2017. február 25., szombat

A LÁNCTALPAS MODORÚ MEGÉLHETÉSI CELEB, AKINEK ÉPPEN AZ A HANGYÁNYI HIÁNYZIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.02.25.


Miután már az égvilágon mindenki elsiratta a budapesti olimpiát – miközben basszus a demokráciát kellene üvöltve gyászolni, amikor egy falábú, félig kész, de már kivénült ügyvéd egyszemélyben hoz döntést a pályázat visszavonásáról, mert annyira nem érdekli a polgárok véleménye – akkor végre megszólalt a nemzet saját lába, apuci kicsi lánya, a mi Rasink is. Angolul szólalt meg ő, így már teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy angolul éppen annyira félművelt, fogalomzavaros szereptévesztés ő, mint magyarul.

"yeah. unfortunately. some young guys used to protest against the Olympic for make their name in politic and found a new party. they did not feel our nation strong and brave enough to make big think".

Ez alapvetően nem meglepő, sok ilyen van, aki valahogy átbukdácsolt a gimnáziumon, még diplomát is sikerült szerezni – ez bizonyos esetekben csupán magolás és pénz kérdése – és onnantól kezdve úgy hiszi, most aztán különb mindenkinél és a véleménye legalábbis közérdeklődésre tarthat számot. Csakhogy a mi Rasink különleges. Azért a mi Rasink ő, mert lényegében közösen gondoskodtunk róla. Sok közösségben előfordul, hogy az elárvult dedet közösen nevelik fel, együtt gondoskodnak róla. Ez pingvineknél éppen úgy létező dolog, mint embereknél.

Ez esetben az a kurvanagy különbség, hogy Rasi nemhogy nem árvult el, hanem még a nagyfatert is mi istápoltuk, ameddig a saját lábunkra nem állt, az apucit és anyucit is és a férjet is. Sőt, megszületett az örökös és kétségem sincs, hogy neki is van legalább két lába, amit majd kevésnek érez. De most maradjunk anyucinál, mert jelenleg ő az, aki sokadszorra törli bele a lábát az alattvalókba és nekem például legalább ötödször van teli a tököm őnagyságával.


Az a gyanúm, hogy pénzkidobás volt minden fillér, amit Orbán Ráhel taníttatására költött ez az ország, marhára nem önként és dalolva. A drága svájci iskola ellenére egy lánctalpas modorban nyomuló megélhetési celeb, de abból is olyan, aki időről időre kikéri magának a nyilvánosság kritikáját. Az ízléstelen, kihízott ruhában pózoló, külföldi diplomatákkal a kormány nevében (de biztosan nem az ország érdekében) tárgyaló, majd lebukása után mindent tagadó hercegnőcske most az olimpia kapcsán villantotta meg azt a végtelen űrt, ami a családi örökség révén neki jutott...

ITT OLVASHATÓ

ÜZENET ORBÁN VIKTORNAK: NEKEM IS VOLT EGY ÁLMOM

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.02.25.


Volt egy álmom. Szerettem volna idős koromban a megtakarításomból megélni, ezt akkor abban a nyóc évben meg úgy hívták: magánnyugdíj. Jött egy marék fülkeforradalmár és ellopta az egészet.

Volt egy álmom. Szerettem volna a lakás hitelem rendesen fizetni, nem családi összefogásból rendezni. Jött pár barom a hülye nyilatkozatával, és bedőlt a forint. Kösz Kósa, kösz Szíjjártó, anyátokba szorult volna a fejetek.

Volt egy álmom. Szerettem volna a munkámból megélni, főleg az érte kapott bérből és fizetésből kijönni legalább elsejéig. Jött a kormány az új munka törvénnyel, és egyből csökkent a fizum, már csak két napig volt elég. Nesze neked egykulcsos adó, meg a többi f@szság.

Volt egy álmom. Ha elvesztem a munkámat nem szerettem volna megtanulni megélni havi negyvenhétezerből. Jött a kecske Pintérrel, meg a kis Zsiga Marcell, és azt mondták ebből meg lehet élni nekik naponta, én is meg fogom tanulni ezt egy egész hónapban.

Volt egy álmom. Szerettem volna a gyermekem elküldeni a nagy magyar ingyenes felsőoktatásba, de nem tudtam megfizetni az ezért járó tandíjat. Pár okoskodó pártfarok szépen elmagyarázta mi miatt lett elzárva a szegény ember gyermeke a tudástól, és csak véletlenül nem mondták ki: Orbán Viktor nem akarja, hogy az én gyerekem okos legyen.

Volt egy álmom. Azt szerettem volna, ha beteg leszek, vagy bármelyik hozzátartozóm kórházba kerül, ne attól kellejen rettegnem, lesz-e neki ott orvos, nővér, gyógyszer, kötszer, ellátás, fűtés, kaja. Arról nem álmodtam, a kórházakból szép kilátás lesz a stadionokra.

Volt egy álmom. Azt képzeltem ha valaki lop, annak levágják a kezét, nem pedig kastélyt vásárol belőle, meg kisvasutat. Ha valaki meg hazudik, annak a nyelvét vágják ki, nem újságot zárnak be érte, és lovagkeresztet kap érte.

Volt még sok álmom de…

BALATONPARTI APARTMANOKAT VÁSÁROLT A MINISZTERELNÖK KEDVENC KONZULJA, ZAID NAFFA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.02.25.


Új céget alapított Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja. A vállalkozás nevével – Lellepart Kft. – megegyezően Balatonlellén működik egy apartmanház, amelynek egyik részében több ingatlant megvásárolt a konzul saját maga és családja számára – tudta meg az Átlátszó.

Lellepart Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. néven új céget alapított Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja, a vállalkozást február 13-án jegyezték be. A főtevékenységként üdülési és egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatást jegyző társaság ugyanúgy a XII. kerületi, Béla király úti konzulátus címére van bejegyezve, mint Zaid Naffa más cégei: az East Chain Kft. és a Salumi Kft.

A Lellepart Kft. tevékenységi körei között szerepel a saját tulajdonú ingatlan adásvétele és a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése is. Ami azért érdekes, mert az interneten megtalálható egy balatonlellei apartmanház oldala ugyanezen a néven. Tovább bogarászva rá lehet akadni arra is, hogy a weboldal domain-használója nem más, mint az East Chain.

Igen ám, de hogy még se legyen olyan egyszerű a helyzet, ráakadtunk ugyanazon a balatonlellei címen (Napospart 1.) egy Lelle Park Apartmanházra is. Először azt hittük, hogy az ingatlan régebbi honlapjáról lehet szó, de nem.

A Lelle Park recepcióvezetője, Herbelné Réz Judit az Átlátszónak elmondta, hogy két porta működik az épületben, az egyikhez (az övéhez) a magánszemélyek tulajdonában lévő lakások tartoznak, a másikhoz pedig az a húsz apartman, amely Zaid Naffáé és a családjáé.

Az egyik, szerkesztőségünk által lekért tulajdoni lap is ezt támasztja alá. A 48 négyzetméteres lakrész tulajdonosa Naffa Dániel és az ingatlanon haszonélvezeti joga van Skapér Katalin Magdolnának, aki ugyanott lakik mint Naffa: a Béla király úti rezidencián.

Zaid Naffa a miniszterelnök egyik kedvenc konzulja, és ő volt az, aki állítólag Orbán Viktorral összeismertette a szaúdi milliárdos Ghaith Pharaont. A januárban meghalt üzletember cégei között akadtak olyanok, amelyeknek Zaid Naffa volt egy ideig a kézbesítési megbízottja. A társaságokat pedig a tiszteletbeli konzul budai címére jegyezték be.

Mint például a jordániai Ammar M. A. Abu Namous tulajdonában lévő Pharaon-Omega Kft.-t, amely megszerezte a József nádor téri Postabank-székház épületét is. Ez az ügylet sokszor szerepelt már a sajtóban, hiszen az AMX Nador House Hungary Kft. megvásárlásával lett az ingatlan a Pharaon-cégé. Az AMX Nador House-t pedig a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető...

SÁRKÁNYÖLŐ MATOLCSY

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.02.25.


Sárkányölő (Szent) Matolcsy György legyőzte a gonoszt. Pedig a sárkány, mint a parlamentben hallhattuk, még álcázta is magát „szövetségesünknek és barátunknak” „egy nagy NATO-ország budapesti nagykövetsége” képében. Vagyis sárkányt melengettünk a keblünkön. Amelyik egy összeesküvés keretében bankpánikot keltve megbuktatni készült az MNB elnökét, plusz a nélküle azonnal védtelenné váló kormányt. Mivel a kormány azonos a nemzettel, semmi sem menthetett volna meg a nemzethaláltól.

Azt az opciót eleve elutasítom, hogy a bankelnök esetleg hagymázos blődségeket adna elő. Ilyet csak az ellenzékiek mondtak, akik végig az összeesküvő sárkánynak drukkoltak. Szerintem részesedést kapnak a sárkány által elrabolt szüzekből. Jó, az bennem is fölmerült, hogy az elnök gyengélkedik, de aztán eszembe jutott, hogy nem először hárít el összeesküvést.

Nem is tudom, hogy bírja. A Várban a Szent György-szobor másolatán a sárkány elég satnya jószág, inkább egy beteg krokodilra hasonlít, igaziból smafu a mi új Szent Györgyünk titokzatos ellenfeleihez képest. Róluk már 2012-ben kaptunk hadijelentést. Ennek hallatán a vásárhelyi fórumon Lázár miniszternek is alig sikerült összerendeznie legendásan fegyelmezett arcvonásait. Akár a minden szent dolog szétröhögcsélésére hajlamos hazai nagyközönséget, őt is inkább a keleti gyökereket bizonyító piros pötty sokkírozta kisdedeink fenekén, pedig utána jött a lényeg. Már akkor is egy összeesküvés: „Pénzpiaci támadás indult Magyarország ellen. Amiben benne van a forint és az állampapír, a miniszterelnök, a kormány, a frakciószövetség, a köztársasági elnök, de!” (a tudósító szerint itt a bankelnök felemelte hangját) „senkinek nem gurult el a gyógyszere, mindenki megőrizte a hidegvérét, a támadást visszavertük.”...

ORBÁN, AZ UNORTODOX SZELEP

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Tölgyes Péter
2017.02.24.


A megmosolyogtató-felbosszantó, sajnos-igaz álhírek és a legjobb mémek kifogyhatatlan humorú mestere, Gabor Breyer írta néhány perce a Facebookon:

Olyan szép nap lenne ez a péntek, ha nem b@szná el valaki minden héten a közrádióban!

Gyanítom, mindenki tudja, ki az a “valaki”. Igen, egy senki... Ezért is telitalálat ez az egymondatos. Az évek során nem csak mi, a világ is hozzászokott ahhoz, hogy nálunk a péntek a miniszterelnöki igehirdetés napja. Mivel - szerencsénkre - nem lehet évi ötvenkét Tusványost rendezni, a pénteki rádióinterjúkból tudható meg, merre tart Unortodoxia, kinek üzen Orbán Viktor valami olyasmit, amit soha személyesen el nem merne mondana neki, mi rosszat követtek el szabadságharcunk első számú akadályozói a világban, vagyis kiknek kell éppen rettegniük a magyarok nyilait.

Pedig, ha jól belegondolunk, a minden-pénteki közhangulatrontó nem csinál semmi mást, csak kiélvezi nagy találmánya, az unortodox szelep szerepét. Az átkosban ugyebár a nép, az isten adta nép jóformán vakon hitt az őspuritán Kádárnak, így aztán a környezetét tette felelőssé minden rosszért. A többire ott volt - no nem a Mastercard -: a feledhetetlen, az egyszeri és utolérhetetlen Hofi. Az ideális szelep. Őt hallgatva-nézve, jókat nevetve saját gyengeségeinken, csodásan elsimultak a feszültségek.

Mi történik ezzel szemben ma? Ha a hetet valamely csoda folytán megúsztuk az éppen soros (újabban sorosozó) miniszterelnöki baromság nélkül, minden pénteken menetrendszerűen jön az agyvérzéses rádióbeszélgetés, amelyben garantáltan egyetlen normális, igaz mondat sem hangzik el, viszont minden bicska automatikusan kinyílik tőle a zsebekben...

A PARADICSOM VISSZANYERHETI RÉGI ÍZÉT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.02.24.


A paradicsom valódi íze az utóbbi 50 évben csaknem teljesen eltűnt. És mivel a jelenség nemcsak egyes országokat érint, hanem globális, a kutatók szerint ideje orvosolni a bajt – írja a La Repubblica.

A nemzetközi csapatban kínai, amerikai, spanyol, izraeli kutatók vettek részt. 398 paradicsomfajtát vizsgáltak meg, hogy megtalálják az optimálisat.

Tapasztalataik szerint az elmúlt évtizedekben a nagyobb, keményebb fajtákat termesztették, hogy jobban bírják a szállítást, hosszabb ideig fogyaszthatók legyenek. Ez azonban azzal járt, hogy cukortartalmuk erősen lecsökkent és eltűntek belőlük azok az aromatikus molekulák, amelyek zamatukat adták. A cél most ezeknek a molekuláknak a megerősítése a természetes kiválasztással, mindenféle génmódosítás nélkül.

Annak érdekében, hogy a termelők a nagyobb haszon érdekében ne ragaszkodjanak a súlyosabb, de értéktelenebb fajtákhoz, felmerült, hogy az értékesítésben, mint például a szőlőnél, vegyék figyelembe a cukortartalmat is, ne csak a súlyt...

A V4 ÉLELMISZERHISZTIVEL LESZ NÉMI PROBLÉMA

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.02.24.


Ficó Robi és Lézer Jani kánonban csapkodja az asztalt, hogyaszongya a kibaszott kurva multik szeméttel etetik a feltörekvő balkán sarki államokat, micsoda disznóság ez kéremszépen?! Most aztán ki lesz minden vizsgálva, össze lesz minden vetve, meg lesz kóstolva, de nem ám úgy Indexileg...

...hanem teljes hóttkomolysággal! Akurvaannyukat!!! Üljünk csak össze gyorsan Varsóban V4-ileg, mert négy összeráncolt homlok mégis durvább összhatásilag, mint egy-egy külön!

Igen, jól teccel' érteni nyájas olvasó, ők most összeülnek Lengyelországban háborogni a multik ellen...

AZ ELSZEGÉNYEDÉS HÍRES RECEPTJEI

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.02.25.


Tudd meg, hogy igenis sikeres ember vagy! Rossz pénzügyi döntéseiddel sikeresen segítesz másokat, hogy rajtad gyarapodjanak tovább! 

1. Nem hajolsz le az apróért

Valahol irónikus, hogy általában a szegényebbek nem hajlandóak az apróért lehajolni. Ők azok, akik mérlegelnek és a minimális kamatért már meg sem akarnak mozdulni. Ha csak pár ezer forintot lehet fogni egy évben, akkor már nem éri meg a macerát. Rengeteg embertől hallottam, hogy számára évente 2-3%-os kamat (biztonságosan) nem az a mérték, amiért megéri megmozdulni. Pedig a pénz ott hever a földön és mindenki felvehetné.

Azt vettem észre, hogy minél szegényebb valaki, annál magasabb a kamatelvárása és annál alacsonyabb a kockázattűrő képessége. Ördögi háromszög, amiből a csalások születnek...

2. Több borravalót adsz bajtársiasságból


Kedvenc témaköröm a borravaló! Már sokszor kifejtettem a véleményemet erről, szóval most nem futnék bele. Viszont nagyon érdekes és borzalmas látni, hogy egyfajta megfelelési kényszerből a szegényebb emberek gyakran több borravalót adnak a pincérnek, a fodrásznak, a taxisnak, a bárkinek, mint a vagyonosabbak. Ennek oka a bajtársisasság, hiszen "pontosan ismerik ezt az élethelyzetet" vagy akár ők is borravalós szakmában dolgoznak. Sajnos a világ nem így működik és csak azért magasabb borravalót osztogatni mindenhol, mert "bajtárs", kifejezetten káros az anyagi helyzetünkre...

HOMER LANE - A DEMOKRATKUS ISKOLAI ÖNKORMÁNYZAT "FELTALÁLÓJA"

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: Fóti Péter
2017.02.23.


Sokan számoltak be arról, hogy a Lane-nel való találkozás, beszélgetés után sokkal felnőttebbnek érezték magukat. 

"Homer Lane volt az, akitől a summerhilli önkormányzat ötletét kaptam. Ő mutatta meg nekem, hogyan lehet a rossz viselkedés mélyen rejtőző okait meglátni. Kétlem, hogy Anglia tanárainak ezrei hallottak volna róla. Amikor egy előadáson említettem a nevét, az arcok kifejezéstelenek maradtak." (A. S. Neill)Az 1875 és 1925 között élt Homer Lane amerikai pedagógus, szociális munkás és pszichoterapeuta alig ismert Magyarországon. Ezen a helyzeten igyekeztem változtatni korábbi írásaimmal is. Az angol nyelvű pedagógiai irodalom ugyan említi néha a nevét, de tevékenységének jelentőséget alábecsülik.

A demokratikus iskolarendszer mai követői – köztük magam is – őrá vezetjük vissza a demokratikus iskolai önkormányzat modelljének kitalálását és kipróbálását. Ötven éves mozgalmas élete során ő alapította meg Detroit közelében a Ford Gyerekköztársaságot (1907), amelyet 1912-ig vezetett. Később ő volt az angliai Dorsetben 1913 és 1917 között működő Little Commonwealth igazgatója.

Ebben a cikkben Lane életének ismertetésén túl azt szeretném bemutatni, hogy hogyan alakultak Lane nézetei 1913-ig, az angliai Little Commonwealth alapításáig.
Lane nézeteiről

Lane egy olyan iskolarendszert és társadalmat szeretett volna teremteni, amely békés, amelyben tisztelik az emberi igényeket és jogokat, beleértve a gyerekek jogait is. Olyan társadalomra gondolt, amelyben autonóm önkormányzatok vannak, beleértve számos iskolát is. Egy ilyen társadalomban a fiatalkorú bűnözést is más utakon kezelik, mint a mai szokásos javítóintézetek vagy a fiatalkorúak börtönei.

Valami olyasmire gondolt, mint azok a telepesek, akik elhagyták az óvilágot, és a mai USA területén próbáltak egy jobb társadalmat felépíteni. A dolog szerencsétlensége, hogy végül is demokratikus eszméik alulmaradtak a puritanizmussal, a tudományos redukcionizmussal, a kapitalizmussal és a nacionalista ideológiákkal folytatott versenyben. (Ez a gondolkodásmód bukkant azután elő tömeges mértékben a 60-as években, sajnos azonban újra csak rövid időre.)

A Lane által megteremtett – ma demokratikus iskoláknak nevezett – szervezetek szakítanak azzal az iskolamodellel, amely arra épít, hogy az iskolában különböző rangú személyek vannak jelen: a felnőttek a tisztek, és a tanulók a közlegények, azaz köztük hierarchikus kapcsolat van. A „tanár-tisztek” felelősek a rendért, ők döntik el a legfontosabb dolgokat, a „tanuló-közlegények” feladata pedig az engedelmesség. A demokratikus iskolamodellben a tanárok és a gyerekek partnerek, és az egyoldalú tanári hatalom helyett a felelősség és a hatalom megosztott. A felnőttek funkciója részben más, mint a gyerekeké, de ez nem teremt közöttük merev hierarchiát...

LÁNCZI TAMÁS ESETE A KULTÚRÁVAL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.02.25.


Orbán egyik verőembere, a szomorúan tehetségtelen ámde nagy hatalmú Lánczi András fia, Lánczi Tamás (csak azért nem nevezem gátlástalan fasiszta pöcsnek, mert nincs semmi sportértéke) nekiment Enyedi Ildikónak, mert az a Haza atyjának rezsimjét nem a megfelelő hangnemben szólította meg.

A brit filmalap (BFI) támogatta Ken Loach " I, Daniel Blake " című filmjét. Ken Loach egy saját külön bejáratú pártot is gründolt, ami még a Labour baloldalának is a baloldalán helyezkedik el, jó viszonyt ápol a Momentummal , amely Angliában nem jól szituált fiatal értelmiségieket, hanem nagyon kemény ballereket jelent, akik nagyjából Trockij Leó bátyánk lendületével építik a proletármozgalmat. Ken Loachnak nem kellett külön beszólnia a brit konzervatív kormánynak, ugyanis az "I,Daniel Blake" műfaji meghatározása eleve a "KIBASZOTT NAGY BESZÓLÁS A BRIT KONZERVATÍV KORMÁNYNAK".

A Parlamentben is beszéltek a filmről, óriási botrány lett belőle. Nem abból, hogy Ken Loach mondott valamit a tory-kra, mert ha éppen nem forgat filmet, akkor folyamatosan vagy a torykra, vagy Izraelre, vagy a világimperializmusra mond valami kedvezőtlen jellegűt, kifejezetten jól járnak vele, ha éppen filmet csinál, addig is csukva van a szája. Abból lett botrány, hogy Ken Loach nem arról készített filmet, hogy két ember szerelmes szarvasnak álmodja egymást, amibe még egy Schmidtmari sem tudna belekötni ideológiailag, hanem arról, hogy szerinte itt a halálba kergetik a munkásosztályt...

MIÉRT GONDOLJA MAGÁT A TV2 TÖRVÉNYEN FELÜLINEK?

KÖTÖTTSÉGEK NÉLKÜL
Szerző: Fedor
2017.02.25.


Miért gondolja magát a TV2 törvényen felülinek? És még fontosabb kérdés, hogy miért teheti ezt meg? Mert hogy megteszi, legalábbis mióta Andy bácsi a tulaj. Oké, költői a kérdés, hát pont azért teheti meg, ami miatt mindenki biztos lehetett benne, hogy Mészáros Lőrinc fogja megépíteni az olimpiai népszavazás előli gyáva megfutamodás után hirtelen majdnem megduplázódó költségvetésű Új Puskás Stadiont. Hát persze, hogy a TV2 azt csinál, amit akar, hisz a kormánypropaganda legnagyobb elérésű szócsöveként jogot formál erre, és minden jel szerint ezt jutalomként meg is kapja Orbánéktól.

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az utóbbi hetekben hatósági büntetések és bírósági döntések sorát hagyja figyelmen kívül a második legnagyobb kereskedelmi csatorna, minden következmény nélkül.

Lássunk néhány példát:

KARHATALMI ERŐK BEVONÁSA GYERMEKKEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSOKBA

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.02.25.


A gyermekek kapcsolattartása, elhelyezésének megváltoztatása eljárásokban az eljárásban részt vevő felek, de a hatóság is előszeretettel hívja be a rendőrséget, intézkedés megtétele, illetve intézkedés biztosítása céljából. A valódi rendszerabúzusnak ebben az esetben teszik ki leginkább a gyermeket, egy ilyen rendőri intézkedés a gyermek pszichés fejlődését illetően maradandó károsodást okoz. Jól van ez így?

A szülők marakodásának minden esetben a gyermekek az áldozatai:

...Bármelyik esetet vesszük is figyelembe, jól látható: a hatóság tétlen és tehetetlen, az elé terjesztett bizonyítékokat nem a súlyának megfelelően értékeli, a szülők mindegyike csak magával, a saját igazával és annak bizonyításával van elfoglalva. A gyermek minden szereplő számára, gyakorlatilag lényegtelen körülmény, bár, elméletileg érte folyik a harc.

A hatóság egyik esetben sem méri föl azt: a gyermek öröme, vagy félelme valós-e, és ha igen, milyen mértékben az, a különélő szülője vonatkozásában. Úgy a gyámhivatal, mint a bíróság is tisztába kerül azzal, az eljárása folyamán, hogy acsarkodó szülőket lát-e maga előtt, vagy olyanokat, akik bár harcolnak egymással, de eközben igyekeznek tekintettel lenni a gyermekük érzelmi világára is. Ha acsarkodó szülőkkel van dolga a hatóságnak, soha nem rendel idejében a gyermek mellé pszichoterapeutát.

Pedig a szakember meg tudná értetni, el tudná magyarázni a gyermeknek, mi és miért történik az ő kis életében, így nem is tudja felkészíteni őt arra a hatalmas változásra sem, ami, ha szeretné a gyermek, ha nem, de mindenképpen be fog következni az ő kis életében. A szakember tudná elmagyarázni azt is a gyermeknek: ami történik, az NEM AZ Ő HIBÁJA!

A gyermeket kiteszik egy olyan élethelyzetnek azzal, hogy a rendőrséget bevonják az őt érintő eljárásokba, amit feldolgozni önállóan nem tud, és amely mély traumát hagy a gyermek lelkében, végigkísérve őt, amíg él. Mindezt úgy, hogy a rendőrségnek ezekben az esetekben nincs intézkedési jogköre. Nem feladata sem a kapcsolattartási jog biztosítása, sem pedig az elhelyezés megváltoztatása. Ezek a gyámhivatal feladatai, a rendrőség a hatóság munkájának zavartalanságát biztosíthatja, és semmi mást.

A rendőrség, sajnos nem járhat el a gyermek érdekeinek megfelelően, a hatósággal, vagy bármely szülővel szemben. Kivéve, ha életellenes cselekményt észlel, a helyszínre érkezve. Az pedig, hogy egy gyermek tudata, lelki- érzelmi világa esetleg meghasad, az átélt borzalmak következtében, nem minősül életellenes cselekménynek. Az „csak” maradandó károsodást okoz. A lelkében, nem a testében.

Nem látható, tehát nincs is – a magyar logika szerint.

Minek következtében – feldolgozás és megértés, elfogadás hiányában – az a gyermek, akit ilyen szintű abúzusnak kitettek már életében, renitenssé válik a képző intézményben, majd, ahogyan növekszik, szerekkel fog tompítani, szökni és lázadni fog, mindent lerombolva maga körül. Ha, egyáltalán az őt ért trauma nem válik akkora mértékűvé, hogy a tudata végleg meghasadjon tőle.

… pedig, elméletileg a szülők érte harcolnak.

A gyakorlatban mégis ellene cselekszenek.

VALLOMÁSOK - KEGYETLENSÉG A MAGYAR HATÁRON

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: MIGSZOL
2017.02.24.


...Körülbelül egy hete léptem át a magyar határt, éjfél körül. 30-35-en lehettünk, volt velünk 4-5 kiskorú és 10-15 korombeli vagy idősebb ember is. Első próbálkozásra átjutottunk, és utána még körülbelül 2 órát sétálhattunk. Ekkor megjelent a fejünk fölött egy helikopter világító lámpával, és észrevettek minket. Körülbelül 40 rendőr volt a közelben, köztük nők is. Megpróbáltunk elbújni néhány almafa közé, de megtaláltak. Nem mondtak semmit, csak elkezdtek ütni és rugdosni, anélkül, hogy bármit is kérdeztek volna. Körülbelül fél órán keresztül csak vertek minket. Néha fekete rendőrbotokkal ütöttek, néha rúgtak. Engem hasba rúgtak. Volt köztük egy magas ember, ő ütött minket a legdurvábban. Volt velük 3 vagy 4 kutya is, akiket arra használtak, hogy megijesszenek minket – hol ránk eresztették, hol visszahúzták őket. Arra kényszerítettek minket, hogy levegyük a ruháinkat, és mindenünket átkutatták. A táskáinkból kirugdosták a holminkat. Amikor megpróbáltuk visszavenni a ruháinkat, megrugdostak. Annyira féltünk, hogy inkább otthagytuk a dolgainkat a földön. Aztán egy kisteherautóhoz vittek minket, és a vállunkat és a hátunkat bottal ütlegelve kényszerítettek minket, hogy beszálljunk. Aztán a határra vittek és egyenként megfogtak és kihúztak minket a kocsiból. Közben továbbra is ütöttek és pofoztak minket. Aztán sorba állítottak a határnál és mindannyiunk arcát lefényképezték. 4 vagy 5 embert arra kényszerítettek, hogy olvassanak fel egy szöveget egy papírról, de én nem voltam köztük. A papíron olyasmi volt, hogy “illegálisan léptél be, miért léptél be illegálisan?” Aztán kinyitották a kaput és átrugdostak, vagy átlökdöstek minket a fejünknél fogva. Megérkezett egy szerb rendőrautó.

​Volt már, hogy megkérdezték, hogy megvertek-e a magyarok, de most nem kérdeztek semmit. A horgosi táborba mentünk. Senki nem kérdezett tőlünk semmit. Senki nem kérdezte meg, hogy jól vagyunk-e, vagy hogy megvertek-e minket. Úgy, ahogy voltunk, szakadt ruhában, a szabad ég alatt aludtunk. Attól a pillanattól kezdve, hogy elfogtak, addig a pillanatig, amíg visszatoloncoltak, folyamatosan vertek minket. Napkeltekor értünk vissza Szerbiába. Nem hazudtam neked és nem túloztam el semmit. Fiatal gyerekeket ütöttek meg, fiatal gyerekeket ütöttek meg annyira, hogy sírtak. Ez az igazság. Imádkozunk, hogy Isten mentsen meg minket ebből a bajból. Idejöttünk, és az életünk rosszabb itt, mint otthon volt. Itt még a kutyáknak is jobb dolga van. Soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer így fognak bánni velünk, hogy valaki valaha is ilyen rosszul fog bánni velünk. A kicsi gyerekeinket hagytunk otthon a lehetőségért, hogy az életük egyszer majd jobb legyen, de ehelyett csak a mi életünk lett rosszabb. Hogy is mondhatnám el neked…? Hová mehetnénk? Nem mehetünk tovább, de nem mehetünk vissza sem. Szörnyű helyzetben vagyunk. Senki nem ért meg minket. Senki nem beszéli a nyelvünket.


ITT OLVASHATÓ

EZÉRT KERÜL KÉTSZER ANNYIBA A PUSKÁS STADION

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.02.25.


Először csak ízlelgettük a hírt: 2015-ben még „csak” 100 milliárd forinttal számoltak, mostanra ez az összeg csaknem a duplájára, 190 milliárd forintra nőtt.

Vajon, mi változott ez alatt a két év alatt, hogy ennyire megdrágul egy stadion? Ennyit emelkedtek volna az építőanyagárak? A munkaerő lett annyival drágább, hogy a magyar adófizetőknek kétszer olyan mélyen kell a zsebükbe nyúlniuk?

Vagy kétszer szebb és korszerűbb lesz az építmény, mint amilyennek eredetileg ígérték? De hát már eredetileg is szépek és korszerűek voltak a tervek, hogyan lehet ezt még a duplájára fokozni?

Aztán kezdett körvonalazódni a megoldás. Igaz magyaros megoldás, ilyet egyedül mi tudunk a világon. Megvan a rejtély titka, nem kell tovább találgatni, eláruljuk.

Az új Puskás Stadiont a Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Építőipari Zrt. konzorciuma fogja felépíteni. És ha még mindig nem lenne világos, mitől mitől fogott kétszer olyan vastagon a ceruza, legyen elég annyi, hogy mindkét cég kapcsolatba hozható Mészáros Lőrinc érdekeltségeivel.

Van kérdés pajtások?

FIRENZE - I. RÉSZ (ÚTIKÖNYVEK, KÖZLEKEDÉS, SANTA MARIA NOVELLA, SANTA TRINITÁ, ROPOGÓS PACAL)

PIROSKOCKÁS BLOG
Szerző: Gombos Levente
2017.02.23.


Ha anyagi lehetőségük engedi, Firenze lenyűgöző hétvégi úticél lehet, arra viszont készüljenek, hogy egy-két nap kevés lesz. Gondoljanak csak bele, a történelmi belváros tulajdonképen Mátyás király uralkodása óta nem sokat változott; Janus Pannonius is nagyjából ugyanazt láthatta, ha felment a hegyre, mint Önök most ezen a képen. Ez az a hely, ahol az évszázadoknak súlya van, és ezt érezzük is. Firenze nemcsak a kultúra örökös fővárosa és az európai műveltség bölcsője, de a pacal és a főtt húsok hazája is, ahol amellett, hogy az említett belsőségnek több elnevezése is akad (trippa, lampredotto), ezerféleképpen is képesek elkészíteni. Ilyenekről lesz szó a következő pár cikkben.

I. Útikönyvek

Lehet firenzei útikönyvet kapni, de legyenek nagyon óvatosak, mert a használhatatlantól kezdve a jónak tűnő látványoson keresztül a régi, de tökéletesig terjedő skálán nagy a mozgástér...

ÁLOMORSZÁG GYILKOSAI

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.02.25.


Álomgyilkosság történt a budapesti olimpia ügyében, mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban pénteken reggel. Megölték Orbán egyik álmát, az olimpiát. A gyilkos megvan, az ítélet már megszületett, kihallgatása folyamatban van.

Nekünk, többi magyaroknak, akiket nem Orbán Viktornak hívnak, és nem vagyunk miniszterelnökök, nem egy, hanem sok álmunk volt.

Kezdeném azzal, hogy jó lenne egy normális országban élni. Ahol, Cseh Tamással szólva, azt szerettük volna, hogy átlátszó víz legyen, patakok.

Olyan országot szeretnénk, ahol, a három T nem azt jelenti, amit az egypártrendszer idején: Tilt, Tűr, Támogat. Olyan országról álmodtunk, ahol a három T azt jelenti: Tehetség, Tudás, Teljesítmény. Vagyis, hogy tisztességes és nemes verseny van mindenütt, nem a csókosok, a haverok nyerik el a jól fizető munkákat.

Amúgy az olimpia is arról szól, hogy nem mindig Mészáros Lőrinc nyeri a 4×100 méteres vegyesúszást.

Olyan országról álmodtunk, ahol az erre hivatott szervek a bűnt nem pártolják, hanem üldözik. Ahol nem demokráciának nevezett diktatúra van, hanem jogállam, mert olyan kormány vezeti az országot, amelyik nem fél megkérdezni az emberek véleményét. Olyan miniszterelnökkel az élén, aki nem hazudik. Nem mondja párbeszédnek az olvasatlanul a szemétbe kerülő nemzeti konzultációs leveleket.

Olyan országról álmodtunk, amelyben nem csak a csókosok gazdagodnak, hanem az ország gyarapodik.

Ahol nem alulképzett, tájékozatlan és ily módon könnyen manipulálható embereket nevelnek az iskolákban, hanem olyan polgárokat, akik képesek a változások követelésére.

Ahol a kórházba gyógyulni és nem meghalni mennek az emberek.

Olyan országról álmodtunk, ahol az adófizetők pénzéből élő közmédia nem az adófizetők szemébe hazudik, hanem beszámol mindenről, ami fontos. Nem beszél mellé, nem ködösít, nem maszatol, hanem tájékoztat. Gyorsan, pontosan, hitelesen. Nem megszállt sajtóról, kormányhoz közeli milliárdosok által felvásárolt, egy hazug eszme szolgálatába állított, a politikai ellenfeleket aljas eszközökkel lejárató médiáról álmodtunk.

A mi álmainkat is meggyilkolták. Mi ugyanis nem olyan országban szerettünk volna élni, amely harcban áll mindenkivel. Amely ott is ellenséget keres és talál, ahol barátaink is lehetnének. Nem olyan országról álmodtunk, ahol a miniszterelnök a saját kisebbrendűségi érzései miatt a démonaival küzd, és ezt az eszelős ámokfutást szabadságharcnak nevezi...

TÖBB MINT SZAMÁRSÁG

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.02.20.


...Még senki nem számolta össze a most regnáló kormány által az ablakon kidobált pénzt, amelyet presztízsberuházásokba fektetett, luxuskiadásokra költött. Mint ahogy azt sem adta össze senki, hány forintot adott a kormány – minden törvényi kötelezettség és felhatalmazás nélkül – csak úgy, “barátságból” az egyházaknak, a határon túli szervezeteknek, a haveroknak, a haveri cégeknek. Arról sem készült összefoglaló jegyzék, hány forintjába került az országnak a közbeszerzés szabályainak tudatos kijátszása, a beruházások, beszerzések túlszámlázása. Ennek a kormánynak a számlájára kell majd írni a magánnyugdíj rendszerének kifosztását. Ennek a kormánynak a lelkén szárad az államosított közszolgáltatások lerohasztása. Ennek a kormánynak kell számot adnia azokról a károkról is, amelyek a nagy állami szolgáltató cégek adatai titkosításából erednek. Ennek a kormánynak kell majd elszámolnia a társasági adó elfecsérlésével. Ezt a kormányt terheli az előnytelen, több évtizedre szóló, az országot eladósító paksi szerződés aláírása. Lehetne még sorolni azokat a kormányzati döntéseket, amelyek nem az ország, hanem egy nagyon szűk csoport érdekeit szolgálják. Lehetne, hiszen sok, nagyon sok visszásság napvilágra került már. Cikkek, könyvek, riportok százai rögzítik, dolgozzák fel, hol, mikor, mely esetekben tűntek el, kerültek illetéktelen zsebekbe tíz-, száz-, ezermilliárdok. Ezekben az ügyekben eljárás, vizsgálat a lehető legritkább esetben indult. Ezek az ügyek közismertté ritkán váltak, hiszen a napvilágra került események az állam által fenntartott, finanszírozott, támogatott hírcsatornákon, sajtóban nem kaptak helyet. Ezért ezeket az ügyeket egy teljesen más állam, teljesen más vádhatóságának és valóban független bíróságának kell majd egyszer feltárnia, a jogállam Magyarországon történő visszaállítása után.

A hatalomnak egyszerű a dolga. Nem csak azért, mert a nyilvánosság erősen korlátozott. Nem csak azért, mert a megélhetésért küzdő több millió ember apátiáját nehéz áttörni, hanem azért is, mivel az ügyek jelentős része sokak számára alig vagy egyáltalán nem értelmezhető. A lába kelt, elpazarolt összegek nagysága a „kisembernek” felfoghatatlan. Az e tárgykörben megszületett irodalom nyelvezete az átlagolvasónak nehezen fogyasztható. Léteznek olyan kormányzati károkozások, amelyek feltárása különleges szakértelmet igényel, így még az átlagosnál is kevesebb figyelmet kap. Nem sokan tudják, hogy a közoktatás, benne a szakképzés rendszerének átalakításával, a tankönyvpiac felszámolásával, a korábbi Nemzeti alaptanterv felváltásával legkevesebb százötvenmilliárd forint uniós támogatás került a kukába. Amit – nem kizárt – egyszer vissza kell majd fizetni, ha az Unió ellenőrzi a partnerközpontú, nyitott, befogadó iskolarendszer kialakítására; a modern pedagógiai módszerek bevezetésére, a kompetencia alapú tananyag és tankönyvek kidolgozására; a térségi integrált szakképző központok létrehozására, a moduláris szakképzés tananyagának kidolgozására elfecsérelt összegeket. Az ország egyházi kézbe adása suttyomban folytatódik. Ennek azonnali költségvetési kihatása az egyházi közszolgáltatások állami finanszírozása. Jövőbeli költségvetési kihatása a felszámolt állami, önkormányzati ellátó rendszerek helyreállítása. Vajon hányan hallottak arról, hogy a zánkai gyermektábor tulajdonjoga – ez volt a rendszerváltás után megmaradt néhány, főleg gyermeküdültetési célokat szolgáló, talán legnagyobb és legértékesebb érő állami üdülő – teljesen ingyen átkerült az egyházi érdekeltségi körbe tartozó Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Közalapítványhoz. A gyakorlatban nincs állami, önkormányzati kézben gyermeküdülő. Az önkormányzatoktól elcsaklizott állami iskolák egy részének egyházi kézre juttatása után, megkezdődött az állami szociális intézményrendszer “egyházasítása” is. Egy frissen – 2017. február 3-án – megjelent kormányhatározatban a kormány utasítja a nemzetgazdasági minisztert arra, biztosítson többletforrást a 2017-ben az egyházi fenntartók által az államtól átvett szociális intézményi nyolcezer nyolcszáz harminchét férőhely biztonságos működtetéséhez. Utasítja továbbá arra is, hogy biztosítson többletforrást további, 2018-ban átvételre kerülő huszonegyezer ötszáz hatvanhárom férőhely működtetéséhez. Lehet, hogy a hajléktalanok ateisták?

Az idő jótékony múlása

A kormány tudatosan sulykolja a választókba: nincsen olyan politikai rendszer, amelyben ne lenne korrupció. Teszi ezt, mivel érdekében áll mindent, mindennel összemosni. Mindent, mindenkit befeketíteni. Tudják, a zavarosban lehet a legjobban halászni. Azt nem mondják ki: természetes, hogy a hatalmon lévők lopnak. Adnak a látszatra. Törvénybe foglalták: nem kell alkalmazni a közbeszerzés szabályait; nem kell befizetni a társasági adót, – titoktartási kötelezettség mellett –, át lehet utalni a kiválasztott kedvezményezettnek; közalapítványra lehet bízni a közpénzek elosztását, felhasználását; a kormány korlátlan felhatalmazását a költségvetés pénzeivel történő szabad gazdálkodáshoz.

Mára természetessé vált: a hatalom birtokosai közpénzből alapozzák meg családjuk jövőjét, jólétét. Lerakják a családi vagyon alapjait. Joggal mondható: a legjobban kamatozó hosszú távú befektetés a Fidesz tagdíj befizetése. A proletárdiktatúra állami- és pártvezetői joggal méltatlankodhatnának. Ők a politikai hatalmukat a tulajdonszerzés, a befektetés, a vállalkozás – általuk történő – korlátozása miatt, majdnem a rendszerük bukásáig nem tudták gazdasági téren kamatoztatni. A maiak tanultak a Rákosi-rendszer hibáiból. A hatalomszerzés technikáit alkalmazzák. Az államosítást azonban klientúra építésre használják...

GYŐZTÉL, FŐNÖK, JÓ VAGY FŐNÖK, MÁR MEGINT MEGMENTETTED AZ ORSZÁGOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.02.24.


Ez volt a pénteki igehirdetés szent napja, amikor is a világverő-megvédő szentember becaplatott a gondosan előkészített, valóságtól elszeparált mikrofonja elé eligazítani a csalódott, dühös, és egyéb lelkiállapotokban leledző híveket olimpiaügyben, meg egyebekben is.

Elöljáróban szögezzük le: az utóbbi időben többször leírtuk, hogy igen nagyon aktuális volna állami vezetőket a nyilvánosság számára is elérhető, komoly egészségügyi, konkrétan elmeorvosi vizsgálatnak alávetni, ugyanis egyik-másik jóember megnyilatkozásai súlyos aggályokat vetnek fel. Ilyen értelemben pedig közügy az, hogy képesek ellátni közfeladataikat, vagy á dehogy. Félreértés ne essék, mondaná Lázár, nem felmentést keresek egyikük számára sem, ellenkezőleg. Azonban Matolcsy Rómeó minapi parlamenti kirohanása után Orbán mai expozéja több, mint elgondolkodtató:

A népszavazás egy magyar ügy, de az olimpiát nem Magyarországon kell megnyerni. Az olimpia megnyeréséhez nemzetközi szinten nem többség kell, hanem egység. Ezért nincs népszavazás Párizsban és Los Angelesben. Nincs arra példa a nyári olimpiák történetében, hogy olyan város kapja meg a rendezést, ahol erről népszavazás volt. Ha ott áll egy vitákból odaérkező Magyarország, ki fog ránk szavazni? Kérdéses, kaptunk-e volna egyetlen szavazatot is. Ez nagy szégyen. Kikapni lehet, de nem lehet akárhogy kikapni. Ronggyá vertek volna bennünket, ennek nem lehet kitenni bennünket, mert ennél többet érdemlünk. Jó pályázatot csináltunk, nyílt szívűek voltunk, tényleg meg akartuk csinálni, eközben a világ leminősít minket, és megalázó vereséget szenvedünk. Ennek nem akartuk kitenni Magyarországot. Sokan vagyunk Magyarországon, akik azt gondolják, az olimpia egy régi álom. Itt történt egy álomgyilkosság. Van egy szervezet (a Momentum – szerk.), melyet nem az olimpia érdekel, hanem politikai párttá akar válni, ezért nem drága neki az álomgyilkosság. Ez itt az új SZDSZ, kis lökdösődés az MSZP-vel, aztán koalíció, erre kell felkészülni. (hirado.hu)

Bármennyire szánalmas, ezt találták ki a pár napos, csatakos izzadsággal terhes kommunikációs tréning eredményeként a Habony-Rogán szipákolóipari műhelyben: a hazaárulók és külföldi ügynökök után az álomgyilkosok és az új SZDSZ varázsszavakkal bódítják a népet. Itt vannak az új csatakiáltások, amelyekre hivatkozva hadrendbe kell állítani a mindig másokra mutogató elkeseredést.

Állapítsuk meg, hogy büdösgyenge ez így, ahogy van. És az még hagyján, hogy csak ezekre a borzalmas eposzi jelzőkre futja, de a gondolatmenet igazságtartalma egy közönséges kocsmai hazudozás szintjét sem éri el. Mivel én még nem jutottam el az összeesküvés-elméletekkel való barátkozásban arra a szintre, hogy a Momentum Mozgalmat a Fidesz kreációjának tartsam, szeretném Orbán Viktor figyelmét felhívni arra, hogy régebben azért jobban ment a hazudozás. Sokkal jobban.

Tényszerűen hazugság, hogy egy olimpia elnyeréséhez (a mi olvasatunkban a rendezés jogának megvásárlásához) egységre van szükség, nem elég a többség. Ugyan nem nyári olimpiát rendeztek 2010-ben Vancouverben, de a polgárok csupán 62%- mondott igent 2003-ban, amikor megkérdezték őket. Ez pedig azt jelenti, hogy az olimpiapárti többség is elég volt az olimpiarendezéshez, egyáltalán nem kellett egység (ITT egy jó kapcsolódó cikk). Hogy közben például Krakkó, Hamburg, München és Davos városvezetése is népszavazásra bocsátotta a kérdést, és az értelmes választók el tudták dönteni, hogy mit akarnak (nem, nem akartak olimpiát), az külön is szóra érdemes...

ÉVES TERVEZÉS - MÉG FEBRUÁRBAN SEM KÉSŐ

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Ur Anita
2017.02.25.


Gyorstalpaló avagy sorvezető a sikeres hosszú távú tervezéshez. Még most, februárban sem késő egy nagyobb, éves terv megvalósításába belefogni! Legyen szó munkáról, magánéletről, életmódváltásról vagy egy régóta dédelgetett álom megvalósításáról: így fogj bele egy nagyobb lélegzetű projektbe!

Mindenkinek vannak olyan nagy tervei, amelyek több hónapra, esetleg több évre szó elkötelezettséget, munkát, kitartást igényelnek. Gyakran feladjuk valahol útközben - legtöbbször két ok miatt:

1. mert elfelejtődik a valódi cél (miért is akarom én ezt igazán?), amit az elején még világosan láttunk magunk előtt és lendületet adott,

2. mert közben elveszünk a részletekben, kihagyunk egy-egy lépést (majd jövő héten, majd jövő hónapban... aztán pedig: ááá, már úgyis mindegy), és elbizonytalanodunk a folytatást illetően.

A két legfőbb buktató a legnagyobb és a legkisebb: a nagy absztrakt cél + a pici hétköznapi teendők szem elől tévesztése. A nagyon távoli és a nagyon közeli. Hogy könnyebben menjen, itt egy jól működő segédlet: mindenképpen írd le a terveidet minden egyes állomásnál (ez az elköteleződést növeli) + érdemes a digitális naptáradban az egyes etapok végére emlékeztetőt beállítani vagy a hagyományos naptáradba előre beírni az egyes szakaszok fordulóját - hogy ne felejts el továbblépni!

És hogy miért jó ilyen tudatosan tervezni? Mert a fontos, nagyon vágyott, számunkra nagy jelentőséggel bíró dolgok esetében egészen biztosan motivátorként és előrehaladást segítő támogatóként tekinthetünk a saját tervezési rendszerünkre. Rendezőelv és belső (saját magunknak-magunkért vállalt) iránymutatás, és ez sokkal inkább segít a megvalósításban, mint a külső határidők vagy a mások által diktált tempó...

MIVEL ETETNEK MAGYARORSZÁGON ÉS KÜLFÖLDÖN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.02.25.

Egy ismerősöm mesélte pár éve, hogy Franciaországban járva az ott élő barátaik útközben megmutatták az egyik nagy nemzetközi édességgyár két egymás mellett lévő gyártócsarnokát, mondván: az egyikben Nyugat-Európába, a másikban Kelet-Európába gyártják a terméket, ami ugyanolyan márkanévvel, csomagolással, stb. fut.

Így aztán annyira nem lepődtem meg, amikor nemrégiben kiborult az a bizonyos éjjeliedény, most pedig áll a bál annak kapcsán, hogy Magyarországra és a régióba állítólag gyengébb minőségű élelmiszereket szállítanak.

Hogy miként kerül mindez ide, a Határátkelőre? Arra gondoltam, hogy ha van igazán autentikus közösség, amely el tudja mesélni a saját tapasztalatait, akkor az a külföldön élő magyaroké. Szóval lássuk, ti mit tapasztaltok, tényleg gyengébb minőségűek a Magyarországon kapható nemzetközi márkák termékei, mint nyugati változataik?

Mielőtt azonban átadnám nektek a szót, röviden összefoglalom az eddig történteket, csak hogy képben legyünk:

DICEY JOGÁLLAMA II.RÉSZ

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.02.25.


Dicey második jogállami elve a jog előtti egyenlőség elve. Ezt az elvet is csupán szigorúan történelmi léptékkel mérve lehet helyesen értelmezni. Annyi bizonyos, és ebben igaza lehet Dicey-nek, hogy voltak olyan időszakok, amikor ez az elv nem érvényesült. De ezért nem a jognak, mint a politikai rendszerek működtetésében játszott szerepe a ludas. Itt lép be a demokráciafogalom értelmezésének problémája, ami a demokráciaelméletem szerint az egyéni szabadságjogok fejlődésével hozható összefüggésbe. S amint az egyéni szabadságjogok bővültek, olyan mértékben bővülhetett annak megjelenése a tárgyi jogban. Tehát azt elvárni egy hűbériségen alapuló politikai rendszertől, hogy az több szabadságjogot képes adni, mint az annál fejlettebb liberális demokráciák adtak, értelmetlen dolog lenne. A lényeg itt most az, hogy a demokrácia fejlődésének tényleg volt egy olyan időszaka, amikor már elmondhatjuk azt, hogy a jog előtti egyenlőség megvalósulhatott. Vagyis ha a jogállam fogalmát úgy határoznánk meg, hogy az egyenlő a jog előtti egyenlőséggel, akkor valóban csupán a mai korra, jelesül a modern liberális demokráciákra lehet jellemző a jogállam létrejötte. De, mint fentebb láttuk, Dicey sem kizárólag ezzel a jellemzővel írta le a jogállamot, hanem még további két elv együttes érvényesülését követelte meg. Egy dolgot feltétlenül rögzítenünk kell: Dicey második jogállami követelménye rengeteg szubjektív elemet tartalmazhat, így annak megítélése, miszerint a jog előtti egyenlőség teljesül-e, vagy sem, kizárólag szubjektív lehet. Ezt támaszthatja alá az a még ma is általános jelenség, hogy ugyanazt a tényállást különböző bírák különbözőképpen értékelnek, és hoznak különböző ítéletet, ami egyesek szerint megfelel a jog előtti egyenlőségnek és így a jogállamiságnak, míg mások szerint nem.


Dicey harmadik elve szerint az alkotmány az egyéni szabadságjogokból vezethető le. Ugyanez másképpen: az aktuális egyéni szabadságjogokat tükröznie kell az alkotmánynak és ennek folyományaként az alkotmányból levezetett alacsonyabb szintű törvényeknek is. Ez tényleg fontos követelmény, hiszen az egész politikai rendszert minősítheti az, hogy a jogrendje megfelel-e a kora általánosan elfogadott és követett szabadságjog rendszerének, amit én a normativitás követelményének nevezem. További fontos kérdés az, hogy az alkotmány és az abból eredeztetett törvények között van-e ellentmondás, ami végeredményben a konzisztencia követelményét jelenti. Csakhogy itt is több problémával kell szembenéznünk. A helyzet ugyanis az, hogy az egyéni szabadságjogok bővülése a politikai rendszerek fejlődését éppúgy megalapozták, mint ahogy a politikai rendszerek fejlődése maga után vonta az egyéni szabadságjogok kiteljesedését. Emellett figyelembe kell venni még azt is, hogy míg az egyéni szabadságjogok bővülése egyenesvonalú és növekvő pályán haladt, addig a politikai rendszerek fejlődése szakaszos és ugrásszerű volt. Ez egyebek mellett azt is jelentette, hogy az egyéni szabadságjogok bővülésének a politikai rendszerek főtípusainak létezése alatt is végbe kellett mennie ahhoz, hogy megalapozhassa a politikai rendszerek ugrásszerű változását. Másik oldalról tekintve: a politikai rendszer főtípusok ugrásszerű fejlődése hirtelen megnövelte az egyéni szabadságjogokat. Dicey harmadik jogállami elvére vonatkoztatva mindez pedig azt jelenti, hogy az alkotmánynak is folyamatosan változnia kellett ahhoz, hogy ezt a fejlődést követni tudja. A probléma pedig éppen itt van, hiszen ki mondhatná meg azt, hogy milyen egyéni szabadságjogok megléte és tükröztetése az alkotmányban mutathatja ki azt, hogy egy adott politikai rendszer modell éppen megfelel-e Dicey jogállamiságra vonatkozó elveinek. Magyarán ebben az elvben legalább annyi bizonytalanság mutatható ki, mint az előző kettőben. Az egy mesebeli állapotnak tekinthető, ami ma Magyarországra nézve kötelező jelleggel bír: a Lisszaboni Szerződés határozza meg azt, hogy melyek azok a szabadságjogok, amelyek szerintük megtestesítik a jogállam fogalmát. De ez is csupán a 2009. december 1-jének megfelelő szabadságjogokat tükrözik. A nagy kérdés az, hogy mikor válik szükségszerűvé az, hogy ezen is változtassanak, ha követni akarják a politikai rendszer főtípus és annak konkrét modelljeinek fejlődését...MITŐL LENNÉNK SPORTNEMZET?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Éber Márk Áron
2017.02.24.


...Ha ez a kormányzat valóban a nemzeti ügyek kormánya (lenne), állampolgárai (nemzete) egészségi állapotát helyezné az első helyre, nem üzleti körei irracionális, bár páratlanul jövedelmező gigaberuházásait. Sportnemzet voltunkat nem olimpiai érmekkel mérné, hanem a rendszeres testmozgást végző állampolgárok magas és egyre növekvő számával. A nemzeti egészségmegőrzés és a gyógyítás kérdését korszerű egészségügyi rendszerrel orvosolná, a magyarok találékonyságát a Nobel-díjasok száma helyett a versenyképes tudással rendelkezők arányának szélesítésével azonosítaná és korszerű oktatási rendszerrel fejlesztené tovább.

A kormányzat, amit akarunk, egy egyenlőbb, igazságosabb, egészségesebb és emberhez méltóbb társadalmat kívánna építeni a Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark Programhoz hasonló intézkedések tucatjaival. Nem pedig a nemzeti tőkét hizlaló projekteket próbálna elfedni a sportnemzet álságosan felhasznált ideológiájával.

MÍG ÖN ALSZIK, A DARMOL DOLGOZIK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.02.24.


A hajdani hashajtót népszerűsítő szlogen a mai Magyarországra is remekül ráillik.
Elnézegetem a média által a figyelem középpontjába állított dolgokat és elkeserítő képet látok.
Lényegtelen, vagy alig lényeges eseményeken csámcsog a tömegtájékoztatás, elképesztően primitív celebek nevetséges történeteivel tömik a minden eszközzel erre kondicionált átlagember fejét, közben pedig azokról a dolgokról, melyek sok esetben létfontosságúak, tudomása sincs.
Bármennyire abszurdnak is tűnik, a politikával egyáltalán foglalkozni hajlandó átlagember, amikor a stadionépítéseken, vagy Mészáros Lőrinc meggazdagodásán szörnyülködik, éppen ebben a csapdában vergődik, sokszor úgy, hogy maga sem tud róla.
A stadionépítéseket le lehet állítani, Mészáros Lőrincet be lehet csukni, de azokat a társadalmi változásokat, melyek évtizedekre, évszázadokra meghatározzák az ország - gyermekeink, unokáink - jövőjét, csak nagyon nehezen, sok esetben egyáltalán nem lehetne visszafordítani.
Míg a bulvárt majszolgatva csendesen szunyókálsz, addig az ország menthetetlenül tönkremegy.

Itt van mindjárt a magyar falu, a vidéki Magyarország sorsa.
Akárki akármit mond, a Kádár-kor a magyar falu aranykora volt.
Korszerű épületek tízezrei épültek, a nagyüzem és a családi gazdaság integrációja remekül működött, a gazdaságok egyben a falu kulturális és szociális helyzetének meghatározó tényezői voltak, a paraszt munkaidőben dolgozott, nyugdíjra vált jogosulttá, az egészségügyi ellátórendszer lefedte a teljes népességet.
Megszűnt az a helyzet, hogy a beteg tehénhez előbb hívtak orvost, minta gazdájához.
A társadalmi mobilitás felerősödött, a paraszt gyereke középiskolát, egyetemet végzett, a magyar agrár-értelmiség világszínvonalú mezőgazdaságot hozott létre, a világon az egyik volt a kettőből, mely nettó költségvetési befizető volt.
A kézimunka-igényes ágazatok felszívták a képzetlenebb munkaerőt is, mindenki ehetett hasfakadásig, dolgozhatott és kereshetett, emberi életet élhetett.
Az öregasszonyoknak sem kellett megfagyniuk fűtetlen lakásaikban, mert nem rezsicsökkentéssel fűtöttek, hanem, ha olyan helyzetbe kerültek, hogy rászorultak a segítségre, hát megállt a Tsz Ifája és odabillentett az ajtó elé annyi tüzelőt, amennyire éppen szükség volt...

NEKÜNK MOHÁCS KELL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.02.25.


Pilhál, betűkkel foglalatoskodó ember, szeretett kormányfőnk egyik kedvenc és kitartott nyomdaipari termékében értekezést tett közzé „Busókat a határra!” címmel.

Elsőre humoreszknek vélhetnénk, viszont határozottan állítja, nem viccel. És tényleg beláthatjuk, hogy komoly a dolog, midőn így zárja gondolkodásának végtermékét: „Ezen persze elsőre el lehet nevetgélni, ám aki valamelyest tanulmányozta a harmadik világ szellemiségét, nem biztos, hogy kizárja a sikert.” Ezen merengjünk el egy csöppet.

Pilhál organizmus minden bizonnyal abban a népnemzeti babonában hisz, miszerint a török hódítók elől a mocsarakba menekült őslakos sokácok ijesztő, vérrel festett faálarcokba öltözve, kerepelve meg sípolva zavarták volna el a barbár törököket Mohácsról és külvárosaiból. Ez annyira igaz, mint a betűkkel foglalatoskodó ember sajtóipari termékének állításai úgy általában, magyarán: semennyire.

A migráncs, balkáni eredetű sokácok ugyanis nagyjából és hozzávetőleg 1690 körül kezdtek áramolni a magyar paradicsomba, Mohácsot viszont 1687-ben szabadították fel. Hozzátesszük, ez a muszlim naptár szerint 1065, de hogy mélyebbre is vessük vigyázó szemünket, a berberek meg ekkor már 2637-et írtak.

Továbbá felvilágosítanánk a betűkkel foglalatoskodó ember tudatát a „harmadik világ” problémaköréről is. Hajdanán ez a fogalom azokat az országokat takarta, amelyek a hidegháború időszakában sem a nyugati hatalmak, sem az egykori keleti blokk országaival nem kötöttek szövetséget. Mára tágabb értelemben használják a kifejezést, és minden olyan országot ideértenek, amelyek fejlettsége csekély, és ahol a lakosság életszínvonala alacsony.

Ennek az elcseszett világnak jelen zilált állapotában ez a régió Afrika belsejébe tehető, ahol az oroszlán a király, és tényleg vannak ott faálarcok, de még ott sem szarják össze magukat tőle, hanem ezen a különös módon imádják az isteneiket, mert – tetszik ez a betűkkel foglalatoskodó embernek vagy sem -, ezekből is többféle van, ha a horizontot nem Felcsút határolja. Akkor...

SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.25.Foreign Policy Magazine

Magyarország kétszeresen is biztosra akar menni, nehogy – úton Nyugat-Európába – illetéktelenek a területére léphessenek, ezért újabb kerítést emel a déli határon. A lépés még jobban kiélezi a feszültséget az unióval, amelyről Orbán Viktor úgy gondolja, hogy túl puha álláspontot foglal el a bevándorlás ügyében. Egyébként már az első határzár is azt eredményezte, hogy a korábbihoz képest csupán egy töredéknyi ember jutott be az országba. Az idén pl. 1142-en próbálkoztak illegálisan Szerbia felől, ám nyilvánvalóan ez is sok volt a hatalom számára. Lázár János azt jósolta, hogy az idén lényegesen megugrik a szám. A szerb oldalon 7 ezren várakoznak, a magyar hatóságok azonban naponta csupán 10 menedékkérőt engednek be. A lap ugyanakkor úgy véli, hogy nem lesz könnyű, ha az újabb határzárhoz és a migránsok fogvatartására szolgáló konténertáborok megépítéséhez a magyar fél külföldről akarna pénzt szerezni. (A becsült költség átszámítva majdnem 131 millió dollár.) Gondot jelent a határvadászok toborzása is. Viszont mindezek alapján Magyarország a bevándorlás ügyében továbbra is rémes alaknak számít az unióban, amely közös bevándorlás-politikát igyekszik kidolgozni. Orbán közben nyilvánvalóan harcol azokkal, akik menedéket keresnek magyar földön.

FAZ

A berlini Humboldt Egyetem egyik professzora szerint terjed az a bénító érzés, hogy ha komolyra fordulnak a dolgok és meg kell őrizni a jogállami és demokratikus normákat, akkor csődöt mondanak az uniós intézmények. Florina Meinel rámutat, hogy az EU tétlenül nézte, amint Magyarországon kiépült a tekintélyelvű rendszer, és nem sokat tett az ellen sem, hogy Lengyelországban a hatalom megzabolázza az igazságszolgáltatást. Igaz, a Tanácsnak nem sok alkalmas eszköz van a kezében ilyen esetekre. A jogállamiság megsértését pl. csak egyhangúan mondhatja ki. Nincs sokkal jobb helyzetben az Európai Bíróság sem. Csak tűszúrásokra képes, lásd a magyar bírák kényszernyugdíjazását. Ezért a kulcsszerep a Bizottságra hárul. A kelet-európai, euroszkeptikus kormányok ugyanakkor úgy állítják be, hogy a testület lépései mögött a neoliberális tagok, a liberális elit és a nyugatról pénzelt civil csoportok összeesküvése rejlik, ráadásul Brüsszel kettős mércével mér. Azt nem teszi szóvá, ha nyugaton szegik meg az értékeket. Hogy az unió Lengyelország kapcsán többet tudott tenni, mint a magyarok esetében, az az Európai Parlament felértékelésének a következménye. Fontos, hogy a Fidesz a konzervatív pártcsalád tagja, a PiS viszont nem.

A kérdés ezek után az, miként tudja Európa meggátolni a jogállami kultúra szétesését. A mostani intézményi szerkezetben a Bizottság nemigen tehet mást, mint hogy kitart a technokrata megközelítés, illetve az óvatos politizálás kettős stratégiája mellett. Hogy ez mennyire lehet sikeres, az más kérdés. Ha megkapja a támogatást Németországtól, akkor van rá remény. Épp ezért Berlinnek nem szabad a legkisebb arroganciát sem tanúsítania...