2023. március 8., szerda

A FÁJDALMAS MADONNA ÉS ORBÁN VIKTOR – EGY ELDOBANDÓ ÉREM KÉT OLDALA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2023.03.08.


Popsztárok őrjöngéseivel ritkán foglalkozunk e hasábokon, az egymásnak beszólogatós bulvárcsetepaték helye ugyanis: a bulvár. A Válasz Online pedig nem az. Mégis: erről az írásról egy popsztár tehet. Igaz, már éppen egy hónapja annak, hogy Madonna megjelent a Grammy-gálán, de ami ott történt és ami utána következett, esszenciálisan mutatja meg, hol tart ma a Nyugat, mi benne a csúf – ám azt is, mi benne a szép és reménykeltő. S hogy nekünk, magyaroknak hol a helyünk benne. A tanulságok messze túlmutatnak hát a vakuvillanásnyi hisztérián. Ezeket igyekszünk levonni ebben az írásban. Vélemény...

A ZSARNOK MEGGYALÁZZA PETŐFI SZÜLŐHÁZÁT, EZZEL ÁTLÉP MINDEN HATÁRT, EZT NEM SZABAD MEGENGEDNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.03.08.


Orbán tíz éve gyalázza meg a magyar szabadságharcok évfordulóit, de idén március 15-én az eddigi legnagyobb aljasságra készül: a magyar szabadság legnagyobb költőjének emlékét tapossa meg az oroszoktól kapott csizmájával. Petőfi Sándor a magyar szabadság jelképe, aki az életét adta a szabadságért. Nem mellékesen egy orosz katona ölte meg, amikor az oroszok leverték a magyar szabadságharcot. Orbán nem mer március 15-én Pesten kiállni (már október 23-án sem mert), de annál nincs nagyobb gyalázat, hogy az oroszbérenc zsarnok Petőfi emlékét mocskolja be.

Orbán a Facebookon jelentette be, hogy március 15-én Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mond beszédet. Magyarország diktátora, aki azzal dicsekedhet, hogy (egyelőre) idegen megszállás és haderő nélkül számolta fel a magyar szabadságot, akinek van pofája “utcai harcosnak” és “szabadságharcosnak” nevezni magát, miután megtagadta az 1989-es rendszerváltást is, aki Magyarország elnyomója, kifosztója és zsarnoka lett, annak az embernek a szülőházához megy, aki egyik vezére volt az 1848-as forradalomnak, aki fegyverrel harcolt, és életét adta a magyar szabadságért.

Orbán a 12 pont közül melyiket mondja el Petőfi szülőházánál? Az elsőt, hogy “Kívánjuk a sajtó szabadságát, censura eltörlését”? A KESMA-val és a Rogán felügyelte propagandagyárral a kezében? Hova lett a Népszabadság, Orbán? Hol van a Klubrádió, a 168 Óra, az Origo, az Index, a teljes közszolgálati média, a Kossuth Rádió, a Magyar Televízió, az MTI, az összes megyei újság? Vagy a 12 pont közül a magyar parlamentnek felelős minisztériumokat élteti majd? Esetleg a törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben? Ezeket mind ő számolta fel.

Közös teherviselés, úrbéri viszonyok eltörlése? Szabad és független igazságszolgáltatás? Nemzeti Bankot követel majd, amit ők nyúltak le, sajátítottak ki, a közvagyonnal és a közpénzekkel együtt? Orbán vajon élteti-e Petőfi házánál „Szabadság, egyenlőség, testvériség” jelszavát, amely a felvilágosodás és a francia forradalom liberális jelszava? Petőfi házához vonul a keresztény Magyarország ideológiáját hirdető zsarnok, aki illiberális (antiliberális) keresztényfasiszta államot épített fel? Nem sül le a képéről a bőr? Ha Petőfi élne, vagy feltámadna, ott koncolná fel helyben.

Vagy a szabadság költőjének szülőházánál az oroszokat fogja éltetni, akik megtámadták Ukrajnát, és a szabadságharcot vívó ukránokat fogja felszólítani a “béke” nevében, hogy tegyék le a fegyvert az elnyomó oroszokkal szemben? A felvilágosodás szellemében szabaddá vált Európát a “gonosz birodalmának” nevezi majd megint, amely a szabadságát olyan “keresztény” rendszerrel szemben vívta ki, mint amilyet Orbán bevezetett? Orbán ünnepli Petőfi szülőházánál a szabadságot, miközben a Szent Szövetséget szervezi újra a szélsőjobboldallal és az oroszokkal Európában?

Orbán mindennek ellentéte, amit Petőfi Sándor élete, neve, költészete jelent. Petőfi egész életét annak szentelte, hogy az Orbán-féle elnyomó zsarnokoktól megszabadítsa a népét. Orbán kiskőrösi kegyeletsértése égbe kiáltó. Ha lenne ennek a népnek méltóság, lelke, tisztessége, akkor megakadályozná ezt a gyalázatot. Március 15-én hiába fél a zsarnok, hogy Pesten maradjon, nem történik semmi, mert a diktatúrával, a szabadság hiányával szemben közömbös a magyar nép. Miközben olyan elődei vannak, mint Petőfi Sándor, aki ennek látványába is belehalna.

De ha a becsületnek maradék szikrája maradt volna ebben a népben, akkor ez az arcátlanság, kegyeletsértés és becstelenség felbőszítené, ellenállásra késztetné, mert ez meggyalázása a magyar népnek, egész múltjának, a szabadságnak és kultúrának. Ezt nem engedné, és ellenállna, nem engedné oda az oroszbérenc, ügynök. zsarnokot, Magyarország diktátorát, hogy Petőfi Sándor tiszta emlékét meggyalázza. Ez minden határon túlmegy. A nemzet szégyene és gyalázata lesz, ha ezt Orbán minden ellenállás nélkül megteheti. Ez ellen meg kell szólalnia azoknak is, akik hallgatnak...

A VILÁG URAI - ZENTAI PÉTER: VENEZUELA

KLUBRDIÓ / A VILÁG URAI (PODCAST)
Músorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2023.03.03.


Zentai Péter
, a Klubrádió külpolitikai újságírója –Venezuela...

A FIDESZES MÉDIABIRODALOM EGYKORI VEZETŐJE ELMONDTA, MELYIK CIKKE NEM JELENHETETT MEG

444.HU / JELEN PODCAST
Szerző: plankog
2023.03.08.Szakács Árpád éppen egy balkáni családi nyaralásról tartott hazafelé 2018 nyarán, amikor arra lett figyelmes, hogy folyamatosan csörög a telefonja. Nem akarta felvenni, mígnem egy olyan ember hívta, akinek muszáj volt. Ekkor gratulációt kapott: kiderült, hogy Orbán Viktor aznap utalt Szakács cikksorozatára a tusnádfürdői beszédében, és bejelentette, változások jönnek kulturális területen. Szakács emlékszik, a negyvenfokos melegben, a szálloda mellett az utcán hallotta ezt.

És egyáltalán nem volt boldog, sőt, ekkor értékelte át a saját szerepét.

Többek között erről beszélt a Magyar Jelen című Mi Hazánk-közeli újság podcastjában Szakács Árpád, a magyar jobboldal egyik legkülönösebb ívet befutó figurája. Szakács néhány évvel ezelőtt még a fideszes médiabirodalom egyik főembere volt, cikksorozata óriási hullámokat váltott ki, a fideszes sajtóvilág nagy öregjei nem győzték magasztalni őt – aztán otthagyta őket, és most Dúró Dóra főtanácsadójaként dolgozik, illetve Kárpátia Stúdió nevű könyvkiadóját működteti...

„A JELENLEGI ÁLLAPOT ÉS AZ IDE VEZETŐ ÚT AZ EGYETEMI AUTONÓMIA HITVÁNY ÉS ELKESERÍTŐ PARÓDIÁJA”

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2023.03.08.


Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint az alapítványi egyetemek kizárása az Erasmusból és a Horizont+ programból rendkívül súlyosan érinti a magyar felsőoktatás és kutatás nemzetközi hírnevét, ezért azonban egyértelműen a kormány a felelős
.

Az Európai Unió Tanácsa januárban felfüggesztette az alapítványi fenntartású magyar egyetemek részvételét az Erasmus+ csereprogramban és a Horizont Európa kutatásfinanszírozási programban. Az unió azt kifogásolta, hogy a modellváltáson átesett egyetemeket felügyelő kuratóriumokban magas rangú politikai tisztségviselők is helyet kaphatnak, ezek a kuratóriumok pedig totális hatalmat kaphatnak az adott intézmény irányításában.

A döntés ellen 21 egyetem rektora nyílt levélben tiltakozott, amelyet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címeztek. Erre reagált az Akadémiai Dolgozók Fóruma, válaszukban tragikomikusnak nevezték „a 21 alapítványi rektor próbálkozását, hogy az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat becsületbeli ügyként állítsák be”...

LATTMANN TAMÁS: GÁTLÁSTALAN BELPOLITIKAI KOMMUNIKÁCIÓ A MIGRÁNSOKRA FOGOTT VESZÉLYHELYZET

HÍRKLIKK
Szerző: LÁSZLÓ B. KATALIN
2023.03.08.


Ilyen jellegű közrendi állapot, hogy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, csak Magyarországon létezik – mondta Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Hírklikknek. Arról beszélgettünk vele, hogy a migránsok magas száma miatt újra meghosszabbították a készültséget, immár 2016 óta folyamatosan. Hozzátette, a jogszabályban az áll, meghatározott számú menedékkérőnek kell elérnie a magyar határt ahhoz, hogy bevezethető legyen, de a Belügyminisztérium által közzétett adatok szerint ennek a feltételei soha nem teljesültek.


Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetnek minősül, ha a Magyarországra érkező elismerést kérők száma egy hónap átlagában meghaladja a napi 500 főt, vagy két egymást követő hét átlagában a napi 750 főt, vagy egy hét átlagában a napi 800 főt– ez azonban egyszer sem valósult meg. Elméletileg minden ilyen különleges jogrendi állapotnak pont az lenne a lényege, hogy egy adott kormány a szokásosnál és nagyobb mértékben tudjon eltérni bizonyos emberi jogi és egyéb normáktól. Ennek a lehetősége benne van a vonatkozó nemzetközi egyezményekben. Magyarország számára a legfontosabb az Emberi Jogok Európai Egyezménye, amely az Európa Tanács tagországainak kötelező, ezzel együtt lehetőséget ad arra, hogy bizonyos szükséghelyzetet bevezessen. Ugyanakkor a magyar kormány soha nem jelentett be migrációs veszélyhelyzetet az Európa Tanács főtitkárságán – foglalta össze Lattmann Tamás.

„A derogáció lényege – ahogy az egyezmény fogalmaz –, hogy egy háború esetén, vagy a nemzet létét fenyegető helyzetben lehessen eltéréseket alkalmazni. A strasbourgi gyakorlat eléggé következetes, hogy a sok menekültkérő a határon egészen bizonyosan nem fenyegeti a nemzet létét, ezért nem is fogadná el az európai emberi jogi gyakorlat ezt, ám ez nem számít a kormánynak.”...

GÁBOR GYÖRGY: GYÁVÁK ÉS ÁRULÓK

SZABASÁG KLUB / KLUBRÁDIÓ
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.03.08.


Most roppant bátrak, mert meg lett mondva nekik, ki lett adva nekik, s mert csöppet sem a magyar felsőoktatás és a saját egyetemük szakmai érdekei izgatják őket, nem a nyolcszáz éves intézményrendszer jelene és jövője, kizárólag saját féltett egzisztenciájuk: gyávaságuk, beszariságuk és jellemtelenségük.


E honban van 21 alapítványi egyetem. Ennek a 21 alapítványi egyetemnek van 21 rektora. Mind határozott és elszánt, mind oroszlánszívű, félelmet egyikük sem ismer. A görög mitológia legnagyobb hőse, Héraklész, vagy a Héber Biblia rettentő harcosa, Sámson hősiessége és hátborzongató bátorsága egyszerűen eltörpül az övék mellett.

21 lánglelkű hérosz, akik sosem rettennek meg saját árnyékuktól!

A nemeai oroszlántól és a kilencfejű hüdrától az erümanthoszi vadkanon és a Minótauroszon át Diomédész lovaiig vagy az alvilág háromfejű kutyájáig, a Kerberoszig, netán Sámson emberfeletti hőstettéig, amikor hirtelen felindulásból egy szamár állkapcsával ezer filiszteust vert agyon, ez mind semmiség volt ahhoz a hőstetthez képest, amikor ez a daliás 21 rektor kizárólag saját szabad akaratára támaszkodva pennát ragadott, s eszmét és értékrendet bátran vigyázva, halált fitymáló megvetéssel az utolsó szóig bátran leírta mindazt, amit az Orbán-kormány tollba mondott nekik, majd fokozva a fokozhatatlant, a levelet elemi elszántsággal – Oh! irgalom atyja, ne hagyj el – elküldték Ursula von der Leyennek.

Csak nehogy valami bajuk essen emiatt!

Az egyszerű halandónak a hideg futkos a hátán a harcművészet e legelszántabb bajnokaira pillantva. Mit is mondhatnék? Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger és Bruce Willis együtt legyen a talpán, aki a 21 rektor közül valamelyikkel késő éjszaka végzetszerűen összefutna egy sötét mellékutcában.

A rettentő 21 viszont valamilyen rejtélyes oknál fogva elbóbiskolt, de hiszen „néha még a jó Homérosz is szundikál”, amikor az alapítványi kiszervezéssel az állami egyetemek ingatlan- és eszközvagyonának több ezermilliárdos tömegét a pártállam által életre keltett alapítványok segge alá tolta. És akkor is decens eleganciával őrizte némaságát e nagy és rettentő csapat, amikor az általuk vezetett egyetemek autonómiáját, vagyis azt a micsodát, amitől egy egyetem egyetemnek nevezhető, s ami nyolcszáz éve megkülönbözteti az adott intézményt mondjuk egy kutyaiskolától vagy egy főzőtanfolyamtól, szóval ezt a bizonyos egyetemi autonómiát a kormány páros lábbal tiporta meg, az egyetem tudós, szakavatott és kompetens testületeinek véleményére cseppet sem kíváncsian, ám annál inkább fenyegetőzve ezzel-azzal, ahogy ez a hatalom napi rutinjából kitelik. De nem ébredtek fel akkor sem, amikor az egyetemi szenátusok szerepe biológiai díszletté devalválódott, s az egyetemek további sorsukat illetően elveszítették minden maradék beleszólási jogukat és lehetőségüket. Aztán e rettentő héroszok átcsicsikálták azt, amikor a kormány, a miniszterelnöki ukáznak megfelelően, hogy tudniillik kiket lehet és kiket tilos beültetni az alapítványokba, teletömte a testületeket saját hűbéreseivel, kádereivel, zsoldosaival, miniszterekkel és államtitkárokkal, miniszteri biztosokkal és további minden gyanú felett álló inkompetens, ám annál megbízhatóbb, a Fidesz akol melegében felcseperedett, teljesíteni és bizonyítani vágyó komisszárral.

Mindezekre nem volt szavuk, nyilván keresték a megfelelő kifejezéseket, hang nem jött ki a torkukon, kezükben megállt a penna. Ahhoz hasonlóan, amikor nem vették észre, hogy a tudományt és a felsőoktatást a szíve legeslegközepén viselő hatalom – a nagy putyini módszereket önfeledten másolva – elüldözött az országból egy nemzetközileg is magasan kvalifikált egyetemet, amikor a hatalom miszlikre aprított egy rendkívül komoly múlttal rendelkező művészeti egyetemet, s kézen fogva odavezette udvari színjátszóit és lövészezredeseit, amint fel sem tűnt ennek a 21 félelmetes kamikázénak, hogy az MTA-t, az ország legfontosabb tudományos köztestületét galád módon lefokozták, nem emelték fel sztentori hangjukat, amikor a kormány hozomra, gúnyt űzve az egyetem intézményrendszeréből, hivatásából és küldetéséből és mindazokból, akik mögött több évtizedes oktatói és tudományos munka áll, szolgálataikat premizálva kezdte el odaajándékozni és osztogatni az egyetemi rangokat és címeket arra méltatlanoknak, olyanoknak, akik sem nyelvtudást, sem értékelhető tudományos teljesítményt, sem egyetemi oktatói múltat nem képesek felmutatni, ám az Orbán-kormány iránti túlcsorduló lojalitásból annál többet.

De most roppant bátrak, mert meg lett mondva nekik, ki lett adva nekik, s mert csöppet sem a magyar felsőoktatás és a saját egyetemük szakmai érdekei izgatják őket, nem a nyolcszáz éves intézményrendszer jelene és jövője, kizárólag saját féltett egzisztenciájuk: gyávaságuk, beszariságuk és jellemtelenségük.

Ezek nem egyetemi emberek, hiszen lényegtelen számukra az az eszmeiség, amiről nem is tudnak, igaz, nem is érdekli őket! Az, amiért a középkorban, ha úgy adódott, megküzdöttek annak rendje és módja szerint, egyetemi oktatók és egyetemi hallgatók közösen, ám ami ezeket nem is foglalkoztatja, kizárólag a funkciójuk és a funkcióval együtt járó hatalom és pénz. Igaz, ezek nem is egyetemi emberek, hanem egyszerű kormánykinevezettek.

Az Orbán-éra legvalóságosabb hősei.

ORBÁN INTÉZMÉNYE BRÜSSZELBEN TERJESZTI A SZTÁLINT MOSDATÓ OROSZ PROPAGANDÁT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.03.08.


Orbán Viktor magánintézményeként működő MCC brüsszeli vezetője az a Frank Füredi, aki az orosz RT (Russia Today) csatorna kommentátora. Ezzel együtt az EU nem hajlandó reagálni Orbán Magyarországon terjesztett vádjaira, hogy például "Brüsszel" pedofílokat támogat, és szó nélkül hagyja Orbán Viktor unióellenes kampányának áradatát is. Putyin, az újonc KGB-s a Szovjetiunió összeomlását geopolitikai katasztrófának látta, most újra birodalmat akar építeni. Mik a Magyarországon is felbukkant német Rheinmetall fegyvergyár ukrajnai tervei? Nemzetközi lapszemle.

Az EU szégyenletes módon szó nélkül hagyja Orbán Viktor félrevezető, unióellenes kampányának áradatát – írta Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője az EUObserver című brüsszeli portálon megjelent cikkében. Felidézi, hogy a magyar kormányfő az évértékelőjében olyanokat állított, hogy Európában rajta kívül szinte mindenki a háború oldalára állt, még a németek is. Ezen túlmenően összemosta a LMBTQI-közösséget a pedofilokkal, és azt állította, Brüsszel a gyermekmolesztálókkal van.

"Továbbra is várjuk, hogy az Európai Bizottság válaszoljon ezekre a vádakra" – írja a magyar EP-képviselő. Cikkében kitér arra, hogy az Orbán-kormány nemrégiben beüzemelte Brüsszelben a Mathias Corvinus Collegium – MCC – elemzőműhelyét, hogy az az EU székhelyén próbálja meg befolyásolni az uniós tervezést. A brüsszeli MCC think tank vezetője, Frank Füredi egyben az orosz RT (Russia Today) csatorna kommentátora is.

Az Európai Bizottság sohasem tett komoly erőfeszítést annak érdekében, hogy szembe szálljon ezzel a dezinformációs kampánnyal, miként annak idején a Brexit érdekében kifejtett propagandisztikus hamisítások ellen sem harcolt – figyelmeztet Cseh Katalin, aki szerint fel kell figyelni arra, miként próbál beszivárogni az uniós döntéshozatalba az orosz propaganda, önmagát független think tanknek álcázva, Orbán Magyarországa, vagyis Putyin trójai falova segítségével.

Hetven évvel Sztálin halála után Vlagyimir Putyin Oroszországában nem tartják helyénvalónak, ha emlékeztetnek a diktátor által kiváltott iszonyatra – írja Lendvai Pál a Der StandardbanSztálin árnyéka mindenütt jelen van, és közvélemény-kutatás során arra jutottak, hogy a 20. század egyik leggonoszabb bűnözőjét Oroszország legjelentősebb történelmi személyiségének tartják – állapítja meg a szerző, és kitér arra: van olyan kezdeményezés, hogy Volgográdot nevezzék át ismét Sztálingrádra.

Putyin elnök a Lengyelországot és a balti államokat felszámoló Hitler–Sztálin-paktumot védelmi intézkedésnek nevezte, és a náci Németország fölötti győzelem arra hivatott, hogy túlragyogja a gulágot, a büntetőtáborok sztálini rémuralmát. Az osztrák lap kommentátora emlékeztet arra, hogy az 1989-ban alapított, tavaly októberben pedig Nobel-békedíjjal kitüntetett Memorial emberi jogi szervezetet, amely a sztálini terror feldolgozását végezte és az emberi jogok őreként működött a posztszovjet Oroszországban, 2021 végén mint „külföldről társfinanszírozott szervezetet” az orosz legfelső bíróság betiltotta. Ma pedig – teszi hozzá – Putyin és propagandaapparátusa az Ukrajna elleni orosz támadó háborút a nagy honvédő háború hagyományainak sorába illeszti, és a demokratikusan megválasztott ukrán kormányt, az ország zsidó államfőjét „új nácinak” bélyegzi.

Lendvai felidézi, hogy Sztálin alatt 1930 és 1953 között 18 millió embert börtönöztek be, és közülük csaknem hárommillióan lágerben haltak meg. Sztálin halála után a szatellitállamokban is bebörtönzöttek és internáltak tízezreit helyezték szabadlábra – köztük egyébként magát Lendvai Pált is.

"Beindult a desztalinizálás turbulens időszaka", de az Elbától keletre élő milliók számára csak négy évtizeddel később következett be a felszabadulás. Az akkor KGB-alezredesként Drezdában működő Putyin szemében a Szovjetiunió összeomlása a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt. Putyin a nagyorosz nacionalista diktatúra megteremtése után újra birodalmat akar építeni – hangsúlyozza a Der Standard szerzője.

háború ellenzőit – 20 476 letartóztatással, 378 bírósági eljárással, és 51 kiszabott börtönbüntetéssel – szétverték, illetve külföldre kényszerítették. Az agressziót a lakosság 80 százaléka támogatja, és független orosz elemzők szerint a harcmezőn elszenvedett vereség sem vezetne teljes bizonyossággal a Putyin-rendszer összeomlásához, bár az elnök, ha veszélyeztetve érezné hatalmát, már csupán Sztálin módszereire hagyatkozhatna.

Handelsblatt szerint a Rheinmetall fegyvergyárat tervez létrehozni Ukrajnában. Miközben mindenki az Ukrajnának nyújtandó azonnali támogatásról beszél, Armin Papperger, a düsseldorfi cég vezetője az elkövetkező évtizedek potenciális megüzletét látja lelki szemei előtt. A projekt korántsem kockázatmentes, hiszen még nem dőlt el, miként alakul a háború.

A harckocsigyárral a Rheinmetall hosszú távra tervez, abból indul ki, hogy a háborút a Nyugat nyeri meg, és akkor szükség lesz az ukrán hadsereg védelmi képességének tartós biztosítására. A számítások szerint az első fegyverrendszerek legkorábban két év múlva készülhetnek el.

A Rheinmetall üzleti figyelme már ma is jelentős mértékben fordul Kelet-Európa felé, ahol számos NATO-tagállam kívánja az elkövetkező években lecserélni orosz eredetű fegyverzetét. A vállalat közvetlenül jelen akar lenni ezeken a piacokon, és a termékek előállításán túl a karbantartásról, fejlesztésről, kiszolgálásról is gondoskodni kíván. Nem csupán harckocsikról van szó: ezt a stratégiát követik például a Lynx páncélozott szállító járművek gyártására Magyarországon létrehozott közös vállalkozással.

ITT OLVASHATÓ

HIÁBA CSÖKKEN NÉHÁNY TERMÉK ÁRA, MÉG MESSZE VAN A FORDULAT AZ ÉLELMISZEREK INFLÁCIÓJÁT TEKINTVE

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2023.03.08.


Februárra Magyarországra is elérkezett az, ami pár hónapja Németországban és Ausztriában már bekövetkezett, a tejipar a kínálat felpörgetésével végső soron elérte, hogy a vaj árát csökkenteni tudták a boltok. A G7 már több mint három éve követi hónapról-hónapra összesen 42 élelmiszer árát (a listát erre a csillagra kattintva lehet megnyitni*), és mindig ugyanazt a módszert is alkalmazzuk (ennek leírását pedig erre a csillagra kattintva lehet elolvasni*). A négy boltban, az Aldiban, a Lidlben, a Penny-ben és a Tescóban felvett adataink átlaga többek között az mutatja, hogy február végén a legolcsóbb vaj ára 22,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint január végén.

Adataink szerint a vásárlók ezen kívül annak is örülhettek, hogy szintén egyetlen hónap alatt 19,2 százalékkal lett olcsóbb a sárgarépa, és a trappista sajt is szép, 7,1 százalékos árcsökkenést mutatott. Azóta a boltok jelentős sajt és tejtermék árcsökkentéseket jelentettek be, de február végi adatfelvételünk ezt még nem tükrözi, vagyis a trappista ára már a bejelentések előtt is enyhülést mutatott.

Vannak azonban a vásárlók szempontjából kevésbé jó hírek is. A paradicsom például teljesen elszállt, januárról februárra 31,5 százalékkal drágult. A kígyóuborka 24,6, a TV paprika 18,3, a vöröshagyma pedig 15,8 százalékkal kerül többe, mint egy hónappal korábban. Ha ez a kiugró zöldségdrágulás nem lenne, és még a narancs sem ment volna fel hirtelen 7,9 százalékkal, akkor a fogyasztói kosarunk összesített mutatói is sokkal jobban alakultak volna.

Így azonban egyelőre nagy fordulatot (az egyébként szubjektív alapú, hangsúlyozottan nem hivatalos) mi az élelmiszer-inflációban még nem látunk, legfeljebb enyhülést.

A nagy bevásárlásunk összesített költsége a négy bolt átlagában tavaly február végén 18 812 forint volt, idén azonban már ugyanezekért a termékekért 28 222 forintot kellett fizetnünk.

Ez épp 50 százalékos éves drágulás, ami sajnos csak kis mértékben alacsonyabb, mint a 2022 januárja és 2023 januárja között mért 53,7 százalék.


(A KSH hivatalos adata januárra éves szinten 44 százalék volt, a februári adatot szerdán teszik közzé.)...

ÚJABB KEMÉNY BESZÉDET TARTOTT MATOLCSY GYÖRGY A PARLAMENTBEN: NEGATÍV GAZDASÁGPOLITIKAI FORDULATOT HAJTOTT VÉGRE A KORMÁNY KORMÁNY

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2023.03.08.


Matolcsy György, az MNB elnöke az Országgyűlésben tartott beszédében elmondta, hogy a kormánynak az előző 10 évvel ellentétben ezúttal nincs célja a következő 10 évre, és Orbán Viktor miniszterelnöknek - aki magánbeszélgetés során osztotta meg ezt a gondolatát Matolcsyval - nincs igaza abban, hogy a teljesítményt nem kell mérni - mondta a jegybankelnök. Emellett Matolcsy kritizálta az árstopokat, a költségvetési hiány elengedését, és felhívta a figyelmet rá, hogy 
több ország is lehagyott minket...

RÁCZ ANDRÁS: HA BAHMUT ELESIK

444.HU
Szerző: RÁCZ ANDRÁS
2023.03.07.


Március elejére az orosz csapatok kevés híján körbezárták a kelet-ukrajnai Bahmutot, amelyet több mint nyolc hónapja ostromolnak. Az utánpótlási útvonalakat egy kivételével elvágták, a várost szó szerint romhalmazzá lőtték, reális közelségbe került, hogy az ukrán haderő feladja a védelmét. Az alábbiakban azt igyekszem körbejárni, hogy mi várható akkor, ha Bahmut elesik.

Bahmut indirekt stratégiai fontossága

Bahmutnak a háború előtt körülbelül 70 ezer lakosa volt. A település egy volt a Donbasz nem túl jelentős iparvárosai közül. Bahmutban elsősorban a bányászat, illetve a fémfeldolgozó ipar volt jelen, illetve az ehhez szükséges logisztikai szektor és a lakosságot ellátó szolgáltatások. A várost a szovjet korszakban átnevezték Artyomovszknak (innen kapta a nevét a budapesti A38-nak otthont adó, eredetileg ukrán kőszállító uszály), és csak 2016-ban kapta vissza a régi nevét, az ukrán kormány által végzett „kommunistamentesítési” hullám keretében, melynek során a szovjet eredetű földrajzi nevek jelentős részét lecserélték.

Bahmut sosem volt igazán jelentős város. Nem tette azzá sem a mérete, sem az elhelyezkedése, sem valami fontos ipari vagy más létesítmény. Ukrán léptékkel inkább kisvárosnak számít, nem kulcsfontosságú kikötő, mint Mariupol volt, nincs mellette atomerőmű, mint Enerhodarnál, és nincs különösebb vallási vagy kulturális jelentősége sem, tehát nem olyan, mint például a Donbasz északi részén elhelyezkedő Szvjatohirszk a maga 17. századi kolostorkomplexumával.

Ugyanakkor Bahmut fontos közúti és vasúti csomópont – és ez pecsételte meg a sorsát. A várost az ukránok 2014 óta kiválóan megerődítették, ugyanis az elhelyezkedése kulcsfontosságúvá tette az akkor még a Donbasz keletebbi, meg nem szállt részein harcoló ukrán erők ellátásában, fontos volt tehát, hogy sokáig tartani lehessen. Ugyanakkor Bahmut csak egy volt a Donbasz közlekedési csomópontjai közül: hasonló fontosságú Pokrovszke, Kosztyantinyivka, Limany és még néhány más, szintén nem túl nagy település...

"AZ ORBÁN-RENDSZER A FÉLELEMRE, AZ IRIGYSÉGRE ÉS A GYŰLÖLETRE APELLÁL." -BOKROS LAJOS A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLELŐTT
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2023.03.07.A Klubdélelőtt 2023. március 4-i adásában Kun Zsuzsa vendége Bokros Lajos közgazdász, egyetemi tanár, a Horn-kormány második pénzügyminisztere, a Közép-európai Egyetem korábbi vezérigazgatója, professzora. Néhány gondolat, ami biztosan szóba kerül: Oroszország első háborúja Amerika ellen? Miért nem győzhetnek az oroszok Ukrajnában? A csőcselék uralma Magyarországon, az uralkodó elit erkölcsi romlásának természetrajza a huszonegyedik században.

SOKÁIG CSAK SUTTOGTAK RÓLA, MOST MEGMUTATJUK: TITKOS PINCEBÖRTÖN A BARTÓK BÉLA ÚTON ÉS A BELGRÁD RAKPARTON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.03.08.A szélesebb közönség most először láthat egykor szigorúan titkos pincebörtönöket és más „erőszaktereket” egy új Youtube-sorozatnak köszönhetően. A Bartók Béla úti Hadik laktanya többé-kevésbé eredeti állapotban fennmaradt celláiról, a Belgrád rakpart ÁVH-pincéjéről vagy a Kecskemét szecessziós belvárosa alatt húzódó labirintusról sokáig csak mendemondák voltak. Az erőszak terei projekt – melynek szerkesztőként kollégánk is tagja volt – célja a diktatúra utolsó maradványainak dokumentálása. Exkluzív videós tartalom.


Gyerekkorom óta megszámlálhatatlanul sokszor mentem el a Gellért tér és a Gárdonyi tér között egy ódon, komor épület előtt. A Bartók Béla út mindkét oldalán élettel teli kávézók, vendéglők, boltok működtek, kivéve a Zenta utcai sarokban végződő szakaszt. Itt nem volt semmi, csak a koszos vöröses fal és egy óriási fém kapu, mely előtt haladva az idősebb helyiek inkább megszaporázták lépteiket.

A Hadik-laktanya (Bartók Béla út. 26.) falán szűkszavú emléktábla hirdeti, hogy az épületben bátor és önfeláldozó hazafiak a magyar szabadságért és függetlenségért szenvedtek. Hogy pontosan mikor és hogyan, arról néhány kósza beszámoló, az emigrációban megjelent könyv (például Fehérváry Istvántól) és a rendszerváltás után készült interjú kivételével alig tudni valamit. Az épület belsejét nem dokumentálta senki: a Google, a Youtube és az Arcanum egyetlen felvételt sem dob ki az állítólagos pincebörtönökről.

Harminc év telt el a rendszerváltás óta, de még mindig több ilyen elfelejtett objektum van Magyarországon, Ráadásul nem kies puszták szélén vagy a külvárosokban, hanem lakóházak tőszomszédságában, működő intézmények pincéiben: egykori fogdák, vallatószobák, melyek a csodával határos módon az eredetihez közeli állapotban maradtak meg. Itt minden rácsdarabnak, falba karcolt jelnek forrásértéke lehet. Míg a náci Németország koncentrációs táborait és más erőszaktereit azok felszabadítása után fotókkal és filmfelvételekkel gazdagon dokumentálták, Magyarországon a hasonló bizonyítékokat a diktatúra alatt vagy szinte nyom nélkül eltüntették (mint a recski kényszermunkatábort, amelynek helyén a látogató csak rekonstrukciókat láthat), vagy a sima rendszerátmenetek közben egyszerűen a feledésbe süllyesztették.

Sok nekibuzdulás volt már a történelmi nyombiztosításra a XX. Század Intézettől az egykori Történeti Hivatal (ma ÁBTL) munkáján át a Budapest a diktatúrák árnyékában kötetig (és honlapig). Ezek komoly eredményeket értek el a nyilvánosságban. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága az utóbbi években arra vállalkozott, hogy lehetőleg teljes körűen lajstromba vegye és dokumentálja a kommunista erőszakszervezetek még meglevő épített mementóit. Az erőszak terei projekt nyolc helyszínéről 5 perces riportfilmek is készültek, amelyeken – hasonlóan a Láthatatlan Budapest Youtube-sorozathoz – Réti László filmes kollégával dolgoztunk. A három legérdekesebb epizódot részletesen is bemutatjuk...

EGY ÉV HÁBORÚ: MI KÖVETKEZIK AZ IDÉN? KI TÁRGYALJON A BÉKÉRŐL ÉS KIVEL? TÁLAS PÉTER, INFORÁDIÓ ARÉNA

INFOSTART / INFORÁDIÓ
Szerző: INFORÁDIÓ
2023.03.07.Egy év háború: Változtak-e 12 hónap elteltével a háborús felek céljai? Miben tévedett Putyin és az orosz hadvezetés? Kik és hol hozzák a háborúval kapcsolatos döntéseket Moszkvában? Valóban megdőlt az erős orosz katonai nagyhatalom illúziója? Hol vannak a díszszemléken felvonuló modern harcászati eszközök? Hol tart most egyáltalán az oorsz haderőreform? Mit jelent a háború az orosz gazdaság számára? És mit az orosz közvélemény számára? 

Mennyiben és hogyan segítette és segíti a Nyugat támogatása Ukrajnát? Meddig áll érdekükben fenntartani ezt a támogatást? Szűkülhet-e Ukrajna katonai támogatása, ha minden NATO tagország a haderő fejlesztésébe kezd? Változik, átalakul-e a NATO a további bővítéssel és azzal, hogy mindenütt hangsúlyosabb lesz a honvédelmi költségvetés? 

Milyen kimenetele lehet a háborúnak? Kik lehetnek közvetítők? Egyáltalán kik ülhetnek a tárgyalóasztalnál az esetleges békeszerződésnél? 

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.03.07-én. Podcast.

KÁSLER VETTE ÁT A MAGYARSÁGKUTATÓ INTÉZET VEZETÉSÉT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.03.08.


A budapesti csata


Tegnap mi is szemléztük a hírt, hogy kirúgták Horváth-Lugossy Gábort, mivel novemberben konfrontálódott Káslerrel. A Magyarságkutató Intézet először a Pozsonyi csata című animációs filmjével robbant be a köztudatba, a produkciót méltán kritizáló saját munkatársait kirúgta, majd egy kiállítás lenyúlásával sikerült öregbítenie a rossz hírét, de innen érkezett az a megfejtés is, hogy az első magyar nyelvemlék nem más, mint hogy Baszjad Izüt.

A lebukott futár: a Volvo-gate egyik vádlottját is Völner ügyvédje védi


Ahhoz, hogy a történetből Magyarországon ügy, mármint büntetőügy legyen, az kellett, hogy Hollandiában megbukjon a pénzfutár. Hiába szentelt a túlfizetett buszok történetének külön cikksorozatot a népszerű helyi hírportál, a Szabad Pécs, és hiába tettek többen is feljelentést, a magyar rendőrség és ügyészség nem foglalkozott vele.

Budapestre lőttek, de vidéki városok vérezhetnek el

Az új bérlettel a vidéki városokon belül is lehet utazni a helyközi járatokon, így az bizonyosan bevételt fog elvenni az amúgy is finanszírozási gondokkal küzdő helyi közlekedési cégektől, illetve a kiadásokat álló önkormányzatoktól.

„Most kapja meg a magyar egészségügy a kegyelemdöfést”

Háziorvosok reagálnak az ügyeleti rendszer átalakítására.

Rákosi iparpolitikáját idézi az akkumulátorgyárak erőltetése

“Gyártsunk olyat, amihez semmink sincs!”

Rákkeltő anyagokkal veszélyeztette dolgozóit a gödi Samsung-gyár selejtes akkumulátorait feldolgozó cég

A hatóságok már többször megbüntették súlyos mulasztások miatt a hulladékfeldolgozó céget, amely most évi 52 ezer tonnára szeretné növelni kapacitását.

Rakjuk el ezt a fotót – és a neveket:

Ju Szuk Koh, a Samsung C&T Corporation alelnöke, Nagy-Majdon József polgármester, Min In Hvan, a KDB Bank Európa Zrt. elnöke, Park Csul Min, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete, Ji Kang Mjung, a SungEel Hitech Kft. elnöke, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Hjun Jung, a Samsung SDI Magyarország Zrt. alelnöke, Oszlánszki Mirtyll, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) képviselõje, Kil Jung Szong, az LG Electronics Lengyelország igazgatója és Park Jung Csull, a SungEel Hitech Kft. ügyvezetője.

Kósa Lajos: Az ukránok nem párolognak el, ha Ukrajna veszít, akkor is marad még az országból

Azt nem is érti, hogyan gondolhatják egyesek, hogy Oroszország vereséget szenved…

Csehország új elnöke szerint nincs középút, az Orbán-kormány pedig úgysem tart örökké

Előbb-utóbb lesz változás – fogalmazott Petr Pavel. Inkább előbb, ha kérhetjük.

Utólagos hatállyal visszavágták az utolsó, kormánytól független filmkészítési támogatást

Most akkor olvassuk újra ezt a címet, minden szavát külön ízlelgetve.

Szigorítják a reklámok közterületi kihelyezését

A szabályozás célja, hogy a településképet romboló reklámhordozók levételre kerüljenek, emellett a törvény értelmében a közterületről látható reklámhordozó és reklám csak olyan helyen és olyan méretben, megjelenési formában legyen elhelyezhető, amely a település vagy településrész építészeti arculatát nem sérti.

Szeretnénk megkérdezni, ki fogja eldönteni, hogy mi sérti és mi nem a mit is? Az építészeti arculatot? Magyarországon van ilyen? Ma is tanultunk valamit.

Fidesz-ellenzék nagykoalíció szavazta meg a polgármester több mint 6 milliós jutalmát

Széles koalíciós többséget alkotva leszavazták a megmaradt ellenzék azt célzó javaslatát, hogy ne a polgármester jutalmára, hanem szociális célokra fordítsák a 6,6 millió forintot.

Az ellenzékről még itt: Die Presse:”Ha két magyarnak össze kéne fogni, akkor inkább egymás ellen harcol, ahelyett, hogy közösen lépne fel”

Kikerül a miniszter alól a Külügyi és Külgazdasági Intézet (is)

Szijjártó Péter ezzel még egy intézmény elveszít az Eximbank, a kulturális intézetek és az Információs Hivatal után.

Varga Judit mindenkit arra kér, tartózkodjon a pletykáktól

“Hiába jár el a magyar sajtó e tekintetben lényegesen tapintatosabban, a kereszténység nevében mások családi állapotát erkölcsi alapon rangsoroló kormánypárt tagjai túl régóta játsszák a szentéletű moralista ájtatos figuráját ahhoz, hogy időnként ne derüljön fény olyan privát történetre, amely pontosan annyira következik az evangéliumi tanításból, mint a roma diákok kártérítése ürügyén indított rasszista hecckampány.” 


NÉMET NAGYKÖVET: AZ EURÓPAI UNIÓBAN NEM A KORMÁNYOK ELLENŐRZIK A MÉDIÁT, HANEM FORDÍTVA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: DÓKA MILÁN
2023.03.07.


A budapesti német nagykövet, Julia Gross az elmúlt évben Londonból érkezett Magyarországra, és alkalmunk nyílt, hogy a német-magyar kapcsolatokról, EU-ügyekről és aktuális témákról beszélgessünk vele. Interjú.


Átlátszó: Ha jól tudom, Londonból érkezett hozzánk. Tehát brit konyha vagy magyar konyha? Brit miniszterek vagy magyar miniszterek? Kivel egyszerűbb és kivel nehezebb az együttműködés?

Julia Gross: Egy diplomata szempontjából szerencsés eset, ha egy olyan szép állomáshelyről, mint London, egy másik olyan szép állomáshelyre, mint Budapestre érkezhet; hogy két ilyen, Németország számára fontos és politikai szempontból izgalmas országban dolgozhat. Nagykövetként a fő kapcsolattartó partnerem természetesen a Külügyminisztérium, de az Igazságügyi Minisztériummal is sokat beszélek, hiszen az uniós ügyek az ő portfóliójuk alá tartoznak. Mivel a német-magyar kapcsolatok nagyon széles alapon nyugszanak, a csapatommal együtt mindegyik minisztériummal szoros kapcsolatokat tartunk fenn, és valamennyien fontosak számomra. A magyar kormányban lévő tárgyalópartnereimnél nagy készséget látok arra, hogy keressék a Németországgal való együttműködés lehetőségét, és hangsúlyozzák, hogy Németország fontos partner. Németország számára is fontos partner Magyarország. Az igazsághoz hozzátartozik azonban az is, hogy jelenleg sok vitás téma van közöttünk, amelyeket meg kell beszélnünk, amelyek uniós és NATO-szinten is zajlanak, és amelyek természetesen visszahatnak a kétoldalú kapcsolatokra is...

ORBÁN INFLÁCIÓ ELLENI 20 PONTOS CSOMAGJÁVAL CSAK AZ A BAJ, HOGY ANNAK MINDEN ELEME NÖVELI AZ INFLÁCIÓT

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.03.08.


Ahogy a miniszterelnök bemutatta az intézkedéseit, az olyan volt, mintha egy közgazdasági tankönyvet olvasnánk. Csak sajnos megálltunk annál az oldalnál, hogy miként lehet nehéz időkben is keresletet, fogyasztást fenntartani, és így miként lehet növelni az inflációt.


Orbán Viktor miniszterelnök február 27-én napirend előtt beszélt az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitóülésén az infláció ellen a kormány által megtett 20 fő intézkedésről. A beszéd a miniszterelnok.hu oldalon olvasható szó szerinti leiratban, a konkrét 20 pont kiemelve pedig a kormány oldalán ismerhető meg.

Mielőtt azonban rátérnénk annak bemutatására, hogy a kormány pontosan milyen 10 lépést tett a cégekért és milyen 10-et a lakosságért, vegyük sorra csak azt a rövidített verziót, amelyet Orbán Viktor a legújabb Facebook-bejegyzéseiben használ. Annak mottói ugyanis alapvetően így szólnak:

Intézkedés az infláció ellen. Megvédjük a magyar családokat és a nyugdíjasokat!

Brüsszel lenne a hibás?

A kormányfő által is bevetett, széles körben terjesztett politikai üzenetet ismerjük, újabban sokat hallani: „Az inflációt ebben az évben nem tudjuk megszüntetni, mert az okai nem Magyarországon vannak. A bajt Brüsszel szabadította ránk az energiahordozókra kivetett szankciókkal. A betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig maga a brüsszeli szankció.”

Ellenintézkedésként a kormányfő ugyanakkor azt sorolta fel:

- Fenntartjuk a rezsicsökkentett árakat.

- Emeljük a minimálbért és a garantált bérminimumot.

- Visszaállítottuk a 13. havi nyugdíjat.

- Élelmiszerárstopot vezettünk be.

- Lakossági kamatstopot vezettünk be.

- Kamatstopot léptettünk érvénybe a diákhitelekre is.

- Csökkentettük az alapszámla költségeit.

A politikai elemekkel most nem foglalkoznánk, aki tud hinni abban, hogy az unióban rekordmagas magyar inflációt Brüsszel okozza, és ennek a kiugró adatnak hazai okai nincsenek, azt nehéz lenne meggyőzni a tényekről. Foglalkozzunk inkább a közgazdaságtannal! Ez alapján pedig egy mondatban úgy lehetne összefoglalni az intézkedéseket, hogy a kormány üzenetében az infláció elleni harcról beszél, ami alapján azt gondolhatnánk, hogy Orbán az infláció csökkentésért harcol.

A helyes megfogalmazás azonban az, hogy

Orbán az infláció negatív hatásait enyhítené a vállalkozásoknál, illetve a lakosságnál, de ezzel maga is emeli, fenntartja a pénzromlást, a lépések valójában egy inflációs ár-bér spirál programjának tekinthetők.

A közgazdaságtan szükségszerűségei szerint ugyanis minden, ami vásárlóerőt növel, azaz például akár pénzt hagy a családoknál, kevesebb költséget, kamatot, rezsiterhet jelent a lakosságnak, vagy konkrétan növeli a diákok, a munkavállalók, a nyugdíjasok elkölthető jövedelmét, az keresletet emel és így növeli az inflációt...


ANDOR LÁSZLÓ: HÁROM HÁBORÚS DISZTÓPIA

MÉRCE
Szerző: ANDOR LÁSZLÓ
2023.03.07.


Ha azt mondjuk, hogy az egy éve tartó háború nehezen felbecsülhető károkat okozott Ukrajnának, azzal nagyon keveset mondunk arról a történelmi tragédiáról, amely százezres nagyságrendet elérő emberáldozatról, többmilliós menekültáradatról, valamint a termelőeszközök, az épített infrastruktúra és a természeti környezet drámai pusztításáról szól. Európa és Észak-Amerika kormányai töretlen egységben támogatják Ukrajna honvédő háborúját, de ez messze nem tűnik elegendőnek ahhoz, hogy belátható időn belül bármiféle happy end-hez vezessen.

Az európai közvélemény döntő többsége szolidáris a megtámadott országgal, de kezdettől fogva sok a kérdőjel a tekintetben, hogy a történelmi orosz-ukrán konfliktusnak ez a tragikus szakasza meddig tarthat, és hogyan alakulhat az Európai Unió keleti politikája a háború után? Legelőször pedig azt kell tisztázni: kinek mi a célja ezzel a háborúval, és milyen kifejletek lehetségesek egyáltalán?

Andor László a hetekben több, az ukrajnai háborúról szóló elemzéssel jelentkezik a Mércén. Ez az írás a sorból az első...

ANYÁNK TYÚKJA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.03.08.


Március 15-én Kiskőrösön, Petőfi szülőházánál fog óbégatni Orbán doktorminiszter urunk. Már látjuk a TEK-et, az elkerített, hermetikusan lezárt környéket, ahová pár tucat átvilágított, leellenőrzött és lekáderezett vendég érkezhet hallgatni az útmutatásokat, talán plusz még Nagyferó vagy Gáspárgyőzi. Nem a kajánság tételezteti velünk ezt a forgatókönyvet, hanem a lehangoló tapasztalat, hiszen október 23-án is már Zalaegerszegen adta elő az egyszemélyes pörformanszt doktorminiszter urunk, s habár a házi-köztelevíziója és sk-lapjai úgy számoltak be az akkori hőbörgésről, mint valami nagyszabású eseményről, az ott lakó egerszegiek készítettek pár kéretlen fotót.

Ezeken pedig látszott, bizony, bizony, pár tucat elvetemült organizmusnak szónokolt ott doktorminiszter urunk, amiről mondhatnánk, hogy így múlik el a világ dicsősége, de ilyen soha nem is volt. Csupán a helyükre kerülnek a dolgok. Mindemellett nem tételezzük, hogyha akarná a rezsim, egybe tudna terelni párezer birkát közönségnek – kivéve a lengyelek, akik már nem igazán jönnek -, ez az elvonulás, a szűk körben hadoválás tehát mást jelent, és megfejteni ugyan nem tudjuk, de sejtjük, hogy mit. OV soha nem volt az a merész fajta, illetve inkább mindig is beszari volt, és úgy tűnik, ez az állapot elhatalmasodik rajta. Illetve még a kor, és az ország állapota, a maffia képe.

Orbán öregszik, a diktatúra pedig úgy-ahogy működik, már nincs szükség hatalmas lelkesítésekre. A kétmillió stabilan hülye szavazó mindenképp megvan, a kétharmad így vagy úgy, de mindenhogyan biztosított, az ország kirabolva, lefosztva, javai zsebre téve, illetve elajándékozva a haveroknak. Ez a NER orma, innen fölfelé út már nem vezet, s ha ez így van, márpedig így, akkor az egész kóceráj doktorminiszter urunkat már nem is érdekli, mert nincs benne kihívás és nincsen benne harc. Elérte, amit el lehet, azt csinál, amit csak akar, ha úgy szottyan kedve, akkor röpcsit rendel, hogy az asszonnyal Firenzében és Velencében sétálgasson, mint most is. Mert teheti, nincs mitől tartania.

Csak félni talán. Kiskőrösre menni március 15-én ezt jelenti elsősorban, és nem is csupán azért, amit fentebb tételeztünk, hogy a nagy tömegektől volna rettegnivaló, mert azt a karhatalom lerendezi és kordában tartja, hanem a beszéd. A szólás maga. Március 15. az, ami, ezt nem lehet kitekerni és megschmidtmáriázni Dózsa László 1942-őkkel, itt nem lehet komcsizni, itt Budapesten arról lehetne és kellene beszélni, hogy Petőfi királyokat akar akasztatni, majd bejönnek az oroszok vérbe fojtani mindent. Ebből jól kijönni sehogyan sem lehet. Mi marad akkor a kiskőrösi háznál, maximum az anyám tyúkjára való emlékezés, ami nem egy nagy, közös nemzeti látomás és álom, és ezért odautazni tán fölösleges is...

MINDEN NŐNEK ÉS FÉRFINAK KÍNOS - A 444 REGGELI HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2023.03.08.


Jó reggelt! Hírlevelünk legbátrabb olvasói indíthatják a napot az Agyi Képalkotó Központ munkatársának playlistjével a magyar fülekbe legmakacsabban tapadó dalokkal: Baby Shark, Vivaldi, Seven Nation Army és a többiek. A veszélyes emberkísérlet hátteréről a Qubiten olvashatnak.

4 fontos cikk: