2017. november 24., péntek

ILYEN MÉG NEM VOLT: BEDŐLT EGY CÉG, AMI NEMRÉG MÉG MÉSZÁROS LŐRINCÉ VOLT

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: 24.HU
2017.11.24.


Felszámolás alá került november 23-án egy olyan vállalat, amelybe az idén vásárolta be magát a felcsúti polgármester-vállalkozó.

Ahhoz vagyunk szokva, hogy Orbán Viktor kormányfő jó barátja, Mészáros Lőrinc egyre csak szerzi a cégeket, nő a birodalma, amibe belevág, az hirtelen arannyá változik, a vállalkozás megtáltosodik. Erre mi történt most? Felszámolás alá került november 23-án egy olyan vállalat, amelybe az idén vásárolta be magát a felcsúti polgármester-vállalkozó.

A nyilvános cégadatokból látható, hogy a Kunhalom Agrária Mezőgazdasági Kft. felszámolása elindult – írja a 24.hu.

Ez a Jász-Nagykun-Szolnok megyei fegyverneki központú vállalkozás azon kevés agrárcég egyike, amelyik a kilencvenes évek elején, kihasználva egy rövid időszakot, megvásárolta a használatában levő földeket, több mint 1500 hektárt.

Erre a hatalmas termőföldterületre vetettek szemet 2013-ban Orbán Viktor rokonai.

Orbán feleségének a testvére, Lévai Gizella és férje, Ökrös Imre meg akarta venni a földeket, a cég nem kellett volna nekik. Végül úgy alakult, hogy a céget is megvásárolták, az akkori hírek szerint 275 millió forintért.

Aztán jött Mészáros Lőrinc, és az idén januárban megvette a vállalkozást, aztán májusban – sokak meglepetésére – eladta...

HALLD SZAVAM, FIDESZES! TE NEM SOROST GYŰLÖLÖD! ÉS NEM IS A MIGRÁNSOKAT!

MÉG MINDIG NEM KÉSŐ BLOG
Szerző: Becky Weiss
2017.11.24.


Azt elhiszem, hogy forr benned az indulat és elhiheted, nem vagy egyedül vele. Azt is elhiszem, hogy azt érzed tényleg a Soros, a migránsok, a Gyurcsány, a libsik és mindenki más aki nem Fideszes az országrontók.

Ha érdekel, miért érzed ezt, olvass tovább!

Tudod már gyermekkorunkban megtanuljuk a jelenkori társadalom egyik legfontosabb szabályát. Vannak olyan érzések amiket nem díjaz ám a külvilág. A harag, a gyűlölet, az agresszió és az hogy Neked valami nem tetszik BŰN!

Így. Nagy betűvel. Vastagon aláhúzva.

Akkor is BŰN ha a lelked mélyén érzed, anyucinak nem volt igaza amikor üvöltött Veled. Abban sem hogy meg sem hallgatott. Azt is érzed sehol nem igazságos hogy az osztályfőnököd a másikkal kivételezik. Meg az sem hogy kigúnyol mert valamit nem tudsz. És az sem járja hogy a felnőtteknek vagy öt szilvásgombóc jár a menzán, a gyerekeknek meg kettő. Meg az sem hogy elcsigázottan utazol hazafelé, hátadon a túlméretezett iskolatáska, de persze Te add át a helyed a felnőttnek mert ha nem akkor neveletlen vagy. Ja az is BŰN.

Persze a szádat meg befogod! Mert ha nem, jön a bünti, jön az intő, jön a fejmosás. Ja hogy Te hogy látod a helyzetet? Kit érdekel! Ne szemtelenkedj! Ne lamentálj! Ne hisztizz! Ne játszd meg magad! Ne, ne, ne!

A feszültség meg csak gyűlik, gyűlik.

Ugye?
...

POKOLBELI VÍG NAPJAINK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.11.24.

Nem, nem Recsk, inkább Magyarország!
Ahol éldegél három-négymillió nyomorgó, ahonnan már kiment a Rákosi-rendszer újbóli bevezetésétől rettegő ötvenhatos disszidens magyarok háromszorosa, ahol egy ultrahang-vizsgálatra hónapokat kell várni, és ahol az egészségügy magánkézbe adásától óva intett a ma kormányon lévő párt, de mára az összes komolyabb képalkotó eljárás és a laboratóriumok zöme magánkézben van.
Ezeknél - ha fizetsz - nincs várólista, de ha nincs pénzed, hát állj be a sor végére, a sor pedig hosszú, mint a vonatfütty.
Ott, ahol lassan már csak betegek vannak az egészségügyi intézményekben, az orvosok meg Angliában, ahol hétszázezer gyermeket kell naponta megetetni, mert családjaik képtelenek erre, ahol telente emberek fagynak meg a lakásaikban és az utcákon.
Ott, ahol az országot egy mentális kihívásokkal küzdő beteg ember vezeti, és ahol az emberek ahelyett, hogy épelméjű vezetőt választanának, inkább maguk is meghülyülnek.

De most aztán vége a problémáknak, jönnek a választások jövőre és a rákövetkező évben is, jönnek a műmézzel vékonyan bekent Mézesmadzag Évei, mikor az ország az osztogatásoktól hangos.
Ilyenkor akasztják hasba a nyuggert azzal, hogy ajándékként odaadják neki azt, ami törvény szerint jár, a betegeket azzal, hogy a kórháznak, ahonnan pizsamában furikázzák a betegeket CT-re megigérik, hogy de istenbizony kapni fog egy készüléket.
Azzal, hogy megvédik a nőket a zaklatástól, ennek ürügyén beszántják a magyar színházi életet. Azzal, hogy megvédik a magyarokat az illegális migránsoktól, akik megbecstelenítik lányaikat, feleségeiket, és ha nincs migráns, hát kinevezik illegálisnak a menedékeseket, akik elvileg a magyar nemzet védelme alatt állnak, de olyan magyart, aki ezt tiszteletben tartaná magyar apa nemigen nemzett, viszont a Dilinyós, aki védelmet ígért nekik, helyesli az ellenük indított akciókat.
És elsunnyogja, hogy mellesleg - pénzért - beengedett az országba tízezennyolcezer gazdasági bevándorlót - mentségére legyen mondva, hogy fogalma sincs arról, hogy ezek az emberek itt számítógépes kőművesek vagy kis vegyészek, akik apró bombácskákat gyártanak exportra.
Itt van az Ígéret Földje, ahol a kormány mindent megigér, de semmit sem teljesít, ahol a pocakos Lucifer az égetően szükséges oktatási és egészségügyi reformokat és a szegénység elleni küzdelmet úgy véli megvalósíthatónak, hogy ha a zsebében - két mogyorózás között - talál néhány szem szotyolát, akkor azt a nép közé szórja.
Alamizsnálkodik, mint Árpádházi Szent Erzsébet, jóllehet nem nevezném Árpádházinak, inkább...

NEM CSAK PARÁZTATJÁK, KI IS HASZNÁLJÁK A GYEREKEKET A YOUTUBE-ON

444.HU
Szerző: BOROS JULI
2017.11.24.


Nemrég kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy milyen ijesztő dolgok történnek a YouTube Kids applikációjában: a gyerekeknek szánt tartalomba időnként becsúszik néhány bizarr, szürreális, zavarba ejtő, sőt kimondottan ijesztő videó is. Miután erre felhívták a figyelmet, a YouTube igyekezett bagatellizálni a problémát, és kijelentették, tudnak róla, de nem kell aggódni, viszonylag ritkán előforduló jelenségről van szó. A valóság azonban az, hogy ezeknek a videóknak nem ritkán több milliós a nézettsége. A BuzzFeed News most egy még aggasztóbb dologra bukkant YouTube-on.

A cikkben linkelt, többségében Kelet-Európában, Oroszországban készült videók már nem elérhetők, de már a képernyőfelvételek is felkavaróak. Az élő szereplőkkel forgatott videókon a gyerekek rémisztő, kiszolgáltatott helyzetekben láthatók, nem ritkán megkötözve, vagy valahova bezárva. Vannak olyanok is, melyekben úgy tűnik, a gyerekeket elrabolták, vagy éppen keményen büntetik őket, mert rosszak voltak. Visszatérő elem, hogy felnőttek játszanak orvososat velük, feltűnnek injekciós tűk, és nem ritkán fekália is..
.

ITT OLVASHATÓ

FERENC PÁPA: POLITIKAI OKOKBÓL TERJESZTIK A MIGRÁNSOKKAL SZEMBENI FÉLELMET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MTI
2017.11.24.


Számos országban politikai okokból terjesztik a migránsokkal szembeni félelmet - hangsúlyozza Ferenc pápának a január elsejei béke világnapjára pénteken kiadott üzenete, amelyet ez alkalommal a migránsoknak és menekülteknek szentelnek

A Migránsok és menekültek: férfiak és nők, akik a békét keresik című olasz nyelvű üzenet szerint a világban több mint 250 millió a migránsok száma és köztük 22 és fél millióan menekültek. "Irgalmassággal öleljük át mindazokat, akik háború és éhezés elől menekülnek, vagy földjüket diszkrimináció, üldözés, szegénység és környezeti csapás miatt kell elhagyniuk" - olvasható a béke világnapjára kidolgozott pápai üzenetben, amely hangsúlyozza, hogy a migránsok többnyire hosszú és veszélyes utat tesznek meg nehézségek és szenvedés közepette, "rácsokkal és falakkal szállnak szembe, amelyeket azért emeltek, hogy céljuktól távol tartsák őket".

A dokumentum hangsúlyozza, hogy több országban elterjedt a "retorika, amely a nemzetbiztonság veszélyeztetését vagy az újonnan érkezők befogadásának terheit hangsúlyozza, lenézve az emberi méltóságot, amelyet mindenkivel szemben el kell ismerni (...) a migránsokkal szembeni félelmet gerjesztik, esetleg politikai célból, ahelyett, hogy békét építenének, erőszakot, faji diszkriminációt hintenek el".

Ferenc pápa rámutat: "egyesek fenyegetésnek tekintik őket. Én viszont azt kérem. lássatok bennük (...) lehetőséget a békés jövő építésére". "A migránsok nem üres kézzel érkeznek: bátorsággal, képességgel, energiával és vágyakkal tele, és saját kultúrájuk kincseivel gazdagítják az őket befogadó nemzeteket" - hangsúlyozza az egyházfő.

A pápa üzenetében befogadásra, vagyis a tövényes belépés lehetőségeinek bővítésére szólít fel, sürgetve a migránsok védelmét és integrációját...

A BETON PÁRTJA ELFOGLALJA A LIGETEINKET

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: GULYÁS ANDRÁS
2017.11.24.


A Gyurcsány-kormány alatt átadott kőröshegyi völgyhíd, az UNESCO szerint is városképromboló felhőkarcoló a Kopaszi-gáton, Dagály, Orczy-kert – megannyi helyszín, ahol beton pusztítja tájainkat, ligeteinket, városainkat. Mészáros Lőrinc cége hatezer fős stadiont épített a Szalajka-völgyben, a Római-partot lebetonoznák, a Városligetbe méretes épületek kerülnének. Túlzsúfolt, kifosztott, élhetetlenebb város és ország lesz a hihetetlen lendülettel megvalósuló végeredmény.

Ezt a lendületet beton és párt összefonódása biztosítja. Az építési szabályzat elvileg azért született, hogy az egyéni ambíciókat korlátozza, de az önkormányzat vagy az Országgyűlés bármikor át- és felülírhatja. „A beton pártja” – így nevezhetnénk azt az egyes politikai alakulatokon túlnyúló érdekközösséget, amely a beton és a jogszabályok alkotói, a köztulajdon felelősei között fennáll. Szimbóluma a kiváltságos építőipari vállalkozó, aki megrendelést és kedvező jogi szabályozást kap, cserébe hátországot épít pártnak, politikusnak. A párt a többi párthoz, a zavaros ügyleteket intéző politikus párttársaihoz képest jut előnyhöz.

Versenyre így esély sincs, sem párton kívül, sem párton belül. A beton szolgálja a politikusok szűk körét, a pártot, a párt a betont. Ez nem egyszerű korrupció – hanem összetett érdekközösség és működési modell. Megállítani szinte lehetetlen. Környezetünket néhány év alatt végleg átalakítja ez a torzszülött, amely lepusztította például a méltán híres olasz tájakat és városokat is.

Olaszországban az elmúlt 15 évben a WWF tanulmánya szerint három és fél millió hektárnyi területet árasztott el a beton. A folyamat tehát nem hungarikum, máshol is terjed. Ott, ahol a szabályok, intézmények gyenge lábakon állnak. „A hegyek, vidékek, tengerpartok egyre kevésbé közös kincseink. Túl könnyű vadászterületévé váltak azoknak, akik cinikusan letarolják őket saját elvakult hasznuk érdekében” – írja Salvatore Settis olasz művészettörténész az olasz táj védelmében. Vagy inkább emlékére. Fülöp Sándor volt országgyűlési biztos 2011-es beszámolója szerint a beton terjedésének sebessége Magyarországon is ijesztő. Nemzedékünk egyik legsúlyosabb hagyatékáról van szó. A beton sokszor mégis a megújulás szinonimájaként szerepel: több beton, több modernitás...

ÖT ÉS FÉL PERC A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSÉRT

INDEX
Szerző: RÁTI JÓZSEF
2017.11.24.


A Veszprémi Rendőrkapitányság készítette egy baleset-megelőzési kisfilmet Öt és fél perc a biztonságos közlekedésért címmel. A videó megtörtént balesetek felvételeit tartalmazza:

A legtöbb közlekedési balesetet a biztonsági öv hiánya, az alkohol, a linkség, az elalvás, a nem megfelelő sebesség, az előzés és a vezetés közbeni telefonálás okozza. A videót Pintér József, a Veszprémi Rendőrkapitányság balesethelyszínelője készítette azért, hogy felhívja a figyelmet a balesetek bekövetkezésének fő okaira és tudatosítsa a sofőröket, hogy a közlekedésben egy pillanatnyi figyelmetlenség is visszafordíthatatlan hatással lehet a családok életére.

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ 

9 MILLIÁRDOS ÁRVÍZVÉDELMI TENDERT NYERT MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.11.24.


A Mészáros és Mészáros Kft. a Békés Drén Kft.-vel közösen végez helyreállítási munkákat az első rendű árvízvédelmi fővédvonalakon.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság július közepén írt ki nyílt közbeszerzést árvízvédelmi munkálatokra, a tender eredménye november 24-én jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben.

A nettó 9 milliárd 113 millió forint értékű megbízást a Mészáros és Mészáros Kft. valamint a Békés Drén Kft. alkotta Védképesség 2017 Konzorcium nyerte...

EGY FELCSÚTI KISVASUTAS MAKUTYI KAMPÁNYDUMÁJA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2017.11.24.


Mi felcsútiak arról is híresek vagyunk, hogy a változásokat támogatjuk minden körülmények között, főleg ha azok személyes érdekeinkkel is egybeesnek.

Barátaim, testvéreim, honfitársaim, véreim, magyarok! Új világ lesz! Vége lett az ideiglenes alkotmány korszakának, mint ahogy véget vetettünk az ideiglenes rendszerváltás korának is. Új világ kezdődik 2018-ban szeretett hazánkban kedves barátaim, ahol a kormány már nem azzal lesz elfoglalva, hogy az ellenzéket szapulja s lépten, nyomon belekössön annak országrontó tevékenységébe. Új világ, melyben a kormány kormányozni fog és nem az ellenzék viselt dolgait vesézi ki majd nap mint nap. Új kormány, mely nem írógép javításával, hanem számítógép beállításával fog úrrá lenni a bajokon, mert változás kell, változásra van szükség.

Szabályozott lesz minden. Mint a Kresz-ben. Mert nem mehet az tovább, hogy a löszfalként összeomlott szocializmus után az ész nélkül szélnek eresztett kapitalizmus vegye át az uralmat. Túl kell lépni a piac mindenható hatalmán. Kijózanodó világra van szükség, ahol majd a nemzetállamok őrködnek a szabályok betartása felett. Mert az állam tekintélye majd végleg visszaáll, illiberálisan!

Tisztelt honfitársaim! Árpád vérei, magyarok! Mint az a bizonyos versenyló, mindannyian szomjazzuk a sikert. A siker én vagyok. Ti is tudjátok, mi is tudjuk, mindannyian tudjuk.

Visszaszereztük mindazt, amit csalással és hazugsággal elvettek tőlünk. Rajtunk kívül ki is mondhatna itt igazat? A kitartás, a nemzet iránti szeretet, hazánk boldogságának mindenek feletti óhajtása csak ránk jellemző már ezer éve. Bocsánat a pontatlanságért. De kedves barátaim, ugye értik mit is akartam ezzel mondani? Tehát kedves barátaim a reménytelen szocialisták az utolsókat rúgják. Mi még besegítünk nekik egy kicsit. Hiába volt kapus egyik kormányfőjük, tizenegyest nem lehet védeni. És a mi népünk büntetőt ítélt nekik. Ezt tudjuk, mert ott vagyunk minden kilométerkőnél. Én fogom rúgni nekik. Ahhoz, tudják nagyon értek. Hátulról is. Ne izguljanak, nem fogom elpuskázni. Két lábbal rúgom nekik. Az önök nevében, kedves barátaim!...

KORMÁNYZATI KAMUTURNÉ

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2017.11.24.


Járják a fideszesek a magyar településeket, és hazudnak.

Kampány van, turnékörúttal járják a Fidesz prominensei az országot. Mindenhol a helyi ember a csali, a mi Pistánk, Arankánk vagy Lajosunk, akarom mondani, a képviselő úr és hölgy, aki mindközönségesen bujkálni szokott a nép elől, amikor megkérdeznék, hogy az út, a kórház, az iskola, az miért pusztul, ha Pistámék vezetik az országot hét és fél éve. Mindjárt nyolc lesz a mi elmúltnyolcunk, és csak a rohadás meg a lopás megy. Szóval úgy általában nem lehet kérdezni, elérni sem, de most itt van, és rögtön hoz magával fővárosi vendégművészt is, Kubatovot, Sesztákot, Pintért (sajnos Sándort, nem Bélát), és vele egy faltól-falig hazug, büdösen rasszista vetítést.

Ibrányban például Seszták Miklós fejlesztési miniszter volt a kormánypárti Vinnai Győző sztárvendége, és a Magyar Nemzet tudósítása szerint előbb arról mesélt, hogy Cardiffban járva hetven kaftános férfi körbevette őt ("meglett férfiak szoknyában"), majd egy húszas csoport üldözni is kezdte...

KÖVÉR TELJESEN ELBORULT: SZERINTE A NYUGAT = A SZTÁLINI SZOVJETUNIÓ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.11.24.


Az Országgyűlés Hivatala rendezett konferenciát (már megérte megduplázni a fizetésüket) a sztálinizmusról, csak hogy a házelnök végre elmondhassa: ugyanazok támadják Magyarországot, akik a II. világháborúban.

Kövér szerint a sztálini Szovjetunió lényege egy politikai befolyásolást biztosító uralmi modell exportja volt, ami napjainkban is virágzik. Ezt igazolandó - az MTI tudósítása szerint - egyenlőségjelet tett a bolsevikok akkori és a nyugati liberális demokráciák mostani céljai között.
  • Zárt társadalom = nyitott társadalom.
  • Békeharc = terrorizmus elleni küzdelem.
  • Emberek identitásának megszüntetése = emberek identitásának liberalizálása.
  • Szólás-és véleményszabadság megszüntetése = a gyűlöletbeszéd korlátozása (az ún. politikai korrektség)
  • Állami tervgazdaság = magántulajdonra épülő gazdaság.
Ez számára mind egyenlő, nem véve tudomást arról, hogy pontosan az ellenkezőjét jelentik. Különösen szép teljesítmény, hogy ennek konklúziójaként le is szögezte, a 20. században jellemzően a közhatalmak igyekeztek exportálni az uralmi modelljüket, ma már a magánhatalmak érdekeit kiszolgálni hivatott úgynevezett demokráciák elengedhetetlen alkotóelemeinek minősített intézményi megoldások exportja zajlik.

Tehát a demokráciák a magánhatalmak érdekeit szolgálják.

Kövér szerint az emberek szolgálatára szegődött politikának és tudománynak világszerte az a feladata, hogy a múlt értelmezésének segítségével is megértse és elhárítsa azokat a jelenbéli veszélyeket, amik újabb barbárságok korszakával fenyegetnek.

Bár nem mondta ki, de ebből következik nyilván, hogy ha 1., a sztálinizmus elvetendő, 2.,a demokráciák is elvetendők, akkor az ellenfeleik, a náci Németország, a fasiszta Olaszország, Franco Spanyolországa, Salazar Portugáliája, a Antonescu Romániája és persze Horthy Magyarországa járt a helyes úton...

A KASZÁRNYÁK KIFOSZTÁSÁT, FEGYVERES ÖNVÉDELMET INDÍTVÁNYOZ FÖLDI LÁSZLÓ AZ ORSZÁGGYŰLÉS ALELNÖKÉNEK KÉSZÜLT TANULMÁNYBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.11.24.


Különböző témákban, összesen 5,4 millió forintért 24 tanulmányt rendelt az elmúlt 3 évben az Országgyűlés fideszes alelnöke, Lezsák Sándor. Földi László például 350 ezer adóforintért írta meg a “Gondolatok az Európát ért invázióval összefüggésben” című 15 oldalas dolgozatot, amelyben egyebek mellett fegyveres önvédelemre és a kaszárnyák M-zárolt készleteinek kifosztására buzdít.

Októberben közadatigénylésben kértük ki az Országgyűlés Hivatalától, hogy Lezsák Sándor a rendelkezésére álló alelnöki keretből 2014 óta milyen tanulmányokat rendelt, és melyik mennyibe került.
Válaszként egy szép listát kaptunk, amin 24 tanulmány szerepel összesen 5,4 millió forint értékben különböző szerzőktől, változatos témákban. A legolcsóbb művekért 100 ezer forintot, a legdrágábbakért 350 ezer forintot fizettek. Szerepel a listán Földi László, a CSOK, a zarándokturizmus, az őstörténet-kutatás, a Digitális Jólét-program, a kiskunfélegyházi választások, Horthy István, és a kisvasutak is...

5 BIZONYÍTÉK, HOGY TOTÁL KAMU A FIDESZ ÚN. KONZULTÁCIÓJA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.11.24.


A visszaküldött levelek, amelyekből messze nincs annyi, amennyit a kormány hazudik, majd mennek csendben a zúzdába.

1. Nincs Soros-terv


Erről a B1 blogon mi is írtunk többször, mások is írtak, Soros maga is tagadta, hogy lenne ilyen. Sőt, a milliárdos kifejezetten elutasítja - és mindig is elutasította - a kötelező betelepítést, mert nem lehet megmondani az embereknek, hol éljenek Ez ellenkezne a munkaerő szabad áramlásának schengeni elvével is.

Ami azt illeti, a magyarok inkább Nyugatra áramlanak - próbáljon csak valaki villanyszerelőt szerezni -, nemhogy ide akarna bevándorolni valaki. Magyarország nem fogadóország a migráció számára.

2. Kamu az 1,7 millió

Dömötör Csaba államtitkár november 14-én jelentette be, hogy 1,1 millió levelet küldtek vissza. November 22-én meg már azt, hogy 1,7 milliót.
Azaz október elejétől, 6 hét alatt kb. egymilliót,
aztán hirtelen hatszor annyit, egy hát alatt már több mint 600 ezret.

Persze ez nincs annyi. Az LMP-társelnök Hadházy képviselő csütörtökön valamennyire hozzáférhetett az adatokhoz. Neki azt mondták, hogy 3 helyen helyen tárolják a visszaküldött íveket. Az egyikeken 400, a másikon kevesebb mint 400, a harmadikon 250 ezer levelet raktároznak. Talán abban bíztak, hogy Hadházy olyan, mint egy Fidesz-szavazó, és nem tud összeadni. De az is lehet, hogy a kormány embereinek se tűnt fel, hogy ez messze nincs 1,7 millió.

De ha annyi lenne, még az is bukás. 8 millió választópolgárnak küldtek levelet, ebből hat- (de lehet, hogy hét-) milliót, a választók háromnegyedét teljesen hidegen hagyta a nem létező Soros-terv és a képzelt migránsveszély. Ezt világosan jelezték már a kormánypropaganda saját közvéleménykutatásai is. Ez azt jelenti, hogy még a bő kétmilliós Fidesz-tábort se sikerült megszólítani a több milliárdba kerülő kampánnyal; nem véletlenül kezdett a Fidesz telefonos kampányba a konzultációt népszerűsítendő, és az sem, hogy december 1-éig meg kellett hosszabbítani a kampány határidejét.

3. Semmit nem kezdenek az adatokkal


Az LMP képviselői csütörtökön azt is megtudták,
senki nem értékeli ki a visszaküldött íveket
erre nincs is kormányzati apparátus,

Hadházyval azt közölték: "semmilyen nyilvántartást, még egy kockás füzetet sem vezetnek a beérkező levelekről".

Tehát a kormány úgy "kérdezi meg az emberek véleményét", hogy egyáltalán nem is kíváncsi a válaszra. Ami mondjuk nem is meglepő, hogy a sugalmazó, értelmetlen kérdések mindegyike totális hazugság, továbbá egyszerre követik el a szalmabáb és a hamis dilemma érvelési hibáját.

Nincs okunk feltételezni, hogy a Fidesz-vezetésében mindenkinek olyan alacsony volna az IQ-ja, mint az ezzel a kampánnyal megcélozni kívánt szavazói rétegnek. Ők nagyon jól tudják, hogy értelmetlen kérdésre nem lehet válaszolni, nem csoda, ha nem érdekli őket a válasz.

A visszaküldött levelek kis várakozás után majd mennek csendben a zúzdába...

RED FRIDAY: A FOGYASZTÁSELLENES DEMAGÓGIÁRÓL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.24.


Ma van a Black Friday, amely eredetileg az amerikai Hálaadás napját követő leértékelések napja volt, amely onnan kapta a nevét, hogy a kereskedők ekkor vagy ekkortájt kezdtek el kijönni a pirosból (azaz az évre vetített veszteségből) és kezdtek el -- nem kis részben a hálaadási és a karácsonyi bevásárlási szezon miatt -- nyereséget termelni (az eredménykimutatásokban hagyományosan feketével jelölve azt). Nyilván ez sem egészen igaz, hiszen vannak, akik sokkal előbb kijöttek meg kijönnek, vannak, akik az év végéig se, de nagyjából így van. Mármost ez a nap az utóbbi évtizedben a konzumerizmus elleni (szerény) tiltakozás napjává is vált, felhívva a figyelmet arra a sok csúnya dologra, amit -- hogy egy harmadik színünk is legyen itt -- a zöldek a kapitalizmusnak tulajdonítanak.

Szeretnék ehhez egy-két dolgot hozzáfűzni. Én kapitalistának gondolom magamat, a mentalitásomat, a foglalkozásomat meg a valamicske tőkémet nézve is, de itthon ülök, és nem megyek bevásárolni, mert nincs különösképpen szükségem semmire, ám a világért sem tiltanám el a most a boltokban tülekedőket attól, hogy ezt tegyék. Még csak nem is erkölcscsőszködnék (-nám) felettük. Ez az egyik tanulság. Mindenki a saját szükségleteihez, világnézetéhez és értékrendjéhez mérten vásárol. Nem azért, mert kötelező. Viszont lehet neki, ami sokkal jobb, mintha nem lehetne.

A vásárlás nem mindenkinek önmegvalósítás, de mindenképpen fenntartja a világ működését. Nemcsak a növekedés értelmében, nemcsak a szegénység csökkenését maga után vonva, hanem konkrétan -- és különösen a globalizációnak köszönhetően -- a népek és döntéshozók összefűzésével és a háborúk elkerülésével. A fogyasztásellenesség -- megfordítva -- a népek bezárkózását, tömegbutító nacionalizmusokkal való versenyt hempergőzését és az agresszívabb népek háborús logikájának eluralkodását hozza. A kereskedelem az ókortól kezdve az emberek és népek egymásra találásának és a háborúk okozta kölcsönös veszteségek elkerülésének leghatékonyabb eszköze, amit a globalizáció mára win-win játékká, és ennek megfelelően a nagyobb háborúkat lose-lose játékká egyszerűsítette. Figyeljük meg, hogy általában a szegényebb régiók háborúznak (és nem, nem a gazdagok miatt), vagy a szegényebb (vesztes, a világkereskedelembe előnytelenül integrálódott) országok nyelve az agresszió (Oroszország). Ellenben a vörös és zöld reményeknek, hogy majd a mezei virágok közös szagolgatása és a Platónról való worldwide áhítat fogja elejét venni a háborúktól kezdve az éhezésen és a környezetszennyezésen át lehetőleg a vagyoni különbségekig minden bajunknak, nyilvánvalóan semmi értelmük nincs, hacsak az nem, hogy komplett széttrollkodják a racionális beszédet...

BE KELLENE FEJEZNI EZT A MELLDÖNGETŐ NEMZETI TAKNYONCSÚSZÁST ÉS JÓ LENNE MÁST IS LÁTNI A KÜLHONIAKBÓL, NEM CSAK A FELFELÉ FORDÍTOTT TENYERET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.11.24.


...Miközben magam is úgy gondolom – és ennek ezen a felületen többször is hangot adtunk, kaptunk is érte a fejünkre az olvasóktól -, hogy a már megadott szavazati jogot elvenni nagyon idióta húzás. Azonban azt is gondolom, hogy ide szavazni úgy, hogy közben nem itt él valaki, soha nem is élt itt és nem is tervezi, hogy ide költözik, tehát nincs tényleges ismerete arról, hogy a szavazatával mit támogat, minimum erkölcstelen dolog.

A megoldás a szavazati jog szabályozása lenne. A magyarországi választásokon csak magyar lakcímmel rendelkező polgár szavazhatna, ellenben létre lehetne hozni egy képviselői helyet, vagy akár frakciót a külhoni magyarok képviseletére, ahová a külhoni magyarok delegálhatnák a küldötteiket.

Mindez azonban semmilyen módon nem függ össze a Magyarországra költöző, itt letelepedő, munkát vállaló emberekkel. Nem hinném, hogy bárkinek kifogása lett volna ellenük, azt viszont tudom, hogy amikor Románia még nem volt tagja az Uniónak, Magyarország pedig igen, tömegesen költöztek ide. Gyakorlatilag az uniós útlevélért, mert aztán mentek is tovább Németországba, Franciaországba, Angliába.

A lehetőség most is nyitva áll. Nyugodtan lehet ide költözni. Számtalan kiüresedő, elöregedő falu várja a családokat, a munkás kezeket. Tessék csak jönni, beköltözni egy zsákfaluba és rácsodálkozni a valóságra. Meg kell próbálni egy nógrádi faluban letelepedni, ahol a környéken nincs orvos, se posta, se gyógyszertár, se normális üzlet, a falu körül található földeket felvásárolta a helyi gázszerelő, munkahely nincs, megélhetés sincs, támogatás sincs, segítség sincs.

De be kellene fejezni ezt a melldöngető nemzeti taknyoncsúszást. Én például nem akarok senkinek sem az anyja lenni. Pláne országos szinten nem. A román állam is biztosítja a polgárainak a megfelelő feltételeket. Semmivel nem rosszabb, nem nehezebb ott vállalkozni, mint itt. Sőt, miután kevesebb adó terheli őket, jobb ott vállalkozni, mint itt. Bankok ott is vannak, hitelek is vannak.

Fejezzük már be ezt a szegény külhoni testvéreinket meg kell segíteni, mert mi, gazdag anyaország megtehetjük, telik rá – ökörséget. Nem telik rá. És miért is kellene nekünk finanszírozni egy másik ország polgárait, miközben itt fulladunk bele a saját nyomorúságunkba? Ennek nincs köze senki magyarságához, egyszerű racionalitás. Románia – vagy Szlovákia – gazdasága jobban áll, mint a magyar. Oldják meg helyben a saját polgáraik sorsát (és tessék végre tudomásul venni, hogy a romániai magyarok román állampolgárok), nekünk pedig a saját polgáraink sorsát kell jobbá tenni.

És még valami. A nagy nemzeti melldöngetés közepette van valami kölcsönösség az elszakított nemzetrészek magyarabbamagyarnál és az anyaországi adjunkmertnekünktelik között? Nekem egyetlen esetet sikerült lelnem, amikor onnan érkezett segítség ide. 2013-ban szerveztek gyűjtést a külhoni, konkrétan erdélyi magyarok körében az itteni árvízkárosultak javára, a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács számlájára. Az akció keretében 8099,10 lejt adtak össze az erdélyi magyarok (az EMNT nyilatkozata szerint), ami mai árfolyamon nagyjából félmillió forintnak felel meg.

Egyszóval van baj bőven a nézőpontokkal. Ezen alkalomadtán nem ártana elgondolkodniuk azoknak a külhoni magyaroknak sem, akik úgy hiszik, nekik jár és őket sérti az, aki ezt máshogy gondolja. Mert nem, nem jár. És nincs erős anyaország és szegény, támogatásra szoruló nemzetrészek. Különböző országok vannak. Pont. A viszonosság pedig alapvető elvárás lenne, de úgy tűnik, ez nem nagyon merül fel a külhoniak fejében. Pedig nem ártana, ha az a kinyújtott kéz nem mindig tenyérrel felfelé lenne látható.


MIÉRT FOGOK SZAVAZNI A 2018-AS MAGYARORSZÁGI VÁLASZTÁSOKON? - VÁLASZTÁS HATÁROK NÉLKÜL

MÉRCE
Szerző: SZŐCS LEVENTE
2017.11.24.


Szembejön ez a plakát a Facebookon. Lakossági fórumot tart a Demokratikus Koalíció a IX. kerületben, Ara-Kovács Attila részvételével. A plakát felső részén csupa nagybetűvel “ordít”: NE SZAVAZHASSON, AKI SOHA NEM ÉLT ITT! Nem feltétlenül az üzenet tartalmával van bajom, hiszen mindenkinek jogában áll azt gondolni, amit csak akar, akár azt is, hogy honfitársainak bizonyos része ne szavazzon. Még csak azzal sincs baj, ha ezt az álláspontját alkalomadtán elmondja. Ha viszont kampányt épít erre az üzenetre, azzal gyűlöletet kelt.

Biztos vagyok benne, hogy az erdélyi származású Ara-Kovács Attilának nem áll szándékában gyűlöletet kelteni rokonai iránt, azonban a DK által indított kampánynak éppen ez az egyik eredménye. Talán az egyetlen.

A DK kampányszlogenje tömören összefoglalja a külhoni magyarok szavazása ellen leggyakrabban felhozott érveket.

Az első, hogy – mivel nem Magyarországon élnek – nem eléggé tájékozottak. Holott felmérések mutatják, hogy a külhoni magyarok jelentős része érdeklődik az anyaországi közügyek iránt. Más kérdés, hogy általában kormánypárti médiát fogyasztanak, és a helyi sajtó sok esetben Románia vagy Szerbia történéseiről is a Fidesz által ellenőrzött MTI hírei alapján számol be. Erdélyben az utóbbi időben változott valamelyest a helyzet azzal, hogy a román állami hírügynökség, az Agerpres szintén ingyenes magyar nyelvű hírfolyamat indított.

Ennek hatásai ugyanakkor korlátozottak, hiszen a felmérések azt mutatják, hogy a határon túli magyarok jelentős része magyar kormánypárti médiát fogyaszt, és nem véletlenül teszi ezt, hanem tudatos választás eredményeként. (Ennek amúgy megvannak az árnyoldalai is, hiszen közben elveszítik érdeklődésüket a romániai, szlovákiai vagy vajdasági közélet iránt. Évek óta erősödő jelenségről van szó, aminek következményei egyelőre beláthatatlanok.)
A külhoni magyarok szavazása elleni másik érv az, hogy nem Magyarországon élnek, nem viselik a döntésük következményeit. Én örülnék a legjobban, ha ez igaz lenne, de sajnos nem igaz – már nem.

A helyzet alapvetően megváltozott azzal, hogy a Fidesz módosította a választás lebonyolításának szabályait. Önmagában a választójog kiterjesztése nem hozott volna alapvető változást – sőt talán érzékelhetőt sem -, hiszen valószínűleg nem sokan mentek volna el sorban állni a konzulátusok előtt, hogy szavazhassanak.

Bár a kettős állampolgárság megadásának kétségtelenül van egy szimbolikus hozadéka is (ld. Orbán, a nemzetegyesítő), viszont ha csupán néhány ezer szavazat volna a tét, talán nem kopogtatnának több szervezet önkéntesei az erdélyi magyarok ajtaján, hogy kérelmezzék a magyar állampolgárságot, majd pedig azért, hogy regisztráljanak a választásokra. És akkor talán nem volna szüksége a Fidesznek az RMDSZ-re, illetve biztosan más lenne a magyarság megítélése Romániában...

SZÁZMILLIÁRDOKAT KOCKÁZTAT A MAGYAR KORMÁNY A LOPÁS ÉRDEKÉBEN

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: JÁVOR BENEDEK
2017.11.24.


Az EU által is kifogásolt projektben kaszálhat Orbán haverja. Ha az EU végül nem fogja kifizetni, a számlák az adófizetők nyakán maradnak.

Újabb 4,4 milliárdos szennyvízkezelési közbeszerzést nyert el Mészáros Lőrinc Vácott, tovább folytatva világrekord-gyanús veretlenségi sorozatát a területen. Ahol ő elindul a szennyvízkezelés területén, ott nyer is, mint Kincsem, a csodaló.

A gond csupán az, hogy a szennyvízkezeléssel kapcsolatos egész pályázati rendszert súlyosan aggályosnak tartja az Európai Bizottság, amint az az erről készült, és általam látott audit jelentéstervezetből világosan kiderül. A jelentéstervezet a már megkötött szerződések esetén jelentős, akár a 25 százalékot is meghaladó pénzügyi korrekciót javasol, illetve azt, hogy a további, a rendszer keretében keletkezett számlákat egyáltalán ne fizessék ki...

NYUGTALANÍTÓ, HOGY MAGYARORSZÁGON ÉS LENGYELORSZÁGBAN POPULISTA AZ ÁLLAM - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.11.24.


„A populista állam alapjában véve tekintélyelvű berendezkedést jelent, csak így lehet a népakaratot valóra váltani. Ez a nyugtalanító fejlemény, vagyis a populista állam kialakulása nem csupán a távoli Venezuelában, hanem legközelebbi szomszédságunkban, Magyarországon, Lengyelországban és Törökországban is megfigyelhető.” Ez olvasható abban a terjedelmes írásban, amelyet a tekintélyes, konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung közöl Andreas Vosskuhle professzornak, a német szövetségi alkotmánybíróság elnökének, a freiburgi egyetem államtudományi és jogfilozófiai intézete igazgatójának – a napi pártpolitikai retorikától meglehetősen távol álló tudósnak – a tollából. A szöveg annak az előadásnak a rövidített változata, amelyet a professzor november 16-ikán tartott Essenben, szakmai hallgatóság előtt a populista állam természetrajzáról. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Vosskuhle egyebek közt utal arra, hogy a török Recep Tayyip Erdogan jó egy évvel a Takszim téri és Gézi-parki tiltakozó megmozdulások 2014 nyarán történt erőszakos leverése után, saját államfőjelöltsége kapcsán mintegy az ellenzékhez fordulva azt mondta: „mi vagyunk a nép, de kik vagytok ti?” A populisták öntudatát azonban – folytatja a német professzor – az sem zavarja, ha történetesen elveszítik a választásokat. Így például – emlékeztet Vosskuhle – Orbán Viktor közvetlenül a 2002-es választási vereség után azt mondta, a haza nem lehet ellenzékben. Ugyanígy, Venezuelában Nicolás Maduro 2015-ben a parlamenti választások egyértelmű elvesztése után a saját párthívei által teletömött, úgynevezett népi parlamentre támaszkodott – mondván, az újraválasztott parlament végül is a burzsoázia érdekeit szolgálja, a népnek azonban egységesnek kell lennie.
A populisták, a demokrácia ellenfelei azt állítják magukról – állapítja meg a frankfurti lap vendégszerzője -, hogy felismerték a nép igazi akaratát. De homogén nép nem létezik, miként abszolút igazság sincs. A német alkotmánybíróság elnöke szerint abban az esetben, ha a populista hatalom egyértelműen átlépi a jog határait, akkor ezt következetesen szankcionálni kell, és ha az állami intézmények, illetve a független bíróságok korrumpálódtak, akkor az Európai Unió és a nemzetközi jog által adott mechanizmusokat kell igénybe venni. Másfelől – fogalmazza meg a populizmussal szembeni receptjét a professzor – a demokratikus pártok nem kerülhetik meg a fárasztó vitákat, az alternatívák felrajzolását a legkényesebb politikai kérdésekben sem. Konkrét cselekvési lehetőségeket kell felmutatni a választó polgárok előtt, és azt kell kimutatni, hogy egy adott konkrét populista követelés korántsem valamennyi polgár érdekét, a közjót szolgálja, hanem valamilyen partikuláris érdeket. írja a Politico...

L. RITÓK NÓRA: LÁTHATATLAN MAGYARORSZÁG

BLOGÁSZAT
Szerző: Tea Kiadó
2017.11.24. 


Hamarosan megjelenik L. Ritók Nóra Láthatatlan Magyarország című könyve, melynek bemutatóját november 28-án délelőtt 10 órakor tartjuk a Katona József Színházban. A korlátozott férőhely miatt a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Szeretettel várjuk olvasóinkat új könyvünk bemutatójára, melyen a szerzővel és a könyv szerkesztőjével Gyárfás Dorka beszélget a Katona József Színház előcsarnokában.


Gyermekek tízezrei élnek ma Magyarországon a 21. századi Európához méltatlan nyomorúságban. Éhesen, gyógyszer nélkül, teljes és végleges kilátástalanságban. L. Ritók Nóra grafikusművész és tanár, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője 2000 óta dolgozik saját alapítású művészeti iskolájában Berettyóújfalun és környékén mélyszegénységben elő gyermekekkel és családjaikkal. E munka során átélt sikereit és kudarcait rendszeresen meg is írja; ezekből a szenvedélyes hangvételű, felkavaró írásokból készült a Láthatatlan Magyarország című könyv a Tea Kiadó gondozásában.

A fellépők a könyv kapcsán beszélgetnek a mélyszegénység problémáiról és e problémák lehetséges legyőzéséről, valamint a társadalmi nyilvánosság és a publicisztikák mozgósító erejéről, a Magyarországon sokak számára láthatatlan mértékű civil segíteni akarásról is.

Az esemény közreműködői:

L. Ritók Nóra
Gyárfás Dorka újságíró
Kele Fodor Ákos szerkesztő


NE VÁSÁROLJ SEMMIT A FEKETE PÉNTEKEN!

MÉRCE
Szerző: VÁGÓ GÁBOR
2017.11.24.


Áresők, durva akciók, és reklám reklám hátán. A fekete pénteken indul be a karácsonyi vásárlási szezon. Amerikában a hálaadás csütörtökje utáni péntek hagyományosan a fogyasztás ünnepe. 1966 óta használják ezt a kifejezést, arra utalva, hogy Philadelphiában az előző évben akkor dugót okozott a sok vásárolni tülekvő ember kocsija, hogy fekete szmogfelhőbe borult a város. 

Az USÁ-ban nem hivatalos szünnap, de sokan szabadnapot vesznek ki erre a napra. Az amerikai nagyvárosokban a leértékeléssel nyitó üzletek előtt olyan hosszú sor van, mint nálunk a Blahán a karácsonyi ételosztáskor. Amikor bejutnak,nem ismernek sem Istent, sem embert a vásárlók, lerohanják a boltot és amit tudnak, megragadnak, mivel a legvonzóbb termékekből rendszerint csak néhány darab van. Mindez időnként sérülést okoz, olykor halállal is jár. Az egyik New York-i Walmartban 2008-ban egy bolti alkalmazottat halálra tapostak, amikor az üzlet üvegajtaját az öt órai nyitás előtt percekkel beszakították a vásárlók. Szintén abban az évben két ember meghalt, amikor vásárlók két csoportja között kialakult vita lövöldözésbe torkollott. Külön számlálója van már a fekete péntek halálos áldozatainak. Tegnap 10 halottat és 105 sebesültet mutatott, reméljük ez nem fog ma nőni...


YELON - TESTED LELKED SZEXED

YELON BLOG
Szerző: Yelon
2017.11.24.


A Yelon azért jött létre, hogy testről, lélekről és szexualitásról őszintén, tabuk nélkül tájékozódhass.
A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány online szexedukációs programja. Sokféle, rendszeresen frissülő tartalommal várunk.

Kik vagyunk mi?

Olyan csapat, akik már hosszú évek óta dolgoznak fiatalokkal. Akik partnerként tekintenek rájuk, és komolyan veszik őket. A Yelon fejlesztése során minden fázisba közvetlenül bevonjuk a gyerekeket, a fiatalokat és a szülőket is, az ötlettől a megvalósításig.
Fodor Bernadett: Szerkesztő, nyelvtanár, művelődésszervező. A Kortárs Online kulturális portál vezetője. A Yelon főszerkesztője, és részt vesz a projekt kommunikációs feladataiban is.
Gyurkó Szilvi: Gyermekjogi szakértő, közel 20 éve aktívan küzd a gyerekek jogaiért, erőszak elleni védelméért. Számos szakmai anyag és egy könyv szerzője, tréner, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója.
Hoppál Bori: Testtudatoktató és nőiegészség-nevelő, tanácsadó. Két, lányoknak és nőknek írt könyv szerzője, a harmadik most készül, és ebből részleteket itt láthattok először. Iskolai foglalkozásokat is tart.
Kerpel Éva: Nemzetközi mediátor és coach, 20 éve foglalkozik krízishelyzetben lévő családok, gyerekek és fiatalok segítésével. Több szakmai anyag szerzője. A chatszolgáltatás vezetője és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szakmai vezetője.
Lányi Orsolya: A Pesthidegkúti Waldorf Iskola végzős diákja és a Yelon lelkes diákszerkesztője. Önkéntes a Toldi Tanodában és más szociális szervezetekben is, tagja volt a Krétakör Alapítvány, illetve az Örkény Színház diákcsoportjainak, részt vett az MR kutatóközpont két kutatásában, és két évig volt a Milestone Intézet diákja.
Németh Barbi: Öt éve foglalkozik gyermekjogi neveléssel, pszichológiai, emberi jogi és társadalomtudományi háttérből építkezik. A Yelon vezetője.
Papp Helga: Művelődésszervező, drámapedagógus, önismereti, kommunikációs tréner, coach, és nem mellékesen önismereti színjátszást vezet. A NŐStények – az első magyar női stand-up társulat – tagja.
Skaliczki Orsolya: Szerkesztő, szöveggondozó. Különböző tartalmú szövegek, felnőtteknek szóló írások, gyerekeknek készülő könyvek, fordítások megjelenéséhez járul hozzá. Képzőművészeti és zenei gyerekprogramokat tart.Szőke András: Pszichológus, krízistanácsadó szakpszichológus, szupervizor. Főleg gyerekekkel, fiatalokkal és családokkal dolgozik, abúzus ügyekben is...

VÁLASZ MELLÁR TAMÁSNAK

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: RÓNA PÉTER
2017.11.24.


Úgy látszik, hogy az euró bevezetéséről szóló vitában még nem sikerült a magyar közgazdász társadalom számos, a bevezetést pártoló vezető személyét – mint Surányi Györgyöt, Bod Péter Ákost vagy Mizsei Kálmánt – rábírnom, hogy a csatlakozással kapcsolatos két fontos, a szakmai irodalomban részletesen elemzett tétellel foglalkozzanak. Mellár Tamás írásában (Gyors vagy lassú euróbevezetés?, ÉS, 2017/45., nov. 10.) megismétli korábban kifejtett álláspontját, de e két kérdéskörrel ismét elkerüli figyelmét. A két kérdéskör az aszimmetrikus sokkok hatásának kezelése és a versenyképesség fenntartása a bevezetés után.

Mint ismeretes, a közös fizetőeszköz bevezetése a nemzeti gazdaságpolitika számos eszközének elvesztésével jár. A monetáris politika eszköztárának java megszűnik, illetve átkerül az Európai Központi Bank hatáskörébe, és a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása egy bonyolult, a nemzeti jegybank és a EKB között megosztott felelősség tárgyává válik. (A bankunió építése még folyamatban van, ezért egy harmadik kérdéskör, a pénzügyi rendszer stabilitásához szükséges intézmények elemzése is figyelmet érdemel.) Ráadásul a fiskális politika eszköztára gyakorlatilag beszűkül a bevezetés után, tekintettel az euró és a maastrichti követelmények közötti szorosabb összefüggés hatására. Mivel a gazdaságpolitika eszköztára jelentős mértékben csorbul, felmerül a kérdés: hogyan lenne kezelhető egy ún. aszimmetrikus sokk, azaz egy olyan fordulat, ami a közös valutaövezet egy vagy több tagját másképp vagy más mértékben érinti, mint a többieket? Márpedig az euró elmúlt évtizedének történetében éppen az aszimmetrikus hatások kezeléséhez szükséges eszközök hiányosságai alakították a tragikusnak is nevezhető folyamatokat. (Lásd például Jean Pisani-Ferry The Euro Crisis and its Aftermath, Oxford). Ha például, ahogy azt egyes elemzések vélik, az elektromos autók és a robotok fokozott bevezetése a magyar autóiparban 35–45 százalékos kapacitászsugorodást idéz elő az elkövetkező öt–hét évben – tehát éppen akkor, amikor az EKB a gyorsuló nyugat-európai gazdaság hűtésének érdekében folyamatos kamatemelésre kényszerül –, mit tehet a magyar gazdaságpolitika az euró bevezetése után a csökkenő foglalkoztatottság, a csökkenő költségvetési bevételek és a romló külkereskedelmi mérleg hatásával szemben? Milyen eszközök állnának még rendelkezésére? Az aszimmetria egy másik megnyilvánulása az inflációs ráta eltérése a tagországok között, aminek hatására szinte ellenőrizhetetlen tőke be-, majd kiáramlás keletkezik. Hogyan tudnánk például hűteni a most kialakuló ingatlanbuborékot? (Lásd elrettentő példaként Spanyolország esetét.)...

MAGYARORSZÁGRÓL NEM LEHET ELVÁNDOROLNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.11.23.


Az Orbán-rezsim annak érdekében, hogy ne derüljön ki, hányan hagyják el az országot, Orbán Viktor miatt hányan vándorolnak el Magyarországról, nem teszi lehetővé,, hogy a távozók “kiiratkozzanak” az országból. Annak érdekében, hogy a nyilvántartásból senki ne hiányozzon, lehetetlenné teszik a teljes elvándorlást, a magyar lakosságból való kitörlést.

Régen, ha valaki kivándorolt Magyarországról, akkor az elment. Elhagyta a hazáját, és új hazát választott magának. Ennek részeként leadatták vele a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját, nem maradt semmije, csak a magyar útlevele. Ugyanúgy, mint azoknak a kettős magyar állampolgároknak, akik életükben talán nem is jártak Magyarországon.

Ezekből Semjén már gyártott/hazudott egymillió embert, akit a létszámhoz számolnak, és megadnak nekik a szavazatukért olyan kedvezményeket, amelyek csak a Magyarországon elő és adót fizető embereknek járna. A távozók azonban nem tudnak távozni, nem tudnak “kiiratkozni” Orbániából, mert nem veszik vissza a személyi igazolványukat, nem lehet a lakcímkártyát sem visszaadni, hanem adnak helyette egy másikat, amire az van írva, hogy külföldön élő magyar, mintha el sem ment volna onnan örökre, csak ideiglenesen külföldön tartózkodna, mintha csak osztálykiránduláson lenne.

Ezért nem lehet tudni, hányan távoztak pontosan, becslések vannak, mert összemosódik a lakcím nélküli, az ideiglenesen külföldön tartózkodó és a kivándorolt kategória. Ennek célja az, hogy aki el akar menni, az se tudja megtenni, nem lehet tőlük soha megszabadulni, és kilépni, mert nem teszik lehetővé, ugyanúgy nyilvántartják és magyarországi magyarnak tekintik, mint bárki mást, csak külföldön tartózkodik. Lekaparni sem lehet őket...

MIFÉLE LÉTFORMÁNAK KELL LENNI AHHOZ, HOGY EZ FELMERÜLJÖN VALAKIBEN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2017.11.23.


Magyarországon 450 000 ember él havi 25 000 forintnál kevesebb jövedelemből. A kevesebb lehet nulla és lehet 24 999 forint, meg ami a kettő között van. Ezt nem Hegedűs Zsuzsa mondta, aki fél kézzel és külföldről idehurcolt csirkével számolta fel a gyermekéhezést.

Havi 25 000 forint (alatt van) sok munkaképtelen, rokkant, tartósan beteg ember jövedelme, miután a hálapénzből egészen jól éldegélő doktorbácsik és doktornénik beülnek a felülvizsgáló bizottságokba és meghozzák a halálos ítéleteket. Lelkifurdalás és gond nélkül. Úgy, hogy többnyire a beteget nem is látják, elég nekik a papír. A papír, amin az vagyon írva, hogy csökkenteni kell a rokkantak számát, mert azok csak élősködnek a nemzet testén, mint a kullancsok. És ezek a lelkiismeretes doktorbácsik és doktornénik – akiknek a diplomáját nagy valószínűséggel a mostani betegek finanszírozták – döntenek szépen.

Egy ilyen orvosi bizottság előtt újra jár a béna, a vak látni kezd, végtagok nőnek ki és megroppant, idegszakadt gerincek egyenesednek daliássá. Ezek a csodát megélt betegek máris az újabb csoda küszöbére jutottak: meg kell élniük 22 800 forintból. Vagy 25 000-ből. Mert munkát továbbra sem kapnak, ugyanis mankóval a kézben nehéz járdát seperni, háromnegyedrészt-vakon varrni, vagy bármi egyebet csinálni. Egy kerekesszékbe került egykori kamionsofőr nem fogja tudni magát átképezni informatikusnak, ahogy a megnyomorodott kezű varrónő sem szinkrontolmácsnak.

Ilyen és hasonló sorsú emberből van az országban majdnem félmillió. Ők nem a szegénységi, hanem az éhenhalási küszöb alatt élnek. Vagyis nem élnek, hanem léteznek valahogy. Azon a szinten, ahol nem telik sem napi egy almára, sem egy levél lázcsillapítóra. Egy nagyvárosnyi embernek.

És tegyük hozzá, hogy azoknak sem sokkal jobb a helyzetük, akik akár 50 000 forint jövedelemhez is hozzájutnak, mert az talán az életbenmaradáshoz elég, máshoz nem.

Őket nevezzük gyűjtőnéven szegényeknek. Ők azok, akik a krisnás ételosztáson már hajnal kettőkor beállnak a sorba, hogy jusson karszalag, jusson egy tál meleg étel és jusson egy csomag élelmiszer, mert abból a kiló lisztből, rizsből, étolajból további egy hónapig élhetnek...

STEPHEN KING KEDVENC ÁLLAMÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zoli
2017.11.24.


Stephen King egyike azon íróknak, akik tapasztalatom szerint erősen megosztják az olvasóközönséget: vagy nagyon szereti valaki, vagy nem bírja elviselni. Én előbbi csoportba tartozom, elsősorban azért, mert nagyon szeretem, ahogyan a kisvárosi Amerikát ábrázolja. Ezen belül is elsősorban Maine-t, és ha most azon töprengenétek, hogy blogot tévesztettetek, akkor megnyugtatok mindenkit, erről szó sincs, ez még mindig a Határátkelő, csak éppen a mai poszt szerzője, Zoli Maine-ről írt. Egy kétrészes élménybeszámoló első része következik...

„Mostani bejegyzésemben szeretném megosztani az élményeimet, amelyeket egy olyan államban szereztünk, ahonnan az észak-amerikai kontinensen lévő amerikaiak elsőként láthatják meg a napfelkeltét.

Ha esetleg így nem ugrik be, akkor kis további segítségek, amelyek felmerülhetnek bennünk, ha meghalljuk az állam nevét: sűrű köd, amely súlyos lepelként jótékonyan rátelepszik a tajra, a hajósokat segítő világítótornyok hálózata, valamint hatalmas fenyőerdők, amelyek a sziklák csipkézte óceánparttól egészen a szárazföld mélyére benyúló lankás dombokig és hegyekig terjeszkednek.

Még így sem? Na és ha azt mondom, hogy Stephen King könyveiben folyamatosan visszatérő és felbukkanó helyszínről van szó? Bizony ez nem más, mint az Egyesült Államok észak-keleti sarkában megbújó, gyéren lakott Maine állam, amelyet az Atlanti-óceán, New Hampshire és - északról - Kanada ölel körbe.

Az itt élő kimondhatatlan nevű őshonos amerikai indián törzsek bosszúságára már a XVII. század hajnalán felbukkantak az első francia telepesek. Ennek köszönhetően - egyes elméletek szerint - az állam maga is egy francia provincia után kapta a nevét.

A maine-i utazás egyenes folytatása volt az előző posztban említett New York-i kirándulásunknak. Az eredeti terv szerint - természetkedvelő és túrázni szerető emberekként - két helyszínt szerettünk volna mindenképpen megnézni Maine-ben: az egyik az Acadia Nemzeti Park, míg a másik a Baxter Állami Park..."...

"MÁR CSAK AZ UTOLSÓ JEGYEK" KONZULTÁCIÓ-HATÁRIDEJE

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.11.23.


A népszavazást pótló pótkonzultáció legújabb híre az, hogy a hatalmas érdeklődésre való tekintettel még mindig várják a leveleket. Halász János bejelentése alapján december 1-ig. Amely hír hallatán óhatatlanul a bazári kikiáltók marketing-blöffje jut az ember eszébe. Amikor az üres sátor előtt a telt házra hivatkozva „már csak az utolsó jegyeket” próbálják rásózni az óvatlan arra járókra.

Alig egy héttel ezelőtt még annyira meg volt akadva a kommunikációs gőzhenger, hogy a jelenleg külügyérként szolgáló nyaloncot akarták bevetni egy telefonso kampányban. Mely bevetés ténye már akkor is ellentmondani látszott a végtelenül nagyra beállított, végtelenül nagy hangon hirdetett érdeklődésnek. Valósabbnak tüntetve fel azt, hogy valójában olyan alacsony a visszaérkezési arány, amihez már hazudni sem lehet egy hihető számot. Ennek alig mond ellent az, hogy az LMP-s konzultáció-látogatók szerint hatalmas kamu az egész. Amire a 24.hu értesülése szerint a kormányzati tájékoztatás felkent mondóka-felelősei némi sorosozós rizsával reagáltak. Akár nekik is igazuk lehetne...

NYOMORÚSÁGON HÍZIK A BÉRANYAIPAR - AZ ÚJ KAUKÁZUSI KRÉTAKÖRBEN AZÉ A GYEREK, AKI AKARJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PARÁSZKA BORÓKA
2017.11.24.


Bérbababoom zajlik világszerte az elmúlt másfél évtizedben, csak 2006 és 2010 között tízszeresére nőtt a globális, üzleti alapú béranyaprogramok forgalma. India a legolcsóbb, itt már hat-hétezer dollárért is lehet „méhet bérelni”. Az Egyesült Államokban viszont klinikától függően a végösszeg elérheti a 160-170 000 dollárt is. A 168 Óra a grúz iparágat nézte meg közelebbről, itt attól függően, hogy egyes vagy ikerterhességet hord ki az anya, 10-12 000 dolláros bérre számíthat. A petedonor az „alapcsomagban” a kaukázusi rasszhoz tartozik, vagyis fehér ember. A grúz béranya olcsó, és szinte semmilyen joga nincs: a csecsemők anyakönyvi kivonatában nem jelenik meg a béranya, és akkor sem vállalhatja az anyaságot vagy a gyerek további nevelését, ha felmondja a megrendelővel kötött szerződést.

„A sorozatgyilkos és a béranya között az a különbség, hogy az első újra és újra öl, a második újra és újra szül” – e rejtélyes mondat egy grúz kollégától való, akivel egy késő őszi este találkoztunk Tbiliszi egyik kiskocsmájában. Nagy szó, hogy eljött, mert bár nemzetközi és grúz nőjogi szervezetekkel, kormányzati hivatalokkal is egyeztettünk, ahogy közeledett a beszélgetések időpontja, inkább lemondták a találkozót.

„Ez tabu” – magyarázza a helyi újságíró, és emlékeztet arra, hogy a béranyaságot Ilia pátriárka, a grúz egyház feje 2014 januárjában ekként bélyegezte meg: az így fogant és született gyerekek felnőttként „problémásak” lehetnek, azok a családok pedig, amelyek ilyen gyerekeket nevelnek, nem lehetnek boldogak.

A pátriárka szavai megrázták a mélyen vallásos, ám a béranyaiparágban erőteljesen érintett grúz társadalmat. Sokan tiltakoztak a megbélyegzés ellen, még Tamar Csugosvili emberi jogokért felelős egykori miniszterelnöki tanácsadó, a parlament jelenlegi alelnöke is. Ők úgy érveltek: minden gyereknek joga van az élethez és a boldogsághoz. A szóváltás aztán erőszakossá vált, a pátriárka rezidenciája előtt tüntetők összecsaptak Ilia támogatóival, s végül a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia...

ITT OLVASHATÓ