2022. május 12., csütörtök

ÍGY VAN JÓL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2022.05.11.


...Még mindig az a kérdés, hogy miért van így, ami van? Miért telepedhetett rá ez a bornírt, tehetségtelen, piti tolvajokból összeállt társaság az országra úgy, hogy a népnek szava sincs ellene? Nem veszi észre, hogy ezek gátlástalanul lopnak? Dehogynem. Vagy nem veszi észre, hogy reménytelenül tönkretették a gyerekei jövőjét, hogy nyomor van és kilátástalanság? Dehogynem.

Hát akkor?

Így van rendjén. Így van jól. Ez a nép ehhez van szokva. Nem kell itten semmit se nem változtatni, ne tessék. Sokszínűség, haladás, fejlődés – nemá! És ne jöjjön ide senki, mi se megyünk sehová. Azok, akik elmentek mostan itten, elég rosszul tették. Nem jó, hogy elment a gyerek, de meg is van róla a vélemény. Hova a francba mén? Oszt minek? Nem jó itt? Ez a hazája vagy nem? Magyar. Magyar ember meg nem mén sehova.

Miért nem zúdul fel a nép, amikor értesül róla, hogy sokszázezren elmentek? Azért nem zúdul fel, mert elítéli. Azokat ítéli el, akik elmentek. Nem mondja ki hangosan, de megveti a saját ivadékát, amiért az el mert menni innen. Pedig már a nagy költő is megmondta, itt élned halnod kell. Hát akkor? Meg volt mondva már akkor, és most ez a gyerek is azt mondja, a miniszterelnök. A mi miniszterelnökünk! Hogy ilyen a magyar. Büszke, harcos, szabadságszerető a maga ezeréves államiságával. Itt élned halnod kell, ez az érvényes. Jó itt. Megszoktuk. Akkor meg mit kell itten hepciáskodni, hogy mennyi a fizetés máshol? Annyi amennyi. De ez itt a mienk.

Tetszene merni megmondani Mari néninek, hogy államiság itt nem ezer éve nem volt, hanem egyetlen percig sem, soha? Hogy ez a nép meghunyászkodik minden hatalom előtt, hogy az 1848-as „szabadságharcban” a hadra foghatók 5 (öt) százaléka vett részt, az 56-osban meg annyi sem? Hogy annyira nem szereti a szabadságot, annyira menekül előle, mint tömjénfüsttől az ördög?

A jelenleg uraskodó falusi futballistától megkapta azt, amire húsz éve vágyott. A frászt kapja ez a nép a rendszerváltás óta, hogy felforgatják az életét, hogy esetleg majd tanulnia kellene, érdeklődni a világ dolgai iránt. Másra vágyni, mint maximum egy Trabantra, legföljebb Wartburgra. Az jó volt, ahhoz sem jutott hozzá, de legalább lehetett tudni, hogy miért. Mert kevés volt a fizetés. De legalább volt mit enni. Most az sincs, az igaz, de a mi miniszterelnökünk azt mondta, majd lesz. Akkor pedig lesz, mert amit az mond, az szentírás, mert az nem akar tőlünk semmit. Azt mondja, nem kell itten tanulni semmit se, jó munkás kell meg katonai erények, egy ilyen országban, ahol ezer éve minden csatát és minden háborút megnyertünk mi más kéne. Katona meg focista. Katonafocista. A mi miniszterelnökünk azonkívül a munkásembert szereti meg a parasztot, nem hagyja magára, hogy a sajátjával gazdálkodjon meg ilyesféle úri huncutságok, hanem megmondja, mit kell és azt hogyan és mikor. A fődet odaadja annak, akinek az jár, mink meg majd dógozunk rajta. Ha hagyják. Ha meg nem, hát akkor is lesz valahogy. Esetleg éhenhalunk. És? Eddig is így volt, ezután is így lesz. Csak szabadság ne legyen, mert azzal nem tudunk mit kezdeni, akkor kampósszöget keresünk meg kötelet.

Így van jól, ahogyan most van.

Ott van az alapvető tévedés, hogy a magyar embert folyton csak megalázzák, hogy ez a nép alattvaló.

Nem! Tessék végre megérteni, egy embert csak méltóságérzetében lehet megalázni. Akinek az nincs, az alattvalónak sem nevezhető, mert arról sem tudja, mi az. A magyar nép fogalmi szókészlete ma is olyan, amilyen ezer évvel ezelőtt volt: nincs, nem létezik. A tárgyak egy részének a nevét tudja meg foglalkozás neveket. A földművelés szavait ismeri. István, a király a kereszténység borzalmas mérgével ölte ki az emberré válás lehetőségét ebből a népből, az utána következőknek csak folytatniuk kellett.

A csúti szotyolahéjköpködő csak befejezi azt, amit István nevű baromi elődje elkezdett. Már nem is ugatunk. Csak rettegünk.

A NATO ÉS UKRÁN LÉGISZÁLLÍTÓK IS VIHETTEK FEGYVERT A MAGYAR LÉGTÉREN KERESZTÜL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2022.05.12.


A magyar kormány állítja, hogy sem földi, sem légi úton nem engedélyezi az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok áthaladását Magyarország területén. Az elmúlt hónapokban azonban több mint 50 alkalommal léptek be a magyar légtérbe katonai repülőgépek, hogy elérjék azt a lengyel repülőteret, amely az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok fő elosztópontja. Egy amerikai gép közvetlenül Budapestről ment a lengyel bázisra, és fotók igazolják, hogy egy civil regisztrációjú ukrán repülő a magyar légtéren át szállított katonai eszközt. A magyar légtéren át szállíthattak az ukrán hadsereg számára kulcsfontosságú török Bayraktar drónokat és nem NATO-kompatibilis lőszereket is...

ORBÁNNAK RENDSZERE VAN, DE REZSIMET ÉPÍT?

MÉDIANAPLÓ
Szerző: ZÖLDI LÁSZLÓ
2022.05.12.


...Tíz mondat a rezsimről

Olyan rezsim épült ki, amely akkor is megtartja a hatalmat, ha a többség már mást választott. (Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Népszabadság, 2012. október 26.)

Az Orbán-rezsim makacsul hajt szembe a forgalommal, és szidja a rávillogókat. 
(Avar János újságíró, Vasárnapi Hírek, 2015. január 25.)

A rezsim fő jellemzője az erőszakosság, a központosítás, a kíméletlenség. 
(Sólyom László volt köztársasági elnök, Index.hu, 2016. április 27.)

Erkölcsi és pszichológiai értelemben a gyűlölt Orbán-rezsimnek vége. 
(Tamás Gáspár Miklós filozófus, hvg.hu, 2017. április 14.)

Az Orbán-rezsimben eddig a kormány leváltható volt. 
(Körössényi András politológus, 168 Óra, 2018. április 26.)

Olyan rezsimben élünk, ahol a kormányt csak a társadalmi nyomás érdekli. 
(Karácsony Gergely, a Párbeszéd budapesti főpolgármester-jelöltje, Magyar Hang, 2019. január 11.)

Az a rendszer rezsim, amelynek saját csőcseléke van. 
(Miklós Gábor újságíró, Facebook.com, 2019. október 12.)

Nincs esély arra, hogy 2022-ben a rezsim megbukjon. 
(Békesi László volt pénzügyminiszter, HírKlikk.hu, 2021. január 16.)

Én már a negyedik rezsimet emésztem. 
(Nádas Péter író, Magyar Narancs, 2021. június 10.)

Az Orbán-rezsim csúfos összeomlásával nemcsak hazánk polgárai, hanem a széles nemzetközi közvélemény is nagyon meg fog könnyebbülni. 
(Ágh Attila politológus, Népszava, 2022. május 11.)

MEGRÁZÓ TÖRTÉNETEK AZ OSTROMLOTT AZOVSTALBÓL

SZABAD EURÓPA / VIDEÓ
Szerző: SZABAD EURÓPA
2022.05.12.


Az orosz csapatok ostroma alatt álló mariupoli Azovstal acélműből első körben több mint 150 civilt menekítettek ki. Megrázó történeteket osztottak meg helyi szerkesztőségünkkel azok, akiknek sikerült kijutniuk...

INTERDISZCIPLINARITÁS, MESTERSÉGES INTELLIGENCIA, DIGITALIZÁCIÓ: ÍGY MŰKÖDIK AZ ARCANUM NÉPZENEI ADATBÁZISA

QUBIT
Szerző: CZEFERNER DÓRA
2022.05.12.


33 év, 38 millió oldalnyi elektronikusan hozzáférhető anyag és napi mintegy 100 ezer felhasználó: talán a három legfontosabb mutató, amellyel az 1989 óta működő és az utóbbi években rohamtempóban fejlődő digitális adatbázist, az Arcanumot jellemezhető. És hogy mi történik akkor, amikor a cél nem pusztán sajtótermékek, térképek vagy fotók, hanem hangzó anyagok digitalizációja? Kiderül a Glossza legfrissebb adásából, amelyben a szerkesztők Bolya Mátyás zenésszel, zenetörténésszel, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének kutatójával és Biszak Előddel, az Arcanum Adatbázis Kft. tulajdonosával beszélgettek.

Az epizód hallgatói megtudhatják, mennyire gyümölcsöző lehet egy a népzene iránt elkötelezett programozó matematikus és egy zenekutató találkozása, és hogy miként jöhet létre egy ilyen, első hallásra furcsának tűnő kooperációból a nemzetközi szakma számára is inspiráló és iránymutató digitális adatbázis (a BTK Zenetörténeti Intézetének Népzenei Gyűjteménye, valamint a Hungaricana adatbázison keresztül elérhető fényképgyűjtemény), amely a kutatók mellett a laikus közönségnek is számos érdekességgel szolgál...

SORRA TÁVOZNAK A BKV BESZÁLLÍTÓI: ÁPRILIS VÉGÉIG MÁR 36 SZERZŐDÉST MONDTAK FEL, A TÖBBLETKÖVETELÉSEK TÖBB TÍZMILLIÁRDRA RÚGNAK -A HÁRMAS METRÓHOZ TOVÁBBRA SE JÖN ALKATRÉSZ OROSZORSZÁGBÓL

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2022.05.12.


Egyre sűrűbben ülésezik a BKV igazgatósága, mivel szinte nincs olyan beszállítói szerződés, amit ne akarnának módosítani az üzleti partnerek, és az eredeti összeggel teljesülne. A budapesti közlekedési cég igyekszik minden beszállítóval megegyezni a korábban megkötött szerződés engedte pénzügyi kereteken belül, hiszen egy új tenderen - várakozásaik szerint - még rosszabb ajánlatokat kapnának. Már az is nagy siker, ha 10 százalék alatt tartják az áremelés mértékét. A beszállítók többsége azonban ennél jóval többet, akár 30-50 százalékos felárat is kér a nyersanyag drágulás és az Ukrajnában zajló háború miatt – értesült a Népszava.

Minderről megkérdeztük a BKV-t is. A kevés konkrétumot tartalmazó válaszból kiderült, hogy „megsokszorozódott a szerződésmódosítási igények száma a háború közvetett gazdasági hatásai - árfolyam-változás, gyártói áremelések, szállítási határidők, alapanyaghiány, fuvarozási kapacitások stb. – miatt.” Mint írják: „ az áremelési kérelmek számával együtt a felmondások száma is folyamatosan növekszik, idén április végéig 36 szerződést mondtak fel az üzleti partnerek. Ez éves szinten több tízmilliárd forintos többletkiadást jelent”...

MEGTAKARÍTANA? LEGÁLISAN IS ÁTVERHETIK - NÉHÁNY TANULSÁGOS TÖRTÉNET A VALÓ ÉLETBŐL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.05.12.


Az infláció megugrása miatt egyre többen keresik, hogyan gyarapíthatnák a drágulásnál jobban a pénzüket. Az óvatlan befektetők azonban könnyen eshetnek csapdába. Sokszor pedig azoknak, akikről úgy érzik, átverték őket, semmilyen szankcióktól nem kell tartaniuk
.

Egy nemrégiben lebuktatott bűnözői csoport szervezetten csalta ki az ügyfelek adatait, és vette rá a megtévesztett embereket önszántukból szupernyereséget ígérő, de valójában kedvezőtlen pénzügyi tranzakciók végrehajtására. A csalók irányítása alatt körülbelül 200 különféle nyelveken beszélő hamis „ügyintéző” hívta fel a gyanútlan áldozatokat, hogy rávegye őket megtakarításaik átutalására – kiugróan jövedelmező befektetési lehetőségeket ígérve. A bitcoinba, nyersanyagokba és külföldi valutákba történő befektetések azonban mind hamisak voltak.

Sorra jelennek meg a figyelmeztetések az ilyen és hasonló átverésekre, arról azonban nem sok szó esik, amikor olyanok miatt buknak sok pénzt az ügyfelek, akikhez érthető módon fordulnak bizalommal. A jegybank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) több igen elgondolkodtató valós esettel is találkozott. Néhány történetet dr. Ágai György foglalt össze egy szakcikkben...

BŰN – HIBA ÉS FELELŐSSÉG - ROMAPARLAMENTES ÉRTÉKELÉS A VÁLASZTÁSOKRÓL

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: HORVÁTH ALADÁR
2022.05.06.


A 2022. évi magyar parlamenti választásokon katasztrofális eredmény született.

Értelmetlen bűnbakokat keresni, érdemesebb tágabb, történelmi kontextusban elemezni és értelmezni a mostani választásokat, figyelmet fordítva az ország kulturális vagy etnopszichológiai állapotára is. Ugyanis a választás nemcsak érdekvezérelt döntés, hanem kulturális és lélektani (érzelmi) kérdés is. Magyarország ezeregyszáz éves történetéből masszív ezer év feudalizmus volt, urak és szolgák rendszere. A királyság, illetőleg a monarchia felbomlását követően is „király nélküli királyság” államformája dívott: akár a Horthy-rezsim, akár a Kádár-korszak politikai rendszerét nézzük. Ezekből a rezsimekből vannak kulturális előképeink; utóbbiban szocializálódott a mai választókorú népesség kétharmada.

Orbán Viktor azért sikeres, mondták ezt előttünk mások is, mert „ő ismeri legjobban a magyar lelkeket”: a megalázottságból, sikertelenségből, az önbecsülés hiányából eredő öngyűlölet politikailag fel- és kihasználható nemzeti karakterjegyeit. A nemzeti történelmen (a magán-, illetve családi sorsokon is) végighúzódó sikertelenségtörténet az, amely egy mélyen elhallgatott, traumatizált történelmi emlékezetet kreál. Erre a nacionalizmus kínálkozik gyógyírként, ami viszont nem hoz gyógyulást a társadalom számára, csak újabb kínokat. A traumákat ugyanis felszínre kell hozni és kibeszélni! Azonban a hiszterizált nacionalizmusban utazó politikusoknak nem ez az érdekük. Mert az egyensúlytalansági állapotban a népek olyan messiás eljövetelében reménykednek, aki megtestesíti a nemzeti megrázkódtatások fájdalmát, miközben mutatja az egyetlen helyes utat.

Orbán Horthyból, Rákosiból és Kádárból gyúrta össze a maga politikusi személyiségét, és az elődök neve által fémjelzett rendszerekből fejlesztette ki az ő nevéhez illesztett illiberális – magyarra fordítva: demokratikusnak látszó fasisztoid önkényuralmi – szisztémát.

Ezért gondoljuk azt, hogy a 2022. évi választásokon elért erős kétharmados illiberális többség ügyében a magyar történelem a „bűnös”. A „bűnösség” mértéke pedig annak arányában oszlik el, ki mennyi hatalmat birtokol.

Ebből kiindulva a 2022. évi választási eredményért elsősorban a kormánypárt tehető felelőssé.

Legkevésbé hibáztathatók azok a cigány szavazók, akiket az elmúlt három évtized alatt „demokratikusan” fosztottak meg a jó iskoláktól és a tájékozottságtól (kivéve Magyar Bálint második miniszterségét, amikor az oktatási kormányzat lépéseket tett az integrált iskoláztatás érdekében), hogy a valóságról igaz és eligazító információk jussanak el hozzájuk, vagyis a fejüket kiemelhessék a gyarmatosítás és a szemfényvesztés mocsarából...


A MAGÁT ROCKZENÉSZNEK TARTÓ DEMETER SZILÁRD AZ ÁTLÁTSZÓ PODCASTBAN: „ORBÁN VIKTOR KATONÁJAKÉNT AZT CSINÁLOM, AMIRE Ő FELKÉR”

ÁTLÁTSZÓ / PODCAST
Riporterek: HONT ANDRÁS, ZUBOR ZALÁN
2022.05.11.


„Szeretnék zenélni, csak nem hagynak” – árulta el a néhány év alatt a Századvég munkatársából kormánybiztos, múzeumigazgató, majd a magyar kultúrpolitika csúcsszerveinek egyszemélyi vezetőjévé lett Demeter Szilárd. A hozzá került szervezetekkel az Átlátszó több cikkben is foglalkozott. Demeter Szilárd nemrég elfogadta a meghívásunkat, és az Átlátszó Podcastban nyilatkozott arról, miért vállalta el a PIM, a Magyar Kultúráért Alapítvány vezetését, miért volt szüksége a Hajógyári Sziget jó részére, és hogyan képzeli el a magyar kultúra alakítását. Demeter Szilárddal, valamint Szabó Tibor Benjámin íróval beszélgettek az Átlátszó újságírói, Hont András és Zubor Zalán.


2018-ig még csak főigazgató sem szeretett volna lenni, nem ő választotta a pozíciókat, de megtalálták a feladatok, mondta az Átlátszónak Demeter Szilárd, aki rövid idő alatt a magyar kultúrpolitika talán legbefolyásosabb szereplőjévé vált a kormánytól kapott kinevezések és átszervezések következtében: 2018-ban a Petőfi Irodalmi Múzeum és a hozzá tartozó hálózat főigazgatója lett, nem sokkal később újabb, az irodalmi támogatásokat szétosztó ügynökségek kerültek az irányítása alá, 2021-ben pedig ő lett a vezetője a számos kulturális szervezetet felügyelő vagyonkezelőnek, a Magyar Kultúráért Alapítványnak – az újonnan alapított vagyonkezelő intézmények mellett milliárdos ingatlanportfóliót is kapott, például budai palotákat és a Hajógyári-sziget jelentős részét...

„VANNAK VESZÉLYEI, HA EGYEDÜL MARADUNK” – DEÁK ANDRÁS A MAGYAR OLAJEMBARGÓ-VÉTÓRÓL [HETIVÁLASZ 123]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.05.12.


Európát és Magyarországot is napok óta lázban tartja az EU hatodik szankciós csomagja, amely olajembargót vezetne be Oroszországgal szemben. Mivel ismét Magyarországot nevezik meg az egységes uniós fellépés kerékkötőjének, a vita itthon is szenvedélyes indulatokat kelt – mai műsorunkban ezekben igyekszünk rendet tenni. Mivel jár valójában az embargó-terv? Gazdasági atombomba – ahogy Orbán Viktor mondja –, vagy energiabiztonsági szükségszerűség? Oroszországnak valós károkat okozó szankció, vagy puszta szolidaritás Ukrajnával? HetiVálasz podcastunk vendége Deák András energiapolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa; a kérdező Vörös Szabolcs...

JÖN AZ ÖTÖDIK ORBÁN-KORMÁNY ÉS MÁR MOST NAGY DOLGOKRA KÉSZÜL

PORTFOLIO
Szerző: CSIKI GERGELY
2022.05.12.


Már látni az Orbán Viktor által vezetett ötödik kormány szerkezetét, minisztereit és ebből arra is lehet következtetni, hogy mely kormánytagokhoz fog tartozni a gazdaságpolitika meghatározása. Az már most kijelenthető, hogy nem lesz könnyű dolguk, mivel feladataik között a költségvetés rendbetétele kell legyen az első helyen. Bemutatjuk, hogy milyen opciói lehetnek a kormánynak, amikor a költségvetési kiigazítás tartalmát 
állítja össze, és miért kell igyekeznie...

VISSZAÜTHET AZ UNIÓRA, HA PÉNZÜGYI KOMPENZÁCIÓVAL BÍRNÁK JOBB BELÁTÁSRA ORBÁNT AZ OLAJEMBARGÓ ÜGYÉBEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.05.12.


Politico: Egyre nagyobb a feszültség az EU-ban, miután Magyarország azt kéri, tegyenek az Orbán-kormánnyal kivételt, amikor az olaj embargóról döntenek. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.


New York Times a korántsem bíztató fejlemények ismeretében úgy értékel: megnőtt a kockázata az elhúzódó háborúnak, miután Orbán nem hajlandó csökönyösségből aláírni az orosz olajembargót. Úgy vélik, ez hónapokig, évekig elhúzódhat. Miközben Biden elnök és Lloyd Austin védelmi minisztere is többször kijelentették, hogy a szankciókkal lehet csak megfékezni a háborút és mindent el kell követni annak érdekében, hogy ezeket alkalmazva az mielőbb véget érjen. Eddig az Egyesült Államok és az Európai Unió egységes álláspontot képviselt, a szövetségesek minden lépésüket össze tudták hangolni. Most azonban merőben más a helyzet. A tekintélyes amerikai újság először is felidézi ennek kapcsán Orbán áprilisi földcsuszamlásszerű választási győzelmét, amikor beszédében a Putyin-barát Orbán figyelmeztette Brüsszelt, olyan hatalmas győzelmet arattunk, ami a holdról, de Brüsszelből egészen biztosan látható. Szerdán megszakadtak a tárgyalások Orbán miatt.

A kínai angol nyelvű Global China Daily megtudta, hogy Szlovákia is legalább három évvel szeretné meghosszabbítani az olajszállítások felmondását, mert ha már az év végével erre kényszerülne, akkor recesszióba süllyed gazdasága. A csehek 2024 júniusági kérnének felmentést, addig rá tudna kapcsolódni az Alpokon áthaladó vezetékre, amelyben Olaszországból, Ausztriából és Németországból érkezne az olaj.

horvát Total Croatia News Orbánról ír szintén, aki nemcsak Horvátország szemére vetette, hogy Magyarországnak nincs tengere, merthogy elvették tőle, de az olajembargó elfogadásához a horvátoktól vár többszörös garanciát arra, hogy az ország időben biztosítsa a szükséges vezetékeket az újonnan onnan érkező fekete aranyhoz. Orbánnak az elrettentésként szolgáló atombomba hasonlatát szinte mindegyik cikkben megemlítik.

Az Euractiv az Orbán horvátokkal szemben ellenséges kijelentését követő diplomáciai konfliktus kapcsán azt írja, Horvátország elítéli a magyar kormány álláspontját, illetve visszautasít mindennemű területi követelést.

Az orosz Interfax hírügynökség és a Moszkva 24 ennek kapcsán úgy fogalmaz, hogy Magyarország valamilyen kompenzációt vár el az olajembargóért cserébe, illetve feltételt szabott, milyen körülmények között hajlandó belemenni az uniós szankció elfogadásába. Felhívják a figyelmet azonban arra is, hogy a G7-ek május 8-i találkozóján ugyan egyhangú döntés született a hét leggazdagabb ország képviselői között arról, hogy beszüntetik az orosz olaj importját, annak határidejét azonban nem jelölték meg.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

PÉLDÁTLAN HATALMA LEHET ROGÁN ANTALNAK AZ ÚJ KORMÁNYBAN – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2022.05.12.


Gazdasági és ideológiai kontroll – nyakló nélkül

(korlátozott hozzáférésű tartalom)

Rogán Antal és Pintér Sándor lesz az új Orbán-kormány két erős embere, a régi nagy visszatérők és a friss üzletemberek nevét elnézve pedig jó eséllyel nem engedjük el Oroszország kezét a következő ciklusban.

A belügyminisztérium tagadja Hadházy megfigyelési ügyét

és “sajnálattal veszi tudomásul, hogy a média rendre az egyértelmű képtelenségek árnyékára 
figyel…”

Nem a mentelmi jog akadályozza a politikusi felelősségre vonást, hanem Polt Péter

Fleck Zoltán jogszociológus szerint a parlamentarizmussal összeférhetetlen lenne a mentelmi jog megszüntetése. A politikusbűnözés felszámolását szerinte nem a mentelmi jog akadályozza, hanem egészen más, a Mi Hazánk törvényjavaslata pedig tévút.

Bírósági papír van róla, hogy Bayer Zsolt felesége áron alul bizniszelt a vérplazmákkal

A kormánypárti publicista felesége azt is kifogásolta, hogy írásukban Bayernének titulálták, ám a bíróság megállapította, mindez jogszerűen történt, hiszen ez a neve… (Itt lehet röhögni, kérem?)

Nem tudni, mire kapja a támogatást a sarkadi fideszes polgármester feleségének egyesülete

Eddig 18 milliót kapott a Norvég Civil Alap helyére állított Városi Civil Alapból. Hát, ezért nem akarták, hogy bárki is megnézze, hova és miért adják a pénzt…

Nem adja ki a koncessziós iroda, miért éri meg 35 évre egy nyertesnek adni az autópálya-építést

A védekezés szerint azért nem adhatta ki az állami intézet az adatokat, mert a pályázat még nem zárult le, a jelentkezők és a számítások nyilvánosságra kerülése rontja az állam alkupozícióját. Most, hogy már az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalán is megjelent a hirdetmény, amelyből kiderült a nyertes pályázó neve, okafogyottá vált az előzetes számítások eltitkolása.

“Hiába szűnik meg a Pesti TV – a maffia marad”

“Azért a média mindenhol a piacról él, kivéve Magyarországon. Ilyen tartalomért senki nem fizet – csak mi, adófizetők, a közpénzünket.”

Orbán Viktor katonájaként azt csinálom, amire ő felkér”

Azért az elég szomorú, hogy 2022-ben, Európa közepén itt tartunk. Meg a mindenféle Szilárdoknál.

Így működik a Kesma-birodalom: mindenhol lehozták a krikszkrakszokat

Áááááááááááááááááááááá… katona, az.

Nehéz idők jönnek az Orbán szövetségeséhez húzó magyar cégeknek Szlovéniában

Mesecnek tavaly nyáron volt egy olyan parlamenti felszólalása is, amelyben Orbán Viktor Magyarországát Hitler Németországa, Mussolini Olaszországa, Salazar Portugáliája és Franco Spanyolországa után említette…

A szlovák és a lengyel elnök egyeztetett az orosz kőolajról

Čaputová: Magyarország álláspontja csalódás számunkra.

Indulnak az első perek a háborús bűnösök ellen Ukrajnában

Irina Venediktova főügyész szerint a hivatala már több mint 10 700 bűncselekményt regisztrált a háború kitörése óta, ezeknek egy részében most vádat is emeltek.

Beszüntetik az ukrán-orosz béketárgyalásokat

Az ENSZ egyelőre nem lát lehetőséget “sem a tűzszünetre, sem a béketárgyalásokra”, a világszervezet – a nemzetközi vöröskereszttel együttműködve – elsősorban a civilek kimenekítésére és humanitárius folyosók létesítésére összpontosít.

Nácimosdatás felsőfokon

A szándékosan provokatív kijelentéseivel saját brandet építő Ungváry Krisztián – történész, borász, náci-relikvia gyűjtő – viszonya a fasizmushoz már jó ideje vet fel kérdéseket…

A NAGY BUDAPESTI CIONISTA PER

KLUBRÁDIÓ / MÁSRÉSZRŐL
Szerző: RÓZSA PÉTER
2022.05.12.


Hallottak egyáltalán a 1953-as perről, melyben zsidó származású fiatalokat tartóztattak le? A Rákosi-korszak egyik utolsó politikai peréről Novák Attila történésszel beszélgetünk.


A Szovjetunióban és a keleti blokk több országában már javában zajlottak a Sztálin mindenre kiterjedő ellenségkeresése jegyében fogant "cionista perek", amikor 1953 elején a tisztogatások Magyarországot is elérték. Péter Gábor, a rettegett Államvédelmi Hatóság első embere és a szervezet több magas rangú tisztje mellett pártfunkcionáriusokat, zsidó hitközségi vezetőket és orvosokat is letartóztattak.

Míg azonban a fenti tények közismertek a 20. század magyar történelme iránt érdeklődők körében, az ugyanezekben a hetekben őrizetbe vett zsidó származású fiatalok ügye mindeddig a korszakkal foglalkozó kutatók többségének figyelmét is elkerülte. Novák Attila történész ezt a persorozatot dolgozta fel, melynek során arra is fény derül, miként támad fel alig néhány évvel a holokauszt borzalmai után ismét, ezúttal baloldali formában az antiszemitizmus.

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 76. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.11.


Herszon megye népszavazás nélkül olvadhat Oroszországba. Odesszában nagyszámú területvédőt képeznek ki egy esetleges, Transznisztria felől érkező támadás elhárítására. Közben, a nyugati fegyverszállítások miatt, látványosan emelkedhet az ukránok katonai ambíciószintje – akár „mindent vissza” gondolatáig. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 75. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Jadwiga Rogoża, Tadeusz Iwański. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Elmaradtak a mélységi rakétatámadások és bombázások, de a harcoló felek közötti érintkezési vonal mögött fekvő településeket az oroszok továbbra is tüzérséggel lövik és bombázzák. Számottevő változás nem állt be a katonai helyzetben.

- Az ukránok elkezdtek felkészülni egy potenciális, Transznisztriából induló támadásra.

- Orosz közlés szerint a herszoni megyét közbeiktatott lépések nélkül, „direktben” csatolhatják Oroszországhoz. A terület az ukránok számára katonailag is fontossá válhat.

- Amerikai értékelés elhúzódó háborúval számol, az ukránok katonai ambíciószintje megnőhet.

- Az Európába irányuló gázszállítások egyharmadának kieséséért az ukrán és az orosz fél egymást vádolja.

- Az Ukrajnában elrabolt gabona egy része Szíriába tarthat.

Részletes helyzetkép:

Az Ukrán Vezérkar arról tájékoztatott, hogy Harkiv környékén négy település felett szerezték vissza az ellenőrzést. A katonai helyzetben azonban számottevő változás állítólag nem állt be – az orosz egységek továbbra is sikertelenül támadják a védők állásait, számottevő veszteségeket szenvednek, s egyes esetekben az elfoglalt állásokban hajtanak végre erősítést. A helyi jelentésekből az derül ki, hogy a Luhanszk megyéből még mindig lehetetlen a polgári lakosság kimenekítése, illetve nekik humanitárius segély biztosítása. Szjevjerodoneck térségében az ukrán fél által ellenőrzött összes településen megszűnhetett a víz-, áram- és gázellátás, illetve a mobiltelefon-szolgáltatás is. A városi hatóságok arra kérték a Zaporizzsja megyében fekvő Huljajpole [Гуляйполе] lakosait, hogy hagyják el a települést...

HIÁBA A JÓ HIVATALOS ADATOK, SOHA ENNYI COVID-FERTŐZÖTT NEM VOLT EGYSZERRE ITTHON, MINT MOST

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.05.12.


Hiába közölnek egyre kedvezőbb adatokat a koronavírus-járvány magyarországi helyzetéről, szakértők szerint a megbetegedések száma a hivatalos adatok sokszorosa. Falus Ferenc egyenesen úgy fogalmaz: „soha ennyi Covid-beteg nem volt Magyarországon egy időben. Szerinte elég jelét látjuk ennek, ha széjjelnézünk az ismeretségi körünkben, valamint az ismerőseink ismerősei között. A koronavirus.gov.hu oldalon szerdán közölték először az – új rend szerint már csak – egyhetes számokat, amelyek látszatra kedvezőek. Ám a korábbi országos tiszti főorvos portálunknak azt mondta, „Ezek az adatok csak annyit árulnak el, hogy – szerencsére – a megbetegedések döntő többsége nem igényel kórházi kezelést”.


Kijött a koronavirus.gov.hu oldalon az első hivatalos Covid-adatsor az új rend szerint, ami annyit jelent, hogy egy hetes összesített számokat közölnek már csak az országgal. Az elmúlt heti adatok szerint 6748 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 77 beteg, amivel az elhunytak száma 46 343 főre emelkedett. Jelenleg 1015 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltási kedv viszont szinte alig létezik, a beoltottak számában ugyanis alig történt változás. Egy hét alatt az első oltásukat mindössze 876-an vették fel, a másodikat 864-en, a harmadik adagot pedig 3559-en. Igaz, már nincsenek oltási akciók, amelyek alatt sokkal többen vállalkoztak oltásra. Mindenesetre Magyarországon a lakosságnak csak a 65,2 százaléka vette fel az első, 63,1 százaléka a második és mindössze 39,4 százaléka a harmadik oltást. Ezzel nagyon el vagyunk maradva az EU és az EGT átlagától, ahol a három szám: 75,4, 72,6, illetve 51,6 százalék...

AZ ÉLET SZÉP

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.05.12.


Bő egy hónappal a választás után kies hazánkban a többség úgy érzi, jó irányba mennek a dolgok. Elsőként az a meghökkentő, ha a választás előtt azok voltak többen, akik szerint Orbán útja nem megfelelő, miért győzött mégis a Fidesz, de erről többen értekeztek már eddig is köteteket, és mégsem lettünk okosabbak semennyivel. De az az igazi mesébe illő fordulat, hogy a választás után nem történt semmi az ég egy világon, amitől az ember úgy érezhetné, hogy a feje fölött kevésbé van borulat, és mégis úgy érzi, másképpen süt rá a nap.

Hogy mitől lett jó abból, ami előtte rossz volt, ez olyan titok, amit soha, senki nem fog megfejteni, hiába jönnek most az okosok a győzteshez húzás elméletével mint lehetséges ok és indok, ez kevés. Enni kell. A lakosság eszik is, és mindeközben azt veszi észre, hogy lassacskán semmire sem elég a pénze, a hivatalos megfogalmazás szerint a lakosság (vö.: panelproli) huszonkét százalékos inflációt érzékel, míg a KSH egészen mást magyaráz neki. A lakosság (vö.: választópolgár) nem tudja most megvenni azt, amit januárban esetleg meg tudott, viszont úgy érzi, a dolgok jó irányba mennek.

Hogy milyen dolgok, azt természetesen nem tudjuk, mert dolgok többfélék vannak, sőt, milétük is bizonytalan, ha a Brian élete prófétájára gondolunk: „És hatalmas zűrzavar lesz, hogy hol vannak valójában a dolgok, és senki nem fogja tudni, hová lettek azok a kis bigyók, meg az a fura kis izé… raf… raffiakötő állvány, amihez hozzá voltak erősítve, és akkor majd a barát elveszíti a barátja kalapácsát és a fiatal nem fogja tudni, hogy hol vannak… már azok a dolgok, amiket apáik birtokoltak, mert apáik csak előző este rakták oda este nyolc körül.” És kedveseim, ilyen megközelítésből rózsaszínű a világ.

Gondolkozom én, tűnődök erősen, miért marad az ember magára, aztán rájön, hogy kitartani nehéz. Lám, Márki-Zay sem tartott ki, meg a többi sem, és az sem meglepő, hogy abból a felmérésből, amiből kiderült, a népek szerint ma már jó irányba mennek a dolgok a raffiakötő állványhoz erősítve, ma a Mi Hazánk a legnépszerűbb ellenzéki párt, és ebből a szempontból is szép az élet. Mert ők azok, akik lefoglalták a buzik elől az utcát, egyikük parlamenti alelnök, az, amelyik könyveket darál, az élet tehát maradéktalanul csodaszép.

Csak két kósza oldalpillantást vetettünk gyönyörű hazánkra, és két olyan dolgot találtunk az állványhoz erősítve, amitől az ember füle lekonyul, kedve lelohad, s ha kicsit érzékenyebb a piciny lelke, az élettől is elmegy a kedve, a miénk azonban a nagy egészet nézve egyáltalán nem. Mi több, a vizsgálatok szerint ettől kivirulunk, ami olyan lélektan, ami nincs még egy a föld kerekén, csakis itt. Itt mifelénk diktátornak lenni is felhőtlen öröm, erőfeszítést nem igényel, régi időket idézve mondhatnánk úgy, népünk önként és dalolva hajtja fejét az igába...