2022. április 23., szombat

KÉT HÓNAPJA INDULT AZ OROSZ INVÁZIÓ: MEDDIG TARTHAT A HÁBORÚ? - A HÉT VIDEÓJA

MFOR
Szerzők: IZSÓ MÁRTON, KÁNCZ CSABA
2022.04.23.Ukrajna egyre inkább egy proxy-háború színterévé válik kiváltva Moszkva mellett Ankara és Peking kritikáját is. De hova is áll az Orbán-kormány? Káncz Csaba külpolitikai elemző videó-interjúja.

MÉG KEVESEBB FIATAL TÖRHET KI A SZEGÉNYSÉGBŐL A SZIGORÚBB FELVÉTELI SZABÁLYOK MIATT

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2022.04.23.


Az általános felsőoktatási felvételi eljárás új követelménye lett 2020-ban az emelt szintű érettségi és 280 pont elérése, ezek hiányában újabban csak a gyakorlati vizsgát megkövetelő alap- és osztatlan képzésekre jelentkezhetnek a felvételizők. A szabályok módosításával – és a fenntartói modellváltással – egybeesett a felsőoktatási jelentkezések csökkenése két éve, amivel megtört a felvételizők számának évek óta tartó növekedése. Vit Eszter és Holb Éva nemrégiben megjelent tanulmányukban részletesebben is megvizsgálták, hogy a felvételi követelmények és körülmények változása, illetve a jelentkezők számában bekövetkezett trendforduló összefügghetnek-e egymással.

A kutatók megállapítása szerint a szigorodó követelmények vélhetően hatottak a jelentkezőszámok csökkenésére, a visszaesés ugyanis a közvetlenül az érettségi után álló csoportokban volt jelentős, miközben az érettségizők számának változásával nem mutat összefüggést. A területi adatok elemzéséből kiderül továbbá, hogy a a felvételi követelmények változása tovább mélyítheti a regionális és ­társadalmi egyenlőtlenségeket. A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben 2015 és 2019 között ugyanis még átlagon felül növekedett az általános felvételi eljárásban jelentkezők száma, a 2019 és 2020 közötti visszaesés azonban nagyobb mértékben érintette ezeket a területeket, mint a fejlettebb térségeket. A 2020 és 2021 közötti változások arra engednek következtetni továbbá, hogy

a hátrányos helyzetű kistérségek esetén tartós maradhat a jelentkezők számának visszaesése.

A felsőoktatás elérhetősége ugyanis a család anyagi hátterén és a középiskola minőségén is múlik. Jobb érettségi eredmények eléréséhez gyakran pénzbeli ráfordítást igénylő különórák szükségesek, míg a különböző középiskola-típusok is változó mértékben készítik fel a tizenéveseket az érettségi vizsgákra: a természettudományi tárgyak eseteiben például egyértelmű a gimnazisták előnye a magasabb óraszámok miatt...

A TGM-HATÁS: INGYENESEN OLVASHATÓK A MÁRCIUSI KONFERENCIA ELŐADÁSAINAK SZÖVEGEI!

MÉRCE
Szerző: CZÉKMÁN BENDEGÚZ
2022.04.23.


Március 25-én az ELTE BTK Filozófia Intézete és Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete Tamás Gáspár Miklós tiszteletére egész napos konferenciát rendezett. A 
TGM-hatás névre keresztelt konferencián – amelyről a Mérce Facebook-oldalán is megjelent közvetítés alább tekinthető meg – számos szakértő és pályakezdő kutató elemezte korunk egyik legmeghatározóbb magyar filozófusának számító, a Mércén is rendszeresen publikáló Tamás Gáspár Miklós  életművét.

Az eseményen többek között Radnóti SándorKiss ViktorMarosán BenceBorbély András (ő távolmaradása miatt utólag küldte el tervezett előadásának szövegét)Bagi Zsolt, Erdélyi Ágnes, Adorján István, Forczek Ákos, Kőrösi Boglárka, Kapelner Zsolt, Kövesdi Veronika, Sipos Balázs, Selyem Zsuzsa elemezte TGM munkásságát.

A TGM-hatás konferencián elhangzott előadások rövidített változatai az Élet és Irodalom weboldalán most ingyenes elolvashatók!

Tamás Gáspár Miklósnak több mint 20 év után tavaly februárban új könyve jelent meg Magyarországon. Az Antitézis c. kötet 13, zömmel először angolul publikált, majd pedig számos más nyelvre lefordított marxista tanulmányt tartalmaz, amelyek 2001 és 2020 közt keletkeztek. A kötetet Sipos Balázs szerkesztette, valamint ő fordította le vagy fordította újra a kötet több szövegét is. A kötet megjelenése kapcsán lapunk interjút is készített TGM-mel, a Mérce újságírója, Lehoczki Noémi pedig recenziót is írt az Antitézisről.

Tamás Gáspár Miklós 2018 novemberének végén lett 70 éves, a Mérce csapata pedig ebből az alkalomból összegyűjtötte TGM életművének néhány kiemelkedő írását. Az összeállításunk itt olvasható.

VESZTEGETÉS A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUMBAN, NIKOLA GRUEVSZKI 7 ÉV BÖRTÖNT KAPOTT - AZ ÁTLÁTSZÓ LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.04.22.


Telex: Hét év börtönbüntetésre ítélték Szkopjéban a Magyarországon menekültstátuszt élvező Nikola Gruevszkit

Sikkasztásért hét év börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság Nikola Gruevszki volt északmacedón miniszterelnököt, aki jelenleg Magyarországon menekültstátuszt élvez. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a vádlottaknak joguk van fellebbezni. Gruevszki 2018 novemberében a magyar kormány segítségével menekült Magyarországra, hogy elkerüljön egy luxuslimuzin tiltott megvásárlása miatt korábban kiszabott kétéves letöltendő börtönbüntetést.

Építészfórum: Kiemelt beruházás lett az OPNI helyén megvalósuló nemzetközi magániskola

Az április 19-i Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányrendelet, ami alapján kiemelt beruházássá nyilvánították az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyén megvalósuló iskolafejlesztést, valamint meghatározták a rá vonatkozó sajátos beépítési szabályokat és egyedi építési követelményeket. A 41 hektáros területen álló, 39 ezer négyzetméternyi, egyre rosszabb állapotú műemlék épületkomplexum sorsában 2020-ban állt be új fordulat, amikor egy törvény alapján az ugyanakkor létrehozott Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe került ingyenesen mint “közfeladat ellátásához szükséges terület”.

Hvg.hu: Minisztériumi vesztegetési botrány: már hat gyanúsított van, öten letartóztatásban

Öt személyt letartóztatásba, egyet pedig bűnügyi felügyelet alá helyeztek egy pályázatokkal kapcsolatos hivatali vesztegetés ügyében – ismertette a bírósági döntést közleményében a Fővárosi Törvényszék. A héten kirobbant, a Pénzügyminisztériumnál és a Miniszterelnökségnél dolgozókat érintő, uniós pályázatokkal kapcsolatos visszaélés és vesztegetés gyanú miatti ügyben a gyanú szerint a terheltek közül négyen – hivatali kötelességüket megszegve – jogtalan előnyért cserébe pályázatíróknak, illetve cégvezetőknek segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, illetve az azokkal kapcsolatban indított ellenőrzések kedvezően végződjenek a pályázók számára.

Népszava: „Kész, vége, elveszik a tópartot a balatonaligaiaktól!”

A Somogy Megyei Kormányhivatal megadta a környezetvédelmi engedélyt a Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. balatonaligai nagyberuházásához, az Aligaliget projekthez, mely magán luxusüdülővé alakítja a hajdani pártüdülőt, a Club Aligát. Ezzel az utolsó komoly akadály is elhárult az óriási, 46 hektárt érintő beruházás elől. A helyiek attól tartanak, újra „zárt világ” épül a kiváltságosok számára.

24.hu: A magánegészségügyben tűnt fel Papcsák Ferenc, üzlettársa korábbi klinikáját lerohanta a rendőrség

Szakorvosi járóbeteg-ellátással foglalkozik az az üzleti vállalkozás, amelynek Papcsák Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának elnöke is résztulajdonosa lett egy másik társaságon keresztül – tudta meg a lap. A korábbi fideszes országgyűlési képviselő egyszemélyes cégével az Agora Medical Center Kft.-ben szerzett tulajdonrészt. A cég többségi tulajdonosa Vereczkey Attila orvos, aki azt a főként mesterséges megtermékenyítésre szakosodott klinikát is vezette, amit 2019-ben megszállt a rendőrség. Akkor az orvos lakásán is házkutatást tartottak a nyomozók, és emberi test tiltott felhasználásának üzletszerűen elkövetett bűntette gyanúja miatt indítottak eljárást. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a nyomozás jelenleg is tart.

„A FIDESZ ÚJABB JOGCÍMET TALÁLT ARRA, HOGY A KORMÁNY MINDENFÉLE KÜLSŐ KONTROLL NÉLKÜL HOZZON INTÉZKEDÉSEKET”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.04.23.


Korlátlan hatalmat, mindenre kiterjedő felhatalmazást szeretne magának az Orbán-kormány – állítja Majtényi László alkotmányjogász és Pásztor Emese, a TASZ munkatársa.


– A Fidesz újabb jogcímet talált arra, hogy a kormány mindenféle külső kontroll nélkül hozzon intézkedéseket – így minősítette Majtényi László alkotmányjogász, az Eötvös Károly Intézet elnöke a kormányinfón elhangzottak.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján arról beszélt, hogy a járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet május 31-én megszűnik, de a szomszédban zajló háború miatt a kormány kezdeményezi a veszélyhelyzet tényállásának kiegészítését a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével. Remélhetőleg nem kell majd élni ezzel az eszközzel, de meg kell teremteni a lehetőségét – jegyezte meg Gulyás Gergely.

Majtényi László lapunknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az alkotmányosság elvekből és szabályokból áll össze, mindkettő egyaránt fontos. Sólyom Lászlót, az Alkotmánybíróság volt elnökét és korábbi köztársasági elnököt idézte: a kétharmad nem egyszerű törtszám. Az alkotmányozás nem kizárólag a többségre tartozik, a munkába – megegyezésre törekedve – be kellett volna vonni az ellenzéket is. A Fidesz ezt elmulasztotta.

Ha eltekintünk az elvi megközelítéstől, és csak a technikai, formai szempontokat nézzük, akkor kétharmados többsége birtokában a Fidesz azt csinál, amit akar.

Az Orbán-kormány – folytatta Majtényi László – technikai értelemben többé-kevésbé tartotta magát az alkotmányos szabályokhoz, amikor nem volt kétharmados többsége, nem próbálkozott kétharmados támogatottságot igénylő törvények elfogadtatásával. Igaz, időnként kijátszotta a kétharmados szabályokat. Amikor azonban ez az akadály is elhárult, gátlástalanul visszaélt hatalmával, visszaélt az általa létrehozott különleges jogrend és a rendeleti kormányzás biztosította lehetőségekkel – állította Majtényi László.

A járványügyi nyilvántartásba bejelentkezett állampolgárok számára hazug tartalmú politikai propagandát küldtek ki – említett egy példát a sok közül. Sorra születtek olyan intézkedések, amelyeknek hiányoztak a törvényi feltételei. Az alkotmányos korlátok puszta látszatlétezésben működnek...

AZ ÉS 2022/16. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.04.22.


P U B L I C I S Z T I K A

Szilágyi Ákos: 
Temetési beszéd
Szkárosi Endre barátom halálára

Kovács Zoltán
Innen szép nyerni

Nézem és olvasom a választási vereségről szóló elemzéseket, ezekből annyi derül ki egyértelműen, hogy nincs egyetértés, mi okozhatta elsősorban az ellenzék súlyos kudarcát. Vannak visszatérő elemek, mint például a kormánysajtó túlsúlya, a vidéki jelenlét hiánya, a kormányfő háborúval kapcsolatos hazudozása vagy a kormányzati osztogatás korábbi választásokhoz képest is esztelenebb mértéke. Ez valószínűleg mind igaz, más kérdés, hogy ezek az elemek – a háborúval kapcsolatos, alighanem a kegyeletet is mélyen sértő kormányfői kijelentések kivételével – várhatóak voltak. A minden korábbit meghaladó pénzszórás sem lehetett váratlan, a kormánysajtó túlsúlya pedig az elmúlt három Fidesz-ciklus alatt vált nyomasztóvá. Igaz, már az első négy év után sem lehetett vitás, hogy az egykor sajtópluralizmust követelő, független közmédiát meghirdető valamikori fiatal demokraták teletömik saját embereikkel a valami tragikus félreértés folytán még mindig köztévének és közrádiónak nevezett, amúgy szimpla pártközpontú agitpropszervezetekké süllyesztett csatornákat. Ezekről újabban igen nagy disznóságok kerülnek napvilágra, különösen a nevében még mindig közszolgálatiságot sejtető távirati irodáról, a kézzel irányítás napi rutinjától a szívességi kérésekbe bújtatott kormánymegrendelésekig.Tovább

Tömpe István
Megbukott valóság

A NER Zuckerberget megelőzve megteremtette a magyar metaverzumot. Előre rögzített jellemek, jók és rosszak, ámuló polgárok és a vezér. Agresszió, várakozási lista, háború, halál, járvány, infláció csak nyomokban bukkan fel. Az alaptörténet mindig ez: kitartó gonoszok és győzedelmes hősök küzdelme a vezér irányításával. Jellemfejlődés nincs, Tom és Jerry szerkezetű világ ez, csak nem olyan szórakoztató.Tovább

Herman János
Hazánkba szakadtunk

Gadó Gábor
Levél a győztesnek

Váncsa István
A szívnek parancsolni nem lehet

Sarkadi Balázs
Van-e COVID–19-járvány Magyarországon?

Darvasi László
Az EP-megálló

Ádám Péter
Francia elnökválasztás 2022

Aki április 10-én a szavazófülkében Marine Le Pen nevét tette a kék borítékba (vagyis a francia választók nem kevesebb mint 23,15 százaléka), és aki az április 24-i második fordulóban is a Nemzeti Tömörülés vezetőjére szavaz, az tudhatja, mire adja voksát. Marine Le Pen ugyanis, bár a ködösítés sem idegen tőle, Mon projet présidentiel című brosúrájában világosan kifejtette az ország átalakításával kapcsolatos elképzeléseit, sőt, a legfontosabbakat – François Mitterrand 110 javaslatához hasonlóan – 22 pontban is összefoglalta. A terv, ami a két dokumentumból kirajzolódik, ijesztő „az emberi jogok hazájára” nézve. Marine Le Pen idegengyűlölő és tekintélyelvű elnöki programja megvalósulása esetén kiírná Franciaországot az európai demokráciák közösségéből.Tovább

Molnár Erzsébet
Kagyló

Simonovits András
A nyugdíjrendszer gordiuszi csomója

Ebben az írásban áttekintem a Fidesz 12 éves nyugdíjpolitikáját, és vázolok egy észszerű programot, amely a gordiuszi csomót kibontaná.Tovább

Várkonyi Benedek
A gyűlölet harcai

Látjuk, a huszonegyedik század már kezd szépen hasonlítani a huszadikra. Elirigyelte tőle a háborút, és némelyek – talán sokan is – nosztalgiával gondolnak vissza a régi, hadiérzülettel teli időkre. Azt hittük, hosszú lesz a béke; de hát, ha a történelem kis léptékét nézzük, hosszú is lett. Akkora háború, mint amit Ukrajna ellen indított Oroszország, háromnegyed évszázada nem volt a Földön, igaz, 1945 után rá is fért az emberiségre a pihenés, a náci Németország keltette világkatasztrófából még máig sem tért magához teljesen.Tovább

Verebes István
A jelenvaló telhetetlenség
(és nem csak színházi viszonylatok között)

Sumonyi Zoltán
„Keresztény vagyok és demokrata”
Görgey Gábor halálára

V I S S Z H A N G

(Közreadja: Tábor Ádám)
Posztaranygarde János
Magyarország, aranybánya – Posztpetőfi Sándornak, régi barátsággal

Fábri Ferenc
Az emberarcú

Lázár György
Orsi

Lantai András
A hatóság válaszol

P Á R A T L A N

msz
TALÁLKOZÁS

pá- ti-
KIS MAGYAR FOCI

-hg-
LÁTVÁNYOS

aha
MESEORSZÁG

Beck Tamás
NDK ÉS NER

MCs.
SZOMORÚ ISMÉTLŐDÉS

Csabai
ÁLDÁS, BÉKESSÉG

-hg-
TÁMOGAT

Gyárfás Endre
A HŐS ÉS A KIRÁLYNÉ

-hágé-
BEAVAT­KOZÁS

Ráczkevy-Eötvös Ágnes
KACSALÁB-MESE

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/16. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.04.22.


F E U I L L E T O N

Bartha Judit
Az elveszett ökoparadicsom
avagy meséld tovább Margaret Atwood MaddAddam-történetét

I N T E R J Ú

Antal Nikolett
Kapcsolat a valósággal
Beszélgetés Kormányos Ákossal


K R I T I K A 

György Péter
Csodálatos történet?
A sztálinizmus mélyén

(Csodálatos történet?, Kassák Múzeum, 2022. január 28. – május 29.)

A kiállítás nem foglal állást a direkt, aktuális politikai kontextusok bármelyikének megfelelően. Amit látunk, olvasunk, megfelel Roland Barthes Semlegesség normájának, elvének. S épp ez teszi lehetővé, hogy az az emberi dráma, amelyet megértek, azok számára is igaz legyen, akiknek semmi közük nem volt, s ma sincs, a kommunizmushoz. Így válik igazzá a nagyszerű amerikai történész, Stephen Kotkin műve, a Magnetic Mountain, Stalinism as a Civilization. S ennek lettek az áldozatai azok, akik a hívei voltak egykoron.Tovább

Báron György
Cukorlemez

(Licorice Pizza. Amerikai film. Rendező-forgatókönyvíró: Paul Thomas Anderson)

Paul Thomas Anderson ezekben a rövid jelenetekben erősebb, mint a történetmesélésben; nem véletlenül a mozaikokból építkező Magnóliák a legjobb filmje. A Licorice Pizza mélyebb és sekélyesebb epizódjainak dramaturgiai kanyarjaiban a sztori darabjaira esik szét.Tovább

Molnár Zsófia
Névmágia

(Ingmar Bergman: Jelenetek a bábuk életéből, Örkény Stúdió, február 25.)

Ördög Tamás jól érti ezt a nyelvet, az alattomosan parázsló „katasztrófákét”, ha úgy tetszik, a kiégés drámáit (a jelenség – nevezzük spleennek, melankóliának vagy burnoutnak – nem új keletű, kibányássza példának okáért Ibsenből és Csehovból is), azokat az emberi helyzeteket, amelyekben nem sok kell, hogy belobbanjanak. Kicsiben vagy nagyban, privátim vagy szociálisan, lényegében mindegy.Tovább

Rákai Zsuzsanna
Mai zene

(Le Concert des Nations, La Capella National de Catalunya, Jordi Savall – Beethoven Révolution, Symphonies 6 à 9, Alia Vox, 2021)

A felvételről mindvégig sugárzik az az alapvető meggyőződés, amelyet a katalán művész régóta szeret hangoztatni, nevezetesen, hogy aki régi hangszereket, régi műveket kutat fel, és az alkotásokhoz hű, korabeli előadási gyakorlat elsajátításával próbálkozik, az igazság szerint nem régi zenét ad elő. Csak a kotta régi, amit olvas, a zene azonban szükségszerűen mai. Ha ugyanis nem volna az, nem lenne képes arra, hogy releváns élményt nyújtson a hallgatóságnak.Tovább

Fáy Miklós
Andrássy úti fák

(Wagner: Parsifal – Magyar Állami Operaház, április 15.)

Az egész koncepció minden kiábrándultsága ellenére nagyon is gyakorlatias, ezzel az elképzeléssel rengeteg kellemetlenséget takarít meg magának a színpad, nem kell az ősz, pocakos Kovácsházi Istvánt kamasszá változtatni, arra van külön ember, aki nem énekel, Kovácsházi István meg csak emlékezik a régi szép időkre. Egyébként elég szépen emlékezik, végigénekli a röpke öt órácskát, és csak néha mászik bele a hangja az orrába, nehéz az elismerőkön kívül más szavakat találni a teljesítményére.Tovább

A szerző további cikkeiGrecsó Krisztián
A 13. stáció


(Vatikáni keresztút, Vatican News, április 16.)

Az idei vatikáni keresztút rendhagyóan alakult. Talán a legszebb stációjánál, a tizenharmadiknál, amikor az ifjú Jézust leveszik az keresztről, és az édes fiát sirató Mária ölébe fektetik, a gyermekét elveszítő édesanya megrázó képének idején, két asszony vitte a keresztet, és nézett egymás szemébe. Egy ukrán és egy orosz nő.Tovább

A szerző további cikkeiKárolyi Csaba
Nincs közmédia

(A közmédia szó használata múlt héten a Klubrádióban.)

Ami ma Magyarországon van, az nem közszolgálati média. Akkor mi a jó szó rá? Először azt gondoltam, hogy: állami média. De ez sem igazán jó, mert az állam nem azonos a kormánnyal, az állam jogállamban pozitívabb kifejezés, mint a kormány, az állami médiában garantálva volna a kormánytól való távolság is. Ez nálunk ma nem így van.Tovább

A szerző további cikkeiCsuhai István
Sajtból van a Föld

James McBride: King Kong diakónus. Fordította Pék Zoltán. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 423 oldal, 4499 Ft

A King Kong diakónus valójában szívből szóló, szemkápráztatóan színes és könnyed mese egy olyan író előadásában, aki a világát testközelből ismeri, regénye mégis a fantázia diadala a maga mesebeli igazságaival és végső, a jó diadalára kihegyezett, ugyancsak mesebeli és világos elrendezettségével.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Kutasy Mercédesz
Ex libris

Pecsuk Ottó: Pontos. Természetes. Érthető
Nádasdy Ádám: A csökkenő költőiség
Kappanyos András: Túl a sövényen
Gulyás–Mudriczki–Sepsi–Horváth (szerk.): Klasszikus művek újrafordítása

Márjánovics Diána
MM-hommage

Dicső Zsolt és Liebhauser János (szerk.): „Átfénylik rajtuk”. Antológia Mészöly Miklós 100. születésnapjára. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 189 oldal, 3500 Ft

A Mészöly-centenárium – melynek alkalmából a Kalligram a rendkívül izgalmas elgondolás szerint felfrissített, fiatal és középgenerációs szerzők margináliáit jegyző Párbeszédkísérlet második kiadása mellett jelen antológiát is megjelentette – számos tanulsággal szolgált. Az évfordulóhoz kötődő rendezvények és kiadványok sora cáfolni látszik a vélekedést, miszerint a magyar próza alakulástörténetében kiemelkedően fontos szerző ma kevésbé volna jelen a köztudatban. A centenáriumhoz kötődő, kifejezetten a kultusz fenntartását segítő munkák némelyike – köztük az „Átfénylik rajtuk” című kötet – azoknak a megnyilatkozásoknak a jelentőségét is igazolja, amelyek Mészöly személyiségének és írásművészetének hatásáról szólnak.Tovább

D. Magyari Imre
Kényszerhelyzetek

Ross Károly: Velem vagy, ugye? Napkút Kiadó, Budapest, 2021, 200 oldal, 2490 Ft

Ross (tárca)novelláinak egyik nagy értéke a szűkszavúság, az elhallgatás. Az sincs kimondva, hogy mi történt a mama fiával, meghalt vagy lelépett; mindegy is már. A fő, hogy van cél, látszik a jövő: „És én majd jövök, és lehet, hogy ugyanarra a buszra szállunk hazafelé, érted, kisfiam, az lesz ám az igazi boldogság!” Vajon hiszi is, amit mond? Ross vonzódik a hasonló kényszerhelyzetben vergődő emberekhez, a higgadt, látszólag szenvtelen elbeszélői hang mögött ott a részvét.Tovább

Gyárfás Péter
Élcsapat?

Műértők 2–3., Makláry Artworks Kft., Budapest, 2021, 2022, 357 és 321 oldal, 4990 és 6500 Ft

Az olvasó számára – még ha bizonyos (elő)ítéletei miatt nem is látja gáncs nélküli lovagoknak a gyűjtőket, kiderül, mennyi jó tulajdonság, rátermettség, kitartás, finesz, bizalomkeltő fellépés, erős idegek, nagyfokú kompromisszum és élethosszig tanulási készség szükséges a gyűjtői mesterséghez. És nem árt, ha van még pénz és szerencse is, amelyet az földrengésszerű váltás hozott el, amelyről forrásértékű beszámolókat is tartalmaznak a kötetek (Pátzay Vilma, Szekeres Anna), segítve a kontextus megteremtését. A szövegek amúgy is érdekes történelemleckék – oldalnézetből.Tovább

Margócsy István
Nincstelen istenek

Az ÉS könyve áprilisban – Borbély Szilárd: Bukolikatájban. Idÿllek. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 147 oldal, 2999 Ft

Bukolikatájban járunk, utasítja az olvasót a kötet címe, ám e tájban sok mindent találhatunk, csak éppen pásztoridillt nem. Szegény falu nyomorúságos életének kellem és báj nélküli mindennapjairól szól az ének, szenvedő és kiszolgáltatott emberek (és állatok) szomorú sorsainak töredékei villannak fel – csak éppen az hiányzik e nagyvilággal, városiassággal, civilizációval szembe állított rurális életből, amit a hajdani pásztoridill felkínált: a nyájas, természetbe belesimuló, szelíd érzelmesség nyugalma, a szerelmi enyelgés békés kielégülése – valamint ennek az állapotnak örömteli kiéneklése, dicsérete.

És persze a legnagyobb különbség: nem maga a pásztor énekel, hanem az e környezetből már eltávolodott emlékező, visszatekintő dalnok, aki már nem naiv módon mutatja és meséli a maga életét, hanem kívülről szemléli mindazt, amit hajdan magáénak kellett tudnia – emlékszik és értelmez, érzelmesen és kritikusan, egyszerre képviselvén az elfelejthetetlenség kényszerének személyességét, s a visszavonhatatlanul bekövetkezett eltávolodás/eltávolítás emelkedett személytelenségét.Tovább

Sinkó István
Természetközeli természet

(Fekete Szilvia kiállítása az Art 9-ben április 29-ig látható.)

Az Art 9 kis termében felsorakozott friss termés valóban friss. Eleven, élő és természetbarát. A bennünk élő természet barátja. Ő maga így írja le műveinek esszenciáját: „Ábrázolásaimban (...) szimbolikus jelentésén túl inkább specifikus, helyzeti jelentése van: a fa, annak törzse, gyökerei, sokasága.” Fekete képei már első látásra szerethető festmények.Tovább

I R O D A L O M

Csuday Csaba
Kijivi anzix

Wirth Imre
Éjjel rakéta lóg a porba

Zalán Tibor
Odessza
1973 ősze – 2022 tavasza

Kürti László
műemlék

Kürti László
pacemaker

Kürti László
hüllőhideg

Kürti László
kávéház kedden

Kiss Noémi
A ló és a komp

Saját történetem ez, ha valaki meséli az adventi vásárban, el se hiszem. Pedig ott vettem az első lószerszámomat, egy kantárt és a két pár meleg kesztyűt, hogy télen is tudjak vágtázni.

Ez a ló szerszám nélkül nőtt fel, ottfelejthették. Illetve korán elment a gazdája, nem sokkal azután, hogy Bogdányból áthozta a szigetre a kancát. Soha többé nem látták az embert. A kanca közös lova lett a falunak, mindenki a gondját viselte, azok mindenképpen, akik a mező közelében éltek. Fűvel, vadvirággal etették, ha mentek a komphoz. Volt, aki elvitte sétálni, tanítgatta, legelészett. Míg aztán egy szép napon el nem loptán, talán érte jött a gazdája, nem tudni. Állítólag Verőcére csempészte át valaki hajóval, de az sem biztos, hogy így történt. Egyszerűen szőrén-szálán eltűnt.Tovább

Jónás Tamás
Kívülálló

(17.) Hajnalban szoktam hazaérkezni Tildától a feleségemhez. Ott is alhattam volna, de nem akartam, hogy Tilda reménykedjen. Se csók, se szeretkezés. Juli úgy tudhatta, hogy minden éjjel megcsalom. Tilda pedig kínlódott, miért nem érek hozzá. Valójában mindkettőjüket megcsaltam, pedig egyikükkel sem feküdtem le.

– Már megint! Ne csörögj!

Ismeretlen helyzet, mintha részegen érnék haza. Sose hallottam még Julit így morogni. Ezek a szereplők nem mi vagyunk. Rá kéne kiabálnom, hogy miért nem őszinte, de hamar rájövök, hogy nekem is őszintébbnek kellene lennem, és csak azért nem vagyok, mert azt hiszem, ez nálunk a módi. Még az eltűnésemet se magyaráztam meg neki. Akkor már lemondtam róla, elkezdtem megszokni, hogy nem lesz feleségem.

– Van ez a lány – magyaráztam neki, és ezzel inkább megnyugtatni akartam, de neki ennyi akkor elég volt, hogy elbizonytalanodjon a válásban.

Nem kérdezte meg, ki ez a lány, hány éves, lefeküdtem-e vele, hol találkoztunk, mivel foglalkozik, szerelmes vagyok-e, kölcsönös-e – egyszerűen tudomásul vette. Amikor este elindultam Tildához, a gyerekek már aludtak, és ügyeltem rá, hogy ébredésük előtt érkezzek haza.Tovább

Beck Zoltán
a kehely

mezítláb lépett bele az elejtett pohár üvegdarabjaiba. meztélláb, ez jutott először eszébe, aztán meg az, hogy még három lépés a kanapé, minimum három, kevesebb lépésből nem lehet megúszni, ahol leülhet és megnézheti a talpát, keresztbe a lábat, egyiket a másikon, megfogja bokánál, hogy maga felé fordítsa. három lépés odáig, de az biztosan nem fog menni, hogy ő azt a fájdalmat ki nem bírja, hogy itt fog állni az idők végezetéig inkább, benne a szilánkokban, hogy mint egy hajótörött, a szilánkok szigetén marad, és ebben az esetben a szőnyeg a tenger, a hajót nem lehet magyarázni sehogy.Tovább

Bagó Tünde
Falusi levirátus

Bözsi kapája alatt hajnal óta sercegett a szárazságtól megkeményedett kukoricaföld felső rétege. Máskor gyűlölettel tekintett a végtelennek tűnő sorokra. De most nem. Most egyenesen öröm fogta el, amikor kendőbe burkolt fiatal fejét felemelte és végigfuttatta szemét a köblös földdarabon. Sok van még hátra. Döntenie kell, mire a nap délutánba fordul, mire a sorok eltűnnek a kapája alól.

Huszonkét éves volt, amikor a nővére bemutatta neki Pistát, akin úgy állt a Horthy-uniformis, mint Jávor Pálon a huszártiszti ruha a Noszty fiú esete Tóth Marival című filmben. Rászabta a hadsereg. A továbbszolgáló tisztnek ez járt. Sehol egy gyűrődés, sorjáztak a kivasalt élek és villantak a fényes gombok. Még nevet is változtatott az egyenruha kedvéért. A gyűlölt román hangzású Suciuból magyar nevű Szűcs hadnagy lett. Mert Pista bizony igaz magyar volt. Horthy katonája.Tovább

Farkas Arnold Levente
A templom

Pócsmegyer, huszonegy augusztus tíz, kedd. Ma van Lócika névnapja. Szombaton kapott egy japán kardot, ami vasárnap eltört. A tévedés a boldogsággal találkozik. Holnap jönnek Barnáék. Eszter elolvasta a Kentaurt, amiről a Naplójában azt írja Cini, hogy erősen Szerb Antal hatását mutatja. A Hangok az űrbent próbáljuk. Rugalmasságra törekszem, mégis merev és rugalmatlan vagyok. Kellene írni egy regényt egy papról meg egy pizzafutárról. A pap egyedül él. Időnként pizzát rendel. Így találkozik a pizzafutárként dolgozó lánnyal. Ha én írnám, napló lenne, hol a pap naplóját olvasnánk, hol a lányét. Egyre többet beszélgetnek, egymásba szeretnek, egyébként nem történik semmi.Tovább

MOZGÓSÍTÁSI GONDJAIK ELLENÉRE AZ OROSZOK A KELET-UKRAJNAI ANYAGHÁBORÚ NAGY ESÉLYESEI

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.04.22.„Egy légy sem repülhet át a blokádon” – élt egy Sztálin által is kedvelt hasonlattal Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután csütörtökön arra utasította az orosz haderő-parancsnokságot, hogy ne ostromolják meg a mariupoli Azovsztal művek területén még magukat tartó, reménytelen helyzetben lévő ukrán védőket. A kiéheztetés hadászatilag racionális taktika lehet: Európa legnagyobb acélművének katonai bevétele idő- és áldozatigényes lenne, egy esetleges vegyi támadás pedig még tovább ronthatna az oroszok nemzetközi megítélésén. A később elfogott ukrán védők – főleg az Azov ezred tagjai – ellen viszont propagandaszempontból is jól jöhet egy esetleges koncepciós per a hivatalosan Ukrajna „nácitlanításáért” harcoló Moszkvának.

Mariupol csütörtökön – idő előtt – bejelentett „felszabadítása” azzal együtt is a háború eddigi legnagyobb, odahaza eladható kommunikációs sikere orosz szempontból, hogy a város elfoglalása majdnem két hónapig tartott, és az azovi góc miatt az valójában még nem is teljes. A háború előtt félmilliós, mára rommá lőtt tengerparti város több okból szimbolikusan is fontos volt az oroszoknak: Sojgu hadügyminiszter győzelmi kommünikéjében most azt hangsúlyozza, hogy az ukránok onnan Tocska-U rakétákkal támadhatták volna a szakadár népköztársaságokat. Ez a retorika jól passzol az orosz álláspontba, hiszen névlegesen az ő védelmükre hivatkozva indította el Oroszország február 24-én az általános támadást Ukrajna ellen.

Mariupol azonban nemcsak jelkép: elfoglalásával az oroszok megszilárdítják a donyecki területet a Krímmel összekötő széles „szárazföldi hidat”, amit a háború első szakaszában foglaltak el. E sáv birtoklásával az oroszok Dél-Ukrajna jelentős részét tartják ellenőrzés alatt, és innen további támadásokat és erőátcsoportosításokat hajthatnak végre.

Az orosz-ukrán háború e héten megkezdett új szakasza alapvetően új helyzetet, célokat és stratégiát jelent mindkét fél számára. Bár sporadikus rakétatámadások még a nyugat-ukrajnai Lviv, illetve Kijev környékén történnek továbbra is (elsősorban a katonai támaszpontok és infrastruktúra ellen, de előfordulnak civil célpontok elleni támadások is), és Mikolajiv-Herszon térségében is folytatódik az ukrán ellentámadás, a háború döntően most már Kelet-Ukrajnára korlátozódik. Elsősorban Donyeck és Luhanszk megyék idáig ukránok által ellenőrzött részeire, ahol a világ napok óta figyeli, hogy mikor kezdődik az átfogó, három irányból induló orosz támadás. Ez a hét elején nagyon intenzív tüzérségi előkészítéssel meg is kezdődött, ez azonban még csak az előjáték, amikor inkább még csak tesztelik és felderítik az ukrán állások gyengeségeit. Az átfogó támadás még előttünk van: a várakozások szerint ez egy olyan, nagyon súlyos áldozatokkal járó gigantikus anyag- és tankcsata lesz, amihez hasonló méretű évtizedek óta nem volt – a világban az 1973-as arab-izraeli háború, Európában pedig a II. világháború óta...

JOGVÉDŐK SZERINT A MAGYAR MENEKÜLTÜGY SZEGÉNYSÉGI BIZONYÍTVÁNYA A KEVÉS HOZZÁNK BEADOTT MENEDÉKKÉRELEM

MÉRCE
Szerző: CZÉKMÁN BENDEGÚZ
2022.04.22.


A február 24-én kirobbanó ukrajnai háborúval nemcsak a fegyveres konfliktusok réme tért vissza több évtized után Európába, de az orosz invázió nyomán kibontakozó menekülthullámhoz hasonló humanitárius válsággal kontinensünknek a második világháború vége óta nem kellett szembenéznie. Az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának (United Nations High Commissioner for Refugees – UNHCR) április 21-i adatai alapján már több mint 5,1 millió ember vált menekültté, vagyis a 44 milliós lakosságú kelet-európai ország 11,5 százaléka volt kénytelen elhagynia az otthonát a háború következtében.

Összehasonlításképen az országban egy évtizede dúló polgárháború nyomán Szíriát elhagyó több 6,8 millió menekült közül csupán egy millió érkezett Európába, de a térben közelebbi jugoszláv háború nyomán menekültté válók száma tíz év alatt sem haladta meg a két és fél milliót.

Az Ukrajnával közös határ miatt érthető módon a jelenlegi menekültválság Magyarországot is kiemelten érinti, az UNHCR szerint hazánkba legalább 480 ezer menekült érkezett a háború kirobbanása óta. A kormányzat álláspontja, hogy Magyarország minden háború elől menekülőt befogad – ezt az érvet a kormányzati kommunikáció azokkal a – nemritkán egyenesen Kijevből érkező – bírálatokkal szemben is szívesen felhozza, melyek szerint az Orbán-kormány nem mutat kellő szolidaritást az Oroszországgal háborút vívó Ukrajna irányába...

ELSZÓLTA MAGÁT EGY OROSZ TÁBORNOK, MOLDOVA AGGÓDIK PUTYIN CÉLJAI MIATT - ITT VANNAK A HÁBORÚ LEGFONTOSABB HÍREI SZOMBATON

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.04.23.


A hét elején második szakaszába lépett Oroszország ukrajnai háborúja, és a hétvégén, az oroszok és az ukránok által is ünnepelt ortodox húsvét idején sem lesz fegyvernyugvás. Miután a kezdeti célok nem teljesültek, az orosz csapatok elhagyták Kijev környékét és az ország északi-északkeleti régióját, hogy Kelet-Ukrajnában, a Donbaszon csoportosítsák újra erőiket. A hét elején megindult a heves szárazföldi támadás Donyeck és Luhanszk megyében – az utóbbi 80 százaléka már orosz kézen van. A Donyeck megyében, az Azovi-tenger partján található Mariupol városa, amelyet az invázió kezdete óta támadnak, de teljesen még mindig nem tudtak bevenni, teljesen romokban hever, már csak az Azovsztal acélgyárban folynak harcok. Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy állítsák le a gyár megrohamozásának tervét, helyette blokádot rendelt el. Közben műholdfelvételek alapján egy Mariupol melletti faluban újabb tömegsírt azonosítottak. Moldovában pénteken a külügyminisztériumba kérették Oroszország chisinaui nagykövetét, tiltakozásul Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagy kijelentése ellen, amely szerint Moszkva azért akarja az ellenőrzése alá vonni Ukrajna déli részét, hogy kijárása legyen a Dnyeszter menti oroszbarát szakadár területhez.


Az elmúlt órák legfontosabb történése:

1. Erőteljes offenzíva zajlik Kelet-Ukrajnában, Putyin feltehetően május 9-ig, a győzelem napi ünnepségekig akar felmutatható eredményt elérni.

2. Az orosz elnök leállította a mariupoli Azovsztal acélgyár megrohamozását, helyette blokádot rendelt el.

3. A spanyol és a dán kormányfő Kijevben járt, utóbbi újabb fegyverszállítmányokat ígért Ukrajnának.

4. Hszi Csin-ping kínai elnök egy videóbeszédében a szankciók ellen szólalt fel, miközben először említette a biztonság oszthatatlanságának nemzetközi elvét az ukrajnai háborún kívüli kontextusban. Ez az az elv, amelyre Putyin hivatkozott folyton az ukrajnai invázió előtt.

5. Műholdfelvételek alapján tömegsírt azonosítottak egy Mariupol melletti településen.

6. A brit kormány bejelentette: Nagy-Britanniában képeznek ki ukrán katonákat

7. Zelenszkij szerint Putyin visszautasította, hogy fegyvernyugvás legyen az ortodox húsvét idejére, azaz a most következő hétvégén és hétfőn.

8. Az orosz védelmi minisztérium közzétette az ukrajnai háború második szakaszának céljait, egy Moldovához vezető szárazföldi folyósó létesítése is köztük szerepel. Moldovában bekérették az orosz nagykövetet...

VIKTOR, A VÉDELMEZŐ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.04.22.


Egyre kevesebb magyar szavaz a Fideszre, és egyre több Orbán Viktorra. Persze, sokak szerint a kettő egy és ugyanaz, ám ha alaposan megvizsgáljuk a kormánypárt szavazóinak preferenciáit, sokkal többet számít nekik a vezér iránti bizalom, mint a mögötte lévő politikai szervezet működése. Orbán hosszú évek óta tudatosan építi azt az imázst, hogy ő az a problémamegoldó személy a magyar politikában, akire a legnehezebb időkben is számítani lehet. Ehhez olyankor is ellenségeket kell kreálnia, amikor igazából senki se fenyegeti a magyar embereket, ám most a helyzet más. Ezúttal ugyanis valós veszélyekkel kell számolnia, melyek próbára teszik őt is és a mögötte álló pártot is.

A magyar választók már évekkel ezelőtt beárazták a Fideszt, mint politikai tömörülést. Akár ellenzéki, akár kormánypárti egy szavazó, tudja, hogy a kormánypárt egyik legfőbb tulajdonsága, hogy nyakig benne van a különböző korrupciós ügyekben, vezetőik pedig nagyban függenek a Fidesz elnökétől. Azért nem számít különösebben, hogy lebukik egy-egy korrupt kormánytag vagy országgyűlési képviselő, mert a Fidesz szavazói számára nem ez az elsődleges szempont, amikor a szavazófülke magányában eldönti, hová húzza az ikszet.

Ők ugyanis Orbán Viktorra akarnak szavazni, aki megvédi őket a háborútól, a magas energiaáraktól, a migránsok áradatától, Soros György ármánykodásaitól, az erősödő inflációtól, a külföldről pénzelt nemátalakító műtétektől, sőt Brüsszeltől is. Orbán olyan apafiguraként funkcionál a magyarok sokaságának agyában, aki nem csak megmondja, mi a rossz és mi a jó, hanem tesz is arról, hogy a rosszat távol tartsa tőlük. Minél tovább marad hatalmon, annál erősebb gyökereket ereszt a kollektív gondolkodásába az a nézet, hogy egyedül Orbán Viktor képes kormányozni Magyarország hajóját azon a viharos tengeren, amely halálos veszélyt jelent számunkra...

ORBÁN CSAK MACRONNAK DRUKKOLHAT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: GEORG PAUL HEFTY
2022.04.22.


Még Orbán Viktornak is az az érdeke, hogy Emmanuel Macron nyerje a vasárnapi francia elnökválasztást – erre a meglepő következtetésre jutott Georg Paul Hefty. Németországban élő rendszeres vendégszerzőnk vitatja tehát a Válasz Online nemrégiben megfogalmazott megállapítását, amely szerint lottóötös lenne a magyar kormány számára – az Orbán-közeli MKB Bank kölcsönéből kampányoló – Marine Le Pen győzelme. Az értelmes vita őszinte híveiként örömmel közöljük az alábbi sorokat.


Vasárnap este új időszámítás kezdődik Orbán Viktor számára – akár Emmanuel Macron, akár Marine Le Pen győz Franciaországban. Ez eddig kézenfekvőnek tűnik, de az már nem magától értetődő, ami ebből a magyar miniszterelnök és a Fidesz-pártelnök számára következik. Nem csak következhet, hanem aminek erős törvényszerűséggel következnie kell...


AHOL NINCS DEMOKRÁCIA, OTT EGY PÁRT NEM TUD ÉPÍTKEZNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.04.23.


Az ellenzéknek a valóság tényei iránt érdeklődő civil közösségeket kell szerveznie, ahol kitermelődhetnek olyan hiteles szereplők, akik később a politikai életben is megjelenhetnek. Bozóki András politológus, szociológus, az MTA doktora azt is fontosnak tartja, hogy az ellenzéki pártoknak nem szabad azt a látszatot kelteniük, hogy hagyják magukat korrumpálni a NER által, és igyekezniük kell sokat dolgozó és hiteles jelölteket állítani, ilyen emberekkel megismertetni a választópolgárokat is. A Hírklikknek arról is beszélt hogy az ellenzéknek saját szócsőre is szüksége lenne, amiben saját politikai álláspontját ki tudja fejteni, mert sajtószabadság nélkül nincs demokrácia. A jelenleg Bécsben, a CEU-n tanító egyetemi tanár szerint azonban a 90-es évek Fidesze nem lehet a minta a mai ellenzéknek. Már csak azért sem, mert amikor a Fidesz fölépítette magát, akkor demokrácia volt Magyarországon, most meg nincs. Ahol pedig nincs demokrácia, ott egy párt nem tud építkezni.


Török Gábor a Magyar Hangnak adott interjúban arról beszélt, hogy a kilencvenes évek Fidesze a legkisebb parlamenti frakcióból céltudatossággal és következetes munkával felépítette előbb a jobboldal, majd az egész ország legerősebb pártját, és szerinte ez a majdani ellenzék lehetősége is. Ön szerint a 90-es évek Fidesze lehet a minta a mai ellenzéknek?

– Nem, mert amikor a Fidesz ezt fölépítette, akkor demokrácia volt Magyarországon, most meg nincs. Ahol nincs demokrácia, ott nem tud egy párt építkezni. 1989 előtt sem tudott az MSZMP-n kívül egyetlen párt sem. Ezért véleményem szerint az ön által említett elemzés nem egy gondos összehasonlításon alapul. Valamit csinálni kell, de nem azt, amit a Fidesz a ’90-es években, mert akkor szabadság volt és demokrácia.

Akkor mit kell most tenniük az ellenzéki pártoknak?

– Azt hiszem, hogy olyan civil közösségeket kell szervezni, amelyek egyre inkább tisztában lesznek a rendszer valódi természetével, és nem az állami televízióból, meg az állami propagandából akarnak tájékozódni, hanem érdeklődnek a valóság tényei iránt is...

KÍGYÓNAK LÁBSÓ

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.04.23.


Erős az izgalom rohadtul nagyon, aludni se igen tudnak a népek igazából, hogy ki megy, ki marad, milyen minisztériumok lesznek és mekkora személyzettel, meg egyáltalán hogyan és miképp. Meg leginkább mivégre, de erről majd később. És az a legnagyobb reszketős dilemma, ki mehet majd az erkélyre csoportosan vagy egyesével ücsörögve. Az erkélyen levés minálunk a bensőség egy kitüntetett foka, alátekintés a városra, amelyik nem adta meg magát. Az erkély voltaképp egy kis NER-sziget a liberalizmus tengerében, az ellenálló Budapest közepén. Más világ, más eszmények.

Mint azt Szijjártó külügyestől hallottuk a minap – például azt sem tudjuk, ő megy vagy marad –, folyamatos támadásoknak vannak kitéve, amire a reakció szinte ösztönszerűen, hogy megerősítik a kereszténység vívmányait. Erről is elmélkedünk majd alkalmasint, hogy egy avas szagú idea hogyan visz előre, meg milyen vívmányai is vannak neki, mert túl sok nem mutatkozik. Sőt, hogy van-e rá szélesebb igény – nincsen –, tehát öblösen erős a téma, viszont most csak azt állapítjuk meg, hogy az erkély ez ilyen szereposztó szín a darabban. Régebben a felcsúti dácsa volt az, de most ez az új szerelem.

Tehát mindösszesen, azon megy az izgulás, milyen minisztériumok lesznek most az újabb négy évre, s legfőképp, ki vezeti azokat. Voltaképp mindkét dilemma érdektelen. Mindent a kedves vezető vezet ebben a nyüves országban, azért kedves vezető a neve. Mert, ha nem az volna, hanem miniszterelnök, magyarul prime minister, tehát első a szolgák között, akkor volna tétje annak, ki a szolga – minister –, de ez minálunk teljesen kizárt. Mostani tépelődésünk is csak elméleti szintű, mert az abszurd darabvezetés lehetőségét látjuk abban, hogy a hírek szerint ezután az egészségügyet a belügyhöz sorolja Orbán.

Mármint a Belügyminisztériumhoz. S mivel az is hírlik, hogy Pintér marad ennek az élén, akkor viszont ő lesz az új Kásler, és akkor ennél nagyobb trip mára nem kell, akkor ezentúl nem tízparancsolattal, hanem gumibottal gyógyítunk, illetve gyógyítanak ők. Viszont mindezen túl az is igaz, hogy ilyen ország még egy nincsen is. De mi akartuk, szavunk nem lehet. Viszont mielőtt mindenkinek teljesen elmegy az esze, azt el lehetne magyarázni, milyen észérvek indokolják, milyen késztetések vannak az egészségügyet rendészeti irányítás alá vonni, bár kórházparancsnokok is voltak, meg katonák a rendelők mellett...

TÉBOLY: ELMEGYÓGYINTÉZETBŐL ELIT MAGÁNISKOLA

KLUBRÁDIÓ
Szerző: MERÉNYI MIKLÓS
2022.04.22.


Százmilliós közpénzinjekciót és az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épületét is 
megkapta egy NER magánalapítvány, ami nemzetközi iskolát fejleszt. Az építkezés kiemelt beruházás lesz. Merényi Miklós, a K-Monitor munkatársa beszélt erről a Reggeli gyorsban.

Budai Magyar Királyi Országos Tébolydaként alapított, nagy múltú, leggyakrabban Lipótmezőként emlegetett elmegyógyintézet 41 hektáros területen álló, 39 ezer négyzetméternyi, egyre rosszabb állapotú műemlék épületkomplexum sorsában 2020-ban állt be fordulat, amikor egy törvény alapján az ugyanakkor létrehozott Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe került ingyenesen mint "közfeladat ellátásához szükséges terület". A két éve meghatározottak alapján egy nemzetközi, bentlakásos intézmény létrehozása a cél, amely középfokú oktatást nyújt majd tandíjért cserébe, az épületre vonatkozó konkrét tervekről azonban egyelőre nem tudni részleteket. Varga Mihály pénzügyminiszter, egyben Budapest II. kerületének országgyűlési képviselője korábban az épület megmeneküléséről beszélt, és arról, hogy felújítják a fejlesztés keretében. Az április 19-i Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányrendelet, ami alapján kiemelt beruházássá nyilvánították az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyén megvalósuló iskolafejlesztést – írja az epiteszforum.hu

A kiemelt beruházássá nyilvánítás egy elburjánzó jogintézmény, egy kiskapu, amit még 2006-ban (főleg autópálya építések kapcsán) kezdtek használni. 2010-ben felfedezte a jelenlegi kormányzat, hogy ezzel fel lehet gyorsítani a(z akár magán)beruházásokat is. Ez arra jó, hogy az összes létező különböző műemlékvédelmi-, építésügyi- és zöld szabály alól ki lehet vonni egy ilyen kiemelő jogszabállyal a beruházást. Egyébként ez egy kiemelten közérdekű beruházás is, ami alapján még az önkormányzat a közterület használatáért sem szedhet be pénzt a beruházótól. Ezzel a konstrukcióval, azaz hogy itt egy alapítvány építkezik (nem az állam) és hogy ez különleges státuszú, kiemelt beruházás, ezzel elég jól el lehet dugni a nyilvánosság szeme elől az építkezést – fogalalta össze a projekt hátterét Merényi Miklós.

Ez alapítvány "csak" ezt az egy épület kapta meg, ami jelentős ingatlanvagyon, hisz a Parlament után ez az ország második legnagyobb alapterületű épülete. Ez az alapítvány úgy állt fel, hogy egy angol nyelvű, fizetős, nemzetközi érettségit adó elit magániskolát hoz létre. Érdekes, hogy kik ülnek a kuratóriumban (az alapítvány döntéshozó szervében): az elnök Magyar Levente, a külügy államtitkára, a tagok között pedig ott van Kiss-Rigó-László püspök, Csányi Gabriella (a bankár lánya) és Maróth Miklós, aki az MTA-tól elvett kutatóintézet élén áll. Ők azok akik ennek az iskola-projektnek az irányítói lesznek, szakmai háttérrel nem, de politikai kötődéssel annál inkább rendelkeznek, tette hozzá a K-Monitor munkatársa.

Amit most tudunk, hogy az egész beruházás közpénzből valósul meg, azaz nem az alapítványi tagok magánvagyonából pénzelik, de ennek ellenére ez már nem a miénk, ez már nem állami tulajdon.

Még ha elfogadjuk is, hogy legitim cél egy ilyen magániskola létrehozása (bár Budapesten ezt a piac is kitermelhetné), akkor is kétséges, hogy miért olyan embereket kell beültetni a kuratóriumba, akik közül senkinek nincs tapasztalata ilyen jellegű területen – tette fel a kérdést Merényi Miklós, a K-Monitor munkatársa.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ