2016. szeptember 11., vasárnap

9/11: ERRE A NAPRA MINDIG EMLÉKEZNI FOGUNK

ORIGO
Szerző: TASNÁDI KATA
2011.09.11.


Tizenöt év telt el 2001. szeptemberi 11. óta, amikor az al-Kaida terroristái összehangolt támadást indítottak az Egyesült Államok ellen összesen négy utasszállító gépet eltérítve. A négy akcióból hármat sikeresen végrehajtottak: repülőgép csapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ két tornyába és a Pentagonba, megölve ezzel majdnem háromezer embert és megsebesítve még több mint hatezret. A később csak 9/11 néven emlegetett támadások hatásai jóval túlmutatnak a személyes tragédiákon...ITT OLVASHATÓ

EZ AZ ORSZÁG MINDEN EGYES LECSERÉLT FELESÉGEN ÉS SZÉPREMÉNYŰ SZERETŐN SÚLYOS PÉNZEKET BUKIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.09.11.


Orbán Viktor mostanság Kötcsén jelentette ki és be, hogy mind meghalunk, de még mielőtt halomra döglenénk, azelőtt élet-halál harc következik. És ha nem is, akkor is. Ez most az egyetlen sláger. Mivel rengeteg időnk van/lesz elemezni az elhangzott háborús beszéd apraját és nagyját, beszéljünk egy kicsit a politikai paletta aktuálisan legnagyobb, 61 éves Don Juan-jának viselt dolgairól.


Nem, nem Matolcsy György magánéletében, ágyában és párnái közt kívánok vájkálni. Nem érdekel, mert alapvetően magánügynek tartom, hogy elveszítette hites férj-jellegét, és egy közel 30 évvel fiatalabb nő miatt hagyja ott végérvényesen az asszonyt. Az pedig nem tegnap óta világos, hogy milyen ez a képmutató, erkölcstelen bagázs, az egész rothadó Európa számára példamutató, keresztény családi életével. Pontosan ilyen.

Ami szóra érdemes ebből a szerelmi afférból, már ha valóban az, hogy a Népszabadság Matolcsyék zátonyra futott házasságának említése nélkül – MNB-s pletykákról meggyőződni akarván – érdeklődött Vajda Zita MNB-munkatársról és a jegybank kvázi elszólta magát, midőn egyebek mellett azt állította: „Matolcsy György magánélete, a Matolcsy-házaspár válása magánügy.” Hogy mi köze ehhez Vajda Zitának? Már nem csak sima spekuláció: ő az a 32 éves nő, akiért Gyuri bácsi szíve hevesen dobog mostanság, bár valószínűleg a románc nem tegnap kezdődött.

A lényeg: Zitácska a Magyar Nemzeti Bankban nemzetközi szakmai titkárként dolgozott 2016. május 2-ig. Munkabére bruttó 1 730 000 Ft., nettó 1 150 450 Ft. volt. Párhuzamosan az egyik Pallas Athéné alapítvány (PADI) kuratóriumába is bekerült, illetve egy alapítványi cég, a Vízház Zrt. igazgatóságának is tagja lett, nem utolsó sorban Tolcsy bácsi külföldi útjait szervezte és gyakran utazott együtt szeretőjével a jegybank elnökével. Nem lehet véletlen, hogy korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumban is Gyuri bácsi mellett ténykedett és hasonlóan hasznos munkát végzett. A merő nem véletlenek sorában fontos állomás, hogy Matolcsy 2013 március 4-én lett MNB-elnök, Vajda Zita március 6-ától pedig már az MNB-alkalmazottja volt.

Mindketten rajonganak a keleti vallásokért és a keleti kultúráért. Zitánk – aki egyébként a havi 1,1 millióért felsővezetői nemzetközi tárgyalásokat, nemzetközi utazásokat készített elő, részt is vett e tárgyalások egy részén, valamint a nemzetközi szakirodalomban új írásokat, könyveket kutatott fel és mutatott be a jegybanki vezetők részére – ashtanga jógát oktat egyebek mellett jegybanki alkalmazottaknak is heti kétszer. 2012-ben fél évet Indiában töltött, amiről blogot is írt, amit a róla és szerelmetes főnökéről szóló hírek megjelenése után átállított nem nyilvánosra, miként a Facebook-oldalát is törölte. (Szerencsére a Google nem felejt, úgyhogy akit érdekel ITT megtalálja az indiai kalandokról szóló élménybeszámolót.).

Ez persze nem a teljes történet: mint kiderült, Vajda Zitának is megvan a maga kis népes családja. Egyetlen kedves édesanyja, Vajda Péterné valamennyi Pallas-alapítvánnyal szerződésben állt (részleteket ITT lehet olvasni), miközben a testvére, Vajda Kitti két trafikcégben is érdekelt volt.

Az az igazság, hogy az sem lenne ennél megnyugtatóbb, ha Matolcsy Gyuri esetleg Polt Péter feleségét szereti el, vagy Schmidt Máriával kuszálódik össze szerelmileg. A legnagyobb probléma mégiscsak az, hogy ennek a titkosított, jellegét elvesztett milliárdokkal szórakozó harácsolóbajnoknak sem a válása, sem a szerelembe esése nem lehet magánügy ebben a fenékig tejfel kereszténydemokráciában...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY ÉPÍTÜNK LAKHATÁSI MOZGALMAT MAGYARORSZÁGON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Udvarhelyi Tessza
2016.09.11.


A Város Mindenkié 2009 óta dolgozik azon, hogy a hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek szavát meghallja a mindenkori hatalom. Noha a kezdetek óta több száz tagunk volt már és több ezer emberrel kerültünk közvetlen kapcsolatba ügyeik megoldása érdekében, a csoport aktív magja ma kb. 50 főből áll. A tagok kétharmada hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt vagy lakásszegénységben élő ember, egyharmadunk pedig ún. szövetséges, azaz többé-kevésbé biztos lakhatással rendelkező jellemezően magas kulturális és társadalmi tőkével rendelkező aktivista.
Bár voltak kisebb és nagyobb sikereink, amit biztosan elértünk az elmúlt hét évben az az, hogy a lakhatás ügye a feledés homályából egy mindenki számára nyilvánvaló problémává vált, amire a politika és a társadalom is kénytelen válaszokat adni. Az államhatalom egyelőre diszfunkcionális válaszokat ad (vagyis nem tesz semmit azért, hogy a lakhatási válság enyhüljön, sőt esetenként mélyíti is azt), viszont úgy tűnik, hogy a társadalom egyre több tagja válik érzékenyebbé és tudatosabbá ebben a kérdésben. A feladatunk most az, hogy elérjük, hogy ez a megnövekedett érzékenységet és tudatosságot a hatalomban lévők is a magukévá tegyék és megfelelő lakás- és szociálpolitikával csökkentsék a hajléktalanságban és a lakásszegénységben élők számát, valamint megelőzzék a lakásvesztést és a hajléktalanná válást.

A Város Mindenkié kezdettől fogva tudatosan építkező szervezet, és fejlődése különböző szakaszaiban eltérő növekedési modelleket követett.

Kezdetben az észak-amerikai közösségszervezők által bevezetett ún. koncentrikus körös modellt követtük, amelynek a közepén a „kemény mag” van, amit érintett és szövetséges emberek egyre lazábban kapcsolódó tömege vesz körül koncentrikus körökben. Itt a cél, hogy miközben a mag növekszik, növekedjen az önkéntesek, szimpatizánsok és támogatók száma is, így generálva tömegbázist és jelentős társadalmi hatást. Ennek a modellnek a határait egy pár évvel ezelőtt látszólag elértük: a magba tartozó emberek száma már úgy tűnik, hogy nem tud jelentősen növekedni, miközben egyre többen (akár több tízezren is) vannak, akik lazán kapcsolódnak hozzánk, de nem feltétlen vesznek részt a munkánkban. A kihívás, ami előttünk áll, hogy a magon túli embereket a Facebook-lájkokon túl is aktivizáljuk.

A növekedés második modellje az ún. sejtesedés, amivel a célunk az, hogy az AVM több hasonló felépítésű, de különböző méretű koncentrikus körök sorozatából álljon, amelyek adott téma vagy földrajzi terület szerint szerveződnek. Az ilyen sejtek megalapítására tett kísérletünk sikere, hogy
ma már Pécsett is működik A Város Mindenkié, elindult az Együtt a lakhatásunkért csoport és ma már a Hős utcában is szervezkedünk.

A feladatunk, hogy még több ilyen sejtet hozzunk létre vidéki városokban és különböző témák körül (pl. lakcím problémák, albérlők nehézségei) és ezzel a lakhatási szegénységben érintett emberek tömegeit mozgósítsuk a közös ügyünkben.

A növekedés harmadik modelljének elindításakor íródott a már fent említett cikk is, amikor arra tettünk kísérletet, hogy azokat a már létező lakhatási szervezeteket és érintetti csoportokat fűzzük közös szövetségbe, akiket a lakhatási válság közvetlenül érint (pl. romák, fogyatékkal élők, bevándorlók). A cél az lett volna, hogy a különböző megközelítésű, módszerű és habitusú szervezetek koordinált módon lépjenek fel a lakhatáshoz való jogért vagy legalább a felelős állami lakáspolitikáért úgy, hogy nem ellenzik, hanem elismerik a különbségeiket és mindenki megtalálja a neki illő szerepet a szövetségben. Noha ennek a próbálkozásnak lett pozitív hatása a szervezetek közötti együttműködésekre, utólag úgy tűnik, akkor még nem állt készen sem az AVM, sem a magyar civil szféra...

A negyedik modell, ami kifejezetten sikeresnek bizonyult, az AVM szellemiségét és módszertanát követő, de autonóm módon működő szervezetek hálózatának kialakítása. Ezt a megközelítést az élet szülte és nem feltétlen tudatos tervezés, noha miután felismertük ezt a folyamatot, tudatosan ápolni és szorgalmazni kezdtük...

ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR JÁNOS ÉS AZ ÚJ TRIANON

SZIGETVÁRI VIKTOR BLOGJA
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.09.11.


Lázár János kioktatta a makói plébánost, aki az emberség nevében mert megszólalni saját püspökkarának hallgatásával szemben. Majd pedig új Trianonnal riogatott a főminiszter a népszavazás kapcsán. Amikor az emberek jogos aggodalmait kezeletlenül hagyó, sőt, súlyosbító, tolvaj Fidesz kioktat egy katolikus papot, az minden rezdülésében erkölcsi szégyen.
 

Lázár szerint a menekültek befogadása új Trianonhoz vezet, mert a nemzetiségi sokszínűség önmagában vezetett Trianonhoz. Buta, nacionalista hazugság ez.
Mintha a rabszolgák lettek volna az amerikai polgárháború okai. Mintha Koszovó puszta léte önmagában indok lett volna az etnikai tisztogatásokra. Mintha a német zsidók társadalmi helyzete okozta volna a Soá borzalmát a gazdasági válság idején.
Nem. Nem Magyarország soknemzetiségűsége okozta Trianont.
A világ tele van konfliktussal, és nem mindenből lesz történelmi, emberi tragédia. Akkor sem, ha valamit évszázadok alatt sem sikerül csillapítani, és vannak fájdalmas sérelmekben gyökerező, feldolgozatlan alapjai. A kihívást jelentő, konfliktusos adottságokat és a történelmi okokat összemosni nacionalista hazugság.

A nehéz adottságokra való kizárólagos hivatkozás gyáva önfelmentés.

Nem mi, hanem ő, valami vagy valaki más a velünk történő bajok oka – sugallja Lázár. Mi csak kiszolgáltatottak vagyunk, és hánykolódunk a tengeren. Ugyan már.
Trianon, polgárháború, etnikai tisztogatás – mind-mind a konfliktusok meg nem oldásából, a nacionalista önzésből, a politikusok által szított gyűlöletből fakadtak. Az együttélési konfliktusokat lehet csillapítani, lehet enyhíteni, és közben nem kell letagadni az emberi természetünkből fakadó érzéseket, félelmeket. Legyen bár túlzó a büntetés, de a katonai hibák mellett a 19-20. század fordulójának magyar politikai elitje és társadalma is sok rosszat tett a magyarországi nemzeti kisebbségekkel, ami oka volt a történteknek...
 

(VIDEO) AMERIKA NEM SEGÍT A SZEGÉNY ORSZÁGOKNAK, HANEM ELSZÍVJA TŐLÜK A SZAKKÉPZETT MUNKAERŐT

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.09.11.


Ezt a videót még régebben láttam, de most az október-i [tudta?] Népszavazás alkalmával újra felszínre került. Hihetetlenül fontosnak és jónak tartom ezt a videót, mivel faék egyszerűséggel és szemléletesen mutat rá a valódi problémákra!
 
 
Nagyon fontos, hogy még véletlenül sem szabad összekeverni az európai migrációs válsággal, hiszen ugyan alapjaiban ugyanaz a probléma forrása, mégis lényegi pontokban eltérő:
 
 
 • Nem a világ választotta önszántából a migránsok befogadását
 • Nem tudják jelenleg kontrollálni a tömegeket
 • A migránsok jelenleg nem a mélyszegénységből, hanem a háború elől menekülnek
Mégis azt gondolom, hogy olyan gondolatokat oszt meg velünk az előadó, amire a legtöbben nem is gondoltatok még soha, más szemszögből világítja meg a problémát...
 

MIRE FIGYELÜNK AZ ELSŐ TALÁLKOZÁSNÁL?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M.Révész Zsuzsa
2016.09.11.


Vajon mi az, amit egy szempillantás alatt, mintegy tudattalanul felmérünk, ha találkozunk egy ismeretlennel? Érdemes-e minden áron jó benyomásra törekednünk?

Amy Caddy, harvardi professzor és munkatársai első benyomással kapcsolatos kutatásainak eredményéről a
Presence címen kiadott könyvben olvashatunk bővebben.

Amikor először találkozunk valakivel, két szempontból vizsgáljuk a másikat:

Megbízható-e?
Kompetens-e?

Az emberek többsége azt hiszi, hogy a kompetencia, a hozzáértés a döntő faktor, de a kutatások azt bizonyították, hogy a megbízhatóság, a melegszívűség sokkal fontosabb. Cuddy professzor szerint az evolúció során, a túlélés szempontjából alapvető volt a másik ember veszélyességének/megbízhatóságának felbecslése. Lényegesebb volt annak eldöntése, hogy vajon a másik meg fog-e ölni, szemben azzal, hogy például milyen ügyesen tud tüzet rakni.

Ez nem jelenti azt, hogy a kompetencia nem fontos, de csak második szempontként vesszük számításba.

Legszimpatikusabbnak azok az emberek tűnnek, akiket megbízhatónak és ugyanakkor kompetensnek is vélünk.

Vigyázat! A jó benyomásra törekvést nem szabad túlzásba vinni!

Úgy tűnik, első találkozáskor nem célravezető a hozzáértést, kompetenciát előtérbe tolni, fitogtatni, ehelyett inkább barátságosan, nyitottan, bizalomtelien érdemes hozzáállni a másik emberhez. Ha ezek után derül fény a szakértelmünkre, az csak hozzáad személyiségünk megbecsüléséhez. Természetesen ezt az alaptételt módosíthatják olyan speciális szerephelyzetek, amikor kifejezetten a szakértelem miatt kerülünk kapcsolatba valakivel. A vízvezetékszerelőtől nem elsősorban a nyitottságot várjuk el - bár előnyös, ha rendelkezik vele - hanem azt, hogy értsen a munkájához. Egy barátságosan, de rosszul megszerelt vízcsap bosszúságot okoz, s nem növeli a szerelő iránti bizalmunkat.

Ha folyton az zakatol a fejünkben, hogy mások mit gondolnak rólunk, bizonytalanná, görcsössé válhatunk. Fontosabb lesz a megfelelés mások vélt vagy valós elvárásainak, mint a saját érzéseink...
 

KIHASZNÁLT TÉVÉNÉZŐK

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilonka
2016.09.11.


Szeretnek önök azért fizetni, ami nem is kell az életükhöz? Szerették volna, ha megkérdezik, hajlandó-e plusz pénzt perkálni két televíziós csatorna műsoraiért? Én nem szeretnék, de nem kérdeztek meg. Kötelező.
Eddig elkerülte a figyelmemet a galád döntés: kormányrendelet szerint a TV2 és az RTL Klub programdíjat szedhet a szolgáltatóktól a legnézettebb műsoraiért. Naná, hogy a szolgáltató tovább löki a labdát, és a plusz költséget kifizetteti velünk. Emelkednek a televíziós előfizetési díjak. A kormányrendelet 2016. április 25. napján életbe lépett: a tévécsatornák sokmilliós nagyságrendű összegeket zsebelhetnek be a szolgáltatóktól, például van, akivel már megszületett a megállapodás. Én egyről tudok: a két fizetős csatornáért – RTL Klub, Tv2 – havonta plusz 370 forintot kell fizetni.

Nem előre lépünk, hanem hátra, hiszen a nyugati országokban azért a csatornáért fizet az ember fia, lánya, ami érdekli, amit kiválaszt, mert szívesen nézi. Nálunk ránk erőltetik, fizettetik azt, amit nem akarok, nem érdekel. Most őszintén, miért gondolják, hogy ezért a műsorért az ország nagy része körmöt rágva ül le a képernyő elé?

...Játszadoznak velünk a televíziós csatornák, nekünk pedig szavunk sincs, nekünk, akik eltartjuk azokat. Az állami tévékről sem lehet semmi értékeset írni. Ott, ahol azon verik a mellüket, hogy a foci Eb idején magasan ők voltak a legnézettebbek. Hát, ki a ménkű, ha nem volt más? Sajnos. Az olimpiai közvetítésekkel is megpróbáltak dicsekedni, de nagy kár volt, mert ennyire lapos, szakmaiatlan stáb még nem közvetített a legnagyobb sporteseményről.

Kihasználnak bennünket, nem nagy titok, hogy milliók egyetlen szórakozása a televízió. Amit kapnak, azt nézik. Mondják szemrebbenés nélkül a programigazgatók, azért, mert erre van kereslet. Ugyan, ha egy könyvesboltban csak ponyva áll a polcokon, akkor is fogy belőle, veszi az olvasást szerető.

Megmondom őszintén, nekem ma már egyre nagyobb luxus fizetni a televíziózásért, mert a csatornák 90 százaléka nem érdekel, de a sportműsorok, egy-két közéleti kertévé tartja bennem a kíváncsiságot. Még.

Csak az a rengeteg bóvli dühít, és akkor még pluszban is fizessek érte. Pofátlanság.


ITT OLVASHATÓ

NEHOGY BECSÁMPÁZZON VALAMI PROLI ÉS BELEZABÁLJON ROGÁN CECÍLIA SAJÁT KEZŐLEG NYÚJTOTT MÁKOS CVEKEDLIJÉBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA, DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.09.11.


Kötcsén összegyűlt az új elit és polgári pikniknek álcázták magukat. Vittek házi sütit, kannásbort is talán és roppantul elégedettek mindazzal, amit elértek.

Ezen nem is csodálkozom, ha Orbán, Rogán, Matolcsy és a többi – közpénzben dúskáló – anyagi helyzetére gondolok. Ott volt természetesen a vezér is és hihetetlen beszédet nyomott ki magából, ahogy az neki szokása. Egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy senki nem röhögi el magát a dakota közmondásoktól az apokaliptikus jóslatokig ívelő baromságtenger hallatán. Hiába, valóban van az a pénz.

Nézzük, mi okosat mondott Orbán Viktor, aki láthatólag már nem elégszik meg azzal, hogy világvárost épít a szülőfalujából és az sem teszi már boldoggá, hogy egyedül dönt minden országlakó jövőjéről, valamint múltjáról. Igaz, hogy lassan az ország kifosztása csúcsra járatódik, most tervezik a szeszesitalok forgalmazásának és a gyógyszer-nagykereskedelemnek az államosítását. Majd lesz egy jó ember, aki kézbe veszi ezeket. Mészáros Lőrincre, esetleg Vajnára gondolok, de lényegében mindegy. Más lerabolható nem igazán maradt.

Ezért aztán a miniszterek elnöke ráfordult az Európai Unióra. Nem most lett neki az az elképzelése, hogy elfoglalja Európa trónját, már jó ideje dolgozik ezen. Senki nem tett annyit az Unió bomlasztásáért, mint ez az elvetélt focilegenda, de mostanra odáig súlyosbodott az állapota, hogy ezt ki is hirdeti. Nyíltan szembefordul a közösséggel, magával rángatva az országot is, mert tízmillió hülye mégiscsak több, mint egy darab.

Miután a polgárinak, valamint pikniknek keresztelt ökörsütés ökörködés szigorúan zárt körű volt (nehogy becsámpázzon valami proli és belezabáljon Rogán Cecília saját kezűleg nyújtott mákos cvekedlijébe), természetesen csak a baráti (közpénzből zabáltatott) sajtó lehetett jelen. Az egyik kedvencem ebben a műfajban le is hozta a főnök monológját, vagy annak fontosabb elemeit. Érdemes elolvasni, lehetőleg még ebéd előtt. Közmunkások, munkanélküliek és minimálbéresek ebéd helyett fogyaszthatják...

ITT OLVASHATÓ

REMÉNYTELENSÉG

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.09.10.


Itt van hát ő is, megérkezett erre a világra a héten. Neki nem volt bájos kis üdvözlőkártyája, nem volt róla boldog hír sem a facebookon, pár perccel vagy órával a születése után, az anyja, vagy a család valamelyik tagjának a kezében. Nem tudjuk azt sem, mennyi volt a súlya, túl nagy nem lehetett, az anyuka hasa nem domborodott túlságosan, nem is gondoltuk, hogy ennyi idős terhes már. Az asszonynak ez volt az ötödik szülése. A kórházból a csecsemőt nem adták ki neki, onnan egyenesen nevelőszülőkhöz került.


Sajnos, a hírt mi is későn kaptuk. A család a kapcsolatrendszerünk perifériáján van, néha előkerült az asszony, próbáltunk segíteni, ha nagy volt a baj, de azon a településen nem tudjuk még működtetni a fejlesztő segítségnyújtás rendszerét, nem tudunk elég lehetőséget adni az elmozdulásra, közösségfejlesztésre, így náluk csak a kríziskezelés maradt. Alkalmanként.

Talán, ha hamarabb tudjuk, hogy az újszülött érkezéséhez nincs semmi. Talán ha ő is hamarabb belegondol, hogy így nem lesz jó, és még szól nekünk, időben, nem akkor, mikor a kórházban közlik vele a tényt. Talán, ha a családsegítő hamarabb jelez nekünk, hogy észlelte a gondot, és baj lesz. Csak egy-két nappal hamarabb, annyi elég lett volna nekünk. Megoldottuk és mentoráltuk volna. Mint a többit. De nem tette.

Azt hiszem, ez a legkegyetlenebb, így csinálni. Odamenni a kórházban hozzá, és közölni vele, hogy bár megszülte, nem viheti magával a kicsit. Hogy mehet haza, egyedül. Mert ezt meg lehetett volna oldani. Meg kellett volna próbálni megoldani. Másképp. Nyilván jogos volt a meglátásuk: nem volt megfelelő a körülmény az újszülöttnek. De akkor sem így kellene. Ilyenkor látom, hogy a prevencióra mennyire nincs figyelem. Hogy a beavatkozásokban nincsen fejlesztés, csak hatósági eszközök.

És innen megindul az egész folyamat, hiszen ha egy gyerek fejlődéséhez nem megfelelőek a feltételek, akkor nem azok a másik négynek sem. Szerencsére a Gyámhivatallal meglevő jó kapcsolatunk, és a vezető erős empátiája fékez kicsit, türelmet kapunk, és kérik is, próbáljunk segíteni, mert nem szeretnék kiemelni a többit is.

Próbálunk hát nekifutni az ügynek. Először megnézzük, mi a helyzet a házban, változott-e valami a korábbi ismereteinkhez képest. Víz a közkúton, villany sincs, nemrég kötötték ki, tartozás miatt. Albérletben laknak itt egyébként, a tulaj valahol Pesten él, valakinek fizetnek itt nyilván, ezeket a szálakat követni szinte lehetetlen. Mégis, gyorsan sikerül kideríteni a tulaj kilétét, telefonszám is van hozzá. Kell, mert itt rögtön jön az első nehézség, ugyanis, bár régóta itt élnek, nincsenek bejelentkezve. Rémlik most, hogy régebben már volt ezzel gond, több családnál is, itt a faluba költözés megállításának eszköze lett ez, húzni az időt, hátha elmennek azok, akik idejönnek, vagy az uzsora, vagy más elől menekülve, gyerekekkel, minden nélkül. Mert az itt élők nem szeretnének több betelepülőt, akik csak a problémákat hozzák. Mást nem. De lakcímkártya nélkül (és persze albérleti szerződés nélkül), nehéz lesz újra áramot varázsolni, és nem jár nekik más sem, még a közmunkába sem tudnak bekapcsolódni. Nem is értem, óvodába, iskolába hogy tudtak így járni. Neki kell hát látni, legalizálni az ittlétüket, hogy becsatornázhatók legyenek a rendszerbe
...

ITT OLVASHATÓ

ARCCAL A NEMZETI BESÚGÁS RENDSZERE FELÉ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.09.10.


Az Uber után az állam a telekocsizást szemelte ki. Elvégre valamivel garantálni kell az államilag kedvezményezett taxisok lelki nyugalmát. Azonban ez így mégsem a teljes kép. Még a környezetvédelmi és egyéb szempontok mentén sem. A telekocsizás ellenőrzése egy másik vetülettel is bírhat. A Nemzeti Besúgás Rendszerének kialakítása jegyében.

Mely rendszerépítés nem egészen új. Már három évvel ezelőtt is
mondtak fel úgy tanároknak, hogy az ok a nem teljesen átszellemült ábrázat volt. Ami azt is jelenti, hogy az iskolai rendezvényen volt olyan, aki szükségesnek érezte a másik megfigyelését. Majd besúgását. Az pedig, hogy a sajtó egyik munkatársát az ÁVH módszertanát idézve szerették volna beszervezni, szinte csak tegnap volt. A kettő között pedig akár teljes ív is kirajzolható. A pedagógusok kölcsönös értékelésétől az Uber az adóhatóság ismerten gerinctelen, nem egyszer szándékosan provokatív ügynökeinek, bocsánat, munkatársainak fellépéséig elég széles ívet húz maga után a szociológiai rombolás rakétája. Nem interkontinentálisan, hanem lokálisan. Nem ballisztikusan, de olykor mégis halálosan.

A történelem ugyanis nem szűkölködik öngyilkosságba kergetett szereplőkben. A munkatársi, közösségi, környezeti körök szétzúzása ugyanis nem egy esetben a személyiség szinte teljes széteséséhez vezethet. Ami ellen sokszor az egyik legbiztosabb menekülésnek látszik a kimenekülés a helyzetből. Mikor merre. Ha lehet, másik munkahelyre, ha lehet másik országba. Ha egyik sem, akkor olykor egy másik létsíkra. Mert nem mindenkinek állnak rendelkezésére kormányzati pszichiáterek, és vele a
titkolt leletek. De ez nyilvánvalóan csak következmény. Annak a következménye, amikor visszaépül az a rendszer, hogy ember embernek nem farkasa, hanem potenciális besúgója, feljelentője, megfigyelője lesz. S amely rendszerrel kapcsolatban nem árt megjegyezni azt, hogy sosem jöhetett volna létre, ha nincs egy kritikus tömegtámogatása. Miközben persze tudjuk: a besúgói hálózat pont azt szolgálja, hogy az egyszer megszerzett hatalmat ne lehessen alulról, és hatékonyan kikezdeni...

ITT OLVASHATÓ 

FÉLÉVES A TÖRVÉNYELLENES ORSZÁGOS VÁLSÁGHELYZET

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.09.09.


Március 9-én hirdetett országos migrációs válsághelyzet a kormány, amelyet múlt héten újabb fél évvel hosszabbított meg. A déli megyékben egy éve vannak hatályban a rendkívüli szabályok, noha 11 hónapja már nem teljesülnek a törvényi feltételei a válsághelyet fenntartásának. A kormány tíz évre titkosította az indokokat.

A kormány a szerbiai határzár hatályba léptetésének napján, 2015. szeptember 15-én vezetett be „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”. Migrációs válsághelyzetet hirdetettek rendeletileg Csongrád és Bács-Kiskun megyében, majd szeptember 18-án Baranyában, Somogyban, Zalában és Vasban is.

A migrációs válsághelyzet jogintézményét a menedékjogi törvény módosítása tette lehetővé. Ezek szerint „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet rendelhető el:
 • ha a menedékkérők száma
  • egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, vagy
  • két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt, vagy
  • egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja;
 • ha a tranzitzónákban tartózkodók száma
  • egy hónap átlagában a napi ezer főt, vagy
  • két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt, vagy
  • egy hét átlagában a napi kétezer főt meghaladja;
 • bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény kialakulása (pl. zavargás, erőszakos cselekmények), amely valamely település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti.
Ezeket a határértékeket tavaly október 17., a horvát határzár beüzemelése óta meg sem közelíti az országba belépő migránsok száma. Mégis a kormány idén márciusban indokolhatatlanul országosan kiterjesztette a válsághelyzetet, amelyet már a rég le kellett volna fújnia. Múlt héten aztán, rátronfolva az eddig is abszurditásokra, mielőtt végleg kimúlhatott volna, újabb fél évvel hosszabbították meg „migrációs szükségállapotot”...

ITT OLVASHATÓ

100 EZER FORINTRA BÍRSÁGOLTÁK A LIGETVÉDŐ KÖZMUNKÁST, 18 NAPRA KELL FOGHÁZBA VONULNIA

KETTŐSMÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.09.10.


18 nap fogház – ennyi járt gyorsított eljárásban annak a ligetvédőnek, aki kordont bontott még a nyáron. 100 ezer forintra büntették meg, garázdaságért kell bűnhődnie. Mondjuk annak speciel örülhet, hogy két napot már leszámoltak a büntetéséből, amit az előzetesben töltött.

Raffael József júliusában ott volt, amikor a Ligetvédők kidöntötték az OSB lapokat a Kertem kerítése mentén. Adatait a rendőrök felírták, de őt magát nem vitték be a fogdába. Néhány nappal később azonban a II. János Pál pápa téren igazoltatták, ekkor már kattant a bilincs, nem sokkal később pedig a Fővárosi Törvényszék gyorsított eljárásban tárgyalta az ügyét – az ítélet szerint a kordonbontással garázdaságot követett el, szabálysértéssel „megúszta” az ügyet. 100 ezer forintos bírságot kapott, de az ítélet szerint ezt a Nagy Ignác utcai Büntetés-végrehajtási Intézetben kell leülnie, potom 18 nap alatt. A könnyítés annyi, hogy a 20 napból (egy ugyanis 5000 forintot „ér”) kettőt elengedtek, mivel ennyit előzetesben már leült. Az ítélet ellen fellebbezett, a Kúria azonban elutasította a kérelmét, amelyben szó szerint azt írta: „Nem vagyok bűnöző.” Szeptember 13-án, reggel 9 órakor kell bevonulnia.

A dolog persze, nem ilyen egyszerű. Hogy Józsinak ilyen hirtelen döntöttek az ügyéről, abba valószínűleg belejátszott az is, hogy 2012-ben már volt egy ügye, ami miatt a rendőrség kereste. Az szintén szabálysértési eljárás volt, ugyancsak garázdaság miatt büntették meg, egy munkatársa lecigányozta, ő pedig arcon ütötte ezért. Az esetről videófelvétel is készült. Az akkori büntetése 120 óra közhasznú munka volt, ennek egy részét az Üdvhadseregnél ledolgozta, ám a pártfogója ezt utólag nem igazolta. Ezért a rendőrség továbbra is kereste, most pedig a két ügyet összevonták.

Hogy 2012 óta hogyan nem találták meg? Vélhetően azért, mert az akkori iratokban a nevét éppúgy elírták, ahogy a lakcímét is. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy 120 óra helyett 120 napnyi büntetést tüntettek fel (véletlenül) a papírjain. Józsinak nincs amúgy sem állandó lakhelye: átmeneti szállókon húzza meg magát, amikor van rá lehetősége.

A lényeg tehát, hogy Józsi azóta is dolgozik, közfoglalkoztatottként. Hol karbantartó (például a rendőrségen), hol kertész, vagy ami éppen akad.

Most azonban kissé megnehezítette a dolgát ez a hirtelen bevonulás. Nemrég ugyanis került volna új munka számára, csakhogy a fogház miatt halasztást kellett kérnie, mert nem tudna a megadott időben kezdeni. Csakhogy emiatt a munkaügyi hivatalban is akadt problémája: mivel a hivatal szerint visszautasított egy közfoglalkoztatotti állást, megvonják tőle a 22 ezer forintnál alig több juttatását, ami munkanélküliként járna neki. Elég nagy veszteség. De Józsi azért abban bízik, hogy miután kijön a fogházból, megkapja azt az állást, ahová eredetileg felvették.

A szabálysértés ugyanis nem jelent priuszt – az viszont tény, hogy ezzel a „renoméval” nem lesz könnyű helyzetben. Egy dologban viszont biztos: bármi is lesz, miután elhagyja a fogházat, biztos, hogy visszatér a Ligetvédőkhöz.

Hogy miért csinálja?


ITT OLVASHATÓ

VILLANÁS

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2016.09.10.


Árpikám?
Parancsolj, Főnök!
Igen, azt szeretek. Most hallottam, hogy az észak-koreaiak atomot robbantottak.
Idáig nem hallatszott. Meg amúgy is eléggé hangos a zene itt, Ibízán.
Kiabáljak?

Ha gondolod, Főnök. De nem csináltam semmit!
Na! Mondd, van nekünk is atombombánk?
Hivatalosan nincs.
És nemhivatalosan?
Hát, a Kövér Laci 1988-ban vett egyet pálinkáért a szovjet csapatoktól. Egy nagyon részeg százados volt a szovjet csapatok. A Laci eredetileg szimatszatyrot akart volna venni, mert az menő volt akkoriban, és rá lehetett írni golyóstollal mindenfélét, de a szimatszatyrokat mind megvette előle a Gyurcsány. Úgyhogy atombombát vett. A pincében tartja, úgy hívja, Turulököl.
Igazi atombomba?
Háta szakértői vélemény szerint, idézem, ez egy lyukas gulyáságyú, amiről lelopták a kerekeket. De ez, ugye, csak vélemény, bár véleménynek nem volt olcsó.
Működik?
Az MTA Atomfizikai Tanszékének hatástanulmánya szerint a vizsgált objektum pillanatnyilag a schrödingeri kvantum-szuperpozíció helyzetében található; ebből a piros gomb megnyomásával lehetne kibillenteni, hiszen akkor kiderül, hogy képes-e eleget tenni a megfelelő elvárásoknak. Ez sem volt olcsó tanulmány, de a Filozófiai Szakcsoport különvéleménye sem, amelyt szerint definiálni kell a pillanatnyilagszó adekvát jelentését, hiszen az idő: pénz, és persze a végén ott is van, hogy mennyi.
Egy kurva kukkot sem értek az egészből. Hány megatonnás?
Baromi nehéz. A múltkor a Laci lement a pincébe kötélért, és rábillent a lábára. Két hétig üvöltött az LMP-vel a Parlamentben...


ITT OLVASHATÓ

MIGRÁNCS

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.09.11.


Kicsi színes következik. Szó szerint színes.

Szolnokon vagyunk épp a Korrupcióirtó Népszavazás országos aláírásgyűjtésével. Este 8 körül odajött a demonstrációs sátrunkhoz egy színesbőrű férfi, kis gyermekével kézenfogva. Odaadott egy tárcát. A tárcában egy budapesti férfi összes személyes irata volt. És több mint 150 ezer forint. Ezt már onnan tudjuk, hogy a sátrunkhoz közel posztoló, tüntetésünket biztosító rendőrhöz vittük a tárcát, hivatalos jegyzőkönyv, miegymás.
A színes bőrű férfi a gyermekével azok közé tartozik, aki Orbánék szerint született veszélyforrás: bűnöző, terrorista, miegymás. Valszeg tudott volna mit kezdeni 150 ezernyi forinttal, meg rengeteg személyes irattal. És Ő valóban kezdett is. Odahozta az első komolynak tűnő helyre, mivel Szolnok központi terén állunk, mindenféle lobogóinkkal, azt gondolta: a sátrunk ez a hely. Eszerint is cselekedtünk, a valóban hivatalos személy is, felvéve a jegyzőkönyvet, átnézve, és rögzítve, hogy kié a cucc.

Várjuk a sátorhoz a budapesti férfit. Gondolom megköszöni majd a migráncsnak. Ha esetleg ahhoz a 80 %-nyi magyarhoz tartozik, aki migráncsozza a nyomorult menekülteket - ennyit mondanak a közvéleménykutatók - akkor vegyük úgy: mi megköszöntük helyette. És a nevében. És mindannyiunkéban. Mert emberek vagyunk.

Mint a migráncs.


ITT OLVASHATÓ

MATOLCSY GYÖRGY VÁLIK. A VÁLÓOK EGY KICSIT SOKBA KERÜL AZ ADÓFIZETŐKNEK

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Baksa Roland–Spirk József–Varga G. Gábor
2016.09.11.


...Meglepő választ kapott a Népszabadság a Magyar Nemzeti Banktól: „Matolcsy György magánélete, a Matolcsy-házaspár válása magánügy."

A válasz, amellyel a jegybank maga ismerte el, hogy az intézmény elnökének, Matolcsy Györgynek és feleségének, a balatonakarattyai polgármesternek, Matolcsy Gyöngyinek a házassága zátonyra futott, azért különös, mert a kérdésben szó sem voltok a házaspár válásáról.

Vajda Zita jegybankban betöltött pozíciója, feladata és juttatásai felől érdeklődtek  a lap munkatársai, mert szerepe és fizetése a jegybanki dolgozók körében jó ideje beszédtéma. Munkaköréből kifolyólag gyakran utazik együtt Matolcsyval, ráadásul az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumi tagja, és egy olyan cég igazgatósági tagja, amelyet az alapítvány hozott létre. Márpedig az alapítványokhoz, illetve azok cégeihez bizalmi emberek sora került a megalapításuk óta eltelt durván két évben.

A kérdés  így szólt: Vajda Zita mikortól meddig, milyen beosztásban dolgozott a jegybankban, mi volt a feladata, és ezért a munkáért mennyi jövedelem (bér, egyéb juttatás) illette meg? Ott dolgozik-e még ma is? A válasz pedig a következő: „Kérdésére tájékoztatjuk, hogy Vajda Zita a Magyar Nemzeti Bankban nemzetközi szakmai titkárként dolgozott 2016. május 2-ig. Munkabére bruttó 1 730 000 Ft., nettó 1 150 450 Ft. volt. Matolcsy György magánélete, a Matolcsy-házaspár válása magánügy."

Vagyis a jegybanki válasz összefüggésbe hozza Matolcsyék válását Vajda Zitával.

Tény, hogy Matolcsy György és Vajda Zita életében több a közös pont. Az 1984-ben született, vagyis az idén 32 éves Vajda Zita még akkor került a Nemzetgazdasági Minisztériumba, amikor a most 61 éves Matolcsy volt a tárcavezető. Amikor Matolcsyból jegybankelnök lett 2013 tavaszán, Vajda Zita – másokkal együtt – követte őt a jegybankba. Matolcsy 2013. március 4-én lett jegybankelnök, Vajda Zita pedig két napra rá lett az MNB dolgozója – derül ki a jegybank lapunknak megküldött, másik válaszából.
Ráadásul pozíciójából fakadóan szervezte Matolcsy György külföldi útjait, és többször vele is tartott. „Nemzetközi szakmai titkárként Vajda Zita feladatai közé tartozott többek között felsővezetői nemzetközi tárgyalások előkészítése, nemzetközi utazások előkészítése, e tárgyalások egy részén való részvétel, valamint a nemzetközi szakirodalomban új írások, könyvek felkutatása és bemutatása a jegybanki vezetők részére" – közölte a jegybank. MNB-s forrásainkban amúgy visszatetszést keltett az, hogy – mint egyikük elmesélte – Vajda osztályvezetői fizetést kapott, holott nem volt osztálya.

Matolcsyról közismert, hogy rajong a keleti vallásokért és a keleti kultúráért. Ahogyan Vajda Zita is. Ő egy ideig, 2012-ben blogot vezetett arról, hogy két és fél hónapra Indiába utazott, ahol jógát tanult. Annak is van nyoma a blogján, hogy itthon jógaoktatói továbbképzésen vett részt. Jógaoktatói tudását arra is felhasználta, hogy hetente jegybanki alkalmazottak két csoportjának órát tartson.

Amellett, hogy Vajda Zita minden hónapban felvette – a jegybanki tájékoztatás szerint – nettó bő 1,1 millió forintos bérét, 2014 végén bekerült a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) Alapítvány kuratóriumába, továbbá 2015 szeptemberétől a PADI által akkor létrehozott Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. igazgatósági tagja. Megkerestük az alapítványt és az alapítvány cégét, hogy ténylegesen mennyi jövedelmet kap Vajda Zita, erre egyelőre nem kaptunk választ. A PADI kuratóriumi tagságáért az alapító okirat szerint a minimálbér ötszöröse (idén havi bruttó 555 ezer forint) illeti meg. Emellé a kuratóriumi tag a tevékenységével összefüggő, igazolt költségei megtérítésért jogosult, és a kuratórium döntésétől függően béren kívüli juttatást is kaphat.

ITT OLVASHATÓ

LÉTRE KELLENE HOZNI EGY BIZONYTALANOK NEVŰ PÁRTOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.09.10.


...a bizonytalanok tábora dinamikusan növekszik. Azon töprengek, hogy létre kellene hozni egy Bizonytalanok nevű pártot és garantáltan megnyernénk vele a választást. Esetleg szoros szövetségben a Nem Tudom nevű párttal, mint a Fidesz-KDNP.

Most, hogy ügyesen megnyertem a választást, nézzük, mi hír még a humor nagyágyúitól! A fővicces – Orbán Viktor – Megérkezett Kötcsére, mert Polgári Piknik van. Innen, a laptop mellől merem állítani: nem sok polgár lehet jelen a rendezvényen, közülük a legkevésbé polgár egészen biztosan a miniszterek elnöke.

Újságíróknak azt mondta ő a szájával:

A népszavazás nem pártügy, hanem Magyarország jövőjéről szól. Aki nem megy el szavazni, átadja a döntés jogát másoknak, és elfogadja azt az álláspontot, ami kialakul.

Fordítom: tök mindegy, hogy érvényes lesz-a a szavazás, mi győztünk október másodikán!

Amúgy a továbbiakban harcra készül a kormányfő, mert neki semmi nem drága, ha rólunk van szó. Pedig nekem történetesen nincs igényem arra, hogy harcoljon értem. Arra meg főleg nincs, hogy ellenem harcoljon, mint már teszi ezt évek óta, az összes hívével egyetemben.

Nem lehetne esetleg békén hagyni egymást? Nem vagyok én túlzottan nagyigényű. Megelégszem azzal, ha a kormány és az ellenzék egységesen nem hazudik, nem néz hülyének és nem lopja ki a párnát a fejem alól.

Annyi igényem lenne még, ha lehet – vagy ha nem -, hogy egyrészt a szociális hálót lesznek szívesek visszatenni a helyére, mert sok idős ember nagyon nagy bajban van. Másrészt jó lenne befejezni az állandó keresztényi hittérítést, mert nem vagyok vallásos, nem is leszek és ettől nem vagyok hajlandó kevesebbnek érezni magamat. Ezen túlmenően nem óhajtom egyik egyházat sem támogatni anyagilag az adómból. Ha mégis, az legyen az én dolgom az adózott jövedelmemből.

A kormány mindenféle tagjai pedig pattanjanak le a mostanra folyamatosnak nevezhető igehirdetésről, mert már túl vagyunk a középkoron. Gondolom én. Lehet, hogy tévedek...


ITT OLVASHATÓ

JÓBARÁTOK

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Andor Mihály
2016.09.11.


Magyarországon semmi fontos nem történik Orbán Viktor akarata és döntése nélkül. Egymilliárd forint fölött minden dolog fontos.

Már eddig is öntötte a milliárdokat jóbarátja, Andy Vajna zsebébe. Először a szerencsejáték legzsírosabb falatjait játszotta át neki, és az állam addigi évi hétmilliárd forint haszna átvándorolt jóbarátja zsebébe. A jóbarát már az első évben 3,1 milliárd forintot kivett osztalékként. Arról nem hallani, hogy ebből a ménkű sok pénzből új munkahelyeket teremtett volna. Arról sem, hogy alapítványt hozott volna létre az éhező gyerekek megsegítésére. Nem. A pénz Luxemburgba került, hiszen a kaszinó tulajdonosa egy luxemburgi cég (lásd
Feltérképeztük az Andy Vajna magyar vállalkozásai mögött burjánzó offshore cégbirodalmat, atlatszo.hu, 2014. szeptember 8.). Most már jó helyen van az a pénz: külföldön. Természetesen azt csinál vele, amit akar, elvégre magánvállalkozásról van szó. Senkinek semmi köze hozzá. Ha akarja, odaadja egy jóbarátjának az egészet, és magának csak néhány százmilliót tart meg. Jótett helyébe jót várj! Neki feltehetően még így is megéri.

Aztán kisvártatva újra engedélyezték a korábban betiltott nyerőgépeket is, de csak megbízható vállalkozóknak. És ki itt a legmegbízhatóbb vállalkozó? Természetesen Orbán jóbarátja, Andy Vajna. Most már szabad a pálya, minden akadály eltakarítva, és hogy később se legyenek problémák – biztos, ami biztos –, a kaszinókat nem kötötték be az adóhatóság ellenőrző rendszerébe. A legkisebb falusi szatócsnak kötelező, Orbán milliárdos forgalmat bonyolító jóbarátjának nem...


ITT OLVASHATÓ

FEKETELISTA SVÁJCI MÓDRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.09.11.


A szokásos heti blogajánlóban mondhatni a környéken maradunk, hiszen Svájc, Németország és Ausztria lesznek a helyszíneink, a témákat azonban remélem eléggé változatosnak találjátok majd. Megnézzük, hogyan néz ki egy svájci feketelista, szó lesz arról is, hogy külföldre költözés esetébe mi legyen a gyógyszerekkel, és megnézzük, hogy épül egy város a városban.

Talán meglepő, de a rendszeretetről híres Svájcban is akadnak, akik nem fizetik az egyébként kötelező betegbiztosítást – számol be róla blogjában
Svájci S(CH)apka. A helyzet viszont bonyolultabb, mint elsőre látszik.

„A legutóbbi felmérés szerint 100 ezer fő fölött van azoknak a száma, akik nem fizetnek betegbiztosítást (Krankenkassa). Ez ugye mindenki számára kötelező, aki több mint 3 hónapot tölt Svájcban.

Ennek ellenére nekem is van az ismeretségi körömben olyan, aki évekig nem fizette azt.

Elég nehéz kibújni alóla, hisz általában kérik az önkormányzatnál, ha valaki bejelentkezik valahova lakóként. Én inkább azt tudom elképzelni, hogy valaki már megkötött biztosítása díjaival marad el.

Néhány kanton megelégelte a magas kintlévőséget és feketelistát hozott létre, ahol nyilvántartják a nem tudó vagy nem akaró hátralékos személyeket.

Országosan mintegy 126 ezer hátralékos van, a tartozás összege több mint 236 millió frank. Ebből a tételből Zürich kantoné majdnem 38 millió frank, ami az utóbbi hét évben gyakorlatilag megduplázódott.

Egy szakértő véleménye szerint ez óriási problémát jelent, hisz ezeket a költségeket a többi ember fizeti meg, mert a számla végösszegének 85 %-a a kantont terheli, a maradék 15 % a biztosítót.

A szakértő azt is megjegyzi, hogy a díjak magasak, elérték a legkevesebb jövedelműek ingerküszöbét, de sokan vannak olyanok, akik inkább költik a pénzüket utazásra vagy épp új autóra. Hozzá kell tenni, hogy akik nem fizetnek, azok sem maradnak ellátás nélkül, a sürgősségi ellátás kötelező.

A kérdés nem egyszerű. Ezt szemlélteti egy példa, amelyet megemlítenek az írásban. Mi van akkor, ha egy cukorbeteg, aki inzulinra szorul, nem fizetés miatt nem kap gyógyszert? Várható, hogy összeomlik, tehát a sürgősségin köt ki, ahol már el kell látni. A felépülés ideje akár heteket vehet igénybe, amit ebben az esetben is a kanton fizet legnagyobb részben.

A kérdés megoldása cseppet sem egyszerű, ebben egyetértett minden megszólaló szakértő, hisz a feketelistára olyanok is felkerülnek, akiknek valóban gondot okoz a díjak fizetése. Nem lehet egyenlőségjelet tenni azokkal, aki nem akarnak fizetni."

A teljes írást ezúttal is az
eredeti posztban olvashatjátok el...

ITT OLVASHATÓ

HOZOM A SZÍVBAJT

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.09.10.


Pénteken sikeres terheléses EKG vizsgálaton vettem részt. Aki nevezett már be szívinfarktusra, de még nem ért be vele a végső célba, az tudja, hogy a MET-nek, közismertebb nevén a metabolikus ekvivalencia értéknek micsoda jelentősége van egy ember életében. 9-es értékkel már nyugodtan bele lehet vágni a Himalája csúcsainak meghódításába. Meglepő módon az íjászathoz már 3 MET is elegendő.

Minden nyűgük és bajuk ellenére nagyon szeretem a kórházakat. Gyakorlott felhasználóként, ha ledobnak valamelyikben, azonnal feltalálom magamat, akár még extrém körülmények között is. Pont, mint a rútul magára hagyott Bear Grylls a kígyóktól hemzsegő, félelmetes borneói dzsungelben. Én persze soha nem szoktam magammal cipelni egy egész forgatócsoportot.

Ismerek pár embert, akik frászt kapnak az orvosi műszerek láttán. Félelmük egyáltalán nem indokolt mivel, ha észlelik ezeket, az csupán azt jelenti, még nagyjából életben, illetve az eszméletüknél vannak. Javaslom a számukra, gondoljanak inkább egy különleges vidámparkra és próbálják meg élvezni az izgalmas vizsgálatokat. Így tekintve a kalandozásra, még egy hosszan tartó szív MR vizsgálat – melynek során közel egy órát kell kuksolni egy irritálóan kattogó ágyúcsőben – pompás időtöltésnek tűnhet. Még a rettegett vastagbéltükrözésnek is megvannak a maga szépségei. Ha más nem, hát maga a kihívás.

Az évenkénti műszaki vizsgálataimat mindezek ellenére a Soproni Rehabilitációs Intézetben, magyarul a Szívszanatóriumban szoktam elvégeztetni. Kellemes kiszolgálás, a nyolcvanas évek visszafogottan elegáns, SZOT üdülőit idéző környezet, nyugodt körülmények. Az orvosokon és az ápolónőkön kívül itt senki sem rohangál ide-oda. Sokan már nem is nagyon tudnának. Ráadásul még a jópofa, kényszeresen vicceskedő hozzátartozók sem tartózkodnak a közelben. Aki találkozott már velük, az tudja miről is beszélek. Itt minden adott tehát ahhoz, hogy a páciens egy időre magára hagyja a rohanó világot és elmélyedjen az élet szépségeiben...


ITT OLVASHATÓ

NAGY JÓGÁZÁS MENT A MAGYAR NEMZETI BANKBAN

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.09.10.


Matolcsy György esete a Riposttal, a Népszabadsággal és a mesés Indiával.

Tegnap a kormánypárti bulvárportál szellőztette meg, hogy válik a bankelnök, „Matolcsy György és felesége, Matolcsy Gyöngyi a Ripost információi szerint a bíróság előtt próbálnak pontot tenni házasságuk végére, máris zajlik az ezzel kapcsolatos jogi eljárás” – írják, hozzátéve azt is, hogy úgy tudják, Matolcsy „néhány hónapja már új kapcsolatra is talált, méghozzá egy volt kolléganő személyében”.


A portál újságírója minden bizonnyal csak rutinból küldte el kérdését az „új kapcsolat” kilétével kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bankhoz, tudhatta előre, hogy nem kap érdemi választ, ahogy nem is kapott. „Matolcsy György magánélete, a Matolcsy házaspár válása magánügy” – írták a megkeresésre.

Amúgy nincs ezzel semmi baj, az ilyesmi csak az érintettekre tartozik.

Ám úgy tűnik, hogy az MNB sajtósai ezt nemcsak a Ripost munkatársának tudomására kívánták hozni, hanem a Népszabadság újságírójának is, noha őt egyáltalán nem érdekelte, mi van otthon, Matolcsyéknál.


Ő arra volt kíváncsi, hogy ki az a bizonyos Vajda Zita, akinek „szerepe és fizetése a jegybanki dolgozók körében jó ideje beszédtéma. Munkaköréből kifolyólag gyakran utazik együtt Matolcsyval, ráadásul az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumi tagja, és egy olyan cég igazgatósági tagja, amelyet az alapítvány hozott létre”.

A
lap szerint a 32 éves Vajda 2013-ban kerül a Matolcsy-féle Nemzetgazdasági Minisztériumba, viszont egy évvel korábban „blogot vezetett arról, hogy két és fél hónapra Indiába utazott, ahol jógát tanult. Annak is van nyoma a blogján, hogy itthon jógaoktatói továbbképzésen vett részt”.

Az újságíró tehát ennek a hölgynek a „jegybankban betöltött pozíciója, feladata és juttatásai felől” érdeklődött, mire az MNB így válaszolt: „Kérdésére tájékoztatjuk, hogy Vajda Zita a Magyar Nemzeti Bankban nemzetközi szakmai titkárként dolgozott 2016. május 2-ig. Munkabére bruttó 1 730 000 Ft., nettó 1 150 450 Ft volt”, csakhogy ehhez hozzábiggyesztették ugyanazt, amit a Ripostnak is írtak: „Matolcsy György magánélete, a Matolcsy házaspár válása magánügy”.

Természetesen ebből még nem következik az, hogy Vajda Zita lenne Matolcsy György
„új kapcsolata”...


ITT OLVASHATÓ

SZAVAZZATOK ÉRVÉNYTELENÜL!

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: laspalmas
2016.09.09.Menjetek el az október 2-i népszavazásra, és szavazzatok érvénytelenül.
Nem szabad tétlenül végignézni, amit a kormány az országgal művel. Erkölcsi kötelességünk felemelni a szavunkat az agymosó propaganda, a hazugságok, és a társadalmi szolidaritás rombolása ellen. Ezért csináltuk a tavalyi ellenkampányt, és ezért támogatjuk a mostanit is.

Erre buzdítunk titeket is.

Nem elég otthon maradni, el kell menni a kvótanépszavazásra, és ott érvénytelen szavazattal ki kell fejeznünk a véleményünket. Behúzni mindkét X-et, hogy érzékeltessük, mennyire értelmetlen a kérdés, és mennyivel
fontosabb témákban kellene inkább népszavazást tartani.

Szóval menjetek el, és szavazzatok érvénytelenül, mi is ezt fogjuk tenni. Mert nem tehetünk másképp, ha emberek akarunk maradni. Mert “vétkesek közt cinkos, aki néma” – idézi Babits Mihályt a szintén
érvénytelen szavazatra buzdító Magyar Helsinki Bizottság, az emberi jogokat védő magyar civil szervezetek egyik legnagyobbika. Szintén az érvénytelen szavazatot tartja a legjobb megoldásnak egy másik közismert magyarországi jogvédő szervezet, a TASZ.

Múltkor a tavalyi plakátadományaitokból megmaradt 670 ezer forintot
átutaltuk a Kutyapártnak.

Azóta küldtetek még 560 ezer forintot, ezt tegnap utaltuk át nekik
.

ITT OLVASHATÓ

AKI SAJÁT GYEREEKÉT IS KÉPES MAGA ELŐTT TOLNI ÉS SZENNYES ÉRDEKEI SZERINT FELHASZNÁLNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHONGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.09.10.


...Még mielőtt a sci-fi és fantasy felső határán egyensúlyozó történetet összevetném a rendőrség közleményével, tisztázzuk: az erőszakot semmilyen esetben, semmilyen formában, semmilyen feltételek mellett és semmilyen ok-okozati összefüggések mentén nem tartom elfogadhatónak, megengedhetőnek. Senkivel szemben. Elítélem az effajta cselekedeteket akkor is, ha Bayer Zsolt fiáról, ha Bayer Zsoltról, a sarki fűszeresről, vagy bármely, velem azonos vagy velem ellenkező elveket valló embertársamról van szó.

Amit viszont legalább ennyire gyomorforgatónak tartok az az, amikor egy szülő saját gyerekét használja fel arra, hogy aljas, földhözragadt, nyomorult életének célját igazolva lássa. Bayer Zsolt irodalmi-újságírói-publicisztikai munkássága során nagyon sokszor leért már a pöcegödör aljára, ám ez itt mindenkori legsötétebb agymenésén is túltesz.

Minden szülő érzett már olyat, hogy ölni tudna, midőn a gyerekét bántalmazzák, nagyon sok szülő gyerekét bántalmazták már korcs lelkű, morálisan sérült, a társadalmi integráció tekintetében alulmaradt egyének. De igen kevés szülő sírta el bánatát hatásvadász, manipulatív, az uszítás húrjait egy egészen elképesztő irányból pengető újságcikkekben. Nem tudom hány szülő van, aki arra használta gyerekét, hogy egy egészségeset cigányozhasson, hány szülő tudna különbséget tenni aközött, hogy a gyerekét egy cigány, egy magyar, egy piréz, vagy éppen egy nigériai ember bántalmazza.

...A rendőrség (a híresen pártatlan magyar rendőrség) Bayer Zsolt állításainak meglehetősen ellentmondó közleménye világosan mutatja, hogy – bár a kormánybarát propagandasajtó Cigányok verték meg Bayer Zsolt fiát címmel hordozta körbe az áldozatot a közvélemény színe előtt, ez az ember egy, a saját gyerekével történt sajnálatos esemény kapcsán sem képes mást tenni, mint ami lénye értelmét adja: hazudik, csúsztat, mocskolódik.

Bayer nem csak egy antiszemita, rasszista, sérült lelkű ember, hanem hazudik, kiszínez és ettől sehogysem kerek ez a kép. Szóval, nem nyolcan voltak, hanem négyen, a négyből kettő büdös cigány nem rugdosta a földön fekvő fiút, hanem közülük egy okozott neki könnyű sérüléseket. Azt gondolom, nem szükséges ecsetelnem, hogy egy feszítővas milyen csodákra képes. Tehát az eltúlzott, hamis alapvetést követően értelemszerűen hamis, gyalázatos következtetésre jut a szerző. A történet több sebből vérzik, és igazán szánalmas, hogy ez az ember még a saját gyerekével kapcsolatosan sem képes felülemelkedni a Fidesz által megvásárolt tollforgató minőségén.

Azonkívül, hogy a kiváló unokatestvért teljesen irrelevánsan említette meg (amúgy ki az a barom, aki a világszínvonalú magyar oktatás elől a hanyatló, ellenséges Amerikába menekül?), az írás hemzseg a kérdőjelektől és életszerűtlen részletektől: 15 éve dzsúdozó fiatalembert egy közel ötven éves ember simán földre visz; 5 jókötésű sportember kevésnek bizonyul kettő, vagy négy vagy 8 cigány nemzetiségű támadóval szemben, ám a kocsmáros egyszemélyben megfutamodásra készteti az akkor már felfegyverkezett túlerőt. Amely néhány perccel korábban ölni akart. Amely túlerő egytől egyig cigány volt, bár lehet, hogy fehérek is voltak köztük. Amely túlerő szétverte a fiú állkapcsát és véresre verte, miközben a rendőrségi vizsgálat megállapította: könnyű testi sértésről van szó.

Mert az a helyzet, általam mélyen megvetett Bayer Zsolt párttag, hogy a manipulatív hatásvadászat önmagában sem túl elismerésre méltó cselekedet, ám a tényszerű hazugság egyenesen visszataszító. Ha már ilyen pontos helyzetleírást sikerült adni, illett volna figyelembe venni, hogy a nyálcsorgató kedves rajongó lehet, hogy idióta, de mindenki más tudja: a Wesselényi utca be van kamerázva, egy feszítővasas-baseball ütős sztoriból komoly rendőrségi ügy lehet, már amennyiben a publicista igazat állít és az eset megtörtént.

Csakhogy (apropó, mit keres egy Bayer csemete nem este, hanem éjnek idején a zsidó negyedben, mint valami kigyóvállú, buzi, drogos romkocsma töltelék?) a publicista hazudik a fizetéséért. Gátlástalanul, szemrebbenés nélkül. A Kiss László csoportos nemi erőszakoló esetében áldozathibáztatástól sem mentes
védőbeszédével szemben, most nyilván védi az áldozatot, hiszen saját gyerekéről van szó. Helyes. Ám ezzel nem elégszik meg: Bayer nemzetiségi kérdést gyárt egy olyan erőszakos cselekményből, amelyet minden normális ember – származásra, korra, nemre, vallásra, politikai nézetekre és szexuális irányultságra való tekintet nélkül – elítél. Akkor is, ha az nincs kiszínezve,eltúlozva, telehazudva.

De minden normális, egészséges lelkületű emberrel szemben Bayer lelke fertőzött és beteg: leírja, hogy az ő gyereke, hogy ő maga ezeknél többet ér. Ezeknél, akik nem nyolcan voltak, hanem négyen, akik nem nyolcan verték szét a Bayer csemete pofáját, hanem egyikük csapkodta meg valószínűleg azért, mert több vagy kevesebb alkohollal a szervezetében rosszul mérte fel egy konkrét verbális konfliktus kezelésének lehetőségeit. Ilyenkor normális apa nem faji hivatartozásról óbégat, nem ír egy bűzös hazugságoktól és költői túlzásoktól túlcsorduló halandzsát, hanem a teljesen érhető szülői indulatok ellenére feljelentést tesz és utánajár az igazságnak. Egyúttal és esetleg szemrehányást tesz a kormánynak azért, mert ilyen ma Magyarországon a közbiztonság és mert a rendőrséget civilek, újságírók, ellenzékiek vegzálására utasítják ahelyett, hogy hagynák, lássa el a feladatát.

Az teljesen mellékszál, hogy Bayer Zsolt fiának unokatestvére Amerikában tanul tovább, miközben Bayer Zsolt naponta tesz hitet az árokásó, agresszív prolikat és gondolkodásra alkalmatlan birkákat nevelő oktatási rendszer mellett. Az viszont nem mellékszál, hogy azoknak a szavazata, akiről ez a mérgezett tollú seggnyaló beszél valóban nem annyit érnek, mint mindenki más szavazatai. Azok, akikre te gondolsz, Bayer, azoknak fizetni fogunk 2018-ban is, hogy pártodra és kormányodra szavazzanak. Ez persze ne zökkentsen ki egy percre se a gyűlölködésből és a szektád kábításának igyekezetéből!

Ez az egész undorító cigányozás kurvára mellément, bár a cigány tetszőlegesen behelyettesíthető a zsidókkal, migránsokkal, liberálisokkal, ellenzékiekkel, egyszóval mindazokkal, akik szembenállnak a nemzeti posvánnyal, ahol ilyen beteg lelkű emberek teremnek, mint te. Egyfelől remélem, hogy a fiad testileg-lelkileg rendbejön, orvos lesz belőle, és rádöbben arra egyszer, hogy az egyik legnagyobb veszélyt az ő életére nézve az apjához hasonló hazug, gyűlölettől fröcsögő igazságbeszédekre szakosodott, puhatestű, szervilis pojácák jelentik. Akik saját gyerekeiket is képesek maguk előtt tolni és szennyes érdekeik szerint felhasználni őket.

Az is igaz, hogy engem mindeközben egyáltalán nem vigasztal, hogy ezzel a sötét, mocskos, aljas lelkülettel Bayer Zsoltból nem lett orvos
.

ITT OLVASHATÓ

KAMPEC DOLORES XXXII. - KÖDÖK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.09.11.


Miután kitápászkodott a sarokból, ahol pár óra alatt végigdelirálta ez egész életét, és azt a felelőtlen kijelentést tette, hogy még él, Bélának szembe kellett néznie a kihívással, és eldöntenie, hogyan is abszolválja a gongszó után a reá váró újabb meneteket lehetőleg úgy, hogy talpon is maradjon.

Mindehhöz meg kellett vizsgálnia a ringet, így újólag kinézett a légyszaros ablakon, fölmérendő az ellenfelet, amelyet egészen egyszerűen világnak lehetett nevezni, mert nem volt jól megfoghatóan elkülöníthető, hogy kitől és honnan jöhet a baj.

Nem kell nagy dolgokra gondolnunk ilyenkor, amikor Béla küzdelmeinek tárgyát vizslatjuk, tapasztalatból tudjuk, számára elég volt egy légy is, hogy kibillentse őt fölemelő melankóliájából, következésképp bármi ellenfélként volt meghatározható.

Még egy rohadt gyufásdoboz is a fröccsfoltos abroszon. Ilyen eleve elrendeléssel nézett ki az ablakon hősünk, és rettenve tapasztalta, hogy semmit sem lát, csupán valami villódzást észlelt, és nekilátott nyüszögni, nyöszmörögni és vinnyogni, mert rádöbbent, milyen éles pengén egyensúlyozik, hogy már akkor föladja, amikor még a pókhálót sem fésülte ki zilált hajzatából.

Szólni nem volt bátorsága, a fröccsök urának mégis föltűnt a gond, és egyszerű megoldást javasolt. – Töröld ki a csipát a szemedből! – Ennyit szólott, és lám, Béla újra látott.

Újra kinézett hát az ablakon, és elborította a kilátástalanság nyugalma, amikor észrevette, hogy még mindig június van, mert a közmunkások ugyanúgy vakarózták a földet a sárga mellényükben, a templom réz teteje ugyanúgy csillogott a napfényben, a duplagyűrűsök ugyanolyan gonoszan iramlottak a misére, és a melegítős ifjú asszonyok szeméből is csak az a reménytelenség sütött, ami már akkor elkezdett sugározni, amikor a násznép közé hajították a menyasszonyi csokrot.

– Mikor lesz az a kurva szavazósdi? – Kérdezte Béla a barátját, mert utolsó emléke az volt, hogy puszta körömmel akarja elpusztítani a falu határában álló nagy kékséget. – Október másodikán. – Jött a válasz, s miután Béla nagy nehezen kiszámolta, hogy még rohadt sok éjszakája van addig hátra, amelyeket nem óhajtott álmatlanul tölteni, úgy, hogy már tizenegykor fölébredt pisálni, aztán csak kóválygott a falak között, tehát a magány elől menekülve a kocsmárosnak szegezte nem a kérést, hanem az állítást, amely ellen semmilyen apelláta nem létezett. – Addig ide költözök.

A fröccsök ura egykedvűen rántotta meg a vállát, neki ugyan édesmindegy volt, Béla tulajdonképpen már most is az ivóban élt, néhány órával több nem számított. Tulajdonképpen semmi sem számított, mert élénken kitetszett, hogy az Univerzum, és elsősorban is benne a Magyarországnak nevezett zárt osztály immár teljesen megbolondult, a tévéből is folyamatosan a harsonaszó hallatszott csatába szólítva mindenkit, aki még mozogni bírt.

Miután Béla ilyen karakánul elrendezte az eljövendő hetek sorsát, kért egy fröccsöt reggelire, és nekilátott átgondolni, mi várhat rá. Az elmúlt időket a sarokba ájulva már számba vette és elemezte, most pedig a naptárban reménykedett, amely már szeptembert mutatott, így jó esély látszott arra, hogy hamarosan eljönnek a ködök, amelyek elfedik majd előle a világ nyomorúságát, mert a lámpák fénykarikája dereng majd csak, és a hangok is tompán puffannak.

Ehhöz képest a Nap, amit hónapok óta odaragasztottak a házak fölé, semmi hajlandóságot nem mutatott, hogy egy centit is engedjen. Kilátástalanul ontotta magából a hőséget, ezzel is mutatva, hogy korrupt és szervilis féreg ő is csak, mert ezeknek a kampányolóknak világított, még harsányabbá téve az örökös nyüzsgésüket, ami kezdett amúgy is elviselhetetlenné válni.

Bélának soha nagyobb szüksége nem volt arra, hogy fölvegye a koala létmódot. A jámbor szőrmók eukaliptusz bódulatban töltötte egész életét egy fa tetején, hősünk is emellett döntött egy szinttel lejjebb, és fröccsök szopogatásával helyettesítve a levelek rágcsálását. Jól tette, szüksége volt a terápiára, hogy megőrizze bizonytalan szíve épségét.

A tévéből folyó mocsokra már immunis volt, nem is hallotta a szöveget, az állandó monoton zajból néha előbuggyantak ilyenek, hogy menekültek, bevándorlók, terrorizmus, és ezek végtelen permutációja, amelyek úgy folytak át rajta, olyan jelentéstelenül, mintha azt ismételgették volna folytonosan: kóconfitty, esetleg varázslólekvár.

Az egyik ilyen forróságtól átkozott napon azonban beütött a ménkű. Ismeretlen teherautó fékezett a Szentháromság szobor mellett, a két közmunkás odahagyta a gereblyéit, és azzal töltötte a műszakot, hogy újabb – igaz kisebb formátumú – kéklő gyűlöletbombákat helyezzen el az összes kandeláberre, minden sarokra, és még az eget is teleragasztották vele, csak a Napnak hagytak egy kis rést, hogy megvilágíthassa a gyalázatot. Ettől a ponttól megszűnt még a csöppnyi viszonylagos nyugalom is a faluban, Bélánk lelkében pedig különösen nagyon.

És nem csak azért, mert tudta, mi folyik a kocsma védelmező falain kívül, hanem mert a csillagfényes éjszakákon a szél úgy rázta ezeket a kis kékeket, mint a rumbatököt, a hangjuk is olyan volt némi nyikorgással keverve, hogy a falu lakói egy percre se feledkezhessenek meg arról, mit is kérnek tőlük azok, akik okádni hívják őket...


ITT OLVASHATÓ