2018. június 9., szombat

A MEDVE, AMELY ELFELEDTETTE VELÜNK EGY HÉTRE, HOGY MILYEN ELKÉPESZTŐ ORSZÁGBAN ÉLÜNK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.06.09.


Bizonyára sokan szurkoltak annak a fiatal mackónak, amely valami rejtélyes okból a biztonságot jelentő szlovák hegyekből elindult dél felé, és olyan sikeresen bandukolt az Alföldön, hogy majdnem elérte Orbán Viktor déli határkerítését. A Sándorfalvánál altatólövedékkel semlegesített állat elhitette velünk néhány napra, hogy van annál fontosabb dolog is ebben az országban, minthogy egy év alatt mekkorára nőtt Mészáros Lőrinc vagyona, vagy, hogy ki lépett éppen ki a Jobbikból. Volt végre egy közős ügye ennek a széthúzó társadalomnak. Több ilyen mackós sikertörténet kéne szegény kis hazánknak, és akkor talán a közös dolgokat is észrevennénk egymásban, nem csak a különbözőségeket!

Aki eddig nem értette, miért szeret Orbán Viktor vagy Vona Gábor kutyás képeket posztolni magáról, aki számára a cukiság eddig egy értelmezhetetlen kategória volt, az az elmúlt hét eseményei alapján sejti talán már, hogy az állatok sokkal jobban érdeklik az embereket, mint a politikusok. A cuki fotókon tehát a kutyusok, cicák és egyéb aranyoskák adják el a gazdikat, és nem fordítva. A hét hőse azonban egy magányos mackó volt, akinek szerencsére politikus nem került az útjába, így profiljához nem köthető semmilyen rangú és színezetű közéleti személyiség nem rontotta a hitelét.

Amikor kiderült, hogy a szlovák hegyekből elkóborolt 1-2 mázsa körüli testsúlyú hároméves hím délre tart, senki sem gondolta volna, hogy ilyen tempóban jut el négy megyén keresztül egészen Sándorfalváig. A medvéről ugyanis általában az jut eszünkbe, hogy cammog, közben egy kicsit bóklászik a málnásban, néha megmártózik egy útjába eső patakban, esetleg ráijeszt néhány kirándulóra, de arra nem pazarolja az energiát, hogy üldözze is őket. A mi mackónk azonban gyorsabban haladt, mint néhány hazai vasúti szerelvény, és jobban csipkedte magát, mint néhány válogatott futballista...

KÉT KÉZZEL CSIMPASZKODNAK A RÁTERMETT KÖZMUNKÁSOKRA

ABCÚG BLOG
Szerző: PRÓKAI ESZTER
2018.06.09.


Minél szegényebb egy település, annál kevesebb közmunkás él benne. Elsőre furcsának tűnik, pedig így van, hiszen ha kevés az iskolázott lakos, a képzett szakember a faluban, a polgármester pedig bátortalan, akkor ott még a közfoglalkoztatás is nehezen szerveződik meg. Egy nemrég megjelent új kutatásból ezek mellett az is kiderül, hogy a közmunkások gyakran direkt rontják el a multikba való bejutáshoz szükséges felvételi tesztjüket, és az is, hogy a polgármesterek a közmunkára kapott pénzből sokkal inkább az utakat hozták volna rendbe.

A közmunkát folyamatosan kutatják szociológusok és közgazdászok, ami nem is csoda, hiszen a második és harmadik Orbán-kormány idején a legfontosabb aktív munkaerőpiaci eszközzé vált. Mi az Abcúgon is sokat foglalkoztunk vele, például azzal, hogy milyen benne lenni, milyen polgármesterként megélni, lehet-e belőle szabadulni.

Az MTA kutatója, Molnár György vezetésével újabb, átfogó tanulmány jelent meg a közfoglalkoztatásról. Ebben részletesen bemutatják a közmunka számos aspektusát, mint például, hogy hány közfoglalkoztatott van a rendszerben, hogyan működnek a szociális szövetkezetek, vagy, hogy kik azok a kulturális közfoglalkoztatottak.

Mi a tanulmány két fejezetével foglalkozunk. Az egyik a közmunkások és az elsődleges munkaerőpiac közötti kapcsolatról szól, a másik pedig azt vizsgálja, hogyan erősíti a települések közötti egyenlőtlenségeket a rendszer. A kutatásban a szerzők egyrészt felhasználtak munkaügyi, közfoglalkoztatási adatbázisokat, másrészt személyes interjúkat készítettek a minisztériumokban, országos közfoglalkoztatóknál, megyei és járási foglalkoztatási (fő)osztályokon dolgozókkal és polgármesterekkel...

A JELENTÉSTAN TALÁLKOZIK A MONDATTANNAL: MIKOR HAGYHATÓ EL A HOGY?

QUBIT
Szerző: KÁLMÁN LÁSZLÓ
2018.06.09.


Ha valakinek újszerű elképzelése van egy szakterületről, esetemben a nyelvi szerkezetek természetéről, akkor jobban teszi, ha azt nem kiáltvány formájában fogalmazza meg, hanem konkrét problémák elemzésével mutatja meg a lényegét, még akkor is, ha az ilyen elemzésekből a legáltalánosabb mondandója nem bontakozik ki olyan karakteresen. Ilyesmit próbáltam a múltkor az angol both esetének vizsgálatával.

Most annak esnék neki röviden, hogy mikor hagyható el a magyar hogy kötőszó a mondatokból. Ezzel a kérdéssel a legrészletesebben Kenesei István foglalkozott, a Strukturális magyar nyelvtan sorozat mondattani kötetében, a 616–623. oldalon. Az ő beszámolója szerint körülbelül egy tucat alesetet kell megkülönböztetni, amiknek egy részében a hogy határozottan elhagyható, a másik részükben határozottan nem elhagyható. Nem az általa említett aleseteket fogom követni, de persze figyelembe veszem az ő megfigyeléseit.

Mi az a hogy-elhagyás?

Először is tisztázzuk röviden, hogy mi számít a hogy elhagyásának. Én csak azt fogom annak számítani, amikor – akár jelen van a hogy, akár nincs – a mondat egyetlen dallamívvel ejthető, úgy, hogy sem szünetet nem tartunk az alárendelt mondat előtt, sem új dallamot nem kezdünk. Mint ebben: Azt hiszem, (hogy) lassan indulhatunk. Nem próbálom a dallamokat és a hangsúlyokat lejegyezni, de mindenki könnyen ellenőrizheti az intonációt és a prozódiát: a főmondat enyhén emelkedő, ereszkedő vagy magas dallamú (ez az ún. elődallam), az indulhatunk első szótagjától pedig esik (vagyis ez egy eső jellegű karakterdallam). Nem így ejtjük ki viszont például azt a fajta alárendelést, amikor írásban kettőspontot használnánk: Bejelentették: megint emelik a benzin árát (itt a főmondatban is karakterdallam van, mégpedig ún. emelkedő vagy lebegő jellegű). Ezt nem a hogy elhagyásának tekintjük (a Bejelentették, hogy megint emelik a benzin árát mondathoz képest), hanem egy másféle szerkezetű mondatnak. Hasonlóan nem tekintjük a hogy elhagyásnak, amikor a két tagmondat voltaképpen mellérendelésnek tekinthető, például: Tudom, holnap indultok, ezt két külön, egyformán eső karakterdallammal ejtjük (nem úgy, mint azt, hogy Azt hiszem, lassan indulhatunk), tehát ezt sem a Tudom, hogy holnap indultok mondat hogy nélküli változatának tekintjük. Elismerem, hogy nem mindig könnyű ezeket az eseteket világosan megkülönböztetni, ezért a teljesen világos példáknál fogok maradni. És az akadémiai helyesírási ajánlásoknak ellentmondva az alábbiakban nem teszem ki a vesszőt a két tagmondat közé, hogy a kiejtést érzékeltessem...

GYARMATI ANDREA: SZIVACSOT VÁGTAM A TANÁR FEJÉHEZ, RÁADÁSUL FOGADÁSBÓL

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.06.09.


Igencsak izgága kislány voltam. A mai meghatározások szerint tán az ADHD-s, vagyis hiperaktív kritériumoknak is megfeleltem volna, azzal a különbséggel, hogy figyelni mindig tudtam és szerettem is.

A sport, a rendszeres mozgás adta magát az én családomban, és nagyon jót is tett, nemcsak a későbbi sikerek szempontjából, hanem azért is, mert megnyugtatott.

Az extraterhelést egyébként is mindig sokkal jobban tűrtem, mint a szétfolyó napokat.Igaz, az utóbbiból kevés akadt. Ám, ha mégis, abból olykor komoly gondok származtak, melyeket a szüleim példaértékűen kezeltek.

Az alábbi történet nem mai, de tanulságos:...

"AZ ÜGYÉSZSÉG KÉT LÁBBAL TIPORJA A TÖRVÉNYT" - NEM ENGEDIK EL CZEGLÉDY CSABÁT A SZOMBATHELYI KÖZGYŰLÉSRE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.06.09.


Ha június 15-ig nem jelenik meg, elveszíti a mandátumát. Ez a Fidesz érdeke.

Nem teljesítheti a törvényben előírt kötelezettségét Czeglédy Csaba, az előzetes letartóztatásban lévő szombathelyi önkormányzati képviselőtől ugyanis a Csongrád Megyei Főügyészség megtagadta, hogy részt vehessen a városa képviselőtestületi ülésén – jelentette be szombaton Hankó Faragó Miklós, a politikus ügyvédje. Szanka Ferenc ügyvéd – derül ki a nyugat.hu cikkéből – arra hivatkozva utasította el a részvételi kérelmet, hogy

előzetes letartóztatás alatt nincs lehetőség sem önkormányzati képviselői minőségből eredő, sem bármely egyéb foglalkoztatásra irányuló jogviszonyból eredő, akár törvényi kötelezettség teljesítésére,

csakhogy a szombathelyi politikus szerint az ügyészség ezzel gyakorlatilag két lábbal tiporja a törvényt, semmibe veszi a választói akaratot.

Ha Czeglédy Csaba június 15-ig nem jelenik meg a szombathelyi közgyűlésen, akkor elveszíti a mandátumát, választókerületében pedig időközi választást fognak kiírni.

Hankó Faragó Miklós közlése szerint az ügyészség érdemben nem reagált a részvételi kérelemben foglaltakra, leírtakat, és törvényi kötelezettség helyett magánjellegű célnak nyilvánította a megjelenési szándékot a képviselő-testületi ülésen. A részvételi kérelemben Czeglédy Csaba egyébként ígéretet tett arra is, hogy a közgyűlésen nem fog sem felszólalni, sem megszólalni, vagyis betartja az ezzel kapcsolatos kommunikációs szabályokat...

JÓ LENNE, HA A VILÁG MEGÉRTENÉ VÉGRE, MI ÍGY SZERETÜNK ÉLNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.06.09.


Alakul ez, csak a sok idióta nem éri fel ésszel, mennyire különlegesen csavaros, francokat csavaros, egyenesen matyómintás a félázsiai-félhülye észjárásunk minekünk.

Itt kínlódik a világ libbant fele, hogy megértse, miért kell agyonverni Soros Györgyöt. Jönnek itt, hogy mert zsidó és ilyen hülyeségek. Nagy francot! Egy baj van az öreggel. Annak idején segített Magyarországon létrehozni és megerősíteni az ellenzéket, hogy le lehessen váltani a diktatúrát. Na, ezt kell most meggátolni, hogy megint segítsen leváltani a diktatúrát. Ennyire nagyon egyszerű a dolog.

Amúgy meg nincs is diktatúra, hanem ilyen speciális árvalányhajas-turulos demokrácia van. Ez ősi igényünk minekünk, mi ragaszkodunk ahhoz, hogy kivénült pártkáderek és egyházi elvtársak mondják meg nekünk, mikor, ki és hány gyereket szüljön, mire taníttassa a kölkét, milyen ruhát hordjon, milyen pálinkát igyon, hogyan főzze meg a csirkefarhátat. Pont. Mi szeretjük ezt, mert olyan ősmagyaros.

Kicsi ország vagyunk ugyan, de a legnagyobb hatalom nálunk van, mert egy lottyadt zsúrpubi focizik a nemzeti válogatottban. Mármint ő egyedül focizik, ő a csatár, a szélső, a kapus, a bíró az edző és az összes néző is. Ezt csinálja utánunk valaki! Na ugye! Nagyok vagyunk! Merünk nagyok lenni! Ez a valami, nem a pacalpörköltbe főzött orbánviktoros kitűző.

Szerény nép vagyunk, mert van mire szerénynek lennünk. Csak azt követeljük meg mindenkitől, hogy csodáljanak, imádjanak és tiszteljenek minket. Meg persze azt, hogy mindenki úgy éljen, ahogy mi és mindenki azt csinálja, amit a mi fénylő csillagunk parancsol nekik. Nem olyan bonyolult dolog, csak szót kell fogadni és azt csinálni, amit mi csinálunk. Oda kell adni minden ingó és ingatlanvagyont a vezérnek, majd ő jól sáfárkodik vele. Nem tartja meg magának, aki ezt mondja, hazudik, mint a csörgedező kannásbor. Francokat. A vezér igénytelen. Ez jól látszik a trottyos gatyáin, a turkálóban vásárolt kismama ingein, a libafoszöld és lila nyakkendőin, kihízott zakóin. Ő nem magának akarja a vagyont, mert önzetlen, mint a kurvaélet.

Szétosztja. Jut belőle apukának, a feleségének, a régi haveroknak. A kislányának, aki apuci kifinomult ízlését örökölte, ezért majd mostmár ő fogja irányítani a divatvilágot. Divatdiktátor lesz, ami teljesen jogos igény részéről, csak rá kell nézni a szentemre. Leginkább persze a pénzt és a hatalmat szereti a magáénak tudni a lányka, dehát mindenki gyűjt valamit, én például befőttesüveget.

A másik ded, az egyszem fiúcska sem marad ki a tutiból. Ő most építgeti a szektáját. Apuci majd államvallássá teszi szépen és akár püspök, vagy helyi pápa is lehet még belőle. Senki nem fog ezen megdöbbenni, pláne nem fog tiltakozni ellene, hanem majd boldogan megyünk bégetni a szeánszokra. Olyan mindegy, hol és kinek bégetünk. A lényeg a bégetés. Azt nagyon szeretjük mi, mert nemzeti.

És lesz nekünk tengeralattjárónk is! Gőzüzemű. Szilus fogja megépíteni a kertben lakó baglyok segítségével, mert azok okos baglyok; ha éppen nem dugnak, akkor nagyon ügyesen építenek tengeralattjárót kiszuperált kuktából, másfél kilométer hosszú nemzeti lobogóból és édeserdélyből. Kívülről majd felkasírozzák letelepedési kötvényekkel és onnantól életveszélyes fegyver lesz a nemzeti kacsónkban. Öntünk ötven kiló sót a Dunába és már indulunk is világhódító utunkra. Elsőnek Brüsszelt vesszük be, másodiknak a Xanaxot.

Jó lenne, ha a világ megértené végre, hogy mi így szeretünk élni. Seggünkben a fejünk, hátunkon a házunk, mármint az országházunk és annak lakói, dalolunk boldogan még a sürgősségi osztályon dögledezve is hálásak vagyunk a mi bölcs vezérünknek, aki megvéd minket a hedonizmustól és a gondolkodástól. Nekünk ez így jó és aki nem hiszi, az rohadjon is meg!

NŐI ÖNKÉNTESEK AZ OTTHONTALAN CSALÁDOK ÚJ ESÉLYÉÉRT

NÁDFEDELES BLOG
Szerző: Öreganyus
2018.06.09.


Napjainkban közel 122 ezer olyan család van Magyarországon, akiket hiteltörlesztésük elmaradása miatt fenyeget lakhatásuk elvesztése és a hajléktalanság. Otthonuk elvesztése után ők azok, akik végső esetben családok átmeneti otthonaiban találnak ideiglenes menedéket. A családok átmeneti otthonai azonban nem nyújtanak mindenkinek megoldást: ma hazánkban 161 családok átmeneti otthona működik összesen 4007 férőhellyel, ami azt jelenti, hogy a lakhatásukat vesztett családok alig 1-2%-án tudnak csak segíteni ezek az intézmények.

Nagyvállalati és civil összefogás keretében jut újra otthonhoz egy kétgyermekes újpesti család. A MetLife és a Habitat for Humanity Magyarország együttműködésében több mint negyven vállalati önkéntes dolgozik idén egy újpesti, önkormányzati bérlakás teljeskörű felújításán. Az idei együttműködés kiemelt eseménye a Women Build önkéntesnap, amin női önkéntesek fognak össze, hogy munkájukkal – a család otthonának felújítása mellett – az átmeneti otthonokban élő nők és gyermekek lakhatási helyzetére és gondjaira hívják fel a figyelmet.

Nagy örömünkre szolgál, hogy harmadik éve működhetünk együtt a Habitat for Humanity alapítvánnyal és elsőként veszünk részt a Women Build kezdeményezésen. A Közösségi Összefogás Hete elnevezésű program keretében idén már 4 napon keresztül több mint 40 önkéntes munkatársammal segédkezhetünk abban, hogy egy kétgyermekes család méltó és megfizethető lakhatáshoz juthasson és esélyt kaphassanak egy új és biztonságosabb élet megteremtéséhez”

– nyilatkozta Dr. Zolnay Judit, a MetLife magyarországi vezérigazgatója.

Háromgyermekes apaként átérzem minden szülőnek az aggódását, kétségbeesését, akit az a veszély fenyeget, hogy otthona elvesztése egyben gyermekei elvesztését is kockáztatja. A Habitat évek óta segít ilyen nehéz helyzetbe került családokat, ahol a legtöbb esetben mindkét szülő dolgozik, mégis, önhibájukon kívül, nem képesek biztosítani a család lakhatását, biztonságát.”

– mondta el Szegfalvi Zsolt a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója, majd hozzátette:

Nagyon fontosnak tartom a ’Women Build’ kezdeményezést is, amely egyrészt ráirányítja a társadalom és a döntéshozók figyelmét a problémára, másrészt a közösségi összefogás erejével az egyének számára is lehetővé teszi a helyzet javítását.”

A Habitat „Második Esély” programja keretében otthonhoz jutó család is egy újpesti átmeneti otthonban él jelenleg, annak ellenére, hogy mindkét szülő főállásban dolgozik. János és Irén, illetve két gyermekük korábban évekig egy újpesti albérletben éltek, mielőtt a tulajdonos bejelentette, hogy eladja a fejük fölül a lakást. Két hónapjuk volt új albérletet találni és bár volt tartalékuk - még a piaci árak mellett is ki tudták volna fizetni a bérleti díjat és a kéthavi kauciót, azonban a tulajdonosok nem adták ki nekik a lakásukat, amikor meghallották, hogy gyermekeik is vannak. A család így került végül kapcsolatba az újpesti családsegítővel, majd költözött be az átmeneti otthonba. Az idei évben pedig rájuk esett a választás, hogy a MetLife és a Habitat együttműködésében újra biztos otthont teremtsenek maguknak...

TARLÓST MEGLEPTE A FŐVÁROS PINCÉJÉBEN LÉVŐ SZTRIPTÍZBÁR

INDEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2018.06.09.


Egy sztriptízbár működik a fővárosi tulajdonú Podmaniczky tér kellős közepén, közvetlenül az Arany János utcai metrómegálló mellett, egy percre a Bazilikától. A pincehelyiséget pár nappal a 2010-es önkormányzati választás előtt adta ki a Fővárosi Csatornázási Művek illemhelyeket üzemeltető cége a nightclubnak.

Professzionális személyzet és mindennap 20-25 gyönyörű hostess-lány gondoskodik vendégeink önfeledt és izgalmakban gazdag szórakoztatásáról

– ígéri a P1 Nightclub az internetes oldalán. Mindezeket a szolgáltatásokat egy köztulajdonú helyiségben vehetik igénybe a pesti éjszaka aranyifjai.

Ezért megkerestük a főpolgármestert, megfelelőnek tartja-e, hogy valamilyen közcélú létesítmény helyett éjszakai lokál működik az ingatlanában? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mikor kötöttek szerződést a bárral, és az mennyit fizet a helyiségért havonta.

A Városháza sajtóirodájának válasza szerint a jelenlegi városvezetésnek lapunk megkereséséig nem volt tudomása arról, hogy miként működik a helyiség.

A bérbeadási szerződést ugyanis 2010. szeptember 29-én, a jelenlegi városvezetés megválasztása előtt pár nappal kötötte a nyilvános vécéket 1996-tól 2009-ig működtető, azóta megszüntetett Il-NET Kht. (A Kht. a Főváros Csatornázási Művek cége volt, a Főváros Csatornázási Művek pedig a fővárosi önkormányzat tulajdonában van.)

Az ügyben a csatornázási művek is nyilatkozott, igaz, elég szűkszavúan. Eszerint az ingatlanban lévő üzlethelyiség az FCSM Zrt. érdekkörébe tartozik. Az üzlethelyiség bérbeadására vonatkozó eredeti szerződést az Il-NET Kht. kötötte a PURE-EVENT Kft.-vel, melyet az FCSM Zrt. 5+5 évre meghosszabbított,

AMELY ÍGY 2020. 06.03-IG SZÓL ÉS RENDES FELMONDÁSSAL NEM SZÜNTETHETŐ MEG.

A pincehelyiség régebben nyilvános vécéként üzemelt. A történtek alapján azt hihetnénk, hogy Budapest olyan jól áll köztéri illemhellyel, hogy sztriptízbároknak adogatja ki őket. Csakhogy ez nem igaz. Mint arról beszámoltunk, egy témába vágó reprezentatív kutatás szerint a megkérdezettek 85,5 százaléka szerint nincs elég nyilvános illemhely Budapesten...

ITT MEG VAN LŐVE AZ EMBER - ELMENNI SEM LEHET MAGYARORSZÁG LEGSZEGÉNYEBB FALUJÁBÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2018.06.09.


A legszegényebb magyar falu dél-Baranyában található, az Ormánság határán, oda csak a közmunka hoz némi életet. Sem bolt, sem kocsma, sem óvoda, sem iskola nincsen Siklósbodonyban, a külvilághoz néhány mozgóárus és a pécsi Csorba Győző Könyvtár busza kapcsolja az itt élőket. Ha valaki munkára akarna jelentkezni, ahhoz sűrűbb buszjárat kellene, ha örökre el akarna menni innen, ahhoz meg sok pénz. Így maradnak a romantikus regények, amelyek elrepítenek innen távoli országokba, ahol minden van, és nincs szükség.

Kanyarog, hullámzik a baranyai út. A könyvtárbusz magas sofőrének karján ugyanígy kanyarog a tetovált sárkány, gazdája a távol-keleti kultúra híve. Ősz szakállával úgy fest, mintha a ZZ Top marcona gitárosa lenne, vagy minimum Gandalf, A Gyűrűk Ura mágusa. Lánya Jánosnak hívja Reinisch Csaba sárkányát, ami barátságosabb, mint gondolnánk, hiszen – mint viselője mondja – csak a nyugati kultúra állítja be szörnyként ezt a mesebeli állatot. Nem hittem volna, hogy Csaba

Lázár Ervin-rajongó, kötelezővé tenné az összes meséjét.

Öt éve vezeti a Csorba Győző Könyvtár buszát, előtte a pécsi egyetem egészségügyi szűrőbuszának sofőrje volt. Azt mondja, a könyvtáros az Isten háta mögött két megállóval nem csak a könyvekkel foglalkozik; egy kicsit lelki szemetesláda, pszichológus és beszélgetőpartner is egyben.

Mellette bőszen bólogat Fischer Margit könyvtáros. Ő nem lepődik meg azon, ha valaki soknapos, mosatlan ruhában áll elé, mert tudja, nincsen más öltözéke, és együtt örül azzal, aki elújságolja, hogy vett a gyereke születésnapjára egy papucsot. Nem húsz-harmincezer forintos játékot, hanem egy semmi kis papucsot. Ennyire futotta. Errefelé pénzt amúgy is csak hónap elején látnak, ha megjön a közmunkásbér, hamar el is költik, persze élelmiszerre.

Margit a Várkonyi Nándor fiókkönyvtárban is dolgozik. Azt mondja, ugyanazok járnak könyvtárba a megyeszékhelyen, akik a könyvtárbuszt látogatják az ormánsági kisfalvakban is: gyerekek 14 éves korig, fiatal lányok és nyugdíjasok.

Az első pécsi könyvtárbusz nyolc éve indult, ma már – uniós támogatásból – két busz összesen hatvanegy települést lát el. Mintegy négyezer könyvet, hangoskönyvet, DVD-t, CD-t, folyóiratot visznek azokba a falvakba, amelyeknek többségében se bolt, se kocsma, és a közmunkán kívül más munka sincsen. A buszban internetezésre is van lehetőség, és kulturális programokat is szerveznek a könyvtárosok a települések lakóinak...

A NER ANALÓG MŰDALA EGYET MÉG RIKÁCSOL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.06.09.


...Ha megfigyeli a nagyérdemű, még az Orbánnal "szövetséges" nacionalista kormányzatok sem alakítják ki az oligarchikus kormányzásnak azt a rendszerét, tehát nem nyúlnak bele a gazdaságba és a piacba, ami Orbán politikájának a veleje. Miért nem? Mert pontosan tudják, hogy ez és az erőforrásaik fejlesztése jelenti a nemzeti fejlődés zálogát, illetve minden ezzel ellentétes hazudozás valójában nemzetellenes. Ezek az országok tovább modernizálnak rendületlenül, miközben keresik a kulturális önazonosságuk nekik tetsző egyensúlyi pontját. Mi bezzeg nemzetileg felpántlikázva kibelezzük az oktatástól kezdve a "nemzeti erőforrások" védelmének minden lehetőségét. Metaforikusan: a székely rovásírást politikává avatjuk, miközben legföljebb a kultúrában, ott is az emlékek között volna helye -- mivel nincs semennyi relevanciája a jelenhez, hát még a jövőhöz. És aki ilyesmit, vagy ezzel analóg dolgokat állít, az (implicite biztosan) hazaáruló. Az árulózókat ellenben semennyire nem izgatja, hogy elszámoljanak azzal, hogy mi ennek a világnak (metafora!) a köze a mához. Mit mond (metafora!) a rovásírás a jelennek? Mi a jelentése a produktív szellem számára? Hogyan fordítsuk le (metafora!) C++-ba, esetleg még specifikusabb nyelvekre? Vagy (metafora!) ne fordítsunk egyáltalán?

Mennyire csodálatosan ostobán állnak a dolgok körülöttünk!

3-4 GYEREKNÉL NŐ, 5 FELETT MEGUGRIK A GYEREKVÁLLALÁSSAL JÁRÓ HALÁLOS KOCKÁZAT

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.06.08.


Minél több gyereket szülnek, annál nagyobb a nők esélye, hogy halálos kockázatot jelentő szív- és érrendszeri zavarokkal küzdjenek. A gyakran szívinfarktusban vagy sztrókban végződő keringési rendellenességek esélye már a harmadik terhességgel is nő, igaz, akkor még nem jelentősen. Az öt vagy annál is több gyereket vállalók esetében viszont közel 40 százalékkal ugrik meg a szívinfarktus, 25 százalékkal a sztrók és 17 százalékkal a hirtelen szívmegállás valószínűsége – derítették ki a Cambridge-i Egyetem közegészségügyi kutatóintézetének epidemiológusai. A kockázatot nemcsak az élveszületett gyerekek száma növeli, hanem a vetélésben végződő terhességek is...

A sokgyerekes anyák megnövekedett egészségügyi kockázatára többféle magyarázat is adható – vázolta fel a lehetséges okokat a Qubit kérdésére e-mailben a kutatást vezető Clare Oliver-Williams. A keringési zavarok kialakulásához nagymértékben hozzájárul például maga a terhesség. A várandós nőknek, különösen a terhesség második felében, a rájuk jellemző normál állapothoz képest jelentősen megnő a vérnyomásuk. Minél többször kénytelen a szervezetük a jelentős vérnyomás-növekedéssel megküzdeni, annál valószínűbb, hogy a szívműködésükben tartós zavar áll be...

Nem ijesztgetni, hanem felkészülni akarnak

Fokozza a kockázatot a megszületett gyerekek felnevelésével járó stressz is. Ezt támasztja alá, hogy a sokgyermekes családokban valamelyest az apák infarktuskockázata is nő. A brit epidemiológus hozzátette, hogy a nagycsaládos apák egészségügyi kockázatnövekedése meg sem közelíti az anyákét. Clare Oliver-Williams hangsúlyozta, hogy a Brit Kardiológiai Társaság konferenciáján nemrégiben ismeretett, publikálásra váró kutatási eredményeikkel távolról sem céljuk elvenni a nők kedvét a szüléstől. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a nők tájékozódni tudjanak a kockázatokról és a mellékhatásokról is.

Az Oliver-Williams vezette kutatók több mint 8500, 45 és 64 év közötti fehér és afroamerikai nő kérdőíves felmérése alapján és kórházi adataiból vonták le következtetéseiket. Az eredményeket a kutatók a résztvevők életkörülményeiből, szociális helyzetéből, életviteléből fakadó tényezőkkel is korrigálták. A kiértékelésnél azt is számításba vették, hogy a megkérdezettek szoptatták-e gyermekeiket. A szoptatás és a krónikus szív- és érrendszeri panaszok közti kapcsolat természete egyelőre tisztázatlan, de egyes elképzelések szerint a szoptatás biztosít némi védelmet a krónikus keringési zavarok ellen...

ZSIDÓ-KERESZTÉNY GYÖKEREK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2018.06.09.


A kormány és személyesen a magyar miniszterelnök kommunikációjában – a nyolc évnyi "kereszténydemokrata" kormányzás után hirtelen vezérfonallá vált kereszténydemokrácia mellett – egyre többször válnak vonatkoztatási ponttá az európai kultúra zsidó-keresztény gyökerei. A kormányzati kérdésföltevés – miszerint a migrációs krízis tétje, hogy le kell-e cserélnünk a jövevények miatt ezt a (legalább) kétezer éves hagyományt – ugyanakkor azt sugallja, hogy egyáltalán nem bíznak a zsidó-keresztény tradíció erejében.


Szövetség Istennel

Az új nézetrendszert a kormányfő az újjáépíttet szabadkai zsinagógát avató beszédében fejtette ki a legrészletesebben. "Ha Európa hagyja, hogy kicseréljék a zsidó-keresztény vallási örökségén nyugvó kulturális altalaját, a jövőt mások fogják írni helyettünk (…) Közép-Európa és benne a magyarok biztonságos és élhető jövőjéhez egyetlen út vezet: a zsidó és a keresztény örökségéhez ragaszkodó Európa." Ám sem akkor, sem más alkalommal nem utalt rá, hogy miben is áll szerinte ez az örökség, és hogyan lehetne "lecserélni" - azaz miért gondolja úgy, hogy egy 550 milliós kontinens világnézeti fundamentumait megrengetheti néhány milliónyi más (mohamedán) vallású bevándorló érkezése.

A vallásos, de a nem vallásgyakorló közönség – vagyis a többség – számára sem magától értetődő, mi is a zsidó-keresztény örökség lényege, sőt az sem, hogy a zsidó és a keresztény vallás hogyan viszonyul egymáshoz. Pedig a kapcsolat szoros, ha nem is feltétlenül harmonikus: a zsidó vallásúak szerint a keresztények hite a zsidó vallásban gyökerezik, bár annak alapvető hittételeit jelentős mértékben elferdítette (a zsidók nem tekintik Jézust megváltónak és az Isten fiának, továbbra is várják a – keresztény terminológiával – messiás ószövetségi próféták által megígért eljövetelét). A fentiekből adódóan kezdetben a zsidók üldözték a keresztényeket, majd amikor a Római Birodalomban a kereszténység gyakorlatilag államvallássá vált, a szereposztás megfordult - mindez azonban ugyanúgy nem érintette az említett fundamentumokat, mint később délről a mórok, keletről pedig a törökök erőszakos hittérítéssel párosuló európai inváziója. Világnézeti szempontból a zsidó és a keresztény vallás is monoteista, mindkettő egy emberszerető, az emberrel szövetséget kötő Isten köré szerveződik. (Ugyanúgy, ahogy egyébként az iszlám vallás is.) Ilyen szövetségből a keresztények eggyel többet ismernek (el), mint a zsidók, előbbiek szerint ugyanis Jézus megújította a mózesi szövetséget, és a felebaráti szeretetet állította a középpontba. Mindkét vallás hívei hisznek az isteni gondviselésben, és abban, hogy az Isten örökkévaló, de csak a keresztények között számít megkerülhetetlennek a minden emberre (így az ellenségre is) érvényes szeretetparancs...

HOL VAN ANNAK AZ ISTENVERTE GÖDÖRNEK AZ ALJA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.06.09.


Jó reggelt, drága olvasók a szombati feltámadásomban! Ez nem közérdekű információ, de akkor is rákényszerítem mindenkire: kínos és keserves volt az ébredésem – naés?, Don Quijote ébredése se volt kutya – és pont úgy is érzem magam. Ráadásul olvasom, hogy az esti-éjszakai vihar, amiből én semmit nem érzékeltem, halálos áldozatokat szedett: négy ember meghalt Dombóváron, amikor egy fa rádőlt egy kocsira, az áramszolgáltatás több településen megszakadt, tehát a katasztrófa jól megvédett minket. Sajnálom.

Egyéb értelemben semmiféle vihar nem tombol, leszámítva a politikai-közéleti elmebajt, amihez egy fokkal jobban értek, mint az időjárásjelentéshez, úgyhogy mesélek. Nem ezzel akartam kezdeni, de kénytelen vagyok: miután két nappal ezelőtt Toroczkai László kizárták a Jobbikból, és a Dúró-Novák házaspár (további tisztviselők és tagok kíséretében) is kilépett a pártból, a Jobbik színeiben mandátumot szerzett Dúró első útja a közpénzből fenntartott migránstelevízióba vezetett – ahova azelőtt nem sűrűn tette be sem ő, sem egyéb jobbikos politikus a lábát -, ahol előadta a kisemberek nagy nyomorúságát arról, hogy ez a párt több, mint Vona Gábor és az az út (gondolom, a néppártosodás), amit az elmúlt két évben megtettek ők. Ez annyira szép, és annyira gerinces, hogy meg kell a szívnek szakadni. Persze nem akart ő kilépni, dehát mégiscsak jobb lenne visszatérni az gyökerekhez (gondolom, a zsigeri náculáshoz, amiből szárba szökkentek ők). Persze a Jobbik színeiben megszerzett parlamenti mandátum visszaadásának kérdésében már nem annyira egyértelmű a helyzet, nem annyira vehemens az elhatárolódás. Olyan ez, mint Morvai nagysága Fideszbe simult karrierje: a Jobbik rohadjon is meg a szemkilövető Gyurcsánnyal együtt, de az EP-képviselői mandátumról nem mondunk le, bármilyen sötét fertő is az a hanyatló Brüsszel. Egyszerűen lenyűgöző ez a fideszes forgatókönyv szerint összerakott megélhetési szappanopera: a korábban a propaganda által leköpött jobbikosok megmondóemberekként ülnek az állampárti mikrofonállványokkal dúsított stúdiókban és moralizálnak a Jobbik hullája fölött. Szerintem mindenkit őrizzen meg az isten attól, hogy Toroczkai a Novák-Dúró tandemmel pártot alapít és elkezdődik a versenyfutás a Fidesszel a legszélsőségesebb politikai párt címért...

A FELEDÉS GENÉZISE - ÜRES HÁZZAL MENT SZEGEDEN A TATÁRSZENTGYÖRGYI GYILKOSSÁGRÓL SZÓLÓ MOZI


ÁTLÁTSZÓ / FILMKRITIKA
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2018.06.04.


A Genezis tartalmi kritikájánál is hűebben tükrözi a lényeget, hány fős közönség előtt vetítették Szegeden a Belvárosi Moziban. Két ember – e sorok írója és annak házastársa – volt jelen az ürességtől kongó teremben. Kis túlzással elmondható: arányaiban nagyjából ennyire szűkült a kör, amelyet még jelenleg is foglalkoztat a romák ellen csaknem tíz évvel ezelőtt indult sorozatgyilkosság. Tódor János múlt évben boltokba került riportkötete éppúgy az érdektelenség homályában rekedt, ahogy valószínűleg erre a filmre is a sors vár.

A tatárszentgyörgyi gyilkosságban csonkává vált roma családból és az ügy negyedrendű vádlottjának karakteréből ihletet merítő alkotás természetesen fikció. Legalábbis nem tudhatjuk, milyen határig meríthetett a valóságból, mennyire sikerült abba “beletrafálnia”. Ugyanis a lényeget illetően máig nem tisztázott, pontosan milyen szerepet játszott az ügyben a Koszovóban hivatásos katonaként, majd a katonai elhárítás ügynökeként ténykedő fiatalember. Ez persze a rendezőnek nem is feladata. Sejteti ugyanakkor, miszerint a halálbrigád negyedik tagjának valamiféle része lehetett társainak lebukásában. Mondjuk valóban erre is utalhatnak letartóztatásának körülményei, illetve a három másik vádlottnál jóval enyhébb büntetése. Amit ösztönösen hitelesnek ítélhet a néző, az a túlélő áldozatokkal, így a műben szereplő roma kisfiúval szembeni bánásmód. A többségi átlagemberek között persze nyilván lehetnek olyanok, nem is kevesen akiknek alkoholos befolyásoltság idején kiszaladt a száján, hogy Hitlernek a zsidók helyett ezeket kellett volna kiirtania.

De a nagyobbik részük azért inkább valami olyasmit képviselt, hogy neki a becsületes cigányokkal semmi baja, még ha a többségüket nem is tartja annak. A gyilkosságok után sokaknak módja nyílhatott volna, hogy ezt a felfogásukat a gyakorlatban is kifejezzék. Mindez persze nem történt meg, inkább egyfajta zavartan rideg, a berzenkedést és averziót leplezni próbáló távolságtartás uralta az üggyel hivatalból foglalkozni kénytelen, vagy lakóhelyénél fogva érintett közeget. Mondhatjuk, hogy sem a halálosztag elvárásai, sem pedig egyes jogvédők titkon nyilván szavakba öntött vágyai sem teljesültek. A gyilkosok szándékosan nem uzsorásokat, vagy más, a “cigánybűnöző” sztereotípiájába beleillő célpontokat választottak, hanem vétlen kisembereket, azon belül többször nőket és gyerekeket, hogy ezzel provokáljanak ki polgárháborút többség és kisebbség viszonylatában...

LENDVAI ILDIKÓ: ÉS KI LESZ RAJK?

VÁROSI KURÍR
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2018.06.09.


Hogy ki lesz Rajk? Konkrétan természetesen senki. Noha furcsa belső leszámolások kezdődtek a Fidesz-közeli értelmiség soraiban, ez itt nem a Rákosi-rendszer. Nem lesz per, a holdudvar kipécézettjeinek csak jelképesen veszik a fejét. Bár valóban a „fej” van veszélyben: a NER szellemi embereit keverik az árulás gyanújába. A vádlottak padjára a szelídebb kornak megfelelően csak a mameluk sajtó ülteti őket, nem az ügyész. Ami hasonló, az a belső ellenség keresésének kényszere. „Éberség, elvtársak!” – idézi fel a régi terminológiát Vásárhelyi Mária. „Kedves jobboldali barátaink, következik a csengőfrász kora” – így a Magyar Narancs.

Pröhle a Petőfi Irodalmi Múzeum élén, Ókovács az Operában, Pálinkás a kutatás-fejlesztés irányítójaként,

kire figyelmeztető lövést adnak le, kire valódi tölténnyel lőnek. Miért éppen ők, miért éppen most? A kiválasztás majdnem véletlenszerű. Az Ókovács szemére hányt musicalt már két éve bemutatták, és a cikkíró most véli felfedezni: ez maga a fertő, „penetráns, féktelen melegpropagandával” rontják meg az ártatlan gyermekeket. Pröhle, mindhárom Orbán-kormány államtitkára, már évek óta vezeti változatlan szellemben az Irodalmi Múzeumot. Pálinkás, az igazi nagyvad eddig teljes bizalmat élvezett: Orbán minisztere, majd a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, három éve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetőjeként oszthatott el sok száz milliárdot. Az világos, hogy ennyiben ütközhet Palkovics miniszter hatalmi körével, de ez megoldható lett volna sima átszervezéssel, árulózás nélkül...

LEGITIM LESZÁMOLÁS

FARKASVONÍTÁS BLOG
Szerző: Tarski
2018.06.09.


Orbán Viktor az újonnan megszerzett parlamenti kétharmados többséggel tovább folytathatja a saját hatalmának a megszilárdítását. Szerencsés helyzetben van, mert mindezt egy legitim leszámolásként hajthatja végre. Ennek az a lényege, hogy tisztán törvényes eszközökkel, a parlamenti többségének felhasználásával erőszakol ki olyan alkotmánymódosítást, illetve törvényalkotást, ami éppen ezt a célt szolgálhatja. Ellenségei pedig eddig is voltak, és mára is maradtak, így különösen jól jött számára a harmadik alkalommal megszerzett minősített többség. Az alábbiakban csak három ellenségével foglalkozom, mégpedig a civil jogvédő szervezetekkel, a kellemetlen tüntetőkkel és az index.hu hírportállal való tervezett leszámolásával.

Ha a civil jogvédő szervezetek leszámolásának problémáját tekintjük, akkor azt mondhatjuk, hogy ezt eddig is meg akarta tenni, csupán az volt a probléma, hogy ehhez nem volt meg korábban a kétharmados parlamenti többsége és segítséget sem tudott szerezni magának ahhoz, hogy ezt a tervét megvalósíthassa. Ma azonban egészen más a helyzet, mert a parlamentben csücsülő vazallusai minden további nélkül kierőszakolják a szükséges alaptörvény módosítást, amivel utat engedhetnek ezen szervezetek elleni törvényes fellépésének. De ez még nem minden, mert időközben Soros György is megírta a második tervét, amit szintén megfelelő kritikával illettek a Fideszes vezérek. Többek között Szájer József, EP képviselő nyilatkozott úgy, ez az újabb terv csupán abban különbözött az elsőtől, hogy a tőzsdespekuláns most már legálisan árasztaná el Európát a migránsokkal és Marschall-segély formájában évente 30 milliárd euróval támogatná az afrikai elmaradott országokat.

S ha még ez sem volt elég a kellő hátszélnek az alaptörvény újabb módosításához, akkor itt van az olasz példa, ahol az ottani civil jogvédő szervezetek bizonyítottan illegálisan támogatták a Líbiából érkező migránsokat. A gyakorlat az volt, hogy a líbiai partok közelében az embercsempészek által lélekvesztőre tett migránsokat a saját hajójukra vették át, majd szállították az olasz kikötőkbe és adták át az olasz hatóságoknak. Ennek azonban a jelek szerint vége lesz, hiszen egy új törvény szerint a civilek által felvett migránsokkal teli hajó nem köthet ki többé olasz kikötőkben. Ezzel párhuzamosan az új olasz belügyminiszter, Matteo Salvini felszólította a migránsokat, hogy csomagoljanak, mert kitelepítik őket Olaszországból. Az új olasz belügyminiszter mindezeken túl úgy nyilatkozott, hogy példaképének tekinti Orbán Viktort, és vele együtt kívánja megváltoztatni Európát...

ENYEDI ILDIKÓ: OTT ÁLLNAK A POLITIKUSOK, AHOL SEMMI KERESNIVALÓJUK, A HÁLÓSZOBÁNKBAN, LEGINTIMEBB DÖNTÉSEIBEN

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.06.08.


A Testről és lélekről című filmjével Arany Medvét nyert filmrendező úgy érzi, visszafelé folyik a víz a Dunában. Néhány éve még azt gondolta, hogy nem lesz szükség a Pride-ra, mert sikerült úgy újradefiniálni társas kapcsolatainkat. Tévedett. Enyedi Ildikó 2018-as Pride-megnyitón elhangzott beszédét közöljük.

Nagy örömmel vállaltam ezt a felkérést, jólesett, hogy rám gondoltatok. Úgyhogy le is ültem úgy egy hónappal ezelőtt a géphez, hogy megírom ezt a kis megnyitó szöveget. Aztán csak ültem, néztem a képernyőt, és nem tudtam leírni semmit. Na, majd néhány nap múlva újra nekiveselkedek, gondoltam. Aztán legközelebb megint csak ez történt. Ez a nap ünnep, én pedig alapjában mindig is bizakodó ember voltam, hát akkor miért nem sikerül kipréselnem magamból valamit, amitől az, aki hallja, vidámabban ünnepelhet?

Úgy érzem, visszafelé folyik a víz a Dunában, a békés és derűs együttélés nemek, népcsoportok, kisebbségek és nagyobbságok között ismét megkérdőjeleződik, ismét ott ágálnak a politikusok és az általuk felheccelt, bizonytalan frusztrációjukat becsatornázó emberek, ahol semmi keresnivalójuk: embertársaik hálószobájában, magánéletében, legintimebb döntéseiben.

Nem csak a Dunában folyik a víz visszafelé, sok nagy folyó iránya megfordult, a Mississippitől a Volgáig. Hát, akkor, gondoltam, következzen egy melankolikus megnyitó beszéd. De a melankólia sem lenne pontos, nem tudok én olyat írni, nem vagyok melankolikus alkat. Megpróbáltam hát egy lépést hátrálni, úgy ránézni a mai helyzetre, a mai közérzetre, a kitapintható irányokra a közbeszédben. Nem lett könnyebb a szívem. Aztán hátrébb léptem még egyet. És onnan, távolról nézve mégiscsak találtam valami biztatót a nagy mintázatban, aminek éppen egyik kanyarulatában araszolunk mi, épp ma, épp itt élő emberek.

Nézzük az emberi társadalmat, annak egészét ezen az egyre kisebb, szűkösebb, gyönyörű bolygón, az emberiséget, ahogy egyre szorosabb kapcsolatban és kölcsönös egymásrautaltságban él, és nézzük ennek az egésznek az evolúciós érdekeit. A történelem nem „politically correct”, az evolúció nem „politically correct”. A változások az egész sikeresebb túlélését biztosítják a változó életkörülmények között. Nem gondolom, hogy a női emancipáció XX. század eleji mozgalma azért hozott a mindennapi életünkbe annyi alapvető (mára már teljesen megszokott és magától értetődő) változást, mert hirtelen mindenki jó fej akart lenni a nőkkel. Inkább azért, mert a társadalom egészének már nem érte meg a saját alkotó energiájának, munkaerejének, kreativitásának a felét egyszerűen kidobni az ablakon. Ennek a közös, mindannyiunk, nemcsak a nők érdekében történő változásnak voltak áldozatkész eszközei a korai feministák, a szüfrazsettek...

AZ ISTENEK FIZESSÉK MEG - AZ EGYHÁZAKNAK FELAJÁNLOTT SZJA EGY SZÁZALÉKOK AZ ÚJ EGYHÁZJOGI TÖRVÉNY BEVEZETÉSE ELŐTT ÉS UTÁN

ÁTLÁTSZÓ / ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2018.06.06.


Az egyházak jogállásáról szóló 2011-es törvény alaposan megnyirbálta az elismert egyházak körét, ez pedig kihatott az egyházak egyszázalékokból való részesedésére is. Az adakozási kedv változása paradox módon a Magyar Katolikus Egyházra hatott a legkedvezőtlenebbül: hiába nőtt az ő felajánlóik száma a legtöbbel, mégis 400 millióval kevesebbet adnak össze, mint a törvény előtt. Az egyszázakékok nyertesei inkább a kisebb egyházak, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, a buddhisták, Magyar Baptista Egyház és a Hit Gyülekezete voltak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2003 óta teszi közzé a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékának felajánlásáról szóló éves részletes adatokat, így az egyházakhoz befolyó összegeket is. Ezeket az éves adatokat összegyűjtöttük és elemeztük, így tizenöt évnyi tendenciát tudunk bemutatni.
Kifürkészhetők

A személyi jövedelemadóból befolyt összegek szempontjából az ilyen-olyan egyházak legjobb éve 2010 volt. Egészen addig az szja-ból részesedő egyházak száma csak nőtt, ebben az évben összesen 185 egyháznak ajánlották fel az állampolgárok adójuk 1 százalékát. 2010-ben a számuk hirtelen csökken, majd az egyházi jogállásról szóló új törvény értelmében 2011-től már csak 31 bejegyzett egyház működik, így csak ők számíthatnak erre a forrásra (a törvény 2 muszlim és 5 buddhista felekezetet ismer el).
A Jövőbelátó Örök Szeretet Végtelen Fényének Holisztikus Egyháza

Ne menjünk el a 2000-es évek vége mellett még, mivel valóban ez volt az az időszak, amikor megszaporodtak a biznisz- és profitegyházak, valamint különféle new age egyházak és szekták, melyek egy része vélhetően tényleg csak az adományok és az szja 1 százalékok gyűjtésére alakult. Összesen 42 olyan egyház volt akkoriban, amelyek a 2008 és 2010 közötti három évben teljesen új szereplőként maximum három évig volt jogosult az 1 százalékos felajánlásokra, és köztük 17 olyan, amelyek kizárólag 2010-ben tűntek fel.

Csak néhány beszédes (vagy beszédesen semmitmondó) név közülük: Holisztikus Egy-Ház, Magyar Jövőbelátó Egyház, Élő Fény Egyház, Az Örök Végtelen Egyháza, vagy Élő Vizek Folyói Keresztény Egyház. Ezek a kisegyházak, közösségek, csoportok és szekták összességében nem húztak be nagy összeget, ebben a három évben 93 millió forintot, de érdemes kiemelni közülük a Noé az Életért Közösséget, amely az indulási évében, 2010-ben 6229 állampolgárt tudott meggyőzni arról, hogy személyi jövedelemadója egy százalékát adja nekik, és így 36 millió forintot tudtak összekalapozni.

De nem csupán ebben a három évben voltak gyanúsnak tűnő egyházak, sokan már 2003-tól is léteztek. Közülük talán érdemes A Születés Egyházát kiemelni, amely a vizsgált időszakban, tehát 2003-tól egészen 2010-ig összesen közel 102 millió forintot kapott az állampolgároktól...

"MIT GONDOLT A MAGYAR MINISZTERELNÖK?" - INTERJÚ DARÓCZI GÁBOR OKTATÁSI SZAKÉRTŐVEL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: RÁDAI ESZTER
2018.06.08.


2011-ben az Európai Roma Keretstratégia részeként Magyarország kormánya nevében Orbán Viktor, az Országos Roma Önkormányzat nevében Farkas Flórián megállapodást kötött arról, hogy „a felzárkózást szolgáló intézkedések eredményessé tétele érdekében” milyen, a roma integráció szempontjából kulcsfontosságú, a lakhatással, a foglalkoztatással, az oktatással és az egészségüggyel kapcsolatos célok megvalósításán fognak a következő öt évben együtt munkálkodni. Az alább olvasható interjúban Daróczi Gábor, a Magyarországi Soros Alapítvány egykori programmenedzsere, majd – egyebek mellett – a Romaversitas Alapítvány és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány igazgatója arról beszél, mi valósult meg az akkor közösen vállalt célokból, akár a vállalt időpontig, akár napjainkig.

Amikor ez a dokumentum megszületett, tehát amikor ezt a megállapodást Orbán Viktor és Farkas Flórián megkötötte, lehetett-e tudni vagy legalább sejteni, milyen lesz a megvalósítás, és ami megvalósul, az hogyan fog hatni, akár rövid, akár hosszú távon a magyarországi romák helyzetére? Bele volt-e kódolva, ami azóta a romapolitikában történt?

– Egyáltalán nem. Ez a megállapodás ugyanis annak a nagy struktúrának, az Európai Roma Keretstratégiának volt a része, amely Magyarország uniós elnöksége idején, a magyar kormány, mindenekelőtt a Fideszhez tartozó roma politikusok és szakértők erőfeszítéseinek köszönhetően jött létre 2011-ben. És ez már önmagában is nagyon pozitív fejlemény volt, annak ellenére is, hogy – mivel egyfajta, az EU-ban lefolytatott politikai szkanderezés előzte meg, és sokféle egymással ellentétes és egymást keresztező érdek és szempont kompromisszumaként született meg – nagyon erős megállapítások és szigorúan vett kötelezettségek nem kerültek bele, csak ajánlások. Ettől függetlenül maga a keretstratégia létrejötte fontos eredmény, afféle viszonyítási pont, mérföldkő volt, jelentsen ez akár nulla pontot, akár egy lépéssel többet, hiszen minden o
rszág számára előírta saját romastratégiája elkészítését és rendszeres felülvizsgálatát...

ITT OLVASHATÓ

NEW JERSEY. A KERTEK ÁLLAMA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.06.09.New Jersey Amerikán belül sokszor viccek tárgya, pedig ha (Bredpitt) Móni szemüvegén keresztül látnák az államot, aligha gondolnák így. Egy egészen érdekes, egyszerre informatív és megható poszt következik hát sok képpel.

„2014-ben, New Jersey-i nők egy csoportja egy közösségi oldalon felháborodva adott hangot a Dove egyik dezodor reklámja ellen, amiben a cég New Jersey-t Amerika hónaljának hívja. Hmmm…

Vajon miért is viccelődnek New Jersey-n?


Ha az ember New Yorkba szeretne utazni, szerintem célszerű a Newark Nemzetközi Repülőteret választani, hiszen innen húsz perc alatt be lehet jutni Manhattanbe a Pennsylvania Állomásra, ami a Madison Square Garden épülete alatt van.

Az Empire State Building gyalog innen kevesebb, mint tíz perc. Viszont ha valaki kocsival közelíti meg ezt a repteret, akkor megérti, hogy miért van ilyen rossz híre New Jersey-nek.

Hihetetlen mennyiségű és méretű gyárkéményeket lát a szövevényes autópálya rendszer mellett. Szaga is van a gyáraknak. Elég rettenetes. Viszont, ha az ember ezt a repteret választja, Európából érkezik és a gép bal oldali részén ül, abban a fantasztikus látványban lesz része, amit Manhattan látképe kínál.

Egy pár éve ezen az oldalon egy hozzászóló New Jersey-ről úgy vélekedett, hogy az egyik legrosszabb állam közbiztonság szempontjából. Azóta több helyen is megnéztem a listákat, még az első tízben sincs.

De mi is jó New Jerseyben?


Azon kívül persze (nekem), hogy itt ismertem meg életem szerelmét, aki nem fehér lovon jött (sem fehér, sem fekete ló nem bírná el).

Mennyire ismerjük a saját környezetünket, az országot, a megyét, ahol élünk? Nekem ez mindig érdekes téma volt.

New Jerseyben, Rumson környékén, egy bizonyos útvonalon állandóan autóval jártam, aztán egy szép napon kénytelen voltam elbiciklizni a barátnőmhöz. Nagy élmény volt felfedezni a környéket jóval lassabb tempó mellett.

Aztán ezen felbuzdulva gyalog is megtettem az utat. Még jobb. Az egyik legnagyobb sétálós élményem a képen látható utca látványa, tele platánfákkal. Azóta is ez a kedvenc utcám Amerikában (a másik Floridában van)...


TILTAKOZNAK A SZAKSZERVEZETEK AZ ALAPTÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA ELLEN

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.06.09.


Mint azt korábban megírtuk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) június 2-án tett közzé egy nyílt levelet, melyben Szűcs Tamás elnök közös tiltakozásra hívta a többi szakszervezetet az Orbán-kormány által tervezett hetedik alaptörvény-módosítás ellen. Tiltakozásuk különös tekintettel a 4., a 6. és a 7. cikkre irányul, amelyek szerintük a gyülekezési jog és a bírói ítélethozatal gyakorlására és gyakorlatára, valamint a független bíróság intézményére jelentenének veszélyt.

Levelükben arra kértek minden szövetséget és tagszakszervezetet, hogy mihamarabb fogjanak össze, és első lépésként fogalmazzanak meg egy közös nyilatkozatot, amit eljuttatnak a döntéshozóknak és a nyilvánosságnak.

A PDSZ ma közzétett Facebook-bejegyzése alapján a felhíváshoz csatlakozott a Miskolci Autóbusz És Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége (MAVÉSZ), és a Magyar Műsorszóró Dolgozók Szakszervezete. A pedagógus-érdekvédők hozzáteszik, eddig elutasító válasz nem érkezett a többi szakszervezet vezető tisztségviselőitől, azonban több olyan visszajelzést kaptak, hogy a testületi döntéseket később tudják meghozni, ezért a válaszadási határidőt 2018. június közepéig meghosszabbították...

AZ ÚTKERESZTEZŐDÉSNÉL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2018.06.09.


"Ha majd minden rabszolga-nép / Jármát megunva síkra lép” (Petőfi Sándor: Egy gondolat bánt engemet...)

Szerencsés ország az, amelynek jó időben van jó vezetője. Még szerencsésebb az, amelyiknek a történelme során többször volt ilyen szerencséje. A világ minden táján, minden ország történelme tele van útkereszteződésekkel, amelyekhez érve dönteni kell, merre tovább. A választás sikeres, ha az események láncolata utólag igazolja a döntést. A döntéshozónak a saját korában kell több évtizedre előretekintenie. A döntéshozónak adott esetben saját érdekeit figyelmen kívül kell hagynia. A döntéshozónak nem ritkán szembe kell helyezkednie a népakarattal.

Mint a fehér holló

A döntéshozónak nagy valószínűséggel áldozatot kell hoznia, amikor a hosszútávon megtérülő siker reményében lemond a pillanat kínálta előnyökről. Ehhez ritka adottságokra van szükség. A jó vezető legyen előrelátó, önzetlen, határozott, kitartó, rugalmas, jól képzett, intelligens, integráló, karizmatikus, következetes, nagylelkű, tisztességes, mértéktartó. Jó, ha átlátja az egészet, ismeri a részleteket, megérti az embereket. Nem vitás, aki mindezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik, az bölcs vezetővé, igaz emberré válhat.

Létezhet-e, születhet-e egyáltalán olyan ember, akiben ennyi jó tulajdonság megtalálható? Eljuthat-e bárki odáig, hogy szert tegyen mindezekre a tulajdonságokra? Nem lehet kizárni ennek lehetőségét. Tény, kevés olyan politikus volt, mint George Washington, az Egyesült Államok első elnöke, aki – veszélyesnek tartván, hogy ugyanaz a személy gyakorolja a hatalmat túlságosan hosszú ideig - nem vállalta a harmadik elnöki tisztség betöltését, bár akkor még nem tiltotta ezt az USA alkotmánya. Hagyományt teremtett ezzel a döntésével, megalapozva az elnöki hatalom később alkotmányba emelt korlátait. A hatalomban eltöltött idő gyakran nem a személyiség jó oldalát, hanem éppen ellenkezőleg, rossz vonásait erősíti. Ennek ellensúlyozását szolgálják a modern korban a szabad választások, a hatalom megosztásának rendszere, a hatalom civil kontrollja, a szabad sajtó, a bírói függetlenség. Ezek az elemek összetartoznak, csak a maguk teljességében létezhetnek, garantálva a jogállamiságot. Nincs csökkent értékű, majdnem-jogállam
...

NÁCI KONSPIRÁCIÓS ELMÉLETEKRE ÉPÜL ORBÁN RENDSZERE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.06.08.


...Amikor Orbán Viktor Soros György (akit a neonáci irodalom “a” zsidó megtestesítőjének írt le már akkor is, amikor Orbán még Soros György ösztöndíját élvezte), szóval amikor Orbán Soros György kapcsán arról beszél, hogy támogatottjai “nem szeretik a keresztényeket”, ez hamisítatlan náci elmélet, amely zsidók keresztény nemzetek elleni világ-összeesküvéséről szól. Ugyanaz a konspirációs teória, amely az 1500 éven át zajló zsidóüldözésekhez, majd a holokauszthoz vezetett. A “keresztény Európa” gyilkos ideológiája, amit átvettek a nácik.

Orbánt nem nehéz dekódolni. A Kossuth Rádióban futó propagandaműsorában kifejtette a zsidó világ-összeesküvés alapgondolatát: keverni akarják a nemzeteket (lásd Mein Kampf), s ennek célja az, hogy a “keresztényeket” (értsd: nem zsidókat, mert a keresztény szónak köztük nincs más jelentése, mint az, hogy “nem zsidó”) meggyengítsék, s így szerezzenek uralmat felettük. Ez a szándékos, az előre eltervelt cél, s tudatos összeesküvés áll mögötte. A keveredés a nemzetekre leselkedő legnagyobb veszély, ahogy Hitler vallotta. A keveredés fertőz és gyengít, a legyengülést használja ki a zsidó, hogy a nemzetre kényszerítse magát.

A “keresztény” antiszemitizmus az egységet a vallásban, és a vallással azonosított nemzeti identitásban találja meg. A náci a fajban, a génekben, mert az biztosabb, mint a vallás, és a nemzeti jelleg védelmét kiveszi a katolikus vallás, a Vatikán kezéből. De a hitlerizmus is a “keresztény antiszemitizmusból” vezettte le a genetikát: a “keresztény antiszemitizmus” is a vérben találta meg a zsidó romlottság forrását. Hiába tért meg egy zsidó, lett keresztény, a zsidó ősöktől örökölt vér, a vérben levő genetikai meghatározottság miatt üldözték.

Ezért a “keresztény” retorikával előadott antiszemitizmus ugyanolyan nácizmus, még akkor is, ha nem annak hívják. Annál inkább, hogy ennek semmi köze nincs a kereszténységhez, ahogy Prohászka Ottokár vagy Horthy Miklós sem volt keresztény. Antiszemiták voltak, egy keresztény frazeológiát használó pogány vallás külsődleges hívei voltak. Amit vallottak, az a nácizmus forrása és alapja volt. A nácizmus ebből a fajta “kereszténységből” nőtt ki.

A korábbi keresztény antiszemitizmus és nácizmus abban különbözött a mostanitól, hogy a zsidó világ-összeesküvés akkor azt jelentette, hogy maguk a zsidók keverednek és oldják fel a “keresztény” nemzetek egységét és “erkölcseit” (lásd Orbán hazug és tolvaj bandája), most pedig a ravasz zsidók azt találták ki, hogy a muszlimokat enegedik rá a “keresztény” nemzetek Európájára, a muszlimokkal keverik össze őket, és a “keresztény nemzetből” egy liberális keverék nemzetet csinálnak, ahol vallásszabadság címén minden vallásnak egyenlő jogai vannak, így a “keresztény értékek” nem élveznek elsőbbséget. Feloldják a keresztény identitást, kultúrát és hagyományokat, ezzel elveszik tőlük saját országukat.

Ha sikerül a nemzetek “keresztény” alapjait aláásni, akkor zsidók halásznak a zavarosban, ők állítanak liberális, nemzetietlen kormányokat, és elveszik a nemzetek keresztény jellegét és a javaikat. Ehelyett inkább hamis választásokat kell tartani, akár csalással is a “nemzeti” kormányokat kell hatalomban tartani. A demokrácia és a jogállam felszámolása a nemzeti megmaradás érdekét szolgálja, a fasizmus önvédelem a zsidókkal szemben. Ezért a nemzet vagyonát is a nemzeti politikai osztályon belül kell elosztani, és kivenni a zsidók kezéből.

Bármiben fogadunk, hogy Mészáros Lőrinc tudja, hogy ő azért lett stróman, hogy a nemzet vagyonát kivegyék a zsidók kezéből, s nemzeti kézben (ami az Orbán-család keze) tartsák. A lopás mögött a zsigeri falusi paraszt mohóságon kívül antiszemita ideológia áll. A zsidók elleni harc a NER alapja. Az Orbán-rendszer antiszemita és náci ideológiára épül. Orbán egy antiszemita, a “keresztény” antiszemitizmus álcájába burkolt náci. A rendszer támogatása mögött is a magyarokban felélesztett antiszemitizmus áll.

A magyarok alapvetően “kereszténynek” tartják magukat, ami nem valódi megtérést és a megváltás elfogadását, a Krisztusban való életet jelenti, hanem egy hamis vallásos nemzeti ideológiát. Ezért fogadják el Orbánt, az egész rendszerét, a lopásait, a borzalmas családját, a hazugságait, mert a hamis nemzeti ideológiát, a kereszténység hazugságát nyújtja nekik, ami önvédelem a világ-összeesküvő zsidókkal szemben, akit Soros testesít meg. S ellenzék azért nincs, mert nem adnak ezzel szemben semmit. Nem rombolják le ezt a hazugságot. Egyrészt azért, mert nem is értik. Orbán mindig is nagy hangsúlyt fektetett az ideológiára, szemben velük, akik nem értik, lenézik az emberi lelket mozgató ideológiai kérdéseket.

Magyarország ezért már nemcsak fasiszta, hanem a rendszer alapvető antiszemitizmusa miatt náci ország is. Miniszterelnöke egy náci, aki az országot elmebeteg összeesküvés-elméletek alapján irányítja, és antiszemita ideológia alapján rombolja le a jogállamot és a liberális demokráciát. Ennek oka az a náci elmélet, hogy a demokrácia: a jogállam, emberi jogok a zsidó világ-összeesküvés eszközei, zsidó trükkök a keresztény államok elfoglalására és kifosztására.

Terjedelmi okokból csupán jelezzük: nincsenek “keresztény” államok. Amit ezek a fasiszták képviselnek, nem kereszténység. A zsidók liberalizmusa a Bibliával összhangban áll, zsidók nem pusztítják, hanem gazdagítják, erősítik a nemzetek szabadságát és önrendelkezését a joguralommal. Soros György a jótevője az országnak, és Orbán az ellensége, a pusztítója. Még az is hazugság, amit a menekültekkel kapcsolatosan Sorosról állít. Soros nem akar senkit betelepíteni. Ezt a hazugságot Orbán a hatalma és a pénzéhsége miatt tartja fenn, hogy a magyarokat becsapja és az orruknál fogva vezesse.

A felvilágosodás és a liberalizmus az emberiség történetének legnagyszerűbb korszaka, és a mostani neofasiszta, neonáci, illiberális térhódítás elnyomáshoz, elszegényedéséhez, soha nem látott szenvedéshez, világdiktatúrához, az emberi lét megtaposásához, háborúkhoz és tömeggyilkosságokhoz vezet. Orbán Viktort Hitlerrel egy sorban fogják emlegetni az ebben a folyamatban játszott negatív szerepe miatt. Ugyanazt a náci ideológiát támasztja fel, a goebbels-i propaganda felhasználásával.

A magyarok viszont nagyot néznek majd, amikor a keresztény Messiás ítéli Magyarországot megsemmisítésre, mert megvan írva, hogy ilyen országok nem fognak bemenni a Messiás ezeréves birodalmába, hanem oda mennek, ahol lesz sírás és fogcsikorgatás. A keresztény nemzetek azok lesznek, akik a liberális jogállammal visszatartották az Orbán-féle gonosz és sátáni, antikrisztusi figurákat. Valóban minden “király” Istentől van, de vannak “királyok”, akiket büntetésként kapnak egyes nemzetek. A magyaroknak egy büntetés ez az ember.

Magyarország nemcsak ebben a korszakban issza meg a levét annak, hogy Orbán Viktorra hallgatott, eltűrte ezt a sátáni figurát, aki “kereszténynek” hazudta a fasizmust, nácizmust, hanem a következő világkorszakban is. Hogy valóban keresztény egyházak, gyülekezetek sem teszik ezt nyilvánvalóvá, vagy legalábbis a hangjuk annyira sem hallatszik, mint egy hangya kiáltása, az az ő súlyos felelősségük. Sovány vigasz, hogy Orbán a pokolban végzi. Ott majd sütögetheti az infantilis populista vicceit, az álparaszt szövegeit.

ORBÁN ET. SZERET TÉGED

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.06.09.Péntekenként Orbán Viktor Mihály most már nem is kinyilatkoztat a Kossuthban, hanem látomásai vannak, és azokat közli. Alámerül a spiritualitásba, amelynek ormain Soros mitikus alakja vibrál a ködben, és hívogatón vonz a romlás felé, a végleges zuhanásba. Legalábbis ezt látja Orbán Viktor Mihály, mert vagy sok volt a reggeli házi főzésű a vejjel, vagy a Habony hozott neki titokzatos porokat a messzi Ibizáról.

Tegnap is ennek a Sorosnak a seregeivel harcolt a sisakjában, miközben óriási igazságok folytak elő a szájából, a gyomra mélyiből, a pörkütt és a félig rágott ubi emésztetlen masszája mellől. Úgy mondta, mint valami himnuszt, ráolvasást vagy kisdedes mondókát már, hogy: “Mi nem akarunk összekeveredni másokkal, jók vagyunk úgy, ahogy vagyunk, meg akarunk maradni kereszténynek, kitartunk európai életmódunk mellett. Szeretetvallásra felépült kultúránk van, van ennek elég szépsége”.

Az ilyeneken aztán elgondolkozik az ember, mert nagyon eszesnek mutatja magát a kézcsókos nénik között Orbán et., és közöttük okos is, nagyon. Pedig lófingot sem mond, csak pufogtat szavakat, hogy keresztény, szeretetvallás meg kultúra. Ha az alattvaló nem érez zsigeri késztetést, hogy mindettől a porba hulljon, és onnan nézegesse az új isten püffedt pofáját, akkor, és csakis akkor, mint valamely matematikai tétel bizonyításakor, rájön arra, hogy hát, hülye ez. Bár nem nóvum a ráismerés.

Mindezideig a szerencsétlen menekülőktől a nyüves munkahelyét féltette, aztán az asszonyai lába közét, most meg a vallását, ami ugyan nincsen neki, de jól mutat az életrajzban. Nem tudható ugyanakkor teljes bizonyossággal, mit ért szeretetvalláson, ehhöz először a szeretet bozontos fogalmát kellene tisztába tenni, ami lehetetlen. Pláne miniszterügynök úr/et. esetében, mert bizonytalan, hogy a lóvén és a kirántott húson kívül vonzódik-e igazán bármi máshoz is.