2018. április 12., csütörtök

A VÁLASZTÁSI CSALÁSRÓL 13+1 PONTBAN, EGY INFORMATIKUS SZEMÉVEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Informatikus
2018.04.12.


...14. Az ellenzéki kontroll nélküli szavazókörök eredményeinek (mintegy 5000, az összes szavazókör fele), vagy azok egy részének egyszerű meghamisítása.

A teória: a Kubatov lista alapján a pártközpontban már a kora délelőtti órákban láthatták, hogy milyen végeredmény várható nagyjából estére, hiszen óriási számban mentek választani az emberek, és ők elég pontosan be tudták lőni, hogy mi a helyzet: nagy a baj. Ekkor jött a B-terv. Rejtélyes okokból elérhetetlenné vált a választás iroda weboldala. Eddig ilyen soha nem fordult elő, fel lehettek rá készülve, hogy mekkora forgalom lesz rajta, vajon mi lehet a háttérben? A választ csak este kapjuk meg Pálffy Ilonától: „elromlott a számítógép” (whatever it means), ezért ki kellett cserélniük egy régebbi, sok éves gépre. Az újságírók kérdésére, hogy ez így rendben van-e, auditálva van-e egyáltalán rajta a szoftver, jön a válasz, kérem én nyugdíjas vagyok, nem értek a számítógépekhez, az az informatikusok dolga. Képes volt ezt nyilatkozni a választásért felelős vezető! Most akkor ő irányította a választásokat, vagy néhány informatikus? De folytatja a néni: sajnos két kerületben még hosszú sorok állnak, amíg nem szavaz le mindenki, addig nem hozhatják nyilvánosságra az adatokat (Tóth Zoltán szakértő különben cáfolta ezt; nincs ilyen törvény), eltarhat még órákig. Az újságírók kérdésére, hogy ki a felelős ezért, a kormányra mutogat Ilona. Pár perccel később Kovács Zoltán kormányszóvivő ugyanerre a kérdésre, visszamutogat az NVI-re. Végül közel 4 órát kell várnunk a hivatalos eredmények nyilvánosságra hozatalára, egyből az arcunkba kapjuk: Fidesz kétharmad!
Informatikusként a leghatározottabban cáfolni tudom az e körül keringő pletykák jó részét: nem, a szoftver nem manipulálható, egyszerű adatösszegzést végez csak, utólag ellenőrízhető természetesen, és nyilvánvalóan kiderülne a csalás. Továbbá azt is cáfolni tudom, hogy más számokat írnak be a programba egy-egy szavazókör eredményeként, mint ami a hivatalos jegyzőkönyvben szerepel, hiszen előbb-utóbb az is kiderül. Nagyon rossz helyen keresgél mindenki, aki itt sejti a „turpisságot”.
Azonban, itt jön az, ami viszont lehetséges: a kizárólag fideszes pártkatonák felügyelete alatt álló szavazókörök vezetőit (még egyszer: akár az összes szavazókör fele, képzelhetjük, hogy 8 év mennyi helyen elég lehetett már nekik a tisztességes, független szavazatszámlálók kiszorítására), megkérjük, hogy várjanak még egy kicsit. Bevárjuk a többi (ellenzék által kontrollált) szavazókör eredményét, összesítjük, majd egy ügyes szoftver kikalkulálja, hogy mennyinek is kellene kerülnie az egyes rubrikákba a még fennmaradó körökben, hogy külön-külön hihető is legyen, de azért a végén csak kijöjjön a kétharmad is. A művelet végeztével szépen bediktálják az egyes delegáltaknak a számokat, hogy melyik párt neve mellé milyen számot tessék beírni a jegyzőkönyvbe. Voilá, kész a mestermű, nincs más hátra, mint megnyomni a publikálás gombot a számítógépen, és már indulhat is a Kossuth nóta a nemzet főkeresztény rénszarvasvadászával.
Még egyszer mondom, konkrétan bizonyítani nem tudom (hogyan is tudnám mezei állampolgárként), de ezernyi jel utal arra, hogy ilyesmi történt, ennyi véletlen egybeesés nem lehet. Tengernyi a kérdés, megnyugtató válaszok nélkül:
  • Leáll egy milliárdokból kifejlesztett rendszer, amikor nem történik semmi előre nem látható esemény? Vagy csak ürügy kellett, hogy ki lehessen cserélni a szoftvert egy nem auditált szoftverre?
  • Tegyük fel, tényleg történt egy ilyen szerverleállás szándékolatlanul. Rengeteg aggályt vet fel önmagában, mert erodálhatja a választás tisztaságába vetett hitet, hogy mit csinált az a rejtélyes szoftver a gépen 19 és 23 óra között. Ezért elemi érdeke lenne az NVI-nek, hogy azonnal független szakértők vizsgálhassák át a gépet, megbizonyosodva róla, hogy csupán rendeltetésszerű funkcióját látta el. Ez nem történt meg, az azóta eltelt napokban simán el lehetett tüntetni a nyomokat. Pálffy Ilona megtagadta a lehetséges bizonyítékul szolgáló logfájlok kiadását a bizottság szocialista képviselőjének, Litresits Andrásnak. Nem pont az ellenkezője lett volna az érdeke, ha tényleg rendben volt minden, hogy erről minél hamarabb meg is győzzön mindenkit?
  • Ugyanezen okból elemi érdeke lenne az NVI-nek, hogy az egyes szavazókörök jegyzőkönyveit is azonnal nyilvánosságra hozzák, de ez csak szerdán történik meg (akkor is csak részben), amíg bőven van idő azokat meghamisítani (ráadásul a jogorvoslati határidők is lejárnak közben). Miért nem történt meg ez sem? Pálffy magyarázata abszurdum, informatikusként állítom: egyszerűen nevetséges, hogy ezt nem lehetett még vasárnap este megoldani.
  • Magabiztosan nyilatkozik már 7 óra körül (4 órával az eredmény kihirdetése előtt) több kormánypolitikus és politológus is, arról beszélnek, hogy meggyengült az ellenzék, stb. Honnan tudták, önmagában a magas részvételi adatból nem pont az ellenkezőjére lehetett számítani?
  • Miért nem tudták megoldani a két budapesti kerület zökkenőmentes szavazását, hiszen pontosan tudható volt előre a létszám? Vagy csak alibi kellett arra a 4 órás várakozásra? Pálffy elnökasszony egyébként már 20 óra után (azaz urnazárás után több mint 60 perccel) azzal a képtelen magyarázattal is előállt, hogy egyébként sincs még részeredmény, mert az idő még nem volt elég egyetlen szavazókörben sem az összeszámolásra: miközben számtalan szavazókörben, kis faluban néhány tucat ember szavazott csak, van ahol csak 10-en. Ez így hihető?
  • Miért védték katonák az NVI épületét egész este, talán valakik tudták előre, hogy sokkolni fogja az országot a végeredmény?
  • Több független szavazóbiztos jelezte, hogy nem engedték oda őket az adatok központi betáplálásakor, a helyi választási irodákba (volt, akiket órákra óvodába zártak például, minden előzetes magyarázat nélkül). Holott a törvény szerint jelen kellene lenni nekik is. Korábban soha nem volt erre példa, most hogyan fordulhatott ez elő? Csak nem zavaró lett volna a jelenlétük a nagy akció végrehajtása közben?
  • Nem gyanús, hogy éppen pont annyi képviselőjük lett (133), ami pont elég a teljhatalomhoz? Nem gyanús, hogy pont ugyanez történt 4 éve is? Pont azon a két választáson, amikor már teljhatalmuk volt a teljes választási folyamat felett? Van ekkora véletlen?
  • Mi a magyarázata annak, hogy ilyen Fidesz dominancia mellett a 4 év valamennyi nagyobb és fontosabb időközi választását meglehetősen fölényesen az ellenzék nyerte? Igen, mind a 6-ot! Sorban: Ózd, Újpest, Veszprém, Tapolca, Salgótarján és Hódmezővásárhely. Igen, jól látjuk: Fidesz-Ellenzék 0-6! Újpest volt csak fővárosi és Vásárhelyen volt csak teljes összefogás, azaz 4 körzetben vidéki városról és széthúzó ellenzékről beszélhetünk. Csak nem arról van szó, hogy az ellenzék képtelen megszervezni hatékony felügyeletet egyidejűleg 10 ezer szavazókörben, de 50-et még sikerül valahogy megoldani (Vásárhelyen is budapesti civil önkéntesekkel sikerült biztosítani a megfelelő kontrollt). Csak nem arról van szó, hogy nagyobb médiafigyelem és hatékonyabb kontroll alatt sokkal korlátozottabban lehet csak az első 13 pontot érvényesíteni, a csodafegyvert pedig nem lehet bevetni?
  • Közvetett bizonyíték: életszerű az, hogy hatalmas új tömegek állnak a Fidesz mellé, miközben semmi másról nem szólt a 4 évük, csak az égbekiáltó botrányaikról? Életszerű az, hogy másfélszeres ellenzéki fölényből néhány hét alatt másfélszeres kormányfölény lesz Hódmezővásárhelyen? Ha igen, akkor vajon Kósa anyukájának 800 milliója, vagy Semjén illegális háziállatvadászata nyerte-e el a kérdéses idő alatt óriási tömegek szimpátiáját (merthogy más lényeges új fejlemény nem történt ebben a hat hétben)? Elhiszi ezt valaki? Életszerű az, hogy ténylegesen ekkora dominanciája van a Fidesznek a társadalmi támogatottságban, miközben szinte kivétel nélkül minden embernek az a hétköznapi tapasztalata, hogy kevés kivétellel az összes ismerőse a pokolba kívánja őket?
Összegezve: több, mint megalapozott a gyanú, hogy a fiúk nem bízták ennek a választásnak az eredményét a választók bölcs döntésére. Pontosan tudták, miről dönt a 40% és 48% közötti különbség: nem arról, hogy ellenzékből vagy hatalomból tengetik tovább az életüket a magyar emberektől ellopott pénzből szerzett kastélyaikban, stadionjaikban, medencéikben, luxusvadászatokon, ibizai luxusprostik között, hanem arról, hogy szépen kézenfogva börtönbe vonulnak (netán elmenekülnek az országból), vagy pedig továbbra is teljhatalmat gyakorolnak fölöttünk, amit felhasználva végképp szétzúzhatják az ellenállás megmaradt bástyáit.
Nem bízhatták a véletlenre. Nem is tették, a jelek szerint.

ITT A LISTA, HOGY MILYEN LÉPÉSEKKEL GYALULHATJA LE MAGYARORSZÁGOT ORBÁN AZ ÚJABB KÉTHARMAD BIRTOKÁBAN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.04.12.


Nemcsak a civilek, hanem az önkormányzatiság, a megmaradt független sajtó, vagy épp a bírói testület autonómiája is hamar sorra kerülhetnek a Fidesz-KDNP parlamenti felhatalmazásával. Milyen tervekről tudni?

Az eddigi adatok szerint a Fideszre 2 559 192, az ellenzési pártokra 2 614 176 szavazó voksolt vasárnap, vagyis 100 ezren többen szavaztak a változásra. De nincs még csak összemérhetően erős ellenzéki erő, így noha tudjuk, a kétharmadban óriási a szerepe a győztest nagy arányban kompenzáló magyar választási rendszernek, valójában a Fidesz-KDNP nagyon is stabil (nem egymandátumos) alkotmányozó többségre tett szert.

Alaposan meg is dolgozhattak érte. Már 2017 őszén egyértelművé tette Orbán Viktor, hogy nagyon vágyna a kétharmadra, amikor a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének parlamenti ülésén azt találta mondani:

Csak a következő választásig kell kitartani, és minden korábbinál nagyobb felhatalmazást kell adni azoknak, akik az országot meg akarják védeni.”

Noha csak most szombaton lesz hivatalos végeredménye az április 8-i választásoknak, a miniszterelnök múlt vasárnap magabiztosan szerénykedett:

Most kell szerénynek lenni, mert most van mire”.

Tényleg van, hiszen a Fidesz jelenleg már 134, ha a német nemzetiségi képviselőt is hozzávesszük, 135 mandátumot birtokol a 199 fős, május 7-én megalakuló új Országgyűlésben. Alaposan kihasználhatják tehát a régi-új kormánypártok azt a bizonyos, minden korábbinál nagyobb felhatalmazást. 

A választásokat e fölénnyel megnyerő Fidesz-KDNP-nek ugyanis most ismét zavartalan törvényalkotási lehetőséget biztosít a megszerzett kétharmad: az ellenzékkel való együttműködési kényszer nélkül tudják majd módosítani az alaptörvényt, vagy kedvükre változtathatják az alaptörvényben kétharmados törvényként, illetve sarkalatos törvényként meghatározott jogszabályokat.

Nem tudni, milyen nagyobb reformokat tervez a választásnak program nélkül nekivágó kormányoldal, az azonban már biztos, hogy a korábban elvesztett kétharmados parlamenti fölény milyen tervek végrehajtásában akadályozta Orbánt és pártjait. Most már semmi sem áll az útjukban ezekhez, arról pedig érdemes nem elfeledkezni, mit is jelenthet valójában az az orbáni kijelentés:

A választás után természetesen elégtételt fogunk venni. Erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is."

Na de mire kell számítani?

AKI LOP, AZ HAZUDIK IS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.04.12.


Talpig káoszban üldögél az ellenzék, a vert hadak saját romváraik bús düledékei mögött szomorkodnak, megroskadt várkapitányok dobják el a kardot abban a hiszemben, hogy így megúszhatják kudarcos szerepvállalásuk következményeit.
Nem fogják, a hiéna már régen kinyilatkoztatta, hogy ha az ellenséget meg lehet ölni, akkor meg is kell azt tenni.
Világos szavak voltak, kár, hogy sokan már elfelejtették - nem ártana, ha emlékezetükbe idéznék.
És már megint ez az önző szűklátókörüség, a gőgös "majd én egyedül" mentalitás,
Mint amikor a hajó elsüllyed és a vízben úszó túlélők egyenként akarják megoldani a túlélés problémáját a mentőcsónakban, melyben az evezősök egymásnak háttal ülve húzzák az egymással állandóan összeakadó lapátokat, kitűzött cél nincs, vezető nincs, - igaz, erre alkalmas túlélő se nagyon van, de ha akadna, hát azt sürgősen fejbe kell verni az evezőlapáttal.

Van ennek egy nagy előnye is, hiszen végre elvált a sz@r a májtól, megmutatta magát igaz valójában az a társaság, mely más utat ígért a politikában, környezetvédelmet és baloldalt énekelt fennhangon, miközben szorgalmasan tolta a diktátor szekerét - nagy kár, hogy ebben a politikai világban a szektatagok mindent megmagyaráznak maguknak.
És eltűnt az Együtt, mely éveken át mindent megtett azért, hogy még véletlenül se együtt, inkább gatyaszám szerint, random.
A sebek nyalogatása hozhat egy tisztulási folyamatot is, de további fertőzések forrása is lehet, a kudarc ugyanis úgy termeli a kollaboránsokat, mint Mészáros Lőrinc a gazdaállat vagyonát - hihetetlen sebességgel...
A baloldal emblematikus pártja sem kapkod, idő kell legfrissebb hibás döntése kidolgozásához, merthogy tisztségviselőket kell választani.
Csak azt tudom ajánlani, amit a japánok gyakorolnak: meg kell tanulni teát inni üres csészéből.
A koalíció, mely megvalósítva a lehetetlent koalíciós partner nélkül koalíció, szintén vár a csodára, melyet majd a Sámán fog prezentálni, aki akkor lotyog, mikor tilos lenne, ellenben akkor marad csendben, mikor üvöltenie kellene.
Frakciót hirdet, miközben maga hirdeti, hogy nem fogadja el a választás eredményét.
Katus néni szólhatna neki, hogy nem most kellene alkalmazni a dialektikát, most a csalás leleplezésének van itt az ideje, és semmi értelme nincs saját álláspontunkat gyengíteni...
Vona is lemondott, nem várva meg, míg kirugják.
Érdekes helyzet lenne, ha kiderülne, hogy a Fidesznek nevezett Orbánviktor csalt...

NEMZETVESZTŐ

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉKBLOG
Szerző: Mértékblog / URBÁN ÁGNES
2018.04.11.A magyar médiaszabadság újabb fekete napja jött el április 10-én, bezárt a patinás Magyar Nemzet, illetve elhallgatott a Lánchíd Rádió. A korábban erősen kormánypárti, az elmúlt három évben azonban kormánykritikus lap üzletileg veszteséges volt, csakúgy, mint jobboldali hangvételű rádió, de a megszűnésük híre sokkolóan hatott a magyar közvéleményre. Bár elvileg nem kizárt, hogy lesz új befektető, de a helyzet súlyossága így is nyilvánvaló. Urbán Ágnes írása.

A Magyar Nemzet megszűnésének bejelentésekor sokunknak volt deja vu érzése, a Népszabadság bezárása volt ehhez hasonló 2016 októberében. Persze a helyzet sok szempontból más, de ismét eltűnik a magyar sajtótörténet egy része. Különösen rossz érzéseket kelt, hogy a Magyar Nemzet egyszer már megszűnt egy időre: 1944. március 22-én, Magyarország német megszállása után zárták be a lapot.

A Népszabadság és a Magyar Nemzet bezárása között mindenképpen sok különbség van. Az előbbi esetben teljesen nyilvánvaló volt a politikai motiváció, már akkor könnyű volt átlátni, hogy Heinrich Pecina azért szüntette meg a Népszabadságot, hogy a megtisztított portfóliót eladhassa Mészáros Lőrincnek. A Magyar Nemzet bezárása inkább tűnik üzleti döntésnek, semmi nem utal arra, hogy Simicska Lajos tulajdonos a lapon átfuttatott karaktergyilkossági kísérletek után a kiütéses Fidesz-győzelmet követően Orbánnak tenne gesztust. Inkább lehet szó arról, hogy felismerte a projekt értelmetlenségét: vagy feladta Orbán megbuktatásának tervét, vagy ha nem, akkor más eszközöket keres, nem egy napilapot finanszíroz a pénzéből.

A példányszám audit adatai alapján a Magyar Nemzet átlagos példányszáma 2017. 1. félévében 15.447 darab volt, a pénzügyi eredmények pedig katasztrofálisan alakultak a 2015 februári G-nap óta. A 2016 évi árbevétel 1 millárd forint volt (2014-ben még 3,1 milliárd), az adózott eredmény pedig 2016-ban 762 milliós veszteséget mutatott (2014-ben 930 millió forint volt a nyereség). A Magyar Nemzetnek tényleg dicsőséges időszaka volt az elmúlt három év, az ott dolgozó újságírók méltán lehetnek büszkék magukra. De aligha gondolhatta komolyan bárki, hogy a Fidesz korábbi fő oligarchája mindezt a médiaszabadság iránti elkötelezettségéből finanszírozza. Nem, a Magyar Nemzet a tulajdonosa számára csak politikai fegyver volt és mint ilyen, a választások után valóban nem racionális a működtetése. Történetesen volt három év, amikor Simicska politikai célja és a magyar nyilvánosság érdeke egybeesett, de ennek az időszaknak láthatóan vége. Nyilvánvaló, hogy az ott dolgozó munkatársak sorsával nem foglalkozik, mint ahogy a magyar kultúra egy fontos szeletének fenntartása sem lelkiismereti kérdés nála...


A TESPEDT ELME TÖKÉLETES TÁPTALAJ A RADIKÁLIS GONDOLATOKNAK


INDEX - STENK BLOG
Szerző: KOVÁCS MÁRTON
2018.04.11.


Molnár Áron színész legújabb projektjében noÁr néven feszeget olyan közéleti témákat, mint az oktatásügy vagy a migráció. A február közepén megjelent, Ébresztő című videóban a menekültkérdéshez kapcsolódó fogalmakat igyekszik helyretenni az emberek fejében. Puskás Ferenc és Teller Ede segítségével például bemutatja, hogy a migránst szó mennyi káros, megtévesztő jelzővel ruházták fel az elmúlt években. „A haragot csak a tudatlanság szíthatja” – mondja Áron a második noÁr videóban, amely Tanulni akarok címmel április elején került fel a Youtube-ra. Ebben a számban az oktatásügy problémáival, hiányosságaival foglalkozik, illetve azzal, hogy mit és hogyan kéne másképpen csinálni. Molnár Áronnal az „EU Csipkerózsikájaként alvó országról”, alkotói felelősségvállalásról és arról beszélgettünk, hogy van-e értelmes, előremutató alternatíva ma itthon.

Molnár Áron nevét mostanában az A mi kis falunk című sorozat kapcsán hallhatjuk talán leggyakrabban. A harminc éves színész a Vígszínház tagja volt öt éven át, szerepelt többek között a Túl a Maszat-hegyen, illetve a Az ügynök halála című színházi előadásokban, az utóbbiban az Örkény Színházban. A képernyőn is sokat találkozhatunk vele, filmes szerepei mellett az A mi kis falunk és a Tóth János című televíziós sorozatokban is játszik.

Legújabb projektje noÁr névre hallgat, aminek keretein belül az emberek közti kommunikáció és közös gondolkodás elindításának céljával boncolgat közéleti témákat hip-hop formába öntve. Az Ébresztő című videóját eddig 180 ezren látták...

KIVÉREZTETÉS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VERESS JENŐ
2018.04.12.


...A törvény mindenkire vonatkozik, kommunistákra tízszeresen, százszorosan – mondta volt a Tanúban Dániel elvtárs, de azért Pelikán csak megúszta Dezsőt, hogy aztán egyszer kérjenek tőle valamit. Ahogyan megúszta eddig a millió kamupárt, mely a Fidesz kegyéből, az adófizetők csilliárdnyi pénzén az ellenzék megosztására játszott már négy éve is. Vagy hallott valaki arról, hogy mondjuk a Nemzeti Szagláskárosultak Szimatszatyor Pártjától egy kanyi vasat is visszaperelt volna az állam? Hogy a családi bizniszként alapított pártok picit is bántották volna az ügyészség szemét?

Mért is foglalkoznának ezzel, hiszen a Zoknikötők Ökumenikus Összefogása nem zavarja meg a zavarost. Szemben az Együttel, ami már bosszúért kiált – bár Orbán maga mondta, hogy e szót nem szereti használni.

Lássuk be: jobb és jogosabb lett volna, ha kicsivel többen teszik az Együtt mellé az ikszet, mert lett volna mit elismerni vele, és akkor most adományokért sem kellene kuncsorogniuk, hogy ne licitálják el az elnökség mint „kezes” feje fölül a lakásukat.

De - és ezt most még mindenki elfelejti – hamarosan jön az ÁSZ, ami az ellenzéki pártokra már sok tízmilliós - a Jobbikra egyenesen 600 milliós - büntetéseket szabott ki mondvacsinált okokból. Kétségünk ne legyen: kivéreztetés indul. Nemzeti ünnepi beszédekben ezt szokás erkölcsi, politikai és jogi elégtételnek nevezni.

A FIGYELŐ LISTÁZTA AZOKAT, AKIK SZERINTÜK SOROS-ZSOLDOSAI

444
Szerző: HERCZEG MÁRK
2018.04.12.


Gyere őrült, gyere őrült! Névsorolvasás! Gyere őrült, gyere őrült! Szükségem van rád!” (Pataky Attila)

„Megpróbáltunk utánajárni, pontosan kikről van szó, így átnéztük a milliárdoshoz közvetlenül vagy akár csak közvetve kötődő, jelentősebb magyarországi szervezetekben dolgozók névsorát – már ahol egyáltalán van ilyen. A teljes feltérképezés bajosan lehetséges, ahogy azt sem lehet bizonyosan megmondani valakiről, hogy tudatában van-e annak, kinek is dolgozik, vagy éppen milyen küldetést teljesít.” Ezzel a szöveggel vezeti fel a Figyelő az A SPEKULÁNS EMBEREI című cikkét, amiben listázták azokat a politikusokat, civileket és újságírókat, akik szerintük benne vannak Soros 2000 fős zsoldoshadseregében”.

Ez a szám egyébként egy Magyar Idők-cikkből van, ami szerint Tracie Ahern, a Soros Fund Managament volt pénzügyi vezetője állított ilyesmit. Kovács Zoltán kormányszóvivőt a választás előtt meg is kérdezték arról, ki ez a 2000 ember. Akkor azt mondta, szeretnék látni, hogy maguk az érintett szervezetek mit mondanak erről.

A cikket szerző Csanády András listáján CEU-s tanárok között ott vannak egykori miniszterek (Balázs Péter, Bokros Lajos és még az egykori fideszes miniszter, Chikán Attila is), a rendszerváltó volt SZDSZ-es Kis János. A cikk szerint Demszky Gábor is Soros embere, hiszen a CEU akkor jött Budapestre, amikor ő volt a főpolgármester. Ugyanígy Magyar Bálint akkori oktatási miniszter is sorosista a lap szerint.

Természetesen a Magyar Helsinki Bizottság, a Transparency International, az Amnesty International és a TASZ munkatársait is felsorolják, ahogy az Eötvös Károly Intézet tagjait is. A Menedék – Migránsokat segítő Segítő Szervezet szociális munkásait is megemlítik. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány és a Romaversitas Alapítvány tagjai is nagyon feldühítették Schmidt Máriáékat.

A lap szerint a korrupcióellenes harc is sorosizmus, hiszen a K-Monitor munkatársai és a Direkt36 újságírói is fel lettek sorolva.

Ahogy a Mérce megírta, halottak is vannak a listán: Tóth István György az MTA doktora 2005-ben, Yehuda Elkana 2012-ben, míg Ernst Gellner 1995-ben hunyt el.

NINCS OLYAN, HOGY KIS CSALÁS. OLYAN VAN, HOGY CSALÁS, VAGY NEM CSALÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.04.11.


...A korábbi választási csalásos ügyeket – úgy tűnik – egyre több helyen próbálják megmagyarázni, hol több, hol kevesebb sikerrel. A dühítő ebben leginkább az, hogy szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy az idei választások nem voltak sem szabadok, sem egyenlőek, mégis egyre többen könyvelik azt el tisztának. A nagy, független hírportálok ma már eljutottak oda, hogy nem történt választási csalás. Nincs tehát itt semmi látnivaló, lehet tovább haladni.

Fogadjuk tehát el azt, hogy több milliárd forintnyi adóforintból hergeltek Balassagyarmattól egészen Ásotthalomig, hogy ajándékokkal bombázták a szegénységben tengődő, a világról alig valamit sejtő vidékiek többségét? Hogy a határon túliakat iskolafelújításokkal, templomok és kórházak felépítésével nyerték meg maguknak? A mi pénzünkön, teszem hozzá. Hogy buszokkal szállítottak szavazni vágyó külhöni magyarokat a határmenti településekre, olyanokat akik a valóságban nem is ott élnek, de oda vannak bejelentve? Akár több százan is, egyetlen romos épületbe. Fogadjuk el azt, hogy ezek mind egy szabad és fair választás részei és ez ellen nem lehet semmiféle kifogásunk, hisz ezt érdemeljük?

A szavazókörökben pedig több portál véleménye szerint sem történt csalás, hanem a szavazóbiztosok figyelmetlenek és fáradtak voltak. Véletlenül több ezer szavazat foszlott köddé, érdekes módon szinte minden esetben az ellenzék kárára. De hát nincs ezzel semmi gond, hisz mindenkinek lehet egy rossz napja, nemde? Az pedig hogy az NVI oldala leállt, csupán egy technikai probléma, amit hamarosan – talán már a hétvégén – meg fognak oldani a szakemberek. Ez is egy teljesen normális esemény, amibe ma Magyarországon úgy tűnik, bele kell törődni.

A sajtó nagyrésze tehát azt állítja, hogy mindenki, aki választási csalást, esetleg egy új választás kiírását tartaná szükségesnek, az csak feleslegesen vergődik, hisz nem történt semmi, csupán a Fidesz kétharmados győzelme, mely az ország sorsát pecsételte meg. Igen, lehet hogy csupán csak pár ezer szavazat tűnt el a rendszerből, azonban azt ne felejtsük el, hogy a Fidesz kétharmada is éppen csak hogy megvan. Pár ezer szavazat akár át is billentheti a mérleg nyelvét és rögtön megszűnik a Fidesz által olyannyira áhított kétharmad. Ez nem egy olyan eset, ami fölött szemet lehet hunyni, mert ez a nüansz azt jelentheti, hogy Rogán Antal, Kósa Lajos, Semjén Zsolt – és még sorolhatnám reggelig – megmenekül az igazságszolgáltatástól. Nem véletlen a választás estéjén látott határtalan öröm és megkönnyebbülés mindannyiuk arcán. Jut is eszembe:

"Meg kell ismételni az államfőválasztás második fordulóját Ausztriában az alkotmánybíróság pénteken ismertetett döntése szerint. Csalás nem történt, de szabálytalanság igen.

A szabadságpárti panasz szerint előfordult, hogy a megengedettnél előbb kezdték meg a levélben leadott szavazatok számlálását, esetleg nem az előírt módon csoportosították a voksokat, s olykor mindezt nem arra jogosult személy végezte. Néhány választókörzetben továbbá nem a megfelelő színű borítékot küldték ki a levélben szavazó választópolgároknak, így az a voks érvénytelennek vagy semmisnek számíto
tt." (2016-os osztrák választások, az időközben megszűnt MNO-ról)

És igen, lehet azzal jönni, hogy hát de az Ausztria! De mégis kihez viszonyítsuk Magyarországot? Olyan hogy kis csalás, vagy kis szabálytalanság nincs. Olyan van, hogy csalás, vagy nem csalás, meg olyan, hogy történt szabálytalanság, vagy nem történt. Ez a fajta mentegetőzés – miszerint az a pár szabálytalanság, ami a vasárnapi választásokon történt még nem a világ vége – kb. akkora marhaság, mintha azt mondanánk, hogy Schmitt Pál plágiuma nem is volt olyan nagy, hiszen nem másolt át minden egyes bekezdést valaki más munkájából.

Ne bagatelizáljuk el azzal a vasárnapi választáson történteket, hogy azt kutatjuk, mekkorát hibáztak vagy épp csaltak a választásban részt vevők. A 2018-as választások nem voltak törvényesek. Az pedig, hogy ezt is elfogadjuk-e ugyanúgy, mint tettük azt Rogán, Tiborcz vagy épp Kósa ügyében, már csak rajtunk múlik. 

Ha viszont tenni szeretnénk az ellen, hogy a Fidesz kormány ismét felhatalmazva érezze magát arra, hogy a demokrácia minden még meglévő morzsáját is eltörölje, akkor találkozzunk szombaton 17:30-kor az Operánál...

A KORMÁNY ISMÉT ELŐRUKKOLHAT A GYERMEKTELENEKET BÜNTETŐ NYUGDÍJRENDSZERREL?

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2018.04.12.


Gazdaságpolitikai programját nem osztotta meg a választópolgárokkal a Fidesz, ám következtetni lehet arra, melyek lehetnek az első lépések a kormány hivatalba lépése után.

Nem az előző kormány folytatja a munkát, hanem egy új kormány áll fel – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, bár úgy tűnik, az újdonság nem a gazdaságpolitikai irányban fog megmutatkozni. Ezzel kapcsolatban hivatalosan nem sokat tudni, ugyanezen a tájékoztatón azt mindenesetre világossá tette az újrázásra készülő miniszterelnök, hogy a „Matolcsy György-féle közgazdasági iskolát” tartja követendőnek továbbra is.

Vagyis folytatódhat az „államadósság elleni harc”, ennél azonban érdekesebb, hogy mégis milyen lépésekkel indíthat akár az első száz napban a kormány.

Demográfiai súlypontok

Orbán Viktor emelte ki ezt mint az új kormány gazdaságpolitikájának legfontosabb elemét, és az utalás szintén Matolcsy életművéből származik. A jegybankelnök tavasszal több konferencián is a „demográfiai csapdáról” beszélt a megoldandó feladatok között. A társadalom elöregedését a kormány nem fogja megállítani, a termékenységi ráta emelésére tett kísérletek sem arattak nagy sikert, a családi adókedvezmény rendszerét pedig már nagyjából kimaxolta. Elképzelhető viszont a gyed emelése, az egyszeri anyasági támogatás emelése, a bölcsődei és óvodai ellátás bővítése, ami rövid távon inkább a magánellátás támogatásával képzelhető el. (A munkáltatótól már most is adómentesen igényelhető például az óvodai díj.) Más kérdés, hogy ha erre készült volna a kormány, azt valószínűleg a kampányban bejelentette volna.

A nyugdíjrendszer átalakítása is napirendre kerülhet, annak ellenére, hogy az ezzel kapcsolatos javaslatokat korábban lesöpörte a kormány. Az MNB szerint úgy kellene átalakítani a rendszert, hogy a gyermekvállalást és a gyermekek iskoláztatását valamilyen módon elismerik a nyugdíjrendszerben. Ez a gyakorlatban az indexálás módosításával képzelhető el.

A munkaerőhiányt is orvosolná a nyugdíjasok munkavállalásának kiterjesztése, ennek a legfőbb akadálya most egy olyan intézkedés, amelyet épp az Orbán-kormány hozott, és amelyet akár vissza is vonhat: a nyugdíjasok foglalkoztatásának tilalma a közszférában...

A FIDESZESEK FELE SZERINT LEJTETT A PÁLYA A VÁLASZTÁSOKON

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.04.11.


A 2011-ben átalakított választási rendszer nélkül nehezen aratna a Fidesz a 2014-eshez vagy az ideihez hasonló óriási győzelmeket. Ezt nemcsak az ellenzékiek, hanem a kormánypárti szavazók jelentős része is így látja, derült ki egy szerdán bemutatott kutatásból. A Závecz Research március elején végzett felmérésében azt vizsgálta, mit gondolnak a választók a Fidesz olyan újításairól, mint a választókerületek átrajzolása, a legerősebb párt helyzetbe hozása vagy a határon túliak választójoga. Közben az is kiderült, hogy sokan a huszonnyolc éve változatlan szabályokkal sincsenek tisztában. 

Huszonnyolc éve minden választáson két szavazatot adhatunk le: egyet listán, egyet pedig egyéniben. Ugyanígy az is változatlan, hogy a pártoknak öt százalékot kell szerezniük ahhoz, hogy parlamenti frakciót alakíthassanak. Ennek ellenére a magyarok jelentős része idén is úgy ment el szavazni, hogy nem ismerte ezeket az alapvető szabályokat. Mindez a Závecz Research Intézet (ZRI) március elején, tehát még a választások előtt végzett kutatásából derült ki, amelyet szerdán mutattak be a Political Capital és a Friedrich Ebert Alapítvány konferenciáján.

Arra a kérdésre, hogy tudomása szerint hány szavazatot adhat le a választás napján, csak a válaszadók 60 százaléka felelt helyesen. Leginkább a jobbikos, az LMP-s és a fideszes szavazók voltak képben, legkevésbé pedig a DK-sok és az MSZP-sek. Nem meglepő, hogy az iskolai végzettség is befolyásolja a választ, a legfeljebb nyolc általánost végzettek csak 43 százalékban tudtak jól válaszolni...

BICIKLIKKEL A VERSENYAUTÓ ELLEN - OSZKÓ PÉTER SZERINT, HA HÁROM HÉTTEL KORÁBBAN KEZDIK A VÁLASZTÁSOKAT, MÁS AZ EREDMÉNY

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.04.12.


Én az üzleti életben szocializálódtam, ott nem lehet ennyi bukás után ugyanazt a tevékenységet folytatni. Számomra felfoghatatlan, miként lehet ennyi ideig ugyanazzal próbálkozni, miközben a választók visszajelzik, hogy az nem jó – nyilatkozta lapunknak Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, akit az ellenzék helyzetén túl arról is kérdeztünk, látja-e a gazdasági fordulat esélyét.

Vasárnap este, immáron az eredmények ismeretében azt üzente a blogján „minden, az ellenzéki oldalon meghatározó politikai szereplőnek”, hogy a politikán kívül is van élet. „Ha nekem egyévnyi izzadságos válságkezelő pénzügyminiszterkedés után sikerült megállni, hogy az engem ért nemtelen támadások miatt érzett sértettségért ne politikai aktivitással akarjak revánsot venni, és a személyes egzisztenciaépítésre vonatkozó terveimet se keverjem össze a politikai ambíciókkal, akkor talán másnak is sikerülhet elválasztani a személyes érdekeket az ellenzéki politika tényleges céljaitól”, írta. Kiről írt? Gyurcsány Ferencre gondolt, aki sikernek nevezte az eredményt?

– Ezt a kommentekben is megkérdezték, de szándékosan nem válaszolok rá, hiszen nem is egy személynek szólt a bejegyzés. A választók majd érzékeltetik, kik azok az ellenzéki szereplők, akiknek a működése rontotta annak az esélyeit, hogy kiegyensúlyozott politikai verseny alakuljon ki Magyarországon.

Gyurcsány szemszögéből az, hogy a DK önálló frakciót alakíthat…

– …értse meg, nem akarok Gyurcsány Ferencről beszélni. Nem akarok abba a helyzetbe kerülni, amibe egyébként maga az ellenzék állandóan kerül, hogy csak konkrét személyekkel foglalkozzak, és hogy egy-egy nevet kiejtve hirtelen iszapbirkózássá változzon bármilyen közös gondolkozás. Sem Gyurcsány Ferencről, sem másról nem szeretnék beszélni, a bejegyzésemet nyugodtan magára veheti elég sok ember így is.

De ön szerint a neve említése nélkül is megérti az üzenetet az, akinek szánta?

– Egyáltalán nem biztos, hogy érdekli egyáltalán, de a vasárnap esti élmények hatása alatt álltam, és nem tudtam elhallgatni, ami már régóta feszített. Hiszen jól érzékelhető volt az ellenzéki szavazók tömegének csalódottsága, akik meglátták annak reményét, hogy érdemes véleményt nyilvánítaniuk a választáson, amire nem kell eleve lefutott meccsként tekinteniük, vagyis volt eszköz és esély az ellenzéki szavazatok összegyűjtésére. Az, hogy ez ennyire kudarcosan sikerült, az ellenzék gyengeségét bizonyítja. Az ellenzék impotenciája már hosszú ideje nyilvánvaló, ideje volna talán ennek következményeit levonni. Én az üzleti életben szocializálódtam, ott nem lehet ennyi bukás után ugyanazt a tevékenységet folytatni. Számomra felfoghatatlan, miként lehet ennyi ideig ugyanazzal próbálkozni, miközben a választók visszajelzik, hogy az nem jó...

SZEXOLDALAKON KARTELLEZHETTEK AZ ORBÁN-RENDSZER CSÚCSVÁLLALKOZÓI

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2018.04.12.


Az Európai Unió hírnevét sértő ügybe keveredett Garancsi István és Hernádi Zsolt, akikkel szemben felmerült a kartellezés gyanúja is. Annyi biztos, hogy az adófizetők pénze bánta a szexoldalak feltőkésítését.

Az EU csalás elleni hivatala is vizsgálta az Orbán Viktor gazdasági hátországához sorolt két üzletember, Garancsi István vállalkozó és Hernádi Zsolt Mol-vezér egy-egy alapkezelő cégét. Durván túlárazott szexoldalak, sőt kartellezés gyanúja is előkerült a birtokunkba került jelentésben.

Hernádi cége, a Gran Private Equity Zrt. és Garancsi érdekeltsége, a Garangold Investment Befektető Zrt. még 2013-ban szállt be az az Európai Unió JEREMIE programjába, miután 3-3 milliárd forintra kiírt pályázaton nyertek az akkori uniós pénzosztó Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. A feladatuk az volt, hogy válasszanak ki ígéretes kezdő vállalkozásokat, és azokba fektessenek tőkét a 70 százalékban az uniótól származó forrásból. Erre a kockázatitőke-kihelyezésre találtatott alkalmasnak a két cég.

Azt már korábban megírta a Direkt36, hogy az Európai Bizottság revizorai a magyarországi JEREMIE programot vizsgálva számos szabálytalanságra bukkantak. Brüsszelt a többi között zavarta, hogy Magyarországon eleve olyan cégeket választottak ki az uniós pénzek szétosztására, amelyek egy bizonyos befektetői körhöz tartoznak. Ennél megfoghatóbb probléma volt, hogy a befektetések egy részét nem támogatható régióban valósították meg.

Összesen több mint 4 milliárd forintnyi közpénz bánta a szabálytalanságokat, miután a magyar fél a 2015 március végéig leszerződött befektetésekre nyújtott uniós támogatásból 10 százalékos átalányfizetést ajánlott. Vagyis lemondott a támogatás egy részéről.

Az oknyomozó portál is kidomborította a sztori egyik pikáns elemét, hogy Hernádi érdekeltsége, a Gran Private Equity Zrt. egy szexpartnerkereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást támogatott az uniós pénzből.

Éppen erre fókuszálva a Garancsi-Hernádi páros két érdekeltségével és a Dating Central Europe Zrt.-vel kapcsolatban indított vizsgálatot az OLAF. Bár a csalás elleni hivatal súlyos gyanúkat fogalmazott meg, a projekt nem szerepel Polt Péter legfőbb ügyész listáján azok között az ügyek között (mint az Elios vagy a fogorvosok eszközbeszerzései), amelyekben a magyar hatóságok nyomozást rendeltek el...

AZ EURÓPAI NÉPPÁRT CINIKUS ÉS VESZÉLYES JÁTÉKOT ŰZ, MERT AZ EURÓPAI SZELLEM NAGYON KÖNNYEN ORBANIZÁLÓDHAT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.12.


- Hogy az EPP fedezi Orbán hátát, az meggyengíti a Bizottságot, amely érvényt akar szerezni a jogállamnak és a demokráciának

- Orbán Viktor régi, angliai barátja, megint kiállt a politikus mellett

- A magyar miniszterelnök komoly veszély, mert számára létszükséglet, hogy gátolja az uniós együttműködés elmélyítését

Le Monde

A Fidesznek küldött üdvözletek földrajzi megoszlása mutatja, milyen veszedelmes játékot folytat az Európai Néppárt a terhes magyar párttal. Mert az sem volt kutya, amit Weber írt, de messze túltett rajta, amilyen ujjongva pl. Le Pen és Wilders gratuláltak Orbánnak. De miként tűrhet meg a soraiban a magát középjobbosnak tekintő EPP egy olyan politikust, aki a szélsőjobb mintaképe lett? Miért támogatja Merkel és Juncker a magyar vezető idegengyűlölő mondandóját, azt, hogy egyre őrültebb összeesküvés elméletet terjesszen Brüsszelről és Sorosról? A konzervatívok arra hivatkoznak, hogy a színfalak mögött mindig jobb belátásra tudták téríteni a miniszterelnököt, ha az túlzásokba esett. Ez azonban nem gátolta meg Orbánt abban, hogy ne sokszorozza meg a provokációkat. Szóval a feltartóztatás stratégiája nem működött valami fényesen. Ám csupán néhány jobboldali EP-képviselő sürgeti, hogy vonják le mindebből a tanulságokat. Ilyen Viviane Reding, vagy a szintén luxemburgi Frank Engel. A Néppárt továbbra is fedezi a „fekete bárányt”.

Orbán rugalmas. Idáig mindig le tudott fékezni a vörös vonalak előtt. A Néppárt számára kulcsfontosságú a magyar támogatás az Európai Parlamentben. És az az igazság, hogy Magyarország az EPP érdekeit is szolgálja, miután annak vezetői a jelek szerint úgy döntöttek, hogy a választási siker érdekében átveszik a szélsőjobb témáit. A számítás cinikus, mert azzal fenyeget, hogy orbanizálódik az európai szellem. Már nyomul Brüsszelben, ahol immár elsődleges feladatnak tekintik a magyar politikus megszállott törekvését, vagyis hogy bunkerré változtassa Európát. A számítás egyúttal veszedelmes, mivel Orbánt védelmezve a Néppárt meggyengíti a Bizottságot, amikor az be akarja tartatni a jogállamot.

Süddeutsche Zeitung

Brüsszelben utórezgései vannak, hogy az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője ennyire lelkesen gratulált Orbán Viktornak. A Fidesz részéről ugyan Szájer József nem győzött köszönetet mondani Webernek, ám a bajor politikus gesztusa régen parázsló viszályt szított fel az EPP-ben. A svéd Gunnar Hökmark pl. úgy gondolja, hogy egyáltalán nem lett volna szabad jókívánságokat kinyilvánítani a konzervatív vezető részéről, hiszen a magyar kormányfő populista, Európa-ellenes, antiszemita és idegenellenes retorikával lett befutó. Hozzátette, hogy az üzenet csak megnehezíti azok dolgát, akik a szabadság és demokrácia Európájáért harcolnak, de azok helyzetét is, akik a Fideszen belül szemben állnak az orbáni politikával. Mert nem szabad elfordítani a tekintetet, amikor Magyarország nyilvánvalóan eltávolodik az alapértékektől, még kevésbé gratulálni annak, akik felelős az európai értékeket aláásó politikáért.

A Néppárt már régóta megosztott Orbán kapcsán. A CDU-csoport főnöke szerint a Fidesznek a frakcióban a helye, mert rendszeresen átlépi ugyan a határokat, de ha Brüsszel jelzi, hogy túl messzire ment, akkor tiszteletben tartja az uniós normákat. Caspary szerint nem kell ujjal mutogatni másokra, hanem azon kell töprengeni, miként lehet Európa-barát hangulatot teremteni. A belga kereszténydemokrata Arimont ezzel szemben úgy látja, hogy ha a pártcsalád ad a saját értékeire, akkor ki kell zárnia a magyar kormánypártot...

ZOKOGNI ÉS TÚLÉLNI

HVG ONLINE
Szerző: NAGY IVÁN ZSOLT
2018.04.09.


Magyarország vasárnap elvesztette a közeljövőjét. Mert elveszett egy generáció hite. És mit mondjak akkor a gyereknek?

Vasárnap éjszaka fél tizenkettő körül rám írt a fiam: Könnyezek. Most először érzem úgy, hogy nem lenne szabad elmennem ebből az országból. Gyávának érzem magam, mert maradni kell, elérni mindenkit, felnyitni a szemét, feltárni mindent. És közben félek.

Összeszorult gyomorral válaszoltam: Ne! Ha menni tudsz, menj! Majd, egyszer, talán, visszatérsz.

Egyetlen gyerekünk. Ha elmegy tanulni, mert elmehet, nem könnyezni fogunk, hanem zokogni. És folyton csak várni.

Bár…mit is várunk?

Magyarország vasárnap elvesztette a közeljövőjét. Mert elveszett egy generáció hite. A reménye, hogy ez hamarosan ismét egy élhető, felvilágosult, európai ország lesz, ahol minden értelmes gondolat teret kap, és alkotóvá válik.

Aligha fordult még elő valaha, hogy az első szavazóknak szánt ajándékok már a választás napjának délutánján elfogytak. Most igen. Mert működött ezeknek a srácoknak a hite. Azoké, akik úgy gondolták, csupán egy rémálom a kép, amelyben riadttá tett emberek fröcsögve gyaláznak előttük lobogtatott démonokat, és alakulnak át hűséges csapattá, amelynek egy küldetése van: megtartani a hatalmat annak, aki kitalálta őket.

Orbán Viktor nem Magyarországot védte meg a kampány heteiben, és nem azért küzdött összeszorított fogakkal vasárnap. A szeme előtt csak a hatalom lebegett, közben a félelem hajtotta. A rettegés attól, hogy egyszer számon kérnek rajta mindent, amivel ezt az országot visszataposta a huszadik század legundorítóbb második felébe. És vele rettegtek csatlósai, akiknek viszont nem a hatalom a fontos, hanem a konc, amely a pulpitus mellől leesik...

A LEGMÓDOSABB FALVAKAT ELKERÜLTE A FIDESZ GŐZHENGERE

G7 BLOG
Szerző: FABÓK BÁLINT
2018.04.12.


A legszegényebb falvakban óriási többségben szavaztak a Fideszre a vasárnapi választáson (erről itt írtunk korábban), a legfejlettebbek azonban jóval kevésbé fideszesek a többi községhez képest. A Fidesz a falvakban a legnépszerűbb (erről az Indexben jelent meg remek cikk), ahol négy év alatt 51 százalékról 59-re nőtt a támogatottsága*.

A legfejlettebb falvakban azonban nem tudta növelni a Fidesz ilyen szinten a támogatottságát, többnyire a 49 százalékos országos átlagát sem érte el. Ezzel együtt is magabiztosan nyert ezeken a településeken, bár több helyen az országos trenddel szemben csökkent a rá szavazók aránya a 2014-es választáshoz képest.

A KSH által 2011-ben készített, 2016-ban publikált lista alapján néztük meg, hogy hogyan alakult a kormánypárt támogatottsága a falvak fejlettsége alapján. A KSH harminc szempont szerint rangsorolta Magyarország több mint háromezer települését. Többek között gazdasági, infrastrukturális és szociális szempontok alapján számítottak ki minden településre egy komplex mutatót, amely Budaörsöt hozta ki a legfejlettebb településként.

A legfejlettebb falvak között főleg Pest megyeiek vannak, és jól látszik, hogy ezeken a településeken jóval magasabb volt a részvételi arány a 68 százalékos országos átlagnál. Jellemzően kevesebben is szavaztak a Fideszre, nagyjából hasonló arányban támogatták, mint 2014-ben. A kisebb szórás amiatt is van, mert ezek viszonylag nagyobb falvak, jellemzően 1-3 ezer választópolgárral, bár Páty és Üröm több mint ötezres
...

GYŐZÖTT A NER, BUKOTT AZ ELLENZÉK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: NAGY ATTILA TIBOR
2018.04.12.


A választók egész egyszerűen megszokták az illiberális államot, vagy legalábbis kezdenek beletörődni. A bevésés működött, a Fidesz sikere teljes. Nagy Attila Tibor elemzése.

A 2018-as választás azért is jelentős, mert megnyitja a lehetőségét, hogy a NER még jó ideig fennmaradjon és akár történelmi léptékkel mérve is jelentős időtartamot hagyjon a magyar történelem vonalán.

A most kezdődő parlamenti ciklus kitöltése esetén Orbán 12 éve lesz folyamatosan miniszterelnök, megközelítve a rekorder Tisza Kálmán 15 évét (1875-90) .

A választások egyik következménye, hogy az Orbán-rendszer folytathatja működését és az általa 2010-től létrehozott politikai rendszer stabilizálását.

A Fidesz fölényes győzelme nem magyarázható pusztán a migránskérdéssel:


a választók egész egyszerűen megszokták az illiberális államot, vagy legalábbis kezdenek beletörődni.

Hangos, tüntetgető, elégedetlenkedő csoportok az elmúlt nyolc évben persze mindig is voltak és lesznek, de sokak számára – főleg vidéken – nem jelent tragédiát a mostani miniszterelnök uralma.

Az élet Magyarországon összességében továbbra sem könnyű, az egészségügy és az oktatás problémái közismertek, ha máshonnan nem, hát személyes tapasztalat alapján. Csakhogy a mindennapi élet nyugodtabb lett: a közbiztonság valamelyest javult az elmúlt nyolc évben, melyet jól mutat, hogy ezt a témát az ellenzék sem hozta fel – ellentétben például 1998-cal, amikor az akkori ellenzék, főleg a Fidesz, ügyesen használta a robbantásokat a maga politikai céljaira, bizonyítva az akkori kormány tehetetlenségét..
.

ITT OLVASHATÓ

TRIANON, NEMZETI IDENTITÁS - ORBÁN AZ ÚJ KULTURKAMPF EURÓPÁBAN - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.04.12.


Zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból! – ezt javasolta a belga Pascal Arimont európai parlamenti képviselő a helyi tv-ben, mondván, Orbán Viktor többször túllépte a megengedett határt – adta hírül az osztrák Der Standard.

Választási kampányát az EU-ellenesség és az idegengyűlölet fűtötte és amúgy is kötelezettségszegési eljárás fenyegeti kormányát. Arimont képviselővel szemben azonban sokan úgy vélik, csak akkor válik kezelhetővé Orbán, ha mindinkább bevonják az uniós döntéshozatalba - adta hírül az osztrák Der Standard. Manfred Weber gratulációjakor együttműködéséről biztosította a magyar kormányfőt. Nem beszélve arról, hogy 12 fideszes képviselővel a tagjai közt az Európai Néppárt a legerősebb frakció, amelyik a jelen pillanatban továbbra is megosztott a Fidesz kizárásának a kérdésében.

Van mit ünnepelnie Orbán Viktornak a választási győzelmével – írja Adam Lebor a Financial Timesban. Kétharmadot csinált, a kommunizmus bukása óta a leghosszabb ideje regnáló kormányfő, és Európában egyre jobban ő határozza meg azt az agendát, aminek alapkérdése a nemzeti identitás. Orbán győzött, mert elhitette s választókkal, hogy Magyarországot egyfolytában támadják, vagy a liberálisok, vagy a civilek, az ENSZ vagy éppen Soros. A nyugati liberalizmust mi az új marxizmusnak tekintjük – így egy fideszes a Financial Timesnak. Schmidt Mária teljes tévútnak nevezi a nyugati liberalizmust, aminek jele többek között, hogy Németországban a szélsőjobb AfD képviseli gyakorlatilag az ellenzéket a Bundestagban. A szerző mindenesetre megállapítja, hogy a Brexiten és a migrációs gondokon túl a nemzeti identitás körüli új Kulturkampf Európa jövőjét, egységét és stabilitását fenyegeti. Orbán illiberális demokráciájának lényege, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyekkel megvédhetik vezetőiket és jogkörüket - jellemzi a rendszer lényegét a Time magazinban Ian Bremmer. 

A bíráknak és az újságíróknak az a dolguk, hogy bírálóik ellenében védettséget biztosítsanak a választott vezetőknek. Merthogy a népakaratot nem lehet aláaknázni – vélik a győztesek. A földcsuszamlásszerű győzelemmel ismét alkotmánymódosító hatalomhoz jutott Orbán, ezért késedelem nélkül nekilát a bírói függetlenség felszámolásához is. Még keményebben fog bánni a médiával, igyekszik majd bezáratni a CEU-t is, s nem kizárt, hogy beíratja az alkotmányba az uniós kvótarendszer megtagadását. Az Unió ugyan megcsapolhatja a támogatási pénzeket, azonban aligha foszthatja meg jogaitól, hisz a mai szavazási rendszer ezt nem tenné lehetővé, lévén Orbán támogatói a szomszédos kormányfők. Mindezek következményeként nyilvánvaló, hogy Nyugat és Kelet megosztottságának problémája nem mellőzhető, mert Merkel és Macron Európáját most már akár az eurószkpetikussá váló Olaszország is megvétózhatja...

TÖBB SZERÉNYSÉGET ÉS ÖNVIZSGÁLATOT KEDVES ÉRTELMISÉG, SAJTÓ ÉS CIVILEK!

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: HÁMORI LÁSZLÓ
2018.04.11.


Imádom, hogy a budapesti, belvárosi, köldöknéző értelmiség és sajtó, miután éveken át mindent megtett, hogy komolytalanná, nevetségessé és hiteltelenné tegye a teljes ellenzéki palettát, lényegében semmilyen értékelhető segítséget nem nyújtva számukra ahhoz, hogy megerősödve méltó ellenfelei lehessenek a hatalomnak, most darabra azt szajkózzák, hogy miféle ellenzék az, amelyik még pártdelegáltakat se tud mindenhova állítani.

A 2010-es választások után VALAMENNYI ellenzéki párt a földre került, elsősorban anyagilag, de morálisan és ideológiailag is. A belvárosi értelmiség, amely egyébként a 2010-et megelőző amortizációban is kiemelt szerepet játszott, a vereség után még bele is rúgott a földön fekvőbe, a felemelkedni akarót pedig pártfüggően bősz nácizással, gyurcsányszektázással igyekezett hitelteleníteni a választók, a politika iránt fogékonyak szemében. Persze, hogy ilyen körülmények között, az anyagilag fenntarthatatlan infrastruktúra szétzilálásával, sajtó és értelmiségi támasz és háttér nélkül olvadni kezdtek a vidéki helyi szervezetek. Persze, hogy az index, a 444 és a többi fővárosi buborékhipszter tollnokok trendin fölényeskedő humorizálása, és polbulvár, clickbait igyekezete mellett, vagy inkább miatt a maradék vonzerő is kiveszett az ellenzéki pártokból, és nemhogy növelni tudták volna a szervezeteiket, de a stagnálás is már csak célként maradhatott meg számukra.

Nyolc ilyen “ha van rajtad sapka, ha nincs rajtad sapka” év után pedig ugyanez az értelmiség, amely két marokkal fogta az ellenzék bokáját és húzta visszafelé, kéri számon a pártokon a szervezetek gyengeségét és/vagy hiányát.

És ugyanez vonatkozik a civilekre is, akik épp valamivel az utolsó pillanat előtt voltak csak képesek felismerni, hogy fel kell hagyniuk a “tüntetést szervezünk, de pártokat nem szívesen látunk” baromságukkal. Mert ezek a félmondatok a közös ügyek melletti kiállási kísérletek során eleve kirekesztették azokat, akiknek egyébként erejük és felhatalmazásuk is lett volna arra, hogy segítsenek, nos ezek a civilek most a Stop Soros törvénnyel nézhetnek szembe. És már nem tudnak segíteni az általuk is évekig kiközösített, hiteltelenként és nem come il faut-ként kezelt, legyengített ellenzéki pártok.

Több szerénységet és önvizsgálatot kedves értelmiség, sajtó és civilek! És több felelősségtudatot, mert a felelősség bizony a tiétek is.

SOLI ORBÁN GLORIA

FARKASVONÍTÁS BLOG
Szerző: Tarski
2018.04.11.


Nos hát, véget ért! Befejeződött a nagy-nagy megmérettetés a választók által, és ebben bizony a Fidesz meggyőző fölénnyel győzött. Ma úgy néz ki a helyzet, hogy a kormánypárt újból kétharmaddal győzött, amit azonban még nem kell készpénznek venni. Elvileg, ismétlem elvileg megtörténhet az a csoda, hogy az eddig még nem értékelt külhoniak szavazatai megváltoztathatják ezt az eredményt, de senkinek se legyenek kétségei, hogy ez egy nagyon nagy győzelme a Fidesznek az ellenzék felett. Egy objektivitásra törekvő elemző, mint amilyen én is akarok lenni, ilyenkor nem tehet mást, mint gratulál a győztesnek és szolidan arra kéri, hogy éljen és ne visszaéljen ezzel a felhatalmazással.

Az egyes pártok teljesítményeit most még szerintem nem érdemes értékelni, várni kell azzal néhány napot, amíg lecsillapodnak a kedélyek, elcsitulnak az indulatok. Ami igazán fontos most az, hogy milyen jövő várhat az elkövetkező négy évben Magyarországra. Előtte azonban mindenképpen érdemes leszögezni több dolgot. Az első és legfontosabb az, hogy a Fidesz egy abszolút törvényes és legitim választáson ismét és immár harmadjára nyert kétharmaddal. Már maga az nagy teljesítmény, hogy egy pártszövetség egymás után háromszor nyeri meg a választást, és szinte változatlan felállásban folytathatja tovább a hatalomgyakorlást. De az, hogy e mellett még kétharmaddal is tud nyerni, az különösen nagy és mindenképpen tiszteletre méltó eredmény. Jómagam a liberális demokráciák történetében nem ismerek olyan esetet, amikor ezt a teljesítményt bármelyik nemzetállamban bármelyik párt meg tudta volna csinálni. Azért kritikaként egy dolgot feltétlenül meg kell jegyeznem: a harmadszori kétharmad szinte adja azt a lehetőséget, hogy egy pártban olyan szemlélet alakuljon ki, hogy az abszolút tökéletes párt képében tetszelegjen és mindent, amit tesz, az csak jó lehet. Ezért nagy a veszély arra nézve, hogy olyant is cselekszik, ami egyáltalán nem egyeztethető össze a liberális demokráciák gyakorlatával és ez a késztetés bizony a Fideszben megvan. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy bár eddig tényleg nem lehetett diktatórikus a kormányzás, ezt követően már előfordulhat az, hogy egyes lépéseik vagy intézkedéseik erősen ebbe az irányban fognak mutatni. S mivel az ellenzék, különösen a balliberális ellenzék a romokban hever, ezért az Európai Unió moderáló szerepe mindenképpen sokkal jelentősebb lesz minden eddiginél, a fékek és ellensúlyok tényleges rendszerét ők testesíthetik meg...

TÖLGYESSY: NEM BIZTOS, HOGY MEGÉLJÜK AZ ORBÁN-RENDSZER VÉGÉT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.04.11.


"Mi lesz veled Magyarország? – a magyar politika kilátásai a választói döntés után." Ez volt előadásának a címe, a harmadik kétharmad után néhány nappal. Borús képet festett. Azt mondta, a kampányban egyetlen igaz mondat sem hangzott el, szégyenteljesnek nevezte az egészet. Orbán az apály mestere, azonban ha vége lesz, nem kormányváltás, hanem rendszerváltás lesz.

Az Eötvös Csoport és a Társadalmi Reflexiók Intézet közös rendezvényén a jogász-politológus azt mondta, több évtizeddel ezelőtt megadatott neki, hogy egy időt Bretagne-ban töltsön. Visszaemlékezése szerint nagyon várta, hogy megérkezzen, a tengerparton lehessen, de a megérkezést követő látvány hatalmas csalódás volt a számára, sár és reménytelenség, apály.

Pontosan ilyen most is. Apály idején vagyunk.

Azonban a társadalom nem zárhatja be magát, hiába élünk nyolcadik éve ebben. Szerinte ez nem magyar dolog, nem csak minket ejtett foglyul valaki, ezért Tölgyessy nemzetközi kitekintést tett.

’89-ben mindenki dagályt várt, azt hihettük, fölzárkózunk, de nem ez történt, egyre rosszabb és rosszabb évek jöttek, a nyugati világban romlani kezdett a középosztály helyzete. A régi pártok támogatottsága leépül Európa-szerte és az elitek tudását kétségbe vonta a szélesebb közvélemény. Itthon még nagyobb a baj, ugyanis a válság egy nem megszilárdult demokráciába tört be. A 2008-as gazdasági válságról azt mondta, az kisebb a két világháború közti válságnál, de azt senki nem tudja megmondani, meddig fog tartani.

Ennek a trendnek a része a mi kis magyar berendezkedésünk.

Ráadásul ennek a trendnek a legnagyobb mestere Orbán Viktor, aki mesterien építi fel az apály rendszerét. Nem Orbán találta ki ezt a rendszert, de ő az egyik leginnovatívabb képviselője. Tölgyessy szerint a válság után az történt, ami ilyenkor történni szokott, megosztották a társadalmat. Ukrajnát és Oroszországot hozta példának, ahol nincs átmenet, vagy züllés, vagy egy kézben összpontosuló hatalomgyakorlás.

Mi a határon vagyunk, remélem, a határ innenső oldalán.

A kampány szerinte szánalmas és szégyenteljes volt. Egyetlen igaz mondat sem hangzott el sem a kormány, sem az ellenzék oldaláról az utóbbi fél évben. Szerkezetileg a két kampány hasonló volt, egyik szerint jönnek a migránsok és megerőszakolják asszonyainkat, a másik oldal pedig azt mondta, ha nincs Orbán, minden sokkal jobb lenne...

A MAGYARORSZÁGI VÁLASZTÁSI CSALÁS ERDÉLYBEN KEZDŐDÖTT

VÁROSI KURÍR - VOKS2018
Szerző: PÁLMAI TAMÁS
2018.04.12.


A ZiarHarghita.Ro portál egy cikkében már március utolsó napján igyekezett riadót fújni, mert látták milyen óriási és szervezett csalással készülnek meghekkelni a magyar országgyűlési választást Erdély szerte. 

A választási csalás felépítése

Ami Romániában történik, a hatóságok megengedő tekintete vagy behunyt szeme előtt, az minden elképzelést felülmúl – írta akkori cikkében a portál, majd így folytatta:

A magyar parlamenti választások március 8-án elkezdődtek. De nem a szomszédos országban (Magyarország, szerk.), hanem Romániában. A szavazás hazánkban egy hónappal a magyarországi, április 8-án sorra kerülő, választások időpontja előtt kezdődött. Semmi baj ezzel, bár ez a megközelítés megkérdőjelezhető, de ha a szomszédos ország törvényhozói így döntöttek, ám legyen.

A későbbiekben arról ejt szót a portál, hogy óriási választási csalás történt az Orbán Viktor vezette FIDESZ javára. A magyar miniszterelnök már időben személyre szóló levelet küldött minden romániai magyarnak, és azt kérte, hogy a folytonosságra szavazzanak. Vagyis szavazzanak a FIDESZ-re, és regisztráljanak. Sokan megtették...

A MAGYAR SAJTÓ, A MAGYAR VIDÉK, A MAGYAR VÁLASZTÓ ÉS MAGYARORSZÁG

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2018.04.11.


A független média komolyan vehető részének továbbra is azt kell csinálnia, amit eddig tett, de a körülmények miatt reális ambíciója csak ennyi lehet: lehetőség szerint pontosan, tényszerűen dokumentálni a történéseket az utókor számára.

A választás eredményén elmélkedő publicisztikákban rendre előkerül a sajtó (ön)marcangolása is (pl. a megszűnő Magyar Nemzet újságírójától, Pintér Bencétől itt), és a Fidesz elsöprő választási eredményeit értékelve az alábbiakra jutnak:

1. A zömében fővárosi sajtó nem ismeri a vidéket, nem foglalkozik a vidék problémáival

2. A sajtó nem tudta eljuttatni a vidéki embereknek a legfontosabb fideszes botrányokat (sem)

Ugyanez a két vádpont fogalmazódott meg a kritikusokban Trump győzelmekor a keleti és nyugati parti sajtóval, illetve a Brexitkor a londoni sajtóval szemben is. E két utóbbi sajóterepet nyilván nem ismerem, viszont a magyar sajtót igen, így a magyar viszonyokra vonatkozva szeretnék néhány megjegyzést tenni.

Hogy érdemi legyen egyáltalán a két alapállítás, elsőként két dolgot kellene bizonyítani. Az első, hogy a Fidesz valóban a kistelepüléseken élő kisemberek körében nyerte meg a választásokat. A másik, hogy az újságírásnak az lett volna most a feladata, hogy a Fideszt megbuktassa. Az elsőnek az adatok ellentmondani látszanak, a másik pedig szerintem téves szerepfelfogás. Mindkettővel később foglalkozok. Nézzük tehát az állításokat!

KÜLFÖLDI LAKÓTÁRSAK TÍPUSAI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Péter
2018.04.12.


A határátkelők nagy része az első időben jó eséllyel nem saját lakásban él külföldön, hanem kénytelen megosztani valakivel vagy valakikkel a mindennapjait. Ebből aztán sok minden kisülhet. Péter (ő az, aki a múlt heti buszos posztot is írta, itt olvashatod el) összeszedte a lakótársak 20 (+1) típusát. Olvassátok el (az iróniadetektort ne felejtsétek el bekapcsolni), aztán jöhetnek a kommentek.

„Nem tudom ki hogyan van vele, de sokunknak nem adatik meg az, hogy már első körben is saját lakhelyet béreljen vagy közel álló személlyel vagy személyekkel lakjon, amikor külföldön kezd új életet, így jön az, hogy bérel egy szobát indulónak.

Ez az adott országban településfüggően eltérő árral és lakótárs mennyiséggel bír. Természetesen, minél többet fizetsz, annál kevesebb a várható a lakótársak száma, viszont első körben ezt se mindenki tudja finanszírozni.

Vegyük példának Londont, ahol nem ritka a 14+ ember is egy házban. Ami angoléknak egy étkező volt, az egy duplaszobának van kialakítva. Ami angolnak nappali volt, az szintén egy duplaszobává alakította át az „élelmes” főbérlő.

Ami angolnak csak egy szoba volt, az kiadva már megint lehet duplaszoba, attól függően, mekkora ágyat sikerül belezsúfolni. :)))

Ahol egy szoba van, ott van több is egy tömegszálláson és ezzel együtt a lakótársak is jelen vannak. Egy idő után előfordulhat, hogy próbálod elkerülni, vagy minimalizálni a kontaktot sokukkal vagy mindegyikkel.

Tömegszállós lakótársak is különfélék lehetnek, ami jó vagy rossz, ez nézőpont kérdése. Előfordulhat, hogy olyanokkal kell együtt élj hosszabb vagy rövidebb ideig, akikkel otthon lehet össze se futnál. Ez lehet pozitív vagy éppen negatív is!

Összességében felszínes a haverkodás tapasztalatom alapján és könnyen 180 fokos fordulatot tud venni, ha a házon belül az érdekek úgy kívánják! Ez mehet mínuszba és pluszba is.

Alábbi gyűjtésem saját vagy közeli ismerősök tapasztalati alapján készült:

Mielőtt belekezdünk, szeretném elmondani, hogy ezt egyfajta iróniának szánom. :) Előfordulhat, hogy nem tetszik neked, hülyeségnek tartod vagy netán te is magadra ismersz (én is, én se voltam/vagyok tökéletes lakótárs ;) vagy éppen az is, hogy bármilyen hasonlóság a valósággal, csak a véletlen műve! :))))...

"EZEK MÁR TALÁN ELEGET LOPTAK" - A FIDESZEN KÍVÜL NINCS EGYETLEN PÁRT SEM A FALVAKBAN

HVG ONLINE
Szerző: SZLAVKOVITS RITA
2018.04.10.


...Baj van, segítség nincs

„Van itt baj bőven” – ezt a szintén Csongrád megyei, a szentesi választókörzetben, a Balástyán élő Csúri István mondta, akinek a földjét most éppen az önkormányzat vette meg egy árverésen, mivel a család devizahitelt vett fel évekkel ezelőtt, amit nem tudtak törleszteni. A bank egymillió forintért árverezte a területet, de hiába jelentkezett be a tulajdonos, hogy letenné a pénzt, addigra már elkelt a föld. Most fellebbeztek, de attól tartanak Csúriék, hogy elúszik a földjük. Erre mondta a férfi, hogy ennél több baj is van szerintük a faluban, de nekik sincs hova fordulniuk, egy fórumot tartott a kormánypárton kívül a Jobbik, de még arról sem értesültek. Más párt be sem tette Balástyára a lábát, a polgármesterük, aki szintén független, évek óta nyeri a helyhatósági választásokat, szerintük is a Fideszhez húz, nem véletlenül, mert tőlük kapja a település a pénzt.

Népkonyha

Hát kire szavaznánk, persze, hogy a Fideszre

– ezt már a Balástya és Dóc közötti Bodorszéken mondják az asszonyok, akik éppen a népkonyha előtt állnak sorba az ebédért. Egy alapítvány nyert pénzt arra, hogy másfél éven át ingyen vihetik innen a rászorulók az ételt. A sárgaborsó főzeléket meri ki a közfoglalkoztatott az „ideiglenes” népkonyhánál, nem engedi, hogy fotózzuk, csak annyit mond a nő, hogy nem kell lebecsülni a közmunkásokat, akik rengeteget dolgoznak, a falu rendezvényein mindent ők csinálnak, de rendben tartják a települést is, ahogy például itt az ebédet is ők osztják.

A negyven körüli asszony még azt is elárulja, hogy a környékben sehol nincs munka, legfeljebb a nagygazdáknál lehet napszámba menni, ő maga is szokott ilyet vállalni, amikor csak tud, mivel két gyermekét egyedül neveli. Egyre többen állnak a sorban, nem is palástolják, hogy a kormányzó pártot támogatják, inkább csodálkoznak még a kérdésen is.

„Kapunk fát is télire” – szól hozzá a sorban állók közül egy férfi. „Én nem kapok, túl sok a nyugdíjam” – vágja rá egy idős asszony, akiről kiderül, hogy alig százezer forintot hoz a postás, de megkapta az Erzsébet-utalványt is. „Nagyon jól jött, ráadásul most azt ígérték, hogy mi is megkapjuk a 12 ezer forintos rezsikompenzációt, azt még nem tudjuk, hogyan, de megkapjuk, az is jól jön, nekem százezer forintért kellett vennem a télire, így is alig futotta ki” – magyarázkodik a nyugdíjas. „Hát igen, az bosszantó, hogy ők milliókról beszélnek, amikor mi itt tízezrekből vergődünk” – jegyzi meg, de ezt is már csak akkor, amikor rákérdezek.

„Ezek már eleget loptak, talán tele lehet a zsebük, többet nem fognak”

– indokolja meg, hogy miért szavaz mégis a Fideszre.

„Á, ne higgyen nekik, azt sem tudják, hogy kell szavazni” – kotnyeleskedik a beszélgetésbe egy fiatal srác. „Tudja, nekünk teljesen mindegy, úgyis marad minden, bárki is nyert a választásokon. Én is inkább szerelgetem a gépeket, a motoromat, az engem leköt, nem bajlódok a politikával. Amit a tévében látok, az riasztó, követni sem tudom” – teszi hozzá a fiatalember.

A Fidesz megvéd


„Persze, hogy a Fidesz, itt nincs is más” – mondja határozottan Sipos István, aki szintén a Balástya és Dóc közötti Bodorszéken él családjával egy tanyán. Vezetékes vizük nincsen, a ritkaságnak számító gémes kútból húzzák a vizet, meg a közeli artéziról is hordanak. Hatan élnek a kis házban, a jövedelmük nagy része napszámból jön.

„Még a Jobbikot ismerjük, de arra, ugye, nem szavazunk”

– mondja a férfi, aki feleségével, fiával, annak feleségével és az unokákkal élnek egy fedél alatt. „Pár évvel ezelőtt is felsorakozott a Betyársereg, voltak vagy ötvenen. Itt gubbasztottunk a gyerekekkel bent a házban, hívtuk a rendőrséget, hál istennek, elzavarták őket, azóta nem volt ilyen. Akkor maga szerint kire szavaztam volna?” – magyarázza Sipos István...