2017. július 9., vasárnap

ÜDV A POKOLBAN: KI A FELELŐS A HAMBURGBAN ELSZABADULT KÁOSZÉRT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kaufer Virág
2017.07.09.


Ha ez a rendőri provokáció és brutalitás a rendszerkritikus mozgalom ellen Törökországban történik, Merkel már felszólalt volna ellene. Az idei G20 csúcstalálkozó legalább olyan emlékezetes pillanata lesz a globkrit mozgalomnak, mint Seattle vagy Koppenhága. Személyes beszámoló Hamburgból.

A G20 csúcstalálkozókat mindig erőteljes, olykor agresszív demonstrációk kísérik. A G20 elleni tüntetők sokfélék, és sokféle módokon demonstrálnak. Többségük rendszerkritikus, vannak anarchisták, antikapitalisták, punkok, hippik, queerek és egyszerű foci huligánok is közöttük. Vannak agresszív tiltakozók, akiknek dühe többnyire abból fakad, hogy sérül a tiltakozáshoz való joguk, illetve abból, hogy a cselekvőképes világvezetők nem lépnek.

A demonstráló csoportok legyenek bármilyen különbözőek is, az alábbi pontokban egyetértenek: a globális egyenlőtlenségek, a terrorizmus, a tőke emberek feletti uralma, a menekültválság és a klímaváltozás olyan valós problémák, amelyek ellen azonnal cselekedni kell. Ezzel szemben a G20 jelenlegi vezetői legfeljebb a mostani fenntarthatatlan állapot fenntartását képviselik, és csak remélhetjük, hogy néhányan közülük nem erőszakolnak ki hatalmas visszalépéseket. A demonstráló tömeg felháborodása érthető.

Mivel a világ leggazdagabb országait tömörítő G20 csúcstalálkozó alapvetően a pénzügyi és gazdasági ügyekre koncentrál, remek felületet teremt azoknak a népcsoportoknak és mozgalmaknak, amelyek a jelenlegi gazdasági rendszeren alapuló globalizáció áldozatai és vesztesei. Pontosan erre lehetett számítani Hamburgban is, Európa egyik legaktívabb és legszervezettebb baloldali közösségének otthonában.

A G20-ak idei találkozója során sikerült a világ jelenlegi legirritálóbb klubját összehozni, olyan figurákkal az élen, akik a megszokottnál is igazságtalanabb, kirekesztőbb és antidemokratikusabb politikát folytatnak országukban.

A tüntetők és a rendőrök már múlt héten üzengettek egymásnak a médián keresztül, jelezve, hogy semmi jóra nem számíthatnak. A hamburgi rendőr főkapitány és a polgármester kemény bánásmódra figyelmeztették a városba tartó több tízezer demonstrálót, akik viszont azt ígérték, hogy maga a pokol fogja várni a G20-akat Hamburgban. Első körben 15 ezer rendőrt vezényeltek a városba, akik már a hét elején vízágyúval verték szét az ideiglenes aktivista táborokat, hergelték a tüntetőket, és csak tovább fokozták a hangulatot a csütörtöki antikapitalista, globalizációkritikus demonstrációra...

PRIDE STUMPFORSZÁGBAN (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.07.09.


Az „arra járó lakosok” meg a „többségi társadalom” kétségkívül sokféle vággyal bír, a melegmaratonba való véletlen belefutás viszont – fájdalom – nem tartozik közéjük
. (Stumpf András mai magyar konzervatív gondolkodó)

Tegnap elmentem a Várkerthez, a Pride végére, véletlen belefutásról szó sem volt. A harmincplusz fokra valóban nem volt különösebb vágyam, a tizenkilenc fokos észak-angliai nyári napokat szeretem.

Nádasdy beszélt a Prideról a Narancsban, az a Nádasdy, aki újrafordítja Shakespeare-t, a Székely Kriszta nyitotta meg a Budapesti Pride hetet, aki azt a baromira érdekes Harper Regan-t rendezte, meg a Nórát. Stumpf életműve ellenben abból áll, hogy megtanult a száján keresztül flatulálni.

Láttam a középkorú meleg párokat és sejtem, hogy min mehettek keresztül Stumpfországban, ilyenkor elgondolkozik az ember pár dolgon.

Én nem hiszek egy olyan országban, ahol egy stumpf vezető konzervatív újságíró lehet, nem hiszek egy olyan országban sem, ahol egy szilvay azt hiheti, hogy valaha az életben elérhet egy olyan magasságot, ahonnan már kényelmesebben nézhet fel egy Nádasdyra, nem hiszek egy olyan országban, ahol egy schmidtmária szerű kimondhatatlanság vezényelheti egy egyetem kivégzését, nem hiszek egy olyan országban, ahol Joseph Göbbels jól érezné magát a metrón a plakátokat nézegetve.

Stumpfország elhiszi magáról, hogy az enyhe szarszag kifejezetten kellemes, hogy Piliscsaba lenyomja Oxfordot, Kovács Ákos lenyomja Adele-t, hogy ő képviseli az igazi nyugati hagyományt, azaz gonosz és főleg nagyon buta faszkalapnak kell ahhoz lenni, hogy az európai tradíció utolsó élő képviselői legyünk. Erről szól ez az egész a kárpát-dunanagyhazai posztkádári kultúrfölényről, ahol egykori őrsvezetők magyarázzák a Trón és az Oltár szükséges huszonegyedik századi egységét, és Sandro Botticelli-t nevezik ki Soros György mellé ősellennek. Ez teljesen normális, az nem zavarja a többséget, a többséget a Nádasdy zavarja. Ez egy ilyen többség. Az hiszem, maradok kisebbségben.

REFORMOK HELYETT NEMZETI KONZULTÁCIÓ, SOROSOZÁS ÉS STADIONÉPÍTÉS

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.07.09.


Lassan eljönne az igazság pillanata, ha a Fidesz nem tolná mindig arrébb az időpontját. Már nyolcadik éve kormányoz ugyanis Orbán Viktor, és fel kéne mutatnia valamit abból, milyen átfogó reformokkal vitte előrébb az ország ügyeit, ám helyette nemzeti konzultációba oltott gyűlöletkampányok, panelbontás, kerítésépítés, oligarchaetetés, és még ki tudja, mi minden folyik szép hazánkban kormányzás ürügyén. Közben a nagy ellátórendszerekből kiszipkázzák a pénzt, az államosításokkal pedig azt a látszatot keltik, hogy mégis voltak reformok. A Fidesz azonban mindent megtesz azért, hogy senki ne vegye észre, a kormányzás álcája mögött valami egészen más zajlott Magyarországon az elmúlt hét évben.

A reformokkal az a baj, hogy sokba kerülnek, csökkentik a kormány támogatottságát, ugyanakkor csak hosszú idő után hozzák meg a várt eredményt. Orbán Viktor nem is pepecselt ilyenekkel két kormányzati ciklusa alatt, hanem inkább elterelte az emberek figyelmét az égető gondokról. A nemzeti konzultációnak csúfolt, közpénzből finanszírozott szemérmetlenül sokba kerülő kormányzati kampányok ma már egymásba érnek, az ország pedig a világűrből úgy néz ki, mint egy tenger, mert annyi kék alapszínű óriásplakátot ragasztottak ki baráti cégek hirdetőhelyeire, hogy az asztronauták csak a szemüket dörzsölik, amikor letekintenek a mi kis országunkra. Néha persze van egy-egy sziget ebben a nagy kékségben, de jobban megnézve azok csak épülő stadionok.

Ahogy mondani szokták Nyékládházán, meg lesz a böjtje a kamukormányzásnak. Az utóbbi nyolc évben a magyar lakosság jelentős része reménytelenül elszegényedett,mások viszont szuperszonikus gyorsasággal gazdagodtak meg. A magyar társadalom végtelenül megosztott lett szociális és politikai értelemben is, amin egyáltalán nem kíván változtatni a jelenlegi kormányzati politika. A szegények egy részéről végképp lemondott Orbán Viktor kormánya, legfeljebb a kampányban gondolnak majd rájuk a Fidesz jelöltjei, és néhány dunsztosüveg uborkáért megvásárolják tőlük a felhatalmazást újabb négy év sanyargatásra. Akárhogy is közelítünk a kormányzati politika lényegéhez, mindenhonnan a cinizmus, a közöny, a kiábrándultság és beletörődés köszönt vissza ránk. Ha Farkas Flórián a kormány legfőbb szövetségese, akkor milyen felzárkóztatásban bízhatnak például a romák a következő kormányzati ciklusban, ha ismét Orbán Viktor ragadja magához a kormányrudat? 
...

A ROBOTOK ELVESZIK A MUNKÁT: AKKORA BAJ EZ? - KRITIKAI ALAPOZÓ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.07.09.


Nincs mese, a robotok elveszik a munkánkat. A technológia egyre gyorsuló fejlődése az automatizáció egy új korszakát nyitja meg: a következő évtizedekben a ma emberek által végzett munkák egy igen jelentős részét gépek, számítógépek fogják végezni. Nem csupán a már most is “mechanikus”, alacsony képzettséget igénylő feladatokat; az egyre fejlettebbé váló gépi tanulás és mesterséges intelligencia az olyan szofisztikált feladatkörök elvégzésére is képessé teszi a gépeket, mint az újságírás vagy a menedzsment. Örüljünk-e ennek, vagy nem, és leginkább: mit kell tennünk?

Gondolhatnánk, hogy ez minden baloldalit felháborodással kell, hogy eltöltsön. Ha a munkaadók elhasznált eszközként dobják az utcára a dolgozóikat, hogy a helyükre robotokat telepítsenek, úgy a baloldal kötelessége ellenkezni és a munkások érdekében fellépni a technológiai haladás ellen. Csakhogy nem ez az egyetlen lehetséges baloldali válasz az automatizáció kihívására, és még csak nem is a legjobb...

A MAGYAR TÁRSADALOM ZÖME AKKOR SEM NEMZETI-KERESZTÉNY ALAPON GYŰLÖLKÖDŐ , KIREKESZTŐ SZELLEMI BOKAZOKNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.07.09.


...Miközben Budapesten több ezer mosolygós, békés ember nyugodtan, vidáman, felszabadultan vonult fel a másság elfogadásáért, Vecsésen zászlót bontott egy ki tudja hányadik szélsőjobboldali alakulat. A Betyársereg tagjai, a Jobbik kiábrándult tagozata, az alufóliasisak alá szorult agyú Identitesz nevű ifjúsági szervezet, valamint Orosz Mihály Zoltán, érpataki polgármester és elszabadult hajóágyú: ők az alappillérei ennek a vadiúj szerveződésnek. Vállt a vállhoz vetve megalapították az Új Erő nevű mozgalmat és izét, amelynek élére Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője került.

A jó hír ebben az, hogy 150-200, legfeljebb 300 embert hozott lázas izgalomba a nemzet legfőbb ellensége, a liberalizmus ellen meghirdetett háború, amelyről a jelenlévők tudni vélik: ez az a sátáni sötétséget képviselő eszme, amely Európát tönkre akarja tenni.

A kevésbé jó hír ebben az, hogy volt 150-200, legfeljebb 300 megmozdulni is hajlandó ember, akinek a legsötétebb reflexeit és a mindig frusztrált, nemzeti dühbe átcsapó vérmagyar indulatait ki lehet sajátítani. A lehető legrosszabb hír ebben az, hogy ezeknek, pontosan ugyanezeknek az indulatoknak és frusztrációknak a kisajátítsáért fut versenyt a Fidesz is a Jobbikkal és/vagy fordítva.

Gyakorlatilag megalakult egy sokadik formáció, amelynek programja (ha lehet ezt annak nevezni) csontra egybeesik a kormányzó párt legaljasabb törekvéseivel, tökéletesen a kormány álláspontját képviseli. A Fidesz-KDNP lassan kizárólagos kormányzási programpontját jelentő migránskérdésben és a deviáns mozgalmak (értsd: jogvédő szervezetek!) elleni fellépés tekintetében teljes az egyezés a hatalmon lévő pártszövetség mantrájával. Ami felveti azt a kérdést, hogy akkor mi szükség van erre a bohóckodásra?

Mivel erre nem tudom a választ: azt hiszem, azt nem kell részleteznem, miért baj az, ha bármely formáció az emberi jogok védelmét deviáns magatartásként kezeli, és az ellene való kemény fellépésre szólít...

NESZE, SEMMI...

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Szüdi János
2017.07.08.


...Volt egyszer egy közoktatás

A közoktatás rendszerében az állam közhatalmi jogosítványokkal rendelkezett, amelyeket egyeztetési kötelezettség mellett gyakorolhatott. A közoktatás rendszerében törvény hozta létre az egyeztetésre jogosult testületeket, szabályozva jogosultságaikat, kötelezve a minisztert egyeztetésre: nemzeti, etnikai kisebbségi ügyekben az Országos Kisebbségi Bizottsággal, tanulói jogokkal összefüggő ügyekben az Országos Diákjogi Tanáccsal, szülői jogokkal összefüggő ügyekben az Országos Szülői Érdekképviseleti Tanáccsal. Átfogó, minden ügyre kiterjedő jogosultsággal rendelkezett a Közoktatás-politikai Tanács, döntés-előkészítő, véleményező és javaslattevő testületként, és az Országos Köznevelési Tanács szakmai döntés-előkészítő testületként.

A Közoktatás-politikai Tanácsba négy-négy tagot delegáltak az országos pedagógus szakmai szervezetek, az országos pedagógus szakszervezetek, az országos szülői szervezetek, az országos diákszervezetek, a helyi önkormányzatok érdekképviseleti szervezetei, az országos kisebbségi önkormányzatok, a nem állami, nem önkormányzati iskolafenntartók. Egy-egy tagot delegálhatott az oktatásért felelős miniszter és más, az oktatásban érdekelt miniszter, központi államigazgatási szerv.

Az Országos Köznevelési Tanácsnak 23 tagja volt, akiket a miniszter kért fel: három tagját saját választása, tíz tagját az országos pedagógiai szakmai szervezetek, hat tagját a pedagógusképző felsőoktatási intézmények, két tagját a Magyar Tudományos Akadémia, két tagját az országos munkaadói szövetségek és munkaadói kamarák jelölése alapján.

Az AB ismertetett állásfoglalásáig az Óvodai nevelés országos alapprogramja és a Nemzeti alaptanterv kormány részére történő benyújtásához a miniszternek be kellett szereznie az Országos Köznevelési Tanács, nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozók ügyekben az Országos Kisebbségi Bizottság egyetértését, továbbá véleményeztetnie kellett a dokumentumokat a Közoktatás-politikai Tanáccsal. A miniszter csak az Országos Köznevelési Tanács, nemzeti, etnikai kisebbségeket érintő ügyekben az Országos Kisebbségi Bizottság egyetértésével, és a Közoktatás-politikai Tanács véleményének kikérése után adhatta ki a kerettanterveket. A közreműködő testületek összetételük alapján függetlenek voltak a hatalomtól.

Felépül a köznevelés

A köznevelés rendszerében az állam "mindent visz": szabályoz, engedélyez, fenntart, de nem egyeztet. Most, hogy elkészült a "kabát", jöhetnek rá a "gombok": a szakmai testületek. Bár a kormányhatározat a kormány alárendeltjeihez szólhat, a hivatalos közlönyben megjelent, hivatalosnak látszó határozat szövege megteremti a Jó Állam lényegét: a délibábot.

Feléled az Országos Köznevelési Tanács, sok-sok feladattal: figyelemmel kísér, javaslatot tesz, véleményez, tanácsot ad. A hatalom nem kockáztat: tagjainak többsége a kormányszervekből, és a kormánnyal lojális szervezetekből verbuválódik. A testület 17 tagú. Négyet miniszterek, egyet a Magyar Tudományos Akadémia, egyet a Magyar Művészeti Akadémia, hármat a Nemzeti Pedagógus Kar, kettőt a pedagógusképző felsőoktatási intézmények, hatot az országos pedagógiai szakmai szervezetek választanak.

Felébred csipkerózsikai álmából az Országos Nemzetiségi Tanács mint javaslattevő, véleményező, tanácsadó testület; 13 tagú, akiket az országos nemzetiségi önkormányzatok delegálnak.

Az Országos Köznevelési Tanács reinkarnációja a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, a közneveléssel kapcsolatos döntések előkészítésében javaslattevő, véleményező, stratégiai tanácsadói tevékenységet végző konzultációs szakmai testület. Öt oldala van: kormányzati, szakmai képviseleti, intézményfenntartói, szakszervezeti érdekképviseleti, országos szülői- és diák-képviseleti. Annak nyoma sincs a határozatban, milyen szisztéma szerint születhet meg egy-egy javaslat. Az viszont jól érzékelhető, a kormányzat nem kockáztat. A kormányzati oldalban lehet bízni. A szakmai képviseleti oldal nem fog meglepetést okozni: kilenc tagjából a Nemzeti Pedagógus Kar hármat, az Országos Köznevelési Tanács kettőt, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia és a Rektori Konferencia egyet-egyet, a felsőoktatási intézmények gyakorló iskolái egyet delegálhatnak. Az intézményfenntartói képviseletre is lehet számítani. Tizenegy tagjából a Klebelsberg Központ kettőt, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt egyet, az országos nemzetiségi önkormányzatokat egyet, az országos önkormányzati szövetségek kettőt, a magán köznevelési intézményfenntartók egyet, az egyházi intézményfenntartók négyet delegálhatnak. A szakszervezeti érdekképviselet három főből, az országos szülői képviselet egy, a diákképviselet egy főből áll.

Van megoldás!

A lényeg: a kormányhatározat - bár erre lenne egyedül hivatott - nem kötelezi a minisztert egyeztetésre. Ez nem is fog megtörténni mindaddig, ameddig a végrehajtó hatalmat az Alkotmánynak elnevezett új alaptörvény nem kötelezi egyeztetésre, kimondva azt is, hogy elmulasztása közjogi érvénytelenséget eredményez.

EZEK MOST A LEGMEGBÍZHATÓBB AUTÓK? - ADAC LEROBBANÁSI STATISZTIKA 2017.

TOTALCAR
Szerző: LENDVAI ZSOLT
2017.07.09.


Autóvásárláskor mindenkinek más szempontok fontosak, de van egy tulajdonság, amiből a legtöbben nem engednek: a megbízhatóság. Senki nem szereti, ha autója rejtélyes hibák miatt heteket áll a szervizben, vagy egy hosszú út közepén mondja be az unalmast. A német ADAC minden évben statisztikát készít a lerobbanásokból.


Mit számolnak?


A német autóklub (ADAC) sem mindenható, nyilván véges mennyiségű adat áll rendelkezésükre. Autómentőiket azonban minden évben milliónyi lerobbanáshoz hívják, így elég komoly merítésből dolgoznak. A jelenlegi mérési módszert három éve alkalmazzák: a feljegyzett meghibásodásokat az adott típusból eladott darabszámhoz mérik. Az alábbi táblázatokban szereplő számok tehát azt mutatják meg, ezer autóból mennyivel adódott probléma. Emellett feltüntetik az egyes modellek átlagos éves futásteljesítményét is, de a korábbi évekkel ellentétben már nem korrigálják ezzel a műszaki hibák számát. A lista nem rangsort tükröz, az autók ábécésorrendben követik egymást.

Ez a metódus sem kikezdhetetlen, sok gyártó saját segélyszolgálatot, assistance-t üzemeltet, így az ügyfelek nem az ADAC Sárga Angyalát riasztják. Ezek a lerobbanások értelemszerűen nem is szerepelnek aztán az autóklub statisztikáiban. Sorvezetőnek mindenesetre alkalmasak, a puszta számokon kívül pedig a legjellemzőbb hibafajtákat is feltüntetik az értékelés során. Idén a 2007-estől a 2014-es modellévig vizsgálódtak. Hogy hány lerobbanásnál kaphatnak még jó, vagyis zöld értékelést, vagy éppen mikor jár a legrosszabb, piros jelölés, évjárattól is függ...

BÉLA FÉL

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2017.07.09.


- Képzeld, Marcsikám. a papát mintha kicserélték volna!

- Na miért?
- Hát amióta látja ezt a rengeteg plakátokat, úgy érzi, hogy ő is erős és büszke!

- És bevált?
- Annyira, mint az előző kampány, hogy állítsuk meg Brüsszelt. Semmit nem tudott megállítani.

- Az én Bélám meg mostanában éjszakánként felriad és félrebeszél, hogy tüntessétek el az utálatos képeket, nem akarom a sötét arcokat látni. Meg attól is retteg, hogy fizetnie kell.
- Honnan veszi ezt?
- Egy két helyen látott olyan plakátot, hogy fizessenek a gazdagok!
- De hát szegény ugyanolyan csóró, mint mi?

- Csórónak csóró, de a teljes neve Gazdag Béla!

A LEGJOBBAK TÁMOGATÁSA

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.07.09.Az ösztöndíjprogramunk sikeres, továbbra is. A nemrég zárt tanévben már 65 gyerek részesült benne, 12 településről, köztük már 7 középiskolás. Tisztán civil támogatással, ami szintén csodálatos, hogy ilyen sokan áldoznak rá, kiszámítható módon, tetemes összeget.

Nemrég küldtem el a beszámolót a támogatóknak (kivéve kettőnek, akinek az emailcímét nem találjuk, sehogyan sem, kérem, ha olvassa, és nem kapta meg a tájékoztatót jelentkezzen).

Az ösztöndíjprogramon belül négyféle támogatás van. Az egyik, az Igazgyöngy-ösztöndíj, ami 10 ezer forintot jelent havonta, ebben 47 gyerek részesül. Aztán ennek van egy „ösztöndíj előszobája” 5 ezer forinttal, akik javítanak, de még nem elég a teljes ösztöndíjhoz, még van, aki jobb náluk, vagy rontottak, de adunk még egy esélyt a javításra. Szóval, ez a „biztató” célú ösztöndíj, jelzéséül, hogy látjuk, értékeljük a teljesítményt, figyelünk rá, és van esélye feljebb lépni.

Aztán ebben a tanévben indult a Dragan-ösztöndíj. Ez egy kiemelt támogatás, havi 30 ezer forinttal, és a szakmaszerzésig támogatja a kiválasztottat, itt mi is kiemelt teljesítményt várunk el. Ebben 4 tanulónk van.

Az idén, már a félév megkezdése után jóval, jelentkezett még egy támogató (mögötte egy munkahelyi kollektíva), külföldről. Mivel félévente értékeljük a gyerekeket a programban, és ekkor van lehetőség új felvételre is, így ezt már nem tettük be az Igazgyöngy-ösztöndíjba, hanem egy művészetoktatási támogatást hoztunk létre belőle. Ezzel biztosítva lett egy tanévre 40 ösztöndíjas gyereknek a művészeti képzésben való részvétele, az „örökbefogadók” térítési díjra irányuló támogatását pedig másik 40 gyerekre irányíthattuk.

Az évi értékelésnél egyébként több dolog is felmerült, amin a következő tanévben változtatunk. Az egyik, hogy ez utóbbi kategóriát egy új célcsoportra vezetjük be. Az eddigi ösztöndíj alapja a tanulmányi előmenetel az általános, vagy középiskolában, ehhez jön a művészeti iskolában a teljesítmény, a magaviselet, és a szülők gyerekekre irányuló tudatos támogatása, közösségi részvétele. Így próbáljuk elérni, hogy olyan háttér legyen a gyerek mögött, ami biztos alapot adhat a továbbtanuláshoz. A mentor követi a gyerek és a család részvételét is, minden területen.

Az iskolák zömében sikerül egy irányból, egy szemlélettel hatnunk. Ám évek óta érzékeljük, hogy vannak gyerekek, akik csak nálunk működnek, az iskolájuk folyamatosan panasszal, intőkkel, figyelmeztetésekkel van az irányukba. Ezek a gyerekek különösen problémás családokból érkeznek, és az általános iskola nem talál hozzájuk utat, minden erőfeszítésünk ellenére. Miközben hozzánk, szabad akaratból jönnek, még több időt is töltve az alkotással, mint amit kérünk, elmélyülten alkotva, koncentráltan, sikerrel. Ám, ha az ösztöndíjszabályzatunkat tekintjük, őket ki kell tennünk, mert romlik a tanulmányi eredményük, és folyamatosan gondot jelez velük az iskolájuk. De ha megtesszük, mi rúgjuk az utolsót beléjük, és tőlünk is az a visszajelzés jön, hogy nem vagy jó, akkor sem, ha itt jó vagy, ez nem lényeges. Pedig nagyon is az. Többnyire olyan tanár-gyerek kapcsolat van mögötte, ami tényleg az utolsó szalmaszál. Mert a család is rémes, a gyerek egyedül van, negatív hatások kereszttüzében.

Persze ez mutatja azt is, mennyire fontos lenne a pozitív viszonyulás hozzájuk is, az esély megadása, a támogatásuk. Mert a negatívra ők is negatívan reagálnak, és ez állandósul körülöttük, olyan skatulyába téve őket, amiből csak lefele vezet az út. Szóval, nekik fogunk létrehozni egy művészetis-támogatást. Bízva abban, hogy erőt tudunk adni nekik a tanuláshoz való viszony javítására...


ITT OLVASHATÓ

BALOG ZOLTÁN EGY DÚS KEBLŰ SZŐKE NŐ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.07.08.


Kicsit még menjünk vissza arra a Semmelweis-napi hírre, mely arról szólt, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szerint a média álhíreket gyárt az egészségügyről: direkt olyan történeteket kiemelve, amelyekkel manipulálhatja a közvéleményt.

Balog szerint ezzel azt sugallják a csúnya újságírók, hogy “a legjobban teljesítő egészségügyi dolgozók meg akár rendszerek ellenére is – hiszen nagyon sok mindenre büszkék lehetünk az egészségügyben – mégiscsak valamilyen módon alkalmatlan ez a rendszer” – nevezi meg a bajok okát a mindenhez értő lelkész-miniszter. Itt megnézhetik a HírTV felvételét.

Balog már a sötét jövőt is látja, melyben az álhírek lerombolják azt, ami a gyógyításban a legfontosabb: neeeem, ez nem a gyógyszer, nem a gyógymód, nem az orvos és a nővér, sőt, még csak az a fránya pénz sem, hanem a “bizalom”. A magyar egészségügy olyan, hogy a betegnek bíznia kell benne, igaz más lehetősége nem maradt, mert egyéb látható feltételei a gyógyulásának nem nagyon vannak.

Aki a körülmények mellett – ellenére? – nem bízik, annak annyi. A bizalom jó, mert nem kerül semmibe, maximum a beteg életébe. A bizalomtól még senki nem gyógyult meg, a kezelés és a jó ellátás, a gyógyszer elengedhetetlennek látszik. Egyesek szerint ha jó az egészségügy, még bizalom nélkül is képes meggyógyítani a beteget. A bizalmat állítólag éppen ez állítaná helyre, nem az újságcikkek, pedig azok a másik oldalon is bőven vannak.

De a beteg nem a megfelelő cikkeket olvassa, ez a baj, és leginkább az, hogy hallgat a saját érzékszerveire és a tapasztalataira. Balog azt mondja, hogy ne higgyenek a szemüknek és a fülüknek, mert az egészségügyben minden rendben van, csak bizonyos gonosz újságírók álhíresztelik, hogy éppen a darabjaira hullik. A média fennmaradt, még nem kormánypárti töredéke hazudja a retinájukra, hogy omlik a plafon, ehetetlen az étel, hosszú hónapokig kell sürgős vizsgálatokra várniuk, és mire rájuk kerül a sor, meghal a beteg.

De talán ez is csak érzéki csalódás, a temetői statisztikák is hazudnak, az újságírók ármánya, hogy Balog szuper egészségügyébe vetett bizalmat rombolják. Valami csalárd módon ezek az újságírók azt találták ki, hogy a kormányzati jelentéseket ismertetve rombolják a bizalmat. Az adatokat azonban Balog kormányának felméréséből vették.

“Az összes haláleset 26 százaléka, több mint 32 ezer haláleset lett volna elkerülhető 2014-ben, ha megfelelő lett volna az egészségügyi ellátórendszer és hatékonyabb lett volna a népegészségügy” – ez áll abban az egészségügyi teljesítményértékelésben, amelyet a Állami Egészségügyi Ellátó Központ koordinálásával készített a kormány. A jelentés itt olvasható teljes terjedelmében. A helyzet azóta csak romlott...

A SZAKSZERVEZETEK "BESÁRGULTAK", MEGFOJTOTTA A KORRUPCIÓ, A DOLGOZÓ EMBEREK MAGUKRA MARADTAK

CIVILHETES BLOG
Szerző: Dr. Lakat
2017.07.09.


Köszönettel Gyurcsánynak és az Orbán kormány „vitézségének”!

Hosszabb ideje látható, hogy az érdekérvényesítés és érdekképviselet "lyukas". Ugyanis a munkavállalók érdekei nem állnak meg az üzem, a gyár falainál, hanem átlépik azokat.

A pártokat pedig ez nem érdekli! Saját zsebre dolgoznak, nemzeti demagógiával!

A vállalaton belül a bér, a szociális juttatások, ellátás, a munkával összefüggő érdekek a vállalati szintű tevékenységünk túl nem terjedhet.

A "falakon" kívül megjelennek más fontos érdekek: pl. a munkához való jog, amelyet az ENSZ Emberi Jogok Kártája is rögzít; az életminőség és feltétel; egészségügyi ellátás, iskoláztatási lehetőség; a jó levegő, a víz és még sok más, amely a munkavállalók alap érdekei közé tartozik - ezeket csak az üzemek, gyárak falain kívül lehet biztosítani.

Ezen túl a mai világban nem elszigetelten, önmagunkban élünk. Kemény tőkés viszonyok vannak /ma "piacgazdaságnak" nevezik/. Tőkés viszonyok között viszont a tőkések elemi érdeke, hogy a különböző munkavállalói szervezetek ne egységesen, hanem elszigetelten érvényesítsék érdekeiket; elszigetelten egyik gyár a másiktól, egyik üzem a másiktól, sőt egymásra hivatkozva a legalacsonyabbra törjék le a munkaerő költségét, így a bérüket is. A híres menedzserképző főiskolákon, egyetemeken oktatják is a szakszervezetek semlegesítésének eszközeit; az egyik ilyen az elszigetelés, az egymással szembeállítás módszere. Sőt, az egyes országok szakszervezeteit elszigetelik egymástól, miközben a nagy multinacionális (TNC) cégek országhatárok nélkül kovácsolják össze birodalmaikat. Ezek jelszavai különbözőek; megvagyunk mi egyedül is; csak a konkurenciának segítünk, ha a másikkal együttműködünk.

Ebből az következik, hogy szervezetileg is meg kell változnia a szakszervezetnek. Tetszik, nem teszik vagy játékszerei leszünk egy-egy tőkésnek, (vagy elkötelezettjei a menedzsereknek), vagy fokozatosan próbáljuk kezünkbe venni a munkavállalók jövő sorsának alakítását, érdekeik érvényesítését...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁNÉK TERRORIZÁLJÁK A LAKOSSÁGOT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.07.09.


Mindazok, akik csak picit is hitelt adnak a hatalmon lévők uszító sorosozó-migráncsozó hecckampányának, sarokba szorított vadállat módjára, halálos félelmükben támadásra kész elvadultságban tölthetik életüket…

A Fidesz korábbi hecckampányai – írók, filozófusok, színészek; „bankárkormány”, „helytartótanács” stb. ellen – a sorosozó-migráncsozó uszításhoz képest már-már ártalmatlannak mondhatók. „Mindössze” gyűlöletet keltettek, amelyet a banda a szélsőjobbal szövetségben az általuk megjelölt bűnbakokra zúdított; de a gyűlöletet nem erősítette a puszta létet féltő félelem: nehéz lett volna egy-egy filozófusról elhitetni, hogy tevékenysége végveszélybe sodorja a magyarok harmincezer éves keresztény kultúráját…

A kormány jelenlegi, kétségtelenül fasiszta-náci-sztálinista-rákosista (kihagytam valamit..?) mintákat követő uszító, orwelli – Goldstein-ellenes – hecckampányának célja: Orbánia lakosságának megfélemlítése és megvadítása, s a megfélemlített, megvadított zemberek egy akolba terelése. Oda, ahol egy a tábor, egy a zászló és egy a Vezér.

Hogy ez fasizmus – persze olyan, amilyen az EU-ban egyáltalán lehetséges -, aligha vitatható. Más kérdés, hogy ettől még Magyar Bálintnak is igaza van, amikor maffiaállamról stb. beszél: mert a bűnöző hatalomnak is kell valami ideológiamoslék, amelyet magára és az országra kenhet.

Igen, azért, hogy továbbra is szabadon rabolhasson. De kognitív disszonanciájuk valamelyes feloldásának lelki kényszere mindinkább elhiteti a bandával mindazt, amit eredetileg csak zembereik megetetésére szántak…

Egyelőre ott tartunk, hogy a hazai és nemzetközi tiltakozások hatására éppen „meghosszabbítják” a „kormány” hecckampányát, s ebben hatalmas méretű terrormédia (TGM) áll szolgálatukra. Lehetetlen a történteket a Fidesz sejthető őszi szándékaitól, az ellenzéknek, az „ügynökszervezeteknek” tulajdonított zavargásokkal való fenyegetéstől függetlenítve értelmezni.

Ha tudni akarod, mire készül a bűnszervezet, figyelj arra, mivel vádolja ellenfeleit…

FIDESZES ALPOLGÁRMESTER TANÁCSADÓJA VÁLTHATJA A BUDAI ISKOLÁT 25 ÉVE VEZETŐ IGAZGATÓT

444.HU
Szerző: Horváth Bence
2017.07.09.


Július 10-éig kell eldőlnie, hogy ki lesz a II. kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium következő igazgatója. A pozícióra hárman adtak be pályázatot: az iskolát 25 éve vezető Zoltán László, az igazgató-helyettes Cserfalviné Mészáros Zsuzsanna, illetve T. Zuggó Tünde, aki az elmúlt hét évben Ferencváros Fidesz-KDNP-s alpolgármesterének a tanácsadójaként dolgozott. 

A tantestület és a szülői közösség a jelenlegi vezetést támogatta, de mégis attól tartanak, hogy pár nap múlva új igazgatót neveznek ki az intézmény élére. A szülői munkaközösség több tagjával is beszéltünk a pályázatról, de a szülők azt kérték, nevüket ne hozzuk nyilvánosságra.

Zoltán László 1992-ben lett az iskola igazgatója, a szülői munkaközösség tagjainak elmondása szerint az intézmény akkor alig 200 diákkal a megszűnés felé haladt, de több mint két évtizedes munkával az iskola tantesülete elérte, hogy ma már több mint 800 diákjuk van, akik közül szinte mindenki továbbtanul. Az intézménybe ötszörös a túljelentkezés, a munkaközösség tagjai szerint több befolyásos, Fidesz-közeli személy gyereke is az iskolába jár. A szülők szerint a siker egyik titka az volt, hogy az iskola az elsők között alakult át kéttannyelvű intézménnyé.

Amikor kiírták a legutóbbi igazgatóválasztást, Zoltán ismét beadta a pályázatát, és sokáig úgy is nézett ki, hogy egyedüli indulóként futhat neki az újabb ötéves megbízatásnak. Egy héttel a határidő előtt érkezett meg T. Zuggó pályázata, akit az iskolában senki nem ismert. Pályázatából derült ki, hogy a város másik felében lévő önkormányzatnál dolgozik 2010 óta tanácsadóként, az alpolgármester mellett, ahol elsősorban idősügyi programokat visz. 2010 előtt valóban tanított: magyar-orosz szakos tanári végzettséggel magyar szakos tanárként 20 éven át dolgozott a XI. kerületi Széchenyi István Gimnáziumban.

A munkaközösség tagjai arról beszéltek nekünk, hogy az iskolában, annak ellenére, hogy szerintük T. Zuggó pályázata alapján nem tűnt igazán esélyesnek (nem volt iskolavezetési tapasztalata, 8 éve nem tanított, angolul csak társalgási szinten beszélt, így jelentkezett egy angol kéttannyelvű iskola élére), a politikai hátszél miatt mégis úgy érezték, hogy komolyan kell venni a pályázatát.

Az iskolát az elmúlt 25 évben vezető Zoltánnak van egy „gyenge pontja”: betöltötte a 65. életévét, ez pedig érv lehet a leváltásához. Kapott ugyan felmentést a nyugdíjazás alól, de az iskola vezetése a biztonság kedvéért úgy döntötött, hogy az igazgató-helyettes, Cserfalviné Mészáros Zsuzsanna is bead egy pályázatot. Cserfalviné a munkaközösség tagjainak az elmondása szerint korábban nem annyira ambicionálta az igazgatóságot, csak biztosítani akarták a folytonosság lehetőségét, ha Zoltánt mégis nyugdíjaznák. Így két nappal a határidő vége előtt már három pályázó volt az igazgatói posztra...

NOS ALIVE, SETLIST ÉS TELJES KONCERTFELVÉTEL!


DEPECHE MODE ÖSSZES BLOG
Szerző: Szigi
2017.07.09.


Lezajlott a második fesztiválfellépés is! A DM tegnap a NOS Alive Fesztiválon lépett fel, amelyet élőben lehetett követni, most pedig már meg is tudjuk mutatni a teljes koncertfelvételt! A bilbaoi fesztiválsetlisthez képest ezúttal a Corrupt maradt ki és a Wrong maradt bent a setlistben, illetve Martin a Judas-t játszotta (és a Home megint a ráadásra került át - ha tippelni kellene, ebből szokás lesz a turné hátralévő részén). A Judas után felköszöntötték Andy-t is! Most néhány nap szusszanás következik, utána pedig csütörtöktől indul a Global Spirit Tour első, európai szakaszának a kelet-európai célegyenese, Szentpétervárott!

NOS Alive Fesztivál:

A VILÁGSAJTÓ ARRÓL ÍR, HOGY ORBÁN POLITIKÁJA ADJA A LOVAT AZ ÚJ NEONÁCI PÁRT ALÁ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.09.


- A magyar Külügyminisztérium azzal igyekezett megnyugtatni Izraelt, hogy a kormány megvédi a zsidókat, de kitart a Soros ostorozása mellett.

- Orbán már a választásokra kacsintgat, amikor igyekszik Sorost a betonba döngölni, Horthyt viszont dicsőíti.
- Új, extra-szélsőjobbos mozgalom próbálja betölteni a vákuumot a Jobbik eredeti helyén.

Yahoo/AFP


A magyar Külügyminisztérium úgy reagált az izraeli nagykövet felhívására, hogy az ország megvédi polgárait. A közlemény ugyanakkor azt is tartalmazta, hogy az ország Izraelhez hasonlóan lépéseket tesz mindenki ellen, aki kockázatot jelent a nemzet és állampolgárainak biztonsága ellen. Előzőleg – alig egy héttel Netanjahu miniszterelnök budapesti látogatása előtt – az izraeli diplomata sürgette, hogy a kormány vessen véget a Soros-ellenes kampánynak, amely zsidó vezetők szerint antiszemita érzelmeket gerjeszt. Az idén ez már a 4. médiahadjárat az üzletember ellen, aki állítólag támadja Magyarország keményvonalas irányvonalát a bevándorlással szemben. Egy hét alatt több helyről is azt jelentették, hogy zsidóellenes jelszavakat firkáltak a plakátokra. A nagykövet ezek után erkölcsi kötelességének nevezte, hogy felemelje hangját és felszólította az illetékes hatóságokat, hogy vessenek véget ennek a körnek, mert az nem egyszerűen rossz emlékeket ébreszt, hanem terjeszti a gyűlöletet és a félelmet.

FT

A magyar zsidók meg vannak döbbenve azon, ahogyan a hatalom beállítja Soros Györgyöt – Netanjahu útja előtt fokozódnak az aggályok az antiszemitizmus erősödése miatt. A milliárdos befektető, liberális emberbarát rémkép Orbán szemében, az őt ábrázoló plakátok hirtelen ellepték az országot. A miniszterelnök szeret nagyléptékű kampányt folytatni politikai ellenfelei ellen, ám az újabb akció zsidóellenes vádakhoz vezetett. A bírálók szerint a fotó a 30-as évek rettenetes emlékét, a nevető zsidót idézi, akit politikai manipulátorként állítottak be. Az óriásplakátok egy részét időközben antiszemita mocskolódásokkal mázolták tele.

Ugyanakkor Orbán Viktor, aki nulla toleranciát hirdetett meg a zsidóellenességgel szemben, azért is tűz alá került, mert kivételes államférfinak nevezte Horthy Miklóst. A kormányzót, aki levezényelte a zsidótörvényeket és több százezer ember deportálását. Mindkét botrány az izraeli kormányfő közelgő látogatása előtt robbant ki, noha a magyar fél azt várja a tárgyalásoktól, hogy sikerül javítani a kapcsolatokat Izraellel, valamint a zsidó közösséggel. Elemzők szerint mind a két ügy azzal függ össze, hogy Orbán már a választásokra készül. Krekó Péter a Political Capitaltől azt mondja, hogy a politikus legnagyobb riválisának, a Jobbiknak igyekszik alávágni ily módon. Soros pedig beleilleszkedik az ördögi külföldi ellenségek sorába, az IMF és Brüsszel után. Vonáék korrupcióellenes hadjárata érzékeny ponton érintette a szavazókat és megrázta Orbánt...

KAPD BE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.09.


...Vlagyimir Putyin egykori főnöke, az valamikori KGB második számú vezetője, bizonyos Nyikolaj Leonov nyilatkozott Putyin egykori KGB-s múltjáról. Leonov szerint Putyin soha nem volt jó kém, egyáltalán nem tartozott az élvonalba, kizárólag nem túl jelentős feladatokat bíztak rá. Egy ideig Drezdában dekkolt, ahol a világon semmi nem történt, majd pedig Leningrádban teljesített szolgálatot és az ott tanuló külföldi diákokról kellett jelentenie. A később felépített mesterkém-imázsból semmi nem igaz.

Nem gond, vannak ilyen figurák nálunk is. Orbán Viktor is csak hobbifocista volt, ügyvédnek meg még olyan sem, mert nem dolgozott a szakmájában egy percig sem. Igaz, hogy más szakmában sem, mert örök életében közpénzből kapta a fizetését. Varga Mihály másodosztályú könyvelő volt, L. Simon László huszadrangú költő, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke közepes tehetségű formatervező, Balog Zoltán közepes hittantanár, Németh Szilárd tanítóbácsi. És akkor még meg sem említettem mindazokat, akik – a miniszterek elnökéhez hasonlóan – soha nem dolgoztak piaci körülmények között, hanem az iskolapadból azonnal a politikába ültek át. Deutsch Tamástól Szijjártó Péteren át Csepreghy Nándorig igen hosszasan lehetne sorolni.

A baj ezzel nem az, hogy valaki közepes képességű a szakmájában, hanem az, hogy később is az marad. A frusztrált, tehetségével, tudásával kitűnni képtelen kisember, aki hatalomhoz jut – ha elég pénzéhes és szorgalmas – nagyobb pusztítást tud végbevinni, mint egy földrengés...

EGY NAP, HÉT GAUDI ÉPÜLET BARCELONÁBAN!

KATALÓNIA - CATALUNYA BLOG
Szerző: Bartha Tibor
2017.07.08.Nem csak azért érdemes végigsétálni ezt a speciális túrát, mert láthatjuk a legfontosabb épületei a katalán építésznek, hanem azért is, mert közben remekül szórakozhatunk Barcelonában.

Akik szeretik az élmény túrákat azoknak összeállítottunk egy speciálisan csak Antoni Gaudira fókuszáló sétát, amely azonban több annál, mintsem, hogy csak a művész hagyatékában gyönyörködjünk!

Kezdjük ezt a sétát felülről lefelé, mert hogy így sem lesz rövid az út, amit egyébként bármikor lerövidíthetünk, számos módja (busz, metrók) van annak, hogy gyorsítsunk a folyamatokon.

A Park Güell ideális reggeli helyszíne lehet ennek a túrának, mivel azon túl, hogy a természetben és Barcelona látványában, valamint Gaudi fantasztikus kertjében gyönyörködhetünk, egy kellemes kávéval és reggelivel indíthatjuk a napunkat...

HÁMÁN KÖNYVE

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.07.08.


Tulajdonképpen nem volna semmi baj ezzel a magyar miniszterelnökkel, mondaná az ember, csak ne politizálna. Mert az nagyon nem megy neki. No, de ha nem politizálna, miféle miniszterelnök volna? Legalább el kéne küldeni egy jó iskolába, ha másképp nem, egy ösztöndíjjal, tanulja ki a mesterséget. Ja, már volt… Akkor tényleg nem tudom, mi lenne a megoldás.

Mert a tegnapi ámokfutás bizony világosan mutatja, hogy minden fillér, amit a taníttatásába öltek, kidobott pénz volt: egy kiméráktól rettegő, babonás kisember kiabálta világgá a félelmeit. Mondjuk abból a szempontból nem kisember, miszerint van akkora úr, hogy maga találja ki a saját babonáit, amiket aztán kötelezővé tesz mindenki számára. A csoda vigye el, miért kell neki pont a Sorostól rettegnie? Mindenki számára kényelmesebb lenne, ha például a tizenhármas számtól félne vagy a keresztutaktól. Azoknak van is egy elég terjedelmes, kialakult mitológiájuk, babonarendszerük, ki sem kell találni, ellentétben a Soros-mítosszal.

No, de ezt hiába mondom, a fóbia kialakult, a legenda most van fejlesztés alatt. És népszerű is lesz: Magyarországon az antiszemitizmust sosem kellett különösen reklámozni, ahogy az utcára kerültek a Soros-plakátok, rögtön rájuk is írták filctollal, miszerint „büdös zsidó”. Lehet, hogy csak öt-tíz tinédzser vérnáci akciója, de ott a baj, hogy senki sem szedte le a feliratozott plakátokat: így az utca embere azt gondolja: lám, ezt most már szabad, sőt, mivel a kormány hirdetményén van, tán kötelező is. Ezért írhatott Heisler András Mazsihisz-elnök levelet Orbán Viktornak, aki válaszolt is az episztolára. Bár ne tette volna. Lássuk, mit írt.

„Az illegális migráció egyértelműen nemzetbiztonsági kérdés. Aki Magyarország biztonságára tör, azzal szemben származásra, vallási hovatartozásra, vagyoni állapotra tekintet nélkül érvényesítik a magyar állam politikai és jogi erejét.”

No igen, ám tudtommal Soros György nem kíván sem legálisan, sem illegálisan bevándorolni Magyarországra, ugyanis nem ment el az esze.

„A magyar emberek nagy többségének egybehangzó véleménye szerint az illegális migráció problémájára adott válaszon múlik Magyarország és az Európai Unió sorsa. Az egyre szaporodó terrorista merényletek és erőszakcselekmények az európai zsidó közösséget különösen is érintik. Itt és most mindannyiunk élete, gyermekeink, unokáink jövője a tét.
Megvédjük hazánkat, családjaink és mindennapjaink biztonságát, eredményeinket és kultúránkat. Csak a magyarok dönthetik el, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem. Saját sorsunkról csak mi dönthetünk.
Aki vagyonát, hatalmát, befolyását, az általa pénzelt NGO-k hálózatát arra használja, hogy Magyarországra és az Európai Unióba milliószámra telepítsen migránsokat, az a mi közös jövőnket éli fel. Soros György milliárdos spekuláns számtalanszor nyilvánvalóvá tette, hogy ő pontosan ezt akarja. (…) Az illegális migráció ellen folytatott küzdelmünkért sem köszönetet, sem elismerést nem várok, de az Önök közösségétől egy kis segítség azért jól jönne.”

Akkor fordítsuk le magyarról magyarra, szokás szerint. Tehát:

Féljen mindenki, mert én azt mondom. Jönnek a pomogácsok! Aki nem fél, az is pomogács! Megvédjük a Négyszögletű Kerek Erdőt, ha kell, az életetek árán is. Csak az Erdő lakói mondhatják meg, kikkel akarnak együtt élni, ha sokat finnyáskodtok, úgy is dönthetünk, hogy veletek sem, jó lesz tapsikolni nekem! Jönnek a pomogácsok, Soros a vezérük, a miénk meg én vagyok, akkor is megütközünk velük, ha ide se tolják a biciklit, legfeljebb nagyobb lesz a győzelmünk. Ja, a segítség. Egyfelől hallgassatok, mert bajotok eshet, másfelől meg adjatok pénzt: ha Haynau meg tudta sarcolni a pesti zsidóságot, a forradalomban való részvétele miatt, én is meg tudom!

Körülbelül így néz ki a dolog veleje, ha kicsit lekaparjuk róla a mázat. Persze, a miniszterelnök nem fogalmazott ilyen egyenesen, nem is fogalmazhatott, neki az a szakmája, hogy mosolyogva hazudjon és diplomatikusan rabolja ki az áldozatokat, de a sorok közül bizony ez kiabál az értő olvasóra.

Mi lesz ebből?

Baj...

SCHILLING ÁRPÁD BESZÉDE - BUDAPEST PRIDE, 2017.07.08.

FACEBOOK
Szerző: Schilling Árpád
2017.07.08.


Köszönöm, hogy meghívtatok! Ha nem hívtok, akkor is itt vagyok, valahol a tömegben. Köszönöm a megtiszteltetést!
Tisztában vagyok természetesen a nyilvános coming out nevelő, figyelemfelkelő hatásával, és tudom, hogy sokkoló-felszabadító élményt tud nyújtani mind a közönség, mind az előbújó egyén számára. Persze, azt is gondolom, hogy némileg elszaladt ez ügyben is a világ mellettünk, jobb helyeken ez azért már nem akkora hír.

Az én esetemben például a coming out nem hozná meg a várt drámai hatást, de azért próbáljuk ki. A próbáimon is jószerivel mindenre ezt szoktam mondani, és ott működik. Na, tehát próbáljuk ki, hogy kinek fog leesni az álla, ha azt mondom: Székely Kriszta vagyok, és az életem összes szerelme nő volt, és mint ilyen jelenség azt kell mondjam magamról – hogy dekódolható lehessen annak, akinek ez igénye –, hogy meleg vagyok.
Székely Kriszta a Katona József Színház rendezője nyitotta meg a Pride-ot ezekkel a szavakkal. Köszönöm, Kriszta! Tudd, hogy van értelme annak, amit tettél! Tudd, hogy számít, nagyon is számít, hogy nyilvánosan kiálltál, és vállaltad mindazt a kellemetlenséget, amely azzal jár, ha az ember valami olyasmiről beszél, ami számára evidencia, és nem érti, hogy ez miért nem evidencia már mindenki számára. Ebből tanulunk, így látjuk meg a jelenség mögött az embert, az emberit. Bátor és büszke emberekre van szükség, akik vállalják a nyilvánosság nyomasztó terhét azért, hogy tanúságot tegyenek, hogy bizonyságot adjanak, a heteróknak nincs mitől félniük, indokolatlan az undor, a megvetés. Borzalmasan nehéz elviselni a tudatlanságból következő kirekesztést. Olyan jó volna egyszerűen nem tudomást venni róla, vagy erőből leüvölteni minden homofób fejét. De tudjuk, érezzük, hogy nem ez a megoldás. Magyarázni kell, példát mutatni, és reménykedni. Helyzetünk annál is nehezebb, hiszen a notabilitások, országunk nagyjai vannak ellenünk. Gulyás Gergely megüzente a kormány álláspontját. Nem tiltják, de nem is támogatják a Pride-ot, és ezzel az LMBTQ közösséget. Megtűrnek Titeket. Megtűrnek minket! Azt üzenik párttagjaiknak és támogatóiknak, hogy tartózkodjanak a melegek közelségétől, kerüljék az érintkezést velünk. Ezzel egyszerre alázzák meg a saját szavazóikat és az egész országot. Magyarországon csak azok száma, akik fel merik vállalni, hogy nem heteroszexuálisok, több százezer fő. És ki tudja hányan vannak, akik kizárólag a Gulyás Gergely féle politikusok, cégvezetők, vallási vezetők, tanárok vagy szülők miatt nem merik felvállalni magukat, nem mernek felszabadultan és boldogan élni. Borzalmas élet, amikor kívülről és belülről egyszerre nehezedik ránk nyomás. Bátorítsuk azokat, akik egyelőre még nem merik vállalni önmagukat! Higgyétek el, az idő nekünk dolgozik! Mindig minden egyre jobb lesz, még ha ez ma kevéssé is látszik. A legfrissebb közvéleménykutatások alapján még a Jobbikos szavazók is megengedőbbek mint korábban. Még ők is azt gondolják, hogy jobb egy gyereknek egy meleg pár alkotta családban, mint egy intézményben. Nagy előrelépések ezek. Tanuljunk meg örülni az eredményeinknek. Nem mindenki ellenség.

A cél az, hogy együtt, közösen érezzük jól magunkat. Ne csak az egyik fél nyerjen. A társadalmi ügyek olyanok, amelyek megoldása kizárólag win-win helyzeteken keresztül valósulhat meg. Az LMBTQ közösség nem különjogokat akar, hanem egyenjogokat. Nem mások ellenében politizál, hanem a közös ügy érdekében. Hogy mindenki szabad és mindenki boldog lehessen, és minél több egészséges család és gyerek éljen Magyarországon és az egész világon. És ha éppen nem a család, vagy a gyerek a legfőbb cél, csak a szabad szerelem, az is rendben van, hiszen ki az aki boldogtalanul akar élni? Köztetek van ilyen? És a tisztelt házban van ilyen? És vidéken? És bárhol? A cél a közös szabadság, a közös elfogadás, a közös ország!

És most egy újabb Székely Kriszta idézet.
Gondolkozzatok, mert van min. Gondolkozzatok ti is magatokon, heteroszexuális barátaim, mert a tőlünk oly nagyon féltett férfi-nő házasság kérdése, szabályai újragondolást kívánnak, különben nem rúgnátok fel őket ilyen sokkolóan nagy arányban. Nem? Gondolkozzatok és változzatok! Adjatok magatoknak is szabadságot. Ne féltsétek tőlünk a házasságot, mert mi csak jogegyenlőséget akarunk, nem elvenni tőletek egy, a nők elnyomásán, megalkuvásán alapuló tradíciót.
Idézet vége.

Heteroszexuális vagyok és borzalmasan fáj, hogy 2017-ben még vannak heteroszexuálisok, akik azt gondolhatják, hogy az LMBTQ közösség tagjai nem normálisok. Hogy az elképzelhető legnagyobb tolerancia az, hogy csináljátok otthon a négy fal között, de nyilvánosan ne vonulgassatok, mert zavartok. Képzeljétek, engem meg a húsvéti körmenet zavar. Zavar, hogy egy hipokrita egyház és követői birtokba veszik a nyilvános tereket, ahelyett, hogy a négy fal között örülnének egymásnak. Zavar, mert katolikus voltam, de csalódtam. Ugyanakkor soha nem követelném a körmenet betiltását, ahogy a vallás betiltását sem. És azt sem gondolom, hogy a vallásosság pusztán magánügy. Tudom, hogy a példa sántít, mert a vallás lehet egy döntés, az LMBTQ közösség pedig egy állapot. De arra talán jó ez a példa, hogy felfogjuk, a normalitás addig viszonylagos, amíg elnyomásra használjuk. A normális az, amikor jó valami, amikor működik. A normális az emberség! Hogy ne lennétek normálisak, amikor egyszerűen csak vagytok mint minden ember… fenség,
Észak-fok, titok, idegenség,
Lidérces, messze fény,
Lidérces, messze fény.
Jogotok van szeretni egymást! Jogotok van kézen fogva járni, ölelni, csókolni! Jogotok van házasodni, gyereket vállalni és családként élni! Szabadok vagytok! Milyen banális. Mi? Milyen banális, nem? De igaz. Ez a szabadság! Ez az, ami emberhez méltó! Ez az, ami normális.

Tudjátok, mi a nem normális?
Hogy évente egy kisvárosnyi gyerek tűnik el otthonról. Hogy a házasságok fele válással végződik. Hogy a válások legfőbb oka az alkoholizmus.
Ez a nem normális.
Meg az, hogy büszke, keresztény emberek fordítják el a tekintetüket az emberi szenvedés, kiszolgáltatottság és nyomorúság láttán. Hogy emberek alszanak az utcán, és ahelyett, hogy szociális bérlakás programot hirdetnének, törvényeket hoznak az egyébként is borzalmas terheket cipelő emberek ellen. Hogy ahelyett, hogy a menekülő embereket élelemmel, vízzel, ággyal, orvossal és tolmáccsal várnák, kerítésekkel körbevett táborokba zárják őket. Nem normális, hogy büntetnek, ahelyett, hogy ösztönöznének. Hogy megbélyegeznek, ahelyett, hogy felszabadítanának. Hogy szembeköpik az emberi és szabadságjogokat, hogy pusztítják a természetet, a szolidaritást, a humánumot, az ecce homot. Ez a nem normális!
Amíg szükség van heteró szimpatizánsokra, addig jövök. És amíg nem fogadja el mindenki, aki embernek vallja magát, hogy melegnek lenni adottság, olyan, mint szőkének vagy 44-es lábúnak lenni, ahogy azt Nádasdy Ádám írta olyan bölcsen, addig el kell jönnöm. Akkor is, ha irtózom a tömegrendezvényektől, akkor is, utálom a hangos zenét, akkor is ha tűz a Nap, és akkor is, ha esik az eső. És ugyanígy el kell jönnöm, ha a tanárok állnak ezen a téren, vagy ha ápolónők, vagy ha romák, vagy ha menekültek! Akkor is, ha a CEU-ról van szó és akkor is, ha az Auróráról!
Mert az emberi szabadság, egyenlőség és testvériség eszméje az alap, amelyben hiszek. Nem tudok igazabbat ennél, akkor sem, ha látom, hogy mi zajlik kívül és belül. A kormányban, az ellenzékben, a médiában, a gazdaságban, az iskolában, a kórházakban, mindenhol.
Látnunk kell, hogy minden mindennel összefügg, és semelyik társadalmi csoport, tehát nem a mások, meg a kisebbségek, hanem az egyenjogú csoportok egyike sem juthat előrébb, ha nem ismeri föl az elemi szolidaritás szükségességét. Lehet próbálkozni külön alkukkal. Ha nekünk ezt meg ezt megadjátok, akkor nem ugrálunk másokért. Lehet így. Mint a középkorban, vagy bárhol és bármikor, amikor ember élt. Ha az én családomnak jó, nincsenek elveim többé.
A Pride azért van, mert még nincsenek meg a jogok. De hogy lesznek meg? Hát ugye azt nehéz lesz elfogadtatni nem kevés embertársunkkal, hogy az LMBTQ és bármi hasonló kifejezés beépüljön a szókészletükbe. Addig azonban, amíg az emberek semmit sem tudnak egy adott jelenségről, addig nem is marad számukra más, mint a félelem, és az abból fakadó, szélsőséges esetekben megnyilvánuló agresszió. Tanulás, kedves barátaim, az iskola a kulcs, az iskolai intézményrendszer a felelős azért, hogy a polgárok képbe kerüljenek legalább azzal kapcsolatban, hogy az identitás egy rendkívül érzékeny dolog. És hogy az az ember, aki az identitásával jól el van, az bizony lehet boldog ember, de az, akinek bármit is titkolnia kell, akinek bármiről is lemondania kell, csak azért, mert ő ilyen vagy olyan, az bizony nem lesz boldog ember soha. Amennyiben az iskolarendszer elutasító a nemi identitások harmóniájával szemben, akkor bizony nem tanul a polgár semmit. Erről se semmit. Másról se tanul sokat, de erről aztán végképp nem hall egy szót se. Kivéve, ha a tanár ellenálló, ha felvilágosult, ha demokrata, ha lelkiisimeretes stb. Nagy, hangos bravót a bátor tanároknak! Bátor tanárok nélkül végünk lesz, az biztos.
Be kell látnunk, hogy amíg a Parlamentben ülő képviselők túlnyomó többsége homofób, addig bizony itt senkinek sem jár alanyi jogon a fölvilágosítás. Amíg a vezetőink szavazótáboruk összetartása végett képesek bármiféle aljas propagandát bevetni, addig borzalmasan nehéz a társadalmi kiegyezés. Rettentően nehéz megbékélni egy állandóan felheccelt közösségben. Rettentően nehéz meggyőzni embertársainkat arról, hogy mi a valóság, ha nap mint nap tömik a fejüket álhírekkel, környezetükből kiragadott idézetekkel, rémisztő képekkel, hazugságokkal. Rettentően nehéz egy olyan közegben türelmesen érvelni és cselekedni, ahol előbb harangozzák be a hírek a bajt, mielőtt az megtörténne. Előbb utasítottuk el a migránsokat, mielőtt még ideértek volna. Előbb félünk a várható őszi zavargásoktól, mielőtt még bármi történt volna. Rettentően nehéz normálisnak maradni egy olyan rendszerben, a NER-ben, amely lényege, hogy sohase legyen semmi se normális. Hajszolva vagyunk! Hajszolva az őrületbe, a félelembe az állandó háborúskodásba. Rettentően nehéz együttműködni valakikkel, akik állandóan csak a távolságot, a megosztottságot, a most éppen jobbra kilengő ingát, meg a változó világrendet, meg a háttérhatalmat szajkózzák. Rettentően nehéz, de nem lehetetlen. Az alapoknál kell kezdeni ezt is. Mindig újra és újra!
Tudjuk, hogy Orbán Viktor nem egy Justin Trudeau. Nem is akar az lenni, bár ki tudja, ha úgy fordul a szél, sztem ekkora pálfordulásra is képes, hiszen nála alkalmazkodóbb politikust nehezebb találni. Szóval Orbán nem egy liberális, nem egy szabadságszerető ember, de mint miniszterelnök, közel 10 millió ember hivatalos képviselője azért egy bizonyos szint alá mégse kellene, hogy süllyedjen. Sokszor megteszi, nekünk meg az a dolgunk, hogy állandóan figyelmeztessük őt: Ide figyelj, Viktor, nem szégyelled magad?!
Amikor miniszterelnökünk (mert hát az, ez a helyzet) azt mondta Vona Gábornak, hogy „nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni”, akkor nem Vona Gábort sértette meg, hanem az LMBTQ közösség tagjait. Magyarországon és mindenhol a világon. Pejoratív színben tüntette föl a vitapartnerét, azzal, hogy a feltételezett szexuális orientációjaként, nemi identitásaként a homoszexualitást jelölte meg. Az ordas suttyó képviselőtársai nem azon röhögtek, hogy Vona gyenge, hanem, hogy buzi. Orbán lebuzizta Vonát, ez történt kedves barátaim. Senkit nem érdekel, hogy az említett politikusoknak milyen a szexuális élete. Ez az ő magánügyük. Nem mi hoztuk fel ezt a témát, de mi követeljük az elégtételt.

Tavaly tavasszal itt álltam a színpad mellett, amikor a tanítanék Mozgalom azt követelte Áder Jánostól és Orbán Viktortól, hogy kérjen bocsánatot a tanároktól, akiket ők vagy a kormányuk, pártjuk tagjai megsértettek. Most azt követelem, hogy a miniszterelnök kérjen bocsánatot azért, mert megsértett egy társadalmi csoportot, az LMBTQ közösséget, amikor a Parlamentben a heteroszexuálistól eltérő irányultságot negatív színben tüntette fel, és ezzel is azt üzente tetemes szavazótáborának, hogy buzizni szabad, buzizni jó. Szégyelld magad Viktor. Ezt nem én mondom, ezt sokan mondják.
Nem ítélem meg azt az embert, aki nem érti, amiről beszélek. Nem ítélem meg a magyar lakosságnak azt a részét, aki legszívesebben agyoncsapna most azonnal egy szívlapáttal. Csak mert mindezt itt elmondtam és felvállaltam. Vagy minimum kiröhögne azzal, hogy ugyan már, ez nem probléma, a melegek is élhetnek együtt, „valahogy” vállalhatnak gyereket stb. A szeneslapáttal kapcsolatban, igen, haver, ha agyoncsapsz, fájni fog. De akkor is azt fogom mondani, hogy a „valahogy” nem elég.
A kordonról. Ha egy közösség úgy dönt, hogy egy maroknyi szélsőséges miatt nem kívánja elzárni magát a társadalomtól, azt egy bölcs államvezetésnek meg kell értenie, és intézkdenie kell. Ha nem intézkedik, akkor a nép lesz kénytelen. Békésen, de határozottan üzennünk muszáj: nem vagyunk rabok, szabadok vagyunk.

Az isztambuli Pride hősies aktivistáinak szavaival búcsúzom:
Nem félünk, itt vagyunk, és nem változunk meg. Ti vagytok azok, akik félnek, ti fogtok megváltozni és ti fogtok hozzászokni. Újra itt vagyunk, hogy megmutassuk, elszántan harcolunk a büszkeségünkért!

Egyek vagyunk! Köszönöm, hogy itt állhattam ezen a színpadon!

VECSÉSI ZÁSZLÓBONTÓK: A KORRUPCIÓNÁL FONTOSABB AZ ETNIKAI ÖNVÉDELEM

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: TOMPOS ÁDÁM, PINTÉR BENCE
2017.07.08.


Zászlót bontott szombaton Vecsésen az Identitesz, a Betyársereg és a Városi Nemzeti Szövetség részvételével az Erő és Elszántság névre hallgató, deklaráltan szélsőjobboldali mozgalom.

László Balázs, az Identitesz elnöke arról beszélt, hogy az új egység és az új jobboldali létrehozását tűzték ki célul, amelyik szakít a múltba nézéssel és a politikai korrektséggel, ennek jegyében például a rendezvénnyel majdnem párhuzamosan zajló budapesti homoszexuális felvonulást erkölcsi fertőnek nevezte. Különösen fontosnak nevezte továbbá az etnikai önvédelmet, amit még a korrupció, az egészségügy, és az oktatás kérdésénél is előrébb sorol.

A rendezvény után kérdéseinkre válaszolva is elmondta, hogy az első és legfontosabb dolog a mozgalom számára, hogy e felé terelje a közgondolkodást, minden egyéb szakpolitikai kérdés csak ez után következhet. Ezt ők úgy nevezik, hogy „metapolitika”, ami László szavait idézve azt jelenti, hogy az „értékek és gondolatok világában való politikai küzdelem”. Azt nem tudja, mivel fogják mérni, hogy sikerült-e befolyásolni a közgondolkodást, de úgy gondolja: jó mérőszám lehet az, hogy hányan csatlakoznak a mozgalomhoz. Aminek az indulásával párhuzamosan az Identitesz egyébként a háttérbe vonul, sőt, egyenesen „titkossá válik”. A szervezet elnöke szerint ugyanis nagyon sokan támogatnák őket, de félnek, hogy kirúgják őket az egyetemről.

Tyirityán Zsolt is azt hangoztatta beszédében, hogy a valódi alfa és omega egy közösség számára az élettérért való küzdelem. Ezt, valamint a „sátáni liberalizmus” élettérből való kiszorítását nevezte a frissen létrejött, általa érdek-képviseletinek nevezett mozgalom céljának. Elmondta, hogy fontos, ha van a jelenlévőknek „fehér, európai” rassztudata, ehhez pedig azt tette hozzá, hogy ő nem gyűlöl senkit csak elvárja, hogy tartsa tiszteletben, hogy ő egy fehér európai és büszke magyar hazafi.

Eredetileg részese lett volna a szövetségnek az Orosz Mihály Zoltán vezette Érpataki Modell Országos Hálózat is, ám végül ez meghiúsult. Történt ugyanis, hogy a rendezvény előestéjén a kormánypárti Origo megírta, hogy Orosz Mihály Zoltán bejegyeztette a Rend és Igazságosság, azaz RIA elnevezésű pártot.

Tyirityán Zsolt a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy minderről ő is az Origóról értesült, és meg is döbbent rajta. Éppen ezért a Betyársereg vezetője lapunknak úgy fogalmazott, arra kérte Oroszt, hogy ne is jelenjen meg a rendezvényen. Hozzátette, hogy számos más szervezet jelezte már feléjük, hogy csatlakozna az érpatakiak helyére, de egyelőre nem kívánta megnevezni ezeket. Rákérdeztünk, hogy a Jobbik alelnökéhez, Toroczkai Lászlóhoz köthető Hatvannégy Vármegye Mozgalom esetleg nincs-e ezen alakulatok között, amire Tyirityán azt felelte, hogy a vármegyések szimpátiával figyelik a tevékenységüket, Toroczkait pedig a barátjának nevezte. A Jobbikhoz való viszonyukat pedig úgy írta le, hogy „nem szövetségesek, de nem is ellenségek”...

ÉVFORDULÓK ÉS SZÁMVETÉSEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.07.09.


Két év Bécsben, egy év Amerikában, tíz hónap Franciaországban – az eheti ajánló posztjait a számvetések kötik össze, hiszen mindegyik szerző kicsit visszatekintett a maga mögött hagyott időszakra.

„A gyerekek megkapták az év végi bizonyítványukat, ezúttal már mind a ketten normál tanulóként. Azaz mind a ketten elérték azt, amit két éve alatt el kellett, értékelhetően teljesítettek minden tárgyból, németből is a gimnáziumban. 

Felsőbb évfolyamba léphetnek.

Szép volt gyerekek!

A fiunk szeptembertől a gimnázium felső tagozatán folytatja, az angol, német és latin mellett kezdi az olaszt is. Ezúttal ő a jobb tanuló, de a lányunknak még mindig ott az a hátrány, hogy ő itt egy teljesen új évfolyamot kezdett nulla német tudással tavaly, tehát a környezet, nyelv és tananyag egyaránt új volt számára, míg a fiúknak nem.

No és persze mindketten irgalmatlan kamaszok is, de végre rengeteg barátja lett a lányuknak is, akik adott esetben fontosabbak voltak, mint a tankönyvek. Tulajdonképpen ezt sem bánom, hiszen a némettudásának a sok barátság is nagyon jót tett és igenis kamaszkorában egy gyerek legyen igazi lázadó kamasz. Pontosan tudja ő is, hogy jövőre már jobban fog menni minden.

Én is befejeztem az iskolát, és papírom is lett a német tudásomról, mellette önkéntesként dolgoztam a szakmámban (ezzel ausztriai gyakorlatot szereztem), plusz bébiszitterként némi pénzt is kerestem. V. szakmai tapasztalatban és anyagi elismerésben is haladt a munkahelyén.

Annak idején egy év próbaidőre terveztünk, majd ebből két év lett, a nyelv miatt.

Hogyan tovább? Maradunk.

Két nagy projekt áll még előttünk a nagyon közeli jövőben. Egyik az én elhelyezkedésem, a másik a lakás kérdése. Szeretnénk egy olyan lakást találni Bécsben, ami hosszabb távon is kényelmes mindnyájunknak, „szövetkezeti” (Genossenschaft) lakásba készülünk beszállni, reméljük mindkét dolog mielőbb sikerülni fog.

Szeretünk-e Bécsben élni?

Igen.”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!..
.

ITT OLVASHATÓ

A CÉLPONT A DEMOKRATIKUS ELLENZÉK

LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.07.09.


Miért éri meg a kormánynak, hogy több, mint 6 milliárdért bámulhassa Soros portréját?

Azt értem, hogy mindig kell az ellenség, de akkor már jobban megérné valaki itthonit kiszúrni, hiszen Soros nem indul a választáson.

Amit Orbán ír a Mazsihisznak a plakátok szükségességéről, az csak a szokásos cinikus hablaty. Ha el is hiszi, hogy Soros veszélyezteti a haza biztonságát, ugyan már hogy lehetne akár őt, akár a menekülőket plakátokkal megállítani?

Ha egy migráns meglát egy plakátot, ijedtében visszafordul?

És hány menekült jár a metró mozgólépcsőjén, ahová elriasztásul méterenként kitettek egyet?

Vagy ha Soros erre metrózik, majd jól elszégyelli magát? (Abba már bele sem megyek, mekkora egetverő hazugság, hogy Soros illegális bevándorlókat akar nálunk letelepíteni. A hvg.hu-n magyarul is olvasható a javaslata, lehet rajta vitatkozni, de éppen hogy közös határőrségről, a legálisan menedékjogot kérők közül a valóban veszélyben lévők kiválasztásának közös eljárási szabályairól, a fokozatos integráció érdekében a gazdasági bevándorlók számának csökkentéséről beszél.)

MÉLTATLANNÁ VÁLT ÁDER AZ ÁLLAMFŐI POSZTRA ? - MINDEGY, MERT ÚGYIS A NYAKUNKON MARAD

MAGYAR ÜGYVÉD BLOG
Szerző: Magyar Ügyvéd
20017.07.07.


Az „alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő (…) köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást” – azt tartalmazza az alaptörvény. Ha Áder János aláír egy, a hatályos szabályok nyilvánvaló semmibevételével elfogadott törvény, államfői alkalmasságának kérdése kétségkívül felvetődhet. Ám a jelenlegi rezsimben ennek semmilyen közjogi következménye nincs.

Mostanra kiderült, biztosan lesz elegendő parlamenti képviselő ahhoz, hogy eljárást kezdeményezzenek a köztársasági elnök tisztségétől való megfosztása érdekében. Csütörtökön – az MSZP után – Hadházy Ákos is bejelentette, hogy az LMP támogatja a Jobbikkezdeményezését, amely szerint az államfőnek mennie kellene, mert aláírta a plakáttörvényt. A jogszabályt ugyanakkor az Alkotmánybíróság előtt is megtámadják.

A Jobbik szerint „Áder János nem Magyarország, hanem Orbán Viktor köztársasági elnöke, aki akár az alaptörvény megsértésére, a szólásszabadság korlátozására is képes, hogy védje az Orbán-rezsim korrupcióját. A plakáttörvény aláírásával Magyarország a legfelsőbb szinten is letért a jogállamiság útjáról”.

A szocialisták azt közölték, hogy „Áder János fideszes pártkatona volt, és köztársasági elnökként is az maradt”. Ezért az MSZP csatlakozik a jobbikos kezdeményezéshez, igaz, ezt meg kell szavaznia a párt különféle testületeinek is.

A "lex csicskaként" emlegetett törvénymódosításról egy korábbi blogbejegyzésünkben – meg itt– írtunk. A jogszabály áterőltetésével – amelynek első változata kétharmados többség híján nem ment át – a Fidesz célja egyértelműen az volt, hogy a Jobbik nehezebben hirdethessen Simicska Lajos plakáthelyein. A lényeg az, hogy a költségvetésből támogatott szervezetek – ilyenek a pártok is – csak listaáron tehetnek közzé hirdetést, s ezt a listaárat a cég az illetékes hatóságnak köteles bejelenteni. Tehát Simicska nem adhatna árkedvezményt a Jobbiknak.

Súlyos probléma azonban, hogy a feles többséggel elfogadott javaslat a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény fogalomkészletének felhasználásával próbálja keretek közé szorítani a részben a választási eljárási törvényben szabályozott politikai kommunikációt egy harmadik jogszabályban, a településkép-védelmi törvényben. Mindez nem mellesleg érinti a pártok gazdálkodásáról szóló törvényt is, amit – és ilyen a választási eljárási törvény is, amely a kampányidőszakra a plakátok ügyében különös szabályokat tartalmaz – csak minősített többséggel módosíthatott volna a parlament.

Áder pedig a törvényt zokszó nélkül aláírta ezt a kodifikációs torzszülöttet. Az alaptörvényszerint viszont az „alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást”...