2017. november 26., vasárnap

LÁTHATATLAN MAGYARORSZÁG, KÖNYVBEN

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2017.11.26.


Próbálom visszakeresni magamban, mikor volt az első eset, hogy elkezdtem írni erről az egészről. Az biztos, hogy még 2009-ben… talán akkor indult az Esélyegyenlőségi Napló az osztályfőnökök honlapján, utána meg ez a blog, a Nyomorszéle, akkor még az FN-en. Persze volt korábban is, hogy írtam, pedagógiai tartalmú kötetekbe, újságokba. De az más volt. Ott szakmai tudásmegosztás volt a cél, és szűkebb körnek szólt.

Mióta az oktatás esélyteremtő munkává szélesedett az életemben, kibővült minden. Más célok is megjelentek. Az egyik személyes: egyszerűen szükségem volt arra, hogy kiírjam magamból azt az elkeseredettséget, tehetetlenséget, ami felgyülemlett bennem a munka során. A másik az volt, hogy magamon is, és másokon is azt láttam, alapvetően az a baj, hogy nem értjük ezt az egész 21.századi nyomorúságot, tele vagyunk sztereotípiákkal, keressük, mi a hiba bennük, miért nem képesek változtatni az életükön, és közben nem vesszük észre, hogy mi magunk sem vagyunk rendben a viszonyulásunkkal ehhez az egészhez.

Eleinte csak az esetek sokkoltak. A gyerekek mondatai, amelyeknek utána kellett menni, hogy az ember megértse, mi van mögötte. A lakhatási szegénység, a kilátástalan élethelyzetek. Ezeket megírtam. Akik olvasták, rácsodálkoztak. Nem gondolták, hogy Magyarországon van ilyen.

Aztán, ahogy csúsztam egyre jobban bele a probléma megértésébe, jöttek más témák. Amelyeket nem lehetett megkerülni. A helyi intézményrendszer működésének ellentmondásai, a velük felvállalt konfliktusok, a keservesen, sokszor a nyilvánossággal kikényszerített együttműködésekkel. És itt már eszköz is kezdett lenni a kezemben az írás, amit meg kellett tanulnom jól használni, hogy ne ellene dolgozzon, hanem hasznára váljon az ügynek. Ami persze megint újabb területeket sodort be, pl. az állami működés hézagait, hiszen a helyi működés központi előírások alapján történik, a benne dolgozók személyes elköteleződései, vagy éppen kiégései mind ok-okozati összefüggésben vannak a rendszerrel.

Ahogy a problémáról egyre több tapasztalatot gyűjtöttem, úgy sodródtak bele újabb területek is az engem feszítő témákba. A roma identitástól az uniós pénzek felhasználásáig, a rossz fókuszú szakpolitikai intézkedésektől a civilek helyzetéig. Sok-sok írás, nemcsak itt, e blogban, hanem máshol is, lenyomatai lettek a munkámnak, és azt hiszem, ha az én szemszögemből is, de kicsit a világnak is, amiben élünk.

Sok visszacsatolás jött, és jön ma is. A gyűlölködő kommentek lassan kikoptak, bár azért a lomtárban gyűlnek még ma is. A megerősítőek sem a blognál jelentkeznek már, inkább a közösségi oldalakra tevődtek át, vagy a konkrét megkeresésekbe. Sokan olvassák, és követik innen kiindulva az Igazgyöngy munkáját.

Lassan belopakodott a felsőoktatásba, használják az írásokat sokan a leendő szakemberek oktatásában, mint terepi tapasztalatokat, és már össze sem tudom számolni, hány szakdolgozat, kutatás ért el minket ezeken a követéseken keresztül. Lettek fordítások is belőle, és bizonyos területeken nemzetközi szintre is lépett a dolog.

A blog könyvben való megjelentése is sokakban felmerült már, évekkel ezelőtt is. Sokan írtak, segítséget ajánlottak, de valahogy eddig nem volt megfelelő a pillanat. Aztán, sok szerencsés találkozás és jó szándék most sikerre vitte ezt. Mert most megjelenik a „Láthatatlan Magyarország” címmel egy válogatás az írásaimból, a TEA Kiadó gondozásában.

http://www.teakiado.hu/hirek/lathatatlan-magyarorszag-a-katonaban/

De ez is, mint minden, ami velem történik, kész csoda volt. Mert előtte volt, aki összegyűjtötte mindenfelől az írásaimat, akkurátusan sorba szedve mindet, amit az internet megőrzött. Aztán jött a megkeresés a kiadótól. Közben lett valaki, aki nem kis összeggel szállt bele (teljes névtelenséget kérve), hogy a könyv nagyobb példányszámban jelenhessen meg. No meg ott a könyv szerkesztője, aki képes volt megbirkózni ezzel az igencsak terjedelmes és vegyes anyaggal, kiválogatta a javát, megkereste a logikai szálat, amire felfűzte, és az olvasók számára emészthetővé tette az írásokat. Ott voltak azok, akik mellette véleményezték, egyengették, illesztgették, hogy végül könyv legyen belőle. Aztán, akik nevüket adták az ajánlásokkal ahhoz, hogy megerősítsék: érdemes elolvasni annak, aki érteni akarja ezt az egészet.

És ne hagyjam ki azt a rengeteg embert, aki mellettem, mellettünk van, aki közvetlenül, vagy közvetve segíti a mindennapjaimat, a munkámat, akik támogatnak, biztatnak, óvnak, figyelmeztetnek, akik lehetőséghez juttatnak, hogy ez által dolgozhassunk tovább, mert ők is látják: muszáj. Ebben a könyvben mindannyian benne vannak. Azok is, akikért dolgozunk, és azok is, akik segítenek minket.

És benne vagyok én is. A vívódásaimmal, a keserűségemmel, a naiv optimizmusommal, és a reményeimmel is. Mert tudom, hogy a legnagyobb mélységekben is felcsillanhat valami. Csak figyelni kell, és észrevenni. Aztán jó erősen tartani, mutatni másoknak is, hogy észrevegyék. Hát, erről szól ez a könyv.

Köszönöm mindenkinek, hogy megszülethetett.

ÉLETKÉP-TÖREDÉK A MÁBÓL, KÖZÉLETI GIGOLÓKKAL ÉS BETOJT NÉMÁKKAL A CINKOSOK KÖZÖTT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2017.11.26. 


Milyen sokan kerültek hirtelen reflektorfényben, porondra, ebben az illiberális csinn-bumm cirkuszban olyanok, akik elsősorban nem intellektuális képességeikkel kápráztatták el a nagyérdeműt, hanem életrevalóságukat – hátba veregetős bratyizással kísért – szerzésmániájukkal bizonyították.

Újkori szerencselovagok, akik jókor voltak jó helyen. Koronaőrből lett sejtelmes tanácsadónak hitt, lokálos látogatóból vedlett gagyi lapkiadó. Tengerentúli harsány reklámú filmproducerből háziasított kaszinótulajdonos és média-selyemfiú. Gázszerelőből továbbképzett milliárdos mangalicatenyésztő és kezdetekben konkurens nélküli bankvezérből lett marhatenyésztés melletti, bukást bukásra halmozó foci szövetségi elnök. Napestig sorolhatnám a többieket!

Azt, hogy a mostani belügyér volt cégeinek, amelyeknek vezetői és új tulajdonosai közül már senkinek sincs semmilyen kapcsolata a miniszterrel, hiszi a piszi. Csak emlékeztetem a nagyérdeműt, hogy ezek a cégek a Magyar Villamos Művektől, a Magyar Fejlesztési Banktól, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságtól és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől több állami megbízást is kaptak korábban. És akkor még ki is hagytam jó párat, amelyek ugyancsak megelőztek másokat a közbeszerzésekben.

A trafik-mutyi nemzeti jóllakottjait már meg sem említem, mint ahogy a futsalos külügyérről sem szólnék, aki egykoron 9,7 millió forintos keresetéből 12,5 milliót tudott lazán félre tenni. De nem szólnék a volt zuglói fineszes polgármesterről, aki nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában a listaáron 20 millió forintba kerülő új Mercedes-Benzét. És nem pazarolnám a betűket egy volt miskolci alpolgármesterre sem, akiről azért annyit megjegyeznék, hogy a Fidesz-aranyköpések egyik díjazottjaként böfögte fel egykoron azt, hogy természetesen meg lehet élni havi 47 ezer forintból

Szerencsejátékosok persze az eddig felsoroltakon kívül is vannak. Életvitelszerűen tengerentúlon élő magyarok, kormánytagok csókosai habzsolják a Fidesz és a kaszinók adta lehetőségek profitjait és menekítik ki az országból így szerzett vagyonukat adóparadicsomokba. A Tax Justice Network adatai szerint, Magyarország méretéhez és tőkeerejéhez képest példátlanul nagy veszteségeket szenvedett az elmúlt évtizedben az offshore jelenség miatt. Több százmilliárd dollár magántőke – a teljes magyar államadósság sokszorosa – került offshore számlára.

Az adóparadicsomokba pedig nem azért viszik a vagyonokat, hogy ott kedvezőbb feltételek mellett forgassák a tőkét. A legtöbb ilyen helyre a milliárdosok be sem teszik a lábukat, nem költenek, és nem termelnek itt, egyszerűen csak odaviszik a pénzüket, hogy teljesen kivonják az országuk adózása alól – állítja Christensen, a már említett Tax Justice Network igazgatója.

Förtelem, ami ebben az országban van. A magyarok meg néznek, mint a moziban. Akik egzisztenciális okok miatt hallgatnak félelemből, az még megbocsájtható, hiszen évszázados örökség ez, a történelem során már többször belerokkantunk. De akik szerzésmániájuk, a „kaparj kurta neked is jut” alapon kussolnak, megfertőződve a mostani kormány illiberális kórokozóival, azok a cinkosok között némán tűrik ezt a förtelmet, nem törődve azzal a mély szakadékkal, ami a szegények milliói és a gazdagok között van idehaza...

ORBÁN FÖLDIG HAJOLT AZ AZERI DIKTÁTOR ELŐTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.11.26.Mint ismert, majdnem orra esett Orbán, olyan mélyen meghajolt Ilham Alijev azeri diktátor előtt, akivel Brüsszelben, a keleti partnerségi csúcstalálkozón futott össze, nyilván nem véletlenül. Ilyen meghajlást a török szultán előtt produkáltak olyanok, akik attől féltek, a szultán levágatja a fejüket.

Ezt érdemes megnézni többször is...

Mindezt Brüsszelben, az Európai Unió központjában, amelynek vezetőiről Orbán gyalázkodó stílusban beszél, a legkisebb tisztelet nélkül. Rágalmazza őket, “homo brusselicus”-ról beszél, mint korunk rákfenéjéről, eközben mélyen földig hajolva siet apró lábaival egy közismert posztkommunista diktátor elé, aki a választások elcsalásáról híres.

Az azeri diktátor volt az, aki azonnal elnöki kegyelemben részesítette és hősként ünnepelte a baltás gyilkost, aki egy örmény katonatársát mészárolta le álmában, miután Orbán kiadta őt Azerbajdzsánnak, hogy ott töltse le a büntetését.

Alijev volt az, aki végül szabadon engedte a baltás gyilkost, és előtte többször egyeztettek Orbánnal a kiadatásról, a döntést pedig minden külügyi és szakmai ellenvélemény dacára – bevallottan – Orbán személyesen hozta meg. Övé a felelősség.

Az erkölcsi káron túl hatalmas diplomáciai botrány lett belőle, miközben sokáig semmi nem látszott a mérleg másik serpenyőjében: Magyarországnak látszólag semmiféle haszna nem származott belőle. Semmilyen ellentételezést nem tudott Orbán felmutatni.

Egészen addig, amíg ki nem derült, hogy Azerbajdzsán európai politikusok vesztegetésére egy pénzalapot tart fenn, és 2012–13-ban több mint 7,6 millió dollárt utaltak egy Metastar Invest LLP nevű kamucégtől a Velasco International nevű offshore cég magyar számlájára. A Velascót 2015-ben megszüntették, a dollármilliókról nem tudni, hova tűntek.

Polt Péter, a Fidesz legfőbb ügyésze, aki kezdettől fogva a fideszes ügyek elsimítását végzi az ügyészségen, bejelentette, hogy nem nyomoznak az ügyben. A tranzakció azt követően jött létre, hogy Orbán személyes döntésére kiadták a baltás gyilkost. Ha létezik közvetett bizonyíték, és abból levonható hipotézis, akkor az nem lehet más, minthogy a pénzt Orbán kapta a baltás gyilkosért.

Ezek után láthatjuk, hogy Magyarország korrumpált miniszterelnöke majdnem a földig hajol az azeri diktátor előtt, aki úgy fogadja ezt, mint egy alattvalója hódolatát. Orbán talán már kiismeri magát a maffiaszerűen működő keleti diktatúrák világában, ahol ha megvesznek valakit, akkor azt megvették. Az az ember elveszítette a szabadságát örökre...IGEN, IGEN, IGEN! AZ ORSZÁGNAK ILYEN NAGYSZERŰ VEZETŐKRE VAN SZÜKSÉGE!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.11.26.


...Az én fejemben a profi futball profi helyeken nem úgy néz ki, hogy a válogatott kapitánya az aktuális miniszterelnök felszopásügyi biztosaként tetszeleg bármely random megszólalásában. Márpedig ez az interjú nem a futballról, nem a konkrét cselekvési tervekről és megvalósítható aspektusokról szól, hanem a miniszterelnök iránti feltétlen, feneketlen rajongásról. Ha valakinek kétségei lennének efelől:

…"mindenki az eredményekre gondol, de nem ez a legfontosabb. Számomra a legfőbb, hogy tehessem a dolgomat, hogy az energiáimat az önök csapata, a mi csapatunk szolgálatába tudjam állítani"

Ja, hogy nem az eredmények a legfontosabbak. Aha, ezt már Bödőcs is megénekelte, igaz, ő nem a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Örüljünk, hogy a fiúk a friss levegőn szaladgálhatnak, minek foglalkozni ilyen faszságokkal, mint az eredmények.

Hát ha nem az eredmények a legfontosabbak, akkor pláne érdekelne, hogy mi a francot tudhat Leekens arról, hogy a magyar embereknek mekkora szükségük van a futballra?

Honnan szedi Leekens, hogy a magyar emberek futballőrülete egybeesik a miniszterelnök mániájával, vagyis a helyes úttal?

Honnan tudja Leekens, hogy Orbán Viktor mennyire nagyszerű vezető?

Honnan tudja egy legjobb indulattal is legfeljebb középszerűnek tekinthető futball edző, hogy Magyarországnak milyen vezetőkre van szüksége? Csak nem a Brüsszel megállítására irányuló kormányzati vergődésből vonta le a konzekvenciát?

Mit tud arról Leekens, hogy Orbán mit tett a magy futballért azon kívül, hogy Magyarországot a sok szép, üresen kongó stadion országává varázsolta?

Milyen eredmények várhatók egy olyan edzőtől, aki el van ájulva attól, hogy Magyarországon lesz új nemzeti stadion, miközben – minő tragédia – Belgiumnak nincs nagy nemzeti stadionja?

És akkor mi van, Leekens úr? Mit tud ön arról, hogy ebben az országban egy NB I-es hétvége hány embert őrjít meg annyira, hogy ki is sétáljon azokba a csodálatos stadionokba, amelyeket a nagyszerű miniszterelnök úrtól kapott ajándékba ez az ország? Mi ez az ócska bíznunk kell, hinnünk kell, felelősségünk van duma? Honnan tudja, hogy Orbán mit lát helyesen, és mit nem? Attól lesz valaki tisztánlátó, nagyszerű vezető, hogy közpénzkamionokat tol a stadionépítésekbe? Esetleg a tao-támogatási rendszer néven elhíresült átláthatatlanul korrupt kormányzati üzletágról is van információja?

Amikor azt mondja, hogy hinnünk kell, bíznunk kell és felelősségünk van, akkor tisztában van azzal, hogy ez az ország az egy főre eső stadionok száma ellenére a saját taknyában fetreng? Ellentétben például Belgiummal, ahol nincs nemzeti stadion.

Érteni vélem, hogy egyáltalán nem a kizárólag fényes sikereiről híres szakmai pályafutása utolsó szalmaszálába kapaszkodik, és az a minimum, hogy meghúzza magát és örül, hogy egyáltalán lehetőséget kapott, de nehogy már egy messziről jött szövetségi kapitány döntse el a magyar emberek helyett, hogy milyen vezetőkre van szükségük.

Szerintem nem ördögtől való megállapítás, hogy jó kezekbe került a magyar válogatott. Kicsit leegyszerűsítve azt is mondhatnám, hogy jobb helyeken egy szövetségi kapitány azt sem tudja, ki a miniszterelnök, ezzel szemben ezt a tömény politikai felszopást a legelvetemültebb udvari firkászok is megirigyelhetnék. Tudom, hogy nem az eredmények a legfontosabbak, de ha Leekens esetleg valamiért nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor javasolnám, hogy foglalkoztassák valahol a kormányzati propaganda boszorkánykonyhája körül. Van mit tanulni tőle.

A LEX-CEU ÉS A NYITOTT TÁRSADALOM MAGYARORSZÁGON: KITEKINTÉS A DEMOKRATIKUS FORRADALMAK TÖRTÉNETÉN TÚLRA

MÉRCE
Szerző: GAGYI ÁGNES
2017.11.26.


Jelen cikk a Cultures of History Forum felhívására reagál a Lex CEU és a nyitott társadalom helyzetének megvitatására. A felhívás az egyetemi szabadságot és a civil társadalmat érintő fenyegetésekre koncentrál a közép- és kelet-európai régióban. A magyar kormány támadását a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen úgy értelmezi, mint a térségben általánosan is jellemző, a liberális demokrácia alapvető elveitől való eltávolodás jelét.

Ezt a folyamatot egyfajta visszaesésként értelmezi az 1989 utáni demokratikus átalakuláshoz fűződő reményekhez és törekvésekhez képest. Ha kérdésfeltevésünkben ezt a szempontot követjük, akkor a visszaesés megértéséhez azokat a helyi és regionális tényezőket kell megvizsgálnunk, amelyek a progresszív tendenciáktól való eltávolodáshoz vezettek.

Ha azonban kitekintünk a demokratikus forradalmak kanonikus történetén túlra, azt látjuk, hogy a tekintélyelvű tendenciák erősödése világszerte megfigyelhető, beleértve azokat az államokat, amelyekre a nyugati típusú demokrácia fellegváraiként szokás tekinteni.

A szocializmus utáni átalakuláshoz kapcsolódó helyi sajátosságok nem adnak elég magyarázatot arra a demokratikus visszaesésre, amelyet ma világszerte tapasztalunk. Hogy megérthessük a jelenlegi krízishelyzetet, érdemes felülvizsgálni a szocializmust követő demokratizálódás hidegháború utáni politikai narratíváját...

A LÉLEK KIÜRESEDÉSE

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: RÓNAY LÁSZLÓ
2017.11.25. 


Az oktatásügyben minden rendben van” – halljuk egy mérnökember helyzetjelentését. Kérdés, mit ért renden. Katonás fegyelmet, vezényszóra ugrándozást, utasítások alázatos teljesítését, vagy hagy-e szerepet az alkotóerőnek, a hivatásból eredő jobbító szándéknak, a személyiség megnyilatkozásának.

"Nem sokaság, hanem lélek"

Érdemes elgondolkodni, vajon maradt-e szerepe, súlya a léleknek az ifjúság nevelésében. Jelek szerint a nevezetes kerekasztal körül ülők számára a számok sokkal fontosabbak. A „lélek” fogalma számtalan jelentést hordoz, egyebek között azt a készséget is, amelyet a miniszterelnök így fogalmazott meg: merjünk nagyot álmodni! Valóban ez volna a nemzet jövőjének alakításában az egyik, ha nem a legfontosabb szempont.

A magyar kultúra múltjában számtalan „nagy álmodó” igyekezett felemelni, gazdagítani a nemzetet. Hadd utaljak például a manapság gyakran emlegetett Klebelsberg Kunóra, akit annak idején megvetően száműztek a nemzeti pantheonból a kultúrfölény gondolata miatt, amelyet tetteivel is igyekezett megvalósítani. Klebelsberg egyetemeket alapított és fejlesztett, tudta, hogy képzett, erős értelmiség híján a nemes célok megvalósíthatatlanok. Megszervezte a külföldön működő magyar intézetek hálózatát, hogy a tehetséges fiataloknak lehetősége legyen ismereteik gyarapítására, s kialakuljanak azok a szigetek, amelyek az adott országban figyelmet és tiszteletet keltenek a Trianonban eltaposott nemzet ügye iránt. Gondja volt az oktatás korszerűsítésére, egyebek mellett a humán kultúra terjesztésére. Jól ismerte a magyar történelem és irodalom mozgósító erejét, hitt abban, hogy itt van az a föld, amelyet művelnünk kell, s amely majd hantjával eltakar. Kiváló szellemek sora bővítette ismereteit külországi egyetemeken, s majdnem mind visszatértek, eszük ágában sem volt kint maradni. A nagy exodust, melyről József Attila is írt, a gazdasági válság és nem a szellem erőszakos egyoldalúsága okozta. „Klebi”, ahogy kortársai nevezték, a magyar romantikusok egyenesági örököse volt, aki egy századdal később is bizonyította, hogy törekvésük és hitük fölött nem járt el az idő, még ha a vesztett világháború súlyos válságot hozott is.

Nehéz szabadulni attól az érzésünktől, hogy a csodatevő lélek legnemesebb építő tulajdonságait az oktatás- és nevelésügy reformerei elhanyagolják, s ennek is tulajdonítható, hogy tehetséges fiatalok ármádiája hagyja el szülőhazáját, s választja azt a sorsot, amelyet Márai oly megrendítően írt le Halotti beszédében. Kit tanítanak meg manapság, hogy rácsodálkozzék a Mikó utca gesztenyefáira, mind a hétre? A fa megmunkálásra váró anyag, nem a természet egyik csodája, amely gondolatokra ösztönöz. El-elnézem a szárszói gesztenyefát a kertben, mely már akkor enyhülést kínált a forró nyarakon, amikor nagyanyám háromnegyed évszázaddal ezelőtt megvásárolta a nyaralót. A földbe ereszti gyökereit, jobbító szándékú őseim emlékezetét őrzi rendületlen szívóssággal. A fa - történelem. És miközben árnyékába ülhetek, azon merengek, figyelünk-e a múltra, vagy csak a tünékeny, haszonnal kecsegtető jelen érdekel. Védik-e a múltat a „kerekasztal lovagjai”? Tudják és tudatosítják-e, hogy a múlt értékeinek ismerete nélkül a magyarság legszebb hagyományairól, legnemesebb értékeiről sem alkothatunk fogalmat? Miközben elszánt reformerek azon munkálkodnak, hogy minél több tilalomfát üssenek le, nem mulasztanak-e el Berzsenyi intelmére gondolni: "szabad nép tesz csuda dolgokat"? S kik lehetnek a „szabad nép” nevelői, ha nem a szabad pedagógusok, akiket nem vernek bilincsbe az előírások?...

A SZEREP ÉS A MODELL: 130 ÉVE SZÜLETETT KASSÁK LAJOS

MÉRCE
Szerző: K. HORVÁTH ZSOLT
2017.11.26.


Amikor az 1980-as évek végén az az Akadémián kultuszkutató csoport alakult, többen rögtön nemtetszésüknek adtak hangot, mondván az irodalmi szöveg keletkezésének ugyan van társadalmi és politikai háttere de a lényege akkor is a szöveg külső paraméterektől független minősége. Annak igénye, hogy ne a mű ideológiai politikai vonatkozásaival kelljen bíbelődni, hanem magával a szöveggel, az államszocializmus összeomlásakor több volt, mint érthető. Ám a kultuszkutatók azzal érveltek, hogy az éppen lezáruló korszak mutat rá arra: az irodalom mennyire foglya saját korának, ezért, ha az irodalom történetiségét, tovább hagyományozódásának kérdését firtatjuk, akkor számot kell vetnünk az irodalmon kívüli tényezőkkel is.

Kassák Lajos irodalomtörténeti helyének meghatározása elválaszthatatlan a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Kassák Lajos Emlékmúzeum 1976-os megalapításától, valamint Kassák hagyatékát haláláig gondozó és feldolgozó Csaplár Ferenc kanonizációs munkájától. Ezzel a mozzanattal ugyan Kassák komplex művészeti tevékenysége és a hozzá kapcsolódó avantgárd csoportosulások intézményesültek, vagyis részévé váltak a hivatalos irodalmi, a művészet- és a kultúratörténeti tudásnak. Azonban kérdés marad, mégis mennyire része Kassák ma a kortárs kultúrának? Ha része, akkor milyen szerepe van ebben a róla a nyilvánosságban kialakult képnek?

Ebben a cikkben amellett szeretnék érvelni, hogy a „vagabund Kassák” képe, mely szerintem a Kassák Múzeum jelenlegi kiállításán sem hangsúlyos elem, részben magának Kassáknak, részben pedig közelebbi és távolabbi tanítványainak, követőinek a műve. A fentebb említett kultuszkutatás ugyanis abból indult ki, hogy az író, a költő, s általában a művész valamilyen szerepet játszik, akarva-akaratlanul kialakít magának valamilyen imázst, mellyel a nyilvánosság előtt szeretné önmagát megjeleníteni.

Az irodalmi kultuszkutatás látásmódját alkalmazva, 2002-ben Csaplár Ferenc módfelett izgalmas kiállítást rendezett „Kassák születésnapjai” címmel. A tárlat abból a feltevésből indult ki, hogy egy ismert művész évfordulója nem egyszerű dátum, amelyen páran felköszöntik, hanem jó „rendezés” esetén igazi esemény, melynek közönsége van, márpedig ha ilyen spektákulum alakul ki, akkor érdemes azt tárgyakkal együtt megörökíteni. Csaplár utóbb megjelent szövegéből az világlik ki, hogy maga Kassák is emlékezetessé óhajtotta tenni minden „kerek” születésnapját, ennek leghívebb kifejezési formája pedig a fotográfia volt...

FEL, FEL TI RABJAI AZ INTERNETNEK!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.11.26.


Miközben ezekben az években dől el, legfőképpen az internet és a globális cégek szabályozása és működése kapcsán, hogyan fog kinézni a következő világrendszer, ebből Magyarországon szinte semmit sem érzékelünk. Brutálisan el vagyunk zárva, még a lehetőségtől is, hogy megértsük, mi várhat ránk a következő évtizedekben. Pedig számos olyan döntés zajlik most, ami meghatározza majd a társadalmaink képét, az információhoz való hozzáférés lehetőségét, a demokráciáink és a kapitalizmusaink struktúráját. A most megszületett egyéni és közösségi döntések után pedig megkövesedett rendszerek jönnek majd létre, és utólag már nagyon nehéz lesz változtatni.
Egy egyszerű Facebook-teszt

Pár hete a Facebook indított egy úgynevezett tesztet. Hat országban egyszerűen létrehoztak egy második idővonalat a közösségi szájton, és a Facebook-oldalakat átpakolták oda. Csupán annyi történt, hogy ha egy újság, egy aktivista közösség, egy civil szervezet, vagy csak egy népszerű közösségi szereplő híreit, és nem a személyes ismerőseid posztjait akartad látni, át kellett kattintanod egy másik hírfolyamába. Csak plusz egy kattintás.

Az eredmény brutális lett. Szlovákiában és Szerbiában is, ahol elvégezték ezt a tesztet, 60 százalékkal csökkent a Facebook-oldalak elérése.

Volt egy olyan lehetősége is az oldalaknak, hogy hirdetéseik bekerülhettek az elsődleges idővonalra. Ennek pedig az lett a következménye, hogy a tőkeerős, például oligarchák által birtokolt híroldalak, amelyeknek volt pénzük a hirdetésére, el tudták érni a lakosságot, a kisebb blogok, híroldalak, politikai szervezetek, akik viszont nem rendelkeztek tőkével, egyszerűen kikerültek az emberek látóköréből.

Pedig nem történt nagy dolog, csak a Facebook egy teszt kedvéért csavart egyet az algoritmusán. Bár a cég jelezte, hogy globálisan nem fogja bevezetni ezt a fajta rendszert, amit tesztelt, az amit ebben a 6 országban láttunk, brutálisan jelzi, hogy egy globális cég mennyire durva hatással lehet egy ország vagy szinte a teljes bolygók nyilvánosságára. És a helyzet arra is rámutatott, semmilyen kontrollunk nincs ezek fölött a globális cégek és döntéseik felett...

SZÉLES GÁBOR ELÁRULTA, MEKKORA SIMICSKA-CSICSKA VOLT ORBÁN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.11.26.


A kollektív amnéziában reménykedik a Fidesz, amikor a Jobbik és Simicska Lajos viszonyát firtatja. De néha akad, aki kiesik a szerepből. Most épp az egyik kedvenc nemzeti nagytőkés, Széles Gábor buktatta be csúnyán Orbánt.

Csicskapárt – mostanában előszeretettel jellemzi így kis- és nagyfideszes egyaránt a Jobbikot. Mármint: Simicska Lajos kilóra megvette Vonáékat, akik így saját akarat nélküli bábok lettek az oligarcha kezében, primitívéknél: csicskák. Jó hangosan kell ám mondani ezt és sokszor ismételni, hátha elfelejti a kedves választópolgár, honnan is kapta a nemzet ajándékba Lajost. A kollektív amnézia talán kitörli, hogy az Orbán-Simicska duó közös kollégiumi szobából indult országhódító útra. S miközben Orbán rángatta a liberalizmusból a szélsőjobbra a párt politikáját, addig Simicska a gazdasági hátországot építette. Néha kapott hozzá stallumot - volt a Fidesz pénzügyi igazgatója, no meg adóhatósági elnök is –, de általában nem volt szükség a direkt kinevezésre. Szépen mentek az ügyek évtizedeken át - egész a G-napig.

Néha azonban a Nemzeti Emlékezetkiesés Rendszerében is akadnak hibák. Ezúttal Széles Gábor, UFO-hívő nemzeti oligarcha, mély önsajnálata közepette feledkezett meg az átírt valóságról. Mármint arról, hogy Simicskának soha, semmi köze nem volt sem a Fideszhez, sem Orbánhoz, csupán egy nem túl közeli ismerős volt a partvonal széléről. Széles a minap azt bírta nyilatkozni: 2010-ben esélyes volt a gazdasági miniszteri székre – amelyet Matolcsy György kapott végül –, de nem kaphatta meg, mert éppen beteg volt a kormányalakítás idején. Majd hozzátette: "De valószínűleg akkor sem lettem volna, mert Simicska Lajos mindig ellenségének tekintett. Az okokat nem tudom, életemben talán kétszer beszéltünk. Ő maga akadályozta volna meg a kinevezést."...

NA, AKKOR LESZ NAGY BESZARÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.11.25.


Rohamléptekkel közeledik a tél, vele pedig a tereken és utcákon éhes emberek kígyózó sora. Noha a kormány szerint a gyermekéhezést már felszámolták, úgy tűnik a felnőtt éhezést még nem sikerült. Eddig legalábbis. Igencsak szúrhatja a szemét a kormánynak, hogy ugyan gazdasági csodáról, fellendülésről regélnek, az éhezők tömegei valahogy mégsem fogynak. Sőt, azok a fránya hajléktalanok sem tűnnek el az utcákról, rakjanak ki bármiféle tüskéket is ellenük.

Úgy néz ki viszont, hogy újabb tervet eszelt ki az Embertelen minisztérium, mely terv szerint – a Népszava belső forrásai alapján – a civil szervezetektől elvennék az ételosztások megszervezésének lehetőségét. A debreceni ételosztás megadóztatása után ez egy újabb embertelen lépés a kormány részéről.

Nem elég, hogy érkezik a tél, de még a választások is közelítenek, így valamit lépnie kellett a kormánynak. Ez a lépés viszont ugyanúgy látszati, mint szinte bármi más, amit korábban megtettek. Számukra az emberek kicsit sem számítanak, csakis saját hatalmuk és a választások megnyerése. Azt ne gondoljuk, hogy az idei kilakoltatási moratóriumot csupa jószívűségből hosszabbították meg a választások napjáig. Ez is ugyanolyan kampányfogás, mint a hirtelen jött Erzsébet-utalványok osztogatása, vagy a szociális tűzifa kihordása. Kamu, úgy ahogy van, mégis működik.

A hazai civil szervezetek már jó ideje szálkák a kormány szemében, hiszen szinte egyedüliként mernek vizsgálódni és fellépni a kormány ellen. Ők azok, akik információk után kutakodnak, és ők azok, akik sokszor a kormány szerepét átvéve, segítenek a bajban lévőkön. Azokat az embereket veszik ők sokszor szárnyuk alá, akikről a kormány lemondott. Van civil szervezet, melynek már hónapok óta nem is reagálnak területfoglalási kérelmeire, pedig erre kötelesek lennének az önkormányzatnál.

Egyértelmű, mi ezzel a kormány célja. Nem szeretnék, ha a köztereket éhes emberek kígyózó sorai lepnék el, miközben az ország – szerintük – erősödik. Egyszerűen nem mutatnak jól az éhezők a Fidesz-KDNP kampányának hajrájában, melyet eddig is hazugságokra építettek fel. A kormány csúcsra járatja a nem létező problémák, problémaként történő kezelését, miközben a valós, létező problémák meglétét minden fronton tagadják...

MIT LÁTTAK A VILÁGBAN AZ ON THE SPOT KÉSZÍTŐI


MAGYAR NARANCS ONLINE
- MIKROFILM BLOG
Szerző: CZENKLI DORKA
2017.11.25. Az indián kultúrában jelen lévő szexuális abúzusról és a most napvilágot látott zaklatási ügyekről is beszélgettünk.

Traumafeldolgozásról, azok megéléséről, a történelem embert próbáló időszakainak felidézéséről és a túlélésről szól az On the Spot aktuális évada, Az ellenség gyermekei. A dokfilmes páros ezúttal többek között a világhírű orvos, Máté Gábor, Visky András író, de a Mengelének táncolni kényszerült Edith Eva Eger vagy egy a szarajevói ostromot megélt lány történetét is elmeséli. A sorozat egyetlen jelen idejű elbeszéléseként a ma is bebörtönzött szaúd-arábiai blogger, aktivista Raif Badawi családja mutat rá a valóságra – róluk szól a következő rész.

Magyar Narancs: Az előző On the Spot sorozat, a 9 hónap alatt a Föld körül a születéssel foglalkozott. Magától értetődő volt, hogy ezt a témát folytatjátok?

Cseke Eszter: Evidens kellett volna legyen. De elég későn jöttünk csak rá, hogy így folytatjuk. Elkezdtünk forgatni egy nénivel, akire a születés sorozat forgatása közben találtunk rá: Andris anyukája küldött egy cikket, hogy van egy nő, az egyetlen zsidó, aki Auschwitzban született a felszabadítás előtt, és túlélte. Az egy kilóval született babát öt hétig rejtegették elképesztő körülmények között a felszabadításig, és ma is egészséges ember. Annyira érdekelt minket ez a néni, hogy nem tudtunk a forgatás gondolatától szabadulni, de úgy láttuk, ez egy nagyszabásúbb történet annál, mintsem, hogy a szokásos 52 percben csináljuk meg. Kanadában találkoztunk Angélával, és nagyon hamar kiderült, hogy a sztorijánál, meg annál, ahogy az élethez viszonyul vagy ahogy elszámolt a történetével, csak az érdekesebb, hogyan örökítette tovább a traumát. Sokat mesélt arról, holokauszt túlélői hogyan alakítják ki a kapcsolatot a gyerekeikkel, miért érzelemmentesebbek, vagy hogy a lánya mikkel szembesítette. Már a második forgatáson kiderült, mit örökölt maga is az anyukájától... Ezen a forgatáson jöttünk rá, hogy nincs annál érdekesebb, mint hogy milyen körülmények közé születsz, mi történik veled a gyerekkorodban, és hogy mindez mennyire határozza meg az életedet.

S. Takács András: Már négy országban forgattunk Angélával, Magyarországon, Kanadában, Lengyelországban és Németországban. Meghívták egy konferenciára, ahol pszichiáterek a traumaöröklésről értekeztek, ahová el se akart menni, mire a lánya körülbelül közölte vele, hogy „ne hülyéskedj, elmész”, és átadott neki egy listát, szerinte mit kapott csomagként az édesanyjától: leírta, hogy nem volt vele empatikus az anyukája, kis túlélőnek próbálták nevelni, de az anyja és a nagyanyja azt mondták rá, hogy „hát ő nem élné túl a koncentrációs tábort”: Amikor félt a szüléstől, úgy reagáltak, hogy „te félsz?”. Közben Angéla egy varázslatos asszony, akibe beleszerettünk. Még Ferenc pápa érdeklődését is felkeltette a története. Mikor eljutott hozzá a hír – Buenos Airesen keresztül érte el egy levél, mert a Vatikánból sose jött válasz –, privát audienciára hívta. Ez akkor történt, mikor Ferenc pápa először járt Auschwitzban. Nem mondott beszédet, csak némán imádkozott – ez egyébként nagyon tetszett Angélának és más túlélőknek is. Terveink szerint 2018-ban lesz kész ez a film, 2019-ben fesztiválozik és 2020-ban kerülhet tévébe...


A NYUGATI KONZERVATÍVOK ESETE AZ ILLIBERÁLIS DEMOKRÁCIÁVAL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.11.25.


... Az Orbán-rezsim leginkább ezt próbálja kommunikálni a Nyugat felé, hogy a magyar illiberális demokrácia semmi más, mint visszatérés Adenauerhez, de Gaulle-hoz, Eisenhowerhez, a klasszikus nyugati értékekhez, ahhoz az ideális békés (?) világhoz, amelyre sokan tekintenek vissza nosztalgiával.

Delsol nem támogatja az állampártiság eszméjét, a state capture-t, az Orbán-klán meggazdagodását, a pártokrácia korrupcióját, a fasiszta rezsimlapok finanszírozását, az imbecillis nemzetikonzultációkat, a Soros-plakátokat, a közmédia elfoglalását. Ő ezt nem akarja észrevenni. Ő csak azt látja, hogy lám Magyarországon védik az európai keresztény értékeket, és persze ezt sem látja igazán, csak Monsieur Lánczi ezt mondta neki a vacsoránál.

Végtelen szomorú ez az egész.

MINDEN A SZERETETRŐL SZÓL (VAGY ANNAK HIÁNYÁRÓL)

SZEMLÉLEK BLOG
Szerző: SZEMlélek
2017.11.25.


Simon András volt a vendége a SZEMlélek és a Háló 6. vitaestjének, akivel az életvezetésről, annak kríziseiről beszélgettek a jelenlévők.

– Én nem akarok minden áron boldog lenni – hökkentette meg a résztvevőket az alkotóművész a párbeszédes rendezvény kezdetén. Ezzel arra utalt, hogy szerinte sok életpálya azért siklik félre, mert az emberek bármi áron boldogok akarnak lenni. Csak ez számít, ennek a "boldogulásnak" rendelnek alá minden mást, így viszont eltéveszthetik életük igazi célját. Simon András szerint ugyanis az élet igazi célja a szeretet, annak átadása és befogadása. Hozzátette, ő sincs ellene a boldogságnak, örül, ha meglátogatják boldog pillanatok, de nem tartja helyesnek a boldogság öncélú kergetését.
Ez máris egy konkrét válasznak tekinthető a vitaest címében megfogalmazott kérdésre: miért siklanak félre az életek? Művészként azonban András egy másik fontos hozzávalóra is rámutatott, ami nélkül nem nagyon tudunk előre haladni az életben - ez pedig a csend, illetve annak hiánya. Zaj vesz körbe sokunkat, s ha nem így lenne, hát mi magunk kreálunk zajt, nehogy körbevegyen bennünket a csend. Az a csend, amiben rengeteg üzenet van elrejtve, s ami valójában – remélhetőleg pontosan idézzük a művész szavait – a megfogalmazásra váró gondolatok harmóniája...

JÖNNEK A MIGRÁNCSOK...?

MINDEN, AMIRŐL BESZÉLNI KELL... BLOG
Szerző: A Polgi
2017.11.25.


Hallgatom a közmunkások beszélgetését.
és ha idejön a migráns kapni fog 9 milliót. Milyen dolog ez?...

Nem azon kesereg, hogy mire lesz elég neki az 52.000 forint, amit majd a hó végén kap. Nem azon gondolkodik, hogyan élje túl a telet? Az fáj neki, hogy a „Soros terv” szerint minden migráns kap 9 milliót.

Oda menjek? Elmagyarázzam? Minek! Látta az TV-ben. Mondhatok én bármit.

Összefutottam egy régi ismerőssel. Kárpitos. Jó szakember. Nyugdíj mellett dolgozik, mert kevés a pénz. És már mondja is. Minden családhoz be fognak költöztetni egy migránst! Ne mosolyogj! Hozzád is! Olvastam a neten!

Mi van? Haggyá már ilyen bolondsággal! Egyébként a letelepedési kötvényes az jöhet? Melyik szerinted a terrorista? A csóró, vagy a gazdag? Bin Laden gazdag volt?

Szó nélkül rohan tovább! Kell a pénz, jön a karácsony!...

BALAVÁNY: A MINDENHATÓ MINISZTERELNÖK ÉS AZ ÉHEZŐ GYEREKEK

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2017.11.25.Minden, amit mondasz önfényezésként, szétporlad a konok és tragikus tényen: a magyar családok egyharmada nélkülöz. Miféle jövőről beszélsz?

Ha egy férfi- vagy nőtestvérünknek nincs ruhája, és nincs meg a mindennapi kenyere, valaki pedig ezt mondja nekik közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg, és lakjatok jól, de nem adjátok meg nekik, amire a testnek szüksége van, mit használ az? Ugyanígy a hit is, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában.
(Jakab levele, 2:15-17.)

Az Eurostat legújabb mérése szerint most, az Úr 2017-ik esztendejének végén, ritka rossz a gyermekek helyzete Magyarországon – csak három országban, vagyis Romániában, Bulgáriában és Görögországban rosszabb. Nyilván Eurostatnak is a Soros diktál (nem), gyűlöli a magyarokat (nem), és le akarja váltani Orbán Viktort (nem). Az Eurostat egy uniós információs hivatal, ami nem foglalkozik a tagországok belpolitikai csatáival, ráadásul a szociális mérési eredményeik egybevágnak egyéb hivatalok adataival. Erőlködhet a hatalom vörös fejjel, lehazudhatja a csillagokat az égről, bedobhatja trükkök ezreit, hogy megfelezze a szegények számát; attól még nem változik a kétségbeejtő tény, hogy ebben az országban – és ezt, bár tényszerűen nem tehetek róla, saját szégyenemnek is érzem – minden harmadik gyerek nélkülöz...


BUTUS AGYMENÉSEI

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Butus
2017.11.26.


A magyar valóság már annyira irracionális, hogy talán az ilyen agymenésekkel lehet a legpontosabban leírni.

A Heti Napló ütős kérdése ma az lesz, hogy van-e Soros terv. Tekintettel arra, hogy egyéb elfoglaltságom okán nem tudok szavazni, most leírom a véleményemet:

1/ Csodálkoznék, ha az ATV nézői köre nem azt fogja jelezni, hogy NINCS Soros terv

2/ Én olvastam az öregúr életrajzát. Sőt elég jól ismertem (kb. húsz évig dolgoztam a CEU-ban, az OSI-ban és az alapítványnál. Ez véletlen, de egy gimiben érettségiztünk, a Bp-i Berzsenyiben. Nem azonos évfolyamban…).

Szerintem van Soros terv. Sőt, sok Soros terv van. Hiába milliárdos valaki, nem tud tervek nélkül világhírű egyetemet, kollégiumot építeni szülőföldjén a saját vagyonából. Tervek, elgondolások nélkül nem tud támogatni több ezer fiatalt, művészeket, írókat és politikai pályára készülőket. Ebben van némi kockázat…

3/ Őszintén remélem, hogy a közel 90 éves magyar szívű milliárdos egészségének nem árt meg ez a mocskos propaganda.

Soros Úr! Vigyázzon magára! Barátaim! Vigyázzunk rá!
***
Nagyon drukkolok a füredi polgármesternek, aki a négycsillagos wellness hotelt egy milliárdból építtette, mert összekevert néhány papírt. Az EU-s támogatás ugyanis egy kézilabda pályára és egy kollégiumra szólt. Pógármester úr rezzenéstelen arccal SZÁLLÁSHELYNEK nevezi a szállodát, ahol 2 személy potom 80 ezer forintért tölthet két napot.

Nehéz lesz egy év múlva lerohasztania az épületet, hogy annak tűnjön, amire a pénzt kapta… Addig Lázár vizsgálódik, a zsebek meg dagadnak...

DÉSI: A RENDŐRSÉG ÉS AZ ÜGYÉSZSÉG SOKSZOR A FIDESZ ÉRDEKEI SZERINT DOLGOZOTT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: NAGY ANDRÁS
2017.11.26.


Ha az ellenzék potenciális szövetséges pártjai egymást veszik célba a Fidesz helyett, a "baráti" tűzben csúnyán megégetik magukat. Nem mellesleg Orbánék akár újabb kétharmaddal gazdagodhatnak, a mi pénzünkből - véli Dési János, akivel a nemrég megjelent könyvéről is beszélgettünk.

Október 10-én jelent meg a Hagyó-perről szóló köteted. Hogy fogy?

Nehéz ma sikeresnek lenni a könyvpiacon, de a téma elég érdekes ahhoz, hogy sokan elolvassák. Ez a könyv nem csak a Hagyó-perről szól, hanem egyfajta politikai krimi is, ami bemutatja, hogyan jutott kétharmadhoz a Fidesz lényegében már a 2010-es választás előtt.

A könyv arról is szól, hogyan nyírta egymást az MSZP, és az akkor még létező SZDSZ, úgyhogy azt gondolom, van ennek a kötetnek üzenetértéke a mára nézve is.

A jelenlegi ellenzéki térfélen zajló pozícióharc tükrében?


Tanulságos lehet, igen. Ha egymással, egymás kinyírásával foglalkoznak, az sok jóra nem vezet, ezt láttuk már 2010-ben is. Nyilván csak részben, de ez is okozta a kétharmadot.

Visszakapcsolva még kicsit a Justitia nokiás doboza - Menetelés a kétharmad felé című munkádhoz: ezek szerint a BKV-ügyek politikaformáló ereje nem csupán a Fidesz mesterien felépített kommunikációs gépezetéből, hanem belső háborúskodásokból is eredt?

Az, hogy ekkora botrány tudott kerekedni ebből, és hogy a Fidesz így fel tudta ezt építeni, részben belső háborúskodás eredménye igen. Másrészt viszont egyértelmű az, hogy ekkor már a rendőrségen és az ügyészségen is voltak olyanok, akik úgy gondolták, azzal építhetik a jövőjüket, ha a választás borítékolható győzteseinek érdeke szerint működnek közre az ügyben...

A RENDSZERTŐL BÜDÖSÖDIK A BÖRTÖN

MÉRCE
Szerző: ZÁDORI ZSOLT
2017.11.25.


„Ne csak őrizd, gyűlöld is!” A legenda szerint ez lett volna kiírva az ötvenes évek smasszereinek a börtönökben. A lenini elképzelések értelmében a bűnözésnek a szocializmus szép új világában el kellett volna tűnnie, csakhogy ez nem történt meg, amiről „természetesen” a bűnözők tehettek, akik így rendszerellenesnek is számítottak, a büntetés-végrehajtás pedig pártmegbízatásnak.

Az 1990-es rendszerváltás után professzionalizálódott a börtönügy. A fülkeforradalom azonban ezt a területet sem kíméli, illiberális fordulat történik itt is: a mind több, egyre hosszabb időre elítélt fogvatartott jogait megnyirbálják, és izolálják őket a külvilágtól. Mindez nem csak nekik, de a társadalomnak is fájni fog.

Nem ismer valaki egy országot, amíg nem látta belülről annak börtöneit. Egy országot nem arról kell megítélni, hogy miképpen bánik a legmagasabb rendű polgáraival, hanem hogy miképpen bánik a legalacsonyabb sorban lévőkkel

– írta Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök és szabadságharcos, aki maga is “rácsok mögött ismerkedett intenzíven az országával” 1962 és 1990 között. De ez a fontos felismerés nem csak az ő kiváltsága volt. A XIX. század óta köztudomású, hogy börtönök állapota olyan, mint a társadalomé, a börtönkörülmények és -rezsimek pedig leginkább az állam, illetve az állampolgárok viszonyáról mondanak sokat. A Magyarországon véghez vitt illiberális fordulat tehát szükségszerűen együtt jár a börtönviszonyok karakteres átalakításával...

RÉTYI KÖNYVE: BILLEGNEK A FRAKCIÓ-ASZTALOK?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.11.26.Úgy három napja szúrták ki, hogy a sorosozásban a Fidesz frakció szintet lépett. 5000 példányban rendelték meg, még októberben, a pestisracok.hu portált is fenntartó GerillaPress Lapkiadó és Média Tanácsadó Kft.-től Andreas von Rétyi könyvét. Potom 13 millióért. „George Soros - A multimilliárdos globális hálózata és az általunk ismert világ vége” címmel.

A Fidesz parlamenti frakciója egyébként nem ötezer fős. Úgyhogy vagy baromira billegnek az asztalok, illetve székek, vagy ez lesz a karácsonyi ajándék a Fidesz aktivistáinak. Az utóbbira tippelek. Már csak azért is, mert a fórum-trollokat is el kell látni valami munícióval. A könyv ebben nagy segítség lehet. Amellett nem kell a szerényebb képességű aktivistáknak sem hosszabban magyarázni semmit. Csak mondanak egy oldal, illetve bekezdésszámot, és már mehet is menet. Jutányosan, vagy sem. Ízlés dolga. A 24.hu három napja még úgy tudta, hogy ez nagyon jutányos ár. Lehet. Annak, akinek megéri 2600 Ft-ért a könyv. Meg ahhoz képest, hogy a Pesti Srácok oldalán tényleg 2990 Ft-ért hírdetik. Kedvezményesen. A feltüntetett eredeti ár helyett. Ami majdnem egy ezressel volt több. De a nagy érdeklődésre tekintettel engedtek az árból. A még nagyobb érdeklődésre való tekintettel a Fidesz frakció pedig megvette a raktárkészlet egy részét. A jelek szerint. Vagy sem. Vélemény kérdése...

AU PAIR, NANNY VAGY BÉBISZITTER?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.11.26.


Miközben rengeteg fiatal magyar (gyanítom, elsősorban lány…) teszi meg a külföldi élet első lépéseit au pairként, a különböző fogalmak körül elég nagy a zavar. Például biztos, hogy mindenki tudja mi a különbség az au pair, a nanny és a bébiszitter között? Nem csak nagy általánosságban, hanem konkrét jogi szempontból is? Na, erről szól az egyik eheti ajánlott poszt, majd kiderül, hogy Amszterdam nem ország, viszont magyar falu, végül elmegyünk választási megfigyelőnek Macedóniába, mert csak.

Kezdjük akkor a címben felvetett fogalmaz tisztázásával, amire az Életem morzsái blog szerzője vállalkozott és ő aztán tudja, hiszen a három közül az egyikként dolgozik immár jó ideje. De melyik ő?

„Olyan régen írtam a nanny munkakörről, mert nekem a napjaim része ez az egész, s pont ezért nekem nem „extra”. Mikor ismerősök kérdeznek erről, akkor meg rájövök, hogy nagyon nincs meg emberek fejében ez az egész. Ki pontosan, mit csinál és mennyit kap a nanny? Ugye.

Sokan azt gondolják, hogy engem éhbérért kihasználnak Londonban, hogy nevetséges fizetést kapok, s pont ezért mikor mondom, hogy nanny vagyok, lesajnáló pillantások olvashatók le az emberek arcáról...

NEM CSAK AZ ÁLLAMISÁGUNK SZŰNT MEG, HANEM A LÉTBIZTONSÁGOT IS FELSZÁMOLTÁK

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. ÉAKATOS GYULA
2017.11.24.


Nem csak az államiság, az Alkotmányos Rend szűnt meg 2011-ben, a Munka Alkotmány is elmaradt, a kormány törvénybe iktatta a munkavállalói kiszolgáltatottság önkényét!

A Munka Alkotmányának többek között tartalmaznia kellene a következő biztosítékokat és eljárásrendet!

„Egy önfinanszírozó létszám-leépítési folyamat a gyakorlatban gyakran 11 lépésből állna, ha komolyan vennék!
 • Lépés: „A döntés”. A tulajdonos meghozza arra vonatkozó döntését, hogy mely munkaszervezetet, munkafolyamatot akarja leépíteni.
 • Lépés: „Együttműködési megállapodás”. Az érdekképviseletet értesíteni kell a tulajdonosnak a döntésről. Ebből lesz egy tárgyalási folyamat, melynek végén lehet a megállapodás. Persze az érdekegyeztetésnél fontos lehet az előzetes megállapodások szerepe a leépítések konfliktus minimalizálásánál. Ebben a szakaszban fontos lehet a Kollektív Szerződés újratárgyalása, valamint a vállalat teherviselő képességét figyelembe vevő leépítési kompenzációk meghatározása. Az előzetes megállapodásoknak ki kell terjedniük olyan tényezőkre, mint a leépítendők kiválasztásának szempontjai.
 • Lépés: az ún. „együttműködési bizottság” létrehozása: Ezt a bizottságot a felek paritásosan hozzák létre. Feladatai: - vállalat helyzetének elemzése, leépítendő létszám meghatározása; ellenőrzi, kik esnek munkajogi védelem alá; jogorvoslati mechanizmus létrehozása; akciótervek kialakítása stb.
 • Lépés: „a létszámkeret előzetes bejelentése”. Ez egyrészt a munkaügyi központ felé, másrészt a munkavállalók felé.
 • Lépés: A vezetők felkészítése a leépítési folyamatra, továbbá a döntések közlésére, a jogi környezet megismerésére, a szervezeti szempontokra, munkanélküliség hatásaira és arra hogyan tudunk együttműködni a HR területtel és szolgáltatókkal, tanácsadókkal.
 • Lépés: „Nevesítés”. Az érintett területek vezetői döntenek az Együttműködési Bizottság által megállapított szempontok alapján a leépítendő személyekről. A mérlegelésben segít a HR vezetés.
 • Lépés: A vállalati munkaerő szolgálati iroda megalakítása. Ez az iroda, szolgáltató és ügykezelő hely. Iroda feladatai: a leépítettekre vonatkozó személyzeti és munkaügyi feladatok ellátása, adó, TB., karrier tanácsadás; információs adatbank működtetése.
 • Lépés: „Tervezés”. Az egyéni munkavállalói karriertervekre vonatkozó döntések alapján személyekre lebontott inkubációs tervek készítése.
 • Lépés: Az Együttműködési Bizottság rendszeresen ülésezik és meghozza döntéseit.
 • Lépés: „Az ügykezelés: A leépítési vállalkozási és szociális segítségnyújtással együtt járó ügyek kezelése, folyamatos menedzselése, amelyben a humánpolitikai osztály munkatársai és a tanácsadók együtt járnak el.
 • Lépés: Az „eredményvizsgálat”: negyedévenként rendszeresen felülvizsgálják a kialakított gyakorlatot és annak hatását. Az eredményvizsgálat során a gondoskodásban résztvevő team tagjai visszajelzéseket kaphatnak a munkájukról a leghitelesebb forrásból az érintettekről.”...

GÉMESI GYÖRGY: OLYAN SZINTEN ÁTMOSTA AZ EMBEREK AGYÁT A SOROSOZÁS, HOGY AZ MÁR KÁROS

INDEX
Szerző: RÁTI JÓZSEF
2017.11.25.


A sorosozással a kormány olyan szinten mosta át az emberek agyát, ami már károsan hat, mondta Gémesi György a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az Új Kezdet elnöke – aki pártjával együttműködést készül kötni az LMP-vel – szerint a kormány ezzel csak el akarja terelni a figyelmet a fontosabb problémákról, miközben olyan szintű jelenleg a korrupció az országban, amilyet ő még soha nem látott.

"A legkeményebb MSZP-s kormányok idején is jutott nekünk pályázat, tudtunk fejleszteni. Ha most valaki nem hódol be, akkor nem kap semmit."

Gémesi szerint a 2018-as választásnak komoly tétje van, és bár stabilnak látszik a Fidesz támogatottsága, de fél év alatt még sok minden történhet. Elmondta, hogy nem lesz mindennek vége "nem fog bezárni Magyarország, ha újra a Fidesz nyer", bár már "most is rezeg a léc, már ami a jogállamiságot és a demokráciát illeti"...

A NYUGATI ÁRAMLAT NYELVE - TISZTELET ARISZTOTELÉSZNEK (4. RÉSZ)

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: GÖLLNER ANDRÁS
2017.11.25.


Bevezető

Az évezredek során, az emberek rengeteg különféle nyelvet fejlesztettek ki maguknak, hogy megértsék egymást, hangot adjanak akaratuknak, vágyaiknak, érzelmeiknek, megoldják közös gondjaikat, kihívásaikat. A nyelvek közül több ezer már kihalt, nem használjuk őket. Ilyen nyelv például a Latin vagy a Szanszkrit.

Sokan korszerűsítik nyelveiket, hogy nehogy kihaljanak. Van olyan nyelv, amelyre már alig ismerni rá, annyira eltér eredeti változatától. Ilyen nyelv például a Magyar, a Görög, vagy akár az Angol is. A nyugati áramlat nyelve egy, a sok emberi nyelv közül, azt is nagyon sokat csiszolgatták, korszerűsítették az évek során, hogy napra kész, friss maradjon.

A nyugati áramlat nyelve eltér a magyarokétól, mert hazátlan, nincs nemzeti határokhoz kötve, hajléktalan, rég kilépett medréből, nemcsak a nyugati földrészeket árasztotta el, de ma már világszerte több helyen is felbukkan. Több helyen nem látják szívesen. Még Európában is van egy két hely, ahol a politikai vezetők gátakat emelnek ellene. Egy ilyen hely ma, Magyarország.

A keresztények is egy hazátlan nyelven beszélnek egymással. Az ő nyelvük, mint a nyugati áramlat nyelve, vagy a Duna, valahonnan elindult, s csak később vált hontalanná. A nyugati áramlat egy praktikus, cselekvő nyelv, nem a gyakorlati élettől elvont emberek, a filozófusok, vagy a szent-lelkek számára agyalták ki. Arisztotelész azért hozta létre, s követői azért fejlesztik mind-máig, hogy a hétköznapi embereket segítsék eligazodni a politika mezején. Végül is, ennek a hazátlan nyelvnek az a célja, hogy az igazságosság és törvényesség keretei közt tartson bennünket, a fenntartható társadalmi jólét felé vezető úton.

Kié a világ legnagyobb nyelve? A keresztényeké. Ezt a nyelvet használja, jól vagy rosszul, közel 3 milliárd ember ma már világszerte. Ez a nyelv jóval népszerűbb, mint Arisztotelész nyelve, hogy most a magyarok nagyon nehezen használható, helyhez kötött kis nyelvéről ne is beszéljünk. (A Magyarok megnyugodhatnak: komoly embereket ma már nem kell arra figyelmeztetni, hogy nem a méret a lényeg.) Mint a nyugati áramlat hontalan nyelvét, a keresztényekét is több helyen gátakkal szeretnék egyesek kizárni a területükről.

Manapság, sokan, főleg azok, akiket modern, liberális, humanista, vagy szekuláris néven emlegetnek, felhúzzák az orrukat, amikor valaki azt javasolja, hogy a szájukra vegyék, a keresztények hazátlan nyelvét a politika mezején. Ők kizárólag az empíriára kihegyezett Arisztotelészi nyelv használatát szorgalmazzák. Ahelyett, hogy élnének a csábítással, a jó érzéssel, úgy kerülik e két nyelv érintkezését, mintha az valamiféle fajtalankodás lenne. Kerülik a kapcsolatot a világ legnagyobb nyelvével, azt állítják, hogy az nem illik a politikusok szájába, nem illik oda, ahol arról beszélgetnek az emberek, hogy ki kap mit, mikor és hogyan.

Arisztotelész követői egy fatális hibának tartják, a keresztény, vagy bármely vallás nyelvének kirekesztését a politika mezejéről. A nyugati áramlat nyelvének fejlesztői tudják, hogy bár a keresztények nyelve, gyakori és hosszas áramszüneteket okozott, nem magával a nyelvvel, az igével, hanem a csatlakoztatókkal, a kapcsolókkal a gond, az utóbbiakat kell lecserélni, megjavítani.

Jézus, az eredeti keresztény nyelv-ész, /1/) akár Arisztotelész 350 évvel előtte, megvolt győződve arról, hogy a társadalmi megosztottságból származó feszültség egy természetes állapot, azzal együtt kell élni. Ezért fogadta szeretettel és tisztelettel a lenézett, kiközösített egyiptomi migránst, Mária Magdolnát, amikor az megkereste Őt, Galileában. /2/ Krisztus nem égette volna szénné Dózsa Györgyöt, hanem keblére ölelte volna, fiának hívta volna az igazságosságot követelő, szegény magyar paraszt fiút. Krisztus az elesettek, az átvertek, a kifosztottak oldalát képviselte a haszonélvező kereskedőkkel, nemesekkel szemben.

Arisztotelész, majd később Jézus is azt tanították, hogy akik nem veszik figyelembe, nem tisztelik a közösségeiken belül létező másságokat, nem veszik figyelembe e másságokból származó feszültségeket, nem használják a feszültség levezetéséhez szükséges nyelvet, igét, és inkább kiiktatnák, kikapcsolnák, a feszültségeket a közösségi élet „valóságképéből”, nem tudják mit jelent emberek közt élni. Ezt a merevséget, Arisztotelész és Jézus is, embertelen, eleve közösség ellenes magatartásként ábrázolta. Mindkettő egy olyan nyelvet, igét, fejlesztett ki, mely az igazságosság módszerével oldja a társadalmi feszültségeket. Az Új Szövetség, és a Politika című művek majd-minden oldala a kirekesztés, a merev intolarencia ellen beszél. Nem azt szorgalmazzák, hogy a népek fogják be a szájukat, működjenek együtt a mindenkori uralkodókkal, legyen már végre csend, hanem azt, hogy a népek, szabadon, félelem nélkül hallassák hangjukat, követeljék, kérjék számon az uralkodóiktól, hogy igazságos módon, a közös erővel kialakított törvények keretei közt, döntsenek arról, ki kap mit, mikor és hogyan. /3/

Sorozatom negyedik, utolsó-előtti része, a nyugati áramlat és a keresztények nyelvének különleges kapcsolatáról fog beszélni, arról, hogyan lehet élni és visszaélni a keresztények nyelvével, az igazságosság és fenntartható társadalmi jólét felé vezető úton...

MIÉRT NEM ÉRDEMES A RÉGI BALOS PÁRTOKRA SZAVAZNI?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.26.


A rezsim nemcsak kezd emlékeztetni a kádárizmusra, de kezdi reprodukálni is annak számos jegyét: állampártiság, zárványszabadságok, "aki nincs ellenünk, az velünk van", erős orosz jelenlét, nacionalizmus, még néhány. Ezek még eltérő hangsúllyal szerepelnek, mint akkor, ami nem csoda, tekintve, hogy mi a szabadság romlásából közelítünk a reprodukció felé, nem a totalitarizmus alóli felszabadulásból. A nacionalizmust itt nem a kommunista szemlélet temperálja, hanem a liberalizmus és az EU iránt még megmaradt képmutatás(=a bűn tisztelgése az erény -- vagy még inkább a legyőzött paradigma -- előtt).

Az orbánizmus abból a tapasztalatból táplálkozik, hogy a kétszáz éve töredezett, sikertelen modernizációs pályánkon a társadalom képességeinek leginkább megfelelő (objektíve természetesen hamis) nyugvópont az etno-nacionalizmus létrehozta nemzetbe való kapaszkodás és a szociális protekcionizmus kombója. A kádárizmus és az orbánizmus ugyanannak az éremnek a két oldala, amely ebből az anyagból veretett, legföljebb időnként a fejre, időnként az írásra esik; itt kevesebb, ott több benne a nemzeties legitimáció igénye. Ahogy Medgyessy nagy adag szociális demagógiával és némi nemzetieskedéssel győzni tudott az akkor még kiforratlan orbánizmuson, úgy a mai rendszer nagyobb etnicizmussal és tekintélyes szociális demagógiával -- úgy tűnik -- még legalább egy évtizedig moderált gazdasági reformokkal is képes lehet a stabilitásra. A lényeg, hogy a nemzeti és szocialista erejének összege mindig nagyobb legyen, mint az ellenfélé. Ebben jelenleg Orbán verhetetlen: legyőzni nem lehet, az meg katasztrófa lenne, ha valaki túl tudna még rajta is menni...

LEHALLGATJÁK AZ ELLENZÉKIEKET, KAMUZNAK A KONZULTÁCIÓRÓL, TAVA IS LESZ ORBÁN VEJÉNEK - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.11.25.Heti Válasz: Erőműbizniszbe tart Mészáros Lőrinc

Két villamosenergia-termelésre szakosodott vállalatot is létrehozott novemberben a Mészáros Lőrinc-féle Status Capital Zrt. által kezelt Status Energy Magántőkealap. Az új cégeket Status Geo Invest, illetőleg Status Power Invest Kft. névre keresztelték. Előbbi tevékenységi körei között a bányászat is feltűnik, utóbbihoz az áramelosztáshoz kapcsolódó feladatokat csoportosították. Piaci források szerint a visontai székhelyű, ugyancsak bányászat–áramértékesítés-profilú Mátrai Erőmű lehet a Status-csoport célpontja. A jelenleg még német tulajdonú energetikai egységet – az Index korábbi értesülése szerint – talán cseh partnerekkel közösen vásárolná meg a felcsúti polgármester.

HVG: Titkos adatrögzítés ellenzékiek és civilek ellen

Ellenzéki politikusok, újságírók és civil aktivisták számolnak be a mobiljukon tapasztalt különös jelenségről. Szakértők szerint egyértelműen titkos adatrögzítés folyik, de hogy kik és mi célból végzik, azt homály övezi. A hetilap cikke Jávor Benedek PM-es EP-képviselőt, Hüttl Tivadart, a TASZ jogászát, Kerék-Bárczy Szabolcs volt DK-s politikust és Szele Tamás publicistát nevezte meg, mint aki saját tapasztalatai szerint lehallgatás célszemélye lehetett.

Hír TV: Kamuznak a konzultációval


Nem érkezhetett vissza 1,7 millió nemzeti konzultációs ív, ahogy azt a kormány állítja. Ezt a kérdéssorok feldolgozását végző egyik ügyintéző is elismerte egy, a Hír TV Célpont című műsora által megszerzett hangfelvételen. Csütörtökön az LMP képviselői tekinthették meg azokat az egységeket, ahol a beérkező íveket tárolják. Ezután Hadházy Ákos, a párt társelnöke is azt közölte: nem valósak a Fidesz által közzétett adatok.

Direkt36: TAO-pénzből wellness-hotel


Balatonfüred városa a környéken élő kézilabdázó gyerekeknek tervezett egy kézilabda akadémiát. A bentlakásos kollégium felépítéséhez több mint félmilliárd forint TAO-támogatást kért és kapott a város kézilabdás alapítványa a Magyar Kézilabda Szövetségtől. Az egyemeletes, sok erkélyes épület tavasszal elkészült, de nem gyerekek költöztek be, hanem négycsillagos szállodaként nyitott ki. Most csak a neve, az Akadémia Sporthotel utal arra, hogy eredetileg mire szánták.

24: Közpénzből épül Csányiék golf-klubja

A Budapest 2024 olimpiai keretből adtak fejlesztési pénzt a Csányi család alcsútdobozi golfklubjának, amely Orbánék hatvanpusztai majorja és Mészáros Lőrinc birtoka szomszédságában működik. A jegyzőkönyvek szerint a golfszövetség elnöksége nem tárgyalta a támogatási szerződés tervezetét. A Pannónia Clubot 2012-ben a Csányi család vette meg.

Magyar Narancs: Tava is lesz Orbán vejének

Négyhektáros tavat épít Tiborcz István a családi birtok mellé. Bicskéhez közeli Csabdi határába szeretné megépíttetni. A család lovas tanyájától 350 méterre lévő, 0,7 hektáros földrészletet még 2013 májusában, egy magánszemélytől vásárolta meg Tiborcz, aki ide egy közel 4 hektáros vízterületet álmodott, amelyen lenne egy kis sziget is. A tervezett tó közvetlen környezetében több olyan területet is azonosított a hetilap, amelyet Tiborcz István állami földárveréseken vásárolt 2016-ban, ezek összesen közel 100 hektárt tesznek ki. A tónak helyet adó földrészlet Natura 2000-es besorolású védett terület, ahol a jelentősebb emberi beavatkozásokat szigorú előírások szabályozzák. Már elindult az engedélyeztetési eljárás.