2016. január 23., szombat

A NEMZETI TERROR RENDSZERE

MOST & ITT BLOG
Szerző: fsp
2016.01.23.


Ha faltól falig elmegyek,
követnek a titkos szőnyegek”
Neoprimitív együttes, 1981
 
Terrorveszély van Magyarországon. A fenyegetés, nem kívülről jön, itt van közöttünk. A mi kormányunk az, amely terrorral fenyegeti az országot.
 
Ha a parlament elfogadja a Fidesz-kormány által beterjesztett tervezetet, akkor elég lesz kimondani a varázsigét, hogy terrorveszély, és a kormány parlamenti felhatalmazás nélkül is mindent megtehet. Lezárhatja a határokat, lekapcsolhatja az internetet, lehallgathatja, vagy elhallgattathatja a mobilokat.
 
Hogy mikor van terrorveszély, azt nagyon egyszerűen meg lehet fogalmazni: akkor, amikor a kormány azt mondja. Még indokolnia sem kell, el kell hinnünk neki.

A középkorban volt már ilyen: rámutattak valakire, hogy boszorkány és a szerencsétlent már vitték is a máglyára. Az ötvenes években pedig, amikor a pártlappal megíratták valakiről, hogy imperialista ügynök, ő lett a nép ellensége. Hazaáruló, kulák, sötétben bujkáló ellenforradalmár...

ITT OLVASHATÓ 
 
 
 

 

NEKÜNK AZ A NORMÁLIS, HOGY Ő MÁS

HELLO MAGYAROK!
Szerző: Egy Anya
2016.01.23.


Olyan témáról fogok írni, amely valószínűleg megosztja az embereket, és még jó darabig meg is fogja. Kikívánkozik belőlem, mert azt remélem, írásommal talán segíthetek azoknak a szülőknek, akik hasonló helyzetben vannak.
Több gyermekem van. A párválasztásaim valahogy sosem sikerültek túl jól, a gyerekeimet gyakorlatilag egyedül neveltem fel; a nagyobbak már kirepültek, a kisebbek még velem vannak. Régebben a nővérem mindig azon viccelődött, hogy én vagyok a ,,Nagy Magyar Anya”. Hát igen, az is lennék, ha időközben nem indultam volna el otthonról a gyerekekkel szerencsét próbálni. Sorsunk úgy hozta, hogy egy skandináv államban  kötöttünk ki és most már több mint 3 éve itt élünk. A kislányoknak nehéz volt a beilleszkedés, és mivel a idősebb testvérek otthon vannak, időnként erős honvággyal küzdünk mindannyian.
Talán úgy másfél évvel ezelőtt a most 15 éves lányom közölte velem, hogy leszbikus. Bevallom őszintén, soha eszembe se jutott volna, pedig ott volt előttem. Így utólag azt gondolom, nagyon nyilvánvaló volt. Sok minden átfutott az agyamon akkor. Honnan tudja egy 13 és fél éves lány, hogy a saját neméhez vonzódik. Meg azt gondoltam, hogy majd kinövi, biztos “csak serdülőkori hülyeség”. Aztán kicsit beszélgettünk. Elmondta, hogy ezt ő már régóta érezte. Már otthon is, Magyarországon. De itt, ebben az országban ki merte mondani. Elfogadtam. Akkor sem és azóta sem csináltam semmilyen problémát ebből. Ő ilyen. Neki ez a normális, és nekünk is.

MILYEN LEHETNE AZ ÉLET A FIDESZ NÉLKÜL?

BANDITAPOLITIKA
Szerző: Virányi András (Bandita)
2016.01.23.

Nincs következtetés, nincs lehetőség az állítás helyességének a megcáfolására. Nincs a ha varázsszó, és nem is lehet azt mondani a szocik alatt bezzeg minden másként lett volna. Nem is a Fidesz szellemi alultápláltjainak szól tündérország meg nem történt múltja, és főleg nem a Fidesz rendszer haszonélvezőinek kell megérteni a történéseket akik jelenleg az ország vagyonát vágják éppen zsebre. Ez csak egy mese, igaznak semmiképpen sem mondható.

Ha nem lenne a Fidesz hatalmon:

– Nem következik be a fülkeforradalom amelynek segítségével a párt vezetője olyan sikeresen felrúghatott minden szabályt a kapott hatalom segítségével a választási ígéretei be nem tartására. Ja, már nem is beszélhet senki erről, most már az emberek konzultáción kinyilvánított akarata szerint történnek meg a dolgok, csak ezek véletlenül egybe esnek Orbán Viktor elmeállapotbeli változásaival.ITT OLVASHATÓ

SZELFIBOT

HÍR24.HU - POSZT ITT
Szerző: Gerlóczy Márton
2016.01.23.


Az izmos férfi annyira el van foglalva azzal, hogy a szelfibot végére szerelt kamerát motorozás közben mindvégig izmos testére irányítsa, hogy nem vesz észre egy követ, és pofára esik. Thaiföldről jelentjük.Egy izmos férfi fut ki a partra, kezében szelfibot, a szelfibot végén egy apró videokamera, mely egy izmos férfi futását örökíti meg. Az izmos férfi annyira el van foglalva azzal, hogy a szelfibot végére szerelt kamerát futás közben mindvégig izmos testére irányítsa, hogy nem vesz észre egy követ, és pofára esik. Miután a futásból hazatér, a videokamerát csatlakoztatja a számítógépéhez, és megnézi hogyan sikerült a felvétel, melyen ő látható, amint éppen fut a tengerparton, majd pofára esik. Azt a részt, amikor pofára esik, egy erre alkalmas program segítségével kivágja.


ITT OLVASHATÓ

MTA TUDÓS AKADÉMIKUSAI KONTRA MNB UNORTODOX LAKÁJDOKTORAI

HÍRHATÁR BLOG
Szerző: Adorján György
2016.01.23.


Naná, hogy nem támogatok semmilyen önkényes, a közgazdaság alapjait is felrúgó unortodox lépéseket, illiberális államépítő háttérrel, Európa csak addig jó, míg fejős tehénként használhatjuk szándékú politikai magatartással.

Én az MTA akadémikusainak hiszek! És az előítéletesek, a nagy nemzeti együttműködési rendszerbe habarodottak, a bukott baloldalt hirdetők, a nemzeti hitvallást az emberi méltóság elé helyezők, az illiberális államot építők és az őket ajnározók, vajon kiben hisznek?

Az Európát fejőstehénnek nézők, de alapvető értékeit csak színleg elfogadók, a harmadik évezred elején a nemzetállamiságot, a globális világ által kikényszerített egymásrautaltság ellenére mindenek felettinek tartók, vajon miben hisznek? Tán azt hiszik, hogy a tudomány, a kultúra és a sport, valamint a történelmi múlt ápolásán kívül létezhet még nemzetállami okoskodás a politika és a gazdaság területén is anélkül, hogy ne kellene alkalmazkodnunk másokhoz, adottságaink nyújtotta erőnkhöz képest?!

Ezek a gondolatok jutottak eszembe, amikor elolvastam a szűkös híradásokat az MTA akadémikusainak állásfoglalásáról az MNB viselt dolgaival kapcsolatban, melynek lényege az volt, hogy az MNB oktatási programját senki nem védte, többen sürgették, hogy ki kell állni azzal, hogy amit Matolcsy csinál, az lopás és a közgazdaságtan prostitúciója.

HANGOK A SÖTÉTBEN

HUPPA.HU
Szerző: Szele Tamás
2016.01.23.


Kérem tisztelettel, a tegnapi nap a hangoké volt: mindenki hangokat hallott a pannon homályban, hangokat, mint Szent Johanna, és ezek a hangok igen furcsa dolgokat mondtak. Szövetségek bomlottak fel és intézmények születtek, alaptörvény-módosítások inogtak meg – egyszóval, sűrű volt a nap, ráadásul Orbán Viktor is megosztotta misztikus élményeit a nagyérdeművel, mint egy frissen megvilágosodott bódhiszattva.
Még jó, hogy nem a Szív-szutrát mondta fel a ljubljanai Balassi intézet avatásán, de ne vágjunk a dolgok elejébe, előbb lássuk, mi a helyzet a „terrortörvény” munkanéven elhíresült alaptörvény-módosítási javaslattal. Hát, avval bizony nem sok, a fontos merény látszólag kifordult medribül, mintha elvesztené tett nevét. A Jobbik egyetlen torpedóval kilőtte a lőszerraktárát, most süllyed és közben ég is, mint egy jobb sorsra érdemes csatacirkáló az atlanti vizeken.

NÉMETORSZÁGBAN NINCS ELÉG RENDŐR A TELJES HATÁRELLENŐRZÉS HELYREÁLLÍTÁSÁHOZ

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Luwoa
2016.01.23.


Németországban a bevándorlással együttjáró kriminalizálódás és terrorveszély miatt intenzív társadalmi vita zajlik arról, hogy helyre kell állítani a teljes határellenőrzést. Egy rendőr-szakszervezeti vezető azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az országban nincs elég rendőr az összes határszakasz ellenőrzés alá vonásához.
Thomas de Maizere német belügyminiszter a napokban javasolta az átmeneti határellenőrzés nem meghatározott időre történő kiterjesztését, ami gyakorlatilag annak elismerését jelenti, hogy Németország a közeljövőben nem lát lehetőséget a nyitott határok fenntartására. A mintegy 181 ezer rendőrt képviselő Gewerkschaft der Polizei rendőrszakszervezet vezetője azonban irreálisnak nevezte ezt az elképzelést. A Die Zeit beszámolója szerint Jörg Radek egyértelműen kijelentette, hogy a rendőrségnek nincs elegendő létszámú személyi állománya a részleges határellenőrzés kiterjesztéséhez, az ország összes határszakaszának ellenőrzés alá vonása pedig megoldhatatlan feladat lenne. Elmondása szerint legfeljebb három hétig tudják tartani a jelenleg ellenőrzött határszakaszt, ennél hosszabb időre már emberi erőforrás terén hiánnyal kell szembenézni. Radek a Neue Osnabrücker Zeitungnak nyilatkozva kijelentette, hogy a rendőrség már most elérte lehetőségeinek korlátait, a további bővítés rövidtávon elképzelhetetlen.


ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR KÖZÉPOSZTÁLY TALÁLKOZÁSA A SZEGREGÁCIÓVAL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2016.01.23.


  " A matematika felvételi az utóbbi 10 év legnehezebb vizsgája volt, több gyerek is sírva hagyta el a vizsgatermet - számoltak be a pedagógusok." (penzcentrum.hu)

      "Elképesztő feladatok a felvételin. " (mno.hu)

      "Matematikából tíz feladatot kellett megoldani, amelyen összesen 50 pontot érhettek el a diákok. Az idei átlagteljesítményeket még nem hozták nyilvánosságra, az egyik budapesti gimnázium viszont az iskolára vonatkozó eredményeket már közzétette. Az ottani átlag az országos átlaggal azonos vagy annál néhány ponttal magasabb szokott lenni: idén a hatodikosok magyarból 32,8, matekból pedig 23,3 pontot értek el, a nyolcadikos diákok átlageredménye pedig 32,5, illetve 24 pont volt. " (kemma.hu)

       Itt láthatók a matematika felvételik a hatosztályos gimnáziumokba. 

       Itt pedig a chesteri The King's School felvételije 11-12 éves gyerekek számára (kiváló magániskola, éves tandíj valamivel több mint ötmillió forint). 

       Látható, hogy nincs szignifikáns különbség a magyar gimnáziumi felvételi és a brit public school (történelmi okokból így nevezik ezeket a magániskolákat) felvételije között...


ITT OLVASHATÓ

NEM JÓ, HA A HATALOMNAK ÍZLÉSE VAN

NÉPSZAVA ONLINE -  SZOMBATI RANDEVÚ
Szerző: Réz András
2016.01.23.


Lehet, hogy újra kellene gondolnunk a művészethez való viszonyunkat - állítja Réz András. Mert a közpénzekből kifizetett, egy tömbbe szorított fősodor mellett az emberi méltóságunkat, identitásunkat fizetjük meg azzal, hogy a kiszorult, kiszorított művészek, színészek, zenészek, képzőművészek alkotásait, produkcióit vesszük meg. A filmesztéta szerint ha az identitásunkat építjük, az bizony pénzbe kerül. Úgy véli, nem jó, ha a hatalomnak ízlése van és ha vannak "mieink" és "övéik". Ebből ugyanis nehezen lesz művészeti pezsgés.

- A '70-es években sikeres filmklubot vezetett. Nincs nosztalgiája az akkori szép idők után?
- Nincs. Ma is vezetek filmklubot. Elismerem, először voltak kétségeim, hogy lesz-e elegendő érdeklődő, aztán a Müpamozi mégis megtelt.

- Legutóbb mi szerepelt az étlapon?
- Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőrre emlékeztünk. Ott volt Káel Csaba a Müpa feje, aztán Vajna András, vagyis Andy Vajna személyesen és érzelmesen emlékezett Zsigmond Vilmosra. Beszélt róla Romwalter Richárd, a híres fővilágosító és Koltai "Sutyi" Lajos, a nem kevésbé híres és tehetséges operatőr. Azután megnéztük Az eastwicki boszorkányokat, és este tizenegyig beszélgettünk...

ITT OLVASHATÓ

A KLIK RABSZOLGÁI

NÉPSZABADSÁG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Tanács István
2016.01.23.


Aki nem támogatja a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levelében foglaltakat, az a hallgatásával is azt erősíti, ami most van. Hogy a pedagógusok korlátok nélkül, ráadásul egyenlőtlenül kizsigerelhetők.

Igazságos-e, hogy egyik tanár heti 22 tanórát köteles tartani, a másik heti 26-ot – ugyanannyi pénzért? Igazságos-e, hogy akik – elfogadva és teljesítve az új rendszer követelményeit – mestertanárok lettek, rákényszeríthetők, hogy tanfelügyelői, minősítői feladatokat is ellássanak, holott ez teljesen más jellegű tevékenység, és nem ezt akarták? Igazságos-e, hogy a rendeletileg kiválasztott tanfelügyelők és minősítők e munkájáért egy fillért sem fizet az Oktatási Hivatal?

Igazságos és hasznos-e, hogy a tanfelügyelővé kényszerített mestertanárok fizetés helyett heti öt tanóra kedvezményt kapnak – amikor nem taníthatják mesterfokon a saját diákjaikat? Igazságos-e, hogy a mestertanárok által kapott kedvezmény tanóráit a többi tanárnak kell helyettesíteni – természetesen fizetség nélkül? Előfordulhat, hogy minden kieső órát más szaktanárnak van ideje megtartani. Mennyiben szolgálja a minőséget, hogy a felügyelni járó mestertanár órájára kényszerűen azt küldik be helyettesíteni, aki éppen ráér – csak ingyen legyen?

Igazságos-e, hogy ha egy tanár táppénzre megy, akkor 30 napig nem lehet a helyére felvenni óraadót – akkor sem, ha biztosan tudni lehet, hogy nem jön vissza, mert például veszélyeztetett terhes? Igaz­ságos-e, hogy a heti 32 órás kötelező iskolában tartózkodáson belül a 26 kötelező tanórán felül (ezért kell otthon javítani a dolgozatokat, és készülni az órákra még vagy 20 órát) további ingyenhelyettesítésre lehet kötelezni a tanárokat, hogy ne kelljen túlóradíjat fizetni vagy óraadót felvenni?

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR SZEMÉLYESEN VITTE EL A SELYEMZSINÓRT TARLÓSNAK

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.01.23.


Használja ki jól a hátralévő idejét, mert legközelebb már nem őt jelöli a Fidesz – mondta a miniszterelnök a főpolgármesternek sajtóértesülések szerint. Tarlós igyekszik is.

A dolog érdemi része már egy ideje nyílt titok: Orbán Viktor a karizmatikus és széles körben népszerű Kocsis Mátét kívánja Tarlós István helyére ültetni a főváros élén. A kérdés eddig csak az volt: mikor? A Népszabadság hétvégéken mindig felélénkülő kremlinológiai értesítője most Orbán nagyvonalúságát zengi: Tarlós zúzhat még 2019-ig, de a következő választáson már nem őt támogatja a párt. Bár a lap szerint a főpolgármesternek rosszul esett Orbán közlése, nyilatkozata arról árulkodik, beleáll a harcba. „Nem arról beszéltem korábban, hogy a Fidesz engem jelöljön, csak az indulás elvi lehetőségét nem zártam ki. A politikai túloldal jelöltje persze soha nem lennék” – mondotta, amit minden különösebb fifikázás nélkül lefordíthatunk úgy, hogy független jelöltként nekivág, s nem tartja esélytelennek magát Kocsis Mátéval szemben. Kocsisra direkt célozván azt is hozzátette, hogy „ha találnak valakit, aki nálam biztosabban megnyer Budapesten egy közvetlen választást, azt kell elindítani. Én is erre biztatom őket. Úgy látom, egyeseket túl korán, és túlságosan idegesít ez a téma, de ez sem új jelenség”...

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN LEGYÉL JÓL? A JÓLLÉT ÖSSZETEVŐI

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.01.23.


Mi a boldogság? Mi a jóllét? Melyik a tágabb, melyik a szűkebb fogalom? A jóllétnek milyen elemei vannak és milyen területeken érhető tetten? Martin Seligman és Tom Rath gondolatai és tudományos megállapításai következnek.
 
A jóllét 5 eleme
 
Martin Seligman - aki kutatásaival felbecsülhetetlen értékű szemléletváltást hozott a pszichológia területén - 2011-ben megjelent Flourish - Élj boldogan c. könyvében megállapítja, hogy korábbi gondolatainak, amelyek a boldogság körül forogtak, komoly korlátai voltak, ugyanis csak magára a boldogságra koncentrált, ami szerinte túl szűk fókuszt jelent. Azt fogalmazta meg új könyvében, hogy a boldogságot nem önmagában érdemes vizsgálni, hanem egy tágabb fogalom: a jóllét részének kell tekinteni. A korábban megállapított 3 boldogság-összetevő: a pozitív érzések, az elmélyülés képessége és az élet értelme (az ezt szolgáló tevékenység) mellé további két fogalmat vezetett be. A jóllétnek szerinte 5 eleme van, az előbbi 3 boldogság-elemen kívül a kapcsolatok (minősége) és az eredmények (elérése) együttes megléte jelentheti az életünkben a jóllét állapotát. Seligman újabb könyvei szerint a pozitív pszichológia alapvető témája tulajdonképpen nem is a boldogság, hanem inkább a tágabb körben értelmezhető jóllét...
 

VALAHOL UTAT TÉVESZTETTÜNK

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Pomogáts Béla
2016.01.23.


Hónapok, talán esztendők óta mind erősebb nyugtalansággal figyelem és próbálom megmagyarázni a hazai közélet alakulását. A reggeli televíziós és rádiós hírekben mindig bejelentenek néhány olyan eseményt, amelyet nem tudok aggodalmak nélkül értelmezni.

Amikor negyedszázada megbukott a pártállami rendszer, az egész magyar politikai közélet, elsősorban azok, akik korábban a radikális vagy a mérsékeltebb ellenzék köreiben keresték helyüket - közöttük magam is -, erős bizalommal tekintettünk a jövőbe. A saját személyes jövőnkbe is. Akik akkor szinte váratlanul feltűntek a hazai közéletben, igaz, egymástól alkalmanként erősen eltérő politikai eszményeket, ideológiákat követve, feltétel nélkül egyetértettek abban, hogy a közeljövő Magyarországának a nyugat-európai demokráciák normarendszeréhez kell igazodnia. Többpártrendszerre, szabad választásokra, állampolgári jogegyenlőségre és kötetlen véleménynyilvánításra alapozott politikai berendezkedést, emberséges törvényekkel szabályozott piacgazdaságot, a jogos nemzeti érdekeket szolgáló külpolitikát, a trianoni határokkal végzetesen megosztott nemzet szellemi és kulturális egyesítését, és nem utolsó sorban a morális felemelkedés lehetőségét kell megteremtenie...

ITT OLVASHATÓ

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: ÚJ CSODAFEGYVER

HUPPA BLOG
Szerző: Cathrin Kahlweit
2016.01.23.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök messzire nyúló szükségállapot-törvényt akar keresztülvinni. Az ellenzék és a civil szervezetek megkongatták a vészharangot.

Magyarországon legutóbb szinte csodálatra méltó nyugalom állt be, legalábbis az alkotmányvita területén. Orbán Viktor kormánya a 2010-es választási győzelem után kétharmados többsége hatalmával új alaptörvényt dolgoztatott ki, amely az Európai unió kritikus beavatkozásaihoz vezetett. Most Orbán miniszterelnök és Fidesz pártja újabb fontos ponton akarja megváltoztatni az alkotmányt: terrorveszély és terrortámadások esetére messzire nyúló felhatalmazásokat terveznek, és ezek már nyilvánosságra is kerültek. Az új szükségállapot-törvény a tervek szerint érvényes lesz „fegyveres, vagy cybertámadások esetén” is. Azt azonban a tervezet nem határozza meg, hogy hogyan is néz ki egy ilyen „terror-veszélyhelyzet’. Így a tervezetben fellelhetők olyan fogalmak is, mint „nemzeti válság”, és „megelőző védelem”. A dokumentum rámutat, hogy új jogi alap szükséges az új jellegű fenyegetésekhez, amelyek túlmennek a klasszikus államközi konfliktusokon...

ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR ÁLMA A NAVRACSICS ÁRVÁK RÉMÁLMA

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.01.23.


Lázár János álma a bürokráciacsökkentés, 73 állami intézmény működésének felülvizsgálatával. Ez az álom nem jön ám be mindenkinek, sőt. Navracsics Tibor intézményi árvái nem boldogok most, Böszörményi "Robin Masters" Nagy Gergely is hiába könyökölt le mindenkit és szerezte meg a nyalizótrónt, nagyot fordult a világ vele is. Két idézettel szemléltetném:
"A mai Európából fájóan hiányoznak a vizionárius, ötletekkel teli vezetők, Orbán Viktoron kívül."
vs
Vannak olyan döntéshozók, akiknek a csendes háttérmunka, a minőségi szakmai tevékenység nem viszi át az ingerküszöbét – pláne nem, ha senki hatalmasság »emberei«, kutyái-macskái nem vagyunk. Ha magunk vállaltunk fel egy feladatot, és egyszerűen csak tesszük a dolgunkat. Ezek a döntéshozók „bürokráciacsökkentés” címszó alatt most – tucatnyi más, igaz, nálunk jóval kevésbé különleges intézménnyel együtt – javaslatot tettek a megszüntetésünkre.”

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ CÉLJA: KORLÁTLAN HATALOM

Y-GEN BLOG
Szerző: András Zentai
2016.01.23.


A Fidesz a terrortörvénnyel kimutatta a foga fehérjét, senkinek nem lehet kétsége, hogy a céljuk a korlátlan hatalom megszerzése. Ahogy Darth Sidiousnak a Star Warsban. Neki sikerült, aztán csúnya véget ért. A Fidesznek nem szabad, hogy sikerüljön!
 
A napokban – szerencsére – bőven esett szó a Fidesz–KDNP kormánya által javasolt hatodik alkotmánymódosításról, amely beleírná az Alaptörvénybe a terrorvészhelyzet fogalmát. Sokan írtak arról, hogy magával a javaslattal milyen bajok vannak (gyakorlatilag korlát nélküli hatalom kerülne a kormány kezébe, bármikor önkényesen bevezethető lenne, gumiszabályokat emelne alkotmányos szintre), és ezen sorok szerzője is azon a véleményen van, hogy itt valamiféle diktatúra-mestertervet láthattunk előtűnni.
 
Nem bírom visszatuszkolni magamba azt az előtörő párhuzamot, hogy a magát Palpatine kancellárnak álcázó Darth Sidious is különleges jogokkal ruháztatja föl magát – egy titokban saját maga által előidézett terrorhelyzetre hivatkozva – a Köztársasági Szenátussal, majd nem sokkal később kikiáltja magát uralkodóvá, a Köztársaságból Birodalmat csinál, aztán pedig magát a Szenátust (vö. Parlament) is feloszlatja. Egyelőre ennyit a Star Wars kitérőről...
 

WASHINGTON EMBERE LETT ORBÁN

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.01.23.


Még a Népszabadságnál is kiverte a biztosítékot, hogy Colleen Bell, az USA budapesti nagykövete (a címképen jobbra) január 20-án, szerdán, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén azért méltatta Orbán Viktor kormányfőt és Szíjjártó Péter külügyminisztert, mert támogatják az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti, jelenleg tárgyalási szakaszban lévő, transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást.

A lényegében titokban zajló megbeszélésekről az a hír járja, hogy a tervezett  egyezmény révén az USA érvényesíteni kívánja eredendő erőfölényét az Európai Unió piacán, mi több, az EU-tagállamok ellenében. Ezért a fejlett nyugat-európai államok és az itteni székelyű multinacionális vállalatok egyaránt bizalmatlanok. Hogy a szakszervezetekről, a civil szervezetekről említést se tegyünk. Az ellenzők szerint, a szerződés aláírását követően a gazdaság irányítása kicsúszna a parlamentek és kormányok kezéből. Az EU-ban tavaly csaknem másfél millió aláírást gyűjtöttek össze a TTIP elutasításáért, Berlinben pedig októberben több százezres tüntetést tartottak a megállapodás ellen.

Ehhez képest a Népszabadságnak a szerdai, budapesti kamarai rendezvényről tudósító újságírója, Dési András arról számolt be, hogy Szemerkényi Réka Magyarország washingtoni nagykövete (a címképen balra) a magyar–amerikai kapcsolatokról beszélve feltűnően békés hangot ütött meg...

ITT OLVASHATÓ

MATOLCSY DOKTORANDUSZ ESETE A TUDOMÁNYOS AKADÉMIÁVAL

ÖRÜLÜNK? VINCENT?
Szerző: jotunder
2016.01.23.


Itt persze nem sokmilliárdnyi hűtlen kezeléséről van szó, vagy arról, hogy egy nárcisztikus elmebeteg a monomániáira költi az adónkat, miközben fasiszta kóklerek játszanak egyetemi tanárt, ilyesmiről érintőlegesen sincs szó, erre jogi képviselőnk hívta fel a figyelmem, és én adok a jogi képviselőnk szavára. 

Arról van csak szó, hogy amikor valaki mindent megtehet, akkor igen gyakran meg is fogja tenni azt a mindent. Egészed addig amíg. Akkor aztán már nem. 


ITT OLVASHATÓ

MIKÖZBEN AZ MTA KÖZGAZDÁSZAINAK ELEGE LETT MATOLCSYÉKBÓL, AZ MNB ÚJABB 900 MILLIÓ FORINTÉRT VETT MŰALKOTÁSOKAT

!!444!!! BLOG
Szerző: plankog
2016.01.22.


Pezseg az élet a közpénz kreatív felhasználását új szintre emelő MNB körül. 


A bizottság szerint az MNB, közvetlenül és alapítványain keresztül is egyre nagyobb teret foglal el a közgazdasági és a gazdaságtudományi felsőoktatásban és kutatásban. 
Az MNB-alapítványok által felhasznált közpénz ellenőrizetlen forrásként jelenik meg a szigorúan szabályozott felsőoktatási piacon: felhasználásuknál sem a közpénzügyi, sem az akkreditációs szabályok nem érvényesülnek
- írják az MTA honlapjára is felkerült állásfoglalásban.

Megállapításaik között szerepel többek között, hogy:

ITT OLVASHATÓ

EGY MEGFÉLEMLÍTETT GYERMEK UTOLSÓ BÚCSÚJA

A MEGFÉLEMLÍTÉS ELLEN
Szerző: Megfélemlítés Ellen 
2016.01.22.

A spanyol médiát bejárta hír,mely szerint az iskolai megfélemlítés miatt az öngyilkosságot választó 11 éves gyermek, Diego tragikus búcsúlevelét közzétették a szülei.
Utolsó levelében a gyermek – aki október 14-én vetette ki magát egy ötödik emeleti ablakból – leírta, hogy képtelen iskolába menni, és az öngyilkosságon kívül nincs más mód az iskolába járás elkerülésére.
Az életének önkezével véget vető fiú szülei azért szánták el magukat az elkeseredett lépésre, hogy teljes körű vizsgálatra késztessék a hatóságokat gyermekük halálát illetően.
Panaszuk szerint fiuk ügyét félretették anélkül, hogy kivizsgálták volna a megfélemlítést.ITT OLVASHATÓ

VERSENY NÉLKÜL DRÁGA A TAXIZÁS

HVG - KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: bell
2016.01.22.Breaking news: Uber sofőrök ma hajnalra eltorlaszolták a járműveikkel a Deák teret, ezzel megbénították Budapest teljes belvárosának a közlekedését. A felháborodott tiltakozás oka, hogy megjelentek a vezető nélküli személyszállító autók a budapesti utcákon, és a derék személyszállítókat ezzel fokozatosan megfosztják a megélhetésüktől. Követelik a vezető nélküli járművek kitiltását az utakról, természetesen a magyar társadalom biztonsága miatti aggodalmukban.
Vicceltem, de nem tartom lehetetlennek, hogy nem is olyan sokára megérhetjük. Ugye milyen furán hangzik, de ugyanilyen fura volt a taxisok eheti tiltakozása is. Persze csak akkor hallhatunk majd ilyen hírt a jövőben, ha a budapesti taxisok mentálisan nem lépnek túl mai állapotukon és nem gondolják, hogy a technikai haladást erővel kell és lehet megállítani.
Ritkán, de azért előfordul, hogy szemünk láttára nyal vissza a fagyi, ezúttal a taxisoknak.

ITT OLVASHATÓ

JOGÁSZSZEMMEL 13.

A HUNVALD-ÜGY 
Szerző: Hunvaldugy
2016.01.22


Addig is, míg is: olvasom, hogy 25 milliót kap a terrorelhárítás színházterem-fejlesztésre. Tényleg, tetszettek tudni, hogy a Terrorelhárítási Központnak van színházterme? Mert van nekik, bizony. Az Átlátszó szúrta ki a január 15-én megjelent Közbeszerzési Értesítőben, hogy nettó 24,96 millió forintot kap a TEK a Zách utca 4. alatt található színházterem és sajtóterem audio- és vizuáltechnikai rendszerének fejlesztésére. (Szerintem jó lenne, ha például a TEK egy kórházat is bevenne a kiképzési programjába, majd a felújítás után visszaadnák az állampolgároknak. Hogy valami hasznunk is legyen már belőlük.)
És ha már TEK: nemrégiben mi is írtunk röviden arról, hogy pert vesztett a Magyar állam Strasbourgban, a bíróság ugyanis kimondta, hogy az állampolgárok titkos megfigyelésére jogosító szabály az európai polgárok magánélethez való jogát sérti. Most a napokban erről írt részletesen dr. Sándor Zsuzsa* a blogján. Mi meg – szokás szerint – ismét ajánljuk mindenki szíves figyelmébe az ott (itt) írtakat,.. (Hunvald György)

A MAGYARORSZÁGON TÖRTÉNT SZEXUÁLIS ERŐSZAK, MIÉRT NEM ÉRDEKES A MAGYAR SAJTÓNAK?

KETTŐS MÉRCE
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.01.22.


Naponta követnek el szexuális erőszakot kiskorú ellen, hetente meghal egy nő családon belüli erőszak következtében. A nők közel fele tapasztalt már erőszakos szexuális közeledést. Az adatok származási helye nem Szomália, hanem Magyarország. Komoly gondok vannak, de úgy tűnik, ezzel a politika, a társadalom és a közélet nem akar foglalkozni.Miközben elsősorban az elképesztő történések, de feltehetően a menekültválság és az elkövetők származása miatt is folyamatosan címlapra kerül az újságokban a kölni szilveszter és az azóta történtek, addig a magyarországi szexuális erőszak ritkán üti meg a sajtómunkatársak ingerküszöbét. Pedig ahogy a menekültválságnak a hírekben része az, ami Kölnben és más városokban történt, és a kölni történésekhez odabiggyesztették a korábban a Tahrír téren történteket, az is része kéne hogy legyen, ennek a problémakörnek, mi Magyarországon hogy is állunk a nők védelmével. Főleg azért, mivel  a magyar politikának és a magyar közéleti vitáknak elsődlegesen a magyarországi viszonyok javítása lenne a célja és feladata.

ITT OLVASHATÓ

KÉREM A FIDESZES SZAVAZÓKAT, VONJÁK MEG BIZALMUKAT ORBÁNTÓL

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2016.01.23.


Mivel a fideszes szavazók az összes szavazó átlagának megfelelően ésszerűen, megfontoltan és beleérzően gondolkodnak a világról, biztos vagyok benne, hogy egyre nehezebben tudják összeegyeztetni Orbán tevékenységét a közjóval, ami -- szintén biztos vagyok benne -- egyre nagyobb lelkiismereti gondokat is okoz nekik függetlenül attól, hogy látnak-e alternatívát, vagy sem.
Idézzük fel a valóság egy-két szeletét, amely aggodalommal töltheti el a fideszes szavazókat. Az oktatási és az egészségügyi rendszer mély válsága. A strukturálisan versenyképtelen szemlélet, rendszer és tananyag, amely nem készíti fel a gyerekeinket arra, hogy holland, svéd, szlovák kortársaikkal azonos esélyekkel induljanak majd az európai munkaerőpiac jobb állásaiért; az egyre szélesebb körű, mára elnyomhatatlanná dagadt elégedetlenség a tanárok és a családok körében; az egészségügyi rendszer igazságtalan -- alulfinanszírozott, a betegek hozzájárulásaira és az orvosok szívességeire építő -- volta, az orvosok és az ápolók elvándorlása, miközben a megmaradtak munkakörülményeinek és fizetési helyzetének megítéléséhez elég bemenni egy kórházba, szakrendelésre, megnézni a várólistákat, beszélni a szakszemélyzettel; a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága; a magyar gazdaság leszakadása a régiós versenytársaktól és a fizetések sokkal lassabb növekedése -- hogy csak ennyit említsünk -- mára erős kétségeket kell, hogy ébresszen a fideszes szavazókban a kormány szakpolitikai kompetenciáit illetően (ilyen kompetenciák egész egyszerűen nincsenek, pontosabban, ha lennének is alkalmas szakpolitikusok a Fideszben, azokat elrettenti és megfojtja a híres politikai kormányzás,amely Orbánhoz rendeli már nem csak a stratégia döntéseket, de a minisztériumi költségvetések felhasználását is). A magyar állam tervutasításos rendszerben működik, amelyben a terveket hetente újraírják, és az utasításnak egyetlen kútfeje van: a -- szomorú belátnunk, de -- a kormányzásra teljesen alkalmatlan Orbán Viktor.

ITT OLVASHATÓ

ROMKOCSMA 56 TISZTELETÉRE

PUPU BLOGJA 
Szerző: PuPu 
2016. 01. 22.  

Étlapra, arculatra és dekorációra verhetik el a romkocsmák az állami pénzt az 1956-os emlékév alkalmából – írja a Hvg.hu.
Akár ötmillió forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni ugyanis. A forradalomra emlékeztető reklámmal, koncerttel, színdarabbal is lehet pályázni, de akár a személyzet ruházatának ötvenhatosítására is.

A pályázatokat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak lehet benyújtani, a terveket március 1. és 2017. április 30. között kell megvalósítani.
Hát, mit mondjak, remek ötlet, méltó 56 szelleméhez.
Komolyan fontolgatom, ha bérelnék egy romot, ebből a támogatásból meg is tudnám nyitni, sőt, fel is tudnám virágoztatni!
Talán a Hős utcában kellene kísérleteznem, a hely maga úgy romos, ahogy van, tehát nem kellene mesterségesen leamortizálni, nemrég gázrobbanás is volt arrafelé, tehát a hely hiteles egy romkocsma nyitására.
Többé-kevésbé a vendégkör is biztosított lenne, egy kis marketing, és kalandtúrák versenyképes színhelye lenne, simán lenyomná bármelyik krokodil-túrát a Níluson, papiruszhajóban, alacsony vízállás mellett...


ITT OLVASHATÓ