2019. február 19., kedd

MAGYARORSZÁG BOCSÁNATOT KÉR - NYÍLT LEVÉL AZ EURÓPAI UNIÓHOZ

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.02.19.Tisztelt Hölgyek, Urak, Európa!

Bocsánatot kérünk Magyarország nevében. Nehéz gyermekkora volt, nézzék el neki.

Gyerekkorában sokat nélkülözött. Hiányzott neki az önállóság, a véleménynyilvánítás szabadsága. Demokráciából sem volt jól eleresztve. Néha verték is.

Tudom, mindez nem mentség, jó esetben is csak magyarázat.

De mi, magyarok, nem ilyenek vagyunk. Pontosabban: nem mind vagyunk ilyenek. Mi alapvetően kedves barátságos, normális emberek vagyunk. Tudjuk, hogy mi a rossz, és azt is, hogy mi a jó.

És amikor jó formában vagyunk, képesek vagyunk megkülönböztetni a színtisztát a szemenszedettől.

Ám időnként, mint minden más nációt, bennünket is meg lehet vezetni. Álságos, hazug szólamokkal, ostoba, soha be nem váltott ígéretekkel...


MÁR 18 MILLIÁRDNÁL TART A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM ÚJJÁÉPÍTÉSE A VÁRBAN, DE MÉG NINCS VÉGE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.02.19.


Az uniós közbeszerzési értesítő legújabb számában megjelent tájékoztató szerint a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. és a West Hungária Bau Építőipari (WHB) Kft. a Pénzügyminisztérium műemléki épületrekonstrukciójának második ütemét 7,2 milliárd forintért végzi el. Ebből többek között 160 négyzetméter ólmozott üvegablak, 275 négyzetméter falikárpit, és 93 csillár készül el.

Januárban írtunk arról, hogy további 1,5 milliárd forintért dolgozik a Várban a WHB és a Garage Kft. a Pénzügyminisztérium épületén, amelynek összköltsége már 18 milliárd forintnál jár. Ismert, a kivitelezést több részletben végzi el a beruházásra létrehozott, állami tulajdonú projektcég, a PM-TÉR6 Beruházás-szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.

Az első ütemre vonatkozó közbeszerzés keretösszege nettó 9,8 milliárd forint volt, amelyből a WHB-nak és a Garage Kft.-nak többek között a homlokzatot és a tetőt kellett rendbe tennie. A kivitelezés második ütemében további 7 milliárd forintot költenek az egykori királyi pénzügyminisztérium műemléki rekonstrukciójára.

Az EU-s közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számából kiderül, hogy a második ütem munkáit is a WHB-Garage páros kapta meg.

A tájékoztató szerint a nettó 7,2 milliárd forintos II. ütem során többek között 160 négyzetméter ólmozott üvegablak táblát gyártanak le, 275 négyzetméter falikárpitot készítenek el, 93 csillárt gyártanak újra fotók alapján, továbbá fa és kovácsoltvas kapukat restaurálnak és gyártanak újra...

"SZAKMAI INDOK NINCS A KÖLTÖZÉSRE" - KÉRDŐJELEK A TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM KÖRÜL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CSEPREGI EVELYN
2019.02.19.


Egy komplett múzeum jött létre, speciális kiállítóterekkel a Ludovikán. Ahelyett, hogy befejeznék a Természettudományi Múzeumot, most épp úgy tűnik, Debrecenbe kell költöznie. A szakértő szerint a költözés pazarlás lenne, kockáztatná a gyűjtemény épségét, ráadásul a látogatók helyzetét sem könnyítené meg.

Két hónapja lóg a levegőben a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM) Debrecenbe költözésének híre, azt azonban még mindig nem tudni, hogy meg is valósul-e a változás. “Létrehozzuk az új Természettudományi Múzeumot. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez valahol vidéken, az egyik nagy egyetemi városunkban jön létre, hogy méltó feltételeket tudjunk teremteni” – mondta december 9-én Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ATV műsorában. Ezt követően december 19-én megjelent egy kormányhatározat, amelyben az olvasható, hogy kiemelten vizsgálják az MTTM - valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum részeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (amely Demeter Szilárd főigazgató közbenjárásának köszönhetően végül nem költözik) “vidéki elhelyezésének lehetőségét és a megvalósítás feltételrendszerét, valamint az általuk őrzött gyűjtemény digitalizálásához és online hozzáférhetővé tételéhez szükséges intézkedéseket”. A kormányhatározat szerint március 15-ig kell benyújtania az intézménynek a szakmai koncepciót. Az intézmény falain belül azonban nagy a bizonytalanság, a minisztérium egyeztetett a vezetőséggel, sem az érintett szakértőkkel. Az elmúlt két hónap során semmilyen lépés nem történt, így továbbra is csak a lehetőséget lebegtetik. A költözés előkészítéséhez, az előzetes eljárásokhoz, a koncepcióterv, az engedélyezési- és kiviteli terv elkészítéséhez előbb döntésnek kell(ene) születnie. 

Nem csupán a hazai muzeológia, az európai múzeumok történetében sem volt még ilyen méretű költözés – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő szakértő. Részleges költözésre volt példa, de ilyen átfogóra még nem került sor. Az egyik legnagyobb természettudományos gyűjtemény található meg hazánkban: az állattani, növénytani, ásványtani, az őslénytani, és a ritkaságszámba menő nagy embertani gyűjtemény. A tízmilliónál nagyobb példányszámú kollekció kétszázezer egyedi darabot foglal magában – ásványokat, koponyákat, nagyméretű állatokat, valamint rovarokat, bogarakat, lepkéket, poloskákat. Bár a szakmabeliek régóta szeretnék, ha egy helyszínen tömörülne mindez, bizonyára nem a fővárostól kétszáz kilométerre képzelik el az új intézményt. Ráadásul az ásványtani, őslénytani, embertani gyűjtemények mozgatásában már van tapasztalata az intézménynek a korábbi költözésekből, de a gerinctelen állatok és a herbárium mozgatásában nincsen - hangsúlyozta a megkérdezett szakértő. S míg korábban csak városon belül szállították az egyes gyűjteményeket, addig most sokkal nagyobb távolságot kellene áthidalniuk. Ami egyáltalán nem részletkérdés, mivel speciális szállítási és tárolási körülményekre van szükség, a szállítás közbeni rázkódás elkerülésére kell törekedniük; egy több százéves lepke szárnya, lába, csápja könnyedén letörhet a hosszú út során. 

Amennyiben a költözés megvalósul, más problémák is felvetődhetnek:...

AZT CSINÁLTÁK AZ ELLENZÉKI KÉPVISELŐK A SUZUKINÁL, AMI A DOLGUK

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.02.19.


Egy választott képviselő dolga az, hogy ha egy választópolgárát sérelem éri, akkor fellépjen, tárgyaljon, nyomást gyakoroljon, törvényt hozzon, és védje meg a választókat. Mindezt pedig úgy, hogy a különböző érdekcsoportok szempontjai közti ellentétet megpróbálja összeegyeztetni.

Hétfőre az ellenzéki képviselők azt ígérték, a Parlamentben fognak akciózni Orbán Viktorral szemben. De volt B tervük arra, hogy mit csinálnak, ha a miniszterelnök nem lesz bent. A miniszterelnök pedig már délelőtt elutazott Izraelbe, miközben tárgyalásai csak kedden kezdődnek majd el. Így az ellenzék a B tervet választotta, elment a Suzuki gyárához tiltakozni, ahol a kormánnyal stratégiai partnerséget kötött vállalat kirúgta egy munkavállalóját, amikor az szakszervezetet akart alapítani. Majd később több dolgozót megfenyegetett, ne lépjenek be a Vasas szakszervezetébe. A Suzukinál egyébként ez már a harmadik eset Magyarországra költözése óta, hogy megpróbálják a gyáron belüli szakszervezetet ellehetetleníteni.

Márpedig az ellenzéki képviselők itt egy fontos dologra mutattak rá. Miközben az ország tele van plakátolva a kormányzati sikerpropagandával, jobban megnézve, a környező országokban a dolgozóknak magasabb a bére, mint Magyarországon. Sőt, itthon (ahogy persze máshol is), az sem ritka, hogy visszaélnek a dolgozók jogaival, akadályozzák a sztrájkot, a szakszervezet alapítást, nem adják ki a pihenőidőt, fenyegetik a munkavállalókat...

SZERETNÉD, HOGY EMBER HELYETT ROBOT GONDOZZA IDŐS, BETEG ÉDESANYÁDAT?

QUBIT
Szerző: DRAJKÓ ZSOMBOR
2019.02.19. 


A robotika ma már szinte az egészségügy minden területén megjelent: az asszisztenciától az önálló munkáig, a kizárólag manualitást igénylő feladatoktól kezdve a szociális érzékenységet megkívánó tevékenységekig minden kérdésre ad valamilyen választ. A technológia fejlődését elnézve lehet az az érzésünk, hogy pár évtizeden belül komoly konfliktust okozhat az orvosok körében a mesterséges intelligenciával rendelkező robotok körültekintőbb, pontosabb és fáradságot nem ismerő munkavégzése. A hurráoptimizmus azonban nem biztos, hogy indokolt. A közeljövőben ugyanis az emberiségnek, az egészségügynek és az egészségügyi robotikának embert próbáló kihívással kell szembenéznie: tennünk kell valamit azzal, hogy öregszünk.

Nehéz feladat a betegellátás területén megjelenő robotokat feladatkör szerint csoportosítani, de alkalmazhatunk egy önkényes, hármas osztást: vannak robotok, amik (főként közvetve) konkrét beavatkozásokat végeznek; vannak robotok, amik ápolói, segítői feladatkörben tevékenykednek, és vannak, amik a betegkövetésben, monitorozásban nyújtanak segítséget...

PALKOVICS HAZUDOZÁSA A SZABADALMAKRÓL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2019.02.18.


Magyarország a nemzetközi rangsorok szerint ma még jelentősen elmarad az innovációs teljesítményben a vezető európai országoktól. Az akadémiai kutatóintézetek elmúlt években beadott szabadalmainak száma elenyésző, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól. A bővülő források hatékonyabb és eredményesebb felhasználása érdekében ideje áttérni a teljesítményalapú finanszírozásra. (Palkovics legújabb őrültsége)

Palkovics korábban azt nyilatkozta, hogy

1. Szét kell választani az alapkutatás és az innováció finanszírozását.Mondjuk eddig is eléggé szét volt választva, de majd most jobban. Ezért kellett pl. a Birkner Zolikát kinevezni a Pálinkás József helyére, felkészül Megadja Gábor.

2. Az alapkutatásra túlságosan KEVESET költ a magyar állam.Mégegyszer KEVESET, nem túl sokat, KEVESET. Ott van a diasorozaton.

Szabadalmak, közvetlen módon, nem keletkeznek, nem keletkezhetnek, alapkutatásból. Igen, innováció sem keletkezik alapkutatásból. És hátúszásvilágcsúcs sem
. Ha valamit publikálnak, abból nem lehet szabadalom. Az egy másik világ. És bizony a komoly alkalmazott kutatással foglalkozó intézmények esetében, mint a mostanában emlegetett UCLA és a Max Planck is JELENTÉKTELEN a szabadalmi bevételek aránya. Tudtommal George Grünernek, Palkovics amerikai-magyar tanácsadójának amerikai professzorok hívták fel a figyelmét, hogy, finoman szólva, nem egészen okos dolgokat nyilatkozott az újfasiszta Mandinernek a szabadalmakról. A magyar alapkutatás egészen jelentéktelen része a teljes K+F-nek, ha esetleg nem tűnt volna fel.

Orbán tönkre akarja tenni a független magyar tudományt, el akarja üldözni Magyarország legtehetségesebb kutatóit és el akarja rabolni az MTA tulajdonát. Ez a Király annyira meztelen, annyira egy szál faszban áll, hogy még egy olyan terebélyes fügefalevél, mint a Palkovics László sem tudja eltakarni.

Teljes mértékben egyetértek Pálinkás Józseffel, a magyar értelmiség jelentős része becsicskult. És nem érdekel, hogy Pálinkásnak mi volt a véleménye évekkel ezelőtt a Ságvári Endréről, kurvára nem érdekelnek ezek a pitiánerségek, amikor amúgy éppen arról akar meggyőzni a Heller Ági néni, hogy exnácikra szavazzak. Persze nem érdekel a Jobbik sem, az érdekel, hogy pszichopaták éppen kivégzik a magyar tudományt. Világos?

IZRAELBEN NEM LEHET ORBÁN ILLIBERÁLIS FASISZTÁIVAL PARÁDÉZNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.02.18.


"A V4 csúcstalálkozó a lengyelek miatt marad el, de a Szabadság téri emlékművel és a holokausztrelativizáló alaptörvénnyel Orbánt sem lenne szabad beengedni Jeruzsálembe, különösen azzal a képmutató szöveggel, amellyel a Horthy-utód Orbán mentegeti a magyar állam felelősségét, hogy a magyarok “nem védték meg” zsidó honfitársaikat. Nemhogy nem védték meg, hanem ők maguk küldték haláltáborba a “zsidó honfitársaikat”. Ez nem szembenézés, hanem az áldozatok emlékének meggyalázása. A szlovákok és a csehek is náci kollaboránsok voltak"

Óriási bukással végződött, még mielőtt elkezdődött volna, a Jeruzsálembe tervezett V4-es (Vérszívó Négyek) csúcstalálkozó. Mindez így természetes, és nagyon helyes, mert valóban nincs semmi keresni valójuk Jeruzsálemben azoknak az országoknak, amelyek nemcsak együttműködtek a nácikkal a holokauszt idején, hanem ezzel a tettükkel soha nem néztek szembe. A felelősségüket nem ismerték el, és a holokausztban való részességüket relatívizálják. Ezen a tényen semmit nem segít az a gyalázat, hogy Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu az illiberális fasisztákhoz csatlakozott

A posztkommunista volt szocialista országok, amelyek az Európai Unió vérszívóiként (lásd: “Vérszívó Négyek”) odáig szemtelenedtek el, hogy már az Európai Uniót fenyegetik Orbán vezetésével az illiberális fasiszta rendszereikkel, adósak Izrael, a világ zsidósága és saját népük felé is a beismeréssel és a bocsánatkéréssel. Ezt nemcsak a legendásan antiszemita lengyelek, de a magyar keresztényfasiszták sem tették meg soha, beleértve Orbán Viktor antiszemita és náci ideológiára épülő illiberális rendszerét. Az illiberalizmus önmagában nem más, mint kódolt antiszemitizmus. Orbán náci propagandát folytat nemcsak Soros György ellen, de az egész liberális demokratikus világgal szemben. A zsidóknak tulajdonított felvilágosodással, liberalizmussal, jogállami demokráciával szemben határozza meg antiszemita és illiberális rendszerét. Orbán egy náci. Ezt mértékadó publicisták is leírták már.

Sajnálatos, hogy az izraeli Benjamin Netanjahu ugyancsak az illiberális, fasiszta állammodell híveként szemet hunyt az orbáni antiszemita rendszer fölött, mindössze Varsóban jegyezte meg, hogy “a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”. Netanjahu naiv módon azt képzelte, hogy a “keresztény (értsd: nem zsidó, katolikus) Lengyelország” majd legalább a magyarokhoz hasonló kódolt és sunyi antiszemita szöveggel igyekszik mentegetni magát, de nem így történt. Mateusz Morawiecki szívéből és a legtöbb katolikus lengyel teljes egyetértésével visszautasította a lengyel antiszemitizmus vádját. Annak ellenére, hogy mindenki ismeri a mondást, miszerint a lengyel antiszemitizmus olyan erős, hogy ahhoz zsidókra sincs szükség. Lengyel zsidó nincs, lengyel antiszemitizmus van. Nemrég pedig törvényt fogadtak el, amelyben megbüntetik azokat, akik a holokausztban való lengyel részvételt szóvá merik tenni. Sőt, egy “polokauszt múzeumot” is létrehoznának a holokauszt idején meggyilkolt lengyel áldozatok emlékére. A lengyelek egy “a” betűvel trükköznek: nem “a” lengyelek, csak lengyelek segítették a nácikat. Ezzel azokat a lengyeleket is védik, akik ezt elkövették...

MELYIK ÉRTELMISÉGBEN TETSZETT CSALÓDNI, PÁLINKÁS ÚR?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.02.19.


Nem lepődtem meg azon, hogy Pálinkás József csalódott a magyar értelmiségben. Először is azért nem, mert nem tudom értelmezni ezt a csoportot. Ki tartozik a magyar értelmiségbe oly módon, hogy bennük a Magyar Tudományos Akadémia régebbi elnöke villámcsapásként csalódott? Főleg oly módon, hogy egészen a közelmúltig maga is nagy erőkkel, különösebb lelkifurdalás nélkül tolta Orbán Viktor uniós pénzekkel, hazai forrásokkal, a jövő esélyével, a fejlődés lehetőségével, egy ország demokratikus átalakulásának reményével púposan megpakolt talicskáját.

Érdekes rácsodálkozni ezekre az Ürge-Vorsatz Diana-szindrómás emberekre, akiknek meglenne, eddig is meglett volna a lehetőségük arra, hogy sokkal jobban átlássák a rezsim veszélyeit mint egy saját nyomorába és kilátástalanságába falazott közmunkás és szót emeljenek ellene, de eszük ágában sem volt. Amikor még nem a személyes érdekeiket sértette az elszabadult hajóágyú pusztítása, akkor semmi baj nem volt ezzel, sőt, büszkén mesélgettek arról, hogy nem dolguk politizálni. Most meg hirtelen dolguk lett, nem is kell hozzá semmi más, minthogy a csecse irodájuk ajtaját is berúgja az a trágyás bakancs, amelyik eddig is ott taposott mások nyakán. Ez a kulcs. A mások. Az nem baj, csak az, amikor szembesül vele az ember, hogy ő lett a mások. Akkor már megy az óbégatás. És a szardobálás. Úgy tűnik, ez nem proli műfaj, lehet vígan csinálni mindenféle tudományos fokozatok büszke tulajdonosaként is.

Pálinkás József csalódott az értelmiségben. Tessék mondani, melyik értelmiségben? Sorolok néhány nevet, jó? Ángyán József, Esterházy Péter, Bródy János, Alföldi Róbert, Parti Nagy Lajos, Heller Ágnes és hosszasan lehetne sorolni a közismert, általánosságban értelmiséginek tekintett emberek neveit. Olyan ismert emberek neveit, akik mertek és mernek megszólalni akkor is, amikor ezzel a személyes karrierjüket kockáztatják, amikor a propagandagépezet napi mocskolódásának teszik ki magukat. A Magyar Tudományos Akadémia tagjai és az ő volt elnökük ostobább, vagy gyávább, mint akiket felsoroltam és akiket nem soroltam fel?

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai és az ő volt elnökük ostobább, vagy gyávább, mint Sándor Mária, vagy mint az a sokszázezer ember, aki ki mer menni az utcára tüntetni, aki elég bátor szembefordulni a tulajdon személyes érdekei ellenére is a hatalommal? Pedagógusokról, darukezelőkről, bolti pénztárosokról, gyógyszerészekről, kőművesekről beszélek. A Magyar Tudományos Akadémia tagjai és az ő volt elnökük ostobább, vagy gyávább azoknál az embereknél, akik hosszú évek óta látják, hogy mi zajlik ebben az országban és igyekeznek tenni ellene a maguk lehetőségei szerint?

Miféle pökhendi és főleg indokolatlan felsőbbrendűséget vélek kihallani Pálinkás úr szavaiból? Ő csalódott? Ó, de sajnálom, de tényleg! Elhiszem, csak éppen rosszul sikerült megfogalmaznia a dolgot, vagy rossz irányba célzott vele. Ő nem csalódhatott az értelmiségben, ugyanis rengetegen felismerték már régen a bajt és próbálnak is tenni ellene. Pálinkás úr egyetlen emberben csalódhatott. Önmagában. Minden egyes, a tudomány és a szellem háta mögött a saját pecsenyéjét sütögető, kizárólag a saját szaros érdekeit féltő, a társadalom egészét megvető és lenéző értelmiségi nyugodtan nézzen bele a tükörbe és bátran köpje le saját magát. Ne másokat, ha kérhetem. Önmagát...

KUBATOV GÁBOR LETT A BOTKA ELLENI HÁBORÚ FŐPARANCSNOKA

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.02.19.


A Fidesz nagyágyút küldött a szegedi harctérre. Kubatov Gábor pártigazgató-alelnöknek személyesen kellett kézbe vennie a helyi pártszervezet ügyeit, miután a szegediek a korábbi ígéreteik ellenére képtelenek voltak előrukkolni egy ősszel Botka László ellen eséllyel bevethető polgármesterjelölttel.

Arról már hosszabb ideje hallani lehetett, hogy Kubatov stábja bekapcsolódott a városi Fidesz újjászervezésébe és felpörgetésébe. Sokan a Budapestről leküldött tanácsadócsapat tevékenységének tulajdonították a szegedi pártelnök lecserélését is, de a jelek szerint a távirányításos pártszervezés nem érte el a kívánt eredményt.

A 24.hu információja szerint Kubatov mintegy három hónapja jár le rendszeresen Szegedre.

Hetente egyszer, szombatonként Kubatov irányítja a városi Fidesz stábülését, ahol a 6-8 legfontosabb helyi pártembernek kell beszámolnia az aktuális feladatok elvégzéséről.

Sok jel mutat arra, hogy az Orbán Viktor vezette kormánypárt kiemelt célként tűzte ki maga elé az utolsó ellenzéki vezetésű nagyváros bevételét az októberi önkormányzati választáson.

A várost 2002 óta irányító Botka megbuktatására már tavaly nagy erőket és nagy összegeket csoportosítottak a városba. A helyi Fidesz-média szervezésére külön csapat érkezett Budapestről, amelyben többek között Kobza Miklós, Orbán korábbi fotósa és az MTVA volt sajtófőnöke kapott bizonyítási lehetőséget.

A szegedi Fidesz-kommandó számára azonban komoly kihívást jelent, hogy a Botka-ellenes kampány egyelőre szinte kizárólag a Szeviép-ügyben elhangzott vádak ismételgetéséből áll. A szegedi építőcég csődjével kapcsolatban a magyar politika egyedülálló kalandora, a korábban az MSZP-ben és a DK-ban is megforduló Szabó Bálint dobott be olyan állításokat, amelyekkel az egész ügyet megpróbálta Botka és a szocialisták nyakába varrni. A Szabó állításaira építő kormánymédia azonban időközben többször megbukott a bíróságon, mert nem tudta igazolni a vádak valóságtartalmát. Mostanra ráadásul az eddig sztárolt Szabó Bálint is összebalhézott a helyi Fidesszel. A konfliktus súlyosságát jelzi, hogy az Origón jelentették be, hogy Szabót éppen a Botka ellen használt Szeviép-ügyben végzett tevékenysége miatt feljelentették a Nemzeti Nyomozó Irodánál, azért, mert mindent szabálytalanul csinált, és mert 10 százalékos sikerdíjat tett zsebre a csődben kifizetetlenül maradt vállalkozónak juttatott állami kártérítésből.

Nagy kihívás a megfelelő fideszes induló megtalálása. Botka az elmúlt négy önkormányzati választáson egyaránt 50 százalék feletti eredményt ért el a polgármester-választáson, noha a 2002-es, MSZP-s tarolással végződő voksolást kivéve mindannyiszor egy országosan vert helyzetben lévő párt jelöltjeként indult (2006-ban az önkormányzati választás két héttel követte az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését és a tévészékház ostromát, 2010-ben és 2014-ben pedig a Fidesz már szinte mindent vitt az önkormányzati választáson). Árulkodó az is, hogy a négy helyhatósági választáson négy különböző jobboldali jelölt próbálkozott Botka ellen, egyformán sikertelenül...

ITT OLVASHATÓ

NYAKUNKON A HARD BREXIT - KEZDJÜNK EL RETTEGNI A BANKI KATASZTRÓFÁTÓL?

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2019.02.19. 


Bő egy hónap múlva kilép az Egyesült Királyság az Európai Unióból és egyelőre nagyon úgy tűnik, Brüsszel és London nem fognak tudni megállapodni a Brexit menetéről. A brit és EU-s pénzügyi felügyeleti szervek viszont már több dologról is megegyeztek, így az EU-s pénzügyi intézmények valószínűleg továbbra is hozzáférhetnek majd a londoni pénzügyi infrastruktúrához, a bankok pedig elkezdték átköltöztetni központjaikat az EU-n belülre, úgyhogy az átmenetből valószínűleg semmit nem fognak érezni az ügyfelek. Ahhoz képest, hogy 2016-ban még valóságos Brexit-apokalipszist vizionáltak a brit pénzügyi szektorra nézve az elemzők, melynek részét képzik több tízezres leépítések, brutális tőkeemelések, bevételkiesés és köddé vált szerződések, most úgy néz ki - rövidtávon legalábbis - elmarad a katasztrófa a pénzügyi szektorban

Március 29-én sor kerül a britek kilépésére az Európai Unióból és a mai napig nem született ratifikált a Brexit menetéről megállapodás Brüsszel és az Egyesült Királyság közt. Bár felmerült annak gondolata, hogy a Brexitet halasztják, jelenleg úgy néz ki, hogy a "hard Brexit" forgatókönyve valósul meg március végén, vagyis a britek egyszerűen "kiszakadnak" az unióból és így az Európai Gazdasági Térségből (EGT).

Bajban a pénzügyi szektor?

Ha a megállapodás nélküli forgatókönyv valósul meg, a szigetországban bejegyzett pénzügyi intézmények elvesztik úgynevezett útlevelezési jogukat, melynek köszönhetően eddig brit székhellyel bármely EU-s országban szolgáltathattak. Ez nemcsak a brit cégeknek kedvezett, számos amerikai, japán, kontinentális európai és kínai pénzintézet is Londonban hozta létre székhelyét, hogy a helyi, támogató infrastruktúra mellett az útlevelezésből is hasznot szerezhessenek.

A brit Financial Conduct Authority 2017-es adatai szerint a Brexit előtt 5500 pénzügyi intézmény használja az Egyesült Királyságban az útlevelezés előnyeit, 2016-ban 61 milliárd fontnyi pénzügyi szolgáltatást exportáltak, a volumen 44%-a EU-tagországokat célzott. A brit pénzügyi szektor az ország GDP-jének 6,5%-át teszi ki, 1,1 millió embernek ad munkát...

"A MAGYAR ORVOS SOKSZOR ROSSZABBUL NÉZ KI, MINT A BETEG"

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.02.19.


Nem fogjuk tudni megállítani az orvosok elvándorlását, és nem a több pénz a megoldás az orvosként egészségfejlesztésre szakosodott Márky Ádám szerint. A magyar egészségügyet kiélezett evolúciós szintérnek nevezte, ahol a magánellátást megfizetni képes gazdagok jobb túlélési eséllyel indulnak, de pont azt tudatosítaná, hogy ez közös ügy, mert mindenkit ugyanabba a mentőbe tesznek, ha baj van. Ingyenes képzést hirdet orvostanhallgatóknak, mert rajtuk keresztül nálunk is adaptálhatónak tartja az amerikai egészségfejlesztési modellt, amiben az orvos jólléte is fontos.

hvg.hu: Óriási a kontraszt: nagy cégeknek tart egészségfejlesztő tréningeket, közben továbbra is visszajár 24 órás műszakokra a mentőszolgálathoz. Miért kell, mire tanít ez a kettősség?

Márky Ádám: Hat évig mentőztem az egyetem mellett, azért mentem vissza, mert jó a közösség és nem árt kapcsolódni a magyar realitáshoz. Olyan Nógrád megyei mélyszegény falvakba vonulunk, ahol nincs is orvos. A főtevékenységemmel, az egészségfejlesztéssel pedig azt próbálom elérni, hogy maga a gondolkodás változzon meg az egészségünkkel kapcsolatban: stratégiailag gondolkodjunk róla, mint magánember, mint cég, mint társadalom. Ez a culture of health modell, vagyis a tudatos egészség kultúrájának alapkoncepciója, és az Amerikai Életmód Orvostani Társaság fő célkitűzése. Kint jelenleg ez az egyik legdinamikusabban fejlődő terület, az egész célja, hogy „vigyük vissza az egészséget az egészségügybe”.

hvg.hu: Ami jól hangzik, de sok olvasónak ezen a ponton reflexszerűen az ugrik be, hogy ’ja, az USA az nagyon más mint a magyar valóság'.

M. Á.: Pedig ezen a téren az Egyesült Államok és Magyarország közt sok hasonlóság van, például az OECD-országok közül ők vezetik az elhízottsági listát, de ott vagyunk mögöttük a 4. helyen. Más mutatókban meg is előzzük őket, így a szív- és érrendszeri betegségek halálozási aránya nálunk magasabb. Mert közös, hogy a fő ok a helytelen életmód, de ugyanúgy igaz a társadalom elöregedése, és az, hogy ezért folyamatosan nő az egy orvosra jutó betegek száma. A fejlett gyógyszereknek és eljárásoknak köszönhetően kitolódott az élettartam, csakhogy ez nem egészséget jelent, hanem azt, hogy tovább élünk betegen. Az is hasonló, hogy az orvosok ott is hamar kiégnek, pedig az amerikai orvosok a legjobban kereső réteg a Forbes szerint...

MI VAN, HA A TANÁR LEKEVER EGY POFONT, ÉS NEM BŰNÖS

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2019.02.19.


Egy zalai falu általános iskolájában egy 13 éves diák 2017-ben megütött egy másodikos gyereket. A tanár közbeavatkozott, a diák meg akarta ütni, majd megrúgta, mire a tanár lekevert neki egy pofont. A szülők feljelentést tettek, a tanárt néhány nap múlva kirúgták, felettesei nem álltak ki mellette. Egy év múlva a megalázó rendőrségi és bíróság ügy végén jogerősen kimondták, hogy a tanár nem követett el bűncselekményt. Hiába keresi igazát, a tankerület alig akar szóba állni vele. Tanulságos történet arról, hogyan gazdálkodik az emberi erőforrásokkal a mai oktatási rendszer.

A jogi egyetemen azt tanítják, soha nem lehet a dolgokat csak önmagukban nézni. Ha valaki annyit lát, hogy egy ember baltával betöri a szomszéd ajtaját és bemegy a házba, hívhatja a rendőröket betörés miatt. De mi van, ha az az ember azért törte be baltával az ajtót, mert ég a ház, és ki akarja menekíteni a bent rekedteket?

Elsőre nehéz ezt a párhuzamot alkalmazni arra az esetre, ha egy tanár megüti egy diákját, mert kétség nem fér hozzá: a testi fenyítés teljesen elfogadhatatlan az iskolában és bárhol máshol is. Most egy olyan történet következik, ahol egy tanár által lekevert pofonról a bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy az arányos volt, és a tanár nem követett el bűncselekményt...

PRÁGA MÁR KEVERT NÉPESSÉGŰ VÁROS - A CSEH FŐVÁROS ÖSSZEOMLANA A GAZDASÁGI BEVÁNDORLÓK NÉLKÜL

ÁTLÁTSZÓ / DO TOHO
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2019.02.18.


Megduplázódott a külföldiek száma hét év alatt a prágai munkaerőpiacon, az ott dolgozók 28 százaléka már bevándorló hátterű. Csehországban hivatalosan több mint 550 ezer külföldi származású ember él, és a bevándorlásnak köszönhetően évről évre nő az ország lakossága. A gazdasági migránsok a helyi és regionális foglalkoztatás fontos részévé váltak és jelentős hatást gyakorolnak a cseh gazdaságra: csökkentik a munkaerőhiányt. 

„Közép-Európában nem akarunk másokkal élni, saját népességünket akarjuk megőrizni” – írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár január 10-én az Orbán Viktor miniszterelnök által tartott sajtótájékoztató idején a Twitteren. Soltész Miklós KDNP-s politikus a kormány ellentmondásos reakciókat kiváltó családtámogatási programjára érkező kritikák kapcsán a külföldi munkáról nem a munkaerő szabad áramlása jutott eszébe, hanem a „hivatalos emberkereskedelem.”

Magyarország kormányának hivatalos politikai álláspontja nemcsak történelmileg tarthatatlan – régiónkban a múltban is mindig jelentős kevert népességű területek, városok léteztek. Ebben a cikkben a cseh munkaerőpiac aktuális hátterének részletes bemutatásával amellett érvelek, hogy a magyar kormány álláspontja miért áll szemben a valósággal gazdasági téren is.

„A tíz legnépesebb Prágában élő nemzetiségből mind van kollégám a cégben” – mondta az Átlátszónak Norbert, aki egy Budapest melletti településről érkezett a cseh fővárosba dolgozni. Otthon több hónapig nem talált munkát. Prágában egy nemzetközi szállító cég alkalmazottjaként egy évtizede kiválóan megállja a helyét. A magyar fiatalember nem túloz: aki ma munkát vállal Csehország fővárosában, készüljön fel, hogy kollégái többsége külföldi származású lesz. Egy tipikus multinacionális cég irodájában az emberek többsége nem csehül, hanem angolul kommunikál...

ITT OLVASHATÓ

NINCS A CSALÁDBAN FEJENKÉNT 5,5 MILLIÓ? - NAGYON SZÉPEN GYARAPODHATOTT A LAKOSSÁG EGY RÉSZE TAVALÍ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.19.


Minden egyes magyarra fejenként átlagosan 5,5 millió forint pénzügyi megtakarítás jutott 2018 végére – számolta ki az Azénpénzem.hu. A megugró hitelfelvételi kedv ezt az értéket 4,6 millióra apasztja, de alighanem mindnyájan tudjuk, hogy az ilyen kalkuláció csak játék a számokkal. Ezt amúgy a statisztikából is kimutathatjuk.

A háztartások pénzügyi vagyona a friss jegybanki adatok szerint tavaly 4420 milliárd forinttal nőtt. Ez azt jelenti, hogy mindegy egyes magyarnak (a csecsemőket és a hajléktalanokat, rokkantnyugdíjasokat is beleértve) 2018 végére átlagosan 5,5 millió forint volt a pénzügyi megtakarítása. Akinek nincs ennyi tartaléka, az kénytelen tudomásul venni, ő bizony a statisztikát rontó tényezők között szerepel (vagyis: másnak arányosan ennyivel jut több).

Az előző évi számokat érdemes persze a hitelfelvétellel korrigálni, bár a többségre aligha jellemző, hogy jelentős befektetett pénz mellé venne fel kölcsönt. A hitelállomány összesen 378,5 milliárd forintos gyarapodását (2018-ban a lakosság már igazán rákapott a hitelekre) is figyelembe véve egy magyar főre 4,6 millió forintos nettó pénzügyi vagyon jut. (Ebben persze nem szerepel a lakások és egyéb ingatlanok értéke.)...

BÁRCSAK NE KÖLTÖZTÜNK VOLNA HAZA!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Dave
2019.02.19.


Külföldről sok okból lehet hazaköltözni, ezek közül az egyik az, ha az ember a külföldi cégtől elsőre rendkívül jónak tűnő ajánlatot kap. Ez történt Dave-vel is, aki Ausztriában, a magyar határhoz közel kapott németországi anyacégén belül egy lehetőséget. Majd hazaköltöztek

„Mi is növeljük azok táborát, akik hosszabb (6 év) külföldi tartózkodás után hazaköltöztek. Ez azért nem ilyen egyszerű, mert az igazsághoz hozzátartozik, hogy multis átalakulások miatt megszűnt a németországi pozícióm, viszont Ausztriában, a magyar határhoz közel kaptam, cégen belül további lehetôséget.

Első nekifutásra ez jól is hangzik: közelebb kerültünk az otthoni barátainkhoz, családunkhoz, megmaradt a nyugat-európai fizu, nemzetközi munkakörnyezet. Sajnos mi is beleestünk abba a csapdába, hogy egyszerűen a még mindig alacsonyabb ingatlanárak miatt a magyar oldalra költözést választottuk.

Bár ne tettük volna. Bár el sem fogadtam volna az újonnan jövő pozíciót. Tudhattuk volna, hogy keletre költözni egy zsákutca, egy mentális és szociális visszalépés.

Lassan fél éve élünk itthon, de már pár hét után minden porcikánk visszakívánkozott és azon is vagyunk minden erőnkkel, hogy valahogy ez megtörténjen.

De miért is érzünk így?

Felhúzhatnék ide egy hosszú listát, és szerintem azok, akik huzamosabb külföldi lét után hazajönnek, akár csak látogatóba, tudják pontosan, hogy mik ezek a pontok.

Másrészt nem akarok sablonokat puffogtatni, mint a „bemész az áruházba és csúnyán néznek rád az áruházi dolgozók” és társai, hiszen ezeket már előttem mind leírták.

Egy olyan dolgot szeretnék azért kiemelni, ami talán a mi életünkben a legmeghatározóbb negatívum. Egy olyan rezgésszint van alapból az emberekben, ami rendkívül romboló.

A kilátástalanság és az elkeseredettség érzése egy forrongó testbe zárva, ami gyűlöl mindent és mindenkit. Mégis valami fura „kihaénnem” gondolkodás van itthon sok emberben, amire irtó büszkék is.

Mi vagyunk a világ közepe, amit szét is akarunk kürtölni. A kevesebb néha több... miért kell valamit reklámozni, ha annyira jól megy? Mert nem megy jól...

"EGYMÁSRÓL MARNÁK LE A HÚST, HA LENNE" - EGÉSZ CSENYÉTE EGY SZEGREGÁTUM

MAGYAR HANG
Szerző: TOMPOS ÁDÁM
2019.02.18.


Kanyargós úton ereszkedünk le a völgybe, olyan mélyre, hogy még a rádió is elhallgat a kocsiban. Balra széthordott templom romjai, jobbra vízelvezetőbe fagyott pezsgősüveg fogad. Előttünk egy menetrend nélküli buszmegálló, mögöttünk kóbor kutyák. Mindenütt düledező házak, közöttük térdmagasságban áthúzott elektromos vezetékekkel. Víz és gáz egyikbe sincs bevezetve. A boltos az udvaron égeti el a szemetét, füstje szúrós szagú, a szemet is csípi.

A teljes riportot keresse a Magyar Hang 2019. február 15-én megjelent 2019/7. számában!

Csenyétére érkeztünk, amelyről mindezek fényében nehéz elképzelni, hogy – ahogy egész Magyarország – jobban teljesít. Az abaúji településen ugyanis a korábbi évekhez képest csökkent az álláskeresők száma, legalábbis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. A falu 36,81 százalékának nincs munkája, amivel persze Csenyéte még mindig utolsó az országos összehasonlításban, vagyis arányait tekintve itt él a legtöbb munkanélküli.

– Miért, hogyan alakult ez így? – kérdezzük Kóté Róberttől, a csenyétei munkanélküliek egyikétől.

– Talán azért van ez, mert itt munkalehetőség csak a tanácsnál van, de alig három hónapra vesznek fel egy évben, többre nem – így mondja, szó szerint, hogy a tanácsnál. Nem csoda, hogy így fogalmaz, hiszen szerinte „ugyanez volt itt mindig”. Belesünk a férfi háta mögé: az udvarban áll egy sárba ragadt, darabokra szedett Trabant és egy pokrócokkal letakart kerti vécé. Nem nehéz elhinni, hogy tényleg „ugyanez volt itt mindig”...

SUNYI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.02.15.Az Orbán-kormány decemberben arról hozott döntést, hogy a sport-tao (sportra fordítható társasági adó) éves kerete 2019‑ben az előző évihez képest több mint a felére csökken, vagyis 50 milliárd lesz. (A korábbi keretösszeg 113 milliárd volt.) Nem telt el két hónap, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter úgy tájékoztatott, hogy a döntéssel szemben a sport-tao 2019-ben nemhogy a felére csökken, hanem még annál is több lesz, mint amennyi a korábbi legnagyobb keretösszeg volt: 125 milliárd forint.

Mi történhetett nem egészen két hónap alatt? Mi változott, amitől a kormány az eredetileg tervezett 50 milliárd forintot 75 milliárddal megemelte? Mint látható, nem fillérekről van szó, hanem tízmilliárdokról. A tavaly decemberi jelentős csökkentésnek biztosan megvoltak az indokai, gondolom, pontosan olyan megalapozottak, mint a mostani jelentős emelésnek. Ki a felelőse ezeknek az irdatlan eltévelyedéseknek? Ki az, aki aláír egy több tízmilliárdos csökkentést decemberben, majd még el se olvad a hó, már aláírja az ellenkezőjét, egy több tízmilliárdos növelést. Bárki volt is, ha ugyanaz mindkétszer, akkor megállapítható, hogy egyik alkalommal biztosan nem volt tiszta a feje, nem lehetett belátási képessége birtokában.

Gulyás Gergely aztán rámutatott az okokra: Orbán Viktor az ötvenmilliárdos döntés után találkozott a hat látványsportág vezetőivel, a 75 milliárdos emelést pedig azzal indokolta, hogy az 50 milliárd csak infrastrukturális fejlesztésekre elég, miközben működési támogatásra is szükség van. A miniszterelnök ezek szerint nem gondolta volna, hogy azt a rengeteg stadiont, amelyet ész nélkül fölhúztak, működtetni is kell, nézők nélkül valamilyen pénzből fönn kell tartani. A miniszterelnök pedig, mint mindig, amikor áldásos tevékenysége következtében financiális lyuk keletkezik, azonnal az állampolgárok bukszájához nyúl (lásd legújabban: Elios-pályázatok után esedékes 123 milliárdos visszafizetési kötelezettség). Pontosabban, először lekezelő modorban konyhaszínvonalú jogászkodásba fog, mint például akkor, amikor a hír24 újságírójának tao-val kapcsolatos kérdésére azt mondta: „A magyar gazdaságpolitikai gondolkodás régóta küszködik a kommunista örökséggel, amit az Ön okfejtéséből is hallhattunk. Meg kéne érteni, hogy a pénzt a vállalkozók termelik meg, és ők döntenek arról, hova adják a pénzüket. Ez nem közpénz.”

A Székesfehérvári Törvényszék egy 2014-es ítéletében azonban kimondta, hogy a „(...) juttatott támogatás közpénz, és az annak a felhasználására vonatkozó adatokat az alperes kiadni köteles”.

Mit tesz ilyenkor a Fidesz, Orbán meg a kormány tagjai? Ilyenkor a fölsoroltak kötik az ebet a karóhoz. Úgy tesznek, mintha ilyen ítélet nem lenne, továbbra is arról beszélnek, hogy a tao-pénz nem közpénz, és biztos, ami biztos, átvernek a parlamenten egy tao-pénzek titkosítására vonatkozó törvényjavaslatot....


NEM KÉNE AZ OROSZLÁNOK KÖZÉ DOBNI

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLELŐTT
Szerző: Klubrádió
2019.02.18.


Kürty Sándor Széchenyi-díjas üzletember kiállt a médiában etikus hackerként emlegetett fiatal mellett, aki feltörte az egyik mobilszolgáltató rendszerét. A Klubdélelőttnek nyilatkozott arról, mit gondol az ügyről. A műsorban szó volt még tudományról, játékról, lebegésről és egy nagyon sok nyelven beszélő magyar gyökerű világegyetemistáról is.

A Klubdélelőtt február 16-ai adásának témái és vendégei:

– Szigethy Alexander édesanyja norvég, édesapja magyar származású, az egyetemista fiú a svájci Genfben született és nőtt fel, de hibátlanul beszél magyarul. Ja, egyébként tizenhat nyelvet bír, és világpolgár.

– Dr. Kovácsy Zsombor jól ismeri az egészségügy útvesztőit, orvosként, jogászként, menedzsment-szakemberként, sőt néha ő is volt beteg. Vajon mit gondol a hálapénzről, a magánegészségügyről, a betegjogról, a műhibaperekről, az orvoslás jövőjéről?

– Palugyai István, Tudomány, játék, lebegés című könyvében világhírű szakemberekkel, tudósokkal, többek között Teller Edével, David Attenborough-val, Oláh Györggyel, Marx Györggyel készített interjúit olvashatjuk.

– Demeter Nóra amerikai építészdiplomával Kaliforniából települt át Budapestre, számos, a főváros építészeti arculatát meghatározó projektben és urbanisztikai program kidolgozásában vett részt.

– Az ügyészség vádat emelt az ellen a médiában etikus hackerként emlegetett fiatalember ellen, aki egy biztonsági rést kihasználva feltörte az egyik mobilszolgáltató rendszerét. Kürty Sándor Széchenyi-díjas üzletember, aki évtizedek óta foglalkozik informatikai biztonsággal, kiállt a rendszert feltörő hacker mellett. Nem kéne az oroszlánok közé dobni – mondta.

– Tallér Edina író, drámaíró a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál fődíjasa, írásának címe Egy Perccel tovább.

A PETÁRDAEFEKTUS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2019.02.17.


Látszik, hogy az országnak nincs pénzügyminisztere. Igaz évekig pénzügyminisztérium sem volt. Mára van minisztérium, van kinevezett pénzügyminiszter, csak éppen semmi súlya nincsen a kormányban. 

Nincs, mivel a gyakorlatban kormány sincs. Egyetlen ember, a miniszterelnök szava számít. Ezt az állítást messzemenően alátámasztja az évértékelőn meghirdetett 7+1+1 pontból álló választási programcsomagja. A rendszerváltás óta nem volt még olyan miniszterelnök, aki ennyi fedezetlen csekket állított volna ki, hasonlóan a nagy elődhöz, Kádár Jánoshoz, aki például - közérzetjavító intézkedésként - bejelentette az élelmiszerárak csökkentését a hatvanas évék végén. Ő végre is hajtotta, amit ígért. A mai napig emlékeznek az öregek a három hatvanas kenyérre, tejre, a háromforintos „fradi kolbászra”. Orbán Viktor ígérgetni tud, ám az ígéretek beváltására már sok esetben nem kerül sor. Innen ered egyik fullajtárjának elszólása: „ígéret kategóriájában megoldottuk.”

Mostani bejelentései petárdaként röppentek a magasba. Tapsvihar, csodálkozó sikongatások, elismerő bólintások, kéjes nyögdécselések, tágra nyitott szájak és szemek, füttyentgetések kísérik a pályaíveket. A petárdák nem esnek szét. Nem robbannak. Állócsillagok, fekete lyukak az égen. Senki nem tudhatja mit is rejtenek valójában az ígéretek, de jól hangzanak, s elfednek minden aktuális problémát. Mielőtt átnézzük az új közérzetjavító bejelentéseket, két dolgot érdemes végiggondolni: kinek a pénzét osztogatja Orbán? Az adófizetőkét. Mészáros Lőrinc és a többi száz leggazdagabb magyar nem finanszíroz, csak továbbgazdagodik e program által is. Másodszor, hová vezetettek az említett kádári intézkedések? Államcsődhöz! Így hát gaudiumra semmi ok!
...

SUNYI, ELVTELEN EMBEREKNEK NINCSENEK BARÁTAI, SEM SZÖVETSÉGESEI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.02.18.


Midőn nekiálltam püfölni a billentyűzetet, még nem volt világos, hogy Havasi Bertalanka tájékoztatása – miszerint a főnöke a jákobozó propagandisták védőszentje elrepül Benjámin Netanjahu haverja kebelére, a visegrádi országok (V4) és Izrael jeruzsálemi csúcstalálkozójára – azt is magában hordozza-e, hogy Boldogkarácsonyozó Szent Viktor kihagyja a tavaszi parlamenti ülésszak nyitónapját, vagy sem nem. Aztán meghánytam-vetettem magamban a mondanivalómat, és máris megszületett a megfejtés a dilemmámra. Európa koronázatlan migránsverője és szaporodásügyi állócsillaga bátran megfutamodott az ellenzéki képviselők mára belengetett, látványosnak ígért parlamenti akciója elől, és önmaga takonygerincéhez hűen meghagyta a harcos droidtársainak az örömöt: szarjanak rá ők az ellenség fejére. A rajongói etetése céljából posztolt facebookos tartalommal üzent a derék ember, méghozzá a repülőgép ajtajából (azért az a golyóálló lépcsőfeljáró nem gyenge): fontosabb dolgai vannak neki annál, mint hogy a már régen kinőtt magyar parlamentben szembenézzen a halálos ellenségnek kikiáltott politikai ellenfeleivel.

Ebben a világon semmi hírértékű nincs, bár azért sajnálom Gergő kollégát, amiért tegnap esti cikkébe foglalt végtelen optimizmusával szembejött a valóság: minden ellenkező előjelű várakozással ellentétben az önjelölt világpolitikai tényező legkisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy a ma kezdődött a parlamenti ülésszakot megtisztelje a jelenlétével.

Zárójel, értse mindenki jól: tisztában vagyok azzal, hogy nem szabad senkit bírálni, aki Orbánnal szemben pozícionálja magát, de azért amikor belengették a mai látványos parlamenti akciót, vajon nem tudta senki azon az Istentől megáldott ellenzéki térfélen, hogy mikor lesz ez a V4-es összeborulás Izraelben? Mert ha nem tudták, az is elég aggasztó, ha viszont tudták, és mégis abban reménykedtek, hogy majd a főmenekülő ezúttal kedélyesen asszisztálni fog a műsorukhoz, akkor meg azért borzasztó ez a mellényúlás. Igen, én is tudom, hogy a formális találkozóra csak holnap kerül sor és Jeruzsálem nem egy 16 órás repülőútnyi távolságra van (3-4 óra legfeljebb), de ez az ember olyannyira kiszámíthatóan nem tud hibázni, amikor az ellenzék szopatásáról van szó, hogy szerintem nem lett volna baj számolni azzal, hogy Orbán megint lelövi a poént...

RADIKÁLIS KORMÁNYZATI LÉPÉSEKRE RADIKÁLIS VÁLASZOK KELLENEK

MÉRCE
Szerző: LEHOTAI ORSOLYA
2019.02.18.


Szja-mentesség négy gyerekért, családi autó, középosztályi fogyasztás a rasszista és szexista rendszerkonformitásért cserébe. Ez a régi-új üzenet, amire megint felkapjuk a fejünket, meg a világ is. Utóbbi ideig-óráig egy-egy felületes orbánozás erejéig, majd újabb sztori, újabb ámuldozás felé fordul.

Az ellenzék meg vagy ideológiátlanul matekozgat, vagy a morális aggodalmait ismételgetve diktátorozik a sajtóban, és „Európáért” sápítozik. Kétségtelenül kevésbé idő- és energiaigényes, mint alapjaiban felforgatni a rendszert és organikusan kitermelni azt a politikailag aktív és megalkuvásmentesen egalitárius többséget, ami valóban hitelesen és nem elitista módon képes újfajta, egyenlőbb és igazságosabb politikai kötéseket megalkotni. Ami tényleg ki akar lépni a hegemón vidékizésből és polgári virtuskodásból, amit a politikacsinálás egyetlen lehetséges módjának képzelnek.

Orbán kirekesztő rendszerét nem a jogi-intézményi kritikák és nem is az európai „integráció” és „felzárkózás” fetisizálása fogja megdönteni. Politikai megfontolásokból azon siránkozni a jelenlegi ellenzéki politikusoknak, hogy a fiatalok elhagyják az országot, téves kiindulópont. Több röghöz kötő tényezője van ma Magyarországon az emberek többségének, mint azt a jelenlegi ellenzék gondolja, a legtöbben egyáltalán nem mobilak. Elsősorban pont ez mutatja, hogy a jelenlegi Orbán-ellenes hangok nincsenek tisztában a társadalom nagy részének valóságával, korlátozott lehetőségeivel.

Azon poénkodni például, hogy mennyire béna az, hogy kétszer kéthetes külföldi tanfolyamra mehetnek a diákok, azt mutatja, hogy a politikai és társadalmi elit egyáltalán nincsen azzal tisztában, hogy sok gyereknek és a szüleiknek önmagában hatalmas lehetőség, hogy nyolc hétből kettőt nem otthon, a négy fal között unatkozva tölthetne el a gyerek a nyári szünetben.

Nyilván nem ennyi idő alatt fognak megtanulni angolul, de eegy ilyen élmény mentálisan és a rezsimhez való viszony szempontjából sokat számíthat azoknak, akik egy külföldi útról amúgy csak álmodni tudnának. Ezt azok nem tudhatják, akik nyaranta táborokba küldik a gyerekeiket, meg külföldre drága nyelvtanfolyamokra...

AZ ORBÁN-KORMÁNY EGY ALAPÍTVÁNYON KERESZTÜL TENNÉ RÁ A KEZÉT AZ MTA VAGYONÁRA, AZ AKADÉMIAI MUNKATÁRSAKTÓL ELVENNÉK A KÖZALKALMAZOTTI STÁTUSZT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ VERONIKA
2019.02.18.


Február 13-án összeült az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia képviselete, ahol a minisztérium delegációja felvázolta, hogy az MTA kutatóhálózatát és vagyonát elvennék az intézménytől, és azt egy alapítványba szerveznék ki. Szerkesztőségünk birtokába jutott a jegyzőkönyv. 

Ebből az derül ki, hogy a minisztérium tervei szerint a Corvinus Egyetem mintájára egy alapítványba szervezik át az MTA kutatóhálózatát a vagyonnal együtt, a közalkalmazottak pedig elveszítik jelenlegi közalkalmazotti státuszukat.

A minisztériumot Pavlik Lívia miniszteri biztos, Bogdán Tibor, az Igazságügyi minisztérium főtanácsadója és a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda munkatársa, illetve Czermann János, a Gál és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa képviselte. Az MTA Elnökségéről Török Ádám főtitkár tárgyalt.

Egy nappal korábban akadémiai dolgozók élőláncot alkotva tiltakoztak az MTA szétszabdalása ellen. Az MTA elnöksége aznap döntötte el, hogy csak akkor pályáznak a kutatóintézetek a Palkovics László vezette ITM által előírt témakiírásokra, ha a minisztérium írásos garanciát ad Lovász Lászlóéknak, hogy az MTA megkapja a törvényben garantált, jelenleg visszatartott alaptámogatását. Amint azt portálunk elsőként megírta, Palkovics László a Professzorok Batthyány Körén keresztül megüzente Lovász Lászlónak, hogy elkötelezett az MTA átalakítását illetően, és a kutatóhálózatot elveszi az MTA-tól. A PBK később egy kompromisszumos megoldásként ajánlotta, hogy a kutatóintézeteket egy alapítványba szervezzék, ezzel egyben tartható lenne a hálózat. Vagyis az MTA mindenképpen elveszítené a kutatóintézeteket, és vagyona nagy részét...

A NÁCIK MÁR A FIDESZBEN VANNAK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.02.19.


A nagyközönség talán nem is vette észre, de a politológusok, elemzők és az újságírók már egy ideje tudják, hogy nem a Jobbik, hanem a Fidesz a leginkább szélsőséges magyarországi párt. A Fidesz, amely annak idején kiengedte a szellemet a palackból, és útjára engedte a Jobbikot, néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy tőlük jobbra már ne legyen élet. Így is történt, s ennek megállapítása nem a Jobbik mosdatása a részünkről: leírtuk már sokszor, és most elmondjuk megint, hogy a Jobbik múltja sok tekintetben vállalhatatlan.

A jelene azonban – főként a Fideszhez viszonyítva - elfogadható. Orbán Viktor pártjában persze igyekeznek őrizni a látszatot, és ezért veszik elő a Jobbik antiszemita, cigányozó, Európai Unió ellenes korábbi megszólalásait és megnyilvánulásait, úgy tálalván ezeket, mintha mostanában történtek volna. S bár mindezek semmit nem vonnak le a Jobbik múltbéli „érdemeiből”, azt is tudni kell, hogy ezen gyomorforgató megnyilvánulások abban az időszakban jellemezték a Jobbikot, amikor még a Fidesz természetes szövetségeseként tekintett rájuk. Akkoriban Orbán Viktor tehetséges, a haza ügye iránt elkötelezett nemzeti érzelmű ifjaknak nevezte a ma a kormányzati kommunikáció által támadott párt tagjait, és sok sikert kívánt a további politikai pályafutásukhoz.

A nyilvánosság szeme előtt, mondjuk így, transzparensen ment végbe a Fidesz és Jobbik helycseréje, ám ezt nem mindenki vette észre. Miközben a Fidesz sajtója sorra szedi elő és tálalja fel a nagyközönségnek a Jobbik vezetőinek és szimpatizánsainak múltbéli bűneit, magát nyugodt erőként állítja be, olyan pártnak, amelynek vezetője számos alkalommal zéró toleranciát hirdetett a az antiszemitizmus ellen...

LYALY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.02.19.


Temetni jöttem Kunhalmit, nem cikizni. Mint mindenki tudja már, látta az eredetit vagy a fonákját, helyesírási hibát vétett a Kunhalmi-Bangóné duó a mentelmi bizottság ülésére menet (folytani, így írták), alkalmat adva arra, hogy kiröhögje őket az internet kegyetlen közönsége. Ezen túl egy adut nyomva az olyan macsók kezébe, mint amilyen Illés képviselő volt annak idején – aki azóta már szintén belecsömöllött a Fideszbe, mint a Pelikán gyerekek a töpörtyűbe -, szóval Illés képviselő azt vágta a saját maga csúcsain Széll képviselő asszony képibe, hogy: “Attól még, hogy ön szép, nem következik, hogy ön okos.” – Ezt mondta betűről betűre.
Ettől, hogy rossz helyre tette azt a nyamvadt elipszilont, még lehetne okos a Kunhalmi-Bangóné duó, hiszen Kassák is útja kezdetén mással tetette át helyesírásba a szövegeit. Ámde ez a mi duónk nem Kassák, és Kassák sem volt az Országgyűlés oktatáspolitikai kérdésekért is felelős Kulturális Bizottságának alelnöke, míg viszont Kunhalmi meg az. És az ilyenekkel szép lassan elveszti a jogát arra, hogy a szenteltvíztől csöpögő Káslert elküldje az anyjába. Eljátssza a jogait apránként, mint Estragon és Valdimir Godot-ra várván. Mert voltaképp erről lenne szó, és nem arról a nyamvadt elipszilonról, mint a lét értelme és eredője.

Persze arról is kicsit, a betűről. Bár mindenki hibázhat lázas sietségében, ám a mi duónk gondosan megtervezte és legyártotta a szöveget, a fess táblácskákat, csodájára jártak sokan, nézték és gratuláltak, hogy ez az, most aztán megkapják a szemetek. És, bár baj, hogy egyik forradalmárnak sem tűnt föl a hiba, s a magyar nyelv, valamint az irodalom hajdani tanáraként persze, hogy vérzik a kicsiny, kajla kis szívem, de mégsem ez a legnagyobb gond. Hanem, hogy ezt forradalomnak képzelik ők ketten, és mind a többi, aki helyeslőleg és jóváhagyólag az útjára bocsátotta őket, és egy sem akadt, aki szólt volna, hogy ennek így semmi értelme...

TRÓCSÁNYI SZERINT A KORMÁNY NEM ISMER KOMPROMISSZUMOT A KORRUPCIÓ ÜGYÉBEN ÉS A PLAFON A HELYÉN MARADT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.19.


- A nacionalizmus csak a civilizáció elpusztítását segíti elő

- Amit az Egyesült Államok Kelet-Európában akar, az könnyen az unió végét jelentheti

- A magyar kormány hathatós munkálkodása nyomán nálunk mostanra már lehetetlenné vált a tisztességes tudományos kutatás 


Yahoo/AP

Az izraeli miniszterelnök ezúttal is védelmébe vette Orbán Viktort, mondván, hogy az támadta Horthyt, sőt ennek kapcsán a magyar politikus ment a legmesszebb. A jelentés hozzáteszi, hogy Orbán is azok közé tartozik, akik érzékeny területre merészkedtek rá az ország 2. világháborús szerepe ügyében, hiszen dicséri az egykori kormányzót és támogatja a Sorsok Házát, noha szakértők azt mondják, hogy múzeum bagatellizálja a kollaboráns magyarok közreműködését. Ezen kívül antiszemita szóképeket vetett be a Soros elleni hadjáratban. Izraeli kollégája szerint azonban antiszemitizmus ma Nyugat-Európában van, de azért a jobboldal a felelős.

Mint ismeretes, a holokauszt körül kirobbant diplomáciai vita meghiúsította Netanjahu tervezett jeruzsálemi csúcstalálkozóját a V4-ek vezetőivel, pedig azt a házigazda mérföldkőnek szánta a négy országhoz fűződő kapcsolatok erősítésében, illetve azoknak a bírálatoknak az elhallgattatására, amelyek kormányát érik nemzetközi fórumokon. A terv odahaza is sok támadásnak van kitéve, az ellenfelek azzal vádolták meg a politikust, hogy olyan nacionalista vezetőkkel áll össze, akik eltorzítják a képet a népirtásról és becsukja a szemét a közép-európai antiszemitizmus láttán is.

New York Times

Netanjahu két éve udvarol a jobboldali, illetve egyre tekintélyelvű rendszereknek Európa középső részén. Ennek érdekében igyekszik kiaknázni azok ellentéteit az EU-val, mivel utóbbi élesen kifogásolja a palesztinokkal szembeni bánásmódot. A politikának meg is lett az eredménye, mert tavaly májusban Magyarország, Csehország és Románia közbelépett, amikor az unió közös nyilatkozatban akarta elítélni az Egyesült Államokat, miután az Jeruzsálembe telepítette át nagykövetségét. A négyeknek is megvan a maguk baja Brüsszellel, ám az ellentétek a migránsválság lecsengése után egyre inkább a demokráciaellenes lépések körül csúcsosodnak ki.

Az Európai Reformközpont nevű elemző intézet vezetője úgy látja, hogy Izrael és a visegrádiak viszonyában erősen jelen van a leplezetlen politikai opportunizmus. Netanjahu azon van, hogy minél több olyan államot állítson maga mellé, aki elégedetlen az EU-val és az külön jó neki, ha ez ingerel más tagállamokat. Orbán Viktort az vezérli, hogy állandóan kifogásolják az antiszemitizmusát, ám ő vissza tud kérdezni, hogy miről beszélnek, amikor az izraeli vezető rábólintott a politikájára. Beleérte azt is, hogy Soros a bűnbak a magyar belpolitikában.

FAZ

Történelmi vakság címmel a kommentár arra figyelmeztet, hogy Netanjahu sokat áldozott a Visegrádi Csoporttal kialakítandó együttműködésre, függetlenül az antiszemita magyar felhangoktól és a revizionizmussal határos lengyel emlékezetpolitikától. Számára az a lényeg, hogy szövetség jöjjön létre olyan államokkal, amelyek megbízhatóan képviselik vonalát Brüsszelben. A lengyelekhez fűződő izraeli barátság fontos az USÁ-nak is, mert Washington hídfőállásnak tekinti a két országot a nyugati civilizáció védelmében, és csak örül, hogy emiatt feszültségek támadnak az EU-n belül. Csakhogy Varsó és Jeruzsálem szövetsége homokra épül, amint azt a mostani vita is alátámasztja. A történelem iránt vak nacionalizmussal éppen hogy nem lehet a civilizációt megmenteni.

Die Welt

Trócsányi László Magyarország következő uniós biztosaként azt sürgeti, hogy az unió ideológiailag legyen semleges, azt pedig ne politikusok, hanem a tények alapján jogászok döntsék el, mennyire felel meg a jogállam követelményeinek egy-egy ország. Az interjúban a miniszter elmondta: azt a megbízást kapta Orbán Viktortól, hogy a Bizottságban majdan egyszerre törekedjen kompromisszumra és a nemzeti érdekek érvényesítésére. Egyben vitatta, hogy az egész EU kétségbe vonná a magyar demokráciát, szerinte ez csupán az EP politikai véleménye. Úgy véli, az ilyen vitákat az állam- és kormányfők helyett az igazságügyi miniszterekre kellene bízni.

A politikus ezúttal is tagadta, hogy a közigazgatási bíróságok veszélyeztetnék az igazságszolgáltatás függetlenségét. De megerősítette, hogy figyelembe kívánják venni ez ügyben a Velencei Bizottság állásfoglalását. Emlékeztetett arra, hogy a magyar gyakorlatra van példa több nyugati államban is, és ha ott megfelel, akkor nem lehet kifogásolni az „új demokráciákban” sem. Szerinte nem lehet kizárni, hogy fontos bírói tisztségek betöltésébe ne játsszon bele a politika. A lényeg az, hogy az illető utána, munkája során önálló legyen. Azzal nem ért egyet, hogy a Főügyészség ne harcolna a korrupció ellen, ez ügyben szorosan együttműködik az OLAF-fal is. Itt nincs kompromisszum. És a maga részéről még sohasem hallott arról, hogy ilyen ügyekben a politika bárkit megvédett volna. Az Elios kapcsán a vádhatóság egyszerűen arra a következtetésre jutott, hogy itt bizony nem történt semmiféle bűncselekmény.

Trócsányi nem gondolja, hogy Magyarországon is meg kellene honosítani a korrupcióellenes ügyészséget, hiszen Romániában annak tevékenységébe beleszólt a titkosszolgálat is. Szerinte a bűnüldözés hatékonyságát rontja, hogy az unió az Eurojust mellett létrehoz egy párhuzamos intézményt, az Európai Ügyészséget. És itt belép a képbe az is – mondja -, hogy burkoltan kiterjesztenék a közösség jogkörét a nemzetállamok rovására. És azt sem írja alá, hogy az Európai Bíróság helyett más testület döntsön a magyar és a lengyel kormány elleni jogállamisági eljárásban...