2018. január 10., szerda

EGY KIS "FLÖRTÖLÉS" - BEMUTATJUK AZ "ÜRKOMPOT" (FLIRT) 1.ÉS 2. RÉSZ


KUHÁR BENCE VIDEÓBLOGJA
Szerző: KUHÁR BENCE
2018.01.08.


Bemutatjuk az "Űrkompot" [FLIRT} 1.rész

Bemutatjuk az "Űrkompot" [FLIRT} 2.rész

A Stadler FLIRT Magyarországon is közlekedő villamos motorvonat-sorozat. A járművek beszerzése 2004. április 30-án kezdődött, a közbeszerzési eljárás közzétételével. Az első jármű 2007. március végén kapott hatósági vizsgát...

GARANCSI CÉGE DOLGOZIK ORBÁNÉK ARAB BARÁTJÁNAK RÓZSADOMBI ÉPÍTKEZÉSÉN?

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.01.10.Garancsi István cégének autóját fotózta le olvasónk Orbánék kedvenc arab befektetője, a Mellow-Mood-os Hamdan Sameer Mahmoud rózsadombi építkezése átellenében. A beruházást vizsgálja a kormányhivatal, mivel a II. kerületi polgármesteri hivatal szerint bejelentés nélküli munkák folynak.

Amikor először hírt adtunk a rózsadombi Verecke út különös építkezéséről, jeleztük: forrásaink szerint az egyik neves, kormány-közeli építési beruházó cég autóját is látni a munkákon:

Bejelentés nélkül építkezik a Rózsadombon Orbánék kedvenc arab befektetője


Ennek azonban ott-jártunkkor nem volt nyoma, ezért első posztunkban nem neveztük meg a hírbe hozott céget. Most ugyanakkor olvasónk küldött egy friss képet, amelyen ismét Garancsi István érdekeltsége, a Market Építő Zrt. logójával felmatricázott furgon parkol az építkezéssel átellenben.

Mivel az eredeti információ is a Market szerepéről szólt, rákérdeztünk a cégnél, valóban dolgoznak-e a Verecke úti beruházáson vagy csak véletlenségből járt arra járművük, de egyelőre nem kaptunk választ.

A Market egyébként újabban nem csak közmegbízásokon, hanem magán-beruházásokon is szorgoskodik, például a szintén Garancsi-érdekeltségű, Kopaszi-gáti Budaparkon és más lakóparkoknál is. Családi vagy társasházak bővítése azonban nem szerepel a honlapjukon feltüntetett referenciáik között.

A Verecke úti építkezéssel kapcsolatban Budapest Főváros Kormányhivatala jelenleg is építésfelügyeleti ellenőrzés folytat – tájékoztatta az Átlátszót a hivatal sajtófőnöke, aki a folyamatban lévő ügyről nem kívánt részleteket elárulni. Korábban írtuk: a bejelentést a II. kerületi polgármesteri hivatal épített környezetért felelős munkatársai tették, miután helyszíni szemléjükön azt észlelték, hogy az ingatlanon bejelentés nélküli munkák folynak.

A környékbeli lakók is békétlenkednek, akkorára nőtt az utóbbi időben az eredeti lakóház. Munkatársunk tapasztalata szerint csaknem „kifolyik” az utcára, oldalkert még mutatóban sem nagyon maradt...


MÉRÉS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.01.10.


Láttam egy képet, idetettem. Harmadszor írom le, amit először májusban rögzítettem. 2017. május 20-án.

"Eddig egymillió-ötszázhatvanezren küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet, ami minden eddiginél magasabb részvételt jelent, „ilyen még nem volt”. Ez sokkal több, mint amennyien a baloldalra szavaztak 2014-ben, és sokszorosa annak, amivel a Momentum „megfúrta az olimpiai pályázatot” – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Sopronban."

Ezt mondta egy parlamenti államtitkár, egy olyan párt katonája, amelyik párt évtizedek óta többet hazudik, mint ahányszor levegőt vesz, amelyiknek a kérdései is hazugságok, például ebben a bizonyos levelezésben.

De én most abból indulok ki, hogy ez igaz. Elvégeztem egy számítást, ideírom az eredményeket, azzal a megjegyzéssel, hogy természetesen tévedhetek a számokban, de nem nagyságrendileg. Azaz majdnem pontosak az adataim.
Ez a papírmennyiség nagyjából 32 tonna. Ha egymásra helyeznénk az összes levelet, az körülbelül 3150 méter magas tornyot képezne. Lévén ez képtelenség, el kell osztani, mondjuk 3 méter magas oszlopokra, ez 1050 ilyen oszlopot jelent. Préselve.
Ez a kétlábon álló jellemtelenséghalmaz azt állítja, hogy most 2 178 320 postai úton érkezett lapot tárolnak ott mögötte. Azaz sokkal többet, mint amennyivel a számításokat végeztem.

Lehet, hogy tévedek. Lehet, hogy nagyságrendeket. Akkor legalább valaki mutassa be a helyes számítást. De addig? Marad az arcátlanság felsőfoka.

NYUGDÍJBA MENNE? NEHEZEBB LEHET, MINT HINNÉ!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.01.10.


Nem is hallottunk olyan esetről, hogy valaki könnyen, gyorsan nyugdíjba tudott volna menni. Összegyűjtöttük, mikre érdemes figyelni, és mit érdemes megtenni ennek a folyamatnak a zökkenőmentesebb végrehajtásához.

A nyugdíjba vonulás előkészítése során korábban a legnagyobb nehézséget a hiányos, téves adatok javítása, a hiányzók pótlása jelentette. Egyik olvasónk akkoriban arról számolt be, hogy éppen ilyesmik miatt egy évnél is hosszabb ideig tartott, míg a korhatár tényleges betöltése után valóban el tudott menni nyugdíjba.

Hiába a zsúfoltság (mint az képünkön is látható), érdemes személyesen elzarándokolni a nyugdíjbiztosítóhoz. A tapasztalatok szerint a leterhelt és nem túl jól fizetett ügyintézők többnyire kedvesek és segítőkészek, a várakozási idő pedig nem is annyira vészes. A nyugdíjazási igényt a lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes igazgatási szervnél lehet benyújtani. A kormányhivatalok illetékessége a székhelyük szerinti megye területére, Budapest Főváros Kormányhivatalának (ez található a VIII. kerületben a Fiumei út 19/a alatt) illetékessége Budapest és Pest megye területére terjed ki.

A most hatályos törvény előírta az 1955-1959. között születettek esetében 2016 végéig az adategyeztetési folyamat hivatalból megindítását. Több kérdés kaptunk arról, hogy mi a helyzet azokkal, akik ebbe a korosztályba tartoznak, de a mai napig sem kaptak értesítést az adategyeztetésről. Az Államkincstár (ma már oda tartoznak a nyugdíjügyek is) tájékoztatása szerint 2018. december 31-ig ennek a korosztálynak tagjai részére újra kell indítani az eljárásokat a lezárás utáni jogszerzésükről. Egyúttal azokkal is le kell folytatni az adategyeztetést, akik az előző körből kimaradtak.

Fontos tudni, hogy az eljárás kérelemre is elindítható, de ez kizárólag elektronikus úton lehetséges. A kérelmet az ügyfélkapu regisztrációval rendelkező magánszemélyek az erre a célra rendszeresített, letölthető nyomtatvány felhasználásával nyújthatják be. Úgy véljük, mindenkinek saját jól felfogott érdeke, hogy az egyeztetést hajtsa végre, ezzel ugyanis későbbi nyugdíjba vonulását segítheti elő. A hiányzó adatok pótlása, a rosszak kiigazítása annál könnyebb, minél kevesebb idő telt el. Sok rémtörténetet hallottunk bejelentés hiányáról, könyvelői tévedésekről. Például a dolgozót véletlenül az egyik cég helyett egy másiknál tüntették fel alkalmazottként. Az érintett éppen a végelszámolás befejeződése előtt „csípte” el azt az ügyvezetőt, aki hajlandó volt elzarándokolni a nyugdíjhatósághoz, hogy igazolja a munkaviszonyát (tény azonban, hogy sajnos, nem minden történet végződik ilyen kedvezően)...

MONDJÁTOK MEG NEKIK, HOGY NEM SOROS GYÖRGY MIATT KELL 10 ÓRÁT VÁRNIUK A SÜRGŐSSÉGIN

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: S. A.
2018.01.10.


Elgondolkodtam tegnap délután, ahogy Pesten a kedvenc árusommal beszélgettem, hogy ilyen országban szeretnék-e élni, vagy sem a következő évtizedekben. A kedvenc ruhaboltom eladójával beszélgettem, elmesélte a sztorit, hogyan fojtja meg a kerület új vezetése a régi piacot, és a kinti bódésor árusait. Amit mondott, az maga volt a mai nagybetűs diktatúra élő, egyenes adásban, 2018-ban Magyarországon és az Európai Unió közepén.

Történt, hogy 2010-ben megválasztották a kerület új polgármesterét, aki a régebbi polgármester mintegy húsz évnyi vezetése után vette át az irányítást. Az addig egyik legélhetőbb budapesti kerület tehát egy klasszikus Fidesz-káder irányítása alá került. Volt például egy hentesüzlet a központban, ahol mindig friss volt a hús, korrektek voltak az árak, aztán valahogy 2010 után mégis el kellett hagynia az addigi helyét, hogy egy másik vállalkozás vegye át a boltot. Ők kb. egy év után szedték a sátorfájukat, és a megüresedett helyre egy amúgy kellemes hangulatú kispolgári bisztrót építettek, ami azóta is üzemel. A tulajdonosnak ugyanabban a házban van egy másik étterme is egyébként. Arra, hogy mégis miért kellett a később – végül meg is szűnt – hentesüzletnek elhagynia az üzlethelyiségét, azóta nem derítettem fényt, de ahogy néha-néha visszatértem a kerületbe egy sétára és beszélgettem a helyiekkel, lassan kirajzolódott az a maffiamódszer, amellyel ez a bűnbanda tervezi vezetni ezt az országot.

A piaci lángososnál ettem idén is kedvenc lángosomat, és mondtam neki, hogy minden évben jövök, mert itt isteni a lángos. A tea is nagyon kellemes volt, amíg kortyolgattam, elmondta az eladó hölgy, hogy bizony már csak december 31-ig ehetek náluk, utána lehúzzák a rolót, mert épül az új piac, és ott már nekik nem lesz maradásuk. A kétszintes üveg-, beton- és acélmonstrum több szintes mélygarázzsal már ott tornyosodik a régi tégla építésű csarnok mellett, és amint befejeződik az építkezés, már csak az új épületben lehet majd árusítani. Nekik pedig nem lesz havonta egymillió forintjuk, hogy lángost árulhassanak a népnek, így bezár a bazár.

Szomorúan ballagtam el a bazársorra, hogy megvegyem a kedvenc pamutzoknijaimat, amit pedig minden évben megteszek, mert sehol máshol nem kapok tiszta pamutot, 3 darabot 1200-ért, ilyen korrekt minőséggel. Kérdeztem az árust, azért ők megmaradnak-e a jövőben? A boltos kijózanító választ adott… Elmesélte, hogy huszonöt év után le kell hogy húzza a rolót, mert nincs maradása az új helyzetben. – Még egy évig vagyunk itt, aztán meg majd lesz valahogy. Itt azt ígérte a polgármester amikor megválasztották, hogy mindenkinek lesz munkája (a piacon), nem kell aggódni, megköszönte a bizalmat, aztán néhány hónap elteltével jött beszélni velünk, hogy hamarosan új piac épül, le kell bontani a régit. Az árusok képviselői mondták neki, hogy inkább a régit kéne felújítani, ahogy azt az előző polgármester tervezte, az sokkal olcsóbb volna, a két szintnek meg amúgy sincs értelme, az sehol sem működött rendesen. Az új vezetés persze hajthatatlan volt, azt mondta, hogy a régi épületet felújítani 11 milliárd forintba kerülne, az új csak 6-7 milliárdba.

Az új piac pedig lassan megépül, és a bódésor árusai egy évet kaptak, azután vagy beköltöznek az új épületbe havi fél meg egymillió bérleti díjért, vagy mehetnek, amerre látnak. Hogy ezt a pénzt ki fogja tudni kigazdálkodni a termelők és az árusok közül, az jó kérdés, mindenesetre a Lehel példáján is láthatjuk, hogy egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek fog ez sikerülni. Ezért aztán az emberünk elkezdett más üzlethelyiséget keresni magának, és ami még csak ezt követően történt, az volt az igazán bicskanyitogató. Történt ugyanis, hogy a közelben talált magának egy üres helyiséget, ami kiadó volt és egy éve üresen állt, gondolta, minden adott, mire kiderült, hogy nem adják ki neki, ha üres, ha nem, pedig kifizette volna a bérleti díjat, és ő volt az egyetlen jelentkező. Elhatározta, hogy ügyvédet fogad, aki nem hagyta annyiban a dolgot, ám a bíróságon azt mondták neki, hogy ne ugráljon, mert nincs semmi értelme, mire az ügyvéd az ombudsmanhoz akart fordulni, de néhány nap után azt mondta a jogász, hogy tehetetlen, mert mindenhol a polgármester emberei vannak, és úgyse nekik adnak igazat.

A választásokig még nem fogják őket kitenni, majd csak azt követően indul be a gépezet. Nem lesz mese, vagy fizetik a védelmi pénzt, vagy mehetnek zoknit árulni, ahová akarnak. Megnyugtató egy ilyen sztorit hallani akkor, amikor Handó Tünde úgy szűri a rendszertől független bírák pályázatait, akár egy halászháló a halakat. Hát így mennek itt a dolgok, és április után még inkább így fognak, főleg, hogy a választási irodában is az ő embereik vannak. Hogy mégis mi adhat reményt? Az, hogy az időközi választáson be nem kalkulált módon elvesztették a kétharmadukat. Ezért maradt egyetlen utolsó kiskapu, amin keresztül még le lehetne lassanként bontani ezt a rendszert, ami végül is Orbánéknak nem csak a pénzmosás miatt kell, hanem azért is, hogy ne lehessen őket felelősségre vonni azért a milliónyi bűncselekményért, amit elkövettek a 12 évük alatt...

MEDDIG AKARUNK MÉG OLYAN ORSZÁGBAN ÉLNI, AHOL A TÁRSADALMI PROBLÉMÁKAT BÜNTETÉSSEL "ORVOSOLJÁK'

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.01.10.


Ahogy közelednek a választások, és sorra jönnek ki a közvélemény-kutatások, újra azzal kell szembesülnünk, hogy az ellenzéknek nem igazán sikerül fogást találnia az Orbán-rendszeren. Meggyőződésem, hogy ennek a sikertelenségnek részben az az oka, hogy még hét és fél év után sem értettük meg annak a rendszernek a természetét, amelyben élünk. Vagy ha elméleti szinten talán meg is értettük, az biztos, hogy szervezett politikai cselekvés még nem következett ebből a megértésből.

Pedig csak kedden két olyan hírről is olvashattunk, amely tökéletesen világítja meg az Orbánék által felépített társadalmi rend természetét.

Az egyik hír arról számol be, hogy a TASZ-nak huszonöt településen sikerült elérnie olyan önkormányzati rendeletek visszavonását, amelyek abszurd feltételekhez (pl. 15 centiméternél alacsonyabbra nyírt gyephez) kötik a szociális ellátások folyósítását.

A másik egy civilekből álló munkacsoport vizsgálatainak az eredményét ismerteti: a kutatás szerint egy-egy büntetés-végrehajtási intézetbe naponta 200-400 ember kerül elzárására, mert valamilyen piszlicsáré szabálysértési ügyben nem tudta kifizetni a kiszabott büntetést, így az 5000 forint = 1 nap „árfolyamon” elzárásra változtatják.

A kutatásból az is kiderül, hogy az ügyekkel foglalkozó bírósági titkárok és a börtönök dolgozói sem tartják hasznos vagy hatékony megoldásnak ezt, de 2012 óta ez az előírt gyakorlat, így nekik ezt kell követniük...

A FIDESZ- KORMÁNY ÚJABB POFÁTLAN HAZUGSÁGA: MAGYARORSZÁGON AZ EGYIK LEGRÖVIDEBB A MŰTÉTI VÁRAKOZÁSI IDŐ

VÁROSI KURÍR - GYÓGYULÓ BLOG
Szerző: bl
2018.01.10.


A Városi Kurír is beszámolt Krámli Kinga énekes-pedagógus történetéről. A fiatal nőnél kilenc éve diagnosztizáltak endometriózist. Óriási fájdalmakkal él, életét elviselhetetlennek tartja. A műtétre 2022. január 19-ére kapott időpontot. A hír bejárta a magyar sajtót, kommentelők ezrei mondták el lesújtó véleményüket a gyalázatos állapotban levő magyar egészségügyről.

Egy messzi, messzi galaxisban

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő még az eset nyilvánosságra kerülte után is azt harsogta közleményében, hogy milyen jól teljesít a Fidesz kormány,

A sajtóhírekben megjelentekkel ellentétben a várakozási idő legfeljebb két hónap. Visszautasították azt is, hogy a NEAK csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt. Mint írták: a beavatkozások finanszírozására a NEAK nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot, az endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, illetve akár 100 százalékban támogatja a társadalombiztosító.

A NEAK szerint a rendszer bevezetésének eredményeképpen a várólistán levő betegek száma a 2012-es 70 ezerről 2017 decemberére csaknem 60 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan a várakozási idő az összes várólistát figyelembe véve 5 év alatt 61 napról 40 napra csökkent, miközben az ellátott betegek száma nőtt

Majd eszünkbe vésték, hogy amit tapasztalunk, az nem úgy van:...

HUNYADI JÁNOS LEHET AZ ORBÁN-KORMÁNY ÚJ IDOLJA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.01.10.


Bár nyolc évet elszórakozott már az Orbán-rezsim Magyarország élén, arra még nem volt ideje, hogy elkészítse saját kurzusfilmjét. Az első Orbán-kormánynak elegendő volt négy esztendő ahhoz, hogy legyártassa Bereményi Gézával a Hídembert, amely Széchenyi István személyét emelte ki a magyar történelem viharaiból, mint követendő példát. A nagy reformer, a korát megelőző magyar főnemes személye azonban a mai politikai vezetés számára már nem követendő példa, hiszen kifejezetten nyugatos gondolkodású, a kor viszonyai közt liberálisnak számító magyar úr sehogy sem fér bele Orbán Viktor köreinek értékszemléletébe. Jöhet tehát az új történelmi példa, a törökverő Hunyadi János.

Reneszánszát éli a magyar filmkultúra, hiszen öt tavaly bemutatott alkotás nézőszáma is meghaladta az egymilliót. Mielőtt azonban pajzsra emelnénk Andy Vajna filmügyi biztost, jegyezzük meg, hogy az igazi szakmai sikereket továbbra is a szerzői filmek hozták, melyekre azért vettek az átlagosnál többen jegyet, mert hatalmas érdeklődés és díjeső övezte útjukat, mielőtt bemutatták volna őket a hazai mozikban. Ilyen a Testről és a lélekről, illetve az Aurora Borealis, ugyanakkor a nagy kasszarobbantást a finoman szólva is bulváros utánérzésként feltűnő Pappa pia, valamint a Viszkis és a Kincsem produkálták.

Ez utóbbiak esetében mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a legsikeresebb magyar lóról és a közelmúlt leismertebb bankrablójáról készült film esetében épp úgy borítékolni lehetett a sikert, mintha Puskás öcsi életéről forgattak volna egy ütős mozit. A Kincsemről sokan gondolták ugyanakkor azt is, hogy ez lesz a második és harmadik Orbán-kormány új kurzusfilmje, ám bármennyire lehet szeretni ezt a szélvészgyors paripát, egy lóval nem igazán tud azonosulni egy nemzet.

Maradt tehát a feladat, hogy a hatalom új szellemiségéhez passzoló történelmi figuráról kell olyan mozit készíteni, amely betölti a kurzusfilm funkcióját. Ha jól körülnézünk a magyar történelem ismertebb (olykor hírhedt) alakjai között, akkor első blikkre Horthy Miklósra tippelnénk, mert Orbán többször célzott már arra, hogy rehabilitálni kéne már a két világháború között regnáló kormányzót. Van azonban egy bökkenő Horthy személyével. A V4-ek vezetői biztosan nem tapsolnának egy olyan filmnek, amely egy olyan revizionista és nacionalista politikusnak állít emléket, aki például elszakította Csehszlovákia egy részét. A V4-ek szimpátiája most sokkal fontosabb Orbánnak, minthogy egy film kedvéért összekösse a bajuszt Ficoval, vagy Babissal...

2017 A CEU-RÓL ÉS A SZÉLSŐJOBBRÓL SZÓLT AZ ÁTLÁTSZÓ OKTATÁSNÁL

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: Átlátszó oktatás
2018.01.10.


Az Átlátszó Oktatás 2017-es évére visszanézve láthatjuk, hogy megint számtalan témába belenyúltunk. A plágiumok felderítésétől a szexuális visszaélések jelentéséig, a hökös kifizetésektől a hökök megvédéséig lefedtük a felsőoktatás jelentős részét cikkeinkkel. 
Nézzük hát a legfontosabb dolgokat.

2017: 73 cikk, 577 új Facebook-like, gyakornoki program


Soma-díjas lett az Átlátszó Oktatás egyik alapítója. A Gőbölyös Soma-díjat fiatal, tényfeltárással foglalkozó újságírók kapják. Hava Nikita Dezső Andrással és Panyi Szabolccsal megosztva a Kertész Balázsról készült cikkükért kapta meg az elismerést.

Elindult a HÖKmonitor, mely ismereteink szerint is a világon elsőként gyűjti össze az egyetemek hökös tisztségviselőinek nyújtott közéleti kifizetéseket, melyek törvény szerint nyilvánosak. A kezdeményezés célja, hogy ne csupán formailag legyenek nyilvánosak ezek a kifizetések. Ha egy egyszerű magánszemély tájékozódni akart ezekről az összegekről, sokszor adatigénylést kellett benyújtania, vagy korábbi igényléseket böngésznie. A HÖKmonitor egységesen tárolja azonban ezeket, kereshető, szűrhető formában. Kevesen hitték volna, de a nemtelen politikai támadásokra is felhasznált rendszerünk miatt ki kellett állnunk a hallgatói önkormányzatokért. Számos ponton lehet hibáztatni a rendszert és annak működtetőit, de az Origo propagandacikke túlment egy határon...

ROGÁN ANTAL DOLGOZTA KI A RENDSZERT, AMIVEL AZ ÁSZ-ON KERESZTÜL BÜNTETI AZ ELLENZÉKET

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.01.10.2012-ben még díjat is kapott érte.

A Hagelmayer István-díjból évente három adományozható, az Állami Számvevőszék adja át. A kitüntetendő személyre bárki tehet javaslatot, a díjazottak személyéről az Állami Számvevőszék elnöke dönt. 


Ennek alapján 2012-ben három díj került kiosztásra, az egyik díjazott Rogán Antal volt. 

A sztoriban a csavar nem csak az, hogy egy volt fideszes tüntetett ki egy másik fideszest, de az indoklás is elég durvára sikerült.

Rogán akkor még az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnökeként kapta a díjat. Ő dolgozta ki ugyanis azt a számvevőszéki törvényt, aminek alapján ma az ÁSZ-t, mint fegyvert be lehet vetni az ellenzék ellen, pár hónappal a választások előtt.

Az ÁSZ által hozott döntésekre nincs jogorvoslat, gyakorlatilag bármelyik pártól önkényesen megállapíthatják (indoklás és bizonyítékok nélkül), hogy rosszul gazdálkodott és kiszabhatnak büntetést.

Az ellenzék így nagyon nagy bajban van: a Jobbik belengette, hogy meg is szűnik. Még két hetük van ugyanis, hogy befizessék a központi költségvetésbe az ÁSZ által kiszabott 331,66 millió forintos bírságot. A hivatal tegnapi közlése szerint a DK-nak és a Magyar Liberális Pártnak (MLP) pedig 15 napon belül kell rendeznie a 8,2, illetve 6,1 millió forintos büntetését. A DK és az LMP már egyértelművé tette, hogy nem fizetik be a bírságot. Az ÁSZ csak a Fideszt nem büntette meg, az Együtt esetében még a klímaberendezés elhelyezésébe is belekötöttek.

Amennyiben a büntetést a pártok nem fizetik ki – hétfő estig 54,6 millió forint adomány érkezett a Jobbik számlájára –, akkor a Domokos László (egykori fideszes országgyűlési képviselő) által elnökölt ÁSZ átadhatja az ügyet a Tállai András (ő jelenleg is kormánypárti képviselő) által vezetett Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy a bírságot behajtsa.

Mindez Rogán Antal "érdeme".

A B1 blog ugyanis rábukkant arra a bejegyzésre az ÁSZ honlapján, ami 2012-ben született és nagy csinnadrattával kürtöli világgá, hogy Rogán Antal, két másik társával együtt kapott Hagelmayer-díjat. Ezt azok a kaphatják, akik

„kimagasló, példaértékű teljesítményükkel hozzájárultak az Állami Számvevőszék jogállami és társadalmi súlyának, szakmai tekintélyének kialakításához, részt vettek az intézmény szervezetének megújításában, a nemzetközi kapcsolatok építésében, továbbá kiemelkedő pénzügyi ellenőrzési tevékenységükkel hozzájárultak a közpénzek hatékonyabb felhasználásához”...

GERÉB ÁGNES ÍTÉLETE

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.01.10.


Ezzel a véleményemmel biztosan nagyon népszerűtlen leszek, de nem állhatom meg, hogy megint az ördög ügyvédje legyek; az hogy a kórházban is meghalnak szakszerűtlen ellátás, felelőtlenség stb. miatt szülő nők, nem kisebbíti senki felelősségét abban, hogy úgy vállalkozott szülések levezetésére, hogy ennek sem a szakmai, sem az eszközbeli sem a törvényi feltételei nem voltak meg.

Az nem érv Geréb Ágnes mellett, hogy orvosi hiba miatt a kórházakban is meghalnak szülőnők. Ez amellett érv, hogy azokat is vonják felelősségre, akik a kórházi halálozásokért felelősek.

Abban egyetértek, hogy ennyi idő elmúltával már teljesen értelmetlen Gerébet börtönbe zárni, különösen mivelhogy már nem is vezet szülést. Viszont azzal sem értek egyet Csáki Judit, hogy a büntetés célja kizárólag a nevelés. A büntetés célja az is, hogy mindenkit visszatartson attól, hogy pl. felelőtlenül vállalkozzon szülések levezetésére, anélkül, hogy ehhez minden szempontból megfelelő körülmények állnának rendelkezésre...

"A FOCI ÖRÖK, MINT ORBÁN KIRÁLYSÁGA"

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER-HAJBA FERENC
2018.01.09.


Szombathelyen még mindig nincs üzemeltetője a 15 milliárdból épített, tavaly novemberben átadott futballstadionnak és sportkomplexumnak. A piacot a jelek szerint nem érdekli a lehetőség, a város kormányzati támogatásban vagy a tao-rendszerben reménykedik. Utóbbiban hiába. Nem úgy a kormányban, amelytől máris 250 millió forintos „üzemeltetési segítséget” kér. Ez a példa is mutatja: idehaza akár üzleti katasztrófához is vezethetnek az új stadionok.

– Nem tudom mit aggódnak ezért a stadionért, azt még csak el tudom képzelni, hogy gyógyfürdőt vagy színházat bezárnak ebben az országban, de a foci örök, mint Viktor királysága – mondja Szombathelyen a Derkovits lakótelepen élő nyugdíjas, aki abban bízik, hogy panellakása amúgy sem alacsony árát még följebb tornássza majd a novemberben átadott látványos sportcentrum közelsége. Azért reménykedik az emelkedésben, mert többet akar maga után hagyni a gyerekekre, aztán így összegez:

"én innen már el nem megyek, akkor se, ha állatkerttel építenek körbe".

Egy másik férfi, aki „egykori büszke vasutasként” mutatkozik be, kijelenti:

"Még mindig jobb, ha stadionokra költik a pénzt, mintha szétszórnák Soros Gyuri bácsi füstös valagú arabjai között".

Szombathely stadionjának építtetője az önkormányzat tulajdonában álló Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. volt. A cég vezetőjének azt a Szondy Szilviát nevezték ki, aki a debreceni stadionberuházást is irányította. Debrecenben mellesleg ugyanúgy kétségbeesetten kerestek üzemeltetőt, mint ahogy most a vasi megyeszékhelyen. Szondy Szilvia szombathelyi szerződése az év végén lejárt, a kft. nem talált üzemeltetőt a stadionra. A tíz évre több mint 5 és fél milliárdért meghirdetett pályázatra ketten jelentkeztek, de végül egyikük sem látott fantáziát az üzletben, így a jelentkezők visszaléptek. Az önkormányzatnál állítólag azt szerették volna, ha a kft. ügyvezetője a helyén marad addig, amíg az üzemeltetés valami módon meg nem oldódik, ő havi 1,2 millió bruttó fizetésért három hónapra meg is hosszabbította volna a szerződését, de ezért csak az elszámolást végezte volna el, üzemeltető felkutatására nem vállalkozott, így aztán elköszöntek egymástól.

Az év végén a jobbikos Balassa Péter önkormányzati képviselő, a Haladás egykori futballistája rendkívüli közgyűlést kezdeményezett az üzemeltetésről, és azt hangoztatta: ők már 2015-ben felhívták a figyelmet arra, hogy érdemben foglalkozzanak a működtetés kérdésével.

Oldalága a történetnek, hogy a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. felügyelő bizottságának az elnöke – míg őrizetbe nem vették – Czeglédy Csaba szocialista képviselő volt. Azon a héten bilincselték meg és vitték el Szegedre, amikor már bejelentette, hogy a napokban a stadionépítéssel kapcsolatos visszaélésekről akar sajtótájékoztatót tartani. Az önkormányzat visszahívta őt a megbízatásából, noha az tavaly év végén egyébként is lejárt volna. A korábbi megállapodást – miszerint a felügyelő bizottságot ellenzéki képviselő vezeti – felrúgták, viszont a baloldalon politizáló Horváth Attilatagként bekerült a testületbe
...

ITT OLVASHATÓ

HÍD A SEMMIBE ÉS CSEPELRE

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2018.01.10.


Csepelnek a sárgával jelzett Albertfalvai hídra volna szüksége évtizedek óta, ez a térképen is jól látható. Az Orbán-kormány e helyett presztizs-beruházásként a kékkel jelzett Galvani hidat akarja felhúzni. A csepelieknek ebből semmi haszna nem lenne, de Borbély Lénárd és Németh Szilárd nem mer egy szót sem szólni...

Új Duna lesz a neve a csepeli Szigetcsúcson megépülő hídnak – hozta a hírt a hvg.hu. A hírportál a Magyar Közlönyben megjelent határozatra hivatkozva írja, hogy a Galvani utca–Illatos út-vonalában egy új, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három forgalmi sávos Duna-híd épülhet.

Épülhet. Ez kulcsszó, ugyanis egyelőre az egész projekt kapcsán annyi biztos, hogy csak a tervezésére közel félmilliárd forintot (egész pontosan 441 milliót) költ el a kormány. Hogy végül mikor lesz ebből valami, egyáltalán: lesz-e belőle bármi, az ugyanúgy kérdés, mint az is, hogy lenne-e egyáltalán haszna, létjogosultsága neki.

Csepeli szempontból nagyon sok biztos nem, a híd nyomvonala ugyanis kb. 2 km-re haladna a Rákóczi hídtól, csepeli hídfőjénél pedig egyelőre csak pár lepusztult bérház, a szennyvíztisztító meg némi szántóföld van (más kérdés, ha a kormány tényleg benyújtja, és netán el is nyeri a 2023-as atlétikai vébére szóló budapesti pályázatot, akkor annak a főlétesítménye, a 40 ezer fős atlétikai aréna épp a szóban forgó területen terülne el).

Az új hídról ami fontosat még lehet tudni, hogy a terveztetésére közel félmilliárdot most úgy tapsol el a kormány, hogy

Tarlós István főpolgármester szeptember végén világosan kimondta, hogy a főváros nem akar ilyen hidat.


(Ennek oka a 18. és 19. kerület határán fekvő kiserdő kivágása miatti polgármesteri para, amiről itt lehet olvasni például.)...

KAMPÁNYOLUNK

FARKASVONÍTÁS BLOG
Szerző: Tarski
2018.01.10.


Még három hónap van vissza a választásokig, de szinte teljes üzemben folyik a kampányolás. Vagy inkább azt mondhatnánk, hogy folytatódik a választók megdolgozása, hogy azok az illető pártra adják majd a voksukat. Az elmúlt szombaton például itt nálunk Debrecenben az 1. sz. választókerület MSZP-s képviselőjelöltje osztott kávét, meg tollat és próbált több ismeretséget szerezni magának. Gurmai Zita lesz a párt részéről Kósa Lajos kihívója, ami azért pikáns dolog, mert két olyan politikus mérheti össze az erejét, akik a pártjuknak vezető politikusai közé sorolhatók.

Ám itt Debrecenben az MSZP 1998 óta csupán kevés eredményt ért el, annyira Fideszes többségűvé vált a megye székhelye, ami elsősorban az egyetemi város jellegének tudható be. A mai kormánypárt végereményben a rendszerváltozás óta szisztematikusan építgette a saját szavazói bázisát, ami oda vezetett, hogy a rendszerváltozás utáni két ciklust követően már nyomasztó fölényre tett szert más pártokkal szemben. Így már ma elmondható az, hogy az MSZP jelöltjének, de más ellenzéki pártoknak sem lesz túlságosan sok reménye arra nézve, hogy akár egyetlen választókerületben is győzni tudjon. Mondom ezt annak tudatában, hogy nemrég pattant ki Kósa Lajos 82 éves édesanyjának sertéstelep tulajdonrész vásárlásának ügye, és az ezzel kapcsolatos mértéktelen állami támogatás juttatása. Maga az ügy annyira árulkodó, hogy nem érdemes még bizonygatni sem azt, hogy itt egy Fideszes mutyizás történt, hiszen egy idős hölgy nem fogja majd a sertések gondozásával töltenie az idejét, ennél sokkal inkább hihető az, hogy csupán költségvetési pénz megszerzése volt a cél. S mivel sejthető az, hogy itt is minden törvényesen történt, ezért ebből a lenyúlásból sem lesz bírósági ügy, a választók pedig néhány nap múltán elfelejtik az egész problémát. Kósa Lajosnak pedig mindig volt annyi bőr a képén, hogy ilyen sumákolások után is a tiszta és talpig becsületes politikus képét mutassa fel a választói felé és mindig lesz annyi támogatója, hogy ezt készséggel elhiggye. Ezért állítom én azt, hogy sem az MSZP-nek, sem más pártnak sincs komoly esélye arra, hogy Debrecenben győzzön...

MÉDIAELHÁRÍTÁSRA IS MEGBÍZÁST KAPTAK A KORMÁNYZATI OBJEKTUMOKAT VÉDŐ MAGÁNCÉGEK BIZTONSÁGI ŐREI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.01.10.


Tévéstábokat, újságírókat kell fürkészniük a kormányzati épületeket őrző biztonsági embereknek, és ha egy is felbukkan a védett objektumok környékén, jelezniük kell – az Átlátszó értesülése szerint erről még májusban küldött utasítást a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság az érintett ingatlanok recepcióira, illetve az épületeket őrző Valton-Sec biztonsági cég munkatársainak.

Akár vidám népi játék is lehetne a miniszterfogócska. Egy időben legalábbis rendszeresek voltak a tévés és online videók arról, hogyan nem lehet szóra bírni a kormánytagokat, és az illetők milyen kreatívak a menekülésben.

Az egyik szép példa egy májusi konferenciára igyekvő Balog Zoltán emberminiszteré volt, akit az Index a CEU-ügyben tervezett faggatni. A miniszter stábja ki is jelölte az interjú helyét egy fa árnyékában, Balog azonban nem sokkal később a hátsó kijáraton próbált egérutat nyerni. Hiába amúgy. Viszont a kergetőzésről készült videó remek lett...

KÉT ÉVRE BÖRTÖNBE MEGY GERÉB ÁGNES

INDEX
Szerző: MUNK VERONIKA
2018.01.09.


A Fővárosi Ítélőtábla kedden Geréb Ágnest két év szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatásától. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek nincs helye. Két nagyon régóta húzódó, tragikus kimenetelű otthon szülés ügyében hozott most döntést az Ítélőtábla. Korábbi ítéletekből úgy tűnt, hogy az otthon szülés hazai arcának számító orvos számára kedvezően alakul a per, 

ám most fordulat következett: Geréb mindenképpen börtönbe megy.

Az ügy évek óta húzódik. A mostani ítélet középpontjában az alábbi két otthon szülés áll, amelyeknél Geréb Ágnes volt az orvos:
  • A 2003 karácsonyán zajló ikerszülésnél az első baba rendben megszületett, ikertestvére azonban a születésekor legalább 12 percig oxigénhiányos állapotba került, emiatt maradandó fogyatékosságot szenvedett, és végül félévesen meghalt.
  • 2007 szeptemberében egy kislány magzat felső válla az édesanyja szeméremcsontjában elakadt, és az ítélet szerint a születést követően a 40 percen át tartó újraélesztése sem vezetett eredményre. A magzat halálát (a 2012-es ítélet szerint) oxigénhiány és a kiszabadítására tett műfogások során bekövetkező nyaki gerincsérülés okozta. 
A Fővárosi Ítélőtábla egyszer, 2012. február 10-én már jogerősen elítélte ebben a két ügyben Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. A 2012-es ítélettel Geréb már megkapta a mostani ítéletet: akkor is két év fogházbüntetést kapott, és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyász-orvosi, valamint szülésznői foglalkozás gyakorlásától. Közel három hónapot előzetesben töltött, majd házi őrizetben, később pedig lakhelyelhagyási tilalommal élt...

BRUCK ANDRÁS: MI TÖRTÉNT A CNN STÚDIÓJÁBAN?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BRUCK ANDRÁS
2018.01.09.


Bruck András bejegyzése a Facebookon

“Legutolsó posztomban – Helsinki Times – egy finnországi történeten mutattam be, hogy a demokráciák egyáltalán nem tehetetlenek a politikusok visszaéléseivel szemben. Ellenkezőleg, az áll szinte példa nélkül, ahogy Magyarországon összeomlott a jogrendszer védelmi fala, minek következtében a kormány és a kormánypárt szabadrablásba kezdhetett.

És most egy másik friss példa, ezúttal annak illusztrálására, hogy normálisan, alapjáraton hogyan működik a demokratikus média, milyen az, amikor az újságírók, műsorvezetők tisztában vannak vele, mekkora az ő saját felelősségük a szabad társadalom fenntartásában. Továbbá nem csak tudják, mit kell ehhez tenniük, de adott esetben meg is merik azt tenni.

A CNN hírcsatorna ma reggeli műsorában Jake Tapper vendége Donald Trump vezető politikai tanácsadója, Stephen Miller volt. Szóval nem akárki. A téma egy frissen megjelent könyv, a Fire and Fury (Tűz és düh) volt, amelynek szerzője nagyon rossz színben tünteti fel az elnök teljesítményét első hivatali éve után...

SZEMBE A FORGALOMMAL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.01.10.


A Závecz Research kutatása szerint a baloldali választók többsége közös listát és közös miniszterelnökjelöltet szeretne, jelentős részük bevonná a Jobbikot is az együttműködésbe.
Nem az első eset, hogy a választó okosabb, mint a pártkorifeusok.
Feledhetetlen látvány volt a 2014-es választásokon Mesterházy Attila értetlen és bambán döbbent ábrázata a Műegyetem előtti nagygyűlésen, melyen a választók - MSZP és DK szimpatizánsok együtt követelték az összefogást.
Sokan el sem hitték, hogy ez spontán megmozdulás volt, de aki ott volt, az tudja: senkit nem érdekelt a pártvezetők szánalmas vergődése, a választók ott és akkor választási győzelmet szerettek volna, és senki nem azért vett részt ezen a rendezvényen, hogy négy évre biztosítsa szeretett vezérkéinek helyét a parlamenti padsorokban.
Most is közel a perc, amikor a tömegek megértik, hogy a győzelemhez először saját vezetőiket kell világgá kergetni.
Ők ma még megengedhetik maguknak, hogy fennsőbbséges pofával doktrinerkedjenek, vagy a gyermekkorban hiányzó villanyvasút helyett a politikai játszótéren játsszanak, de a nép egyszerű gyermeke ezt nem engedhetné meg nekik - csak még nem jutott el ennek felismeréséig.

Igen, győzni akarunk, és elkergetni ezt a velejéig rohadt tolvaj bandát, akik páratlan lehetőséget kaptak a történelemtől, amit páratlan pofátlansággal háláltak meg.
Magyarországnak sokféle kormánya volt már, volt bolsevik, nyilas, de olyan, mint most, még soha.
Magyarországon első ízben jutott kormányra a szervezett bűnözés, ami csak annyiban nem meglepő, hogy a fasizmust is Olaszországból importáltuk és importáljuk a mai napig, hát akkor a szervezett bűnözést miért importálnánk máshonnan?
Az idősebbek még emlékezhetnek Andreotti olasz politikus nevére, akit a maffia emberének tartottak, de emlékezhetnek , Aldo Moro, a meggyilkolt miniszterelnök nevére is, akinek halálában Andreottit is bűnrészességgel gyanúsították.
Morot agyonlőtték, így jár, akinek nincs létrája...
A nép pedig csak nézegeti, mi is folyik itt?
Egy ideig hajlamos voltam a baloldali kommunikáció szimpla ügyetlenségének tulajdonítani a kialakult helyzetet, de mára már más a véleményem - ennyire ostobának ingyen nem lehet lenni, ez az emberi agy ismeretében elképzelhetetlen...

"NEM KÉPZELTEM MAGAM BÍRÓNAK" - INTERJÚ ROMSICS IGNÁC TÖRTÉNÉSSZEL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: SZÁLE LÁSZLÓ
2018.01.05.


Egyedülálló könyv született. Nagyon régen fordult elő – a külföldieknek szóló rövid összefoglalásoktól eltekintve –, hogy magyar történész egymaga írja meg országa történetét. Az is, hogy uralkodók és uralkodóházak, kormányok és pártok, harctéri és parlementi csatározások történetével egyenrangúnak, sőt fontosabbnak tartsa a mindennapi emberek élet- és munkakörülményeinek, utazási, étkezési, öltözködési szokásainak a bemutatását. Az istenkísértő – és embert-tudóst próbáló – vállalkozás, Romsics Ignác Magyarország története(Kossuth Kiadó, 2017) az olvasót is vizsgáztatja: lényeglátásból, tárgyilagosságból, önismeretből, arányérzékből. Vagy, ahogy a történészprofesszor ajánlja: „Történelmünk eseményeiről és személyeiről gondoljon mindenki, amit akar: ám ezt a tények alapján és komplex módon tegye.”

Miért a millenniumi emlékművet választották a könyv címlapjára? A Hősök tere a köztudatban a magyar történelem kétségkívül emblematikus toposza, ám a múlt századelő patetikus, „régi dicsőség”-es történelemszemléletét tükrözi, merőben másról és máshogy szól, mint az ön könyve.

– Én kértem, hogy ez kerüljön a címlapra, és azért ragaszkodtam hozzá, mert a legtöbb szoboralaknak nemcsak a történelmi jelentőségéről, hanem emlékezetéről is szó van a kötetben. És szó van az 1945 után végrehajtott cserékről is. Kétségtelen, hogy belőlem és kortársaim többségéből hiányzik az a pátosszal teli romantikus hazafiság, amely Zala György és társai kifejezésmódját áthatotta. Ennek ellenére úgy vélem, a kompozíció ma is figyelemre méltó és szerethető műalkotás. Történelmünket sűrítettebben kifejező nemzeti panteon sem azelőtt, sem azóta nem épült.

Milyen esélyt lát arra, hogy az Ön egységes „múltajánlata” elfogadásra lel egy szétszaggatott társadalomban, amelyben a különféle táborok szinte semmiben nem értenek egyet?

– Lesznek, akiknek tetszeni fog a könyv, és lesznek, akiknek nem. Ez minden alkotással így van. Bízom benne, hogy a napjainkra jellemző éles politikai megosztottság ellenére olvasóim többsége méltányolni fogja azt a tényeken alapuló, távolságtartó, a hangzatos és ideologikus kijelentésektől, valamint a sarkos értékítéletektől tartózkodó tárgyalási módot, amelyet ebben a munkámban is érvényesíteni igyekeztem. Történelmünk eseményeiről és személyeiről gondoljon mindenki, amit akar: ám ezt a tények alapján és komplex módon tegye...

"A FOCIPÁLYA REFLEKTORA VILÁGÍT A HÁLÓNKBAN" - KÖZPÉNZBŐL BŐVÍTETTÉK KI ILLEGÁLISAN A SPORTCENTRUMOT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2018.01.10.


Szabálytalanul fejlesztettek többpályás sportcentrummá egy önkormányzati focipályát Biatorbágyon, fittyet hányva arra, mire szól az építési engedély. A fideszes alpolgármester nyíltan kijelentette, hogy majd utólag fogják hozzáigazítani az építési szabályzatot a megvalósult beruházáshoz. A több százmillióból kibővített focipályákon a hét minden napján edzések vagy meccsek vannak, ezért a környező házakban lakók élete ellehetetlenült, az ingatlanjaik elértéktelenedtek. De akár este is tudnak füvet nyírni, mert a pályákat bevilágító reflektorok kéretlen fényében élnek.

Bírság, visszabontás, büntetés – durva következményei vannak, ha az egyszeri építkező állampolgár eltér a jóváhagyott építési engedélyétől. Például ha kitalálná, hogy ötször akkora teraszon szeretne napozni, ezért lekövezi a fél telkét, megszegve ezzel az adott építési övezetben kötelező zöldterület mértékét, az úgynevezett zöldfelületi mutatót.
B-közép az előkertben

Biatorbágyon azonban úgy alakították át a Kolozsvári utcai, régi focipályát több sportpályás, atlétikai résszel kibővített, részben műfüves sportkomplexummá, hogy magasról tettek arra, mi szerepel pontosan az építési engedélyben. Ráadásul a szabálytalan beruházás több százmillió forintból, önkormányzati és tao-pénzből valósult meg. Ami pedig végképp az ilyen nincs kategóriába emeli a sztorit: a közpénzből, szabálytalanul lebonyolított fejlesztéssel élhetetlenné tették a környező házakban lakó családok mindennapjait és kimutathatóan lerontották az ingatlanaik értéket...

FEUDÁLIÁBAN EZ AZ ÉLET RENDJE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.01.10.Arany bambuszmakis jóreggelt kívánok mindenkinek! A hét közepét súroljuk, ami vagy szerdán, vagy csütörtökön, vagy szerdán és csütörtökön, vagy mittudomén mikor van. Mindenestre ma szerda van, és szeretnék örömmel és boldogan beszámolni arról, hogy mi következik a józan észből és a keresztény etikából. Már tegnap is akartam mondani, de sajnos elfelejtettem, pedig. Az van, hogy a klasszikus tanítás (naná, hogy a keresztény evidencia és alapvetés) az állapotbeli kötelesség. Ez azt mondja, hogy nekem elsődleges állapotbeli kötelességem, hogy gondoskodjam a családomról: a feleségemről, a gyerekeimről, a szüleimről. Aztán hogy gondoskodjam a barátaimról, a rokonaimról, a szomszédaimról. Aztán hogy gondoskodjak a nemzetemről. És majd a legeslegvégén van úgy általában az emberiség. Na, most nagyon jellemző az, hogy ezekre a nagy… ööö… akik tetszelegnek a humanista szerepben ők úgy általában az emberiséget akarják boldogítani, de mondjuk a saját családjukról, a szomszédjaikról, a nemzetükről pedig egyáltalán nem gondoskodnak.

Ugye hogy nem lehet belekötni? Vagy várjunk csak… Amikor a keresztény kormány főkeresztény alminiszterelnökét (külön Semjén) ebben a minőségében kérdezi országos, gyerekkori haverja (az ötös számú izé tulajdonosa) a vadiúj, fideszes televízióban az egyetlen témáról, amiről ők beszélgetni szoktak a nyilvánosság boldogítása okán (migránsok), és azt színezi a keresztény fővadász hosszú perceken keresztül, hogyan fognak migránsok német kislányokat erőszakolni, hogyan fogja a német kislány német édesapja agyonlőni a migránst, és hogyan fognak lángolni Európa külvárosai, és ezért neki a nemzetére kell gondolni és visszautasítani, hogy itt minket elözönöljenek a barbárok, és ezt az egész útszéli uszító- és gyűlöletbeszédet a keresztény etika klasszikus tanítására fűzi fel, akkor az embernek összeszorul a gyomra. Nem azért, mert először hallja ezeket a megöbbentő, hergelő paneleket, hanem mert már hangosan ki is mondják, hogy számukra a közfeladat egyet jelent a pereputtyról való gondoskodással. És tényleg. Nyolcadik éve ezt látjuk minden nap. Hogy az ő családjuk nem lesz rühes a kórházban, nem kell éveket várniuk egy életbevágó műtétre, ha vállalkoznának, csak úgy dől a közpénz, ha kell valami jól fizető kamuállás a semmihez nem értő frissdimplomás rokonságnak, simán megoldják, de ha föld, trafik kell netán műkörmöséknek, akkor sincs akadály. Ehhez képest van pofájuk azokat (humanista szerepben tetszelgő civilek, nyilván) is köpködni, akik helyettük gondoskodnak a nyomorultakról, télvíz idején ételt osztanak, vagy kimossák a fekáliából a nemzet magatehetetlen tagjait. Hát így bizony.

Nem baj, mert miközben rohad a nemzet, és rendre lehazugozzák, álhírterjesztőnek nevezik azokat, akik áldozatává válnak a nyolc éve tomboló keresztény gyökérségnek, miközben egy böszme apparátus dolgozik azon, hogy folyamatosan letagadják azt, amit az emberek a saját bőrükön tapasztalnak, a küldetéstudatos sufnijogász Németországban játssza a nagyembert. A nemzet kínjai le vannak fosva, ő eldöntötte, hogy nagyember lesz és minden gyerekkori traumáért elégtételt vesz. Múlt heti dicsőséges müncheni haknija után ma Berlin felé veszi az irányt, ahol fontos emberekkel ütközik állítólag, de legalábbis az Axel Springer kiadó gazdasági csúcstalálkozóján tart előadást és beszél a keresztény gyökerekről, meg arról, hogy gazdaságilag Magyarországot kell csodálni és a példáját követni. Hogy Leslie Mandoki világhírű művész is elkíséri Berlinbe, az csak enyhén vicces. Sokkal viccesebb az viszont, hogy Havasi Bertalanka miniszterelnöki mindenes tájékoztatása szerint

a szervezők kérésére az esemény nem sajtónyilvános...


A SZAVAZÓK BEKÜLDENÉK ORBÁNT A RINGBE

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2018.01.10.


Azt ugyan még nem tudni, hogy a Jobbiknak mennyi pénze lesz a választási kampányra, de a decemberi adatok szerint sikerült egy kicsit visszatornáznia a támogatottságát – ez olvasható ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet az intézet médiapartnereként a 24.hu közöl elsőként. Az is kiderült, hogy a választók szívesen néznének miniszterelnök-jelölti vitát, függetlenül attól, hogy a kormánypárt vagy az ellenzék szimpatizánsai.

2017 júliusa óta tartó folyamat szakadt meg az év végén azzal, hogy a Jobbik az előző hónaphoz képest növelni tudta a támogatottságát mind a biztos pártválasztók, mind a teljes lakosság körében – derül ki a Republikon Intézet felméréséből.

A teljes népességben két, a pártválasztók esetében három százalékpontos növekedésről van szó (8-ról 10, illetve 13 százalékról 16 százalékra) – a több mint 660 millió forintos számvevőszéki büntetéssel sújtott párt számára csekély vigaszt jelenthet, hogy ezzel sikerült visszakapaszkodnia az augusztusi támogatottsági szintre. Ez azt is jelenti, hogy ismét nőtt a távolság a Jobbik és a biztos pártválasztók között 11 százalékon, a teljes népességben 7 százalékon stagnáló MSZP között...

A HAZATÉRÉS SZABÁLYAI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.01.10.


Miként a határátkelés, úgy a hazatérés is trükkös dolog, hiszen mindkét irányban igaz, hogy a vágyaink, álmaink legalább annyira meghatározzák a döntésünket, és az arról előzetesen kialakított képet, mint a valóság. Éppen ezért érdemes időről időre megnézni, hogyan vélekednek a hazatérésről azok, akik már meglépték, és milyen következtetéseket vontak le belőle.

Különösen akkor igaz ez, ha a szerző nem is magyar, a tapasztalatai ennek ellenére sokban összecsengenek a magyar hazatérőktől hallottakkal – azaz alighanem mégis van valami közös, emberi vonás ebben a lépésben, így talán a cím sem olyan nagyon túlzó.

Az író-költő Michael O’Loughlin Dublinban született idén hatvan évvel ezelőtt. Maga is sokat élt külföldön, hiszen 1980-ban Barcelonába költözött, majd egészen 2002-ig Amszterdamban élt, főleg fordításból, majd filmforgatókönyveket írt.

Végül 2002-ben költözött haza Írországba, jelenleg Dublinban él feleségével és lányával. Kifejezetten érdekes tehát, miként élte meg a hazaköltözést, melynek szabályait 10 pontban foglalta össze:...

MÉGIS ERŐSEBBEK A TÉNYEK

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.01.09.


- Valóban beköszöntött a tények és igazság utáni korszak a világon?

- Tényleg teljesen mindegy, hogy cáfoljuk-e az álhíreket?
- A legújabb kutatások azt mutatják, hosszú távon a tények nyernek

2016-ban az év szava a post-truth lett. Ez nagyjából azt jelentette, hogy beköszöntött a tények utáni korszak a világon, amikor senkinek sem számít, mi az igazság, főként az internetnek köszönhetően mindenki olyan álhíreket és hazugságokat terjeszt, amilyet akar. Így a világ pedig irracionálissá, kiszámíthatatlanná és nem utolsósorban veszélyessé válik. Sokan Donald Trump amerikai elnök győzelmét is ennek a jelenségnek tudják be: hiába mondott Trump a kampányban több mint ezer hamis állítást és ferdítést, hiába cáfolták őt politikusok, szakértők és újságírók, végül mégis győzni tudott, még ha az összesített szavazatszámban alul is maradt Hillary Clintonnal szemben.

Ahhoz senkinek nincs szükség klinikai kísérletekre, hogy rádöbbenjen: a tényeket gyakran nehéz befogadni, és még ennél is nehezebb dolog valakit tényekkel kibillenteni a hitéből. De a társadalomtudósok egy része a XXI. század elején ennél sokkal tovább ment: azt állították, hogy a tények ismerete csak megerősíti a téves berögződéseket. A Slate cikke annak járt utána, igaz-e ez az állítás.

Akik azt állítják, hogy a kétezres évekre valóban beköszöntött a tények utáni korszak, igen gyakran hivatkoznak néhány alapvető kutatásra, amelyek igazolják, hogy a tények nemcsak fölöslegesek egy vitában, de gyakran az ellentétes hiteket és előítéleteket erősítik meg. A torontói egyetem munkatársa, Ian Skurnik azzal kísérletezett, hogy egy, az amerikai járványügyi hatóság (CDC) által kiadott szórólapot mutatott meg egyetemistáknak. Ezen különböző állítások szerepeltek az influenzával kapcsolatban, igazak és hamisak egyaránt – de minden egyes állítás mellé odaírták a hivatal munkatársai, hogy hamis mítoszról vagy tényről van szó.

A kutatás megdöbbentő eredményre vezetett: hiába szerepelt az olyan állítások mellett, hogy „az oltás mellékhatásai veszélyesebbek, mint maga a betegség” csupa nagybetűvel a HAMIS szó, a szórólap csak megerősítette a tévhitet, sőt, azok is elkezdtek hinni benne, akik korábban nem gondolták, hogy a vakcina káros lenne. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy az agyunk úgy van felépítve, hogy elhiggye a hamis állításokat, a korrekció pedig csak ront a helyzeten. Más kutatók az internetet okolták a jelenség miatt. Szerintük az online közösségek úgy működnek, mint egy visszhangos terem: a hasonlóan gondolkodók zárt csoportokba tömörülnek, így képesek megerősíteni egymást a téves hitekben – legyen szó ufókról, kílmaváltozás-tagadókról vagy az iraki tömegpusztító fegyverek létéről...

VONA GÁBOR: VAGY ÉN KERÜLÖK BÖRTÖNBE, VAGY ORBÁN VIKTOR

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2018.01.09.


Nem fogja kifizetni önként a Jobbik az Állami Számvevőszék gigabírságát – közölte a mai elnökségi ülésen született döntést Vona Gábor. A Jobbik elnöke az mno.hu szerint úgy fogalmazott: „jöjjön, aminek jönnie kell”.

Vona azt állítja, Orbán Viktor áll az egész ÁSZ-büntetés mögött. Azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy az eljárás vége az lesz, hogy a Jobbik vezetői börtönbe kerülnek. 


A 2018-as választások tétjét úgy egyszerűsítette le, hogy vagy Orbán Viktor kerül börtönbe, vagy Vona Gábor.

A Jobbik nincs egyedül:
Az LMP azt mondja, nem fizeti be a 8,8 millió bírságot, amelyet túl olcsó irodabérletükét kaptak.

A DK a hasonló indoklással kiszabott 16 milliós sarcot szintén nem fizeti be.

Bírságot kapott még a Párbeszéd és a Liberálisok is. Ennek okairól és a pártok kifogásairól itt írtunk bővebben.

Eddig egyedül az Együtt jelentette ki, hogy befizeti a saját, 16 milliós büntetését. Szigetvári Viktor választmányi elnök azt írja, előállhat olyan helyzet, hogy nem lesz más választásuk...

KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁSBAN A VAGYONŐRÖK ÉS A TAKARÍTÓK A LEGJOBBAK

ZOOM
Szerző: FEKETE GY. ATTILA
2018.01.10.


Egy tavalyi célvizsgálat megállapítása szerint az ellenőrzött őrzővédő cégek háromnegyede szabálytalanul foglalkoztatta a dolgozóit. Pedig már vagyonőrből és takarítóból is hiány van.

A NAV szerint az őrzővédő- és a takarítószektor a felelős a költségvetési csalásokkal okozott kár 54 százalékáért. Tavaly január 1. és szeptember 30. között – az adóhatóság kimutatása szerint – Magyarországon 1800 költségvetési csalási ügyben összesen 67 milliárd forint vagyoni hátrány érte a költségvetést.

Az 1800 ügyből 972-ben voltak érintettek vagyonvédelmi és takarítócégek, amelyek együttesen több mint 36 milliárd adóforintot nyeltek le.

A szakmai érdekképviseletek szerint ez azért van így, mert a vállalkozások kénytelenek trükközni. Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara kommunikációért felelős alelnöke a Zoom.hu-nak azt mondta: a piaci viszonyok annak ellenére trükközésre kényszerítik a cégeket a jövőben is, hogy 2018-ra átfogó iparági ellenőrzéseket ígért a hatóság...

KÓSZÁLÁS AZ IDŐBEN - KONRÁD GYÖRGY: TALÁN MEGSZÁNJUK MAGUNKAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2018.01.09.


A memoárfolyamban igazi kelet-európai sors mozaikkockái rakódnak össze háborúból, nyilasuralomból, sztálinizmusból, a sosem használt géppisztollyal végigkísért forradalomból és a társadalommal üzletet kötő kádárizmusból. Épp ez utóbbiból szállt ki az emlékezések szociológus-író szerzője, hogy végre a nálunk ritka autonómiát és a szabadságot élhesse meg. Megjelent Konrád György emlékiratainak első része, a Falevelek szélben (Ásatás 1.), amelyet még két rész követ. De az elsőről is bőven van mit beszélni.

Egy helyen azt írja, hogy az ember megpróbál formát adni az időnek, és hogy a jelenlét is lehet műalkotás. Megmondható, hogy a saját jelenléte-műalkotása milyen formát jelent?

– Nem mondható meg, valamit azonban költhetünk róla. Most például azon gondolkodom, hogy mit válaszoljak a kérdéseire. Hozzákeverhetném gyér emlékeimet találkozásainkról, de hát megszabta a karakterszámot. Saját jelenlétemben tehát Szénási Sándor is benne van. Mai újság hever az asztalon, hírekkel Jeruzsálemről. Összecsapások képe és a látogatásom emléke Éva unokanővéremnél a jeruzsálemi Rehavia negyedben. A kislányát 1944-ben a németek gázzal megfojtották és elégették. A háború után született egy fia is, de az 1973-as háborúban elesett. Egy lánya is született, katonatiszt. Éva is meghalt. Ha Jutka, a feleségem ebédelni hív, megszakítom az interjút, ennélfogva jelenlétem a kérdésekre adott válaszokkal együtt zárt egészet alkot, mint akármely műalkotás.

Nyilván a jelenlétnek ez a felfogása magyarázza, hogy az emlékezések első kötete csupa barangolás, felvillanó emlékek sora, tűnődések, kószálás az időben. Rá meri bízni az olvasóra, hogy ő rakja össze, ki is az a Konrád György, és hogy amit megélt, annak mi a tanulsága, már ha van ilyen?

– Persze hogy rá merem bízni. Az ellenkezőjére nem is lenne jogom. Ha ismerünk ketten egy harmadikat, elképzelhetetlen, hogy ugyanazt gondoljuk róla. Ha az olvasónak tetszik ez a csapongás, összerak egy képet arról a pasasról, akit és akiről olvas, de ehhez természetesen munka kell. Az biztos, hogy engem szórakoztat a kószálás az időben.

Vagyis egy szikár, kronologikus emlékirathoz nem is lenne kedve?

– A legszikárabb megoldás a sírkövem lesz, a kezdet és a vég dátumával. A két évszám között egy kicsit barangolunk. Elképzelhető, hogy két pont között egy görbe az egyenes...

MENNYIT ÉR, HA A VILÁG LEGHÍRESEBB NŐI EGYÜTT ÁLLNAK KI A SZEXUÁLIS ERŐSZAK ÉS ZAKLATÁS ELLEN?

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2018.01.09.


Idén év elején indult a Time’s Up (Az idő lejárt) akcióterv, amely több száz hollywoodi színésznő, rendező, producer és ügynök összefogásának köszönhetően jött létre. Az akciótervet bejelentő kiáltványban az aláírók biztosították a szexuális zaklatás és erőszak összes áldozatát szolidaritásukról, és felszólították az egész munkaerőpiacot a nemi alapú egyenlőtlenségek felszámolására. Az akcióterv legfontosabb eleme egy pénzügyi alap megteremtése volt, amely az alacsonyabb jövedelmű áldozatok rendőrségi és bírósági eljárása során felhalmozott költségeit hivatott fedezni.

A Time’s Up kezdeményezésről kérdeztünk magyar női aktivistákat, civil szereplőket és szakembereket: a kezdeményezés pozitívumairól és negatívumairól, és egy hasonló magyar kezdeményezés lehetségességéről.

Nógrádi Noá, a PATENT Egyesület és a NANE munkatársa és aktivistája üdvözölte az amerikai akciótervet:

„Véleményem szerint üdvözlendő a Time’s Up kezdeményezés. A nők elnyomása osztályokon és bármilyen alapú társadalmi csoportokon átível, és ez a kezdeményezés felismeri ezt. Ennek, a nők és férfiak közti hatalmi viszonynak a megtestesülése, és egyben fenntartásának eszköze a szexuális zaklatás.

Elengedhetetlennek tartom a jelenlegi helyzet felszámolásához a különböző helyzetben lévő és különböző befolyással rendelkező nők közötti összekapcsolódást és szolidaritást
...