dörgölőzni azért, hogy lehetőséghez, megélhetéshez, fizetéshez jusson. Véleményét mindig vállalta, akkor is, ha sokak szemében ezzel megosztó személyiséggé vált.

A Human Magazinnak adott interjújában többek között arról faggatták, hogy mit gondol Gulyás Márton szexuális beállítottságát érintő meghurcolásáról.

"Azok után, hogy engem öt évig buziztak a Parlamentben? Azon csodálkozom, hogy ez eddig nem jött elő. Nem szabad megijedni. Ez az egyetlen módszer. A tárgyalása a legdurvább ötvenes-hatvanas éveket idézte. Egy festékesflakon miatt. Ez nem róla, hanem a magyar társadalomról szólt. Hitelteleníteni akarják azzal, hogy valósan vagy vélten milyen szexuális beállítottságú.

De azt gondolom, és lehet, most furát mondok, hogy ez ma már csak a nagyon sötét embereknek érv, és nem hiszem, hogy ez a sötétség általános. Nem vagyok ilyen rossz véleménnyel az emberekről. Zavarodottan élnek
." - nyilatkozta Alföldi Róbert, aki szerint csak akkor tudna Magyarország fejlődni, ha szembenézne a múlttal, és nem hazudna tovább.

Úgy véli, ez mérhetetlenül nehéz és lassú folyamat, amit a politikai közbeszéd és gondolkodás kellene, hogy elősegítsen. Ehelyett ami most történik csak ront rajta, mélyíti a feszültséget. Szerinte nem az elfogadás irányába mutatnak a megnyilvánulások, ellenkezőleg, a gyűlöletkeltés az Orbán-kormány lételeme.

"Az a társadalmi változás, amit megpróbáltunk 1989-től, sokként ért mindenkit. Nem készültünk föl, nem tanultuk meg, nem tanították meg, nem mondták el nekünk, mivel jár majd a változás. És ez nem csak a jelenlegi elit felelőssége.

Volt egy kataklizmaszerű társadalmi változás, amiről azt gondoltuk, mindenki tudja, hogyan kell kezelni, miközben tele volt sok becstelenséggel, lopással, harácsolással, aljassággal. Ez huszonöt év rémisztő bűne, meg az elmúlt ötven évé. Azt gondolom, amíg nem vagyunk hajlandóak szembenézni azzal, hogy kik vagyunk, ez így is fog maradn
i..."

ANYÁDAT MENNYIÉRT?

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.14.


Tudod Viktor, ez ugrott be, mikor láttam, hogy Kínában mit művelsz. Diákok ezreit lemészároló kommunista rezsim "hősi" emlékművét koszorúzod, és cserébe százmilliárdokat kérsz. Azt persze eddig is tudtuk, hogy Te nemcsak azt lopod el, ami nincs lebetonozva, de azt is, ami le van. Sőt, magát a betont is. Itthon a KISZ-titkár spanjaid karéjában kommunistázol mindenkit, aki Veled szembenáll, Kínában meg Te magad vagy a kelet vöröslő ötágú csillaga.

Mellesleg megint beülsz Putyin ölébe, meghívod a legújabb keleti diktátort, Erdogant. Hát Pajtás, ennek nem lesz jó vége. Mert nyilvánvaló, mindezt miért is teszed. Ki akarod magad rúgatni az EU-ból, ez tegnap óta egyértelmű. Tököd tele a honi diáklázadással, ezért aztán, ahogy szoktad, üzensz külföldről itthonra. Diáklázadások vérbefojtóit koszorúzod, és friss, ugyancsak erőszakkal hatalmát megtartott szultánt hívsz kvaterkázni. És persze közben Te vagy a Cár ölebe is.

smered Te is a népünk hozzáállását Európához, meg a ruszkikhoz. Kétharmadunk szeret uniós tagállam lenni, és tart az újbóli orosz haverkodástól. Magad tehát nem léphetsz ki az EU-ból, mert itthon elszabadul a pokol. Azt gondolod, másként lesz majd, ha kivágnak onnan. Márpedig lassan csak Észak Korea seggét nem nyaltad még ki, de ami késik, nem múlik. Oda persze nem pénzért mész, mert ahol kaja sincs, ott lóvé is nyista. De a trend, meg az üzeneteid mindenkinek világosak...

SZÍRIUSZ ÉS MORETTI

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Benedek Szabolcs
2017.05.13.


Adott egy város, amelyet délről a tenger határol, északról és keletről szorosan körülfogja Horvátország – a szomszédos, már horvát közigazgatás alatt álló Sušakot pusztán egy keskeny folyó, a Fiumara (horvátul: Rjeҫina) választja el –, nyugati peremén pedig már az osztrák határ húzódik. A kedvelt nyaralóhely, Abbázia (ma Opatija) az Isztriai-félsziget többi részével egyetemben Ausztriához tartozott, de hogy a politikai határok mennyire nem követték a földrajziakat, azt jelzi például, hogy a Sušaktól keletre eső Szádrév (ma Bakar) szintén a magyar tengermellék része volt. Természetesen a Monarchián belüli határok javarészt képletesen voltak értendők, mert miközben a Fiumara, illetve Rjeҫina fölött átívelő híd egyik végén ott lengett a magyar, másik végén a horvát lobogó, Abbázia és Fiume között közvetlen villamosjárat közlekedett. (Nem nehéz észrevenni, hogy a folyóról kapta a város mind eredeti olasz, mind későbbi horvát nevét.)

Dékány András Matrózok, hajók, kapitányok című, először 1958-ban megjelent népszerű ifjúsági regénye egyik szereplőjének, Jokkónak, a hajósinasnak féltve őrzött kincsei közül egy morettit is előkerül, ami „Fiume specialitása; Don Gigante, az aranyműves készítette a Dóm téren: zománcozott, arany-turbános szerencsenfejecske”. A hűtőmágnesre és más dísztárgyakra nyomott figurával ma is találkozhatunk Rijeka szuvenírboltjaiban. Eredete a törökökkel vívott csatározásokra vezethető vissza: a legenda szerint egy ütközetben a megszorult fiumeieket váratlan csoda, nevezetesen az égből aláhulló és az ellenséget elpusztító kőzápor mentette meg. Hogy pontosan mikori csatáról lehet szó, arról megoszlik a történészek véleménye, mindenesetre a történet úgy szól, hogy a fiumeiek hazavitték a csatamezőről az ellenség hátrahagyott fejfedőit, és a győzelem emlékére a turbános, színes bőrű arc a város jelképe lett. (Az olasz eredetű szó morettóként is előfordul, ám mert a város „legmagyarabb” korszakában, a Magyarország vármegyéi és városai sorozatban megjelent részletes leírás [Fiume és a magyar–horvát tengerpart, 1897], illetve más korabeli szövegek is inkább a moretti alakot használják, maradjunk mi is ennél.)

A Dékány-regényben emlegetett ékszerbolt valóban nem esett messze a Dómtól (ahol egyébként a Fiumében többször megforduló Jókai Mór fogadott lánya, Róza feleségül ment Feszty Árpádhoz). A moretti a dualizmus idején futott be karriert, a szintén említett Gigante család jóvoltából, akik vállalkozása a turbános figurát ábrázoló ékszernek, illetve a családfő, Antonio üzletpolitikájának köszönhetően ívelt fel. A moretti az ügyes marketing és PR révén díjakat nyert a világkiállításokon, de ilyet kapott nászajándékba Rudolf trónörökös és Stefánia főhercegnő is, Antonio Giganténak pedig Ferenc József császár érdemrendet küldött. A szerecsenfej a soknyelvű Fiu­me jelképe lett – aki ezt viselte, egyúttal azt is jelezte, hogy nemzeti hovatartozástól függetlenül elsősorban fiumeinek tekinti magát. A moretti tehát az összetartozást hivatott szimbolizálni és elősegíteni a nemzetiségi feszültségektől terhelt kikötővárosban.

Noha a három tenger mosta ország legendáját már többen megcáfolták, talán azt se lényegtelen elmondani, hogy ugyan a történelmi térképek szerint az Adriának a Dalmáciától északra eső partszakasza Magyarországhoz tartozott, Horvátország közigazgatásilag valójában elkülönült tőle. A középkori Horvát Királyság Szent László és Könyves Kálmán hódításai nyomán került nyolc évszázados perszonálunióba a Magyar Királysággal, azon belül azonban önálló tartományként valamelyik, a trónutódlásból kimaradt királyi herceg, később az uralkodó által kinevezett bán irányította. A török hódoltság után ráadásul az addig jobbára magyarlakta Szlavóniát is délszlávok népesítették be, így Horvátország lakossága homogénné vált. Az 1868‑as magyar–horvát kiegyezés nyomán pedig az autonómia erősödött: bár Horvátország önálló államként kifelé továbbra sem létezett (ezt mutatja a térkép), saját parlamentje és kormánya lett, és ezek alá tartozott az a két bizonyos tengerparti vármegye is.

A kivételt Fiume jelentette. A dalmát tengerpart többi településéhez hasonlóan megannyi tulajdonosváltást megélt várost – amelynek birtoklásáért korábban évszázadokon át a velenceiek, a törökök és a Habsburgok hadakoztak – Mária Terézia 1779-ben elszakította a környező területektől, és külön testként (corpus separatum) Magyarországnak adta. Ennek oka egyrészt az volt, hogy a császárnő ily módon vélte keresztülvágni a gordiuszi csomót az Adriai-tenger északkeleti partvidékének hovatartozása ügyében: az osztrák fennhatóság alatt lévő Isztriai-félszigettől keletre eső részek a birodalmon belül horvát közigazgatás alá kerültek – illetve maradtak –, kivéve Fiumét és a környező települések egy részét, amelyek Magyarországhoz. Másrészt Mária Terézia úgy gondolta, hogy ha már Ausztriának van saját tengeri kijárata (Trieszt), akkor a hozzá az örökösödési háború óta lojális magyarok is megérdemelnek egy adriai kikötőt. Bár a császárnői szándékot csak 1807-ben iktatták törvénybe, a gyakorlatban Fiumét 1779‑től 1918-ig Pozsonyból, illetve Pest-Budáról, majd Budapestről igazgatták – a király által, 1868-tól a magyar kormány javaslatára és a miniszterelnök ellenjegyzésével kinevezett kormányzón keresztül –, és a városban a magyar jogrendszer volt érvényben. Ez alól kivétel a napóleoni időkben bekövetkezett átmeneti francia, illetve osztrák uralom, valamint az 1848 és 1868 közötti periódus, amikor Ferenc József a rebellis magyarokkal szemben a hűséges horvátok kezére adta a várost...

MAGYARORSZÁGON ELTÖRLIK A SZABAD ÉS TISZTESSÉGES VÁLASZTÁSOKAT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.14.


A Guardian vezércikke szerint a magyarokat, lengyeleket és törököket immár tekintélyelvű alapokon kormányozzák. Az uniót csak a több Európa mentheti meg. A Néppárt haladékot adott Orbán Viktornak.

Guardian

A világban olyan államokban számolják fel a liberális demokrácia meghatározó elemének számító szabad és tisztességes választásokat, mint Magyarország, Lengyelország és Törökország. A vezércikk szerint névleg mind a három demokratikus, vagyis az embereket rendszeresen az urnákhoz hívják, ám mind a hármat tekintélyelvű módon kormányozzák, igaz az autoriter hatalom szintje más és más. A Freedom House azt állapította meg tavaly, hogy a földön már a 11. egymást követő évben szorul vissza a globális szabadság. A nyugati társadalmak immunisnak tekintik magukat az illiberális irányzattal szemben. Azt gondolják, hogy a választási rendszerüket nem lehet kikezdeni, ám az veszélyes önhittség. A pálya mind inkább azok felé lejt, akik sokat tudnak költeni a kampányra. Amerikában pl. az ilyen pénzek 60 %-át 132 ember adta össze, vagyis a szupergazdagok segítették hatalomra az önállóságát hangoztató Trumpot. Nagy-Britanniában elvileg sokkal szigorúbb a választási hadjárat finaszírozásának szabályozása, ám a Brexit ügyében látni, hogy könnyedén megkerülték a tilalomfákat. A nagytőke egyre inkább képes manipulálni a politikai vitákat, főleg a közösségi portálokon keresztül. Márpedig ez aggasztó kérdéseket vet fel a demokrácia szempontjából.

Spiegel

A hetilap arra figyelmeztet, hogy Európa részéről minden támogatást meg kell adni az új francia elnöknek, mert ha kudarcot vall, jön Le Pen és azzal vége az uniónak. A világ veszélyben van, nemcsak a terrorizmus, hanem épp olyan mértékben az EU esetleges összeomlása miatt is. Visszatér a nacionalizmus, a népek önzése, az pedig felszámolhatja a háború utáni összefogást, véget vethet a megbékélésnek, ami az eddigi rend legfőbb célja volt. Csak éppen a háborús nemzedék távozásával kezd feledésbe merülni. Macron győzelme ne tévesszen meg senkit, a franciák egyharmada a szélsőjobbos Le Penre voksolt, aki szégyentelenül rasszista és nacionalista, és akinek láthatólag nincs ínyére az európai egység. Ezért ismét határozottan ki kell állni a szolidaritás mellett, ami ez esetben azt jelenti, hogy meg kell engedni a franciáknak a gazdasági megszorítások fellazítását. Ehhez a németeknek fel kell adniuk a takarékosság politikáját, hozzá kell járulniuk az unió reformjához. Különben búcsút inthetünk az uniónak és a földrész ismét tele lesz olyan nemzetekkel, amelyek csak a saját érdeküket nézik. És készek akár erőszakkal érvényt szerezni annak. Vagyis a kiutat csakis a szorosabb együttműködés hozhatja el.

ITT OLVASHATÓ

EURÓPA MEGMENTŐJE?

HVG ONLINE - NYÜZSI
Szerző: Ungváry Krisztián
2017.05.11."Európa erős embere" egyelőre az unió kifosztásán és elárulásán dolgozik.

Orbán Viktor büszkén hivatkozik arra, hogy neki köszönhető a „migránsok”, pontosabban a háborús menekültek feltartóztatása. Párthívei töretlenül hisznek ebben, és lassacskán ez a „vívmánya” válik legfőbb önlegitimáló tettévé.

Közelebbről nézve azonban a kép egyáltalán nem ennyire egyértelmű. A magyar kormányfő ugyanis legalább annyira hajlandó olyan politikai formációk támogatására, amelyek Európára menekültek millióit zúdítják, mint a menekülők feltartóztatására. Szíria elnéptelenítésének gyakorlati végrehajtója ugyanis az orosz elnök, Vlagyimir Putyin. A szíriai polgárháborúnak természetesen több felelőse is van. A felelősök közül azonban csak az orosz fél az, akinek a nincstelenné tett milliók Európára irányítása politikai érdeket jelent. Orosz katonai segítség nélkül az Asszad-rezsim már nem létezhetne. Az orosz katonai segítség elsősorban olyan harci technikák alkalmazását jelenti, amelyek tömegesen semmisítik meg az ellenzékinek tekintett szunnita lakosság épületeit. Asszad stratégiája ugyanis abból áll, hogy elnépteleníti azokat a területeket, amely lakosságának lojalitását nem lehetséges visszaszerezni. Ez sokkal egyszerűbb és olcsóbb módszer területek elfoglalására, mint a lakosság politikai megnyerése. Az exportált orosz haderő jelentős mértékben OFAB-250 bombákat használ, amelyekkel nem is lehet precíziós célzást végrehajtani. Emellett az orosz hadsereg saját bevallása szerint eddig nem kevesebb, mint 162 különféle fegyvert próbálhatott ki ezen a hadszíntéren a civilek kárára. Tehát nyíltan bevallották, hogy gyakorlatilag a szír lakosságon kísérletezgettek fegyverekkel. Sejthetjük, hogy ennek során mennyiben voltak tekintettel az ártatlanokra. Az orosz fegyverek változtatták az elővárosaival együtt 2,5 milliós Aleppó jelentős részét szellemvárossá. A pusztítás azokra a vidéki településekre is jellemző, amennyiben annak lakossága szunnita, a jelenség tehát egyáltalán nem csak Aleppóra korlátozódik.

Putyin szíriai beavatkozásának számos oka van, ezek közül semmiképp sem elhanyagolható az a szempont, hogy a nincstelenné tett és elűzött emberek milliói alapvetően Európa számára jelentenek biztonsági kihívást. Arra, hogy az orosz elnök szándékosan gerjeszti a menekülthullámot, a bevetett fegyverek jellege és bevetésük módja már önmagában is elég bizonyíték, nem beszélve arról, hogy Putyin Asszadtól semmilyen formában nem kérte a tömeges elűzés leállítását. Az orosz elnök tehát szíriai szereplését Európa destabilizálására használja...


EZT IS MEGÉLTÜK: ORBÁN VIKTOR A TIENANMEN TÉREN KOSZORÚZTA MEG A KOMMUNISTÁK HŐSI EMLÉKMŰVÉT

444.HU
Szerző: haszanz
2017.05.13.Nemhogy az 1989-es, de még az 1998-as Orbán Viktor sem tette volna meg, amit korunk Orbán Viktora simán. Megkoszorúzta az ikonikus Tienanmen téren a kommunista rendszer ikonikus emlékművét, a Népi Hősökét. (Amit a külügyminisztérium közleménye csak Hősök emlékműveként emleget, hátha így elfogadhatóbb a gesztus.)

28 évvel ezelőtt ekkor már javában tartott a több száz ezres diáktüntetés Kínában...

Amit aztán június 3-án a kínai hadsereg katonái vérbe fojtottak...

Több ezren haltak meg. A mészárlás miatt akkor a Fidesz közleményben tiltakozott...


...Aztán amikor Orbán a dalai láma helyett már a kínai miniszterelnököt fogadta, a tibeti tüntetőket pedig a rendőrök ellenőrizték, hogy addig se tiltakozhassanak, az emberi jogok és Tibet felemlegetés helyett ez lett a hivatalos, azóta sokszor elismételt kommunikáció:

„A kínai politikai berendezkedés a kínai népre tartozik, éppen úgy, mint Magyarországé a magyarokra.”
  • Mostanra ott tartunk, hogy Magyarország sikeresen vétózott meg egy uniós nyilatkozatot, amiben elítélték volna Kínát öt kínai emberi jogi aktivista bebörtönzése ügyében.
  • Szijjártó Péter kitüntette az Orbán Viktort legyőző Medgyessy Pétert 2015-ben a kínai-magyar barátság jegyében...

EMIH

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.13.


Előbb valamit tisztáznom kell, hátha vannak új olvasók, esetleg a régiek figyelmét is elkerülte: álláspontom a zsidógyűlölettel kapcsolatban nem igazán koherens - eleinte dühödt filoszemita voltam, úgy is mondhatnám, cionista, attól a pillanattól kezdve, ahogy felfogtam, még Auschwitz után is létezik antiszemitizmus. Sosem értettem, gyerekkoromban tanácstalanul néztem körül, amikor Orosz Pisti a Lujza utcából felháborodva közölte velem (értesülvén, hogy halálosan szerelmes vagyok a Verába), hogy dehát az zsidó, és fokozatosan egyre dühösebb lettem, ahogy tapasztaltam a rejtett, fortyogó zsidógyűlöletet. Felnőtt koromban jöttem rá, lassan én is kirekesztő leszek, ha eljutok odáig, hogy mindenki gyanús, aki nem zsidó. Azóta többé kevésbé értelmesen viselkedem, például nem ütök szó nélkül, ha zsidózást hallok. A Rádióból való végleges eltávolításomnak állítólag az volt az oka, hogy élő, egyenes adásban jelentettem ki, amíg az országban legális, sőt természetes az antiszemitizmus, kéretik engem zsidónak tekinteni.

Ezek után tessék megnézni ezt itt alant:
Köves Slomó rabbi szerint sorosozni nem antiszemitizmus...