2021. március 29., hétfő

ÖNKÉNTES VOLTAM EGY COVID-AMBULANCIÁN

TELEX
Szerző: SUDÁR ÁGNES
2021.03.29.


Utassy Viktor fogorvos szombaton reggel nyolctól este nyolcig önkéntesként a győri Petz-kórház Covid-ambulanciáján triázsolt, vagyis a betegeket fogadta és segített a rangsorolásban az állapotuk súlyossága alapján. Ez az ő beszámolója.


„Gyógyszerész végzettségű feleségemmel természetesen az elejétől követjük a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, s mikor hivatalosan is kimondák, hogy szükség van önkéntesekre, nem sokat gondolkodtam. De volt még egy szomorú apropója, hogy nem várhattam tovább. Egyik gyermekünk osztálytársának az édesanyja a napokban hunyt el, mindössze negyvenhét éves volt; nem sokkal azután, hogy lélegeztetőgépre került, a szervezete feladta a küzdelmet. Másnap volt az első önkéntes munkanapon.

Múlt hét hétfőn, tehát március 22-én jelentkeztem a Petz-kórház igazgatóságán. Fogorvosi végzettségem van, tehát nem vagyok sem belgyógyász, sem pulmonológus, de gondoltam, hogy szükség lehet a tudásra, amire a tanulmányaim során szert tettem. Több kollégámról tudok, aki hasonlóban gondolkodik, de ők inkább oltópontokra mennének. Én nem akartam kikerülni a veszélyt, így kerültem a Covid-ambulanciára. Tudni kell, hogy be vagyok már jó ideje oltva, így nem »fegyvertelenül«️ vállaltam a munkát a koronavírusos betegek között...


AZ ORBÁN-BÁNYÁBÓL VISZIK HAZA A LEGTÖBB PÉNZT A PIACON

DIREKT36
Szerző: MATYASOVSZKI FANNI
2021.03.29.


Orbán Viktor apjának bányavállalata, a Dolomit Kft. évek óta az egyik legjobban teljesítő vállalkozás a piacon árbevétel és profit tekintetében is. A Direkt36 újabb kutatásai szerint ráadásul a cég azért is emelkedik ki versenytársai közül, mert az elmúlt években a piaci átlagnál jóval magasabb osztalékot fizetett a tulajdonosainak.

Az osztalék azért lényeges szám, mert megmutatja, hogy mennyi pénzt visznek haza a tulajdonosok egy cég által termelt nyereségből. A Dolomit Kft. a legfrissebben hozzáférhető adatok szerint 2019-ben 1,8 milliárd forintot fizetett, ami a piaci átlag több mint tizenháromszorosa.

Az elemzésünk során a Dolomit Kft. osztalékát azoknak a vállalatoknak az osztalékával hasonlítottuk össze, amelyek főtevékenységükként ugyanazt a szakágazatot jelölték meg, mint az Orbán-cég (kőfejtés, gipsz és kréta bányászata). Jelenleg 70 ilyen cég működik a piacon.

Az általunk elemzett időszakban, 2015 és 2019 között a 70 cégből a Dolomittal együtt mindösszesen 23 olyan volt, amelyek mind az öt évet nyereséggel zárták. Arról a cég tulajdonosai határoznak, hogy az adott évi profitot milyen célra, milyen összegben használják fel: visszaforgatják-e a vállalkozásba, vagy osztalék formájában – részben vagy egészben – kifizetik a tulajdonosoknak.

A Dolomit Kft. osztalékából a tulajdonrészük arányában részesülnek a cég tulajdonosai. Így az 51,16%-os tulajdonrésszel rendelkező idősebb Orbán Győző minden évben az osztalékként kifizetett összeg több mint felére jogosult. Ez 2015-től 2019-ig több mint 4 milliárd 372 millió forintot jelentett Orbán Viktor édesapjának...

DRÁMAIAN ROMLOTT A SZEGÉNY CSALÁDOK HELYZETE A COVID MIATT

168 ÓRA
Szerző: KUN J. VIKTÓRIA
2021.03.29.


Elképesztő helyzetet hozott a hátrányos helyzetben élők, főleg a gyerekek életében a járvány. Mind az egészségügyi ellátásban, mind az oktatásban nagyon súlyos hatása volt és van a jelenlegi helyzetnek.


Az eddig is nehézkes orvosi ellátás most szinte kilátástalanná vált, ha egy-egy ilyen területen megjelenik a vírus, pillanatok alatt söpör végig, orvost nem érnek el, leginkább már csak a mentőt hívják.

Az EU-ban minden negyedik gyermeket fenyeget szegénység vagy társadalmi kirekesztés, arányuk azonban a városokban sokkal nagyobb, mint az országos átlag. A járvány során, amikor egyre több szülő veszíti el a munkáját, nő a szegénységbe sodródó gyermekek száma. Sőt, helyzetüket tovább rontják a tanulást nehezítő digitális akadályok, a megfizethető lakhatás, és az ellátáshoz való hozzáférés hiánya – erre hívta fel a figyelmet az Európai Unió.

„Magyarországon, a hátrányos helyzetű régiókban az életkörülmények eddig is borzasztóak voltak, de most katasztrófálisak. Egyéni szempontból igaz, hogy a szenvedést nem lehet összemérni, az mindannyiunk számára ugyanolyan borzasztó, és amikor szeretteinket veszítjük el, egyformán érzünk. De egy jelentős társadalmi csoport már évszázadok óta folyamatos traumák között él. Ez azt jelenti, hogy ők alig, vagy semennyire sem férnek hozzá a 21. századi ember számára természetes dolgokhoz. Sok helyen nincs vezetékes víz, angol vécé, mosási lehetőség, a gyereknek külön tanár, a nehézséggel küzdőnek fejlesztés, jó iskola, meleg szoba, saját ágy, asztal, gyógyszer, orvos, közlekedés, alapvető élelmiszer, az egészséges élelmiszerről, vitaminokról, sportról, kulturális életről nem is beszélve.

Innen, a hétköznapok túléléséből indul egy hátrányos helyzetű család a Covid-vágóhídra.

Elnézést a drasztikus kifejezésért, de nem lehet másképp leírni mindezt – mondja Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes és pszichológus, a Van Helyed Alapítvány létrehozója és vezetője. „Eddig is csak töredéke volt betöltve Ózdon a háziorvosi praxisoknak, mostanra gyakorlatilag nincs ellátás. A szegénytelepeken élők hiába hívják az orvosokat, a vonalak némák. Az ózdi sürgősségin napi 40 beteg van, többségük lélegeztetésre szorul. Mindenki ideges, hogyne volna az, amikor a gyereke, az anyja, az apja nem kap ellátást, haldoklik. A beteg kollégámnak az asszisztens azt mondta, már sokkos állapotban vannak az orvosok, ha tesztet akar, menjen Miskolcra. Tegnap még volt hét szabad lélegeztető gép, de a hétférőhelyes intenzíven 17-en fekszenek lélegeztetőn, csak néhány orvos van és 150 covidos beteg, az egyéb ellátások megszűntek...

KIT MIT TUD KUBATOV ÉS A FUTBALLHULIGÁNOK KAPCSOLATÁRÓL?

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2021.03.29.


Kérjük olvasóinkat, hogy írják meg a hirklikk@hirklikk.hu e-mailcímre, ha esetleg a lenti cikkben foglaltakon túlmenően is tudomásuk van Kubatov Gábor és a futballhuligánok kapcsolatát igazoló, a sajtóban eddig még meg nem jelent bizonyítékról (például fénykép, e-mail, Facebook beszélgetés).


Nem egészen egy évvel ezelőtt, 2020. május 13-án írtunk egy cikket, amely arról szólt, hogyha egy baloldali kormány annyit bénázna, mint most Orbán Viktor kormánya, akkor már lángokban állna Magyarország. Nem Kubatov Gáborról szólt az írás, csupán a cikk első és utolsó bekezdésében említettük a nevét, ám neki ennyi is elég volt, hogy zokon vegye a leírtakat és bírósághoz forduljon.

Ha egy baloldali kormány csak tizedannyit bénázna, mint most Orbánék, akkor már lángokban állna Magyarország. Össze volna hugyozva és szarva a budapesti Kossuth tér, mert Kubatov Gábor futballhuligánjai szolgálatba helyeznék magukat, és Toroczkai bűnelkövetőivel kiegészülve, tennék a dolgukat – ahogyan az tőlük elvárható.” Ezt írtuk a cikkünk elején, majd az írás végén mindezt megismételtük: „Ha egy baloldali kormány a tizedét elkövetné annak a sok hibának, felelőtlenségnek és bűnnek, amit Orbán Viktor és kormánya megengedett magának, Kubatov Gábor már rég mozgósítaná futballhuligánokból verbuvált, nemzeti érzelműnek hazudott szabadcsapatait és földig rombolnák Magyarországot.”...

KARÁCSONY: NEM ADJUK ÁT AZ ÉPÜLETET, AMÍG NINCS HELYETTE MÁS

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.03.29.


A fővárosi önkormányzat él minden jogorvoslati lehetőséggel.

A főváros mindaddig nem költözteti ki a hajléktalan ellátó egészségügyi központot a Szabolcs utcai épületből, amíg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., illetve a kormány nem ajánl helyette egy megfelelő színvonalú, kórházként is használható csereingatlant, illetve amíg ott nem alakítjuk ki a zökkenőmentes átálláshoz szükséges feltételeket – mondta a Népszavának Karácsony Gergely főpolgármester, aki a mai intézményben tartott állománygyűlésről távozva azt is elmondta, hogy a kórház rendkívül elhivatott szakmai stábbal rendelkezik, amit nem engednek szétverni. A városvezető hangsúlyozta: addig nem adják át az épületet, amíg biztosak nem lehetnek abban, hogy a fővárosi hajléktalanellátás pótolhatatlan intézménye biztos helyen, megfelelő körülmények között működhet tovább. Ennek érdekében minden jogorvoslati lehetőséget megragadnak. Mint arról korábban beszámoltunk a Szabolcs utcai hajléktalankórház kialakításáról a kormány és a főváros együtt döntött még 2011-ben. Az épületet az állam biztosította, az intézmény kialakítását az önkormányzat vállalta. Az akkor már évek óta üresen álló Szabolcs utcai kórház egyik épületét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. adta bérbe a fővárosnak a Belügyminisztériummal kötött megállapodás keretében. A Belügyminisztérium támogatásával egy 50 ágyas krónikus belgyógyászati és egy 23 ágyas ápolási osztályt alakítottak ki, illetve az épületben egy lábadozó részleg és egy 150 fős hajléktalanszálló is működik. A szerződés értelmében legkorábban 8 év múltán volt felbontható a bérleti szerződés. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem is késlekedett, az első lehetséges időpontban felmondta a bérleti szerződést arra hivatkozva, hogy irodaházat alakítanának ki az épületből egy minisztériumi háttérintézmény számára. Mint ahogy ezt a Népszava elsőként megírta, ez az intézmény az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), amelynek korábbi belvárosi ingatlanát 2017-ben feltűnően olcsón szerezte meg egy Habony Árpád köreihez sorolt grúz-izraeli üzletember. A cég vállalta, hogy határozatlan ideig bérbe adják az irodákat az OGYÉI-nek. Úgy tűnik, a NER-oligarchának most sürgetővé vált, hogy birtokba vegyék a Four Seasons hotellel szomszédos épületet...

KÉTSZER ANNYI VAKCINÁVAL SINCS KIUGRÓ ELŐNYÜNK OLTOTTAK TERÉN AZ UNIÓS TAGÁLLAMOKHOZ KÉPEST

ADATÚJSÁGÍRÁS BLOG
Szerző: SZABÓ KRISZTIÁN
2021.03.29.


A magyar kormány az oltási kampány során előszeretettel hangsúlyozza, hogy hazánk átoltottság terén a második az EU-ban, viszont ez csak a keleti oltóanyag-beszerzéseknek köszönhető, hiszen a nyugati beszállításokból lassan jön kevés vakcina. Átoltottságban tényleg a másodikok vagyunk, és ez részben a keleti oltóanyag-beszerzések érdeme. Viszont az EU-s összehasonlításból kiderül, hogy az egyes tagállamok közel azonos számú uniós oltóanyagot kaptak, és ezen a téren Magyarország is a rangsor első negyedében helyezkedik el. Emellett a keleti vakcinák kötelező, több hétig elhúzódó bevizsgáltatása akár lassíthatja is az oltási tervet, hiszen azokat nem a nyugati oltóanyagok mellett, hanem ahelyett használjuk. Ha ez nem így lenne, akkor az uniós átoltottsági lista élén állnánk, és a felhasznált vakcinák terén se lennénk a rangsor alsó harmadában.


A magyar kormány oltással kapcsolatos kommunikációjában jelenleg három jelentős témakör van. Egyrészről előkerül a saját sikerek kiemelése: uniós szinten az egyik legjobb a lakosság átoltottsága, ami annak köszönhető, hogy a kormány idejében fordult más forrásokhoz, és nagy mennyiségben rendelt keleti országoktól is oltóanyagot. A keleti oltással elért siker másrészről pedig a kormány válasza arra, hogy állításuk szerint kevés és lassú, tehát kiszámíthatatlan az Uniós vakcinák beszállítása. “Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket, és ha Magyarország nem rendelt volna keletről is oltást, akkor most nagyon nagy bajban lennénk” – összegezte egy mondatban a kormány vakcinációs álláspontját Orbán Viktor 2021. március 14-én a Kossuth rádió műsorában.

A miniszterelnök kijelentésének mindhárom pontja cáfolható.

Ehhez pedig közelebbről meg kell vizsgálni a három tényezőt, amiből az oltási üzenet felépül...

DÖNTENI KELL, HOGY KI HALJON MEG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.03.29.


„Ezek állandóan díjak után rohangásznak. A legnagyobb fasiszta diktátor Adolf Hitler” – mondja Woody Allen (Alvey) az Annie Hallban. És talán nem véletlen, ha folyamatosan ez az idézet ugrik be nekem, ha a magyar kormány kommunikációját hallom, szinte mindegy, hogy milyen ügyben. Most például, a bizonyos szempontból aktivizálódott Kásler Miklós nyilatkozott oda, hogy Magyarország lesz az első Európában, amely kinyithatja az életet, és május végére nagyjából visszatérhetünk oda, ahol a járvány előtt jártunk. Szóval most ebben vagyunk – leszünk – elsők, tegnap az európai átoltottsági listát vezettük, még korábban a a lélegeztetőgépek számában voltunk a világ legjobbjai. Véletlenül sem hallhatjuk egyetlen hivatalos, kormányközeli személytől a hiteles adatokat, a teljes képet; most éppen, ahogy az orvosi szakszervezet elnöke mondta, inkább a hamis biztonságtudat sugallata a központi előírás. Hogy Káslert idézzem újra „, a magyar egészségügy nemcsak felszereltségében és struktúrájában, hanem ahogy Dobó mondta, „a várvédők szívében is” Európában a legjobbak közé tartozik.


Értem én a minisztert, főként a hasonlatrendszerét: szeretne idomulni főnökéhez, így aztán saját magát és az egészségügyet is a csatamezőre – itt Dobó várába – képzeli, miközben egyébként saját magát ez a főnök, azaz Orbán Viktor, egyáltalán nem engedte a harcmező közepéhez. Ezzel természetesen nem akarom Kásler orvosi képességeit, tudását kisebbíteni, legfeljebb annyit állítok: pocsék egészségügyi miniszternek bizonyult, és ezt feltehetően – bevallatlanul – maga a miniszterelnök is idejekorán felismerte.

De: mégis érdemes visszatérni, az egyébként sokszor zavaros, de leginkább megnyilatkozásainak az utolsó darabjára. A fentebb már idézett beszélgetésben – Bayer Zsoltnál – a jelenlegi helyzetről azt mondta, hogy: „ezekben a napokban a magyar fertőzési és halálozási adatok rendkívül magasak, de a járvány egy évének a legkülönbözőbb napjain Magyarországon ugyan ezek az adatok „más pozícióban voltak, volt, amikor a világ legjobbjai közé tartozott”...

OFFSHORE CÉGEK IS FELBUKKANNAK A LÉLEGEZTETŐGÉP- ÉS VAKCINASZERZŐDÉSEK FŐSZEREPLŐI MÖGÖTTI CÉGHÁLÓBAN

HVG
Szerző: OROSZI BABETT
2021.03.29.


Két nőgyógyász és egy gyógyszerész alkotja azt az évek óta együtt dolgozó triót, akik közül ketten dokumentáltan igen közeli kapcsolatban vannak, illetve voltak a járványkezeléssel összefüggésben több mint 100 milliárd forint értékű szerződéseket elnyerő cégekkel. A trió céghálója körül egy időben több offshore cég tűnt fel, van köztük belize-i és vanuatui társaság is.


Több mint 100 milliárd forint. Összességében ekkora értékben rendelt két cégtől védőfelszereléseket, lélegeztetőgépeket és vakcinákat a kormány. Mint azt a hvg360 megírta, a két érintett társaság közül az egyik a Fourcardinal Tanácsadó, a másik a Danubia Pharma, előbbi intézte a védőfelszereléseket és a gépeket, utóbbi pedig az oltóanyagot.

Bár egy ekkora beszerzésnél illene legalább nagyjából közölni, hogy kik a végső haszonélvezői, a nyilvánosan elérhető adatok egyáltalán nem visznek közelebb a megoldáshoz. A Fourcardinal Tanácsadó mögötti cégháló végén két ügyvéd van, a Danubia Pharma tulajdonosairól pedig még az érintett társaság vezérigazgatója is csak annyit árult el az Indexnek: “magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát”...

A VÉLTNÉL KEVÉSBÉ SÚJTJA AZ IDŐSEBB KOROSZTÁLYOKAT A JÁRVÁNY A STATISZTIKÁK SZERINT

QUBIT
Szerző: ROCKENBAUER ANTAL
2021.03.29.


Az idősebbeket jobban kell óvni a járványtól, mert számukra a betegség végzetes lehet – halljuk nap mint nap a figyelmeztetést. Nem is alaptalanul, hiszen túlnyomórészt az idősebb korosztály szerepel a COVID-19 betegségben elhalálozottak listáján. Ez azonban megtévesztő, hiszen járványmentes körülmények között is az idősek halnak meg a legnagyobb számban. Ezért ha reális képet akarunk kapni, akkor azt kell megvizsgálni, hogy a korosztályokon belül hogyan aránylik az új koronavírusnak tulajdonított halálesetek száma az összes halálesethez képest.

Az összehasonlítást legegyszerűbben az Egyesült Államok adatai alapján végezhetjük el, ahol viszonylag egységes a nyilvántartás minden egyes államban. Felmerül persze a kérdés, hogy mennyire bízhatunk meg a COVID-19 számlájára írt halálozási statisztikákban, segít azonban vizsgálatainkban, ha a többlethalálozások számát vesszük alapul a korábbi évekhez képest...

ELEGEM VAN!

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.03.29.


Nem a vírusból, nem a bezártságból, még csak nem is egy súlyos betegség fenyegetéséből, hanem az Orbán-kormányból van elegem! Abból, hogy úgy csinál, mintha kormány lenne, miközben teljesen alkalmatlan erre a szerepre, vagy nem is akar a feladatnak megfelelni!

Csak az elmúlt napok ezt alátámasztó eseményeit, az elhangzott szavakat szeretném itt egymás alá fölsorakoztatni. Kezdjük mindjárt a legembertelenebbel. Ma reggelre kiderült, a hajléktalan kórháznak azért kell a Budapesten az egyetlen erre célra alkalmas épületből, a Szabolcs utcai kórházból kimennie, mert az épületbe az OGYÉI-t akarják költöztetni. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) épületét ugyanis – amelyik az V. kerületben egy kedves, központi helyen levő, szép kis utcában, a Zrínyi utcában található –, a kormány gyanúsan olcsón eladta egy Habony Árpádhoz köthető vevőnek. Azt mondták, azért olyan olcsón, mert azt a vevőnek ingyen bérbe kell adnia az azt használó intézetnek. Persze! Azért vette meg! Még szerencse, hogy a Habony-körbe csupa irgalmas szamaritánus tartozik! Szegényt már most sajnálom a veszteség miatt, ami emiatt őt érni fogja!

Az pedig, hogy Magyarországon egyedül a Szabolcs utcai kórházban kapnak emberhez méltó ellátást jelenleg a legkiszolgáltatottabb, leginkább magukra hagyott emberek, és, ha onnan kitessékelik őket nem marad számukra hely ezen a Földön, nos, az nem számít, kit érdekel! Fő, hogy a kormányközeli zsebek telhessenek!

ITT OLVASHATÓ

FEGYVEREK ÁRNYÉKÁBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2021.03.29.


Környékünkön nagyon sok bizományi bolt található, Magyarországon talán úgy mondanák, hogy zaci. Ennek oka, hogy sok a nyaraló ember, akik gyakran cserélik a holmijaikat, és amire már nincs szükségük, beviszik ezekbe a boltokba, és olcsón eladják készpénzért. Feleslegessé vált egy biciklink, majdnem új volt, de nem tudtuk megszeretni, és úgy gondoltuk, beadjuk az egyik ilyen boltba, s elmegyünk vacsorázni belőle. Nem vacsorára kellett a pénz, hanem a felesleges bicikli útban volt a tárolóban.

A boltban mindenféle kapható, a horgászbottól a gitárig, régi lemezek a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek slágereivel, a hippikorszak kellékei, de a legnagyobb árukészletet a használt fegyverek jelentik: nemcsak pisztolyok, hanem hatalmas gépfegyverek, géppisztolyok. Rambót simán fel lehetne fegyverezni egy ilyen zaciban, ahol a fegyvereladás miatt még tőlünk is ujjlenyomatot vettek, pedig nem fegyvert hoztunk, hanem biciklit, és nem venni akartunk, hanem eladni. Amíg a biciklit átnézték, a papírokat kiállították, egy fiatal pasas megvásárolt két hatalmas géppisztolyt mellettünk.

Nem nagyon figyeltem, de érzésem szerint később jött az üzletbe, mint mi, és előttünk távozott. Egy nagy pickupba szállt be a két géppisztollyal és egy táska tölténnyel. Az autón lengett a Trump-zászló, ami ijesztőbb, mint egy géppuska. Ez az ember előbb jutott két sorozatlövő géppisztolyhoz, mint ahogy mi ugyanott eladtunk egy biciklit. Mindezt azért mesélem, hogy érzékeltessem: a fegyverlobbi és a GOP, a Grand Old Party, ismertebb nevén az amerikai republikánus párt, fegyvermániájának köszönhetően és a fegyverekhez való hisztérikus ragaszkodása miatt, ilyen könnyű iszonyatos fegyverekhez jutni, amiből a világon a legtöbb az amerikai magánemberek kezében van.

Ezek után csodálkozik rá minden alkalommal az ország, hogy egy-két évente iszonyatos vérengzést hajt végre valamelyik ámokfutó. Arra pedig bárki fogadhat, hogy amikor történik egy borzalmas lövöldözés, akkor nagyon gyorsan történik még egy vagy kettő, esetleg három, mert minden eset energizálja az elmebetegeket. Atlanta után jött most is Boulder, Colorado, egy embert pedig nem sokkal később a rendőrök egy fegyverarzenállal tartóztattak le egy bevásárlóközpontban. Biden elővette újra a demokrata politikusok és elnökök állandó témáját, a fegyverviselés szigorítását, amit a fegyverlobbi és a republikánus párt miatt soha nem tud senki keresztül vinni. Függetlenül attól, hány embert mészárolnak le rendszeresen...

PACHMANN TÖRÖLT VIDEÓJA, ORBÁN GYŐZŐ, A FELCSÚTI PER

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.03.29.Pachmann Péter igyekszik eltüntetni bűncselekménye bizonyítékát, Berki szerint az igazság mindig kiderül, ifjabb Orbán Győző is ráindult a közbeszerzésekre, és készülődik a magyar történelem leghatalmasabb felelősségre vonása, a felcsúti per.

VARGA JUDIT SZERINT A KORMÁNY MEGVÉDI SOROST, HA VALAKI A SZÁRMAZÁSA MIATT TÁMADJA

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.03.29.Varga Judit szerint csak kijátsszák a magyar kormány ellen az antiszemita kártyát, és ha Soros Györgyöt vallása vagy származása miatt támadnák, a kormány védené meg elsőként; a miniszerrel készült interjút, amelyben kiállt Jeruzsálem, mint Izrael állam főváros mellett, a Times of Israel szemlézte. A Fortune magazin cikkében arról ír, hogy miközben a koronavírus-járvány első hullámát jól vészelte át Közép-Európa a nyugati országokhoz képest, a harmadik hullám ebben a térségben pusztít a legjobban. A Süddeutsche Zeitung pedig Orbán Viktor nemzeti tükréről ír. Csernyánszky Judit lapszemléje.


Amíg a járvány első hullámát viszonylag alacsony halálozási rátával megúszta az Európai Unió keleti régiója, szemben a britekkel és spanyolokkal, addig a harmadik hullám most itt szedi a legtöbb áldozatát – összegzi az elmúlt hetek eseményeit a Fortune magazin. Soha nem látott magasságban a halálozási arány a lengyeleknél, cseheknél és a szlovákoknál, de a magyaroknál volt a legmagasabb ez a mutató az elmúlt napokban. Világviszonylatban egy főre vetítve 10 covid-esetből 9 ebben a térségben pusztít. A cikk két dologgal magyarázza az óriási fokos fordulatot: a politikusok lassan reagáltak erre a hullámra, miközben akadozott a lakosság beoltása, amihez hozzájárult az eleve kivéreztetett egészégügyi ellátórendszer. Másodsorban Európa-szerte is nő a bezárások miatti elégedetlenség. Az oltás intenzitása pedig egyelőre nem hoz megoldást a bajra, hisz – emeli ki a cikk – Magyarországon szinte a legmagasabb az átoltottság aránya, és mégis itt a legsúlyosabb jelenleg a járványhelyzet az egész világon.

Kertész Zsuzsannáról rajzol egészen közeli portrét az Independent annak apropóján, hogy kiállítása nyílt New Jersey városi galériájában. Virginia Woolf-portréira figyelt fel a művészvilág, mivel a mélykék háttér, ahogy általában az írónőt ábrázoló képein látható, életének és halálának jelképéhez, a vízhez kapcsolódik. A cikk megjelenése és a kiállítás bemutatása nem véletlenül esett március 28-ra, hisz ez volt Virginia Woolf öngyilkosságának dátuma, amikor zsebeit kövekkel megrakva a házukhoz közeli Ouse folyóba sétált. Kertész Zsuzsanna 2003-ban Jeruzsálembe, majd 7 évvel később az Egyesült Államokba költözött, sikeres festő lett, de emellett designgrafikus és időnként filmes statisztaként tesz szert mellékjövedelemre – mutatják be a cikkben.

Varga Judit igyekszik az Európai Unióval elfogadtatni Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát, és ezzel együtt tisztázni a Soros György üzletember ellen indított kampánya miatt a magyar kormányt ért, szerinte alaptalan antiszemita vádakat – írja a Times of Israel. Magyarország volt az első, amely Donald Trump volt amerikai elnököt követve Európában elismerte Jeruzsálemet azzal, hogy átköltöztette diplomáciai képviseletét Tel Avivból. A tárcavezető, akit a cikkben „Vargas” Juditnak neveznek, hangsúlyozta: Magyarország vezető szerepet akar játszani a Jeruzsálem státuszához fűződő viszony megváltoztatásában. Varga szerint az antiszemitizmust csak kártyaként játsszák ki a magyar kormány ellen. Sőt, hozzátette, ha Sorost vallása vagy származása miatt támadnák, a magyar kormány védené meg elsőként. Emellett Varga a kóser állatvágást is védelmébe vette, amit Európa-szerte sorra betiltanak, márpedig az a zsidó közösség megmaradása miatt fontos.

A 24 milliárd forintból luxussá varázsolt Karmelita kolostorba költözés történetét eleveníti fel a Süddeutsche Zeitung írása, amely a történelmi hátteret is megvilágítva emlékeztet, hogy nem csak a török hódoltság előtti királyok rezidenciája volt a budai vár, hanem Horthy Miklósé is a két világháború között. Mindez persze csak felvezetése volt az Orbán Viktor irodájában kihelyezett „nemzeti tükör” történetének, amit a Fidesz 33. évfordulójára készítettek a kormányfőnek, teleírva a „nemzetmegmaradás hét törvényével”. Ezeket egyébként a trianoni emlékhely avatásán megtartott tavalyi beszédében mondta el – figyelt fel a német lap a miniszterelnök Facebook-bejegyzésére. Ungváry Krisztián történész óvatosságra inti azt, aki esetleg komolyan venné a kormányfő intelmeit, az viszont tény, hogy az ehhez hasonló bölcsességekkel mindig sikerül a szavazók 30-40 százalékának szívét megdobogtatni. A szerző szerint pedig ez a tükörhistória – mint ügyes PR-fogás – leginkább arra jó, hogy elterelje az emberek figyelmét a drámai koronavírus-helyzetről, a magas halálozási mutatókról és az egészégügy válságos helyzetéről. Miközben a sportra és az egyházakra szánt kiadások jóval meghaladják az egészségügyi ellátásra fordított összegeket.

Az osztrák Kurier pedig arról a minapi luxembourgi döntésről számolt be, amely törvénysértőnek ítélte meg Magyarországot a cigaretta jövedéki adóemelésének mulasztása miatt. 2017 év végéig kellett volna a meghatározott mértékben emelni a dohánytermékek árát, és az Európai Bizottság erre vonatkozó elmarasztalását gyakorlatilag helyben hagyta az Unió bírósága. Az elmarasztalást az váltotta ki, hogy az itteni ár az uniós átlagárnak még a 60 százalékát sem érte el a korábbi jövedéki adóemelésekkel együtt sem. Ezzel Magyarország versenyelőnyhöz jutott hazánk más, az előírásokat betartó országokkal szemben, ráadásul az uniós egészségpolitikának se felelt meg a dolog.

MÉG MINDIG ÖMLIK A PÉNZ SZUPERÁLLAMPAPÍRBA - MEGTORPANHAT-E A NÉPSZERŰSÉG, HA ELSZÁLL AZ INFLÁCIÓ?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.29.


Hiába a növekvő infláció, még mindig az állam fizeti a legtöbbet a pénzünkre, így továbbra is ömlik a pénz lakossági állampapírokba. Idén a tavalyihoz hasonlóan ezermilliárdot szeretne tőlünk az állam, a mostani adatok szerint ez meg is lesz.


Tavaly a második legnépszerűbb megtakarítás a lakossági állampapír volt a bankbetétek után. Igaz a bankban tartott pénz döntő része csak lekötetlenül folyószámlán hevert (hever). A pénzintézetek ugyanis olyan alacsony kamatot fizetnek (átlagosan 0,2-0,3 százalékot), hogy az emberek döntő része már nem is foglalkozik a lekötéssel. Akik pedig tudatosak, azok állampapírt vesznek.

A Magyar Állampapír Plusz 5 évre kínált éves átlagos 4,95 százalékos kamatával ugyanis nem vetekszik a lekötött betét. A „szuperállampapír” persze már messze nem muzsikál olyan szépen, mint 2019-ben, bevezetésének évében. Akkor 2200 milliárd forintot fektettek lakossági állampapírba az emberek, 2020-ban már „csak” 1050 milliárd forintot.

Idén is az a terv, hogy ezermilliárddal növelje a lakosság a kezében lévő állampapír-állományt. Ezt a 2255 milliárd forint lejáró állampapír mellett 3355 milliárd forintnyi kibocsátásával szeretnének elérni. Az eddigi időarányos adatokat elnézve ez sikerülhet is...

GYÓGYÍR VAGY BONCOLÁS? -AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG JOGÁLLAMISÁGI JELENTÉSE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BÁRD PETRA
2021.03.26.


„Önmagáról állít ki szegénységi bizonyítványt az EU vezetősége, ha megtűr egy diktátort saját soraiban. Mire való az EU egyáltalán?” – fakadt ki Daniel Freund európai parlamenti képviselő a német Arte televízió magyar autokráciáról szóló, 2021 januárjában vetített másfél órás műsorában.


Való igaz, az EU nem hagyhatja cserben azokat a milliókat, akik egy szabadabb és boldogabb élet reményében megszavazták az uniós csatlakozást, és azokat sem, akik nem szeretnék, hogy adójukat autokráciák építésére és megszilárdítására fordítsák. A közös értékek erodálódása egy tagállamban a teljes uniót szétzilálhatja, ami nemcsak az egységes mobiltelefon-tarifák, az olcsó repülőjegyárak és az ERASMUS-programok miatt volna sajnálatos, hanem azért is, mert az európai egység a mai napig a béke fő letéteményese az európai kontinensen.

Ezért aztán fokozott várakozások előzték meg az Európai Bizottság jogállamiságról szóló éves jelentésének 2020. szeptember 30-i nyilvánosságra hozatalát. A bizottság új eszköze, ha jól alkalmazzák, fontos adalékul szolgálhat a jogállamiság fenntartásához. Mit lehet várni a jelentéstől és magától a bizottságtól?
...

SPORTREPÜLŐTERET AKARNAK ÉPÍTENI FELCSÚT MELLETT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.03.28.


Nem mai a szándék, szegény Bessenyeinek lehet, még a csontvázát is reptetnie kell, hogy szeretett vezérünk biztonságban érezhesse magát.
Jelenleg ugyanis Bessenyei Péter gyakorlórepülőtere a Felcsút melletti terület, de egy tisztességes nehézbombázónak, vagy egy Airbusnak azért össze kellene kapna magát a hibátlan le és felszálláshoz. Ezért kell az új reptér, ahol már nem ugrál a fűcsomókon a gép.
Vezérünk a repüléshez is vonzódik, első regnálása idején az Adriáról is a Honvédség AN-26 típusú szállítógépe hozta haza a kis családot, mondhatni az Ancsa hozta haza Ancsát, sajnos vele jött a férje is.
Páratlan látvány volt, ahogy lesétáltak a hátsó rakodórámpán, ausztrál tehenészetről készült filmeken lehet ilyen jelenetekkel találkozni.
A fejlődés ezzel nem áll meg, a hatvanpusztai birtok mélyéből alagút épül majd a repülőtérig, a földalatti hangárig, melyből fenyegetettség esetén elreppenhet majd paranoiás Reménységünk, mindannyiunk nagy megkönnyebbülésére.
Utána már csak a Budai Vártól kell kiépíteni egy alagutat Alcsútig, első a biztonság!

MINDEN FONTOS INFORMÁCIÓ A VAKCINÁKRÓL, EGY HELYEN

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2021.03.29.


Ahogy egyre többféle koronavírus elleni vakcina kap engedélyt Magyarországon, az oltásra jelentkezők is egyre több különböző gyártmányból választhatnak. A kínálat bővülésével azonban egyre nehezebb követni, hogy mi a különbség a vakcinák között. Ebben a cikkben röviden, tömören összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell az itthon felhasználható vakcinákról.

Az alábbiakban a Magyarországon már használt vagy engedélyezett vakcinák jellemzőit vesszük sorra. Ha akár az európai uniós, akár a magyar hatóság új vakcinát engedélyez, kiegészítjük a cikket – ahogy a már most is benne szereplő vakcinák adatait is frissíteni fogjuk, ha lényeges változás történik, hogy később is újra fel lehessen csapni ugyanezt a cikket, ha kérdése támad.

Mivel a vakcinákról szinte naponta záporoznak az új információk, igyekeztünk a legalapvetőbbekre szorítkozni, és ezekben is a már biztosra vehető, megerősített információknál maradtunk a legfrissebb, de még bizonytalan eredmények helyett. A vakcinák hatásosságánál például azt az értéket tüntettük fel, amely alapján engedélyt kaptak, és amely az alkalmazási előírásban hivatalos adatként szerepel. Más esetekben, például a két oltás között kihagyott időnél, a magyarországi gyakorlatot vettük alapul.

A vakcinákat a magyarországi engedélyezés sorrendjében tekintjük át. A megnevezésükben a köznapi használatot követjük, azaz a legtöbb helyen a gyártó nevét tüntetjük fel, de az orosz és az indiai vakcinánál magát a vakcina nevét.

Az ellen nem véd?

A variánsok elleni hatásosságra itt most nem térünk ki külön, mert nagyon kevés még a kézzelfogható adat erről, és ami már elérhető, az sem perdöntő. Jó hír, hogy a mostanra Magyarországon is dominánssá vált brit variáns ellen gyakorlatilag mindegyik vakcina hatásosnak tűnik. A dél-afrikai és a brazil variáns már keményebb diónak bizonyulhat, azonban több vakcinánál az első eredmények alapján úgy tűnik, hogy bár kevésbé, de kialakítanak védelmet ezek ellen is. A súlyos megbetegedés ellen feltehetően ezek esetében is védenek.

Először egy táblázatban foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat, hogy ha tényleg siet, rögtön lássa a lényeget, és össze tudja hasonlítani a vakcinák közti különbségeket:...


A DOLGOK ÁLLÁSÁRÓL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.29.


A megfelelő munkához megfelelő munkakörülmények kellenek. Az OGYÉI-nek például, hogy jóváhagyhassa a mindenféle kínai, kipcsak meg marsbéli vakcinákat, egyenesen XXI. századi körülmények szükségesek, amit a kipaterolt hajléktalankórház helyén tudnak majd megtalálni. Ez egy nagyon szép és kerek történet. Mint emlékezhetünk, Karácsony főpolgi ahelyett, hogy mint bájos kommentelők javasolták neki, a saját hálószobájába költöztette volna a homelesseket, megnyitotta volna a budoárját nekik, inkább hisztizett, hogy az utcára teszik őket, mert felmondják a Szabolcs utcai hajléktalankórház bérleti szerződését a járvány közepén.

Ilyenek ezek a lipsik, hisztiznek, alkalmatlanok, nem értik a NER magasabb szempontjait, ami az, hogy hulljon a férgese, s ez alatt mindazt a sokaságot kell érteni, aki nem szimpatizál a Fidesszel, tehát uszkve nyolcmillió embert kies hazánkban, meg a Soros. Az OGYÉI a talpasjobbágy számára ezidáig érzelmileg irreleváns intézmény volt, sőt, leginkább azt sem tudta, hogy a világon van. Most viszont, hogy a vakcinák kapcsán gyanúba került, miszerint pártutasításra dolgozik – tehát a Fidesz bűvkörében lengedez –, és pláne így, hogy szintén a hatalom mezsgyéjén hajléktalanokat tesz még inkább földönfutóvá (ha lehet ilyet), kezdjük nem szeretni őtet.

Pedig az OGYÉI, hogy antropomorfizáljuk az intézményt, önmagában bűntelen, csak elveszítette a szüzességét, vagy rákerült a Fidesz billoga, és lám, ennyi is elég, hogy szaga legyen. A Nemzeti Színházba sem nagyon járnak a népek Vidnyánszky óta, és az SZFE-re sem tolonganak a leendő gólyák, szintén a meg nem értett úriember regnálásának kezdetétől. Ezen túl még hosszan lehetne sorolni a példákat, mi minden kelt viszolygást az emberekben csupán attól, hogy narancs szaga lett, sőt, mostanában azzal kell szembesülnie a kollégistáknak és új tenyészetüknek is, hogy leginkább rühellik őket, mint az állott szart...

„NEM SZERETNÉK POLITIZÁLÓ ISKOLÁT” – INTERJÚ A MATHIAS CORVINUS COLLEGIUM ISKOLAVEZETŐJÉVEL

G7.HU
Szerzők: STUBNYA BENCE, VÁCZI ISTVÁN
2021.03.29.


A kormányt kritizáló és dicsérő cikket sem akar írni; azt szeretné, ha iskolája a hazai közgazdasági gondolkodás megújításának katalizátora és nem élcsapata lenne, a hosszú távú cél pedig az, hogy a képzésből kikerülő magyar elit ne külföldön, hanem itthon gurítson nagyot – többek között ezekről beszélt Szepesi Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Közgazdasági Iskolájának és Vállalkozáskutatási Műhelyének vezetője, szociológus-közgazdász, a politikatudományok doktora a G7-nek.

Szepesi 2018-tól 2020 nyaráig gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárként az Innovációs és Technológiai Minisztérium vállalkozáspolitikai tevékenységét irányította, vezette a kormány kis- és középvállalkozásokat megerősítő stratégiájának kidolgozását. 2010 és 2012 között a Nemzetgazdasági Minisztérium Parlamenti és Gazdaságstratégiai Államtitkárság stratégiaalkotási és elemzési tevékenységét irányította, de már 1999 és 2000 között is dolgozott a gazdasági minisztériumban mint elemző, 2003 és 2006 között pedig a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elemzési főosztályát vezette. A Hétfa Kutatóintézet alapítója és volt stratégiai igazgatója...

A VAKCINÁZÁSBÓL POLITIKAI KÉRDÉST FABRIKÁLNI EMBERÉLETEKBE KERÜLHET

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.03.29.


Több mint egy éve tombol az egész világot alapjaiban megrengető koronavírus járvány. Az ezzel járó tömeges munkanélküliség, gazdasági válság és egészségügyi krízis a nemzetközi és hazai politikai erők napirendjét is meghatározza. A vírus elleni vakcinák kifejlesztésével pedig az oltakozás kérdése is fókuszba került. Azonban a politika szereplői ahelyett, hogy egy bizalmi légkört építenének ki az oltással kapcsolatban, inkább megpróbálják saját, önző céljaik elérésére használni a témát.

A DK a kínai és orosz vakcinák ellen kampányol, a Fidesz a baloldalt vádolja oltásellenességgel, és az EU-s intézmények hiteltelenségét firtatja, miközben hazánkban gyorsan romlanak a vírussal kapcsolatos mutatók.

Az elrontott válságkommunikáció, az intézményekkel szembeni bizalmatlanság, valamint a felelősséghárítás és a meggondolatlan ellenségképzés pedig emberéleteket követelhetnek.

A járvány alatt az emberek rendkívül kiszolgáltatottá váltak mind gazdasági, mind egészségügyi szempontból, ami felfokozott hangulatot és kollektív félelmet idézett elő a társadalomban.

A Political Capital kutatása szerint ezek a vírussal kapcsolatos félelmek könnyen átcsatornázhatók egy oltásellenes attitűdbe is. A vakcinákkal szembeni bizalmatlanság tehát nem csupán az összeesküvés elmélet hívők sajátossága, ám ezek a szűk csoportok az álhírekkel és a félelemkeltéssel jelentősen befolyásolhatják az oltakozási kedvet.

A hiteles és folyamatos, bizalomra építő tájékoztatás éppen ezért életeket is menthet. Ez a kommunikáció elsősorban a kormány feladata lenne, ám azzal, hogy a hatalom átpolitizál egy alapvetően társadalmi konszenzus övezte témát, vagyis az egészséget, csak átvezeti az ideológiai és politikai ellentéteket az egészségügybe is...

KIBÚJT A SZÖG A ZSÁKBÓL: HABONY ÁRPÁDHOZ KÖTHETŐ BEFEKTETŐK ÉRDEKÉBEN SZÜNTETNÉ MEG A KORMÁNY A SZABOLCS UTCAI HAJLÉKTALAN KÓRHÁZAT.

FACEBOOK
Szerző: KARÁCSONY GERGELY
2021.03.29.


Kivételesen a saját lakájmédiája buktatta le a kormányt: a Magyar Nemzet ugyanis megírta, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) kell az az épület, amelyben ma a főváros hajléktalan kórháza működik. Azt már nem tették hozzá, hogy az intézetnek azért kell kiköltöznie a Budapest belvárosában lévő székhelyéből, mert azt a kormány gyanúsan olcsón eladta egy Habony Áprádhoz köthető vevőnek. A piacinál jóval alacsonyabb árat azzal indokolták, hogy a vevőnek ingyen bérbe kell adni az épületet az azt használó intézetnek. De ki adna egy forintot is egy olyan épületért, amit utána ingyen kell bérbe adnia? Hát az, akik tudja, hogy a bérlő hamarosan másik állami ingatlanba költözik. Hogy ott épp egy kórház működik, az őket nyilván nem érdekli.

Ennél aljasabb, ennél szemetebb dolgot elképzelni sem tudok. Hogy egy fideszes ingatlanmutyi miatt kelljen megszüntetni a fővárosi hajléktalan kórházat?! Hogy megint a kiváltságosok, a NER-oligarchák keressenek egy rakat pénzt a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb, beteg emberek kárára?! Hogy még a tomboló járvány sem elég indok arra, hogy egyszer az életben a Habony-félék milliárdjainál fontosabb legyen a közérdek?! Ezt már nem! Minden erőnkkel megvédjük a hajléktalan kórházat, ezzel óvjuk a budapesti kórházak kapacitásait, védekezünk a járvány ellen. Erről beszélek ma a hajléktalan kórház heroikus munkát végző orvosaival és ápolóival.

SZABAD SZEMMEL: MÁS ORSZÁGOKBAN NEM FONTOS A BULIKA, CSAK AZ ORBÁN-KORMÁNY BESZÉL NYITÁSRÓL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.03.29.


Die Zeit


A német kancellár arra készül, hogy tovább szigorítja a víruskorlátozásokat, bár a napokban még bocsánatot kért, mert olyan intézkedésekre tervezett, amelyek megzavarták volna Húsvétkor a lakosság nyugalmát. Ám az este a német köztévé emblematikus beszélgető műsorában már jelezte, hogy hiába próbálnak ellenállni a tartományi miniszterelnökök, keresztülviszi az akaratát, mert járvány nem viccel.

Azt mondta, hogy a tartományoknak be kell tartaniuk a megállapodást, mivel egyre több a megbetegedés. Azaz a politikus elszánta magát az újabb kemény zárlat bevezetésére. Ideértve kijárási tilalmat, a személyes kapcsolatok korlátozását, a kötelező távmunkát. De nagyon sokan egyetértenek azzal, hogy nem lehet lazítani, sőt, még tovább kell menni.

Merkel úgy fogalmazott, hogy megálljt kell parancsolni a fertőzésnek, de ez jelenleg nemigen sikerül. Ám egyesek illúziókban ringatják magukat, és itt név szerint is megemlítette két tartomány CDU-s vezetőjét, köztük Laschetet, aki éppen az ő utódja a kereszténydemokraták élén. Közölte azonban, hogy ő maga nem fogja két hétig tétlenül nézni a fejleményeket. Annál is inkább, mert mint rámutatott, a lakosság elbizonytalanodott a küzdelem sikerét illetően, ám amelyik politikus most hibát követ el, az alaposan meg fogja égetni az ujját.

Die Presse

Ausztriában még nem tudni, miként reagál a kormány az egyre lesújtóbb járványhelyzetre, de nagyon úgy néz ki, hogy helyi szinten további korlátozások jönnek. Egy nap alatt csaknem 2700 új beteget regisztráltak, 25-en haltak meg és egyre kevesebb a szabad ágy az intenzív osztályokon. Orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a brit mutáns tarol, amelynek sokkal súlyosabb a lefolyása, mint a korábbi törzsnél, és mind több fiatal szorul ápolásra.

Emiatt sürgős műtéteket kell elhalasztani. Szakértők ugyanakkor nem értik, Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland miért csak pár napra szigorít be. Pláne, mert Tirolban pl. már kimutatták a brit törzs újabb változatát. Így a tartomány bizonyos körzeteit csak úgy lehet elhagyni, ha előtte megvizsgáltatja magát, aki menni akar.

A bécsi polgármester már utalt arra, hogy alighanem meghosszabbítja a Húsvét időszakára elrendelt hatnapos zárlatot és valószínűnek tartja, hogy tovább tart a távoktatás is. Idetartozik, hogy most csütörtöktől a három tartományban csak gyorsteszt elvégzése után lehet belépni az üzletekbe. A nehéz helyzet ellenére a fővárosban fel kellett oszlatni több házibulit is.

Financial Times

A Morgen Stanley befektetési alapkezelő fő globális stratégája úgy látja, hogy Oroszországnak meg sem kottyannak a pár napja meghirdetett uniós szankciók, miután Putyin rendszerét csak megedzették a korábbi hasonló intézkedések. Az EU most azért kívánta büntetni Moszkvát, mert úgy ítéli meg, hogy az hackertámadásokat, gyilkosságokat és más provokációkat hajt végre külföldön, odahaza pedig elfojtja az elégedetlenséget.

Ruchir Sharma szerint azonban az elnököt hiába tekintik sokan kiszámíthatatlan autokratának, valójában nagyon is odafigyel a makrogazdaságra. Éppen ezért az országot felvértezte a külső nyomás ellen a 2014-es nyugati megtorló lépések után. Gazdaságpolitikája nagyon is ortodox, szemben például azzal, amit Erdogan művel. A költségvetés hiánya mindössze a GDP 14 százlékát át teszi ki, a tartalékok jelentősek, akárcsak a fizetési mérleg többlete. Eredményes volt az infláció elleni harc, így bőven van lehetőség kamatcsökkentésre.

Ebből következtében a járvány okozta visszaesés jelenleg csupán 3,5 százalékos. Az ország nincs annyira kiszolgáltatva az olajárak változásainak sem, mert a hatalom a jobb időkben félretett pénzt, és ez stabilizálja mind a gazdaságot, mind a rubel árfolyamát. Azon felül egy sor ágazatban, így a mezőgazdaságban felfuttatták a hazai termelést, hogy ne függjenek a külföldi szállítóktól.

És a lakosság nagyobbik része értékeli a stabilitást, helyesnek tartja az irányvonalat. Ezért a nyugatnak a hét éve érvényben lévő szankciók ellenére többet kell tennie, ha meg akarja rendíteni az orosz erőd falait.

Yahoo/AP

Az Auschwitzi Emlékmúzeum idáig leginkább akkor szólalt meg, amikor valaki tagadta a holokausztot, vagy mentegetni próbálta a népirtást, ám most határozottan visszautasította a New Yorker egyik cikkét, amely azt írta, hogy a jelenlegi lengyel kormány három millió zsidó gyilkosait igyekeznek felmenteni. Lengyelországban nemrégiben törvény útján mondták ki: bűncselekménynek számít, ha bárki bele akarja rángatni a lengyeleket a háború idején elkövetett bűnökbe.

A mostani, inkriminált cikk szerzője, Masha Gessen, orosz-amerikai újságíró, akinek több családtagja is odaveszett a lágerekben, azt kifogásolta, hogy a minap a bíróság elmarasztalt két történészt, mivel azok bűnösnek minősítettek egy néhai polgármestert. Az egykori elöljáró megítélése nem egyértelmű, mert egyesek szerint felelős volt a falujában több üldözött haláláért, ám akadt, akinek segített.

Az auschwitzi intézmény igazgatója szerint a tengerentúli folyóirat hazugságot állít és eltorzítja a történelmi tényeket. Véleményével egyetért az Amerikai Zsidó Kongresszus vezetője is, aki úgy nyilatkozott, hogy az írás rágalmaz, mert a táborokat csakis a németek hozták létre és tartották fenn. A jelentés hozzáteszi, hogy az áldozatok nagy részét a megszálló csapatok ölték meg, a földalatti hadsereg ellenállást fejtett ki, az állam pedig soha nem kollaborált az elfoglalt országban.

Ugyanakkor az akkori események kényes témának számítanak, mert a nacionalista kormány folyamatosan a lengyelek hősiességét sulykolja és cáfol minden bűnrészességet.

Süddeutsche Zeitung

Fő az osztrák kancellár és a nagyobbik kormánypárt feje, mert nagyon úgy néz ki, hogy másfél éve bunda előzte meg az akkor létrehozott állami holding, a ÖBAG vezetőjének kinevezését. A rendőrség ugyanis helyre tudott állítani egy sor olyan SMS-t, amelyet az érintett, Tohams Schmid ugyan törölt a mobiltelefonjáról, ám azt bizonyítják, hogy az egész pályázat formális volt, sőt a feltételeket maga a későbbi vezérigazgató határozta meg, saját magára szabva azokat. Sőt, akkor még a pénzügyi tárca főtitkáraként, előre eldönthette azt is, hogy kik legyenek a felügyelő bizottságban.

Kurz azt üzente neki, hogy azt csinál, amit csak akar. Emiatt mostanság érthető nyugtalanság tapasztalható a Néppárt háza táján. A nyomozás egyébként az Ibizagate után, egy névtelen feljelentés alapján indult meg. Az ÖVP mindenesetre tagad, miközben a pénzügyminiszter ellen is zajlik vizsgálat – vesztegetés gyanújával. Az ellenzék ugyanakkor azzal vádolja a korábbi néppárti-szabadságpárti koalíciót, hogy az előre leosztotta a posztokat.

Neue Kronen Zeitung


Az osztrák belügyminiszter fokozott szerepet szán a drónoknak a magyar határon az embercsempészek elleni küzdelemben. Nehammer, aki a védelmi tárca vezetőjének társaságában terepszemlét tartott Burgenlandban, kifejtette, hogy a Nyugat-Balkánon 80-100 ezer ember várakozik az alkalomra. Nagy többségük Németországba akar eljutni, de oda Ausztrián keresztül vezet az út.

Kamionnal egy-egy fuvar 1500-4000 euróba kerül, így a maffiának ez igen jó üzlet. Ellenük vetik be a drónokat, amelyek olcsóak és könnyen kezelhetőek. Jelenleg 23 ilyen szolgál, de számukat 90-re akarják növelni 2023 végéig. Főleg ott, mint pl. Felsőpulya környékén, ahol újabban előszeretettel próbálkoznak a bűnözők, mivel a környék dombos és az erdőkben el lehet rejtőzni.

A magyar-osztrák határ 360 kilométer hosszú és a védekezésben 650 katona is segít. A levegőből a drónok az igen éles képeket az álcázott rendőrautókba továbbítják. Jelenleg egyébként főleg afgánok és szírek próbálkoznak, de akadnak gazdasági menekültek is, pl. Bangladesből és Marokkóból. Nekik azonban szinte semmi esélyük, hogy Ausztriában maradhassanak.