2016. augusztus 10., szerda

ÖTKARIKÁS GYŰLÖLET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2016.08.10.


Amikor néhány publicista halált megvető bátorsággal szóvá tette azt a túlzott reagálást, ahogy a magyar futballválogatott első teljesítményére több ezren „spontán” és önkívületben örültek a Nagykörúton, ahogy a magyar csapat négynullás vereséggel záródó 13. helyezését a Hősök terén ünnepelte a tömeg – komoly megrovásban részesültek, mondván: nem kell politikát vinni a sportba is.

Egyet is értünk, s ebben a tudatban és reményben, valamint sportszeretetből kezdtük nézni az olimpiai közvetítéseket, miután adófizető társainkkal együtt leróttuk azt a 80 milliárdot, amiből a köztévét működtetik. Azon nem rökönyödtünk meg, hogy az olimpiai megnyitót végigbeszélő kommentátor Rio de Janeirot Brazília fővárosának nevezte. Elvégre hirtelen ötlet volt ez a riói olimpia, alig minap derült ki, hol fogják megrendezni, ezért a tévés szakembernek nyilván nem volt elég ideje felkészülni. (Képzeljék, hogy fel lenne háborodva ugyanő, ha a brazil kommentátor azt mondta volna, hogy Magyarország fővárosa Bukarest...!)

Elkezdődtek a sportesemények politikamentes közvetítései az állami tévében. Az olimpia tálalása a magyar közönségnek viszonylag egyszerű recept alapján zajlik. Szinte kizárólag a magyar sportolókat mutatják, ha éppen nincs versenye egyiknek sem, akkor a már látott futamot, meccset, asszót stb. ismételgetik ezerszer. Rendszeres időközönként leadják a hazugság 1 percben klipet. A híradónak álcázott kis színesek néhány bűnügyi hírt, beszámolót egy vidéki szalonnasütő versenyről, méhészek bajnokságáról, és a lényeg: a migránsok rémtetteit tartalmazza. 

 Ez után következik a politikamentes Tudta? – kezdetű uszító és gyűlöletkeltő plakátok váltogatása, sulykolása. Az óvatlan néző észre sem veszi, ahogy a mérget csepegtetik bele, szegény, azt hiszi, az olimpiát nézi, de a játékok végén, mehet a toxikológiára. Majd ismét jön egy olyan versenyszám, amiben magyar sportoló is szerepel. Ha véletlenül becsúszik az egyik előfutamba – ahogy történt – egy úszónő, aki olimpiai zászló alatt, a menekültek csapatában indul, azt a hajdani nagyszerű sportriporter fia, az ifjabbik, könnyedén megoldja azzal, hogy meg sem említi a nevét a rajtnál. Az elhallgatást még akkor sem érzi kínosnak, amikor a fiatal lány elsőnek csap a célba, s a képernyőn a gonosz brazil tévések öles betűkkel írják ki a nevét. Hogy az ifj. kommentátor ezt utasítás miatt teszi-e vagy megfelelési kényszerből, tulajdonképpen mindegy is...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT ÁLL VESZTÉSRE TRUMP?

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Tóth Csaba
2016.08.10.


...Az erőforrásokkal kezdve: Clinton sokkal több pénzt tudott gyűjteni, mint Trump; ebben szerepe van az amerikai gazdasági elittel ápolt – a demokraták balszárnya által gyakran kritizált – jó kapcsolatainak éppen úgy, mint annak, hogy a demokrata kisadományozók többsége, ha nem is rajong Clintonért, Trumpot egyenesen gyűlöli. Hasonlóan fontos az egység: míg naponta lehet hallani arról, hogy melyik republikánus határolódik el Trumptól, a demokraták az előválasztási küzdelem után egységesen sorakoztak fel Clinton mögött.

Talán a leglényegesebb azonban a kampánya profizmusa. Trump hibái nemcsak azért okoznak ma komolyabb hátrányt neki, mint hónapokkal ezelőtt, mert más közegnek beszél – hanem azért is, mert a demokrata kampány gondoskodik róla, hogy mondatai sokkal több emberhez, s különösen az érintettekhez eljussanak. A demokraták Obama 2008-as győzelme óta folyamatosan kiépítették az Egyesült Államok – és alighanem a világ – legrészletesebb választói adatbázisát, legprofesszionálisabb közösségi média kampányapparátusát, és mindezt kiváló szakemberek segítségével, kíméletlen profizmussal használják.

Trump sokáig élhetett abban a hitben, hogy a „szakértők” és a „profi politikusok” ideje lejárt. Mostani gyengélkedése azt mutatja: komoly ellenféllel szemben, professzionális kampánygépezet és „politikai tudás” nélkül egy milliárdos médiaszemélyiség sem tud sikereket elérni.

ITT OLVASHATÓ

VERÉSSEL, SOKKOLÓVAL, KUTYÁKKAL FOGADJÁK A KERÍTÉST MEGMÁSZÓ MENEKÜLTEKET, ALJAS DOLGOK TÖRTÉNNEK A DÉLI HATÁRON

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Banai Tibor Péter
2016.08.10.


Egyre kritikusabb a menekülthelyzet a szerb-magyar határon. A horgosi hevenyészett „sátorvárosban” egyre többen várakoznak siralmas tábori körülmények közt, míg a zöldhatáron hatóságnak látszó egyenruhások rendszeres durvaságairól szólnak a hírek. Mégis újra megjelentek a menekültek Budapesten. Helyzetjelentés a déli határról és a fővárosból. Banai Tibor Péter videoriportja.


Az elmúlt időszakban többször jártunk a horgosi tábor területén, legutóbb akkor, amikor 130 menekült éhségsztrájkot folytatott a szerb tranzitzóna előtti lepusztult prérin. Kétszáz kilométert gyalogoltak a negyven fokos kánikulában Belgrádtól odáig. Akkor már napok óta ücsörögtek a naptól kiégett fűben – jól elkülönülve a tábortól – leragasztott szájjal, transzparenseiket szorongatva. Előttük a nekik biztosított élelmiszerek érintetlenül egy halomba halmozva, tőlük 50 méterre, velük szemben, szerb rendőrök hátratett kézzel sorfalat álltak. Mindenki szenvedett a reggeli hőségben, a menekültek, a rendőrök és mi is.

Abdul Malik 24 éves fiatal férfi az afganisztáni Kandaharból. Tavaly indult útnak. Kandahar a tálib mozgalom fellegvára, ott mindig kemény volt az élet, a hosszú harcok sem füstölték ki onnan maradéktalanul a tálibokat. Arrafelé általában két választás van: „a Korán vagy a kard” – ő a harmadik utat választotta, elmenekült.

A tavalyi menekültáradattal el is jutott Németországba, de idén, annak ellenére, hogy a háborús Afganisztánból jött, visszatoloncolták Bulgáriába, mert ott regisztrált először. Bulgáriában nem látják szívesen a menekülteket, de jól szervezett csempészhálózat működik, így 700 euróért ismét becsempészték Szerbiába, egészen Belgrádig vitték. Egy hónapot tengődött ott, és ezzel a sztrájkoló csoporttal gyalogolt idáig. Amikor rákérdeztem, hogy mit várnak a demonstrációtól, világosan fogalmazott:

„Mi nem azt mondjuk, hogy nyissák meg nekünk a határt, csak azt akarjuk a magyar hatóságtól, hogy egy kicsit gyorsítsák meg az eljárást.” Kritizálta a táborban uralkodó körülményeket, és demonstrációjukkal erre is fel akarták hívni a nyilvánosság figyelmét. Elmondta, hogy mindenki tisztában van a szigorú magyar határvédelemmel, a hatósági túlkapásokkal, de ennek ellenére sokan választják az illegális utat, főleg azok, aki már hosszú hónapokat rostokoltak a határon, és már nem bírják tovább a körülményeket...

ITT OLVASHATÓ

MÉG AZ IS OTT LESZ, AKI NEM - 20 KONCERT, AMIÉRT AZ IDÉN A SZIGETRE KELL MENNI

HVG ONLINE - KULTÚRA
Szerzők: Balla István - Bicsérdi Ádám - Németh Róbert
2016.08.09.


Vége a vitáknak, a fanyalgásnak, a bezzegrégenezéseknek: szerdán indul az ország leghíresebb eseménye, a Sziget Fesztivál, amelynek programjában idén is csak az nem talál jó koncertet, aki direkt rosszul akarja érezni magát. Szigorúan szubjektív ajánlónk a következő egy hét legjobbnak ígérkező fellépéseiről, Rihanna gigakoncertjétől korunk egyik legfontosabb punkbandájáig...

ITT OLVASHATÓ

RÉMISZTŐ ÁLLAPOTOK A RÖSZKEI SENKIFÖLDJÉN

INDEX HU - BELFÖLD
Szerző: Földes András
2016.08.10.


Azért utaztam a szerb–magyar határon kialakított tranzitzónához, hogy megtudjam: miért tiltottak ki két segélyszervezetet a területről akkor, amikor több ezer, bebocsátásra váró menekült szorul segítségre.

Talán megváltozott a helyzet, és a magyar állam olyan intenzíven osztja az ételt, a ruhát, és annyi orvost rendelt a környékre, hogy a lelkes amatőrök csak láb alatt lennének?
A helyszínen, a röszkei zónában mindenesetre nyoma sem volt a felfokozott humanitárius munkának...
 
De mielőtt ebbe mélyebben belemennénk, gyorsan elmagyarázzuk, hogy néz ki a déli határon kialakított menekültellenes rendszer. A zóna három részből áll:
  1. Kerítés a szerb–magyar határon
  2. Két tranzitzóna: Ez egy kapu a kerítésen, amelynek magyar oldalán egy 40-50 ember befogadására alkalmas, börtönszerű ketrec van.
  3. Senki földje a kerítés Szerbia felőli oldalán
A kerítést nem kell magyarázni.

A tranzitzónára azért van szükség, mert nem lehet megtenni, hogy egyáltalán ne engedjük be azokat az embereket, akik menedéket kérnek. A kerítésen két helyen – Röszkén és Tompán – ajtók épültek, ahol a kormány elmondása szerint bebocsátást kapnak azok, akik legálisan szeretnének bejönni Magyarországra. Az ajtók azonban egy ketrecbe vezetnek, ahol napokig aszalják mindenfajta ok nélkül a menekülteket, akik aztán nyílt táborba kerülnek. Erről bővebben itt írtunk.

A senki földje a magyar kormány igazi fejlesztése. Az ajtókon csak napi tizenöt embert engednek be, így a kerítés másik oldalán, de magyar területen, ezrek kényszerülnek hetekig, hónapokig várakozni. A menekültek a földön alszanak és segélyeken élnek, egyetlen vízcsapon és a túléléshez elegendő élelmen túl semmit nem kapnak: nincs szállás, se bolt, se vécé. Néhány hete a szerb hatóságok állítottak fel pár toi-toi vécét. Ez az a terület, ahol nem engedik, hogy a Migszol és az Oltalom munkatársai segíthessenek a rászorulókon. 

...a menekültek fogadására kialakított terület legfontosabb jellemzője a káosz és az önkény.

...Katasztrófaövezet kormányutasításra

Megdöbbentő volt ugyanis, amit a senki földjén láttam. A helyzet még a macedón–görög határ hírhedt tábornál is vadabb volt. Idomeniben ugyanis legalább sátrakban laktak az emberek. Magyarország szélén, az olimpiarendezésre készülő Budapesttől 200 kilométerre azonban ágakból, pokrócokból, nejlonlapokból épült egy egész falu. Csak néhány sátrat láttam. 
                       
„A rendőrök jellemzően nem engedik, hogy sátrakat vigyünk be” – magyarázta a segítő olyan hangon, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a rendőrök védtelen emberek szívatásával vannak elfoglalva...

ITT OLVASHATÓ

MINDENKI LÉP EGYET ELŐRE. EGYENESEN BELE A SZAKADÉKBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.08.10.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda politológusa az ATV stúdiójában beszélt az egyre aggasztóbb elszegényedésről. Nem Szomáliáról volt szó, hanem az egyre jobban teljesítő Magyarországról. Miközben minden héten csoportosan lépünk egyet előre, valahogy lemaradt az ország egy jelentős része a nagy masírozásban. Nem újkeletű felfedezés ez, már jó ideje kongatja minden gondolkodni képes ember a vészharangot, de sajnos a fanfárok elnyomják a hangját.

A jó hír az, hogy ettől csak rosszabb lesz a helyzet, mert a kormánynak esze ágában sincs olyan programokat indítani, amelyek segítségével felszámolható, de legalább visszaszorítható lenne az elszegényedés. Már régen nem a dolgozni egyébként sem nagyon akaró, alacsony iskolai végzettsége miatt nehezen, vagy sehogy elhelyezkedni nem tudó rétegről beszélünk, hanem a dolgozói szegénységről is. Ez azt jelenti, hogy egyre több család sodródik kilátástalan helyzetbe úgy, hogy az egyik, vagy akár mindkét szülő dolgozik.

Ennél is súlyosabb probléma – bár ez önmagában is éppen elég lenne – hogy itt valóban be fog következni az, amit az Orbán-kormány időről-időre örömmel bejelent: mindenki lép egyet előre. Egyenesen bele a szakadékba. A rendkívül nagy számú minimálbért kereső ember – nagyjából másfél millió munkavállalóról van szó – várható nyugdíja 50 ezer forint körül fog alakulni. A közmunkások – ők is döbbenetesen sokan vannak a munkaképes-korú lakossághoz viszonyítva – a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegére számíthatnak. Ez 28 500 forint. 2008 óta egyetlen fillérrel sem emelkedett. Ezt az összeget is csak azok fogják kapni, akik rendelkeznek a kötelező szolgálati idővel. Ebbe a kategóriába fognak esni továbbá azok, akik jelenleg rehabilitációs ellátásban részesülnek és időközben nem javul az állapotuk. Akik rokkantellátást kapnak, azoknak a szolgálati ideje nem fog növekedni.

Van tovább nem kevés – becslések szerint legalább 500 ezer – olyan honfitársunk, aki semmiféle ellátást nem kap most sem és nem fog kapni nyugdíjat sem.

Mindez azt jelenti, hogy egyre gyorsuló ütemben fog a lakosság elszegényedni, ahogy ezek az emberek elérik a nyugdíjkorhatárt. Megtakarításuk nem lesz (miből is lenne), előtakarékoskodni nem tudnak. A régebben polgári léthez szokott, mára lecsúszóban lévő tömegek a nyomor legalján találják magukat. Persze csak akkor, ha addigra össze nem omlik a nyugdíjrendszer, amire jó esély van, mivel az elöregedő társadalom és a magas elvándorlási arány mellett nem lehet sokáig fenntartani a jelenlegi rendszert...


ITT OLVASHATÓ

FEJBEN DŐL EL - AVAGY MIÉRT LENNE SZÜKSÉG MÁSFAJTA MEGKÖZELÍTÉSRE AZ ÚN. IDEOLÓGIAI (POLITIKAI, VALLÁSI) SZÉLSŐSÉGEKKEL SZEMBEN?

OFOE BLOG
Szerző: Lévai Júlia
2016.08.06.


„Nevezzük a nevén az iszlamista terrort” – hangzik el egyre gyakrabban baloldali, liberális értelmiségiektől is a felhívás. De vajon mit érnénk el vele azon túl, hogy megbélyegezünk vele 1,5 milliárd muszlimot? Arra ugyanis ne számítsunk, hogy az átlagember majd különbséget fog tenni „iszlám hívő” és „iszlamista” között. Azt pedig, hogy a megbélyegzés hová vezet, jól tudjuk. Másrészt, mit érnénk el vele azon túl, hogy ezzel lényegében elfogadjuk azt a diskurzust (azaz, hogy itt „ideológiák”, „kultúrák” háborúja zajlik), amellyel többek között az Isis is szentesíteni kívánja bűntetteit, még több embert fanatizálva?

Túl azon, hogy gyakorlati hasznát sem látom, sőt, károsnak tartom, megpróbálom röviden összegezni, legfőképpen miért nem értek az ún. szélsőséges ideológiák elleni harccal, és miért látom szükségét egy másfajta megközelítésnek.

Szerintem onnan érdemes kiindulni, hogy mi vonz be bárkit is a szélsőségek irányába. Mert ha ragaszkodunk az ideológiához, mint okhoz, kiindulóponthoz, akkor azzal azt mondjuk, hogy létezik valami (az ideológia), ami kvázi megszállja az embert, és ha ez megszűnik, nincs többé, akkor itt a világbéke. Csakhogy az előzmények (IRA, ETA, Vörös Brigádok, a rasszista gyilkosságok stb. példája) nem ezt mutatják.

Az én kiindulópontom az, hogy minden „szélsőség” mozgatórugója ugyanaz, és ez a fejben lezajló folyamat. Az ember pszichéjére több dolog hat, van egy állapota, amivel születik, és erre rakódnak rá különböző történések. Mindez együtt vezet el a frusztrációhoz, komplexusokhoz, identitás problémákhoz, majd a gyűlölethez, amely akár agresszióba is torkollhat.

Van- e különbség egy „keresztény” Breivik vagy egy – nevére sem emlékszünk – muszlim terrorista között? Az én álláspontom az, hogy valójában nincs. Mindannyian hasonló mentális, pszichés folyamatokon mentek keresztül.

De melyek ezek a történések, amelyek rárakódhatnak, melyek ezek a folyamatok? Nyilván valaki eleve születhet személyiségzavarral, elmezavarral, de a legfontosabb közös tényezők általában ezt követik - elszenvedhet súlyos sérüléseket a családban (elhanyagolás, bántalmazás), és/vagy érhetik hasonlóak a társadalomban (kirekesztés, zaklatás) is.

Majd ehhez járulhatnak hozzá olyan külső, befolyásoló tényezők, mint a hozzá eljutó információk a médián keresztül, a „Werther hatás” – (ön)gyilkosságsorozat, aktuális minták követése stb.

Csak helyszín és korszak kérdése, hogy innen hová jut el (ki lesz az ellensége, az áldozata)... 


ITT OLVASHATÓ

AKIK POLITIKAI CÉLOKRA HASZNÁLJÁK A VALLÁST

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Ille István
2016.08.10.


Van nekünk, – mármint, kormányzati szinten – véleményvezér magyaroknak egy rögeszménk, ami a legmagasabb szinten eteti a népet a menekültekkel kapcsolatban – akik, sajnálatos módon leginkább az iszlám követői. Így hát mi sem könnyebb, mint  – államilag – jó vastagon besározni általuk az iszlámot.
 
A magyar közvélemény – de attól tartok, számos más országé is – édeskeveset tud az igazi iszlámról. Hála az orbáni médiának, az emberek tudatában összemosódik két fogalom: iszlám és terror. Ráadásul mintha a két fogalom mögött búvó emberek mind ugyanazt akarnák.
 
Nos, az iszlám nem a terror vallása ugyan, ám a terroristák vallása iszlám, de az iszlám maga nem támogatja a terroristák tetteit. A középkori Európában működött inkvizíció talán kevésbé kegyetlen dolgokat művelt? Nem, de ettől még senki nem nevezi a katolikusokat terroristának. Sajnálatos módon most egy időben létezik az iszlám és a terrorizmus. Ráadásul iszlám egyház, mint olyan, nem is létezik. Nincs szervezeti felépítése, nochdazu legalább négy ágra szakadt, de egyik se alakított ki papi-hivatalnoki-állami hierarchiát, mint a keresztények, vagy a zsidók.
 
Az iszlám szó maga a békéből, vagyis a szalama-ból ered. Az iszlám világban ma is azzal köszönnek az emberek, hogy szalaam, azaz béke neked. Az erőszak önmagában is ellentétes a hittel, a vallással, habár régebben a muzulmánokat erőszakos térítéssel vádolták. De vajon, a kereszt nevében, nem ezt csinálták a katolikusok is? De az iszlám éppen úgy nem pártolja a bűnt, ahogyan a többi vallás sem. Itt jönnek szóba az öngyilkos merénylők. Az iszlám és istene, Allah, kifejezetten tiltja az öngyilkosságot!

ITT OLVASHATÓ

MÜNCHENI MERÉNYLET UTÁN, BERLINI VÁLASZTÁSOK ELŐTT: MEGŐRZIK-E HIGGADTSÁGUKAT A NÉMETEK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Langowski Judit
2016.08.10.


Péntek, július 22. egy szép napos este volt. Épp vacsorából jöttünk haza, amikor megtudtuk: „Hallottátok, most Münchenben lövöldöztek! Az Olympia Bevásárlóközpontban." Nizza még ott volt a bőrünkben, aztán a würzburgi eset, most pedig München. Aztán jött a pánik, amit nemcsak a müncheni rendőrségre beérkezett hívások érzékeltettek, hanem pánik volt az otthonokban, nálunk is, a tévé előtt. Folyamatosan ment az adás.
 
Egész este nagy volt a káosz: fotók, videók, hamis információk röpködtek a Twitteren, de a rendőrség csak azt erősítette meg, amit egész biztosan tudott. Az est hőse, Marcus da Gloria Martins, a rendőrség szóvivője, nyugodtan kezelte a szituációt. “Nem biztos, hogy több fegyveresről van szó” – mondta a híresztelések ellenére, amikor fél Németország a tévé előtt reszketett. Később kiderült: nem is terrorista merényletről volt szó, legalábbis nem úgy, ahogy Nizzában, Párizsban, és legutóbb Líbiában láttuk. Egy német fiú lövöldözött, a Darkneten szerzett fegyverével – Breivik egyik olvasója és imádója. Kilenc fiatalt ölt meg, többnyire nem német származásúakat. Da Gloria Martins bemutatta, hogyan kell kezelni egy ilyen rettenetes helyzetet (ahogy ezt 60.000 Facebook-rajongója is illusztrálja): a megjósolhatatlannal szemben higgadtan kell fellépni.
 
A 18 éves Ali Sonboly iráni felmenők gyermekeként Németországban született és nevelkedett, rögeszmésen érdeklődött a tömeggyilkosságok iránt, és rajongója volt Anders Breiviknek, aki 2011 júliusában 77 embert ölt meg Norvégiában, többek között a célból, hogy feltartóztassa a multikulturalizmust. Sonboly, aki szülei szerint áttért katolikus hitre, és nevét a hivatalos iratokban Aliról Davidra változtatta, nemcsak a fehér felsőbbrendűséget valló Breivikhez vonzódott, hanem általában a szélsőjobbos, bevándorlás és muszlimellenes retorikához, és 9 halálos áldozata közül 3 török, egy görög, egy magyar, 2 koszóvói volt, ketten pedig román és koszovói bevándorlók gyermekei...
 

MIGRÁNCSVESZÉLY - VAGY NÉPHÜLYÍTÉS?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.08.10.


Behívókat küld ki a Magyar Honvédség, arra való hivatkozással, hogy a rettenetes migránsveszély miatt szükség van tartalékosokra, a határon dolgozó katonák pótlására.
Merthogy a katonák a horvát határon húzzák a drótot, hol is kiváló munkasikereket érnek el, hiszen a drót egy része már feszes, mint a honvéd tartása a szögesdrót-hegyek mellett, őrség idején.
Meg aztán azokat is pótolni kell majd, akik a helyzet fokozódása idején (a népszavazás előtt két héttel) gépkarabéllyal a vállukon járőrözni fognak a Körúton, hadd kapjon sikítófrászt a nép, ha meglátja őket.
A Rendőrség fenntartja a rendet, írja Rejtő a Vesztegzár a Grand Hotelben című művében, a rendőrkapitány bejelentése nyomán kitört a pánik.
A kormány ismeri a művet, így aztán ne legyenek kétségeink, hogy fel is használja, ha szükségesnek látja.
Marcona katonák az utcákon, tájolóval keresik az igazságot a plakáttenger közepén, ami valódi kuriózum, hiszen ilyen nagy betükkel még senki sem hazudott magyarember pofájába, ilyen látványosan még soha nem nézték hülyének.
Most majd kiderül, hogy joggal tették-e ezt...

A Rendőrség védi a templomokat is, ez is derék dolog, hiszen valahol a világban megöltek egy katolikus papot, így aztán most minden magyar pap biztonságban érezheti magát.
Hogy a biztonsága semmivel nem jobb attól, hogy a rendőrautó naponta kétszer arra veszi az irányt, ahol ő misézik, ez lényegtelen, - a lényeg, hogy érezze a veszélyt, ha elfelejtené, a rendőrautóról jusson eszébe, és lehetőleg hívei is csinálják össze a lábuk szárát a rettegéstől, a rendőrnek meg mindegy.
A megoldás úgyis Isten kezében van, viszont arra hiába várunk, hogy ezeknek a baromságoknak az árát Isten fizesse meg, ezt sajnos mi fogjuk megfizetni.
Hogy a drótkerítést az Unió az elbontandó katergóriába sorolta, arról a magyar nép nem is tud, mint ahogy arról se, hogy azt mondták, ha csak kerítéssel tudjuk feltartóztatni a migránsokat, akkor inkább engedjük át őket hozzájuk, majd ők kezelik a problémát.
Hogy ki keresi dögre magát a kerítésen, azon nem spekulál magyarember, meg, hogy ha már így esett, miért nem engedjük át őket, az maga a rejtély.
Mindenesetre a mi Világpolitikai Tényezőnk Putyinnal. meg a visegrádi négyekkel együtt kíván részt venni Rodoszon a "Civilizációk párbeszéde" elnevezésű konferencián, hogy egyrészt megismerkedjen a civilizáció fogalmával, másrészt meg a sziget partjainál tevőlegesen is kivegye a részét a migránskérdés megoldásából,- vélhetőleg ő fogja visszarugdalni a tengerbe azokat, akiknek sikerült az átkelés...


ITT OLVASHATÓ

PERSÁNYI, A KOLLABORÁNS?

EURÓPA KÁVÉZÓ BLOG
Szerző: Európa Kávézó
2016.08.10.


Itt ülünk a Kávézóban és nem értjük a csendet. Pár nappal ezelőtt eszeveszett ordibálás hallatszott a liberális értelmiség egy részétől, hogy micsoda skandalum Eörsi Mátyásnak ajánlást kérni egy, a magyar kormánytól teljesen független nemzetközi szervezet főtitkári posztjára. Most meg sehol egy teremtett lélek, amikor egy korábbi SZDSZ-es miniszter feladatot vállal az Orbán-kormány közvetlen megbízásából. Persányi Miklós a Liget fáiért lesz felelős miniszteri biztos.

Kettős mérce érvényesül? Eörsi, akinek talán a legnagyobb bűne a DK-tagsága, nem tett mást, mint egy olyan helyre kért önmagára jóváhagyást, ami anyagilag nem függ ezektől. Ha megválasztják, munkáját Orbánéktól földrajzilag is távol végezheti, a demokratikus normák terjesztőjeként. Az Állatkertet nagyszerűen igazgató Persányi ellenben egy olyan történethez adja a nevét, amelyben Mécs Imrét igazoltatták, aktivistákat vittek el erőszakkal, ahol Kubatov-kopaszok ordibáltak rendőrökkel és lökdösték a fakivágás (értsd: Orbán Várba költözése) ellen tiltakozókat. Nem mellékesen Persányi a Gyurcsány-kormány kiváló és felkészült környezetvédelmi minisztere volt.

Ez így rendben van?

Eörsi Mátyásnak nem szabad a kormánytól független, varsói székhelyű szervezetbe pályázni, Persányinak szabad munkát vállalni a kormánynál? Hol vannak a vad Facebook-bejegyzések, toporzékoló kommentek?

Lassan el kéne gondolkodni annak a három-négy, magát mindenki fölé helyező erkölcsprédikátornak, akik kíméletlenül, és könyörtelen tévedhetetlenséggel kinyilatkoztatják, hogy ki kicsoda, ki mennyit ér, hogy hol van az igazság. El tudják-e fogadni, hogy létezik-e többféle igazság? Hogy például meddig terjesztik azt az ostobaságot, hogy az egymilliós választói akarattal ellentétesen a pártok vonuljanak ki az országgyűlésből, mert ők öten így látják helyesnek? Hogy politikai számításból nem érdemes embereket, esetleg egész pártokat elparentálni, hiszen azok ennél többet érnek és több a munka bennük (és nincs is másik helyettük.) Talán gondolkodni kéne azon, hogy ártanak, vagy használnak az ellenzéknek, a kormányváltás ügyének...

ITT OLVASHATÓ

GÁTLÁSTALANOK

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Somfai Péter
2016.08.10.


Én nem hiszek azoknak, akik azt állítják, hogy ebben az országban még a kutya sem ugathat Orbán Viktor jóváhagyása nélkül. Sőt, egyre inkább az az érzésem, mintha kezdenének kifutni a kezei közül azok a szálak, amelyeket egy igazán erélyes főnök a világ minden kincséért sem volna hajlandó átengedni másoknak.

Napok óta hangos a sajtó attól a különös esettől, hogy egy kormánydöntést néhány nappal a megszületése után ugyanazzal a lendülettel töröltek. Fideszológus legyen a talpán, aki ki tudja sakkozni bizonyos döntésekből az igazi okot. Rosszabbul teljesít a gazdaság és Varga Mihály behúzta a féket? Túl sokat beszélt Lázár és az orrára koppintottak? Seszták és a főminiszter összecsapott? Aki valamilyen politikai játszmában rosszat húz, megnézheti magát. A politikából eltűntek a gátlások.

Meglehet, Simicska is többet gondolt magáról, mint amekkora valójában Orbánnal szemben. A folyamatos szívatása legalábbis ezt jelzi. Minden jött-ment hivatalnok beletörli a lábát, azt gondolja, magasságos vállveregetés, netán előléptetés lesz a jutalma, ha eljut az „Ő” fülébe, hogyan törlesztett a bukott embernek.

Mert ez az egész mai világ a gátlástalan törlesztésekről szól. Orbán már hat éve törleszt Gyurcsánynak, mert egy tévés vitában felmosta vele a padlót. Minden rendű és rangú szocialista politikusnak, akibe valamilyen módon bele tud kötni, a nyolc évért, amiért két ciklusra ellenzékbe kényszeríttették. Neki a gátlástalan szívatás, a meghurcolás, az erkölcsi kivégzés a fontos...
 

AZÉRT NEM TALÁLSZ MUNKÁT, MERT TÚL HÜLYE VAGY. LEVÉL AZ ÁLLÁSKERESŐKHÖZ

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Gábor
2016.08.10.


Bevettem a "leszarom tablettát", jöhetnek a kommentek
Álláskereső elvtársam!

Teljes a képzavar, mert nem is tudom, hogy kihez intézzem keresetlen, de őszinte szavaim. A fiatalokhoz, akiknek egy jelentős része sikeresen magába szívta szüleinek a "kihaénnem" mentalitását? Vagy azokhoz az álláskereső idősebb kollegákhoz, akik nem értik, hogy miért nem tetszik egyetlen munkaadónak sem a mentalitás? Vagy a sokdiplomáshoz, aki még mindig nem jött rá a munkaerőpiac lényegére?

Szeretném tisztelettel jelezni, hogy vége a 20. századnak! Üdvözöllek a 21. század második évtizedében!

Meg fogtok kövezni, de nagyon sok közös van azokban a különb
öző élethelyzetben levő emberekben, akik tartósabb ideje munkát próbálnak találni.
- Lélektelen zsoldosok
- Az első 
két szempont a fizetés és a szabadság
- A kapitalizmust elutasítják
- A munkát szükségszerűen rossznak ítélik meg
- Nyelvtannácizmus jellemzi őket

1.

Véleményem szerint ezek az emberek nem kiteljesedni akarnak a munkában, hanem beteljesíteni a család elvárását. Mi a család elvárása? Egyértelműen (sajnos) a pénz. "Menjél fiam és keress pénzt!". A többi pedig nem számít. Hány tucat kutatást, életrajzot vagy társadalmi kísérletet mutassak neked, ami mind azt bizonyítja, hogy azok az emberek, akik elhivatottságból keresnek munkát, sokkal hamarabb tudnak elhelyezkedni, mint azok, akiknek minden mindegy, csak legyen valami? Hosszú távon nem működik az utóbbi mentalitás, mert nagyon hamar kiégsz a céltalan munkától, amit nem tudsz élvezni, amiért nem tudsz lelkesedni. Ráadásul ezt a munkáltató is észreveszi. Fásult zsoldosokat pedig senki nem alkalmaz szívesen...


ITT OLVASHATÓ

LONDONBAN, SEJ: HÁROM LEVÉL HÁROM SORS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Péter
2016.08.10.


Kissé szokatlan stílusú lesz a mai poszt, hiszen Péter sorozata folytatásában három történetet mesél el egy-egy levél formájában. Fontos tudni, hogy a címzettek természetesen valós személyek, az írások pedig a londoni élet három különböző részét mutatják meg. (A Londonban, sej sorozat korábbi részeit itt találjátok.)


ITT OLVASHATÓ


WELTSCHMERZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.08.10.


...még csak egy hangosabb visítás sem tör elő a mi választottjaink torkából, holott a Fidesz már annyi őszödi beszédet mondott el, mint égen a csillag, és, hogy emlékeztessünk, tulajdonképpen a 2006-os történések alapozták meg a narancsfiatalok máig tartó uralmát.
 
Mindenki tudta, a Wikileaks meg bizonyítékokkal is előállt, hogy az akkori zavargásokat a mi egyetlenünk szervezte. Mindebből kitetszik, hogy kellőképpen gátlástalan, meg az is, hogy a drágalátos baloldal még hatalmon is töketlen. Tudták ezt, és mégsem váltak Erdoganná.
 
Amit viszont Orbán már nagyon régen, igaz, lightosan megtett. Mindent és mindenkit ledarált, amely folyamatokat most nem részleteznénk, mert valamennyien tisztában vagyunk vele. És mégsem ordít senki sem.
 
Minálunk még a tüntetések is szordínósak, két hónappal előre bejelentik, aztán annyit szervezkednek, egyeztetnek, módosítgatnak, alakítgatnak, amíg laza piknikké válik a fölhorgadás néhány ezer fagylaltozó, bambizó emberrel. Ennyit a civilek mindenhatóságáról, és arról, miért röhög a pofánkba a hatalom, valamint rajongói.
 
El vagyunk veszve, azt hiszem. Gyermeki lelkünk más vidékekre vágyik, északra, ahol teljesen más gondok nyomasztják az embereket. A norvégok például úgy döntöttek, hogy Finnországnak egy hegyet adnak szülinapjára masnival átkötve, és nem durrant gránát a parlamentben, nem csikorogtak a fogak. Azt mondták a honatyák, legyen. Mindenki örült, még a népek is, és hektárokról szó sem esett.
 

A POLITIKAI AGRESSZIÓRÓL ÉS A FELBORULT EGYENSÚLYRÓL

MANDINER BLOG
Szerző: Csizmadia Ervin
2016.08.10.


...Agresszívek attól leszünk, hogy ránézünk a másik félre, és azt mondjuk: „ezek az érdemtelenek”. Hogyan lehetséges az, hogy már megint ők győztek? Hogyan történhetett meg ez az igazságtalanság?
 
A négyévenként váltógazdálkodás azért volt „jó”, mert kiszámíthatóvá tette és mederben tartotta az agressziót. Minél hosszabb ideig billen azonban meg az egyensúly, annál valószínűbb, hogy békésnek tűnő embereknél is elszakad a cérna és megbokrosodnak. Bibó is beszél ilyesmiről, csak persze más összefüggésben. Bibó kérdése a radikalizmus kapcsán: hogyan lehetséges, hogy „átlagemberek”, közönséges családapák és családanyák szörnyetegekké válnak? (Értsd: szélsőséges eszmék rabjai lesznek.)
 
Az én kérdésem az: mi van, ha a ciklusidő egyre csak növekszik, s az ezzel párhuzamosan (és törvényszerűen) növekvő agressziót nem sikerül leállítani?
 
S a válasz: azért nem, mert egy íratlan szabály van átlépve az által, hogy valaki felborítja a kormányzásra „kijelölt” rövid négy évet. A sokciklusú kormányok tehát azért gyűlöletesek, mert felszámolnak egy szabályt, egy szokást, egy szocializációs tapasztalatot. S azoknak, akik ezen kiakadnak, hiába mondjuk, hogy „De uraim! A nép, az istenadta nép! A nép bízza meg újra ugyanazokat”.
 
Őket ez a magyarázat nem érdekli. Egészen más nyolc, tizenkét, tizenhat évet várni. Ez gombócból is sok, nemhogy kormányzásból.
 
Vajon megtanulható-e szocializációs tapasztalatként a többciklusú kormányzás? Egyelőre fogalmunk sincs, s be kell érnünk annak megállapításával, hogy a hangzatos egység-papolások semmit sem érnek. Csak az számít, hogy a politikai időnek ezt az újraelosztását nagyon sokan igazságtalannak érzik.
 
És az igazságtalanság szubjektív érzés. Minél többen érzik, annál nagyobb az esélye, hogy a normál politika helyét az agresszív veszi át.
 

LEROMBOLT OTTHONOK, TÖMEGES KILAKOLTATÁSOK

NÉPSZABADSÁG ONLINE
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.08.10.


Több ezer riói családnak kellett örökre elhagynia otthonát az olimpiai játékok miatt. Az építkezések útjában álló házakat lerombolták, a lakókat pedig a Minha Casa, Minha Vida (''Az én házam, az én életem'') kormányprogram keretében a városközponttól távol eső lakónegyedekbe költöztették, ahol jobb életkörülmények helyett csak kiszolgáltatottság és rettegés várt rájuk.

A kilakoltatások menete nem volt épp zökkenőmentes: sokan verbális fenyegetésekről számoltak be, és helyenként erőszakos jelentekre is sor került a lakók és a rendfenntartó erők között - derül ki az Agencia Pública adataiból. (Az "Olimpia hagyatékaként" számon tartott beruházások két új buszjárat üzembe helyezését, és a riói kikötő 4 milliárd dolláros felújítását, a Porto Maravilha projektet foglalják magukba. A riói székhelyű Agencia Pública az ezen építkezések miatt kilakoltatott lakosok közül keresett fel száz családot, és személyes élményeikről kérdezte őket.)

A legjelentősebb ellenállást a jelenlegi Olimpiai Parknak helyt adó Vila Autódromo városrész lakói szervezték meg, akik a hivatalos felhívás ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni az otthonukat. Az önkormányzathoz tartozó biztonsági erők ezért június 3-án erővel próbálták eltávolítani a lakókat, ami heves összetűzésekhez vezetett.

Marcio Moza arról számolt be, hogy a hatóságok őt is és várandós feleségét is bántalmazták. A helyiek kitartása végül arra kényszerítette a városvezetést, hogy legalább jelképes engedményt tegyen és beleegyezzen 20 új lakóház felépítésébe az itt élő nagyjából 500 család számára.

De nem mindenki volt ilyen szerencsés. A kitelepítettek többségét olyan távoli lakókomplexumokban helyezték el, amelyek a Minha Casa, Minha Vida szociális lakásprogramhoz tartoznak. Van, akit a belvárostól 40 kilométerre lévő Camará Senador negyedbe költöztettek, így most minden reggel hajnal 4-kor kell kelnie, ha be akar érni a munkahelyére, feltéve, hogy egyáltalán meg tudta tartani az állását...

ITT OLVASHATÓ

PHELPS TITKOS FEGYVERE, AZ ÖTÖDIK ÚSZÁSNEM, AMI NÉLKÜL NEM LEHET NYERNI

INDEX - SPORT
Szerző: FEHÉR JÁNOS
2016.08.09.


Van, aki titkos fegyverként, van, aki ötödik úszásnemként hívja a víz alatti delfinezést, amit az úszók a fordulók után csinálnak. Elsőre talán nem látszik, de versenyeket dönthet el az úszásnak ez az eleme, amihez szenvedni is tudni kell, oxigénszegény munkával jár. 
          
Nem is olyan régen több magyar úszó is panaszkodott, hogy ugyan gyorsan úsznak, de a fordulóknál mindig hátrányba kerülnek az amerikaikkal szemben. A magyarázat is megvolt, mivel az amerikaiak sokszor 25 méteres medencében készülnek, többet is fordulnak. Ebben lehetett is valami, de az is világossá vált, aki nem gyakorolja be a fordulást és a delfinezést, az el is felejtheti az érmeket.

Ha az úszásban már el is érték már a fizikai határokat, a delfinezés fejlesztésével még mindig faraghatók a legjobb idők. Az úszásnak olyan evolúciós lépése ez a kilencvenes évektől tért hódító technika, mint a feszített víztükrű medence vagy a bukóforduló volt. Ugrásszerűen javított mindegyik az időkön.

A fordulóknál a faltól való elrugaszkodás és a kidelfinezés óriási dinamikát ad az úszásnak, a vízben ekkor lehet elérni a legnagyobb sebességet. Elsőre egyszerűen tűnik, fel-le kell mozgatni a zárt lábakat, mintha csak uszonnyal úsznának, és kész. Ennél azonban sokkal többről van szó, szinte az egész test részt vesz a hullámzó mozgásban. Roppant erős törzsizomzatra van szükség, hajlékonyságra és jó savasodástűrő képességre. Az úszó már eleve nagy oxigénadósággal ér a falhoz, de a forduló után még nehezebb helyzetbe, fulladásközeli állapotba kerül. A kidelfinezés nagyon intenzív mozgás, és a szabályok szerint a forduló után 15 méterig a víz alatt is lehet maradni vele...

ITT OLVASHATÓ

ÁRULÓK?

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.08.10.


...Megmaradt még az árulás problémája. Ez kétségtelenül értelmezhető a választókra és a politikai pártokra, illetve egyes politikusokra is. Ha a választókat nézzük, akkor árulásról egyáltalán akkor beszélhetünk, ha az egyén a belsőleg kialakult és rögződött politikai filozófiájától eltérő politikai filozófiát megjelenítő pártra adja a voksát. Persze, ez sok okból történhet meg, ami csökkentheti ugyan az árulás etikai élét, de mindenképpen megalkuvást jelent önmaga által követett politikai filozófia tekintetében. Ilyen durva megalkuvás, ami már tényleg árulást jelent, akkor áll elő, ha egzisztenciális okok miatt adja fel a kialakított politikai filozófiáját. Ilyet pedig manapság sokat láthatunk, hiszen a munkahely megtartása, a család eltartása, a karrier lehetősége, stb. sok ember számára elég indok lehet arra, hogy feladja korábbi álláspontját. De az szerintem nem árulás, amikor azt tapasztalom, hogy a korábban általam támogatott párt nem követi azt a politikai programot, amiért én rászavaztam. Ekkor nem én, hanem az adott párt lesz az áruló. Az ilyen párt nem támogatása éppen az én etikai szilárdságomat bizonyítja, hiszen a belső meggyőződésem nem engedi meg azt, hogy ilyen árulást megbocsátson az adott pártnak. Ha viszont ezt a logikát elfogadjuk, akkor azt sem lehet állítani, hogy mindezzel éppen az ellenérdekelt pártokat támogatom, mint például a Fideszt, vagy a Jobbikot. A valóság az, hogy sem az egyik oldalt, sem a másikat nem támogatom, mert most nincs olyan párt, amelyiknek a politikai filozófiáját meggyőződéssel támogatni tudnám. A „most nincs” kifejezés azonban nem jelenti azt, hogy később ne lehetne olyan párt, amelyiket szívesen támogathatnék.
 
 

Most már tényleg csak egy problémára kell választ adni: miben áll a baloldal árulása, amit G. úr nem tekintett valósnak. A problémára a 2006 és 2010 közötti politizálás adja meg a választ. Ebben az időben közismerten az MSZP és az SZDSZ koalíció volt a hatalmon, amelyet a két párt közötti folytonos hatalmi harc tett elviselhetetlenné. Ez oly mértékűvé duzzadt, hogy az SZDSZ kiugrott a koalícióból, ami önmagában egy jókora árulás volt. Azért volt árulás, mert a liberális párt négy évre kötött koalíciós megállapodást az MSZP-vel, aminek felbontásához nem volt nyomós indoka. Csak menet közben a hatalmi harc alakult úgy, hogy jobbnak tartották a koalícióból való távozást, mint a bennmaradást. Egy további árulás volt az, amikor az akkori miniszterelnök lemondott a hivataláról, amivel egy hatalmas kormányválságot generált. Ilyen nem volt sem korábban 1990 után, sem azóta. Ez azért volt árulás, mert a kormányfő négy évre kapott mandátumot, amit még akkor is ki kell töltenie, ha fát vágnak a hátán. A jelzett árulások mellett sok tényező közrejátszott abban, hogy a baloldal végletesen legyengült és a Fidesz 2010-ben kétharmaddal tudott győzni. Ezt még akkor egy véletlen hibának tartottam, és nem gondoltam arra, hogy megismétlődhet. Csakhogy 2014. januárban az addigra megcsonkított baloldal egymás között ismét hatalmi, pontosabban pozíció harcba kezdett, és óvodás gyermekeként viaskodtak a semmiért, vagyis azokért a választási listás helyekért, amelyek megerősíthették azt a reményt, hogy a parlament tagjává válhatnak. Ez volt az a jel, ami azt a korábbi sejtésemet erősítette meg, miszerint itt is csak a hatalomért folyó harc a fontos, nem pedig a választók kiszolgálása. S ebben a tekintetben nem láttam semmi különbséget a Fidesz, valamint a baloldali és liberális pártok között. Innentől kezdve lettem én kezdetben csak belsőleg, a választás után pedig nyilvánosan is független politikai elemző. Ha ezt valaki árulásnak tekinti, akkor annak nincs fogalma annak jelentéstartalmával.

ITT OLVASHATÓ


ORBÁN ÉS KACZYNSKI KÖZÖS ÁLLÁSPONTOT KÉPVISEL TÖBB KÉRDÉSBEN IS - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.05.10.


A Washington Post is úgy mutatja be az Orbán-Kaczynski-találkozót, hogy itt két olyan, jobboldali-nacionalista vezető ült le egymással, aki hasonló irányba viszi országát.

A vendég csodálatát fejezte ki a házigazda erős, illiberális kormányzási modellje iránt, amely azonban külföldön aggályokat váltott ki a magyar demokrácia állapota miatt. A Jog és Igazságosság ugyanazt az utat választotta, mint Orbán, beleértve az igazságszolgáltatás és a média erősebb központi ellenőrzését. Közös álláspontot képviselnek a migráció ügyében is, határozottan ellenzik az unió próbálkozását, hogy elossza a menekülteket a tagállamok között. Véleményük csupán Oroszország ügyében tér el. Kaczynski régóta igen borúlátóan ítéli meg Moszkvát, a magyar politikus ezzel szemben szorosabb viszonyt alakított ki Putyinnal, amikor szorgalmazta a kétoldalú energetikai együttműködést. A hivatalos közleményből különben az derül ki, hogy a két vezető egész délután tárgyalt az európai helyzetről.

Financial Times
 

Az újság szerkesztőségi állásfoglalása szerint lehet, hogy az uniónak és Washingtonnak több eszköz van a kezében a török elnök befolyásolására, mint ahogyan azt feltételezték. Erdogan persze mindig is állhatatlan szövetséges volt, de soha nem annyira, mint az utóbbi hónapokban. Gyakorlatilag összeomlott a menekült-ügyben kötött megállapodás, Oroszország pedig szolidaritást tanúsít Törökország iránt a puccs miatt, jóllehet alig két hónapja még fagyos volt a viszony. Egyszóval, van miért aggódniuk az EU-s és Nato-partnereknek, ideértve az államcsíny-kísérlet utáni tömeges tisztogatást. Az fenyeget, hogy tartós törés következik be Ankara és a nyugat kapcsolatában. Putyin boldogan támogatja a másik erős embert, akit ellenben bírálnak a liberális demokráciák. És akkor még ott van Szíria, de az oroszok és a törökök nélkül nincs politikai megoldás. Bár nyugaton félnek, hogy Törökország autokráciába csúszik át, de korai volna lemondani Erdoganról. A moszkvai út tudatos fricska, ám utal a politikus pragmatizmusára is. Ankara nem harcolhat az összes szomszédjával, és Moszkva enyhíthet a gazdasági nyomáson, ha feloldja a szankciókat, illetve felújítja az energiaszállítást. Az unió azonban sokkal fontosabb kereskedelmi partner az oroszoknál, a Nato pedig a legjobb garancia a térségben. De azt is számításba kell venni, hogy a puccs óta megszűntek az őrjáratok a part mentén, mégsem ugrott meg a menekültek száma. Az EU-nak és az Egyesült Államoknak nem szabad engedményeket tennie. Vissza kell utasítaniuk a jogállamiság minden megsértését, és ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy a török fél bizonyítékokkal támassza alá Gülen kiadatási kérelmét. A nyugatnak ugyanakkor az eddiginél sokkal egyértelműbben el kell ismernie, hogy Törökország jóval rosszabb helyzetbe került volna, ha a zendülő tábornokok kerekednek felül...

ITT OLVASHATÓ

NYÍLT LEVÉL IDIÓTA HONFITÁRSAIMHOZ

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.08.10.


Állati nagy balfaszok vagytok véreim, amikor benyaljátok Orbán Viktor hazug és durván uszító lózungjait a magyar értékekre veselkedő és az asszonyainkra, lányainkra gerjedő illegális bevándorlókról, miközben a felcsúti csak korlátlan hatalmat akar az ország és annak valamennyi lakosa fölött. Egészen pontosan: azt szeretné a ganéj, – drága barom véreim – hogy mindenki neki dolgozzon ezen a 93 ezer négyzetkilométeren, mind az ő jobbágyai legyetek Hunniában és Pannóniában. Azt akarja, hogy még álmotokban is az ő vagyonát gyarapítsátok; akkor is, amikor neki nemzetek „csokos” utódokat.

Andy Vajna és Mészáros Lőrinc, akik Orbán gazdatisztjei, valamint a Csányi Sándorok és a Garancsi Istvánok megértették, hogy ha a saját zsebüket akarják megtömni, ki kell szolgálni a rezsimet és tejelni kell első számú vezetőjének. Adok, hogy adj, adj, hogy adhassak – ez mozgatja a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, amelyből titeket, kedves, marha magyar testvéreim kurvára kihagytak. Igaz ez nem zavarja egyikőtöket sem, mert olimpiai álmokat és üres stadionokat kaptatok a Fideszre adott szavazatokért cserébe, amit – hogy teljes legyen megaláztatásotok – a ti pénzetekből fizet ki a felcsúti dzsentri.
 
Mocskos tervének megvalósításában Orbánt ma már senkik megakadályozni nem tudja, de nem is akarja. A magát demokratikusnak nevező ellenzék oly elvtelen és annyira tehetségtelen, továbbá olyan nagy mértékben függ Orbán Viktor pénzétől, hogy ellene fellépni képtelen, és ráébredve erre, nem is akar. Ti pedig – együgyű magyar honfitársaim – menjetek el mindig oda és mindig akkor, mindig arról szavazni, nemmel vagy igennel, pont tök mindegy, ahová Viktor vezéretek meghívni méltóztat titeket, mert – akik szeretitek őt azért, akik nem szeretik meg azért – mind-mind az ő füttyére ugrotok és járjátok vele az ő híres pávatáncát, most éppen egy népszavazás urnái körül, mert nem vagytok mások, mint kesztyűs bábjai egy gátlástalan nemzetárulónak.
 
A magyarok egyharmadának minden 8, mert vagy már Angliában van, vagy a bőröndjén ülve olcsó fapadosra vár, vagy – egy másik egyharmad – a magyar posványhoz alkalmazkodva úszóhártyákat próbál növeszteni az ujjai közé és pártigazolványt a gerince helyére. De – ami ennél is rosszabb – egyharmadnak minden 888. De, bár, ha meg is lesz a ti akaratotok, el is jön a ti országotok – megígérem – soha nem fogjátok megélni, hogy én és még milliónyi genetikailag hibás magyar (copyright: Kövér László) beletörődjön az általatok legitimált diktatórikus rendszerbe. Mert meg fogjuk dönteni. És akkor majd mind szégyellhetitek magatokat, akik ma csak annyit tudtok mondani, hogy ez nem fog sikerülni, és tenni pedig semmit sem tesztek, hogy sikerüljön, mert ócskák vagytok, akik jobban féltek a szabadságtól, az azzal járó felelősségtől, mint az orbáni diktatúrától.
 

ISTEN HOZTA A DRÁGA MIGRÁNS URAKAT MAGYARORSZÁGON!

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.08.09.


- Isten hozta magukat drága migráns urak! Kerüljenek beljebb!
- Te jó ég, úgy látszik, eltévedtünk. Ez itt nem Magyarország?
- Dehogynem. Kávé? Üdítő? Nézzék el nekünk, hogy szivarból momentán nem túl széles a választékunk.
- Maguk megőrültek?
- Vannak, akik ezt mondják rólunk. Mások szerint gazemberek vagyunk. De mi valójában a magyar kormányt képviseljük.
- Maguk nem gyűlölnek bennünket? Nem uszítanak ellenünk?
- Általában igen, de a maguk tízfős csoportja kivétel.
- Nekünk azt mondták, hogy itt bezárnak bennünket, és rosszul bánnak velünk.
- Felejtsék el ezeket a butaságokat. Önöknek egy küldetést kell teljesíteniük Magyarországon.
- Küldetést? Mi lenne az?
- Félelmet kell kelteniük a magyar emberekben. Néha egy-egy kisebb robbantás, persze csak módjával, zaklatás, ilyenek.
- Nem értjük.
- Ezzel most ne törődjenek! Jó fizetést kínálunk maguknak, lakhatást, szükség esetén költségtérítést. Kafetériát, gépkocsihasználatot.
- Mégis, ha megmagyaráznák!
- Migráns urak, mint bizonyára Önök is tudják, a magyar kormány milliárdokat költ az Önök elleni gyűlöletkeltésre. Uszítunk éjjel, uszítunk nappal, uszítunk minden hullámhosszon.
- Igen, erről hallottunk. Hazudnak rólunk, ahol csak lehet.
- Hagyjuk ezt uraim, koncentráljunk a feladatra!
- Konkrétabban?
- Tudják Önök, hogy a magyar kormány az adófizetők pénzét arra költi, hogy a magyar emberek féljenek Önöktől, és október 2-án elmenjenek szavazni?
- Igen, tudjuk.
- Mi azt tapasztaljuk, hogy hiába minden igyekezetünk, a gyűlöletet nehéz szinten tartani. Kormányunk tart attól, hogy az emberek belefásulnak a gyűlölködésbe, és végül nem lesznek elegen, akik október 2-án a kötelező betelepítés ellen fognak szavazni.
- Nincs is szó kötelező betelepítésről.
- Ezzel ne foglalkozzanak, ez nem az Önök dolga.
- Mégis, miben segíthetünk?
- A magyar emberek döntő többsége még soha nem látott valódi migránst. A híradóink persze tele vannak az Önökről szóló rémtörténetekkel, még az olimpiai közvetítéseket is összerondítjuk az Önökről szóló hazugságokkal. De hát mit tegyünk, ha a kutya sem néz bennünket. Ha meg mégis, annyira hiteltelenek vagyunk, hogy csak röhögnek rajtunk.
- Mit kell tennünk?
- Először is, vágjanak ennél a mostaninál félelmetesebb képet. Ahogyan most kinéznek, attól egy óvodás sem tud megijedni. A megjelenésük legyen marcona, barátságtalan.
- Így jó lesz? Ha vicsorgunk, és az öklünket rázzuk?
- Alakul. Majd még dolgozunk rajta. És egy-egy bombát is teszünk fotosoppal a kezükbe.
- De ugye nem robban? Mi attól megijedünk.
- Nincs mitől félniük, migráns urak. Kisebb robbanások elképzelhetők, de semmi komoly. Mi adunk a minőségre, nem az a célunk, hogy maguknak bajuk essék, hanem, hogy a magyar emberek féljenek Önöktől.
- Zaklatni is muszáj?
- Csak a belvárosban, ahol sokan megfordulnak. De semmi durvulás, uraim! A jelszó: szolidan és látványosan!
- Értjük. És tessék mondani, a magyar emberek nem fognak emiatt agyonütni bennünket?
- Az Önök biztonságáról maximálisan gondoskodunk. Végső esetben a TEK kimenekíti Önöket.
- A pénzt biztosan megkapjuk?
- Maguk nem bíznak bennünk?
- A pedagógusokat is átvágták. Meg az egészségügyieket. A devizahiteleseket. A fiatalokat, az öregeket. A kismamákat, a nagymamákat.
- Önökkel ez nem fordulhat elő. Egy kisebb összeg, előlegként, már ott is van a számlájukon. A többit, ha érvényes és eredményes lesz a népszavazás, az október 2-át követő héten utaljuk.

ITT OLVASHATÓ

IDILL A DUNÁN ÉS MOSZKVÁBAN, POKOL ALEPPOBAN

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.08.09.


Az első magyar aranyérmek árnyékában lezavarta első ülését Lázár vadiúj kabinetje, Orbán motorcsónakba pattant jó barátjával. Hírek.

Stratégiaszövés

A magyar kormány nem ám csak úgy jókedvéből hozta létre a stratégiai kabinetet, hanem azért, hogy ott stratégiai kérdésekről tárgyalhassnak Lázár János főstratéga vezetésével a nemzet stratégái, az első ülésen nem kevesebb mint 31 téma, akarom mondani stratégia került terítékre – adta hírül az MTI, persze nem éppen ezekkel a szavakkal. A közelmúltban némi kormányátszervezéssel létrehozott kabinet első ülésén többek között Balog Zoltántól Pintér Sándoron át Rogán Antalig mindenki ott volt, aki stratégiai kérdésekben számít, ám Lázárék voltak olyan figyelmesek, hogy ennél többet nem kötöttek a sajtó orrára a roppant fontos munkáról. Nyilvánvalóan nem akarják terhelni bonyolult politikai ügyekkel a Hosszú Katinka-mámorban úszó közvéleményt. Apropó: három a magyar érem per pillanat. (Forrás:
Index)

Egy csónakban evezünk

Nem hivatalos látogatásra érkezett Budapestre Orbán talán legkedvesebb szövetségese, Jarosław Kaczyński, a lengyel Jog és Igazságosság párt vezetője, és ha már itt volt, Orbánnal és Kövérrel motorcsónakoztak is egyet a Dunán. A tavaly ősszel kormányra került pártot Lengyelországban azzal vádolja az ellenzék, hogy hasonló illiberális rendszert épít, mint Orbán, sőt, szinte majmolja a magyar miniszterelnököt, mutatott rá a hírről elsőként beszámoló
Index.

ITT OLVASHATÓ

MERT HA MÁR MINDENKÉPPEN EL FOGNAK TAPOSNI, LEGALÁBB NE LEGYEN KÖNNYŰ DOLGUK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - EGYÉB, NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.08.09.


Nem mondhatnám, hogy egy atombomba erejével ért tegnap a remek hír, hogy újabb elemmel gazdagodott jóakaróink tábora. Egy – legalábbis részemről – teljesen ismeretlen, alig látogatott oldal szerzője komoly energiákat fektetett abba, hogy lejárasson minket. Nem elsősorban a Szalonnát, hanem kedves és ismerős szokás szerint a személyesen minket. Miután ma már jól látható, hogy nem állnak meg ennél a pontnál, hanem folytatni óhajtják a lejáratásunkat, ezért úgy döntöttünk: nem futunk, nem bujkálunk. Nincs okunk rá és nem is szokásunk. Andrea megírja a maga részét, én az enyémet. Nem másért, hanem mert ennyivel tartozunk az olvasóknak és mert pontosan tudtuk az elejétől kezdve, hogy ilyen eseményekkel is meg kell küzdenünk...

...Sejtettük mindannyian, hogy előbb-utóbb ez bekövetkezik, tulajdonképpen így álltunk neki ennek a munkának. Először jönnek a trollok, a névtelen fenyegetések, a fröcsögő üzenetek, eltörjük a lábatokat, rohadjatok is meg. Azt viszont talán a legvadabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy alig néhány hónap után a hatalom és beépített emberei tényfeltárónak nevezett, sunyi, rengeteg csúsztatással és összeesküvéssel teletűzdelt minősíthetetlenül igénytelen cikkben bizonyítja: nincs helyük a kritikus hangoknak, nincs helye a józan érvelésnek, az olykor elkeseredett kiáltásoknak. Mert jövünk és eltaposunk. Nem érvekkel, nem a munkátok minőségét elvitatva, hanem az életetekben vájkálva, személyes adataitokat hatalmas leleplezésként tálalva.

...Nos, ez itt nem a magyarázkodás helye, hiszen nekem tiszta a lelkiismeretem. Mert éltem életvitelszerűen Magyarországon, mert itt költöttem el a pénzemet, itt fizettem számlákat, itt járultam hozzá a terhek viseléséhez, itt élnek a barátaim, itt szerettem, örültem, sírtam, boldog és boldogtalan is voltam. Egyetlen magyarországi magyar munkáját nem vettem el bevándorlóként. Úgy véltem, jogom van hangot adni annak, hogy – és egyáltalán nem tartozom a határon túli többséghez ezzel a véleményemmel – ami ma Magyarországon történik, az nincs rendben. Veszélyt jelent azokra is, akik itt élnek, azokra is, akik nem itt élnek. Hogy ennél a kormánynál többet soha senki nem tett azért, hogy a határon innen és túliak ökölbe szoruló kézzel utálják-gyűlöljék egymást.

Jelenlegi kollégáim nevében (és mindig hálás leszek azért, hogy összehozott velük a sors), akikkel útjára indítottuk ezt a lapot, nyugodt szívvel elmondhatom: nem nekünk kell magyarázkodnunk. A múltunkban nincsenek sötét foltok, nincsenek eltitkolnivaló foszlányok, amelyek miatt érdemes lenne a magyar adófizetők pénzét ránk pazarolni. Nem megrendelésre írunk és próbálunk lejáratni arra érdemtelen embereket, anélkül, hogy megbizonyosodnánk a tényekről. Ezzel szemben minden nap próbálunk felnyitni néhány szemet, szóvá tenni az igazságtalanságokat, a becstelenséget, az aljasságot.

Egy dolgot viszont tisztázzunk, kedves tényfeltáró hölgyek vagy urak! Aki nem közpénzből élő nem közszereplők személyes adataival visszaél, az bármilyen aljasságra képes. Aki nem a tények alapján ítél, hanem nyomorult-frusztrált lelke salakját borítja rá a világra felsőbb utasításoknak engedelmeskedve, az éppen akkor kiszemelt célpontra, az egy szélhámos gazember. Aki úgy próbál megfélemlíteni, lekaraktergyilkolni szabadon véleményt nyilvánító embereket, hogy figyelmen kívül hagyja, hogy nem a közpénzt zabálják, nem az állampárt kegyelméből élnek, hanem napi tizenórákat dolgoznak, a saját erejükből, a családjuk támogatásával és nem utolsó sorban az olvasóik önként felajánlott tiszteletdíjai révén, az egy aljas féreg. Annak a munka nem érték, az a büdös életben semmit nem tett le az asztalra.

Kissé megtörve, de hiszem, hogy ez az ország nem veszett el végérvényesen. Ma megfordult a fejemben, hogy akkor legyen így, ti győztetek, nekem ebben a fertőben nincs keresnivalóm. Hát nem tudom. Ez innentől már nem rajtam múlik. Úgy érzem, hogy saját magamon kívül csak az olvasóimnak tartozom magyarázattal, ők vonhatnak felelősségre. De meg lehet nyugodni: Habony, Rogán, Vajna, Orbán és egyéb közpénz-zabáló gépezetekkel ellentetében mi beszámolunk minden évben a költéseinkről. Mert egyetlen kósza percre nem gondoltunk arra, hogy bármit is törvénytelenül csináljunk. Nem, nem nekem kell szégyellnem magam. Sem a magyarságomért, sem a múltamért, sem a jelenemért...

ITT OLVASHATÓ

FIDESZES HÁTSZÉL FÚJJA NAGYRA A SZÁZMILLIÓS OFFSHORE-VEZÉRT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.08.09.


Ezekről ne maradj le!

Tényfeltárogatunk, tényfeltárogatunk? Tasó a rendőröket küldi az újságírókra (Index, 444)
Fideszes hátszél fújja nagyra a százmillós offshore-vezért
NOL)
Juszt se adja a mérlegét a Kereskedőház Zrt. (
Átlátszó)


Ha van három perced:
Tényfeltárogatunk, tényfeltárogatunk?
Zaklatás miatt tett feljelentést Tasó László közlekedésügyi államtitkár, mert a Direkt36 megírta, hogy 12 éven át több ingatlant is kifelejtve adta le a vagyonnyilatkozatát, és hogy Tasó rokonai és más ismerősei hogyan juthattak könnyebben uniós forrásokhoz. A politikus otthonánál forgató Index stábját rendőrök igazoltatták. (
Index, 444)
 
Fideszes hátszél fújja nagyra a százmillós offshore-vezért
Papíron máltai és ciprusi tulajdonban áll a Fidesz-frakció által százmilliós haszonhoz segített Hunguard Kft. többsége. A profit valószínűleg visszajut a kilétüket ügyesen takargató személyekhez. A konstrukció hasonlít a letelepedési kötvényeknél használt céghálóra. (
NOL)
 
Juszt se adja a mérlegét a Kereskedőház Zrt.
Több mint két hónappal a határidő után sem elérhető a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. mérlege. Ez az a cég, amely  néhány órával az összeomlás előtt vette ki a  milliárdjait a Tarsoly Csaba-féle csődbrókercégből. A korábbi mérlegekből kiderül: a vállalkozás (eddig biztosan) durván veszteséges, több milliárdos a kiesés. (
Átlátszó)
 
Barátok közt is 700 millió
A dunaújvárosi önkormányzat közel 700 millió forintot fizet a városi médiaközpont létrehozásáért és működtetéséért a Crossborder Film Kft.-nek, amelynek tulajdonosa az MTI egykori vezérigazgatója. A Crossbordernek volt már szerződése az MTVA-val is, igaz, akkor kisebb, tízmilliós nagyságrendű összegekről. (
Átlátszó)
 
Ha van még két perced:
A budapesti olimpiai pályázatot bonyolító cég pénzt kért a közérdekű adatokért, de a NAIH felszólította a vállalkozást, hogy adjon ki mindent ingyen. (Átlátszó)
 
A Költségvetési Döntőbizottság 84 millió forintra bírságolta meg az MNB-alapítványokat. A megvizsgált szerződések felénél állapítottak meg szabálytalanságot. (Index, 444, HVG)
 
Adorján Gusztáv lehet Nyíregyháza díszpolgára. Ő az, aki több közbeszerzési botrányban is érintett volt, ráadásul a helyi Fidesz-frakció elnöke. (Átlátszó)
 
A mexikói first lady egy kb. 2 millió dollárt érő luxuslakást használ Floridában. Az ingatlant egy zsíros állami megrendelésekre számító cég főnöke vásárolhatta a nőnek. (Guardian)