2022. október 13., csütörtök

PETSCHNIG MÁRIA ZITA – KÉRI LÁSZLÓ: A JÖVŐ ÉV LESZ AZ ORBÁN-KORMÁNY LEGNAGYOBB PRÓBATÉTELE

KLIKKTV / MÉLYVÍZ
Szerző: NÉMETH PÉTER
2022.10.13.


Mit lehet tenni az elszabadult inflációval? Mikorra várható javulás? Miért mondta Orbán Viktor, hogy akár 12%-os is lehet a munkanélküliség? Milyen hatása lesz a társadalomra a magas élelmiszeráraknak? Megkapjuk-e még idén az EU-s pénzeket? Fájni fog-e a Orbánnak Brüsszel kontrollja?

Ezekről a kérdésekről beszélgetett Petschnig Mária Zitával és Kéri Lászlóval a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Németh Péter.

BRUSZT LÁSZLÓ: AZ ÖNJELÖLT ERŐS EMBEREKKEL AZ A GOND, HOGY A DEMOKRÁCIÁT PROBLÉMAKÉNT KEZELIK

KLIKKTV
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2022.10.13.


Bruszt László szociológus, egyetemi tanár, a CEU Demokrácia Intézetének az igazgatója az aktuális közéleti kérdések mellett arról is beszélgetett Bolgár Györggyel a Klikk TV TÍZ című műsorában, hogy mi maradt Budapesten, s mi távozott innen a Közép-európai Egyetemmel.

„Mondanám, ami elment. A lex-CEU törvény miatt az egyetem teljes oktatási programját ki kellett vinni Bécsbe, így bár 90 országból fogadunk, Magyarországon nem vehettünk fel diákokat.”

Bruszt László felidézte, hogy tanulmányai kezdetén jelentős mértékben foglalkoztak válságelméletekkel. „A válság mindig egy nagy fordulatról is szól, ami régen ment, már nem tud tovább működni, de hogy mi lesz utána, azt még nem lehet tudni pontosan.”

Mindig nagy szerepe van, ha „valaki előáll ezekben a bizonytalan helyzetekben és jelzi, hogy rábízhatják a társadalom vezetését, naggyá teszi Amerikát, Angliát vagy Brazíliát”. Ezzel nem csak a vélt erős emberek felbukkanása a gond, „hanem főként az, hogy a probléma részeként állítják be a demokráciát”.

Emlékeztetett arra is, hogy „a nyolcvanas években, a rendszerváltás előtt például a történészek politológusok, a demokratikus ellenzék között egy nagyon intenzív, nagyon sűrű párbeszéd zajlott. Intenzív szellemi élet volt, ez most hiányzik”.

„NEKÜNK, MAGYAROKNAK KÜLÖNÖSEN SOK SZENVEDÉS JUTOTT A TÖRTÉNELEM SORÁN”

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2022.10.13.


Elég jól meghatározható, hogy kik érzik át a legjobban a magyarok történelmi szenvedését, és a kollektív traumatudat a személyiséggel és a politikai választásokkal is összefügg - erre a következtetésre jutott Máté-Tóth András és Balassa Bernadett, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem Convivence Vallási Pluralizmus Kutatócsoportjának tagjai, akik A traumatizált társadalmi tudat dimenziói című, a Szociológiai Szemlében megjelent tanulmányban írták le eredményeiket.

Kollektív identitás

Balassa és Máté-Tóth abból indul ki, hogy nem feltétlenül igaz az az sokak által egyetemesnek tekintett evidencia, ami szerint minél modernebb egy társadalom, annál kevésbé vallásos. Ezt az elméletet ugyanis a legtöbb kortárs szerző már vitatja, a Nyugat-Európára vonatkozó érvényessége azonban továbbra is igazoltnak tekinthető. Azaz mindenképpen vannak olyan tényezők, amiket érdemes egyes régiókra lebontva vizsgálni, és a kutatók szerint ezek közé tartozik a kollektív traumatizáltság is.

De mi az a kollektív identitás, amin keresztül meg tudjuk élni a múltbéli sebeket és sérelmeket? Balassa és Máté-Tóth fogalomhasználatában a kollektív identitás „a régió vonatkozásában kisebb vagy nagyobb csoportok, közösségek tudata, amely révén a közösség önmagát meghatározhatja, másoktól elkülönítheti, és tagjait közös érzésekkel tölti el, valamint közös cselekvésekre motiválja”. Kollektív identitás tehát az, aminek alapján magyarnak érezzük magunkat.

Ez a kollektív tudat is képes traumákat szenvedni, amit a közösség tagjai személyesen is érezhetnek, magukénak gondolhatnak, és ennek megfelelően alakíthatják ki a véleményüket bizonyos kérdésekben, vagy e szerint viselkedhetnek. Ilyen traumák fakadhatnak Trianonból, a holokausztból, a Vörös hadsereg bevonulásából, az államosításokból, az ‘56-os forradalom leveréséből vagy a Kádár-rendszer puhább elnyomásából is.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a kelet-közép-európai régiót vizsgáló tudományos művek között sok tulajdonít jelentőséget a régió elmaradottságának, múltba forduló önértelmezésének, áldozatiságot és fenyegetettséget hangsúlyozó tényezőknek. Természetesen sok ilyen mű született Magyarországról is; a leghíresebb talán Bibó Istvánnak a kelet-európai kisállamok nyomorúságát tárgyaló munkája.

Bibó a kelet-európai társadalmak nyomorúságának forrását a történelmi traumák által előkészített kollektív hisztériában jelölte meg, és arra is rámutatott, hogy a súlyosabb hisztéria elsősorban amiatt alakult ki, hogy itt az egyes országok puszta léte és identitása újra és újra kétessé vált a történelem viharaiban.

Nem csak magyar szerzők és nem csak Magyarországgal kapcsolatban jutnak nagyon hasonló megállapításokra. Balassa és Máté-Tóth gyűjtéséből az látszik, hogy a történettudományi és társadalomtudományi szakirodalom már régóta, de az elmúlt tíz-tizenöt évben különösen nagy figyelmet fordít a kelet-közép-európai régió történeti traumáira és ezeknek a jelenkor társadalmi és politikai viszonyaira gyakorolt hatására.

Persze a traumák továbbélése nem teljesen spontán, mutatnak rá a kutatók. A mindenkori elit részben ezekből farag nemzeti emlékezetet az állami megemlékezések és ünnepségek segítségével. A régió országaiban pedig az emlékezetpolitika jellemzően hangsúlyosan a nemzeti sérelmekre és a nemzeti autonómia megvalósulásának akadályozására épít...

A HORN-BOKROS–KORSZAK INFLÁCIÓS REKORDJA IS MEGDŐLT VOLNA SZEPTEMBERBEN AZ ÁRSTOP NÉLKÜL

G7.HU
Szerzők: JANDÓ ZOLTÁN, NAGY ZSOLT
2022.10.13.


Minden előrejelzésnél gyorsabban emelkedik az infláció Magyarországon. Szeptemberben úgy léptük át a 20 százalékot, hogy korábban ezt még a független szakértők sem tartották elképzelhetőnek. Az energia drágulása mellett az élelmiszerek árának rohamos emelkedése az egyik fő hajtóerő. Utóbbi az árstopok nélkül már magasabb lenne, mint az elmúlt harminc évben bármikor.

A vártnál is durvább

A KSH adatai szerint szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest 20,1 százalékkal kellett többet fizetnie a lakosságnak a különböző termékekért és szolgáltatásokért. A szám azért döbbenetes, mert még a kormánytól független szakértők is úgy számoltak, hogy akkor érhetjük el októberre a 20 százalékot, ha kivezetik – a Nagy Márton gazdasági miniszter által korábban fenntarthatatlannak minősített – árstopokat. Ehhez képest a hatósági árak maradtak, az infláció pedig már szeptemberben átlépte ezt a szintet...

ORBÁN HAZUDOZOTT A PUTYINNAL VALÓ TALÁLKOZÓRÓL (IS), AMELY UTÁN AZT MONDTA, HOGY NEM LESZ HÁBORÚ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.10.13.


...Orbán a német közönség előtt civilizált európainak próbált mutatkozni, mert érezte, hogy ott olyanok ülnek. Ez az ember 12 éve dolgozik azon, hogy Magyarországot Oroszországhoz és Kínához csatolja, erről nyíltan szokott beszélni az “övéi” előtt. Az EU-ban a legdurvább módon képviseli a Kreml érdekeit, Magyarországon pedig a legmocskosabb orosz propaganda zajlik a “kormánypárti” médiában, az ukránok és az EU gyalázásával összekapcsolva. De amikor Berlinben intelligens emberek elé ültetik, akkor próbálja megjátszani magát és hazudik, mint a vízfolyás.

Nagyon szereti a magyar műnépies, műparaszt nyelvezetet használni, hogy populista legyen, akkor ezen a nyelven mondjuk: micsoda egy szar ember ez. Ő képviseli Magyarországot. Hányinger. Most arról nem beszélve, hogy ha így lett volna, és látta volna Putyinon, hogy eldöntötte a háborút, azt miért nem közölte a magyarokkal, miért nem tett óvintézkedéseket, mint mások? Azt nem tudhatta, hogy ez a háború milyen kiterjedésű lesz. Más országok már menekítették ki a nagykövetségeiket, Orbán még a békéről beszélt. Vagyis egyszerűen csak hazudik, ahányszor beszél.

Orbán mindig annak nyalja a seggét, aki éppen előtte van, mindig annak gazsulál, bazsalyog, hízelkedik, képmutatóskodik. Berlinben megpróbálta előadni a jó fejet, miközben ki sem látszik Putyin markából a magyar ún. “miniszterelnök”. Odáig elment, hogy őt “nem érdekli Putyin”. Nem érdekli Putyin? Úgy szaladgál Moszkvába, hogy Kádár János forog a sírjában. Egyedül ragaszkodik az orosz energiafüggőséghez, mert valójában ő az, aki Putyintól függ. Putyin a markában tartja, ő pedig a csicskása. Ócska orosz ügynök.

Orbán utólag úgy próbálta beállítani, mintha Putyin bármit mondott volna neki, vagy ő bármit észrevett volna. De a KGB-s ügynök arcán semmit nem látott, megette a falazó, hazug szövegét, és azt adta tovább. Csak attól kíméljen meg bennünket a Jóisten, hogy ez a pitiáner hazudozó egyszer emlékiratot firkáljon a börtönben, ha megússza a lincselést, és Magyarország egyszer demokrácia és jogállam lesz (amit a magunk részéről kizártnak tartunk), s Orbán megérdemelten a börtönbe kerül. Ami volt, minden másképp lesz. Még szerencse, hogy mindennek nyoma van.

„VISSZATASZÍTÓ, HOGY AZ ORBÁN-KORMÁNY OLYASMI MIATT VÁDOLJA JOGSÉRTÉSSEL AZ ELLENZÉKET, AMIT SAJÁT MAGA A TÖBBEDIK VÁLASZTÁS ÓTA ALKALMAZ ÉS MAGÁTÓL ÉRTETŐDŐNEK TEKINT”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.10.13.


Visszataszító, hogy az Orbán-kormány olyasmi miatt vádolja jogsértéssel az ellenzéket, amit saját maga a többedik választás óta alkalmaz és magától értetődőnek tekint. Ligeti Miklós jogász szerint csak idő kérdése volt, hogy a másik oldal mikor tanulja meg a Fidesz kampánytrükkjét.


– Ha rossz szabályokat hoz és rossz rendszert működtet a hatalom, amit kihasznál a maga előnyére, akkor aligha várhatja el azt, hogy az ellenzéke teljesen tisztán, nem csak a szabályok betűjét, hanem azok rendeltetését is szem előtt tartva járjon el – nyilatkozta lapunknak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

A Fidesz és a kormánypárti sajtó hetek óta hevesen támadja Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert, volt miniszterelnök-jelöltet, vele együtt pedig az ellenzéket. Márki-Zay a Magyar Hang podcast műsorában beszélt arról, hogy az Action for Democracy alapítvány jóvoltából még június közepén is több száz millió forintos adomány érkezett az Egyesült Államokból, ennek segítségével tudták kifizetni a kampány utolsó számláit.

Három vagy négy nagyobb tétel jött az amerikai alapítványtól (összességében milliárdos nagyságrendű támogatásról van szó), a pénzt Márki-Zay civil szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kapta. „Nélkülük nem tudtunk volna még ennyire sikeres kampányt se folytatni” – mondott köszönet Márki-Zay Péter, hangsúlyozva, hogy a pénzből nem pártokat finanszíroztak, hanem „közismereti tájékoztató kampányokat” folytattak...

EZÉRT SIETETT MOSZKVÁBA SZIJJÁRTÓ – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.10.13.


Gazprom, Török Áramlat, szankciók

A miniszter annyira igyekezett, hogy meg sem várta, amíg véget ér az EU energiaügyi minisztereinek prágai informális találkozója, ahol többek között a gázárak mérséklésének lehetőségeiről is szó esett.

Mindeközben:

Magyarország is megszavazta az Oroszországot elítélő újabb ENSZ-határozatot

A dokumentum elítéli az Oroszország által támogatott úgynevezett népszavazásokat, és azok alapján négy ukrajnai régió elcsatolását.

Megbocsátják az oroszbarátságot Orbán Viktornak, újra összeül a V4?

A lengyel miniszterelnök mintegy félórás interjút adott a lengyel rádió harmadik csatornájának.

A visegrádi együttműködésben megmaradtak az ellentétek

„A pozsonyi államfői találkozótól nem fog feléledni a V4” – reagált a Hírklikknek Balázs Péter, emlékeztetve arra is, hogy a visegrádi együttműködés három tényleges szintje közül éppen államfői találkozók a ritkák és azok ráadásul jelképesek.

Döntöttek Strasbourgban: Teljes körű ellenőrzés alá kell vonni Magyarországot

A jogállamiságot és demokráciát érintő, régóta fennálló problémák miatt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) arról határozott, hogy teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonja Magyarországot – tájékoztatott a 46 tagot számláló Európa Tanács parlamenti testülete szerdán Strasbourgban.

Bokros: Ez marhaság volt Matolcsytól

Komoly jegybankelnök ilyet nem mondhat…

Szerb szakértők kockázatosnak tartják az új magyar-szerb olajfolyosót

Úgy vélik, hogy az orosz olaj reexportja magyar részről necces lehet…

Magyarországon akkor is kaphat valaki közpénzmilliárdokat, ha súlyos vesztegetéssel vádolják

Sorra húzta be az állami támogatásokat Nagy János korábbi földügyi helyettes államtitkár vesztegetési ügyének másik vádlottja, akinek cégei körül más potentátok is megjelentek.

Egyfős cég, exportból élő vállalkozás és multik – ide vándoroltak a Szijjártó-féle versenyképesség-növelő támogatások

Az egyik ilyen a német tulajdonban lévő KRUG Hungary Kft., ami 229, 45 millió forint támogatást kapott. A cég 2020-as, tehát a támogatás évében leadott beszámolója szerint 4,29 alkalmazottjuk volt.

Kiakadtak az Union drukkerei Orbán látogatásán

Orbán politikája szerintük szembemegy a klub alapszabályában megfogalmazott alapértékekkel.

Az etyeki polgármester kizavarta az RTL-t a hivatalból

A polgármester elhíresült posztja a szülőket is felháborította, amit jeleztek is, de választ nem kaptak Zólyomitól. Az RTL Híradó is szerette volna megkérdezni a polgármestert…

Elkaszálta a bíróság a MÚOSZ keresetét

Zöld út az MTI-s cenzúrának.

A kormány télre bezáratja a kisebb kormányablakokat

Az érintett hivatalok munkatársai másik szervezeti egységekben látják el feladataikat.
Tollat, seprűt és széket is kér a szülőktől az egyik budapesti gimnázium igazgatója

A kifizetések korlátozását rendelték el a tankerületi központokban, az iskoláknak még a mindennapi működéshez szükséges dologi eszközök beszerzéséért is külön engedélyt kell kérniük, több intézmény pedig a szülőkhöz fordult segítségért.

Eltűntek a budapesti tankerületi központok honlapjáról a telefonszámok

Gyalázkodó, fenyegető telefonok százait kapták.
A Facebook népe nem hagyta szó nélkül:
BÚJJ FÜGGÖNY MŐGÉ

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.10.13.


Miután tanárokat rugdosott ki, a népharag – legalábbis telefonon – a Klebelrsberg Központ felé fordult, és a nagyhatalmú, de teljesen fölösleges intézmény inkább elrejtette a tankerületi központok telefonszámát, hogy ne tudják felhívva gyalázni őket. „Hogy a kollégák el tudják látni a feladataikat” indoklással nem érheti el őket akárki vagy senki, mint Orbán, amikor függöny mögé bújva nézte a parlamentben azt, hogy őt kérték számon, illetve szerették volna, mert nem mert a plénum elé állni. Hogy a tankerületekben mit csinálnak a tanárok kirugdosásán kívül az nem igazán tudható.

Illetve az ország jelenlegi állapotában már nem is igazán érdekes. Amikor egy hivatalnak el kell rejtőznie az állampolgárok elől, akkor annak a hivatalnak értelme és létjogosultsága nincsen egyáltalán. Amikor egy hivatal a függöny mögé bújik a népharag elől, akkor az a helyzet áll elő, hogy bizonyságot nyer, nem a köz érdekében, hanem annak ellenében működik, akkor azt a hivatalt be kell zárni, és sóval hinteni be a helyét. Ilyen azonban a NER-rel és a NER-ben nem fordulhat elő, mert ezen a mezsgyén haladva lehetne ledózerolni az összes minisztériumot és végül a Karmelita erkélyét is, de azt forradalomnak neveznék.

Ilyesmi azonban a magyar néppel ritkán történik meg, és ha igen, annak is rossz vége volt eddig mindig. Nem akarnánk azonban történelmi távlatokba helyezni azt, hogy nem lehet fölhívni a tanárokat nyektető hivatalt, mert ez csak a beszari pitiánerség bizonysága, és ezzel a megtalált minősítéssel, illetve ennek kiterjesztésével lehet jellemezni a Fidesz hatalomgyakorlását. Az egészet. Hozhatnánk a példákat a legfelső szinttől, Orbán is, mint a hivatal, elérhetetlenné teszi magát a felnyaló médián kívül mindenkinek, kormányinfókra nem mehetnek be a kellemetlenkedő lapok. Ez végül is a boldogkarácsonyt filozófiája.

Nem engedjük hozzánk közel a bajokat, teremtünk magunknak egy rózsaszínű álomvilágot, és a valóságot így szerencsésen kizárva csesszük szét az országot, voltaképp lehetséges kontroll nélkül. De messzire jutottunk a telefonszámoktól, illetve ennek az egésznek a pitiáner aljasságától. Mert milyen jellemző az is, hogy annak az intézménynek az igazgatója, amelyik eltünteti a telefonszámát, mert öt tanárt kirúgott, plagizálta a szakdolgozatát, ebből fakadóan diplomája sem lehetne, de nem ez a baj, hanem az, hogy ezek szerint csaló. Ugyan csak annyira, mit Schmitt ’álamelnök vagy Semjén Zsolt.

Ezeknél ez divat, és a csalás alávalóságánál csak az a szomorúbb ebben az egészben, hogy a plágium megtörténte leginkább annak a bizonyítéka, hogy híján vannak az önálló gondolatnak. Ezen kívül szeretnek lopni. De ezek a jó fideszkáder jellemző tulajdonságai, és emiatt nem is igazán vagyunk meglepve. Mindez annak a megállapítása csupán azonban, hogy egy morálisan és intellektuálisan erősen kérdéses kisebbség uralkodik a többségen azzal a sajnálatos tudomásulvétellel, hogy ez a választóiknak megfelel, nagy valószínűséggel azért, mert a választóik is ilyenek. Ilyen hely ez a valaha volt országunk. Lehangoló...

NYÍLT LEVÉL MAROSI BEATRIXNAK

FACEBOOK
Szerző: BÉKÉS ANNA
2022.10.01.


Levelem a tankerület vezetőjének. Először csak néhány embernek küldtem el, de vettem egy nagy levegőt, közzéteszem.
Marosi Beatrix
Belső- Pesti Tankerület
Tárgy: egyetértés
Asszonyom!
Önnek teljesen igaza van, amikor a kölcseys tanárokat vegzálja. A Kölcsey a lázadás gócpontja, a megfélemlítést érdemes ott kezdeni. Volt évfolyamtársaim, iskolatársaim tanítanak a Kölcseyben. Az elmúlt 50 évben a Kölcseyben nem változott az a szellemiség, amely megveti a hatalom elvtelen kiszolgálóit.
50 éve léptem át a Munkácsy Mihály utca 26 szám alatti kaput. Nem tudtam, hogy életem meghatározó négy évét fogom ott tölteni. Az iskola rejtett tanterve – Ön valószínűleg nem ismeri ezt a kifejezést, hiszen Ön komisszár, miért is értene a pedagógiához – kritikai gondolkodásra tanított. A korábbi diákok között a pedagógusokon kívül van tudományos kutató, engedetlen polgármester, politikus, közgazdász. Tegnap közülünk sokan ott voltunk a tiltakozó megmozduláson, tenném hozzá, a Nemzeti vágta előkészületeinek árnyékában. Utóbbi jól mutatja annak a politikának az értékrendjét, amelyet Ön oly hűségesen kiszolgál. Törvényekre való hivatkozását azért nem tudom elfogadni, mert az 1944-es holokauszt előtt is meghozták a szükséges törvényeket, így, ha az Ön logikáját követem, akkor az az esemény is szigorúan jogszerű volt. Lelki füleimmel már hallom is az Ön ellenvéleményét: ajvékoló liberális Soros-bérencek nevelődtek a Kölcseyben. Ennél még nem mer nyíltabb lenni, de ha felettesei meghozzák a vonatkozó törvényeket, Önnek menni fog az is.
Budapest, 2022. 10. 01. Békés Anna
volt kölcseys diák, pályaelhagyó középiskolai tanár