2017. november 13., hétfő

A FIDESZ SIKERÉNEK TITKA: ORBÁN MESÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.11.13.


Amit Orbán mesél, azt ma legalább 2,2 millió magyar hallgatja és hiszi, mint lefekvéskor egykor a szülői szót. Mint minden mese, ez sem igaz, tele kitalált elemekkel és csodával – de a hallgatóság bele tudja élni magát. Az ellenzék képtelen mesélni.

Természetesen ízekre lehetne szedni Orbán beszédét az aktuális Fidesz-kongresszuson. A vég nélküli, értelmetlen és hazug sorosozást, az állítólagos csodálatosan élő magyar középosztályról szóló szövegeket – miközben közel 4 millióan élnek a létminimum környékén, de inkább alatta. Ahogy nemzeti kézbe vett médiarendszerről szóló lelkendezését is – amely annyira nemzeti, amennyire Andy Vajna és Mészáros Lőrinc reprezentálja a magyarságot.

Megtettük ezt a korábbi beszédek esetében és vélhetően a jővőben is megtesszük majd. Most azonban érdemes kicsit másra figyelni – ha tetszik, akár tanulni is az orbáni retorikából. (A nagy debatőr, a szellem vitatkozó legendája 2006-ban leolvadt Orbánról, azóta pedig nem is tesz semmit, hogy visszaépítse. Ennyi demokrata: utálja a vitahelyzetet, ahol valódi kérdésekkel szemben, valódi párbeszédben kellene megvédeni hamis érvrendszerét.)

Amit Orbán nyújt népének – és természetesen nem a cinikus és hatalomvágyó Fidesz-garnitúrára gondolunk, hanem arra a bő kétmillió választóra, aki tűzön-vízen át kitart a vezér mellett –, az egy hihető, elképzelhető, átélhető mese. Persze nevezhetnénk ezt politológus vénával valóság-narrációnak is, a lényeg azonban egy: Orbán olyan egységes mesét – narratívát – kínál rajongói számára, amivel azok tudnak kezdeni valamit.

Persze nem olyan bonyolult ez a narratíva (mese): vagyunk mi, a hős, tehetséges, emberbarát, szabadságszerető - és a pozitív tulajdonságok sora sosem ér véget – népség, akiket elnyomtak, elnyomnak és el akarnak nyomni, de mi nem hagyjuk magunkat. Ennek a narratívának számos alága és változata van, a főgonosz rendszeresen cserélődik, de a struktúra és az egyetlen pozitív szereplő, a "mi", soha nem cserélődik. Nem bonyolultabb ez, mint a magyar népmesék alapsémája: az elnyomott jó (a szegény ember legkisebb fia) szembe száll a gaz világgal (három fejű sárkány), és becsületével, szerethetőségével, eszével végül győzedelmeskedik és elnyeri méltó jutalmát (a fele királylány kezét). Nincs új ötlet, csak a jól bevált mintát kell kicsit átfogalmazni.

Aki ebben hinni akar – mert sajnos a befogadás alapfeltétele a dogma elfogadása, vagyis a vezér szavainak megkérdőjelezhetetlen hite –, lelke rajta...

VÉDJÜK MEG MAGYARORSZÁGOT ORBÁN VIKTORTÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.11.13.


...Mondjon Schmitt Pálnak vivát az, akinek két anyja van. Egy sunyi, doktoriját plagizálva szerző, majd azt be nem ismerő volt köztársasági elnöknek nem jár a tisztelet, hát még az éljenzés. Schmitt Pál elnöki évei alatt semmi olyat nem tett, ami akár említésre méltó lehetne. Íróasztala mögé bújva aláírt bármit, amit csak elé toltak. Tekintélye pont annyi volt, mint most Németh Szilárdnak vagy Kósa Lajosnak. Nulla. Egy olyan új alaptörvényre adta áldását, mely szabad utat nyitott a demokratikus Magyarország leépítése előtt. Hogy aztán később elhozza egy, a már saját szomszédaitól is rettegő társadalom korát. Ezzel nem egy modern, európai kor köszöntött be hazánkban, hanem a sötét középkor. Egy olyan időszak, ahol a tudatlanság és rettegés a városok és falvak lakóinak sajátja. Egy kor, ahol bolond királyok szavára ezrek vonulnak szó nélkül háborúba.

"Még négy év munka kell ahhoz, hogy megerősítsük az eddigi eredményeket úgy, hogy azok már visszafordíthatatlanokká váljanak."

Álljanak ezek a sorok végső figyelmeztetésként azok előtt, akik úgy hiszik, az elkövetkező négy év már nem számít, van még időnk. Orbán Viktor maga jelentette ki, amennyiben újabb négy évet kapnak, úgy eddigi intézkedéseik visszafordíthatatlanná válnak. Kapjanak még négy évet? Valóban erre van szükségünk?


ÚJRA KIDERÜLT: A MEDIAWORKS JOGSÉRTŐEN ZÁRATTA BE A NÉPSZABADSÁGOT

INDEX
Szerző: KOVÁCS M. DÁVID
2017.11.13.


A munkaügyi bíróság döntése után újabb bírósági ítélet mondta ki, hogy jogsértően működött a Mediaworks, amikor a Népszabadságot bezáratta tavaly októberben, áll a TASZ hétfői közleményében.

A Társaság a Szabadságjogokért által indított eljárásban Fővárosi Törvényszék Cégbírósága kimondta, hogy a Népszabadságot bezáró Mediaworks nem biztosította a munkavállalók képviseletét a társaság felügyelőbizottságában, vagyis abban a szervben, amelyik a lap bezárásáról döntött.

Danó Annát 2016 júniusában választotta meg a Népszabadság alkalmazottait képviselő üzemi tanács arra a feladatra, hogy küldöttként képviselje a munkavállalókat a Mediaworks felügyelőbizottságában. A Mediaworks azonban az üzemi tanács kifejezett kérése ellenére sem tette lehetővé Danó Annának, hogy részt vegyen a felügyelőbizottság ülésein.

A cégbíróság most megállapította, hogy a testület így jogszerűtlenül működött. Ez a jogsértő helyzet állt fent akkor is, amikor a felügyelőbizottság a Népszabadságot bezáratta, tehát
a döntést egy jogellenesen működő testület hozta meg.

A Mediaworks azzal védekezett, hogy a cég átalakulását követően megszűnt az üzemi tanács, és így a munkavállalók képviseleti jogosultsága is. A cégbíróság ezt az érvet azonban nem fogadta el, mert nem választottak új üzemi tanácsot. A bíróság megállapítása szerint az üzemi tanács jogszerűen működött tovább, így Danó Annának ott kellett volna ülnie a felügyelőbizottságban...

LÁTLELETET ADOTT KORNAI JÁNOS MAGYARORSZÁGRÓL

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2017.11.13.


Bemutatták a közgazdász új könyvét.

Hétfőn bemutatták Kornai Jánosnak a HVG Könyvek kiadásában megjelent új, Látlelet – Tanulmányok a magyar állapotokról című könyvét, amelyben a közgazdásznak a közelmúltban írt politikai és gazdasági témájú tanulmányait gyűjtötték össze.

A könyvbemutatót itt követhetik nyomon, de a későbbiekben a most megjelent könyv kapcsán készült beszélgetésekről is fogunk videókat közölni.

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR ÉS SEMJÉN MÓKUSSZŐR ECSETTEL NYÍRJA KI A BERUHÁZÁSOKAT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: BERKECZ BALÁZS
2017.11.13.


Semjén Zsolt nyújtotta be Lázár Jánossal közösen az örökségvédelmi törvény módosításának azon tervezetét, amely lényegében ellehetetleníti a hazai beruházásokat, ugyanis a kapacitással és önálló gazdálkodási jogkörrel lényegében nem rendelkező megyei múzeumokra bízzák az összes régészeti feltárás feladatait. Ez az ország 90 százalékában azt jelenti, hogy egyetlen megyei beruházás elvisz minden meglévő kapacitást, vagyis a többi kivitelezés indulása csúszik, amíg egyetlen helyen dolgoznak a régészek. És van még további nehézség is.

Elsőre nem tűnhet lényegesnek a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, de több sebből is vérzik a Lázár minisztériumától már megszokott dilettantizmussal készült jogszabály-tervezet, amely mókusszőr ecsettel nyírja ki a beruházásokat.

Az egyik problémát az okozza, hogy a mekkeleki gondossággal kiizzadt törvénytervezet teljesen kizárná a feltárásokból a magáncégeket, és így régészeti feltárási tevékenységet kizárólag a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a megyei hatókörű városi múzeumok és a régészeti gyűjtőkörrel rendelkező területi múzeumok, a régészet szakon mesterképzés folytatására jogosult felsőoktatási intézmények, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézete, valamint a jogszabályban kijelölt örökségvédelmi szervek végezhetnek. Ez lényegét tekintve az ország 90 százalékában azt jelenti, hogy egyetlen megyei beruházás elvisz minden meglévő kapacitást, vagyis a többi kivitelezés idnulása csúszik, amíg egyetlen helyen dolgoznak a régészek.

A másik probléma, hogy eddig a régészeti feltárásra 30 régészeti feltárás elvégzésére alkalmas nap helyett simán csak 30 nap lesz, vagyis ha 30 fagyos vagy viharos nap lesz egybefüggően, akkor nem lehet elvégezni vagy nem lehet szakszerűen elvégezni a régészeti feltárást.

A harmadik probléma az, hogy a megyénként jellemzően egy-egy akkreditált régész-csapattal rendelkező múzeumok – a Magyar Nemzeti Múzeum és szegedi múzeium kivételével – csak megyei akkreditációval rendelkeznek, így nem is tudnak besegíteni megyén kívül. Ráadásul ezek a múzeumok jellemzően nem rendelkeznek önálló gazdálkodással, így nem tudnak, vagy csak nagyon bonyolultan képesek időszakosan kapacitást bővíteni...

ORBÁN VÉGSŐ LESZÁMOLÁSRA KÉSZÜL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.11.12.


Igen tanulságos “tisztújító kongresszust” tartott a Fidesz nevű bűnszervezet, amely politikai pártnak álcázza magát. Kövér László viccesnek szánt megjegyzése jól tükrözi a valóságot: “A Fidesz egy demokratikus párt, tehát mindenkit azt csinálja, amit mondanak neki.”

Ez az ő demokráciafelfogásuk, ezt jelenti nekik a demokrácia. Azt szeretnék, ha mindenki a Vezérnek engedelmeskedne, és mindenkinek ugyanígy parancsolhatnának. Ezért gyűlölik a liberalizmust, a szabadságot, az emberi és polgári jogokat, a Nyugatot, mert a Nyugat nem a magyar illiberális rendszer hasonmása, és akadálya a totális vezéruralomnak.

Orbán “demokráciája” ezt jelenti, hogy “pártja” (khm…) “tisztújító kongresszust” tart, noha gyakorlatilag semmi más nem történhet, csak amit ő akar. Eljátsszák a demokráciát, ahogy a parlamenti választás is egy ugyanilyen színjáték, ahogy a parlament maga is csak álca, a parlament az önkényuralom döntéseinek ad demokratikus látszatot. Minden csak paraván. Végülis kedves dolog, lövethetne is.

Minden a diktatúrák szokásos forgatókönyve szerint zajlott, az intelligenciahiány mértéke szerint nyaltak be mélyen a Vezérnek a bemelegítő szónokok, közülük is kiemelkedett az egykori ferencvárosi B-közép focihuligánja a mérhetetlen bunkóságával, ahogy buzizta a Jobbik elnökét, és gyalázta Orbán egykori barátját, akinek néhány éve még a talpát nyalta. Nagyon ízléstelen felemlegetni olyan embert, aki a főnököt G-nek nevezte.

A csaló Schmitt Pált azért hasznos forgalomban tartani, hogy soha ne feledjük el: ez az ember megtestesíti ennek a bűnszervezetnek a morálját, és ő volt az, aki az Alkotmány megsemmisítésében részt vett. Ő csak hálát adhat a liberalizmusnak, hogy nincs halálos ítélet, mert a gyalázatos ténykedéséért az járna. Egy ember, aki végigszélhámoskodta az életét, és ma is királyként él az adófizetők pénzén. Jó látni, nehogy elfelejtsük kicsoda...

"A MEGÉLHETÉSI GYEREKVÁLLALÁS" FELEMLEGETÉSÉVEL ORBÁN AZT AKARJA ELÉRNI, HOGY A SZEGÉNYEK MARADJANAK ÖRÖKRE SZEGÉNYEK

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.11.13.


Sok újdonságot nem mondott Orbán Viktor a Fidesz tisztújító kongresszusán, de azért futotta pár erős kijelentésre. Melyek közül a legbicskanyitogatóbb kétségtelenül a jó öreg szegényellenes kamu, a “megélhetési gyerekvállalásról” szóló mondat volt.

“Nálunk nincs jövője annak az életformának, amely nem a gyerekekért, hanem a gyerekekből akart megélni” – mondta miniszterelnök.

A felmérések a
,zt mutatják hogy a magyar emberek több gyereket szeretnének vállalni, mint amennyi most születik. Sőt a kormány is azt szeretné, hogy több gyerek szülessen a mostaninál. Azt is tudjuk különféle kutatásokból, hogy az emberek akkor vállalnak gyereket,
  • ha tudják, hogy anyagi biztonságban fel tudják nevelni,
  • ha a szülők között egyenlően oszlanak meg a gyereknevelési terhek, és
  • ha az állam is beszáll a gondoskodás terheinek a viselésébe.
Azt is tudjuk, hogy a 2008 óta egy fillérrel sem emelt családi pótlék mennyire elég: semmire. Innen nézve arról beszélni, hogy valaki a megélhetés érdekében vállalna gyereket, teljesen abszurd.

És itt abba is hagyhatnánk, hiszen ha egy ember sem tudna megélni a gyerekek után járó juttatásokból – márpedig ez tény -, akkor könnyű belátni, hogy a “megélhetési gyerekvállalás” mekkora kamu...

BIZONY, ELLENZÉKVÁLTÓ HANGULAT VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2017.11.13.


Orbán Viktor brigádja úgy szórja magából a nagyívű hülyeségeket, mint kutya a bolhát. A pillanatnyi kedvencem az az orbáni örökbecs – nyilván nem ő írta, hanem az ismeretlen szipogóművész valamelyik betanított rímfaragója -, hogy Magyarországon nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat uralkodik.

Nem mondom, hogy túlzottan egyszerű dolog kiválogatni a sok hazugság közül azokat a mondatokat, melyek véletlenül igazak. Ez a mondat egy a kevés valóságtartalmat nem teljesen nélkülözők közül. Szerintem is ellenzékváltó hangulat van. A jelenlegi ellenzék túlnyomó része – nem mind, de a többség igen – már bőven leszerepelt. Elég világosan látható, hogy az ellenzéki politikusok többsége nem kormányváltást akar, hanem valahogy bevergődni a parlamentbe és további négy évig biztonságban elbohóckodni a biztos fizetésért. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az ellenzéki pártok többségének más gondja sincs, mint a nemlétező pozíciók szétosztása, a marakodás a különféle bársonyszékek és hokedlik között, máris egyértelmű, hogy az ellenzéki pártok többsége méltatlan a választók bizalmára.

Márpedig ahhoz, hogy a cinikus, telhetetlen, vérgeci, hazug, uszító, tolvaj, kártékony kormányt el lehessen takarítani, erős ellenzék kell. Az ellenzék ereje nem abban van, hogy ők kétszer annyi, senkit nem érdeklő sajtótájékoztatót tudnak letolni százon és nem is abban van, hogy az interneten összeolvasott kormánykritikát a parlamenti üléseken szépen összeollózva felolvassák. Többnyire azt is makogva, de legalább monoton hangon. Messziről ordít róluk, hogy semennyire nem érzik magukénak az országban élők gondjait. Talán nem is értik, hiszen nekik nincsenek napi megélhetési gondjaik, őket nem cseszteti ok nélkül a hatóság, nekik kiemelt ellátás jár a döglődő egészségügyben, az ő gyerekeik magánsuliba járhatnak.

Az ellenzéki pártok döntő többsége pont olyan korrupt élősködő, mint a kormánypárt. Csak ők nem lopnak annyit, de azt sem azért, mert magasabb az erkölcsi mércéjük, hanem azért, mert ők most nem férnek hozzá a moslékosdézsához...

ISMERD MEG A CSEH DONALD TRUMPOT, AKI ORBÁN MINTÁJÁRA ÉPÍTENÉ ÚJRA CSEHORSZÁGOT

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2017.11.13.


Ritkán készülnek már olyan dokumentumfilmek, mint amilyen az Andrej Babis agrárbefektetőből lett politikusról szóló 2015-ös Matrix AB, pedig sokat lehet az ilyenekből tanulni a modern politika és az újkori populizmus működéséről. 

Vít Klusák rendező és stábja egy éven keresztül kísérhette el mindenhova az akkori pénzügyminisztert, akinek a pártja, a centrista-populista ANO azóta megnyerte a cseh választásokat, és most épp kormányt alakítana, ha volna kivel. A film keretét egy vetítés adja, amit a film készítői tartanak Babis és stábja számára, és ami után a főhős egyáltalán nem boldog.

A szlovák származású, 63 éves Babis 2011-ben indította el politikai mozgalmát: kifejezetten a "megállás nélkü rabló és hazudozó" politikai elittel szemben határozta meg magát és minden nagygyűlésen az államot szétfeszítő korrupcióról beszélt. ( Az ANO, azaz az Elégedetlen Polgárok Akciója csehül rövidítve egyébként igent jelent.) Amikor Babis bevállalta a forgatást, még rutintalannak számított a politika világában, ma már talán másként döntene, de a népszerűségének ez sem ártott.

Elitellenességét a politika kezdettől fogva nem vette komolyan, nagyjából olyan lesajnáló, megmosolygó hangulat vette körül, mint az elnökválasztáson indulni készülő Donald Trumpot. A Forbes által 8,7 milliárd koronára (2,6 milliárd dollárra) becsült vagyonával Babis a második leggazdagabb cseh üzletember, aki az Agrofert mezőgazdasági nagyvállalaton keresztül halmozta fel vagyonát, később a vegyipar és a média irányába mozdult tovább. Övé az egyik legnagyobb cseh napilap, a Lidové Noviny, a főszerkesztő pedig állandó teniszpartnere. Kapcsolatai régóta minden irányban erősek, és úgy lázad a politikai elit ellen, hogy évtizedek óta nyakig benne ül...

NYUGDÍJJAL ISMERIK EL A TARTÓS ÁPOLÁST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.11.13.


A héten kezdi tárgyalni a parlament azt a törvénycsomagot, amelyben számos változás érinti a családok életét. Új időskori szociális támogatást vezethetnek be 2018-ban, a jogszabályokban lefektetik, hogy kormányrendelet alapján adhatók egyszeri juttatások, kiterjesztik az anyasági juttatás körét, az apák is kaphatnak majd csecsemőgondozási díjat.

Nagyot változik jövőre a parlamenthez már benyújtott, ezen a héten pedig napirendre is kerülő törvényjavaslat szerint a családtámogatások rendszere. (A teljes javaslatot itt nézheti meg.) A jogszabály mintegy szentesíti, hogy a kormány akár külön rendeletben bármilyen egyszeri juttatást biztosítson. Ilyet lehet majd fizetni a Nyugdíjbiztosítási vagy az Egészségbiztosítási Alapból. Akad azonban részletesebben is leírt, korábban nem létező támogatás is.

A részletes indoklás szerint a gyermeküket ápoló hozzátartozók komoly terhet vesznek le az intézményrendszerről, ám mivel keresőtevékenységet nem – vagy csak korlátozott mértékben – tudnak végezni, a számukra megállapítható nyugellátás mértéke alacsonyabb lehet. Ezért vezetik be a gyermeküket tartósan ápoló személyek nyugdíjba vonulását követően biztosítható új ellátási formát, a tartós ápolást végzők időskori támogatását...

MÉGIS LEHET BLOGÍRÁSSAL MILLIÓKAT KERESNI?

IFL GAZDASÁG
Szerző: SZARVAS NORBERT
2017.11.13.


Több tízezer embert foglalkoztat ma Magyarországon a kérdés, hogy tulajdonképpen a blogírás egy kellemes hobbi vagy akár olyan kereseti lehetőség, amivel milliókra tehetünk szert? Az igazság az, hogy mindkettő. Alapvetően a blogolás egy kellemes hobbi, amit unatkozó emberek kezdenek el vezetni. Őket általában a like és a megosztás élteti, mivel másból élnek. De most beszéljünk arról a nagyon szűk rétegről (konkrét példával), akik milliókat kerestek Magyarországon blogolással!

Blogolni csak szenvedélyből lehet

Hidd el nekem, hogy minden sikeres blog szenvedélyből születik. Egyszerűen nem működik a kizárólag üzleti alapú blogolás, ahol valójában a szerző nem szenvedélyből írja meg a cikkeit. Ezek a mesterkélt dolgok nagyon hamar be szoktak érdektelenség miatt csődölni.

Ezzel szemben azok a blogok, ahol találkozik a szenvedély a tudatosság és a vállalkozásra való hajlam a közönséggel, ott csodák születnek. Idővel ezeknek a csodáknak az elkerülhetetlen mellékterméke lesz a pénz. Megjelennek szponzorok illetve egy komplett üzleti vállalkozást, úgynevezett blogger startupot lehet felépíteni.

Vállalkozás esettanulmány egy bloggertől

"Minner" Milánt azért szeretem példaként felhozni, mert sok bloggerrel ellentétben ő mindig az eredményeiről beszél. Csakhogy értsd ez miért ritka, a legtöbb blogger megír 5-10-15 cikket, amiből lesz egy 5-10-15 ezer olvasottságú és máris érkezik a "visszaemlékező" esettanulmány a sikerről.

Ezzel szemben az olyan emberek, mint "Minner" Milán először komoly eredményeket érnek el, és utána beszélnek róla. Ráadásul ezek a cikkek, esettanulmányok, írások és vlog bejegyzések nem a vakvilágba érkeznek, hanem tökéletesen illeszkednek a marketing stratégiájukba, tovább építve a kitalált brandet!

Márpedig egy blog esetében mindig a brandnek van értéke...

ABERRÁCIÓ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.11.13. 


...A folyamatos kommunistázásból van nagyon elegem. Ezek a senkiházi fidesznyikok, a rablóbanda vezérei mind éltek a szocializmusban. Hallhatták eleget: "a szocializmus mint a kommunizmus alsó foka" a fene tudja, ki által inspirált meghatározást, ami világos és szokatlanul nyílt beismerése volt a ténynek, miszerint az a rendszer semmiképpen sem volt kommunizmusnak nevezhető.Próbáljuk végre tisztázni, a hiba nem a kommunizmusnak nevezett rendszerben van, hanem az emberben. Az emberi fajban, ami alkalmatlan arra, hogy kommunizmusban éljen. A következő faj, a genetikai lépcső következő foka, az ember után következő lény (aminek eddig egyetlen jelzését ismerjük Jézus személyében), az vélhetőleg alkalmas lesz arra, hogy megteremtse a kommunizmus működési lehetőségeit.

A kommunizmus szót (a közhiedelemtől eltérően) egy Cabet nevű francia újságíró használta az 1830-as évek végén (a latin communis - közös szóból kreálta). A rendszer a hosszú évtizedek után összeállt elképzelések szerint azt az eszmét jelöli, mely szerint a gépek és az általuk adott technológiák olyan magas szinten működnek majd, hogy megszűnhet a megélhetési kényszerből végzett munka, az ember tevékenysége alkotó, önmegvalósító tevékenységgé válik. Az alap princípium egyszerű és közérthető: mindenki képességei szerint, mindenkinek szükségletei szerint. Az ehhez vezető út is (első pillantásra) egyszerű: a meglévő szerkezetek, intézmények lerombolása, mert azok gátolják sokak szabadságát és védelmezik kevesek kiváltságait. Bakunyin mondata így hangzott (nem is volt vele népszerű): „az én szabadságomhoz nélkülözhetetlen mindenki szabadsága”. Ez nem mellesleg a kommunizmuson kívül is fundamentális igazság.

Marx és Engels még annyit szorított a franciák elméletén, hogy a kommunista társadalom a világ legfejlettebb országaiban épülhet fel először. Nem mondom, hogy nem így lett, mert sehogyan sem lett. Az a történelmi szégyen, ami az 1917-es államcsíny után a Szovjetuniót eredményezte, írni-olvasni tudó emberben egy pillanatig sem keltette azt az illúziót, hogy annak bármi köze lett volna a kommunizmushoz. Lenin Állam és forradalom című munkájában például - emlékeim szerint - nem is szerepel a kommunizmus szó. (Ha mégis, mindenkitől bocsánatot kérek, 16 éves koromban olvastam oroszul - nem volt még magyar kiadása -, lehet, rosszul emlékszem, nem is tudtam elég jól a nyelvet, egyszerűen csak meg akartam ismerni azt, amitől zsigerileg undorodtam. Lenin különben minden ellenkező híreszteléssel szemben nem volt buta ember, olykor egy méretes briganti is lehet okos.)
Azt akarom kérdezni, van valami baj a kommunizmussal? Szerintem semmi. A parlament barbár rosszparasztjának persze akkor is lehetne ellene kifogása, ha sejtené, miről dödög, egy fenti félmondat neki bizonyára szörnyen hangzana: a meglévő szerkezetek, intézmények lerombolása, mert azok gátolják sokak szabadságát és védelmezik kevesek kiváltságait.

Természetesen tudom, ez is köztünk marad, itt az antialkoholisták klubjában. Azért írtam le, hogy annak is elege legyen a folytonos, ostoba kommunistázásból, aki eddig csak úgy átsiklott a szó felett.

Még valami. Lenin a nagyon ritka kivétel volt az olvasottságával, a rengeteg eszével. A gazemberek alapvetően iszonyatosan buták, amilyen például a csúti hordóhasú futballista. Annak a kocsonyás anyagnak, ami az emlősökre jellemzően a koponyacsont védelmében helyezkedik el, van egy méreti és barázdáltsággal leírható jellemzője. Azon a szinten, ahol a parlament viceházmestere mutat bizonyos életjelenségeket, ezek a méreti és barázdáltsági változatok nem relevánsak, azaz itt már nincsenek fokozatok. Legfeljebb az általuk kiváltott undorban.
És mielőtt elfelejtem, itt és most nem említettem, mit nevez ez a barbár aberrációnak. Arra ugyanis nem vállalkozom, hogy a röfögésnek is csak sok jóindulattal nevezhető hangadást elemezzem.

A MAGYAR NŐK KÉTHARMADÁT ÉRTE MÁR ZAKLATÁS

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2017.11.13.


A Závecz Research az Index megbízására készített egy felmérést arról, mennyire jellemzőek a szexuális visszaélések Magyarországon. A közvélemény-kutató cég ezer felnőttet kérdezett meg arról, milyen jellegű bántalmazásokat éltek át.

Az eredményből kiderült, hogy a nők kétharmadát, a férfiak felét zaklatták már valamilyen módon.

A nőknek több mint egyharmadával fordult elő, hogy valaki olyan szexuális tartalmú megjegyzéseket tett rá, amikről az adott nő úgy érezte, egyáltalán nem helyénvalóak.

A fizikai bántalmazás az egyetlen olyan kategória, amelynek inkább a férfiak elszenvedői. A férfiak 27, a nők 12 százaléka mondta azt, hogy élete során verték már meg.

A telefonos hívogatásoknak, a leskelődéseknek, követéseknek, az internetes zaklatásoknak, a szexuális tartalmú beszólásoknak, valamint a szexuális molesztálásoknak, erőszakos cselekményeknek többségében a nők az érintettjei.

A nők 25 százaléka említette, hogy zaklatták telefonon. A férfiaknál ez az arány 7 százalék volt.

A nők 15 százaléka számolt be arról, hogy valaki már követte, leskelődött utána. A férfiak 7 százalékának volt ilyen élménye.

A nők 8 százalékával fordult elő az internetes zaklatás valamelyik formája. A férfiak 4 százalékával...

ORBÁN VIKTORT PAJZSRA EMELTÉK, KÖVETKEZIK A KORONÁZÁS?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.11.13.


Az euforikus hangulatú pártkongresszus az elmúlt több mint hét év győzelmeitől volt hangos, az elhangzottak szerint Magyarország a földi mennyország, talán itt van már a Kánaán.

“Nálunk a nemzetet gyilkolják meg. Pár százezer ember kisajátítva tartja az országot. A nép milliói jogtalan rabszolgák. Az ország koldus és leigázott. A parlament urai pedig liferálják a népet, a nép jogait, a hazát. Ilyen nemzetveszejtő ocsmányságot nem mutat föl a világhistória. Orgiája ez az összegyülemlett bűnöknek. Beteljesülése a kérlelhetetlen fátumnak. Fölfakadt seb vagyunk most Európa testén. Lesz-e balzsam erre a sebre, vagy egyszerűen ki fogják égetni?… Rettenetes, rettenetes történet ez…”
(Ady Endre, Nagyváradi Napló 1903. július 30.)

Vasárnap megtartotta kongresszusát a PÁRT, a magyar nép vezető ereje. A küldöttek – titkos szavazással – egyhangúlag újraválasztották a párt elnökét. Mindez nem a Kádár-korszak valamelyik pártkongresszusán történt, hanem a Fidesz kongresszusán.

A tudósítások szerint az euforikus hangulatú kongresszus az elmúlt több mint hét év győzelmeitől volt hangos, az elhangzottak szerint Magyarország a földi mennyország, talán itt van már a Kánaán. A Kedves Vezető imádatától elbódult küldöttek valószínűleg így is érezhettek, hiszen számukra a 2010-óta eltelt időszak a jólétet, a habzsolást, a közpénzek korlátlan és büntetlen lenyúlásának a lehetőségét jelentette. Pozíciótól függően mindenki hozzájutott a gyümölcsökhöz. Vannak, akiket trafikokkal jutalmaztak, a magasabb sarzsival rendelkező, fontosabb elvtársak már a földből is hasíthattak. Mások pedig az alkotmányos költséget számolhatták, az éppen futó közbeszerzések után. Hallani arról, hogy akár 30 százalék is visszaosztandó megfelelő helyre és zsebekbe. Minderről természetesen a kongresszuson nem esett szó...

KERESZTÉNYVÉDELEM - KERESZTÉNYÜLDÖZŐKKEL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: GÁBOR ANDRÁS
2017.11.13.


Miután a francia államtanács úgy határozott, hogy a bretagne‑i kisváros, Ploërmel főterén álló, II. János Pált ábrázoló szobor tetejéről el kell távolítani a keresztet, a magyar kormányzat rég nem látott bel- és külpolitikai aktivitásba kezdett. A kormány bejelentette, hogy – vállalva az összes felmerülő költséget, az adminisztrációs terheket és a szállítási nehézségeket – Magyarországra hozza a keresztet. A külügy már megtette a lépéseket, s immár csak azon folyik a vita, hogy egy budaörsi iskola, avagy Csepel legyen a befogadó.

Szijjártó Péter külügyminiszter bántó felkészületlenségről tanúskodva, ámde mély felháborodással utalt arra az 1905-ös francia törvényre, amelyre hivatkozva – legalábbis szerinte – eltávolíthatóvá vált a kereszténység legfontosabb jelképe. Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű. Mert való igaz, a Nemzetgyűlés megalkotta 1905-ös törvény, rendelkezvén a szeparációról, állam és egyház elválasztásáról, s megtiltván az egyházak közpénzekből történő állami finanszírozását, lefekteti az alapjait a laicitás (laicité) szellemiségére épülő Franciaországnak. Csakhogy az elmúlt jó száz év során történtek egyebek is. Így például hosszú vitákat követően megszületett a vallási jelképek franciaországi viseletét szabályozó 2004-es törvény, valamint ismertté vált a Sociovision intézet 2014-ben elvégzett reprezentatív felmérése, amely – egyebek között –

egyértelművé tette, hogy a franciák tovább szigorítanák a laicitás törvényeit.

A megkérdezettek nagy többsége, mintegy 80 százaléka – az iszlám rapid franciaországi terjeszkedése okán is – „a vallás diszkrétebb formájához” ragaszkodik a közös élet tereiben, az utcákon, a köztereken, az iskolákban és a vállalatoknál egyaránt. Elgondolkodtató, hogy a magyar külügy feje minderről nem tud. Ámde egyenesen érthetetlen, hogy a keresztlevételt elrendelő francia államtanácsi határozatot napjaink tragikus keresztényüldözésének példázataként felidéző külügyminiszter, szembesülve azzal az újságírói kérdéssel, hogy vajon miként egyeztethető össze a magyar kormány kereszténységet védelmező elkötelezettsége azzal, amikor egy keresztény örmény férfit aljas indokból és különös kegyetlenséggel lemészároló azeri katonatisztet Magyarország átad Azerbajdzsánnak, ahol a gyilkos azonnal nemzeti hőssé magasztosul, Szijjártó azt válaszolja, hogy a fejleményeket nem lehetett előre tudni.

Akkor legalább utólag segítsünk neki...

NEW YORK TURISTAMÁGNESEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.11.13.


Mostanában rengeteget járunk (legalábbis virtuálisan New Yorkban), persze az a veszély nem fenyeget, hogy unalmas lenne a világ egyik legizgalmasabb, rengeteg érdekességet kínáló városa. Mai kalauzunk ismét Susan, aki két részben írta meg New York-i kalandjaikat (az elsőt itt olvashatja, aki elkövette azt a hibát, hogy kihagyta). Ma több közismert látványosságot, és pár kevéssé látogatott helyet is megnézünk – szokás szerint rengeteg fotóval.Turistamágnesek és kevésbé ismert helyek 
A “turistamágnes” általam kreált definíciója: olyan látványosság, amely minden turista számára a “must see” (látni kell) kategóriába tartozik. New Yorkban is jópár megtalálható belőlük, és bár a családunk szeret felfedezni kevésbé ismert – és így talán nem annyira zsúfolt – helyeket bárhová is megyünk, néhány nevezetességet nem akartunk kihagyni. 
Így kézenfekvő megoldásnak egy hop on/hop off turistabusz kínálkozott, amivel Manhattan egy részét jártuk be. A belváros jól ismert épületei és helyszínei, mint az Empire State Building, Rockefeller Center, Washington Square Park, Flat Iron Building, Time Square és Fifth Avenue természetesen csak amolyan kóstolóként szolgáltak egy olyan menühöz, amit együltében az ember nem is tud végigenni. :)

IGENIS VAN DIZÁJNBŰNÖZÉS - MÉG TÖBB MILLIÁRDÉRT ÉPÍTI GARANCSI CÉGE A MOME-T

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.11.13.


A kormány 19,4 milliárd forintot adott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusfejlesztésére, ami három részben valósul meg. Mindhárom ütem kivitelezését a Garancsi István tulajdonában álló Market nyerte, az új épületekből a városlakók az utcafronton csak egy magas fekete falat láthatnak. Drónvideón mutatjuk a helyszínt.

A kormány három évvel ezelőtt, a 1438/2014. (VII. 31.) számú határozatában döntött arról, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark kialakítására 2018-ig 12,6 milliárd forintot biztosít. 2016 végén egy újabb kormányhatározat ehhez az összeghez hozzátett még 6,8 milliárd forintot, az egyetem költözésére pedig 89,8 millió forintot biztosított. A MOME ugyanis a XII. kerületi Zugligeti út 9–25. szám alatt zajló építési munkák idejére 2016 őszén átköltözött a Budapesti Műszaki Egyetem Z épületébe a XI. kerületbe.

A projekt három ütemben valósul meg

1., a Műhelyházat már 2016 márciusában átadták

A MOME által nettó 1,1 milliárd forintra becsült épületet 1,4 milliárd forintért építette az M-Z-A konzorcium, ami egyedüli indulóként nyerte meg az erre kiírt közbeszerzést. A konzorcium vezetője a Garancsi István tulajdonában lévő Market Zrt. volt.

2, a Médiaház és Műteremház kivitelezése még folyamatban van

A MOME által nettó 2,1 milliárd forintra becsült munkára kiírt közbeszerzést 3,1 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a Market tavaly nyáron. Néhány napja a szerződéshez hozzácsaptak egy 75 millió forintos tartalékkeretet az esetlegesen felmerülő pótmunkák fedezetére.

3, Tudásközpont, MOME Szíve, Gondűző villa, oktatási épületek, kültéri munkák

2017 tavaszán eredménytelen lett az erre kiírt közbeszerzés, mert a MOME maximum bruttó 11,5 milliárdot szánt a munkára, a Market pedig – egyedüli pályázóként – ennél jóval drágábban, bruttó 13,8 milliárd forintért vállalta volna a kivitelezést...

ORBÁN VIKTOR LEGYŐZI A NYUGATOT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2017.11.13.


Mi már 60 évvel ezelőtt is csak egy lépésre voltunk attól, hogy leelőzzük a Nyugatot - legalábbis Nyikita Szergejevics Hruscsov, a Szovjet Kommunista Párt főtitkára szerint. Éppen hét évtizeddel ezelőtt, a magyar forradalom vérbefojtása után néhány hónappal, az első szovjet szputnyik fellövésekor hirdette meg Hruscsov a "dognaty i pregnaty" programját, amely a Nyugat utolérését és lehagyását tűzte ki céljául.


Nem mondhatjuk, hogy nem volt nagyralátó elképzelés. Hruscsov azt ígérte a szocialista tábor országainak, hogy 20 év múlva mind gazdasági teljesítőképességben mind pedig a társadalmi jólétben elérjük a nyugati országok szintjét, és azután a határ a csillagos ég lesz. A gaz imperialisták kétségbeesve próbálnak majd lépést tartani velünk, de minél inkább szedik a lábukat, annál jobban lemaradnak, mivel mi ideológiailag annyival felsőbbrendű rendszert építünk, hogy lemaradásuk egyre csak növekszik. 

Aztán 1981-ben, a nagy sietségben a magyar gazdaság olyan gyalázatos helyzetbe került, hogy a célegyenesben nem volt más választásunk, mint hogy a rothadó Nyugatnál házaljunk életmentő kölcsönért... 

ÍGY VÁLT KÖDDÉ 330 MILLIÁRD

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.11.13.


Mindent elkövet a kormány annak érdekében, nehogy nyomon követhető legyen, hová tűnt az elmúlt évek alatt 330 milliárd adóforint. Orbánék szerint elvesztett közpénz jellegét – valójában adóforint, amely zömmel a foci feneketlen gyomrában végezte.

Nem közpénz - érvel a kormány, érvelnek a kegyelt fociklubbok, semmire való akadémiák, ha a társasági jövedelemadóból a költségvetésbe be nem folyó támogatásról kérdezi őket a nyilvánosság. A TAO-rendszer elleni perek részben már megjárták a legfelsőbb bírói fórumot is, ahol kimondatott: bizony nem veszett el a TAO közpénz jellege, vagyis az ezzel kapcsolatos adatok közérdekűek, azokat ki kell adni. Akkor is, ha kényelmetlen.

(Persze mi más is lenne a TAO, mint közpénz – hisz ezzel érvelt a rendszer bevezetésekor az Európai Bizottságnak az Orbán-kormány. Amikor ennek következményeivel szembesül, még a csillagokat is hajlandó lehazudni az égről.)

Márpedig fenemód kényelmetlen. A rendszer orbáni bevezetése óta 330 milliárd forint folyt el ily módon. Ez persze a teljes költségvetést nézve nem a legnagyobb tétel, de a 2012-es bevezetés óta az összes társasági adó 10 százaléka ment el sporttámogatásra. Abból is leginkább a roppant sikeres focit dotálták a vállalkozások. A legtöbbet természetesen a világszínvonalú, fiatal reménységek tucatjait kibocsátó felcsúti fociakadémiának...

TGM: 1956-1989: A "SZOCIALISTA" HAGYATÉK

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.11.13. 


Az SZKP XX. kongresszusa, a desztalinizáció kezdete, a lengyelországi „események”, a magyarországi forradalom leverése (1956) és a pluralista-piaci fordulat (demokratikus rendszerváltás, 1989) között harminchárom esztendő telt el. (Összehasonlításul: a Horthy-korszak nagyjából huszonnégy évig tartott csak.) Én most nem ennek a hosszú korszaknak a bonyolult – és javarészt közismeretlen – történetét szeretném összefoglalni, hanem csak arról tennék néhány megjegyzést, hogy mi maradt meg belőle mentalitástörténeti tekintetben.

Erről sok mindent írnak.

Sok mindenki a „kádárizmus” nyakába varrja az Orbán-rezsim hibáit, bár a kettő egyáltalán nem hasonlít egymásra.

A korábbi államberendezkedés központosító, bürokratikus, tervező és etatista jellegű volt (rendszeres és stabil); a jelenlegi rögtönzéseken és gyors rendszabályokon alapuló káosz, amelyet a személyi uralom, a társadalom demobilizálása és az etnicizmus működtet. Orbán rezsimjéhez hasonlók alakulnak világszerte (Nyugaton is), ahol nem volt „kádárizmus”...

ORBÁN VIKTOR SZÉPEN BESZÉLT A KONGRESSZUSON, CSAK NEM IGAZAT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.11.13.


Jó volt Orbán Viktor beszéde. Olyan szépen beszélt egy országról, ahol fantasztikus az élet, nő a minimálbér, a családok erősödnek, ahol mindig süt nap, ahol szépen kékel a fű.

Az embernek kedve lenne odaköltözni, és itt hagyni ezt sógor koma alapon működő, hazugságra épülő, folyton csak stadionokat termelő földet, ahol még az is beleszól az életedbe, aki nem itt adózik.

A legjobb az volt az egészben, ami kimaradt belőle. A négymillió szegény, a több százezer külföldön dolgozó, a kétszázezer közmunkás, a sok ezer éhező gyerek, a rákosoknak nem adott gyógyszer, az oktatásban butuló tanuló.

Persze a sikerek sem voltak teljesen kielemezve.

Nem volt szó Mészáros Lőrincről, és az ő meggazdagodásáról, amikor valójában Orbán Viktor vagyonát gyűjti. Nem volt szó arról a sajátosságról, hogy egy elmebeteg is képes a jegybank elnöke lenni, és úgy szórni onnan ki a közpénzt a kénye kedve szerint, amiért értelmes emberek gyógymódként a belét ontanák ki. Nem volt szó a kis Rogán meg a nyugdíjas rugdosó Habony letelepedési kötvény bizniszéről, a belváros ingatlanjainak a haveri körhöz való átjátszásáról, és az ezért kapott pénzből való helikopterezésről, a folyton táguló lakásról.

Nem beszélt az uniós támogatás elherdálásáról, a közpénz ellopásáról, a törvények semmibe vételéről, az ügyészség lopást segítő megalkuvásáról ha a kormánypártról van szó.

Nem beszélt a devizahitelesek megmentéséről, amikor több százezren kerültek az utcára, vesztették el az otthonukat a magas árfolyamon való átváltás miatt...

A KÖRÜLBELÜL TITKÁRA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.11.13.


Délutánra kiderült, amit már hajnalban, sőt évekkel ezelőtt is tudni lehetett, mert a világ működése erre az aktusra van beállítva, hogy Orbán Viktort egyhangúlag, gondolkodás, merengés és csöppnyi kétségek nélkül, 1358 szavazattal választották újra pártelnöknek. Olyan gyönyörű ez az egység, és a hangulat is persze, amikor megjelent a megváltó az alattvalók között, és ölelgették, csókolgatták meg szelfiztek vele, mint egy futballsztárral, végül is a gömböc ezt vágyta már avas szagú születése óta.

„Rendben vagyok, csak bátorítsanak!” – mondta volt érkezésekor a megváltó, és vesszőzzön meg, aki érti, de hát, nem is kell. S ahogyan a szorgos portálok percről-percre tudósítottak a cirkuszi előadásról, madeleine márkájú kiflimet belemerítettem a csésze teámba, a felszálló gőz pedig a kontyom alá ütött, és mesélt. Dédanyámat mutatta, aki valamikor az idők kezdetén feküdt a dunna alatt, hogy alig is látszott ki az orra vége, és újságot olvasott, majd feltette a kérdést: „Gyerekek, mit jelent a kb?” S miután megkapta a választ, hogy körülbelül, rögtön meg is értette a világ folyását, s ekképp: „Kádár János újra a körülbelül titkára lett.”

Így vagyunk most is. De ha már kölökkorom legendáriumainál tartunk, megidézem dédanyám lányát, a nagyanyámat, aki jeles napokon így vágott rendet a családnak nevezett nyájban: „Nem beszilünk, ünnepülünk.” És ettől fogva mosolygósan folytak tovább a lelkek mélyén a gyilkos indulatok. Tisztára, mint a Fidesz nagy-nagy famíliája, itt sem lehet tudni, ki a klakőr, ki az igazi rajongó, és ki lehet a megfélemlített élősködő, de ez például nekem mindegy is. Orbánnak viszont nem igazán, mert tőlük nem látja a valóságot, és ilyen állapotban lehet nagyon pofára esni. Ám ez legyen az ő baja és nyomora...

PUTYIN HOSSZÚ TÁVON MEGY SZEMBE A VILÁGGAL, ÉS NEM BIZTOS, HOGY RAJTA VESZÍT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.11.13.


- Orbán be akarja végezni a nagy művet, ezért akar egyelőre további négy évet

- Ki fizesse a révészt? Vita Drezdában Orbán állítólagos magánútjáról

- Az általános magyar EU-ellenes roham közepette vannak azért unióbarát erők is Magyarországon


Bloomberg


A hírügynökség arra figyelmeztet, hogy az orosz elnöknél többről volt szó, mint egyszerű taktikáról, amikor fontos nyugati választásokat trollkodott meg, mert bármennyire is hibának látszik a beavatkozás, Putyin jó ideje hátborzongató, magányos, hosszú játszmába folytat. Már uralma első 8 évében látni lehetett nála a stratégiai törekvést, noha a felszínen úgy tűnt, hogy igazodni igyekszik az amerikaiak által diktált világrendhez. De a belpolitikája már akkor sem volt liberális, nemigen különbözött attól, amit Orbán, Kaczynski vagy Beslusconi csinált. A második időszakban viszont elege lett a nyugati szabályokból és megpróbált egyenlő alapon tárgyalni az USÁ-val, illetve az európai hatalmakkal. Ám arra a következtetésre jutott, hogy a partnerségre alapuló stratégia sem vált be. Fontos azonban, hogy az államfő szinte sohasem cselekedett össze-vissza, vagy kiszámíthatatlan módon. Ezért nem valószínű, hogy uralma mostani, 3. szakaszában változtatna ezen.

Félelmetes útba vágott bele - az ismeretlen felé. Nem gondolja, hogy együtt lehet működni a Nyugattal. Azt igyekszik bizonyítani, hogy főleg az Egyesült Államok rendkívül ingatag és bármily kibillentheti egyensúlyából. A bemutatót a fejlődő világnak szánja, hogy az bátran szálljon szembe az amerikai hegemóniával. És ez be is jöhet. Az irányvonalától nem tér el, és a másik fél folyamatosan alábecsüli, mekkora fájdalmakat képes elviselni Oroszország. A legjobb válasz minderre az volna, ha sikerülne bizonyítani, hogy a demokratikus intézmények még működnek, képesek megfelelni annak, amit az emberek várnak tőlük. Vagyis hogy a Nyugat példa és erkölcsi irány lehet a 3. világ, de még az oroszok számára is. Ám idáig az USA és Nagy-Britannia elbukott a vizsgán. Európa már jobban teljesít, bár hibái azért látszanak. Putyin a megosztottságokat és kudarcokat alapválságnak igyekszik beállítani és úgy áll, hogy nem szükségszerűen veszít - egyelőre.

New York Times/Reuters

A jelentés azt emeli ki a Fidesz kongresszusáról, hogy Orbán Viktor szeretné visszafordíthatatlanná tenni az ország átalakítását, ezért fogadta el az újabb elnöki megbízatást. A hírügynökség megjegyzi, hogy a politikust, aki a bevándorlás ügyében szembefordult az unióval, megerősítette a hatalom ellenőrzését a sajtó fölött és ellenzi az EU-együttműködés elmélyítését, egyhangú döntéssel választották meg. De hát a párt magasan vezet a közvélemény kutatásokban, és a jelek szerint elsöprő győzelem elé néz. Az előrejelzések arra utalnak, hogy a középbalt megelőzi a választásokon a Jobbik is, amelyet úgy jellemeznek, hogy még inkább képviseli az etnikai alapú nacionalizmust, mint a Fidesz. Orbánt ugyanakkor széles körben bírálják a nyugati szövetségesek, mert úgy ítélik meg, hogy lebontja a demokratikus szabadságjogokat, amit azonban a kormánypárt tagad. Azt állítja, hogy a kritika része az összeesküvésnek, amelyek Soros György sző. Orbán a kongresszusi beszédben ki is tért arra, hogy harcol a „globalista” nézetek ellen, amelyek Európa keresztény nemzeteit, azok erkölcsi alapjait fenyegetik, és mindezért az üzletembert vádolta...

NEM AZÉRT DOLGOZUNK, HOGY FOCISTÁBÓL LETT MINISZTERELNÖK HOBBIJÁT FINANSZÍROZZUK

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: TÓTH BERTALAN
2017.11.13.Múlt héten történelmi vereséget szenvedett el a magyar futballválogatott Luxemburgtól. A vereség különösen fájó, ha figyelembe vesszük, hogy 2011 óta minden évben több tízmilliárdnyi adóforintot tömött az Orbán-kormány a magyar futballba. Kár volt. Ezt az eredményt ingyen is el tudta volna érni a válogatott. Az "aranylábúakra", stadionokra költött százmilliárdok inkább mehettek volna háziorvosokra, kórházakra, orvosok, ápolók bérére.

Előrebocsátom, hogy sok magyar emberhez hasonlóan, én is szeretem a focit. Meg a csokoládét is. De amikor arról kell döntenem, hogy a rendelkezésemre álló pénzből csokoládét vagy gyógyszert veszek a beteg családtagjaimnak, akkor - sok honfitársamhoz hasonlóan - én is a gyógyszer mellett döntök. Szinte mindannyian fel tudjuk állítani a helyes fontossági sorrendet, kivéve a felcsúti focistából lett miniszterelnököt. Mert rendkívül igazságtalannak tartom, hogy miközben évek óta a magyar adófizetők pénzéből százmilliárdokat önt a jelenlegi kormány a magyar futballba, addig a magyar emberek százezreinek közelében nincs háziorvos, hónapokat várnak egy-egy műtétre, nem kapnak megfelelő gyógyszereket és korházi fertőzésektől rettegnek.

Én nem értek egyet azzal, ahogyan Orbán és csapata az adóforintjainkkal bánik, mert

- nem azért dolgozunk, nem azért fizetünk adót, hogy azt egy nem túl sikeres focistából lett miniszterelnök hobbijára költsük;

- nem azért dolgozunk, nem azért fizetünk adót, hogy abból stadion legyen, színvonalas egészségügyi ellátás helyett;

- nem normális, hogy a teljesítmény nélküli focisták adómentességét az alacsony keresetű ápolókkal, orvosokkal fizetteti meg a Fidesz;

- nem normális, hogy ha elkészül a méregdrága Puskás-stadion, már ötször annyi férőhely lesz a magyar stadionokban, mint ahány kórházi ágy;

- nem normális, hogy az éves halálozások negyede azért van, mert nincs elég pénz és szakember az egészségügyben...


MAGYAR RASSZISTÁK IS TÜNTETTEK A LENGYEL NEONÁCIKKAL - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.11.13.


„Európa fehér lesz” és „tiszta vérű”, ilyen táblákkal vonultak a fehérek felsőbbrendűségét hirdető rasszisták a hétvégén Varsóban, akiknek számát legalább 60 ezerre becsülték. A Think Progress úgy tudja, hogy a függetlenség napját ünnepelő rasszisták és fehér keresztény nacionalisták tömegét szép számban gyarapították a Magyarországról, Szlovákiából és Spanyolországból is érkezők.

A Think Progress cikke szerint a neonáci demonstrációt a Radikális Tábor elnevezésű mozgalom szervezte, amely nevét a 30-as évekbeli fasiszta mozgalomból kölcsönözte. A Wall Street Journal helyszíni beszámolója szerint ezek közül sokan ugyan nem tartják magukat újfasisztának, de szerintük az ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel semmi gond.

Támogatják Trump politikáját, és nem ismeretlen előttük egykori tanácsadójának, Steve Bannonnak a neve sem, aki gondoskodott a gyűlölet-mozgalom kelet-közép-európai népszerűsítéséről. A lengyel állami híradások úgy számoltak be a tüntetőkről, hogy ők a migránsellenes igazi patrióták. Ellentüntetők is voltak, de a „Mi vagyunk a lengyel zsidók” mozgalom mindössze 2000 fővel képviseltette magát az 1918-as függetlenségi győzelem ünnepén.

S ha már Steve Bannon, akkor idekívánkozik a nemrég irányítása alatt álló, de ma is az ő ideológiáját visszaböfögő Breibart News cikke, amelyben a Washington Postról lehúzza a keresztvizet, amiért az a magyar kormány Soros-ellenes kampányát gyűlöletkampányként elítélte. Sőt arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyoldalú Washington Post épp egy olyan civil szervezet véleményére alapozta a saját álláspontját, amit Soros György alapítványa támogat.

A jelenlegi kormánynak még legalább négy évig hivatalban kellene maradnia, hogy megerősítse az eddig elért eredményeket úgy, hogy azok már visszafordíthatatlanokká váljanak – ezt az üzenetet emelte ki a Reuters Orbán beszédéből a Fidesz tisztújító kongresszusán. A pártvezetők között a közvélemény-kutatásokban magasan vezető kormányfő minden bizonnyal harmadszorra is nyer, méghozzá földcsuszamlás-szerű győzelmet aratva. Szavai szerint: a "Soros-birodalom" fenyegeti Magyarországot, mert útjában állunk annak a tervnek, amely a nemzeteket fel akarja számolni, és kevert népességű Európát akar létrehozni. Ezért a "Soros-terv" végrehajtása érdekében egész Európában el akarják takarítani az útból a nemzeti érdekeket képviselő kormányokat, ideértve bennünket is. Kifejtette: Soros NGO-i behálózták az európai döntéshozatal összes meghatározó fórumát, jelen vannak egyes magyar pártok hátországaiban is, és úgy viselkednek, mint egykor a szovjet kommunista párt agitációs és propagandaosztályának aktivistái, de mi, vén csatalovak már szagról megismerjük őket...

EZÉRT KELL HŐSKERESZTÉNY KORMÁNY? EZÉRT KELL VALLÁSOS NEMZETI ÁHITAT? EZÉRT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.11.13.


Ha már a kormánypárt dicsőséges kongresszusán meghirdették a következő ezer évet, és miután ezt az eleve elrendelést – minden ellenkező híresztelés dacára – kizárólag az istenadta nép lenne képes megváltoztatni (legalábbis addig, ameddig papíron még választásokat tartanak Magyarországon), folytassam csak szépen a reggeli gondolatmenetemet.

Mert ugyan gitt- és gumicsontrágicsálásnak tűnik az, hogy az ember naponta megpróbálja szájbarágni, miért beteg, abnormális, elfogadhatatlan az, amiről a kormány azt prédikálja, hogy minden a legnagyobb rendben van, de nézetem szerint arról soha nem szabad lemondani, hogy az erkölcs és a józan ész talaján állva, az ember újra és újra felhívja a figyelmet arra, hogy átverik. Olyannyira átverik, hogy azt még a Soros György elleni hajtóvadászatból szárba szökkenő álhazafias és álkeresztény hagymáz sem írhatja fölül. Mert ha fölülírja, akkor itt bizony nem hogy újabb ezer év nem lesz, de száz éves távlatban is a szél fog fütyörészni igencsak megfogyatkozott talpaink alatt.

– A Budapest Hospice Ház és úgy általában a Magyar Hospice Alapítvány kreténül gazdálkodik, ezért sikerült olyan helyzetbe lavírozniuk magukat, hogy 50 millió forinton áll, vagy bukik a további működésük. Az egészségügyi államtitkár úr szerint kábé szégyelljék magukat, és főleg vessenek magukra, ha nem képesek beosztani azt a normatív támogatást, amit a nemzeti kormány csupa nagylelkűségből hozzájuk vagdos és amiből mások élnek, mint hal a vízben. Hogy ez nekik nem sikerült, szívás, a segítségkérésük pedig majdhogynem felháborító. Amiről az államtitkár úr nem beszélt, pedig segítené a tisztán látást: az országban működő – leginkább otthoni ápolást nyújtó – 90 hospice szolgálat működési forrásai rendkívül szűkösek, kivétel nélkül mind finanszírozási problémákkal küzdenek.

– 2011 óta, azaz a tao-támogatási rendszer bevezetése óta több mint 330 milliárd forintnyi társasági adó áramlott az államkassza helyett különböző sportszervezetekhez. Ez konkrétan azt jelenti, hogy hatodik éve minden kilencedik adóforintról lemond az állam. Ezeknek az adóforintoknak tetemes hányada a Lölövics-féle rendkívül sikeres futball akadémiáknál landol, ahol aztán a közvélemény elől gondosan eltitkolt módon kerülnek felhasználásra. Eredmény nulla, utánpótlás nulla, stadionok, mint a pelyva, állami költségvetés megcsapolva. A kormány és külön Orbán Viktor szerint ócska kommunista az, aki ezt a pénzt közpénznek tekinti. Ezzel szemben az van, hogy ez a sufnijogász érvelés azóta minden fórumon elbukott, legutóbb október közepén a Kúria mondta ki, hogy ami Orbán szerint nem közpénz, az valójában kurvára az...

ITT OLVASHATÓ