2016. július 20., szerda

JOBB ÉLETET SZERETNÉNK MINDANNYIAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Resident Alien
2016.07.20.


Az utóbbi hetekben érdekes vita bontakozott ki a Brexitről, illetve az Egyesült Királyságról, az ott élő magyar és más uniós bevándorlókról. Kiskacsa írása egy héttel a referendum után jelent meg, erre jött válaszul (és kavart némi vihart) bbb posztja, amiről sokan elmondtátok a véleményeteket a kommentekben. Nos, Resident Alien tovább ment és egész posztban fejtette ki véleményét – ez következik most. Még az is kiderül, mi a közös Neumann Jánosban és Cristiano Ronaldóban.
 
„Az elején szeretnék tisztázni egy ellentmondást: mi habzószájú magyarok törtetünk, mégis a semmittevésért kapjuk meg az állampolgárságot, jól értem? Ez egymásnak erőteljesen ellentmond. Lehet valaki törtető vagy semmittevő, de semmiképpen sem mindkettő egyszerre. Abban egyetértünk, hogy a semmittevő egyik országban sem kívánatos.
 
Ha már viszont törtetünk, nem értem, mi ezzel a baj. Jobb életet szeretnénk mindannyian, nem? Nem gondolom, hogy ezzel kiszorítjuk az angolok gyerekeit, elvesszük a jogaikat, mindössze versenyt generálunk (ahogy ők is, amikor külföldre költöznek), amivel őket is arra késztetjük, hogy többet hozzanak ki magukból és ne hatalmasodjon el az „angol vagyok, tehát nekem ez jár” gondolkodás.
 
Az, aki elhagyja a hazáját, hogy egy másik országban próbáljon szerencsét, távol a családtól és a barátoktól, rengeteg nehézséggel néz szembe. Soha nem fogja a nyelvet úgy beszélni, mintha ott született volna, és emiatt, illetve a kapcsolatrendszer hiánya miatt hátrányból indul. Aki mindezek mellett meg tudja állni a helyét, az becsülendő..."
 

VALAKI MAGYARÁZZA EL ENNEK A SÉRÜLT LELKŰ ÉS GERINCŰ EMBERNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H. A.
2016.07.20.
 
 

HOGYAN LESZ SZORONGÓ A GYERMEKEM?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Hermán Noémi, klinikai pszichológus
2016.07.20.


Jobb félni, mint megijedni, tartja a mondás… De mi az, amitől az egyébként adaptív félelmi reakció átalakul egy túlzó, szorongató érzéshez, amitől képtelenek vagyunk szabadulni?
 
A szorongást talán senkinek nem kell bemutatni. Ki a gyerekéért aggódik folyton, ki a betegségektől retteg, ki pedig azért szorong, mert nem tud elég jól teljesíteni. De nem csak a felnőttek ismerik ezt az érzést. A gyerekkori szorongás is éppolyan erős szenvedésnyomást tud okozni. Lássuk milyen tényezők hajlamosítják a szorongásszintet.
 
A szorongás is öröklődik
 
Mint a legtöbb testi és lelki adottságunk, a szorongásszintünk is bizonyos mértékben örökletes. Nagyon szorongó szülők gyerekei jó eséllyel lesznek éppúgy hajlamosak a szorongásra. De szerencsére a genetika sem mindenható. A gyerek saját élettapasztalatai és az érzelmi klíma, amibe beleszületik, képes ellensúlyozni a hajlamot. De vajon tudunk-e szorongásmentesen nevelni?
 

ORBÁN NYÁLA CSOROG ERDOGÁN ÁLLAMCSÍNYE UTÁN

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.07.19.


Aki ma Magyarországon nem emeli fel a hangját az erdogáni terror ellen, az igent mond az előkészületben lévő orbáni terrorra.

A szombati elvetélt mini puccs után alig néhány nappal teljes fronton folyik az igazi török államcsíny, aminek legalább meg tudjuk nevezni a fővezérét, a kiagyalóját, aki nem más, mint Recep Tayyip Erdoğa, jelenleg Törökország államfője, de nem sokára a török iszlám állam, egy szultanátus feje lesz.
 
Törökországban az egyébként is megroggyant demokrácia utcai, nyilvános kivégzésének vagyunk a tanúi. Mindenki megy a levesbe, aki nem tetszik Erdogánnak és csapatának. Kirúgott, állásuktól megfosztott, szabadságolt és megalázott, félreállított ezrek jelzik, merre vezet az út a teljes és totális diktatúra felé. És ez még csak a kezdett. Jönnek a súlyos börtönbüntetések, aligha lesz meg a tisztogatás halálos ítéletek nélkül, amit hamarosan visszaállítani készül a parlament, és akkor még nem beszéltünk a megtört gerincekről, derékba tört életpályákról...
 
 
 

EGY GYÓGYSZERGYÁRTÓ ÜZENT A KORMÁNYNAK: TERRORITÁKKAL NEM TÁRGYAL

B1 - A BLOGIOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Egyenlítő blog
2016.07.20.


Életében először adott interjút Schlett Csaba, a Kaya Ibrahim-Joszip Tot-féle ügyek egykori hírhedt főszereplője, akit másfél éve Simicska Lajos minden médiatapasztalat nélkül nevezett ki a Lánchíd Rádió élére. A miniszterelnök egykori jó ismerőse, a Fidesz és az Orbán-család vagyonának megalapozója keményeket mond korábbi barátjáról.

Mivel az
interjú hosszú, kiemeltük belőle a 10 legjobb idézetet. Íme:
A Fidesz-média működéséről:

A G-nap előtt Lajos többi orgánumához hasonlóan kézi vezérlés zajlott a Lánchíd Rádióban is, a kormányból hetente jártak ki eligazításra. Ennyire hülyék a politikai pártok. Még ezt sem bízzák a szakemberekre. Minden médiumot a sajtóosztály meghosszabbításának tekintenek, így is kezelik. Miközben azt hiszik, a sajtó mindenható.

Mit akar Orbán:

Klasszikus szocialista médiavilágot akar: kizárólag kormánypárti vagy abszolút semleges sajtót, ahol nincs kritika, és amit kizárólag „az igazságot csak mi tudjuk” felfogás vezet. Erre viszont Lajos nemet mondott. De Orbán továbbra is hisz benne, most is ezt akarják végrehajtani...


Orbán propagandájáról:

Orbánnak semmi kiszólás sem fér bele. Lajos nélkül végképp eltűnt minden gátlás, abszolút a szócsőmédia a cél. Miközben egyre erőteljesebben nyomulnak a TV2 stílusú, végtelenül lebutított, primitív bulvárban...


ITT OLVASHATÓ 

MAGYAR NŐK! NEM VÉD MEG TITEKET A KORMÁNY, MERT PLAKÁTOLNIVALÓJA AKADT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.07.20.


Tudta? A bevándorlási válság kezdete óta emelkedik a nők elleni zaklatások száma Európában” – hirdeti egyike azon hat plakátnak, amelyet a kormány most dobott ki az októberi kvótanépszavazásra való készülődésben. A plakátokon a kormány újra a halott- és áldozatgyalázás minősített esetét követi el azzal, hogy különböző erőszakos bűncselekmények áldozatait használja fel saját kis politikai játszmáira. Arra, hogy rávegye a magyar polgárokat egy népszavazásnak hazudott játékra, amelyet valahol a Habony-művek mélyén fundáltak ki.

Az igazán felháborító mégsem ez, hanem az, hogy rengeteg komoly probléma kezelése helyett, a kormány megint a másra mutogatást választja, a jó kormányzást megint felváltja a plakátpolitizálás. A nők elleni erőszak kiábrándító elterjedtségének megállítása helyett pedig a kormány felmutat a plakátra és azt mondja: Kedves Magyar Nők, ezért estek áldozatul a bántalmazásnak! A tény, hogy ez az állítás nem egyezik meg magyar nők százezreinek mindennapi tapasztalataival, különösebben nem zavarja a kormányt.

A nők elleni erőszak, illetve a családon belüli erőszak jelen pillanatban egy statisztikailag kevéssé feltérképezett terep Magyarországon, ami mindennél ékesebben mutatja, hogy mennyi tennivaló lenne ezen a területen egy felelős kormány számára. Közhely, hogy az esetek többsége, legyen szó fizikai, lelki vagy szexuális bántalmazásról, sőt akár gyilkosságról, nem kerül napvilágra egy olyan helyzetben, ahol az áldozatok számára nem áll rendelkezésre megfelelő támogatás és védelem, ehelyett a privát ügyként kezelt erőszak főként elhallgatással burkolódik körbe.

Mindenesetre annyit tudni lehet, hogy Magyarországon közel félmillió nő él vagy élt erőszakos párkapcsolatban, a nők elleni erőszak különböző formái pedig milliókat érintenek. A Nők A Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) 2014-es kutatása szerint 28 százalék a 18-74 év közötti korosztályban azon nők aránya, akik áldozatává váltak a fizikai, illetve szexuális erőszak valamely formájának. Ehhez képest 2015-ben a hatóságok csak 3671 nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményt térképeztek fel, még úgy is, hogy az előző évhez képest duplájára (329-ről 670-re) nőtt például a párkapcsolaton belüli erőszak miatt indult eljárások száma, tehát történt valamicske elmozdulás a jobb feltérképezés felé...

ITT OLVASHATÓ

A GIMNÁZIUM ALKONYA ÉS A MAGYAR TÁRSADALOM VÁLSÁGA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.07.19.


...A liberális kompetencia-központúság és a hagyományos lexikális beállítottság kettősségében vergődve a gimnázium már alig valamiben hasonlít akár csak a száz évvel ezelőtti önmagához, feladata az akkori missziójára: az erényes élet megalapozására -- nem illetékessége már a szabadság és a felelősség célszerű elsajátíttatása, a honpolgári és közösségi értékteremtésre való képesség elültetése, a társadalom vezetéséhez szükséges reflexek kialakítása. Ugyanakkor az is szomorú tanulsága a 20. századi magyar történelemnek, hogy az itt említett feladatok végül is mindig elvégezetlenek maradtak. A híresebbnél híresebb gimnáziumokban (Patak, Pápa, Debrecen, Pannonhalma, Piaristák, Fasor, Toldy, Fazekas stb.) száz meg száz éven át olyan diákok maturáltak, akik nem tudták feltartóztatni az ország hanyatlását, sőt sok esetben szerzőik és okaik voltak ennek, ami a legtragikusabban az 1914-től máig tartó periódusban mutatkozik meg. A magyar gimnázium válsága már a születése pillanatában megkezdődött, mert sosem ért vele össze a magyar elit kívánatos minősége -- cinikus módon a gimnázium mint intézmény és a közéleti elitünk mai állapota viszont a valaha tapasztalt legpontosabb módon tükrözik egymást: mind a kettő szomorú mélységben lévén...

ITT OLVASHATÓ


KORRUPCIÓBA FULLAD A BUDAPESTI OLIMPIA?

PATAKI MÁRTON BLOGJA
Szerző: Pataki Márton
2016.07.20.


Hogyan működik a közbeszerzés az olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt.-nél? Mi derül ki a dokumentumokból, és hogyan került sor egy személyes látogatásra a cégnél? Vigyázat, TLDR!
 
Fürjes Balázs nagyjából minden interjúban elmondja, hogy a budapesti olimpiának két nagy ellenfele van, a butaság és a tisztességtelenség, ezeket kell elkerülni. Csodálatos PR szöveg, de jelentem, már biztosan nem sikerült.
 
A 2024-es olimpiával kapcsolatos pályázattal és a hozzá kapcsolódó propaganda feladatokkal kapcsolatban eddig a Budapest 2024 Zrt., a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. eddig 19 közbeszerzési eljárást folytatott le, 19 szerződést kötött meg, összesen 7 milliárd 384 millió forint értékben. Vajon hány esetben sikerült ezek közül több mint egy érvényes ajánlatot begyűjteni? Egy. Egyetlen egy esetben, a tizenkilencből. Egy 17 millió 800 ezer forintos irodabútor beszerzésnél. A maradék 7 milliárd 366 millió 200 ezer forint esetében sikerült elkerülni a versenyt.
 
A beszállítók versenyeztetése nem valami doktriner liberális dolog, amit elefántcsont-toronyban üldögélő közgazdászok akarnak lenyomni a nemzet torkán, hanem a leghétköznapibb józan ész alapján álló elővigyázatosság. Amikor a nagymamánk körbejár a piacon, hogy összevesse a kofák áruját és árait, amikor a lakásfestést megelőzően két-három mestertől is kérünk ajánlatot, vagy egy drágának ígérkező autójavítás előtt egy második szerelőnek is megmutatjuk a kocsit, akkor versenyeztetjük a beszállítókat. Nem egyszerűen csak a legjobb árat szeretnénk – bár az is fontos – hanem szeretnénk elkerülni, hogy átverjenek. Kevesebbet tudunk a zöldségpiaci helyzetről mint a piaci árusok, kevesebbet arról, hogy mennyibe kerül a festék és az ecsetek, és mennyi munkát jelent a lakás kifestése, mint a festők, és lövésünk sincs az autószerelésről. Ha pedig valaki mást bízunk meg az ügyeink intézésével, akkor különösen szeretnénk elkerülni, hogy a mi kárunkra hanyagul járjon el, vagy akár összejátszon az eladóval. Közpénzek felhasználása során erre a célra a közbeszerzési törvény és a kapcsolódó jogszabályok szolgálnának. 2016. Magyarországán azonban azt látjuk, hogy a jogszabályok gyakran a saját elvi, kimondott céljukkal éppen ellentétes célokat szolgálnak, különösen, ha az alkalmazóknak ez az érdekük. A közbeszerzési törvény alapelvei szerint „az ajánlatkérőnek esélyegyenlőséget és egyenlő bánásmódot kell biztosítania a gazdasági szereplők számára… Az ajánlatkérőnek a közpénzek felhasználásakor a hatékony és felelős gazdálkodás elvét szem előtt tartva kell eljárnia.” Ha csak egyetlen érvényes ajánlatot sikerül begyűjteni, az hiba. Egyszer-egyszer lehet hibázni, de 19-ből 18 esetben nem. Ahhoz már vagy tisztességtelennek, vagy nagyon-nagyon butának kell lenni. Ártatlan szemekkel még mindig lehet bizonygatni, hogy de hát minden megfelel a törvény betűjének, biztos lesz, aki vevő erre…
 

TÖBB SZÁZEZER MAGYAR NAGY-BRITANNIÁBAN - MI LESZ VELÜK A BREXIT UTÁN?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.07.20.


2015-ben rekordot ért el az elvándorlók száma: 2014-ben 31 ezer 500-an hagyták el az országot minimum egy éves külföldi tartózkodás szándékával, tavaly pedig ennél is többen, 33 ezren szedték a sátorfájukat és költöztek külföldre dolgozni. Közülük több százezren vannak Nagy-Britanniában, akiknek a helyzete most az EU-s kilépés következtében kérdésessé vált.

Valószínűleg a már kint tartózkodó és a két éves tárgyalási időszak alatt kitelepülőkre az eddigi szabályok vonatkoznak majd, azonban a szakértők szerint az uniós munkavállalók számát csökkenteni fogják. Lehetséges még a képzett munkaerő beengedése egy bizonyos pontrendszer alapján, ezáltal pedig a képzetlenebbek visszaszorulnak. Várhatóan a családegyesítési szabályok is szigorodhatnak...

ITT OLVASHATÓ

MINI ERDOGÁN PLAKÁTPUCCSA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.20.


Tudtuk, hogy eljő az idő, tudtuk, hogy ez lesz tántoríthatatlanul. Mégis, merengő szívünk okád véres epét, miközben valami ragacsos trágyát, böfögő bitument pumpál az agyunkba, látván, hogy ím, újra itt van a magyar nép, illetve nemzet nagy és örökös, megbonthatatlan barátja – plázás példányoknak: öribari -, az óriásplakát.

Olyan ez ezekben a bőséggel vigasztaló időkben, mint Bicebócának a palatábla, vagy az égbelátó. Megvan a mi Küsmödink, ha nem plakátol, akkor levelez, de a tudat maga, hogy az ő népjobbító elméje egyfolytában és szüntelen csak a mi javunkon tépelődik-dolgozik, ez maga a másképpen el nem érhető, eget rengető lélekorgazmus, akárha Lenin az olvasókönyvben.

Ezért áll kurvának a nép egy része, amelyik hedonista módon vezéri kezeket csókol, utcán menetel, kommentel, meg minden lófasz. Nem jó neki, ellenben boldog, hogy másnak meg rossz. Így áll össze kies társadalmunk illékony szerkezete, amely permanensen hatalomban tartja a barmot, mert nem talál helyette egy borjút netán, egyáltalán semmit és senkit se talál...

ITT OLVASHATÓ


SZOCIÁLIS KOMPETENCIAFEJLESZTÉS "IGAZGYÖNGY" MÓDSZERREL

IGAZGYÖNGY ALAPÍTVÁNY - YOUTUBE
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.07.19.


Az Igazgyöngy Alapítvány hármas fókuszú, integrációt segítő módszere:
- vizuális alkotás,
- hátránykompenzálás,
- szociális kompetenciafejlesztés.

Az Igazgyöngy alkotási módszereit bemutató kisfilmet - az OSI Grassroots projektje keretében - a Zöldpókosok készítették.

ITT NÉZHETŐ MEG

PUCCS

SZÉKELY SZABOLCS - TARSKI BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.07.20.


Az egész világot bejárta az a hír, hogy szombatra virradó éjszaka katonai puccsot hajtottak végre Törökországban a regnáló hatalom ellen. Ez meglehetősen különös esemény, hiszen Törökországot mindig úgy tartottuk számon, hogy az egyre inkább az európai demokráciák mintájára építi fel a politikai rendszerét, és ilyen szempontból különbözik az iszlám államoktól. Ezekben az európai liberális demokráciákban azonban szinte elképzelhetetlen az, hogy katonai puccsot hajtsanak végre egy legitim hatalom ellen. Azt persze érteni vélem, hogy miért akarták megdönteni Erdogán köztársasági elnök hatalmát, hiszen sok olyan jelről volt tudomásunk, mint például a szólásszabadság durva megsértése, amely a szokványos európai liberális demokráciákban elő sem fordulhatott volna. Ezeket azonban szinte minden európai és tengeren túli ország vezetője élesen bírálta, ami természetes is, hiszen az a politikai rendszerbe vetett bizalom megrendítéséhez vezetett. Sokan már azt vizionálták, hogy Törökország Erdogán elnök vezetése alatt kiírja magát a liberális demokráciák sorából. S most, amikor egy katonai puccs zavarta meg a török állam működését, azt követően vált nyilvánvalóvá az, hogy minden demokratikus ország vezetője Erdogán elnök mellé állt. Azok a politikusok, akik korábban keményen bírálták a török elnököt, most mindnyájan elítélték a katonai puccsot, sőt a török elnöknek még felajánlották azt, hogy segítséget nyújtanak a puccs körülményeinek a kivizsgálásában...

ITT OLVASHATÓ 

PORTÁS VAN, 230 NÉGYZETMÉTER, MI A FASZT AKARTOK?

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.07.19.


Apuveddmeg”
Nagyon megy Matolcsy György jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak, ugyanis fél éve egy veszprémi bútorgyár tulajdonosa lett, a félmilliárdos vásárlást rokona, Szemerey Tamás finanszírozta a jegybank növekedési hitelprogramjából, tavasszal pedig üvegfalú, panorámás nyaralót kezdett építeni Balatonfüreden, a kivitelező cég pedig nem meglepő módon a Szemerey Tamáshoz köthető Raw Development. A lista azonban még nem ért véget, hiszen a Népszabadság értesülései szerint a harmincéves Matolcsy Ádám jelenleg egy kétszázmilliós budapesti loftlakásban csövezik, amit szintén Szemerey Tamás vásárolt, csak átengedte használatra Matolcsy fiának. A fiatal vállalkozó azonban kikérte magának, hogy ilyen luxuslakásban lakna, és arról tájékoztatta a lapot, hogy ő 24 évesen egy I. kerületi 110 négyzetméteres lakásnak lett a tulajdonosa. A Riverloft-ház portaszolgálatán azonban megerősítették, hogy Matolcsy Ádám legalább egy éve sajátjaként használja a 230 négyzetméteres pecót...

ITT OLVASHATÓ

AZ A BAJ, HOGY EZEK A SZEMTELEN, SUTTYÓ GE*CIK MEG VANNAK GYŐZŐDVE RÓLA, HOGY JÁR NEKIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.19.
 
 

PLAGIZÁLÁS, REPUBLIKÁNUS MÓDRA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.07.19.


Melania Trump hétfői beszéde a republikánus pártkongresszuson kulcsfontosságú volt a Donald Trump kampány számára. A 46 éves egykori modellt szinte alig hallottuk az egy éve elkezdődött Trump-kampány alatt. Hétfő estig a leghosszabb beszéde pusztán 90 másodperces volt. Ezzel szemben Trump lánya – Ivanka – és fiai, Donald Jr és Eric, nem szenvednek lámpalázban. Alapvetően hatékony, magabiztos kommunikátorok és szimpatikusak is. Melania beszéde azért is volt fontos, mert a leendő First Lady mutathatta volna be férje “emberibb” oldalát. Puhíthatott volna imázsán, pontosan úgy mint ahogyan az előző republikánus elnökjelölt — Mitt Romney — felesége is hasonlóképpen tette férje esetében. Élő közvetítésen végig hallgattam Melania beszédét és nem éreztem, hogy ez igazán sikerült volna. Amire viszont nem számítottam mégis bekövetkezett: erősen úgy tűnik, hogy Trumpné beszédének egy része szinte teljesen megegyezik Michelle Obama 2008-as beszédével, amikor éppen férjét mutatta be az elnökválasztás előtt. Tehát a plagizálás erős gyanúja merül fel a beszéd kapcsán...

Beszédében Melania Trump bevándorló múltjára mutatott rá - a szlovén származású modell 2006-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. Arról beszélt, hogy a nagyon kemény, kitartó munkával, mások tiszteletével és a szavahihetőséggel lehet sokra vinni a világban. Csakhogy Michelle Obama szinte ugyanazokat  szófordulatokat használta 2008-ban...

ITT OLVASHATÓ

BERLINBEN EGÉSZEN MÁS PLAKÁTOK KERÜLTEK KI A MENEKÜLTVÁLSÁGRÓL

444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2016.07.19.


A német kormány nem „Brüsszelnek” üzen uszítva, hanem az embereknek (és a magyarhoz hasonló menekültellenes kormányoknak), a menekültek integrációját szorgalmazva.

A berlini metróba kitett plakáton az áll, hogy: „Ez a föld védelmet adott nekem. Most védjük azt együtt”, illetve: „Integráció, ami mindenkin segít. Németország képes rá.” Ezen a honlapon vannak erről további információk.

Ez persze önmagában nem fogja megoldani a problémákat, de az uszításnál biztosan célravezetőbb egy olyan országban, ahova eddig több száz ezer menekült érkezett.

ITT OLVASHATÓ

MEG KELL REFORMÁLNI A KAPITALIZMUST - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.07.20.


A Financial Times arra figyelmeztet, hogy az olyan politikusok, mint Trump és Le Pen egyszerű és rossz válaszokat adnak igen fontos kérdésekre, ha a nagy pártok továbbra sem találják meg a hatásos ellenszert, akkor arra rámehet a demokratikus kormányzás és a nyitott, együttműködő világrend. A hindu arról számol be, hogy egy tekintélyes amerikai elemző arra tippel, hogy az EU a norvég mintát követve egyfajta szabadkereskedelmi megállapodást köt Nagy-Britanniával, viszont nehéz lesz kialkudni a részleteket. Így aztán Ian Bremmer, az amerikai Eurasia Csoport kockázatelemző intézet vezetője szerint aligha fér bele a kétéves határidőbe.

Financial Times

A lap arra figyelmeztet, hogy az olyan politikusok, mint Trump és Le Pen egyszerű és rossz válaszokat adnak igen fontos kérdésekre, ám a világ elitjének oda kell figyelnie a populista tombolás figyelmeztető jeleire. A fejlett államokban a nagyfokú elégedetlenség javarészt gazdasági okokra vezethető vissza, így arra, hogy a reálbérek már hosszabb ideje stagnálnak, mint a háború óta bármikor. De magyarázzák a fenyegető kulturális változások is, beleértve a bevándorlást.  Trump és a többiek erre kínálják a nacionalizmust, a hazai lakosság védelmét és a protekcionizmust. Csak éppen az általuk ajánlott gyógymód nem ér semmit. Viszont ha a nagy pártok továbbra sem találják meg a hatásos ellenszert, akkor arra rámehet a demokratikus kormányzás és a nyitott, együttműködő világrend.

Hogy mit lehet tenni? Először meg kell érteni, hogy a jólét a kölcsönös függésen alapul. Meg kell találni az egyensúlyt a szuverenitás és a globális együttműködés között. Másodszor meg kell reformálni a kapitalizmust, mert jelenleg túlzott a pénz szerepe. Harmadszor ott kell szorgalmazni a nemzetközi kooperációt, ahol az segít az országoknak elérni a fontos hazai célokat. A legfontosabb talán az adózás. Negyedszer gyorsítani kell a gazdasági növekedést, ideértve a magasabb minimálbéreket és nagyvonalú adókedvezményeket a dolgozók számára. De legfőképpen szembe kell szállni a bajokkal, mert a sovinizmus miatt az egész civilizáció sorsa forog kockán
...

ITT OLVASHATÓ

ENNYIRE FÉL A FIDESZ AZ ELSZÁMOLTATÁSTÓL

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.07.20.
 
 
Érdekes interjút adott az Indexnek Putyin egyik embargó feloldás lobbistája, Budai "Mögénézésibiztos" Gyula. Nem, az interjúban nem az az érdekes, hogy Budai verbálisan lábon lövi magát a putyinszolgálat igyekezetében. Sokkal inkább ez a kismiújság érdekes:
 
"A 2010 utáni ügyeket is fel kéne majd tárni egy elszámoltatási kormánybiztossal, vagy már nem lát olyan súlyú korrupciós ügyeket, mint azelőtt?
 
Nézze, minden kormánynak megvolt a Budai Gyulája vagy Keller Lászlója, ez a válaszom."
 
Teccikéteni, ugye?
 
Tényleg megvolt minden kormánynak a maga színpadias ökle, aki majd most, most aztán tényleg, de tényleg, istenuccse utána jár mindennek. És'akkor nemulass. Lett volna. Ha a Keller féle ténykedés nem zárul teljes kudarccal, ami Budai nyüzsgésére csak azért nem mondható, mert abból kisült egy politikai aduász Molnár Gyula kezébe.
 
Szép teljesítmény.
 
Bónusz, hogy Budai megnyilvánulásából az látszik, az ország felosztása és módszeres kirablása után sem számítanak semmi másra...
 

SZÉP ÁLMOKAT, ARTÚR. KÖSZÖNÖM A KAVICSOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.07.19.
 
 

CECÍLIA, KATA ÉS TÍMEA CLEVELANDBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.07.19.


Clevelandben, a republikánus konvenció első napján, az est fő szónoka Kelet-Európa leánya, a szlovén Melania Trump volt, akinek az lett volna a szerepe, hogy bemutassa Donald Trump "emberi arcát". Hogy Donald Trump-nak van-e emberi arca, azt nem tudtuk meg, mert ebből a beszédből az nem derült ki. A First Lady babérjaira pályázó volt modell képtelen volt akár egyetlen őszinte szót mondani Trump "emberi oldaláról". Az előző feleség korábban megtette ezt, állítása szerint Trump őt verte.

Közvetve azért sok mindent megtudhattunk Donald Trumpról, ahogy ott állt a 70 éves milliárdos a 46 éves volt szupermodell harmadik feleség oldalán, aki First Lady szeretne lenni, és élete legjobb döntésével a kifutókról bemasírozna a Fehér Házba. Ez a kép mindent elmond a szereplőkről, anélkül, hogy a demokratákhoz hasonlóan ribancnak neveznénk a potenciális First Ladyt és kurafinak a pénzével csajozó Trump-ot.

Az egész beszéd közvetítésének a leggyönyörűbb részei azok voltak, amikor közben bevetítettek arcokat. Például Trump előző házasságából származó gyermekeinek tekintetét, miközben a velük majdnem egyidős szlovén mostohaanya a morális értékekről beszélt. Egy ilyen pillantás leleplezte az egész alpári képmutatást, ami a színpadon zajlott, és tapinthatóvá tette azt a gyűlölködést, ami ebben a családban a színfalak mögött lehet. Ezt nem enyhítette az a hideg üdvözlés, amellyel Trump a feleségét a beszéde után köszöntötte, pedig valami puszifélét is kicsikartak magukból a közönség kedvéért. Ilyen hűvös és hideg viszonyt elnökaspiráns még nem produkált.

De az egész program legragyogóbb pillanata az volt, amikor a kivénhedt milliárdos és a pénzen vett modell felesége erkélyjelenete közben bevágták az alelnökjelöltet, Mike Pence újjászületett keresztény kormányzót, amint tapsol a harmadik feleséget taposó Trump és Melania kettősének. Pence úgy került Trump mellé, hogy a középkori katolikus egyháztól semmiben nem különböző amerikai neoprotestáns evangéliumi pásztorok lobbizták be Trump támogatása fejében. Azzal a küldetéssel, hogy ő legyen majd az inkvizitor és állami erővel üldözze a bűnt, mindenekelőtt a homoszexuálisokat...
 

PUCCSKÍSÉRLET: MAGASABB FOKOZATRA KAPCSOL AZ ERDOGAN-REZSIM

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: pcblog
2016.07.19.


Példa nélküli politikai tisztogatás kezdődött Törökországban a 265 halálos áldozatot követelő, július 15-ei puccskísérlet bukását követően: őrizetbe vettek 6 ezer katonát, felfüggesztettek 3 ezer bírát és 15 ezer oktatási alkalmazottat. Az államcsíny megszervezésével és leverésével kapcsolatban továbbra is rengeteg a nyitott kérdés, a Political Capital gyorselemzésében a várható politikai, társadalmi következményeket veszi sorra:
  • A puccskísérlet megerősítette, hogy Törökország továbbra is „kisajátított demokráciának” minősül, ahol egy jól körülhatárolható társadalmi csoport (a hadsereg) befolyást gyakorol a politikára. Erdogan paradox módon éppen a demokratikus berendezkedés megszilárdítása és az uniós csatlakozási tárgyalások elősegítésére hivatkozva igyekezett visszaszorítani a szekuláris értékek felett őrködő hadsereg hatalmát, miközben ő maga a demokrácia beszűkítésére törekedett az emberi jogok sorozatos megsértésével. A politikába 1960 és 1997 között négy alkalommal beavatkozó hadsereg mozgásterét az elnök éppen Fetullah Gülen hitszónok segítségével korlátozta, hatalmának stabilitását pedig először 2013-ban a Taksim téri tüntetések, majd a korrupciós botrányok ingatták meg. Az Erdogan-rezsim antidemokratikus mivoltát innentől a kormányzattal szemben kritikus szereplők nyílt megfélemlítése, a sajtó- és a szólásszabadság lábbal tiprása, a másként gondolkozó értelmiség bebörtönzése igazolta. Törökországban pillanatnyilag több újságírót tartanak fogva, mint Kínában, tavasszal pedig már több mint 1800 eljárás volt folyamatban sajtómunkások vagy magánszemélyek ellen az elnök inzultálásának vádjával. Ez a tendencia az államcsínykísérlet után tovább erősödik majd.
  • Erdogan minden eddiginél autoriterebb vezetési stílust honosíthat meg, és egy lépéssel közelebb került a hatalmának megszilárdításához szükséges elnöki rendszer bevezetéséhez. Ehhez eddig sem alkotmányozó többsége, sem elegendő politikai támogatottsága nem volt. A tavaly novemberi előrehozott választásokon az AKP megszerezte ugyan a kormányalakításhoz szükséges többséget, de 13 szavazattal így is híján volt a lehetőségnek, hogy népszavazást írjon ki az elnöki rendszer bevezetéséről. Az ellenzék egyetértett abban, hogy az 1980-as katonai puccs által életbe léptetett alaptörvény módosításra szorul, de a prezidenciális államberendezkedést mindeddig elfogadhatatlannak tartotta. A mostani rendkívüli helyzetben azonban nem kizárt, hogy az AKP-kormány a belpolitikai rendszer megszilárdítására hivatkozva át tudja verni akaratát a török nemzetgyűlésen....
ITT OLVASHATÓ

KIDERÍTJÜK, KI ÉS MENNYIT KERESETT A TRAGÉDIÁBA TORKOLLÓ HORTOBÁGYI LŐSZERMENTESÍTÉSEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.07.19.


Közérdekű adatigénylésben kérjük a Hortobágyi Nemzeti Parktól és a Honvédelmi Minisztériumtól is azokat a szerződéseket, amelyekből kiderül: ki, kinek a megbízásából, mekkora díjazás ellenében végzett lőszermentesítést a Hortobágyon. Az érintettek – köztük a munkákat közbeszerzésen elnyert cég is – hallgatnak, vagy egymásra mutogatnak. Honvédségi forrásaink szerint borítékolható volt a tragédia, annyira szennyezett a környék, és olyan túlterheltek – az újabban migránsügyben is bevetett – tűzszerészek. Négyen életüket vesztették.

„Tűzszerészeti mentesítési feladatok ellátásával kapcsolatosan jogértelmezési vita alakult ki a megrendelő és a Magyar Honvédség között. Emiatt és azon előre nem látató tény miatt, hogy a mentesítendő területen az előtalálások száma jelentősen meghaladta a korábban feltételezettet, a Magyar Honvédség tájékoztatta a megrendelőt, hogy nem rendelkezik elegendő anyagi forrással és megfelelő kapacitással a volt bombázó lőtér tűzszerészeti mentesítéséhez, mivel véleményük szerint ez nem közszolgálati feladat. Ezt követően a területről levonultak és 2014. március 3-a óta nem végeznek mentesítési munkákat”

Ezzel indokolta a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága tavaly márciusban a Közbeszerzési Értesítőben közzétett
közlemény szerint, hogy miért szükséges módosítani a park négyezer hektárjának lőszermentesítésére kiírt pályázaton.

A hortobágyi lőszermentesítési munkák július 1-én torkollottak
tragédiába: négy honvéd tűzszerész életét vesztette, egy kollégájuk pedig súlyosan sérült egy robbanásban.

Az Átlátszó több honvédségi forrása szerint is borítékolható volt a tragédia, elsősorban az uniós pályázati határidők miatti aggodalom, sőt, az sem lehetetlen, hogy a nemzeti park földjeivel kapcsolatos
mutyikkal is összefüggésben – honvédségi berkekben nem zárják ki, hogy a földterület használatára már ácsingóznak zöldbárók, ezért is lehetett a nagy sietség.

A tragédia körüli káoszról egyébként több újság is cikkezett már, legalaposabban például a
Népszabadság, a HVG és a Népszava. A három fő érintett: a nemzeti park, a Honvédelmi Minisztérium, illetve a mentesítéssel közbeszerzésen megbízott magáncég még a legalapvetőbb kérdéseinkre – miszerint ki bízott meg kit, mivel és mennyiért – sem válaszolt (a kft és a nemzeti park nem is tervez, a HM-ben türelmet kértek)...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT LETT MAGYARORSZÁG A MUNKAERŐHIÁNNYAL KÜZDŐ VÁLLALKOZÁSOK ORSZÁGA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2016.07.19.


A magyarországi munkaerő-hiány megértéséhez azokat a szerkezeti okokat kellene látni, amelyek a részpiaci hiányok összességéhez vezetnek. A hazai munkaerő kivándorlása ugyanis csak részben felelős a ma már a gazdasági növekedést korlátozó szakemberhiányáért. Emellett jelentős szerepe van a lerontott állapotú oktatási rendszer gyenge teljesítményének, a belső áramlást nehezítő tényezőknek, a közmunka rendszerének és a kormány gazdaságpolitikájának is, amely nem éppen a termelékenységnövelést eredményezi. A bérek emelkedése a munkaerőhiány automatikus piaci következménye, de nem elégséges a hazai munkaerőpiac egyensúlyi helyzetbe kerüléséhez. A Magyar Gyáriparosok Országos Szervezete (MGYOSZ) javaslatai közül a 250 ezer fős munkaerőimport tűzoltás lenne csupán, más javaslataik azonban, így például az oktatási rendszer átalakításának igénye, egybecseng a baloldal kritikai észrevételeivel.

Az elmúlt hetekben több hír, újságcikk foglalkozott a magyarországi munkaerőhiánnyal. A Világgazdaság (vg.hu) szerint csak Pest megyében 18 ezer ember vennének fel azonnal. A Balatonnál nincs elég szakács, pincér, felszolgáló, és általában kevés az informatikus, rengeteg orvos, nővér hiányzik (2016. márciusában 307 betöltetlen háziorvosi praxisról írt az MNO), de az autóipar is érzi már, hogy „fogy a magyar”. Az idézőjel indoka, hogy a KSH szerint bár valóban fogy a népesség, de ez a születések és a halálozások közötti különbségére vezethető vissza, a fogyást/gyarapodást befolyásoló másik tényező, a nemzetközi migráció ugyanis a nagy tömegű elvándorlás ellenére pozitív egyenleggel bír (2015-ben 7300 fős többlet). A munkaerő-piaci hiányokat tehát nem lehet pusztán az elvándorlás számlájára írni.

Vegyük sorra, hogy miért lett Magyarország a munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozások országa!

ITT OLVASHATÓ

BÁRCSAK NEKED LENNE OLYAN NAGYBÁCSIKÁD, MINT A KIS MATOLCSYNAK

ÁTLÁTSZÓ -MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondó
2016.07.20.


Ezekről ne maradj le!
 
Ilyen furcsa népességadatot is ritkán látni (444)
Napokon belül eldőlhet, ki az, aki nem mehet Rióba (
HVG)
Bárcsak neked lenne olyan nagybácsikád, mint a kis Matolcsynak! (
NOL)
 
Ha van 3 perced:
 
Négy tűzszerzész életébe került a mutyi
Megbízható források alapján borítékolható volt a hortobágyi tragédia, annyira szennyezett a környék, és olyan túlterheltek a tűzszerészek. Az lőszermentesítés érintettjei – köztük a munkákat közbeszerzésen elnyert cég is – hallgatnak, vagy egymásra mutogatnak. Közérdekű adatigényléssel fordult az Átlátszó a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz és a Honvédelmi Minisztériumhoz. (
Átlátszó)
 
Bárcsak neked lenne olyan nagybácsikád, mint a kis Matolcsynak!
Az MNB-s pénzekkel kitömött nagybácsitól először bútorgyár és körpanorámás balatoni nyaraló landolt a 29 éves Matolcsy-fiú ölében, most pedig egy 200 milliós luxuslakást kapott. Nem irigyeljük tőle, de kérdés, hogy a saját jövedelméből és apuka állami fizetéséből, hogyan tellett minderre? Ha pedig nem tellett, mit kért érte a jóságos nagybácsi? (
NOL)

Nem kell a pénzetek, mégis megtartjuk
Filmbe illően vágták át Remeteszőlős jószándékú lakóit. A falu közösségétől a vezetés szépen beszedett több százezer forintot útépítésre, hogy a felújítás önrészéhez felvett hitelt fizetni tudja. Hamarosan azonban megérkezett a segítség: az állam átvállalta az adósságot. A külön beszedett pénz viszont nem került vissza a közösség tagjaihoz, a sorsáról pedig semmit nem tudni. (
Index)
 
Ilyen furcsa népességadatot is ritkán látni
Ahogy a vidéki kisvárosoknál általában, Baján is folyamatosan csökken a lakosság száma. Évente nagyjából közel 3 ezer fővel élnek kevesebben a kisvárosokban. Ezzel szemben Bajára hirtelen 1400-an cuccoltak be még 2014-ben, de biztos nem jött be nekik a kisváros, mivel 1600 ember kisvártatva el is hagyta a települést, amely azóta is fogyatkozik. Véletlen lenne, hogy pont akkor volt a helyi választás? (
444)
 
Napokon belül eldőlhet, ki az, aki nem mehet Rióba
Állami irányíátssal és felügyelettel, a doppingellenes szervezet és a titkosszolgálat segítségével doppingoltak orosz sportolók az elmúlt években, egy most nyilvánosságra került jelentés szerint. Az már biztos, hogy lesznek szankciók az oroszok ellen, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság még nem döntötte el, hogy kizárják-e teljesen az oroszokat Rióból. (
HVG)
 

RÁKGYÓGYSZER

TUAREG BLOG
Szerő: Tuareg
2016.07.20.Az emberi test egy precíziós szervezet. És ebben tökéletesen hasonlatos egy működő társadalomhoz. Ezért aztán a betegségeik is hasonlóak. Tessenek kicsit megállni, és elgondolkodni: vajon mi az a társadalomban, ami pont úgy működik, mint a testben a rák? Igen, a korrupció az. Elkezdődik kicsiben, és ahogy egyre többen csinálják, egyre védtelenebbé válnak a normális közösségi sejtek. Egyre fogynak az erőforrások, egyre kevesebb jut a valódi munkamegosztásban résztvevő hasznos szerveknek, és egyre több a terjeszkedő, magáncélú korrupciónak. Aztán bekövetkezik a pillanat, mikor a társadalom rákja: a korrupció végül fölzabálja a szervezetet. Tán csak egy különbség van: az emberi test rákja megöli a szervezetet magával együtt, így legkésőbb a halál pillanatában maga is elpusztul. A társadalmi rák, a korrupció elindítói azonban kimentett magáncélú javaikkal leléphetnek, és tovább élhetnek, a kirabolt, tönkretett társadalom pedig ott marad összeomlottan.

A társadalom rákjának VAN gyógyszere. Legelőször is: a közgondolkodás. Ha mindenki elutasítja a korrupciót, akkor nem találnak újabb sejteket a korrumpálni akarók. Minél többen gondolják úgy: a korrupció egyetlen ellenszere, ha abban nem veszek részt, és bárki is csinálja: nem tűröm el, annál nagyobb az esélye, hogy a közösségi immunrendszer megállítja, és legyőzi a burjánzást. Aki elkezd méricskélni, hogy kinek a korrupciója a nagyobb és rosszabb, máris részévé válik a társadalom védtelenné tételének. A korrupciós ráksejteknek ugyanis nincs színe, mindegy, hogy narancs, vörös, zöld vagy épp kék, mind öl. Aki a kéket eltűri, mert az neki elfogadható, az a többinek is helyet csinál. A korrupció csak úgy irtható ki, ha teljesen elpusztítjuk. Mint a ráknál: az írmagját is, És teccenek tudni, mi az elfogadott módszer a gyógyulásra: szűrés, mielőbbi, minél kezdetibb stádiumú felismerés, és azonnali kemény beavatkozás. Aki a korrupciónál ennél kevesebbel beéri, az maga is előidézője a társadalom szervezete elpusztításának.

A rák gyógyszere tehát ennyi: felismerni és kiirtani. Társadalmunk rákjának, a korrupciónak is ugyanez az ellenszere. Felismerni valamit pedig úgy lehet, ha látjuk, mi történik az elrejteni kívánt zugokban. Nyilvánosságnak hívják, ha a társadalom láthatja a folyamatokat. El kell tehát érnünk, hogy MINDEN közvagyonra és közpénzre kötött szerződés kötelezően nyilvános legyen. Kiirtani pedig úgy lehet, ha garantáljuk: SENKI nem úszhatja meg felelősségrevonás nélkül. Ma a legnagyobb rablók abban bíznak, hogy mire eljön az elszámoltatás ideje, elévülnek társadalomromboló tetteik. A mi dolgunk, hogy ezt a hamis biztonságérzetet lenullázzuk. El kell érnünk, hogy egész életen át, elévülési idő nélkül büntethető legyen a korrupció. Annyit még a Felcsúti Maffia tagjai is tudnak: semmi sem tart örökké, az Ő uralmuk sem fog. Hát akkor kezdjenek el félni: nem ússzák meg, mert BIZTOSAN felelniük kell a tetteikért, ha nem holnap, akkor holnapután, időhatár nélkül...

ITT OLVASHATÓ.