2020. január 9., csütörtök

TITKOLT TÍZMILLIÁRDOK AZ ÉV VÉGI PÉNZOSZTÁSBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2020.01.09.


Terven felül mintegy 320 milliárd forintot költött év végén a kormány, de 44 milliárdról nem tudni mire megy el.

Ahogy az várható volt, a két év végi ünnep között komoly költekezésbe kezdett a kormány, az év közben keletkezett költségvetési többletbevételeket szétosztogatta a tárcák között. December 20-a után közel tíz kormányhatározatban rendelkezett költségvetési maradványok elköltésről, összesen 168 milliárd forint értékben. Ezt megelőzőn már 150 milliárd forintnyi pluszkiadásról döntött a kormány, így az év végi költekezésben mintegy 320 milliárd forintot fizettek ki a költségvetésből, ennyivel növelve a hiányt. Ez az összeg az idei tervezett ezer milliárd forintos deficit 30 százaléka – ennyivel kisebb lehetett volna a hiány és az államadósság. Ez a 320 milliárd forint közelítően az a meglepetés-bevétel, amely befolyt a kincstárba a vártnál gyorsabb gazdasági növekedésnek köszönhetően. 

A december 20-a után elköltött 168 milliárd forint nem kirívó az elmúlt évek év végi költekezéseihez képest, igaz arra is volt példa, hogy a kormány ebben az időszakban több mint félezer milliárd forintot tapsolt el. Ami változás az előző évi pénzosztásokhoz képest, hogy jelentős részt hasítottak ki belőle az egészségügy számára, a kórházi ellátások fejlesztésére 36,6 milliárd forintot juttatott a kormány. Kásler Miklós emberminiszter egy eheti sajtótájékoztatóján kiderült, hogy ebből a pénzből akarja a kormány megindítani az egészségügyi ellátórendszer átalakítását, bár túl sok részlet még nem derült ki a reformról. 

Ezzel együtt nem az egészségügy volt a legnagyobb nyertese az év végi kormányzati pénzszórásnak, hanem a rend- és honvédelmi dolgozók. Komoly meglepetést keltve közel 50 ezer hivatásos fegyveres rendvédelmi alkalmazott kapott év végén bruttó 500 ezer forintos pulykapénzt kormánytól. Nemcsak a rendőrök és a katonák, de az országgyűlési őrség, a egyes NAV alkalmazottak sőt még a titkosszolgálatoknál is osztottak pulykapénzt összesen 48,9 milliárd forint értékben. (Ugyanakkor, mint arról korábban a Népszava beszámolt, az év végi pénzosztás belső feszültségeket okozott például a rendőrségnél, ahol jelentős számú közalkalmazott, illetve munkavállaló is dolgozik – akik sokszor hasonló vagy épp ugyanazt a munkát végzik, mint a fegyveres hivatásosok –, ám ők viszont egy fillért sem kaptak.)...

MONODRÁMA, ÁLOMORSZÁG, BOHÓCTRÉFA ÉS KAMU: REAGÁLT AZ ELLENZÉK ORBÁN KORMÁNYINFÓS MUTATVÁNYÁRA

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2020.01.09.


A tavalyihoz hasonlóan az idei év első Kormányinfóját is Orbán Viktor tartotta, a 3 órás sajtótájékoztató azon ritkánál is ritkább helyzetek egyike, amikor nem kizárólag a propagandalapok munkatársait engedik a miniszterelnök közelébe.

A Kormányinfót percről percre tudósítottuk.

Orbán beszélt többek közt az egészségügy helyzetéről, a magyar gazdaságban rejlő potenciálról, arról, hogy hogyan emelkednek az átlagbérek,

Ahogy az várható volt, az ellenzék is reagált Orbán sajtótájékoztatójára.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke például így:

Monodráma lett a Kormányinfó: az előadást egy személyben Orbán Viktor vitte színre, a végeredménye viszont mindenkinek dráma.”

Orbán klímaválsággal kapcsolatkos azon kijelentésére, miszerint „atomenergia nélkül nem lehetséges a klímasemlegesség elérése” a Páreszédes politikus csak annyit reagált: „egyenlő a tudatlansággal vegyes tagadással.” Ezzel kapcsolatban azt javasolta Orbán Viktornak,

hogy tanulmányozza a saját képviselői által is megszavazott, a parlamentben napirendre vett, a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló Párbeszéd-javaslatot– nem a bozótos ég, hanem az erdő –, egyebekben annyit kérünk: lassan térjen vissza a valóságba.”

A miniszterelnök kijelentése, miszerint klímavédelemben megelőzzük Németországot vagy Hollandiát, Szabó szerint „hazugság”, mint ahogy az is az, hogy csak atomenergiával lehetünk karbonsemleges ország.

És hazugság, hogy a kormány komolyan veszi a klímavédelmet, hiszen akkor nem pusztítanák állandóan a fákat a saját korrupt befektetőik miatt, nem nyúltak volna le több százmilliónyi uniós forrást a lakossági épületek energetikai felújításából, nem szavazták volna le az egyszer használatos műanyagok betiltását az Unióban, nem hosszabbítanák meg 2030ig a Mátrai Erőmű klímagyilkos működését, és nem tiltanák itthon a szélerőművek építését.”

Orbán egészségüggyel kapcsolatok megjegyzéseit is kritizálta a Párbeszéd társelnöke, aki szerint a miniszterelnök „nem hajlandó többet adni a betegellátásra, ehelyett fenyegeti a kórházakat, amiért adósságot halmoznak fel? Persze, hogy felhalmozzák, különben a béreket se tudják kifizetni abból, amit a kormány ad nekik. Mindeközben tízmilliárdokat különítenek el idén is kormánypropagandára.”

Szabó Tímea szerint a béremelésekről is ferdít a miniszterelnök...

ORBÁN EGYSZERRE VOLT SZOKATLANUL MÉRSÉKELT ÉS DURVÁN RADIKÁLIS

INDEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2020.01.09.


Először tartotta meg az év eleji sajtótájékoztatóját Orbán Viktor az egykori Karmelita Kolostorból kialakított miniszterelnöki hivatalban. A helyszín mellett tavalyhoz képest a nyelvezete is más volt, elsősorban az önkormányzati választások miatt, amelyen az ellenzék a a 23 megyei jogú városból 10-et megszerzett, megnyerte a főpolgármesteri címet és a 23 fővárosi kerületből 14-et elvitt.

A SOK SZIMBOLIKUS, MÉRSÉKELT, ÖNKRITIKUS NYILATKOZAT MELLETT DURVÁN RADIKÁLIS NYILATKOZATOKAT IS TETT.

A bevezetőben röviden érintette az iraki helyzetet – Irán és az Egyesült Államok konfliktusa nyomán két iraki amerikai katonai bázist is rakétatámadás ért, az egyikben magyar kontingens is van – és elmondta, hogy ha az iraki kormány felmondja a nemzetközi erőkkel kötött megállapodást, akkor a magyar erők azonnal elhagyják a térséget.

Ezután a gazdaságra tért rá, és bár jó mutatókról számolt be – foglalkoztatottak számának rekordja, rekordösszegű külföldi és hazai beruházás Magyarországon 2019-ben, 10 év alatt 80 százalékos bérnövekedés – a tavalyival ellentétben borúsabb jövőképet festett.

Azt mondta, a „magyar modell” az eurózóna növekedése mellett működött – Orbán szerint sikeresen, bár nem helyezte régiós kontextusba a számokat –, de kérdés, hogy a nyugati stagnálás esetén erre képes-e az ország. A kormányfő válasza, hogy valószínűleg nem, így gazdaságvédelmi akciótervet kell kidolgozni.

A TÁJÉKOZTATÓ EGY RÉSZE OLYAN VOLT, MINT SZOKOTT.

A migrációról és annak európai megítéléséről hasonlóan beszélt, mint korábban – bevándorláspárti és bevándorlásellenes erőkre osztva fel az EU politikai pártjait, a veszély nő, megoldást helyben kell találni – és Soros Györgyről is az ismert nyilatkozatok hangzottak el – "civilnek mondott" szervezetekkel, EU-s intézményekbe vitt "saját emberekkel" operál – újdonság legfeljebb abban volt hogy Orbán kijelentette: nem akarja, hogy az a képzet alakuljon ki, mintha fixált lenne ebben az ügyben, "akkor sem szeretném, ha ez a benyomás alakulna ki, ha az vagyok".

A nem kormánypárti sajtóról sem mondott újat: rosszindulatú beszélgetéseknek nem látja értelmét, ahogy annak sem, hogy "közben a fakenewst fakenewsnak nevezze."...

SZEMÉTBE FOJTHATJÁK BUDAPESTET: MEGNYÍLT AZ ÚT A FŐVÁROSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ANYAGI KIVÉREZTETÉSE FELÉ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2020.01.09.


Az FKF-fel is megtörténhet az, ami két éve a Zöld Híddal: az állam kivérezteti a hulladékcéget, a Fidesz pedig "az ellenzéket" teszi felelőssé.

A budapestiek által szemétdíjként befizetett évi 30 milliárd forint mintegy harmadát egyszerűen elvenné az állami kukaholding – értesült a Népszava a Főpolgármester Hivatalhoz közel álló forrásokból. A hulladékszámlák országos beszedését végző NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. ugyanis a jövőben 7-11 milliárd forinttal kevesebbet fizetne a Budapest és környéke szemétszállításáért felelős Fővárosi Közterület-fenntartónak (FKF) annál a körülbelül 30 milliárd forintnál, amit a cég a tevékenységi területén a lakóktól beszed. Ezen felül – amiként azt Karácsony Gergely főpolgármester kedd este a Facebookon elpanaszolta – az NHKV megsérti Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István exfőpolgármester 2018-as, FKF-re vonatkozó kifizetésekről szóló megállapodását is. Pedig ennek betartását ígérte a miniszterelnök az ellenzék fővárosi győzelme után is. Az események egyelőre kísértetiesen emlékeztetnek arra, amit a Fidesz Észak-Kelet-Pest és Nógrád megyében, „kicsiben”, a Zöld Híd BIGG NKft. ellehetetlenítésekor már kikísérletezett. Eszerint az NHKV az anyagi források megvonásával először kivérezteti a térségi hulladékszállítót, az így néhány napig az utcán maradó szemétért a Fidesz az ellenzéket teszi felelőssé, majd az ellátást átveszi a katasztrófavédelem.
Az NHKV vezérigazgatója, Vásárhelyi Tibor arról tájékoztatta az FKF-et, hogy a továbbiakban nem tekinti irányadónak a cégeik közötti, 2016 óta meglévő szerződést – deríthető ki Karácsony Gergely Facebook-os tájékoztatása nyomán. Az NHKV ennek folytán nem fizeti ki teljes egészében az FKF-nek azt az összeget, amit a fővárosiaktól beszed. Ezzel érdemben veszélyeztetik az FKF működését, a hulladékszállítás biztonságát. A főpolgármester szerint a cég vezetője önhatalmúlag tekinti érvénytelennek a kormány és a főváros közötti, 2018-as megállapodást. Karácsony Gergely már egy korábbi kormányülésen is jelezte a miniszterelnöknek, hogy botrányosnak tartja a hulladékgazdálkodás helyzetét. Az FKF-et nem gyengíteni, hanem fejleszteni akarják, mert ez kell a tisztább Budapesthez, a szelektív hulladékgyűjtés terjesztéséhez, de még a klímavédelem egyes területeihez is – fogalmaz a főpolgármester. E küzdelem jegyében azt ígérte, hogy a témát – a szerdai kormányülésen is felveti. 

Értesüléseink szerint az NHKV újdonsült álláspontja alapján 7-11 milliárd forinttal csökkenhet az FKF kukaholdingtól származó, a köztük az NHKV 2016-os indulása óta érvényes szerződés alapján fizetett, évi mintegy 30 milliárdos bevétele. Ez valóban tetemes érvágás. A 2018-as Orbán-Tarlós megállapodás egyetlen értelmezhető kitétele, miszerint a negyedévesről átállnak a havi elszámolásra, ismereteink szerint szintén nem teljesült. Igaz, konkrét szerződések híján ezért Orbán Viktor kormányfő csak politikailag felelős. Olyannyira, hogy a jelek szerint inkább a fővárosi hulladékgazdálkodás anyagi kivéreztetése irányába nyílt meg az út, ami – mielőtt a „megmentőként” érkező katasztrófavédelem itt is átvenné az ellátást – rövidebb-hosszabb ideig a házak előtt felhalmozódó szeméthegyekkel fenyeget...

MÉSZÁROS LŐRINC 54 MILLIÁRDÉRT ÉPÍT VASUTAT A BMW-GYÁRHOZ, NEM LESZ ELÉG AZ ERRE FÉLRETETT PÉNZ

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2020.01.09.


Karácsony előtt egy nappal derült ki, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Zrt. végezheti a Debrecen – Füzesabony vasútvonal korszerűsítésének első ütemét közel 55 milliárd forintért.

A tendert kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) éppen december 23-án tette közzé a beérkező ajánlatokról szóló összegzést. A közbeszerzésen ugyan öt cég indult, ám közülük a magyar Dömper Kft-t és az osztrák hátterű Swietelsky Vasúttechnika Kft-t kizárták, a szintén osztrák Strabag és a német tulajdonú Vasútépítők Pályatervező Kft. pedig szűk 3 milliárddal drágábban vállalta volna a munkát, mint a felcsúti milliárdos vállalata.
Állomást építenek a BMW-gyárnak

A hatalmas fejlesztés a debreceni BMW-gyárhoz köthető közel 120 milliárd forintnyi beruházás egyik legdrágább eleme. A most megrendelt első ütem keretében a 108-as kódjelű vasútvonal Debrecen és Macs közötti nagyjából 15 kilométeres szakaszát újítják fel teljes egészében. A kiírás szerint vágányok fejlesztésén túl mások mellett
- átépítik a debreceni és macsi állomásokat, amelyek térvilágítást kapnak,
- átalakítják a biztosítóberendezéseket,
- integrált vasúti távközlő rendszer építenek ki,
- parkolót alakítanak ki,
- de épül zajvédőfal, aszfalt burkolatú út, kerékpárút és járda illetve egy szakaszon „kétnyomúsítás” is.

Ami pedig ennél is fontosabb, hogy a külön állomást kap a BMW gyárnak is otthont adó Macs Ipari Park. Ez a szakasz ugyanis épp azért fontos, mert a tervezett üzem pont Macs és Debrecen között félúton lesz...

LAKNER: MÁR NEM ELÉG A MIGRÁNELLENESSÉG ÉS A REZSICSÖKKENTÉS A FIDESZTŐL

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.01.08.


Több olyan fontos téma - a nők helyzete, a fiatalok megszólítása és a klímavédelem - is van, amelyről a Fidesznek valami újat kellene kitalálnia, valamit mondania kellene, mert az már nem elegendő válasz, hogy éppen alagutat ásó migránsoktól védik a határt vagy beígérnek egy újabb rezsicsökkentést. Lakner Zoltán politológussal beszélgettünk, aki szerint a családon belüli erőszak ügyében sincs koncepció, csak bedobta a kormány a büntetőjogi szigorítást, mert arról is lehet jó videót csinálni.

Lakner Zoltán politológus, politikai elemző érkezett a Reggeli személlyel. Arról kérdeztük, szerinte képes lesz-e a Fidesz einstandolni azokat a témákat, amelyekben az ellenzék sikeres.

A gyöngyöspatai kártérítésre adott kormánypárti médiareakciótól indultunk. Lakner Zoltán szerint a romakérdést is lehet másképpen értelmezni, nem jogokról meg oktatásról beszélni, hanem arról, hogy van egy nyugalom, amely a többé-kevésbé rasszista érzelmű vagy nem cigánybarát többségnek megfelel, csönd van, nincs ugrabugrálás, és akkor jön egy jogvédő szervezet, amely bíróságra visz egy emberi jogsérelmi ügyet (ez esetben a diákok szegregációját), és ez a szervezet lesz a békebontó, a kormány pedig a status quo védelmezőjének szerepében tűnhet fel. Ezt össze lehet kapcsolni a szuverenitás védelméről szóló frázisokkal, és Lakner szerint nagyon fontos, hogy be lehessen illeszteni bármit a meglévő kommunikációs keretekbe.

A populista-nacionalista mozgalmak mindig a csendes többségre hivatkoznak, pedig valójában sokszor ők a hangos kisebbség. De vannak olyan témák, amelyekben tényleg át tudnak nyúlni párthatárokon, mint a menekültkérdés, amelyet alárendelnek a pártcéljaiknak. Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre ehhez annyit tett hozzá: mi a többséget képviseljük, „nem ellenetek lopunk, hanem helyettetek”.

Sikerült megoldaniuk, hogy ne okozzon törést a támogatóikban a mi komcsink jó és a ti komcsitok rossz-felosztás. Sikerülhet-e ez a klímavédelemmel? Lakner Zoltán lát küszködést a kormányoldalon ezzel kapcsolatban. Ez érdekli az embereket, vannak látványos médiahatásai, inkább a másik oldalról lehet pártokon felüli téma. A „hisztériával kapcsolatos hisztéria”, amit ebben a kérdésben a kormánypárti publicisták generáltak, kezd kontraproduktívvá válni, ráadásul az Európai Unióban is rossz alkupozícióba kerülhetnek, ha nem tudnak mit mondani a témáról vagy csak az asztalt verik. Szólni kell az európai diplomatához és a Bayer Zsolton edződött rajongóhoz is, és túl gyorsan akarnak levezényelni egy kommunikációs váltást, amit az ellenzék megpróbálhat kihasználni. Hiteltelenné válik a szélsőséges írások miatt a kormány kísérlete a józan hang megszólaltatására Lakner Zoltán szerint. Ráadásul Orbán Viktor a klímavédelem tematikájába igyekszik besöpörni Paks II.-t, sőt, ahogy Para-Kovács Imre megjegyezte, a KESMA is környezetbarát, mert egy helyről megy ki az összes hír...

PROGRAMOT HIRDETETT AZ ELLENZÉKI POLGÁRMESTERJELÖLT GYŐRBEN

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2020.01.09.


Tiszta város, tiszta jövő mottóval, programot hirdetett az össz-ellenzéki – a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP által is támogatott – polgármesterjelölt szerdán, Győrben.

Pollreisz Balázs sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a programot a győri ellenzéki pártokkal és civilekkel közösen írták, célja pedig a január 26-ai választás legfontosabb üzenete, az, hogy Győr legyen újra „a becsület városa".

Az össz-ellenzéki jelölt azt mondta, megválasztása esetén, egyik első intézkedése az lesz, hogy a Transparency International Magyarországgal átvizsgálják az önkormányzat és cégei által kötött szerződéseket, emellett rendeletbe foglalják a K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az atlatszo.hu oldal által készített „Ez a minimum! – Az önkormányzatokban" című hatpontos átláthatósági javaslatot...

IVÁNYI GÁBOR NEM ENGED – ÚJRA AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGÁHOZ FORDUL A MAGYARORSZÁGI EVANGÉLIUMI TESTVÉRKÖZÖSSÉG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: RÓZSA PÉTER
2020.01.09.Hasonlóan az előző oldalon röviden ismertetett Adventi nyilatkozathoz – amelynek egyik aláírója Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke –, magának az 1981-ben alapított, egyházi státusszal elismert szervezetnek a kálváriáját sem követi már különösebb sajtófigyelem. Pedig az egyházi jogaitól 2011-ben megfosztott közösség mellett három alkotmánybírósági döntés, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának a magyar államot elmarasztaló ítélete és nemkülönben az Egyesült Államok kormányának figyelmeztetése áll. A kormány mindezek ellenére sem hajlandó visszaadni Iványiék jogait és a jogfosztásból eredő, immár több milliárdos elmaradt támogatását sem. Akkor hogyan tudja fenntartani kiterjedt intézményrendszerét a hozzá köthető alapítványokkal, iskolákkal, szociális szolgáltatásokkal együtt?

Reménytelennek látja, hogy visszaszerzi a közössége az egyházi jogokat?

– Amíg a Fidesz, illetve Orbán Viktor kormányoz, addig biztosan nem. Bebetonozták a helyzetünket, ugyanis azok a volt egyházak, amelyek önként vállalták azt a megaláztatást, hogy egyesületté alakultak, elvileg visszaszerezhetnék eredeti státuszukat, csak ehhez bejárhatatlan utakat kellene megtenni. Például első lépcsőben fel kellene mutatni többezres támogatói kört. Már itt megbukik a dolog, hiszen tőlünk elvették az szja egyszázalékos felajánlásának jogát, ezzel már nem is tudjuk teljesíteni az előbbi feltételt. Ha mégis, akkor azt kellene vállalnunk, hogy sem más hazai, sem külföldi forrást nem veszünk igénybe. Ez teljesen abszurd, hiszen akkor nem léteznénk, akkor be kellene szüntetnünk a társadalmilag egyébként hasznos és éppen a kormány nem teljesített vállalásait pótló szociális, oktatási tevékenységünket. Vagyis meg kellene szüntetni a működésünket. Végső soron ha ezt az őrültséget is teljesítenénk, a parlament még ezután döntene a Fidesz kétharmadával, hogy hajlandó-e visszaadni az egyházi státuszt...

MNB: DRÁGA AZ UTALÁS, A BANKOKNAK KELL BIZTOSÍTANIUK AZ INGYENESSÉGET

PORTFOLIO
Szezők: BARTHA LAJOS, VARGA LÓRÁNT
2020.01.09.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elkötelezett a hazai elektronikus fizetési forgalom bővítésének támogatásában, ez ugyanis nagyban segíti a pénzforgalom társadalmi költségeinek csökkentését és a rejtett gazdaság visszaszorítását. Ennek érdekében indult el az MNB vezetésével az elmúlt évek legnagyobb hazai fejlesztési projektje, az azonnali fizetés bevezetése. Az azonnali fizetés technológiai szempontból bármilyen helyzetben alternatívát jelenthet a készpénznek, ugyanakkor a széleskörű használata a gyakorlatban csak akkor valósulhat meg, ha a készpénzes és kártyás vásárlásokhoz hasonlóan az átutalási tranzakciók is ingyenessé válnak. Az MNB ezért kifejezetten elvárja a hazai bankoktól, hogy biztosítson olyan lakossági számlacsomagot, ami korlátlan számú átutalást tesz lehetővé külön tranzakciós díjak megfizetése nélkül...

...Az MNB 2018-ban részletesen felmérte a hazai bankok lakossági pénzforgalmi szolgáltatásainak árazását nemzetközi összehasonlításban, amelynek az alábbi főbb következtetései voltak:

- A hazai bankok drágák, az általuk alkalmazott díjak az adott ország bérszínvonalához viszonyítva (és egyes esetekben abszolút értékben is) még a kapcsolódó illetékterheket levonva is jellemzően magasabbak, mint a többi európai országban.
- Míg Nyugat-Európában rendkívül elterjedt a csomagárazás, amikor a fogyasztóknak nem kell az egyes átutalások után külön díjat fizetniük, addig Magyarországon az egyes átutalásokat külön díjak terhelik.

Fontos továbbá azt is megemlíteni, hogy az elektronikus tranzakciók – így az átutalások – változó költsége alacsony, amit megerősít az MNB felmérése is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átutalási forgalom bővülése, a tranzakciószámok emelkedése banki oldalon rendkívül alacsony költségemelkedést jelent. Azaz a bank számára nem jelent az számottevő többletköltséget, ha egy ügyfél többször indít átutalást.

A fent leírtakból az következik, hogy a hazai pénzforgalmi fordulat eléréséhez alapvetően már csak egy tényező kell. Az új technológiában rejlő lehetőségek maradéktalan kihasználása, és az új elektronikus fizetési megoldások széleskörű használata érdekében szükség van a hazai bankok rendkívül drága árazásának újragondolására. Ezt megerősíti többek között az Európai Központi Bank vonatkozó tanulmánya is, amely a lengyel azonnali fizetési rendszer alacsony kihasználtságát a magas díjakra vezeti vissza, szemben például az ingyenesen elérhető – és ennek megfelelően széles körben használt – angol, dán vagy svéd rendszerrel. A drága hazai átutalási szolgáltatás, a tranzakciónként kiszabott díjak, mind azt eredményezik, hogy a magyar fogyasztók nem fogják széles körben használni az új innovatív fizetési szolgáltatást. Mindez annak ellenére van így, hogy a hazai bankoknak is elemi érdekük lenne a fordulat. A megjelenő egyre újabb fintech szereplők jellemzően ingyenes pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtanak az ügyfeleknek, és várhatóan már rövidtávon is tovább erősödik majd a verseny. A bankoknak ügyfeleik megtartásában, az ügyfélkapcsolatok erősítésében is rendkívül lényeges lehet, ha kényelmes és olcsó, a mindennapokban gyakran használt fizetési szolgáltatásokat nyújtanak.

Az MNB elvárása ezért az, hogy a bankkártyáknál már jelenleg is alkalmazott szerkezethez hasonlóan a hazai bankoknál az átutalási tranzakciókat ne terheljék külön díjak. Mindezt alacsony, mindenki számára elérhető számlavezetési díjak mellett kell megtenni, tekintettel a hazai bankok már jelenleg is fennálló drága árazására.

Minden banknak nyújtania kell tehát olyan bárki által igénybe vehető lakossági számlacsomagot, amely alacsony számlavezetési díj mellett lehetővé teszi korlátlan számú átutalás indítását. Ennek megvalósítását az MNB kiemelt prioritással kezeli és minden rendelkezésre álló eszközt alkalmazni fog a cél elérése érdekében.

ÍGY VERIK ÁT A NYUGDÍJBA KÉSZÜLŐKET - MEGINT ROSSZUL JÁRHATTAK, AKIK SIETVE LÉPTEK DECEMBERBEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.09.


Néhány olvasónk panaszolta, rosszul tette, hogy „nem hallgatott a jó szóra”, és nem ment el még decemberben nyugdíjba. Úgy tűnik, hiába hívjuk fel rendre a figyelmet arra, hogy aki teheti, annak inkább az év elejét érdemes választania a nyugállományba vonulásra. Ilyenkor ugyanis kifejezetten megugrik a nyugdíj összege.

Több olvasónk is azt állította, a nyugdíjfolyósítónál beszélték rá arra, hogy decemberben sietve menjen nyugdíjba, mert „jövőre már sokkal kedvezőtlenebbek lesznek a szabályok”. (Olyanról is tudunk, aki december 31-étől nyugdíjas.) Mint korábban egy konkrét példán bemutattuk, olvasónk nyugdíja 143,6 ezer forintot tett ki, ami ha egyetlen hónapot várt volna még, akkor 162 ezer fölé emelkedik.

Arra, hogy nem lehet véletlen a nyugdíj előtt állók siettetése, az is utalhat, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrégiben külön győzelmi jelentésként tette közzé, hogy az „idén is folytatódik a Nők 40” (általában ennek megszüntetése kilátásba helyezésével sikerül az érintett nőket kapkodásra késztetni). A tárca szerint a támogatást 2011-es bevezetése óta összesen több mint 270 ezer nő vette eddig igénybe.

A jelenség oka, hogy a korábbi évek keresetét a jelenlegi viszonyokhoz igazítják olyan szorzószámokkal, amelyeket a kormány évről évre márciusban hirdet meg. Igaz tehát – amit néhányan minden évben panaszolnak (ilyen jelzés az idén sem maradt el) –, hogy az év elején a hatóságok „húzzák az időt”, csak feltételes módon állapítják meg a várható járandóságot. Később azonban busásan megtérül a várakozás.

Tavaly februárban (ebben a hónapban teszi közzé a nettó átlagkereset-növekedés tényadatát a KSH) megtudhattuk, hogy 2018-ban a nettó átlagkereset 10,2 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A keresetek, jövedelmek beszámítása során a friss nyugdíjak megállapításához alkalmazandó új szorzószámok végül – a márciusi kormányrendelet szerint – 11,3 százalékkal haladták meg az előző évit. Ez az előbbi példánál maradva azt jelenti, hogy a decemberben megállapított 162 ezer forintos nyugdíj januárban 180,3 ezer forint lett volna...

ORBÁN MENNI FOG – A FIDESZ NÉPPÁRTI KILÉPÉSÉT JÓSOLJÁK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.01.09. 


Egységben az erő – nem véletlenül posztol ilyen szöveget a magyar miniszterelnök, aki ez esetben nem az Európai Néppárt egységére gondol – erről ír az Euraciv. A Jerusalem Post pedig arról, hogy Weisz Árpádról készült falfestmény kerül a Chelsea-stadionra a holokauszt emléknapján. Külföldi lapszemle a Klubrádióban...

...A Fidesz kilépését jósolják

Hamarosan kiléphet az Európai Néppártból a Fidesz – erősíti meg az Euraciv azokat a találgatásokat, amelyek Orbán Viktornak a lengyel kormányfővel, Mateusz Morawieckivel és az Élet és Igazságosság pártjának elnökével Jarosław Kaczyńskival tartott szerdai találkozója után röppentek fel, miután a magyar kormányfő „Egységben az erő” mondatot posztolt a Facebookon a találkozó üzeneteként.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőt is idézik ennek kapcsán, aki közölte, a Fidesz sorsáról maga a párt dönt, és nem mások. Ugyan a 2019-es uniós parlamenti választásokon nem jött be Orbán számítása, sőt belement EPP-tagságának a felfüggesztésébe is. Azonban a britek távozásával új helyzet áll elő, amelyben a lengyelekkel és esetleg a többi visegrádi országgal is szót értve, közösen átstrukturálhatják az Uniót. Kezdve azzal, hogy a Fidesz csatlakozhat az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához, ahol hamarosan a lengyelek veszik át a vezető szerepet.

A Fidesz-tagságát felülvizsgáló „bölcsek tanácsa” vezetőjének, Herman Van Rompuynak a jelentése, amely arra ad választ, hogy ideiglenesen vagy véglegesen kizárják-e a Fideszt a pártcsaládból., állítólag már a vezetőség, illetve Donald Tusk néppárti elnök asztalán van.

Nem akar leállni az OTP

A szlovén STA portál Csányi Sándor Ljubljanában szerdán tartott sajtótájékoztatójából kiemeli, hogy a szlovén SKB Bank megvétele után további felvásárlásokat tervez az OTP-vezér. Sőt tervei szerint a szlovén pénzügyi szektorban a jelenleg piacvezető NLB Bankon is túltesz hamarosan, merthogy 25-30 százalékos piaci részesedést akar elérni. Egyébiránt 12 közép- és kelet-európai országban van jelen a magyar bankóriás OTP, 40 ezer alkalmazottal és 20 millió ügyféllel.

KÜLFÖLDRE KÖLTÖZÉS NAGYOBB GYEREKKEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.01.09.


Gyerekkel külföldre költözni mindenképpen nehezített helyzet, hiszen sok megválaszolandó kérdés felmerül a határátkeléssel kapcsolatban. Az egyik ilyen a többnyelvűségé, amivel kapcsolatban általános vélekedés, hogy ez elsősorban a kisgyerekes szülőknek fontos. Hogy ez mennyire igaz vagy sem, arra Zita ad választ, aki határátkelőként és szakemberként is naponta szembesül vele. (Előző, nagysikerű írását a többnyelvű gyerekek legnagyobb ellenségéről itt olvashatjátok.)

„Elsőre általában a kisgyerekes szülők figyelmét ragadja meg a többnyelvűség témája és gyakran valóban számukra nyújtanak segítséget az ebben a témában megjelenő írások.

Sőt, egyszer egy nemzetközi iskolában harmadikosokkal és negyedikesekkel dolgozó tanító néni is, akit meghívtam a workshopomra, azzal hárított el, hogy ez őt már nem érinti, mert az ő tanítványai már elég nagyok, hogy ezzel kapcsolatban neki már nem lényegbevágó lenne továbbképezni magát.

Valószínűleg arra gondolhatott, hogy a korai többnyelvűek 9-10 éves korukra már anyanyelvi szinten társalognak a nyelveiken és lehet velük dolgozni anyanyelvi tanulóknak szánt tananyagból.

Ha a többnyelvű gyereknek mégis nehézségei adódnának a tanulással, akkor azt gyakran saját tanulási képességeinek hiányaként könyvelik el vagy az éppen adott másik nyelvét vagy nyelveit okolják érte.

Miközben előfordulhat, hogy a gyerek még valamilyen okból kifolyólag nem egészítette ki az összes nyelvén például a szókincsét, amiben nem a másik nyelve a ludas, hanem csak több időre van szüksége.

Vagy lehet, hogy egy másik nyelvén tudja is mindezt, és éppen most tanulná meg ezen a nyelven és csak egy kicsi rásegítésre lenne szüksége, lehetőleg negatív megjegyzések nélkül.

Persze lehet a gyereknek tanulási zavara is, csak az a lényeg, hogy ezekben a különböző helyzetekben különbözőképpen kell eljárni, ugyanis teljesen más jellegű problémákról van szó.

Ezzel inkább csak azt szerettem volna jelezni, hogy egy iskolás többnyelvű gyerek élete sem felhőtlen egy olyan közegben, amelyik erre nem igazán felkészült. Ez a felkészültég országonként, iskolánként nagyon vegyes képet mutat. Ráadásul nem elhanyagolandó a szülőknek a témában való tájékozottsága sem...

NÉPESEDÉSI ELKÉPZELÉSEK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SOMONOVITS ANDRÁS
2020.01.03.


Magyarországon ma két szélsőséges népesedési elképzelés áll szemben egymással. Az egyik (a hivatalos) abszolutizálja a népesség növekedését, helytől és időtől függetlenül. A másik közömbös a népesedési üggyel szemben, egyéni kérdésnek tekinti a termékenységet. Ebben a cikkben próbálom vázlatosan kifejteni, mi a hiba mindkét szélsőséggel, majd vázolok egy közbülső elképzelést, amelyet a szakemberek zöme titokban vagy nyíltan ma is támogat.


1. Korlátlan népesedésnövekedés

A Fidesz vezető politikusai, mindenekelőtt Orbán Viktor és Kövér László rendszeresen elmondják, hogy a magyarság jövője szempontjából (nehogy kihaljon az ország) milyen fontos, hogy a magyar nők 3-4 gyermeket szüljenek. Olyan adópolitikát ígérnek, amely semlegesíti, sőt túlkompenzálja a gyermekneveléssel járó terheket. Néha még a világ számos országában jelentkező túlnépesedést is tagadják; elutasítanak minden állami születéskorlátozást, még akkor is, ha ezzel a környezeti ártalmak is csökkenthetők.

Egyes olvasóim ezen a ponton azt mondhatják, nem várható el egy „tömegdemokráciában”, hogy a politikusok bármiről árnyaltan beszéljenek. Az idézett kijelentéseket szerintük megszorítva kell érteni: ha a nők fele nem szül gyermeket, akkor a többinek négy gyermeket kell szülnie ahhoz, hogy megszülessen az átlagosan kívánatos két gyermek.

Érdemes leszögezni, hogy nemcsak jelszavakról van szó, hiszen az utóbbi években kiterjesztett ingyenes iskolai étkeztetés, a bölcsődei férőhelyek növelt száma mellett olyan hungarikumok születtek, mint a csok, a babaváró hitel, a négy- és többgyermekes családoknak járó örökös szja-mentesség, valamint a legalább háromgyermekes családoknak járó, hétüléses autó megvételének 50 százalékos támogatása (5 mFt-ig). Nyomatékosan megjegyzem, hogy a nominálisan 11 éve változatlan családi pótlék reálértékének fokozatos elinflálása és a családi adókedvezménynek a gyerekszámmal meredeken emelkedő maximuma egyoldalúan a sokgyermekes tehetős családoknak kedvez, és növeli a kiskeresetű nagycsaládosok terheit...


MIT LEHET NAGY TÉTELBEN NYERESÉGESEN GYÁRTANI SZÉN-DIOXIDBÓL?

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2020.01.05.


A kérdést azért érdemes megválaszolni, mert ha lennének ilyen termékek és nyersanyagok, akkor a szén-dioxidot tisztán piaci alapon is megérné leválasztani a légkörből, vagy úgy megvenni, hogy ki se jusson oda.

Gondoljunk bele, hogy mennyivel könnyebb lenne elérni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, ha ez az üvegházhatású gáz egy megfelelő profittal kecsegtető ipari nyersanyag lenne. A világ nagyvállalatai nyereségforrásként tekintenének a szén-dioxidra, és egymással versenyeznének a készletekért, márpedig az nagyrészt a levegőben vagy a füstgázokat elvezető ipari kéményekben van. Sokkal kevésbé kellene kényszeríteni a piaci szereplőket az emisszió visszafogására, mert megtennék azt a saját üzleti érdekükben is.

A Nature-ben nemrég jelent meg egy összefoglaló tanulmány, amely pont ezt a kérdést járja körül, nem kevesebb mint 11 ezer eddigi szakmai közlemény adatait összefoglalva. Végigvették azt a tíz felhasználási lehetőséget, amely a legígéretesebb, de még fontosabb, hogy be is árazták ezeket, azaz meghatározták, hogy a ma még nem nyereséges eljárásokat mekkora támogatással lehetne profitábilissá tenni...

NAVRACSICS TIBOR TÁVOLODÓ

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.01.09.


A következő egy évben eldől a Fidesz és a kormány sorsa, mert kiderül, hogy a Fidesz meghozza-e azokat a döntéseket, amelyekkel visszaszerezheti a szavazókat.

Az N1TV-nek nyilatkozva beszélt erről Navracsics Tibor, volt EU-biztos, egykori miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter. Majd, ha valakinek még maradtak volna kétségei azzal kapcsolatban, hogy hová pozícionálja magát Orbán Viktor egykori erős embere, magyarázatként hozzátette: mindenki tudja, hogy az én gondolkodásmódom azért nem a mostani Fidesz főáramához tartozik. Navracsics megvilágosodása nem most kezdődött - az alábbiakban az akár pálfordulásnak is nevezhető átváltozás néhány állomását mutatjuk be vázlatosan.

Navracsics Tibor, az Orbán-kormányt és a Fideszt mostanság finoman, de félreérthetetlenül bíráló Stumpf Istvánhoz és Lázár Jánoshoz hasonlóan, fontos pozíciókat töltött be a jelenlegi miniszterelnök korábbi kormányaiban. Kiemelt helyeken dolgozott, és ebből kifolyólag asszisztált minden galádsághoz, és tevékenyen részt vett a jogállam lebontásában. Az viszont valamelyest a javára írható, hogy nem most kezdte meg finom elhatárolódását a Nemzeti Együttműködés Rendszerétől...

OLIMPIÁN SEM JÁRT, MÉGIS BAJNOKNAK JÁRÓ ÉLETJÁRADÉKOT KAP

INDEX
Szerző: ÁGHASSY ATTILA
2020.01.09. 


Az olimpiai életjáradék haszonélvezői között olyan versenyzők is vannak, akik külön utakon kerültek be a rendszerbe. Az edzők között több esetben családtagok szerepelnek. Igazságosabbra akarták szabni a rendszert, de ilyen lett. Egy nagy futásért is jár életjáradék, és a tartalékoknál is vannak furcsaságok. Mi a helyzet Hosszú Katinkával?

Borkai Zsolt botránya után a parlamentben szóba került az olimpiai életjáradék ügye, mert bár a korábbi olimpiai bajnok tornász törvénybe ütközőt nem tett, etikailag kifogásolható volt a viselkedése. 2009 végén úgy módosították az életjáradékról szóló törvényt, hogy aki szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, az kizárja magát a sportolói életjáradékból, és nem utalhatnak neki. A birkózó Farkas Péter börtönbüntetése miatt került be az érdemtelenségi passzus a szövegbe. Már az sem jogosult életjáradékra, aki ellen büntetőeljárás folyik, de ha az ártatlansága bebizonyosodik, felmentése után viszont visszamenőleg is megkaphatja a juttatást.

De mióta, milyen alapon és kiknek jár az életjáradék?

VARGA JUDITÉK ELKÖLTÖZNEK GULYÁS GERGELYÉK MELLŐL

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2020.01.09. 


Egy nagy ingatlankeringő indult az állami intézmények között, amelynek nyitánya a 30 milliárdos titkosszolgálati központ megépítése volt.

Önálló minisztériumi épületet kap a Varga Judit vezette tárca. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) költözésével megszűnik az évtizedek óta fennálló társbérlet a Kossuth tér sarkán álló kormányzati épületben, amit így teljes egészében elfoglalhat a Gulyás Gergely irányítása alatt álló Miniszterelnökség.

A 24.hu információi szerint Vargáék egy nagyszabású állami ingatlankeringő keretében juthatnak saját irodaházhoz, amelyben a nyitányt az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új központjának megépítése jelentette...

A KATASZTRÓFÁT NEM AZ EMBERI HÜLYESÉG FOGJA MEGFÉKEZNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.01.09.


Jó reggelt! Máris a hét második felét morzsolgatjuk, ami annyit jelent, hogy hamarosan itt a hétvége. Ma még túl kell élni minden fideszesek szülőanyjának az évadnyitó előadását – Kormányinfó a darab címe -, és máris itt a péntek, ami a szombat előszobája. A nyolcaskán annak örvendeznek, hogy Greta Thunberg most a szívéhez fog kapni, mert az ausztrál bozóttüzeket nem a klímaváltozás okozta, hanem gyújtogatók. Erre most jöttek rá a Fidesz szellemi nagytőkései, a mentális deficitesek… nem is, csak hirtelen nem jut eszembe a pontos megnevezésük. Megvan! Mentális fölényesek. Naszóval. Minden normális ember tisztában van vele, hogy nem öngyulladás miatt borult lángba a fél kontinens, hanem valami barmok felgyújtották. Szándékosan vagy véletlenül, az a végeredmény szempontjából szinte mindegy. Drága Mentális Fölények! Segítek, jó? A klímaváltozás ott jön a képbe, hogy folyamatosan, évről évre forróbbak a nyarak. Gyújtogató elmebetegek eddig is voltak, bozóttüzek és erdőtüzek is voltak. Azonban eddig ezeket meg lehetett fékezni, most pedig nem lehet. Remélem, sikerül megérteni az összefüggéseket. Ha mégsem, akkor azon már csak szakember segíthet. Célszerű lenne egy jó elmeorvoshoz fordulni idióta propagandaanyagok gyártása helyett, mert a klímakatasztrófát nem az emberi hülyeség fogja megfékezni. Sőt, az sem teszi élhetőbbé a bolygót, ha eltagadjuk a valóságot.

És most szeretnék visszatérni a tegnapi és tegnapelőtti jóreggelt poszt fő témájára, a cigány-nem cigány magyarok megoldatlan, átgondolatlan és kibeszéletlen kérdésére. Elég sok hozzászólás született, aminek én nagyon örülök, mert fontos erről beszélni. Ha itt, akkor itt. Odáig sikerült eljutni, hogy nem feltétlenül azért él szegregációban és nyomorban valaki, mert úgy akar élni, hanem mert legtöbbször nincsen választása. Az egyik hozzászólás erősen elgondolkodtató. Az olvasó véleménye szerint sokszor akkor is a rossz utat választja valaki, ha segítséget kap a kitörésre. A környezetében volt olyan cigány fiatal, akit felkaroltak a pedagógusok, megtalálták azt is, miben tehetséges (tánc), segítették és támogatták. Ennek ellenére az iskola végeztével a lány hamarosan elkallódot, gyereket szült és segélyért állt sorban az önkormányzatnál az anyjával együtt.

Pedig neki lett volna esélye más utat választani, a hozzászóló véleménye szerint. Értem a gondolatmenetet és egyáltalán nem ítélem el. De nekem más a véleményem. Úgy gondolom, a legtöbben meg is állunk itt, hogy hiszen volt lehetősége a kitörésre, de nem élt vele. Gondoljuk tovább egy picit. Valóban volt lehetősége, vagy csak önmagunkat vesztegetjük meg ezzel a hazugsággal? Mert szerintem nincs választása a gyereknek. Ez csak egy illúzió, olyasmi, ami csakis onnan tűnik valóságosnak, ahonnan mi, szerencsések nézzük. Segítette a tanerő, járhatott táncszakkörbe. Csúnya dolgot fogok mondani, de véletlenül sem a hozzászólót és nem is a segítőkész pedagógusokat akarom bántani. Tudom, hogy mindenki jót akar és mindenki hisz a maga igazában. Azonban én úgy gondolom, annak a kislánynak sokkal több fájdalmat okozott a jó szándék, mint amennyit segített. Az iskolában töltött 5-6-8 óra után ő ugyanabba a környezetbe ment vissza, ahonnan reggel eljött. Senki és semmi nem tudta megvédeni a saját valóságától. Látta, mert látni engedték, hogy máshogy is lehet élni. De hogyan is törhetne ki egy gyereklány abból a környezetből, amibe beleszületett? Hiszen az mindene, az a családja.

Azt gondolom, ez csupán látszat, önáltatás. Nem valódi esély. A valódi esélyhez sokkal, sokkal több kell. Kormányzati akarat, célzott támogatás, szakemberek és idő, türelem, kitartás. Nem csak a gyereket, a szülőket, akár a nagyszülőket is el kell érni. Utat kell hozzájuk találni, mert csak akkor van kiút a reménytelenségből, ha a környezet nem rántja vissza. És a környezet akkor nem fogja visszarántani, ha megérti és elfogadja a kinyújtott kezet. Ehhez kevés egy táncszakkör, minden jóindulat ellenére is...

MILLIÁRDOKAT SZÓRUNK EL A SZOMBATHELYI FOCIRA, DE REJTÉLY, KINÉL LANDOLNAK A PÉNZEK

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: KUPI GYÖRGYI
2020.01.09.


Mindössze havi négyszázezerért bérli majd az Illés Akadémia a Szombathelyen 6 milliárd forintért épülő utánpótlás-nevelési centrumot a Nemzeti Sportközpontoktól – derítette ki a Nyugat.hu nemrégiben. Van, ami viszont sokkal drágább.

Az évi 4,8 millió forintos üzemeltetési díjból 1250 év alatt térül meg a Mészáros Lőrinc-féle cég kivitelezésében épülő sportkomplexum az adófizetőknek Szombathelyen. Mint ismeretes, a centrumot ugyanaz a cég, a ZÁÉV építi, amelyik a városi méregdrága stadiont is felhúzta. Az építkezést a kormány felügyelete alá tartozó Nemzeti Sportközpont rendelte meg 5,9 milliárdért, bérlője pedig az Illés Akadémia lesz.

De nem csak ez a szám mutatja, hogy szinte ingyen kapja majd a pályákat az Illés Béla volt válogatott labdarúgó nevét viselő akadémia. Mert más épületeket, pályákat is bérel, ám itt már piaci alapon számolták ki az összeget. Nem kevés pénzről van szó, ráadásul akad némi probléma is ezzel a konstrukcióval: annyira kusza viszonyok vannak Szombathelyen, hogy nem látni, ki a bonyolult rendszer haszonélvezője...

A LEVITÉZLETT ÓBALOLDAL ADATBÁNYÁSZ CÉGCSOPORTJA SEGÍTETTE AZ ELLENZÉKET A TAVALYI VÁLASZTÁSOKON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2020.01.09. 


A kormányoldalnál nagyságrendekkel szűkösebb erőforrásokkal gazdálkodó ellenzéki összefogás egyetlen csatatéren tudta alaposan megverni a kormányoldalt a tavalyi önkormányzati választási kampányban: az interneten, egészen pontosan a Facebookon. A váratlan siker kovácsait keresve a közösségimédiás csatornák felhasználói adataira politikai kampányfegyvereket építő, erősen rejtőzködő cégcsoportot találtunk, amelyet a 2002-2010 között regnáló szocialista kormányok egykor prominens képviselői hoztak létre.

A választási időszak facebookos hirdetési költéseit elemző cikkünkben írtunk az EzaLényeg nevű, híroldalnak álcázott ellenzéki propagandakiadványról. A tavaly indult hírszájt és lokális mutációi minden választási szereplő közül a legnagyobb összegben hirdették tartalmaikat a Facebookon: a jelek szerint központi irányítás alatt, több tízmilliós keretből szórhatták az újságcikknek öltöztetett, célcsoportokra szegmentált, gondosan célzott ellenzéki üzeneteket a kampány számos színterén...

KÖRBELŐTTÉK ORBÁN VIKTORT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.01.09.


Most a hír, vagy inkább vélekedés, hogy Orbán Viktor azért járt Varsóban, hogy előkészítse kilépését a Néppártból, és megteremtse a helyét az új, lengyel többséget mutató európai konzervatív csapatban. Azt ugye egyelőre nem tudni, hogy maga a Néppárt mit is szeretne. Illetve így nem is jó a kérdés, inkább úgy fogalmazhatnánk: nem tudni, hogy a Néppárt többsége kívül, vagy belül akarja-e látni a magyar kormánypártot. Orbánnak sok az ellenzője, de akadnak támogatói is. Van, amelyik párt azzal fenyegetőzik, hogy ha kiteszik a Fideszt ő is távozik, mások viszont akkor, ha marad. Nem könnyű a helyzet, nyilván számolgatnia kell a vezetésnek, hogy melyik megoldás jár kisebb veszteséggel.

Presztízsveszteség azért már most is van, hiszen – épp úgy, mint az unió, úgy általában – a Néppárt is döntésképtelen, noha tisztában van az összes olyan ténnyel, amely a magyarországi demokráciára vonatkozik. Egészen pontosan azzal, hogy mit művelt a Fidesz az elmúlt tíz évben, hogy zúzta szét azokat az értékeket, amelyek – elvileg – fontosak a szövetségnek. Ám hiába tud mindent, hiába készült több jelentés is a magyarországi helyzetről, hiába indult be a 7-es cikkely szerinti eljárás, dönteni csak nem akaródzik. Pedig már ott van az asztalon a „Bölcsek tanácsának” jelentése is, amelynek részleteit ugyan nem ismerjük, legfeljebb azt tudjuk, hogy a három tagja közül kettő barátja Orbánnak, még sem lehet biztató Orbán Viktor kormányára nézve. Állítólag februárban sem fognak határozni róla, újabb halasztást szenved az ügy, tovább lazítva ezzel az unióba vetett hitet és bizalmat.

Hogy mit intézett most Orbán Varsóban, arról természetesen nincsenek pontos információk, csak az a két közlemény áll a rendelkezésünkre, amelyet részint maguk a lengyelek, részint pedig a miniszterelnök szóvivője, Havasi Bertalan adott ki. Ezek ugyan látszólag hasonló mondatok, mégis van egy jelentős eltérés: a lengyelek a két párt lehetséges közös jövőjéről beszélnek, míg Havasi európai áttekintésről ír. A különbség valóban csak látszólagos, de ha közelebbről nézzük meg, nagyon is tartalmi, és hajlok arra, hogy megint ne Havasinak higgyek. Az eltérés ugyanis nagyon is tartalmi: az előbbi arról szól, hogy miként folytatja a lengyel és a magyar kormánypárt a közös munkát, míg az utóbbi csak maszatol. Ahogy ezt mi már itthon megszoktuk...

MIÉRT KELL NEKÜNK EURÓ, HA EGYSZER NEM KELL?

444.HU
Szerző: UJ PÉTER
2020.01.09.


Négy darab topközgazdász vitatkozott szerda este arról, amiről egyáltalán nem folyik vita: az euróbevezetés szükségességéről. Az Eötvös József Csoport rendezvényén a négy darab közgazdászból kettő darab moderátori minőségben vitatkozott, a másik kettő darab meg rendesen. Urbán László (ex-Fidesz, ex-Citi Group, ex-OTP) és Győrffy Dóra (ex-magasugró, 200 cm-rel országos csúcstartó, a Corvinus egyetemi tanára, az MTA közgazdaság-tudományi bizottságának alelnöke) volt a két moderátor, Hamecz István (ex-MNB, ex-OTP) és Orbán Gábor (ex-NGM-államtitkár, Richter-vezérigazgató) a két vendég.

Urbán európárti bevezetőjében a következő kérdésre egyszerűsítette le a problémát:

„Kell-e nekünk stabilabb, kevésbé manipulálható pénz?”

A túlköltekezésre hajlamos államokban (és Magyarország minden kétséget kizáróan ilyen állam a dél-európaiakkal együtt) jobb- és baloldali politikusok is szeretik úgy kezelni a válságokat, hogy manipulálják az árfolyamot (leértékelnek) illetve fölpörgetik az inflációt, így az egész társadalomban terítik a kiigazítás költségeit.

Ez a módszer jobban kommunikálható (vagy inkább: jobban elsumákolható), mintha megszorításokat vezetnének be. A megszorításokra az emberek jellemzően azonnal és hisztérikusan reagálnak, míg azt csak lassabban veszik észre (ha észreveszik egyáltalán), hogy az infláción, a pénz elértéktelenítésén keresztül veszi el az állam a megtakarításaikat.

Hogy a társadalomnak mi a jobb, ez a nagy kérdés. Urbán szerint sokat elárul, hogy a magát az eurócsatlakozás nagy vesztesének tartó, a brutális megszorítások miatt évekig zúgolódó (egyébként a politikusok felelőtlensége miatt bajba került) Görögország sem kockáztatta meg, hogy elhagyja a zónát, és újra bevezesse a drachmát, drasztikusan leértékelve a görögök megtakarításait. Győrffy Dóra a beszélgetés egy későbbi pontján arra is utalt, hogy felmérések szerint a görögök ragaszkodnak az euróhoz, megnyugtatóbbnak látják, ha a pénzük értéke nem elsősorban a saját politikusaiktól függ. Nesze neked, nemzeti szuverenitás.

Ez euró nagy előnye még, hogy az eurózónában az Európai Központi Bank felügyeletet gyakorol a nemzeti bankok fölött, tehát a jegybankot nem lehet politikai célok finanszírozására használni – utalt Urbán az MNB alapítványain keresztül elhordott százmilliárdokra. Sőt – folytatta Urbán, aki kilencvenes években még a Fidesz egyik vezető gazadságpolitikusa volt – az Európai Központi Bank bizonyos felügyeletet gyakorol a kereskedelmi bankok felett is, tehát nehezebb a politika által kijelölt gazdasági szereplőkhöz önteni a hiteleket...

Új költők, írók kerülnek be a NAT-ba GYÓNI GÉZA, KÓS KÁROLY ÉS HERCZEG FERENC MUNKÁSSÁGA IS MEGJELENIK A TANKÖNYVEKBEN

MAGYAR NEMZET
Szerző: CSÓKÁS ADRIENN
2020.01.09.


A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt még az angol krimiszerző, Aga­tha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben (NAT) – tudta meg a Magyar Nemzet. Biztosan bevezetik az informatika- és technikatananyag összeolvadásával létrejövő új tantárgyat, a technológia és tervezést, valamint újdonság az is, hogy hetente legfeljebb 34 órája lehet a diá­koknak még a középiskola legfelső évfolyamán is.

Átstrukturálták és részben át is nevezték a műveltségterületeket a NAT szeptembertől életbe lépő új változatában, amely új szerzőket is szerepeltet az irodalomórák kötelező és ajánlott olvasmányai között – tudta meg lapunk.

A 2019. decemberi keltezésű, már kormány-előterjesztés formájába öntött, tehát nagy valószínűséggel végleges verzióból származó információk szerint az Életvitel és gyakorlat nem lesz önálló terület többé. Ismert, jelenleg ide tartoznak az olyan témák, mint a háztartástan, a KRESZ, a pályaorientáció, a gazdasági ismeretek vagy a családi élet. Ezek nyilván nem tűntek el, de más tárgyakba olvadtak, átrendeződtek a hangsúlyok...

HAGYJUK MÁR BÉKÉN A KAPITALIZMUST, JÓ?

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.01.08.


A kapitalizmus (szabad piacgazdaság) mellett ezer meg egy jó indok és érv van -- szemben mindenféle részint elmúlt, részint horrorisztikus alternatívájával. Nem rekapitulálok ezekből egy darabot sem, mert akinek felnőtt korára nem sikerült megérteni őket, az eztán sem fogja. Az maradjon csak Mac szocialista.

Egyetlen egy érvet szeretnék mégis felemlegetni, amely nem tartozik a sztenderd érvek körébe: tudniillik annak a megértetését, hogy mivel is telik egy "kapitalista" élete, kapitalistán értve azt, aki a versenygazdaságban próbál boldogulni (vállalkozóként, tulajdonosként) szemben azzal a nagyon szűk körű társasággal, amelyik a tőkéje kamataiból vagy feléléséből él. A szocik valahogy mindig összekeverik ezt a kettőt, a 99,9%-ot a 0,1%-kal (csak a piaci populációt nézve, kivéve belőle -- pedig nem okvetlenül kéne -- az alkalmazottakat). Röviden: az így definiált kapitalista -- sokan látástól vakulásig -- dolgozik. Jé. A szocialista érzelmű véleményformálótól, a beosztott vállalati dolgozótól, a köztisztviselőtől semmi nem különbözteti meg. Az előbbitől -- a social (justice) warriorok színkavalkádjától -- is csak annyi, hogy nem mások pénzével foglalkozik, hanem a sajátjával. Ez a furcsa embertípus úgy döntött, nem a világot akarja megváltani egy sok szenvedést okozó ideológia nevében, hanem inkább a családjáról, magáról és effektíve -- az adószolgálatán keresztül -- a szegényekről gondoskodik...

SZABAD SZEMMEL: EGY NAGYOBB HARCBA ÁGYAZÓDIK BE ORBÁN ÉS AZ EPP VITÁJA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.01.09.
Orbán Viktort kutya-macska-barátság köti össze a francia elnökkel: korábban szemben álltak egymással az EU jövője ügyében, de most közös a céljuk, mert át akarják alakítani Európát. A magyar vezető a kontinens lázadójaként úgy gondolkodik, hogy ideje találni egy erős barátot, hiszen azt látja, hogy az ellenfelei javában szövetkeznek. A politikus következetesen tengelyt akaszt az unióval, amely bírálja a magyarországi urambátyám-rendszert, valamint a jogállam aláásását. De lehet, hogy az Emmanuel Macronnal kötött szövetség segít a kormányfőnek, hogy új út választására kényszerítse az integrációt. Egyre több a közös érdek köztük, amikor arról van szó, miként kell viszonyulni Vlagyimir Putyin Oroszországához, illetve Donald Trump Amerikájához. A viszony kulcsfontosságúnak bizonyulhat az idén, a britek távozásával, miközben Angela Merkel mind kevésbé szól bele a dolgokba. Fennáll persze a veszély, hogy az új erőviszonyok meghiúsítják az erőfeszítéseket Orbán megrendszabályozására. Az EPP várhatóan a jövő hónap elején dönt a Fidesz tagságáról, de az eredmény az lehet, hogy véget ér a drága elszigetelés. Hegedűs Dániel, a berlini German Marshall Alapítványtól úgy érzékelteti a helyzetet, hogy sokan ma már Macron-Orbán-tengelyt emlegetnek, mert a két politikus fel akarja borítani a status quo-t. Pedig ők ketten teljesen eltérően vélekednek Európa jövőjéről. De a szoros viszony kiderült, amikor a francia államfő által tavaly októberben egy órásra tervezett díszebéd jó két órán át tartott az Elysée-palotában. Pedig korábban a kapcsolatuk minden volt, csak nem barátságos. Ám a múlt évben közeledtek az érdekeik, miután Macron nekilátott, hogy kibővítse szövetségesi bázisát. Ennek már része volt, hogy a nyáron együtt segítették hatalomra Ursula von der Leyent. Orbán tanácsadói közös nevezőt látnak egy sor jelentős kérdésben, beleértve a Moszkvához és Amerikához fűződő viszonyt. A személyes ellentétek megenyhülése azzal függ össze, hogy Marcon feladta az éles szembenállás taktikáját a „sötétség erőivel” szemben. Mindkét vezető azt igazolja, hogy képes meglátni a politikai lehetőséget. Odahaza már véget vetettek a korábbi állapotnak és immár nagyobb nemzetközi befolyásra akarnak szert tenni. A kérdés csak az, mit szól ehhez Donald Tusk, aki nemrégiben a Néppárt élén harcra szólított fel a populizmus ellen, amit a magyar vezetőhöz intézett ultimátumként lehetett érteni. A Carnegie Europe egyik elemzője azt mondja, Orbán és az EPP vitája egy sokkal nagyobb harcba ágyazódik be, a tét a hatalom és befolyás Európában. És Marcon új erőviszonyokat akar. 

FAZ 

A Török Áramlat átadásával még inkább Ankarától és Moszkvától függ Délkelet-Európa gázellátása, aminek Ukrajna a fő kárvallottja, de aggódik az EU is. Ha hozzávesszük a még megépítendő elágazásokat is, akkor az új vezeték így vagy úgy, összesen 120 millió embert érint. A befolyás növekedése különösen jól érzékelhető Szerbiában, ahol a Gazprom csak még jobban megerősíti piacvezető pozícióját, merthogy a cég építi az új csőrendszert, amely rákapcsolódik a Török Áramlatra. A rendszert szintén az orosz holding tartja fenn, a Srbijagas-szal közösen. A cél a piac teljes ellenőrzése és a vetélytársak kiszorítása, ideértve, hogy az egyetlen földalatti tároló többségi tulajdonosa az oroszok németországi leányvállalata. Magyarország abból indul ki, hogy az új útvonal révén teljesen ki tudja váltani az Ukrajnán át érkező földgázt. Szijjártó Péter azonban visszautasította a kritikát, mondván, hogy az új vezeték három másik NATO-tagállamot is érint. Amikor Orbán tavaly novemberben gyors egymásutánban fogadta Putyint és Erdogant, az egyik fő téma a gáz és az energiaellátás volt. A politikus rendszeres és különleges kapcsolatra törekszik mind Moszkvával, mind Ankarával, mert azt reméli, hogy ily módon bővülhet a külpolitikai mozgástere és fokozhatja függetlenségét Brüsszellel szemben. És ha idevesszük Paksot is, akkor igencsak érthető, hogy az Egyesült Államok úgy gondolja: a Kreml veszedelmesen tör előre a földrész délkeleti fertályán. Ebben a kérdésben teljesen egységes a törvényhozás: mind az Északi, mint a Török Áramlat ajándék Putyinnak. Mindkettő gyengíti a szankciókat, és megfosztja Ukrajnát a tranzitdíjak egy részétől. Kérdés az, elrendel-e Washington további megtorló intézkedéseket az új vezeték tervezett bővítése miatt. Trump azonban nem sok hajlandóságot mutat rá.

FAZ 

A kommentár szerint odadobott kesztyűt jelent az EU számára, hogy a Török Áramlat a tervek szerint továbbmegy majd Bulgáriába, Szerbiába és Magyarországra. Azzal fenyeget ugyanis, hogy az unió veszít befolyásából Délkelet-Európában. Putyin és Erdogan az Északi Áramlat-2-ről folyó vita árnyékában szép csendben kész helyzetet teremtett a kontinens másik felén. A gázszállítások máris megkezdődtek és ez csak ront Ukrajna helyzetén Moszkvával szemben. Ráadásul ez esetben jól kivehető a politikai szándék, mert jelen állás szerint összesen 6 állam kapcsolódna rá a csőre, ily módon azonban a Kreml és Ankara egy igencsak érzékeny körzetben jut kulcspozícióba. Márpedig ez nem megnyugtató kilátás Brüsszel számára. Éppen akkor, amikor a francia vétó miatt jegelik a felvételi tárgyalások megindítását Észak-Macedóniával és Albániával. Ha az EU, Berlin és Párizs nem áll a sarkára, akkor még kedvezőtlenebb helyzetbe kerül a térségben.

A konzervatív lap kockázatnak minősíti a „Moszkva-Ankara-energiatengelyt” Európa szemszögéből, hiszen az új vezeték fokozza a földrész függését a gázimporttól. A Kreml azonban nem elégszik meg a jelenlegi helyzettel és jó ideje további EU-tagokat igyekszik bevonni terveibe. Putyin igen sűrűn találkozik török kollégájával, ami minden alkalommal azt bizonyítja – a Nyugat legnagyobb bánatára –, hogy két autokrata jól meg tudja érteni egymást, katonai tömböktől függetlenül. Erdogan a Török Áramlattal segít Putyinnak kicselezni az uniót. Merthogy itt egyszerre van szó üzleti és geopolitikai húzásról, amelynek célja, hogy a kontinens egy részének energiaellátása továbbra is Oroszországtól függjön. A tét az, hogy Moszkva megőrizze piaci dominanciáját a cseppfolyósított gázt kínáló riválisokkal szemben. Az EU ezzel szemben azon van, hogy többféle forrásból és úton jöjjön a gáz, és ezáltal nagyobb legyen az energiabiztonság. Ám pont itt van a bibi a Török Áramlattal. Annak révén ugyanis az oroszok és a törökök nyomás alá helyezhetik az uniót. Ráadásul Ankara igényt tart a ciprusi partoknál talált gázkészlet egy részére. Ily módon Erdogan szövetségest keresett Ciprussal, Görögországgal és Izraellel szemben, Putyin pedig tárt karokkal fogadta. Amúgy a Török Áramlaton át érkező gáz a török energiaigények 35 százalékát fedezi. Az orosz elnök egyfolytában azt sugallja, hogy Erdogan egyenrangú partnerként számíthat rá, annál is inkább, mert Brüsszelben úgysem lehet megbízni...

BUDDHA BÁCSI, BUZI-E VAGY?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.01.09.


Rétvári elvtárs, úgy is, mint KDNP és annak a fele tagsága, elalélósan háborodott föl, legalább annyira, mint a szent szánkók ügyében. Annyira viszont nem, mint amikor néhány – jó sok – papbácsi kisfiúkat molesztál, a katolikus egyház pedig bűzlik a pedofíliától. Ezt csak bevezetésképpeni miheztartás végett, mert épp nem akartam Rétvári elvtárs, Semjén elvtárs és a többi gyarlóságaival előhozakodni, mert most elsősorban elvekről lesz szó, nem pediglen magánbűnökről, akárha Borkai.

Rétvári elvtársnak nem tetszik a Krisztus első megkísértése című műalkotás, amely a Netflixen látható, ebben pedig Krisztus homokos, az aposotolok alkoholista banda, és más ilyen cukiságok is vannak. Már csak ebből is látszik, és a Netflix sem hazudik, hogy ez komédia, és akként is ajánlják fogyasztásra. Azt mondja Rétvári elvtárs, felháborító, hogy ilyen alkotás műsorra kerülhet. Nem kerül, sehol nem vetítik, oda kell menni, kijelölni, ráklikkelni, elindítani, tehát macerás a dolog. Nem tolják az ember képibe, az nézi meg, aki nagyon akarja.

Ez az egyik. Ezek szerint Rétvári elvtárs nagyon akarta, ha látta egyáltalán, s nem csak mesélték neki, hogy mik vannak. A másik pedig, hogy úgy hiszi, a vallással nem lehet viccelni – dehogynem -, továbbá, mint a KDNP alelnöke fölszólítja a céget, hogy vegye le a kínálatból a műalkotást és kérjen bocsánatot. Ha Netflix lennék, akkor föltenném a kérdést, hogy mert különben mi lesz, aranyom? Jön a Semjén a csúzlijával és szétlövi a Netflixet, akárha a muszlimok a Charli Hebdót? És már helyben is vagyunk...