2021. július 12., hétfő

RÁADÁS: SÉTA RÓMÁBAN (1. RÉSZ)

YOUTUBE
Szerző: BookingHunterTV
2020.02.28.
Video Timeline Links:

00:00 - Venice, Italy Walking Tour Intro 00:39 - Porta del Popolo 01:20 - Santa Maria del Popolo Church 03:59 - People's Square (Piazza del Popolo) 08:57 - Church of Jesus and Mary 15:18 - Spanish Square (Piazza di Spagna) 16:51 - Boat Fountain 17:24 - Spanish Steps 18:13 - Trinita dei Monti Church 22:40 - Sant'Andrea delle Fratte 28:11 - Trevi Fountain 35:59 - Marcus Aurelius Column 38:04 - Obelisk of Montecitorio 43:02 - Pantheon 51:31 - St. Louis of the French Church 54:06 - Piazza Navona 1:08:09 - St. Angelo Bridge 1:10:52 - Castel Sant'Angelo 1:18:45 - St. Peter's Square 1:20:35 - Vatican Obelisk 1:21:57 - St. Peter's Basilica 1:28:07 - Church of the Holy Spirit

RÁADÁS: SÉTA RÓMÁBAN (2. RÉSZ)

YOUTUBE
Szerző: BookingHunterTV
2020.02.28.Video Timeline Links:
00:00 - Rome, Italy Walking Tour Intro 00:55 - Santa Maria in Campitelli 04:14 - Theatre of Marcellus 08:27 - Fabricius' Bridge and Tiber Island 11:25 - Cestius' Bridge 14:32 - Palatino Bridge 22:44 - Circus Maximus 23:57 - Square of the Mouth of Truth 25:58 - Sacred Area of Sant'Omobono 30:51 - Capitoline Hill 32:16 - Senatorial Palace 33:52 - Roman Forum Viewpoint 39:26 - Altar of the Fatherland 43:09 - Trajan's Column 43:58 - Trajan's Forum 45:12 - Trajan's Market 47:44 - Forum of Caesar 50:24 - Septimius Severus Arch 51:02 - Santi Luca e Martina 51:22 - Roman Forum 52:34 - Mamertine Prison 1:00:21 - Saints Cosmas and Damian Church 1:08:26 - Colosseum 1:10:39 - Arch of Constantine

ELŐBB LEFAGYOTT A RENDSZER, MAJD 14 PERC ALATT ELFOGYOTT A KISVÁLLALKOZÓKNAK SZÓLÓ, 100 MILLIÁRDOS PÁLYÁZAT

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.07.12.


A kormány szívesen kommunikál arról, hogy segíti a hazai kisvállalkozásokat. Ha egy pályázat sikeres, akkor még népszerűséget, akár szavazatokat is hozhat. Ám hétfőn inkább csak felbosszantotta a GINOP-pályázat a pályázók tömegeit.


2021. július 12-én a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) nagy napra készültek. Hosszú idő után végre komoly forrásra lehetett pályázni. Ezen a napon nyílt meg a kkv-k digitális fejlődését segítő kormányzati pályázat. A 3-4 hónapja reklámozott, első körében is 100 milliárd forint keretösszegű Ginop 1.2.1-21, vagyis a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázata, de az Elektronikus Pályázói Tájékoztató Felületet (EPTK) akadozott, majd végül összesen 14 percig volt nyitva, addig is köhögött, lefagyott, majd jött az üzenet:

Felhívjuk figyelmét, hogy jelen támogatási felhívás 2021. 07. 12. 08:14:27 időponttól felfüggesztett állapotban van, ezért nincs lehetőség a támogatási kérelem benyújtására.”...


HIVATALOS: CSÚSZIK A MAGYAR HELYREÁLLÍTÁSI TERV UNIÓS ELFOGADÁSA

HVG / EUROLÓGUS BLOG
Szerző. Eurológus
2021.07.12.


Az Európai Bizottság meghosszabbította a magyar nemzeti helyreállítási terv értékelésének határidejét. Az erről szóló jogszabály szerint az értékelésre két hónapja van a brüsszeli testületnek, ez hétfőn éjfélkor lejár.


A Bizottság szóvivője, Ariana Podesta déli sajtótájékoztatójukon közölte, hogy a hosszabbításnak nincs konkrét időtartama, ez lehet hetek, vagy napok kérdése is. A részletekről, a döntés okáról nem árultak el többet, visszatérően azt válaszolta a szóvivő, hogy Brüsszel és Budapest szoros kapcsolatban állnak egymással, az egyeztetések pedig folyamatosak.

Az elmúlt napokban több sajtóértesülés is szólt arról, hogy az Európai Bizottság elutasítja a magyar terveket, a pályázati rendszer átláthatatlansága és a korrupciós kockázatok miatt. Ezt hivatalosan nem erősítették meg...

CSEHORSZÁGBAN MOSTANTÓL MINDENKI VISZONYLAG EGYSZERŰEN MEGNÉZHETI, MENNYI LESZ A NYUGDÍJA

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.07.12.


A cseh társadalombiztosító elindította az előzetes nyugdíjkalkulátorának tesztverzióját. A rendszert rögtön le is tesztelték a helyi lapok, és a Seznam Zpravy például azt a címet adta a cikkének, hogy mindenki készüljön fel a legrosszabbra – hiszen sokan várhatóan egy olyan előzetesen kalkulált összeget fognak kapni, amely messze nem fedezi a jelenlegi kiadásukat.

A cseh központi oldalra egy digitális (például a bankok által kibocsátott) azonosítóval lehet bejelentkezni, de néhány alapadatot még 
meg kell adni a számoláshoz.

A nőknek például meg kell adniuk a gyermekeik születési adatait, ami a lap szerint azért elég bosszantó, mert pont ezt kellene a leginkább tudnia annak a hivatalnak, amely a születés utáni juttatásokat is intézi. Hasonlóan nincs összehangolva a rendszer a felnőttkori tanulmányi időkkel (felső- vagy akár középfokú felnőttképzés) és a katonai szolgálati időkkel sem, ezeket szintén be kell írni annak, aki számolni szeretne.

Ha azonban ezeken a gátakon átjut valaki, akkor rögtön megtudhatja, hogy pontosan mikor mehet nyugdíjba (vagy ha már elérte ezt a korhatárt, akkor itt megerősítést kaphat róla), és a leginkább keresett adatot, a várható nyugdíj összegét is azonnal kidobja a rendszer...

ÍME, ÚJABB SZÉP PÉLDÁJA ANNAK, HOGYAN NÉZI LE EZ A KORMÁNY A MAGYAROKAT, MIKÉNT KEZELI SAJÁT HŰBÉRBIRTOKAKÉNT EZT AZ ORSZÁGOT...

FACEBOOK
Szerző: KARÁCSONY GERGELY
2021.07.12.


ÍME, ÚJABB SZÉP PÉLDÁJA ANNAK, HOGYAN NÉZI LE EZ A KORMÁNY A MAGYAROKAT, MIKÉNT KEZELI SAJÁT HŰBÉRBIRTOKAKÉNT EZT AZ ORSZÁGOT, HOGYAN SZOLGÁLJA KI LAKÁJLELKÜLETTEL A KÍNAI ÉRDEKEKET A MAGYAR CSALÁDOK TERHÉRE ÉS KÁRÁRA.

Pedig a kérdéseim nem voltak bonyolultak. Éltem a jogommal, mint bármely magyar állampolgár megteheti, és közérdekű adatigénylés formájában kikértem azokat a kormányzati anyagokat, amelyek alapján az Orbán-kormány Diákváros helyett kínai kommunista egyetemet akar építeni Budapesten. Arra voltam – lettem volna – kíváncsi, alighanem sokadmagammal, milyen alapon akar az Orbán-kormány 540 milliárd forintos hitelt felvenni Kínától, milyen alapon akarja eladósítani még az unokáinkat, milyen alapon terhel meg minden egyes magyar háztartást mintegy 200 ezer forinttal, milyen alapon gondolja helyesnek, hogy a vidéki magyar fiatalok boldogulását szolgáló Diákváros helyett kínai kommunista egyetem épüljön kínai hitelből, kínai vállalatokkal, Kína és nem Magyarország érdekében.

A képeken az látható, milyen preparált dokumentumokat kaptam hosszú halogatás után a kormánytól. A letakart részeket a magyarok orrára nem akarják kötni, a kínaiak viszont nyilvánvalóan ismerik a részleteket.
Suttyomban akarják eladósítani az országot, titokban akarják szolgálni a magyar fiatalok helyett a kínai befolyást. Világos, hogy ez így nem maradhat. Hogy Diákváros legyen, vagy kínai kommunista egyetem legyen, arról népszavazásnak kell döntenie, mivel ez nem csak Budapest ügye, ezért országos népszavazás kell. És az is természetes, hogy a kormányváltás után minden letakart részt nyilvánosságra hozunk, feltárjuk ennek a káros és bűnös biznisznek minden elemét, miként azt is, milyen egyéb üzletekkel szolgálja ki az Orbán-kormány Kínát.

ÉS A TE GYEREKED KI FOGJA TANÍTANI? - KÖZELEDIK A LEBUTÍTOTT TANÁRKÉPZÉS IDEJE

NÉPSZAVA
Szerző: NEPSZAVA.HU
2021.07.12.


Legalábbis a Tanítanék Mozgalom szerint épp most omlik össze az oktatás.


A kormány az oktatás utolsó tartópillérét is kirúgni készül a pedagógusképzés öncélú átalakításával - panaszolja közleményben Pilz Olivér. A Tanítanék mozgalom meghatározó arca szerint ugyanis a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal legutóbbi ülésén az derült ki, hogy a kormány úgy nyúlna bele a pedagógusképzés tartalmi szabályozásába, hogy az a sem nemzetinek, sem alaptantervnek nem nevezhető (viszont kormány- és NER-kompatibilis) NAT szellemében „készítse” fel a leendő pedagógusokat a munkájukra. 

A pedagógusképzésben részt vevő egyetemek már meg is kapták az ukázt, írja Pilz, hogy a NAT-on és a kerettanterven túlmutató tartalmak csak nagyon indokolt esetben maradhatnak a képzési tervben, s a továbbiakban a cél az lesz, hogy a tanárok a középszintű érettségire legyenek képesek felkészíteni tanítványaikat. 

Azt az ellentmondást, hogy egyetemre bekerülni két éve – épp e kormány újítása értelmében – már csak emelt szintű érettségivel lehet, úgy próbálják feloldani, hogy az emelt szintű érettségire felkészítő tanároknak egy plusz egyéves, nem nappali rendszerű képzésen kell majd részt venniük. 

Ezzel viszont - a szakember értelmezésében - a kormány is belátja, hogy a pedagógus életpályának nevezett kreálmánya megbukott, hiszen nem elég a gyakornok, pedagógus I, pedagógus II, mesterpedagógus minősítés, ezután szükség lesz A és B kategóriás tanárokra is...

SZIJJÁRTÓ EGYÉRTELMŰVÉ TETTE, HOGY NEM A SZURKOLÓK OLDALÁN ÁLL

MAGYAR NARANCS
Szerző: NARANCS.HU
2021.07.12.


A dicsőséges menetelés vége: egy ország csúcsdiplomatája őrjöngő fociultrákért akciózik.


Véget ért a Nagy Torna, de a válogatott produkciója rég a feledés homályába veszett. Noha pár hete még előszeretettel emlegették, hogy a magyar csapat „az Eb legnagyobb meglepetése”, amely az ún. halálcsoporton kívül bárhonnan továbbjutott volna, a folytatás jelentősen árnyalta a képet: csoportellenfeleink mindegyike repült a következő körben, s a cseh, a dán vagy az osztrák válogatott játéka és eredményei mellett pedig a győzelem nélkül, csoportutolsóként kiesett magyar csapat teljesítménye már cseppet sem tűnik akkora szenzációnak.

Még akkor sem, ha a maradék független sajtó is arról zengett ódákat, hogy „Magyarország visszakerült a futballtérképre”, és a kormánypárti propagandisták még azt sem restellték leírni, hogy miután „1-1-re győztünk Franciaország ellen”. S természetesen mindez annak köszönhető, hogy

ha van egy eltökélt, leleményes vezetőnk, aki jól vezeti a seregeinket, a lehetetlennek is vakmerőn nekifeszülünk”.

Ugyanekkor persze a „eltökélt, leleményes vezető” nem mert Németországba utazni, hogy megnézze a sorsdöntő meccset, de a gyávaságot ellensúlyozandó hiszti és toporzékolás Szijjártó Péterre lett bízva.

A külügyminiszter a válogatott müncheni szereplése idején afféle háborús hősként emlegette azokat a hazai futballhuligánokat, akiket a német rendőrség őrizetbe vett – természetesen annak említése nélkül, hogy a letartóztatások pirotechnikai eszközök és kábítószer birtoklása, valamint alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata miatt történtek...


NAGY A BAJ A MAGYAROK EGÉSZSÉGÉVEL - MÉLYEN NYÚLHATNAK A ZSEBÜKBE A GYORSAN GYÓGYULNI VÁGYÓK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.07.12.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent elemzés szerint a magyar lakosság rosszabb állapotban van az elvárhatónál. Egészség nélkül pedig – rögzíti – nincs fenntartható felzárkózás. Kár, hogy ezt nem dörgölik erőteljesebben a kormányzat orra alá.


Az MNB a lakosság egészségi állapotával a 330 javaslatot tartalmazó Versenyképességi programjában és az idén első ízben megjelent Fenntarthatósági jelentésében is foglalkozik. A legutóbb közzétett írás (ez itt található meg) azért született, hogy – mint olvasható benne – képet adjon a magyar lakosság egészségi állapotáról és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáféréséről, illetve hogy azonosítson olyan területeket, amelyeken célzott beavatkozással növekedési tartalékok szabadíthatók fel.

Mint a szerző megállapítja: a magyar lakosság egészségi állapota elmarad az ország gazdasági fejlettsége alapján elvárható szinttől. A születéskor várható élettartam hazánkban 76,5 év volt 2019-ben, ami közel 5 évvel alacsonyabb az Európai Unió átlagánál (81,3 év) és a legalacsonyabb a visegrádi régióban...

TÉZISEK EGY (SZÉLSŐ)JOBB EURÓPÁRÓL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BALÁZS PÉTER
2021.07.09.


...A hét tézis egy másik mesebeli számra redukálható: valójában három lényeges politikai szándék köré csoportosul. Az első két tézisből olvasható ki az általánosabb érvényű alapüzenet: az integráció további fejlődését, kivált az ún. mélyülését sürgősen meg kell állítani. Az első tézis tartalmazza a diagnózist: „Brüsszelben birodalom épül”, a második megadja a választ: a „mind szorosabb unió” célkitűzését az első adandó alkalommal ki kell iktatni az európai uniós szerződésből. Mármost a birodalmi vád könnyen cáfolható: attól, hogy nagy és terjeszkedik, az EU még nem teljesíti a birodalmak számos követelményét. Legfőképpen hiányzik egy mindenkinél erősebb központi hatalom. Az EU centrumát ténylegesen két-három nagy tagállam és az uniós csúcsintézmények képviselik, lépéseikhez azonban mindenkor meg kell szerezniük a tagállamok kritikus tömegének támogatását, mind darabra, mind súlyra. Az alapszerződésben szereplő ún. kettős többség közismerten az országok 55 és a lakosság 65 százalékát köti ki a minősített többség kritériumaként. Egyebekben az EU éppen azokkal az eszközökkel nem rendelkezik, amelyek a birodalmak gerincét alkotják: közös hadsereggel, külügyekkel és pénzügyekkel. Az első kettő a szervezet születésének körülményei miatt teljesen hiányzik. Utólagos pótlásukra történtek ugyan kísérletek, de a nemzeti haderők kezdettől fogva a NATO vezénylete alatt sorakoznak (kivéve a később csatlakozott semlegeseket), a közös külpolitika pedig a kormányközi együttműködés gyerekcipőjében totyog. A pénzügyeket illetően a tagállamok nagy többsége megalkotta és használja az euróövezet monetáris rendszerét, ámde fiskális támasz nélkül, ami egy valódi birodalomban elképzelhetetlen lenne.

A második politikai törekvést a következő négy tézis (3–6.) csokra képviseli: hogyan képzelné Orbán az unió intézményeinek felépítését és működését. Gyorsan kiderül, hogy valójában azokat az uniós szerveket szeretné átformálni, amelyekkel tengelyt akasztott. Az Európai Bizottságot a harmadik tézis megvádolja, hogy „a Soros-hálózatok és az amerikai demokraták irányítják kívülről”, ami – ha igaz lenne – valószínűleg másoknak is feltűnt volna, mindenekelőtt az Európa önállóságán őrködő, befolyásos német–francia párosnak. A Bizottság további bűne Orbán szerint, hogy jelentéseket készít a jogállamiság teljesüléséről, ehhez civil szervezetek véleményére támaszkodik, ahelyett hogy magukat a tagállami kormányokat hagyná szóhoz jutni, hadd minősítsék önmagukat. A negyedik tézis ugyanezt a témát folytatja: a Bizottság „kioktat, fenyeget, kényszerít, büntet” – vagyis teszi a dolgát, őrködik az unió szabályszerű működésén a tagállamok által megszabott módon és eszközökkel. Az ötödik tézis nyilvánvalóan az Európai Bíróságot veszi célba, habár név szerint nem említi, ám az az intézmény, amely a javaslat szerint a tagországok alkotmánybíróságaiból állna össze, az uniós jog értelmezését vonná ki a közösségi szférából és tolná át a belpolitikai meghatározottságú nemzeti alkotmánybíróságok hatáskörébe. A hatodik tézis hasonlóan okoskodik az Európai Parlamentet illetően: közvetlenül választott képviselők helyett a nemzeti parlamentek tagjait kellene ide delegálni, mint hajdanán (1979 előtt). A miniszterelnök téziseinek az intézményi rész a törzsanyaga: az Európai Uniót lefokozná egy klasszikus kormányközi szervezet szintjére. Elképzelése szerint az EU úgy működnék, mint például az Európa Tanács, amelynek Parlamenti Közgyűlésébe a nemzeti képviselők ruccannak át évente négyszer egy-egy hétre.

A harmadik politikai kívánságot a záró hetedik tézis tartalmazza, amely Szerbia felvételét ajánlja. Ez a lépés kívánatos lenne, kivált a vele szomszédos tagállamok szemszögéből, de csak úgy, ha az ország teljesíti az EU belépési követelményeit. Egyébként itt is kilóg a lóláb, mivel semmilyen más tagjelöltet nem említ, holott további nyugat-balkáni országok állnak még sorba, és a keleti szomszédok uniós közeledési kilátásai sem közömbösek Magyarország számára. Ám az üzenet itt csupán arról szól, hogy ha Aleksandar Vučić is ott ülne az uniós kormányfői tanácskozásokon, akkor a lengyel Mateusz Morawiecki és a szlovén Janez Janša mellett még egy barát sorakozna fel Orbán oldalán. Ne felejtsük el hozzátenni, hogy új tag felvételéhez is a tagállamok egyhangú szavazata szükséges, ami Szerbia esetében még messze nem adott.

A szorosan vett intézményi vonatkozásokon túl az Európai Bizottságot kárhoztató negyedik tézis még egy fontos üzenetet adott postára (nem először Orbán szájából): „a gazdaság területén külön-külön nagyobb sikereket érnénk el, mint együtt”. Politikai tekintetben az Európai Unió kétségkívül hagy kívánnivalót, például a vezető posztokra való kiválasztás demokratikus átláthatósága vagy a tagállamokba csatornázott uniós alapok célszerű felhasználása stb. tekintetében, de ha valamiben tényleges eredményeket tud felmutatni, az a gazdálkodási térség bővítése és szabályainak egységesítése, ez pedig annál nagyobb skálahozadékot eredményez, minél többen csinálják. Magyarország szemszögéből az „egyedül többre mennénk” akkor lenne igaz, ha sok, nálunk fejletlenebb tagállam kapaszkodna ránk és szívná el a forrásainkat saját fejlesztési céljaikra. Ez azonban csak a nettó befizető országokra – például Németországra, Svédországra, Hollandiára – vonatkozóan helytálló, a forrásaikat felhasználók között pedig hazánk is ott sorakozik. Miránk az orbáni víziónak éppenséggel az ellenkezője vonatkozik: akkor tudunk előrehaladni, ha ebben mások – nálunk tehetősebbek – is segítenek, ennek elődleges eszköze pedig az Európai Unió.

A hét tézis mint Európa-politikai vázlat nem csupán megállítaná az integrációs folyamatot, hanem visszarepítené a kezdetek kormányközi keretei közé...


„ÉN VOLTAM A »FASISZTA«, MOST MEG ÉN SEGÍTEK A CIGÁNYOKON. ÉS TI HOL VAGYTOK?”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: SASHEGYI ZSÓFIA
2021.07.11.


A cigányok ügyére, akiket a hatalom évtizedek óta csak játékszerként használ, a cserdi modell tökéletes válasz, de leginkább megértésre és együttérzésre lenne szükség ahhoz, hogy a sok évszázados megvetettségből ki tudjanak keveredni a legnagyobb hazai kisebbség tagjai. Nagyinterjú Hofher József jezsuita szerzetessel, aki a közelmúltban ünnepelte pappá szentelésének 35. évfordulóját, és aki papságának húsz évét a cigánypasztorációban töltötte. A nevéhez olyan kezdeményezések fűződnek, mint a Roma Egyetemi Szakkollégium felállítása illetve a Roma Szakkollégiumi Hálózat kialakítása vagy a cigányasszonyok számára az általános iskolai tanulmányok lezárását lehetővé tevő Szeretet Iskolája. Munkásságáért a Raoul Wallenberg-díj mellett a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is átvehette, mégis úgy véli, a meg nem értettség mindkét politikai oldalon általános jelenség azok körül, akik nem ideológiák mentén foglalnak állást. Beszélgettünk arról is, mi akart lenni, mielőtt jezsuitának állt, miért kezdett éhségsztrájkba a Gyurcsány-érában, és hogy hogyan lett pápapárti. Nagyinterjú...

KÖVÉR ÉS ORBÁN ÉLES VITÁJA…

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.07.12.


Mondhatja-e Kövér László magyar állampolgár, hogy Magyarországnak jobb lenne, ha nem tagja az Európai Uniónak? Természetesen mondhatja: Kövér László magyar állampolgárt megilleti a szólás szabadsága, a szabad vélemény-nyilvánítás, azaz joga van úgy vélekedni, hogy ma nem szavazna arra, hogy lépjünk be az unióba
.

No, de van-e joga Kövér László országgyűlési képviselőnek, a Parlament elnökének ezt a véleményt megfogalmazni. Lehetséges-e, hogy a Fidesz, azaz a kormánypárt egyik vezető embere EU-ellenes gondolatokat fogalmazzon meg nyilvánosan. Erre a kérdésre már sokkal nehezebb a válasz. Mert ugyan miért ne illetné meg az Országgyűlés elnökét is ez a szabadság, de még a Fidesz egyik vezetőjeként is szembeszállhat saját párttársaival, többek között a miniszterelnökkel. Vagyis a kérdésekre egyértelműen is válaszolhatunk: Kövér László magyar állampolgár, Kövér László, a T. Ház elnöke, lehet unió-ellenes, és ennek hangot is adhat.

Más kérdés, hogy ezeket a gondolatait nem vitában fogalmazza meg, nem úgy, hogy kezébe veszi a mikrofont, és kijelenti: nem értek egyet Orbán Viktorral. A miniszterelnök ugyanis eddig, noha sok-sok, a szervezet értékeit farba rúgó törvényt alkottatott meg a parlamenttel, de mindig hozzáfűzte: ő a közösség oldalán áll, eszébe nem jut azt elhagyni, sőt, inkább azon dolgozik, hogy megreformálja azt. Ilyen vita azonban nincs, nem is elképzelhető, hogy legyen. Főként azért nem, mert míg Kövér meglehetős faragatlansággal fogalmazva hangoztatja a véleményét, Orbán – miközben ugyanazt gondolja, mint párttársa – igyekszik a kettős beszéd nyelvezetét használni, úgy tenni, mintha…

MATOLCSY GYÖRGY FIA IS MAGÁNREPÜLŐT HASZNÁL, HA KIUGRIK GÖRÖGORSZÁGBA

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2021.07.12.


- Újabb Bombardier magángép tűnik fel rendszeresen a Liszt Ferenc repülőtéren.

- A géppel Matolcsy Ádám és köre rendszeresen utazik.

- Amikor a Míkonoszról hazatérő Matolcsyék észlelték, hogy lefotóztuk őket, a tulajdonos letiltotta a gépet a radaroldalakon.

- A jegybankelnök fia azt állítja, hogy semmilyen légi jármű nincs a birtokában.

Az ország leggazdagabb emberét, Mészáros Lőrincet már évek óta egy Bombardier típusú magánrepülőgép hozza-viszi külföldi útjain. A fényűző, valóban a világ legdrágább business jetjei között számon tartott Global 6000-es azonban nem az egyetlen Bombardier a Liszt Ferenc repülőtér betonján. Egy ideje szintén rendre Budapestről startol a kanadai gyártó egyik régebbi, de azért ma is impozáns gépe. A T7-MNG lajstromjelű Challenger 601 korábban a Klambt Medien Holding német médiacsoport tulajdonában volt, ám tavaly, miután több felújításon is átesett, eladósorba került, áprilistól pedig Magyarországra tették át az állomáshelyét...

AMI A CSALÁDBÓL JÖN

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.07.11.


Kicsit folytatom még a szegénységről szerzett tapasztalatok megosztását. Leginkább azért, hogy érzékelhetővé tegyem, hogyan öröklődnek át viszonyulások, mert ha ezt értjük, talán jobban el tudjuk fogadni, hogy nem minden személyes döntés kérdése.

Dönteni ugyanis az tud, aki előtt többféle alternatíva van, és rendelkezik azzal a világlátással, tudással, amivel különbséget tud a lehetőségek között tenni, és aztán van ahhoz is képessége, hogy azokat kihasználva elérhesse a célját. Amiről azért nem árt tudni, hogy az élet annyit enged ebből, hogy fenntartsa valahogy magát a következő napon is, vagy tervezhet bátrabban, hosszabb távra is.

A szegénységben szocializálódás is többféle. Amikor erről van szó, mindig van, aki odaírja, ő is szegény volt, de ő akart, nem várta, hogy majd megoldódik valahogy a problémája, ő maga tett érte, fogcsikorgatva, nélkülözve, és elérte a célját. És mélyen megveti azokat, akik nem akarnak annyira a sorsukon változtatni, mint ő, és még segítséget is kérnek. Neki se segített senki, mégis…stb.

Igen, mindig ez az akarás… Az igény megvan a változásra, hiszen mindenki szeretne jobban élni, de nincs meg hozzá a kitartás, a hosszabb távon is fennmaradó motiváció, kudarctűrés, szorgalom, ami nélkülözhetetlen lenne. Ez a hiány érződik az iskolában is, és a munkával kapcsolatban is. Rövid távon, egy-egy szakaszban működik minden, de ez nem elég a változások beépüléséhez, fenntartásához. Az iskolában az ötös után ott lesz az egyes, hiába várja a tanár a korrepetálásra, vagy tehetséggondozásra, nem megy el a gyerek, és rögtön megfogalmazódik: hát, ha ő nem akarja, akkor nem lehet mit tenni. Aztán egyre több lesz az egyes, pedig a képességek nem ezt jósolták. Csak hát a szorgalom, a kitartás, az hiányzott.

A munkavállalásnál sem véletlen, hogy a munkaadók ilyenkor heti kifizetéssel dolgoznak, mert korántsem biztos, hogy a második hétre is marad még motiváció. Elég, ha nagyobb a meleg, vagy egyszerűen csak fárasztóbb a munka, mint gondolták, és máris megszakad az “akarás” lánca. A társadalmi vállalkozásunkban nagy megtapasztalásokat szereztünk ezekről. És látjuk a mobilitást vállalóknál is, milyen gyakran van szünet a munkára történő elutazásban.

Minden azon múlik, milyen mintát ad a szülő, a gyereknek, ez alapozza meg azt az értékrendet, amire aztán életstratégia épül. A generációs szegénységben jellemzően ugyanazt. Ám ha a szülő nem kapott sem a családjától, sem az iskolarendszertől eleget ahhoz, hogy másképp éljen, nem tud mást átadni, csak ugyanazt a mintát.

Én most 61 éves vagyok, és amikor gyerek voltam, én abba születtem bele, hogy mindenért meg kell dolgozni, nem tétlenkedhetünk, amit tudunk, meg kell termelni, kertet művelni, állatokat tartani, nyáron befőzni, hogy télen is legyen a kamrában valami, de tudni kell varrni, kötni, hogy amit tudunk, azon spórolhassunk, azért ne kelljen fizetni másnak. Mondjuk úgy, hogy az önfenntartás magas, szintjén éltünk, falun, ezt láttam a nagyszüleimtől, szüleimtől, természetes volt, hogy én is ezt tartottam alapvető viszonyulásnak.

A szüleim generációja még inkább megtapasztalta ezt. Emlékszem, mikor valamelyik gyermekem született, és az egyik nagynéném meglátogatott, (akkoriban ez szokás volt), épp főztem, paradicsomlevest, és rizst főztem bele. Egy csészében mostam meg a rizst, és beleöntöttem a levesbe. Aztán letettem a csészét, és kavargattam a levest. Ő ott állt mellettem és figyelte. “Várjál csak…” -szólt hirtelen, és kézbe fogta a csészét, aminek az alján még ott maradt két-három szem rizs. “Tegyük bele ezt is…”-mondta, és belehúzta a rizsszemeket a levesbe. Hogy az se menjen kárba.

Így éltünk, ezt hoztuk magunkkal. A férjem még inkább. Mi ma is nagyon ügyelünk pl. arra, hogy ne dobjunk ki ételt. Már megengedhetnénk maguknak sok mindent, néha egymásra is nézünk, nevetve, és megállapítjuk: nem megy. Nem tudunk olyan fejjel gondolkozni, amiben nem vetjük össze az árakat, amit pazarlásnak érzünk, vagy túl drágának, inkább nem választjuk. A szocializációt, amiben felnőttünk, nagyon nehéz átlépni.

Azért osztottam meg ezt a személyes vonalat, hogy jelezzem a magam példáján is, mennyit jelent a családi példa, ami sosem hangzatos mondatokkal, hanem a napi tevékenységbe ágyazva lett az életünk szervező vonala.

Ha most ezt a generációs szegénység példáján nézzük, ott a szocializáció nem ezt a takarékoskodó, önfenntartásra törekvő viszonyulást eredményezi. Ott az egyik napról a másikra élés a meghatározó, az, hogy mikor van, akkor az alapszükségletek, vágyak kielégítése maximális. Nincs olyan, hogy olcsóbb lenne, ha az alapanyagokat vennék meg, és nem a fagyasztott félkészt, így tovább elég lenne a pénz. Akkor csak az az üzenet megy át, hogy “most van pénz, most meg lehet venni”.

Próbáltam nemrég egy anyukánál azzal az önfenntartási képességgel, amivel én bírok, segíteni, megtanítani egy egyszerű kevert tészta sütését, kiszámolva, megmutatva, hogy töredékébe kerül, mint a bolti, és a gyerekei szerették ezt is. Akkor úgy tűnt, tudunk e mentén is változást elérni, aztán változott a helyzet, másféle hatások is beleszóltak. Sosem fogom elfelejteni az élő videózásukban előadott kritikát, amiben a gúny tárgya lettem a családban, mert “ki hallott már olyan hülyeséget, hogy tésztát süssenek?!”.

Nos, itt azért nagyon elgondolkodtam, hogyan és mikor találhatunk fogást az önfenntartás számunkra természetes, számukra viszont nevetséges megalapozásán. Sokan hiszik, hogy csak ennyi, meg kell nekik mondani, mutatni, és belátják, mennyivel könnyebb így, aztán ők is úgy csinálják. Hát, nem ilyen egyszerű.

Ráadásul ott van még ez az általam is sokat emlegetett fogyasztói társadalmi hatás. Ami mindenben azt üzeni, fogyassz, vásárolj, élj kényelmesen, ne fáraszd magad, mutasd, mid van, szerezd meg mindenáron, hiszen az vagy, annyit érsz a világban, amit ebben a vásárlói szerepben fel tudsz mutatni. Ez mindenkire hat, keményen, és nehéz neki ellenállni minden társadalmi csoportban.

Hosszasan tudnám még sorolni az átörökítést, a mintát. Akinél sikerül elérni pl. a környezet iránti igényességet, ott a szülő példáján a gyerek is máshogy viszonyul. Nemcsak otthon, de az iskolában is. Ahol nincs szemét a ház körül, ott nem dobja el könnyedén a szemetet az utcán sem. Az az apuka, aki a kocsiból kidobja az üdítős flakont, vagy épp kiüríti a cigarettacsikkeket az ablakon át a tartóból, ott a gyerek is így tesz majd.

Sok örömteli változást megéltünk már, de így is vannak családok, akikkel nem tudunk elmozdulni. A legfontosabbnak tartjuk, hogy maga a közösség tudjon megfogalmazni elvárásokat, viszonyulásokat, és ehhez igazodjanak a családok. Velük kell ezt kialakítani, mi csak segíteni, támogatni akarjuk, azzal a tudással, amit a többségi társadalomból hozunk, és amiben értjük, mitől lenne könnyebb az elfogadásuk. Mindig úgy próbáljuk, hogy segítsük azokat a vonalakat, amelyek egy másfajta, tervezhető, legális jövedelmen alapuló életstratégia felé visznek, és nehezítsük azokat, amelyek nem. Ez utóbbi leginkább abban realizálódik, hogy akik ezt az utat választják, nekik nem segítünk. Aki viszont elindul az önfenntartás felé, részese a közösségnek, és él a felkínált lehetőségekkel, őket támogatjuk.

A támogatások üzenete pedig a gyerekekig elér. Látják, hallják, ki, miért kap segítséget, és ki, miért nem. Persze ez nem ilyen egyszerű. Mert aki nem partner, abban mindig van egyfajta igazságtalanság-érzés, amit aztán ki is nyilvánít, a családban mindenképp. A gyerekre így kétféle, ellentétes hatás zúdul, amiben ő nem tud eligazodni. Mivel a szülő hatása az erős, azért ő is igazságtalannak éli meg a helyzetet. Ilyenkor nagyon nehéz. Mert a gyerek miatt mi szeretnénk segíteni, a szülő meg úgy érzi, minket úgy lehet “büntetni”, ha a gyereket nem engedik hozzánk. Patt helyzet, ami általában egy idő után feloldódik, de addig sokat veszítünk a gyerekek fejlesztéséből. Ezért fontos, hogy próbáljunk a bevonódás lehetőségét mindig nyitva hagyni. Hiszen nem kényszer vagyunk, csupán lehetőség. Annak aki akar változni. Aki meg nem, nos, neki meg azért kell segíteni, hogy ő is akarjon. Ez az igazi nagy kihívás. De máshogy nem megy. Muszáj segíteni, ha változást akarunk.

A következő generációért dolgozunk, de a mostanival. A szocializációs minták megtörésén. Nagy baj, hogy ez célként a rendszeren belül nem jelenik meg. Ott csak ügy-kezelés van, amit mi próbálunk, az pedig ok-kezelés. A kettő pedig nem ugyanaz. Az okok ugyanis újratermelik az ügyeket, generációk óta… folyamatosan.

SZABAD SZEMMEL: NINCS PARDON, VAGY AZ ORBÁN-KORMÁNYRA SZÁMOLNAK RÁ, VAGY AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGRA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.07.12.


Ezúttal nem lehet bizonytalan ígéretekkel és némi kozmetikázással megúszni a problémát, nevezetesen a nemrég elfogadott homofób jogszabályt.


Libération

Erős az esély, hogy vagy az Európai Bizottságra, vagy a magyar kormányra rászámolnak a homofób törvény miatt kirobbant vitában, mert nem látszik kölcsönösen elfogadható megoldás. Így mindkét fél tekintélye kockán forog, de a magyarok (és a lengyelek) sokkal többet veszíthetnek, ha alulmaradnak, mert például az orbáni rendszernek rendkívüli gazdasági segítségként előirányzott 7,2 milliárd euró a bruttó nemzeti termék 5 százalékával egyenlő. És égetően kellene a rendszernek.

Ám a határidő ma lejár, Brüsszelnek véleményt kell mondania az összeg elköltésére tett magyar javaslatról és a válasz előreláthatólag nemleges lesz. A magyar fél persze kérhet hosszabbítást, de az azt jelentené, hogy legkorábban ősszel futhat be a támogatás. Az elutasítás hivatalosan nagy valószínűséggel arra hivatkozik majd, hogy szavatolni kell a források tisztességes felhasználását. Az EU-ban nyílt titoknak számít, hogy az LMBTQ-ellenes jogszabály van mögötte. Merthogy az egyenlőségjelet tesz a homoszexualitás és a pedofília közé.

Orbán ezúttal igencsak rossz lóra tett. Nem gondolta volna, hogy Európa ilyen hevesen reagál a nemi kisebbségek jogainak csorbítására, miután idáig akadálytalanul haladt az autokrácia kiépítése. A nyugatiaknak azonban elegük lett abból, hogy olyan partnereknek adjanak pénzt, akik látványosan figyelmen kívül hagyják az uniós értékeket. Von der Leyen eredetileg a múlt csütörtökön Budapesten akarta közölni, hogy nincs kifogás a nemzeti segélycsomag ellen, de éppen aznap lépett hatályba a homofób szabályozás. Úgy hogy az út kútba esett.

A Bizottság elnökére az EP gyakorol nagy nyomást, hogy anyagi eszközökkel bírja jobb belátásra Orbánt. További cél, hogy ne totojázzon és azonnal vesse be a jogállami mechanizmust, semmi ok megvárnia, hogy miként dönt az Európai Bíróság a magyar és a lengyel panasz ügyében. Strasbourg azt is követeli, hogy ezúttal ne lehessen suskus a szubvenció elköltése körül, illetve hogy Brüsszel citálja Magyarországot a szervezet legfőbb ítélőszéke elé a nehezményezett törvény miatt.

Vagyis ezúttal nem lehet bizonytalan ígéretekkel és kozmetikai módosításokkal áthidalni a problémát. Európában a többség kétségtelenné tette, hogy gátat kell szabni a kontinens keleti végein a tekintélyuralmi sodródásnak.

Frankfurter Rundschau

Megpróbálnak összezárni az öreg földrészen a jobboldali populisták, hiszen nemrégiben 16 párt közös nyilatkozatban erősítette meg, hogy kevesebb Európát és több nemzetállamot akar, egyértelművé tették, hogy miként ítélik meg az EU jövőjét. A többi közt Le Pen, Orbán, Salvini és Kaczynski által aláírt kezdeményezésből azonban kimaradt az AfD, és pedig azért, mert a párt ki akarja vinni Németországot az unióból. Márpedig Magyarország és Lengyelország a brüsszeli támogatások legnagyobb kedvezményezettjei közé tartozik, és aligha szeretné elveszíteni az aranytojást tojó tyúkot. Hiába üt meg Orbán időnként kifejezetten unióellenes hangot.

Brüsszel ugyan egy ideig attól tartott, hogy egyetlen nagy frakcióban egyesül a jobboldal, de ezt az említett pártfelhívás kulcsfigurái is kizárják. Legutko a PiS nevében és a Konzervatívok és Reformerek csoportjának helyettes vezetőjeként úgy nyilatkozott, hogy nincs szándék közös pártcsalád megalapítására.

De hát nagyok a politikai véleménykülönbségek. Salvini és Le Pen keresi Putyin közelségét, a lengyel kormánypárt viszont történelmi okokból elzárkózik Oroszországtól. Az olaszok és görögök a menekültek elosztását akarják, Magyarország és Lengyelország viszont egyetlen menedékkérőt sem kíván befogadni. A keleti tagoktól érkezett munkavállalók ugyanakkor szálkát jelentenek az olasz és a francia demagógok szemében.

Orbán, saját bevallása szerint a jobbos felhívás kezdeményezője, demokratikus európai jobboldal felépítésére törekszik, amely azután közösen állna ki a nemzeti szuverenitásért, a hagyományos értékekért, illetve a migráció ellen.

Financial Times

Nagyon úgy néz ki, hogy patthelyzet alakult ki Bulgáriában, ahol tegnap, április után már másodszor hívták az urnákhoz a szavazópolgárokat. A hagyományos pártokkal szembenálló erők ezúttal sem tudtak épkézláb többséget összehozni. Ennélfogva jelentős az esély, hogy tartós lesz a belpolitikai viszály.

Az exit pollok azt mutatják, hogy a nyertes a korábbi miniszterelnök, Boriszov GERB pártja lett, 23,5 százalékkal, csak éppen vele senki sem akar összeállni. A riválisok közül az énekes és tévés műsorvezető, Trifonov vezette „Vannak ilyen emberek” jelenleg 22 százalékon áll, de a külföldön leadott voksok révén még az első helyre is előreléphet. Ám a másik két hasonló tömörüléssel együtt sem látszik, hogy elérné az 50 százalékot, akkor pedig befagy a viszály, mert a reformokat követelő tábor nem szeretne közösködni sem a hagyományos elithez sorolt szociáldemokratákkal, sem pedig a török kisebbség pártjával. Az a véleményük ugyanis, hogy azok szintén kivették részüket a járványos korrupcióból.

A helyzetet jól jellemezte egy 38 éves mérnök, aki kijelentette, hogy a fiatalok továbbra is tömegesen vándorolnak ki, az urambátyám-rendszer ugyanakkor megfojt minden kezdeményezést a gazdaságban.

KÁR CIFRÁZNI, ORBÁN NEM “ORDO-NACIONALISTA POSZT-NEOLIBERÁLIS”, HANEM FASISZTA KÖZTÖRVÉNYES BŰNÖZŐ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.07.11.


Nagyjából ez az Orbán-rendszer, ami csak annyiban "poszt", hogy a törvényes, normális élet utáni borzalom, miután egy bűnszervezet elfoglalja, megszállja és kisajátítja az országot, az államot, amihez felhasználja az ország múltjának legsötétebb nacionalista ideológiáit, amit a nép megesz, mert soha nem nézett szembe saját múltjával. Ebből nem kell nagy elméletet gyártani. A "kereszténységnek" álcázott fasizmus találkozása és keresztezése ez a szervezett bűnözéssel. Ennyi. Semmi "ordo" meg "poszt".


Méltatlanul nagy nyilvánosságot kapott az Orbán-rendszer politológiai leírásának újabb kísérlete, az eddigiek közül talán a leggyengébb, amely akaratlanul is felértékeli az orbáni diktatúrát azzal, hogy különféle államelméletek között keresi a helyét. A 444.hu mutatta be Dorit Geva, a bécsi CEU politikai szociológusának munkáját, amelyet a Sage Journal egyik különszámában publikált, “Orbán ordonacionalizmusa, mint posztneoliberális hatalom” címmel. Bárcsak ne tette volna.

Az iromány azt a hamis hatást kelti, mintha itt valami nagy társadalomalakító kísérlet lenne, amely még meg is előzi Európát és a világot. Minden ilyen teoretikus firkálás kártékony, amely megszépíti és tudományos kategóriák révén hamis színben tünteti fel az Orbán-rendszert, mintha az politológiai, és nem büntetőjogi kategória lenne. A rendszer eddigi leírásai, amelyek valami új kategóriaként keresnek legitim helyet az Orbán-rendszernek, s nem merik használni az eddigi kategóriákat, nemcsak tévednek, hanem rendkívül kártákonyak...


A DELTA SZÁMAIRA VÁRVA - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.07.12.


Jó reggelt! Ma még nem lesz annyira meleg, viszont a héten 38 fok is lehet, hogy aztán hétvégére ismét hűvösebb legyen.

4 legfontosabb cikkünk most

Orbán nem indul jó esélyekkel az építőipari alapanyagok drágulása elleni harcban

Meghalt egy újságíró, akit a tbiliszi Pride ellenzői vertek össze

- Úgy fertőződött meg 600 egészségügyi dolgozó Thaiföldön, hogy már megkapták a Sinovac oltását

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

RANDALÍROZOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.07.12.


El kellett merengenem, miért van az, hogy amikor Kövér pedellus megszólal, akkor olyan, mintha gyomron vágnák az embert, és egyesével tépnék le a körmeit. Hiszen, ha az eszéhez és a jelleméhez-jellemtelenségéhez méri az ember, soha, semmi meglepővel nem rukkol elő, váratlant nem húz. Az a fekália, ami kifolyik a száján, voltaképp Arkhimédész fix pontja, ám nem a világot sarkaiból kifordítandó, hanem felépíteni rajta a NER bűzeit. És még ez sem okozna hányingert igazából, hiszen ebben élünk, mind az összes fideszista úgy beszél, mintha a seggéből rángatta volna elő a ország azon nagyobbik részét, amelyik nem rá szavazott.

Hanem Kövérben ezen kívül még megvan az elvakult gyűlölet is, amiből kitetszik, hogy tényleg a legszívesebben fölkötné az embert, csak ettől visszatartják őt holmi évezredes humánumok, amelyek ugyan nem a sajátja, de teherként benne kell élnie. Voltaképp megkötözött kutya, amelyik azért nem tépi szét a postást, mert a lánc nem engedi. És minden igyekezetével azon van, hogy ezt a kapcsot, ami úgy-ahogy a kultúrlényekhez köti, széttörje és elszakítsa, ami után fékek nélkül tombolhatna parttalanul. Ez az a pillanat a történelemben, amikor kigyullad a Reichstag, amikor van ok és indok mindent elsöpörni, ami nem ők, akik akár egy kicsit is különböznek.

S bár Kövér felszólamlásaiban az ellenzékről beszél, voltaképp rólam szól, engem kötne fel, és engem nevezett tegnap „terrorista kisebbségnek”, amelyik „randalírozik az országban”. Engem, és még azt az uszkve nyolcmilliót, aki nem rájuk szavazott. S bár szokva vagyok ahhoz szakmámból fakadóan, hogy látványosan gyűlöljenek és ennek trágár módon hangot is adjanak, Kövér eltaposó indulata azért okoz gyomorfekélyt mégis, mert tehetetlen vele szemben az ember. Legszívesebben pofán vágná, de attól a gyerekszobája visszatartja, így a beleiben növekvő gombóccal hallgatja az egyre nívótlanabb és artikulálatlanabb hörgést, amelyik mindent és mindenkit megsemmisítene...