2020. április 5., vasárnap

RÁADÁS: 50 MILLIÓ 6 ÉV ALATT. AZ ST22 CSATORNA. TITKOK, TÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

ST22LACIKA VLOGJA
Szerző: DAJKA LÁSZLÓ
2020.04.05.  00:00 Bevezető. 50 millió megtekintés
  00:51 Mikor, miért, hol indult a csatorna?
  02:59 Jó a hajam, ezért van rajtam sapka
03:20 Majd pont egy kamionos mondja
meg...
  03:39 Hogyan reklámoztam a
csatornámat?
  04:50 Miért ez a névválasztás?
  05:42 Mi az ST22 ?
  07:04 Melyik az első videó?
  08:34 A nézők követelték a folytatást...
-2.cég a csatorna életében (az orosz)
  10:00 Honnan jött a videótartalom? Én
találtam ki?
  11:05 Mikor ugrott meg a csatorna?
Másképp néztek rám...
12:48 Kirúgott az orosz. Miért? 13:40 Hogy kerültem a Transkona-hoz? Van róla videó... 15:10 Berögződött szavak. Echte. Miért? Gúnyoltak érte... 15:55 Eleinte sokat káromkodtam. 10 balszerencsés videó... 16:35 Vádaskodtak hogy megjátszom magam... 16:50 A változás. Családok írta, vagy így vagy sehogy... 17:58 Biztos megjátszom magam... Mi változott? Miért nemidegeskedek? Sokszor
vádaskodtak mert túl nyugodt vagyok...
21:26 Az első 100 rész. Videóvágás. Mivel kezdtem?
- Dancsó Péter is rávilágított... 22:10 Forgatókönyv. 22:38 Ma mivel vágom a videókat? Hol tanultam? - Mi az EXTRA videó? Erőfitogtatás.
23:30 Az IFA és a Ferrari. Klick bait...
-+ IFA jelenet... 25:41 Convoy Truck Shop. Hogyan jött a kapcsolat?
- kamionos kütyük. Ezért én pénzt kapok?
27:48 Csatorna támogatás, promóciós videó, patreon
- van értelme megnézni a videó előtt a reklámot?
- miért támogassak egy videóst? csinálja ingyen !?
29:37 Összecsesztem a kamerám. 170 ezer :(
- sok reklám soha nem lesz. max évente 4-5
30:34 Nézzük moziban közösen a videót. Mozifilm? 32:10 Operatőr. Nem tetszett nektek a videó...
- túl megjátszott...
32:45 Nincs admin, egyedül csinálom
-nincs rajongói oldal, de van videómat kedvelő oldal...
33:15 Mindent egyedül építettem. Feleségem segít...
- túl van tolva . Sokat dolgozok.
- érzékenyebb témák
34:13 nem biztos hogy mindenki érti a mondandót...
-én segíteni akarok !
34:47 A cégnél lassan csak a nézőkből van :) - a videó hatására vállalkozott a kollégám 35:28 Én egy évben 26-30 napot voltam otthon. - miért? 36:00 Minden előttetek zajlott. Itt épült minden. - megérte?-házasság, születés, halál... - nehéz az út 36:48 Háttér emberek, politika, pletyka
- megvettek? milliókat adnak a videókért?
- fideszes vagyok? baloldali vagyok?
- nekem mindenki fizet ?!
39:39 Hogyan lettem Scania-s? - Videó Istivel 42:27 Anyukám halála. Intézte a túlvilágról...
- a Transkona partner volt
- 12 órás műtét
- a közönségtalálkozó alatt jött a rossz hír...
- házassági évfordulónkon halt meg
48:00 Az álomkamion. Életem munkája. Hogyan készült?
- Honnan volt a motor?
- Ki videózott?
51:10 Mi volt a változás? Cégvezető lettem. 52:16 A Hunland. A világon egyedülálló.
- Titkok
- Hogy készült? - Legköltségesebb videó 54:46 A távirányítós marha :))))) 55:10 Így drónoztam. Kocsival mentem - Junior lemaradt 56:14 Kamionos 1 napja. Már nem az a Lacika vagy !!! Igaz. - Hol a régi Laci? - Híztam megint? Miért? 59:50 Hova tartunk? Szívem szerint leállnék... 01:00:20 Szeret nem szeret. Van egy stílusa az embernek - Pénzéhes vagyok? - Karrierista vagyok. Vagy így vagyok boldog vagy sehogy... 01:03:15 Pár szó a jövőről 01:05:30 Megint megbüntettek...

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: KRIZSHOW ADÁSAI

KRIZSHOW / YOUTUBE
Szerző: KRIZSÓ SZILVIA
2017-


Beszélgetések...

ITT NÉZHETŐ MEGKIM LANE SCHEPPELE: MI EZ, HA NEM KATONAI DIKTATÚRA? – ALKOTMÁNYJOGÁSZ BESZÉLT A RENDELETI KORMÁNYZÁS JELENTETTE TELJHATALOMRÓL.

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.04.05.


"Amit szerintem minden magyarnak fontos lenne szem előtt tartani, az az, hogy az alkotmányt tartassa be a Fidesszel." - mondja a Princeton Egyetem alkotmányjogásza a felhatalmazási törvény kapcsán.

Az, hogy védelmi bizottságokat hozzanak létre a polgármesterek autonómiáját elvéve, már első hallásra is teljesen irracionálisnak tűnt, hisz a veszélyhelyzetben mindig gyorsan kell dönteni és cselekedni – értékelte elképedve Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza, a magyar jogrend változásait több mint egy évtizede szorosan követő alkotmányjogász azt a salátatörvényt, amit épp beszélgetésünk idején Semjén Zsolt nyújtott be, és aminek egy része estére elvérzett. Márpedig ez csak késleltette volna a folyamatokat. Ráadásul azzal, hogy katonákat küldött a stratégiai fontosságú intézményekhez, de még a kórházakba is, komoly aggodalomra ad okot, hisz úgy tűnik, katonai irányítás alá helyezi Orbán a polgári intézményeket. A katonák, akiknek nincs orvosi diplomájuk, ők fogják megmondani adott helyzetben, hogy mit kell tennie egy kórházvezetőnek? Egy helyen azt láttam, több mint 80, de olyat is olvastam 150 intézmény került katonai felügyelet alá. És akkor bezárta a bíróságokat, felfüggesztette a parlamentet, ami gyakorlatilag a félreállításukat jelenti. Számomra ez egyértelmű katonai uralmat jelent. Pontosabban azt, hogy Orbán egymaga irányítja az országot a katonaság segítségével. Katonai uralom kezdődik Magyarországon? Márpedig a történtek egyértelműen azt jelentik, hogy itt a vége, a szó legszorosabb értelmében a demokratikus és alkotmányos parlamentarizmusnak.

Tehát a korlátlan ideig szóló rendeleti kormányzásra vonatkozó hétfői szavazásnak máris látja a következményét.

Ráadásul Orbán felülírta az alkotmánynak azt a passzusát is egy mozdulattal, amely csak 15 napos határidőt szab a veszélyhelyzet fenntartására. Az alkotmány nem teszi lehetővé a korlátlan ideig szóló rendeleti kormányzást, amit ő most semmibe vett. Ráadásul bezárta a bíróságokat is, tehát nem lehet ügyeket felterjeszteni, pláne nem az alkotmánybíróságig elvinni. Katona diktatúrának tudom csak nevezni azt, ami a szemünk előtt zajlik. Csak pontosan követni kell Kiss Róbert rendőr alezredes sajtótájékoztatóját, ahol számokkal demonstrálja az erőt, többek között, hogy rémhírterjesztés miatt 27 ember ellen eljárást indítottak, és több mint 100 ember ellen már büntető eljárást folytatnak. De ne feledjük! Az alkotmány igenis gondoskodott arról, méghozzá a 48-es paragrafus szerint, hogy: mégha fel is függesztik a parlamentet, létre kell hozni egy olyan honvédelmi bizottságot – méghozzá a parlament által, amely a kormányfő felett állva biztosítja a fékek és ellensúlyok rendszerének fenntartását.

Hol volt az ellenzék ekkor?

Nem láttam, sajnos, hogy bárki hivatkozott volna az alkotmány 48-as cikkére.

Szorgalmaznia kellett volna az ellenzéknek a tanács létrehozását?

Nos, az alkotmányban sajnos nincs benne, hogy kik lehetnének a tagjai ennek a bizottságnak – egyébként a köztársasági elnök, a házelnök és a kormányfő. De minden mérvadó alkotmányjogász feltételezi, hogy az ilyen körülmények között létrehozott honvédelmi bizottságban az ellenzéknek is ott lenne a helye. Nem lehetne csak Fidesz-tagokból összerakni a honvédelmi bizottságot.

Nálunk ilyet most nemigazán tudnék elképzelni…

Az ellenzéknek azonban ragaszkodnia lehetne az alkotmányban leírtakhoz. Ha egy ilyen tanácsot létrehoznak, akkor sem lehet feloszlatni vagy kiiktatni például a parlamentet, és azt sem lehetett volna az alkotmány szerint engedni, hogy Orbán egyszemélyben dönthessen mindenről. Mert ez eleve alkotmányellenes.

Elsőként amerikai törvényhozók, az alsóház és a szenátus külügyi bizottságának elnökei, Eliot Engel és Jim Risch bírálták kemény szavakkal a magyar kormányfő hatalomszerzését a diktatúra kifejezést is használva, majd elárasztották a kritikák a nemzetközi sajtót. Mit lehet a bírálaton kívül tenni?

Szerintem, amit a lengyelek tettek, amikor az igazságszolgáltatás függetlenségét akarta felszámolni a kormány, eredményre vezetne. Ott az ellenzék létrehozott egy honlapot, ahová minden változtatást feltettek lefordítva. A magyar nyelvnek minden fordulatát nehéz külföldinek követni, az európai intézmények számára is nagy segítség lenne, ha angolul, németül a törvénymódosítások minden részletét pontosan követni tudnák. Másrészről az ellenzék most már olyan sok területről kiszorult, ahol cselekedni tudna, ezért mindenképpen fontos lenne a kormányra külső nyomást gyakorolni. Amikor mondjuk, én beszélek Orbánról, Kovácsról, Vargáról, akkor az a reakció tőlük, hogy honnan tudom, hisz itt sem vagyok. Mert tényleg nagyon kevesen vagyunk, akik tudnak valamit tenni úgy, hogy nincs semmilyen magyar státuszuk.

Nos, sok politikust kenterbe ver a magyar alkotmányismeretével!

Igen, de a politikusok mégis ignorálják, mert úgy gondolják, úgysem fog ezeknek senki utánanézni. A 49-es alkotmányos cikkelyben az is világosan ott van, hogy a parlamenti honvédelmi bizottságon kívül a kormány honvédelmi tanácsot hoz létre, amiben ott kellene lennie Orbánon kívül az elnöknek, a parlament elnökének, a legfelső katonai vezetőnek és az összes parlamenti párt vezetőjének. Mindegyiknek. Ők együtt dönthetnének minden kérdésben, nem egyedül a kormányfő.

Miért reagált az Európai Bizottság elnöke, Ursula von Der Leyen visszafogottan a magyarországi fejleményekre?

Mert még nem viselt ilyen tisztséget, és még bízik a békítő hangnem erejében. És még Orbánnal sem volt igazán személyesen dolga. És őszintén, a német kormánynak fontos a magyarországi autóipar kedvezményekkel megtámogatott fenntartása.

És azt halljuk, a Fidesz szavazatával választották meg.

Igen, a fideszes uniós parlamenti képviselők a lengyelekkel egyetemben váltig ezt hangoztatják, no, de kérem, ez titkos szavazás volt, nemde? De mondjuk, von Der Leyen visszafogottsága habitusából is következik, aki nem keresi a konfrontációkat, ő ennek épp az ellenkezője. És nem akarja maga mögött felégetni a hidakat sem. És Orbánt sem ismeri, aki ugyan mértéktartóan is viselkedik uniós körökben, mégsem azt teszi, amit mond. Illetve szerintem kijátssza az uniót, amire már volt példa. Mindig egy kicsivel túlmegy a határon bizonyos törvényi passzusokkal, jelen esetben az újságírók 5 éves bebörtönzésével. Amit az Unió jól megbírál, mire Orbán azt mondja, miért avatkoznak be a belpolitikába, majd mégiscsak kiveszi ezt a passzust, aztán hátradől mindenki a székében, mint aki jól tette dolgát. Orbán is és az unió is. Igenám, de attól még ott marad a korlátlan ideig szóló, katonai diktatúrára emlékeztető rendeleti kormányzás.

Miért hezitál az Európai Néppárt?

Nos, Orbán valóban a falhoz szorította az EPP-t. De ez már nem is lényegi kérdés, Orbán már eldöntötte, hogy csak várja a legjobb pillanatot, amikor kilép a pártcsaládból. Nem várja meg, hogy kitegyék a szűrét. Azzal az indokkal lép ki, hogy az EPP vezetését átvették a liberális erők. És, hogy nem értik meg, hogy a koronavírus miatt kényszerült ilyen kemény intézkedéseket hozni és igenis neki az a dolga, hogy megvédje az embereket a vírustól. És már keresi is a helyét az Európai Konzervatívok és Reformerek között, ahol a lengyelek is ott vannak. Szerintem azzal, hogy bevezette a veszélyhelyzetet, jelezte is a Néppárt felé, nemigazán izgatja, mit reagálnak. És azt is tudja, úgysem meri az unió a koronavírusra adott pénzt visszakövetelni tőle. És ennek tudatában is lépett ilyen nagyot. S hogy a katonaságot is beveti, erre valóban nincs szankciója az Uniónak.

Ha innen nézzük, akkor nem tudjuk, mi a pozitív végkifejlet.

Egyszer ennek vége lesz. Az a kérdés, hogyan? Véres lázadás keretében? Mert az emberek rájönnek, ezt a kormányt békésen nem lehet leváltani? De azt sem zárom ki, hogy egyrészt súlyosan szankcionálják, külföldi nyomás alá helyezik. Másrészt olyan mértékben mellőzik és szakítják meg vele a kapcsolatot a külföldi politikai elit klubok, az Európai Tanács mondjuk felfüggeszti a parlamentben való részvételüket, hogy ez szintén véget vethet a kormányzásnak. És még a NATO is léphet. De hát ott a dilemma, hogy miért a magyar népet szankcionálják, büntessék azért, ami nem a nép hibája?

Noha a Semjén módosításoknak a polgármesterekre vonatkozó passzusából visszakozott a kormány, de Kovács Zoltán már rögtön sugallta, itt nem áll meg a történet. Idő kérdése.

Amit szerintem minden magyarnak fontos lenne szem előtt tartani, az az, hogy az alkotmányt tartassa be a Fidesszel. Figyelmükbe ajánlom a 48-as, a 49-es és az 54-es cikkelyeket. Mert ezek épp azért lettek beírva az alkotmányba, hogy veszélyhelyzet, ahogy a kormány ezt hívja, de tulajdonképpen a rendkívüli helyzet esetén is biztosított legyen a demokratikus kormányzás – nyilatkozta a Klubrádiónak Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza, a magyar alkotmány egyik legkiválóbb külföldi ismerője.

NÉVTELEN DOKUMENTUM

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: DINNÉY ZSANETT
2020.04.05.


Ebben az országban élünk és egyelőre még teljes jogú állampolgárnak számítunk akkor is, ha ez nem tetszik néhány, az állampártot dicsőítő énekes madárnak. Vagyunk ezzel páran még így, azt hiszem. 

Egy olyan országban élek, ahol a tájékoztatás kimerül néhány sablonos, elkent fél- vagy harmad információban. És olyan országban élek, ahol néhány a mondatért akár be is zárhatnak. Nem azért, mert hazugság, hanem mert nemtetszésemet ki merem mondani. És olyan országban élek, amelynek polgárai hosszú, tömött sorokban igyekeznek feljelenteni bárkit, bármilyen indokkal. Olyan országban élek, ahol mindenki mindent jobban tud a másiknál. Olyan országban élek, ahol nincs szükség szakemberekre és hozzáértőkre. Olyan országban élek, ahol bebetonozott szokások rabjai elvárják, hogy Te a másodperc tört része alatt alkalmazkodj az új kihívásokhoz, és oldd meg a problémát, amivel szembe kerülsz. Olyan országban élek, ahol védekezz ahogy tudsz, de ha nem teszed, bajba kerülhetsz.

Olyan országban élek, ahol bármit mondasz, bumerángként visszaszáll rád. Ahol rád sütik bélyegként azt a mocskot, amit feltártál. Olyan országban élek , ahol vámszedők gazdagodnak mások kiszolgáltatott helyzetéből. Ahol a kormány nem vet véget a harácsolásnak. Olyan országban élek, ahol a segítségnek is ára van. Persze nem mindenhol, tisztelet a kivételnek. Előbb vagy utóbb érkezik a számla valamilyen formában. Olyan országban élek, ahol ha valaki kiáll és elmondja, rámutat, kiabál, figyelmeztet a visszásságokra, hiányosságokra, amellé nem állnak százezrek, milliók, hanem meghunyászkodva hallgatnak a susnyásban. Olyan országban élek, ahol mindenki arra vár, hogy valaki kikaparja a gesztenyét (vannak kivételek nem kevesen, de nem ez a jellemző).

Oldalak százain lehetne sorolni a bűnöket. Ti, akik ezt olvassátok, tudjátok, számtalanszor leírták, elmondták már ezt.

De én egy olyan országban élek, ahol névtelen, arctalan nímandok – mint a láncra kötött kutyák – akit elérnek, abba belemarnak. Nem érvekkel próbálnak hatni, nem győzködnek igazukról, hanem személyeskedve, támadva,vulgárisan és teljesen értelmetlenül vagdalkoznak. Mindegy is, hogy meggyőződésből vagy pénzért teszik, mert erre nincs mentség. Aki ezt a rezsimet ilyen módon védi, az ne tekintse magát szabadnak, mert nem az. Aki képtelen összekaparni egy saját gondolatcsírát, az ne üljön a magas lóra, mert nem oda való.

Eljön az idő amikor az arc és név nélküli darabok (nem tudom, minek nevezzem őket) nevet kapnak. Akkor majd lehet acsarogni. Akkor nézz a szemembe, troll, amikor neked is lesz neved, meg arcod ! Mellesleg én sem megyek a KESMA cikkei alá trollkodni. Ha mégis ehhez támadna kedvem, én vállalom, ki vagyok.

MI VÁRHATÓ A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN AZ ORBÁN-REZSIMTŐL?

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020 04.05.


A magyar társadalom gyenge. Mindig is az volt, mióta az európai Nyugat (ahova nem tartozunk) fejlődése elvált a kontinens többi részétől minimum ötszáz, de inkább hétszáz éve. A gyengeség alapvetően az emberek közötti komplex együttműködést megalapozó struktúrák gyengeségét jelenti és maga után vonja a piacgazdaság, a technológia társadalmi hasznosulásának, az erkölcsi rendnek és a politikai rendszernek a gyengeségét. Orbán Viktor rezsimje ebből a felismerésből táplálkozik amellett, hogy 2002 után egyre erőteljesebben használja fel a társadalom ellen az etnonacionalizmus -- az egyetlen domináns kollektív cselekvési kódunk -- rombolóerejét. A magyar nemzet önsorsrontó algoritmusa ebben a kódban tenyészik mint -- divatosan szólva, megkockáztatva a metafora túlírtságát -- vírus, amely időről-időre elszabadul és pillanatok alatt lerombolja a megelőző évtizedek lassú építkezését (lásd Monarchia vs. etnicizmus, lásd Bethlen-féle konszolidáció vs. etnicizmus, lásd rendszerváltás vs. etnicizmus). 2010-ig a társadalmi gyengeség és az etnonacionalista kód együtt érzékeny egyensúlyban volt a Nyugat szívó hatásával, napjainkban azonban -- ahogy a COVID-pánikban a centrifugális erő radikálisan megcsappan -- nyilvánvalóvá válik, hogy az előbbiek újra felülkerekednek. Magyarország gyorsuló süllyedése és maradék fejlődőképességének szétesése előtt nincs immár semmilyen gát...

SZÁJMASZKOK HELYEZETT SZÁJZÁR, VÁLSÁGKEZELÉS HELYETT KORMÁNYPROPAGANDA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.04.05.


Utólag is legitimálhatja eddigi hazugságait a kormány azzal, hogy különleges felhatalmazást adott magának, ráadásul meghatározatlan időre. A legnagyobb gond, hogy az öncenzúrát erősíti majd a sajtóra nehezedő nyomás, ugyanakkor az első vonalban küzdő egészségügyi dolgozók is háromszor meggondolják majd, milyen információkat osztanak meg ismerőseikkel, illetve az újságírókat arról, valójában mi zajlik a kórházakban a járvány ideje alatt.

Orbán Viktor ezúttal sem hazudtolta meg magát. Imádja ugyanis, amikor a nemzet megmentőjének szerepében tetszeleghet, és látszólag az a felelősség sem nyomasztja, hogy ha valamit rosszul csinál, nagyon rosszul járhat ő és a pártja is. Biztos benne, hogy a saját magára osztott szinte korlátlan hatalommal élve bármit képes lesz elérni, de ha ez mégsem sikerülne, akkor a propaganda eszközeivel majd újra felülkerekedik a vírus elleni küzdelemben.

Nem kétséges, jól felvértezte magát ebben a harcban, hiszen szinte teljesen kiiktatta a politikai ellenzéket a rendkívüli helyzetre hivatkozva, a kormánypárti sajtó pedig mindig azt a dallamot játssza, melyet a főpropagandistái vezényelnek neki. A független vagy ellenzéki médiumok pedig elbizonytalanodtak amiatt, hogy a kormány belátása szerint értékelheti a híreket, így ha valamely tudósítást rémhírnek minősítenek, akkor komoly szankciókkal számolhatnak...

“TÍZEZER FORINTOM MARADT” – MUNKÁJUKAT ELVESZTŐK A KÉTSÉGBEEJTŐ HELYZETÜKRŐL

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.04.05.


“Fel se fogtuk még, hogy munka nélkül maradtunk. A párom hétfőre még beállította az ébresztőjét, hogy munkába kell menni. Aztán rájött, hogy mégsem” – mondta néhány napja Fruzsi, aki párjához hasonlóan az elmúlt hetekben vált munkanélkülivé a koronavírus következményeként. “Szinte az összes ismerősünk így járt” – mondta a nő.

Helyzetüket nehezíti, hogy mindketten feketén dolgoztak, így munkanélküli ellátást sem kaphatnak. Fruzsi egy ruhaipari beszállítónál dolgozott, amelynek teljesen megszűntek a megrendelései. “Totálisan helló van, a magyar ruhaipari cégek is leálltak” – mondta. Párja a turizmus összeomlása miatt vesztette el a munkáját, mivel a vendéglátásban dolgozott. Ráadásul neki tetemes diákhitel-tartozása van, emiatt a jövőben is feketén szeretne dolgozni, mivel legális munka esetén valószínűleg nem kapna akkora fizetést, hogy meg tudjon élni a törlesztéssel együtt.

Egy 18 négyzetméteres budapesti lakásban élnek, és egyelőre nem keresnek munkát, “ki se dugják az orrukat” az otthoni karanténból. “Azért sem keresek munkát, mert vannak légúti tüneteim” – mondta Fruzsi. A most megszűnt munkahelyén havi 110-120 ezer forintot keresett, most semmilyen tartalékuk nincs. “Tízezer forintom maradt, és a páromnak sincs tartaléka” – mondta Fruzsi...

1,8 MILLIÁRDOS PLÉBÁNIA-FEJLESZTÉSSEL IS HARCOL A KORMÁNY A GAZDASÁGI VÁLSÁG ELLEN

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2020.04.05.


Nemcsak bátorságot vár a papoktól Orbán Viktor kormányfő a koronavírus okozta válság idején, hanem fejlesztéseket is. Legalábbis erre lehet következtetni a Pasaréti Ferences Plébánia szombati közleményéből. A Facebookon közzétett bejegyzésben azt írták, hogy a kormány azzal a kéréssel fordult hozzájuk, hogy a válság után mielőbb kezdjék meg az új közösségi ház építését.

A plébánia szerint a kormányzat terveiben nagy szerepet szánnak az ilyen típusú fejlesztéseknek a munkahelyek megőrzésében és a gazdaság újraindításában.


A Pasaréti Ferences Plébánia sietett is eleget tenni a kérésnek, és felgyorsíttatta a tervezési munkákat. Az építészek az utóbbi hetekben már véglegesítették is a közösségi ház kiviteli tervét, így hamarosan megkezdődhet a közbeszerzési eljárás.

A Facebookra kitett látványtervekről azt írták, hogy azok már tudják érzékeltetni a közösségi ház belső térviszonyait, hangulatát. „Érdemes megfigyelni, hogy itt is megjelenik a templom színvilága, valamint néhány onnan már ismert építészeti elem, a két épület egységének hangsúlyozására.”...

LEMONDTAK A JÁRVÁNY MEGFÉKEZÉSÉRŐL

FACEBOOK
Szerző: HADHÁZY ÁKOS
2020.04.05.


A Kásler miniszter által április 1-én aláírt új eljárásrend szerint ezentúl csak a legsúlyosabb, kórházban kezelt koronavírusos betegeket tesztelik. Az eddigi utasítás megengedte az enyhébb tünetekkel jelentkező gyanús esetek tesztelését is:


Az új utasításban azonban már az az ajánlás szerepel csak, amit az Európai Betegségmegelőző Központ adott ki azoknak az országoknak, ahol nem áll megfelelő mennyiségű teszt rendelkezésre, és csak a kórházi kezelésre szoruló betegeknél írja elő a vizsgálatot.
A WHO ajánlása egyébként azt írja, hogy aki teheti, teszteljen minél több enyhe tünetekkel rendelkező vagy tünetmentes betegeket is
A kevés teszt és a részletes adatok titkolása veszélye kombináció: abba a hitbe ringathatjuk magunkat, hogy nálunk minden nagyon jól alakul. Az azonban, hogy a kormány a nagyon kevés teszt és a részletes területi adatok hiánya miatt olyan lapos görbét rajzol, amilyet akar, nem jelenti azt, hogy a valóságban olyan is marad, sőt Sajnos a lappangási idő miatt csak hetek múlva látjuk annak a következményeit, ha mostanában elhisszük, hogy nálunk minden remekül alakul.

Fontos kérdés, hogy miért nem akarunk minél több embert tesztelni? A legvalószínűbb nem az, hogy inkompetensek vagyunk, bár Müller Cecília még ezt is hajlandó eljátszani, amikor naponta bemondja a kamerába, hogy a teszteknek nincsen értelme. Sokkal valószínűbb, hogy ugyanaz a helyzet, mint a maszkokkal: mivel nincs hozzá elegendő anyag (enzimek, oldószerek, esetleg primerek sem), inkább azt mondjuk, hogy nem is akarunk tesztelni - mint ahogyan a maszkokról is azt hazudtuk, hogy nem jó semmire, aztán Orbán bevallotta, hogy csak azért nem kötelező, mert nincsen elég. Felelős kormány inkább őszintén elmondaná a valóságot és ezzel párhuzamosan sokkal komolyabb intézkedésekkel korlátozná a társas érintkezések számát. - amíg anyaghiány miatt le kell mondania a tesztekről és a maszkokról, mint a járvány elleni két fontos fegyverről, addig a szigorúbb járványvédelmi intézkedéssel kompenzálhatna.


PÁNIK HELYETT JÁTSZOM - TÁRSASOZZUNK KARANTÉN IDEJÉN!

HVG ONLINE / ÉLET + STÍLUS
Szerző: KISŐRSI ZSÓFIA
2020.04.05. 


Játsszunk egyedül, ketten vagy akár telefonon keresztül a nagymamánkkal, a lényeg, hogy a bezártságba is vigyünk valami élményt. A társasjátékozás karantén idején többek között azért is hasznos, mert azt érezhetjük, végre lehet ráhatásunk a dolgokra, és nem csak sodródunk az árral. Ráadásul közben erősíthetjük a családi és baráti kapcsolatainkat is.

Az otthonmaradás nehéz, nem könnyű sem az egyedüllét, sem a családunkkal összezártság. Kihívás az otthonról dolgozás, de a munka nélkül töltött napok is végtelennek tűnhetnek. Van, aki attól fél, hogy a járvány következtében elveszítheti valamelyik szerettét, míg mások saját maguk és családjuk egzisztenciális helyzete, továbbtanulási lehetőségei miatt aggódnak.

A félelmeink és fájdalmaink sokfélék ugyan, de ha kicsit el akarunk távolodni tőlük, van rá egy jó megoldás: a társasjátékozás. Győri Zoltán és felesége, Győri-Nádai Réka társasjátékokat tervez, a társasjátékok iránti rajongásukból lett a szakmájuk. Hisznek abban, hogy a társasozás most mindannyiunknak gyógyír lehet. Már csak azért is mert, az általuk ajánlott, sokat nevetős és meditatív játékok nemcsak az összezárt családtagok között csökkenthetik a stresszhelyzeteket, hanem feloldhatják az idősek és betegek elszigeteltségét is...

KILÁTÁSTALAN HELYZETBEN – AKIKNEK AZ ELKÜLÖNÍTÉS NEM ÚJDONSÁG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LATYÁK BALÁZS
2020.04.05.


A magyar kormány a koronavírus fenyegetése közepette – a rendkívüli helyzetben – is saját hatalmát igyekszik erősíteni. Eközben azonban egy szót sem ejtenek a legelesettebbekről, a társadalom perifériájára szorult emberekről, akiket a vírus ugyanúgy – sőt talán még fokozottabban – érinthet, mint a többi embert. Ezt persze az elmúlt években már megszokhattuk a Fidesztől. A magyar illiberalizmusban, illetve a szerintük erősödő kereszténydemokráciában aligha mutatnak jól a magyar gettótelepeken generációk óta mélyszegénységben élők, főleg ha még a kisebbséghez is tartoznak.

„A szegregátumokban élőkre annak ellenére sem áldoznak kellő figyelmet Magyarországon, hogy a járvány rájuk különösen veszélyes” – mondta a 168 órának Kiss Anikó, a Szociális Csomagküldő Mozgalom Alapítvány (SZOCSOMA) elnöke. A romagettók lakóit és a generációs mélyszegénységben élőket segítő szervezet vezetője éppen ezért egy levelet küldött Kövér Lászlónak. Arra kérte az Országgyűlés elnökét, érje el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényben hozzon konkrét szabályokat a szociális válsághelyzetben élők számára. Illesse meg őket az egyenlő bánásmód intézménye, a falvak önkormányzatai biztosítsanak anyagi forrást nekik, valamint hagyjanak fel a kirekesztéssel. Az utóbbi kívánság persze kissé utópisztikusan hangozhat annak fényében, hogy

a kormánynak gyakorlatilag fogalma sincs arról, hogy hány ember él ma embertelen körülmények között.
Az egyetlen, többéves adat arról szólt, hogy mintegy 1600 szegregátumban összesen 300 ezer ember nyomorog. Akkor a legsúlyosabb helyzet a keleti országrészben alakult ki, de tömegesen voltak jelen a mélyszegénységben élők Somogyban, Baranyában, Tolnában és Nyugat-Magyarország északi részén is. Hogy azóta mi a helyzet, arról legfeljebb feltételezések vannak...

PREZI-TÁRSALAPÍTÓ: „ELŐFORDULHAT, HOGY EZEK UTÁN JOBB EMBEREK LESZÜNK”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2020.04.02.


Azt tudjuk, hogy a vírus ellen hatlépéses kézmosással kell harcolnunk, de hogyan védjük meg magunkat, családjainkat a „ránk zuhanó” internettől? Aki válaszol: az egyik legismertebb magyar gyökerű világcég, a Prezi társalapítója, művészeti vezetője. Somlai-Fischer Ádámtól azt is megkérdeztük, villognak-e dollárjelek a szemében, amikor látja, hogy termékeiket egyre intenzívebben használják a járvány elől a digitalizációba menekülő földlakók. 

Önöknek most jött el a Kánaán.

– Mire gondol?

Digitális kommunikációval, prezentációs- és videóeszközök forgalmazásával foglalkozó világcégként nyilván szárnyalásra vannak ítélve, ha a glóbusz népének jelentős része karanténból dolgozik, tanul.

– Mindig örül az ember, ha hasznos, szükség van rá, illetve értéket tud adni mások kezébe. A Prezi Video most kiváltképp időszerű lett, mert visszaadja az emberi kapcsolatot, amely elveszett az otthoni munka és tanítás miatt. Ám ez elsősorban felelősséget jelent. A cégünk által kínált digitális megoldások tömegeknek nyújtanak segítséget a távoktatásban, az otthoni munkában, a vállalatirányításban – jórészt ingyenesen –, s minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy ezeket az eszközöket tökéletesítsük. Ha ez szárnyalás, akkor a Prezi tényleg szárnyal. Mégis szívesebben lennék most egy évvel ezelőtt, amikor még nem volt járvány.

Hogy viselkedik világjárvány idején egy üzletember, akinek a szektorát pozitívan érinti a válság? Dollárjeleket lát, felfelé módosítja a profitcéljait? És miközben ingyenes videófelületeket kínál pedagógusoknak, arra számít, hogy a tanárok, diákok indirekt reklámhordozók lesznek, így extrém módon nő a fizetős partnerei száma?

– Egy gazdasági krízisnek egyetlen jóérzésű ember sem képes örülni. Lehet, hogy naiv vagyok, de feltételezem: a cégtulajdonosok többsége azonnal becserélné a profit- és vagyonnövekményét arra, hogy ne legyen egészségügyi, pénzügyi katasztrófa. Sokkal rosszabb jómódúnak lenni egy szegény országban, mint közepesen tehetősnek egy jómódú országban.

Azért csak újrafogalmazzák magukat ilyenkor, átírják az üzleti terveiket.

– Az agyunkat nagyon nem kell átprogramozni, a Prezi alaptermékeit eddig is bárki szabadon használhatta, aki vállalta, hogy az elkészült prezentációkat, videókat mindenki számára elérhetővé, akár lemásolhatóvá teszi. A publikus tartalmak megosztására tehát mindig ott voltunk, ott leszünk, mint ingyenes eszköz. A tanároknak kínált oktatói felületünkért sem kell fizetni, az alábbi filmben kifejezetten kérem is a pedagógusokat, hogy az ingyenes csomagot válasszák maguknak...

NYÍLT LEVÉL ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖKNEK

NÉPSZAVA
Szerző: TÓTH BERTALAN
2020.04.05.


...Hatalmas problémának látom, hogy tíz évnyi, kétharmados parlamenti többséggel megtámogatott fideszes kormányzás és európai gazdasági konjunktúra után, a nemzet romos egészségügyi, oktatási és szociális rendszerrel, elegendő védőfelszerelés nélkül áll szemben egy talán soha nem látott mértékű gazdasági és társadalmi válsággal. A túléléshez ezért haladéktalanul cselekednünk kell, segítenünk kell egymásnak, és esélyt kell teremtünk mindenkinek a járvány okozta válságból történő kilábalásra! Nem csak a klientúrának, nem csak a kiválasztott keveseknek, hanem mindenkinek! Ezért dolgoztuk ki azt az esélyteremtő, válságkezelő intézkedéscsomagot, amelynek lényege: több pénzt az embereknek, több pénzt a kis- és középvállalkozásoknak, több pénzt az önkormányzatoknak. 

1. Adjunk esélyt az embereknek a válság túlélésére, hogy senki ne maradjon jövedelem és ellátás nélkül! 

Elvárjuk, hogy a kormány adjon esélyt a túlélésre azoknak a tíz- és százezreknek, akik a válságban elveszítik, vagy már el is veszítették a megélhetésüket. 
Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a munkanélküli ellátás időtartama emelkedjen kilenc hónapra, a jelenlegi három hónapról, és az álláskeresési járadék nettó összege minden esetben érje el a 100.000 forintot. És gondoskodni kell azokról is, akik munkájuk azonnali elvesztése miatt jövedelem nélkül maradtak, és jelenleg nem jogosultak semmilyen szociális támogatásra. 

A járvány idején az idős korosztály tagjai különösen ki vannak téve a válság hatásainak. Az MSZP az idősek védelme érdekében ezért a tervezettnél jóval magasabb nyugdíjemelést követel, és az alacsony összegű nyugdíjak folyamatos felzárkóztatását. Ezen túlmenően elvárjuk a kormánytól, hogy az infláció vártnál nagyobb ütemű növekedése miatt a novemberben szokásos nyugdíjkiegészítést áprilisban kifizesse. És nem maradhatnak védtelenek a megugró infláció miatt az alacsony nyugdíjat kapó idősek százezrei sem, szükségesnek tartjuk, hogy számukra a kormány nyújtson azonnali egyszeri juttatást: a 100.000 forintnál kevesebb nyugdíjat kapók kapjanak egyszeri 20.000 forintos juttatást. 

A gyermekeket nevelő családok támogatásának legfontosabb eleme a családi pótlék, amelynek összege nem emelkedett az elmúlt tíz évben. Mivel az infláció folyamatosan leértékeli a családi pótlék mellett a GYES, a GYET és az anyasági támogatást is, így ezek összegének megduplázását javasoljuk. 

Kezdeményezzük, hogy: 

- terjedjen ki a Gyermekgondozási Táppénz (GYÁP) mindazokra, akik 14 éven aluli gyermek felügyeletét látják el; 

- a SZÉP-kártyát a munkavállaló felhasználhassa élelmiszer vásárlásra is; 

- ne lépjen életbe az a szabályozás, amely előírná, hogy egészségügyi szolgáltatási járulék meg nem fizetése esetén bárki is kiessen az egészségügyi ellátásból; 

- korhatár előtt, akár csökkentés nélkül is legyen lehetőségük nyugdíjba vonulni a munkavállalóknak a válságos helyzetre való tekintettel; 

- a végrehajtások felfüggesztése terjedjen ki a letiltásokra is, hogy az ne veszélyeztesse az emberek létfenntartását; 

- az átlagos havi fogyasztást meg nem haladó mértékig három hónapra mentesüljön a lakosság a gáz, az áram és a távhő díjának megfizetése alól, az energiaárak tartós és jelentős csökkenésére tekintettel. 

Az árak robbanásszerű emelkedése miatt javasoljuk, hogy a kormány fontolja meg a hatósági árak bevezetését az élelmiszerek, a védőfelszerelések, valamint a fertőtlenítők és tisztítószerek vonatkozásában. Se üzletlánc, se magánszemély ne nyerészkedjen az amúgy is nehéz helyzetbe került magyar embereken! 

2. Adjunk esélyt a vállalkozásoknak a válság túlélésére, az emberek munkahelyének megtartására! 

A munkahelyek megőrzése az elsődleges feladat. Kezdeményezzük, hogy a kormány vezessen be elbocsátási moratóriumot a közszférában és a legnagyobb foglalkoztató és hatalmas nyereséget elkönyvelő multinacionális vállalatoknál. 

A KKV szektorban a munkahelyek megőrzését egyértelműen a munkavállalói bérek támogatásával lehet a leghatékonyabban elérni. Azt javasoljuk, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozás elbocsátás helyett csökkentett munkaidőben alkalmazza tovább a munkavállalókat és ezért az állami költségvetés vállalja át a bér és járulékai 80%-át. 

A kormány a szakszervezeteket is vonja be a döntéshozatalba. A kormány hívja össze, és működtesse az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, hogy a munkavállalók érdekeit is képviseljék a tárgyalásokon. A kormányzati támogatások, bármely szektort érintik, legyenek nyilvánosak. A foglalkoztatási helyzet változása akkor is legyen nyilvános, amikor romlást mutat. Elvárjuk, hogy a kormány segítse a szakszervezeteknek a munkavállalók érdekeit szolgáló tájékoztató kampányát, amely – egyebek mellett – felhívja a figyelmet a munkáltatók szabálytalan, törvényellenes intézkedéseire. 

3. Adjunk esélyt az önkormányzatoknak a szociális háló megerősítésére! 

A koronavírus elleni védekezés alapvetően állami feladat, mégis komoly teher hárul az önkormányzatokra is. A rászoruló idősek ellátását a veszélyhelyzeti kormányrendelet az önkormányzatok feladatává tette. Az önkormányzatok megszervezték az idősek ellátását, a bevásárlást, a gyógyszerek kiváltását, sőt sok helyen a napi egyszeri meleg étkezést is biztosítják az idősek számára. Ugyancsak az önkormányzatoknál jelennek meg azok a családok, ahol az egyik vagy esetleg mindkét szülő elveszítette a munkáját és nincs semmilyen tartalékuk. Ezek az emberek már megjelentek a hivatalokban, ahol egyelőre átmeneti segélyt kapnak, de ez csak rövid ideig finanszírozható. Komoly gondot jelent a településeken, hogy a közszolgáltatásokat ellátó munkatársaik számára sem tudnak védőfelszerelést beszerezni. Az önkormányzatok és a szociális munkások kétségbeesetten próbálják segíteni a hajléktalanokat. 

Az önkormányzatok helytállnak a krízishelyzetben, ezért több pénzre van szükségük. Nem elvonni kell tőlük forrásokat, hanem adni nekik. Ha Ön most el kívánja vonni az önkormányzatoktól a gépjárműadó-bevételüket, úgy ezzel a lépésével Ön veszélyezteti a járvány elleni küzdelmet, és a kialakuló szociális válság kezelését. A forráselvonás megnehezíti az egészségügyi ellátásban, az idősgondozásban, a gyermekétkeztetés biztosításában végzett munkát. A kormány tervezett lépésének kárvallottjai éppen azok a rászorulók lennének, akiknek most különösen nagy szükségük lenne a segítségre lakóhelyükön. 

Ha Ön most valóban azzal van elfoglalva – ahogyan azt néhány napja egy kiszivárogtatott levélben állította –, hogy a magyar emberek életét megmentse, és az ország kilábaljon a gazdasági és társadalmi válságból, akkor Önnek az önkormányzatokat érintő megszorítási javaslatát azonnal vissza kell vonnia...

ELPUSZTÍTJA A CSALÁDOKAT A CSALÁDBARÁT KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.20.05.


Nem segélyeket kell adni, hanem munkát, visszhangozza saját, korábbi mondatait a miniszterelnök, és saját filozófiájának igazolására, megteremtette a közmunkát. Ennek elsőrendű célja az volt, hogy igazolja kormányzásának egyik alaptételét: egymillió új munkahelyet teremt. Sokan bírálták a közmunkát, de az érintettek a legkevésbé: örültek, hogy, ha nem is jutnak tisztességes feladathoz, szerény bevételhez igen. És örültek a polgármesterek: olyan eszköz jutott így a kezükhöz, amivel feladatot is adhattak, meg pénzt is a helyben élő munkanélkülieknek.

Volt, aki jól, okosan és tisztességesen élt ezzel a lehetőséggel, volt, aki a lojalitást követelte meg a közmunkáért cserébe, és volt, aki szavazatokban mérte a hűséget. De mindegy: volt közmunka, volt pénz, és így volt vásárló, működött, megélt a helyi bolt; tulajdonképpen mindenki jól járt. Mondhatjuk: bármennyire is támadták Orbánt a közmunka-rendszerért, a kritikus hangok lassan eltűntek, ötlete bevált, közeledtünk a megálmodott egymillió új munkahelyhez. Még akkor is, ha az olyan volt, amilyen. Működött tehát az orbáni filozófia is: ne halat adja az embereknek, hanem hálót.

De márciusra eltűnt a háló. Nincs mivel halat fogni. A miniszterelnök azonban továbbra is úgy tesz, mintha lenne. Munkahelyet akar védeni, munkahelyet akar teremteni. Miközben a világ országai sietve segítik munkavállalókat, addig Magyarországon éppen ők számítanak a legkevésbé. A kormány feje – magával rángatva a teljes kormányzatot – fennen hangoztatja: a segély rendszerét el kell utasítani, munkát kell adni az embereknek. Mondja ezt akkor, amikor látványosan nincs munka...

TGM: FÖLSZABADULÁS

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2020.04.04.


A fasizmus alól nem magunk szabadítottuk föl magunkat, de a rendi uralom alól bizony igen, kihasználva ösztönösen a háborús káoszt és Sztálin terveinek bizonytalanságát. Erkölcsi forradalom is végbement: az eliszonyodás, az elémelyedés az elnyomás, a fajgyilkosság, a népirtás, a szolgalelkűség impériumától, amely régi bűnök következménye volt – „beteg századokért lakolva”… Itt az az uralkodó kaszt bukott meg, amely Mohács, a szatmári béke, Világos, Trianon, két világháború szörnyűségein bizonyította be, hogy nem képes és nem méltó a vezetésre.

Az alábbi cikk 2005. április 4-én jelent meg a Népszabadságban, a fölszabadulás 75. évfordulóján; a Kettős Mércén első ízben 2016-ban közöltük újra.
Fölszabadulás

Ezelőtt húsz évvel ez lett volna a Népszabadság „április negyedikei vezető anyaga”, és én átlapoztam volna. S ha valaki azt mondja, hogy valaha majd én írom a Népszabadság „április negyedikei vezető anyagát”, akkor azt gondoltam volna, hogy meggárgyult.

Ma ez nem képtelenség, ám óvatlanság. Mint minden egyéb, ami vita nélküli, bensőséges, intuitív meggyőződése kellene hogy legyen a köztársaság minden egyes hívének, a „fölszabadulás” puszta szava is arra készteti a köztársaság honpolgárait, hogy gyűlölködve, gyanakodva és szomorúan bámuljanak egymásra. Tavaly augusztus 23-án Bukarestben egymás mellett szemlélte a díszemelvényről a tisztelgő csapatokat a bolsevik múltú államelnök és I. Mihály király; a fölszabadulás ottani ünnepéből csak a vasgárdisták maradtak ki. A romániai politikai osztály (amely határozottabban antikommunista világnézetileg, mint magyarországi megfelelője) ezt képes volt elválasztani az 1940-es évek végének sötét fejleményeitől. És a mi vezetőinknél jobban tudja, mi a közös minimum, és mi a nemzeti érdek.

Párizsban ma is van Sztálingrád nevű metróállomás. Nem Sztálin emlékére.

Magyarországon a sajtóban az a konszenzus kezd kirajzolódni, hogy 1945 tavaszán, hatvan esztendővel ezelőtt fölszabadultak a zsidók és a kommunisták, és senki más. Némely magyarok megnyerték, mások elvesztették a háborút. A győztesek pedig keserves bosszút álltak a veszteseken. Van ebben némi igazság. 1944 áldozatai, ha túlélték, 1945 győztesei voltak, és nem kímélték kínzóikat s azokat, akiket kínzóik cinkosainak véltek. De ez a történet lényege?

Aligha.

Valaha ezt mindenki tudta. Arról kell szólnom, miért volt majdnem mindenkinek fölszabadulás 1945 áprilisa-májusa, s miért helyes minékünk is ezt fölszabadulásnak tekintenünk, habár.

Habár a szövetségesek erkölcsi előnye a tengelyhatalmakkal szemben arasznyi. A Szovjetunió rendszere a leggyilkosabb rendszer volt. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Drezda, Hamburg, Hirosima, Nagaszaki terrorbombázásával fajirtást hajtott végre vétlen polgári személyekkel, gyerekekkel szemben, s ezt a nyugati hatalmak a gyarmatokon folytatták az ötvenes évek végéig. Ennek semmivel nem volt több stratégiai értelme, mint a náci haláltáboroknak, ha nem is volt annyira átgondolt.

És jaj volt a legyőzötteknek. Az új határok mögé került németeket milliószámra „kitelepítették”, azaz elűzték, és sokukat útközben leöldösték. A Vörös Hadsereg katonái – bosszúból hazájuk elképzelhetetlen kegyetlenségű letiprásáért – tömeges nemi erőszakot követtek el rendszeresen, parancsnokaik hallgatólagos (Németországban olykor kimondott) beleegyezésével, néha bátorításával. A szövetségesek kifosztották a legyőzött országokat, főleg, de nem kizárólag a Szovjetunió. Napirenden volt a tömeges megalázás, ítélet nélküli internálás, oktalan vagyonelkobzás, száműzés. Demokratikus intermezzók után a sztálinista parancsuralmi rezsimek tíz- és százezerszámra éheztették, verték, börtönözték be a gondjukra bízottakat bármiféle érthető ok nélkül, a legképtelenebb ürügyekkel. A szabadság világszerte alig gyarapodott, a szegénység pedig – az akkor bigott, fajüldöző és mccarthysta Egyesült Államok kivételével – iszonyatos volt. A nácik fajüldöző rendszerének leverésében olyan amerikai hadsereg vett volt részt korábban, amelyben szegregált fehér és fekete századok voltak, amelyek között néha tűzharcok fordultak elő.

Fölszabadulás?

Lágerek, kínzások, terrorpörök Kelet-Európában és Kelet-Ázsiában, halálbrigádok, kínzások a gyarmati és félgyarmati országokban meg a komprádor latin-amerikai katonai diktatúrákban, cenzúra, agymosás, represszív tömegkultúra Nyugaton, agyalágyult, észbontó szervilizmus és megalázkodás a keleti tömbben.

Fölszabadulás?

Igen, fölszabadulás.

Fölszabadulás először is a fasizmus alól. Ez nem azt jelenti, hogy a szövetségesek tudatos és szándékos „antifasiszta háborút” folytattak volna. Mind a Szovjetunió, mind Nagy-Britannia és Franciaország uralkodó osztálya kiegyezett Hitlerrel és szövetségeseivel, nem rajtuk múlt, hogy a Harmadik Birodalom mégis küzdelemre kényszerítette őket...