2018. augusztus 10., péntek

A NER SZINTET LÉPETT: A SZAKMAISÁGOT MÁR AZ OKTATÁSBAN IS FELÜLÍRJA A LOJALITÁS

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.08.10.


Harmadvonalbeli kádereivel igyekszik feltölteni az oktatási intézmények vezetését a Fidesz. Szinte naponta érkeznek ugyanis olyan hírek, melyek szerint szakmai körökben elismert intézményvezetőket állítanak fel az igazgatói székekből azért, hogy harmatgyenge, sokszor a pedagógus szakmával csak érintőleges kapcsolatban lévő pártkatonáknak csináljanak helyet. A NER most úgy érzi, hogy mindenre van már jogosítványa, ugyanakkor azok a csinovnyikok, akiket most pozícióba juttatnak, a szakmaiság helyett inkább a lojalitást fogják megkövetelni a tantestületekben. 

Pásztó, Debrecen, Vác. Három olyan település, ahol a Nemzeti Együttműködés Rendszere a régi pártállami időket idézve saját kádereit emelte pajzsra. Pedig ők csak kishalak, mégis a kedvükért kinyírták azokat a vezetőket, akik mögött ott álltak a közvetlen kollégáik, mellettük szólt a szakmai múlt, a tapasztalat, saját közösségük elismerése. Vácin például Madách Imre Gimnázium igazgatója is egy helyi fideszes képviselő lesz, éppen úgy, mint ahogyan az Debrecenben is megtörtént az Ady Endre Gimnázium esetében.

Ezzel egy szintet ugrott a Nemzeti Együttműködés Rendszere, hiszen visszakézből vágta az arcunkba azt, amit eddig is tudtunk: A KLIK nevű műintézményt csak azért kellett létrehozni, hogy a közvetlen állami felügyelet alá vont intézmények élére politikai alapon lehessen kinevezni a vezetőket. Korábban ugyanis az önkormányzatok felügyelete alá tartoztak ezek az oktatási intézmények, így előfordulhatott például az a csúfság is, hogy egy megbecsült vezető annak ellenére maradt a helyén, hogy nem volt feltétlen híve a jelenlegi kormánynak...

ÁMOKFUTÁSBA KEZDETT A FIDESZ AZ ISKOLÁKBAN ÉS AZ ÓVODÁKBAN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.08.10.


Készül a keresztény-nemzeti ifjúság, készülnek a kis Fidesz-szavazók, a NER új generációja. 

Még el sem jött a szeptember, amikorra Orbán Tusnádfürdőn belengette az új kultúrharcot, a rezsim apparátusa máris mozgásba lendült, és megkezdte az ifjúság keresztény-nemzeti szemléletű átalakítását.

Először leváltottak 2 gimnáziumigazgatót. A debreceni és a váci esetekben közös, hogy az igazgatók újraválasztását

- a tanárok, a szülők és a diákok és nagy többséggel támogatták,
- a tankerület javaslatára a minisztérium mondvacsinált okokra hivatkozva viszont nem nevezte ki őket újra.
- Az is közös, hogy mindkét igazgató ellenzékiség hírébe került: az egyik a 2 évvel ezelőtti kockásinges lázadást hagyta szó nélkül; a másik meg azt, hogy az iskola tanárai tiltakozzanak az ellen, hogy Orbán biodíszlet használja a diákjaikat.

- A két esetben az is közös, hogy mindkét igazgató helyére egy fideszes önkormányzati képviselő, a rezsim kipróbált és hűséges mamelukja került.

A dolog üzente világos: erre a sorsra (az érdemi indok nélküli és a szakmától független leváltásra) juthat minden igazgató, aki nem követeli meg a feltétlen rezsimhűséget a beosztottaitól. Nem csak neki magának kell szolgalelkűnek lenni, de le kell ezt érni mindenkinél. A tanárok ne ugráljanak, most lettek kitömve pénzzel, azért cserébe
a rezsim mindenekelőtt lojalitást vár el.

A NER ezzel elkezdte fordulatát autoriterből a totalitárius felé. Az indoktrinációt a tanárok szabadságának korlátozásán túl a tankönyvi választék további limitálásával akarják elérni. Eddig az a paradox helyzet volt, hogy míg az állami iskolákban egyetlen, a rezsim ideológiájának megfelelő tankönyvből volt kötelező tanítani, a szegregációt, egyszersmind az új elit kinevelését szolgáló, (köz)pénzzel kitömött egyházi iskolákban a tanárok jóval nagyobb kínálatból csaknem teljesen szabadon választhattak. Az egyházak jellemzően nem szóltak bele a tanításba, őket nem az ideológia érdekelte, hanem hogy meg legyenek tartva a kötelező hittanórák és istentiszteletek; ők nem engedelmes alattvalókat, hanem majdani hívőket akartak.

De ennek most vége. Az állam ezután már az egyházi iskolákban is kötelezően véget vet a tankönyv-választási szabadságnak. Lesz egy állami és egyházi tankönyv, ebből lehet választani az iskolatípusnak megfelelően.

A rezsim ideológiájának megfelelő indoktrináció azonban nem lehet elég korán elkezdeni. Mi lenne például, ha szabadszellemű ovisok kerülnének be az iskolákba? Tűrhetetlen opció...

ÚJABB HATÁRT LÉPETT ÁT A KORMÁNY: IDEOLÓGIAI ALAPON EDDIG MÉG NEM TILTOTTAK BE KÉPZÉST

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2018.08.10.


Egy tollvonással eltörölhető egy akkreditált képzés Magyarországon, a társadalmi nemek tanulmánya szaknál az ok a korábbi nyilatkozatok alapján egyértelműnek tűnik.

A program koncepciója világos és releváns (...), a képzés tudományos háttere biztosított" – ez szerepel a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság határozatában, mellyel 2016-ban támogatta, hogy az Eötvös Lóránd Tudományegyetem elindítsa a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakot. A képzést legfeljebb 18 tanulónak hirdetik meg, de induláskor nem is volt nagy a tolongás, első körben 10 diák jelentkezett. Idén kicsit többen: 33 jelentkezőből 14-en jelölték meg első helyen a képzést, ebből 11-et vettek fel, a maradék helyekre pótfelvételit hirdettek meg. A CEU-n angolul folyik a képzés, az öt jelentkezőből idén két hallgatót vettek fel...

NEM A TERRORIZMUSTÓL FÉLÜNK, HANEM A RUTINMŰTÉTTŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.08.10.


“Ipsos: Magyarország sokkal biztonságosabb, békésebb ország, mint Nyugat-Európa” címmel egy, a kormányt egekig magasztaló cikk jelent meg a 888-on. Az mondjuk számomra kérdés, hogy a cikk szerzője vajon komolyan gondolja-e, hogy szerinte Nyugat-Európa egy ország, nem pedig kontinensünk nyugati része. Na de ne akadjunk fenn ilyen apróságokon, elvégre mégis csak fontosabb az, hogy országunk bizony biztonságosabb szinte bármely más európai országnál. Hogy ennek oka történetesen Orbán Viktor, az egy percig sem kérdés.

Nagyon úgy fest tehát, hogy a 21. század legégetőbb, a biztonságpolitikát és bevándorlást érintő kérdései kapcsán a magyar kormány nemcsak elégséges, hanem kifejezetten példás politikát folytat.

Na, de hogy honnan jön ez az egész? A francia Ipsos Group felmérést készített a világ 28 országának lakosai segítségével, amely országok között kicsiny hazánk is szerepelt. Kezdjük is rögtön az első kérdéssel, miszerint megítélésünk szerint jó, vagy pedig rossz irányba halad az ország?

Magyarországot a lista legalján kell keresnünk, ugyanis a megkérdezettek 74%-a gondolta úgy, hogy a dolgok bizony rossz irányba mozognak. Hogy jelen esetben hány nyugat-európai országot sikerült magunk mögé utasítani? Pontosan nullát. Na de menjünk is tovább a statisztikák böngészésében.

A következőkben a megkérdezettek három olyan dolgot választhattak, amely szerintük a legnagyobb problémát okozza az adott országban:...

MEGAKAD A TEKINTET A SZÜRKE PANELHOMLOKZATON BURJÁNZÓ OÁZIS ERKÉLYEKEN

ABCÚG BLOG
Szerző: VÉGH LÁSZLÓ, NEUBERGER ESZTER
2018.08.10.


A lakótelepek a mellettük elhaladó autókból szürke betondzsungeleknek látszanak, de a 4-10 emeletes háztömbök között sétálgatva oázis-szerű erkélyek szakítják meg a monoton szürkeséget, és dobják fel az építésük óta felújítást alig látott homlokzatokat. Ha pedig eggyel beljebb merészkedünk, és az erkélyek tulajdonosaihoz is becsengetünk, nyugdíjas asszonyok nyitnak ajtót, akik akár napi 2-3 órát is bíbelődnek növényeik ápolásával. Van, aki nem csak saját erkélyét ülteti be mindenfélével, hanem az egész telepi lakosságot megajándékozza egy szép kerttel a háztömbje lábánál. Az Abcúg képriportja.

ÍME 10 EGYETEM A NAGYVILÁGBÓL, AHOL VAN GENDERSZAK, 10, AHOL NINCS, ÉS 2, AHOL VAN, DE NEM LESZ

QUBIT BLOG
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2018.09.10.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) olyan rendeletmódosításra készül, amely megtiltaná a Magyarországon működő egyetemeknek, hogy társadalmi nemek tanulmánya szakot, magyarul genderszakot indítsanak. Az intézmények a héten értesültek a tervezetről, és 24 órát kaptak arra, hogy véleményezzék. 

Magyarországon jelenleg két egyetem kínált genderszakos képzést, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Közép-európai Egyetem (CEU). Az oda járó diákok az EMMI tervezete szerint még befejezhetik a tanulmányaikat és lediplomázhatnak, de ha a rendelet hatályba lép, az intézmények új hallgatókat már nem vehetnek fel. A CEU-n megszerezhető amerikai diploma a tervek szerint továbbra is érvényes marad majd.

A magyar kormány már a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak indításakor kifejezte kétségeit a szak hasznosságával kapcsolatban, Rétvári Bence, az EMMI államtitkára tavaly márciusban a marxizmus-leninizmuséhoz hasonlította a tanulmányok értékét.

De mi a helyzet a világ egyetemein zajló genderoktatással? Hol tanítják, és hol nem?
...

MIT ÜZEN ESTERHÁZY PÉTER EZEKBEN A KULTÚRHARCOS IDŐKBEN?

24.HU
Szerző: BORDÁS GÁBOR
2018.08.10.


"Az irodalom ugyanis nagyon finom szerkezet. Hogy itt mi a jó meg a rossz, azt nem olyan könnyű megmondani, mint például a vaskohászatban vagy a házi kolbász esetében. Két pont az két pont, futballban ez biztos. Az irodalomban ez másként van, se a siker, se a sikertelenség nem mérce. Az irodalomban végül is az a jó, amit jónak mondunk. Ki? Valóban, ez a „mi” homályos és rosszul definiált valami, és az is világos, hogy több „mi” van. Jó az, mondhatjuk tehát könnyedén, amit az irodalmi közvélemény jónak tart. De mi van, ha ez a közvélemény „elromlik”, ha gyávaságból, félelemből, megfélemlítésből, saját jól fölfogott érdekében, vagy más fontos okból, nem az „igazat” mondja, akkor mi van? Akkor baj van. (…)
Amit az irodalompolitika mond, az nem az igazság. Nem is hazug-ság. Az más. Botorság volna tőle azt várni, hogy szempontjai irodalmiak legyenek. Jó. De akkor ne felejtsük el, hogy nem is azok!!! Csak hát eléggé reménytelenül összemaszatolódott itt minden… (…)

Félő, megint egyszerűen a szabadságról van szó, mely fogalmat én, nyilván, szokás szerint és természetesen, történelmietlenül használom, csak úgy, ahogy érteni szokás, pontatlanul, nap mint nap
." (Láthatatlan történetünk)


"Állítólag valóban megtörtént, hogy Puskás Farkas Mihálynak, az akkori belügyi atyaúristennek, aki tényleg veszélyes őrült volt, v
alami olyasmit mondott, hogy miniszter lehet akárki, de Puskás csak egyetlenegy van, ami megfelelt az igazságnak, mely akkor azonban, hogy úgy mondjam, éppen halott volt."
(Csak egy)

"Gőg kevélység
ehhez idő kell évszázadok
nem olyan könnyű valakit emberszámba se venni
azt hiszik mostanság ez olyan könnyű
ripsz-ropsz hozomra
lenézésből és nagyképűségből próbálják kikeverni
és dühből indulatból
pedig a gőg és a kevélység alján nem ez van
nem
hanem magány meg félelem
"
(Búcsúszimfónia)

"Nehéz erről a sértődöttségről sértődöttség nélkül beszélni, mert ha könnyen lehetne, akkor éppenséggel nem volna miről."
Ebben a közös duzzogásban hamar kimondjuk: MI, „mi”, kik egyként szenvedünk „tőlük”, „ezektől”. Hát nem egyként. Nincsen egy ekkora mi. Ellened is írom, amit írok, hiába vésett arcodra ugyanolyan árkokat a kelet-európai idő, mint az enyémre, és te ellened is, meg te ellened is, mert ilyen meg ilyen vagy.
És én is.
Nem „ezek”, hanem a bennünk növekvő merev, kevély, hájas halott az ellenség
." 
(A lustaságról)

"Azt hiszem, tényleg elegendő volna egy kéz (legfönnebb öt ujjal, előnyben a fűrésztelep vezetője) megszámolni a konzervatív(an) gondolkodókat. S ne higgyük, hogy liberálisból több volna; nálunk a liberális vagy pártpolitikai tanúságtétel, vagy szitokszó (nemzetidegen, zsidóbérenc, idegenszívű, posztmodern – deine Mutter, ahogy a költő mondja), elvekhez kevés köze van."  (Kortársunk, Endreffy Zoltán)

"Szavaktól is be lehet rúgni, és vadállattá lenni; így működik a nacionalizmus például."(Harmonia Caelestis)

ORBÁN ESETE AZ EZERHÁROMSZÁZKETTŐVEL (APRÓSÁGPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.08.09.


Az Index írt egy cikket a Tusványoson Orbán körül repdeső flamand nácikról.

A cikkben van egy kép, amelyen a mozgalom vezére Van Langenhove kiadja a direktívát a fiúcskáknak. A képen mindenki ugyanolyan pólóban van, amiről a vezér azt mondja, hogy nem egyenruha, csak egy póló, nincs itt semmi látnivaló.

Valami látnivaló azért van. A szám a pólón az 1302. A flamand szélsőjobboldalnak ez olyan, mint Milo Yiannopoulosnak a 1488 (a "14 words" az Order nevű náci terrorcsoport mantrája, a 88 pedig Adolf Hitlert jelenti, igen Milo szívesen küldi a 1488-t zsidó szervezeteknek és magánszemélyeknek, ami valószínűleg növeli szexuális attraktivitását a honi megadják körében).

Az 1302 sokkal egyszerűbben kódolható. 1302-ben öltek meg ezerötszáz franciát a flamandok az Aranylándzsák csatájában. Ezért használják ezt a számot a flamand nácik.

Orbán miniszterelnök urat szeretném figyelmeztetni, hogy magyar seggbe magyar nyelv való. Amikor jeszenszkyk és apátik állnak sorba, kozmopolita attitűd a importtermékek használata.

UTÓIRAT : Kommentelőnk hívta fel a figyelmem arra, hogy a náci szervezet neve a Schild en Vriend is 1302-vel kapcsolatos. A történetnek külön Wikipedia oldala van. 1302 májusában a flamandok ezzel a kifejezéssel tesztelték a bruges-iek flamandságát, aki ezt nem tudta kimondani, azt megölték. Ez különösen jól cseng Székelyföldön, ahol talán nem mindenki tudná akcentus nélkül kimondani a "scut și prieten"-t ha esetleg álmukból felkeltik román nyelvművelők.

TANÁRODAT MÁRPEDIG NYALD KÖRBE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ENDRE ISTVÁN SIMAY
2018.08.09.


Megjelent egy olyan összeállítás a 444.hu oldalán, ami szinte cseppben mutatja meg a hazai oktatás alkalmatlansági tengerét. Annak a folyamatnak a kapcsán, amelynek során egy iskolai diákcsínyből sikerült gyakorlatilag büntetőeljárásig eszkalálni a problémát. Addig, hogy már-már azt hihetnénk: az e-napló meghamisításáig süllyedt az annak kezelésére jogosult tanerők egyike.

Az egyik szál nyilvánvalóan a diák gerincéről szól. Egyrészt az elkészült videók egyikét minden további nélkül bevállalta, míg a másikért úgy sértődött meg a jelek szerint rá a tanári gittegylet, hogy ehhez nem igényel túl sok bizonyítékot. Mármint a szerzőség igazolását. Másrészt a tanárokat kifigurázó képeket a csemete a saját Facebook-oldalán tette közzé. Nem hozott ehhez létre egy kamu-profilt, álnevet, és nem is igazán korlátozhatta a láthatóságot. Az első kritikákat követően pedig le is szedte az összeállítás alapján. Ha a saját profilon való közzétételt, a videó rendőrség által jegyzőkönyvezett, önkéntes bevállalását összehasonlítom azokkal a trollokkal, akik álneveken, ál-oldalak nevében rombolnak mindent, akkor a diák egy igazi gerinc-király. Amitől még bőven lehetett oktalan gyermek, amikor a tanárok, az önjelölt szentek egyletének a kritikájára vetemedett.

Mely egylet szinte teljes alkalmatlanságát mutatja, hogy képesek voltak ebből rendőrségi ügyet kreálni. Amelynek alapján azt is feltételezem, hogy diákként egytől-egyig olyan mintadiákok voltak, akiknek az egész iskolájában senki nem aggatott gúnynevet egyik tanárra. Amit nem tartok valószínűnek. Azt azonban igen, hogy talán a most ennyire felháborodott tanárok voltak diákkorukban azok, akik a tanáraikat gúnynéven illetőket feljelentgették annak idején. Ha másért nem, akkor azért, hogy ezzel is demonstrálják a hatalom feltétlen kiszolgálásának szándékát. Van ilyen diák. Régen is volt. Magam is ismertem ilyeneket. Olyanokat is, akikből később pártfeladatból lett KISZ-titkár. Egy egészséges diákközösség általában ki is dobja magából ezeket a jellemgyenge figurákat. Akikben ettől csak erősödik a portás-hatalmi attitűd. Bármilyen hatalom feltétlen kiszolgálóivá képesek válni, és bármilyen kicsi, megkapott hatalmat maximálisan demonstrálnak.

Tanárból is van ilyen. Régen is volt. Rendszerint később pont ezek kapnak elsőként mindenféle gúnynevekeket. Régen sem volt másként. Emlékeim szerint már általános iskola vége fele sem. Középiskolában annyira, hogy némely tanárról ma is először a diákság által ráakasztott név jut először az eszembe. Sajátos módon azok esetében is, akiket tudása, emberi hozzáállása miatt akkor is nagyra becsült a diákság, és ma is csak a tisztelet hangján tudnék szólni róluk. Amiről eszembe jut persze az is, hogy a diákság által adott nevek is beszédesek. Vannak kedveskedők, és vannak olyanok, amelyek nagyon nem kedvesek. De a különbségnek oka van. Nem egy esetben a tanárokban keresendő oka. Ha tehát egy tanár, egy tanári kar vezetője megsértődik, akkor lehet, hogy először a tükörrel kellene közelebbi viszonyt létesíteni. S nem kalapáccsal...

EURÓPA ELINDULT AZ ILLIBERALIZMUS ÚTJÁN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2018.08.10.


Tény, hogy Európa egy ideje jobbra halad. Csakhogy egyes kormányon lévő politikai erők már szélsőjobboldali szólamoktól sem riadnak vissza.

A menekültválság idején, az osztrák, majd az olasz kormányváltás után azt gondolhattuk, ennél már nem jöhet rosszabb. Ám a szélsőséges politika tovább hódít Európában. Több párt, illetve populista politikus alighanem abból indul ki: ha a menekültválság szélsőséges megközelítésével ilyen gyorsan lehet népszerűségre szert tenni, akkor érdemes tovább ütni a vasat más témák populista feldolgozásával is. 

A klasszikus példa az olasz Liga térnyerése. A párt a márciusi választáson még 17 százalékra tett szert, április végén már 22, május végén 26-28, július végén pedig már 30 százalék fölött mérték. Matteo Salvini pártjának gyors felemelkedése így olyan európai erők számára is minta lehet, amelyek a szélsőséges nézetekkel kokettálnak. Úgy is mondhatnánk, Salvini kiengedte a szellemet a palackból. Az agresszív, arrogáns, az emberek félelmére építő politikájával, a szélsőséges kijelentésekkel átalakíthatja a társadalom gondolkodását is, nő az idegenellenesség, s amint az elmúlt hetek eseményei is igazolják, a rasszizmus már egyre többször erőszakba torkollik. 

Ám nincs megállás, az Öt Csillag Mozgalom (M5S), illetve a Liga alkotta kormány nem retten vissza az újabb radikális lépésektől. Különösen a Liga politikusai vannak elemükben. Lorenzo Fontana olasz családügyi miniszter a Mancino-törvény megsemmisítését követelte. A jogszabály 1993-ban lépett életbe, és három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik az etnikai, erkölcsi vagy vallási alapon történő diszkriminációt hirdetik. Fontana szerint csak „a globalizáció támogatói és rabszolgái” állítják, hogy Olaszországban elburjánzott volna a rasszizmus. „A globalizációt akarók félnek a néptől, amely tudatában van saját identitásának és történelmének, mert tudják: nem lehet manipulálni az embereket” - fogalmazott. 

Ehhez képest a Liga szüntelenül a honfitársak manipulálására törekszik. Salvini azt közölte, nem tervezi a kormány a Mancino-törvény megszüntetését. Igaz, nem látszott igazán meggyőzőnek, elismerte ugyanis, hogy egy létező felvetésről van szó, ám ez „nem prioritás a kormány számára” - idézte a belügyminisztert az ANSA olasz hírügynökség. Hozzátette azonban azt is, hogy pártja a múltban többször is javaslatot tett a törvény felszámolására. A belügyi tárca irányítójának ténykedése leginkább ámokfutásra emlékeztet. Mivel a balközép Demokrata Párt (PD) ellenzékbe került, s a siralmas választási eredmény óta inkább csak a sebeit nyalogatja, az egyedüli ellensúlyt Sergio Mattarella elnök képezi. Az államfő rendre figyelmeztet arra, hogy egy demokratikus társadalomnak el kell utasítania mások megfélemlítését, s az idegengyűlöletet. Elképzelhető, hogy Giuseppe Conte miniszterelnöktől és a „csillagosoktól” is távol áll ez a szélsőség, ám egyikük sem meri nyíltan bírálni a koalíciós partnert, látván a Liga szédületes közvélemény-kutatási eredményeit. Conte azt közölte, sosem volt szó a Mancino-törvény visszavonásáról, ez a kormányban sosem merül fel. Mint fogalmazott, minden törvények adta eszközzel harcolna a propaganda- és a hecckampány, illetve a diszkrimináció minden formája ellen. Luigi di Maio szociális-ügyi miniszter, az M5S elnöke is bírálta Fontana felvetését. Kifejtette, a Mancino-törvény visszavonásáról szóló vitát olyan gyorsan le kell zárni, ahogy elkezdték...

POLGÁROK VÉDELMÉBEN - HOZZÁSZÓLÁS A PRŐHLE-ÜGYHÖZ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: OPLATKA ANDRÁS
2018.08.10.


Prőhle Gergely, meglehet, nem szorul védelemre. Lelkiismerete előtt ellengendő nyugalmat nyújthat neki a tény, hogy heves támadások érik mind népi-plebejus oldalról (nevezzük így), mind balliberális részről (nevezzük így). Az eset azonban túlmutat önmagán, a liberális-konzervatív polgárról szól, maradék helyéről a magyar közéletben. (Óh, ezek a kikerülhetetlen címkék, óh, szegény mindenestül kiátkozott liberalizmus, miközben büszkén hivatkozunk a liberális Széchenyire és Kossuthra, Deákra és Eötvösre.)

Mi is a baj Prőhle Gergellyel? Külső meggondolásoktól függetlenül nagy, osztatlan egésznek tartja a magyar kultúrát. A "Magyar Idők"-ben ezért aztán a fejére olvassák, hogy az általa vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum rendezvényeinek vendégeit nem szigorú politikai kritériumok alapján válogatja meg, hogy ott – Uram bocsá’ – esetenként nem kormányhű szerző is szót kap. Holott ugye "ránk szavaztak", amiért is "jogunkban áll" nem csak a parlamentben, hanem a kultúrában is fölényes többséget alkotni. Járul pedig ehhez a nyomósnak szánt érv, hogy a Múzeum a kormány pénzét költi. Így követve a dzsentri logikáját, miszerint a banda annak a nótáját húzza, aki egy százast nyomott a prímás kezébe. A hasonlat mindehhez még sántít is, hiszen a kormány nem a saját zsebébe nyúl, hanem az adófizetők pénzét költi. Révai József pedig, annak idején a kultúra állami kisajátításának ideológusa ma talán mégsem lehet immár példakép..

ORBÁN NEM ELNYOMOTT EURÓPÁBAN, HANEM A VADKAPITALIZMUS EMBERE

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.08.10.


A balos-liberális média sokszor próbálja azt a látszatot kelteni, mintha Orbán Viktor kirekesztett, elzárt pozícióban lenne a nyugati világelitben, de ugyanezt a képet használja a Fidesz körüli média is, amikor Orbán Viktor Európa lázadójának próbálja beállítani. Pedig sok szempontból, például a nagytőke szempontjából, Orbán az európai mainstreamet képviseli, sőt, politikai hatalmát többek között pont erre építve szilárdítja meg.

Az elmúlt hét két híre jól keretezi azt, hogy az a politika, amit képvisel, és maga Orbán Viktor mennyire elnyomott Európában. Magyarországra hoz üzemet a BMW, Mészáros Lőrinc pedig az ALDI-val üzletel. Persze lehet azt mondani, hogy az üzlet és a politika két különböző dolog, csak a valóság legtöbbször mást mutat. Bár a perifériás, keleti piacokon való befektetést függetlennek tartjuk a politikától, ezekben mindig szerepel politikai döntés is. Ha Orbán valóban pária lenne nyugaton, akkor a legjobb verzió szerint sem bíznának meg benne a „piacok”, és így nem érkeznének ilyen befektetések Magyarországra.

Ezzel szemben az elmúlt években még durvább dolgokat is láthatunk. A német állam által is tulajdonolt Telekom magyar leánycége például simán odaadta az Origót a Fidesznek. A Népszabadság bezáratásához is szükség volt arra, hogy az Axel-Springer és a Ringier egyesítése előtt, miután a GVH ezt sokadszorra sem engedélyezte, eladja a közéleti lapjait a két nemzetközi médiapiaci multi Henrich Pecinának. Hogy ő a Fidesz parancsára pár év múlva bezárassa őket, a frissen vásárolt, illetve a nagy multik fúziójából örökölt megyei lapjait pedig szépen lepasszolja Mészáros Lőrincnek. Korábbról ott van a bankadó vagy a telekom adó, aminek lakosságra való áthárítását lényegében jóváhagyta a kormány (ugye 2017-ben már a magyar bankszektor volt az egyik legjövedelmezőbb Kelet-Európában), és ide vehetjük a devizahitel válság nem megoldását, és a bankok felelősségének lényegében elkenését.

Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a multik társasági adójának lecsökkentésével, a TAO-pénzekkel milyen adóparadicsomi környezetet hozott létre a Fidesz ezeknek a cégeknek, miközben pluszban még vissza nem térítendő támogatásként kétszer annyi pénzt osztott ki nekik, mint előtte a szocialisták és a liberálisok...

A JÚLIUS VALAMIT VISSZAHOZOTT A NAGY BUKTÁBÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Az Én Pénzem
2018.08.10.


Közel egy hónapnyi mélyrepülést dolgoztak le a kötvényalapok az elmúlt egy hónapban, a befektetők azonban még így is csak annak örülhetnek, ha egy év alatt nem vesztett a pénzük az értékéből. A pénzpiaci alapoknál óvatos javulás kezdődött. 

Ahogy a forint árfolyama is nagyjából normalizálódott – már ha a 320 forintos szintet annak lehet nevezni a 330 forintos euróárfolyam után -, a kötvényalapok árfolyama is némileg visszarendeződött. Ez azt jelenti, hogy a hosszú kötvényalapok az elmúlt hetekben oda érkeztek, ahol két hónappal ezelőtt álltak, vagyis egy hullámvölgyből kissé kilábalóban vannak. (De még mindig eléggé az alján.)

Azért csak kissé, mert a hosszú kötvényalapok árfolyama valójában január óta kisebb-nagyobb mértékben esik, ahogy az állampapírok hozamai szépen emelkednek. Most csak a júniusi esést dolgozták le a kötvényalapok, ezzel oda érkeztek, ahol körülbelül egy évvel ezelőtt is álltak. Vagyis többnyire sikerült nullára hozniuk az éves hozamokat az elmúlt időszak masszív mínuszai után. (Persze nem mindegyiknek.) (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a korábbi hozamokat ott megtalálja.)...

NÁCIZZÁK AZ ORBÁN ÁLTAL BUZDÍTOTT FIATALOKAT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.08.10.


Nincs jó véleménnyel a Der Standrad Orbán Viktor fiatal belga híveiről, akikkel a miniszterelnök Tusványoson beszélgetett. A bécsi lapban arról is cikk jelent meg, hogyan próbál az Orbán-kormány Soros-bérencnek beállítani egy kormányoktól független, nonprofit szervezetet, amely bírálta a Hír TV fideszesítését. Az EurActiv pedig arról ír, Európában hogyan szervezhetik meg magukat a populistákkal szemben a progresszív erők. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Hallgassa meg

A magyar kormányt bíráló cikket közölt a Der Standard című bécsi lap, az írás szerzője Rubina Möhring, a Riporterek Határok Nélkül osztrák tagozatának vezetője. A nemzetközi, nem kormányzati szervezet – NGO – munkatársa arról tudósítja olvasóit, hogy a Fidesz az ő társaságukat is a Soros György által finanszírozott bevándorláspárti hálózat részének bélyegezte, és azzal vádolta, hogy megpróbál beavatkozni Magyarország médiapolitikájába.

Előzőleg az információszabadságért tevékenykedő nonprofit nemzetközi szervezet bírálta a Hír TV átjátszását a kormánypárt kezébe. A Riporterek Határok Nélkül osztrák tagozata nem részesül Soros-támogatásban – szögezi le Rubina Möhring, és hangsúlyozza: ez a rágalom egyfelől az antiszemitizmus további terjesztését, másfelől az emberi jogi szervezetek megkérdőjelezését szolgálja.

Emlékeztet arra, hogy a Riporterek Határok Nélkül már régóta csípi az illiberális magyar kormányzat szemét. Amikor 2011-ben sajtószabadságdíjat adományozott két magyar szerzőnek, a bécsi magyar nagykövet nyilvánosan bírálta a zsűri döntését.

Pajzs és Barátok és Orbán

A Der Standard egy másik magyar vonatkozású írást is közöl, ismerteti a Le Soir című belga lap csütörtöki számában megjelent beszámolót arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn a Pajzs és Barátok (Schild & Vrienden) nevű, szélsőjobboldali flamand fiatalokból álló szerveződés képviselőivel is beszélgetést folytatott, és arra buzdította őket, „keljenek fel, és harcoljanak”. Az osztrák lap neonáci csoportosulásnak minősíti a Pajzs és Barátokat.

A szervezet akcióról több videó is elérhető az interneten, ezekből többek közt kiderül, hogy az utcán akár erőszakkal is küzdenek az ellen, hogy – mint hangoztatják – az Európa-ellenes balos patkányok, marxisták, multikulturalizmusról álmodozók teljesen megnyissák a határokat, és több százmillió afrikait hozzanak be kontinensünkre.

A Pajzs és Barátok tagjainak egyenruhája is van – legalábbis nyári biztosan –, a szervezet tagjai egyes gyűléseiken és közös boxedzéseiken ugyanolyan drapp színű rövidnadrágot és a logójukkal nyomott kék pólót viselnek.

A videóikból azt is megtudni, bogy nem hisznek a politikai elitben, a pártokban és a belga államban sem, annál inkább a flamand népben, Belgium holland nyelvű, északi közösségében." Egy nép, egy nyelv, egy föld, és ennek Flandriának kell lennie" – szónokolja egyik vezetőjük, aki arról is beszélt, hogy a posztmodern, individualista korszak helyett a háború előtti világ értékeihez nyúlna vissza...

KÁDÁRÉK MÉG RÁJÖTTEK, HOGY A TEHETSÉGEK TELJES ELNYOMÁSA, MAGA AZ ORSZÁGHALÁL - ORBÁN RENDSZERE NEM KÁDÁRÉRA, HANEM RÁKOSIÉRA HASONLÍT

VÁROSI KURÍR
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.08.10.


Akármilyen rosszul hangzik is első hallásra, az jár a fejemben (ha már a face ezt kérdezi), hogy ez a hatalom most már menjen végig azon az úton, amin elindult. Először a politikai és intellektuális ellenfeleit csinálta ki a legnemtelenebb, aljas, diktatórikus módszerekkel, most pedig a tehetséges alattvalóin van a sor, azokon, akik idáig lelkes együttműködő partnerei voltak az ellenfelek, másként gondolkodók kinyírásában.


Most feketén-fehéren megmutatja magát a rendszer lényege,


amelynek legnagyobb ellensége a tehetség és az autonómia. Mert arra a vazallusi alázatra, amelyet a rendszer elvár, csak a frusztrált, megkeseredett tehetségtelenek képesek. Akiben van szemernyi tehetség, az képtelen az autonómiáját olyan szinten feladni, ahogyan ez a rendszer elvárná. A Kádár-rendszer azért vált elviselhetővé, mert rájöttek, hogyha a tehetséget teljesen elnyomják, akkor ez az ország meghal, és emiatt mérsékelte a kontraszelekciót. Bizonyos határok között teret adott a kreativitásnak és a tehetségnek és nem várt el szolgai alázatot. Az Orbán rendszer nem a Kádár rendszerre, hanem a Rákosi-korszakra hasonlít. Most tehát a saját soraikban vadásznak az ellenségre, mindazokra akik nem adták fel teljesen az autonómiájukat és a kritikai érzéküket és képesek az önálló gondolkodásra. Ahogyan Simicska Lajost Mészáros Lőrincre, Pokorny Zoltánt Németh Szilárdra cserélték, úgy fogják most a szellemi életben és a médiában Borókai Gábort, Stumpf Andrást vagy Prőhle Gergelyt Siklósi Beatrixekre, Szakács Árpádokra és Dörner Györgyökre cserélni.

Szolgai alázatból nem lehet országot építeni

És úgy fog lerohadni körülöttük minden, ahogyan szétrohad az ócsai lakópark. Mert szolgai alázatból nem lehet “országot építeni”. Mert sértett és frusztrált tehetségtelen emberekkel csak bosszútállni és rombolni lehet. Márpedig az egyre erősődő kontraszelekció eredményeképpen ma már senkit mást nem tűrnek meg a környezetükben csak a janicsárokat. Miközben egyre szaporodnak ellenfeleik. És ezen az úton már jól láthatóan nem tudnak visszafordulni. De akármilyen szörnyű is lesz az előttünk álló időszak, mégis úgy gondolom, hogy ne is forduljanak vissza. csinálják végig. Menjenek el a falig, szembesüljön az ország a csőddel, ahová ez a politika vezet, csak minél gyorsabban legyünk túl ezen. Ha azt akarjuk, hogy Magyarország egyszer még valamikor demokratikus köztársaság legyen, akkor ezt a szembesülést nem spórolhatjuk meg. 1989-ben nem kellett megharcolnunk a szabadságért és a demokráciáért, az ölünkbe pottyant. De egyszer minden nemzetnek meg kell küzdenie ezért. Ez az ország akkor fogja megvívni ezt a harcot, amikor elzavarja Orbán Viktort és bandáját. És ha így lesz, akkor értékelni is fogja, hogy egy szabad és demokratikus országot teremtett magának.

ELÉG EGY APRÓSÁG, ÉS VISZIK A GYEREKEIDET, AZTÁN ÉVEKIG ALIG LÁTOD ŐKET

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2018.08.10.


- Az ENSZ és más szervezetek szerint Norvégia az egyik legjobb hely a világon a gyerekek számára.

- Mégis, elég egy pofon vagy egy rossz szó az iskolában, és a gyermekvédelem már emeli is ki a családból a gyerekeket, hogy nevelőotthonba helyezze őket.
- Szülők és szakértők ezrei tiltakoznak az eljárás ellen, volt olyan gyermekkiemelési ügy, amelyből nemzetközi botrány lett.
- Ráadásul a norvég gyermekvédelmi hivatalt több bevándorló család is azzal vádolja, hogy túl szigorúak velük. Eközben a hivatal egyik szakértőjéről kiderült, évtizedeken keresztül pedofil képeket gyűjtött a számítógépén.

Cecilie Oslo külvárosában lakik egy modern faházban. Egy téli napon félve nyitott ajtót a kislányával egy pszichológusnak és egy pszichiáternek, akik a gyermekvédelemtől érkeztek, hogy környezettanulmányt készítsenek róluk. A szakemberek érkezése nem volt váratlan, a hivatalnak már évek óta kétségei voltak afelől, hogy Cecilie egyedülálló anyaként képes ellátni a kislányát.

A félelmei be is igazolódtak, a két szakember a jelentésében azt írta, az anya és a gyermeke között nem látható megfelelő kapcsolat, a ház pedig nincs rendben tartva. Cecilie külön kiemelte, hogy nem sokkal karácsony után voltak, ő pedig vásárolt otthonra leértékelt mézeskalácsot, hogy majd a kislányával együtt bábut készíthessenek belőle. A nő szerint a gyermekvédelmisek ezt úgy értelmezték, hogy rossz anyagi helyzetben van.

Hogy lehet valakiről azt mondani, hogy szegény, csak mert leértékelt mézeskalácsot vett?” - kérdezte.

A hivatal végül állami gondozásba vette a kislányt azzal az indokkal, hogy az anya képtelen volt felismerni az igényeit, és tudtán kívül is mentális sérüléseket okozott neki. Cecilie azóta csak hét alkalommal láthatta a lányát, és nem is számít rá, hogy engedik, hogy vele legyen.

A kislány állami gondozásba vételét az oslói kerületi bíróság hagyta jóvá. A környezettanulmány két szerzőjét akkor tanúként hallgatták meg.

Idén áprilisban aztán egyiküknek - a férfi pszichiáternek - újra meg kellett jelennie a bíróságon. Csak épp vádlottként, ugyanis a számítógépen több ezer kisgyerekeket ábrázoló szexképet és videót találtak, köztük volt olyan is, amelyek kisgyerekek elleni erőszakot ábrázoltak.

A férfi - akinek a nevéről a norvég sajtó személyiségi okok miatt nem számolt be - a vallomásában beismerte, hogy már 20 éve gyűjt hasonló képeket. A rendőrség 2015-ben kezdte gyanítani, hogy a férfi gyermekpornót tölt le az internetről, de csak 2017-ben tartóztatták le. Azelőtt a pszichiáternek befolyásos pozíciója volt a norvég gyermekvédelmi rendszerben, amelyet norvégul csak Barnevernetnek neveznek.

Szakértőként rengeteg olyan egyéni vizsgálatban vett részt, mint amilyen Cecilie ügye is volt, ráadásul tagja volt a gyermekszakértői bizottságnak is. Ez az a bizottság, amely kiértékeli a szakértői jelentéseket.

A férfi letartóztatása, majd elítélése - 22 hónap börtönre ítélték - túlmutat önmagán, és újra a figyelem középpontjába állította Norvégiában a gyermekvédelmi szolgálatot, amelyet az elmúlt években egy sor szülő és szakértő is kritizált.

Egyszerűen azért, mert úgy gondolják, hogy a Barnevernet rengeteg gyereket vesz állami gondozásba, és ezzel indokolatlanul sok családot szakít szét.
- Az ok sok esetben csak annyi, hogy a hivatal szerint egyesek nem elég jók szülőknek.
- Vagy hogy elfenekelték a gyereküket.
- Egyesek pedig egyenesen azt vetik a hivatal szemére, hogy a bevándorló családoktól nagyobb arányban vesznek el gyerekeket...

SUERGOENYVALASZT, HOEFER

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2018.08.10.


1994 márciusában három ember ült a rádióstúdióban: Döbrentei Kornél, P. Szabó József és, emlékeim szerint, Rapcsányi László. Utóbbiban nem vagyok egészen biztos, bízom abban, hogy emlékezetem nem csal meg. Szombat délután négy óra volt, ilyenkor kezdődött a rádió politikai-kulturális hetilapja, a 168 óra, csakhogy a Magyar Rádió ügyvezető alelnöke, Csúcs László nem sokkal előtte elbocsátotta a műsor szinte teljes stábját, és ilyen előzmények után ült be a három említett beszélgetőtárs Mester Ákosék helyére.

Miről szólt a beszélgetés? Arról, hogy milyen jó is, hogy végre ők, mármint a szellemi élet nemzeti gondolkodású emberei elfoglalhatták azt a helyet, amelyik már régóta megilleti őket. Már régen nekik kellene szólniuk a hallgatókhoz olyan mondanivalóval, amelyik nemzeti sorskérdéseket, nem pedig marginális politikai ügyeket tárgyal. Ez az örömködés töményen mintegy négy percen keresztül tartott, kissé ellazultabb változatban további két-három percig, aztán hirtelen csönd lett. Négy-hat-hét percig lehet arról beszélni, hogy milyen jó is, ha a sors igazságot szolgáltat, mert akkor lehet fontos ügyekről tárgyalni, de az élő rádióműsor kegyetlen szigora szerint a nyolcadik percben már illik valami érdemlegeset mondani. Nem lehet egy műsor csaknem egyórás időtartama alatt arról beszélni, milyen jóra is fordult a benn ülők, rajtuk keresztül a nemzet, sőt, az egész térség sorsa.

A csöndet a költő törte meg, amikor arról szólt, hogy ennek az oldalnak meg kell mutatnia, hogy van mondanivalója a világról, vannak megőrzendő értékei, és most itt az alkalom.
Vagyis hét perc elteltével visszatértek az első gondolathoz: milyen jó, hogy ott ülnek a mikrofon körül, vannak értékek. Csaknem egy órán keresztül folyt ez az igen üres társalgás, a hallgató feszengett, hogy mi ez, és meddig tart, majd eszébe jutott Karinthy rövid táviratszövege: „Angliát elfoglaltuk. Suergoenyvalaszt, Mit csináljunk vele? Hoefer”.
De hát nem egyedül a 168 órát foglalták el a kultúra és média harcosai, sőt, egy héttel korábban még gyalázatosabb volt a helyzet, mert akkor – nyilván nem volt jobb ötlet – a Petőfi adó Szív küldi című műsorát dobták be, és elmaradt Barát József Harminc perc alatt a Föld körül című kiváló magazinműsora is.

Akkoriban egy ilyen jelentőségű politikai döntés, mint Csúcs Lászlóé volt, még erősen borzolta a kedélyeket, létezett szolidaritás. A rádió épülete melletti tüntetésen ezerötszáz-kétezren voltak. A Népszabadság tudósítása szerint zömében rádiósok és újságírók, velük szemben egy kisebb, negyven-ötven emberből álló ellentüntető csoport, Kéri Edit és Horváth Gyula színész vezetésével, szlogenjük akár ma is használható volna: Liberálisok kifelé, magyarok befelé! Még Bayer Zsolt is szolidaritásáról biztosította a kirúgottakat, aki akkoriban még a Népszabadságnál dolgozott. A folyosóncímű, 1994. március 5-én megjelent beszámolójában akkor hitet tett minden igazságtalan és erőszakos politikai döntés ellen. Megjegyzem, a Fidesz véleményét Deutsch Tamás gyújtó hangú beszédben tolmácsolta: „A Fidesz megítélése szerint az elmúlt hét végén a Magyar Rádióban alapvetően politikai indíttatásból végrehajtott tisztogatás volt, még akkor is, ha mindenki mást mond. Miért történt az, ami történt? (…) Nem tudunk szabadulni attól a gyanútól, hogy a történtek újra csak a szekértábor-politika következményei, és most az egyik, éppen hatalmi pozícióban lévő szekértábor akarja kiseprűzni a másik szekértáborhoz tartozónak vélt újságírókat a tömegtájékoztatásból; azokat az újságírókat, akik közül sokaknak az az egyetlen bűnük, hogy az objektív és pártatlan újságírás elveihez és gyakorlatához ragaszkodtak. Súlyos csapás ez a sajtó és a tömegtájékoztatás szabadságára, ami még súlyosabbá válhat akkor, ha az elkövetkezendő években is ez a logika fogja megszabni azt, ami a média területén történik. Ebben a helyzetben kell kimondanunk azt, hogy megálljt kell parancsolni ezeknek az eseményeknek!” Azért a viszonylag terjedelmes idézet, mert talán nem haszontalan emlékezni azokra az időkre, amikor mindenféle kultúrharc és kormányzati erőszakoskodások ellen egykor olyanok léptek föl, akik ma ugyanazt művelik, ami ellen korábban fölléptek.

Olyan harcba kezdtek, amiről egykor azt hirdették, hogy nyertese nem, csak vesztese lehet...

NEM ELÉG KÖPKÖDNI, HAZUDOZNI, BE KELL TILTANI A FRANCBA AZ EGÉSZET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.08.10.


Hogy én mennyire belezsibbadtam ebbe az egészbe. Jó reggelt, ha semmi nem változik, megérjük talán a hétvégét is. A péntek legalábbis jó kiindulási alap lehet ehhez. Egyébb kiindulási alapok tekintetében most jön az a rész, hogy már nem csak köpködik, hazudnak róla, hanem betiltják a francba az egészet. Valamelyik aluliskolázott, de felülről keresztény fogalmatlan megideologizálta, hogy van ez a genderliberálfasisztabuziság (civilizált kultúrkörökben: társadalmi nemek tanulmánya, gender studies), oszt’ a CEU-n is oktatnak ilyen baromságot, a CEU meg Soros, tehát ez az egész ellensége a mi családbarát keresztény vadmagyar társadalmunknak, úgyhogy tilcsuk be. Mer’ nálunk van a család, a férfi meg a nő, a házasság, az egyház, és coki. Mi nem hisszük, hogy ez tudomány volna (de az, bassza meg: a tanult, vagyis nem biológiai nemi szerepekkel és annak társadalmi vonatkozásaival foglalkozó elmélet), ez valami romlott ideológia, ami összeférhetetlen mindazzal, amit a Fidesz a világról és benne saját magáról gondol, úgyhogy. Szép sunyiban, ahogy szokták, a nyári szabadságolások idején az illetékes alufóliasisakos tárca előterjesztette, hogy ez lesz:

a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon.

Se indoklás, se háttéranyag, legyen elég annyi, hogy a Fidesz-KDNP szerint ez nem tudomány és utálkozva köpködnek, amikor meghallják a szót is. Nem értik, nem is akarják megérteni, ráhúztak egy hazug, ragacsos sztorit, úgyhogy a lényeg a lényeg: a módosítás két egyetemet érint Magyarországon, ilyen szakon ugyanis mesterképzés csak az ELTE-n, illetve a CEU-n van. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben végső formát nyer és hivatalosssá válik a rendelet, úgy Magyarországon magyarul nem lehet részt venni ilyen képzésen, illetve magyar diplomát nem lehet szerezni a társadalmi nemek tudományából. Kérem, nézzenek körül, hogy az interneten elszabadult hiénák hogyan fröcsögnek teljes meggyőződéssel, silány műveltségük árnyékából valami olyasmiről, amit nem értenek, de amiről azt hallották, hogy ez valami olyan, amitől mindmeghalnak. Nézzék meg a kommentfolyamokat és borzadjanak el attól, hogy hol tartunk.

Ha jobban belegondolok, nyugodjak meg inkább szépen. Ez is jól van így, van is egy konkrét példa, amelyen keresztül szemléltetni fogom. A Magyar Tudományos Akadémia, amelynek függetlenségét éppen nemrég rúgta szájba a kormány midőn elvonta a kutatóintézetek támogatását, a minap hivatalos Facebook-oldalán posztolt arról, hogy az 1825-ben felállított MTA egyszer majdnem megszűnt, egészen pontosan akkor, amikor 1948-ban a Magyar Dolgozók Pártja az Akadémiával szemben felállította a Tudományügyi Minisztériumként működő Magyar Tudományos Tanácsot. A sajtó okkal, vagy ok nélkül feltételezte, hogy ez a neves intézmény valójában a kormánynak kívánt üzenni azzal, hogy utoljára Rákosi alatt fenyegette őket a megszűnés. A sajtó gondolhatta azt, hogy az MTA minden fronton harcol a függetlensége és a kutatói szabadság megőrzése érdekében, és ez a félreérthetetlennek látszó üzenet is azt bizonyítja, hogy nem törődtek bele a sorsukba. Frászkarikát! Az MTA megmagyarázta, hogy nyugi van, szó nincs itt semmiféle üzengetésről:

…. az MTA tevékenységét és történetét bemutató posztjaink nem az MTA-ITM vitához kapcsolódnak. Tehát se kacsintgatás, se összeesküvés, se Orbán, se Rákosi (egyébként is, az igazi Rákosi-korszak 1949-től kezdődött).

Nem tudom, van-e annál gázabb a jelenlegi helyzetben, mint megmagyarázni, hogy rólunk aztán igazán ne tessék azt feltételezni, hogy bármit is akartunk volna üzenni ezzel. Dehogy. Nem vetemednénk mi ilyesmikre, igaz, hogy éppen belénk törölte a kormány a gumicsizmáját, de mi nem, nem, nem akartunk ezzel semmit közölni, csak unatkoztunk. Vagy annak tetszenek örülni, hogy Palkovics jó fej volt és változtatás nélkül osztotta ki a Pálinkás leváltása miatt befagyasztott, korábban elbírált kutatási pénzeket? Akkor jó...

A 10 LEGIDEGESÍTŐBB DOLOG A KARIBI ÉLETBEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Kriszta
2018.08.10.


Az már nemegyszer kiderült itt, a Határátkelőn is, hogy a bennünk egy országról vagy régióról élő kép és a valóság nem feltétlenül mindig esik egybe. Vagy még pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy minden országnak megvannak az árnyoldalai. Még a Karib-térségnek is, úgyhogy én kifejezetten kíváncsian olvastam Kriszta posztját (korábbi írásait itt és itt találod), aki a tíz, őt leginkább idegesítő dolgot szedte Guadeloupéről. (Köszönöm neki a képeket is!)

„Kivételesen a mostani bejegyzésem nem a csodás, hanem a kevésbé jó, sőt idegesítő karibi dolgokról fog szólni. Nyilván egyediek vagyunk, van, akit bizonyos dolgok kevésbé zavarnak, mint másokat, de alapvetően amiket most fogok felsorolni, az szerintem majdnem minden magyar embert zavarna, vagy azt, aki nem itt nőtt fel.

De az is igaz, hogy minden rosszban van valami jó, én ebben hiszek. Esetemben például az, hogy sokkal lazább lettem és az igazán fontos dolgoknak tulajdonítok leginkább jelentőséget, a felesleges aggódás és mindennapos idegeskedés rossz szokását elhagytam.

Az apró dolgoknak eddig is tudtam örülni, de itt még inkább elkezdtem érezni azt, hogy az élet szépségét egy-egy jelenben megélt apró pillanat is meg tudja adni. Szinte mindennapos jelenség, hogy ok nélkül mosolygok boldogan, például amikor vezetek és simán dalra fakadok közben.

Na már megint arra kezdek kanyarodni, hogy tulajdonképpen még a rossz dolgok is jók, szóval gyorsan el is kezdem a felsorolást, még mielőtt átírnám a blog címét valami kellemesebbre...:)

ORBÁN MÁR AZ ÖVÉIT TAPOSSA ÉS BÁRKI SORRA KERÜLHET

168  ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.08.10.Már nem ellenfeleit vagy a balliberális oldalt, hanem sajátjait szalámizza Orbán Viktor, hiszen elsősorban a Fidesz-tábornak szóló üzenet a Hír TV munkatársaival való embertelen leszámolás és a régi bizalmasok, Pálinkás József vagy Prőhle Gergely megtámadása is. Bozóki András volt kultuszminiszter, egyetemi tanár szerint az egyáltalán nem most kezdődő kultúrharcban a leszámolások, kirúgások és kádercserék lényege a belső rendteremtés, az elhallgatás, az elhallgattatás, hiszen a miniszterelnök úgy gondolja, a történelmet és a kultúrát is át lehet szabni, újra lehet írni. Az egykori Fidesz-tag Bozóki úgy látja: Orbán gondolkodásában nincs állandó érték, nincs fix identitás, nincs lojalitás, nincs kötődés, emberei felhasználhatók, egymással szembeállíthatók, majd „fogyasztás” után sörösdobozként eldobhatók. Éppen ezért jelenleg tényleg senki sincs biztonságban.

Hogy kétharmados parlamenti többséget igénylő célja Orbán Viktornak a Hír TV, illetve a megmaradt független média letarolása, az egy percig sem volt kétséges. A csatorna visszafoglalása, az újságírókkal és a dolgozókkal való embertelen bánásmód és a diadalittas, „polgári” halotti tor megmutathatta, amit eddig is sejtettünk: Orbán Viktor háborúja totális, a kormányfő és csapata foglyokat nem ejt, békét nem köt, tűzszünet nincs és nem is lesz.

Az elmúlt évek sajtóveszteségei – az Origo, a Figyelő, a TV2, a Napi Gazdaság, a Népszabadság, a komplett megyei laphálózat, majd a harmadik kétharmadot követően a Magyar Nemzet, a Heti Válasz –, most pedig a különös kegyetlenséggel, egyetlen nap alatt kivégzett Hír TV a sajátos orbáni logika szerinti üzenetek. Index, RTL Klub, 24.hu, HVG, 168 Óra, Magyar Narancs, Népszava – minden független nyilvánossággóc veszélyben van. Orbán érdekei jelenleg a nyilvánosság további korlátozását diktálják, az eddig megrongált, de megmaradt, gettósított független médiának tehát nincs sok oka az optimizmusra. De mire kell készülni az Orbán által beharangozott szeptemberi változások idején?

– Semmi sem változott, ugyanúgy biztonságban érzem az Indexet, mint eddig – mondta a 168 Órának Bodolai László. A portált tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke szerint a választás óta mintha a portált érő támadások hőfoka mérséklődött volna, s kérdésünkre, ez nem vihar előtti csend-e, azt mondta, semmi olyan nem történt, ami miatt jobban kellene aggódnia, mint eddig. Bodolai a Hír TV és a Magyar Nemzet ügyét a Simicska Lajossal való háborúskodás és kiegyezés utáni árulókeresésnek tudja be, amihez szerinte az Indexnek nincs köze.

– Az Index soha nem volt a Fidesz kezében – folytatja, és Bodolai szerint ez nem is változik, legalábbis ebben bízik. – Nyilván minden megtörténhet, de a mostani hullámnak, a leszámolássorozatnak és a kultúrpolitikai viták nyomán Orbán Viktor által beharangozott változásoknak nincs köze az Indexhez.

Nem veszi magára a kormányfő tusnádfürdői szavait, valamint az ismét eluralkodó piaci pletykákat az RTL Magyarország sem. Hivatalosan a cégcsoport nem reagál más médiacégekkel, illetve akár médiapolitikai folyamatokkal kapcsolatos hírekre, így idevágó megkeresésünket is elhárították. Ugyanakkor forrásaink szerint az RTL-nél is mindenki ismeri a pletykát, miszerint Orbán Viktor nem tett le arról, hogy megszerezze az RTL Klubot, s hogy – egyes vélemények szerint – talán ez jöhet a következő hónapokban valamilyen jogi, gazdaságpolitikai eszközzel visszaélve. Sokan nem látják ugyanakkor realitását annak, hogy az anyavállalat ebbe belemenne. Noha a teljesen kiszámítható hatalmi logika a média további szalámizását, az objektív hírműsorok számának csökkentését, a valóság megismerhetőségének korlátozását látja szükségesnek, az RTL-nél sem hajlandók félni.


Pedig világos: a múlt szerdán történtek csupán a kezdetét jelezték valaminek...

MORAL INSANITY

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2018.08.09.


...Láthatjuk tehát, hogy nincs a miniszterelnök két új Airbus A319-eseivel semmi baj. Azért kellett kettő, mert ha az egyik meghibásodna, ott álljon a rendelkezésre a másik. Ha netán az sem akarna beröffenni, vagy netántán diszkrétebb útról lenne szó, nagy létszámú kíséret nélkül, akkor a véderőnek ott van a vadiúj Dassault Falcon X, amit azonnal bérbe adhat a miniszterelnök úrnak, akarom mondani a kormánynak, szóval Orbán Viktornak. Mellesleg a honvéderő nem mulasztja el megjegyezni, hogy a katonai felderítőgép korábban a svájci Dasnair S.A. flottáját gyarapította, amely egy luxus gépeket forgalmazó vállalat. Világos, mint a nap, hogy nem a miniszterelnöknek szól itt a gondoskodás. Mindennapi életveszélyben küzdő katonáink és légi felderítőink megérdemlik a legjobb ellátást. Szállított csapataink sem különben.

Most, hogy ezt a dolgot ilyen szépen kiveséztük elmondom végre kitartó olvasóimnak, hogy mire is akarok kilyukadni.

Régi vesszőparipám, hogy az, ha valaki lop, senki mást nem jogosít fel arra, hogy ő is lopjon. Az emberölések számának növekedése nem ad menlevelet az új gyilkosoknak. A törvények azért vannak, hogy azokat betartsuk és nem azért, hogy áthágjuk őket. A régi kormányok bűnei nem adnak feloldozást új kormányoknak arra, hogy ugyanazt büntetlenül elkövessék. Hol itt a bűn? – kérdezhetik nyomban a bakafántosak. Valóban sem abban, hogy a szocik katonai gépen repültek, sem abban, hogy Orbán Viktor katonai gépen repül, nincs semmi bűn. Olyan, amit a Btk. pönalizálna, semmiképp. Az sem bűn, hogy Orbán változatlan lelkesedéssel csinosítgatja várbéli kastélyát, s eközben számolatlan költ milliárdokat tapétára, berendezésre, műtárgyakra. Ha ezt a szemére hányná valaki, gondolom, azonnal jönne a parázs riposzt: Gyurcsány kormányzati negyedet tervezett a Nyugati pu. vágányaira. Nem bűn, mondom. Csak erkölcstelen. Morálisan elfogadhatatlan egy olyan országban, ahol milliók élnek a létminimum alatt, gyermekek éheznek, és a nyár közepén elzárják előlük az ivóvizet, mert tartozásaik meghaladták a vízművek követelésbehajtóinak tűréshatárát.

Elnézve a szurtos gyerekeket, kezükben műanyag flakonokkal masírozva a több száz méteres távolságra lévő közkút felé, elgondoltam, hogy ugyanezek a gyerekek rövidesen újra beülnek majd az iskolapadba. Osztályfőnökük erkölcstanra, a papbácsi hittanra tanítja majd őket, gondoskodó, bölcs kormányunk előrelátásának köszönhetően. Az ovisok keresztyén és hazafias neveltetésben részesülnek majd. Halleluja! Abban a régi, letűnt világban ugyanis, amelyben még dolgoztak a szüleik és nagyszüleik, volt mit enni és inni, volt cipő a gyerekeken, Nem kellett lopni a villanyt, mi több, a filléres vízdíj kifizetése sem okozott gondot (hol volt pedig még akkor a rezsicsökkentés áldásos hatása!). Ezzel szemben nem tanultak sem hittant, sem erkölcsös életvitelt a gyermekek.

Nyilván ezért alakulhatott ki ez a mai helyzet, hogy az azóta felnőtt generáció egy jelentős része mára morálisan megbukott.

AMIT ORBÁN CSINÁL, AZ BETEKINTÉST ENGED ABBA, MIKÉNT FOGJA VÉGEZNI AZ EU - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.10.


- Orbán számára jelenleg még fontos a brüsszeli pénz és katonai védelem, de hosszú távon tönkreteszi az uniót - írja a konzervatív Wall Street Journal

- A nemzeti szuverenitásra oly érzékeny magyar miniszterelnök simán belegázolt a belga belügyekbe, amikor harcra buzdította egy no name flamand neonáci szervezet tagjait

- Netanjahu túllépett a magyar zsidóság érdekein és véleményén, amikor összepacsizott Orbán Viktorral

Wall Street Journal

Magyarország futó pillantást kínál arra, miként végzi Európa, miután Orbán Viktor, az egykori ellenzéki Putyinhoz törleszkedik és azt gondolja, hogy vége a liberalizmus korának. A lap két munkatársa által írott hosszú jelentés a nyugati határon kezdődik, mégpedig azzal, hogy a kémelhárítás nemrégiben rá akart állni egy ismert orosz hírszerzőre, aki éppen belépett az országba, ám a budapesti központ nem engedélyezte a műveletet. De ebben beavatottak szerint nincs semmi meglepő, mert az orosz titkosszolgálat már egy ideje ugródeszkaként használja Budapestet a Nyugat elleni tevékenységhez. Az amerikai és európai illetékesek hiába tiltakoznak a kormánynál, amely szerintük közelebb áll az orosz elnökhöz, mint hozzájuk. Széttöredezik az európai szövetség, amire Moszkva buzgón rásegít. A Kreml ezúttal a tekintélyelvű vezetési stílust adja el, amely gúnyt űz a liberális demokrácia finomságaiból.

Ehhez a legfőbb partner Orbán Viktor, aki újabb lázadást irányít, miután úgy véli, hogy az eddigi világrendnek leáldozott, viszont felvirradt Oroszországnak, illetve az általa megtestesített politikai modellnek. Korányi Dávid a washingtoni Atlanti Tanács elemzője szerint a miniszterelnök van annyira gyakorlatias, hogy az országot egyelőre ne vigye ki sem ez EU-ból, sem a Nato-ból, tekintve a pénzügyi támogatást és a biztonsági ernyőt, de úgy gondolja, a századot a keleti kormányzási forma fogja meghatározni. A politikus a legnyíltabb kihívást jelenti a közös szabályokkal és értékekkel szemben és az egymást váltó amerikai nagykövetek hiába próbálták jobb belátásra bírni. A magyar diplomatáknak jelenteniük kell, hogy miről tárgyaltak amerikai hivatalos személyiségekkel, de egyébként is korlátozniuk kell az ilyen megbeszéléseket.

Saját miniszterei ellenezték, Orbán mégis belevágott Paks bővítésébe, noha az fokozza az ország függőségét. Egy magas rangú Fideszes elismeri, hogy a jelek szerint az üzlet csak az oroszok számára előnyös. Ugyanakkor nyugatbarát magyar tisztségviselők figyelmeztetnek, hogy Putyin az uniós államok politikai és üzleti elitjét igyekszik megnyerni, mert azt hiszi, hogy ily módon gyengítheti a szervezetet, mivel az szerinte az orosz nagyhatalmi törekvések útjában áll. Orbán ezzel szemben bízik abban, hogy túljárhat a szintén cinikus orosz vezető eszén és képes egyensúlyozni a jelentős államok között. Egy magyar bankár szerint azonban a játék kockázatos és beletörik a bicskája.

Politico

Az európai liberálisok strasbourgi frakcióvezető-helyettese úgy reagált egyik konzervatív képviselőtársának sürgetésére, miszerint az EPP-nek ki kell raknia a Fideszt, hogy az olyan populisták, mint Orbán Viktor csupán a jéghegy csúcsát jelentik. Sophie In’t Veld abban teljesen egyetért Anna Maria Corazza Bildttel, hogy nem vált be a Néppárt taktikája, mármint hogy ha nem zárja ki a magyar kormánypártot, akkor képes befolyásolni annak nyílt háborúját a demokrácia és a migráció ellen. Mert éppen az ellenkezője történt: más pártok követik a magyar politikust a szélsőség felé, így a pártcsalád mélyen megosztott.

Ám nem Orbán a fő baj, ő csupán annak legmarkánsabb jelensége. Itt teljesen át kell alakítani a földrész politikai szerkezetét, mert a törésvonalak immár nem a jobb- és baloldal között futnak, hanem túlságosan is gyakran azokon belül. Napjainkban a populista-nacionalista erők a legtöbb nagy pártban megtalálhatóak. A következmény: a bénultság. Az EP-képviselők nem tudnak választani a párthovatartozás, illetve a saját értékeik és meggyőződésük közül. Trump, a Brexit és Putyin korában az Európa-párti köröknek egyesülniük kell. A jövő évi kontinentális választások alkalmat kínálnak új szövetségek alakítására. Olyan EU kell, amely a szolidaritáson, az egyenlőségen, a pluralizmuson, a jogon és a szabadságon alapul, de leginkább értékközösség és politikai unió.

ITT OLVASHATÓ