2022. május 22., vasárnap

JÖVEDELEMKOMPENZÁCIÓ BEVEZETÉSÉRE VAN SZÜKSÉG AZ INFLÁCIÓ LEGNAGYOBB VESZTESEI SZÁMÁRA

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2022.05.22.


2022 tavaszán beköszöntött a kétszámjegyű infláció legújabb korszaka Magyarországon – utoljára 1999-ben mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) két számjegyű, 10%-os éves átlagos fogyasztói árindex emelkedést. Igaz, hogy a 2022. áprilisi fogyasztói árak még csak 9,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, de arra fogadnék (nemcsak én), hogy a májusi tizenkét havi inflációs adat el fogja érni az 1999-es inflációs szintet.

Az emelkedő infláció farvizén vezető hírportálok, gazdasági szaklapok jelentkeztek sorra saját mérésekkel egy-egy általuk összeállított bevásárlókosár árának mért változásáról – 20-22%-os mért áremelkedésről számolva be. A Gazdaságkutató Intézet (GKI) a saját „szubjektív” inflációs adatának (22%) közlésén túlmenően módszertani kritikával is illette a KSH-t, amit a hivatal éles hangnemű közleményben utasított vissza. Ebben bizonyos szubjektív érzületeket és érzékelési torzítást is emlegetve azt hangsúlyozzák, hogy márpedig ők jól mérnek.

A továbbiakban szeretném bemutatni, hogy mi a „baj” a KSH inflációs mutatóval – pár módszertani felvetéssel –, majd javaslatot teszek a magas infláció, ezen belül is a magas élelmiszer-infláció negatív hatásainak enyhítésére.

Mi a „baj” a KSH által mért inflációval?

Röviden leginkább az, hogy lassan senkit sem érdekel. Senkit sem érdekel, mert az embereket és az emberek mindenféle reakcióit figyelőket a napi szinten, általában sokak által fogyasztott árucikkek árváltozása érdekli. Nem vitatom a KSH módszertanból következő tételt a fent említett közleményből: ”A hivatalos statisztika ad pontos képet a teljes gazdaságot átlagosan jellemző árváltozásról, nem a szubjektív, egyénileg érzékelt infláció.” Bár az azért gyanús, hogy a gazdaságot átlagosan jellemző árváltozásról inkább a GDP-deflátor ad képet, míg az infláció a fogyasztói árak bizonyos módszertan szerint mért átlagos változását mutatja. De ez csak amolyan szakmai huncutkodás fogalmakkal – nyilvánvaló, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyminisztérium (PM) pár tucat munkatársán kívül ez a kutyát nem érdekli. Miért is érdekelné?

Miért is érdekelne bárkit egy átlagos fogyasztási szokások alapján összeállított kb. 1000 árucikket magában foglaló fogyasztói kosár árának változása? Ugyan már! Engem (és sejtésem szerint másokat is) az érdekel, hogy a megélhetésem hogyan alakul! A megélhetésem alakulása pedig nem egy konstruált kosár árának alakulásától, hanem a nagyon is valóságosan létező saját fogyasztói kosaramtól függ. Ez persze mindenkinél más és más összetételű, de

az emberek háromnegyedének egyedi kosarai abban hasonlítanak egymásra, hogy sokkal több helyet foglalnak el bennük az élelmiszerek, valamint a rezsi (főleg a gáz és az áram), mint a KSH tudományosan létrehozott kosarában.

Az alábbi ábra tanulsága szerint a legszegényebb hetven százalék 2020-ban jövedelmének 25-33%-át költötte élelmiszerre és alkoholmentes italokra, és csak a legmagasabb jövedelmi tizednél csökken ez az arány 20% közelébe...

LENGYEL LÁSZLÓ: ÚJ VILÁGREND FELÉ

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2022.05.21.


Új hidegháború világrendszere felé tartunk? Könnyen lehetséges. Olyan duális, kétpólusúra osztott katonai, politikai, gazdasági és társadalmi világ felé, ahol az egyik oldalon áll az Amerika-vezérelt, széles értelemben vett Nyugat, a másikon a Kína-vezérelt, tágan értelmezett Kelet. Ugyanakkor mindkét fél egy unipoláris, saját vezérlete alatt álló „jobb világrend” megteremtéséért küzd, vagyis a „demokrácia kiterjesztéséért”, egy új „washingtoni konszenzus” érvényesítéséért, az „emberi jogokért” az egyik oldalon, a „valódi demokráciáért”, a „belügyekbe való be nem avatkozásért”, „az egyenjogú fejlődésért”, a „pekingi konszenzusért” a másikon. A felek között zéró-összegű játék folyik a ki kit győz le, ki a jobb elve alapján. Befolyási övezetek jönnek létre geopolitikai alapon, így végső soron mindenkinek választania kell, hogy hová tartozik. A globális problémák – klímaváltozás, világjárvány, menekültkérdés, nukleáris fenyegetés – közös megoldása ellehetetlenül, a nagyhatalmak kilépnek a globális szerződésekből, illetve nem tartják magukat korábbi vállalásaikhoz. Az univerzális intézmények és szabályok meggyengülnek és formálissá válnak. Szétesik a globális láncok és kapcsolatok sora, hogy átadja helyét regionálisan összekapcsolódó láncoknak és viszonyoknak...

ORBÁN ÉS A HŐS PARASZTOK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.05.22.


Csehország az egyik legnagyobb fegyverszállítója az életéért küzdő Ukrajnának, a lengyelek azok lengyelek, ha az oroszokról van szó (mert ők nem felejtenek), a szlovákok pedig sorra csukogatják le a korrupcióba keveredett nagyjaikat. A V4 idillje oda, barátaink elhagytak minket illiberális álmainkban, a világ egyre szűkösebb és ellenségesebb. Nincs kinek pancsolt koviubit ajándékozni, és az erkélyre is egyre kevesebben járnak velünk csodálni a panorámát, a város képét, amelynek lakói utálnak minket nagy győzelmeinkben. S holott csak tavasz van, de közelít a tél, amikor a tapasztalatok szerint hideg van, és a gyomrok is egyfolytában korognak.

Mondani kell valamit, üzenni egyfolytában a bávatagoknak, ha már megválasztottak minket, mesélni reggeltől estig, hogy atyuska él és megvéd titeket fagytól, éhségtől és háborútól, de leginkább a gondolkodás veszedelmeitől. Minden szép lesz, minden jó, mindennel meg leszek elégedve. Vucicnál járt Szerbiában atyuskánk és kedves vezetőnk, mert máshová már nem igazán van hely mennie, ahogyan föntebb megmutattuk, de mindenből, abból a kevésből is, ami maradt, ki kell hozni a legtöbbet. De ezzel a Vucic-csal az oldalán sok mindent ígérni nem lehet, így az jön ki, hogy éljenek a parasztok. Földmíves jelentésben, természetesen.

Ők lettek Orbán hősei épp tegnap, ahogyan volt szíves közölni velünk, míg eddig az egészségügyisek voltak azok, mert hősöknek mindig lenni kell annak kajla tudatában, aki szuszogva és monyolva harcol minduntalan az egész nyüves világgal. Vészterhes idők közelítenek, jelentette ki a kedves vezető, rajtunk kívül mindenki meghal a háborúban csak mi nem, éhezni fognak a népek körülöttünk, mi azonban megtömhetjük a bendőnket, mert ketten Vucic-csal vagyunk, akivel, és ezt se feledjük, nem is oly rég vasútvonalunkat megnyitandó üres peronoknak integettünk a vagonból. Azaz, színház az egész világ, és színész benne minden OrbánVucic.

Akasztják hasba a népeket az ilyenek, a népek pedig bávatagon tapsikolnak, és ezt se feledjük. „Gyorsan emelkedő inflációval, drágulással kell megküzdenünk, miközben Ukrajnából harcokról, éhínségről érkeznek hírek, de van egy jó hír is, nevezetesen az, hogy a Vucsics úrral folytatott beszélgetés során leszögezhetjük: Magyarország számíthat Szerbiára, Szerbia pedig Magyarországra, jelentős élelmiszer-tartalékaink vannak, és mindkét ország biztonságban érezheti magát, ha a gázellátásról van szó.” – Hogy idézzünk is abból, amiről mesélni kedvünk támadt, és lássuk is a habitust, mégpedig azt, ahogyan voltaképp lehull az álca, mert föl se volt téve igazán.

De megtesszük még egyszer, hogy igazoljuk, nem a levegőbe beszélünk, amikor Orbán Viktort ekézzük, aminek oka nem igazán az, hogy herótunk van tőle (dehogynem), hanem az, kitessék mi indokolja az irányába áradó mélységes megvetésünket: „Ahogy 2020–21-ben hőseink az egészségügyisek voltak, idén hőseink a mezőgazdasági termelők lesznek, akiknek most is alkalmazkodniuk kell az időszerű körülményekhez, és rajtuk áll, hogy lesz-e kenyér az asztalunkon.” – Ebből az idillinek szánt hőskölteményből azért ki kell kandikálni kicsit, megpróbálva egyrészt az ágytálak, másfelől pedig a kombájn vezetőfülkéje felől nézegetni a kajla dolgokat...

A „MAGYAR ÉRDEK” MINDENKIT TÉRDRE KÉNYSZERÍT AZ UKRÁN ELNÖKTŐL AZ EURÓPAI UNIÓIG, ORBÁN VIKTOR ARRA HASZNÁLJA, HOGY MINDENKI MÁST KIZÁRJON A MAGYARSÁGBÓL

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2022.05.22.


A magyar emberek érdeke, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból – az unásig ismételt trivialitást pár nappal Putyin háborúkezdése után fejlesztették ki fideszes kommunikátorok. Talán már felismerték, hogy az orosz agresszióval behúzhatják az újabb kétharmadot, talán még nem, mindenesetre a Fidesz és az Orbán-kormány nem először azonosították magukat a magyar érdekkel. Ez a NER veleje. A politikai oldalak fölött átívelő nemzeti ügyek megragadása, a két part közötti érdekfeszítés. Populizmus? Egybites kommunikáció? Ellenségképgyártás? Mind együtt? Meglehet, de nézzük meg, mi fán terem a Fidesz magyar nemzeti „érdekessége”...

MNB: A FENNTARTHATÓ EGYENSÚLY ÉS FELZÁRKÓZÁS

MAGYAR NEMZETI BANK
Szerző: MNB
2022.05.19.
Bevezető…………………………………………………………………………………………...….3. Vezetői összefoglaló……………………………………………....…..……………….……..........10. Makrogazdasági kiindulópont…...…………..…………………………..……….…….….........…17. 
1. Költségvetési konszolidáció….…………………………………………..…...........…….…….32. 
2. Sérülékenységcsökkentő intézkedések………………………….……..…...............………..38. 
3. Optimális adósságfinanszírozási struktúra…………………....……..…….................………47.
4. Fenntartható finanszírozás……………………………………….………..…..........…………..64.
5. Technológia- és termelékenységjavító intézkedések…………...………….......................…81.
6. Teljes foglalkoztatás fenntartása és a termelékenység növelése……....…........................92. 
7. Gyermekvállalás ösztönzése…………………………………………………..........……..….112. 
8. Adatreform……………………………………………………………..…………………...……131. 
9. Lakáspolitika reformja…………………………………………………………..…..….........…143. 
10. Zöld átállás és az energiamix javítása…………………………………..……..…..............158. 
11. Állami hatékonyság és innováció ………………………………………..……..……..........176. 
12. Mérőrendszer a felzárkózásért………………………………………………..…….............191.