2016. május 18., szerda

A HATALOMÉHESEKNEK EZ A NYOMOR MÉG NEM ELÉG

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: KAROSZ
2016.05.18.


Egyszerűbb és olcsóbb irányítást ígért a kormány. Valóban, le is csökkentették az országgyűlési képviselők számát, ahogyan azt ígérték, csúcsminisztériumokat hoztak létre, de mégis sokkal többe kerül a kormány működtetése, mint eddig bármikor. Akárkinek is született meg az agyában, hogy az egészségügyi, az oktatási, és a szociális minisztériumot eggyé gyurmázzák össze, az komoly hiba volt. Jogos a zúgolódás az egészségügyi, a szociális és oktatási területen dolgozók körében.

Nem csak az egészségügyi szakdolgozók távoznak külföldre, a szakmunkásokból is hiány van. A középiskolások már a továbbtanulást sem hazánkban képzelik el, hanem inkább külföldön.

Ma, már mindenki menekül az országból, sokan vissza sem akarnak térni. Persze, hogy menekülnek a munkanélküliség és a szegénység elől, ha itt már a fél ország létminimum alatt él.

Akik nem bírnak elmenekülni, azok egyre kiszolgáltatottabbakká válnak. Rajtuk, még jobban spórolni akar a kormány, mint például az özvegyeken, az árvákon és az aktív életkorú rokkantakon.

Naponta megy a lakosság riogatása, „fut a tesztprogram” a sajtó-médiában, hogy fenntarthatatlanná válik a nyugdíjkassza finanszírozása. Ha nem tiltakozik ellene senki, akkor a kormány kipipálhatja ezt is, mint a többi megszorítást, hogy az ellenállás nélkül megvalósítható...


ITT OLVASHATÓ

NEM VÁLTOTTA BE A REMÉNYEKET AZ EDDIGI PUSZTÍTÁS, EZÉRT MOST MÉG JOBBAN SZÉTVERIK AZ OKTATÁST

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.05.18.


Egy csordányi elefánt nem képes akkora pusztítást végezni egy porcelánboltban, amennyit a magyar kormány képes egyetlen törvényjavaslattal ártani a magyar oktatásnak.

Felfoghatatlan az a gyakorlat, amivel hónapok óta a kormány kezeli a pedagógusok tiltakozását. Két módszerrel reagálnak a felbuzdulásra, s egyik aljasabb, mint a másik.

Amióta elkezdődtek a tanártiltakozások, azóta folyamatos retorikai bravúrral jelzi újra meg újra az oktatási kormányzat, hogy minden kérdésre a köznevelési kerekasztalnál található a válasz. Hiába jelezte már a szakma színe-java, hogy a köznevelési kerekasztal, mint olyan, nem más, mint a kormányzat által életre hívott bólogatótestület, ahol legfeljebb szervilis csoportok és anyagilag a kormánytól függő testületek ülnek, ebből kifolyólag pedig nem lehet sosem képes arra, hogy valóban a köz érdekeit szolgáló döntéseket hozzon. Viszont a köznevelési államtitkárság szíves válasza azóta, amióta ez a szuperszervezet létrejött, folyamatosan az, hogy csak akkor hajlandóak érdemben tárgyalni a tiltakozókkal, ha azok beülnek ebbe a kerekasztalba. Érthető módon ettől (már csak saját szakmai hitelességüket féltve) eddig minden érdemi szereplő elzárkózott. Ebből következik viszont, hogy a patthelyzetben a kormány oldalán pattog a labda: olyan döntésekre üthetik rá a kerekasztal pecsétjét, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a pedagógusok követeléseivel.

És itt jön be a másik, botrányos gyakorlat, amivel kénytelenek voltak szembesülni a tanárok.
A kormány ugyanis nem kispályán játszik: mivel az ő kezükben van a döntés joga, most a kivéreztetésre játszanak...

ITT OLVASHATÓ

DOLGOK

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző:Benedikty Béla
2016.05.18.


Kovács szerint Brüsszelben sok magyar tisztségviselő arról számol be, hogy kollégáik zárt ajtók mögött folyamatosan dicsérik Magyarországot, majd ezek után nyilvánosan elítélik.

"Brüsszelben sokan titokban csodálják, ahogy a magyarok és kormányuk végzik a dolgukat”

Ezt azért nem gondoltam, ebben azért van valami perverzió. Sokan ráadásul. Ez azért megoszlik, gondolom, nyilván nem mindenki nézi irigykedve például azt, ahogy a magyarok meg a kormányuk a nagydolgukat végzik, ezért inkább csak azok irigykednek, akiknek székrekedésük van. Mások azt nézik, ahogy a magyarok és a kormányuk a kisdolgukat végzik, ha nagyon jóindulatú vagyok, akkor ezek talán a prosztatabántalmakban szenvedők, dehát persze ezekről a brüsszeliekről bármit föl lehet tételezni. Hogy egyszerűen csak irigykednek. Amiért a magyarok képesek végezni a dolgukat. Mert ez annak a következménye, hogy a magyaroknak van mit enni-inni, nem úgy, mint azoknak a szegény
brüsszelieknek...

ITT OLVASHATÓ

PETIKE FELESEL

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2016.05.18.


Kérem, kedves szülők, ez így nem megy. Kihúztam a lábamat egy hétre, elmentem Nagyváradra szép kedvesemhez, békében, nyugalomban, harmóniában töltöttem pár napot, és mikor hazajövök, mi vár? Az egész osztály elkanászodott, kötekednek, szemtelenkednek, a Petike meg már felesel is a Clintonék Billyjével. Ráadásul hülyeségeket beszél.

Nem véletlenül kérettem be őt magát is erre a rendkívüli szülői értekezletre. Petike, gyere, állj ide, a tábla elé. Hát mit mondtál te annak az amerikai fickónak? Ne köntörfalazz, tessék a szemembe mondani, le sem tagadhatod, megjelent a kormany.hu-n...

...Petike, te sem leszel külügyminiszter. Már vagy, az más kérdés, mert kineveztek: de kinevezhettek volna Jancsi bohócnak is ennyi erővel, annak is tehetségtelen lennél. Igazi külügyes sosem lesz belőled, alkalmatlan vagy arra.
Is.

Mihez van neked tehetséged egyáltalán? Nézzem a jegyeidet… na jó, testnevelés jeles. Meg nem vedelsz annyit, mint a többiek, ahogy hallom. Petike, te menj csak futsaledzőnek, az is szép pálya. Hagyd békén a politikát, történelmet, földrajzot, matematikát.

Kedves szülők, kérem, hogy a Petikével otthon is tessenek alaposan elbeszélgetni párszor a magyar történelem tényeiről, eseményeiről, netán a geopolitikai realitásokról, valamint az amerikai és a magyar gazdaság arányairól egymáshoz hasonlítva.

És tessenek megnevelni ezt a büdös kölyköt.
Még egyszer meg ne halljam, hogy felesel, ráadásul hülyeségeket beszél.

A szülői értekezletnek mára vége. Melyik osztály is ez?

Ja, látom már a naplóban.
Az uralkodó osztály.

ITT OLVASHATÓ

HOZZÁ NEM ÉRTŐ, KORLÁTLAN HATALOM VEZETI A MAGYAR MŰVÉSZETI ÉLETET - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Szelestey Lajos
2016.05.18.


Magyarországon az elmúlt hat évben drasztikusan romlott a roma művészek helyzete – írja a Der Standardban megjelent vendégkommentárjában Junghaus Tímea. A lap írása szerint a kormány felszámolta a művészet demokratikus autonómiáját és szakmaiságát, amióta a Művészeti Akadémia vette át az irányítást. A Reuters arról cikkezik, hogy a francia államfő nem szeretne olyan társadalmat, mint a magyar vagy a lengyel. Merthogy fennáll a veszélye annak, hogy nálunk és a lengyeleknél megsemmisítenek mindent, amit nyugat teremtett. Hollande ezzel elődjének, Sarkozynek válaszolt, aki a Le Monde-nak adott interjúban támadta az uniót, miután az bírálja a magyar és a lengyel kormány antidemokratikusnak tartott gyakorlatát...

ITT OLVASHATÓ

ÜZENJÜK BRÜSSZELNEK: "A VIKTOR NEM ENGEDI MEG"

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2016.05.18.


Soros György pénzéből tanult angolul és járt a milliárdos üzletember alapítványainak jóvoltából ösztöndíjasként egy olyan egyetemre, ahol most szégyenkeznek miatta. Vágyott a Kelettől való elszakadásra, arra, hogy maga mögött hagyja a fiút, akit olykor agyba-főbe vert az apja a faluszéli házban, de most megtűri az asszonyverőket a frakciójában, és örömmel üzletel a putyini Oroszországgal, elfordulva mindentől, amit az euroatlanti szövetségi rendszer jelent. Demokráciát, jogállamot, diszkrimináció-mentességet, kisebbségi jogok védelmét, alapvető emberi jogok tiszteletét, jólétet és szabadságot. Fordul helyette a megalomán autoriter vezetők felé, a kerti stadion és házi kisvasút építésének világába, majd a fanyalgóknak azt üzeni: ez az ország mindig is olyan volt, hogy aki épített, azt pocskondiázták – az ellenzők véleménynyilvánítása puszta cinizmus tehát.

Nincs benne érték, sem a jobb, sem a baloldalról – a liberalizmust már rég eltemette magában, már ha volt benne egyáltalán valaha (megjegyzem, egy önmagát liberálisnak nevező rendszerváltó pártban illett volna). A keresztény-konzervatív értékekhez, valamint a valláshoz, egyházhoz való viszonyát mi sem mutatja jobban, mint hogy az összes gyermekét más egyház keresztelte meg. Mindig az, amely az éppen aktuális érdekeit szolgálta. Politikai üzenet, vagy önös érdekű üzlet? Firtatni talán hasztalan is, beszédesebb a fordulat, hogy az Evangéliumi Testvérközösség létét is veszélybe sodorta, mert nem tudta elviselni, hogy vezetője Iványi Gábor - a regnáló miniszterelnököt és feleségét eskető lelkész -, szolidáris, szabadelvű ember. Vérbeli demokrata, aki akkor is képes az elesetteken segíteni – világszínvonalon -, ha az államtól semmilyen segítséget nem kap.

A kormányfőben nincs szolidaritás, nincs benne önkorrekcióra való képesség – lásd unortodox gazdaságpolitika, amely az uniós gazdasági mutatók statisztikáinak legvégére sorolt bennünket az elmúlt negyedéves GDP-növekedési adatok között (amely esetünkben az előző negyedévi adatokhoz képesti GDP-csökkenés) -, a szolidaritás hiánya pedig rögvest megmutatkozik a szegregáció újbóli állami támogatásában, s az elesettek út széléről árokba való taszításában. Minden ideológia legszélsőségesebb formájából adódó negatívumait gyűjtötte össze, öntötte le nemzeti mázzal, beborította a székely zászlóval és a magyar Himnusszal. A rosszemlékű szocializmus államosítása, a szélsőjobboldali kirekesztés, sőt, még a liberalizmusból sokak által nem szeretett individualizmus és neoliberális gondolat is megjelenik benne: „ha nincs semmid, annyit is érsz, de az államra ne számíts.” Teszi mindezt világbajnok áfával, és állami szolgáltatások silány mivoltához mérten pofátlanul magas adóterhek mellett...

ITT OLVASHATÓ

MEGHALT KAJÁN TIBOR - A HÍRES KARIKATÚRISTA 95 ÉVESEN HUNYT EL, MÁJUS 16-ÁN ESTE

HVG ONLINE - KULT
Szerző: hvg.hu
2016.05.18.


A kétszeres Munkácsy-díjas, valamint Pulitzer-emlékdíjas művész halálhírét a MÚOSZ jelentette be a szövetség azt írja, Kaján "2016. május 16-án este, csendben eltávozott".

Jobb ma egy karikatúra,
mint holnap egy diktatúra 
a HVG rajzos interjúja Kaján Tiborral

A karikaturista 1921. március 3-án, Miskolcon született, Kalász Tibor néven, és 5-6 éves korától már a rajzolás volt a legkedvesebb elfoglaltsága – az édesapja által járatott Az Újságban látott először karikatúrákat, később ennek a műfajnak szentelte életét, a MÚOSZ szerint "egész életében azt vallotta, a karikatúra az újságírás egyik műfaja".

Rajzai, karikatúrái 1945-től jelennek meg. Indulása óta a Ludas Matyi, 1964-től a Tükör, majd Új Tükör, később a Magyar Nemzet, majd a Magyar Hírlap munkatársa volt, de alkotásai olyan lapokban is megjelentek, mint a Lyukasóra, a Magyar Tudomány, a Népszabadság, az Új Írás, a Filozófiai Szemle vagy a Hócipő...


ITT OLVASHATÓ

MAGYAR EMBER NEM LOP, CSAK ELKÉPZEL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Tóta W. Árpád
2016.05.18.


Kivételes ember került a Corvinus élére Lánczi András személyében. Azok közé tartozik, akik se nem tagadják, hogy hívei a szervezett bűnözésnek, se nem szégyellik. Ugyanis amit korrupcióként szokás kritizálni, az minimum erkölcsileg, de egyre gyakrabban jogilag is bűncselekmény, hiába magyarázzák, hogy a szajré elvesztette közpénzjellegét. Lánczi és műhelye inkább előadja, hogy ez jóféle bűn. Szeretem, mert magyar. A legtöbben ilyenkor legalább nem arra hivatkoznak, hogy a kommunisták is ezt csinálták.

Főleg akkor nem, ha egyébként ők maguk kommunistázással emelkedtek a csúcsra. Abba beleértették az államosítást és a privatizációt is, de akkor még elítélően: azt ígérték, hogy ők nem olyanok.

És tényleg nem. Mert vegyük komolyan, amit Lánczi mond, mégiscsak filozófus vagy mi a tök. Az államosítás valóban egy politikai elképzelés végrehajtása volt, amely elképzelést itt nem részletezzük, marxizmus-leninizmus néven ismert. Ehhez is el kellett venni a trafikostól a boltját, de hosszú távú stratégia, az úgynevezett fényes jövő érdekében. Amelyet ismertettek mindenkivel, ha akarta, ha nem.

Ezután sajnálatosan kiderült, hogy a Kommunista Kunó Közértfenntartó Központ nem túl hatékonyan szervezi meg a kereskedelmet, meg általában az országot, és ez igaz volt minden másra. Így végződött egész Kelet-Európában, hol békésen, hol pedig kivégzéssel. Magyarországon szelíd volt az átmenet. Ebben valószínűleg szerepet játszott, hogy az MSZMP vezetői viszonylag puritán életet éltek, a látványos urizálástól megfontoltan tartózkodtak, esetleg egyszerűen csak volt bennük ennyi gerinc. Vagy osztályöntudat...

ITT OLVASHATÓ

ÁDER JÁNOS, HÁT ITT A VÉGE

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.05.18.


Rubovszky Gyugyót nem az eszéért tartották a kormányoldalon eddig sem. De ez a kósalajosodás amit leművelt a HÍR TV kamerái előtt valami olyasmi, amire azért nem számítottak még tőle sem. Emberünknek tényleg ennyi esze van, figyelmeztetés után, forgó kamera előtt előadja: Azt hallotta, Sajókám, hogy a Káder János megy a levesbe, mert aszonta a Viktor?

Hiába no, a jólértesültség látszatát kelteni havertársunk előtt előbbre való, mint félműveltnek lenni a kamerák hangrögzítési képességéről és a sajtó működéséről. Ki ér rá erre, mikor annyi a dolog? Ki kell módolni például, hogy tegyen keresztbe ellenzéki javaslatnak akár házszabály szegő módon. Mert neki ezt lehet, nyilván, amíg molinón nem lengeti addig Dagilaci Házmeter úr felől semmi bántódása nem eshet.

Nem mintha meglepetés lenne Orbán kézi vezérlése, de azért ez így kimondva azért új...


ITT OLVASHATÓ

LENTNER: AZ MNB-ALAPÍTVÁNYOK PÉNZEI A FIDESZ GYŐZELMÉHEZ KELLENEK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.18.


Lentner Csaba, a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának kuratóriumi tagja már korábban sem rejtette véka alá, hogy mit gondol az Alkotmánybíróság döntéséről az MNB-alapítványok működésével kapcsolatban. Legújabb nyilatkozata azonban egészen megdöbbentőre sikeredett, főleg azért, mert annak némi igazságtartalma is van

A közgazdász nyíltan beszélt arról, hogy az MNB-alapítványok pénzére azért van szükség, hogy ráerőltessék az oktatókra, majd az emberekre azokat az új társadalompolitikai és gazdasági nézeteket, amelyek segítik a Fidesz 2018-as győzelmét. Lentner Csaba ebben az esetben vagy hülyeségeket beszélt - felmerül a kérdés, hogy mit is keres egy MNB-alapítvány kuratóriumában -, vagy csak szimplán kifecsegte, hogy az MNB vezetése és a kormánypárt összejátszik, és olyan mint jegybanki függetlenség már régóta nem létezik. 

Mindeközben újabb és újabb érdekességek derülnek ki az alapítványok működésével kapcsolatban. Legutóbb például több tízmillió forint közpénzt költöttek el egy zongorára, az ügyészség pedig a törvénytelen működéssel kapcsolatos feljelentést három nap alatt söpörte le az asztalról.


ITT OLVASHATÓ

ÍGY ÜNNEPEL ORBÁNISZTÁN: KÖZMUNKÁBÓL JOBBÁGYSORS

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.05.18.


Gondolta volna, hogy a cukorborsó leszedése olyan fontos egyes önkormányzati földeken, hogy akár még ünnepnapon is berángatják emiatt dolgozni magukat kereszténynek hazudó pártok polgármesterei a szerencsétlen közmunkásokat? Diósviszlóban például ez történt pünkösdhétfőn. Így lesz a közmunkából jobbágysors...

Elég volt abból, hogy ebben az országban bárki bármikor megalázhatja a kisembert!

Ma már mindenki számára világos: az Orbán-kormány nem versenyképességet és biztos jövőt jelentő tudásalapú társadalmat és gazdaságot akar építeni. Helyette a „munkaalapú társadalom” nevű lázálom megteremtésébe kezdett, ami állami foglalkoztatási programokban bővelkedő, kínai összeszerelő üzemmé alakítaná át hazánkat. Nem a német mérnököt állítja példaképnek, hanem a kínai betanított munkást. Ezért a kalapács használatát tanítja a számítógépé helyett. Persze a kínai munkásokról szóló vízióhoz alacsony bérek és alacsony életszínvonal tartozik, eltiport munkavállalói és szabadság- jogok, hiányzó érdekképviselet. Mindez nem véletlen. Kiüresített piaci és demokratikus intézmények, atomizált társadalom és érdekeit érvényesíteni képtelen vállalkozói és munkavállalói réteg – ez a Fidesz receptje a hatalom örökös megtartásához. Ahhoz ugyanis sokkal inkább passzol egy államtól vagy ahhoz közeli oligarcháktól függő társadalom víziója. Ki kell mondani: a Fidesz új feudalizmust épít az országban. Ennek részeként valódi munkahelyteremtés helyett megalázó, kiút nélküli közmunkára kényszerít sokakat. Ez az út csapda, ahonnan azonnal vissza kell fordulni! 


ITT OLVASHATÓ

MIT TEGYÜNK, HA RÁNK TÁMAD EGY KUTYA?

NEVELJÜNK KUTYÁT BLOG
Szerző: Rastafan
2016.05.17.


Lássunk két tipikus támadási helyzetet dr. Yin cikke alapján:

Futunk a parkban, egyszer csak előtűnik egy kutya a semmiből és ugatva rohan felénk. Amit semmiképpen nem szabad tenni: kiabálni, hadonászni vagy megpróbálni elszaladni. Az ugatásra gyorsabban szaladó ember olaj a tűzre ebben az esetben. (A támadást kiváltó tényezőkről
itt olvashattok részletesen.) Ha a kutya látja, hogy a támadás hatásos, folytatni fogja. Ezért ilyenkor a legjobb, ha megállunk, a karunkat az oldalunk mellett egyenesen tartjuk, mint egy pózna. Szinte biztos, hogy a kutya megáll erre a reakcióra. Ha ez megtörtént, egy határozott lépést tehetünk felé, és a kutya valószínűleg meghátrál (közben azért tovább ugat). Ha már biztonságos távolságra került, folytathatuk az utunkat, persze ha lehet, egy darabig még ne fussunk.
Sétálunk egy falusi utcán, kertek alatt, stb. és előkerül egy ugató, felénk igyekvő kutya, például kiugrik egy kerítés mögül. A legtöbb hasonlóan viselkedő kutya hozzászokott, hogy mindent megugat, ami elhalad a porta előtt, de nincs benne támadási szándék.(A fajták veszélyességéről több infó itt.) Ha viszont elkezdünk hadonászni, akkor izgatottá válik és - akár játékos szándékból - elkaphat bármit, ami az orra előtt lengedezik, mondjuk a kabátunk ujját, ugyanúgy, mint amikor cibálós játékot játszik egy rongybabával. Tehát a recept itt is kiegyenesedett tartás, csend és mozdulatlanság...

ITT OLVASHATÓ

CSÓKOLOM A SZILVUPLÉJÁT

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2016.05.17.


Péter!
Igen, Főnök?
Üzenni kéne ennek a Klingonnak valami szaftosat.
Clinton.
Az nem egy szálloda?
Az a Hilton.
Az nem egy énekesnő?
De.
Péter, te teljesen hülye vagy. Mindent összezavarsz. Mi a fenét üzennék én egy énekesnőnek?


Értem, Főnök. Mit üzenjünk ennek anos, a Billnek?
Az nem egy énekes?
De igen, Főnök. Teljesen hülye vagyok.
Hát, éppen akartam is mondani. Szóval, írod?
Írom.
– “A magyar emberek a szabadságot választották”…
Főnök, de hát minket választottak!
Na, hát ez benne a meglepi! Tiszta Kinder-tojás, mi? Szóval, akkor is, ha nem tetszik Lipton elnöknek”…
Az egy tea, Főnöktudom, hülye vagyok. Gyerekkorom óta ezt hallom ám! De már nem elnök. Bár lehet, hogy a felesége az lesz.
A felesége?!
Igen. Ha legyőzi a Donaldot.
A kacsát?!
A kacsát.
Betegek ezek az amerikaiak, én mondom. Egy Diznilend, bammeg! És a feleségealig merem megkérdezniugye, legalább nő?
Nő.
Akkor azt írd a végére, kézcsókolom! A nők sosem tudtak a kézcsókomnak ellenállni!FORRÁS: HUPPA BLOG

AMIKOR AZT HINNÉ AZ EMBER, NINCS LEJJEBB, AKKOR OTT VAN EZ A KÉT POFÁTLAN GAZEMBER

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.05.


 

ITT OLVASHATÓ

BÁRCSAK A SZÜLEIM ELVÁLTAK VOLNA ANNAK IDEJÉN!

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Széki Gabriella
2016.05.17.


Tanulságként mesélem el az én történetem, hogy minél több olyan szülő hallja meg, aki arra való hivatkozással tartja fent az alapjaiban megromlott, boldogtalanná, elégedetlenné, lelki beteggé tevő házasságát, mert szerintük a gyereknek így a legjobb. Mert azzal áltatják magukat, hogy a gyerek így nem sérül, családban nő fel, így a helyes… Bárcsak az én szüleim elváltak volna annak idején…

Igazi alfahím volt az apám, ősösztönös, keménykötésű, de a szíve mélyén érzékeny bipoláris ember, beteljesült álmok helyett szakmai karrierrel. Az anyám pedig egy szorgalmas, ranglétrán lépegető, tudatos, de magáért kiállni mégis képtelen minisztériumi dolgozó. Nem voltak ők rossz páros az elején, közös úton indultak, lekötötte őket a családalapítás és otthonteremtés. De később az apám nagyságrendekkel eltérő vágyai felszínre törtek, hatalmas társasági életet élt az anyám mellett, szerelmes is lett, amiről az anyám igyekezett tudomást sem venni, és várni, hogy majd elmúlik. Hát nem így lett...

ITT OLVASHATÓ

ADATIGÉNYLÉSSEL KIKÉRTÜK AZ RMDSZ SZERZŐDÉSEIT

ERDÉLY - ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: siposzoltan
2016.05.17.


Címlapképnek nem a legjobb a fenti fotó, mégis jól nézzük meg: ez a kép illusztrálja a legjobban, hogy mi a baj az RMDSZ román kormánynak benyújtott beszámolóival.

Mire költötte az RMDSZ azt a 28 millió eurónyi költségvetési támogatást, melyet elvben az erdélyi magyarságnak folyósít Bukarest? Sorozatunk
első részében megnéztük, hogyan működik a támogatási rendszer, a második részben pedig bemutattuk az RMDSZ költségvetéseit.

Sorozatunk
harmadik részében rátértünk magukra a beszámolókra, melyekkel az RMDSZ megindokolja az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI), illetve a Kormányfőtitkárságnak a támogatás elköltését, a negyedik részben pedig egy számvevőszéki audit eredményét ismertettük, mely egy sor szabálytalanságra hívta fel a figyelmet.

Az
ötödik részben Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke válaszol kérdéseinkre...

ITT OLVASHATÓ

VIRÁGZÓ HITÉLET MÁRIA (KÖZ)MUNKA ALAPÚ ORSZÁGÁBAN

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.05.18.


A fideszes a legmélyebben hívő a világon. Neki pont elég, ha Viktorka őszinte hangon kijelenti: neki nincsenek strómanjai...

ITT OLVASHATÓ

ÜZENŐFÜZET - ORBÁN LÁBSZAGA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.05.18.


Alsó tagozatos üzemmódba kapcsolt az ország, legalábbis az a része, amelyet fideszkdnp-nek neveznek, de mondhatnánk éppen galerit is. Vagy galériát, ha már Habony és Matolcsy.
 
„A Viktor nem engedi meg.” – Ezt az axiómát Rubovszky Mekk Mester pöngette meg annak kapcsán, hogy mosolygós Áderünk lesz-é vajh köztársasági elnök jövőre is. Ezek szerint nem.
 
Mindez csak azért érdemel most említést, hogy az alant felsorolandók megfelelő megvilágításba kerüljenek, azaz, a magyar proletár lássa, érezze, hogy az a delír, amely egyre inkább elárasztja az országot, a legmagasztosabb helyről hagyatik jóvá, amely a felcsúti budi maga.
 
Nincs az a játék, mint negyven éve, hogy „ha ezt Kádár apánk tudná”. Viktor apánk tudja, sőt, tőle ered minden mocsok és idiotizmus, amelyben szügyig tapodunk, ergo, tudható, mitől van itt olyan rohadt büdös.
 
Orbán lábszaga leng körbe mindent. És ez az origó...

ITT OLVASHATÓ

DÍCSÉRNI, DE HOGYAN?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2016.05.17.


Nem kérdés, hogy a dicséret mennyire fontos a gyerekeknek. A megerősítések csodákra képesek, erőt, magabiztosságot adnak. Felnőttként is élénken emlékszünk egy-egy szülői vagy tanári dicséretre. Sőt, pontosan fel tudjuk idézni azt a büszkeséget, boldogságot is, amit akkor éreztünk, igaz? Ugyanez a helyzet a szidással is. Fülünkbe csengnek a szavak, látjuk magunk előtt a mozdulatokat és újraéljük a szorongást, megalázottságot, szégyent. 
Mit tehetünk, hogy minél jobban feltöltsük gyerekeink "pozitív raktárát", amiből évtizedeken át töltekezni tudnak? 

Milyen a jó dicséret? Mennyit és hogyan érdemes dicsérni?
7 tanács következik erről az érzékeny témáról:


ITT OLVASHATÓ

TÖRTÉNELMI IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS

TARSKI BLOG
Szerző: Tarski
2016.05.18.


Az egyik honlap a portré rovatában szólaltatta meg Lánczi Andrást, a Corvinus Egyetem újonnan kinevezett rektorát. Az újságíró egyik kérdése ez volt.: "Egyik gondolatmenete szerint – kissé leegyszerűsítve – a korrupció elfogadható, ha a politika szándéka szerinti klientúracserét szolgálja." A rektor, aki a Fidesz és a kormány háttérintézményeként számon tartott Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöke is, így válaszolt: "Csak azt akartam ezzel jelezni, hogy az államosítást ebben az országban nem lopásnak hívták 1948 után, a privatizálást sem szabad rablásnak nevezni 1988 után. Most is van egy szisztéma, amit kritizálhatnak, hogy korrupció, de én azt állítom, hogy ez egy politikai elképzelés végrehajtása. Lehet, hogy van, akinek ez nem tetszik. Nekem sem tetszett a privatizáció. Lehet maffiaállamozni, de akkor ki fog nyílni a privatizációs doboz is, és fel lehet robbantani vele az egész huszonöt évet, amit rendszerváltásnak nevezünk."

Nem tudom, hogy a rektor gondolt-e arra, hogy itt most valójában a történelmi, társadalmi igazságszolgáltatás problémáját is felvetette, amivel egy meglehetősen nagy ingoványos, mocsaras területre tévedt. Az a vágy, sőt, szükséglet, hogy a társadalom minden tagja az általa megérdemelt javakban részesüljön a közös tevékenységük gyümölcséből, nos, ez szinte az egész emberiség fejlődését végigkísérte. Amiről most Lánczi András beszélt, csak egy pici része az egésznek, ennek ellenére jól tükrözi az egész kérdés megoldatlanságát és megoldhatatlanságát. Merthogy az egész probléma azzal kezdődik, hogy egyáltalán létezik-e társadalmi igazságosság akkor, amikor minden ember a társadalom nagy szerkezetében különböző helyet foglal el, amiből kifolyólag a társadalom működtetésében történő tevékeny részvétel szempontjából is különböző megítélés alá eshet. S itt jön a következő probléma: kinek, vagy kiknek áll, vagy állhat a jogában azt megítélni, hogy az egyes ember miként részesüljön a közösen megtermelt anyagi javakból. Ezt a „ki, vagy kiknek” kérdését a történelem során általában a hatalom birtokosai úgy döntötték el, hogy a megítélés joga bizony őket illeti meg. Márpedig ha őket illeti meg, akkor a saját érdekeiknek megfelelően döntötték el azt is, hogy az anyagi javakból éppen ők kapják a legtöbbet, merthogy mindenki azt gondolta magáról, hogy ők tettek a legtöbbet a közért és a társadalmi fejlődésért. Ilyenformán azonban eleve nem is beszélhetünk társadalmi igazságszolgáltatásról, hanem a hatalom igazságszolgáltatásáról. De tovább megyek: igazságszolgáltatásról sem beszélhetünk, mert amit a hatalom „igazság”-nak tekint, az nem biztos, hogy a társadalom egészének az igazságérzetét és megelégedettségét is tükrözi...


ITT OLVASHATÓ

EGY LEENDŐ GYERMEK APJA NE LEGYEN KÖVÉR!

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.18.


Közismert dolog, hogy a nőknek a terhesség alatt vigyázniuk kell arra, hogy ne hízzanak, de nemrég kiderült, hogy a férfiaknak is óvatosaknak kell lenniük a többlet kilókkal. A túlsúlyos férfiak spermájában, ugyanis, lehetnek olyan génmódosulások, amelyek átörökítve növelik az utód étvágyát is. Egy szűkebb körű kutatás során kiderült, hogy az apáknak milyen szerepük lehet gyermekeik súlyának növelésében.

A Cell Metabolism-ban publikált tanulmányt a koppenhágai egyetem kutatói készítették, akik 13 sovány és 10 kövér férfi ondójában lévő DNS-t elemezték. Kiderült, hogy a kövérek spermájában olyan DNS-mutációk vannak, amelyek azokkal a génekkel állnak kapcsolatban, amelyek az étvágyat szabályozzák a központi idegrendszeren keresztül.

A felfedezést megerősítették egy második kísérletben, amelyet öt kövér férfival végeztek...


ITT OLVASHATÓ

A KRITIKUS HETES! VÁROSI LEGENDA, VAGY A VÁLÓPERES ÜGYVÉDEK SZERENCSESZÁMA?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív-pszichológia
2016.05.18.


Hét évente cserélődnek ki a sejtjeink, hét évente változik a személyiségünk és hét évente mennek tönkre a párkapcsolatok?! Most, hogy hét nap választ el attól, hogy megkezdjem házasságom hetedik évét, elgondolkodtam a hetes szám mítoszán: tényleg válságos időszak lehet a hetedik év, és ha igen, lehet-e tenni ellene?

Mi változik hét évente?

Kezdjük az egyszerűbb részével a kérdésnek: a sejtjeink bizony nem 7 évente cserélődnek, vannak olyanok, amelyek akár 4 hetente, meg olyanok is, amelyek születésünktől kezdve adottak.

A személyiségváltozás sem hét éves ciklusokban történik, bár ez esetben a hetes szám a tipikus életszakasz változásokhoz valamelyest köthető. A gyermek 7 évesen megy iskolába, gyakran értelmileg is nagyot fejlődik (nem feltétlen az iskolának köszönhetően). A szülőkhöz való nagyon szoros kötődést felváltja az egyre nagyobb nyitottság a külvilág felé – ami természetesen nem a szülőtől való elszakadást jelenti. A 14 éves kor szintén változást hozhat a kamaszkor beköszöntével – bár a tapasztalatok szerint ez manapság korábban, akár 10-12 éves korban következik be. A 21 éves kor elvileg a felnőtté válást jelenthetné, ami viszont érzékelhetően inkább kitolódik, míg a 28 éves kor a megállapodás, családalapítás, gyermekvállalás szakasza lehet, vagy lehetne...


ITT OLVASHATÓ

KARINTHY FERENC: GELLÉRTHEGYI ÁLMOK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Gergely Beatrix
2016.05.17.


A Thália Színház új kezdeményezése…

Különleges, hazai színházban még nem látott produkcióval készülünk az új évadra
Bár az idei színházi évad hamarosan zárul, a Thália Színház már a 2016/17-es szezonra készül – ma tartottuk az egyik legkülönlegesebbnek ígérkező nagyszínpadi produkció betekintő próbáját. A sajtó képviselői egy rövid részletet láthattak Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok című színdarabján alapuló vizuális tánc- és színházi fantáziából. A produkció két műfaj két vezető egyéniségének különleges, formabontó találkozása. Ők Schell Judit a prózai színház egyik legeredetibb, legsokoldalúbb egyénisége és Finta Gábor, aki Pécs, Rotterdam és a Belga Királyi Balett után a Szegedi Kortárs Balett vezető táncosa volt.


A szökött katona és a bujkáló fiatal nő egy elhagyott gellérthegyi villában botlik egymásba, s mivel odakint javában zajlik Budapest ostroma, vagyis egyikük sem mehet tovább, idejüket fantáziálással, játékokkal, történetekkel töltik el. Ezek során megismerjük őket magukat, menekülésük okait, vágyaikat, terveiket, és lassan kialakuló, egymás iránti vonzalmukat. Miközben odakint rommá lőnek egy gyönyörű várost, két fiatal új világot álmodik magának, amelyben akár a Hold is könnyedén elérhető lesz...

ITT OLVASHATÓ

PUTYINNAL SÉRTEGETIK A MAGYAR EMBEREKET

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.17.


Olyan jó volna, ha ettől a külügyminiszter nevűtől valaki megkérdezné, mikor harcolták ki a magyar emberek melyik szabadságukat, és hogyan zajlott az adásvétel a magyarok tízezrei és azok között, akik ezekért az életekért szabadságot adtak. És amikor jól becsapták a magyarok tízezreit, akik odaadták az életüket, akkor a szabadság végül hová került? Nem kapták meg a magyarok tízezreinek a hozzátartozói, mi? Gondoltam. Különben néhányszáz halotton kívül nem tudok (egyesek szerint lehettek talán kétezren is 56-ban), de szabadság azokért a halálokért sem járt. És azóta mely tízezrek adták az életüket, mikor és hol? A szabadságért. Amit mostanság élvezünk.

Dehát nem is ez az érdekes. Hanem hogy mit fog szólni Putyin? Szerintem nem tudja, hogy az ő örök barátsága Magyarország miniszterelnökével ennyire sértő. Hogy a külügyminisztériumba bejáró teremfocista így kikéri magának a magyar emberek nevében. Hogy a magyar embereket azzal sértegetik, hogy az ő vérrel kiküzdött szabadságukat Putyin rendszeréhez meri hasonlítani egy ilyen vizesnyolcas, egy volt amerikai elnök. Ez felháborító.

Ha ismerném, én szólnék Putyinnak.

ITT OLVASHATÓ

"MINEK VÁLASZTOTT ILYEN EMBERT" - NŐK ELLENI ERŐSZAK A MAGYAR BÍRÓSÁGOKON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PÓSFAI ORSI
2016.05.17.


Áldozathibáztatás, elbagatellizálás, előítéletes hozzáállás (miért mentél oda, miért vetted fel azt a ruhát, miért nem hagytad el, miért nem szóltál senkinek?) – a nemi erőszak áldozatai nagyon gyakran ezzel a magatartással találkoznak, amikor az őket ért erőszakért igazságot próbálnak követelni. Az elmúlt hetek híreit és az azokra érkező kommentárokat olvasva nyilvánvaló, hogy Magyarországon ez a fajta magatartás még mindig hihetetlenül általános. Mutatkoznak pozitív jelek is, mint Kiss László esetében a társadalmi nyomás, amely megszégyenítette és lemondásra kényszerítette az úszókapitányt, de a magyar joggyakorlatot tekintve még annak is örülnünk kell, hogy a barátnőjét egy életre megnyomorító orvost letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, még akkor is, ha a bűntett súlyához és az áldozatot ért életre szóló sérüléshez képest közel sem arányos az ítélet.

De mi van azzal a számtalan bántalmazott nővel, akiknek az a sors jut, hogy az őket ért erőszakot nemhogy nem büntetik meg, hanem esetenként még rajtuk csattan a jog ostora? Az ilyen eseteket próbálja meg feltárni és hosszabb távon csökkenteni a nyilvánosság segítségével a Patent Egyesület Bíróságfigyelő projektje, amelyet a szervezet laikus önkéntesek segítségével végzett az elmúlt két évben...


ITT OLVASHATÓ