2017. december 3., vasárnap

AZ UKRÁN NYUGDÍJASOK RENDBEN MEGKAPTÁK AZ ERZSÉBET-UTALVÁNYOKAT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.12.03.


Nincs olyan hét, hogy valamelyik médiában ne foglalkoznának a jövendő nyugdíjasok bizonytalan helyzetével és ne hívnák fel a figyelmet arra, hogy most kell takarékoskodni (miből?), ha nem akarunk éhen halni idős korunkra.

De mi a helyzet azzal a – becslések szerint több tízezer és folyamatosan növekvő számú – ukrán állampolgárral, akik a magyar állam nagyvonalúságának köszönhetően a Magyar Nyugdíjkasszát terhelik, miközben Ukrajnában fizették a járulékokat?

Tudom, nehéz a helyzet Ukrajnában és tudom, segítsünk egymásnak mi, magyarok – bár ez a nyugellátás nem magyar nemzetiséghez kötött és távolról sem csak a magyar származásúaknak jár. Nem is csak ők veszik igénybe. Legyek „idegenszívű”, de számomra túlságosan egyoldalúnak tűnik (jelzem, a többi országban élő magyarság esetében is) ez a nagyvonalúság. Mintha mi lennénk a gazdag nagybácsi, ami bárcsak úgy lenne! De nincs úgy. Jelzem, a magyarországi magyarok feneke is kilátszik a lyukas gatyából.

„A jelenleg is hatályos, az 1963. évi 16. számú törvényerejű rendelettel kihirdetett magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni Magyarország, Oroszország és Ukrajna vonatkozásában is a nyugellátás megállapításakor.

Az egyezmény értelmében a nyugellátást annak az országnak az illetékes szerve állapítja meg és folyósítja a nála érvényes jogszabályok szerint a mindkét ország területén szerzett szolgálati idők összeszámításával, amelynek területén a nyugdíjigénylőnek a kérelem benyújtása időpontjában állandó lakóhelye van és ahová végleges szándékkal letelepedett.

Azoknak az állampolgároknak a részére, akik az egyik ország területéről a másik ország területére költöztek, azonban az átköltözés után nem dolgoztak tovább, a nyugellátás összegét a nyugdíjigénylő által leghosszabb ideig betöltött, szolgálati időként figyelembevételre kerülő munkakörben, ennek hiányában ahhoz hasonló munkakörben a nyugellátás megállapításának időpontjában elért országos átlagkereset alapján kell meghatározni.” (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság)

Fordítom magyarról magyarra: bármely orosz és ukrán állampolgár jogosult Magyarországon nyugellátásra, amennyiben bejelentett magyar lakcímmel rendelkezik és lemond az orosz, vagy ukrán nyugdíjáról. A nyugdíj összegét az Oroszországban, vagy Ukrajnában elért szolgálati idő és a Magyarországon a nyugdíjkérelmező munkakörének megfelelő átlagkereset alapján állapítja meg a magyar nyugdíjbiztosító és ennek alapján folyósítja a nyugdíjat. Tehát aki 40-45-50 éven át Oroszországban, Ukrajnában élt és dolgozott, ott fizette a járulékokat, ott adózott, az egyszerűen lemond az adott ország javára a neki járó nyugdíjról, bejelentkezik Magyarországra és a magyar adófizetők befizetéseiből köszöni szépen, jól él. Ukrajnából igen sokan élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen az itteni nyugdíj többszöröse az ukrán nyugdíjaknak, viszont Ukrajnában a megélhetés nagyságrendekkel olcsóbb, mint nálunk. Elméletileg persze itt kellene élnie az illetőnek, de nem itt él, nem itt költi el a pénzét, hanem a szülőhazájában. A hatóságoknak kötelessége lenne ellenőrizni az ittlakás tényét, de erre ritkán kerül sor...

ITT OLVASHATÓ

FÉKEZETT HABZÁSÚ ELLENZÉK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.12.03.


Hát bizony, nem könnyű ma ellenzékinek lenni Magyarországon!
Egyrészt az elmúlt évek során annyi baromságot ugattak egymásra az ellenzéki pártok, hogy mára amelyikük nem akarja lecsinálni a saját fejét, az hasal a saját magának ácsolt kutyaházban és töprengő pofával nézeget kifelé, az életbenmaradás módjain spekulálva.
A kutyaházak mérete fordítottan arányos a lakók méretével, ez egyébként az ugatérozás hangerejére is vonatkozik...
Mindenesetre végre kissé visszafogták magukat, és csak a legsötétebbje gyűlölködik tovább, nem értve még ma sem, hogy az ellenzéket mai állapotába éppen az juttatta, hogy az ellenfelet nem annyira a regnáló hatalomban, mint inkább a másik ellenzéki csoportban látta.
Bármennyire is vicces, de egészen úgy tűnik, hogy a "Hogyan lehetünk hatékony ellenzékiek" tanfolyamon mindahányan a Brian élete című filmet tekintették tananyagnak, most meg csodálkoznak, hogy kemény a padló...
Itt aztán már azon sem folyhat a vita, hogy mit kaptunk a romaiaktól, hiszen nyilvánvalóan kettőt kaptunk a szemünk alá, oszt jónapot!

Mindenki tisztában van azzal, hogy csak a teljes és hiánytalan összefogás hozghat valós eredményt, gyakorlatban mégis másfelé veszik az irányt, baromságokkal szórakoztatják magukat.
Például itt van a régi és új pártok összefogása című nóta, ami akkora hülyeség, mint ide Lacháza.
Emlékeztetnék a régi bölcsességre, mely szerint nincs öreg zenész, meg új zenész, csak jó vagy rossz zenész van, és ha az új zenészek annyira jók lennének, már régen eltemették volna kis diktatúrácskánkat, melynek névadója már egy ideje a sitten vazelínozná a fenekét, vazallusaival egyetemben.
De nem ez történik, hanem a társadalom további megosztása Orbán receptje szerint.
Aztán itt van a Jobbikkal való technikai koalíció problémája, ebben a témában a néhai SZDSZ doktrinerei éledtek fel haló poraikból, átvéve az irredentáktól a szent jelszót: Nem, Nem, Soha!
Hogy képtelenek felérni ésszel, hogy ez messze nem azt jelentené, hogy Vonát miniszterelnöknek kérné fel a MAZSIHISZ, ez nem zavarja őket, egy a lényeg, hogy akit ők antiszemita ellenségként azonosítottak, az maradjon is az, ha a fene fenét eszik, akkor is.
Hogy közben elemeire szaggatja a társadalmat a Fidesz, ez nem érdekli őket, márpedig csak a demokratikus államrend lenne képes a jövőben is megvédeni a társadalmi kisebbségeket - a mai hatalom érdeke az, hogy szembefordítsa őket egymással és a többségi társadalommal egyaránt.
Azt mondják az okosok, hogy tűzz valakinek a hajtókájára egy jelvényt és elkezd annak megfelelően viselkedni...

GYARMATI ANDREA: KI HAL MEG ELŐBB?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2017.12.03."Azt mondta a riporter, hogy beszélgetnénk jó hosszan az életemről, hogy majd, ha meghaltam, leadhassák posztumusz."

A történet nem túl régi, de nem is ma történt. Amikor megesett, inkább középkorúnak minősültem, mint fiatalnak, amiből logikusan következik, hogy Apu pláne nem volt fiatal. Mármint életkorát tekintve. Mert egyébként állati jól nézett kia legutolsó pillanatig, és a mentalitása, a dolgokhoz való hozzáállása, sőt a lelkesedése is fiatalos volt.

Mondogatta is szerényen, persze csak viccből, hogy „egy biológiai csoda vagyok”. Nem volt messze az állítás az igazságtól, és egyáltalán nem vagyok elfogult (na, jó, csak egy kicsit).

Aztán beteg lett, de azt is olyan méltósággal és tartással viselte, hogy le a kalappal.

– Nem vagyok jól, Andukám – panaszkodott egyre gyakrabban, ami nagyon nem volt szokása –, ennek ellenére mindenkitől azt hallom, milyen jól nézek ki.

– Mert nem látszik, Apu, hogy beteg lennél – válaszoltam, miközben tudtam, hiszen orvos vagyok, hogy tényleg nincs jól.

Aztán egy ismert riporter beszélgetésre kérte fel Aput.

Ez nem volt nagy ügy a mi családunkban, valaki, valahol, valami miatt folyton megnyilvánult a médiában. Ritkán számoltunk be egymásnak ezekről a megkeresésekről, annyira mindennapos dolognak tűnt akkoriban az ilyesmi.Sokszor előfordult, hogy bekapcsoltam a rádiót vagy a tévét, és örömmel hallottam, láttam, ahogy valaki a családunkból épp okosságot mond.Máskor újság került a kezembe, abban nyilatkoztak a felmenőim, vagy ha ők nem, akkor a fiam. Megint máskor engem kérdeztek, rendszeresen adtam orvosi tanácsot televízióban, lapokban – azt hiszem, forgalomban voltam.

Sokat jelent nekem, hogy szükség van rám, amit leginkább hatalmas szerencsének élek meg: ideálisan alakultak a dolgok, valahogy a sport és az orvoslás összeért bennem. Tudtam, azért hívnak, mert ismernek a sportból és bizony a PR egyre fontosabbá nőtte ki magát a mindennapokban. Az úszás és a családom okán ismert voltam, mondhatni a születésem pillanatától. Sose gondoltam, hogy nincs nálam jobb, vagy hogy én lennék a haza bölcse, és azt sem éreztem soha, hogy ez alanyi jogon járna nekem, sőt, úgy véltem, ajándéka ez a sorsnak, meg kell becsülni.

Egyszer egy társaságban azt mondta valaki, hogy „önnek nem kell bemutatkoznia”.Nem állítom, hogy nem legyezgette a hiúságomat a mondat, de igenis úgy gondoltam, nem kötelező tudnia mindenkinek, ki vagyok én, vagy bárki, aki népszerűségre tett szert.

Közszeretet, talán ez a jó szó arra, amit éreztem, nem is a népszerűség, mert azt a mai celebvilág kifordította a négy sarkából.

De már megint elkalandoztam, jó lesz visszatérni az eredeti csapásra...


VEDD ÉSZRE, HA KORTÁRSAI BÁNTJÁK A GYEREKEDET!

KÖLYÖK BLOG
Szerző: Kontent
2017.12.01.


Általában az iskolai zaklatás csak akkor derül ki, amikor már nagy a baj, és különösen igaz ez az internetes formájára, amely akár öngyilkosságba is hajszolhatja a fiatal áldozatokat. Pedig a tinik - még ha burkoltan -  vagy tudattalanul is, de küldik a segélykiáltásokat, amiket a szülőknek észre kéne venniük.

Tény, hogy nem egyszerű megfejteni a tiniket, nehéz velük szót érteni, sőt, gyakran alig lehet belőlük kihúzni néhány mondatot. És sokszor bizony akkor is csendben vannak, amikor lenne mit mondaniuk, mert erősebb a szégyenérzetük, félnek a következményektől, vagy nincs a szülők felé elegendő bizalom.

A problémák elhallgatása nagyban köszönhető annak is, hogy erősen élnek nálunk az olyan társadalmi beidegződések – főleg a fiúkkal szemben –, amelyek a gyerekeket arra szocializálják, hogy csendben tűrjék, ha a kortársaik bántják őket. Hiszen az “árulkodás 
csúnya dolog”, és egyébként sem kell minden aprósággal anyuhoz rohanni.

Gyakran az áldozat az utolsó pillanatig hallgat arról, hogy az osztálytársai módszeresen kikészítik. És nemcsak az iskolában, az osztályteremben, útban hazafelé, hanem a virtuális térben is, hisz ez a két zaklatási forma általában kéz a kézben jár, ezért különösen fontos lenne, hogy időben észrevegyük, ha a gyerekünket bántják a kortársai, mint ahogy az is, hogy szülőként, vagy pedagógusként ne bagatellizáljuk el, ha ilyet tapasztalunk, vagy ha különféle változásokat érzékelünk a gyerek viselkedésével, kinézetével kapcsolatban...

HA EDDIG NEM TUDTAD, HOGYAN KÖZLEKEDJ TÉLEN AUTÓPÁLYÁN, A MAGYAR RENDŐRSÉG MOST SEGÍT

VEZESS.HU
Szerző: vezess,hu, police.hu
2017.12.03.


A legfontosabb tudnivalók az autópályán közlekedőknek, különös tekintettel a téli időszakra.

Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága volt olyan jó fej, és két infógrafikán összeszedte nekünk, autósoknak, hogy mire kell különösen odafigyelnünk autópályán a téli időszakban.

MÁST MUTAT A LÉTRA - MÁSODFOKRA KERÜLT VÁRADI ANDRÁS HALÁLÁNAK ÜGYE

CIVILHETES
Szerző: Híres ember
2017.12.03.


Az elsőfokú ítélet szerint a gázoló sofőr nem tudta volna elkerülni a balesetet. Váradiék ügyvédje szerint továbbra is sok a tisztázatlan kérdés.

Majdnem napra pontosan három évvel a halálos baleset után, október 17-én a Székesfehérvári Járásbíróság lezárta a Váradi András elgázolása miatt első fokon indult eljárást. Az ítélet szerint az alcsútdobozi juhászt elütő idős férfi nem felelős, mert nem tudta volna elkerülni a balesetet. Ám ezzel nem került pont az ügy végére, hiszen a Váradi családját képviselő Magyar György az ítélet kihirdetésekor közölte, hogy fellebbeznek. Az ügyvéd állítja: azért sem fogadják el az ítéletet, mert még az utolsó tárgyalás előtt is születtek olyan dokumentumok, amelyek újabb kérdéseket vetettek föl. A bíróság és a gázoló jogi képviselője szerint viszont kellőképpen tisztázódott minden, így le lehetett zárni az eljárást.

Váradi Andrást 2014. október 11-én, az önkormányzati választások előestéjén gázolta el egy Ausztriában élő, de Felcsúton is gyakran megforduló idős férfi. A juhász olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően meghalt. (A baleset körülményeiről lásd: Tisztázatlan körülmények között, Magyar Narancs, 2015. április 23.)

A tanúvallomások és szakértői vélemények alapján így rekonstruálták a balesetet: amikor Váradi András Etyek és Alcsútdoboz között este hazafelé közlekedett, a kocsija tetejéről leeshetett a létrája, ezért megállt, hogy felvegye azt. Ugyanabban a sávban arra közlekedett egy másik autós, aki átment a létrán, de legalábbis ütközött azzal, majd megállt. Mindenesetre a létra valahogyan átkerült a másik sávba – az első leírások szerint –, ahonnan Váradi megpróbálta visszahozni, de elütötte az Etyek felől érkező (akkor 84 éves) férfi. A juhász testét 26 méterre találták meg az ütközés feltételezett helyétől, a létra pedig az előzőleg megálló gépkocsi és a szalagkorlát közé került...

FIATALOK, DEMOKRATÁK, HAZUGOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2017.12.03.


A halálosan szürke, unalmas, tíz szóval manipuláló kormánypropaganda valóságos színfoltja Szájer József írása a Magyar Időkben. Az évek óta (konkrétan 13 éve) európai parlamenti képviselőséggel honorált egykori Bibó-kollégista és hűséges harcostárs elmagyarázza a nép egyszerű gyermekének, hogy micsoda is a demokrácia.

Friss hír: a demokrácia maga a Fidesz. Ebből logikusan következik – de le is írta a szerző, nehogy félreértse valaki -, hogy mindazok, akik nem értenek egyet, nem kedvelik, utálják, kritizálják a Fideszt, szerencsétlen, beteg emberek. Úgynevezett demofóbiában szenvednek, halálosan félnek a demokráciától.

Ha nem az országot tennék tönkre és ha nem az Unió szétbarmolásával foglalatoskodnának szorgos kis életük minden egyes napján, igazán jól szórakoznék az egykor egymás büdös zoknijának szagolgatása közben felnőtté érett érdekközösségen, melynek egyik prominens tagja Szájer József és az ő kedves felesége – ugyanabból az alomból, a Bibó kollégiumból kikerülő – Handó Tünde.

A Bibó volt az a fészek, ahol kikeltek ezek a fiúk és lányok (Lévai Anikó is Bibó-kollégista volt, Kövér László és testvére, Szilárd is és még sokan mások), akik most a sorsunkról döntenek. Szájer József, akinek volt bátorsága átírni az Alkotmányt, aki büszke arra, hogy a vonaton, egy tableten pötyögte le az azóta számtalanszor módosított alaptákolmányt, a demokráciáról, a Fidesz-kormány mindenek és mindenki felett álló demokratikus értékrendjéről értekezik.

Valaki, aki egymaga eltörölt egy társadalmi szerződést és helyette olyat buherált, ami pártja érdekeit szolgálja, igazán kompetens ebben a kérdésben. Úgy nézem, a kormánypárt – vagy legalább Szájer József – rájött arra, hogy minden törekvésük ellenére még mindig túl sok ember ragaszkodik a demokráciához. Akkor is, ha sokan nem is tudják pontosan, hogy mit jelent és a jogaikkal sincsenek tisztában. Ezért most az a döntés születhetett, hogy az egykori bibós-srácok, mára érdek alapú bűnszervezetté vénült megélhetési demokratái egyszerűen kisajátítják a fogalmat. Pontosabban a szót, mert eddig bármit sajátítottak ki, azt azonnal kiüresítették. Vagy összemászták, mint a meztelen csiga. Most ez a sors vár a demokrácia fogalmára is...

MAGYARORSZÁGBÓL FUTBALLPÁLYA LETT

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: KÁCSOR ZSOLT
2017.12.02.


...Az egyik amerikai azt kérdezte, hogy a gárda megalapítóját vajon börtönbe csukták-e lázítás miatt, mire sajnos csak az igazat tudtam válaszolni: e gárda alapítója ma az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus, akit a közelmúltban egy zsidó kötődésű színpadon láttak vendégül, s végül még meg is tapsoltak.

A társaság tagjai ekkor egymásra néztek, s láttam a szemükben, hogy azt hiszik: ennek a bolondos magyarnak elment az esze. Kénytelen voltam hát részletesebben elmesélni, hogy én abból a Kelet-Európából jövök, ahol egy rasszista gárdát megalapító ember képes azt kérni a demokratáktól, hogy nézzék el neki korábbi ideológiai botlásait, mert ő már jó útra tért, s megérdemel egy új esélyt - holott a rasszista hívekkel erősített pártjából ez az ember nem lépett ki, tisztségeiről nem mondott le és mandátumát nem adta vissza. Mindenkinek szíve joga, hogy megbízik-e ebben a pártelnökben, mondtam, de azt azért megjegyezném, hogy a sorozatgyilkosok által kivégzett emberek már nem részesülhetnek semmiféle új esélyben, mivel nem élnek. A párt azonban, amelynek elnöke a rasszista gárdát megalapította, él és virágzik, sőt, népszerűbb, mint valaha, amiben szerepet játszhat az is, hogy habár az elnök úr állítólag jó útra tért, az említett volt szkinhed úr még mindig a párt és az országgyűlés egyik alelnöke, az ő szerepe ugyanis az lehet, hogy a jó útra tért elnök úr viselkedése miatt összezavarodott szurkolótábort egyben tartsa. Ezt azonban beszélgetőtársaim nem értették. S azt kérdezték, hogy jól értik-e, a magyar országgyűlésnek tényleg egy volt szkinhed az alelnöke? Sajnos igennel kellett válaszolnom, bár a társaság megnyugtatására hozzátettem, hogy ma már az érdemdús alelnök úr is jó útra tért, s visszamenőlegesen sem tekinti magát szkinhednek, sőt, kikéri magának, ha valaki az egykori tarkopasz fejére és szkinhed-viseletére emlékezteti, mert ez nagyban sérti őt. Ez történik Magyarországon, magyaráztam, de mondom, azt hitték, viccelek. Ezután már csak annyit tudtam javasolni, hogy képzeljék el, hogy az elnökválasztáson náluk legközelebb majd megint Donald Trump győz. Még itt, a demokrata Washington államban is. De kétharmaddal.

Na, ekkor kissé elkomorodtak.

GRECSÓ KRISZTIÁN: FELFOGHATATLAN A ROMLÁS TEMPÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HERSKOVITS ESZTER
2017.12.03.


Grecsó Krisztián új novellagyűjteménye, a Harminc év napsütés lírai önvallomás, talán egyfajta múltlezárás is. Az író arról is beszél: a kötet fő helyszíne, a szülőfaluja ma már nem ugyanaz a hely. A hazai vidék pusztul, hihetetlen mértéket ölt az elmagányosodás.


Noha korábbi műveibe is belecsempészett személyes motívumokat, a Harminc év napsütés merész kitárulkozása finoman szólva is szokatlan öntől. Megjött az írással a bátorsága?

– Talán mostanra értem meg erre, igen. Tény: sokkal érzékenyebbé válik az ember a kritikákra, ha magát szedi ízekre és a saját lelki nyavalyáiban turkál nyilvánosan. Épp ezért tényleg sokáig óvakodtam az efféle megnyilvánulásoktól: mert mi van, ha érzelgősnek vagy sziruposnak tartanak? Most, hogy végre mégis mertem érzelmes lenni, lehet, itt-ott túlcsordul az írás. Az is előfordulhat, hogy immár másképp írnám meg a könyvet. De ez a korábbi regényeimnél is így volt. Mindig ugyanazt érzem, amikor először kézbe veszem az új könyveimet: megváltoznak az arányok, és ezáltal kicsit másképp érzékelem a szöveget.

Mi lesz most, hogy csúcsra járatta az alanyi regényírást? Irányt vált?

– Azért vannak írók, akik egy egész életművet tudnak alanyi hitelességre építeni. Szabó Magda is ilyen volt. De én most tényleg váltok: épp egy tízéves kislány történetén dolgozom, a Jelmezbál Szoloványi Verájáén. Az a tervem, hogy a regény szereplőinek többsége külön kötetet kap. Most ehhez jött késztetés. Nálam ekképpen, spontánul alakulnak a korszakok. A Harminc év napsütés érzelmessége persze nem véletlen: valóban nagyon személyes kötetet akartam összeválogatni.

Különös, hogy ehhez nagyapja naplóját vette alapul. Amely egy harminc éven át mérnöki pontossággal vezetett napi időjárásjelentés-sorozat. Ennél személytelenebb leírást keresve is nehéz találni.

– A sok adat közé bekerült egy személyes mondat is: a mamának titkai vannak. Kamaszként nevettem a nagyapámon, mert nevetségesnek tartottam, hogy napsütésről és viharokról ír. Aztán később összeállt a kép, és utólag, kissé szégyenkezve, megértettem őt. Ez a mondat volt az árulkodó jel, hogy nagyapám valójában igazi naplót szeretett volna írni – de nem mert. Nem volt hozzá bátorsága, és hát a neveltetése, az őt körülvevő társadalmi konvenciók nem engedték meg neki ezt a fajta személyességet...

KIT ÉRDEKEL, KI SZERETI SOROS GYÖRGYÖT, ÉS KI NEM?

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.12.03.


Nincsenek mély érzelmeim vele kapcsolatban, de inkább nem kedvelem Soros Györgyöt. Vannak szimpatikus megszólalásai, számos hasznos szervezetet támogat, mindamellett, hogy nekem nem jön be az általa üzemeltetett pénzosztó szervezetek stratégiája, de életútja az angol font bedöntésével, az OTP baszogatásával, az orosz rendszerváltás eredeti tőkefelhalmozása körüli kavarásával nem teszi szimpatikussá.

De hát ez egyáltalán kit érdekel? Miért téma ez? Miért kéne nekem egy öregúrhoz szimpátiával vagy gyűlölettel fordulnom? Miért érdekel ez bárki mást is? Miért számít az, hogy sorosista vagyok, vagy soros-gyűlölő? Ez tényleg egy kérdés?
...

SCHMIDT MÁRIA FIÁT IS BEVINNÉ A PARLAMENTBE AZ LMP

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.12.03.


Schiffer András viszont elveszítette befolyását a pártban.

A 2 éve lemondott pártelnök-frakcióvezetőnek informális hatalmát jelentősnek tartották az LMP-ben. Tavaly még sikerült meggyőzni a párt képviselőit, hogy támogassák a Fidesz új alkotmánybíróit, és az ellenzéki összefogás ellen is sikeresen gyűjtött aláírásokat az LMP-ben, amikor annak lehetősége felmerült.
A térvesztését viszont jól jelzi, hogy a hozzá kötődő országgyűlési képviselők csak a 14. és a 15. helyre kerültek a párt választási listáján, ahonnan nem jutnak be az Országgyűlésbe, elveszítik mandátumukat és velük elveszíti befolyását Schiffer is a frakcióra.
Az LMP a hétvégi kongresszusán, Kecskeméten döntött a választási listáról, amit hivatalosan vasárnap mutatnak be, de a 24.hu már leközölte.
Az nem nagy meglepetés, hogy a az első 2 helyen a 2 társelnök, Szél Bernadett és Hadházy Ákos található, valamint benne van az első ötben Schmuck Erzsébet korábbi a frakcióvezető. Az viszont már mindenképp, hogy a jelenlegi öt képviselőjükből a továbbiak, Ikotity István és Sallai Róbert Benedek csak az utolsó 2 helyre kerültek.
A 3. helyet Gémesi Györgynek adták, akinek pártjával, a nem mérhető támogatottságú Új Kezdettel az LMP szövetséget kötött. Gémesi 1990 óta Gödöllő polgármestere, 1998 és 2006 között MDF-esként már volt parlamenti képviselő.
Az Új Kezdet alelnökének, Hohn Krisztina mánfai polgármesternek csak a 12., minden bizonnyal már nem befutó hely jutott, neki nem kell majd tipródnia, hogy melyik mandátumáról mondjon le. (A polgármesteri és a képviselői tisztség a hatályos törvény szerint összeférhetetlen.)
Demeter Márta viszont aggódhat. Az MSZP-ből kilépett, majd a függetlenek közül az LMP-frakcióba átült képviselő a 7. helyet kapta a listán, ami csak jó szereplés esetén befutó. Kb. 7 százalékot kellene elérnie az LMP-nek jövőre, hogy Demeter továbbra is képviselő maradhasson. (Mondjuk ez még mindig jobb pozíció, mint amire az MSZP-ben számíthatott volna.)...

EDDIG MINDEN ARANNYÁ VÁLT AZ OROSZ SZENÁTOR-OLIGARCHA KEZÉBEN, DE MOST MELLÉNYÚLT

HVG ONLINE
Szerző: NÉMETH ANDRÁS
2017.12.03.


Nizzában letartóztatták Szulejman Kerimovot. A Kremlhez közel álló orosz oligarcha igyekszik elrejteni a vagyonát, benne Dunaferr-részesedését is.

Sokba kerülhet Szulejman Kerimov orosz milliárdosnak az a csapda, amelybe saját magát csalta. A hétmilliárd dolláros vagyont felhalmozó üzletember az orosz törvényekkel dacolva vásárolt magának sokmilliós villákat Franciaországban. Ezek ugyanis nem engedik meg, hogy a parlament tagjainak értékes külföldi vagyontárgyai legyenek. Kerimov pedig szenátor: a felsőházban, a szövetségi tanácsban képviseli szülőföldjét, az észak-kaukázusi Dagesztánt.

Kerimov sem a szenátorságról, sem a villákról nem volt hajlandó lemondani, így trükközni kényszerült: nem a saját nevére vásárolta az ingatlanokat, és megpróbálta eltüntetni franciaországi vagyontárgyait. Ez viszont a helyi hatóságoknak nem tetszett. Ezért a múlt hét közepén a nizzai repülőtéren őrizetbe vették az adócsalással és pénzmosással vádolt üzletembert. A hét végén csak ötmillió eurós óvadék ellenében engedték el, és megtiltották neki, hogy elhagyja Franciaországot. Az adócsalás egyébként úgy került a képbe, hogy az egyenként 100 millió eurónál is értékesebb villák hivatalos vételára feltűnően alacsony volt, így a vevő jelentős vagyonszerzési adó befizetése alól mentesítette magát.

Az 51 éves oligarcha őrizetbe vételét az tette lehetővé, hogy óvatlanul magán-, nem pedig diplomata-útlevéllel lépett be Franciaországba. Az okiratválasztás arra utal, hogy a Kremllel közismerten jó viszonyban lévő oligarcha úgy gondolta, a franciák annak ellenére sem merik letartóztatni, hogy az év eleje óta már négy, az övének gondolt villát foglaltak le a hatóságok, az egyikben pedig házkutatást is tartottak. Moszkva mindenesetre kiáll Kerimov mellett: a külügyminisztérium provokációnak és elfogadhatatlannak nevezte a lefogását, és követeli a 10 éves börtönnel és többmilliós büntetéssel sújtható oligarcha hazaengedését...

MEZŐKÖVESD BROOKLYNJA - GETTÓSODÁS TÁLLAI ANDRÁS VÁROSÁBAN

MAGYAR NEMZET ONLINE 
- HÉTVÉGI MAGAZIN
Szerző: TOMPOS ÁDÁM, SCHUSZTER CSABA
2017.12.03.


Tállai András nagyon odafigyel választókerülete központjára, Mezőkövesdre. A minap például a helyben különösen magas benzinárak miatt intézkedett, aminek hírértéke lett, még a Bloomberg is foglalkozott a matyó település üzemanyagáraival. Kevesebb szó esett viszont arról, hogy nemrég rendőröket vertek Mezőkövesd közepén. Abban a városrészben, ahol találkoztunk rongylábú szipusokkal és rettegő nyugdíjasokkal, láttunk drótra hajított csipketangát és kukából lakmározó macskát. Pedig ezeken a girbegurba utcákon egy gyönyörű skanzent sem lenne nehéz elképzelni.

Egy nyugdíjas asszony konyhájában ülünk; az asztalon Mezőkövesd város újságja, a címlapon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mosolygó elnöke, Tállai András körül öltönyös potentátok állnak, kezükben átvágott nemzeti szalag. A fotó egyébként a Zsóry gyógy- és strandfürdő legújabb beruházásainak ünnepélyes átadóján készült. Tállai András választókerületében szinte mindennap van valamilyen ünnepi átadó. Ha valamelyiken nincs, akkor biztos, hogy a következőn több szalagot vág át a térség országgyűlési képviselője.

– Sokan szeretik itt Tállait. Mondják, hogy neki köszönhetően mennyit fejlődött Kövesd. Szökőkút van például a főtéren. Persze, ott van, de hát nyáron abban a szökőkútban fürdenek a… – mármost bocsásson meg, hogy így mondom, de hát mit csináljak, ha egyszer ez az igazság – cigányok.

Mezőkövesd közepén vagyunk, pár percnyi sétára a Matyó Múzeumtól, a „férfiutcákban”. Van errefelé Lehel utca, Gergely utca, Salamon utca, György utca és Dávid utca. Utóbbi végén történt meg a minap, hogy megtámadták a rendőröket. Az egyenruhások bejelentésre jöttek ki intézkedni, ám a gyanúsítottak ellenszegültek. Aztán gyanúsítotti oldalon volt trágárkodás és hivatalos személy rángatása, az intézkedők viszont gázsprét és bilincset vetettek be. Hivatalos személy elleni, csoportosan elkövetett erőszak bűntette miatt indult eljárás három fő ellen.

Nagy ritkaság ez, mert ahogyan ebben a konyhában, úgy több férfiutcai házban is azt halljuk, hogy a közbiztonság csapnivaló errefelé, és rendőrök nem sűrűn jönnek ki a városrészbe.

– Most mire jó az, hogy nappal végigmegy itt egy rendőrautó? – kérdezi a Lehel utcában egy bácsi. – Hát legfeljebb abbahagyják a pitykézést!
...

AZ ORBÁNIZMUS CÉLJAI EURÓPÁBAN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.12.03.A magyar illiberális államot az objektív gyengesége miatt nem méltatja figyelemre az EU, és ebben nem nagyon változott a hozzáállása a migrációs válság hatására sem. Magyarország elhanyagolható méretű gazdasági és politikai befolyással bír Európában, és az EU-n kívülre kerülve még ez is tovább esne. A V4-csoport széthullása csak idő kérdése volt, mivel önálló szövetségi rendszerként nem jön számításba, az oroszokkal szembeni ellenszenv a legerősebb tagjának, Lengyelországnak a mozgásterét mindenképpen behatárolja, a többi három ország meg olyannyira része a német befolyási övezetnek, hogy esélye nincs a túlélésre egy komolyabb diplomáciai, netalán politikai konfliktus esetén. A Nyugattal szembeni "hadviselésben" Orbán elment már a falig. Egyszerre használva ki az EU intézményrendszerének operatív gyengeségét (ideértve a szankcióképtelenségét) és az oroszoktól eltanult hibrid hadviselés országunkra szabott operett változatával szembeni türelmet kb. megmutatta, milyen károkozásra lehet képes -- ám szigorúan egy saját EU-kép jegyében, egy pillanatig sem előhíva magának a kiléptetés rémét! A legtöbb, amit elérni akart, az a továbbgyűrűz hatás volt, de Putyin oldalszárnyaként sem jutott többre annál, amit a próbálkozásai zenitjén, a migránsválsággal elért: az EU önreflexiójának és önvédelmi képességeinek lassú magára találását. 

Orbán stratégiáját általában, a szövetségi politikáját pedig még inkább a középtávú reménykedés jellemzi, hogy ti. eltolódik a világ súlypontja a liberális világrendtől legalább a pluralizmus felé és ennek hatására legitim vállalkozássá válhat az illiberális állam az EU-n belül is, illetve Kína és Oroszország olyan erős játékosokká válnak a térségünkben, ami őt is biztonságba helyezheti. Ez a remény azonban illuzórikus. Az orosz befolyás a világban a KGB és utódszervezeteinek fénytörésében látszik csak annak, ami: valójában Oroszország helyzete közép- és hosszútávon is kilátástalan a meghatározó világgazdasági, technológiai és demográfiai trendek ismeretében. Az orosz politika az észak-koreai politika nagyban (és ezért lassúbb és egy cseppet -- éppen a hibrid hadviselésben való jártassága miatt -- kifinomultabb verziójában). Putyin meg-megismétlődő rimánkodása az elismerésért egy versenyképtelen társadalom hangja. Az orosz GDP elhanyagolható méretű, a kivitelének nagy része nyersanyag -- ráadásul egyre inkább helyettesíthető nyersanyag --, és hogy még egy stratégiai jellemzőt hozzak fel: az orosz működő tőke kivitel manapság évi 30 milliárd dollár körül mozog, míg a kínai ennek ötszöröse, az amerikai a tízszerese, de még a holland (vö. "operettállam") is az ötszöröse (kb. 160 milliárd). Képzeljük el ugyanezeket a számokat kumuláltan, amely pontosan mutatja egy ország gazdasági hatalmát a világban. Ilyen körülmények között minden egyes nap, amellyel Putyin nem tudja rávenni magát -- helyesen -- egy világháborúra, tovább gyengíti a rezsimjét és ezzel Orbán európai legitimációjának esélyét...


MINÉL TÖBBET KERESEL, ANNÁL JOBBAN KEDVEZETT NEKED AZ ORBÁN-KORMÁNY

G7 BLOG
Szerző: KASNYIK MIKLÓS
2017.12.02.Amióta újra hatalomra került Orbán Viktor, folyamatosan nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek Magyarországon, nem kis részben a kormány intézkedései miatt. Ez így volt akkor is, amikor inkább csökkentek a reáljövedelmek, és az utóbbi években is, amikor a munkaerőhiány miatt komolyabb béremelkedés indult. Különösen az adórendszer átalakítása, a szegényeket segítő szociális ellátórendszer visszavágása és a jövedelmeket felfelé átcsoportosító családpolitikai támogatások és adókedvezmények jellege fokozta fokozta a különbségeket.

Most közzétette a KSH az egyik legfontosabb éves adatgyűjtésének eredményeit, ami a háztartások jövedelmi helyzetével és életkörülményeivel foglalkozik, és ez újra megerősíti ezt a képet. Érdemes megnézni, hogyan változtak a magyar társadalom jövedelem szerint sorba rendezett tizedeinek jövedelmei a KSH komoly nagyságú minta megkérdezésén alapuló adatgyűjtése szerint...


EZÉRT TETSZIK AZ ÚJ U2-LEMEZ


HVG ONLINE - KULT
Szerző: NÉMETH RÓBERT
2017.12.02.3 év, 9 producer, 15 hangmérnök - és a U2 hosszú évek óta első szerethető lemeze, ez az ír zenekar új albuma, a Songs Of Experience. Elmeséljük bővebben, mire jutottak Bonóék a halhatatlansággal és az örök ifjúsággal.

Három éve, a rettenetes Apple-kampánnyal piacra dobott - egész pontosan a felhasználók zenefiókjaiba beleerőltetett, aztán onnan egy külön erre a célra (a közfelháborodás nyomán) kifejlesztett programmal eltávolítható - U2-lemez, a Songs Of Innocence megjelenése után többek közt arról is beszéltünk, hogy miről szól az ír zenekar élete mintegy másfél évtizede.

A U2 mondjuk 2000, az All That You Can't Leave Behind című nagylemez óta folyamatosan küzdött az öregecskedés ellen, azért, hogy megfeleljen korábbi státuszának, az iránymutató, nagypályás lemezeket készítő zenekar, a Világ Legnagyobb Együttese státuszának. Kollektív, zenekari kapuzárási pánik.

Mindazonáltal Bonóék igen tempósan csúsztak bele a veterán zenekar kategóriájába, a már nem releváns könnyűzenei produkció státuszába, a nem-menőségbe, abba a helyzetbe, melyben az új lemez már csak egy formális promóciós eszköz, a lényeg a turné, ahol a középkorú rajongók meghallgathatják a klasszikus dalokat, megvehetik a legújabb pólót és bögrét, isznak egy sört vagy egy kólát, majd a klassz kocsijukkal elhúzhatnak haza.

2000 után szinte semmi nem volt érdekes, amit a U2 csinált. A 2004-es How to Dismantle an Atomic Bombról és a 2009-es No Line on the Horizonról kevés jót tudnánk elmondani – egy-két dal a fejünkben ragadhatott, az utóbbi nagylemez talán egy árnyalattal jobb, mint az előbbi, de a kétezres évek újra vitális gitárzenei és egyre fragmentáltabb, egyre színesebb és gyorsabban pörgő könnyűzenei színterén mindkét lemez menthetetlenül unalmasnak és lényegtelennek tűnt.

És akkor még jött ráadásnak a Songs Of Innocence, amit azzal hirdetett a U2 pr-osztálya, hogy ez a zenekar eddigi legszemélyesebb lemeze, meg, hogy visszanyúlnak a régi kedvenceikhez (namecheck: Joy Division, Ramones, Kraftwerk) miközben egy - az előbb említett - egészen elképesztő marketing-húzással tukmálta a hallgatókra. A lemez meg nem sikerült, egész pontosan, egy-egy jobb pillanattól eltekintve inkább semmilyen lett, mint valamilyen. Úgy tűnt, mintha a U2 a saját átemelt örökségét próbálná visszalopni az elmúlt tíz év sikeres arénasztárjaitól. Nem túl sok sikerrel.

Aztán jött egy komoly fordulat...


MINDENHOL HIÁNYZIK VALAMI?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.12.03.Az utazás köré szerveződik ez a vasárnap, hiszen mindegyik ajánlott posztban így vagy úgy ez áll a középpontban, legyen az a menni vagy maradni nagy kérdése, egy meglepetésszerű magyarországi hazalátogatás vagy egy út a szürrealitásba.

Rögtön kezdjük a Végtelen… talán blog posztjával, annál is inkább, mert felettébb érdekes kérdést feszeget: van-e olyan hely (például esetükben most Olaszország), ahol minden maradéktalanul jó, ahol teljesen otthon érzed magad, vagy az életünk egy nagy keresgélés?

„Egy kis időt kell adnom ennek az országnak! Merthogy nem lehet tudni, hogy miről van itt pontosan szó? A kezdeti nehézségekről vagy állandóakról, vagy arról, hogy kezdjük megunni az utazgatást, folytonos költözést?

Lehet, hogy máshol is ugyanez lenne. Hogy most már mindenhol hiányozna valami. És azért továbbállni, mert megviseltek a kezdeti nehézségek, belekezdeni egy másik költözésbe, ahol megint csak vannak kezdeti nehézségek, nos, azért az necces.

Most még ki kell pihennem az itteni kezdést. És hátha jobb lesz. Végül a gyerek végül kapott sulit és ráadásul abba vették fel, amelyik két utcára van és a két plusz nyelv az angol és a spanyol, amelyeket mégiscsak jobban tudja, mint az olaszt.

A munkahelyemen is változnak a dolgok, talán alábbhagy a stressz, vagy csak én találok valamilyen formát arra, hogy elviseljem. A második az időszerű lenne, hiszen mikor egy szervezet igazgatót keres a fundraising osztályra, akkor mindig gondban vannak. Szóval az én pozíciómban adott a stressz, az inkább a kérdés, hogy hogyan tudom kezelni ezt magamban?

Egyébként is azért Olaszország egyszer már megadta magát nekem, akkor kínálta az összes jót is és most meg ezekhez már hozzászokva csak a nehézségekkel szembesültem.

Azaz például marhára természetesnek veszem, hogy jó itt a kaja, az ételek kiválóak, a borok szintúgy, hogy van kultúra és sétálható mérete van a városnak is. Ezeket valahogy adottnak veszem és nem örülök neki extrán.

Meg hát már a nyelv sem igazán új, nem tetszik annyira, mint mikor az ember először tanul egy nyelvet, nem akarok benne elmerülni és örömködni, inkább csak sürgetem magam, hogy mindenféle erőfeszítés nélkül, most már aztán azonnal jöjjön vissza a korábbi olasz tudásom és kész. Pedig hát lássuk be, azért ehhez is kellene némi erőfeszítést tennem.

Milyen országok is jönnek szóba akkor, ha elköltöznénk? Most például csinálhatnánk kicsit másképp, nem a „mit dob a gép” elvvel, hanem valamiféle jobb tervezéssel...


AZ AKARAT DIADALA

SZTÁRKLIKK
Szerző: KONOK PÉTER
2017.12.03.Sztálin elvtárs megfordította a folyókat is, ha olyan duhaj kedve kerekedett. Nálunk csak raftingpálya épül az alpesi jellegű Kiskörén, a Alföld kellős-lapos közepén.

Az akarat diadala, mondhatni. Íme, néhány mérvadó vélemény:

- A fény egyszerre kvantum- és hullámjelenség, ahogyan a kiskörei lapos raftingpálya is egyszerre képes síkban és lejtmenetben haladni. Attól függ, honnan nézzük. (Albert Einstein és Niels Bohr közös közleménye)

- Statisztikai szempontból kiegyenlített, így akár hepehupásnak is tekinthető. (KSH) - A negatív lejtés mindig emelkedő tendenciát mutat. (Matolcsy György)

- Hát már miért kéne, hogy görbe legyen? Minket, magyar embereket arról ismernek, hogy egyenesek vagyunk, mint az egyszeri gémeskút. Ha Brüsszel igába akar görbíteni bennünket, én azt mondom: nemoda Buda, eb ura fakó, dakota lejtőnek ne nézd a fokát, mi már csak így haladunk, egyeneskén, ha tetszik a Soros Györgynek, ha nem! (Orbán Viktor)...


A FIDESZ GEOGRÁFIAI MÉRETŰ LYUKAKAT NYITOTT A SZOCIÁLIS HÁLÓN

ZOOM
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2017.12.02.


- A munkából származó egy főre eső jövedelem a szegényebb régiókban is nő, vannak olyan régiók, ahol komoly felzárkózás látható.

- A szociális juttatások tekintetében azonban a két alföldi régió egyre jobban leszakad.

- A munkából származó egy főre eső jövedelem a községekben is nő.
- A szociális juttatások tekintetében azonban a községek egyre jobban leszakadnak a nagyobb településektől, sőt a nagyvárosokon kívüli városoknál is leszakadás látszik.

Magyarországon hatalmas területi különbségek vannak abban, hogy a lakosság mekkora hányada él szegénységben. A számok mögé nézve ráadásul az látszik, hogy a Fidesz a szociális hálót nem használja a különbségek mérséklésére.

2016-ban a lakosság 25,6 százaléka, összesen 2 millió 465 ezer ember volt szegény vagy társadalmi kirekesztődésnek kitett


– derül ki a KSH A háztartások életszínvonala című felméréséből. A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya összetett mutató, a jövedelemhiány mellett a javak és szolgáltatások piacáról, valamint a munkaerőpiacról kiszorultakat is számba veszi. A statisztikusok szegénynek vagy a társadalmi kirekesztődés által veszélyeztetettnek tekintik azokat, akik a fenti három dimenzió legalább egyikében érintettek...

ÉLESEN BÍRÁLJÁK ORBÁNT TRUMP BELSŐ KÖREIBŐL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2017.12.02.


Nyílt levélben bírálja Orbán Viktor kormányfő politikáját dr. Radványi K. Miklós, a Frontiers of Freedom (A szabadság határai) elnevezésű, Malcolm Wallop szenátor által 1995-ben létrehozott amerikai alapítvány külpolitikai kérdésekkel foglalkozó alelnöke. Radványi Budapesten az ELTÉ-n diplomázott, majd tudományos fokozatot szerzett a Johns Hopkins egyetem nemzetközi tanulmányokkal foglalkozó karán és a George Washington egyetem jogi központjában. Tevékenykedett Orrin Hatch szenátor és Chtistopher Cox képviselő külügyi tanácsadójaként. A hidegháború csúcspontján menekült el a kommunista uralom alatti Magyarországról, és kivándorolt Amerikába.

Geopolitikai, nemzetbiztonsági és külpolitikai ügyek szakértője. Széles körben publikál legkevesebb három nyelven, és szerte a világban tartott előadásokat külpolitikáról, nemzetközi kérdésekről. Radványi, az amerikai Republikánus Párt konzervatív, Donald Trump elnökhöz közeli think tankjének külpolitikai elemzője. Radványi tíz éve egyszer már Hugo Chavez venezuelai diktátorhoz hasonlította Orbánt. A Frontiers of Freedom intézet egyik vezetőjeként annak a csapatnak a reprezentánsa, amelyik a Republikánus Párt fő sodrától bőven jobbra, az alt right mozgalomban Trump sikerének is a kovácsa volt.

Alább közöljük dr. Radványi K. Miklós levelének teljes szövegét:...

"CIVILEK" VAGYUNK - MIÉRT ÉRDEKELNÉNEK MINKET A VÁLASZTÁSOK?

MÉRCE
Szerző: UDVARHELYI TESSZA
2017.12.02.Az országot nem Gyurcsány, nem Orbán és nem Vona fogja megváltani,
hanem Te – készülj rá!” (a Közélet Iskolája egyik képzésének résztvevője)

2018 áprilisában országgyűlési választások lesznek Magyarországon. Ebből egyelőre annyit érzékelünk, hogy a kormány egyre mélyíti a változó célpontokra irányított gyűlöletkampányát, a Jobbik továbbra is erős, a magukat liberálisnak és baloldalinak tartó pártok pedig töketlenkednek. De mi közünk van mindehhez nekünk, civil szervezeti dolgozóknak, önszerveződő csoportok tagjainak, szabadúszó aktivistáknak és társadalmi mozgalmak szimpatizánsainak?

A Közélet Iskoláját 2014-ben azért hoztuk létre, mert úgy éreztük, sokkal komolyabban kell vennünk azt az elmaradást, amit a rendszerváltás (illetve még régebb) óta görgetünk magunk előtt – meg kell tanulnunk demokratikusan élni. Mert, ahogyan egy képzésünk résztvevője mondta: „a demokrácia nem főnév, hanem ige – ha nem csináljuk, akkor nincs!”

Bár a magyar társadalom 1989 után formailag demokráciává vált, a gyakorlatban a társadalom többsége nem kapott hozzáférést a demokrácia gyakorlásához szükséges tudatossághoz és azokhoz az eszközökhöz, amik egy valóban demokratikus társadalom működéséhez szükségesek. Sokan csak sodródunk az árral, vagy egyre inkább elfordulunk a közügyektől, mert úgy érezzük, a politika kiábrándító, nincs beleszólásunk és nem nyújt számunkra perspektívát. Ebbe beletartozik azoknak a napi szintű sérelmeknek az elfogadása, amik az állam vagy az állam képviselői részéről érnek minket (minek tegyek panaszt? úgysincs értelme!) és a nagyobb szabású érdekvédelmi tevékenységek elhanyagolása is – a nagynak induló mozgalmak elhalnak, a korábban aktív emberek befelé fordulnak vagy külföldre mennek, sok civil szervezet inkább csendben marad, csak hadd végezhesse nyugodtan a munkáját.

A 2010 óta kiépülő Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) egyre inkább elnyomó, kirekesztő, fojtogató és egyre kevesebb a hitünk abban, hogy Magyarországon lehetséges a szolidáris, egyenlőségre törekvő és a kiegyenlítő újraelosztást előtérbe helyező kormányzás. Nem csoda, ha nem okoz különösen nagy érdeklődést a civil szervezetek körében az, hogy 2018 áprilisában egy igazságtalan és tisztességtelen választási rendszerben újra elmehetünk szavazni.

A civil szervezetek azért is vannak nehéz helyzetben a NER-ben, mert ők maguk is bűnbakká váltak: bekerültek azok közé az üldözött csoportok közé, amikre az állam kommunikációs és büntető gépezete teljes erejével lesújt. Megpróbálnak minket ellehetetleníteni, megfélemlíteni, erőforrásainkat nullára csökkenteni, tenni akarásunkat megtörni. És ha ez megtörténik, akkor a NER elérte célját: akkor végleg megszűnik az a lehetőség, hogy a civil szervezetek az állampolgárok hangját felhangosítsák, kifejezzék igényeiket, érdekeiket, megvédjék jogaikat és kiharcolják a méltóságteljes élethez szükséges feltételeket. Akkor maradnak zárványok, jószándékú szervezetek, amik tenni akarnak, de rendszerszinten nincs hatásuk. Legfeljebb majd túlélnek, kibekkelnek és várják a csodát.

A demokrácia akkor működik, ha az állam képviselőit soha nem hagyjuk szabadon „garázdálkodni”, hanem folyamatosan nyomás alatt tartjuk, kérésekkel és követelésekkel bombázzuk, felügyeljük, felelősségre vonjuk és meggyőzzük az igazunkról. Erre nagyon sokféle lehetőség van két választás között is, a rendelkezésre álló érdekvédelmi eszköztár szinte kimeríthetetlen, és minden szervezet és állampolgár a saját hitvallása, habitusa szerint alkalmazza ezeket. A Közélet Iskolája képzésein mi is ezeket adjuk át hónapról hónapra a több száz résztvevőnek, aki egy évben megfordul nálunk.


Hiszünk abban, hogy a demokrácia gyakorlata valójában a választások között bontakozik ki, de abban is, hogy az érdekvédelmi munkával a választások idején sem szabad felhagyni. Csak azért, mert egy választáson pártok versengenek egymással, nem jelenti azt, hogy a „civileknek” ne lenne vele dolga...

FELJELENTEM AZ ORBÁNI MAFFIAÁLLAM LÉTREHOZÓIT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BERKECZ BALÁZS
2017.12.02.


Az Együtt régóta mondja, amit Simicska Lajos is állít: Orbán egy maffiafőnök a fideszes maffiaállam élén, aki társaival szervezetten állam elleni, korrupciós és vagyon elleni bűncselekményeket (maffiaállam létrehozása) követett el. Feljelentést teszek ma a Legfőbb Ügyészségen!

Az RTL Klub 2017. november 28. napján 18 órakor sugárzott Híradójában Simicska Lajos vállalkozóval közölt interjút (az interjút teljes terjedelmében 2017. december 1-én tették közzé). A riportban arra történt utalás, hogy bizonyos személyek 1990 és 2015 közötti tartamban megállapodást kötöttek, hogy szervezetten állam elleni, korrupciós és vagyon elleni bűncselekményeket (maffiaállam létrehozása) követnek el. Az interjúból az is megállapítható, hogy a megállapodásban részt vevők közül egy személy később önként elállt a bűncselekmény illetve bűncselekmények elkövetésétől...

TÁVIRAT KÍNÁBÓL: "KÖSZ, ORBÁN..."

CIVILHETES
Szerző: LŐRINCZ CSABA
2017.12.03.


„… hogy megmutattad, Európában is szegénységben lehet tartani a népet!”

Nagyjából ezt sikerült kihámoznunk a kínai delegáció látogatását követően érkezett táviratból.

Van abban valami gyomrot forgató, ha egy olyan ország miniszterelnöke méltatja Orbánt, akinek politikája közel sem mondható megfelelőnek. A helyzetet súlyosbítja, hogy az egyébként 1,3 milliárdos lakosú magát népköztársaságnak nevező országban ahol a szegénység mértéke elképesztő.

Arról az országról beszélünk ahol a szegénységi küszöböt a napi 1,25 dolláros kereset jelenti. És ne legyen kétségünk, nem kevesen vannak azok, akik ennél kevesebbet keresnek.

Ennek az országnak a miniszterelnöke táviratában köszönte meg a baráti fogadtatást. Szerintünk némileg többről volt szó, hiszen Orbán olyan mélyen meghajolt Li Ko-csiang előtt, hogy az lényegében egy szerelmetes vallomással is felérhet...

POLITIKAI KERESZTÉNYSÉG ÉS PÁRBESZÉDKULTÚRA - MAGYAR PÜSPÖKÖK FERENC PÁPÁNÁL

ÉLET ÉS IRODALOM - PUBLICISZTIKA
Szerző: MÁRTONFFY MARCELL
2017.12.01.


A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai 2017. november 20–24. között ad limina látogatáson vettek részt Rómában. A hagyományos kifejezés eredeti értelme szerint „az apostolok küszöbéhez” járultak: egy ötévente esedékes utazás keretében – amelyre ezúttal kilenc évvel az előző, hasonló célú látogatás után került sor – beszámoltak a helyi egyház helyzetéről a pápának és az illetékes vatikáni hivataloknak. A kötetlen beszélgetést, tanácskozást, hivatalos jelentést, felsőbb útmutatást és a zarándoklat különböző elemeit magában foglaló programmal kapcsolatban több tudósítást is közölt a Magyar Kurír. A katolikus hírportál munkatársai az esemény során szerzett tapasztalataikról kérdeztek néhány püspököt, s az eddig megjelent interjúkhoz várhatóan továbbiak társulnak. Ferenc pápa kétórás megbeszélést folytatott a magyar egyházvezetőkkel – az ennek légkörére és tartalmára vonatkozó kérdés természetesen első helyen szerepel az interjúkban.

A személyes hangú nyilatkozatok értékelése nem hálás feladat annak, aki a tisztánlátáshoz szükséges távolságtartással olvassa őket. Ha utóbbi a kritikai mérlegelés nélkülözhetetlen összetevője, akkor nyilvánvalóan nem felel meg annak a kommunikációs szokásrendnek, amelyhez a püspökök zömének beszédmódja igazodik. A közvetlen élménybeszámolókon persze oktalanság számon kérni olyan ellentmondások szóvá tételét és elemző megközelítését – kivált pedig az ellentmondások feloldása érdekében tett erőfeszítést –, amilyeneket az egyházi folyamatok iránt érdeklődő olvasók a közelmúltban Ferenc pápa szociális és politikai kérdéseket is érintő beszédei, valamint a magyar főpapok hasonló tárgyú állásfoglalásai között érzékelhetnek. Ezzel együtt joggal lehetett számítani arra, hogy néhány aktuális témakörben, így a migráció vagy a társadalmi méretű szegénység problémájával kapcsolatban a katolikus egyházfő véleménye csupán a magyar részegyház egyik-másik vezető személyiségének felfogásával egyezik meg, többségükétől kifejezetten és nagymértékben eltér, vagy legalábbis az ilyen kérdésekről való hallgatással szemben az egyértelmű megszólalásra ad példát. A feltételezhető nézetkülönbségek nyílttá tételét és körüljárását azonban a püspöki beszámolók eklektikus jellege miatt várhatja a magyarországi – az internetes felület látogatóit tekintve főként katolikus – nyilvánosság. Például a veszprémi érsek és a szeged-csanádi megyéspüspök mondatfűzése (lásd Magyar Kurír, 2017. november 23.) az értelemösszefüggés vagy a pártpolitika fölött álló, egyetemesebb nézőpont elemi elvárásának sem felel meg, és kevés kivétellel – ide tartozik a váci püspök empatikus és megfontolt tűnődése a pápa szeretetéről „a szegények, a peremre kerültek, a rászorultak, az elesettek” iránt (MK, 2017. november 24.) – a többi püspök is saját véleményének igazolását hallja ki az egyházfő szavai­ból. Mindamellett a puszta öntükrözés gyanúját elhárítandó érdemes leszögezni, hogy nem a helyenként szembeötlő információtorzítás teszi együttvéve zavarba ejtővé az interjúkat, hanem az, hogy szövegük alapján nehezen dönthető el, mit mondott ténylegesen a pápa és mit szeretett volna hallani tőle egyik-másik, korábbi gesztusaiból kikövetkeztethetően a jelenlegi római iránymutatással egyet nem értő püspök...

GYŰLÖLETKARMESTEREK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: GAZDA ALBERT
2017.12.03.


Az elmúlt hónapok izgalmasabb belpolitikai híreinek egyike volt, hogy a Lehet Más a Politika leigazolta Ron Werbert. Az izraeli kampánytanácsadót másfél évtizede dobogós pozíció illeti meg mifelénk a legmumusabb mumusok között. Különösen a Fidesz berkeiben emlékeznek fájó szívvel teljesítményére, minthogy kifejezetten a nevéhez köthető a 2002-es sokkoló vereség, amikor a negatív kampány addig hírből sem ismert tökélyre vitelével vezette győzelemre az egyébként meglehetősen gyámoltalan miniszterelnök-jelölttel ringbe szálló szocialistákat. Ez roppant hosszú és fájdalmas hatalomtalanságot jelentett Orbán Viktor és köre számára, emiatt sincs okunk álmélkodni azon, hogy helyzetbe kerülvén mekkora vehemenciával vetették magukat a különféle javak közé.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, elmúlt nyolc évnek nevezhető korszakokból immár kettőt elemezgethetünk, és egyik sem varázslatosabb a másiknál. A gyűlölet karmestere – hogy kiérdemelte-e ezt az epitheton ornanst Werber vagy sem, mindenki eldöntheti valóságértelmezési szokásainak megfelelően – egy időre eltűnt hazánkból, és nemrégiben bukkant fel ismét a környéken. Hogy ez a fejlemény végül is nem vetett észveszejtő hullámokat, annak is van magyarázata: utódai lényegesen gátlástalanabbul, kíméletlenebbül, célratörőbben, kevésbé skrupulózusan művelik immár a gyűlölet-karmesterkedést. 2014–2017 migráns-, Brüsszel- és Soros-ellenes kampányai mellett elbújhat mind a 23 millió román, Kövér László kifordított köteléről nem is beszélve.

Mivel hosszú-hosszú évek óta senki sem kapaszkodhatott itt igazán magasra pozitív üzenetekkel – hol vannak már azok az idők, amikor hittünk, ha hittünk a szeretet és az összefogás erejében? –, így kicsit mégis el kellett morfondírozni azon, miként bírja rá ez a Werber Szél Bernadettet és társait arra, hogy Orbán Viktornál, Gulyás Gergelynél vagy Németh Szilárdnál is apokaliptikusabb és lebutítottabb szövegeket ismételgessenek...