2021. február 11., csütörtök

RÁADÁS: KITÖRÉS ALULNÉZETBŐL

INDEX
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2016.02.11.


A budapesti német–magyar csapatok kitörési kísérlete a második világháború egyik legvéresebb katonai akciója volt. Kevesebb mint öt nap alatt húszezer katona pusztult el, ugyanennyien estek fogságba, míg az átjutás legfeljebb 700 főnek sikerülhetett. Összehasonlításul: az 1944-es normandiai partraszállás során a szövetségesek számára legvéresebb veszteségek az Omaha-partszakaszon keletkeztek, de a halott, sebesült és eltűnt katonák száma itt sem haladta meg az ötezer főt. Ehhez képest az Omaha-partszakasz az amerikai kollektív emlékezetkultúra integráns része, míg a kitörés eseményei egyáltalán nem szerepelnek a német köztudatban, és sokáig Magyarországon sem kaptak különösebb figyelmet.


A kitörés halottait sokáig csak titokban lehetett gyászolni. Szomorú jelenség, hogy a légüressé vált politikai térben sajátos szervezetek ezeknek az áldozatoknak a sorsát is egyre inkább instrumentalizálják. Oda jutottunk, hogy ma már nem csak neonáci szervezetek olvasata az, hogy itt a „hősies helytállás“ minősített esetéről van szó. A kitörés emléktúrák legnagyobb szervezője, a Börzsöny akciócsoport weboldala szerint „az Európa Erőd védői a harc nélküli lemészárlást jelentő kapituláció helyett esküjükhöz híven a kitörést választották“. Ez a weboldal felteszi a túrákat teljesítő személyek teljes névsorát, ami folyamatosan növekvő tendenciát mutat: 2015-ben már majdnem két és fél ezer fő teljesítette a három távval rendelkező teljesítménytúrát...

TÍZSZERESÉRE DRÁGULT A KÉZILABDA-EB A TERVEKHEZ KÉPEST, KORMÁNYKÖZELI ÉPÍTŐCÉGEK PROFITÁLNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2021.02.10.


Az Átlátszó számításai szerint eddig nettó 131 milliárd forintba került a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság az adófizetőknek. Ehhez képest Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke 2018-ban még arról beszélt, hogy a kontinenstorna összesen 10-15 milliárd forintos beruházást igényelhet Magyarországon. A tervezett összeg azonban 3 év alatt közel tízszeresére nőtt, az eseményhez kapcsoló beruházásokból pedig eddig főként kormányközeli vállalkozások profitáltak.


A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát Magyarország és Szlovákia kapta meg. Bár eredetileg nem számoltak nagy összegekkel – Kocsis Máté, Magyar Kézilabda Szövetség elnöke 2018-ban 10-15 milliárd forintot emlegetett – már most látszik, hogy a végösszeg bőven meghaladja majd a 100 milliárd forintot.

Első lépésként a kormány már a megrendezéséhez szükséges létesítményfejlesztés előkészítésére is 3,4 milliárd forintot hagyott jóvá 2019 tavaszán. Ezt pedig ennél jóval jelentősebb összegek követték hamarosan.

Az Európa-bajnokság 2022. január 13-án kezdődik, a magyarországi meccseknek több város ad otthont, a döntőt pedig a 20 ezer fő befogadására alkalmas Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban rendezik meg január 30-án. A fővárosi csarnok már javában épül: a gigantikus méretű létesítmény ára nettó 78,7 milliárd forint. Ez azonban nem a teljes összeg, csak a kivitelezés...

NYUGAT-EURÓPÁBAN CSÖKKENTI, KELET-EURÓPÁBAN NÖVELI A VALLÁSOSSÁG A RADIKÁLIS JOBBOLDAL ESÉLYEIT

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.02.11.


Ellenkező előjelű a kapcsolat a vallásosság és a radikális jobboldali pártok támogatottsága között Nyugat- és Kelet-Európában: amíg ugyanis nyugaton nincs olyan ország, ahol a vallásosság növeli annak a valószínűségét, hogy valaki ilyen pártokra szavazzon, keleten több országban van ilyen összefüggés, leginkább Lengyelországban és Magyarországon – derült ki egy nemrég publikált tanulmányból.

A két szerző, Kamil Marcinkiewicz és Ruth Dassonneville az európai társadalmak demográfiai, társadalmi jellegzetességeit kétévente felmérő European Social Survey 2016-os kiadása alapján vizsgálta meg, hogy milyen összefüggés van a vallásosság és a radikális jobboldali pártokra való szavazás hajlandósága között, 11 nyugat-európai és 4 kelet-európai országban.

A szerzők szerint azért is érdekes vizsgálni ezt a kapcsolatot, mert bár az elmúlt évtizedekben egész Európában csökken a vallásosság, az elmúlt években az európai országok pártrendszeriben olyan változások voltak, amelyek relevánssá teszik ezt a kérdést. Az egyik fontos változás a szerzők szerint az, hogy a hagyományos kereszténydemokrata pártok több kérdésben is, mint például az abortusz, vagy az azonos neműek házassága, mérsékeltebb pozíciót kezdtek el képviselni. Ezzel új szavazók felé tudtak nyitni, azonban gyengülhetett a támogatottságuk a hagyományos, vallásos szavazók körében (akiknek a száma egyébként csökken)...

BELENDÜLTEK A KIBERBŰNÖZŐK - NEM CSAK A COVID19, A SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK IS FENYEGETNEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.11.


A világjárvány, a karantén okozta bezártság megnövelte a kiberbűnözők lehetőségeit. Módszereik gyorsan fejlődnek, és újakkal is lehet találkozni. 2021 sokak szerint a zsarolóvírusok éve lesz. Ezekkel szemben már a rendszeres mentés sem jelent védelmet. De egyre több az adathalász támadás is.


A világjárvány kitörése a számítógép elé kényszerített minket. Elterjedt, és talán sok helyen meg is marad majd a home office; az internetes tanulás, a karantén miatt az interneten tartjuk a kapcsolatot a tágabb családdal, és időtöltésből is többet ülünk a monitor előtt. A bezártság, a sokszor ebből fakadó türelmetlenség azonban könnyen óvatlanabbá is tesz. Mindez megnövelte a kiberbűnözők lehetőségeit, amit azok nem is mulasztanak el kihasználni...

ELMENT EGY JÓ LÉLEK – BÚCSÚ BÖRCSÖK ENIKŐTŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: PAPP ISTVÁN
2021.02.11.


„A jóság keresése a dráma fő célja, s erről a jóságról beszélt majdnem elcsukló hangon kedves vendégünk” – Papp István történész egy húsz évvel ezelőtti beszélgetéssel idézi fel a hozzá hasonlóan mezőtúri származású Börcsök Enikő személyiségét. A Vígszínház ma utolsó útjára kísért színésznőjének példája az elesett magyar kisváros lakóinak a csodát jelentette, hiszen Börcsök Enikő Mezőtúrról jutott el az ország egyik vezető teátrumába. 

Halálával egy kivételes művészi pálya ért véget fájdalmasan korán.

Ennek a történetnek semmilyen üzenete nincs. Nem kívánok semmit sem sugallni, becsomagolni, közvetíteni, csupán felidézni egy majd húsz évvel ezelőtti estét, s köré szőni néhány csillogó emléket az idő darabkáiból. A minap köszöntünk el Farkas Árpádtól, akit többek között egy szép Sütő András idézettel búcsúztattak földijei. Én is egy földimtől veszek búcsút, ugyancsak egy különös mondatba kapaszkodva, mely a Csillag a máglyán szerzőjének tollán fakadt. A tömör tanulság így szól: „Ember emberrel büntetlenül nem találkozhat.” Talán kissé szigorú, talán némiképp archaikus, esetleg túlságosan erős, de mindenképpen szokatlan képzettársítás. A manapság kevesebbet játszott drámaíró gondolatával szeretnék egy fájdalmasan korán égi útra vált színésznőtől elköszönni.

Tulajdonképpen nem is mondok igazat, hiszen közvetlen közelről sosem találkoztam Börcsök Enikővel, mégis lokálpatriotizmuson okán ismerősömnek tartottam őt. Nem úgy, ahogyan a közösségi oldalakon definiáljuk az ismerőst, inkább a példa ereje által. Ugyanabban a tiszántúli kisvárosban, Mezőtúron születtünk, bár ő alig tíz évvel korábban, s nem túlságosan hosszú ideig éltünk ugyanott.

Mégis a várostalan Magyarországon, a Budapesten kívüli helyeken születettek örökre egymás majdnem személyes ismerősei.

Bizonyságként ajánlom Térey János félbe tört emlékiratát, a Boldogh-ház, Kétmalom utcát, amelynek omladozó falú, pocsolyás kisvárosi utcái sokkal, de sokkal közelebb esnek személyes történeteimhez, mint a magyar főváros rengetegéhez...

NYUGDÍJAS-MATEK

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.02.11.


Február 12-én, pénteken érkezik meg a 13. havi nyugdíj első részlete! A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként a nyugdíj folyamatos visszaépítésével is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a nyugdíjasok mozgástere valamelyest növekedjen! (Novák Katalin miniszter)


Csak azért sem leszek ünneprontó, és én is minden nyugdíjas társamnak őszintén azt kívánom, hogy hasznos és szükséges dolgokra költse a holnap és a jövő héten érkező plusz összeget. Akinek nagy összeg jutott, az nyilvánvalóan elégedett, akinek meg kevés (ők vannak milliónyian), annak nem kell töprengenie, hiszen a többletjövedelem azonnal „vándorol” a boltba, a gyógyszertárba vagy a postára.

Most nem kezdek elemzésbe, csak egy nagyon egyszerű példán mutatom be a mostani leosztás/elosztás igazságtalanságát és ésszerűtlenségét. Ne féljen a kedves olvasó, nem veszem górcső alá a komplett nyugdíjrendszert, hanem csak az aktuális 53. heti juttatás legfontosabb ellentmondására hívom fel a figyelmet...

ÚJABB ÜTÉSVÁLTÁS ORBÁN GAZDASÁGI NAGYÁGYÚI KÖZÖTT

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2021.02.11.


Matolcsy György szerint Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel. Varga Mihály szerint ez tévedés.


Matolcsy György jegybankelnök szerint „Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel. Ausztria utolérésének szükségességét a politikai vezetők nem fogadják el, bár földrajzilag és történelmileg is kézenfekvő cél volna ez. A hivatalos jövőképünk, ami szerint 2030-ra az EU TOP 5 között a helyünk az élhető ország és a munka terén, nem igazi vízió, mert nem mérhető a cél. Ha nem mérhető a cél, akkor pedig nem létezik" – írta még február elején a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke egy blogbejegyzésben. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke írásbeli kérdésben fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, hogy kommentálja a fenti véleményt, igaz a politikus nem nevezte meg parlamenti irományában, hogy ezt Matolcsy György mondta. Persze ez az átlátszó trükk nem vezette meg a pénzügyminisztert, amit az is jelez, hogy személyesen válaszolta meg az MSZP elnökének írásbeli kérdését és nem szignálta ki azt államtitkárára. 

Varga Mihály válaszában kifejtette, Magyarország az elmúlt években nem lemaradt régiós versenytársaihoz képest, hanem dinamikus növekedést produkált. Az válság előtti öt évben átlagosan 4,1 százalékkal nőtt a magyar GDP, ami erősebb Szlovákia vagy a Balti-államok teljesítményénél, míg közel azonos Románia és a lengyel gazdaság értéknövekedésével – fejtette a pénzügyminiszter...

ELNYOMÓ HATALMAK TÉNYLEG LEKAPCSOLJÁK OLYKOR AZ INTERNETET

24.HU
Szerző: DÖMÖS ZSUZSANNA
2021.02.10.


A mianmari puccsot követően az országban lekapcsolták az az internetet, idehaza is volt NER-szakértő, aki szerint ez a megoldás. A mianmari eset nem egyedi, egyre többször van rá példa a világban.

A normalitások felszámolása, a családok támadása, a nemekkel szembeni zavarkeltés, az identitások megbomlása – ilyen tevékenységeknek ad terepet az internet Földi László, a NER kedvelt biztonságpolitikai szakértője szerint (aki nem összekeverendő a KDNP azonos nevű országgyűlési képviselőjével). A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elhangzó kérdésre, miszerint mit lehet tenni a generációk tudatos szembeállításának kísérlete ellen, miközben az idősek nem mozognak otthonosan az interneten, Földi markáns választ adott:

"Le kell kapcsolni az internetet
."

A szakértő ezután kifejtette, hogy egy szűk csoport irányítja a gépeket, a mesterséges intelligencia pedig a „történelemben soha nem látott módon fogja erodálni a világot”. „Ilyen nem volt, hogy a gép tud irányítani és befolyásolni. Nem is lehet megjósolni és modellezni, ezért mondom, hogy le kell kapcsolni” – tette hozzá Földi.

Hogy az internetnek és főként a közösségi médiának mekkora szerepe van például az álhírek problémájában vagy a polarizáltságban, arról jó ideje zajlik a párbeszéd, ahogy az is valós aggodalom, hogy nem lehet tudni, hosszú távon hova vezet a technológia térnyerése társadalmi szinten. Korábban mi is írtunk arról, hogy több szakértő az alapvető üzleti modell megváltoztatásában látja a megoldást, köztük Jaron Lanier, aki szerint csak úgy lehetne megjavítani az internetet, ha az emberek pénzzel, nem pedig adatokkal kezdenek el fizetni az olyan cégeknek, mint a Facebook vagy a Google.

Az internet lekapcsolása nem tűnik járható útnak, több szempontból sem, viszont aggasztó tendencia van kibontakozóban, hiszen egyre gyakrabban akad rá példa a világban.

Múlt hét szombaton Mianmarban a katonaság elérhetetlenné tette az internetet, miután az ország legnépesebb városában, Yangonban több ezren követelték a puccs lezárását és Aun Szan Szu Kji megválasztott kormányfő szabadon engedését...

„AZ EU NEM HAGYHATJA MAGYARORSZÁG EGYETLEN FÜGGETLEN RÁDIÓJÁT ELNÉMÍTTATNI”

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.02.11.


Továbbra is téma a nemzetközi sajtóban a bírósági ítélet, amely miatt elnémul a 92,9-es frekvencia. A német Tagesschau idézi Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselőt, aki szerint elodázhatatlan az EU beavatkozása, hisz az egyetlen független magyar rádiót nem lehet veszni hagyni. A Bloomberg a Klubrádióval történteket állítja párhuzamba a Lengyelországban is egyre súlyosbodó helyzettel. Ott fekete címlappal tiltakoztak a kormánnyal kritikus sajtótermékek a reklámadó emelése miatt.

Újabb csapást mértek Magyarországon a sajtószabadságra, ami miatt elnémul a 92,9-es frekvencia – írja a Tagesschau. A bíróság illetve a médiahatóság döntése azért kifogásolható, mert hasonló hiányosságok miatt a Klubrádión kívül más rádiótól nem vonták meg a sugárzás jogát. Arató András, a rádió igazgatósági elnöke a lapnak elmondta, hogy a Kúriához fordulnak a döntés miatt, de az egész eljárás tulajdonképpen túlmutat a rádió sorsán is, az igazságszolgáltatás próbája lesz. Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke azt emelte ki, hogy különleges helyet foglal el a rádió a magyar média világban, mert az egyetlen, amely nincs a kormány befolyása alatt, és eddig szabadon mindent elmondhatott. Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő is kiállt a rádió mellett, szerinte elodázhatatlan az Unió beavatkozása, hisz az egyetlen független magyar rádiót nem lehet veszni hagyni. Egész Európa demokráciájára nézve jelent fenyegetést Orbán Viktor, a probléma túlmutat a magyar sajtószabadságon is – vélekedett. Megjegyezte, ebben a CDU új vezetőjének, Armin Laschetnek is felelőssége van a továbbiakban.

A Bloomberg a Klubrádióval történteket állítja párhuzamba a Lengyelországban is egyre súlyosbodó helyzettel. Alcím: Lengyelország és Magyarország még nagyobb ellenőrzés alá veszi a médiát. Elsötétült képernyővel, hallgatással és üres címlapokkal jelentek meg a reklámadó bevezetése elleni tiltakozásképpen a lengyel sajtótermékek. A varsói amerikai nagykövetség twitteren hirdette: a demokrácia sarokköve a szabad sajtó. Súlyosan megemelik ugyanis a hirdetések után fizetendő adókat, amelynek következtében több médiacég kénytelen lesz kivonulni a piacról. A szerző szerint a lengyel kormány a magyar példát követi, hisz a német tulajdonú RTL aránytalanul magas adót kénytelen lett volna fizetni hirdetési bevételei után. Ugyan kénytelen volt ebből az adóztatási formából kihátrálni Orbán, de megtalálta a módját, hogy egy kézben összpontosítsa a médiát a KESMA-n keresztül. Ezzel függ össze a Klubrádió kiszorítása is az éterből, a csatorna kénytelen az internetre költözni. A cél Lengyelországban is az, hogy megerősítsék az állami kontrollt a média fölött. Igaz Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök arra hivatkozott, hogy az adó csak a nagy cégek, mint az Apple, a Google és a Facebook ellen irányul.

A Reuters a Borsod megyei Sajónémetibe kalauzolja el a külföldi újságolvasókat, ahol egy ötgyerekes roma család szegénységét írják le tudósításukban, képekkel illusztrálva. Egyetlen szobát tudnak csupán télen fűteni, azt is gumikkal, műanyagokkal és mindenféle hulladékkal, ami ugyan tilos és környezetszennyező, de a gyerekek nem fagyhatnak meg – mondja el a 28 éves apa. Az Európai Bíróság a múlt héten állapította meg, hogy Magyarország lassan tíz éve a Sajó völgyében is túllépi a levegőszennyezés megengedett mértékét. Ennek magas büntetés az ára. Ami egy dolog, a másik persze, hogy a völgybe beszorult szennyezőanyagok miatt folyamatosan nő a halálozások száma is. Magyarországon a légszennyezés miatti halálozások számát most évi 13 ezerre becsülik. A kormány nem reagált a Reuters megkeresésére. Bulgária és Lengyelország mellett Magyarország az egyik legszennyezettebb levegőjű ország Európában. Sajónémetiben a meglátogatott 5 gyerek mindegyike inhaláló készüléket kell, hogy használjon asztmája miatt.

Magyarország az első az Európai Unió tagállamai közül, amely az orosz és a kínai vakcinát engedélyezte, és az első abban is, hogy előbbivel megkezdik az oltásokat. Ellenben uniós jóváhagyásuk egyelőre nincs – hívja fel a figyelmet az EUObserver. Az Unió ugyan engedi a külső szerződések megkötését, noha 2 milliárd vakcinára már megkötötte a maga szerződéseit. Magyarországot azonban bírálják kapkodása miatt, az ellenzék ragaszkodik az uniós engedély megszerzéséhez. Persze minden tagállam szeretné beoltatni a lakosságot a lehető leghamarabb, azonban csak Orbán Viktor szakított az uniós oltási stratégiával. Ezt feltehetően a jövő tavasszal esedékes választás sietteti, addig ugyanis a miniszterelnök be akarja indítani a magyar gazdaságot. A Závecz Research kutatása szerint elveszett félmillió szavazóját igyekszik visszaszerezni. Bíró-Nagy András, a Policy Solutions elemzője szerint Orbán politikát csinált az oltásokból, és nyomás alá helyezte az egészségügyi hatóságokat. Ráadásul az orosz és a kínai vakcina felkarolásával megerősítette eleve euorszkeptikus kommunikációját is. Mint Orbán fogalmazott, nem számít, hogy a macska fehér vagy fekete, csak fogja meg az egeret.

SZELÉNYI ZOLTÁN: KÉT TŰZ KÖZÉ KERÜLTEK AZ OLTÓ ORVOSOK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.02.10.


A Szputnyik V vakcináról pontos eljárási rendet kell kiadni, mert azt, hogy kinek adható, csak az oltások alkalmazási útmutatójában szereplő kritériumok ismeretében lehet eldönteni. Ez nem ízlés kérdése, még csak nem is a vakcina nemzetiségétől függ. Ennek a döntésnek tudományos tényeken kell alapulnia. Az pedig mindig az oltó orvos felelőssége, hogy melyik oltást javasolja az oltott személy számára. Mindezt Szelényi Zoltán, az Orosházi Kórház traumatológiai osztályának vezetője mondta beszélgetésünk során. Az OGYÉI honlapján megjelent tegnap a Szputnyik néven ismert Gam-COVID-Vac orosz gyártmányú vakcina magyar nyelvű ismertetője. Igaz, ez csak a gyártó cég által kiadott alkalmazási útmutató magyar fordítása. A sebész főorvos azt is elárulta, hogy a kiadott dokumentum szükséges ahhoz, hogy az orvosok lelkiismeretük és a szakma szabályai szerint alkalmazzák a vakcinát.


Erre az OGYÉI-dokumentumra vártak az orvosok?

Az OGYÉI a bevezetőben jelzi, hogy a szöveg „nem hivatalos és vizsgálatokon alapuló (európai szabályoknak megfelelő) alkalmazási előírás”. A leírás részletesen ismerteti a tárolási, és oltási utasításokat, az alkalmazhatóság határát 18 év felett jelöli meg...

ZAVARÓ MOMENTUM AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.02.09.


Tulajdonképpen várható volt, hogy a választások előtt előugrik az együttműködők közül valaki és beledurrantva a nulláslisztbe olyan helyzetet állít elő mely valamelyik résztvevő, esetleg a résztvevők számára nem tolerálható.
Csak az időpont volt kérdéses, és most is csak az okozhatta az időnap előtti coming out-ot, hogy a vakcinával addig töketlenkedett szeretett Vezérünk, míg maga is megijedt - kárenyhítsünk gyorsan!
Hogy éppen a Momentumból kerül ki majd az egységbontó, ez számomra nem túl meglepő.
A fiatal párt kedves arcai Brüsszelben próbálják tolni az ország szekerét, míg a kevésbé kedvesek közül egyesek hazai vízeken azon iparkodnak, hogy az ominózus szekér küllői közé kapanyelet dugjanak, hogy az amúgy sem száguldó szekér haladásképtelenné váljon.
Vannak pártok, melyek alapítói annak köszönhetik a szervezetben betöltött magas sarzsijukat, hogy jókor voltak jó helyen, van olyan párt, mely maga is jókor jött a világra, hiszen hiánypótló - Schiffer leamortizált pártját lenne hivatott pótolni, mert annak életbenmaradására már senki nem mert volna tenni egy rézpetákot sem.
Így aztán az üresnek vélt politikai térre bejátszotta magát a "fiatalok pártja", melyből egyre már szert tettünk a rendszerváltás idején, azóta is nyögjük országlásának következményeit.
De kommunikációs szempontból kiváló ötlet volt fiatalkodni, bár kiötlői szerintem csak ismételték önmagukat, arra számítva, hogy a harminc év elmosta az emlékeket.
Ez abban az értelemben igaz is, hogy a mai öreglányok ugyanolyan lelkesen és ugyanolyan gyanútlanul csápolnak nekik, mint tették ezt hajdan anyáik, nagyanyáik azoknak, akik aztán ellopták a nyugdíjukat és bizonytalanná tették szépnek remélt nyugdíjas éveiket.
Hát bizony, nem lennék szívesen a Momentum helyében egy genetikai apasági teszt esetén, és az se téveszt meg, hogy szőrösképű elnökük ma még agárversenyen is indulhatna, láttunk már ilyet, oszt az illető ma már kenterbe veri csüngőhasú vietnami kollegáját.
A szörnyű az, hogy még a módszereket se tartották szükségesnek megváltoztatni, oszd meg és uralkodj, fordítsd szembe egymással az ország lakóit, a pártok tagságát, a szomszédokat, barátokat, sok esetben még a családok tagjait is - ez a siker titka.
No, persze nem direktben, mert akkor esetleg rájönnek azok is, akik potenciális szavazói lennének a pártnak, és lehet, hogy nem tetszene nekik a dolog.
Keress hát egy társadalmat részben megosztó problémát, mondd el, hogy legyőzted a kiválasztott áldozat ellenállását és kivívtad, hogy a haza fényre derüljön - áldozatod ellenkezésének dacára is.
Hogy ez hazugság?
Na és?
Majd jönnek a jogászok és mire azok végeznek, már a következő választáson is túl leszünk, senki nem fog emlékezni erre az apró momentumra az aranyhallal vetekedő memóriájú magyar társadalomban.
Oszt jónapot!
...

ÚJ INFORMÁCIÓKAT OSZTOTT MEG A PÉCSI VIROLÓGUS AZ EU ÁLTAL ENGEDÉLYEZETT VAKCINÁKRÓL

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2021.02.10.


Több információt osztott meg Facebook-oldalán az Európai Unió által engedélyezett vakcinákról Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa, aki részt vett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) konferenciáján. Kemenesi egyéb részletek mellett a következőket írta:- Az Európai Gyógyszerügynökség által végzett hatósági ellenőrzés lefedi a vakcinafejlesztés kezdeti lépéseitől kezdve a használatot követő időszakot is.

- A klinikai vizsgálati fázisokba 10-40 ezer embert vontak be. Közülük a vakcináltakat további két évig részletesen meg is figyelik.

- Egyelőre nem tudni, meddig nyújtanak védelmet a vakcinák. Erre legkorábban a klinikai hármas fázis során beoltott emberek megfigyelése adhat információt. Egyelőre 6-7 hónap a leghosszabb időtartam, amit láthatunk. Ezek nagyon jó értékeket mutatnak, így ennél hosszabb védelem várható.

- Továbbra sem lehet tudni, hogy a már beoltott emberek képesek-e tünetmentes vagy nagyon enyhe fertőzöttként továbbadni a vírust, ezért nekik is ugyanúgy be kell tartaniuk a távolságtartási és védelmi szabályokat.

- Terhesség esetén az állatkísérletek nem mutattak káros hatásokat. Minden esetben orvosi konzultáció dönt a vakcinálásról. Ez igaz egyéb esetekre is, például az immunrendszert gátló terápiákban részesülő betegeknél is. További információk a várandósok és a gyerek oltásáról ebben a cikkünkben.

- A Moderna esetében 18-94 éves korig vizsgálták a vakcinák alkalmazhatóságát, biztonságosságát és hatékonyságát. Az AstraZenecánál a legtöbb vizsgálati alany 18-55 év közé esett, viszonylag kevés idősebb alannyal, de a kialakult immunválasz idősekben is megfelelő volt és a biztonsági profil is megfelelő, de a most folyó vizsgálatok további adatait (nagyobb vizsgálati szám) megvárják. A Comirnaty oltóanyagánál 75 év felettieket is vizsgáltak, és nem figyeltek meg eltérést az oltási reakciókban...


TÁBORI KONYHA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.02.11.


Már nem a Gundel főz a Karmelitákban, hanem a honvédség. A magyar katonaság univerzális, van neki röpcsije, amivel meccsre lehet járni meg egzotikus helyekre, s mint kiderült díjnyertes mesterszakácsai, mestercukrászai is vannak, akik most átveszik Orbán etetésének gondját, de nem tudjuk, miért. A kedves vezető koviubit érlel ugyanis a lefestett freskók mellett-alatt a nagy földgömbjénél, továbbá piros fazokakat posztol, ami a vacsoráját rejti, kolbászt tölt és sonkát főz, disznót öl, önellátó tehát már, és mindenevő.

De, hogy mit keresnek mesterszakácsok a seregben, az is egy delikát kérdés. A hős magyar honvédekre nem ők főznek, ahogyan a határon szolgálók penészes kajája is mutatja, az viszont tényleg szép lenne, ha a várban is azt szolgálnák fel, amit ott, de ilyen nem történhet meg. Rossz nyelvek szerint a váltás indoka a lopás újabb zavartalan terepe lenne, ám ne legyünk ennyire rosszindulatúak, mert hamar megöregszünk. Mi van, ha csak a rendet szereti a kedves vezető, meg az egyenruhát.

Minden diktátor életében eljön az a pillanat, amikor egyenruhában jelenik meg az alattvalók előtt, katonák töltenek be fontos posztokat. A kórházak élén már most is ott vannak, cégeknél, meg az SZFE fölött, ne mondja senki, hogy nem haladunk efelé, ha lassan, de biztosan is. Mindemellett a klozettokra is gondolni kellene, mert emlékszünk Svejk hülye tábornokára, aki abban látta a sereg legyőzhetetlenségének zálogát, hogy a bakák este megeszik a gulyást, aztán kikakálják magukat.

Így pihenten és elégedetten indulhatnak a csatába, tehát nem csak a permanens zabálásról kell gondoskodni, hanem az ürítésről is, amely Sheldon felfogásában determinált, míg az, hogy mi van az ember fejében, egyáltalán nem. Az ürítés elemelkedettségét az arany budik szolgálják szintén ilyen katonás egyeduralkodóknál, várjuk a fényképeket tehát Orbán klozettjáról, ami ezidáig fájdalmasan hiányzik a nemzet közös tudatából. Micsoda nézettséget és lájközönt generálna a fészbukkon, hozná a szavazatokat nagyon...