2017. augusztus 12., szombat

FÉLSZBUK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.12.Szokta olvasni, amiket írok, és szívesen lájkolna a Facebookon, de fél, hogy baja lesz belőle. Középkorú nő mondja ezt az utcán. Szégyenkezés van a hangjában. Pedig, nem neki kellene szégyenkeznie, gondolom magamban, de nem mondok semmit. Mit is mondhatnék egy embertársamnak, aki tisztességesen élt idáig, és most újból meg kellett tanulnia félni.

Nem először hallom ezt a mondatot, mások is mondtak már hasonlókat.

A félelem benne van a levegőben.

Halkan mondunk mindent, megfontoltan, előtte alaposan körülnézünk. Magunk sem értjük, hogyan juthattunk idáig, hogy megint ezt suttogjuk a mobilba: ez nem telefontéma.

Megint tudunk írni és olvasni a sorok között. Pedig már azt hittük, hogy vége, elfelejthetjük örökre. Nem hittük volna, hogy lesz idő, amikor újra hasznunkra válik. Akik átélték egyszer, azoknak gyorsabban megy, de keservesebb – az újak, akik már a félelem nélküli létbe születtek, fel sem fogják, mi történik velük.

Félni mindenhol lehet: vasúton, hajón, autóban, buszon, villamoson, metrón. Péknél, zöldségesnél, virágosnál, trafikban, bankban. Azok is félnek, akiknek a javaik megfogyatkoztak, s reményeik mintha sosem lettek volna, és azok is, akiknek még van mit a tejbe aprítaniuk.

A félelem demokratikus: jómódú és szegény egyaránt szabadon félhet.

Lehet félni piacon, postahivatalban, mindenütt. Van, aki a fodrásznál fél, mások az iskolában, gyárban, irodában. Félünk az egyenruhától, és félünk akkor is, ha egyenruhások vagyunk: tűzoltók, katonák, rendőrök...


ORBÁN VIKTOR EGYRE JOBBAN HASONLÍT CEAUSESCUHOZ

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Gál Mária (Népszava)
2017.08.12.Mi élteti határon túl az Orbán-mítoszt? Minek köszönhető az, hogy bár az idei tusnádfürdői fellépésén is puszta színházi kelléknek, biodíszletnek tekintette a helyieket, egyetlen szót sem pazarolt az erdélyi vagy általában a külhoni magyarok sajátos gondjaira, ők mégis tűzbe mennének a „nemzet miniszterelnökéért”? Ezt a kérdést már több budapesti ismerősöm nekem szögezte.

Nos, ezen én is, sok más erdélyi honfitársammal együtt elgondolkodtam már, főképp azért, mert Orbán Viktor nemcsak mondandójában, hanem retorikájában és sokszor gesztusaiban is egyre jobban hasonlít Ceausescuhoz, illetve a mai román nacionalistákhoz.

Miért nem gyúl ki a vészjelző az erdélyi magyarban, amikor Orbán Viktor „magyaremberezik”? Hogy nem jut eszébe, mennyire viszolygott attól, amikor Ceausescu románozott, úgy téve, mintha az országban csak és kizárólag románok élnének? A felcsúti focibirodalomról, kisvasútról miért nem jut eszébe, hogy nemrég még egy őrült elme művének tartotta, hogy Scornicestire, saját szülőfalujába álmodta meg a román foci fellegvárát a Kárpátok géniusza? És főképp miért nem gyúl ki a kétségtelenül Európai Unió-párti, „Brüsszeltől” saját kisebbségi jogainak védelmét, sérelmeinek orvoslását elváró és követelő erdélyi magyarban a vészjelző akkor, amikor minden magyarok fő ellenségének kiáltja ki az Uniót a miniszterelnök? Hogy tud erdélyi magyar tapsolni Tusnádfürdőn egy olyan beszédnek, amely az erős, egyszínű nemzetállam mellett kardoskodik, miközben Romániában a kisebbségeket, etnikai-nyelvi másságot el nem ismerő nemzetállamot épp a saját kisebbségi létét fenyegető legnagyobb veszélynek tartja, ez ellen kardoskodik 27 éve?

„Ha megvalósulna Orbán víziója, nekünk végünk lenne”, fogalmazott egyik kolozsvári ismerősöm a tusványosi dzsembori után...


DZSUCSE ÉS SZONGBUN

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.08.12.Ez most nem egy ázsiai étel, bár sokaknak lenyomták már a torkán és a többség panaszkodott is miatta: fene keserű bír lenni a szongbun, pláne dzsucsével. Akad, aki ki sem bírja, bele is pusztul. De akkor mi ez a két rejtélyes fogalom? Ez a két szó a kulcs Észak-Korea és – sajnos – Magyarország rendszerének megértéséhez.

Most mikor a világ lélegzetét visszafojtva figyeli a Sárga- és Japán-tenger minden csobbanását a Koreai-félsziget körül, mikor bármelyik pillanatban kitörhet egy háború, mely körülbelül százmillió békés polgár életét követelheti, köszönhetően két makacs óvodás kisfiúnak, név szerint Kim Dzsongunnak és Donald Trumpnak, természetes, hogy az ember megpróbálja megérteni, mi vezetett idáig. Mondjuk nem egyszerű, ugyanis Észak-Koreáról mindenki rengeteg dolgot vél tudni ám voltaképpen majdnem senki nem tud semmit – a Remetekirályság hagyományosan jó rejtőzködésben. Koreát ugyanis több száz évig Remetekirályságnak hívták, mert elzárkózott minden külkapcsolat elől.

Hogy mi történik majd, azt csak Avalókitésvara buddha tudja, mi jobb is, ha nem jósolgatunk, habár nem vagyok optimista: de a lehetőségek latolgatása hadd képezze egy külön írás tárgyát. Hanem, míg ezeken töpreng az ember, óhatatlanul elmélyed kicsit az észak-koreai rendszer tanulmányozásában – már, amennyi tudható felőle. No, itt szokott az európai, főleg a közép- és kelet-európai saját magánál is nagyságrendekkel okosabb lenni.

Igen, kommunista diktatúra.

De nem olyan, amilyent már láttunk.

Olyan sem, amilyent el tudunk képzelni.

Egészen más.

Nemzeti kommunista.

Na bumm, mondanánk, ilyent csinált a Ceausescu is, aztán belébukott. Kim Dzsongun bukása sem kétséges, pusztán idő kérdése, csakhogy vizsgáljuk már meg egy kicsit rendszerének még Kim Ir Szen által lefektetett alapelveit! Ezekből a két legfontosabb, a két alapeszme a dzsucse és a szongbun.

A szongbun tulajdonképpen egyszerű dolog: az állampolgárok származás, éspedig politikai származás szerinti kategorizálása. Három fő osztály van, a barátságos, az ingadozó és az ellenséges osztály, de nem lennénk Kelet-Ázsiában, ha nem volna ezeken belül még vagy ötven alosztály. Lássuk a beosztást!


SZEMBENÉZÉS

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.08.12.


Kezd lehűlni a levegő, ideje már, hogy gondolatainkat se hevítse tovább a forróság. (Szembenéző - vajon hány kisnyilas leszármazottja hirdet most itt igét? És akkor mi van?)

Kitartás nemzetes asszony! Katonaszökevény, zsidóbérenc van a házban? – szólt anno a nyikhaj kisnyilas, árpád sávos karszalaggal. Kik is voltak ők, a magyar történelem nemzetre hivatkozó esztelenjei?

Náluk csak egy valaki emlegeti többet a nemzetet, a nemzetit, ha kell, ha nem 1945 óta. Vajon ki az és mi okból? Mi van itt kérem, ebben a Kárpát medencei panoptikumban? A harmadik évezred elején a tudományon, a kultúrán és a sporton kívül, helye van-e még a nemzeti jelzőnek ebben a mai világban?

És kik voltak a katonaszökevények, meg a zsidóbérencek? És Bajcsy-Zsilinszky Endre több volt-e, vagy kevesebb, mint Ságvári Endre? Már ha Áchim András is eszünkbe jut.

SZEMBENÉZÉS…

De kik azok a hungaristák? A magyar érdekekért való kiállás mit jelent? Hol a mérték és hol a határ? De melyik és legfőképpen milyen határ? Lehet-e úgy kiállni magyar érdekekért, hogy a kiállás következtében több magyar sérül, mint amennyi érdekében kiálltunk? Fontosabb-e a nemzeti hitvallás, mint az egyén méltósága? Melyik előbbre való a másiknál? Hova vezet a nemzet fogalmának, szinte epilepsziás rohamokkal kísért túlhangsúlyozása? A harmadik évezred elején, a nemzetek egymásra utaltsága kívánatosabb-e, mint létük hangsúlyozása?
...

ALJAS INDOKBÓL ELKÖVETETT SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.08.12.


Kirúgott tíz tolmácsot a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, mert felmerült a gyanú, hogy “helyzetükkel visszaélve megpróbáltak segítséget nyújtani az eljárás alá vont mingránsoknak”.

Márpedig a BMH feladata nem ez. A BMH feladata, hogy a menekülteket embertelen körülmények között tartsa, megalázza, dehumanizálja, hogy elvegye a kedvüket a migránskodástól. Nem mintha ezt a menekültek jókedvükből csinálnák, de mindegy: ők jelentik a gázolajat a magyar politika csúcsra járatott fortélyos félelem- és rettegésgépezetében.
“Példa kelle, hogy rettegjen az ország.” A BMH a példák példás gyártósora.
A segítség, a humanitás, a szolidaritás – tiltott dolgok. Visszaélések. A tolmácsok visszaéltek azzal, hogy emberi lények, pontosan olyanok, mint a menekültek, és mint – biológiai szempontból legalábbis -, azok, akik ezt a rettenetes masinériát működtetik.

Várom a hírt, hogy mikor kezd papokat kirúgni a katolikus egyház, mert arra érdemteleneket oldoztak fel, hogy mikor rúgnak ki tanárokat, akik cigánygyerekeket korrepetáltak, vagy vizimentőket, akik kimentettek egy fuldokló meleget a Balatonból. Tűzoltókat, akik nem kérdezték az égő szobában rekedtektől, hogy melyik pártra voksoltak a választásokon. Vagy hogy voksoltak-e egyáltalán? Rendőröket, akiktől valaki megkérdezte, hogy “ne haragudjon, biztos úr, merre van a Kossuth utca?”, és nem úgy válaszoltak, hogy “no, és minek az magának?”. Mentősöket, akik csak úgy kimentek egy infarktushoz, és nem firtatták: idegen-e az a szív, vagy nemzetmagyar, amelyiknek eltorlódtak az erei?...

KI ÍRTA: BAYER ZSOLT VAGY PETŐFI SÁNDOR?

444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2017.08.12.


A Nemzeti Könyvtár sorozatba Móricz Zsigmond, Karinthy Frigyes, Gárdonyi Géza, Kosztolányi Dezső, Szerb Antal, Madách Imre és Rejtő Jenő mellé végre odakerül Bayer Zsolt (54) írófejedelem is, a magyar nyelv nagymestere.

Bayer munkássága ugyanis Petőfi Sándoréval (26†) ér fel.

Még mielőtt bárki kétségbe vonná ezt, töltse ki az alábbi kvízt: a 10 kérdés végére bárki megállapíthatja, hogy a magyar irodalom két nagy alakja gyakorlatilag olyan, mint két tojás...

ORBÁN VIKTOR KANCELLÁRI RENDSZERE TÖKÉLETESEN VISSZAHOZTA A SZOCIALIZMUST AZ EGYETEMI ÉLETBE: IBUSZ-IRODÁVAL UTAZTATJÁK AZ OKTATÓKAT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.08.12.


Emlékszik még valaki az IBUSZ-os utazásokra? Nem a színvonal a lényeg, hanem, hogy Bölcs Vezető mindent ellenőrizni tudjon. 

Nemrég több hírportál is foglalkozott azzal, mennyire alacsony az egyetemi oktatók fizetése ahhoz képest, amennyit egy árufeltöltő keres a szupermarketekben. De az egyetemi oktatók életében vannak azért még más furcsaságok is. 2014-ben jött létre a kancellári rendszer, Orbán Viktor, megtörve az egyetemi autonómiát, személyesen nevezett ki pénzügyi vezetőket az egyetemek élére. Az oktatók azóta is vitatkoznak azon, hogy ez az alkotmányosságnak megfelelően történt-e, de láthatóan jogi lépéseket senki sem tett az ügyben.
A kancellárok több dolgot csinálnak az egyetemen:
  1. Megbonyolítják az adminisztrációt;
  2. Beleszólnak minden pénzügyi kérdésbe, így pl. az oktatók felvételébe és kirúgásába is;
  3. Felveszik a milliós fizetésüket. (Az amúgy is folyamatosan fizetési gondokkal küzdő egyetemeknek úgy kellett az újabb vezető és a hozzá tartozó plusz adminisztráció, mint egy falat kenyér.)
Mindezek a tevékenységek ideálisak ahhoz, hogy valaki visszaéljen a hatalmával;nem egy olyan „fülest” kaptunk, hogy egyes kancellárok „leszóltak” a megfelelő oktatónak, hogy kinek a kicsodája kapjon jobb jegyet, vagy szóltak bele abba például, hogy milyen, az oktatáshoz szükséges eszközöket lehessen vagy még inkább ne lehessen beszerezni egy-egy karon. 
De lépjünk tovább: nézzük meg, mit csinál a kancellária, ha egy egyetemi oktatónak konferenciára kell utaznia!...

A TÖRTÉNELEM JÁTÉKOKBAN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.08.12.


Angelo Angiolino olasz újságíró-író Játéktörténetek című könyvében végigveszi az ókortól máig azokat a játékokat, amelyeket az emberek a leginkább kedveltek és azt állítja, hogy azokat sokat elárulnak művelőikről, jobban meg lehet ismeri általa egy népet vagy egy személyt arról, ahogyan játszik.

A történetek, amelyek a játékokról szólnak, gazdagok érdekességekben, anekdotákban, összefonódnak a kor kultúrájával, követik annak fejlődését” – magyarázta Angiolino a La Stampában.

A könyvből megtudható, hogy a mai játékok többsége, más formában, már létezett a régmúltban is. Így páldául a fogócska már ismert volt az ókori Hellászban is és akit elértek, azt egy bottal kellett megérinteni. A kockajáték szintén ókori eredetű – hiszen már Julius Caesar is azt mondta, hogy a „kocka el van vetve” és a római katonák a Golgothán kockát vetettek Jézus Krisztus köpenyéért – de Dante is megemlíti zara nevű kockajátékot a Purgatóriumban. A Rubik-kockának, amely 1974-ben kezdte meg a világhódító útját, szintén megvolt az őse, a „15-ök játéka”, amelyet az Egyesült Államokban találtak fel és nagy divatban volt a 19. század végén. A Sudoku 1979 májusában jelent meg először a Math Puzzle and Logic Problems szakfolyóiratban, de eléggé emlékeztet Leonard Euler svájci matematikus 1782-ben feltalált „bűvös négyzetére”. Bizonytalan az eredete a „csocsónak”, német, francia és angol feltalálót is emlegetnek napjaink egyik nagy közösségformáló asztali focija kapcsán, az biztos, hogy az I. világháború után vált népszerűvé szerte a világon. Érdekes módon a nem kevésbé izgalmas gombfocit leginkább Magyarországon művelik a 20. század eleje óta, európai megjelenései szinte mindenütt magyar bevándorlókhoz kötöttek, ugyanakkor a 30-as évek elején Brazíliában is megjelent egy helyi változata..
.

ITT OLVASHATÓ

MIT KEZDJEN A ROMÁKKAL A SZOCIÁLDEMOKRÁCIA?

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Kóczé Angéla
2017.08.12.


Az átalakító (transzformatív) beavatkozás, amely az újraelosztás mélystruktúráit változtatja meg, lehetőséget kínál arra is, hogy előmozdítsa az el nem ismerés korrekcióját és megteremtse ennek a strukturális feltételeit.

Van-e esélye Magyarországnak egy antirasszista szociáldemokrata politika megvalósítására vagy maradunk a vezérelvű logikát követő vajdákat, váteszeket és egyéb “etno-vállalkozókat” támogató megoldásoknál?

Megkísérlek egy vázlatos gondolatmenetet bemutatni, ami egy antirasszista szociáldemokrata értékéket következetesen képviselő politika alapját képezheti. Ebben az elképzelésben Nancy Fraser feminista, "poszt-marxista” politikatudós elméleti munkáját fogom használni, aki elveti a klasszikus marxizmus tanait. Ma még mindig vannak olyan baloldali politikusok, akik abban hisznek, hogy ha csökken az egymással szemben álló osztályok ellentéte és kizsákmányolása, akkor azonnal mérséklődni fog, vagy végleg felszámolódik a lenézett, megvetett, diszkriminált és „rasszizált” csoportok társadalmi megkülönböztetése. Nancy Fraser azt állítja, hogy a társadalmi igazságosság ma magában foglalja az újraelosztás (redistribution) és az elismerés (recognition) követelményét. Ez újfajta intellektuális és politikai hozzáállást igényel azoktól, akik megpróbálják feloldani az egymással szemben felállított kategóriákat - mint a fentiek. Ezeket nem egymással szemben, hanem egymás mellett, vagy egymással összefonódva lehet érvényesíteni az antirasszista szociáldemokrata politikában.

A Fraser által javasolt antirasszista szociáldemokrata politikát a baloldali pártok a hazai cigányság javára fordíthatnák. A romák alkotják a "rasszizált" emberek legnagyobb számú csoportját Magyarországon, akiket a fehér többség évszázadok óta kijelöl/megjelöl, lenéz és megvet. A romák hátrányos társadalmi és politikai megkülönböztetését a fehér többség racionalizálja és normává alakítja a társadalmi folyamatokon keresztül. A "rasszizálás" olyan politikai és társadalmi folyamat, amely az emberiség biologizáló és hierarchizáló felosztásának legitimációját szolgálja.

Nancy Fraser és Axel Honneth az "Elosztás vagy elismerés?" (Redistribution or Recognition?) című kötetben megjelent vitáját többen elemezték és ismertették magyarul, lásd Huszár Ákos kitűnő tanulmányát, vagy Győri Csaba könyvismertetőjét. Mindketten felhívják a figyelmet arra, hogy az elosztás és az elismerés összefonódó politikájának diagnózisa és közpolitikai továbbgondolása fontos eleme lehet a magyar baloldali politika számára. Szalai Júlia volt az egyik első társadalomtudós, aki az elismerés és elosztás politikáját összekapcsolta a romák politikai érdekérvényesítésével. A romák egyszerre áldozatai az újraelosztás és az el nem ismerés igazságtalanságainak, azokat azonban mégis két egymástól elkülönülő diskurzus szerint orvosolják. Az el nem ismerés igazságtalanságát, általában jogilag megragadható diszkrimináció-ellenes politika mentén kezelik. Az újraelosztás torzulásából fakadó materiális igazságtalanságot pedig elsősorban a szegénység- és a kirekesztés-ellenes politikával korrigálják. Fraser külön kiemeli, hogy e kétféle igazságtalanság közül egyik sem tekinthető a másik okának vagy okozatának. Ennek megfelelően, egy ilyen komplex igazságtalanság orvoslására, mint amivel a magyarországi romák is szembesülnek, nem elégséges sem az elosztás, sem az elismerés egyedüli és egyszeri korrekciója...

BUDAPESTI MAGASHÁZ: ÉPÜL A KORRUPCIÓ ÉS A SZERVILIZMUS EMLÉKMŰVE

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Király Dániel
2017.08.12.


Tarlósék egy Fidesz-közeli vállalkozó érdekeit helyezik a főváros érdekei elé.

A kétezres évek közepén értelmes szakmai és várospolitikai vita zajlott Budapesten arról, hogy kellenek-e a fővárosba magasházak és ha igen, hová. E konferenciák, kerekasztal-beszélgetések egyikén tanultam meg egy kiváló építésztől, Z. Halmágyi Judittól (aki egyebek mellett a Dózsa György úti nagyszerű ING-házat segített Erick van Egeraatnak végleges formába önteni), hogy a valódi kérdések nem ezek. A valódi kérdés az, hogy amikor majd valóban megjelenik Budapesten a magasházakra vonatkozó befektetői igény, tudunk-e rá jó válaszokat adni.

Ez azt jelenti, hogy amíg a magasházakról zajló vita a legyen/ne legyen fronton zajlik, addig a befektetői igény megjelenése csak idő kérdése, és ha a várospolitika, valamint a várostervező- és építészszakma nem készül fel idejében, akkor a magasházak lehetséges elhelyezkedésére vonatkozó vita elkésett lesz. Budapest ebben az esetben ugyanúgy kényszerhelyzetbe kerül, mint a kilencvenes években a plázáknál.

Tíz évvel ezelőtt úgy tűnt, sikerült ezeket a válaszokat megtalálni. Szinte minden komolyan vehető szakmai diskurzus arra az eredményre jutott, hogy Budapest semmit sem veszít a vonzerejéből, ha nem lesznek magasházai, de ha mégis lesznek, azok a csepeli északi szigetcsúcson, esetleg a Váci út és a Róbert Károly körút találkozásánál ártanak a legkevesebbet a budapesti városképnek. Egyetértés volt abban is, hogy ilyen épületeket csak magas építészeti minőségben és a szükséges közlekedési kapcsolatok egyidejű megteremtésével szabad megvalósítani.

Amikor a szakma kijelölte a magasházak lehetséges helyét, azzal következésképpen azokat a területeket is kijelölte, ahol nincs helye felhőkarcolóknak. A főváros ennek szellemében alakította ki azt a szabályozást, amely tavaly decemberig csak a csepeli szigetcsúcson tette lehetővé magasházak építését. Tavaly decemberben a főváros vezetése és a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége hátba szúrta magát, és módosította ezt a szabályozást annak érdekében, hogy a miniszterelnök köreihez köthető Garancsi István felépíthessen egy 120 méter magas tornyot a Lágymányosi-öbölben, ahol a korábbi szabályok 65 méterben maximálták a megengedett magasságot.

Ezzel a döntéssel a budapesti fideszesek az eddigi konstruktív szakmai vitát, annak eredményét és az ennek szellemében megteremtett, a város érdekeit védő szabályozást áldozták fel egy Fidesz-közeli vállalkozó privát gazdasági érdekeiért. Mindezt annak ellenére, hogy a beruházás ellen szót emelt a hazai és a nemzetközi szakma színe-java, az UNESCO-tól kezdve a hazai világörökségi alapítványon keresztül Budapest volt főépítészéig, de a Kopaszi gát mellé tervezett magasház még a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési bizottsága előtt is elbukott. A közgyűlés fideszes többsége úgy módosította a területre vonatkozó szabályozást, hogy a magasház tervei még nem is léteznek, arról a közvélemény is csak egy elnagyolt látványtervet láthatott, ezekről pedig Fürjes Balázs óta tudjuk, hogy még a közpénzből megvalósuló állami beruházások esetében sem számítanak többnek blöffnél...

BÜSZKÉN TOLJÁK A POFÁNKBA: NESZE, PARASZT, ERRE SZÁMÍTHATSZ!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.08.12.


Nem mondom, hogy nem omlottam össze lelkileg, amiért engem nem fognak kiadni a magyar irodalom remekművei sorában, ha már Bayer Zsoltot igen. Bármikor tudok úgy káromkodni, mint ő, sőt, szerintem választékosabban, de mit tegyek, ha egyszer Kerényi elvtárs ízlésébe az én szentségelésem nem fér bele? Ha nehezen is, de túl fogom élni, azt hiszem.

Irodalmi babérok helyett marad nekem Magyarország elitjének legalja, a feltörekvő szarháziak neves és névtelen tábora. Mert itt a Sziget. Ami eddig is itt volt, Gerendai Károly teli is bömbölte a sajtót minden évben, hogy már megint veszteséges. Ennek örömére kapott is pénzt a közösből rendesen. Nem mindig persze, mert 2013-ig valahogy megállt a lábán a dolog, aztán meg nem annyira. Csurrant-cseppent az adónkból (gyakorlatilag átláthatatlan módon, csatornákon átláthatatlan összeg), de szerencsére Gerendai nem szégyellte ezt, mert elég adót befizetett az államnak, legalább egy keveset visszakapott. Ezt ő nyilatkozta egy interjúban, nem én mondom. Értem én ezt, csak azt nem, hogy nekem miért nem törleszt vissza valamit az állam, ha már. De mindegy, mert Gerendaiék eladták a Szigetet egy brit-amerikai befektető cégnek. Gratulálunk, én személyesen is örvendek, hogy adóforintjaimmal eddig is támogathattam az üzleti sikert.

Annak meg plánehogy örülök nagyon, hogy olyan exkluzív közönséget fújt össze a szaharai szél a Pink koncertre, amilyet. Ott nyüzsgött természetesen Orbán Viktor veje, mert neki mindenhol ott kell lennie, ha éppen nem bokros teendőit intézi Bahreinben. Vele volt az asszony is, mert első a házasélet. Matolcsy Ádám fia – bútorgyáros és Origo-tulajdonos – jókat csacsogott Dirk Gerkenssel, a TV2 vezérigazgatójával. Ott volt még Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetője, az MVM kommunikációs igazgatója, Kökény-Szalai Vivien, aki színvonalas, korrekt csatornát csinált a TV2-ből, hogy Vajna bácsi örüljön. Továbbá, sőt, elsősorban ott volt Rogán Cecília. Sajnálatos módon hiányos volt a névsor, mert sem Habony Árpádot, sem Vajna Tímeát nem látom a fotókon, de majdcsak túlélem valahogy...

VÁRATLAN MEGHATÁSOK - TÚLKOROSAN A SZIGETEN, 2. RÉSZ

LÁNGOLÓ GITÁROK BLOG
Szerző: KOVÁCS ATTILA
2017.08.12.


Az ember sosem tudhatja, hol érik új inspirációk, a Sziget eddigi két napjának talán ez a legfontosabb tanulsága. Ahogy a Billy Talent is teljesen ismeretlen volt számomra, úgy a Biffy Clyro is elment mellettem eddig, akár a székesfehérvári gyors, amikor egyszer kissé kapatos állapotban leugrottam a másik vágányon várakozó vonatról Agárdnál, miután másodszor is rossz szerelvényre szálltam fel. Tizenöt másodpercen múlott, hogy nem kerültem be a hírekbe akkor, de ez egy másik történet. A skótok mindazonáltal csak az egyik kellemes meglepetést jelentették tegnap.

A Biffy Clyro ugyanis olyan felemelő, lélekkel teli koncertet adott tegnap, amit nem vártam volna egy Sziget nagyszínpados fellépőtől, legyen ez bármennyire is előítéletes kijelentés. Ez az izzadt, csatakos hajú, széttetovált, melegítős csóka a klasszikus énekes-dalszerzők egyik kései leszármazottja, és bár egyetlen dalukat sem ismertem korábban, nem tudtam nem elhinni, hogy megéli azt, amiről énekel. Már a hivatalos műsoridőben is nagy energiákat szabadítottak fel a színpadon, de a ráadásban elsőként következő, egy szál gitárral kezdett Machines előadása közben szabályosan bepárásodott a tekintetem, valósággal megható volt ugyanis látni, hogy valaki képes póz nélkül belehalni a saját dalába tízezer ember előtt. Az utolsó Stingin Belle, a stúdióváltozathoz képest elnyújtott - igen, azóta meghallgattam - , skótdudás lezárásával pedig kétséget kizáróan katartikus volt, valahogy így kell elegánsan belevinni a nemzeti hovatartozást a rockzenébe. Nem tudtam nem észrevenni, hogy a több vokál- és hangszeres szólam szól annál, mint amit a zenészek négy hangszerrel képesek lennének előadni, de ez már bevett szokás évtizedek óta bármilyen stílusban. De olyan hangulati töltet volt jelen a zenében, ami csak a legjobbak sajátja, így eszem ágában sem volt emiatt kukacoskodni. Ehhez képest a szerdai Billy Talent közönségének körülbelül a fele, ha nézte őket, de hát ki tudja, ez min múlik.

Az átszellemülésnek a világ - nem tudok jobb szót - legrőtebb nője vetett véget: mialatt azon gondolkodtam, milyen váratlan helyzetek érinthetik meg az embert, és hogy ez milyen felemelő érzés, egy nálam fél fejjel magasabb - pedig én sem vagyok épp mélynövésű - , vörös hajú és vörös fejű, igen-igen plus size modell öklendezte fülembe a mondatot, miszerint "Where's the toilet?" Annyira meglepődtem, hogy sietve útba igazítottam, majd amikor láttam, hogy a maligánfokára való tekintettel, ha odavezetném, sem feltétlenül találná meg, inkább távoztam a helyszínről. Remélem, azért odaért...

"AZ ÉRINTETTEKTŐL ELNÉZÉST SZERETNÉK KÉRNI A TÖRTÉNTEKÉRT"

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM 
2017.08.12.


A Város Mindenkiét az elmúlt években többen keresték már fel az Üdvhadsereg Bajnok utcai női szállójának lakói közül, hogy elpanaszolják az ott uralkodó megalázó bánásmódot, de eddig még senki nem mert ez ellen nyilvánosan fellépni. Az egyik volt lakó összeszedtea bátorságát és a nyilvánosság elé tárta ezeket a panaszokat. Írásunkra az Üdvhadsereg vezetője is válaszolt, melyet itt lehet elolvasni. Viszont válaszunkat itt lehet olvasni, amelyre az alábbi levelet kaptuk kézhez. A folytatásról ugyanúgy be fogunk számolni a blogunkon...

A SEMMIBŐL FELHANGZÓ ALLAHU AKBAR KIÁLTÁSBA LŐTTE BELE NYÍLVESSZEJÉT A FIDESZES KÉPVISELŐ HAVERJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.08.12.


„Bástyalövés lesz Egerben!!! Mónus József, a Fehér Farkas, augusztus 11-én, 15 óra 52 perckor lő majd íjjal a várból a Dobó térre” – harangozta be a fideszes Nyitrai Zsolt a Facebookon. A helyiek marhára nem akarták ezt az egészet, az Íjászszövetség szerint a mutatvány veszélyes, de mindez mit sem számított. Mónus kilőtte azt a bizonyos nyílvesszőt. Ennél pedig csak az volt nagyobb baj, amit utána mondott.

„Próbálják az esemény pozitív oldalát nézni, és ne riogassanak azzal, hogy valakit esetleg fejen találnak egy nyílvesszővel” – nyilatkozta a minap a térség országgyűlési képviselője, Nyitrai Zsolt. A fideszes Nyitrai egyébként nagyon jóban van Mónus Józseffel, nem véletlen, hogy nála lobbizta ki az íjász, hogy bemutathassa ezt a gyakorlatot. Nyitrai persze meg is ragadta az alkalmat az önfényezésre: „inkább örüljünk, hogy a kezdeményezésemre nemrég nemzeti emlékhellyé nyilvánított egri várból is megteszi ezt, növelve ezzel a város vonzerejét”.

Lássuk akkor, mi is volt ez a szuper látványosság: Mónus, aki egyébként nem tagja a mutatványától elhatárolódó Magyar Íjász Szövetségnek, az egri vár Dobó bástyájából a Dobó téren elhelyezett szalmabálákra lőtt, amelyekre törököket festettek. A tér közepét kiürítették, kordon mögül lehetett nézni az becsapódó nyílvesszőt, az eseményt a Fidesz kedvenc biztonsági szolgálata, a Valton felügyelte. Azt nem tudni, mibe fájt mindez, ugyanis nem közölték.

És akkor essen némi szó a végeredményről. Mónus „Harcolj!” felkiáltással lőtt. Senkit sem talált fejen a nyílvessző. Elsőre elhibázta. Másodikra betalált.

A produkciót nem ez teszi problematikussá...

41-ESSEL A BUDAI SZUPERKÓRHÁZBA? AZ EZÉRT ERŐS LENNE

ÁTLÁTSZÓ - ÍGY ÍRNÁNK MI BLOG
Szerző: alkotmanyjogaszok
2017.08.12.


Az ésszerűtlen döntés-előkészítés állatorvosi lovainak Kincsemje, de minimum Overdose-a nyerített fel a héten, amikor a Magyar Időkből megtudhattuk, hogy Újbuda villamos-összeköttetést kér, és akár kaphat is a dél-budai kórházberuházáshoz. Hogy mi ezzel a baj? Az, hogy nem véletlen, hogy az új kórház kijelölt helyszínére eddig sem tervezett senki vonalas közlekedési összeköttetést.

A Magyar Idők szerdai száma írt arról, hogy villamoskapcsolat “épülhet ki” a tervezett dél-budai egészségügyi központhoz. A XI. kerületi önkormányzat ugyanis a lap információi alapján azzal a megjegyzéssel adta át térítésmentesen a Dobogó városrészben lévő ingatlanait, hogy az ott megvalósuló szuperkórházhoz korszerű, nagy kapacitású kötött pályás elérhetőséget biztosítanak. A Magyar Idők hozzátette, hogy “a városrészhez a Kelenföldi pályaudvar-Etele tér villamos-végállomások – 19, 49, és a közeljövőben az 1-es -, valamint a 41-es járat kamaraerdei vonala van közel, leginkább ez utóbbi meghosszabbítása képzelhető el”. Szerencsére a cikket részleges visszavonulás követte: a fővárosi kórházfejlesztésekért felelős miniszteri biztos egy gyors nyilatkozatban jelezte, hogy “messze nincs döntési helyzet, ez egyelőre egy megvizsgálandó lehetőség”.

Hogy nincs döntési helyzet, az egészen biztos, de mi emellett azt is valószínűnek tartjuk, hogy nem is lesz soha ebben a kérdésben valódi döntési helyzet. A kórházberuházás dobogói, az őrmezői lakóteleptől párszáz méterre, az M1-M7 közös kivezető vége közelében fekvő helyszínére ugyanis tökéletesen ésszerűtlen lenne villamosvonalat kiépíteni.

A dolgok optimális menete természetesen az lett volna, hogy a kormány a helyszín kijelölésének mérlegelése során eldönti, hogy szükségesnek lát-e közvetlen villamoskapcsolatot a kórház számára. Ha igen, akkor eleve olyan helyszínt jelöl ki, ahol ez biztosított vagy a meglévő közlekedésfejlesztési tervek alapján biztosítható. Utóbbi tekintetében messze nem kellett sötétben tapogatózni, hiszen a főváros 2030-ig érvényes közlekedésfejlesztési startégiája, a Balázs Mór-terv elég jó alapot ad a tervezéshez. Márpedig ez a stratégia – érthető módon, hiszen most készült el az elmúlt évtizedek legnagyobb villamosvonal-fejlesztéseként a budai fonódó villamoshálózat kiépítése – csak az 1-es villamosvonal Etele térig terjedő meghosszabbítását és a fogaskerekű Széll Kálmán térre való levezetését szerepelteti budai fejlesztésként...

EZEK ÉS AZOK

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Fekete György
2017.08.11.


...Az Azok ellenben fölhánytorgatják, félszázada mi kilincseltünk a nyugati határainkon túli portákon. Ez igaz, azonban nem erőszakoltuk meg befogadóink lányait, nem loptunk-raboltunk tőlük. Az övékével azonos istent imádtunk, a belé vetett hitet nem akartuk elpusztítani. Megköszöntük jótevőinknek mindent, amit kaptunk. Ahelyett, hogy bombát robbantottunk vagy lövöldöztünk volna rájuk. Aztán van ez a fő-Azok. Tudod, az Azok fejese. Ez a pacák a korábbi Ezekhez tartozik. Te is ismered őket. Akik mindenkinél okosabbak, minden nem hozzájuk tartozót becsapnak, kihasználnak. Nem véletlenül mutogattunk rájuk, mielőtt a csillagot megkapták. Megérdemelten. Természetesen azok az Ezek ebből is boltot csináltak. Hogy ennyit meg annyit leöltünk közülük, ilyen meg olyan cuccukat elvettük. Mégis megint terpeszkednek rajtunk, vagyis szövegük sántít. Új fifikájuk is van. Pénzelik, segélyezik a másik, szintén régi, itthoni Ezeket, a zömükben tanulatlan és csóró Ezeket, nevüket nem mondom, mert fajgyűlölőnek neveznének. Maradjunk abban, hogy a brazilokat. Ezek az Ezek nagy részben kerülik az iskolát meg a munkát, egyikhez sincs fegyelmük, nomádként keringenek fel s alá, mint a legújabb, határainkra most özönlő Ezek. Visszatérve az előbb említett régebbi Ezekből származó fő-Azokra, észben kell tartanunk, hogy ő hívta ránk ezt a mai Ezek-áradatot. Bosszúból állítólag meggyilkolt rokonaiért.

Ez a megtestesült Gonosz egész országokat ront le, népeket tesz tönkre, panamáival, tőzsdézésével az egész világ gazdasági urai közé lökte föl magát. Politikacsináló. Meg akarja szabni, hogyan érezzünk, éljünk. Elvárja, hogy kövessük. Teljesítsük a parancsait. Egész Európát, valami Brüsszel központtal, a lába alá próbálja hajtani. Szerencsére van egy nagyszerű vezetőnk. Vezérünk. Aki nem enged egyik Ezeknek-Azoknak se. Ő a mi csodatévő legkisebb fiúnk. Mi tagadás, már megpocakosodott, megidősödött, kicsit butult, de a mienk. A vérünkből való. Néha nekünk is füllent, azonban ennyire nem adunk. Kitartunk mellette. Még ha ki is látszik némelyikünk micsodája a gatyából! Elvégre – a tévék-rádiók szerint – az egész világ bámulatára rendezett vizes versenyeket a napokban. Hogy egykor, a régmúltban mi voltunk amolyan igazi Ezek, akikről rettegve imádkozták az akkori Azok, hogy „Ments meg Uram minket Ezeknek nyilaitól!”?... Mi puhítottuk nyereg alatt a húst? Leíjaztunk öreget-nőt-gyereket is, ha úgy alakult? Ebben lehet valami. Abban, öcsém, hogy mindig voltak és lesznek Ezek meg Azok, ömlenek is egymásba, nemcsak váltogatják egymást. Mik vagyunk mi? Mi vagyok én most? Ne kérdezd, az ember feje belezavarodik. Ezek-Azok-Amazok-Emezek. Ki a tudója, hogy miből lesz a cserebogár? Sárga cserebogár…

MOMENTÁN EGY PÁR NAPRA LEPOROLTPIÁLÁS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.08.12.


Általános szabály, hogy aki nem bírja, az ne igyon alkoholt. Kiegészítés: mindenkinél van egy szint, ami kiüti. Ez akkor is igaz, ha a sarki kricsmi látogatójáról van szó, és akkor is, ha egy nem szűkölködő politikuskezdemény az illető. Legfeljebb az előbbi esetéből nem csinálnak gumicsontot és nem promotálják úgy, hogy már-már nagypolitikai berúgás lesz belőle.

Mert amikor olyan címek jönnek szembe, hogy „Momentum vs. LMP: kapóra jött az Ungár Péter-ügy”, akkor azért erről van szó. Arról, hogy kezd kicsit túldimenzionálódni az ügy. Még akkor is, ha valószínűleg tényleg kapóra jött az ügy. Mert lám, beszélnek róla. Akkor is, ha a belső pozícióharcokkal elfoglalt Momentum Mozgalom egy lendületes indulás után már márciusban sem volt fenékig tejfel. Beleértve azt is, hogy már akkor is látszott, hogy több szempontból ugyanúgy a féligazságok mozgalma, mint a Jobbik. Az LMP pedig már elég régóta olyan helyzetet foglal el a politikai palettán, ami néha még az ellenzékiségét is kétségessé teszi. Többször volt olyan érzésem, hogy sokkal inkább a Fidesz balfelé kinyújtott állába, ahogy a Jobbik sem biztosan ugrana félre egy fideszes koalíció elől. Kialakítva egy olyan politikai amőboid, amelyiknek hatalma nincs, gerince meg talán sosem volt. Amiről Clark Darlton fantasztikus lénye juthat legfeljebb az eszünkbe (Clark Darlton: A titokzatos bolygó)...

NEKEM A BALATON... - 9+1 KEDVENC FILMÜNK A NAGY TÓ PARTJÁRÓL

POPZ CINEBLOG
Szerző: popz
2017.08.10.


Megszámlálhatatlanul sok film foglalkozik a Balatonnal. Némely esetben csak háttér, máskor azonban maga a főszereplő a tó, ami nemcsak itthon kedvenc, hanem egész Közép-Európa legkedveltebb darabja. Nem csoda hát, hogy sok kedvenc mozifilmünkben kap hangsúlyos szerepet a tó és a körülötte élők hétköznapjai. Ezekből a filmekből válogattunk egy csokorra valót; balatoni nyaralás előtt, alatt és után is ideális szórakozás.

1. Ítél a Balaton (1932)


Már a hangosfilm hajnalán téma volt a tó, ráadásul nagyon hangsúlyos szerepben. Ebben a korai Rómeó és Júlia történetben a Kovács és a Szabó család él örökös haragban egymással. Évtizedek háborús viaskodása akkor vesz újabb fordulatot, amikor Kovácsék lánya és Szabóék fia egymásba szeret. A szerelmi háromszög Kovácsék nevelt fiával teljes, akit a lánynak néztek ki férjül. Az évtizedes ellenségeskedésben és a szerelmesek sorsában a Balaton dönt egy viharos nyári éjszakán.

Fejős Pál második filmje a korszak nagy sztárjaival, a Hippolyt, a lakájból ismert Csortos Gyula és Ditrói Mór főszereplésével készült. A korszak parasztábrázolása jelentős szerepet kap benne, nem is véletlen, hogy nemcsak magyarul, hanem angolul, németül és franciául is elkészítették. A magyar és angol változat sajnos nem maradt fent, németből kellett újra szinkronizálva elkészíteni az újabb magyar verziót. Ez a YouTube-on is megtekinthető, akit érdekelnek a filmes kuriózumok, bátran szánjon rá 55 percet!...

2. Nyár a hegyen (1967)

Bacsó Péter egyik korai filmje Badacsonyban játszódik. Egy régi internálótábor maradványait vette meg a helyi tanácstól Komora, a festő (Pecsenke József), Dr. Szabó (Mensáros László) és Mari, a tanárnő (Gyöngyössy Katalin). Készülő terveiket egy művésztelep létrehozására a szabadság érzése járja át. 10 évvel ezelőtt zárt be a tábor, azóta pedig jelentősen változott a politikai helyzet. Régi és új rendszerek és emberek a Balaton mint háttér előtt. Kétségtelenül kisebb szerepet kap ebben a filmben a tó, mint az előzőben, a hozzá kapcsolódó életérzés tavasztól késő nyárig azonban a tó bármely pontján ugyanilyen.

Bacsó Péter ebben az időszakban nagyon kreatív alkotó volt: ettől az évtől kezdve 10 éven át minden évben kijött egy újabb filmmel. Közte volt az alapfilmnek számító A tanú című szatíra is, illetve egy másik balatoni film: a Szerelmes biciklisták...

KARAFIÁTH: TÖKÉLETES BAROMSÁGOK RÖPPENNEK KI KERÉNYI SZÁJÁN

24.HU
Szerző: Karafiáth Orsolya
2017.08.12.


...A jelenben már szorgalmasan gyártják előre a politikailag jól fekvő fejeket, akikre nem lesz gond soha – legalábbis amíg a NER működik, mert kutya az őt etető kézbe nem harap, gondoljunk csak a már általam is sokat ostorozott Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-re, azaz Orbán János Dénes és változó mértékben zsenitudatos, ám közpénzre örökké éhes csürhéjére.

Láttuk már, hogy átírható egy ország kulturális térképe, most is gyönyörűen festik feketére a lapokat, mert azt hiszik, ha összeszarozzák, amit találnak, ha lenyomnak mindent, amit tudnak, akkor ők, a hatalom által kitüntettek tündökölhetnek.

Döbbentem bámulom, ahogy ezek az emberek elhiszik maguknak, hogy jó helyen vannak, az őket megilletőn.

Most nem megyek bele abba, hogy szerintem a választás, mármint hogy kihez dörgölőzünk, kikhez csapódunk, mit teszünk meg pénzért-sikerért, ez is mind a tehetség része. És tény, mindennek ellenére emberi trágyahalmok is létrehozhatnak értékes alkotásokat.

De attól nem lesz egy alkotás értékes, hogy
egy: Kerényi annak tartja
kettő: hogy a hatalom annak tartja
három: hogy van della a reklámozására, írójának bepólyálására.

Szar ember és szar mű szar marad, fújhatjuk rá a sanelötöt. Hiába tesszük egymás mellé egyforma befőttesüvegbe a nagyi házi szilvalekvárját és a szart, a kóstoláskor minden kiderül...

KISZIPPANTANÁK AZ OXIGÉNT A KIS FALVAKBÓL?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilona
2017.08.10.


Kiszemelte az Orbán-kormány a kistelepüléseket, mondván, minek oda önkormányzat, polgármester. Majd a nagy központból figyelik az 1,67 millió falusi embert. No, akkor végleg oda a mi amúgy is törékeny demokráciánk.

Soha nem feledhető élmény. A nagypapáéknál, Himesházán maga volt a csoda. Amikor a Csinos kiscsikó megszökött Juci mellől, és nagy lendülettel kivitte a fakaput. Amikor a libák a fenekembe csíptek. Amikor a nagymama rongylabdát kreált nekem, azzal szórakoztam. Amikor még forrón ettem volna a frissen sült kenyeret. Amikor a fára mászva majszoltam a szilvát, és kenyeret kaptam a dinnyéhez.

A kis falu maga volt a nagy élet. A templomra, a kocsmára és a kisboltra emlékszem. Mise után irány volt az ivó, ott találkoztak a családok, amúgy a fröccs Lajos nagybátyám kedvence volt. Ő, ha hangosabban szólt, a falu eleje, vége hallotta, mondták, a Lajos megint nagyon mérges. Sokszor nem bírt az igazságérzetével az én juhász nagybátyám.

Falun élni gyerekként nagy varázslat, minden mai fiúnak, lánynak ajánlanám. Persze, ma más kihívások ingerlik őket, ami nem baj, de egy kis vakáció az állatok, a természet ölében csak javukra válna. Sajnos, nem sokáig tartott a himesházi idill, nagyapáék elköltöztek, de ami még szomorúbb, tízéves voltam, amikor a nagymamám meghalt.

Aztán az akkor még faluban, kicsit nagyobban ugyan, gimnáziumban tanultam. Okos Pallagh, képzelje el, népszerű volt gimisnek lenni, ragadt is ránk a tudomány. Ott már 1952-ben középiskola volt. Azóta átvészelt minden vihart, remélem, a Balogéknak nem jut eszükbe tönkretenni. Ezt is.

Himesházán azóta sem jártam, tudom, pici falu, kétezernél kevesebb lakóval. Ilyenből az országban van 2373...

AZ ELLENZÉK AZ ESÉLYTELENEK NYUGALMÁVAL NYARAL ÉS SZÁJKARATÉZIK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.08.12.


A jövő évi választásokat a Fidesz nyeri, ami a magyar demokrácia temetése és a magát demokratikusnak nevező ellenzék halotti tora lesz.

A nyárnak lassan vége és Magyarország befordul a jövő évi parlamenti választások célegyenesébe, de az ellenzéki oldalon az esélytelenek nyugalmával csepülik egymást a magukat demokratikusnak nevező ellenzéki pártok, pártocskák vezetői. A közvélemény kutatások azt mutatják, hogy mintegy háromnegyed évvel a voksolás előtt a Fidesz őrzi előnyét és a kérdés még mindig csak az, meglesz-e megint a kétharmad, vagy csak az abszolút többség. Orbán Viktorék 30 százalék fölötti támogatásra számíthatnak a teljes lakosság körében az MSZP 10 százalék körüli eredményével szemben. Foci nyelven 3-1 a Fidesz javára.

Németországban, ahol már idén szeptemberben az urnák elé szólítják a polgárokat, ugyancsak a jobboldali néppártok a CDU-CSU fölényét láthatjuk. Ott 40 százalék az uniópártok támogatottsága a szociáldemokraták (SPD) 24 százalékával szemben, de még 3 pártnak van 8-8 százalékos szavazótábora, míg Magyarországon a 11 százalékos MSZP mellett egyedül a Jobbik dicsekedhet hasonló népszerűséggel, a többiek inkább a futottak még kategóriában szerepelnek, kis eséllyel a bejutási küszöb megugrására. Itt tehát inkább 2-1 lehet a meccs állása, a magyar 3-1-gyel szemben. Berlinben az uralkodó vélemény szerint – mondjon is bármit Martin Schulz az SPD kancellárjelöltje – ezt a választást Merkel nyeri újra, és itt is csak a fölény nagysága a tét...

KAJAKALANDOK MEXIKÓBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.08.13.


A valóság elég gyakran más, mint amit elképzelünk. Különösen igaz ez a gasztronómia terén, ahol az egyes országok nemzeti ételei finoman szólva is más ízvilággal valósulnak meg a világ különböző részein, mint odahaza. Igaz ez a mexikói ételekre is, melyeket sikeresen torzított el (egyebek mellett) a tex-mex koncepció. Valami ilyesmit tapasztalt meg Zoltán is, amikor a latin-amerikai országban járt.

„Azt már itt az elején elárulhatom, hogy az általunk szeretett és Európában, illetve az Egyesült Államokban megtapasztalt, valamint az itteni mexikói gasztroélmények olyanok voltak, mint a szakszervezet és a vállalat elképzelései egy bértárgyaláson: nem egyeztek.

Mielőtt kiutaztunk, azért próbáltunk tájékozódni, hogy mi várható étel-ital fronton. Ebből kifolyólag lelkesedésünk tiszta kék egére lassacskán bekúsztak apró kis felhőpamacsok: vigyázzunk a vízzel, óvatosan a jeges italokkal és koktélokkal, a mosott salátákkal és gyümölcsökkel csínján bánjunk, mozgó utcai árusnál akkor együnk, ha az együtt mozog egy WC-vel, nyittassuk ki a legközelebbi szénbányát, hogy legyen elegendő mennyiségű széntablettánk stb.

Így indultunk hát felfedezni a közép-mexikói gasztronómiát és elhatároztuk, hogy belevetjük magunkat az általunk elképzelt mexikói chilis-korianderes-avokádós-babos-tejfölös-csirkés-salátás gasztronómiai szent-hétszögbe..."

MIÉRT BÉNA ÉS ÜRES AZ ORBÁNI ELLENFORRADALOM?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.08.11.


Konzervatív szempontból érdemes végiggondolni, miért ragadt meg az orbáni világkép a migrációellenességnél, a brüsszelezésnél és a nacionalizmusnál ahelyett, hogy ezeket a reakció érdekében továbbgondolta volna és megtöltötte volna tartalommal. Az első kézenfekvő választ, hogy ti. Obán sosem gondolt egy komolyabb reakciós, ellenforradalmi örökség kialakítására (mert mindig is csak lopni akart stb.) most vessük el, tegyünk úgy, mintha mégis... Ugyanakkor szimptomatikus, hogy az ideológiai támaszait, elsősorban Tellér Gyulát és Lánczi Andrást is csak a hatalom megszerzéséig használta Orbán, utána teljesen felváltotta őket az addig párhuzamosan futó Habony-Finkelstein duóval, amely utólag kiegészült még az orosz-típusú propagandával.

Orbán körül de akár bizonyos távolságban tőle se jött lére komolyan vehető szellemi műhely, amely elhelyezné az orbánizmust a modernizációval szembeni tágabb konzervatív-reakciós küzdelemben, amely egyébként az Egyesült Államoktól Franciaországon át Oroszországig a magyarnál lényegesen magasabb szellemi színvonalon zajlik. A magyar reakciónak nincsen szellemi hátországa, a korábban ez iránt érdeklődő fiatalok könnyű súlyúnak bizonyultak, és a szélrózsa minden irányába szétszéledtek -- talán mert menet közben, legkésőbb 2014-ben rájöttek, hogy Orbán és környezet számára nem érdekes, amit művelnek. A maiak... hát, hadd ne minősítsem az írogató iparosokat. Itt legfeljebb G. Fodor Gáborból lehetett volna valaki, de sajnos más pályát választott...

RÁDIÓ BÉZS

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. Sándor Zsuzsa
2017.08.11.


"A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól.Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes"  

Egy rádió, amelyben mindenki hobbiból dolgozik. A szerkesztők, a riporterek, a technikusok. Nem politizál, nem akarja megváltani a világot. Kellemes zene, kellemes beszélgetések, barátok, ismerősök, régi rádiósok, kellemes közérzet, jó hangulat.

Vendég voltam Rékai Gábor "Mozaik" című műsorában. Jót beszélgettünk.

NINCS KI AZ ÁLTALÁNOSUNK - A VÁLASZTÓ HÜLYESÉGE NEM AZ ISKOLÁZOTTSÁG FOKÁN MÚLIK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Révész Sándor
2017.08.11.


Rasszista-e a Jobbik javaslata, miszerint ki kell zárni a választójogból azokat, akiknek nincs meg a nyolc általánosuk? Ezt kérdezte a Klubrádió a hét végén a hallgatóitól. A Klubrádió többnyire nyájképző kérdéseket tesz föl, melyre engedelmes bégetéssel válaszol a hallgatóság nyájasítható része. Ez történt most is. Naná, hogy rasszista a Jobbik javaslata.

Egyrészt tényleg naná. Másrészt viszont: hohó! A Jobbiknak egy ideje az a szerepe, hogy burkolja, amit a nyíltan rasszista, nácibarát szervezetek képviselnek, és ezáltal a nem (vagy nem mindenben, nem tudatosan, nem bevallottan stb.) rétegeket ebbe a táborba behúzzák. Ha lesz a cselekvéshez hatalmi erejük, akkor ez a burkolás fölöslegessé válik majd. A Jobbik ott áll a cigányellenes garázda bandák mögött, választási programjának középpontjában 2014-ben is a "cigánybűnözés" elleni harc és a cigányüldözésben törvényes határt nem ismerő régi, rasszista csendőrség fölélesztése állt. A jobbikos cigánykép része a cigányfiúk azonosítása a túlkoros, garázda iskolaelhagyóval, a cigánylányok azonosítása a koránszülő iskolaelhagyóval. A javaslat jelzi, hogy a Jobbik mindent megtesz, amit ebben a rasszizmust sajnálatosan burokba kényszerítő, polkorrekt korban megtehet azért, hogy "a büdös, bunkó cigányokat" ne hagyja beáradni a magyarok politikai közösségébe.

Ez azonban csak az egyrészt. A másrészt az, hogy ennek a javaslatnak lehet és van nem rasszista olvasata és támogatása is. A Soros-elleni kampányban is az (volt, van és lesz) a "jó", hogy egyesíthet három csoportot. Az őszinte antiszemitákat, akik úgy vélhetik, jeleztek nekik azok, akik velük éreznek, csak ezt helyzetüknél fogva nem tehetik nyíltan; a nem őszinte antiszemitákat, akik a burkolt antiszemitizmusban a saját burkolt antiszemitizmusukat üdvözlik; és a liberális, nyílt társadalom valamennyi ellenségét a kommunistáktól a konzervatívokig, akik Sorost nem a származása, hanem a nézetei és törekvései miatt gyűlölik...

VIZELETTARTÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.08.12.


Cserépfalun felújítják a református templomot, és vécét is terveznek bele. Nem a szentségek mellé persze, hanem hogy legyen, ha szólít a szükség. Mindenre elszánt idős asszonyoknak azonban – akik beszakadt körömmel védik a lengedező szakralitást – ez annyira nem tetszik, hogy petíciót nyújtottak be háromszáz aláírással a skandalum ellen, amit meg a lelkipásztor nem akar átvenni.

Azt mondta Isten szolgája, hogy a beruházás hamarosan elkezdődik, és azt ember már nem állíthatja meg. Nem lesz ennek jó vége, a mai zivataros időkben még valami istennyila égeti porrá a műintézményt, mert a matrónák szerint megszentségtelenítik a templomot, sőt: „ha száz évig senkinek nem volt ilyen gondja, miért éppen most lenne” – vélekednek a nénik, és még csodálkozunk ilyen Balog minisztereken, holott nincs mit.

Vízözön előtti ösztön és tudat ez az öregasszonyos. Füst Milán óta ugyanis tudjuk, hogy az ősembereknek előbb voltak bálványaik, tehát isteneik, mint szerszámaik, azaz, előbb voltak filozófusok, mint gazdák. Ez a XXI. századi magyar, falusi gondolatkísérlet mégis furcsa azért, mert Milán bácsi azt is elmesélte nekünk, hogy: „…A vad beduin, aki egy kőbálvány előtt veti térdre magát, ugyanazt az istent akarja imádni benne, mint ti. Ő látni akarja az istenséget, készít hát magának egyet s elkezdi imádni, elkezd félni attól, amit ő maga csinált. De teret is teremt hozzá, ahol esetleg lóistálló volt azelőtt, megszenteli egy kis tömjénnel s mikor belép oda, elkezd borzongani az áhítattól, abban a térben, amelyet ő hasított ki a kőbálvány számára. Szóval ő maga szentel, aztán leborúl az elé, amit ő maga megszentelt…”

Így alakulnak totemek és tabuk, amelyek áldozata volt például Székhelyi József, aki Orbánt elhajtandó a jó büdös francba, a Himnuszt szövegezte át, és ettől lett eretnek. Számos dolog van még a NER-ben, amit ember nem vehet a szájára, mert hazaáruló lesz, s amelyek olyan nívójú tiltások, mint, hogy a templomban nem lehet pisálni, még vécében sem, mert az Úr kényes orrát zavarja tán az ammónia szúrós gőze...

NESZE NEKED, ORBÁN VIKTOR: AZ ENSZ MÉG TÖBB MENEKÜLTET AKAR EURÓPÁBA TELEPÍTENI ÉS MERKEL EZZEL EGYETÉRT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.12.


• A német kancellár szerint a félmilliárd lélekszámú Európának nem jelenthet gondot még évi 20 ezer szír migráns

• Intézményi megoldást kell találni a menekültválságra, mert különben rámehet az EU - figyelmeztet Pitella

• Nem szabad engedni azoknak, akik át akarják írni a múltat, hogy megszabják a jövőt

FT

Az ENSZ ki akarja terjeszteni az unió tervét a menekültek áttelepítésére, ez éppen az a kvótaprogram, amit egynémely közép-európai állam oly vehemensen ellenez. A német kancellár ugyanakkor üdvözölte a menekültügyi főbiztos felvetését, miszerint két év elteltével se állítsák le a szír menedékkérők átköltöztetését. Ily módon az eddigi 22 ezer helyett évente 40 ezer ember jöhetne a földrészre. Merkel azt mondta, hogy Németország kész vállalni a rá eső részt, de ez egyébként sem akkor tömeg, amelyet egy 500 milliós kontinens ne tudna elhelyezni. Jelezte, hogy mindenképpen igyekszik enyhíteni az olaszokra nehezedő nyomást. Ugyanakkor nem tért ki arra, hogy vannak kormányok, mint amilyen a magyar is, amelyek elvetik az EU vonatkozó döntését.

FAZ

Az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnöke reméli, hogy a végén csak sikerül igazságosan elosztani a menekülteket a tagállamok között. A kereszténydemokrata Elmar Brok abban bízik, hogy az Európai Bíróság pár hónapon belül elutasítja a magyar és a szlovák keresetet és kötelezi a vonakodó tagállamokat a menedékkérők befogadására. Nagyon szomorúnak nevezte, hogy bizonyos kormányok még mindig elzárkóznak a migránsoktól. Ugyanakkor az éppen egy hónap múlva esedékes választások előtt a bajor kormányfő ismét kijátszotta a menekültkártyát. Seehofer azt mondta, hogy reménytelen kitoloncolni azt a negyedmillió embert, akinek a kérelmét elutasították. A maga részéről viszont továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy évente csak 200 ezer idegent vegyenek át, mert szerinte több embert nem lehet integrálni...