2018. június 25., hétfő

HUMAN RIGHST FIRST: A KORRUPT MAGYAROKAT A MAGNYITSZKIJ-TÖRVÉNY ALAPJÁN KI KELL TILTANI AMERIKÁBÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2018.06.25.A Stop Soros törvényről tartott szavazás előtt egy nappal adta ki Magyarországról írott jelentését a Human Rights First (HRF) amerikai jogvédő szervezet. A tanulmány nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar kormány egyre közelebb van Moszkvához és emiatt egyre megbízhatatlanabb NATO-szövetséges. A HRF szerint felül kell vizsgálni a Magyarországgal folytatott hírszerzési együttműködést, és ideje lenne kitiltani Orbán köreinek legkorruptabb szereplőit az Egyesült Államokból.

A Human Rights First munkatársa májusban járt Magyarországon, hogy kutatásokat végezzen a jelentéshez. Emberijog-védőkkel, külföldi diplomatákkal, újságírókkal és kutatókkal készített interjúkat.

A New York-i székhelyű jogvédő szervezet jelentése (PDF) részletesen számba veszi az Orbán-kormánnyal szemben megfogalmazott kritikákat: a támadásokat a civil szféra, az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság és a tanszabadság ellen, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet szítását és a rendszerszintű korrupció kiépítését.

Ez nem a szokásos, tipikus korrupció, ami destabilizál. Ez egy új, teljesen más modell. Ez a korrupció nagyon központosított ezért stabilnak láttatja az országot” – mondta a szervezetnek Krekó Péter, a Political Capital vezetője.

A Human Rights First jelentése elsősorban amerikai közönség – a washingtoni döntéshozók – számára készült, ezért a legnagyobb teret annak a témának adja, vajon Magyarország továbbra is megbízható NATO-szövetséges-e, és hogy mekkora veszélyt jelent az orosz befolyás Budapesten.

A jelentés szerint a felsorolt problémákon felül „Orbán kormánya egyre nyugtalanítóbb közelségbe kerül Putyin Oroszországával, és aggasztó, hogy eközben mennyire nem veszi figyelembe saját és szövetségesei nemzetbiztonsági érdekeit.”

Az egyik aggasztó jelnek azt tartják, hogy a magyar kormány „túlreagálta” az ukrán nyelvtörvény kérdését. Miközben a szintén érintett Románia és Lengyelország békésen próbálja rendezni a vitát, Magyarország áprilisban keresztbe tett a NATO-Ukrajna bizottság ülésének, ami a HRF szerint komoly aggodalmakat keltett diplomáciai körökben.

A HRF-nek név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint az, hogy Orbán az ukrán nyelvtörvény miatt NATO-ügyeket akadályoz, „borzasztóan helytelen” és azt jelzi, hogy Magyarország kiszámíthatatlan. A jelentés emellett az orosz befolyás növekedésének példájaként hozza fel Paks II. építését és idézi az egykori elhárító, Katrein Ferenc az Indexnek adott interjúját is, amely az oroszoknak a magyar hírszerzésre gyakorolt befolyását részletezi...


ORBÁN KEDVENC POLITIKUSÁTÓL LESHETI EL, MILYEN EGY BIVALYERŐS ELNÖKI RENDSZER

HVG ONLINE
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2018.06.25.

Törökország választott, és megkezdte történetét az új politikai, elnöki rendszerben. Megszűnik a miniszterelnöki poszt, Erdogan irányítja a kormányt is, és ő dönt arról. ki lehet tagja az Alkotmánybíróságnak vagy a legfőbb jogi tanácsnak. Az ellenzék innentől úgy focizik, hogy nem lesz nála a labda, a bíró pedig elnézi Erdogan legnagyobb bodicsekjeit is. A vége akár török kivándorlási hullám is lehet.

"Fasiszta rezsim alatt élünk. De a fasiszta rezsimek általában nem nyernek választást 53 százalékkal, inkább 90 százalékkal. Ez is azt mutatja, hogy még vannak progresszív értékek, és képesek életre kelni" – ezt Selin Sayek Böke Köztársasági Néppárti (CHP) parlamenti képviselő mondta a BBC-nek a török választások után, és jól példázza, milyen átmeneti, hibrid politikai formációban él ma Törökország, és élnek sok populista rezsim alatt az emberek. De Törökország most, úgy fest, átlép egy másik korszakba, amihez Recep Tayyip Erdogannak az EU-s vezetők közül Orbán Viktor elsőként gratulált, még a hivatalos választási eredmények megszületése előtt - csaknem pontosan egy évvel ezelőtti találkozójuk után ez nem is igazán meglepetés.

Csak koalícióban van meg a többség, de kit érdekel


A törökországi választáson Erdogan pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elvesztette abszolút többségét, 42 százalékot ért el, de választási koalíciós partnerével, a 11 százalékot elérő nemzeti radikális Nemzeti Cselekvés Pártjával (MHP) meglesz a kormánytöbbsége, folytatódik az Erdogan-uralom – Egeresi Zoltán Törökország-szakértő szerint vagy koalícióban, vagy partnerségben fognak együtt kormányozni. A MHP-vel való szövetség viszont egy nacionalistább, konfliktusvállalóbb Törökországot jelent, ami alapvetően nehezíti meg, hogy a közeljövőben újrainduljon a békefolyamat a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) vagy hogy enyhüljön a nyomás a kurd Népek Demokratikus Pártján (HDP)...

MÉG AZ APRÓT IS KIRÁZTA ORBÁN AZ UNIÓS PÉNZESZSÁKBÓL, HOGY JUSSON BELŐLE A HAVEROKNAK IS

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.06.25.


Az uniós pénzelvonásokat is arra fogja használni a Fidesz, hogy az EU ellen hangolja a magyar lakosságot. Ez szinte borítékolható azok után, hogy már sokadik évadában jár a magyar kormány szabadságharca Brüsszel ellen. Azért hadakozik tehát újfent saját szövetségesei ellen a kormánypárt, hogy közben ne kelljen megmagyaráznia, miért öntött több száz milliárd forint közpénzt saját oligarchái zsebébe. Lényegében minden jogos számonkérést nyílt hadüzenetnek tekint Orbán Viktor, legyen szó menekültügyről, korrupcióról vagy a jogállamiság leépítéséről, így csak a harci szellemet tartja fenn Brüsszel azzal, ha szembesíti a magyar kormányt a kötelességeivel.

Szinte megbecsülhetetlen az az összeg, amennyit nem a hatályos uniós előírásoknak megfelelően költött el a magyar kormány a jelenlegi hétéves költségvetési ciklus folyamán. Csak annyi biztos, hogy a brüsszeli központ ellen folyamatosan szabadságharcot vívó Orbán-kormány már nagyobb korrupciós amplitúdóval rendelkezik, mint az eddig éllovas déli tagországok. Az ellenőrök aprólékos munkával mutatták ki, milyen innovatív a magyar kormány és a hozzá közel álló nomenklatúra, hale kell csippenteni néhány milliárdot a központi forrásokból, melyek hivatalosan az ország felzárkózását segítenék.

Az idő- és energiaigényes ellenőri munka talán nem is jutott el minden apró részletig, így, ha csak a nagyobb tételeket vesszük, akkor is kirajzolódik a tendenciózus síbolás sormintája. Most úgy néz ki, hogy minden tizedik eurót visszafizettetne az EU Magyarországgal, ami talán még nem is olyan súlyos büntetés, ha azt vesszük, hogy a költségvetési támogatásnak valószínűleg ennél jóval nagyobb aránya vándorolt magánzsebekbe...

ORBÁN MECCSSZÜNETBEN IS MOSSA AZ AGYUNKAT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: EGRI VIKTOR
2018.06.25.


Jó, hogy van már színestévé. Bárhogy szeretnék is itthon a történelemszenilisek, ha csak fekete-fehér lenne.

Nem lehet minden írás olyan szép és kifinomult, mint amilyen jogi munka az alaptörvény módosítása. Úgyhogy ez sem lesz olyan szép és kifinomult írás. Kurvára nem is akar.Az ember nézi a focivébét, és akaratlanul szembesül azzal, hol él. Hogy milyen hellyé akarják változtatni az országot, ahol született, és hogy a miniszterelnök „szép és kifinomult jogi” munkáról beszél, amikor éppen a gyülekezési jogot korlátozza, a civilek, azaz minden itt élő állampolgár lehetőségeit szűkíti, vagy éppen szerencsétlen hajléktalanokat vesz célba.Az önkényi egyperceseket dugják az ember orra alá a sport iránti érdeklődést kihasználva.

Kiselejtezett önkényuralmak kikuzázott szoborparki mementóinak természetellenes testhelyzetébe merevedett robotbemondók dalolják a migráns-soros-ellenes indulókat. Már a testtartásuk hazugság. És csak mondják, ismétlik, szajkózzák. „Rettegj! Árulók, zsoldosok, terroristák mindenhol! Csak a kormányban bízhatsz, mindenki más a világunk vesztét akarja!” Ennyi az üzenet. Ennek permutációit sűrítik a hatvanmásodperces agyöblítő-programokba. Így jegyzi meg ezeket a borzalmas szókapcsolatokat is az ember: „Szép és kifinomult jogi munka.”

Hannibal Lecter szerint szép és kifinomult recept a friss emberi agyból készült velőrózsa zöldfűszerrel.Hagyományos agymosópor ez, a tiszta agyat lúgozza foltosra.

Aztán jönnek a migránshordák. A rettentő arabok, perzsák Marokkó, Irán vagy Tunézia színeiben, és fociznak. Kivándorló országukba visszatérve, miután szüleik, nagyszüleik választott otthonában nevelkedtek, de származási országuk színeit védik a nemzetközi porondon. És jönnek azok, akik bevándorlók leszármazottaiként erősítik új hazájukat. Kényszer szülte szülőföld. A németek, az angolok, a franciák és a többi...

7-ES CIKKELY - A LIBE MEGSZAVAZTA AZ ELJÁRÁST MEGINDÍTÓ JAVASLATOT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2018.06.25.Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) 37 igen, és 19 ellenszavazattal elfogadta azt az indoklással ellátott javaslatot, amely az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás elindítását javasolja Magyarország ellen a tagállamok kormányaiból álló Tanácsnak. A szakbizottsági jóváhagyást követően a jelentést el kell fogadnia az EP plenáris ülésének is, méghozzá kétharmados többséggel. A szavazásra várhatóan szeptemberben kerül sor.

Az Európai Parlament úgy véli, hogy az utóbbi évek magyarországi fejleményei rendszerszintű fenyegetést jelentenek az EU szerződésben foglalt közös értékeire, és emiatt fennáll ezek súlyos megsértésének egyértelmű veszélye. Ezért az EP az uniós szerződés 7. cikke 1. bekezdésének megfelelően “felkéri a Tanácsot annak megállapítására, hogy fennáll-e az egyértelmű veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az EUSZ 2. cikkében említett értékeket, továbbá felkéri a Tanácsot, hogy emiatt tegyen megfelelő ajánlásokat Magyarországnak” — áll az elfogadott jelentésben. (Az eredeti szöveghez képest itt egy “-e” kérdőszócska került a mondatba, ami korábban úgy szólt, hogy az EP felkéri a Tanácsot annak megállapítására, hogy fennáll az egyértelmű veszélye az értékek megsértésének.)

Ez az első alkalom az EU történetében, hogy az uniós képviselőtestület egyik szakbizottsága jelentésben tesz javaslatot szankciós eljárás megkezdésére egy tagállam ellen. Mint a szöveg rámutat, az úgynevezett 7. cikkes folyamat elindítása a megelőzést szolgálja, hogy az Európai Unió még időben megakadályozhassa a jogállami és demokratikus normák megszegését, és így ne kerülhessen sor büntetőintézkedésekre. Az Európai Bizottság magyarázó közleményére hivatkozva megerősíti azt is, hogy az EU a tagállami hatáskörbe tartozó területeken is vizsgálhatja, hogy fennáll-e a közös értékek megsértésének súlyos veszélye. Fideszes EP-képviselők a közösségnek ezt a jogát szóban és benyújtott módosító indítványaikban is kétségbe vonták...


NEKÜNK A SZABADSÁG CSAK BAJNAK VAN. SZÁMOLJÁK FEL A FRANCBA!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.06.25....a telefon nem volt elég, ment a levél is, meg hogy Viktorovics máris leterítette a képzeletbeli vörös szőnyeget a 99,8 százalékban iszlám vallású ország véreskezű diktátora előtt. Azok után, hogy Donald Trump változatlanul nem találja a térképen Magyarországot és külön Orbán Viktort, Erdogan kartárssal is jól jönne egy csoportszelfi. Hogy emlékeztessük európai partnereinket ellenségeinket arra, amit az istennek nem akarnak tudomásul venni: mi márpedig visszamegyünk Ázsiába, kenjék a hajukra az európai demokráciájukat.

Az persze ezúttal sem volt elég a felcsúti istenkirálynak, hogy első legyen az elsők között, igyekezett lehetőleg egész Európa nevében nagyot mondani, mintha mindabból, amin kilencedik éve mesterkedik az igénytelen külsejével és az ordas eszméknek behódoló belsejével nem egyetlen nagyon konkrét dolog következne: ami neki jó, az Európának kurva szar, ami Európának szar, az neki kurvajó. Ha ez nem így lenne, akkor két előretolt forró gratuláció helyett mondjuk elvonszolta volna magát Brüsszelbe a kutyák szájából kirángatott öltözékében, és megpróbált volna úgy tenni, mintha bármennyire is érdekelt lenne a migrációs katasztrófahelyzet kezelésében. De nem, Brüsszelbe semmi értelme elvonaglani, azok ott mind kretének és hülyék (valóban, vannak néhányan ilyenek is), inkább Ankarát biztosítjuk arról, hogy mi melyik csapatban játszunk.

Azt nem fogom hosszasan ecsetelni, hogy miért gáz mindenkit lekörözve elsőként hajbókolni. Nem Erdogannak, bárkinek. Viszont ha a lihegő, nyálcsorgató miniszterelnöki hurrán túl Törökországot, pontosabban Erdogan Törökországát nem kizárólag az Európát a menekültekkel zsaroló potenciálja vonatkozásában helyezzük fel a világtérképre (lehetőleg egy olyan világ térképére, amelyben élni szeretnénk), akkor még inkább aggasztó a helyzet. Beszéljünk néhány szót Törökországról és Ankaráról, amelyekhez – Orbán Viktor gyerekkori traumáinak okán – ma sokkal közelebb vagyunk minden tekintetben, mint bármely civilizált nyugat-európai országhoz.

Törökország tehát egy kőkemény iszlám ország (ez nem nekem okoz problémát, hanem a rettegőknek, de bele sem merek gondolni, mi lenne, ha bármelyik tetszőleges ellenzéki politikus dicsőítene egy iszlám rezsimet, hogy akkor mennyire gurulna el a fehérbőrű keresztény hazafiak és atyafiak gyógyszeres köcsögje),

– ahol a kisebbségi nyelveket nem ismerik el, az ország és az oktatás hivatalos nyelve a török,

– amely a mintegy 25-30 százalékos kisebbségben élő (kurd, grúz, cserkesz, szír, arab, görög, örmény, stb.) lakossága ellenére nemzetállamként definiálja önmagát,

– ahol 2016. júliusa óta rendkívüli állapotot vezetett be az egyszemélyes államvezetés, amelynek ürügyén vélt és valós okokra hivatkozva mindenkit eltakarítanak, börtönbe vágnak, megölnek, aki Erdogan teljhatalmának útjában áll,

– ahol az emberi jogok helyzete tragikus: a véleménynyilvánítás szabadságát, az igazságszolgáltatás függetlenségét, úgy általában a hatalmi ágak szétválasztását lábbal tiporják,

– és ahol a tegnapi választás nyomán megszűnik a miniszterelnöki tisztség, minden kormányfői hatáskör Erdogan kezébe kerül,

- aki tetszése szerint nevezhet ki/mozdíthat el minisztereket és bírókat,
ha úri kedve úgy hozza, akár rendeleti úton is kormányozhatja az országot,

- és aki egyszemélyben hirdethet ki bármilyen mondvacsinált okra hivatkozva bármikor rendkívüli állapotot (erre egyelőre nincs szükség, mert azt fel sem függesztette 2016 óta).

Szóval Viktorka egy elborult diktátor lábai elé teríti éppen Magyarországot (nem most először), aki pontosan ugyanabban a betegségben szenved, mint ő. Csak miután Törökország nem EU-tag (és remélhetőleg soha nem is lesz), sokkal gennyesebb és brutálisabb eszközökkel harcolhat a démonaival. Immár megszilárdított teljhatalma birtokában üldözheti azokat, akik szerinte Törökországot terrorszervezeteken keresztül veszélyeztetik. Ez a remek ember járulékos haszonként kiváló kapcsolatokat alakított ki „illiberális barátjával”, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és eme nagyszerű barátsággal a zsebében időnként elborul az agya és olyankor az EU-val 2016-ban megkötött menekültügyi megállapodás felmondásával fenyegetőzik...

A PARASZTBÁCSI ÉS A ZSIRÁF

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.06.25.


...Magyar újságíró - ugye tudják - nem a tehetség hiánya miatt nem lehet soha hiteles, hanem a médiára települő magyar politika miatt. Bocsánat, hogy a saját példámmal jövök, dehát azt ismerem legközelebbről, én mindig tartózkodtam attól, hogy a híralapú újságírásnak akár csak a közelébe kerüljek (egyetlen egyszer foglalkoztam külpolitikával, amikor a volt főszerkesztőm befogadott a Szabad Földhöz, mert valamiből élnem kellett, mivel már mindenhonnan ki voltam tiltva és a Központi Bizottság tárgyalta a politikai megbízhatatlanságomat, akkor Eck Gyula azt találta ki, hogy olasz, német, francia és angol lapokból fordítsak a nyugati világról szóló "kis színeseket", azaz lényegében bulvárhíreket), csináltam mindent, aminek nem volt köze az aktualitáshoz, de a politika így is mindenhol megtalált. Sűrűn jártam raportra, pedig - még egyszer - nem dolgoztam hírrel. Akkor mit tehetett volna bárki, akinek az volt a napi kenyere, akinek hazudnia kellett, mást nem tehetett? Engem csak havonta egyszer-kétszer rendeltek be a különböző szintű pártszervek, én csak nem hallgattam el olyan tényeket, adatokat, amiket kellett volna - mondjuk minden "testvér" rádióban tudták, hogy engem "úrnak" kell szólítani, minthogy nem vagyok elvtárs (nem vagyok párttag), vagy egy másik példa, a március 15-ről szóló műsoromban a teljes szövegű 12 pontot olvastattam be, nem a miskároltat (lásd: "Unió Erdéllyel"), ráadásul Darvas Ivánnal, akiről mindenki tudhatta, hogy 56-os elítélt, és így tovább. De nekem nem kellett hazudnom.
Na jó. A hitelességhez persze még sok más is hozzá tartozik, hitelesnek lenni még egy tízmilliós országban is nehéz. De politikai újságíróként lehetetlen volt. 1990-ig. Azóta más a helyzet. Ha nem bánják, azt most nem elemzem, hányféleképpen hányfelé kellett hazudni, ha valaki ebből a mesterségből akart megélni, nem igazán számít a véleményem, nem ismertem ki magam, azt az egyet tudom, hogy az alkalmazkodóképesség aranyat ért, meg hogy az nekem nem megy.
2010. óta tiszta a képlet: nincs Rádió (amelyik annak nevezi magát, az azt hiszi, a modulált hangok éterbe küldése már elég, hogy rádiónak nevezze magát) és nincs Televízió, akik az ilyen című intézményekben töltik az idejüket, azoknál nem a hitelesség a számon kérendő fogalom. Egy zsiráf alkalmazása nagyot lendítene a helyzeten.

BIZTONSÁGOSABB HITEL? LEHET, HOGY A BANK NEM ENGEDI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.25.Meglehetősen sok olvasónk panaszolta, hogy nem sikerül gyorsan átárazódó hitelét tartósan fix kamatozásúra váltani. A bankok állítólag húzzák az időt, és „labdázgatnak” az adósokkal. Az idő pedig súlyos ezrekben fájhat, az utóbbi napokban ugyanis (mint az grafikonunkon jól látszik) folyamatosan emelkednek a pénzpiaci kamatok.

A hozzánk érkezett jelzések szerint sok adós ijedt meg, és próbálta lakáshitelének kamatát lehetőleg a teljes futamidőre fixálni. Panaszolták azonban, hogy a bank finoman szólva nem tűnik túl készségesnek az ebben való együttműködésre. Volt, akit a fiókok között küldözgették, majd – miután kiderült, hogy még az előző lakhelyén, egy messzi városban kötötte a szerződést – közölték: menjen oda, ahol a hitelét intézték. Előfordult, hogy bizalmasan csak annyit mondott az ügyintéző az adósnak, hogy „inkább ne erőltesse” ezt a dolgot. „Érzem, hogy packáznak velem” – állították többen is.

Hosszú időn keresztül örülhettek az adósok, mert a hitelük terhét meghatározó pénzpiaci kamatok egyre csak estek. Ez a folyamat azonban az idén tavasszal megtorpant, sőt meg is fordult. Az igazán komoly változás azonban az utóbbi napokban látható.

Érezhetően megnőtt az ügyfelek igénye – mondták el az Azénpénzem.hu kérdésére a Budapest Banknál (BB) – a hitelátváltás, elsősorban a hosszabb kamatperiódusúvá vagy végig fix kamatozásúvá átalakítás iránt. Az MKB Bank kollégáinak az a tapasztalata, hogy mostanában valóban valamivel többekben merül fel, hogy változtasson a kamatperióduson, de ez semmiképpen sem tömeges jelenség. A CIB egyelőre egyáltalán nem érzékel nagyobb érdeklődést a hitelkiváltás iránt, mint korábban. Hozzátették azonban, hogy a végig fix vagy adott kamatperiódusra rögzített újonnan felvett lakáshitelek iránt jelentősen megnőtt a kereslet...


MIÉRT MARADUNK? A POLITIKAI ERŐSZAK TERMÉSZETRAJZA

MÉRCE
Szerző: ÁMON KATA
2018.06.25.


Néhány éve történt, hogy koncertre mentem a barátaimmal. Azt az egész társaság sejtette, hogy az egyik barátnőm partnerével nincs egészen rendben minden, de arra senki nem számított, hogy a szórakozóhely közepén fog hatalmas féltékenységi jelenetet rendezni.

Pillanatok alatt hisztérikus állapotba került, ezért a barátnőm mellett álltunk mindannyian, ösztönösen jó közel, mert benne volt a levegőben, hogy akár bánthatja is, de ezt egyikünk se mondta ki. Mivel odajönni így nem mert, a hozzánk közeli bárpultot tartó faoszlophoz ment, és miután rámutatott a barátnőmre és mélyen a szemébe nézett, egy jó nagyot belebokszolt az oszlopba.

Az üzenet világos volt, de a társaságon belül kevesen gondolták úgy, hogy a féltékenységi rohamnak és a jelenetnek bármi jelentőséget kellene tulajdonítani, hiszen konkrét, ember elleni erőszak nem történt. Ugyanakkor ott abban a helyzetben érezhető volt a feszültség, ami órákig megmaradt. A feszültség amiatt, hogy ilyen nyílt durvaságra, erőszakos viselkedésre senki sem számított, és a célzás miatt, hogy az ütés valójában a barátnőmnek szólt, a jelenet az ő megszégyenítésére irányult.

Bár annak tűnik, ez nem egy partnerkapcsolati erőszakról szóló cikk felvezetése. A cikk arról a politikai erőszakról szól, amit a kormány évek óta elkövet politikai ellenfelei ellen, és azok ellen, akiket ezek az ellenfelek szerintük képviselnek. A Fidesz-KDNP kormányok 2010 óta folyamatosan és egyre erőszakosabban lépnek fel azok ellen a társadalmi csoportok ellen, akiktől bármiféle ellenzéki tevékenységet folytatnak vagy folytathatnak (civil szervezetek, csoportok tagjai, kutatók, egyetemi hallgatók, pedagógusok, stb.), vagy azok, akik ezekkel az „ellenzéki” emberekkel, tevékenységekkel összefüggésbe hozhatók.

A kormány a faoszlopba bokszoló erőszakos fél. Nem alkalmaz egészen direkt erőszakot azokkal szemben, akik fölött uralkodni akar, nem záratja őket börtönbe, nem rúgja ki az állásukból őket nyíltan az ellenzékiségükre hivatkozva, nem utasítja ki őket az országból.

Ehelyett a közbeszéd és közterületek teljes gyarmatosításával azt éri el a kormány, hogy az ellenzékiként elkönyvelt emberek közül mind erkölcsileg, mind egzisztenciálisan elfogyjon a levegő, és ezáltal maguk hagyják el akár a munkahelyüket, akár az országot.


Azok pedig, akik maradnak, féljenek a további következményektől, hiszen ki tudja, ki lesz a következő, mi lesz a következő intézmény vagy akár teljesen fiktív társadalmi csoport (mint a „Soros-bérencek”), akik ellen hadat üzen a kormány. A kormány, aki direkt erőszakot nem követ el az ellenzék ellen, de akár meg is tehetné, mert egyáltalán nem lehetnek benne biztosak az emberek, hogy abban az esetben egy nagyobb tüntetéshullámon kívül bármi más történne .

A kormány mindeközben úgy tehet, mint aki nem erőszakos, mint aki egyszerűen csak az ország jólétéért kormányoz, nem pedig az a célja, hogy mindent és mindenkit az uralma alá hajtson. Pedig az ellenzék és bármiféle ellenzéki politizálás kinyírása pontosan erről szól...

NÉMETORSZÁGI KÁLVÁRIA TÖBB FELVONÁSBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Anikó
2018.06.25.


Anikóék történetének eleje tulajdonképpen akár tipikusnak is nevezhető: a válság miatti nehézségek, a férj külföldi munkavállalása, a család átmeneti szétszakadása… sok hasonló történet akad. Amiért mégis különleges a mai sztori az az, hogy a történet eleje 3,5 éve íródott – az, hogy hol tartanak most, egy hét múlva derül ki.

„A történet kezdete


Magyarországon egy Budapesthez közeli kis faluban éltünk, anyuka, apuka két gyerek. Apuka kb. 2007-től vállalkozóként lakatosmunkákat vállalt az ország területén, de 2009-ben a „válság” indulásakor a fővállalkozó úgy próbálta meg túlélni a mindennapokat, hogy külföldön is vállalt munkát. Így apuka sokat volt külföldön (Szaúd-Arábia, Románia, Franciaország, stb).

Az anyagi biztonság valahogy nem jött. Ha volt munka, volt pénz, ha nem volt munka, nem volt pénz. Amit megkeresett a külföldi munkákkal, elment a rezsire és a megélhetésre azokban a hónapokban, mikor nem tudtak munkát adni neki.

Sajnos ennek a magyar fővállalkozó cégnek nagyon rossz volt a cégvezetése. Hetente veszítettek el ügyfeleket emiatt. Minden alvállalkozó tudta, hogy hol kéne megfognia a fővállalkozónak a pénzt, mindegyik látta a hibákat, de senkire nem hallgattak.

Anyuka hivatásos rendőrtisztként fix 200.000. Ft-ot keresett. A gyerekeket ő intézte, iskola, edzés stb.

Közben az árak, de főként a törlesztő-részletek a magasba emelkedtek. Anyuka fizetése ment a törlesztő részletekre és ha apukának volt fizetése, abból vették az élelmiszert.

Nem kell luxuskiadásokra gondolni, egy 11.000.000 lakáshitel törlesztése és egy személyautó törlesztése, ami indult összesen 120.000.- Ft-ról, majd felment 220.000-ra.

Irány Németország!


Hosszas tanakodás után a férjet rá lehetett beszélni arra, hogy induljon el Németország felé. Az anya a fix állását egyelőre nem szerette volna feladni.

Főként a nyelvtudás hiánya és az addigra kialakult rossz anyagi helyzet okozta a legnagyobb problémát az induláskor. Először egy 20 éve kint lévő magyar vállalkozóhoz került ki körzetébe, egy rokoni ismeretség útján.

Ott hamar megszerették a kollégák, építésvezetők, mert látták, hogy jól dolgozik, értelmes és nem egy iszákos. Bevállalta az egész család, hogy apukát max. 2 havonta látják, de úgy gondolták, hogy biztos fix pénz lesz minden hónapban.

De hát sajnos a magyar vállalkozónál volt olyan hónap, ahol 2 hónap után 65 ezer forintnak megfelelő eurót hozott haza apuka és volt olyan, hogy 400 ezret. Megint ott tartott a család, ahol előtte. Ha jó munkára, jó brigádba osztották be volt pénz, ha nem nem.

Ekkor még egyáltalán nem láttuk, hogy Németországban hogyan működnek a dolgok, azt sem tudtuk, hogy sok munkaerő-kölcsönző cég van, ahol azért viszonylag könnyen lehet munkát találni egy férfinak.

Fél évet volt kint a férjem, de mivel magyar vállalkozónál, magyar kollégákkal volt szinte semmit nem tudott meg az országról. Annyi előnye származott a férjemnek belőle, hogy a külső hőszigeteléssel kapcsolatos szakszavakat megtanulta.

Fél év után megpróbált átmenni egy másik (szintén magyar) vállalkozóhoz, aki napi fix bért adott volna, de ott meg csak két hónapig volt munka, mint ez utóbb kiderült...

MAGYARORSZÁGON MÁR CSAK AZ ÜGYVÉDEK ÉS BÍRÁK MOZGÁSTERE MARADT MEG, MINDEN MÁST BEDARÁLTAK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.06.25.


Ha egy közigazgatási ügyben nem lehetne nyerni az állammal szemben, akkor nincs értelme a pályának. Nincs értelme az ügyvédi munkának sem. Mi bízunk a bírók függetlenségében – nyilatkozza a 168 Órának Gerő Tamás, az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) elnöke.

Friss hír, hogy szervezetük, az ÜDE panaszát elbírálva a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság megállapította, hogy jogsértő a Figyelő című kormánylap listázása. Túl vannak egy sikeres beadványon, e mellett az ÜDE – a honlapja szerint – érdekképviseletet is ellát. Ezeket a tevékenységeket elvileg az Ügyvédi Kamara is csinálja, nem?

– Felvállalunk olyan ügyeket, amelyeket a Magyar Ügyvédi Kamara nem tehet meg. A Kamara nem mond véleményt jogszabályokról sem, nem jelzi, ha valamelyik készülő törvényt alkotmányellenesnek tartaná. Azonban a Kamara önkormányzat és hatóság is egyben.

De képviseli az ügyvédek érdekeit?

– Az ügyvédeknek szerintem van hiányérzetük. De nyilvánvaló, hogy a kamara hatóságként és önkormányzati szervként bizonyos ügyeket nem vállalhat fel. Ráadásul nehezebben és lassabban reagál a dolgokra, mi pedig mi ilyen szempontból gyorsak vagyunk, például a listázási ügyekben, csak hogy friss eseményt említsek. Fontos ugyanakkor, hogy a Kamara is határozatban ítélte el a Figyelő szövegét, amely azt állította, hogy a magyar igazságszolgáltatás egy részét Soros György irányítja, emellett listázta azokat a jogászokat is, akik a kormány értelmezése szerint „Soros zsoldjában” állnak.

Meg is lepődtem, mert a Bánáti János vezette Kamara az elmúlt években nem szólalt meg túl gyakran, miközben a jogalkotás szempontjából elég termékeny nyolc éven vagyunk túl. Ezért gondolta úgy tavaly, hogy átveszi a 2002-ben alapított ÜDE-t és megerősíti?

– Igazából véletlen volt. A korábbi ÜDE-elnökség tagjai közül többen már nem aktívak. De én itt már régóta tag vagyok, és mindig aktív voltam. 17 éve vagyok a pályán, benne vagyok az ügyvédi közéletben is, alapítása óta oktatója vagyok az Ügyvédi Akadémiának, így rengeteg kollégával találkozom. Ráadásul ez az egész afféle baráti társaságként indult. Együtt fogalmaztuk meg a célokat. Az alapvető célunk a jogállamisággal kapcsolatos ismeretterjesztés, illetve felhívni a figyelmet akkor, ha olyan jogszabályok és hatósági döntések születnek, amelyek ellentétesek a jogállamiság elveivel. Az egyesület maga is tesz javaslatokat. Ide csak szakvizsgázott jogászokat várunk, és az lenne a jó, ha minél több területről érkeznének és hoznák be a tapasztalataikat. A felvilágosult, humanista értékrend közös nevezőnk, a tagság ezek iránt elkötelezett. A tagjaink többsége jó ideje a pályán van már, van tehát egzisztenciája, ügyfélköre, így megengedhetjük magunknak, hogy felvállaljuk a véleményünket. Az is egy különlegessége a szakmánknak, hogy nincs főnökünk. Az ügyfeleinkkel megbízási viszonyban vagyunk. Senkitől nem kell tehát tartanunk. Mi a jogállam egyfajta garanciájaként tekintünk magunkra. Most van egy konkrét javaslatunk is, és hamarosan a Miniszterelnökség elé terjesztjük: kezdeményezzük az alaptörvény kiegészítését, hogy az ügyvédi kamara is fordulhasson az AB-hez a jogszabályok utólagos normakontrollja végett. Most ugyanis csak a kormány, a képviselők egynegyede, a Kúria, a legfőbb ügyész és az alapjogi biztos teheti ezt meg...

PUTYIN VOLT FELESÉGE MESÉS VAGYONRA TETT SZERT, AMIÓTA NEM KELL JÖVEDELEMNYILATKOZATOT TENNIE

ÁTLÁTSZÓ / OCCRP 
Szerző: OCCRP
2018.06.24.Moszkvától húsz kilométerre fekszik a Millennium Park, fényűző dácsák és kastélyok gyűjtőhelye, az orosz elit számos tagjának lakóhelye. Az OCCRP újságírói úgy értesültek, hogy egy Ljudmila Alexandrovna Ocseretnaja nevű nő értékes földterületet vásárolt Millenium Parkban. Szinte biztos, hogy ő nem más, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök volt felesége. Ocseretnaja 2016-ban vásárolta meg a 2,4 hektáros telket a településen, majd egy évre rá el is adta, bár nem tudni, hogy pontosan mennyiért. A telek akár 384–432 millió rubelt (1,8–1,9 milliárd forintot) is érhetett. Kérdés, hogy honnan volt Ocseretnajának pénze a telekvásárlásra.

Putyinról sokan azt gondolják, hogy mesés vagyona van, ám ezt ő többször is tagadta. Az Oliver Stone-nak adott interjúban Putyin azt mondta a neki tulajdonított vagyonról: „Ostobaság. Ha igaz lenne, már régen kiderült volna.”

Putyin jövedelemnyilatkozatai valóban nem utalnak vagyonra. És úgy tűnik, hogy házasságuk 30 éve alatt Ljudmilának sem származott különösebb haszna férje politikai sikereiből.

A elnök feleségeként Ljudmilának is kötelessége volt jövedelemnyilatkozatot tenni. A legnagyobb bevétel, amelyet házasságuk során bevallott, 443 000 rubel (körülbelül 2 millió forint) volt, 2011-ben. 2012-ben – házasságuk utolsó évében – az asszony jövedelemnyilatkozatában mindössze 121 000 rubelnyi (540 000 forintnyi) jövedelem szerepelt.

Ljudmila ráadásul a válással sem szerzett jelentős vagyont: Putyin jövedelemnyilatkozata szerint minden vagyontárgy az övé maradt a válás után...

DOHÁNYZOL? KÖNNYEN LEHET, HOGY A GYERMEKMUNKÁT TÁMOGATOD

QUBIT
Szerző: Qubit.hu
2018.06.25.


Világszerte 108 millió gyerek dolgozik a mezőgazdaságban, közülük több millióan a dohánytermesztő farmokon Ázsiától Afrikán át Dél-Amerikáig – idézi a Guardian tényfeltáró sorozatának hétfői cikke az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO legutóbbi jelentését

A dohányfarmokon végzett munka egyike a leginkább egészségkárosító tevékenységeknek, a mérgező növényi hatóanyagok mellett a növényvédőszerek és a műtrágya okozta légzőszervi, keringési megbetegedések kockázata még magasabb az 5-17 év közötti korosztályban...

FÉNYMEGVONÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.06.25.


A teremtő útjai kiismerhetetlenek. Így arra sincs épeszű magyarázat, hogyan kavarodott elém a prostisrácok névre hallgató tudományos szaklap, valamint Dörmögő Dömötör. Betűkből áll ez is, a magyaridők is, meg a Száz év magány is például. Érthetetlen egybeesés. Ezeknek a prostisrácoknak permanensen kurva nagy az önbizalma, bár a Pásztorok is rettegésben tartották a fél világot, az összes Nemecseket, aztán a végére csak belátták, hogy nem érdemlik meg a kakaót. Így megy ez.

Nem kéne foglalkozni ezzel, aztán meg mégis, mert azért még olyanra nem szólítottak fel, hogy takarodjak el nemcsak a barlangomból, a városomból meg a hazámból, hanem még Európából is, mert útjában vagyok a fasiszta csőcseléknek. Egy bizonyos Bálint Botond névre hallgató prosti, magyarán Orbán-kitartott eresztett meg egy gőzös elmélkedést, amelyben a felsőbbrendű ember, közkeletűbben árja vérszagú önbizalmával szidta az egész, rohadt, rajta kívül álló világot, nyeregben érezve immár magát.

Valami furcsa logikával és érthetetlen katyvasszal kente az összes kínját a Nyugatra, a liberálisokra, s tette mindezt úgy, hogy közben Faludy Gyuri bácsira hivatkozott, vele kurválkodott, aki az ilyen aljanépek miatt futott el ebből az országból kétszer is, és tenné ezt most is, ugyanis nem kapna szót. Az utolsó beszélgetésünkkor azt mondta nekem szegény: “Ha elnémítanak, harmadszor is elmegyek”. Most csak megmosná a legendás haját, és már indulna is, aztán nem kellene tőle újólag megkérdeznem, egyáltalán miért jött vissza...

LESRE FUTNAK A V4-EK A MIGRÁCIÓ ÜGYÉBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.25.


- Amit Marcon és Conte mondott a brüsszeli részleges csúcson, az nem sok jót ígér Orbán Viktornak

- A migráció kapcsán az Európán belüli szabad mozgás, sőt az egész EU jövője a tét

- Ha a hagyományos pártok fenn akarnak maradni, hogy befolyásolják a földrész sorsát, akkor át kell venniük a populistáktól azokat a módszereket, amelyek beleférnek a civilizált keretekbe

Washington Post

A francia elnök azt mondta a brüsszeli migrációs csúcs után, hogy egyes államok politikai feszültségkeltésre igyekeznek kihasználni a helyzetet és a félelemmel játszanak. Ám a többiek nem engednek nekik. Mert meg kell adni a menedékjogot, ha bárki jogosult a védelemre. A lap hozzáteszi, hogy a bevándorlást elutasító pártok az idegenek ellen fordítják a lakosságot és ily módon növelik befolyásukat, sőt Magyarország és Olaszország esetében maga a kormány folytatja ezt a politikát. A találkozó, amelyet a nyílt vita jellemzett, beharangozta az e hét csütörtök-péntekén esedékes uniós csúcsot, amely lehet, hogy döntő fontosságú lesz az európai egység szempontjából.

A belga kormányfő lát esélyt arra, hogy előrelépjenek. Merkel úgy nyilatkozott, hogy vasárnap sok jóindulatot tapasztalt Brüsszelben. Az olasz miniszterelnök, aki paradigmaváltást sürget a közös menedékpolitikában, szintén elégedett a tegnapi eredményekkel. A kancellár és Macron azonban nemigen gondolja, hogy áttörés születhet a héten, miközben lényegesen csökkent az Európába érkező migránsok száma. Mint emlékezetes, a V4-ek nem voltak jelen a vasárnapi konferencián és elutasítják, hogy menekülteket fogadjanak be.

Reuters

A német kancellár közvetve beismerte, hogy nem tudott egységes támogatás szerezni a brüsszeli minicsúcson. Arról beszélt, hogy két-háromoldalú megállapodásokat igyekszik tető alá hozni arról, miként lehet megoldani a migrációs kérdést, mert nem lehet mindig mind a 28 tagállamra várni. Mindenesetre a vita aláásta az EU egységét és Schengent veszélyezteti. Macron ezt úgy fogalmazta meg, hogy európai megoldás van készülőben, ám ez nem jelenti azt, hogy ahhoz minden kormány csatlakozik.

Az idén csupán 41 ezer menekült érkezett, ám a 3 évvel ezelőtti válság óta a kérdés választásokat dönt el, lásd Olaszországot és Magyarországot. Válaszul az unió mind inkább korlátozza a bevándorlást. Az olasz kormányfő azzal távozott Brüsszelből, hogy kevesebb közösségi pénzt kell adni azoknak a tagországoknak, amelyek nem kívánnak menedékkérőket átvenni, ez azonban vörös posztó a visegrádiak szemében. Vagyis, ahogyan egy európai diplomata megfogalmazta, még mindig nem világos, hogyan osszák meg az ellátás költségeit azoknak a migránsoknak az esetében, akik jogosultak a menedékre...