2020. január 7., kedd

ORBÁN A KDNP-VEL TRÜKKÖZHET, HA KIRÚGJÁK A NÉPPÁRTBÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.01.07.


Nagy csoda lesz, ha az Orbán miatt megbukott Manfred Weber és Donald Tusk titkos reménye teljesül, és az Európai Néppárt kirúgja Orbánt. Ehhez mindenek előtt arra lenne szükség, hogy Angela Merkel és a német kereszténydemokraták levegyék róla a kezüket, mert Orbánt eddig is Merkel és a CDU védte meg a legalantasabb kétszínűséggel, megtagadva minden nyíltan hangoztatott európai és demokratikus értéket. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy a német autógyártók, akik Orbán segítségével kizsákányolják a magyar munkavállalókat, ne követeljék Orbán védelmét, mert Orbán rajtuk keresztül zsarolja a németeket. Leginkább azt kellene felismerni, hogy az Orbán által támogatott német autógyárak jelenléte Orbánnak legalább olyan fontos, mint a németeknek, mert nélkülük összeomlana a költségvetés.

Már az is meglepő, hogy nem minden ricsaj nélkül, fű alatt rendezik Orbán ügyét, kiadva a “három bölcs” által egy semmitmondó kamu jelentést, amely alapján egyszerűen visszaállítják a Fidesz felfüggesztett tagságát. Abból tudható, hogy nem így van, hogy a döntés közeledtével egyre többször lebegtetik, hogy a “Fidesz” dönti el, marad-e vagy távozik, és sok szivárogtatás nem zárja ki a távozás lehetőségét. Orbán hazugsága természetesen, hogy ők döntenek, mert ebben az esetben bármikor dönthettek volna eddig is, legalábbis a kilépésről.

A maradásról pedig semmiképp nem ők döntenek, hanem a Néppárt. Ha a Néppárt úgy döntene, hogy Orbánra semmi szükség, többet árt, mint használ, ha a németekkel szemben a Néppárt demokratikus része megfelelő ellenerőt képviselne (a kirúgáspárti németekkel együtt), akkor ezt Orbán előadhatná úgy, mint a saját döntését. Ez is tipikus óvodás viselkedés, hogy róla nem dönthetnek mások, hanem ő dönt magáról, ami lehetne tiszteletre méltó, ha valóban így lenne, és végre saját maga döntene. De nem dönt, mert csak a távozás mellett dönthetne, a maradásról nem ő dönt, de ha kirúgják, akkor neki el kell játszania, hogy nem kirúgták, hanem ő távozott. Méghozzá azért, mert a Néppárt megtagadta saját értékeit, liberális és bevándorlópárti lett.

Ebből egy szó sem igaz, a valóság ezzel szemben az, hogy miközben a Néppárt menedéket nyújtott az Unió első fasiszta államának és korlátolt diktátorának, maga nem fasizálódott el, ahogy Orbán szerette volna. Annak ellenére, hogy mindent megtett ezért, még hígítani is próbálta a Néppártot, behúzni az olasz fasisztákat, a balkáni nacionalistákat az európai szélsőjobbot, de nem sikerült. Az viszont látszik, hogy Orbánnak megint van egy rá jellemző sunyi terve arra az esetre, ha végre a Néppárt kitenné a szűrét. Ebben az esetben ugyanis a Fidesznek mennie kell (mint tudjuk, ő “döntött” így), a KDNP viszont marad, mert formálisan a KDNP az egy “párt”, méghozzá egy “önálló párt”. Ezért formálisan a KDNP-t nem érintik a Fidesszel kapcsolatos szankciók...


„ORBÁNNAK ÉS BABIŠNAK RÁCSOK MÖGÖTT A HELYE” – EURÓPA-BARÁT CSEHEK FÜTYÜLTÉK KI A MAGYAR KORMÁNYFŐT PRÁGÁBAN

ÁTLÁTSZÓ / DO TOHO BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2020.01.06.


Kifütyülte több tucat tüntető vasárnap este a felújított prágai Állami Operaház ünnepélyes átadására érkező Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Az Átlátszó kiderítette, hogy kik szervezték a gerillaakciót és beszéltünk a csoport szóvivőjével is.

Orbán Viktor Csehországba utazik a prágai Állami Operaház ünnepélyes átadó eseményére – írtam meg múlt hét pénteken a magyarországi sajtóban először a Dotoho Facebook oldalán. A hír nem keltett különösebb feltűnést Magyarországon.

A kedélyes protokoláris esemény aztán váratlan fordulatot vett vasárnap este nyolc óra körül, amikor a magyar kormányfő kiszállt az egykori prágai Új Német Színház, később a cseh Állami Operaház felújított épülete előtt.

Az Euronews tudósítása szerint az akcióra a szervezők nem számítottak és a magasrangú magyarországi vendéget több tucat Európa-párti tüntető hangos füttykoncerttel fogadta.

Az Átlátszó megtudta, hogy a jól megszervezett gerillaakció mögött a „Pulse of Europe” páneurópai identitásért kiálló, 2016-ban Frankfurtban elindított németországi polgári kezdeményezés csehországi csoportja állt.

A csoport zárt körben megosztott meghívója szerint az akció kifejezetten Orbán Viktor magyar miniszterelnök csehországi látogatása ellen irányult...

MIÉRT NEM KÉPESEK FENNTARTANI A MAGYAROK AZ ORSZÁGUKAT (ÉS MIÉRT NEM LESZNEK ERRE KÉPESEK A BELÁTHATÓ IDŐBEN)?

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.01.07.

Nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni ismert tényekről, csak rámutatni arra a logikára, amelybe rendeződve értelmesen tudnánk értékelni őket (de épp a logika átható volta miatt nem fogjuk). 1848-'49: bukott szabadságharc. Bukásának legfontosabb belső oka a liberális-polgári nemzet megteremtésének jelszavával indult reformkor, majd a forradalom liberális és polgári jogegyenlősítésének, azaz a nemzet ilyen alapú létrehozásának elmaradása volt. 1848 végére az eredeti célokból alig vált termőre valami. A szabadságharcnak jórészt írott malaszttal és néhány részintézkedéssel akartunk tartós támogatást szerezni az országlakosok körében, noha a Habsburgoktól kivívandó, az eredeti programba nem tartozó függetlenség is a liberális-polgári nemzet érdekében került napirendre, névleg ez motiválta, ezzel a zászlóinkon harcoltunk érte. A modernizáció (perspektívájának) kárvallotja: a nemesi rétegen és a szűk városi polgárságon kívül csaknem mindenki. Így '49 közepére joggal érezhetett a magyar függetlenség eszméjével szemben -- ami aztán az ország védekezésének összeroppanásáig és Trianonig vezetett -- az ország lakosságának 80-90%-a.

Az egyetlen -- seregnyi megalkuvás mellett is -- sikeres korszakunk több mint ötszáz évre visszamenően, a dualizmus, azért hozhatott konszolidációt a magyarországi népek magyar (etnikai) állam iránti lojalitásában, mert tagjaivá váltunk egy sok nemzetiségű, liberális, modernizáló, alkotmányos monarchiának és a kisebbségeink joggal bíztak -- amit meg is kaptak -- Bécs magyarokkal szembeni egyensúlyozó taktikájában. Az átmeneti békességet és az ehhez fűződő domináns érdekeket azonban legyőzte először a magyar nemzeti felfogásnak a reformkori, eredetileg nyelvi-politikai formáját felülíró kulturális, majd etnicista fordulata, amely odavezetett, hogy minden akkor fellelhető értelmes birodalom-koncepció ellenére a magyar állam meglehetősen durva magyarosításba fogott, holott Horvátországot nem számolva a királyság népeinek mintegy fele nem volt etnikai magyar -- és tette ezt úgy, hogy közben egyéb téren nem kompenzálta (emelte fel) a kisebbségeket. Objektíve azonban ekkora tömeget magyar nyelvre és kultúrára és az éledező (élesztegetett) etnikai identitásának feledésére kényszeríteni még egy sokkal sikeresebb ország sem tudott volna. 1885 körül már végleg elveszett egy ilyen ajánlat kedvező fogadtatásának lehetősége és ettől kezdve csak idő kérdése volt, hogy mikor fordul a magyar állam ellen a szociálisan, kulturálisan, adott esetben vallásukban és öntudatukban hátrányt szenvedők túlnyomó része.

Nem akarom bő lére ereszteni. A magyar etnikai nemzeteszme jelentős kudarcot szenvedett Trianonnal (az elsődleges, noha nem egyetlen oka volt az oszágvesztésnek, és az ország akár teljesen el is veszhetett volna: alig egy évvel korábban Magyarország csak az antant kegyelméből menekült meg attól, hogy a különösebb ellenállás nélkül Győrig hatoló románok, a dél-Dunántúlon grasszáló szerbek egy nyugati szláv korridor megnyitása mellett berendezkedjenek az ország megmaradt területén). Ám ahelyett, hogy felismertük volna a romboló nacionalizmus befolyását, engedtük tovább radikalizálódni és a megmaradt egyetlen nagyobb arányú, igen lojális, asszimiláns kisebbségünk, a zsidók ellen fordítani (az etnicizmus azóta is nagyon könnyen billen át xenofóbiába és rasszizmusba). A revizionizmus és etnicista forrásvidékének a hely és a kor érlelte közös gyümölcse lett a magyar zsidók holokausztja, de ide vezethetők vissza a háború alatti rossz döntések, indirekte az orosz megszállás és a magyarok egymás ellen fordulásának új fejezete a bolsevizmus végül fenntarthatatlannak bizonyuló égisze alatt. Az egymásra halmozódó nemzeti traumák -- nem véletlenül -- rövidlátó politikai osztályt termeltek ki a magyar néptől és összezúzott erkölcsi karakterétől csaknem függetlenül zajló rendszerváltásban, és ez az utóbbi harminc évre -- a korábiakhoz hasonlóan -- tovább rontotta a helyzetünket a traumák és a hazugságok számító, nemzetellenes átpolitizálásával, a politikum vállalkozássá silányításával, a magyarok közötti árkok tovább mélyítésével, a szakmányban folyó cinikus hazudozással...

KEMÉNY HAJTÁS KOCKA ALAKÚ HÁTIZSÁKKAL - ILYEN A FUTÁRÉLET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2020.01.07.


A fővárosi utcakép részévé váltak a kocka alakú hátizsákkal suhanó bringás ételszállítók. Már 3-4 ezren tekernek pénzért: egyetem mellett dolgozó fiatalok, állástalan értelmiségiek, sőt nyugdíj-kiegészítésre hajtó idősek is.

A rutinos futár érzi a város lüktetését, ritmusát. Agya valahogy úgy működik, mint egy folyamatosan bekapcsolt útvonaltervező, előre látja, mikor vált zöldre a lámpa, honnan várható veszélyesen közelítő autó, tudja, mikor melyik utca szokott bedugulni, és ismeri az összes kátyút, hogy szinte lassítás meg energiaveszteség nélkül suhanhasson. Van, aki mindezt kapásból tudja, másoknál hetek, hónapok alatt alakulnak ki a „futárreflexek”. Ha ez megvan, na, akkor lehet igazán jó pénzt szakítani – mondják rutinos futárok. 

A futárműszak gombnyomásra, a telefonon futó applikáció indításával indul. Az első munkanapját töltő futár ekkor már túl van egy másfél órás felkészítésen, majd egy sikeres online teszten. Onnantól mindenkinek irány a mély víz, azaz a pesti utca. A képzés alól mi felmentést kaptunk az egyik nagy futárcégtől, a Wolt-tól, de a társaság csoportvezetője, Varga Gergő elkísért minket „tesztnapunkon.” 

Miután bekapcsoltuk a telefont pár perc múlva halk pittyenéssel érkezik is az első étterem címe, ahol a kiszállításra váró ételt kell felvenni. Az applikáció megszabja, hogy mennyi idő alatt kell megtenni a távot. 

Az útvonalat mindenki magának választhatja meg, de oda kell érni akkorra, amikor az étterem elkészül az étellel. Az applikáció most "engedékeny": nagyjából egy kilométer az első táv, amire öt percet kapunk. Időben érkezünk, de az étel még készül. Ketyeg az óra, ám a késés most nem a futár sara lesz: mindenki helymeghatározót kap, így pontosan látható, ott volt-e időben. Várunk, és közben több "kolléga" is befut a maga csomagjáért. Biccentve köszönünk. A futárközösség nagyon összetartó, szakmai etikett, hogy mindig köszönnek egymásnak, és ha lehet, „jó utat” is kívánnak...

KIMARADTAK AZ OTTHONÁPOLÓK AZ ÉV VÉGI PÉNZOSZTÁSBÓL

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2020.01.07.


Szél Bernadett független parlamenti képviselő az iránt érdeklődött, mire számíthatnak az érintettek, tekintettel arra, hogy 2019 végén határon túli focira annyit költött el a kormány, amennyiből már jelentősen lehetne javítani a házi segítségnyújtás körülményeit. Rétvári Bence államtitkár konkrét választ ugyan nem adott, de nagyon elégedett a helyzettel.

"A kormány kiemelten kezeli a fogyatékossággal élőket és a tartós beteg családtagjaikat ápolókat"

– válaszolta Rétvári Bence államtitkár Szél Bernadett független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére, ami azt firtatta, hogy a kormány „a költségvetési
maradványpénzekből a fogyatékossággal élők, otthonápolók és szociális dolgozók számára biztosít pluszforrásokat?”

A kormány nem szokta nagyon reklámozni, hogy mire költi a költségvetésből fennmaradó, szabadon felhasználható részt. Nem véletlen ez: túl sok koncepció nem látszik abban, amikor ebből a kalapból költ valamire a kormány. Ez derült ki a nyári összegzésünkből is.

Az augusztusig elköltött 304 milliárd forintból mindössze 4 milliárd jutott az egészségügynek és a közoktatásnak. A legtöbb pénz – 139 milliárd forint – gazdaságfejlesztésre ment az idén, ezek közül is messze kiemelkedik a debreceni BMW-gyár előkészítésére megítélt 33 milliárd forint vagy a Magyar Falu program 29 milliárdja...

MINÉL ÖREGEBB ORBÁN, ANNÁL INKÁBB KIPCSAK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.01.07.


Régóta tudjuk, hogy valami nagyon nincs rendben a Fideszben, ám Orbán Viktor turkomán népek iránt érzett egyre fokozódó vonzalma fejezi ki legjobban, mennyire nem számít ma már, mi a legenda, és mi a valóság a kormánypárt világnézetében. A lovat szőrén megülő nomád ősökről, a keresztény államokat rendre kifosztó kalandozó pogány harcosokról szóló legendák ma már a legmagasabb szinten is megfogalmazódnak, így jól megágyaznak annak az ideológiának, mely szerint a nyugati örökség csak kötelezettségeket, idegen szokások reánk erőltetését jelenti, mi magunk azonban inkább a sztyeppéken érezzük jól magunkat. A modern Európa pedig klímavédelmével, jogállamiságával, meg az emberi jogaival tehet nekünk egy szívességet!

Orbán Viktor számára az se jelent problémát, ha azok a türkmén népek, melyek között (ismét) helyet keres magának a magyar állami vezetés, kivétel nélkül az iszlám hívei, történelmük során pedig szent háborúk sorát vívták meg a keresztény hadakkal. A kereszténység végső bástyájának szerepét önként magára vállaló magyar kormánypárti erők azonban elég nagyvonalúan kezelik az ilyen és hasonló ellentmondásokat, így egyszerre bratyizunk muszlim hadurakkal és védjük meg az iszlám hit képviselőitől keresztény kultúránkat a déli határon.

A nyelvi, kulturális és genetikai rokonság persze eléggé önkényesen kezelhető egy olyan országban, ahol a forradalmainkat rendre eltipró oroszokból egyik percről a másikra gyártott az állami propagandagépezet nagy barátot. Ha hozzátesszük ehhez azt, hogy a 150 éves megszállásuk alatt elég nagy kulturális és gazdasági űrt maguk mögött hagyó törökök is most Orbán Viktor örök barátságát élvezik annak ellenére, hogy szintén az iszlám hívei, és az ország vezetője finoman szólva sem az európai értelemben vett demokratikus hagyományok mentén kormányozza alattvalóit, akkor azt kell mondanunk, hogy már semmin se csodálkozunk.

Érdekesebb kérdés azonban az, hogy a fiatalon még a nyugati civilizáció értékeihez vonzódó Orbán Viktorból miért lett a türk népek nagy barátja annak ellenére, hogy sem diplomáciai, sem gazdasági, sem geopolitikai értelemben nem hoz túl sokat a konyhára, ha kivívjuk a kipcsakok, türkmének, kirgizek, azeriek, üzbégek, esetleg a kazahok barátságát. A Türk Tanácsba bekerülni inkább egzotikus kaland, mint jól érzékelhető előny egy ország számára, ugyanakkor ebben a társaságban olyan autokrata vezetők gyűlnek össze, akik között Orbán Viktor egy lágyszívű liberális demokratának számít...

KRÍZISLAKÁS-HÁLÓZATTAL FOGJA SEGÍTENI A PÁRKAPCSOLATI ERŐSZAK ÁLDOZATAIT BARANYI KRISZTINA

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.01.07.


Családon belüli erőszaknak kitett nők védelmét szolgáló krízislakás-hálózat kiépítésével mutatna példát az önkormányzatoknak Baranyi Krisztina, miután gyakorlatilag naponta érkeznek hírek újabb és újabb bántalmazásokról . Ferencváros polgármestere Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatót kedden délelőtt, amelyen elmondták, hogy az Országgyűlés számára is benyújtanak egy törvénycsomagot.

Baranyi Krisztina elmondta: precedenst szeretne teremteni az önkormányzatok számára azzal, hogy bemutatja, hogyan lehet helyi szinten tenni azért, hogy bántalmazott nők és gyerekek nagyobb védelmet élvezzenek addig is, amíg nem lesz érdemi törvényi módosítás.

Mint Csárdi Antal kifejtette, kétszintű megoldást javasolnak: egyrészt az önkormányzatok vegyen részt a családon belüli erőszak problémájának kezelésében és megelőzésében, másrészt pedig jogalkotói szinten van szükség változásokra. Az utóbbi porondon az LMP-s politikus szerinte annak kellene lennie az első lépésnek, hogy az Országgyűlés ratifikálja a párkapcsolati erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló nemzetközi megállapodást, az isztambuli egyezményt, amelyet az Orbán-kormány is aláírt, de idehaza nem vitte a parlament elé.

Ezen túl olyan törvénymódosításokról is beszélni kell Csárdi szerint, amelyek az áldozatok biztonságát szavatolni tudják.

A képviselő kifogásolta, hogy ma egy családon belüli erőszak után az áldozat gyakorlatilag csak magánvádas eljárás keretében fordulhat az igazságszolgáltatáshoz.

Teljesen életszerűtlen, hogy egy megfélemlített, rettegésben tartott áldozat indítson el egy jogi eljárást

-mondta az LMP-s politikus.

Baranyi és Csárdi leszögezték: ezeket az eljárásokat hivatalból kéne tudnia elindítani akár a rendőrségnek, akár más hivatalos személynek. A parlamenti képviselő elmondta, bár a sajtótájékoztató keretei nem teszik lehetővé, hogy átfogóan ismertesse az LMP javaslatcsomagját, de a magánvádas eljárás kizárólagosságának megszüntetése mellett a távol tartás szabályainak szigorítására is .

Csárdi szerint az is probléma továbbá, hogy nem elég nagy az az intézményi hálózat, amely bántalmazás esetén védelmet tudna nyújtani az áldozatoknak...

BENYAL, VAGY TÁMAD LÁZÁR JÁNOS?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.01.07.


Már másodszor szólalt meg rövid időn belül Lázár János – ahogy a helyiek tudják –, az ő kezében lévő internetes portálnak, a Promenádnak adott interjút. Hogy mi volt pontosan a célja a volt kancellária miniszternek, jelenleg is országgyűlési képviselőnek, arról folynak a találgatások: vajon be akart nyalni Orbán Viktornak, vagy épp ellenkezőleg, üzent neki.

Ha engem kérdeznek – nem kérdeznek –, akkor szerintem az előbbi, amit ugyanis Orbánnal kapcsolatban mondott, az csak látszólagos dicsérete a kormányfőnek. Valójában egy félrevezető mondat, ahogy mondani szokták, a kóbor apácák megtévesztésére. Mert mit is mondott Lázár? Azt, hogy a miniszterelnöknek nincs szüksége az ő tanácsaira, mert az egész Fideszben Orbánnak a legerősebb a valóságérzékelése. Márpedig ezzel a kijelentéssel pontosan az a legnagyobb baj, hogy ha komolyan mondta, akkor hiteltelenné tette az egyéb, Fideszt bíráló állításait. Lázár ugye, többek között arról beszélt, hogy a Fidesz azért veszít a népszerűségéből, mert nem a valósággal foglalkozik. Márpedig, ha valaki, akkor Lázár János az, aki a leginkább ismeri az Orbán-féle modell természetrajzát, vagyis azt, hogy a pártban minden lényeges és kevésbé lényeges kérdésben is a miniszterelnök-pártelnök dönt. A Fidesz, illetve a kormány lépéseit, retorikáját, kommunikációját, a rövid-, közép-, és hosszú távú stratégiáját is ő határozza meg. Ha tehát a Fidesz nem a valósággal foglalkozik, akkor Orbán az, aki nem a valósággal foglalkozik. Következésképp a kritika egyenesen – illetve kerülő úton – Orbánnak szólt. Már csak az a kérdés, hogy Lázár ennyire ostobának, netán önteltnek látja főnökét, akit egy pár odavetett gyönggyel – hamis mondattal – meg lehet „vásárolni”, vagy ellenkezőleg: pontosan tudja, hogy mondatait helyesen fogja értelmezni Orbán.

Ha ez utóbbiról van szó, akkor még mindig kétfelé ágazik a lehetséges értelmezési kör: Lázár bejelentkezett Orbánnál: itt vagyok, készen arra, hogy együtt vívjuk meg a harcot az ellenzékkel és a tehetségtelen fideszesekkel, vagy a fideszeseknek üzent, hogy pontosan Orbán az, aki elveszítette kapcsolatát a valósággal. Ez utóbbi sem lenne teljesen meglepő, sokan gondoltak Lázárra Orbán lehetséges utódjaként. Talán ő maga is elképzelte helyét a miniszterelnöki székben...

VAJON MIÉRT SZAVAZNAK AZ EMBEREK VIKTORRA?

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.01.07.


A címben feltett kérdést is fontosnak tartja tisztázni a magyar kormányfő megértéséhez a brit miniszterelnök egyik tanácsadója, aki nagyon megdicsérte Orbán Viktort. Érdekes gondolkodású, népbarát politikusnak nevezte, akivel a brit vezetés különleges kapcsolatokra törekszik. A brit ellenzéki Munkáspárt szerint elfogadhatatlan mondatok hangzottak el Orbánról, megvetik a neki szóló hízelgést – írja az FT. Magyarország a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség körül bontakozó botrány miatt is bekerült a világ hírfolyamába. Az Aján tamás vezette szervezetről leadott német oknyomozó riport után vizsgálatot indított a Dopping-ellenes Világügynökség. Külföldi lapszemle a Klubrádióban:...

HÁROM PLAKÁT A FIDESZES AGYHALÁL HATÁRÁBAN

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2020.01.07.


Ritka, hogy az agyhalál pillanatát orvosi műszerek segítsége nélkül meg lehessen állapítani, de most, Budapest- és talán országszerte kihelyezett hirdetőoszlopok és óriásplakátok segítségével bárki felállíthatja a diagnózist: kimúlt a Fidesz agya. 

Amikor először pillantottam meg a Mandiner hirdetését, rajta a semmitmondó szlogen feletti stockfotószerűséggel, még csak egy butuska és teljesen jellegtelen lap komolykodó reklámkampányának hittem. Aztán szembejött a Figyelő még jellegtelenebb, viszont mind szövegi, mind képi világában sokkal igénytelenebb hirdetése, és elkezdett bennem motoszkálni valami. Ez a valami sajnos majdnem elhalálozott, amikor személygépkocsimat vezetve az Orczy úton megpillantottam a Magyar Nemzet reklámját, és azt hittem, hogy káprázik a szemem. Meg kellett állnom, mert 49 kilométer per órával száguldó autóból nem lehet minden kétséget kizáró orvosi diagnózist felállítani. A fideszes hirdetőtáblát körbesétálva, az azon díszelgő három médiareklámot körbejárva azonban már a precíz szakorvos mondta belőlem: ez bizony agyhalál. Kicsit keseregtem azon, hogy nem is olyan régen ugyanezeken az oszlopokon még lehetett agyhullámokat regisztrálni, majd nekiálltam megfejteni, hogy jutottunk ide.

Az Észak-Koreán és Türkmenisztánon kívüli világban igazi fehér hollónak számító gigantikus médiacég, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kormányközeli portfóliójában több száz sajtótermék van. A KESMA lapjainak, rádióinak, tévéinek, internetes portáljainak nem az olvasók, nézők, miegyebek tájékoztatása a célja, hanem a kormány, a párt és Orbán Viktor üzeneteinek sulykolása. Ez a propagandatevékenység szinte valamennyi kiadványuknál a „vigyázz!!!! migráns áll a lányod mögött és tervei vannak!!!!!!!” mantra ismételgetéséből áll. Meglehetősen hatékonyan, ezt ne vitassuk el tőlük...

KATONANÓTA

HVG ONLINE / KULT
Szerző: LŐRINC LÁSZLÓ
2020.01.07.


A Harry Potter népirtásra lelkesítésben tényleg nem valami jó.

„...ránk-hozták / Gyógyítónak a Háborút, a Rémet / Sírjukban is megátkozott gazok” – emlékezett Ady Endre annak a háborúnak az elejére, melyet idén száz éve zártak le. De hát kik voltak azok a bizonyos gazok? Nem utolsósorban olyan sima modorú urak, akik a maguk kényelmes és biztonságos dolgozószobáiból évtizedeken át adagolták gyereknek és felnőttnek, iskolákban, sajtóban, laktanyákban a „hazafiságot”. Például azokkal a katonanótákkal, melyekkel Maróth Miklós az „erkölcsi kiállást sugalló” népmesék mellett, és a Harry Potter helyett a mai gyerekeket nevelné. Amiket nagypapája énekelt. „Tudtuk, hogy a nagypapa a hazát védte a fronton ... A hazafias nevelés: helytállás” – érvelt az MTA-kutatóhálózat-vezető.

Ma már kevesen ismerik az első világháborús katonanótákat, köztük is a legemblematikusabbat, a Megállj, megállj, kutya Szerbiát. Ez a konfliktus indoklásával kezdődik: „Boszniának hegyei, / A fekete kövei / Az magyar királyé. / Mégis az a Szerbia, / Az a kutya Szerbia / El akarja venni”. A dal hazafiságának megítéléséhez tudni kell, hogy Boszniát a korábbi nemzetközi egyezményekkel ellentétesen kebelezte be az Osztrák-Magyar Monarchia 1908-ban. Magyarok nem laktak ott, a kétmilliót közelítő lakosságot: szerbeket, bosnyákokat és horvátokat akaratuk ellenére terelték ide. Fővárosa az a Szarajevó volt, ahová a bekebelezők trónörököse, Ferenc Ferdinánd 1914-ben hadgyakorlatra érkezett (jó érzékkel a szerbek nemzeti gyásznapját, június 28-át választva erre), és ahol őt erre egy szerb merénylő lelőtte. Bár a trónörököst sem az uralkodó, sem a magyarok nem szerették (tudták, hogy a Monarchián belüli pozíciójukat szerette volna megingatni), mégis a Monarchia a magyar elit és közvélemény lelkesedése közepette támadta meg bosszúból Szerbiát. „Megrohanjuk a sáncot, / Pusztítjuk a vad rácot, / Míg hírmondó marad” – vagyis amíg ki nem irtják őket, a vad kutyákat, közli a nóta. A támadást követő hetekben 3500–4000 szerb civilt (!) gyilkoltak le a Monarchia katonái. (Tízszer annyit, mint amennyit a hazai vörös terror. Ebben a katonaáldozatok nincsenek benne.) És hátra volt még négy év háború.

Így nézett ki hát az a fenyegető támadás, amelytől a nagypapának erkölcsi kiállással a hazát kellett védenie. Igaz, ami igaz: a Harry Potter népirtásra lelkesítésben tényleg nem valami jó...

A FELCSÚTI FÉNYÁGY

KOLOZSVÁRI SZALONNA -  VENDÉG
Szerző:  PANDULA DEZSŐ
2020.01.07.


A mini futódombon innen és túl, ahol a kurtafarkú kismalac túr, volt egyszer egy Sosemvolt. Volt néki egy barátja is, a Senki. Ez a jónevű senki hol volt, hol nem volt, de ez a változatossága elég volt ahhoz, hogy megalapozza a kapcsolatát Sosemvolttal.

A község, ahol laktak, különben békés hely, művelt lakói elégedetten élik mindennapjaikat. A cápátlan műtó vizét játszi szél fodrozza. A műsziget helyes kis hídon is megközelíthető. Híd a munkátlanság világába. Bár lakik ott olyan ember is, aki a vízen is tud járni. A kunkori kisvasút keskeny nyomközű pályáján vidáman zakatolnak a Nyíregyházáról megvédett – MK 48-as mozdony húzta – személykocsik.

Kijutott nekik az uniós támogatásokból, dől, csak dől oda az a rengeteg mindenféle. Úgy vannak ezzel, mint az időjárással: nem tehetnek ellene. Csak az előljárók, na ők aztán le se tudják hajtani a fejüket, szűntelen emészti őket a gond, hogy mitévők legyenek azzal a temérdek pénzzel.

A helybéliek nem szeretik a nem helybélieket. Kivéve ha a Puskás Akadémia meghívottjai, a Pancho Aréna drukkolói meccs idején vagy maga Böjte Csaba, böjtelő havában és azon kívül is. Utálják, ha a másmagyarok ottan filmet és szemet forgatnak, fényképeznek. Nem is értik most már, hogy fényképező aparát helyett miért nem a fényt képező fényággyal a hátukon közlekednek az ámuldozó turisták és a kákán is csomót kereső firkászok. Köztudott: ki mint veti fényágyát, úgy alussza tényálmát.

Kiderült ugyanis, hogy nekik már az is van. Flancos fényágy. Egy utazásszervező cég önzetlen jóvoltából. A Nagy leleplező, Hadházy Ákos független képviselő lebbentette fel a fátylat arról az ügyletről, melynek keretében a repülőjegyek értékesítésével és autóbérléssel foglalkozó Tensi Aviation Kft. 8,75 millió forintot kapott a GINOP keretén belül az „gyógyágy beszerzése” című projektjére. Melyből az is kiderül: „a felcsúti sportélet fejlesztésére használják a beszerzett eszközt”.

A programban gazdaságfejlesztésre és innovációra lehetett pályázni EU-támogatásért, a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása céljából. Ez világosan megmagyarázza, miért épp ez az utaztató iroda és miért pont a világszínvonalú felcsúti sportélet a kedvezményezettjei a sikeres pályázatnak. Nem volt elvárható, hogy Sosemvolt és Senki polgárurak legyenek szereplői ennek a sci-fibe illő esetnek. Ők különben sincsenek, ha nem akarják...

A BÖLCSIS NÉNIK ÁTVÁLTOZÁSA: A TÚLÉLÉSÉRT TRÜKKÖZNEK A MAGÁNBÖLCSŐDÉK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2020.01.07.


Erre egy erősen vitatható jogszabályváltozás miatt kényszerülnek.

A két és fél éves kislányt minden reggel nyolc óra körül viszik szülei a családi – vagy ahogyan a legtöbben nevezik: magán – bölcsődébe, és általában fél négykor mennek érte. Így látszólag hat-hét órát tölt a bölcsődében a gyerek. Papíron viszont a kislány januártól csak délig „bölcsis”, addig foglalkoznak vele a „bölcsis nénik”. Délutánra a gondozók „időszakos gyermekfelügyelővé” alakulnak át, a bölcsőde pedig „időszakos gyermekfelügyeleti hellyé” válik. Az eset abszurd, de nagyon is racionális okok állnak mögötte: a szabályozás kényszeríti trükközésre a bölcsőde fenntartóit. 

Három éve az addig családi napköziként nyilvántartott mintegy ezer intézményt a gyermekvédelmi törvény módosításával választás elé állították: 2017 január 1-től vagy családi bölcsődeként, vagy napközbeni gyermekfelügyeleti intézményként működnek tovább. Előbbibe 3, utóbbiba akár 14 éves korig is járhatnak a gyerekek, viszont a fenntartó az utóbbiba nem kérhet az ellátásért állami normatívát. A családi bölcsődék fenntartói – szigorú feltételek mellett – gyermekenként havonta legfeljebb 58333 forintra pályázhatnak az államnál, intézményenként maximum hét gyermek után. Ez a gyakorlatban az jelenti: a magánbölcsődékben azok a szülők, akiknek gyereke ellátását támogatja az állam, „csak” a normatíva és az intézmény által kért, általában 80-100 ezer forintos térítési díj közötti különbséget fizetik. Ezt a rendszert rúgta fel idén januártól egy módosítás, amely előírja a magánbölcsődéknek: csak akkor kapják meg az 58333 forintos állami támogatást, ha vállalják, hogy legfeljebb 71250 forintos térítési díjat kérnek. Vagyis több tízezer forinttal kurtították be a magánbölcsődék bevételeit, ami a fenntartók szerint ellehetetlenítheti működésüket...

5+1 PONTBAN KÁSZIM SZULEJMÁNI MEGGYILKOLÁSÁRÓL

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2020.01.07.


Bár a harmadik világháború kirobbanásától való félelem nagy valószínűség szerint eltúlzott, kétségtelen, hogy mind a Közel-Kelet békéje, mind pedig az USA globális nagyhatalmi politikája szempontjából új fázist nyitott az, hogy múlt pénteken amerikai dróntámadás végzett Kászim Szulejmánival, az iráni Köztársasági Gárda elit egységének, az al-Kudsz Brigádnak a parancsnokával, illetve Abu Mahdi al-Muhandisszal, a Népi Mozgósító Erők nevű, iráni támogatást élvező iraki milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjével.

Ezekben az éles helyzetekben rengeteg félinformáció, félreértelmezés, érdekvezérelt elemzés és politikai félretájékoztatás jelenik meg, így érdemes néhány pontban rögzítenünk pár alapvetést...

MEGROHANJÁK A MARADÉK OKJ-S KÉPZÉSEKET? - AZ IDÉN MÉG RÉGI FELTÉTELEKKEL INDULHATNAK TANFOLYAMOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.07.


A hamarosan életbe lépő változások miatt jelentősen megnövekedett az igény a rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ-s tanfolyamok iránt – állítja a TanfolyamOKJ.hu. A portál összegyűjtötte, mire számíthatnak 2020-ban azok, akik szakmát szeretnének tanulni.

Az oktatási rendszer tavaly ősszel végrehajtott átalakítása rugalmatlanabb és hosszabb szakmatanulást eredményezhet. A felnőttképzők azonban 2020. december 31-ig még a mostani feltételekkel indíthatják a tanfolyamokat, a vizsgákat a képzésben részt vevőknek viszont 2022 végéig le kell tenniük.

Érdemes azonban minél előbb jelentkezni a kiszemelt képzésekre– állítja Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu oldal szerkesztője –, mert a hamarosan életbe lépő változások miatt jelentősen megnövekedett az igény a felnőttképzésben rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ-s tanfolyamok iránt. Mint hozzátette: már csak néhány csoportot tudnak indítani idén az iskolák.

Az új képzési jegyzék az alapszakmákon túl mindössze 73 részszakképesítést tartalmaz, melyeket iskolarendszeren kívüli, tanfolyami formában lehet majd megszerezni. Bár a jelenlegi információk szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerőpiac indokol, a megjelent képzési jegyzéken kívül egyelőre nincs pontos információ, milyen képzéseket lehet majd 2021-től rugalmasabb, tanfolyami rendszerben tanulni...

A JAPÁN EGÉSZSÉGÜGY PÉNZÜGYI BUGYRAI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.01.07.


Nem is olyan régen az ázsiai országban élő Tshabee írta meg, hogyan is néz ki belülről egy japán kórház. (Aki nem olvasta volna, az ide kattintva találja a posztot.) Akkor nem esett szó a távol-keleti ország egészségügyének anyagi oldaláról, most ezt pótolja ugyanő. (Elöljáróban annyit, hogy most, 2020 január elején 1 jen 2,7 forint.)

„Ahogy a múltkor ígértem, a kórházak után írok egy picit az itteni egészségügy finanszírozási oldaláról is. Egy (nem japán) barátom egyszer azt mondta, hogy a japán egészségügynek van a világon az egyik legjobb ár-érték aránya. Nyilván ettől még a minőséget meg kell fizetni, és most azt fogjuk körbejárni, hogy hogyan...

Először is talán a biztosítók felől érdemes kezdeni. „Biztosítók” - így többesszámban, mivel több is van belőlük. Gyakorlatilag minden cég választ közülük egyet, amelyikkel leszerződik. (Nem tudom mi alapján, az is lehet, hogy az adott cég fő profilja alapján jelölnek ki egyet...)

Onnantól a cég összes alkalmazottja az adott biztosítóhoz lesz bejelentve. Mind a határozatlan, mind a határozott idejű alkalmazottak. Aztán ha valakinek vannak eltartottjai, pl. gyerekei, akkor az eltartottak is automatikusan bekerülnek az ő biztosítása alá.

Elég sok ember viszont nem hagyományos alkalmazotti státuszban van, hanem egyéb foglalkoztatási formában, az ő esetükben nem tudom, mi a helyzet. De gyanítom, hogy nekik saját maguknak kell intézni a biztosításukat...


NEM EBBŐL LESZ VILÁGHÁBORÚ – 10 PONTBAN SZULEJMÁNI KILÖVÉSÉRŐL

HETI VÁLASZ
Szerző: SZTANKÓCZY ANDRÁS
2020.01.07.


Vegyünk-e még havi bérletet, esetleg legyünk-e még a Válasz Online arany fokozatú támogatói, vagy minek, hiszen úgyis itt a harmadik világháború? És: hová jutott civilizációnk, ha a nemzetközi jog már az amerikaiak számára sem szent? A világ- és a magyar sajtót olvasva mintha a Föld hétmilliárd apokaliptikus nemzetközi jogász bolygójává vált volna az amerikaiak által megölt iráni kémfőnök halála után. De tényleg ennyire súlyos a helyzet és tényleg a nemzetközi jog a megértés kulcsa? Válaszkeresés, történelmi tanulságok szálazgatása 10 pontban...

MÉG, MÉG, MÉG, ENNYI NEM ELÉG!

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2020.01.07.


Kevesli a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) a minimálbér és a garantált bérminimum nyolc-nyolc százalékos emelését. Ennél magasabb emelésre is lehetőséget adna a szövetség szerint a gazdaság teljesítménye – mondta Palkovics Imre, a MOSZ elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A szakszervezeti vezető sajnálatosnak nevezte a munkaadók passzív hozzáállását, illetve aggodalmaikat. A munkavállalók ma már nem tüntetnek vagy sztrájkolnak, hanem elhagyják a magyar munkaerőpiacot – közölte. (MTI)

Szerintem az teljesen rendben van, hogy egy szakszervezeti vezető kevesli a béremelést. Egy olyan országban, ahol nem kismértékű a dolgozói szegénység, indokolt lehet a legalacsonyabb bértételek további növelésének igénye.

1. A minimális bér és a garantált bérminimum az elmúlt időszakban (beleértve a 2020. évet is) valósággal meglódult. Nézzük tételesen: a minimális bér négy év alatt 44,8 százalékkal (átlag: 11,2 százalék, a garantált bérminimum 63,2 százalékkal (átlag:15,8 százalék) nőtt. A nemzetgazdasági átlagkereset is nekidurálta magát, és növekedése minden vizsgált évben meghaladta a tíz százalékot, és idén is e körüli érték várható. Lehet ezen fanyalogni, azt is lehet mondani, hogy kevés. Kifizetni viszont nem könnyű – a kkv szektorban biztosan nem...


ÚJABB BEFEKTETÉS MAGYARORSZÁGON, AMIVEL SZINTE LEHETETLEN VOLT BUKNI

PORTFOLIO
Szerző: ÁRGYELÁN ÁGNES
2020.01.07.


A részvényalapok mellett a vegyes alapok is azok közé a befektetési alapok közé sorolhatóak, amelyekkel szinte lehetetlen volt bukni 2019-ben: egyéves időtávon 116 sorozatból mindössze kettő végzett mínuszos hozammal, 35 alappal pedig legalább 10%-ot lehetett keresni tavaly. A részvénytúlsúlyos portfóliók között nem volt ritka a 20% körüli hozam, a Sharpe-mutató alapján pedig egyértelműen az látszik: kifizetődő volt vegyes alapokkal nagyobb kockázatot vállalni...

ITT OLVASHATÓ


LENGYELORSZÁG: BÍRÓ BÍRÓNAK FARKASA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: DOMÁNY ANDRÁS
2020.01.03.Paweł Juszczyszyn olsztyni bírónak egy hétköznapi polgári perben kellett volna döntenie másodfokon, de kétségei támadtak, hogy a megfellebbezett ítéletet hozó kollégájának joga van‑e bíráskodni. Az Európai Unió Bíróságának döntésére hivatkozva, amely szerint ellentétes egy ország jogszabálya az uniós joggal, ha kétségeket ébreszt a bíróságok pártatlanságával és függetlenségével kapcsolatban, felszólította a parlamentet: iratokkal igazolja, hogy az illető bíró kinevezésére a köztársasági elnöknek javaslatot tevő Országos Bírósági Tanács alkotmányosan jött létre. A szejm hivatalának elutasító válaszát, amely szerint egy bíróságnak nincs joga parlamenti eljárásokat ellenőrizni, már nem ő kapta meg. A feldühödött igazságügyi miniszter ugyanis azonnal visszavonta átmeneti kirendelését a fellebbviteli bíróságra, és visszaküldte a járásbíróságra.

Ez az abszurd történet mutatja, hogy a lengyel igazságszolgáltatás a káosz és összeomlás felé halad, mert a kormányzó – nomen non est omen – Jog és Igazságosság (PiS) fel akarja számolni a bírói függetlenséget. Az említett Országos Bírósági Tanács az az alapintézmény, amelynek huszonöt tagja közül tizenötöt az 1997‑es alkotmány szerint „a bírák közül” kell választani. A többiek a köztársasági elnök, a kormány és a parlament két háza képviselői, valamint hivatalból a Legfelső Bíróság és a Legfelső Közigazgatási Bíróság elnöke. Ez utóbbi két főt is figyelembe véve tehát kétharmados a bírák aránya a politikusokhoz képest. Hogy a bírák közül maguk a bírák válasszanak, azt nem írták bele az alkotmányba, talán mert ez annyira nyilvánvaló volt. 18 évig tényleg. Ám a PiS 2015‑ben kormányra kerülve, de alkotmányozó többséggel nem rendelkezve rájött: úgy is lehet ezt érteni, hogy a bírótársaik által javasolt bírák közül a parlament válasszon. Hiába tartotta ezt a jogászok többsége alkotmányellenesnek – hiszen a szabályozás értelme az, hogy a bírói kinevezésekre javaslatot tenni egyedül jogosult tanács többsége a politikától független legyen –, az addigra már meghódított Alkotmánybíróság a kormánytöbbség értelmezését fogadta el: ha nincs benne az alkotmányban, hogy ki választ, akkor választhat a parlament is.

A képviselőház – kizárólag kormánypárti szavazatokkal, a 10 000 bíró többségének bojkottja miatt mindössze 18 pályázó közül – meg is választotta a tanács tizenöt bíró tagját. Többségük olyan ember, akit a PiS‑kormány igazságügyi minisztere nevezett ki bírósági vezetővé, miután egy másik törvény felhatalmazta, hogy indoklás nélkül, a helyi bírói kar megkérdezése nélkül, sőt tiltakozása ellenére válthassa le és nevezhesse ki a vezetőket. A tizenöt tagot ajánlók névsorát jogerős közigazgatási bírósági ítélet ellenére nem hajlandó közzétenni a szejm hivatala, és ehhez kiszivárgott információk szerint van oka ragaszkodni. Kiderülhetne ugyanis, hogy mind a tizenöt tagot nagyjából ugyanaz a 30–40 ember ajánlotta, jelentős részben a jelöltek beosztottai, néha szakmabeli családtagjai (sőt egyikük önmagának írt alá), illetve a minisztériumba berendelt bírák, akik ugyan ilyenkor megőrzik bírói státuszukat, de ott hivatalnokként, alárendeltségi viszonyban dolgoznak...


KARAFIÁTH: HOZZÁSZOKTUNK, MINT SZARHOZ AZ ORR

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2020.01.05.


Gulyás miniszter aggódik; atyaég, mi lesz itt!

Kevés dolog hatott meg annyira, mint az a kormányhírportálon (origo) megjelent írás, mely Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter feljelentése kapcsán arról beszélt, mily aljas dolog az álhírterjesztés.

Hogy mennyire veszélyes üzem ez, és védjük meg tőle a fiatalokat, és ne engedjük, hogy mindenféle undorító rágalom, álhír gyökeret verjen az agyukban, különösen álljuk útját a magát Gulyás Gergelyt és a többi vezető fideszes politikust ostorozó borzalmaknak.

(Kábé olyan mélyen érintett meg ez a gulyási jajszó, mint amikor a Lokál sóhajtozott, hogy őt bizony betiltotta a gaz Karácsony Gergely, hát hol itt a sajtószabadság!)

Gulyás aggódásának gyümölcse az, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozásba fogott „álhírterjesztő portálok ellen”. A célpontok között, biztosak lehetünk benne, egyetlen fideszes hazugsággyárat sem vizsgál majd a szerv.

A hazugságok és undorító rágalmak korában élünk, szép lassan hozzászoktunk, ahogy akár a szarszaghoz az orr; állandósult bűz, észre sem vesszük.

Bő két éve, amikor kék Soros-plakátok lepték el az országot, reméltem, azt hittem, leértünk a gödör aljára. De hamar kiderült, hogy az a hergelés csak az első lépés volt...

ÚJ ÁLLAMI BESÚGÓHÁLÓZAT KÖRVONALAZÓDIK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARNITZ JÓZSEF
2020.01.07.


Július 1-i hatállyal belső ellenőri rendszer kidolgozására kötelezi az állami cégeket a kormány tavaly év végi rendelete.

A kissé homályos meghatározás szerint innentől fokozottan figyelik, hogy a cég szervezeti kultúrája megfelel-e a működésükre vonatkozó etikai és jogszabályi elveknek, hogy a dolgozók a társaság elfogadott céljai szerint fejtik-e ki tevékenységüket, illetve a működés átlátható-e és nincs-e összeférhetetlenség. 

Minderre „megfelelési tanácsadókból” álló szervezeti egységet alakítanak ki (ami különösen indokolt esetben állhat egy személyből is). A megfelelési tanácsadó – aki lehet külső megbízott is – nem dolgozhat az általa ellenőrzött területen és nem tölthet be vezető posztokat a cégnél. A belső ellenőrzés módszertana nem pontosított, de annak rendjét az általános szabályok, a cég első számú vezetője és a felügyelőbizottság határozzák meg. A fő cél „a kockázatok, hiányosságok csökkentése, a szabálytalanságok és visszaélések megelőzése, feltárása”, az eredményesség növelése, valamint a belső visszacsatolások javítása. Másutt megjelenik célként a korrupció és a visszaélés hatékony megelőzése is. A „megfelelési felelős” dolga többek között a helyes működést „sértő, korrupciós és visszaélésgyanús eseményekre vagy kockázatokra vonatkozó bejelentések fogadása és kivizsgálása” is. A belső ellenőrzési vezető irányítása alatt állók vizsgálódásaik során jogosultak helyiségekbe belépni, kérdezni, illetve akár titkosnak minősített iratokat is megtekinteni és lemásolni. A hatóságok bűncselekménygyanúval kapcsolatos bevonására nem térnek ki. A rendelet rögzíti, hogy a kormány az új szabállyal EU-kötelezettségét teljesíti...

JÁTÉK AZ ÉLETÜNKKEL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.01.04.


Mintha a világ sík idiótákat alkalmazna kormányzására.
Olyanok mind, mint a gorilláknál az Ezüsthátúak, ordítanak, döngetik a mellüket, a kisebbek leginkább csak ordibálnak, emellett ezüst hát helyett csüngő pocakot viselnek.
Elképesztő.
A világ megbolondult, vezetőiként pedig sültbolondok tucatjai hülyítik hálás népüket.
Itt van mindjárt Trump, akit az amerikai polgárok juttattak hatalomba, és akiről első perctől kezdve - sőt, már az előtt is - látszott, hogy nála alkalmatlanabb arra, hogy a világ legerősebb hatalmát vezesse, talán nincs is.
A történelemben nem példátlan ez a helyzet, talán Nero és Caligula római császárok ennek meggyőző bizonyítékai.
Korunk csak annyiban mutat súlyosabb tüneteket, hogy ma a születésnek csekélyebb a szerepe, így a népnek fáradságos munkával ki kell választania saját idiótáit, akik aztán nem egyszer vágóhídra küldik azokat, akik ki és megválasztották őket.

Legutóbb például Trump meggyilkoltatta az iráni hírszerzés és különleges erők vezetőjét, Kasszem Szulejmani tábornokot, aki a legbefolyásosabb iráni politikus volt.
A gyilkosságot az USA különleges alakulatai hajtották végre, drónnal bombázták le a tábornok gépkocsioszlopát - Irakban.
Beláthatatlanok az eset következményei, különös tekintettel arra, hogy Trump láthatólag nem tanult semmit az amerikai külpolitika közel-keleti kudarcaiból, nem látta be, hogy egyes - Amerika számára nemkívánatos - személyek eltávolítása nem old meg semmit.
Nem oldja meg a társadalmi-vallási feszültségeket, nem oldja meg az USA nyilvánvalóan antidemokratikus és imperialista világpolitikai szerepfelfogását - inkább csak olaj a tűzre.
Olaj pedig van arrafelé éppen elég, ahol az események történtek, begyújtásukhoz sokszor egy gyufaszál is elég, az előidézett tűz viszont úgy száguldhat végig a világon, mint az ausztrál bozóttüzek, melyek oltása a reménytelen kategóriába tartozik...

A FIDESZES KUBATOV ÜZENT FERENCVÁROS BALOLDALI POLGÁRMESTERÉNEK: TUDJA ÁM, HOGY MENNYI AZ ANNYI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2020.01.07.


...Igazából nehezen találom a szavakat. Van úgy, hogy az ember azt érzi, hogy jól kupán vágták egy vázával. Nem is akármilyennel, hanem egy kristályvázával. Még jó, hogy csak érzi, és nem törik be a feje. Az újabb sportbotránytól. Magyar főszereplővel.

Az ARD német csatorna szerint 5,5 millió dollárral nem tud elszámolni a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség, amelynek 2000 óta Aján Tamás az elnöke. Az ARD cikkére hivatkozva az Index azt írja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által folyósított pénzek két olyan számlára érkeztek, amelyeken egyedül Ajánnak volt aláírási joga, és a nagyjából 23 millió dollárból 5,5 milliónak a sorsa tisztázatlan. Mivel a szövetség székhelye Lausanne-ban van, így a svájci ügyészségnek nyomozást kell indítani az ügyben, amelyben okirat-hamisítás, hűtlen kezelés és sikkasztás lehet a vád. Az Európai Súlyemelő Szövetség elnöke, Antonio Urso tudott a pénzek eltűnéséről, jelezte is aggályait a NOB felé, de hiába, nem foglalkoztak az üggyel.

A másik súlyos téma a dopping, az ARD ugyanis azt derítette ki, hogy 2008 és 2017 között 204 érmet szereztek a vébéken és olimpiákon olyan sportolók, akiket csak a versenyeken ellenőriztek, a felkészülési időszakban nem. Az orosz súlyemelőkkel például különösen elnézőek voltak, közülük 42 olyan sportoló volt, aki szerzett érmet, mégsem vettek tőle mintát a felkészülés során.

Az ARD azt állítja, bizonyítéka van arról, hogy magyar doppingellenőrök pénzt kérték azért, hogy ne jelentsék a manipulált doppingmintát. A Magyar Antidopping Csoport hétfői közleménye ezt cáfolta, azt írják, nem érkezett bejelentés arra vonatkozóan, hogy magyar doppingellenőr súlyos szabályszegést követett volna el, vagy olyan magatartást tanúsított, amely a minta tisztaságát, integritását veszélyeztette volna. Még több.


Természetesen mindez vád, majd kiderül az igazság, remélem. Hiszen talán a svájci ügyészségre nem bír nyomást gyakorolni a mi független Polt főügyészünk. Tudják, megint az a baj ezzel a történettel, hogy kihez, hogyan és miért ér el a mocsok. Persze, mondhatnám azt, hogy ez a magyar keresztény virtus, és már nem csodálkozunk semmin. De igen, én csodálkozom, hiszen lassan nem marad olyan szelete az életünknek, amit ne sározna be csalás, korrupció és egyéb undorító nyalánkságok. A legfelső szinteken, a legmagasabb pozíciókban. És a sportban is elvadultak már a dolgok.

Nem tudom, hogy egyenes arányban van-e a hatalom és a becsületesség hiánya, de valamiért mégis azt súgják a fülembe ezek a gyanús ügyek, hogy igen. És ez nyilván méltatlan a tisztességes sportvezetőkhöz és sportolókhoz is. És akkor ne tessenek csodálkozni, hogy emberek sokasága kiábrándultan vélekedik úgy, hogy sportvezető, politikus egykutya, ha pénzhez juthat. Bármi áron saját hasznára üzletel. Mert a mohóságuk és az ilyen-olyan szaros érdekük ezt kívánja. Ha kívánja, akkor lehet elvenni a közpénzből, bűnözni is, mert nagyságuk tudatában hiszik, hogy sosem buknak le. Lebuknak, jelentem...

NINCS TÖBBÉ MAGÁNÉLET

G7
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2020.01.07.


Felvilágosultabb társaságokban – ahol a magánélet szentségét nem liberális álokoskodásnak, hanem alapvető emberi jognak tartják – manapság divatos aggódni a tömeges megfigyelés miatt. Csakugyan nem alaptalan a félelem, hogy a kiszivárgott adataink illetéktelen kezekbe kerülnek; az elrettentő példákat napestig sorolhatnánk a hírességek kiszivárgott fotóitól a Facebook és a Cambridge Analytica adatkezelési botrányáig. A jogalkotók próbálnak a technológiai fejlődés után loholni, hogy megelőzzék a hasonló eseteket, de csak nehezen tudnak lépést tartani azzal, hogy a nyilvánosság fogalma a szemünk előtt változik meg. Az olyan országokban pedig, mint Kína, a jogalkotás egyenesen arra törekszik, hogy felszámolja a magánélet utolsó morzsáit is...

STADIONSTOPBÓL SZÜLETIK STADION A DUNA-PARTON

INDEX
Szerző: Index
2020.01.07.


Míg az ellenzék a választások előtt stadionstoppal kampányolt, hatalomra kerülve gyorsan megegyeztek a kormánnyal: plusz fejlesztésekért cserébe jöhet Orbán stadionja. Hiába szövögetett nagy álmokat a környéken a Wallis és a Quaestor, végül csak az államra marad az értékes terület rehabilitálása. Európában máshol is felfutóban vannak a városi folyópartok, de például Madridban építés helyett inkább lebontottak egy stadiont. 


AJÁN TAMÁS MAGÁVAL RÁNTHATJA A MAGYAR DOPPINGELLENŐRÖKET

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.01.07.


Az ARD német közszolgálati csatorna Nemzetközi Súlyemelő Szövetségről szóló riportja súlyos vádat fogalmazott meg a Magyar Antidopping Csoporttal szemben is, a kölni doppinglabor pedig DNS-vizsgálatokra hivatkozva állítja, hogy a magyar ellenőröknek manipulált mintákat adtak le a később doppingoláson ért versenyzők. Tiszeker Ágnes, a cég igazgatója tagadta a vádakat, azt viszont nehéz cáfolni, hogy a doppingellenőrzés világszerte kitett a korrupciós kockázatoknak.

Vizsgálatot indít a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF), miután az ARD német közszolgálati csatorna oknyomozó újságírói azt állították, hogy az Aján Tamás vezette szervezet nem tud elszámolni legalább 5,5 millió dollárral, ami olyan számlára került, amelyhez csak a magyar elnöknek volt aláírási joga...

AZT CSINÁLNAK A PÉNZÜNKKEL, AMIT AKARNAK

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: DÉSI JÁNOS
2020.01.06.


Valaki szóvá tette, hogy milyen az már, hogy az utánpótlás nevelésre szakosodott Felcsút most Ukrajnából vett egy elég közepes játékost, havi hárommilliós fizetéssel. Erre a főkegyúr egy igen derék módon fizetett tótumfaktuma azt felelte, hogy elmúltak azok az idők, amikor egy magáncégnek dirigálni lehetett – ők azt csinálnak a pénzükkel, amit akarnak. És praktikusan ennek a tótumfaktumnak igaza van ... A lopás hatalma – Dési János jegyzete.

A német közszolgálati televízió érdekes módon nem arra szakosodott, hogy milliárdszám csalja el az adófizetők pénzét és juttassa jelentős részt abba a zsebbe, amit az egyszerűség kedvéért Mészáros Lőrincnek hívnak – miközben persze tudjuk, hogy a pénztár gazdája azért mégsem a kiváló képességű gázszerelő.

Szóval, a német ARD egy elég alaposnak tűnő beszámolót közölt arról, hogy milyen visszaélések folynak a nemzetközi súlyemelő szövetségnél. Millió dollárok, megvesztegetett doppingellenőrök és a többi. Természetesen az ártatlanság vélelme még egy súlyemelőt is megillet – ne törjünk elhamarkodottan pálcát felettük. Lehet, hogy minden a legnagyobb rendben, csak éppen igaztalanul vádolnak régi motorosokat. Mondanám, hogy majd meglátjuk.

De azért ne feledjük, nemcsak Magyarországon üti fel a fejét a korrupció időnként, hanem az olimpiai mozgalom nemes eszméje mögött is rendszeresen felsejlik, hogy egyesek miként markolnak bele a kasszába – miként hagyják magukat megvesztegetni – majd általában csak annyi dolog történik, hogy egy év múlva még nagyobb ajándékokkal – khhm – kell kedveskedni a NOB derék tagjainak, hogy tudják, hová kell a következő olimpiát szervezni. Hasonlóan a nemzetközi fociszövetségekhez. Hát van ilyen, édes istenem, két gól között eltűnik pár százezer dollár. Mi van abban? Csak zörögjön az a háló.

Persze, ha a magyar foci kicsit elmaradozott a világ élvonalától – hogy így fogalmazzunk – azért a pénzek újraelosztásában igencsak jól áll. Kedvencem a Felcsút és vidéke, ahová a pénzt be kell fizetni, ha egy jó kis állami megrendelésre vágysz, vagy csak a felsőbbség jóindulatát szeretnéd megvásárolni. Bizonyíték persze erre sincs, éppen úgy, mint a súlyemelő szövetség gyanús ügyeire. Az meg bizonyítéknak azért kevés, hogy tessék összevetni a Felcsútra befizetők listáját mondjuk a nagy állami megrendelésekkel büszkélkedőékkel. Nyilván vannak efféle véletlenek...

KIVÉGZI A MEGMARADT MAGÁNKÖZPONTOKAT AZ ÁLLAMI NYOMULÁS A MEDDŐSÉGI ELLÁTÁSBAN

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2020.01.07.

- Semmit nem mondhatnak az átadás-átvétel részleteiről annak a hat meddőségi központnak a vezetői, amiknek a megvásárlását karácsony előtt jelentette be a kormány.
- De egy lapunknak nyilatkozó egészségügyi szakértő szerint nem nagyon lett volna más választásuk, mint eladni az egyébként nyereségesen működő cégeiket. Ha nem teszik, akkor ugyanis búcsúzhattak volna az állami támogatástól.
- A meddőségi ellátásban még megmaradó piaci szereplők valószínűleg nem élik túl a növekvő állami nyomulást a szektorban.
- Viszont az sem látható, hogy a régi-új állami tulajdonban lévő intézeteknek hogyan lesz elég szakorvosuk, hogy megbirkózzanak az egyre növekvő számú pácienssel.

Karácsony előtt jelentette be a kormány, hogy 2020-ban állami tulajdonba vesz 6, az ország területén működő, eddig magántulajdonban lévő meddőségi központot.

A rendelkezés a Magyar Közlönyben jelent meg, két másik intézkedéssel együtt. Az egyik az eddigi 90 százalékos állami támogatás helyett ingyenessé teszi a meddőségi ellátásban használatos gyógyszerkezeléseket, a másik pedig eltörli az állami támogatással meddőségi kezelést végző klinikák teljesítmény- és volumenkorlátját. (Ez azt jelenti, hogy mostantól nem lesz felső határa az egyes intézményekben évente elvégezhető kezelések számának.)...