2017. október 3., kedd

A BOTKA-SZTORI A LÁTLELET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.10.03.


A látlelet egy önmagát túlélt, de halott pártról szól, amelynek teste a halál után is mutat még életjeleket: nő a körme, a haja, vizelete van, de az élet már eltávozott belőle. Botka egy halott test szüleménye, egy óriáscsecsemő, aki magába sűrítette a már elhunyt párt összes betegségét, rossz tulajdonságát. Még a kivégzése is úgy történt, ahogy az ebben a pártban lenni szokott. A már halott halott párt egy izomgörccsel megölte saját csecsemőjét is.

Az MSZP olyan, mint Norman Bates halott anyja a Psycho című filmben, és a párt egyes emberei olyanok, mint Bates, aki a halott anyja ruhájába öltözik, és az anyjának képzeli magát. De csak gyilkolni tudnak, megölni mindent, ami valaha értéknek számított, míg a párt élt. A legszörnyűbb az, hogy a párt ifjabb generációja már csak a betegséget ismeri, amely ezt a pártot megölte, és az MSZP-t saját halálos betegségével azonosítja.

Ez az a párt, amely az alkotmányos rend megdöntése, a NER létrejötte után is lopásra, az egymással való mutyizásra használta azt a kevés helyet is, amit megtartott. Ez az a párt, amely az Európai Unió mellett elkötelezett, de amelynek az EU annyit jelentett, hogy saját gyerekeiket kiküldjék egymás mellé brüsszeli állásokba sajtósnak, tanácsadónak, belőlük a semmirekellő hasonmásukat előállítva, csak európai tapasztalattal, nyelvtudással, gőggel.

Ez az a párt, amely feladta az elveit, amelyeket el is felejtett azóta, amely eladta magát a Fidesznek, Orbánnak. Ez az a párt, amelynek tényleges irányítói Orbán által zsarolhatók, s ez a párt az, amely ezeknek a zsarolható embereknek a játékszere. Ez az a párt, amelyben igazi demokrata nem nevelkedett, amelyben okos embert nem képeztek, csak olyanokat, akik jól szocializálódtak először a horngyulás mentalitásba, aztán a gengszterségbe...

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉGEK ENGEDÉLYT KAPNAK AZ OFFSHOROZÁSRA

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2017.10.03.- Egy csomó EU-s jogszabály közé Varga Mihály belekeverte azt, hogy a magyar nagykövetségeknek szabad lesz offshore cégekkel üzletelni.

- Ezt eddig az államháztartási törvény, de lényegében még az alkotmány is tiltotta.

- Varga módosítója visszamenőlegesen volna hatályos, vagyis jó eséllyel ki akarják fehéríteni a követségek eddigi kétes üzelmeit.

Varga Mihály gazdasági miniszter a kormány nevében a múlt héten nyújtotta be az „egyes törvények biztosítási, illetve pénzforgalmi tárgyú jogharmonizációjával kapcsolatos módosításáról” című anyagot, ami nagyon sok törvényt módosít egyszerre. Ezt hívják salátatörvénynek.

Ahogy az anyag címe is mutatja, a 154 oldalas anyag nagy része EU-s szabályok átültetését jelenti a magyar törvényekbe. A törvénymódosításokat egyetlen szavazással fogadhatja majd el a parlament.
Kakukktojás a salátában

Csakhogy alaposabban átnézve a törvényt kiderül, hogy van benne egy kakukktojás, aminek semmi köze sincs az EU-s jogharmonizációhoz, de ránézésre még a magyar alkotmánnyal is szembe megy. Az egyik paragrafusban ugyanis ez áll:

„Az a külföldi jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, amellyel Magyarország külképviselete a külképviselet működtetése, üzemeltetése, fenntartása vagy feladatainak ellátása érdekében visszterhes – használati, bérleti, lakásbérleti, vállalkozási, közüzemi, közszolgáltatási, tervezési, kivitelezési, utazási, pénzügyi, folyószámla, betéti, biztosítási, fuvarozási, megbízási, szállítmányozási, adásvételi – szerződést köt, – a megkötött szerződés vonatkozásában – átlátható szervezetnek minősül.”

Ez azt jelenti, hogy Magyarország nagykövetségei offshore hátterű cégekkel is üzletelhetnek ezentúl. A törvény azt mondja ki, hogy Magyarország automatikusan átlátható szervezetnek minősít minden olyan céget, amelyik a külképviseletekkel köt szerződést.

Ez azért különösen érdekes fejlemény, mert éppen a mostani kormánytöbbség fogadta el azt az alkotmányt, amelyben többek között ez áll:

„A központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.”

Ez az a tilalom, ami alapján állami pénz (alkotmányosan) nem mehet offshore cégekhez. A Varga miniszter által benyújtott új törvény így az alkotmány egyik (39. cikk 1. bekezdés) pontjával megy szemben, legalább tartalmi értelemben biztosan.

Az persze még előfordulhat, hogy az alkotmánybírók többsége elfogadja majd a kormánynak azt az érvelését, hogy az a cég átlátható, amire azt mondják, hogy átlátható, és nem az számít, hogy tényleg átlátható-e. Az biztos, hogy annak idején, az új alkotmány elfogadásakor még a Fidesz is azt magyarázta, hogy ez a rész az alkotmányban kifejezetten az offshore cégek ellen irányul. (Az offshore-ral az a baj, hogy nem lehet tudni, hogy ki a tulajdonosa, ráadásul a tulajdonosok általában azért bújnak el, hogy ne kelljen adót fizetniük abban az országban, ahol a pénzt megkeresik.)...


ORBÁN PSZICHOPATÁNAK LÁTNI KÖNNYEBB, MINT SZEMBENÉZNI A VALÓSÁGGAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.10.03.


Vásárhelyi Mária írt egy facebook-posztot, a facebook-posztból cikk lett, az egészet meg szétosztja az internet Orbántól félő népe. A poszt és a cikk szerint ne mondja senki, hogy Orbán Viktor “nem egy velejéig romlott, hatalmi tébolyban szenvedő pszichopata”, miután a miniszterelnök nem parancsolt nemet azoknak az Őcsényieknek, akik a faluba üdülni érkező, oltalmozott státuszú emberek érkezése ellen tiltakoztak, és akik közül többen erőszakot is elkövettek, ha szerencsére csak tárgyi erőszakot, az üdültetést szervező helyi panziós ellen.

“Nekem ne mondja senki, hogy nem egy velejéig romlott, hatalmi tébolyban szenvedő pszichopata az a "felelős" politikus, aki helyesli, hogy ha egy faluban tömeghisztéria tör ki annak hallatán, hogy valaki - egy jó ember - 4-5, már legálisan itt tartózkodó menekült gyereket szeretne egy hétig a vendégházában üdültetni.” - írja Vásárhelyi Mária
Én megértem Vásárhelyi Máriát. Amikor megnéztem a 444 és az index Őcsényben készült videóit, elolvastam a beszámolókat, nekem is sírni, ütni, dühöngeni és gyűlölni volt leginkább kedvem. Ahogy ebben az országban nap mint nap sírni, ütni, dühöngeni és gyűlölni van kedvem. De felnőtt ember vagyok, és használni akarok a körülöttem lévő közösségeknek, így próbálok nem sírni, ütni, dühöngeni és gyűlölni, hanem gondolkozni, és cselekedni.
Mert ha sírunk, ütünk, dühöngünk és gyűlölünk, azzal csak csak még rosszabbá tesszük ezt az országot, ahol mind élünk. Még ha sírni kell is néha.
Éppen ezért én most jelentkeznék. Szerintem Orbán nem pszichopata. Vagyis nem tudom, az-e, mert nem vagyok se pszichológus, se pszichiáter, ahogy Vásárhelyi Mária sem. Azt viszont tudom, hogy ezekben a műfajokban nem működik a távdiagnózis.
Orbán Viktort pszichopataként távdiagnosztizálni a kényelmes hazugság.

Orbán Viktor mentális állapotához ugyanis semmi köze nincsen annak, amit Őcsény kapcsán mondott. Ez egy politikai taktika része, ahogy politikai taktika a Fidesz egész menekültválságban felépített kommunikációja. Hogy ez jó-e az országnak hosszú távon? Nem. Hogy helyes-e morálisan? Nem. Hogy őrültség lenne? Sajnos nem.

Könnyű azt állítani, hogy Orbán személyiségzavaros, elmebeteg (mert ugye a pszcihopata szó a társadalom 90%-nak egyet jelent az elmebetegséggel), csak ez nem segít abban, hogy megértsük a rendszert, hogy küzdjünk ellene. Sőt, akadályozza azt. Ha Orbán Viktor állapotával magyarázzuk az ország helyzetét, akkor megfosztjuk magunkat attól a lehetőségtől, hogy a valóságot lássuk. Értsük, hogy mi történik a világban, hogy milyen az a gazdasági rendszer, amiben élünk, és az hogyan hat ránk, hogy milyen a társadalom, ami körülvesz minket, hogy milyen körülmények határolják a politika mozgásterét, és mi mozgatja a politikai erőket, hogy mi alakítja a választásokon az emberek részvételét, mi készteti őket politikai aktivitásra. Márpedig enélkül, hogy ezt jobban értenénk, nincs változás...

AZ ORBÁN-KORMÁNYZÁS LEHETSÉGES FORGATÓKÖNYVE 2030-IG

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.10.03.Nem látom az ellenzéki pártok körében a rezsimváltás megvalósítható forgatókönyvét se stratégia, se narratíva szintjén. Az utóbbiban a Fidesznek -- a nemzeti populizmusnak -- a blogon többször és több rétegben elemzett okok miatt nincs vetélytársa, ami önmagában is elég ahhoz, hogy agyon vágjon bármilyen ellenzéki stratégiát -- már ha ilyenek lennének. (A létezők az ellenzéki voksok újraosztására, nem a Fidesz legyőzésére irányulnak.)

Nem elhamarkodott tehát felvetni a kérdést, hogyan nézne ki az Orbán-kormányzás 2030-ig, amelynek nagyszerűségét a miniszterelnök már meg is előlegezte. Először is, szerintem Orbán nem akar kilépni és nem akarja, hogy az országot kiléptessék az EU-ból, aminek nemcsak anyagi, hanem az EU-ra vonatkozó víziójában rejlő okai is vannak. Orbán távlatokban gondolkodik, jelen esetben az EU-ról. Nem kilépni akar, hanem még nagyobb hatalmat...


ÚJABB 346 MILLIÓVAL DRÁGULT A VIZES VB

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.10.03.


193 millióval többe kerül a még el sem készült Bibó kollégium felújítása, közel 70 millióval drágul a Császár-Komjádi uszoda, és plusz 83 millió kell a szinkronúszás helyszíneire is.

Szeptember elején írtunk utoljára arról, hogy a július 31-én véget ért vizes vb tovább drágul, de a folyamatnak még mindig nincs vége. Az EU-s közbeszerzési értesítő október 3-i számában megjelent két újabb szerződésmódosítás, amik többletköltségekről szólnak:

A TRIANON MÚZEUMHOZ ÉS A NAGY-MAGYARORSZÁG PARKHOZ ÖMLIK A PÉNZ - "NEM FELEJTÜNK", CSAK SZEMET HUNYUNK, MÍG A PÉNZÜNKET KÖLTIK

B1 BLOG
Szerző: KERÉNYI KATA
2017.10.03.


Miközben forráshiány miatt sorra szűnnek meg az alapítványok által létrehozott tematikus múzeumok és emlékhelyek, a Trianon Múzeum és a hozzá tartozó Nagy-Magyarország Park újabb fejlesztésekre kap lehetőséget, ömlik a pénz, s még a végén a Városligetben is helyet kaphatnak.

Nem telik el hét anélkül, hogy a magyarországi általános-és középiskoláknak ne hozna valami jó hírt a postás. A napokban az igazgatók egy színes, csaknem harminc oldalas kiadványból értesülhettek arról, hogy a várpalotai Trianon Múzeum 2017. szeptember elsejétől felkerült a diákcsoportok által vasúton díjmentesen megközelíthető műemlékek és emlékhelyek – viszonylag szűk körű – listájára, és programkínálata is tovább bővült.
Azokban az időkben, amikor a legtöbb tematikus múzeum a napi túlélésért küzd, legalábbis furcsa, ha egy szűkebb kör érdeklődésére számot tartó gyűjtemény ennyire dinamikusan fejlődik, látszólag a semmiből. Gondolhatnánk, hogy az emlékhely online is elérhető ajándékboltja hozta az áttörést, de azért nehéz elhinni, hogy a Horthy Miklóst ábrázoló hűtőmágneseknek akkora felvevőpiaca lenne, ami eltart egy csapatnyi irredenta történészt és múzeumpedagógust, és futja belőle saját turistabuszra és kastélyszállóra, sőt, a közeljövőben megnyíló 4D-s mozira is.

„Meggyőződésünk, hogy a Trianon Múzeum által kínált komplex programok nélkülözhetetlen részei a megújuló magyar közoktatási képzésnek”.  Szól a füzetke bevezetője, amelyből rögtön következtethetünk is arra, miből sikerült a nyomdaköltségeket és a terjesztés anyagi feltételeit előteremteni. Mi fizettük, és hálásak is lehetünk érte, hiszen gyermekeink így átfogó ismeretekhez juthatnak népünk viharos történelméről. Azzal, hogy a várpalotai Trianon Múzeum így közvetetten, de tevőlegesen járulhat hozzá a most alakuló Nemzeti Alaptantervhez (melynek szintén bőkezű szponzorai vagyunk adóforintjaink által), biztató jövőképet kaphatunk. Ha jól csináljuk, a következő generáció hétévesei már nemcsak a szandáljukat akarják majd visszacsatolni, ha leesik a lábukról a játszótéren...

HAJLÉKTALAN ÁLOM - BETONGYŰRŰBEN

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2017.10.03.


Tudtam, hogy nem kellene felébrednem. Jobb lett volna álmodni tovább, akár örökké. Kurvára lehűlt a levegő itt a Kőbányai úti felüljáró alatti betongyűrűben. Még jó, hogy a bangladesi menekülttől örökölt Bundeswehr hálózsákomban jól össze tudtam kuporogni. Értem én, hogy ez nem vasfüggöny, hanem határzár. Tudom én, hogy miként a la cart menekült sincs, úgy hajléktalan sem. A vezér is megmondta.

Szép lakásom lett. Egy majd’ harminc négyzetméteres garzon. Egyedüliként nekem bőven elég. Képzeld, ha négyen lennénk, az már százhúsz négyzetméter lenne. Micsoda luxus! Itt már nem didergek hajnalonként, jó meleg van. Rendes kajám is van, valaki hozta. Fokhagyma leves – a kedvencem –, meg rizses hús céklával, hozzá friss, foszlós, illatos kenyér. Szóval, el vagyok itt, lassan berendezkedem. Nemsokára választás lesz. Nekem megvannak már a jelöltjeim.

Köztársasági elnöknek – mert tudod, újra köztársaság leszünk, nem népi ugyan, hanem csak demokratikus – én Iványi Gábort választom majd. Miniszterelnöknek meg Dobrev Klárát. Előtted vannak? Látod az arcukat is? Mennyire mások, mint a mostaniak! Figyeld csak, vedd szemügyre őket! Főleg a tekintetüket nézd, akkor látod a lelküket is. Érzed a különbséget? Ők majd tudni fogják, hogy vezetőknek szakembereket kell választani, maguk mellé venni. A hozzájuk hasonlókat, és akkor végre minden jóra fordul idebent és odakint is. Vágod?

Gyógyvíz-ország leszünk. Gazdagok és híresek. Özönlik ide a nép a világ minden tájáról. Bevándorlók, akik gyógyulni jönnek, menekülnek a betegség elől. Mi meg kiszolgáljuk itt őket mindennel. Az egészségügy, az oktatás, a mezőgazdaság, a kultúra és a tudomány mind a hévizeink áldását fogják nem csak élvezni, de szolgálni is. Dől a pénz majd minden magyarnak. Lehagyjuk az egy főre eső GDP tekintetében az egész világot, mert végre azt fogjuk kihasználni, amink van, és nem arra akarunk támaszkodni, amink nincs.

A széthúzásnak és a megosztottság miatti gyűlölködésnek egyszer s mindenkorra vége lesz. Gyógyvízgazdaság és gyógyvízpolitika mindenütt, amerre csak nézel. Közös nevezőn kormánypárt és ellenzéke – gyógyvizes minden kommunikáció. Hévízzel fűtünk és általa termelt árammal világítunk, abban fürdünk és gyógyulunk. Gyógyvízzel főzünk, és azt isszuk, dőzsölve a választékban. Egészségesek leszünk és gyógyultak mindannyian. Gyermekeink és unokáink többé már nem fognak szenvedni semmiben sem hiányt...

MEDDIG NÉZZÜK TOVÁBB A "DEMOKRATIKUS ELLENZÉK" CÍMŰ ZOMBIFILMET?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.10.03.


Gyurcsány, Fodor, Bokros, az aktuális MSZP-elnök, hozzájuk szürkülőben az egyszázalékos Juhász Péter, a mérhetetlen Karácsony "Gergő" Gergely... akik összesen több ezer óra kibérelt műsoridőben (prime time!) vezetik a "demokratikus" ellenzéket a fideszes négyötödhöz. Üdvösen kilóg végre az LMP, amelyik csak profitált eddig Schiffer távozásából, és a Momentum, amelyik nagyon helyesen nem alkuszik. Az említett pártok hatékonysága negatív: veszteséget termel választói preferenciában és pénzben is. A feléjük irányuló bizalom viszonzatlanul és felelőtlenül folyik szét, a rájuk költött közpénz és magánfelajánlások egy feneketlen kútba ömlenek. A posztkommunista akol és a képes média elemző műsorainak rettentő gyengesége, a keresztnevesített-háziasodott műsorvezetők felkészületlensége és kritikátlansága közös akol melegben pudvásította el a magyar ellenzéki szellemet az utóbb hét évben (amely szellemben egyébként a Fidesz lehetett volna akár példájuk is). Amennyiszer láthattuk mi az utóbbi évtized(ek)ben az említett politikusok és még néhány tucat kitüntetett körét anélkül, hogy bármivel is gyarapították volna a magyar politika ethoszát -- sőt túlnyomórészt értékelhető hír vagy politikai tett sem volt a képernyős-hangos megjelenésük mögött --, egy sündisznó vagy egy cserépkályha is hasonló választási eredményre lenne képes pártvezetőként. Nem a pártok a gyengék, hanem a politikai nyilvánosság egész intézményrendszere, amelyik ezt a példát teszi a választók elé. (És itt nyitok egy zárójelet az írott sajtó egy részének, amely az RTL Klub rövid virágzása után egyedül viszi a minőségi újságírás maradékát.)

Nulla innováció, nulla kreativitás, nulla hozzáértés. Ez a magyar ellenzék és a magyar képes-hangos média közös produktuma...

GULYÁS MÁRTON: EGY MAROKNYI ORBÁN-HÍVŐ FOGLYA MARADHAT AZ ORSZÁG - KARDOS ERNŐ INTERJÚJA A CIVIL AKTIVISTÁVAL

B1 BLOG
Szerző: jdesi
2017.10.03.


Polgári engedetlenségi akciókat kezdeményez a Gulyás Márton alapította Közös Ország Mozgalom, ha a parlament október 23-ig a parlament nem fogadja el a választási rendszer megváltoztatását célzó ellenzéki javaslatot. A közelmúltban elfogadott összpárti nyilatkozat megszüntetné a mai kormánypártoknak túlhatalmat biztosító győztes kompenzációt, a manipulált választókerületeket, a határon túli és a külföldön tartózkodó magyarok szavazási lehetőségei közötti diszkriminációt. Az igazságtalan hatalomgyakorlás megszüntetése érdekében egy arányos választást biztosító jogszabály-tervezetet készítenek elő. Amennyiben a parlament ezt nem fogadja el, akkor a civilek - az ellenzéki pártok támogatásával –élnek a polgári engedetlenség lehetőségével. A Fidesz alelnöke Németh Szilárd szerint az esetleges tömegdemonstrációknak lehetnek nemzetbiztonsági kockázatai is. Gulyás Márton civil aktivistával Kardos Ernő készített interjút:

BOTKA SAJÁT PÁRTJÁN BELÜL IS EGYEDÜL MARADT

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.10.03.


A New York Times a Reuters hírügynökség jelentése alapján beszámol arról, hogy Botka László lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről. A visszalépés zavart okoz a baloldalon, és megszilárdítja Orbán Viktor jobboldali kormányfő helyzetét, aki esélyes arra, hogy a jövő áprilisi parlamenti választásokon harmadik ciklusra is megválasszák – állapítja meg a cikk.

A New York Times Botka indoklása mellett ismerteti Ujhelyi István szintén lemondott alelnök, továbbá Molnár Gyula pártelnök, illetve a DK, a Fidesz, a Jobbik és a Momentum reagáló nyilatkozatát – utóbbiból kiemelve azt, hogy a történtek is azt igazolják, itt az ideje egy új politikai nemzedék színre lépésének.

A Botka lemondásáról szintén hírt adó AFP francia hírügynökség azt írja: az egységes fellépésre képtelen magyar baloldal a szélsőjobboldali Jobbiknak engedi át a terepet, és hagyja, hogy a Jobbik jelenítse meg az ellenzéket.

A dpa német hírügynökség abban fogalmazza meg Botka bukásának az okát, hogy az MSZP vezetése alatt próbálta meg egyesíteni a baloldali és liberális tábort, amit azonban a kispártok elutasítottak, és a miniszterelnök-jelölt saját pártján belül is egyedül maradt, rutinos érdekcsoportok nem akarták hagyni, hogy Botka kockára tegye az általuk eddig húzott előnyöket.

Az APA osztrák hírügynökség arra is kitér Botka visszalépéséről szóló beszámolójában, hogy a szocialisták népszerűsége a mélypontra zuhant, és utal arra a közvéleménykutatási eredményre, amely negyedszázad után most először 10 százalék alatti támogatottságot mért az MSZP-nek.

Most vessünk egy pillantást Németországra, ahol 1976 óta nem volt ilyen nehéz a koalíciós tárgyalás a kereszténydemokraták országos pártja, a CDU és a bajor testvérpártnak számító keresztényszociálisok, a CSU között – legalábbis ezt állítja Horst Seehofer CSU-vezető a Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása szerint.

Németországban a múlt hónap 24-én tartották a Bundestag-választást, és azt a jobbközép uniópártok megnyerték ugyan, de Angela Merkel kancellár támogatottsága érezhetően csökkent, a nála is erősebben visszaesett szociáldemokraták úgy döntöttek, hogy nem folytatják vele a koalíciós kormányzást, és miközben a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva párt megerősödött, Merkel a jobboldali liberálisok és a zöldek nem könnyen összeilleszthető koalíciós partnerségét akarja létrehozni.

Előbb azonban meg kell állapodnia a bajor CSU-val, ami általában nem szokott gondot okozni. Most azonban Seehofer, a CSU vezetője a megállapodás feltételéül akarja szabni, hogy maximálják – jelenlegi álláspontja szerint konkrétan évi 200 ezer főben - a Németország által befogadható menekülteket. Merkel ettől a nem újkeletű követeléstől mindmáig következetesen elzárkózik...

MÚLTUNK ÉS JELENÜNK TANULSÁGAI

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: DR. SZÜDI JÁNOS
2017.10.03.


...Jelenünk a múltban gyökeredzik. A magyarok nem készülhettek fel arra, hogy kézbe vegyék sorsuk irányítását. Nem volt módjuk, lehetőségük, idejük erre. A demokrácia cselekvő részvételt igényel a döntések meghozatalában és végrehajtásában. Ez munkával, áldozatvállalással és felelősséggel jár együtt. Csupa olyan dolog, amely sokaknak idegen, nemkívánatos. Nem kívánatos, hiszen nem is kóstolhattak bele a döntés, a siker vagy kudarc, de mindenképpen a felelősség izgalmába. Nem érezhették, hogy szavuknak súlya van. Azt tekintik természetesnek, hogy sorsuk mások kezében van. Mások kegyétől függ. A hatalom ennek az állapotnak a fenntartásában, s nem a hatalom gyakorlásában részt vevők körének szélesítésében érdekelt. Kegyet osztogatni sokkal élvezetesebb, mint a hatalmon osztozkodni. Az oktatási rendszer sem az öngondoskodásra, a problémamegoldásra, a közös gondolkodásra készíti fel a tanulókat, hanem a hatalom tiszteletére és kiszolgálására nevel. Ehhez mindenkor jó partner az egyházi oktatás.

Rekviem egy kísérletért

1990. Magyarországon először tartanak általános, titkos, szabad választásokat. Eredményeképpen elitváltásra és az államforma megváltoztatására is sor kerül. Az Alkotmány új szövege megteremti a jogállam kereteit, a hatalommegosztás alapjait, a jogegyenlőséget. Magyarországon egy soha nem járt út kezdete volt ez, telis-tele útvesztőkkel, zsákutcákkal, téves és rossz döntésekkel. Az útkeresés 2010-ben befejeződött. Ekkorra elfogyott a választói türelem. Miért? Talán, mert a kezdet nem társadalmi nyomásra, hanem a nemzetközi helyzet szerencsés változásaira, a belső gazdasági kényszerre, az ellenzék helyzetfelismerésére és példa nélküli összefogására, a hatalmi elit túlélési reflexeire épül. A mérföldkövek kijelölésében is alig kap szerepet a társadalom. A szegénység és a tudatlanság felszámolása alig halad előre. A szabadságjogok pedig semmit nem érnek azoknak, akiknek nincs mit enniük. Mint ahogy a felszabadított jobbágy – föld és szaktudás hiányában – nem tudott mit kezdeni a szabadsággal, az itt élők közül – bár sokan éneklik -, de kevesen értik a dal szövegét: „mindent szabad, amit nem tilos”.

Álom és valóság

Az orbáni siker alapja a csalfa, vak remény: úgy köszönt be a jólét, hogy nem kell érte tenni semmit. Mindent rendbe tesz az állam. Egy csapásra minden település élhetővé válik. Mindenki hozzájut a megfelelő színvonalú szolgáltatásokhoz. Lesz munka, közbiztonság. Hinni, remélni könnyebb, mint tenni.

A Jó Állam nem sok jót teremt, annál többet ront. Amit megjavít, az rosszabbá, sokkal rosszabbá válik. A csodaváró közhangulatban szinte ellenállás nélkül felszámolnak mindent, ami nem egyeztethető össze a mindenható állam víziójával. Mindent átvesz a Jó Állam, amiből pénzt lehet kivonni, amit szét lehet újra osztani. Még mindig jobb, ha mi lopunk, mint ők, sugallják. Tetszetősen hangzik, de nem igaz, hogy ebben az országban mindig, minden hatalom egyformán korrupt volt. 2003-ban született meg például az úgynevezett “üvegzseb törvény”, amelyik – többek között – elrendelte a vagyonnyilatkozati kötelezettséget mindazoknak, akiknek közük volt a közpénzek elosztásához. Elrendelte a közpénzekből kapott támogatás adatainak közzétételét, az ötmillió forintot meghaladó összegre kötött szerződések adatainak nyilvánosságra hozatalát. E rendelkezések régen hatályukat vesztették. A vagyonnyilatkozat tételi kötelezettség megmaradt, csak a ‘felsőbb körökben” senki nem veszi komolyan. Mint ahogy ez a hatalom törölte el a 2006-ban elfogadott úgynevezett “lobbitörvényt” is, amelyik megteremtette a közhatalmi döntések befolyásolása érdekében történő jogszerű fellépés lehetőségét. Az öngondoskodás lassan meghonosodó eszméjének vetett véget a nyugdíjpénztárak felszámolása. Az eltüntetett ezermilliárdokért a jövő generációjának súlyos árat kell majd fizetnie. Még súlyosabb árat kell fizetnie az országnak, ha nem sikerül megvalósítani a jobbágyság eltörlését a fejekben...

SIMICSKA LAJOS SZEMÉLYESEN FESTETTE AZ UTCÁRA: ORBÁN EGY GECI

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2017.10.03.


Simicska Lajos szerda hajnalban gondolt egyet, és Veszprémben nagy betűkkel hirdetőoszlopokra pingálta, hogy Orbán egy geci.

A híres mondatát 2015 februárjában nyilatkozta, amikor médiaérdekeltségeinek vezetője átállt Orbán Viktorhoz.

Simicska Lajost az ötödik felirata elkészítésekor érték utol a rendőrök, akik igazoltatták. Simicska szerint nagyon udvariasak voltak.

Kizárólag saját reklámcégének felületein firkált, úgyhogy úgy vélte, a sajátjával azt csinál, amit akar...

KIK BÁNTJÁK A MAGYART?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
- SZABADPOLC BLOG
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2017.09.29.


Amikor a parlament ötpárti egyetértéssel elfogadta azt a határozatot, amely elítéli az ukrán oktatási törvényt, a beterjesztő, Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője azt mondta, hogy mi 1991 óta következetesen segítettük a „mindig nehéz helyzetben lévő Ukrajnát”, kiváltképp amióta 2014‑ben katonai agressziónak lett az áldozata. Ez tökéletesen beleillik a hálátlan, bitang, magyartipró ukránokról szóló kormányretorikába, csak nem igaz.

Németh Zsolt tudhatja a legjobban, hiszen 2014. október 2-án, egy washingtoni konferencián neki kellett kimagyaráznia kormányunk egyik történelmi léptékű szemétségét. Azt, hogy az uniós politikával szembeszegülő magyar kormány miért tagadta meg a reverz (fordított irányú), napi három-négymillió köbméteres gázszállítást a háborús télre készülő Ukrajnától. Más nem, csak Magyarország. Az indok az volt, hogy a hazai ellátás biztonsága érdekében muszáj jobban feltöltenünk a tárolóinkat.

Ez volt a magyarázat, az előzmény viszont az, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója szeptember 22-én tárgyalásokat folytatott Orbánnal „a biztonságos és stabil gázellátásról”, három nappal ezután pedig a megfelelő magyar állami cég egyik percről a másikra elzárta az ukrajnai vezetéket. Majd a washingtoni magyarázkodás után hat nappal bejelentették, hogy a Gazprom az egyik magyar tárolóban lekötött hétszázmillió köbméter kapacitást – ez kétszáz napi ukrajnai gázsegélynek felelt volna meg. Hónapokba telt, amíg a reverz gázszállítás – sejthetően amerikai nyomásra – csöndben újraindult. És ez csak egy volt annak a fekete évnek a nyíltan és fájdalmasan ukránellenes – illetve, ami ezzel egyértelmű, tüntetően Kreml-barát – lépései közül.

A mostani vitában egyetlen ellenzéki képviselő sem volt, aki kételyeket fűzött volna a fideszes szónokok idevágó állításainak valóságtartalmához. Nagyon örülök, hogy végre az ellenzék is felfogta a kormányoldal által monopolizált nemzeti szenvedély fontosságát. A következő fázis talán az lehetne, ha a nagy nemzeti lelkesedésben az ellenzéki politikusok nem ülnének föl a hazugságoknak és a manipulációnak. Mert ennek az ügynek minden eleméhez a magyar kormánypropaganda torzításai tapadnak...

HOGYAN TANULNAK EMBERSZERETETET A GYEREKEK A MESÉKBŐL?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2017.10.02.


A torontói egyetem kutatói 4-6 év közötti gyerekeket teszteltek arról, hogyan hatnak a mesék az emberszeretetük alakulására. Kiderült, hogy ebben a vonatkozásban azok a mesék hatnak a legjobban rájuk, amelyekben emberek szerepelnek.

A kísérlet kezdetén a gyerekeket három csoportba osztották és mindegyikük kapott egy borítékot, amely tíz figurát tartalmazott. Ezekből ajándékozhattak társaiknak, ha kedvük tartotta.

Ezután az első csoport megismerkedett egy olyan mesével, amelyben emberi tulajdonságokkal felruházott, beszélő állatok szerepeltek. A második csoport meséjének szereplői emberek voltak, a harmadiké magok. A képek megszemlélése után a kutatók azt javasolták a gyerekeknek, hogy kedvük szerint ajándékozzanak egy vagy több figurát társaiknak a kapott borítékból.

Meglepetésre azok a gyerekek voltak a leginkább adakozók, akik az emberekről szóló mesét hallgatták. A többiek a figurákat inkább megtartották maguknak. A realistább történeteknek nagyobb nevelő hatásuk volt...

AZ MSZP-BEN A SZEMÉLYES AMBÍCIÓK, A FELELŐTLENSÉG ÉS A SÉRTETTSÉG FELÜLÍRJA A PÁRT ÉRDEKEIT

MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2017.10.02.


Sajnos az MSZP legalább 2002 óta így működik. Megválaszt egy elnököt, és a vezető politikusok egy része legkésőbb másnap el is kezd szervezkedni a választott vezető megbuktatása érdekében. Ez így volt Medgyessy Péter esetében, amikor meggyőződésem szerint MSZP-s politikusok szivárogtatták ki MP III/II múltjáról szóló dokumentumokat – jól lehet erről már akkor is tudtak, amikor miniszterelnök jelöltté választották -, így volt Gyurcsány Ferenc esetében és ennek az áldozata Botka László is.

A személyes ambíciók, a felelőtlenség és a sértettség rendre felülírja nemcsak a párt, hanem adott esetben az ország érdekeit is. Nem tudom, hogy túléli-e mindezt az MSZP, de ha igen, akkor ebből biztos, hogy csak egy olyan politikus tud egy tisztességes baloldali pártot csinálni, aki nagytakarítással kezdi. Kiszórja a pártból az összes árulót és szarkeverőt...

DÉLI, KERESZTÉNY, FEHÉR, FÉRFI AMERIKA LEGNAGYOBB TÖMEGGYILKOSA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.10.03.


Legalább 58 embert ölt meg Las Vegasban a Strip-en az amerikai történelem legnagyobb tömegmészárlásának végrehajtója, egy nyugdíjas könyvelő, aki nem volt szegény ember, 100 dolláros alapon pókerezett Las Vegasban és különféle szerencsejátékkal csábító hajókon. A motivációja nem ismert, egyelőre annyit lehet tudni, hogy nem tartozott egyetlen olyan társadalmi csoporthoz sem, amely Trump céltáblái közé tartozik. Ellenkezőleg: déli, fehér, keresztény férfi a tettes, Trump ideálja.

Talán ezért is kellene abbahagyni Amerikában és Európában is a különféle csoportok faji, vallási vagy etnikai alapon történő megbélyegzését, mert Trump fenyegetéseivel és várakozásával ellentétben a tömegmészárlást éppen egy déli keresztény fehér férfi, egy nyugdíjas könyvelő hajtotta végre, ha nem lenne ennyire szörnyűséges a tragédia, majdnem olyan lenne, mint egy paródia.

Ennél csattanósabb válasz nem is lehetne arra, hogy Trump égig érő falat akar emelni a mexikóiak ellen, mert a mexikói alvilág miatt bűnözőnek nevezte általában a mexikóiakat, a feketéket a chicagó-i állapotokkal azonosította, a muszlim terrorizmus miatt egész országok polgárait tiltatta ki Amerikából, az illegális bevándorlók által elszórtan elkövetett bűncselekmények miatt gyilkosoknak állított be minden illegális bevándorlót. Elnöksége idejének első nagy mészárlását pedig a „Make America Great Again” jelszó ideál tipikus figurája követte el, még hozzá egy déli, keresztény, fehér, férfi, aki nyugdíjas, és korábban a legártalmatlanabbnak hitt szakmát űzte, könyvelő volt. Aki ráadásul nem is szegény.

A 64 éves Stephen Paddock még gyorshajtást sem követett el, de ismeretlen okból fegyvereket tartott, mint minden jó déli republikánus fehér férfi, mint Trump igazi támogatói. Az apja ugyan bankrabló volt, aki éveken át a legkeresettebb bűnöző volt az FBI körözési listáján, de éppen ezért az anyjuk nem élt együtt az apjukkal, sok hatást nem gyakorolhatott rájuk. Paddock 64 éven át békés, törvénytisztelő életet élt. Nem lehet tudni, hogy mi vezette a borzalmas cselekedetre. Mindez azt mutatja, hogy nem kell muszlimnak, feketének, latin-amerikainak, mexikóinak lenni, nem a fajtól, a bőr színétől és a vallástól függ, kiből lesz tömeggyilkos.

Ha ugyanazt a módszert alkalmaznánk, amit Trump és a többi rasszista a különféle társadalmi csoportokkal szemben, akkor most meg lehetne bélyegezni az összes déli, fehér, keresztény férfit, a nyugdíjas lakóparkokban élőket, vagy akár a volt könyvelőket, mert Stephen Paddock Mesquite-ben élt, nyugdíjas közösségben, mintegy 80 mérföldre, északkeletre Las Vegas-tól. Korábban Orlando, Florida területén lakott. Olyan ember mészárolt le több, mint 50 embert és sebesített meg 500-nál is több embert, aki nem sokkal korábban az öccsétől érdeklődött, hogy az Irma hurrikán mennyi kárt okozott az édesanyjának Floridában. Érző szívű fia az édesanyjának...

FAEKE

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.02.


...Valamint azt sem hallom, hogy amíg a kereszténység mint vezérszólam, igazodási pont, a fejlődés megszabott iránya egyáltalán szóba kerül, amíg ez a százmilliók halálát és elbutulását okozó borzalom el nem tűnik a fogalmi készletből, amíg a keresztény ember térden állva az égre néz és úgy imádkozik nyilvánosan, büszkén a saját primitív szokásaira, addig nincs oktatási rendszer, ami működőképes lehet. Nem hallom, hogy néhány elszánt írni-olvasni tudó kivételével eljutna az emberhez a kérdés: mit tud felmutatni a kereszténység, amitől az emberi faj fejlettebb, jobb lett? Tudok inkvizícióról, hittérítésről és háborúkról isten nevében, de ezt a többi vallás többi istene is tudja, legföljebb a kereszténység nevében több ember halt meg és több aljasságot követtek el. De semmit nem tudok, ami kifejezetten a kereszténység sajátja volna, másutt a világon olyan nincs, és a kereszténység az ő hirdetett magasabbrendűségével kitűnne az összes többi vallás és ideológia közül.
A kereszténység alaptanítása az egy Istenben való hit, ami úgy keletkezett, hogy az ember bűnös, bűnei miatt elidegenedett Teremtőjétől, ezt a szakadást viszont nem lehet emberi erővel áthidalni. Azaz: az ember hisz abban az egyistenben, akitől elidegenedett. És az egyisten majd megoldja, hogy az ember (aki keresztény) rátaláljon az egyistenére, méghozzá úgy, hogy közben feláldoz egy embert, méghozzá úgy, hogy Jézus "Krisztusban" emberré lett az egyisten, és ezt a Jézus "Krisztust" áldozza fel, aki voltaképpen saját maga, az a bizonyos egyisten, ennélfogva önmagát áldozza fel.
Ez a kereszténység alapja. Az, hogy az ember bűnös. Ebből hogyan lehetne szeretet és jóság (amivel különben az emberiség ugyancsak nem jutna előbbre)?
A kereszténység ideológiájában minden nehézség nélkül fölfedezhető a félelem és a gyűlölet (Én az Úr a te istened, féltőn szerető isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyedíziglen, akik engem gyűlölnek), de hol van a világot nemesebbé tevő, követendő gondolat, ami által az ember szolidárisabb lesz, okosabb és szabadabb? Némely keresztény papok jó emberek? Azok a kereszténységük nélkül is azok lennének. Mozart Requiemje? A kereszténység a témát adta, nem a tehetséget, még kevésbé a zsenialitást, a mű pedig a téma ellenére lenyűgöző.
Az őcsényi förtelem egy betegesen ostoba, primitív alak tevékenységének következtében történt meg, de könnyen történhetett meg. A csúti dagadék csak egy általános szimptóma különlegesen gusztustalan, gennyes kelése. Igaz, fertőző, gyógyszeres kezelése lehetetlen, csak sebészi beavatkozással távolítható el. De ez a műtét nem kezdhető el a beteg beleegyezése nélkül. Az pedig nem fog beleegyezni, mert hiába magyaráznánk, nem képes felfogni, hogy ebbe a gennyes kelésbe végül ő fog belehalni.

KETTESKE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.10.02.


...Miről beszél ez az ember? Már egy ideje – Kárpátalja kivételével – olyan országokba önti a közpénzt, mely országok sokkal nagyobb ütemben fejlődnek Magyarországnál és már régen lehagytak minket. Igen, Románia is. Mégis, mit gondol a kedves, egyszerű gondolkodású hívő? A román kormány és a román hatóságok miért tűrik el azt a folyamatos provokációt, amit Orbánék előadnak abban az országban? Bizony, az innen oda öntött milliárdok a román gazdaságot erősítik.

Gyakorlatilag Orbán egy jóval nagyobb és már gazdaságilag is jobban teljesítő országban adja elő a gazdag amerikai nagybácsit. A mi bőrünkre. A mi pénzünkből. A saját hatalmának megtartása érdekében.

Ez idáig még belefér, bármelyik erkölcstelen politikai élősködő ezt csinálná a helyében. Ha egyszer egy egész országot hülyének lehet nézni és ki lehet használni, miért is ne tenné?

Arra biztatta az egyetem tanárait, hogy neveljenek bátor, felkészült, és tettre kész erdélyi fiatalságot, olyan nemzedéket, amelyben lesz elég életerő, kurázsi, és nagyra törés, hogy hozzá illő, és a magyarok múltjához méltó jövőt válasszon és fel is építse azt. »Mi úgy hisszük, hogy önök fogják ismét naggyá tenni Magyarországot«.
Én meg úgy hiszem, hogy a miniszterek elnökének állapota súlyosbodik és merem állítani, hogy amennyiben lehetősége lenne – elég pénz, paripa, fegyver – nem elégedne meg azzal, hogy egy csomó testőr gyűrűjében zsebre tett kézzel hülyeségeket beszéljen. Valaki azért szólhatna neki, hogy az erdélyi fiatalság Romániát fogja erősíteni. Magyarországot legfeljebb akkor, ha ide költöznek. Márpedig ma már nem jellemző, hogy egy erdélyi fiatal ide cuccoljon. Ha már megy, a rothadó nyugatra megy, nem Jászárokszállásra. Magyarországra főleg azok jönnek, akiknek a Fidesz karriert ajánl a politika színpadán. Az pedig nem az ország fejlődését segíti elő, kizárólag a felkapaszkodó ifjonc (vagy vénenc, ha Tőkés Lászlóra gondolok) anyagi gyarapodását.

Ismételjük: Erdély Romániában van. Románia egy másik ország. Ettől még az erdélyi magyarok magyarok, de akkor is magyarok maradnak, ha Orbán nem beszél eszeveszett hülyeségeket.

Végül – mert már így is hosszúra nyúltam – a kedvenc mondatunk szerkesztőségileg:

Orbán Viktor fontosnak tartotta, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem nevében is szerepel a keresztény és a Partium szó.

Hátélleg. Sőt! Én meg fontosnak tartom, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem nevében az egyetem szó is szerepel. Meg azt is, hogy Orbán Viktor nevében az Orbán és a Viktor név szerepel. Holott mennyivel jobban járnánk egy rövidebb névvel. Például: Ketteske!

BOTKA: A BUKÁS

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2017.10.03.


Egy évvel ezelőtt még úgy várták a szocialista szimpatizánsok Botka Lászlót, mint a Messiást. Sikeres szegedi polgármesterként ismerte meg az ország, aki mindent megszerzett a városának, amit a Fidesz kormány alatt egy ellenzéki városvezető megszerezhetett.

Hogy magában a pártban mit vártak Botkától, azt nem lehet pontosan lemérni. Amikor tavaly év végén bejelentkezett, hogy vállalná a miniszterelnök-jelöltséget, sokan örömmel vették a megjelenését: Botka a mi fiunk, sikeres ember, vele egy gond biztosan kipipálva.

Botka a párt megerősödését, a támogatottság növelését ígérte a szocialistáknak,
a baloldali választóknak pedig azt, hogy szövetséget köt a demokratikus oldal pártjaival, hogy véget vethessenek a Fidesz uralmának.

Az eredmény ismert: a támogatottság nem nőtt, és szövetséget sem sikerült kötni senkivel.

Sokan azt gondolják, hogy ennek a Botka-Gyurcsány ellentét az akadálya. Vagyis az, hogy Botka László kijelentette: a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc ne legyen rajta a létrehozandó közös listán, mert személye megosztó, és több szavazót visz el, mint amennyit hoz. Ennek a kijelentésnek az igazságát nehéz megítélni, de akár így van, akár nem, mindenképpen megadta a későbbi hónapok történéseinek az irányát és a megbeszélések alaphangját. Ettől kezdve ugyanis az úgynevezett ellenzéki együttműködés gyakorlatilag a DK-MSZP szembenállásról szólt.

Kezdetben úgy tűnt, hogy a konfliktus rendezhető, és az árkok nem mélyülnek, hanem idővel betemetődnek, ám a helyzet nem hogy javult volna, inkább tovább rosszabbodott.

Botka Gyurcsánnyal kapcsolatos ellenérzéseinek okát pontosan nem tudjuk, annyi biztos, hogy ez az ellentét nem mai keletű. Már 2009-ben is lehetett látni, hogy kettőjük között nincs minden rendben. Egy Szegeden kiadott évkönyvből eltüntették a fényképekről az akkor még miniszterelnökként Szegedre látogató és Botkával együtt a városban sétáló Gyurcsányt. A könyv szerkesztői utóbb úgy magyarázkodtak, hogy képméretezési okokból kellett Gyurcsányt kiszerkeszteni a fotóból.

Úgy tűnik, a viszony azóta sem javult. Az MSZP, látszólag egységesen felsorakozott Botka mögé, és azt a véleményt képviselték, hogy legyen közös lista, de azon a DK elnöke ne legyen rajta. A DK mindezt kezdettől elutasította, majd, mielőtt végleg elfogyott volna a türelmük, gyakorlatilag ultimátumot intéztek a Nagy Testvérhez: pártszavazást rendeztek, melyen a DK tagsága megerősítette, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök rajta kell, hogy legyen a közös listán. Ez a pártszavazás, mondta a DK, kötelezi őket, ettől, ha akarnának, sem térhetnének el a tárgyalók.

Az utolsó csepp a pohárban, legalábbis, ami a DK–MSZP vitát (veszekedést) illeti, az volt, hogy a múlt héten a DK bejelentette: nem várnak tovább, az eddigi tárgyalások kilenc hónapja alatt bebizonyosodott, hogy csöppet sem léptek előre, ugyanott tartanak, mint az év elején, sőt, még ott sem.

Önmagában már ez is elegendő lehetett volna Botka visszalépésére (eltávolítására?), de volt még más is, ami rásegített erre. Egy héttel ezelőtt Lattmann Tamás nemzetközi jogász az ATV-n bejelentette: eredetileg, egészen Botka felbukkanásáig, ő volt az MSZP miniszterelnökjelöltje.

Az MSZP vezetői szinte azonnal és egy emberként cáfolták Lattmant. Azt elismerték, hogy tárgyaltak vele, de azt állították, hogy ezek a megbeszélések szakpolitikai jellegűek voltak, és szó sem volt Lattmann miniszterelnökjelöltjelöltségéről...

ÖT ÉV KÍNÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Veve / Liping / Vera 
2017.10.03.


Vallomásos alapon kezdeném a mai poszt felvezetését. A vasárnapi ajánlók évek óta az egyik nagy kedvencem, mert olyan tartalmakat oszthatok meg veletek, amelyek nekem valamilyen oknál fogva személyes kedvenceim. És olyan bloggerektől, akiket érdekesnek, izgalmasnak tartok. Nos, a Szecsuán blog évek óta az egyik nagy kedvencem, szerzője, Veve / Liping / Vera (ennek feloldása hamarosan) elképesztő tempóban termeli a posztokat és jobbnál jobb tartalmakat oszt meg. Most sok szempontból mérföldkőhöz érkezett, hiszen öt év után otthagyja Kínát. Az elmúlt évek összefoglalójáról és a jövőről is szól a mai poszt, amit köszönök neki (a képekkel együtt).

„A Szecsuánblog 2012. június 13-án indult el, miután világossá vált, hogy Kínában fogom folytatni egy időre az életem, mint angoltanár. Mindjárt az elején sikerült megbonyolítani a helyzetet: Veve (Vera) vagyok, a blogos nickem pedig a kínai keresztnevemet tükrözi: Liping. De ezen lendüljünk túl!

2012 óta kerek öt év telt el, ebből egy évet odahaza töltöttem félúton. Viszont már egész picit meghaladtuk a négy évet is, s egy tanév erejéig voltam még korábban is Kínában, így egyezzünk ki az öt évben. Így jobban tetszik.

Az első évben Szecsuán, egész pontosan a belőle kihasított Chongqing egy apró településén, Fengjieben éltem és tanítottam. Nagyon érdekes év és érdekes hely volt.

Egyedül a világ végén

Egyedüli külföldi voltam az egész járás területén, s Fengjie természeti szépsége elbűvölt, azóta is szívesen gondolok rá. Két fontos kínai barátomat is itt ismertem meg, két diákot, Mengsit és Mingchunt, velük azóta is tartjuk a kapcsolatot és bármikor tudok rájuk számítani.

A fengjiei életnek megvoltak a kihívásai. A világ végén volt, ezért alig lehetett bármit (bármi nyugati jellegű dolgot) kapni, a lakhatás színvonala igencsak elmaradt az elvárható minimális szinttől is, s olyan lehetetlen osztálylétszámokkal dolgoztam, hogy az teljes mértékben megfúrt minden érdemi tevékenységet az óráimon (83 fős osztályom is volt)...

A KATALÁNOK JOGAI NEM ÁLDOZHATÓK FEL A REND OLTÁRÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.10.02.


Katalóniában vasárnap a spanyol rendőrség rárontott a függetlenségről szavazó állampolgárokra – az eseményeknek több száz sérültje van. A kérdés immár nem az, jogosak-e a katalán igények a függetlenségre – ennél már csak lényegtelenebb, hogy a népszavazás jogszerű-e. A „mindkét oldal hibás” ismerős retorikája, az antinacionalista fanyalgás nem több üres mellébeszélésnél, az állami túlhatalom védhetetlen apológiájánál. A katalán események fényében fel kell tennünk a kérdést: mit vagyunk hajlandóak feláldozni a status quo oltárán?

A katalán népszavazás hátteréről, történeti és politikai gyökereiről többen írtak már (lásd az itt megjelent kiváló cikket), mindezt nem szükséges átvennünk. A fontos kérdés most nem az, hogy vajon a katalán nemzetiség képes vagy méltó-e a nemzeti függetlenségre, sem hogy egy nacionalista kisebbségen kívül akar-e egyáltalán bárki függetlenséget. Ami lényeges, hogy a függetlenségi törekvésekre a spanyol állam katalán tisztviselők letartóztatásával, a katalán kormány bankszámláinak einstandolásával, több ezer rendőr bevetésével, végül pedig az állampolgárok elleni nyílt erőszakkal válaszolt.

A népszavazás természetesen illegális, ezt az alkotmánybíróság kimondta: a gumilövedékek a joguralom védelmében repülnek a fegyvertelen szavazók felé. Az apologéták szemlesütve állnak, ismételgetve a mantrát: a spanyol alkotmány azért még érvényben van, a törvény az törvény. Még ha valamelyest szimpatizálunk is a függetlenségi törekvésekkel, ennek akkor sem ez a módja. A rendőri eljárás, még ha túlzott is, valamelyest indokolt, hiszen nem hagyhatjuk, hogy az emberek kényükre-kedvükre megszegjék a törvényt.

Ebben a gondolatmenetben nem csak az riasztó, hogy a rablógyilkosság szintjére zülleszti katalán emberek tömegeinek elkeseredett lépéseit arra, hogy saját sorsuk felett rendelkezzenek, hogy beleszóljanak abba, miféle politikai intézmények közt akarnak élni, mikor úgy érzik, a fennálló intézmények nem szolgálják többé az érdekeiket – vagyis a demokratikus önrendelkezést.

Mintha az illegalitás ténye gátat vetne az erkölcsi mérlegelésnek, mintha azért, mert jogi fellebbezésnek helye nincs, figyelmen kívül hagyhatnánk a tényt, hogy a népszavazás milyen körülmények között ítéltetett törvénytelennek.

A legfélelmetesebb a joguralomra való reflektálatlan hivatkozásban, hogy elmulasztja feltenni a kérdést: miféle jog miféle uralmáról beszélünk. Úgy tesz, mintha a joguralom afféle önmagáért létező természeti törvény volna, amelynek következményeit épp úgy viselnünk kell, mint az esőt és a szelet. Mintha mi lennénk a törvényért és nem a törvény értünk. Csakhogy a törvény és a jog emberi alkotások, melyeket közös életünk igazságos megszervezéséért alkotunk meg, és amelyek, ha ehelyett az igazságtalanság eszközeivé válnak, semmiféle tiszteletet nem érdemelnek tőlünk.

Nem kevésbé aggasztók azok a hangok sem, amelyek demagóg nacionalista szólamok által fölkorbácsolt irracionális indulatok vak összecsapását látják az eseményekben, ami felett a „józan megfontoltság” nevében buzgón sajnálkoznak, de amelyben mindkét felet – mint irracionális nacionalistát – egyformán bűnösnek látják. Nekik természetesen igazuk van abban, hogy a katalán nacionalizmus semmivel sem jobb, mint a spanyol nacionalizmus. Alkalmasint abban is igazuk van, hogy a jelen helyzetben a katalán és spanyol nacionalista indulatok szításában egyaránt érdekelt spanyol és katalán politikusok egyformán bűnösek...

BOTKA HASZONÉLVEZŐI: FIDESZ, JOBBIK...

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.10.02.


Az ellenzéki hírcsokor kétségtelenül legátütőbb híre volt Botka lemondása és az azt követő reakciók. A lemondás a miniszterelnök-jelöltségről szólt. A reakciók pedig az örömködéstől a magyarázkodásig tartó utat járták be. Nagyjából. Nyilván vannak szavazók, politikusok, és politikai erők, akiknek ez örömet okoz. Ahogy nyilván vannak olyanok, akik jó okkal érzik szükségét a magyarázkodásnak.

Magam korábban azt írtam, hogy Botka vezette ellenzékre szinte biztosan nem szavaznék. Miért? Röviden: tele a hócipőm azzal, hogy számon kérhető program nélküli, üres lózungokat belengető politikai demagógiák között lehessen, kelljen csak választani. Akkor most örülnöm kellene? Nem örülök. Nem azért, mert hirtelen megszerettem Szeged polgármesterét. De egyáltalán nem örülök az elvesztegetett hónapokért. A hatalmi zsarolások, a népszerűséget kikezdő kirohanások időszakát értelmesebben is el lehetett volna tölteni. Azonban még így is volt egy kicsi esély, hogy októberben megindulhatnak az érdemi, programok közötti kompromisszumokat kereső egyeztetések. Erre jelenleg az esély egyre inkább csak matematikai. Az MSZP-nek először ki kell heverni a Botka-féle ámokfutást. Annak minden belső és külső következményével. Aztán a lehető legkisebb arcvesztéssel neki lehet állni valaminek, amit bizalmi köteléknek aligha, legfeljebb bizalmi cérnázatnak lehetne nevezni. Ennek kellene örülni?

Egyébként lehet örülni, mint felvetettem korábban. Akkor, ha valaki Orbánban látja a személyes megváltóját. Akkor, ha a jelenleg regnáló kormány minden döntésével egyet tud érteni. Valamint támogatni azokat. Akármibe is kerül neki személyesen. Ezen kívül nyugodtan örömfáklyát gyújthatnak valószínűleg azok is, akik hasonlóan, de a Jobbikban látják a személyes messiások hadseregét. Már csak azért is, mert ezzel választhatnak egy komplexusokkal terhes, zsebtömési versenyben elől járó, valamint egy inkább technokrata akarnok között. Mi volt eközben a Szegedről kínált hozzáadott érték? Az, hogy Botka hónapokra megbénított minden együttműködési lehetőséget. Az, hogy jelentősen hozzájárult az ellenzéki kommunikáció programvitáktól eltérő medrekbe tereléséhez. Az, hogy személyi alkudozások idejévé züllött a szakpolitikai programalkotásra fordítható idő. Természetesen tudom: egyedül még ez sem ment volna. Szorgos partnerekre talált mindazon mozgalmakban, pártokban, politikai megmondókban, amelyek, illetve akik, szintén a „nem szövetkezünk még önmagunkkal sem” elvét vallották...

MSZP-S DOLGOKRÓL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.03.


A hererák tünetei:

A hererák által okozott leggyakoribb tünetek az alábbiakban foglalhatók össze:

– kicsiny, borsónyi, tömött, rendszerint fájdalmatlan csomó megjelenése a herében
– a here megnagyobbodása
– a herezacskó kitelítődésének, nehezebbé válásának érzete
– tompa fájdalom az alsó hasban vagy a lágyékban
– hirtelen folyadék-felhalmozódás a herezacskóban
– kényelmetlen, húzó érzés, fájdalom a herezacskóban vagy a herében

Olykor távoli tünet is mutatkozik, ez leginkább az emlők megnagyobbodásában nyilvánul meg. E tünetek bármelyikének észlelése és két hétnél tartósabb fennállása esetén feltétlen orvoshoz kell fordulni. A hererákok túlnyomó többségét először rendszerint maga a beteg veszi észre, de sajnos, rendszerint már eléggé előrehaladott állapotban. A hererákok korábbi felismerését nagymértékben elősegítené a herék rendszeres, időszakos önvizsgálata.

Gondolkodjunk el ezen kissé!

VOLT NNI-S FŐTISZTEK ÜZEMELTETIK A NEMESFÉMMEL ÜZLETELŐ ÁFACSALÓ HÁLÓZATOT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS
2017.10.02.


Katonás szervezettség, maffiamódszerek és precíz könyvelés: a legnagyobb magyar nemesfémre szakosodott áfacsaló hálózaton meglátszik a Nemzeti Nyomozóiroda két nyugalmazott főtisztjének hatása. Az eredmény imponáló, a struktúra évi legalább 300 millió forintnyi nyereséget termelt. És a nagy dobás, az afrikai arany átolvasztása és uniós forgalmazása még csak most következik – persze csak akkor, ha a szisztéma továbbra is érinthetetlen marad. Ehhez állítólag politikai megfontolásoknak is köze van.

Cikksorozatunk előző része

Az aranycsináló és az alezredesek: áfacsalás a nemesfémpiacon


2014 októberében egy reggel a budapesti illetőségű Sz. László rommá törte az autóját: nagy sebességgel felhajtott egy járdaszigetre, majd egy lámpaoszlopnak ütközött. A kocsiban előző este még 600 kiló ezüst utazott: Sz. reggel pakolta be az árut Pesten, majd indult a Wroclaw melletti Legnicába.

Bár papírforma szerint az ő cége, a Sz. Trade sp. z. o. o. adta el azt a 30 tonna ezüstöt, amit a balesetet megelőző 8 hónapban Mariusz M. legnicai székhelyű cégének kiszállított, Sz. valójában csak egy katona volt, a polgári üzleti élet fogalmai szerint stróman. Az ezüsthöz annyi köze volt, hogy reggel Pesten bepakolta a 25 kg-os zsákokat az ezüstgarnulátummal, délután kipakolt Mariusz cégénél, megvárta, hogy bevizsgálják az árut, majd elinduljon a banki utalás.

Sz. addig elment gyúrni egyet, evett valamit, aztán indulás haza. Utanként 50 euró bónuszt kapott a havi fix mellé, ebbe nem fért bele a szálloda, inkább lenyomta azt az 1500 kilométert alvás nélkül. Azon az októberi reggelen, már itt Pesten, néhány kilométerre a céltól egy percre becsukta a szemét a Soroksári úton. Sz. kisebb sérülésekkel megúszta, az autó miatt meg nem aggódott: látta, hogy pörög az üzlet, biztos volt benne, hogy a főnök kifizeti a javítás költségét, ami ránézésre is millió fölött volt. Nem így lett.

A főnök, dr. F. László, a Nemzeti Nyomozóiroda nyugalmazott alezredese mindössze 300 ezer forintot adott Sz.-nek, és a rosszallását fejezte ki a „katona” felelőtlensége miatt. A bizalom többé nem állt helyre közöttük, Sz. a következő két hónapban már fizetést sem kapott, 2014. év végén pedig maga közölte, hogy 50 eurókért nem szaladgál hetente kétszer Budapest és Legnica, illetve Wroclaw között.

Hogy mi lesz a nevén levő lengyel céggel, az nem érdekelte különösebben, így amikor néhány hónap múlva dr. F. behívta az iroda, hogy írja alá a cég eladásáról szóló papírokat, gondolkodás nélkül megtette. Másfél évvel később magyarázta el neki valaki, hogy az Sz. Trade tulajdonos-ügyvezetője bármikor egy minimum másfél milliárd értékre elkövetett áfacsalás első számú gyanúsítottja lehet...