2022. december 23., péntek

VALAKI ÁRULJA EL NEKI, HOGY TÉVED...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.12.23.


Orbán Ráhel karácsonyi interjút adott, amelyben különös mondatra bukkan az olvasó. Az újságíró az alábbi kérdést teszi fel Orbán Ráhelnek: „Az Orbán gyerekek közül ön, Sára, Róza és Flóra a katolikusoknál lettek megkeresztelve, Gáspár viszont a reformátusoknál. Miért döntött így a család?” Erre Orbán Ráhel az alábbi feleletet adja: „Anyukám családja katolikus, apukámé református. Ez volt benne a logika.”
Azon kár lenne elmerengeni, hogy az Orbán család mit tekint „logikusnak”, annál is inkább, mert a II. vatikáni zsinat óta ismertek azok a katolikus dokumentumok, amelyek a család egységének feltétlen megőrzése érdekében az Orbán család logikájával épp ellentétes javaslattal él.
Ám az újságíró vagy megdöbbentően felkészületlen vagy puszta mikrofonállványként tekint saját magára, Orbán Ráhel pedig egyszerűen nem mond igazat, nem javítja ki az újságírót, hanem rábólint a téves kérdésre, s a családi logikát kezdi kibontani.
Ugyanis a korábbiakban publikussá vált közleményekből tudható, hogy Orbán Ráhel – és talán Orbán Gáspár is – a családi logikával ellentétben nem katolikusnak és nem reformátusnak lett megkeresztelve, hanem mindkettőjüket Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség metodista lelkésze keresztelte meg: Orbán Ráhelt például 1993-ban.
Annak logikáját nem tudhatom, hogy ez a tény épp mostanság kínos, avagy nem kínos Orbán Ráhel számára, de azt biztosan tudom, hogy ez a valóság. Ha pedig így van, akkor vajon miért nem volt erről tudomása az életút-interjúra „felkészülő” szerkesztőnek, s vajon Orbán Ráhel miért nem javította ki a téves kérdést? Meglehet, Orbán Ráhel konvertált, ami az Orbán család környezetében, legfőképp politikai tekintetben nem mondható szokatlannak, de a hitére valamit is adó, azt komolyan vevő és azt nem reklám- vagy árucikknek tekintő személy a keresztséget mint szentséget a létező legkomolyabban veszi, nem csinál abból viccet, nem tagadja le, s nem tesz úgy, mintha…
Ráadásul Orbán Ráhel, mint mindenki más, pogányként látta meg a napvilágot (bizony, még a miniszterelnök lánya is!), s ő is (mint a többi keresztény) a keresztségben született újjá. A keresztelőt nem ismétlik meg, nem visszatapsolható, nem lehet újrázni, s a keresztség a fenti esetben is „kompatibilis”, azaz érvényes marad.
Ha pedig úgy véli Orbán Ráhel, hogy azért érdemes többször is megkeresztelkedni, ma itt, holnap ott, holnapután meg amott, mert akkor ő nem egyszer, hanem többször is újjászületik, valaki árulja el neki, hogy téved. Orbán Ráhelt Iványi Gábor keresztelte meg, ekkor született újjá, álljon akár még apró gyermekként négykézláb, álljon később a szülei lábán, aztán álljon a saját lábán, vagy akár az egész országén.

MERÉSZ TERVEK MOSZKVÁBAN, PATRIOTOT KAP UKRAJNA AMERIKÁTÓL – HELYZETKÉP A 302. NAPON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.12.23.


Putyinék másfélszeresére növelnék a hadsereg létszámát a következő években. Az oroszok betörtek Szumi megyébe, a fő harcok azonban továbbra is a Donbaszban folynak. Újabb katonai segélycsomagok érkeznek Kijevbe. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 302. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Jakub Ber. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Az oroszok nagyszabású hadseregfejlesztési tervet jelentettek be – a kérdés „pusztán” annyi, anyagilag bírják-e. Változik a sorozási életkor is.

- Az oroszok betörtek Szumi megyébe, a fő harcok azonban továbbra is a Donbaszban folynak.

- Újabb katonai segélycsomagok érkeznek Kijevbe.

Részletes helyzetkép:


December 21-én Vlagyimir Putyin elnök részvételével zajlott le az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma Tanácsának éves, kiterjesztett ülése. A fő téma az ún. különleges katonai művelet, melyet a „feladatok teljes mértékű végrehajtásáig” folytathatnak. Putyin felhívta a figyelmet a mozgósítási rendszer modernizálásának szükségességére. Szergej Sojgu védelmi miniszter pedig kijelentette: a katonai műveletek, amelyekben eddig 250 ezer katona vett részt, problémákat tártak fel a kommunikációval és a katonaság automatizált irányításával, illetve az ellenséges tüzérség elleni harccal összefüggésben. A háború kikényszerítette a fegyverzet és hadfelszerelés beszerzésének átszervezését. Az oroszok által Ukrajnában használt alapvető fegyvertípusok gyártása 2022-ben 30 százalékkal emelkedhetett, a tüzérségi lőszerek és rakéták, illetve a légi indítású támadóeszközöké pedig típustól függően 69–109 százalékkal – mindennek ellenére az ún. állami védelmi megrendelések a 2022-es évben 91 százalékban teljesülhettek. A fegyverzetet és hadfelszerelést tekintve a műveletek folytatásához szükséges, 2024–2025-ös évekre tervezett szállításokat felgyorsították – a szállításokat 2023-ban teljesíthetik. Az orosz hadsereg fenntarthatja a szíriai és a hegyi-karabahi szerepvállalását. A Zapad [Nyugat] 2023 hadgyakorlat megtartását szintén tervezik...

KARÁCSONY HÁBORÚ IDEJÉN

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.12.23.


Karácsonykor békéről, szeretetről, nyugalomról, csilingelő kis angyalkákról szokás írni. Van egy rossz hírem: ez idén lehetetlen. De van egy jó hírem is: jövőre lehetséges lesz. Nem bizonyos – de lehetséges.

A tavalyi és tavalyelőtti évek meghatározó élménye a világjárvány volt, az idei évé kétségbevonhatatlanul az Ukrajna elleni orosz invázió. Amit – épp úgy, mint a világjárványt – Európa lakosságának nagy része csak annyiban fog fel, hogy az számára kellemetlenségeket okoz vagy okozhat. Nagy tanulsága az idei évnek, hogy az emberek, de főként a politikusok többsége számára sokkal fontosabb a tulajdon véleménye és világképe, mint bármilyen tény, és mérhetetlenül zokon veszi, ha akár a legkisebb kényelmetlenséget is el kell szenvednie.

A világjárvány idején a legtöbbünk nem rajongott a lezárásokért, kijárási tilalomért, maszkviseletért – kényelmetlen is volt, szentigaz, de a maszkot nem szeretni kellett, hanem viselni, a tilalmakat sem kedvelni kellett, hanem elviselni. Mivel a járványnak még nincs teljesen vége, sőt, Kínából igen rossz hírek érkeznek, korai volna megvonni a mérlegét, de egyelőre azt mondhatjuk, hogy Európát „csak” közepesen sújtotta – főként a szigorú zárlatok és az oltások miatt nem lett nagyobb baj. Az teljesen érthető, hogy az intézkedések idején munkába vagy bevásárlásba indulva morgott az ember, mikor felvette a maszkot, hiszen nem volt kellemes viselet. De a legtöbben felvettük. Viszont Európa-szerte sokan a leghajmeresztőbb összeesküvés-elméletekkel álltak elő mérgező vakcinákról, oltással beadott chipekről, fertőző maszkokról. Ők máig hisznek azokban a hazugságokban, amiket annak idején azért hittek el – sőt, részben ők maguk találták ki, a propaganda-híroldalak hazugságait tovább tódítva – mert kényelmetlennek találták a maszkot, a zárlatot.

Fiat iustitia, pereat mundus, mondta a latin közmondás, „Legyen igazság, ha összedől is a világ”. Ma fordítva szólna sokaknak: „Pereat iustitia, fiat mundus”, „Vesszen az igazság, csak a világunk maradjon meg” – és ezen a világon a megszokott, kényelmes életüket, világképüket értik sokan, amiért a tényeket is érdemes feláldozni.

Hogyan kapcsolódik ez a háborúhoz?

Úgy, hogy a háború is kényelmetlenségeket okoz. Egyelőre az Unió területén akkorákat nem, mint sokan gondolták, nem fagyunk meg, nem halunk éhen, az élelmiszer és az energia kegyetlenül drágul, de annak inflációja már az orosz támadás előtt meglódult (tehát nem az okozta, és főleg nem a szankciók), de azért érezzük a hatásait, és a háborús aggodalom ugyanúgy rátelepszik az ünnepeinkre, mint korábban a járványtól való félelem.

És ha lehetett tagadni annak idején a vírust, miért ne lehetne tagadni a háborút? Vagy felhasználni mindenféle propagandára, ahogyan a világjárványt?

Aki az egyiket túlélte, mert szerencséje volt, most hittel hiszi, hogy a másik sem veszélyes, nyugodtan forgolódhat az ostoba elméletek uszályában, örvényeiben, adhat hitelt szélhámos politikusoknak és más csalóknak. Ez a politika hibája is: ha olyan játéknak tekintik a hetvenhét éve békében élő európai társadalmak, ami csakis a rendszeres választási győzelmekről szól, akkor ne csodálkozzunk, ha a művelői mindent adnak a győzelmükért, akár az igazságot is. Európa keleti felén inkább igaz ez, mint a nyugatin, de valamennyire mindenhol érvényes: el kéne gondolkodnunk azon, miért alakulhatott így a helyzet.

A vírus és a háború között viszont van egy nagy különbség.

A vírus arctalan, személytelen jelenség, végső soron természeti csapás volt, amit vagy elkapott az ember, vagy nem, és ha elkapta, akkor is kigyógyulhatott belőle. Az már egyéni döntés kérdése volt, hogy kerüli-e az ember az oltást, orvost, kórházat: ha megtette, romlottak az esélyei. A háború nem ilyen. A háború egy emberek által tudatosan tervezett folyamat, kifejezetten pusztító, gyilkos célja van, és egy járványnál ezerszer hatékonyabban öl: egy frontvonalba, kereszttűzbe, bombázás célkeresztjébe került civilnek töredék százaléknyi esélye van a túlélésre még a járványban megbetegedettekhez képest is.

Tavaly év végén a vírustól tartottunk, idén év végén egy kiterjedő háborútól. Rossz helyen élünk mostanság mi, európaiak, túl közel ehhez a tűzhöz...

ITT OLVASHATÓ

LESZ VALAHA MAGYAR EURÓ? MÚLTIDÉZŐ INTERJÚK, 2. RÉSZ: JAKSITY GYÖRGY

MFOR
Szerző: KENESSEI ANDRÁS
2022.12.23.


Ez az interjúsorozat nem mostanában készült, hanem 15 évvel ezelőtt. Ezért nem arról szól, hogy mikor lesz Magyarországon euró. Az interjúk készítésekor még arról szólhatott. Arról, hogy akkoriban 2-3 évnyire voltunk tőle. Ma már – legalábbis hazánk politikai vezetése szerint – alig 30-40 év múlva kerülhet rá sor. Már ha egyáltalán. Akkor mégis, mi értelme ezeket az eddig soha, sehol nem közölt interjúkat elővenni? Azért, mert mindez ma már történelem. Benne múltunk, akkori és mai jelenünk, valamint jövőnk. Megjelenés előtt elküldtük az interjú alanyainak a szöveget: nézzék át, vállalják-e ma is akkori állításaikat, elemzéseiket. Csak a betűhibákat javították, minden más maradt. Minden, ami ma is érvényes. Döntse el az olvasó, így van-e. Mai interjúalanyunk Jaksity György, akkoriban és ma is a Concorde Értékpapír Zrt. alapító ügyvezető igazgatója. Az interjú 2006. augusztus 17-én készült...


A sorozatban megjelent interjúkat itt olvashatják.

„ÉN MÉG TÖBBET IS PROFITÁLOK, MINT A MENTORÁLTJAIM” – ÍGY SEGÍTHETIK DIÁKMENTOROK IS A TEHETSÉGGONDOZÁST

G7.HU / PODCAST
Szerző: HOLTZER PÉTER
2022.12.23.


Szokták tőlem kérdezni a mentoráltak, hogy Liza, neked ez nem túl sok az idődből, nem túl nagy áldozat? De én mindig azt szoktam mondani, hogy szerintem én többet is profitálok ebből, mint a mentoráltjaim – mondta Németh Liza.


A G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra idei utolsó adásában olyan kezdeményezéseket mutatunk be, amelyek a közoktatás problémái és az erőforráshiány ellenére is próbálják előrevinni a tehetséggondozást a kisebb településeken is. Ezúttal a Szabó Szabolcs Alapítvány néhány programjának megvalósításáról beszélgettünk – mégpedig lokális vetületben. Három vendégünk volt Debrecenből: Hotziné Pócsi Anikó, a Tóth Árpád Gimnázium tanára, a 2022. évi Rátz Tanár Úr Életműdíj friss díjazottja és 12. osztályos tanítványa, Németh Liza, valamint Bárány Zsolt Béla, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának tanára...

SOKKOLÓ VIDEÓBAN MUTATJA MEG A BUCSAI MÉSZÁRLÁS GYILKOSAIT A NEW YORK TIMES (18+)

TELEX
Szerző: VINCZE BARBARA
2022.12.23.


Alapos oknyomozó dokumentumfilmet tett közzé a New York Times a bucsai mészárlásról. A lap több olyan embert is azonosított, akiket márciusban öltek meg az oroszok a Jablunszka utcában. A New York Times nyolc hónapnyi munka után elkészült tényfeltáró riportjában arra a következtetésre jut, hogy a Jablunszka utcai mészárlás elkövetői az Artyom Gorodilov alezredes által vezetett 234. légi rohamezred orosz ejtőernyősei voltak. Több katona személyazonosságát is beazonosították, fotóikat megmutatják a nézőknek.

„Amint (az oroszok) elérték a Jablunszka utcát, mindenre lőni kezdtek, ami mozog, beleértve a civileket is” – hangzik a közel félórás videó narrációja.

Március 3-án a Kijev melletti Bucsa városába elkezdtek orosz katonák érkezni, V betűkkel dekorált harckocsikkal, majd csaknem egy hónapig tartották rettegésben a város lakóit.

A bucsai tömegsírokról készült fotók és az utcai kivégzésekről készült videók tavasszal sokkolták a világot, Oroszország ugyanakkor tagadta a felelősségét, sőt, idővel azt a dezinformációt terjesztette, hogy az egészet csak az ukránok rendezték meg színészeik közreműködésével. A vérengzés után nemcsak a hivatalos szervek, hanem egy civilekből álló hálózat, a Reuters és a New York Times csapata is nyomozni kezdett a gyilkosok után.

A New York Times videója egyszerre az embertelen vérengzés és az újságírók elképesztő munkájának alapos dokumentuma. A lap riporterei hónapokat töltöttek Bucsában, miután az orosz erők visszavonultak.

A begyűjtött anyag alapján bizonyítottnak látták, hogy a Jablunszka utca környékén az orosz csapatok valóban random öldösték az embereket, a vérengzés halálos áldozatainak száma meghaladja a négyszázat, szinte valamennyien civilek. A lap újságírói interjúkat készítettek szemtanúkkal és a megölt emberek hozzátartozóival. Átnézték az utcai és a biztonsági kamerák, drónok és a helyi lakosok telefonjainak több ezer órányi felvételét és az ukrán kormányzati forrásoktól is kaptak exkluzív felvételeket. Elemezték az anyagokat, percről percre rekonstruálták a gyilkosságokat és eredményeiket egy közel félórás videóban tárták az olvasók elé.

A fájdalmas képek sorát tartalmazó videó szerint egyértelműek a bizonyítékok, hogy a gyilkosságok annak a szándékos és szisztematikus tervnek a részét képezték, melynek célja az volt, hogy biztosítsák az utat a fővárosba, Kijevbe.

A videóban az látható egyebek mellett, amint orosz katonák kivégeztek fegyvertelen, harcképes életkorú férfiakat, és megölték azokat, akik véletlenül keresztezték az útjukat. Az áldozatok között voltak családjukkal menekülő gyerekek, élelmiszer után induló helyiek és olyan emberek is, akik csak véletlenül arra bicikliztek. Az áldozatok egyértelműen nem az orosz és az ukrán katonák kereszttüzébe keveredve haltak meg és nem is véletlenül lőtték le őket. Bucsában több civil holttestet is találtak az utcán a hátuk mögött összekulcsolt kézzel, ők többnyire férfiak voltak, de az áldozatok között van Anna is, egy 14 éves lány, aki anyjával és többedmagával egy kék kisbuszban próbált elmenekülni a városból.

A Jablunszka utcai gyilkosságok fő bűnöseként a 234. légiszállítású ezredet tekintik, amely a 76. légideszant-hadosztály része...


AZ OROSZ RAKÉTÁK ELZÁRTÁK UKRAJNA LEGFŐBB BEVÉTELI FORRÁSÁT

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2022.12.23.


Az ukrán energetikai hálózat elleni orosz rakéta- és dróntámadásokkal kapcsolatban leginkább a lakosság szenvedéseiről lehet olvasni, hiszen egész városok és térségek maradnak fűtés, világítás és vízszolgáltatás nélkül hosszabb-rövidebb időre. Kevesebb figyelmet kapott eddig az ipar, pedig Ukrajna képességét a háború folytatására ez legalább annyira befolyásolja.

A történelmi tapasztalatok alapján az ugyanis valószínűtlen, hogy a szenvedések hatására az ukrán lakosság fellázadna, és arra kényszerítené a politikai-katonai vezetést, hogy területi veszteségek árán is fejezze be a háborút. Ennek egyelőre pont az ellenkezője valósult meg, az ukrán közhangulat támogatja a háború folytatását, a győzelem reményében.

Ehhez már most is nélkülözhetetlen a nyugati országok támogatása, nemcsak katonai, hanem pénzügyi értelemben is, és minél nagyobb része bénul meg az ukrán gazdaságnak a háború miatt, annál nagyobb mértékben, miközben természetesen ez a külföldi forrás sem végtelen. A háború előtt a fémipar és az ahhoz kapcsolódó szektorok biztosították az ország legjelentősebb exportbevételeit, nagyon nem mindegy tehát, hogy ezek mennyire tudnak termelni.

A mariupoli Azovsztál acélipari komplexum teljesen megsemmisült a harcokban, és a várossal együtt természetesen egyelőre az Iljics üzemegység is elveszett Ukrajna számára, bár azt talán részben helyre lehet majd egyszer állítani. Az ország keleti részén vannak további olyan fémipari üzemek, amelyek szintén leálltak, akármelyik oldalán vannak is a frontnak jelenleg.

Ami a többit illeti, ahogy a Metalminer szaklap írja, a dnyiprói Kametsztál december 13-án indította újra a három nagyolvasztójából az egyiket, de az energiaellátási helyzettől függ, hogy az acél és hengerelt termékek előállítását is tudja-e folytatni...

BESZÉLGETÉS AZ UKRÁN-OROSZ HÁBORÚRÓL RÁCZ ANDRÁSSAL

KARINTHY SZALON
Műsorvezető: OROSZ ANNA
2022.12.15.Az orosz-ukrán háború kitörésének okairól, hatásáról és várható kimeneteléről beszélgettünk Rácz Andrással a Karinthy Szalonban. A Közéleti Klub második felében a közönség kérdezhette a kiváló Oroszország-szakértőt.

MA 1 MILLIÓ MAGYARNAK NINCS ÁLLANDÓ HÁZIORVOSA. HOGYAN TOVÁBB INNEN? - REALITÁS A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REALITÁS
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2022.12.19.A Realitás 2022. december 16-i adásában Rózsa Péter szakértő vendégeivel az egészségügy helyzetéről, a beígért béremelésről, szakemberhiányról és a kormány egészségügyi törvénymódosításáról beszélget. 

Vendégek: 
- Kovácsy Zsombor, egészségügyi jogász 
- Kökény Mihály, korábbi népjóléti, majd egészségügyi miniszter 
- Oriold Károly, a Magyar Páciens Kamara Egyesület elnöke 

Műsorvezető: 
- Rózsa Péter 

Szerkesztő: 
- Somfai Péter

TGM: EZ NEM RENDSZER, HANEM ÁLLAPOT

JELEN.MEDIA
Szerző: TÓTH ÁKOS
2022.12.23.


Legutóbbi kötetének címe: Antitézis. Ez politikai értelemben a kompromisszumképtelenséget, a fennálló örökös bírálatát testesítette meg, filozófiai értelemben pedig azt, hogy ami van, annak nincs szintézise – talán nincs is értelme arra törekedni, mert a szintézis nem hordozna magában alapvető változást, a létezőnek pedig nem lehetséges szelídített változata. A most az Amnesty International ünnepi kiadványában közzétett nagyívű esszéjében, az Öt tanács a hazának címűben, illetve előhangjában, a Távoli fényekben mégis, mintha valamiféle szintézisre törekedne; meglehet, afféle összegzésként, búcsúként...

A KÖZOKTATÁSI TILTAKOZÁSOK EREDMÉNYE – FOLYTATÓDÓ KIRÚGÁSOK, CSALÓDOTTSÁG ÉS REÁLBÉRCSÖKKENÉS

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2022.12.22.


Semmit nem tudtak elérni az eddigi sztrájktárgyalásokon a szakszervezetek, sok tízezer diák és tanár is hiába tiltakozott, a kormány semmit sem engedett egy év alatt. Az év utolsó találkozóján is hiába ismételték meg sztrájkköveteléseiket a szakszervezetek, mindet elutasították, így reálbércsökkenéssel kezdik az új évet, tavasszal pedig teljesen átalakítja a pedagógusbér-rendszert a kormány, bevezetve egy új teljesítményértékelést.


Nem kapták meg a szakszervezetek a szerdai sztrájktárgyaláson Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkártól a tervezetet, hogy a kormány hogyan tervezi átalakítani a pedagógusbér-rendszert, amelyről Pintér Sándor belügyminiszter beszélt az oktatási konzultáción. Annyit tudnak, hogy nem az eddigi végzettség és a pályán eltöltött idő, hanem egy még nem ismert teljesítményértékelés alapján alakulnak majd a fizetések. Azt ígérték a szakszervezeteknek, hogy január második hetében kaphatják meg a terveket, lesz társadalmi egyeztetés is, de tavasszal már szavaz róla az Országgyűlés.

Januártól tíz százalékkal emelkedik a tanárok jövedelme, nem az alapbér, hanem a pótlék, közben húsz százalék feletti az infláció, az élelmiszerek ára negyven százalék felett drágult, vagyis még rosszabb anyagi helyzetben, reálbércsökkenéssel kezdik a 2023-as évet a tanárok, és majd év közben, ha megérkeznek az uniós pénzek, akkor egészítik ki 21 százalékosra a béremelést az ígéretek szerint, de ez nincs leírva, így azt sem tudják, hogy januártól visszamenőlegesen megkapják-e a teljes emelést – mondta a Szabad Európának Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi elnöke...

KARÁCSONY ELŐTT NÉHÁNY NAPPAL KÜLDTÉK EL POLGÁRI ENGEDETLENSÉG MIATT A 14. TANÁRT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.23.


A Publicus Intézet felmérése szerint a magyarországi felnőtt lakosság 80 százaléka egyáltalán nem, további három százalékuk inkább nem ért egyet azzal, hogy szeptemberben és novemberben összesen tizenhárom pedagógust bocsátottak el fővárosi gimnáziumokból, amiért polgári engedetlenségben vettek részt. Pedig akkor még nem is volt meg a tizennegyedik. A sorban első vidéki pedagógust négy nappal karácsony előtt „tették lapátra”.


A Pécsi Művészeti Szakgimnázium dráma szakos tanárának azonnali hatállyal mondtak fel. Munkaviszonyát állítólag azért szüntették meg, mert túl sok alkalommal vett rész a polgári engedetlenségi akciókban.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának ügyvivője – nem mellesleg pécsi lakos – elmondta, személyesen ismeri Tölgyfa Gergelyt, találkozott is vele. Nagyon furcsa kirúgás volt ez, hiszen a dráma szakos tanárnak két-három napja volt addig, hogy a próbaideje lejárjon. Azonnali hatállyal, indoklás nélkül bocsátották el, mert próbaidő alatt állítólag nem lehet ilyen akcióban részt venni. Az intézményvezetés viszont erősen tiltakozik az ellen, hogy ez az ő ötletük lett volna. Ha viszont a próbaidő alatt ezt a tankerületi központ igazgatója egyedül meglépte, az szabálytalan, mert próbaidő alatt a tankerületi központ egyedül csak a rendkívüli felmentésről dönthet. Ez a „kirúgás” azonban más, mint a többi 13 polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógus esete, könnyen lehet, hogy jogi visszaélés is fellelhető benne...

SZELE TAMÁS: PUTYIN “VÁLASZA” ORIGO-MÓDRA

HUPPA.HU
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.12.22.


Szeretnék mindenkit megnyugtatni: a világvége belátható időn belül nem következik be, főleg azért, mert az Origo jósolta meg, és ez valóságos garancia arra, hogy az ellenkezőjére sem számíthatunk. De érdekes megfigyelni, hogyan állítja fejére az ok-okozati összefüggést a kormány szócsöve és az MTI – kart karba öltve.

Lássuk magát az írást, aminek már a címe is velőt ráz és vért fagyaszt:

Mindez szalagcímben, piros alapon kiemelve. „Félelmetes”? Hogyhogy nem „drámai”, mikor az az Origo kedvenc jelzője? Talán fokozni akarták a horrort. Mielőtt nekilátnék az elemzésnek, leszögezném: az írás szövege az MTI hírének szó szerinti átvétele, a címe viszont az Origótól származik. A szövegben egy szó hazugság nincs, csak a cím és a tördelés helyezi más kontextusba a dolgot. A tördelést nagyjából meghagytam, az adja a szöveg zamatát, viszont pár felesleges részt mellőztem...

POLT PÉTER SZERINT FARKAS FLÓRIÁN CSAK ALÁÍRTA A PAPÍROKAT, DE NEM VETT RÉSZT A BOTRÁNYOS ROMAPROGRAM VÉGREHAJTÁSÁBAN

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2022.12.23.


„A nyomozó hatóság megalapozottan döntött az eljárás megszüntetéséről” - válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes kérdésére, miután a DK-s képviselő arról érdeklődött, miért állították le hét év után a NAV-nyomozást a „Híd a munka világába” program ügyében.

Polt szerint a NAV több mint 110 tanút hallgatott ki, öt embert gyanúsítottként. Átvizsgálták a program beszerzéseit és szerződéseit, ingatlanokat kutattak át, szakértőket rendeltek ki. „A nagy terjedelmű, bonyolult jogi megítélésű ügyben az eljárási cselekmények nagy száma, a gyanúsítottak védekezésének ellenőrzése, a beszerzett bizonyítékok értékelése eredményezte a hét évig tartó nyomozást.”.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) programja miatt 2015-ben Hadházy Ákos feljelentése után indult eljárás költségvetési csalás gyanújával. Az ORÖ-nek főleg EU-s forrásból létre kellett volna hoznia egy országos munkaerő-közvetítő irodahálózatot, ami folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak.

De az ORÖ több más, nehezen megmagyarázható tétel mellett autókra, használhatatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a kapott 100 milliókat, és sosem állt fel működő irodahálózat.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is vizsgálódott, és arra jutott: a Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezetet ugyan bejegyezték 2014. április 24-én, de érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el.

Polt szerint nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az ORÖ ne akarta volna megvalósítani a projekt céljait...

EGY KIVÉTELES EMBERÉLET A HALÁL VILÁGÁBAN

ÁTLÁTSZÓ / SZAKIRODALOM
Szerző: SZERBHORVÁTH GYÖRGY
2022.12.23.


Így, karácsonytájt, hisz év vége is közeleg, mindenki kissé belegondol, még ha cseppet sem vallásos, misztikus vagy éppen horoszkóphívő, hogy mit miért hogyan (nem) tett meg egész évben. Elvetélt költőként fogalmazva: visszanéz az évére, sőt, egész életútjára, terveket szövöget, ha mer.


Nos, íme egy furcsa könyv, egy szabálytalan önéletrajz egy „szabálytalan” életről, amely természetesen szintén nem szolgál semmiféle tanulságul, mégis, akár reményt is adhat, és talán még a magánytól, a haláltól és bármi mástól is egy fokkal kevésbé fogunk rettegni jobban megismerve alanyunk életét, gondolkodásmódját. A kötet amúgy technikailag is színvonalas, szép, elmegy a fa alá. Műfajilag aligha klasszikus önéletrajz, Ablonczy Anna a szerző köteteiből, interjúkból, cikkekből, illetve Polcz Alaine és férje, Mészöly Miklós levelezéséből válogatott szemelvényeket...

ORBÁN CSAK ANNYI ENGEDMÉNYT TEHET, AMIVEL MÉG NEM OMLIK RÁ A SAJÁT RENDSZERE

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2022.12.23.


Orbán Viktornak az a fontos, hogy ne tegyen több engedményt az Európai Uniónak, mint amennyivel a rendszerét még fenn tudja tartani – fejtette ki portálunknak adott évértékelő interjújában Balázs Péter. A korábbi külügyminiszter és uniós biztos hozzátette, ha tovább lépne, akkor összeomlik a NER, és fellázadnak az oligarchái. Ha az EU ennél többet kérne, akkor inkább Orbán lázad fel az EU ellen és próbálja konfliktussá átalakítani a viszonyt, egyezkedés és tárgyalás helyett, akár a pénzt is feláldozva. A professzor az Orbán-kormány idei külpolitikai teljesítményét kettesre értékeli. Az uniós megállapodást azért nem tartja kompromisszumnak, miután az EU kitartott, Orbán pedig kénytelen volt alkalmazkodni


Tavaly is adott a Hírklikknek évértékelő nagyinterjút, amiben azt mondta, hogy nehéz előre látni, mi lesz az idén, hiszen ismeretlen elemek befolyásolhatják a dolgok alakulását. Ebben a Covidra utalt, de ilyen tényezőként példaként egy váratlan vulkánkitörést említett, ami megbénítja a nemzetközi repülési forgalmat. Gondolt volna a legvadabb álmában is arra, hogy a 2022-es év a háború éve lesz? Hogy az lesz a befolyásoló tényező?

– Ezt nagyon kevesen gondolták. Mert ugyan 2021 decemberében már elhangzott az orosz ultimátum, miszerint a NATO vonuljon vissza az 1997-es határaihoz, vállalja, hogy soha nem fogadja a tagjai közé Ukrajnát, sőt, már némi katonai mocorgás is látható volt, de azt azért senki nem hitte volna, hogy ebből klasszikus letámadás lesz, hogy egy állam meg fogja támadni a másikat területrabló, sőt, azon is túlmenő beavatkozási szándékkal...

KAMPEC DOLORES CXV. – SÁRGA ZOKNI

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.12.23.


Karácsony lett majdnem, mire Béla a temetőből a kocsmába ért. Nem hosszú ugyan az út a falu határából a kukoricás mellett, a széltépte kék plakátok alatt, el a kultúr előtt, a Szentháromság szoborig, ahol a közmunkások akkor is ugyanúgy dölleszkedtek a szerszámaikon, mint amikor november elején kifelé ment, mint most, december vége tájt, midőn befelé érkezett és haladt. De maga sem tudta, miért tartott olyan sokáig. Vagy nem is volt idő ezalatt, illetve körben forgott talán olykor visszacsapva önmagába, és ez okozhatta, hogy míg Béla egyik nap már majdnem elért a térre, másnap még csak a kukoricásnál tartott megint, mert ki tudja ezt számontartani, mikor hol van, amikor meg sehol sincsen addig, míg le nem ül, és föl nem sóhajt, de rekedten, mint akárha fölfázott varjak a réten.

Így jött elő a lélek belőle, amikor két hónap szüntelen haladás után elért az ivóba, biccentett a fröccsök urának, hogy itt vagyok, és észre sem véve a másképp álló csillagokat rogyott le a fenekét formázó székre, mint arra a helyre, ami a fix pont a világegyetemben, ahonnan kiindulva ki lehetne forgatni a földet a helyéről. Már ha volna ilyen szándéka valakinek is, ami nincs. Mert jól ki lett ez találva annak idején, hogy a föld, az ideiglenes otthon ezen a kajla anyagi világon rohangásszon körbe meg körbe, hogy amikor ezalatt újra arra a helyre ér, mint tavaly ilyenkor, akkor a népek fölsóhajtsanak, de jó, karácsony van megint. Pedig csak egy évvel lettek öregebbek, ennyivel lett rövidebb az élet, amit csillogva ünnepelnek a fa alatt, vagy mint Béla is, fa nélkül az ivó fenék formájú székén ücsörögve.

És végtelenül, ezt el ne feledjük. Ahogyan ugyanígy kimerevített képként álltak a közmunkások a szobor alatt, a templom tornya is örökkévaló volt, és a lakosok, jajj, a lakosok, a duplagyűrűsök, az olajos hajúak és a bánatos szeműek is mind csak föstmények voltak a falon, ahogyan Béla az ivóban körbetekintett vizsgálva az időt, és benne magát visszafelé. Hogy már szaladt, úgy iramlott hátrairányba, mint a veszedelem, mert a fröccsök ura óvatlanul, és mit sem tudva a tárgyak, hangok és illatok fenséges hatalmáról az idő felett, fenyőágakkal díszítette az ivót, és szüntelenül forralta a bort a szegfűszeggel meg a fahéjjal, hogy ragadós volt tőle az ivó levegője, mállós és nyúlós massza volt. És ez lett Béla csésze teája. Az ok és az indok, meg a lehetőség megkeresni az eltűnt időt. A nyomába eredni neki...

KERESSE AZ ÉLET ÉS IRODALOM KARÁCSONYI DUPLA SZÁMÁT! - LAPAJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.12.23.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
Ezer az euró

Egyetlen megoldás a béke, mindannyiunk érdeke a béke, mi a béke pártján állunk, békét akarunk és tűzszünetet, a béke neve Trump. Ezt mind ugyanaz a személy mondja, és minden adandó alkalommal, de alkalom hiányában is. Ez jön a szájára, van ilyen.

Példa nélkül álló békeszeretetét bizonyítja továbbá az a körülmény, hogy bár az ukránoknak az oroszok ellen vívott honvédő háborúját a NATO harminc tagállamából huszonkilenc fegyverszállításokkal is támogatja, mi ebből a legszigorúbban kimaradunk, ő tudniillik ennek már a gondolatától is a szívéhez kap és a repülősóját követeli. Fegyvert?! Hogy aztán orosz barátainkat vegyék célba velük? Soha!Tovább

A szerző további cikkei


Bokros Lajos
A jogállam és annak hiánya

Angol–magyar párhuzamok

A szerző további cikkei
Kovács Zoltán
Kik ezek a férfiak?

Az év közéleti fotója

A szerző további cikkei

Halmai Gábor
Túl sok hangjegy?

Liberalizmus, jog és demokrácia szerepe rendszerváltásainkban

A szerző további cikkei

Kenesei István
Eposzi idők

„Iszonyú vala a látvány látása”

A szerző további cikkei

Losoncz Miklós
Az uniós források tétje


A Magyarország számára elkülönített pénzügyi források folyósítását az uniós intézmények a közös költségvetés védelmét biztosító, a korrupció visszaszorítását és a jogállamiság helyreállítását célzó feltételekhez kötik. A transzferek legkorábban 2023 áprilisában vagy májusában érkezhetnek. Az EU-val szembeni hosszan tartó konfrontatív kormányzati politika számottevő előnyöktől fosztotta meg a magyar gazdasági szereplőket. Az uniós források javítják a külső és belső gazdasági egyensúlyt.Tovább

A szerző további cikkeiSz. Bíró Zoltán
Az orosz befolyás gyengülése

a posztszovjet térségben

A szerző további cikkei

Darvas Béla
ElnémulásMajtényi László
Zsarnokságban

Nem muszáj hősnek, de ajánlatos rendes embernek lenni, avagy életünk az autokrácia mindennapjaiban

A szerző további cikkei
Sándor Iván
Egy haditudósító jelentése
Beszéd az Utunk a jövőbe című képzeletbeli világkonferencián

A szerző további cikkeiKőszeg Ferenc
„...hoz a földre aranykort”

Franka unokám első karácsonya elé

A szerző további cikkei

Molnár Erzsébet
Kabátária

F E U I L L E T O N

Földényi F. László
Az inkoherensek

I N T E R J Ú

Károlyi Csaba
„Folyamatos kitelepítésben élünk”

Beszélgetés Visky Andrással

K R I T I K A

Visy Beatrix
A ritka az új mindig


► Szijj Ferenc: Ritka események. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 146 oldal, 3499 Ft

Szijj mostani kötetének világa és ábrázolásmódja kétségkívül érintkezik Kafka parabolikus, elvont történeteivel, szürke, kiismerhetetlen, kispolgári világával, amelyben a kisember kiszolgáltatottan tévelyeg és szorong. („talán nem hibáztatott senkit, / én mégis napokon, heteken át ismételgettem / a mentő körülményeket egy túlbuzgó bíróság előtt, / amely a fejemben ülésezett.”) De hasonlóképpen Örkény egyperceseinek groteszk helyzeteivel, már csak a rövidség okán is. Szijj versei leginkább apró, lekerekített, epikus darabok, léthelyzetek, amelyekben a szokatlan társítások, szókapcsolatok mellett az események, történések bármikor furcsa fordulatot vehetnek, átlendülhetnek az irracionalitás, a tágan értett szürrealitás irányába, köszönhetően a mű végi csattanóknak, fordulatoknak is, amik gyakran megemelik, átfordítják a vers egészét, s megnyitják a szöveget egy komplexebb jelentés felé.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Bazsányi Sándor
Ex libris


Kun Árpád: Takarító férfi
Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz
Cserna-Szabó András: Zerkó, Attila törpéje
Tóth Krisztina: A majom szeme

Cserhalmi Luca
Inkognitó és jelenlét


► Hajdu István: Baranyay András. Neon Galéria, Budapest, 2022, 139 oldal, 7900 Ft

Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a könyv tárgyként is kimagasló, hiszen a legtöbb művészmonográfiával vagy -katalógussal ellentétben eredeti módon tükrözi az alkotó szellemiségét. A kötetben a szöveg és a műtárgyfotók aránya átgondoltan szerkesztett, kiegyensúlyozott, amitől élvezetes forgatni a könyvet. A szöveget jól megválasztott szépirodalmi utalások, interjúrészletek, szöveg dokumentumok – olyan kiemelkedő személyiségek gondolatait olvashatjuk többek között, mint Bojár Iván, Tandori Dezső, Birkás Ákos, Beke László, Károlyi Zsigmond, Sebők Zsigmond – teszik még izgalmasabbá, eltávolodva a rideg életmű leírásoktól, melyet tovább erősít a szerző néhol egészen személyes hangvétele.Tovább

A szerző további cikkei

Bihari Péter
Angol úr a reformkori Magyarországon


► John Paget: Magyarország és Erdély. Fordította Rakovszky Zsuzsa, Görög Czintos Emese, Szabó Dániel, Pellérdi Márta. Rubicon Intézet, Budapest, 2022, 672 oldal, 7990 Ft

Az éles szemű szerző az ország csaknem minden szegletébe eljutott, minden érdekelte; számolt, írt, mért, jegyzetelt és mindennek (alaposan) utánajárt: a lovak, a borok, a bálok, a bányák, a divat, az iskola, az építkezés, a régiségek, a vármegye, a hazai nemzetiségek szokásai és „jelleme”. Ráadásul 1835 körül éppen kialakulóban volt a reformellenzék, így Paget Széchenyivel és Wesselényivel beszélgetve ismerte meg az ország helyzetét és gondjait. Nem meglepő, hogy művét – a liberális ellenzék szemléletének megfelelően – átjárja az osztrák kormány ostobaságát, az oroszok gonosz szándékait, meg az amúgy rokonszenves és vendégszerető magyarok restségét illető kritika.Tovább

A szerző további cikkei

Weiss János
Marx restaurálása


► Shlomo Avineri: Karl Marx. Fi­lo­zófia és forradalom. Fordította Mar­git­ta Nóra. Múlt és Jövő Kiadó, Bu­da­pest 2022, 176 oldal, 3400 Ft

Az előszóban írja: „Marxot nem lehet »zsidó gondolkodónak« tekinteni – zsidó kérdésekben szinte teljesen járatlan volt, az életrajza sem követ semmiféle zsidó mintázatot. Ennek ellenére kijelenthető, hogy zsidó származása és háttere jelentős nyomokat hagyott életművében, néhol nyilvánvalóan, máshol alig felismerhetően.” (7.) Ezt a tézist már a stiláris fordulatok is jól alátámasztják: a korai írások kapcsán Avineri „bibliai hevületről” beszél (46.), majd a kommunizmus kapcsán „messianisztikus látomást” emleget (71.); a Kommunista kiáltványról írva egy helyen a Hegyi beszéd jut eszébe (79.), míg végül azt állítja, hogy Marx „nemcsak kritikus, hanem próféta is volt” (151.).Tovább

A szerző további cikkei

Ruff Borbála
Kapcs. ford.


► Radnai Péter: A magyar televíziózás legendái. Interjúk az első inf­luen­szerekkel. Athenaeum Kiadó, Bu­da­pest, 2022, 292 oldal, 5699 Ft

Szerkesztett szövegfolyammal van tehát dolgunk, ami a látványos elemek helyett a lényegesre koncentrál: a megidézett időszak tehetségeinek visszaemlékezésére, és arra, hogyan vélekednek arról, ami a televíziózásban azóta történt és ma zajlik. Valóságos értékgyűjtemény. Arról is szót ejtenek a korszak kiemelkedő tévései, milyen a viszonyuk a megkerülhetetlennek tűnő internethez, a podcastekhez, a közösségi médiához – azt elmondhatom, inkább tartózkodó, mint elfogadó.Tovább

A szerző további cikkei

Hegedűs Claudia
Író-társalgó


► Rachel Cusk: Körvonal-trilógia – Babérok (3. kötet). Fordította Kada Júlia. Park Kiadó, Budapest, 2022, 241 oldal, 3500 Ft

A Körvonal-trilógia befejező darabja (Babérok) kompakt alkotáslélektani zárlata a ciklusnak. Már a regény keretes szerkezete – ezúttal is egy repülőúttal indul a történet – az úton levés-toposza mellett visszautalás a nullpontra. Mialatt a narrátor újfent részt vesz egy irodalmi fesztiválon és egy írókonferencián, Rachel Cusk szerét ejti annak, hogy ne csak a házasság, szülő, gyerek (Faye időközben újra férjhez megy) komplikált háromszögéről, hanem a brexitről, gender-szempontokról, élethazugságokról is véleményt cseréljenek a regényszereplők.Tovább

A szerző további cikkei

Gervai András
A tudomány Shelley-je


► Dermot Turing: Az igazi Alan Tu­ring. Fordította Gyárfás Vera, Typo­tex Kiadó, Budapest, 2022, 305 oldal, 5500 Ft

Turing 1952 elején alkalmi szexpartnere révén került bajba, aki nemcsak meglopta őt, de egy ismerősének tippet adott, hogy törjön be a tudós lakásába. A nyomozás során azonban Turingot is meggyanúsították, vizsgálati fogságba került, majd súlyos, hatszoros szeméremsértés vádjával bíróság elé állították Knutsfordban.Tovább

A szerző további cikkei

Fehér Dávid
Testbe zárva

Lucian Freud 100

(Lucian Freud New Perspectives című kiállítása január 22-ig látható a londoni National Galleryben.)

A kiállítás legrevelatívabb momentumai közé tartoznak Freud egészen korai festményei, amelyeket az East Anglian School­ban Cedric Morris tanítványaként festett. Közöttük is a Menekültek című 1941-es festmény a groteszk figurák Otto Dix festészetére is emlékeztető csoportjával, amely szinte elsüllyed az impasto képalap mocsárszerű masszájában. Az ironikus-játékos alakformálás vélhetően traumatikus tapasztalatokat fed el, a berlini születésű művész családjának kényszerű menekülését a nácik elől, az otthontalanság permanens érzetét.Tovább

A szerző további cikkei

Mélyi József
A Csodaszarvas éve


(Szőke Gábor Miklós: Csodaszarvas)

Egy konzumvilág tetszőleges lenyomata, amely kivagyiságával, a környezet tökéletes negligálásával fényévekre van még azoktól a szarvasoktól is, amelyek 2001-ben kerültek a közelben, a Mammut bevásárlóközpont megbízásából a pláza előtti írott kövekre. Nevezhetjük Szőke Gábor Miklós munkáját a Sisi-szoborhoz hasonlatosan giccsnek vagy a Nemzeti Színház épületével párhuzamba állítva a posztmodern teljes félreértésének, a lényegen nem változtat: Magyarországon, mióta köztéren szobrokat állítanak, talán soha nem szakadt még el ennyire alkotás az őt körülvevő emberektől és a környező valóságtól.Tovább

A szerző további cikkei

György Péter
Erdély Miklós hete

– és a kiállítás

(Erdély Miklós az Einspach Galériában)

Jelen kiállítás azonban nemcsak azt érzékelteti, milyen magától értetődő volt számos képzőművésznek, hogy együtt állítson ki vele, hanem – ami talán ugyanolyan fontos – Erdély s a fentiek munkássága mellett ott van az 1973-ban született Tombor Zoltán fotográfus egyik igencsak elgondolkoztató fényképe, a Trou­vaille is, amely egy valóban új világban érvényes, s ugyancsak ott van az 1974-ben született Jovánovics Tamás 2018-as, A kevesebb több, a 2010-es A. Rubljov és a 2022-es Az absztrakció örök dilemmája című absztrakt képe, valamint a kiállítás az 1975-ben született Szabó Dorottya munkásságába is betekintést enged. Azaz túlmutat azon az artworldön, amelyben a jelentős absztrakt festők és Erdély Miklós között volt párbeszéd, voltak azonos mozzanatok.Tovább

A szerző további cikkei

Báron György
Keresztúton


(A döntés. Magyar–német dokumentumfilm. Rendező: Ugrin Julianna és Vízkelety Márton.)

Kis történet ez a világnagy tragédiák árnyékában, ám kis történetből is lehet nagy film. A kulcs az érzékenység, amellyel a készítők a valóság nyers anyagából kibontják az emberi sorsot – azt, ami az igazi dokumentumfilm lényege. Ritkán látni filmet, amelynek alkotói ilyen közel tudtak jutni az alanyaikhoz, elnyerve a bizalmukat, belakni magukat a mindennapjaikba, hogy a legintimebb pillanatokat, legmélyebb kríziseket is tetten érjék.Tovább

A szerző további cikkei

Herczog Noémi
Békesség, báránynak!


(Ulrich Hub: Az utolsó bárány. Rendező: Cseri Hanna. Budapest Bábszínház)

Az utolsó bárány humorát a látvány és a gegek mellett pontosan a zenei poénok adják. Mert nem épp csengettyűk hangja száll, hanem billentyűzet és basszgitár, utóbbi van Ács Norbert kezében is, amikor az evangélista bika szerepében Betlehem-külsőről elmeséli, hol szokott rá a szemétevésre, és itt még egy bevállalós „félre” is belefér a felnőtteknek. Máskor pedig zenei poénok, hol ennek, hol annak a korosztálynak: alaposan kitalált rendszert képez, ahogy a Suttog a fenyves és más karácsonyi dalok egybeolvadnak a misékkel, liturgikus énekekkel, megszabadítva ezeket a dalokat a „Coca-Cola” karácsonyi reklámhangulattól.Tovább

A szerző további cikkei

Végső Zoltán
Ékszerdoboz karcokkal


(Nesrine – Művészetek Palotája, december 14.)

Nesrine Belmokh a címként saját nevét viselő albuma előtt nem volt ismert szóló előadóként. Komoly projektekben vett részt pallérozott csellistaként: például Lorin Maazellel és Daniel Barenboimmal rendszeresen fellépett, erre ki is tért a dalok között. Hozzánk mégis „jazzes világzenei előadó”-ként érkezett, pedig sem a lemeze, sem a koncert nem egyszerűsíthető le e kategóriák szerint. Nesrine igazán érett előadói arcát mutatta, és ehhez nem a könnyű népszerűség útját választotta; dalai meglehetősen karcosak, helyenként formátlanok, érzelmi hullámoktól átöleltek, a sokféle hatás és impulzus ellenére mégsem eklektikusak.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Zeneimádat


(Beethoven: Missa solemnis – Müpa, december 12.)

A Gloria végén, amikor Beethoven eldönti, hogy visszahozza a szövegben is a kezdősorokat, akkor mindezt fölmondja, egy másik, maga által kreált formába szorítja a szöveget, többé már nem érdekli, hogy föl lehet-e használni a művét templomban, szertartási körülmények között. Zenét ír, koncertterembe való oratóriumot. Onnét kezdve már egy főszereplője van a műnek, és az nem a Jóisten, hanem annak közeli rokona, Ludwig van Beethoven. Vagy, mondjuk úgy: a Jóisten és ő. Drága kollégám, Isten, aki megteremtette a világot, és benne engem is, aki ilyen jelentős művet alkotok a tiszteletére.Tovább

A szerző további cikkei

Grecsó Krisztián
Privatizálás


(A legendás szendvics és a hihetetlen burger; december 6., Magyarósi Csaba csatornája, YouTube)

A „mi minden történik velem és körülöttem” szabadpályán éppen Magyarósi Csaba videóit találtam meg legutóbb. Magyarosi anyagai képileg jóval az átlag fölött vannak, akkurátusan fotózik, tudja, hová kell tenni a kamerát, szép, amit látunk, van ritmusa, jól is vág, tud adagolni, szerkeszteni, ha sok a duma, feloldja, mer hangulatot, aurát teremteni.Tovább

A szerző további cikkei

Králl Csaba
Hajléktalanság


A sors különleges fintora, hogy a Nemzeti Táncszínház épp 2022-ben hirdette meg a Társulatok évét, ahol nem meglepő módon döntően olyan balett- és néptáncegyütteseknek kínált fel kooperációt, akik a legkevésbé sem szorulnak rá. Nem is az a baj, hogy velük igen, hanem azzal, hogy másokkal miért nem kooperál? Pont most, amikor életmentő lenne. A nemzet táncszínházának kalpagján a kortárs tánc olyan, mint az árvalányhaj: dísz, cicoma, kitűző, hogy szó ne érje a ház elejét.Tovább

I R O D A L O M 

Kiss Noémi
Karácsony a fehér házban


Tárcatár 2022 – a búcsú

TEMATIKUS PRÓZA-ÖSSZEÁLLÍTÁS

1992-ben, 30 éve indult az Élet és Irodalom Tárcatára. Széky János vezette akkor a prózarovatot, utána tizenöt évig Dérczy Péter. A hagyomány szerint minden évben három új szerzőt kérünk fel, hogy – Szív Ernő mellett – egy éven át, havi rendszerességgel írjon a „vonal alá”. 2022-ben Jenei Gyula, Kiss Noémi és Nagy Zsuka írásait olvashatták. Szívből köszönjük, hogy velünk voltak!

Jövőre három új szerzővel folytatja a Tárcatár négyesfogata. Hogy kik ők, maradjon a januári számok meglepetése.

Nem voltak igazán emlékezetesek az ünnepek. A barátnőm tapintatos volt, amikor ezt kimondta. Hogy lettek volna? Sötétben éltek a fehér házban.

Anyunak igazán nehezére esett a nyár, a napsütés. Vakított. Ő a telet szerette, a ködöt, amikor korán lemegy a nap, és a világ minden élőlénye koromsötétben kénytelen boldogulni. Elővette a lisztes zsákot és sütött. Kekszeket, kenyeret, babkát, kakaós csigát. Legyőzni a fekete telet, micsoda öröm! A dermedten hideg, fagyos, hosszú éjszakákat a szigeten.

Falun éltünk, a tél végtelenül hosszúnak tűnt.Tovább

A szerző további cikkei

Jenei Gyula
Profán karácsony


Tárcatár 2022 – a búcsú

TEMATIKUS PRÓZA-ÖSSZEÁLLÍTÁS

1992-ben, 30 éve indult az Élet és Irodalom Tárcatára. Széky János vezette akkor a prózarovatot, utána tizenöt évig Dérczy Péter. A hagyomány szerint minden évben három új szerzőt kérünk fel, hogy – Szív Ernő mellett – egy éven át, havi rendszerességgel írjon a „vonal alá”. 2022-ben Jenei Gyula, Kiss Noémi és Nagy Zsuka írásait olvashatták. Szívből köszönjük, hogy velünk voltak!

Jövőre három új szerzővel folytatja a Tárcatár négyesfogata. Hogy kik ők, maradjon a januári számok meglepetése.

Megöregedett bennem a március. Régen. Le is jegyeztem, nehogy elfelejtsem, ha belekapna a hajamba valami kósza tavaszi szél, s megbizsergetné a szívemet. Ha a „fák forradalma” mellett kitörne az embereké.

Amikor megöregszik bennünk a március, vagyis megöregszünk lélekben, akkor mindent másként látunk. Kicsit. Vagy nagyon. Megöregedni tulajdonképpen nem rossz dolog (áltatom magam, vagy nem áltatom), hanem természetes folyamat. Ha valaki nem öregszik, akkor már meghalt. Vagy öregszik ugyan a teste, de a lelke fiatal marad. Legalábbis azt hiszi. Esetleg mások is elhiszik róla. És hogy az milyen jó, mondják sokan. Én nem így gondolom. Vagy a fene tudja. Tovább

A szerző további cikkei

Nagy Zsuka
„szívem leomlott partfala”

egy vidéki lány jegyzeteiből

Tárcatár 2022 – a búcsú

TEMATIKUS PRÓZA-ÖSSZEÁLLÍTÁS

1992-ben, 30 éve indult az Élet és Irodalom Tárcatára. Széky János vezette akkor a prózarovatot, utána tizenöt évig Dérczy Péter. A hagyomány szerint minden évben három új szerzőt kérünk fel, hogy – Szív Ernő mellett – egy éven át, havi rendszerességgel írjon a „vonal alá”. 2022-ben Jenei Gyula, Kiss Noémi és Nagy Zsuka írásait olvashatták. Szívből köszönjük, hogy velünk voltak!

Jövőre három új szerzővel folytatja a Tárcatár négyesfogata. Hogy kik ők, maradjon a januári számok meglepetése.

Anyaföld, apaföld, nagyanyaföld, nagyapaföld, dédapaföld, szépanyaföld. Hol van az otthon. Nem is tudom már, csak bolyongok pesti tereken és a fejemben Orlandókkal, Toszkákkal, Lilikkel, Krisztákkal, Katákkal és sokféle más női névvel. És álmomban férfiak jönnek el értem, és én meztelen vagyok, vagy repülök házak felett, és lassan magamhoz dédelgetem magam, szelídül valami vadság a várakozások rohanásaiban, a türelmes izgatottságban. Mindenféle oximoron, szimultanitás megtalál. Hol van az az egy. A hiányával van jelen. Mert csak sok kicsi van, csonka, rész-egész. És ezt mindenki tudja, csak úgy tesz, mintha az az egy. De nem.

Csak járkálok kínzó ideákkal, fojtogató elméletekkel, és hull le rólam mind, mint ruha másról a boldog szerelemben.

Egy hátizsákban az életem. Minden izmom fáj, mégis cipelem, viszem, mint élő gépezetet, a sorsomat. Leginkább presszókban teszem le, és eliszom, eladakozom minden pénzemet. Átvágnak, becsapnak, mert az a dolguk, hízelegnek, udvarolnak, belém szeretnek, mert az a dolguk. Nem maradok egy helyen, hostelekben, barátok üres lakásaiban húzom meg magam. Váltogatom őket, hogy ne legyek terhére senkinek, meg azért, hogy ne kelljen sokszor szobát fizetnem szálláshelyeken. Annyi kulcscsomó van a zsebemben, még sincs egy lakásom sem. Nagy sávidők vannak, és az a védtelen, végtelen elviselhetetlen szabadság Budapesten.Tovább

A szerző további cikkei

Csaplár Vilmos
István király koronájának minden ékköve fényleni fog


Csakhogy neki nem kellett valódi szék se. Ez a szék a tudat mélyén rejtőzött, mindenfajta, mégoly elvont látószerv számára is érzékelhetetlenül. Lebegett, ragyogott, a tudatalattikban. Vagy éppenséggel félhomályban sejlett támlás, karos ülőalkalmatosságként, egyszerre többek lelki szeme előtt. Derengett, illetve láthatatlanul létezett, amikor az illető még nem döntötte el, hogy megszólal-e. Amikor viszont megszületett az elhatározás, megformálódott a mondandó, még inkább, amikor elhagyta a szájat a szó, a szék brutálisan föltárta magát. Csak egy szék, üresen. De jaj, az üresség dehogyis volt üresség!Tovább

A szerző további cikkei

Kiss Ottó
Golyózunk


Tízperces gyalogútra a gyulai tömblakásunktól, a vasúti fénysorompóhoz vezető aszfaltcsík és a fák szegélyezte halastó partja között fut egy keskeny földút, ahová lyukat vájtunk tizenegy éves lányommal. Szakszerűen, a cipősarkat erősen belevágva a talajba, majd többször körbefordulva, végül, bicska híján, egy bottal kimélyítve a lyukat és eldolgozva a széleit. Ott, nem messze a hatalmas szomorúfüzek víztükröt súroló ágaitól találtunk alkalmas helyet a golyózáshoz, mert a lakásunk közvetlen közelében, és máshol is a városban, többnyire betonjárdák vannak. Gyerekkoromban a battonyai házunktól ennyit se kellett sétálnom, az utcánk hűvös oldalán földes járda volt, a szomszéd srácokkal sokat golyóztunk ott délutánonként.Tovább

A szerző további cikkei

Cserna-Szabó András
Advent a Maligán


Akciós kínai pecáskabátot vettem a Pepcóban, majd biciklivel indultam a kocsma felé. A kihalt főutcán a sirokkó rozsdabarna leveleket zörgetett, a szürkületi sötétben alig járt valaki, csak néhány néma kóborolt lehajtott fejjel. Jönnek vagy mennek, már hónapok óta, és egyik se marad a városban. Senki se tudja, honnan keveredett ide ez a rengeteg néma, talán valamelyik szomszéd városban bezárták a Némák Intézetét, de ez sem jó megoldás, mert ha így lenne, akkor csak jönnének a némák, egy irányból, de ezek mennek is, éppen az ellenkező irányba. Fél hat után pár perccel érkeztem a Hatcsöcsűbe. Azt beszélik, az ivó azért kapta ezt a nevet, mert egykor három nővér állt a söntéspultban, de szerintem ez marhaság, mert ott három ember el sem férne. Egyszobás, szűk lebuj ez, ennek ellenére régen táncos mulatságokat is tartottak itt, erről árulkodik a plafonról lelógó diszkógömb.Tovább

A szerző további cikkei

Beck Zoltán
gyávaságod története

– a legrövidebb változat –

egyes szám első személyben írom meg a történetet. a gyávaságod történetét. azért így, mert akkor könnyebben olvasod. nem rólad szól. nem neked kell cipelni. nézd, lerakom ide, az út elejére a gyávaságodat, ebben a hátizsákban. te elmész, elszambázol ebben az elhordott trikóban, ami egyébként elég jól áll neked, nem mintha valami veszettül kidolgozott felsőtest volna a tiéd, de nem idegen tőled a sport. ez látszik. labdával láttalak már, ügyesen bánsz vele. hogy bármeddig dekázol, hogy csak akkor hagyod abba, amikor már mindenki elfordult: mit nézzenek azon, aki bármeddig levegőben tudja tartani a labdát. abban nincsen semmi érdekes, nincsen benne a bukás, a veszteség esélye, kockázata, eseménye. nem közénk tartozik, ezt érzik, elfordulnak. könnyű neki, azt mondják. nem is, inkább azt, hogy így könnyű, így, ha megy, ha van érzéke hozzá. ha tehetséges.Tovább

A szerző további cikkei

Selyem Zsuzsa
Hány angyal fér el egy tű hegyén?


Otthon, a képes bibliánkban volt egy festmény, ahogy Ábrahám rátenyerel Izsák arcára, és egy késsel nyiszálja a torkát. Anya gyorsan elfordította a lapot, de már késő volt, mindent láttam. Anya is látott mindent a szememben, és elmesélte, gondolom, vigasztalásul, hogy amikor már vágta volna el a fiú nyakát, megjelent Ábrahámnak egy angyal, kiütötte a kezéből a kést, és azt mondta, hogy ne áldozza fel Izsákot, hanem ott van egy juh, és áldozza fel helyette azt a juhot. Elképzeltem, hogy a kés már nem Izsák, hanem a juh torkán van, és a juh rám nézett, és megint nem voltunk beljebb.Tovább

A szerző további cikkei

Turi Tímea
Közös történetek


Soha nem néztem a tévében a budapesti tűzijáték közvetítését, de később, immár budapestiként mindig is szerettem kimenni a rakpartra, még akkor is, ha a hozzánk közel eső szakasznál már semmit nem lehet hallani a zenéből, és a kilátás sem a legjobb; sőt ezzel együtt. Ilyenkor legalább annyira a tömeget nézem, mint a látványosságot: hogy lehet, hogy vannak, akikkel noha egy környéken lakom, csak ilyenkor látom őket? Kikkel élünk együtt, milyenek vagyunk, hogyan öltözünk, hogyan beszélünk a gyerekeinkkel, és mi vajon milyennek tűnünk a mások szemében? És olyan jó, hogy ilyenkor mégis közösen csinálunk valamit, még ha az csupáncsak annyi, hogy egy irányba nézünk.Tovább

A szerző további cikkei

Szaniszló Judit
Képtelenség megfogni


A tizenkét kilós dobozt besegíti a hónom alá, kis kínlódással ugyan, ám viszonylag simán el tudom vinni a következő négyszáz méteren. Évek óta most először van olyan, hogy nem hozza fel az ajtómig a csomagot, mert egyszerűen nincs rá ideje. Nem akarok neki kellemetlen érzéseket okozni, igyekszem sokkal könnyedebben elvinni a csomagot, mint ahogyan szívem szerint tenném. Hadd legyen neki is karácsony. Nem morgok félhangosan, hogy házhozszállítás, na persze, de azért a gyógypedagógiai iskola kollégiumának bejárata előtt már felszisszenek. Vágja a tenyerem közepét a műanyag szalag, és máshol képtelenség a dobozt rendesen megfogni. A kaput kinyitni bajosabb, azt szerencsére a fiú már nem látja. Egy zsák szinte napra pontosan három hónapig tart.Tovább

A szerző további cikkei

Kiss László
Szóda


Ahogy Terike kikanyarodik a Malom utcából, kisebb csődületre lesz figyelmes az Iparoskörnél. Mintha egy egész regiment egyszerre szívná a cigarettáját. De kevesen dohányoznak, a korán jött szürkületben csak itt-ott piroslik fel a parázs. Egy nyúlszájú közlegény a falnak dőlve, csajkából kanalazza a vacsoráját. Lapos pillantásokat vet az Iparoskör előtti pad felé. Az arra járók lesütött szemmel sietnek el a pad mellett, vagy nagy ívben kikerülik. Van, aki lelassít, rövid ideig figyeli a jelenetet, majd fejcsóválva gyorsít a léptein. Többen azonban odagyűlnek, kurjongatnak. Mind katonák.Tovább

A szerző további cikkei

Ughy Szabina
#karacsony #futas


(#mutimitfozol) A város összes hülyéje a Fény utcai piacon tolong ilyenkor. A harcsa már elfogyott, csak ponty volt. Inkább királyrákot és lazacot vettem végül. Azokból sem volt már túl sok. Gábor viszont utálja a halat, neki pulykát vettem. Persze azért is tíz percet kellett sorba állni. Aszalt szilvával és kolbásszal töltöm meg, aztán baconba csavarom. Lesz még krumplipüré, az a lazachoz is jó. A lány elvileg vegán, hát majd eszik krumplipürét, meg sütök neki rántott sajtot.Tovább

A szerző további cikkei

Garaczi László
Szupercella


Tiszta pólót veszek, kismetróval megyek a belvárosba. Lógó hajú szaxofonos a Vigadó előtt: homloka gyöngyözik, szájába illeszti a csutorát. Tele a kuka szeméttel, indiánok hangolnak a mobilvécék melletti sátorban: pánsíp és torzított gitár. Egy kissrác villogó pörgettyűt lő a levegőbe. A bódékban üdítőt, szendvicset, szuvenírt árulnak, turisták ülnek a korzó teraszain, cigányzenészek húzzák az egyik asztalnál, ajjaj, ajjaj, fejük felett vízpermetes ventilátor.Tovább

A szerző további cikkei

Márton László
Pincur elhagyja vőlegényét


Csombordi az egyik éjszakai váltás alkalmával, amikor olyan hideg volt, hogy kis híján belefagytak a szájába a szavak, odasúgta nekem: Pincur feltűnően hasonlít Koncz Zsuzsához. Például a haja pontosan úgy verdesi a derekát, mint Koncz Zsuzsának a Ne vágj ki minden fát című nagylemez borítóján. Még mélyebbre hatoló hasonlóság, hogy Pincurt alacsonynak hiszik a férfiak, ezért is becézik Pincurnak, holott kimagaslik közülük, ahogy Koncz Zsuzsát is alacsony termetűnek szokás hinni, holott minden koncerten a rajongói fölé magasodik.Tovább

A szerző további cikkei

Háy János
Karácsony után


A nénire vigyázni kell. A bácsira is vigyázni kéne, ha élne. A nénire kell, mert épp elég baj történt már a családban, gondolt itt a lány az apa halálára, nem kell tetézni a bajt. Persze ez jár némi pluszköltséggel, mert mindenkinek meg kell venni a tesztet. Az olcsó biztosan elfogyott, veheti azt, na, mindegy, és még ott az egész karácsony, azt se tudja, ilyen energianehéz időkben feltegye-e a villanyégőt a fára.

Amikor a férje hazajött, csak annyit kérdezett, hogy megint mennyibe került az anyád. A lány, aki ebben a relációban feleség volt, de a tesztek irányából nézve a néni lánya. Nehéz helyzetben van az elbeszélő, mert minden szereplő funkciója megváltozik, ha az épp aktuális új szereplőhöz viszonyítjuk. De ha cserélgetjük az elnevezést, teljesen összezavarjuk az olvasót, amely olvasó egyértelmű piktogramokon nőtt fel, és egy egyszerű tőmondattal is meggyűlik a baja. Igen, mondta a többfunkciós szereplő, mármint hogy igen, ezt a tesztet az anyu miatt vettem, és én is keresek, nemcsak te.Tovább

A szerző további cikkei

Darvasi László
1947


Két árva embert vajon mi köt össze, ha kétséges a valóság. Az egyikük a lányát veszítette el, a másik az anyját. Az egyik fölnevelte, akit elvesztett, férjhez adta, anyaságában segítette, a kisebb másik jószerivel nem is láthatta. A cukorbetegség pedig leveszi az ember lábát. Sebei nehezen gyógyulnak. Szomjazik, éhsége nem csillapul, ingerlékenységében földhöz vagdos családi porcelánt, műhelyben készült, új forinttal megfizetett keretes fotográfiát. Ne legyen kétség, a gyermekkor minden sérülést gondosan megőriz. Az árvaság káoszt szül, a család fölbolydul, intézkedik, akár egy szakszervezet. De előfordul, hogy a káosz csöndje kimerevíti a viszonyok novemberi hálóját, melyen hamis gyöngyként remeg a könnycsepp, az ócska reggeli köd maradéka.Tovább

A szerző további cikkei

Bán Zsófia
Einschlafshilfe


Édesanyám jócskán meglepődött, hiszen még nem volt késő este, mint most, nem ragyogtak fenn a csillagok, mint most, hanem aranybarna késő délután volt, és csak annyit akart volna mondani a dédapádnak, hogy hagyja abba az ógörög gajdolást és vigye ki a szemetet. Dédapád korábban görögtanár volt egy jó nevű pesti gimnáziumban, akkor még kellett latint meg görögöt tanulni, mint nektek most az oroszt, érted? A latin már ki van halva. Nem, a dínók nem beszéltek latinul, csak hallgattak, aztán kihaltak. Lehet, hogy ha beszéltek volna, nem halnak ki. A beszéd olyan emberi dolog, tudod?Tovább

A szerző további cikkei

Dragomán György
Pausz


Gondosan kiterítettem a tekercset a masszázságyon, és mire talptól fejtetőig a kávészínű műbőrre simítottam a pauszt, Matleena csontjainak, izmainak, idegeinek és belső szerveinek színes ceruzákkal gondosan megrajzolt, pontosabbnál is pontosabb térképével, megjelent előttem a professzor asszony teste, láttam, hogy áttetszően és tisztán ott lebeg a pausz fölött, és a legfontosabb mondat eleje készen is volt már a fejemben, amikor az ajtón túlról meghallottam Matleena nevetését és Paavo dörmögő hangját. Eltartott vagy két másodpercig, amíg megértettem, hogy ezek, a szakma egyik fontos íratlan szabályára fittyet hányva, egyszerre jönnek, az arcom egészen forró lett a haragtól, ennél sokkal, de sokkal kevesebbért örökre eltanácsoltam a mesterségtől nem egy tanítványomat.Tovább

A szerző további cikkei

Szabó T. Anna
Szóló


Pár percig kabátban várom, amíg bemelegszik a kocsi. Teljesen üres az utca, ilyenkor már a nyestek se járnak. Benyomom a lemezt, a Vándoréveket, a legelejétől. Liszt mindig felébreszt, rajongtam érte, amíg zongoráztam. Árpád észre se vette, hogy eljöttem. Így a jó, horkoljon csak tovább. Nem érdekel, mit csinál, felőlem húzzon el örökre a francba, ahogy ígérte. Ahhoz a nőjéhez és ahhoz a gyerekéhez megy karácsonyozni, amelyikhez csak akar, kit izgat. Nekem ne romboljon, mint egy dedós, és főleg ne mondja, hogy ha nem engem ver szét, az nem bántás. Már nem tőle, csak magamtól félek.

Két éve már eszembe jutott Amszterdam, amikor megtaláltam azt a szép fényképet a kocsi régi iratai közé csúsztatva. Kíváncsi voltam rájuk, elképzeltem, hogy vissza kéne vinni nekik, de akkor még tanítottam, tehát betettem szépen a papírok közé, ahonnan előkerült, meg is feledkeztem róla. Most, hogy nincs hová elindulnom, megint eszembe jutott – és tényleg: más célom nem maradt az életben. Amikor nem töröltem ki azt a régi címet, tudtam, hogy egyszer még szükségem lehet rá.Tovább

A szerző további cikkei

Ménes Attila
Újabb harmszik


A hárem és mindenki azt mondta rá, még az állig felfegyverzett eunuch rabszolgák és a lantzenészek is, hogy ő a legkisebb, legbutább és a legcsúnyább, ami az Ég Fiának ágyékából valaha kispriccelt.

Márpedig Szu-Csong hercegnő első vérzésének hajnalán, az ismeretlen hasgörcsben fetrengve eldöntötte, hogy nem! Ő lesz itt a legnagyobb, a legokosabb és a legszebb.

Így cselekedett, rajta múlott, és a célját el is érte.Tovább

A szerző további cikkei


Schein Gábor
Nagy Márta Júlia
Mesterházi Mónika


Marno János
Hang(fel)ejtőP Á R A T L A N 

Nemes Gábor
HUMANITÁRIUS


A szerző további cikkei

Tarján András
TWIST OLIVER

Kiskunmajsán

A szerző további cikkei

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS


A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ