2018. szeptember 24., hétfő

RANDOLPH BRAHAM: AZ ORBÁN-KORMÁNY MEGHAMISÍTJA A MÚLTAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.09.24.


...Az alábbiakban olvasható a magyar holokauszt-kutatás első számú tekintélyének nyílt levele.

Nyílt levél

Heisler András elnök úrnak
MAZSIHISZ
Síp utca 12. sz.
H-1075 Budapest
Magyarország

Tisztelt Heisler Elnök Úr!

Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet és hálámat azért a bátorságért, amellyel a holokauszt magyarországi fejezetének történelmi integritását Ön és a MAZSIHISZ többi vezetője az elmúlt években megvédte. Nagy érdeklődéssel követtem az Önök folyamatos és megalapozott ellenszegülését az úgynevezett Sorsok Háza megnyitása ügyében, amelyet látszólag „a holokauszthoz kapcsolódó múzeumként” képzelt el és tervezett a Terror Háza igazgatója ‒ aki ​egykor ​holokauszttudósnak indult, ám végül ádáz nacionalista holokauszt-torzítóvá vált. Úgy tűnik, hogy ez a holokausztmúzeum része annak a hosszú távú történelemtisztogatási tervnek, amelyet az Orbán Viktor által vezetett kormány kezdeményezett a Horthy-korszak rehabilitációja végett. Ennek a kormánynak az intézkedései világosan jelzik a szóban forgó korszak története megtisztításának (azaz meghamisításának) a kurzusát. Nyilvánvaló, hogy e cél elérése érdekében az Orbán-kormány törölni kívánja a tankönyvekből és a nemzet kollektív történelmi emlékezetéből azt a vitathatatlan tényt, hogy a Sztójay Döme kormányának tagjai ‒ valamennyiüket, alkotmányosan, Horthy Miklós államfő nevezte ki ‒ meghatározó szerepet játszottak a magyar zsidóság megsemmisítésében. Még az SS-t is meglepte az a buzgóság, lelkesedés és sebesség, amellyel ezek a vezetők a „végső megoldást” valóra akarták váltani ‒ még a gyorsan előrenyomuló szovjet erők megérkezése előtt.

Magától értetődőnek tartom, hogy ha ez a történelmi valóság a tervezett új múzeumban nem tükröződik, Ön és a magyar zsidóság többi vezetője továbbra is ellenezni fogja annak a megnyitását ‒ még akkor is, ha arra egy rabbi „kóser” jóváhagyási pecsétjét is rányomták. Ünnepélyes felelősség ez, amelyben mindannyian osztozunk, nemcsak a holokauszt történelmi integritásának védelme, hanem a mártír áldozatok emlékének megőrzése érdekében is.

Tudatában annak, hogy vállaira sok más, nagy kihívást jelentő közösségi felelősség is nehezedik, bízom abban, hogy Ön és munkatársai teljesíteni fogják ezt a történelmi feladatot.

Randolph L. Braham
kitüntetett emeritus professzor

POLGÁRHÁBORÚS PSZICHÓZIS? AZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.09.24.


...miközben Orbánnak immár papírja van arról, amiről eddig nem volt papírja, a fentihez hasonló szakértésnek csúfolt, pártközpontban előre legyártott mantrák hangoztatói közpénzből hergelnek és hazaárulózzák azokat, akik nem tegnap óta látják a valós veszélyét annak, hogy egy teljhatalommal felruházott kormánypárt minden demokratikus ellenállást lebontva kíván örök mandátumot szerezni az ország vezetésére.

Az teljesen világos, bár nem lenne jó beletörődni, hogy ahol nincsenek érvek, ott propaganda van, ott Soros van, ott migránsok vannak, ott ellenségek vannak, ott személyeskedés van, ott hazaárulózás van, ott mindig valaki más tehet arról, hogy a korrupció lólába naponta kilóg a nagyfene nemzeti ügyek mögül. Az az állampárt, amelyik kilencedik éve leginkább a párthovatartozás alapján mocskolja, járatja le politikai ellenfeleit, amelyik listázza az általa bemondásra hazaárulónak számon tartott civileket, amelyik egyetlen olyan (ellenzéki) törvényjavaslatot nem hajlandó megszavazni, amelyik párthovatartozásra való tekintet nélkül a magyar nemzet ügyét szolgálná (csak néhány példa, mert holnap reggelig sem érnék a végére: ügynökkérdés, otthonápolás, nők elleni erőszak, nyugdíjrendszer reformja, politikusok vagyongyarapodása, bérlakásmutyi, állatkínzás, és akkor az oktatásról és az egészségügyről még nem is beszéltünk), azzal próbálja egyben tartani a táborát, hogy hazaárulózza a saját diagnózisa szerint egyébként is romokban heverő ellenzéket.

Érteni vélem, hogy a harmadik kétharmad már végképp csak arra kell a Fidesznek, hogy a még meglévő jogállami kiskapukat beszögelje a picsába (mert a migránsok elleni harc mindent is legitimál), de amikor a kétharmaddal a háromharmadért kormányzó felkent tahóknak csak arra futja a szuverén, kikezdhetetlen nemzeti politizálásból – a mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk kezdetű nóta dallamára -, hogy érzelmileg hergelje az egyik felét a másik ellen, az már nem az ellenzéki pártok magánügyi kínja és keserve, az már nem csak az idegen hordák emberi jogi megleckéztetésének kérdése. Az, hogy demokratikusan megválasztott képviselők politikai véleménynyilvánítása már a napi közbeszéd szintjén is ilyen lazán és közvetlenül maga után vonja a hazaárulás bélyegét (és láthatóan nem fognak erről leszállni), nem a zsákutcás ellenzéki politizálás nyomorúsága, az egyes ellenzéki képviselők különbejáratú traumája, hanem a torz kétharmadon kívül esők elleni mocsadék támadás.

Amennyiben a hazaárulózás a liberálisozáshoz, baloldalizáshoz, genderfasisztabuzizáshoz, sorosozáshoz, stb. hasonlóan kötő- és szitokszóként vonul be a köztudatba (már bevonult), az holnapután a viszkető tenyerek elmélet alapján legitimálja majd a hazaárulókkal szembeni bármilyen típusú fellépést. Mert a hazaárulókkal szemben köztudottan bármi megengedhető, pláne háború idején, és kilencedik éve háborúban állunk, nem? De. Veszélyes játékot játszanak az elvtársak, és az a durva benne, hogy ez már régen nem játék.

A primitív csatakiáltásai és súlyos rágalmai következményeiért semmilyen felelősséget nem vállaló kétharmad napról-napra nagyobb elánnal áll bele abba, hogy a nemzet mögé bújva, a nemzet érdekeire hivatkozva polgárháborús pszichózisba taszítsa az országot. Már három éve az sem vicces, amit a migránsterroristák elleni fellépés címszó alatt művelnek, de ez annál sokkal súlyosabb. Nem az a kérdés már, hogy mikor lesz ebből normális, békés, konszolidált ország, hanem az, hogy mennyi áldozattal fog járni. Ismétlem magam: majd nem kellene megfeledkezni azokról a névtelen nyikhajokról sem, akik (Orbánért pénzért) az anyjukat is eladták, hogy ez így legyen.

ITT A NAGY MÉSZÁROS LŐRINC-GAZDAGODÁSSZÁMLÁLÓ, SZÉDÜLETES IRAMBAN NŐ A FELCSÚTI GÁZSZERELŐ VAGYONA - ÉS NEM ÚGY TŰNIK, HOGY FÉKEZNI AKARNA

168 ÓRA ONLINE
Szerző:ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.09.24.


Kedves olvasóink, a lenti gazdagodásszámlálónkon ezután élőben követhetik, mennyivel nő másodpercről másodpercre a Vál-völgy parafenoménjének, a NER John Rockefellerének, Mészáros Lőrinc volt felcsúti gázszerelőnek és polgármesternek a vagyona. Számításainkhoz a Napi május 10-én megjelent kiadványát vettük alapul a száz leggazdagabb magyarról, amely szerint Orbán Viktor egykori iskolatársa egy év leforgása alatt 120 milliárdról 280 milliárd forintra növelte a vagyonát. Ez pedig azt jelenti, hogy

naponta 438 356 164, óránként 18 264 840, percenként 304 414, másodpercenként pedig 5073 forintot keres.

A Napi listáján Mészáros Lőrinc 280 milliárdja csak a második helyre volt elég a listavezető, Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató 320 milliárdja mögött, de már akkor is támadtak kétségek, hogy ez a valóságot tükröző sorrend. A G7 meg is kockáztatta, hogy igazából Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere.

A sikert Mészáros Lőrinc 2015-ben még Jóistennek, a szerencsének és Orbán Viktornak tulajdonította. Akkor még csak 8,4 milliárd forintja volt, de ahogy nőtt a vagyona, úgy hagyta maga mögött az ehhez hasonlóan félénk nyilatkozatokat is. 2017 elején, amikor az Indexnek feltűnt, hogy a cégbirodalma zászlóshajója, a Mészáros és Mészáros Kft. 2006 és 2016 közötti tíz év alatt az ezerszeresére növelte a bevételét (19,20 millió forintról 20 milliárd forintra), miközben a Facebooknak is csak a hatszázszorosára sikerült 2006-os 48 millió dollárról 27,6 milliárd dollárra), a gazdasági csodát már azzal magyarázta, hogy neki több esze van, mint Mark Zuckerbergnek. Ebből egyelőre annyi igaz, hogy a Jóisten, a szerencse, és Orbán Viktor Bermuda-háromszöge azóta is félelmetes iramban nyeli a közpénzt. Júniusban volt hír, hogy Mészáros Lőrinc és a veje, Homlok Zsolt kapott meg egy 23 milliárd forintos állami vasútépítési megbízást, júliusban pedig szintén a 24.hu nyomán írtuk meg, hogy 2018-ban a Mészáros-cégbirodalom összesen 228,8 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el, a Fidesz újabb kétharmados győzelme, az április 8-i parlamenti választásokat követő munkanapok mindegyikén ő és a családja plusz 1,2 milliárd forint közpénzre ébredhetett. Már a gyermekei is naponta egymillió keresnek közbeszerzéseken...

ÚGY LAPÁTOLJA A MAGYAR ÁLLAM A PÉNZT A TENISZBE, MINTHA NEM LENNE HOLNAP

QUBIT
Szerző: MONEYFIELD
2018.09.24.


Bő egy hete a cseh válogatottnak sikerült felülmúlnia a magyar férfi teniszválogatottat, amivel eldőlt, hogy a magyar csapat nem lesz kiemelt a jövő évi Davis-kupa sorsolásán. A 3-2-es összesített eredményt hozó párharcban papíron akár erősebb magyar válogatott is szerepelhetett volna, ám a férfi teniszezők világranglistájáának 43. helyén álló Fucsovics Márton és Balázs Attila sem volt a magyar csapat tagja. Utóbbi sérüléssel bajlódott, amíg előbbi lemondta a válogatottságot, és időközben a legjobb magyar női versenyző, Babos Tímea is szakította a magyar válogatottal.

A legmagasabban rangsorolt magyar teniszezők, Babos és Fucsovics egyaránt kritikákat fogalmaztak meg a magyar teniszszövetség (MTSZ) működéséről és a játékosokhoz való hozzáállásáról, és közölték, hogy amíg nem történik változás a problémás területeken, addig nem szerepelnek a válogatottban. A felek egymás közötti nyílt üzengetései között elhangzottak összegek, amelyek a szövetség gazdálkodásáról szólnak. Utánanéztünk: valóban milliárdokból gazdálkodik a szövetség?


Százmilliók, milliárdok vagy tízmilliárdok?

Először is érdemes tisztázni, hogy honnan vannak az adatok. Kizárólag az MTSZ gazdálkodását vizsgáltuk, így főként a szövetség éves közhasznúsági jelentéseiből, illetve az éves beszámolók eredménykimutatásából dolgoztunk. És hogy akkor mennyi az annyi?

Az utóbbi két évben milliárdokról, míg a korábbi években százmilliókról beszélhetünk. 2010 és 2017 közötti bevételeket vizsgálva az összeg meghaladja a 7,7 milliárd forintot. Éves szinten ez átlagosan közel 1 milliárd forintos bevételt jelentene, ám érdemesebb külön nézni az éveket. 2010-ben ugyanis a szövetség bevételei még a 150 millió forintot sem érték el, míg 2017-ben ennek az összegnek a 27-szerese került a szövetség kasszájába. A kiadásokat többnyire fedezték is a bevételek, az elmúlt nyolc évben egyszer fordult csak elő, hogy 2 millió forint mínusszal zárt az MTSZ. A legnagyobb többletet, közel 150 millió forintot 2016-ban könyvelhette el a szervezet. A bevételekben 2014-ben, 2016-ban és tavaly is mutatkozott egy-egy jelentős ugrás...


ITT OLVASHATÓ

EGY BŰNSZERVEZET SZABADON RABOLJA SAJÁT NEMZETÉT

FÜHÜ BLOG
Szerző: LENDVAI PÉTER
2018.09.22.„Sajnos a jelenlegi garnitúra egyszerre küzd hitelességi, intellektuális és szervezeti deficittel. Egy új alakulatnak kell először az ellenzéket lecserélnie ahhoz, hogy Orbán rezsimjétől szabadulni lehessen” – ezt nyilatkozza az ellenzékről Magyar Bálint szociológus, egykori miniszter a Független Hírügynökségnek. Szerinte a maffiaállam, mint definíció írja le legpontosabban az Orbán-rendszert.


- Maffiaállam, autoriter, vagy hibrid rendszer, vagy diktatúra

- A kereszténység alapvető értékeit tagadják meg


Orbán: hatalomkoncentráció és személyes vagyonosodás

- Kultúrharc: a Fideszen belüli leszámolás?

- Gyurcsány, mint termosztát

Mi történt volna akkor, ha a miniszterséged idején úgy döntesz, hogy a kulturális és egyéb intézmények vezetői csak a te engedélyeddel nyilatkozhatnak, és ezt még levélben is megerősítetted volna?

Eszembe sem jutott volna ilyesmi, de ezt a saját pártom, az SZDSZ sem engedte volna.

És azt mivel magyarázod, hogy az Orbán-kormány ezt a tiltást körlevélben tudatja az érintettekkel, vagyis egy cseppet sem fél attól, hogy annak tartalma előbb-utóbb nyilvánosságra kerül?

Egy régi anekdota jut eszembe erről, a régi NDK-ról. Akkoriban Keleten az NSZK híreit az NDK területének nyolcvan százalékán lehetett fogni, és erről még sem volt hajlandó tudomást venni a szocialista sajtó. A cél tehát nem az volt, hogy eltitkolja a híreket, hiszen azt nem tudta, hanem egyfajta erődemonstráció...

Gondolom, erre azt mondanád, hogy a maffiaállam sajátja ez a gondolkodás. De mostanság elindult egy definíciós vita, amely szerint nincs igazad, ez inkább egy autoriter rendszer, mások diktatúrát említenek, legújabban pedig Filippov Gábor meghatározását, a hibrid rezsimet. Te kitartasz a maffiaállam mellett?
A politológiai fősodorban található meghatározások, mint amilyen például a hibrid rendszer is, gyakorlatilag csak a politikai intézmények vizsgálata révén jutnak el rendszer-meghatározásig. E leírások a demokrácia-diktatúra tengely mentén mozognak, és szerintem nem foglalnak magukba olyan dimenziókat, amelyek nélkül nem lehet relevánsan leírni a posztkommunista rendszereket...

MÁTYÁS KIRÁLY ORSZÁGA EZ

24.HU / POSZT ITT
Szerző: FÜLÖP ISTVÁN
2018.09.22.Orbán Viktor nem maga találta ki a mintát, amit követ: viszályt támaszt külföldön, hogy itthon nyugodtan élhessen.

Kedden az 1 perces közmédiás híradóban mutatták Orbán Viktort és Vlagyimir Putyint, amint közös sajtótájékoztatót tartanak egy elég nagy teremben, ahol leginkább csak fotósokat meg kameramannokat láthatott a néző, egy-két unott fejű pr-os lányt, meg talán azért kireptettek egy MTI-s kollégát is, ha egyáltalán vették rá a fáradságot.

Hogy miről volt szó, azt mindenki elolvashatja, nem is kifejezetten ez most a fontos. Hanem az, hogy valójában mekkora hatalmi tényező ma Orbán a világpolitikában, és mennyi erőforrást herdál el ennek a hamis képnek a táplálására.

Jean-Claude Juncker nemrégiben az évértékelő, state of the union beszédében a Weltpolitikfähigkeit-et emelte ki, mint amit el kell érnie az Európai Uniónak, azaz a világpolitika csinálásának képességét.

Valami ilyesmi járhat Orbán fejében is. Ehhez a képességhez befolyás kell, a befolyáshoz hatalom, a hatalomhoz pedig pénz. Nyilván nem azért lopja szét az országot, hogy aztán Sotheby’s aukciókon szerezzen be magának Gauguin-fametszetet. Alsóbb lépcsőkön, ahol a lojalitásért cserébe lecsorog valamennyi, talán ez a motiváció. De Orbánnak ez a rengeteg pénz arra kell, hogy először Európában, majd esetleg a Weltpolitik szférájában pozíciót könyököljön magának az első sorban...


MEGVÁSÁROLT ÉLETEK

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: GYÖRGY ZSOMBOR
2018.09.23.Közkeletű definíciója szerint a meggyőzés eredménye a „hallgató” (választó) érdekében áll, ami persze nem zárja ki, hogy a szónoknak is ne állhatna érdekében. Manipuláció esetében viszont nem beszélhetünk a közönség, közösség érdekéről, csakis a manipulálóéról. Nem kommunikációelméleti eszmefuttatás fog itt következni, hanem annak a ténynek a megállapítása, hogy immár tényleg a sör-virsli-ötezres kombinációkkal megvásárolható közösségek döntésén múlnak városvezetői pozíciók, képviselői mandátumok. Nem a könnyen befolyásolható, a köznyelvben bántó módon csak birkaként emlegetett szavazókról van most szó, akik hívőként követik bárhova az aktuális nagyvezért. Hanem azokról, akik a közéletet nem csupán nem értik, hanem alapvető ismereteik sincsenek róla.

A jelenség „ékes” bizonyítéka a múlt hét végén tartott tiszavasvári időközi polgármester-választás, amelyen – mint a Magyar Hangban olvasható riportunkból is kiderül – immár kockás papíron levezethetően szakadt ketté a település. Hiába szerzett többséget az addigi jegyző a belső részeken, a kormánypárt jelöltje valósággal tarolt a peremvidéken – mondjuk ki, a cigánysoron. Olcsó válasz lenne erre a leszakadt társadalmi réteg választópolgárait szidalmazni...


ELVESZTETTEM A TÜRELMEMET ÉS A REMÉNYEMET EGYSZERRE...

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KEREKES SÁNDOR
2018.09.23.


Kedves Világ!

Nem tudom, hogy hogyan mondjam ezt el neked, de attól tartok, hogy múlt vasárnap vesztettem el a türelmemet és a reményemet, egyszerre.

A választás utáni nagy tüntetés óta múlt vasárnap mentem először tüntetni. Tartoztam ezzel. De az egész dolog nevetséges volt. Lehettünk talán hat-nyolcezren, és az egész Bem teret megtöltöttük. Azonban a szervezők nem bíztak még ennyi résztvevőben sem, ezért úgy állították fel szinpadot, úgy tervezték meg a hangosítást, (ha ugyan azt hangosításnak lehet hívni), hogy legfeljebb a megjelentek egy ötöde hallhatta a beszélőt. A többiek ”hangot!”! követeltek.

Az első szónok Mellár Tamás volt, alig értettem néhány szavát. Körülöttem méltatlankodó kiabálás ment egyfolytában:”nem halljuk!” Ekkor döntöttem úgy, hogy hazajövök. Ennyi tehetségtelenség láttán attól tartottam – vagy talán kívántam is – hogy mindjárt kitör a lázadás az ellenzék ellen. Nem lepett volna meg.

Ezek akarnak kormányozni? Akik a saját tüntetésüket sem képesek megszervezni? Példátlan ostobaság és hübrisz! Azt hiszem, hogy megkérem orbánviktorminiszterelnökurat, hogy ugyan morzsolja már el ezt a tehetségetlen, zavarosfejű, lehetetlen bandát, hadd legyen egy kis nyugtunk végre!

CSAK KAPORÉRT, PETREZSELYEMÉRT MENTEM A PIACRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.09.23.


– Mit pufog itt összevissza, én magyar vagyok, nem kell ide… – Magyarnak magyar, csak hülye papagáj!

Villámvásárlást terveztem a piacon. Csak kaporért és petrezselyemért mentem. Az úgy tíz perc. Végül egy óra lett belőle. Nem vettem meg a kereskedők árukészletét, ennél olcsóbb, ám nagyon elgondolkodtató lett ez a kiruccanás. Emberi. Nem zöldségekről, gyümölcsökről szólt. Már a kezdet igen életszerűre sikerült a hétköznapi zsongásban. Hallom a csendtörőket: – Az Orbán a legnagyobb magyar államférfi! – Maga nem normális, az a fickó kirabolta az országot! – Hol él maga ember, élünk és virulunk, megvéd minket azoktól a szemetektől. – Ó, Istenem, hány migránst látott életében? – Nem az a lényeg! – Mondja, hányat? – Mit pufog itt összevissza, én magyar vagyok, nem kell ide… – Magyarnak magyar, csak hülye papagáj!

Ez volt, amit még hallottam. Nincs balhés időm. Csak kaporért és petrezselyemért mentem. Megkerestem a nénit. Utoljára kora nyáron láttam, akkor kerti paradicsomot kínált. Nagy kincs volt a boltok színtelen, szagtalan, ízetlen paradicsomához képest. Picike helyet kapott a szomszédtól a portékáinak. Annak a kevésnek, amit néha-néha fölpakolt a kertjéből. Csak amennyit cipelni tudott a buszon. Most egy kilónyi körte, két üveg meggybefőtt, kosárkában szilva, és amiért mentem, „terpeszkedett” a betonlapon. Fiatalemberrel beszélgetett: – Most tessék mondani, mire számítsak? A kisfiam elsős, alig látom, három műszakban dolgozom, az asszony otthon van, a szüleim nem élnek, az anyósom és az apósom nagyon beteg, ők is ránk maradnak. Két dolgos kezem van, mégsem megyünk semmire. Lakás? Autó? Ugyan. Itthon ez csak álom. Ennek az országnak nem itt kéne tartania, és nekem sem. Nem zavarom Erzsike néni, csak látni akartam, jól van? – Jól fiam, vidd el az egyik üveg meggyet a kisfiadnak, ajándékba adom. – Szó sincs róla – tiltakozott a férfi. Intett, és gyorsan elment. A következő vásárló arról panaszkodott, hogy harmadszor megy a szemészetre, mert hiába ül ott órákig, be sem hívják. Egy óráig haza kell érnie, jönnek az unokák hozzá. Nála laknak, mert a szüleik szüretelni vannak Spanyolországban. Nehéz, nagyon nehéz. Puszi, rohanok, csak látni akartam...

ILYENEK VAGYUNK

SZÜRKENYÚL  BLOGJA
Szerző: Szürkenyúl
2018.09.24.


Milyen emberek vagyunk mi?
Adónkon keresztül tömjük, temérdek pénzzel támogatjuk Orbánt és bandáját! Mire költi?
Magára, kisded játékaira, meg arra, hogy hatalmon maradhasson!
A mi pénzünkből tömi reklámmal a mi pénzünkön megvett TV-ket, rádiókat, újságokat, hogy hazugságai eljussanak hozzánk.
Milliárdokkal, ingatlanokkal tömi az egyházakat, akik cserében prédikációikban őt istenítik.
Milliárdok mennek el plakátkampányokra, melyek célja az állampolgárok félrevezetése.
Milliárdokba kerülnek a mára már rendszeres nemzeti konzultációi, melyek csak a kormány hazug fényezését szolgálják.
A Rogán-féle propagandaminisztérium éves költségvetése 30 milliárd forint, feladata Orbán hatalmon maradásának támogatása.
Üresen tátongó méregdrága stadionokat építtet százmilliárdokért, melyeket az önkormányzatok – adóinkból - alig tudják fenntartani.
Százmilliárdok mennek külföldre, stadionok, kórházak, templomok, iskolák építésére, szavazatokért cserébe!
Tízmilliárdokba kerül Orbán, és társai várba költözése!
Már az EU is látja - csak a Fideszes szavazók nem - az EU-s pénzek magánzsebbe áramlását! Százmilliárdokról van szó! Ráadásul, sok esetben olyan beruházásokról, melyekre semmi szükség!
Mindezeken kívül kapunk:
Adósságokban úszó kórházakat, siralmas egészségügyi ellátást.
Egyre inkább leépülő állami oktatást, egyre több egyházi iskolát.
A mi pénzünkből idetelepülő német autógyártókat, akik rajtunk gazdagodnak tovább.
Kátyús, sok helyen aszfaltozás nélküli utakat.
Elszegényedő, élhetetlen falvakat, városokat.
Közmunkát.
Emelkedő árakat, inflációt, elértéktelenedő nyugdíjakat.
Gyerekeink, unokáink elvándorlását.
Gyűlölködést! Mi, magyarok, gyűlölhetjük egymást saját pénzünkön, az orbáni propagandának köszönhetően.
Eközben ahelyett, hogy elzavarnánk Orbánt és kormányát, mint a gyerekek a homokozóban, azon veszekszünk, ki mögé álljunk be a sorba! Szégyen! Kire, mire várunk?
Rajtunk röhög egész Európa, mert hagyjuk, hogy egy pojáca, egy hatalommániás, korrupt gazember vezesse az országot!
Mi vagyunk saját magunk sírásói! Meg is érdemeljük!

MIT TENNÉL, HA A TE GYEREKED LENNE?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2018.09.23.


Ha járkálok a városban, Budapesten, figyelem az embereket. Velük dolgozom, érdekelnek.

Nem járok napi szinten tömegközlekedéssel, ezért azt hiszem, jobban tudom követni a változásokat, mint azok, akiknél ez napi rutin. Gyűjtöm az 'élményeket', tapasztalatokat, benyomásokat. Persze, ahogy én változom, úgy változnak a megfigyelés tárgyai is. Fiatal koromban inkább a korosztályomra voltam kíváncsi, aztán mikor mire, manapság a saját korosztályomat látni nem túl nagy boldogság, de a fiatalok most is nagyon érdekelnek.

Saját élmény

Felszállok a villamosra. Péntek délután van, még nem zsúfolt, de ahhoz közeli állapot. Azért van még egy-két üres hely. Mivel hosszú volt a délután, elfáradtam, és hosszú lesz az utam is, lehuppanok az egyikre. A szemközti ülésen egy fiatal, 14-15 körüli srác ül. Valahogy első látásra feltűnik, hogy a fiú – kis termete ellenére is – elég sok helyet foglal, ezért ösztönösen úgy ülök le, hogy ne szemben legyek vele, hanem háttal ülök a villamos ablakának. Azért is, mert annyira elterpeszkedik, hogy nehéz lenne kényelmesen ülni vele szemben. Ahogy leteszem a fenekemet, első gondolatom, miért is ide ültem, miért nem a másik, nem messze lévő üres székre. Most már mindegy...

HOGYAN CSINÁLJUNK ROSSZ ISKOLÁT?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2018.09.23.


Magyarországon hagyomány, hogy az iskolarendszert kézben tartja az állam, s a lehető legszűkebbre szabja szakmai, gazdasági, döntési szabadságát.

Néhány évtized alatt minden megváltozna a földön, ha az emberiség megállapodna egy közös célban: a jövőben minden megszületett gyermeknek biztosítani kell, hogy eljusson képességei határához, birtokában legyen a megismerés, a felismerés, az értelmezés, a döntés és a végrehajtás képességének. Gyarapodjon a sikeres és elégedett emberek száma, akik tudatosan elutasítják az irigység, a gyűlölködés a kirekesztés minden formáját, akik értik, tudják, mi játszódik le körülöttük és a világban, akik felismerik lehetőségeiket, s ki is használják azt. A fegyverkezésre fordított pénzt csoportosítsák át az oktatásra, hogy minden igényt kielégítő feltételek között, a legfelkészültebb, a leggyerekszeretőbb, a legjobb körülmények között élő pedagógusok foglalkozzanak az ifjúsággal. A világ hadseregeinek pedig legyen az a feladata, hogy megvédje a tanítás szabadságát, a tanuláshoz való szabad hozzáférés jogát. Ha ez a csoda végbemegy, nem lehet többé egymásra uszítani a népeket, a nemzeteket, a különböző valláshoz, a különböző felekezethez tartózókat. Ha ez a csoda végbemegy, nem juthatnak döntési pozícióba azok, akik lángba boríthatják a világot.

Míg az oktatás nemzetek feletti üggyé válik – amire sajnos az ellenérdekeltek igen magas száma miatt kevés az esély –, az országok és a benne élők sorsa attól függ, hogy a hatalom gyakorlói az oktatási rendszert saját, vagy a köz érdekeinek a szolgálatába állítják. A hatalom szolgálatába állított oktatási rendszer azt és annyit közvetít, amennyi a hatalom érdekében áll, ha kell, a lehető legszűkebbre szabja az ismeretekhez, az információkhoz való hozzáférést. Célja és feladata meggátolni annak felismerését, hogy a hatalom visszaél a lehetőségeivel. Célja és feladata elhitetni az emberekkel, hogy csak a regnáló hatalom alkalmas és képes segíteni rajtuk. Célja és feladata elhitetni, hogy csak a regnáló hatalom képes megóvni az országot és a benne élőket a külső és belső ellenségtől. Célja és feladata elhitetni, hogy a regnáló hatalomnak nincs alternatívája, s aki nem hisz ebben, az nem része az országot alkotó közösségnek...

EGYRE TÖBBEN KERESNEK AZ ÁTLAG ALATT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.24.


A hivatalosan közzétett jövedelmi statisztikák (de különösen fölöttük való kormányzati örömködés) érzékelhetően sokaknál kiüti a biztosítékot. Azokhoz az adatokhoz, amelyekből világosan kiderülhet, hogy az elégedetlenség mennyire jogos, egyre nehezebb hozzáférni, de az Azénpénzem.hu így is megtalálta, mi lehet a jelenség mögött.

Az idén júliusban a KSH tájékoztatása szerint 326,7 ezer forint volt az átlagkereset, ami éves szinten 12,8 százalékos növekedés. A pénzügyminiszter szerint gyorsul a felzárkózásunk az európai bérekhez. Azt inkább nem idézzük, hogy olvasóink egy része erre miként reagált. Érzékelhetően mind többen egyre dühösebbek az ilyen győzelmi jelentések láttán.

Ezt magyarázhatja például, hogy meglehetően sokan akadnak, akiknek a minimálbér és a garantált bérminimum emelése következtében a ténylegesen elkölthető pénze – a bevallott és a zsebbe csúszatott összegeket figyelembe véve – alig vagy egyáltalán nem nőtt. Közben a statisztika (amely nyilván képtelen kezelni a szürke- és feketegazdaságot) náluk is bérmegugrást mutat. Hasonló lehet majd a helyzet a cafeteria átalakítása után. Jövőre munkabérként adózik majd (vagyis a mostaninál jóval magasabb elvonási teher mellett) a munkahelyi étkeztetés, az Erzsébet-utalvány, a bérlet, az iskolakezdési támogatás, a pénztári hozzájárulás, de az idén még adómentesen adható lakástámogatás is. Papíron tehát a bér nagyot nő, miközben a dolgozók döntő többségének sokkal kevesebb jut a családi kasszába...

ORBÁN VIKTOR, A MAGÁNREPÜLŐGÉP, A LUXUSJACHT, ÉS A MÉSZÁROS-KLÁN, HOL NYARALTAK AZ IDÉN NYÁRON


ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.09.24.


Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után. Lefotóztuk, hogy ugyanez a gép később Mészáros Lőrinc lányát, és a ZTE tulajdonosát hozta Ferihegyre. Drónvideót készítettünk arról, hogy Mészáros üzlettársa, Szíjj László, valamint egy kormánybiztos, és Homolya Róbert MÁV-elnök ugyanazzal a luxusjachttal hajókázik az Adrián, amin korábban Mészáros Lőrinc pihent. Térképre tettük a luxusjacht és a magánrepülő összes eddigi útját, és kiderült, hogy elég sokszor keresztezték egymást, például az elmúlt két hónapban ötször voltak azonos időpontban Rijekában (Fiume).

Július elején a Mércén jelent meg egy fotó, amin Mészáros Lőrinc az olaszországi Porto di Ischia kikötőjében ül a Lady Mrd nevű luxusjacht fedélzetén. A hírnek nem lett különösebb visszhangja a hazai sajtóban, de a mi érdeklődésünket felkeltette a fideszes elithez köthető újabb drága vagyontárgy. Ekkor ugyanis már hosszú ideje volt figyelmünk középpontjában egy luxusrepülő.

Heteken át követtük a jacht és a magángép útjait, amelyek sokszor keresztezték egymást. Kutatásunk során felbukkant Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Mészáros Lőrinc köre, és a NER több más szereplője is. Fotókon, videókon, térképeken és infografikákon mutatjuk nyomozásunk eredményeit.

Lady Mrd, a 7 milliárd forintos luxusjacht

2015-ben a Benetti olaszországi gyárában építették a Benetti Crystal 140 típusú jachtot, amelynek hosszúsága 42, a szélessége 9 méter. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelmét 7 fős legénység szolgálja. A háromszintes luxusjacht legfelső, úgynevezett “napozó” részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll.

Ebben a galériában, vagy az alábbi videót megnézve pár pillanatig mindenki Mészáros Lőrincnek érezheti magát...

MENNYIÉRT KÖLTÖZNÉK HAZA MAGYARORSZÁGRA?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Karcsi
2018.09.24.


Újabb írás érkezett a lassan sorozattá terebélyesedő véleménycserére, ám Karcsi nem csak a kérdésre próbált meg válaszolni, de kissé mélyebben is bemutatta a müncheni körülményeket (ami már csak annál is aktuálisabb, mert megkezdődött az Oktoberfest is, amiről szintén szó lesz.)

“Tisztázzuk először a peremfeltételeket: közel 30 éves szakmai gyakorlattal rendelkező, (öntömjén nélkül) magasan képzett számítástechnikus vagyok, több világszinten is igen méretes cégnél, több területen szerzett rendszerüzemeltetői, rendszergazdai gyakorlattal.

Legutóbb otthon két éve dolgoztam, alkalmazottként egy igen nagy, nemzetközi cégnél, annak magyarországi lerakatánál, vezető rendszergazdai munkakörben, a junior kollégák munkáját a csoportvezető helyett részben felügyelve és irányítva, de hivatalosan nem vezetői pozícióban.

Ehhez megkaptam azt a legmagasabb fizetést, amit egy ilyen munkáért Magyarországon valaki megkaphat, aminél többet nem fizet senkinek egyetlen cég sem.

Voltam máshol állásinterjún, mert megkerestek, de ugyanaz volt ott is a legmagasabb ajánlat. Ez túlórával, extrákkal együtt megközelítette a havi 600 ezer Ft-ot, azaz gyenge 2000 Euró volt (nettóban, amit hazavihettem).

Ennél többet csak vezetőként vagy saját vállalkozásban tudnék Magyarországon keresni. Előbbihez semmi kedvem, mert nem szeretem, ha mindenki rugdal, és nem vagyok túl jó corporate soldier, hogy a harmadik hülyesége után ne borítsam valakire az asztalt. Annyira jól nem fizetik meg még a vezetőket sem ezeken a helyeken… Utóbbit is próbáltam, de köszönöm, inkább külföldön csinálom, ott lényegesen egyszerűbb a könyvelés.

Mi a helyzet Németországban?

Jelenleg Németországban dolgozom, egy újabb igen nagy cégnél (autógyártó), ahol nem vagyok vezető semmilyen módon, csak egy sima, mezei, gyalogos rendszergazda a többiek között a sorban.

Az itteni fizetésemből kb. az otthon volt összkeresetem másfélszeresét tudom félretenni (!!!) havonta, de legalább ugyanannyit még egy nagyon rossz hónapban is sikerül (itt vállalkozóként dolgozom, nem alkalmazottként, így ha szabadságon vagyok, nem kapok fizetést).

Mindezt amellett, hogy rendszeresen utazom haza, hogy szállást fizetek, ami nem olcsó, hogy időnként étteremben vacsorázom, mert szállodában lakom, így nem tudok hol főzni magamnak, hogy néha meglátogat a család is, és akkor igazán nem a mindenáron való spórolás a legfőbb szempont, és nem a tíz deka felvágott + 2 zsemle az ebéd menü, hogy nem gond, ha kell egy új mobiltelefon valakinek a családban, és ilyenkor nem a 20 ezer Ft-os használtat guglizom ki a Vaterán, stb., stb., stb.

Másfél év után konkrétan lakásvásárlásban gondolkozunk az ezalatt megtakarított pénzből. Ennyi, történet vége..."...

AZT HAZUDTAM, HOGY HAGYMÁT ETTEM, PEDIG RÉSZEG VOLTAM

ABCÚG BLOG
Szerző: PRÓKAI ESZTER
2018.09.24.


Sokkal könnyebb lenne elbújni és titkolni, ami történt, de Balogh Csilla mégsem ezt a könnyebbik utat választja. A háta mögött összesúgó szomszédok sem tudják elriasztani attól, hogy büszkén vállalja: 11 éve tünetmentes alkoholbeteg. Közel két évig tartó függősége alatt nemcsak saját önértékelését, de a kisfiát is majdnem elveszítette. Aztán meghozta a döntés, amit sokan életük végéig csak halogatnak, és terápiára ment. Szeretné, ha történetéből erőt meríthetne mindenki, aki épp úgy érzi, nincs kiút az alkoholizmusból.

Nagyon gyorsan jutott el a napi egy dobozos sörtől a napi egy liter vodkáig, és ugyanilyen hamar el is érte a gödörből végül kifelé vezető mélypontot a most 52 éves Balogh Csilla. Az édesanya története, négy másik nőéhez hasonlóan (egyikükről, Lévai Ildikóról ebben a cikkünkben írtunk) a Richter Gedeon Nyrt. Főnix Közösség programjában is helyet kapott. A kezdeményezés célja, hogy megmutassa: sosem késő újrakezdeni és megújulni. Májusban öt történetet mutattak be olyan nőkről, akik sorsfordító, sokszor kilátástalan helyzetükből komoly erőfeszítések árán is, de felálltak. Példájuk bátorítást ad mindenkinek, akik a mélypontról keresik a kiutat.

A Baranya megyei Bikalon járunk, Csilla azt kérte, hogy ne az otthonában, hanem a munkahelyén, a kisközség apró könyvtárában találkozzunk. Szimbolikus, hogy a könyvtár bejáratát egy kocsma mellett elhaladva lehet csak megközelíteni, a korai őszi meleg délutánt és a fröccsöket a teraszon élvező helyeiktől kérünk útbaigazítást. Mint pár perccel később Csillától megtudjuk, biztos mindenki sejti, hogy mi járatban vagyunk...

A MAGYAR KONZERVATÍVOK ESETE RUSSEL KIRK-KEL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.09.22.1. Szilvay Gergely magyarázta el a Russell Kirk-öt. Az orbanofil ifjúkonzervek szívesen magyarázzák el a Russell Kirk-öt. Ami, valljuk meg, nem sokkal viccesebb annál, mint amikor Dessewffy Tibor magyarázta el a Bourdieu-t. Nem hiszek a liberális kultúrfölényben. Sem. Amikor a rendszerváltás után a liberálisok elmagyarázták a magyar népnek, hogy merre van az arra, hogyan kell helyesen gondolkodni a dolgokról, miért nem szabad azt mondani, hogy A és miért kell azt mondani, hogy B, az nem különbözött lényegesen attól, amikor Prof. Dr. Lánczi András magyarázza el, hogy miért nem szabad azt mondani, hogy B és miért kell azt mondani, hogy A. Magyarországon mindig az lesz az orosztanár, aki az aktuális bejövetel után először tanulja meg a cirillbetűket.

2. Russell Kirk-kel az uszoda után találkoztam. A könyvtár az uszoda és a kollégium között volt, abban a közép-nyugati kisvárosban, ahová hetekkel a rendszerváltás lepapírozása előtt mentem ki, tele nagy tervekkel, akár egy bizonyos másik fiatalember, aki az oxfordi Pembroke College-ba ment ki szinte pontosan ugyanakkor. Természetesen fogalmam sem volt arról, hogy mi az a konzervativizmus, amiről az egyik srác a kollégiumban könyvet akart írni. Ő mondta, hogy a Kirk az alap. Engem meg borzasztóan idegesített, hogy fogalmam sincs az "alap"-ról. A rendszerváltásból teljesen kimaradtam, nem láttam a Kacsameséket, de lehet, hogy hamarabb tanultam meg a konzervatív cirillbetűket, mint Lánczi elvtárs a Világosság szerkesztőjeként...


"AZ EGÉSZBEN VOLT VALAMI IDEALISZTIKUS" - AZ ÚJ NAT KÉSZÍTŐI ÉREZTÉK, HOGY ELHASAL A TERVEZET

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.09.24.


Apránként szedik ízekre különböző kormánypárti körökben az új nemzeti alaptanterv eredendően még "nagyon szép munkának" ítélt tervezetét. A csaknem két évig készült munkaanyagnak a Fidesz képviselői főként eszmei hiányosságokat rónak fel, miközben hivatalosan még mindig nem tudni, miért mondhatta a Miniszterelnökség vezetője a dokumentum bemutatása előtt, hogy "így biztosan nem lép életbe". A tervezeten dolgozó szakértők ezt mindenesetre már munka közben borítékolták.

Több mint három hét eltelt, de azóta sem tudják mire vélni – pláne kikódolni – az új nemzeti alaptanterv készítésében részt vevők, hogy mire utalhatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor egy augusztus végi kormányinfón a hivatalosan még be sem mutatott tervezetről kerek perec kijelentette: ez így, ebben a formában biztos nem lép életbe.

A hvg.hu több, a munkában részt vevő szakemberrel beszélt az elmúlt napokban. Az érintettek – akik a megbízásukkor aláírt szigorú titoktartási nyilatkozat miatt mindannyian azt kérték, hogy a nevüket ne írjuk le – vérmérsékletük szerint értelmezték Gulyás Gergely szavait. Az optimistábbak (ők voltak kevesebben) reményei szerint csak arra gondolt a miniszter, hogy a társadalmi vita nyomán úgyis változni fog még a szöveg, a pesszimistábbak viszont a drasztikus belenyúlást-átalakítást sem zárják ki.

Az optimista verziót meglehetősen gyengíti, hogy a Miniszterelnökség vezetője már azt is előrevetítette, hogy „a történelem, az irodalom és a természettudományok tekintetében komoly változásokra van szükség”. Mivel azonban a munkaanyag konkrét hibáit nem említette, egyelőre marad a találgatás...

A MAGYAROK TÖBBSÉGE SZERINT A SARGENTINI-JELENTÉS A KORMÁNYT ÉS NEM PEDIG AZ ORSZÁGOT ÍTÉLI EL

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.09.23.


A Sargentini-jelentés hazai megítéléséről közölt reprezentatív felmérést a Publicus Intézet. A szeptember 12. és 19. között, 1001 fő telefonos megkeresésével készült felmérés szerint a magyarok háromnegyede hallott a jelentésről, és többségük (51%) úgy gondolja, hogy az inkább a magyar kormányt ítélte el. Ezzel szemben 28 százalék azok aránya, akik szerint Magyarország volt a jelentés célpontja.

A kutatás arra is rákérdezett, vajon a válaszadók megszavazták volna-e a magyar jogállam helyzetét kifogásoló dokumentumot. Összesen 44 százalék mondta azt, hogy megszavazta volna, szemben azzal a 33 százalékkal, akik viszont nem. Az ellenzéki pártok és a bizonytalanok között is többen vannak azok, akik megszavazták volna, a Fidesz táborában viszont 80 százalékos az elutasítók aránya..
.

ITT OLVASHATÓ

TITOKZATOS LUXUS, HASÍTÓ NYOMORÚSÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.09.24.Szépjóreggelt, drága emberek! Mindenki boldog, hogy megint hétfőt tartunk? Én se. Akkor ezt meg is beszéltük, lendüljünk tovább. Jó, tudom, viharos a szél és egyre inkább ősz van, de ezek az elkerülhetetlen természeti katasztrófák (például az, hogy nyár után ősz lesz egyszer csak) teljes mértékben eltörpülnek amellett, hogy milyen fantasztikus dolgok alakítják a magyar közéletet.

Tényleg csak egy pillanatra nem figyeltem oda, és mit kell látnom? Hogy a futball legnagyobb Duna-menti rajongója és sufniszakértője (a mi kutyánk kölyke elmélet megalapozója), a sport felcsúti nagykövete, egyben Európa keresztény gyökereinek utolsó reménysége (igaz, ez utóbbi most nem kapcsolódik ide szervesen) 6 millió eurót (nem egészen 2 milliárd forint, ennyért minden gázszerelők gyöngye fel sem kell hétfő reggel) ajánlott Románia leggazdagabb emberének, egykori neves teniszezőnek a részben általa tulajdonolt genfi tenisztorna szervezési jogaiért. Most mondják meg, hát nem egy áldott jó ember ez? Kezét-lábát összetöri, hogy nekünk jó legyen, alkudozik, hogy valóban büszke és erős ország lehessünk, ahol nem csak holmi ATP 250-es tornát rendeznek (az is jócskán egymilliárd feletti összegbe került), hanem annál lényegesen drágább versenyeket is? Ezzel nekem semmi bajom nincs, végül is egy miniszterelnöknek az a dolga, hogy üzleti vállalkozásként üzemeltesse az országot, hogy egyszemélyben eldöntse: ami kell, az kell. Ja, nem. De mindegy. Ha belegondolok, hogy a meg nem rendezett olimpián mennyit buktunk, tekintve, hogy ahhoz sem az Orbán-família költségvetésének terhére ragaszkodott az elvetélt futballista, ez az elméletileg 6 millió euró simán megérte.

Sőt, még abba is belegondolok – a hétfő reggel ideális időpont a filozófálásra -, hogy egy genfi tenisztornához hasonló versenyt a Mészáros-Tiborcz-Orbán dinasztia a saját, jellegét elveszített közpénzből harácsolt vagyonából is simán össze tudná hozni, egyenesen röhögnöm kell. Kínomban. Éppen tegnap olvastam, hogy már nem csak Orbán veje, már nem csak a disznószerelő vállalkozó, de az ő szeretett veje is felkúszott a milliárdos állami megrendeléseket futószalagon nyerő nagy magyarok sorába. Jó, tényleg csak egy pitiáner 1,75 milliárdot érő vasúti trafóállomás megépítéséről van szó Hajdú-Bihar megyében, de az a jó ezekben a családi vállalkozásokban, hogy amiért Mészáros mester és após le sem hajol, azért a vejkó boldogan.

Szerintem ehhez kapcsolódik szervesen – és pont jól van ez így egy kultúrharcoktól hangos országban -, hogy minden negyedik gyerek funkcionális analfabétaként kerül ki az iskolából. Az RTL Híradója arról számolt be, újra 18 éves korra kellene emelni a munkaadók szerint a tankötelezettséget (amit a kormány hat éve éppen a munkerőpiaci elvárásokra hivatkozva csökkentett), és kötelező vizsgához kötni az általános iskola befejezését, ugyanis a lemorzsolódás hatalmas probléma. A második negyedévben a munkaerőhiány történelmi rekordra nőtt, ráadásul a dolgozók száma évente évről évre csökken, minden évben 40-50 ezerrel kevesebben állnak munkába, mint ahányan nyugdíjba mennek, ezzel pedig úgy nehéz bármit is kezdeni, ha az iskola funkcionális analfabétákat bocsát ki tömegesen. Nos, a kormánynak semmi kedve nem volt válaszolni arra a kérdésre, hogy van-e bennük hajlandóság visszaállítani a 18 éves tankötelezettségi korhatárt, ellenben bámulatos arroganciával ezt nyögték ki:...

MÁR NEMCSAK ORBÁN VIKTOR, HANEM MÉSZÁROS LŐRINC VEJE IS MILLIÁRDOS ÁLLAMI MEGRENDELÉSEKET NYER - A CSALÁD MINDENKIRŐL GONDOSKODIK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2018.09.23.


Mészáros Lőrinc vejének cége, több, mint 1,7 milliárd forintért építhet egy vasúti trafóállomást a Hajdú-Bihar megyei Ebesen - értesült a Népszava. Az állami beruházást elnyerő Vasútvill Kft. mögött közvetve, egy cseh cégen keresztül Homlok Zsolt, Mészáros Ágnes férje tűnik fel.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában szombaton megjelent hirdetmény szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kiírására csak két vállalkozás jelentkezett, a Vasútvill mellett egy ceglédi cég is pályázott. A NIF eredetileg 1,8 milliárdra becsülte a költségeket, de Homlok Zsolt cége elvállalta 1,743 milliárdért is. A kiírás szerint az ár 70 százalékban számított, a többi pontot a szakemberek tapasztalatára, illetve a vállalt jótállási időre lehetett kapni.

Homlok Zsolt 2016-ig a Swietelsky vasútépítő cégének ügyvezetője volt, de miután onnan menesztették, így saját vállalkozásba fogott. Alapított egy saját céget is Homlok Zrt. néven, amely szintén elnyert állami megrendeléseket, de az igazán nagy fogás az volt, hogy bevásárolt egy csehországi cégbe, a prágai Rafinanz Promotion s.r.o.-ba, amelyben tőkét is emelt, így közvetve többségi tulajdonosa lett a Vasútvill Kft-nek...

MI LESZ VELED MAGYARORSZÁG?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.09.23.


Hogy a társadalom állapota borzalmas, az nem is kétséges.
A rendszerváltozás utn eltelt harminc év tapasztalatait leszűrve bátran megállapíthatjuk, hogy társadalmi szinten nemhogy előreléptünk volna, de egyértelműen visszacsúsztunk majd' száz évet - anyagi és szellemi tekintetben egyaránt.
Az ország diktatúrában él, egy olyan diktátorocska rendszerében, aki csak azért nem gyilkol látványosan, mert Európa ebből azért többé-kevésbé kinőtt - bár ha Srebrenicára gondolok, akkor azért ebben sem lehetünk egészen biztosak.
A társadalom kettészakadt, a tőke egyre kevesebb ember kezében koncentrálódik, a társadalmi szolidaritás a nulla felé konvergál.
Talán egyéni szinten úgy-ahogy még jelen van, de a magyar társadalom a kutyáira-macskáira többet költ, mint nyomorgóira.
A társadalmi mobilitás megszűnt, a cseléd gyermeke törvényszerűen cseléd lesz, esélye sincs a szegény ember gyermekének a kiemelkedésre, legyen bármennyire brilliáns esze, szorgalma, kitartása.
Orbán mondta egy világosabb pillanatában, hogy a Horthy-rendszerben belőle legfeljebb traktoros lehetett volna, ami persze nem igaz, belőle abban a rendszerben még az sem lehetett volna.
Az ország jelentős része rasszista, meglehetősen magas az antiszemiták száma, erre az érintettek bezárkózással reagálnak - a nyomortelepeken belül legalább valami relatív biztonságot érezhetnek, míg mások a kétlaki életben érzik a megoldást - ha itt élhetetlen lesz a világ, élhető marad Haifában.
Talán.

A gyermekekből az állam nem akar gondolkodó polgárokat nevelni, az iskolarendszer szépen leképezi a csempekereskedő agyrémeit, az egészségügy éppen felkészül a nyugdíjaskérdés végső megoldására.
Kultúrpolitika gyakorlatilag nincs, futószalagon gyártjuk a giccset kezdve a Nemzeti Színházon, folytatva a csiricsáré hombárral, amit a művészetek palotájának nevezünk, és ami minden, csak nem palota.
Ha kimegyünk a szoborparkba, minőséget találunk, a köztereken pedig gombolyaggal játszó macskákat, vagy ahhoz koncepcionálisan kísértetiesen hasonló "műveket".
Virul a korrupció, a nepotizmus, a nemzet hülyítése iparszerűen folyik, miközben a történelemről is kiderült, hogy minden máshogy volt.
A zsidók például részben idegenrendészetileg haltak meg, mások meg csak korlátozásokat szenvedtek el, a korlátok egyébként a Dob utca vonalában húzódtak, ahol bent lehetett tartózkodni akár tizenkét embernek egy szobában, korlátlanul.
Megint másokat meg nem a csendőrök puskatussal, nem is a magyar állami szervek, hanem a hozzánk delegált húsz német terelte vagonokba.
Erre mondják, hogy sajátos magyar észjárás, melyet a magyar nyelv egyszerűen csak cigánykodásként azonosít...
Folyik a rongyrázás, miközben a hajléktalanokat kitiltják a közterületekről, fagyjanak meg máshol télen!
Közben olyan avitt eszmék kerülnek elő, melyekről azt hittük, hogy már csak a történelemkönyvek sorstragédiáinkat magyarázó részeinél olvashatunk.
És akkor még a különféle futóbolondokról nem is beszéltünk, akiknek szintén tág tere nyílik a társadalom hülyeséggel történő fertőzésére.
Azt hiszem, nem tudunk olyan területet találni, ahol a jelenlegi társadalom erkölcsileg - de bármilyen tekintetben - magasabbrendű, mint elődje volt, ami meg a lét és jogbiztonságot illeti, fényévekkel vagyunk leszakadva az akkori állapotoktól.
Erre a tragikus szarkupacra telepszik rá a külpolitika...

ORBÁN OPEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.09.24.


Állítólag tegnap reggel, pontosan 3:54:56-kor Neriába beszökött az ősz, amelyről meggondolatlan alakok azt ígérték, hogy forró lesz Orbán Viktor Mihály számára. Ehhöz képest attól kellene melege legyen, hogy a DK bájos politikusnője, Földi Judit a felcsúti dácsájára helyezett egy uniós zászlót, amelyet már biztosan elmosott az eső, mert még huszonnégy óra sem telt el, és a mámai hajnalban vigasztalanul szakad, meg egész hűvös is van. Gyurcsány is hazament Szegedről, Neria pedig beleájult a hétköznapokba, épül-szépül a fasizmus.

Olyan monotonul, ahogyan a hajnali, kora őszi eső veri az ablakot, hogy már a denevérek is elnyugodtak, pedig most lenne itt az ő idejük. Sőt, a télre is készülniük kellene, de ezek is csak élnek bele a vakvilágba, mint a meggondolatlan emberek, és mindketten csodálkoznak aztán, ha megfagynak. Mindeközben a KDNP szaporítja a magyarokat, mint Krisztus a kenyeret, úgy általában a hétvégék nívóján szól mindenki Kövértől az utolsó csicskáig bezárólag, hülye az összes. Ilyen felhozatal mellett persze, hogy mellen veri az embert, hogy állítólag egyetlenünk hatmillióért tenisztornát vett volna az országnak, bokrétául a kalapjára.

Euróért, persze. Tenisztornát forintért nem adnak, ahogyan a Ráhelnek sem svájci diplomát. És ki mástól, mint az elég kétes múltú és hírű Ion Tiriactól, viszont az is lehet, hogy ez az egész nem is igaz, fék meg nyúz, ki tudja már ezt a mai világban. Ám előfordulhat, hogy valódi volt a szándék, de nem is ez az érdekes igazán, hanem, hogy ilyen ügylet kapcsán egyáltalán szóba kerül miniszterügynök úr becses neve. Ebből fakadólag két kérdés mindjárt adja is magát: minek kéne neki egy ATP torna, és honnan lenne rá, lett volna rá hatmilliója euróban, amikor forintban is csak hétszázezre volt, amit az ovis büntetés fölemésztett különben is.

A másodikra, a pénzügyi keretre viszonylag egyszerű a válasz. Mindenre fussa, amire ő akarja, amióta az egész országot úgy kezeli, mint a saját brifkóját. A pénzek jellegüket vesztik vagy átlényegülnek, szublimálódnak, végső esetben azt is lehet mondani, hogy a hadseregnek volt szüksége a tenisztornára, és minden adat titkos. Viszont, hogy neki mért fontos, vagy mért lett volna fontos, nos, ahhoz már föl kell lapoznunk a diktátorok kézikönyvét, és nem is kell annyira messzire menni. Ott van mindjárt Orbánunk nagy cimborája, ez a Putyin, aki orrba-szájba rendez futball vébéket, olimpiákat, mindenféle sportos kutyafaszát, hogy eladja az országot az amúgy megvetett Nyugatnak...

MADARAT TOLLÁRÓL: MEGINT JÖN ORBÁNHOZ TÁRGYALNI BANNON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.24.


- Amit Orbán, Erdogan és Kaczynski művel a jogállammal, annak kimenetelét sérült demokráciaként lehet jellemezni, az illiberális tagállamok belülről rombolják az EU-t

- Bannon az olyanokat akarja hatalomra juttatni Európában, mint Salvini, Le Pen és Orbán

- Az unión belül valószínűleg Magyarországon a legdrámaibb a sajtószabadság helyzete

FAZ

Jan-Werner Müller szerint ami a végén előáll Orbán, Erdogan és Kaczynski működéséből, annak semmi köze a demokráciához, jóllehet mind a hárman demokratikus eszközöket alkalmaznak. Ám a Princetoni Egyetem politológia professzora éppen az eredmény miatt félrevezetőnek tartja az ilyen rendszerek esetében az illiberális demokrácia kifejezést. Az a baja az elnevezéssel, hogy az bagatellizálja a dolgokat és nagy-nagy szolgálatokat tesz a tekintélyelvű politikusoknak. Felidézi, mekkora felháborodás kísérte Nyugaton, amikor a magyar kormányfő 4 éve Tusványoson nyilvánosan elköszönt a liberális elvektől.

Mit megállapítja, Magyarország ma nem liberális, mert hiányzik az egyéni és kollektív szabadságok védelme, de nem is demokratikus. A választási rendszert módszeresen a Fidesz javára módosították, nagy nyomás alatt áll a civil társadalom – akárcsak Törökországban. Ez esetben nem csupán a jogállam körül van gond, hanem a demokrácia számára alapvető politikai jogokat üresítenek ki. A szakértő emlékeztet arra, hogy az EBESZ szerint a legutóbbi választás (is – a szerk. megj.) szabad volt, hiszen senkit sem kényszerítettek arra, hogy Orbánra voksoljon, de semmiképpen sem tekinthető tisztességesnek. Viszont támadás éri a hatalmi ágak megosztását és a jogállamot, mellesleg ez a lengyeleknél még kirívóbb, mint a magyaroknál.

Végzetes, ha a bírálók harc nélkül átengedik a „demokrácia” szót olyan figuráknak, mint Orbán, Erdogan és Kaczynski, miközben azoknak egyáltalán nem fáj, ha illiberálisnak minősítik őket. Hiszen egyáltalán nem akarnak liberálisok lenni. Mi több, Orbán politikai kitüntetésként viseli az illiberális jelzőt. Annak segítségével úgy állítja be, hogy a liberalizmus a rendszerváltás győzteseinek ügye, egyenlő a vadkapitalizmussal. Ugyanakkor azt sulykolja, hogy az illiberális szolidaritást jelent a leszakadtakkal, a vesztesekkel.

Orbán és a hasonszőrűek mesterien értenek ahhoz, hogy a nyugati bírálókkal kialakult viszályt egyfajta kulturkampffá értelmezzék át. A magyar kormányfő, aki magát a kereszténydemokrácia hiteles fogalmának védelmezőjeként tünteti fel, egyfolytában azt állítja, hogy azért szidják a kormányát, mert az sikeresen váltja valóra a hagyományos konzervatív értékeket. Azt hangoztatja, hogy ragaszkodik a hagyományokhoz, ám ez nem tetszik a ballibsiknek. És hogy utóbbiak azok, akik ugyan toleránsnak mondják magukat, mégsem tűrhetik a más erkölcsi nézeteket. Csakhogy az EU ilyen kérdésekben egyáltalán nem kíván állást foglalni. Európában a politikai alapmodelleket illetően sokszínűséget tapasztalni. Viszont Brüsszel ragaszkodik a jogállamiság minimumához.

Orbán keresztény-nemzeti víziójának nem sok köze van a kereszténydemokrácia történelmi jelenségéhez. Sőt, amikor szembeállítja a nemzetet Brüsszellel, akkor igazából az európai egység kereszténydemokrata alapító atyáinak örökségét árulja el, hiszen az a nemzetállamok meghaladását tartalmazza. Viszont nem demokrácia az, ahol hiányzik az alapjogok rendszere, a független sajtó, valamint az ezek védelmére szolgáló hatékony igazságszolgáltatás, hiszen itt a kollektív akaratképzés infrastruktúrájáról van szó.

A populisták nem igazán a demokráciát testesítik meg. Csakis ők határozzák meg, ki is tartozik az „igazi néphez”. A hatalom sáncaiból Magyarországon, Lengyelországban és Törökországban igyekeznek szűkíteni a későbbi kormányok dolgát, amikor olyan intézményeket foglalnak el, mint a bíróságok. A magyar kormány igencsak vitatott etnikai és vallási tételeket vett bele az alaptörvénybe. Szóval, szó sincs arról, hogy a győzelem birtokában a populizmus korlátlanul érvényesíteni próbálná a népakaratot. Mindezek alapján Müller azt javasolja, hogy ezeket a rezsimeket nevezzék sérült demokráciáknak. Az ugyanis kifejezi, hogy az érintett kormányok maguk okozták a sérüléseket, de azt is, hogy a hatalomváltás talán még nem teljesen kilátástalan.

Libération

A közös szabályok szándékos megszegésével a legpopulistább vezetők az unión belüli bizalom alapját rendítik meg. A Brexit meglőtte az Európa-ellenesek legfőbb érvét, hiszen látnivaló, hogy az EU nem a Szovjetunió. Ha az lenne, akkor Brüsszel csapatokat küldött volna, hogy helyreállítsa a rendet Londonban. A szervezet önkéntes államközösség, amelyből bármikor ki lehet lépni. Az adott szón és az együttesen elfogadott normák szabad végrehajtásán alapszik. Ez adja az erejét, de ez egyben a gyenge pontja is. A demagógok ugyanis belülről kezdték el támadni, napról napra aláásva a hitelét.

A legutóbbi incidens, amely jól mutatja ezt, az olasz belügyi tárca vezetője és a luxemburgi Európaminiszter között robbant ki egy bécsi tanácskozáson. Salvini egyik munkatársa titokban felvette, majd közzétette, amint a zárt ajtók mögött lezajlott tanácskozáson Asselborn teljesen kiborult a migráció ügyében elfoglalt olasz állásponton. Egy francia diplomata szerint miként lehet így őszintén megvitatni a kérdéseket, ha a diskurzus utána megjelenik a médiában? Márpedig bizalom nélkül nincs kompromisszum sem.

De ami még ennél is súlyosabb: amit az állam- és kormányfők elhatároznak az Európai Tanácsban, az elvileg minden tagországra nézve kötelező. Csakhogy Magyarország a júniusi csúcs után azt közölte, hogy nem kívánja betartani a bevándorlás ügyében hozott döntést. Ez azonban a játékszabályok felrúgása – mondja egy EU-s diplomata. A kelet-európai illiberális demokráciák habozás nélkül visszautasítják azt is, hogy eleget tegyenek ez Európai Bíróság ítéleteinek, pl. a menedékkérők átvétele kapcsán. Vagyis az unió épülete nem a Brexit, hanem amiatt repedezik, hogy legfőbb szereplői elfordulnak tőle...

NEM CSAK AZ ÁLHÍREKKEL VAN BAJ, A RENDES HÍREK IS TORZ KÉPET ADNAK A VILÁGRÓL

444
Szerző: SARKADI ZSOLT
2018.09.23.Rob Wijnberg 2006-ban, 24 éves filozófushallgatóként kezdett el dolgozni az egyik vezető holland újság szerkesztőségében. Belföldi hírekkel foglalkozott, és bár kezdetben jól elvolt, hamar megjelent a gondolatai között a kérdés, hogy mégis mi értelme van annak, amit egy ilyen szerkesztőségben csinálni kell.

Azt persze tudta, hogy a hírekről kell tudósítania, de mikor végre meghatározta magának, mik is a hírek, amikről be kellene számolnia, nem nagyon tetszett neki az eredmény.

Wijnberg szerint ugyanis a hírek

- szenzációs,- kivételes,
- többnyire negatív,
- közelmúltbéli
- események.

Ez az öt jellemző pedig jól meg is ragadja, mi is a gond ezzel az egésszel.

Az, hogy a hírek sokszor keresik a szenzációt, teljesen logikus, a legtöbb újság ugyanis hirdetésekből él. Hirdetni akkor tud, ha sokan olvassák, és bizony minden mérés azt mutatja, hogy az emberek többségét sokkal jobban érdeklik a szenzációs vagy legalább a lehetőségekhez mérten szenzációsan tálalt hírek. A média és a hirdetési piac jelenlegi struktúrájából fakad, hogy egy hirdetési bevételekből élő újság pénzügyi fejlődéséhez elsősorban nem a lap által szolgáltatott tartalomnak kell magas minőségűnek lennie, hanem a tartalom által generált figyelemnek kell nagynak lennie, azt lehet értékesíteni ugyanis.

A szenzáció kereséséből következik a kivételesség is: a hagyományos és a közösségi médiában terjedő hírek a legtöbb esetben nem az általános, normálisnak számító dolgokról szólnak, hanem arról, ami kivételes, meghökkentő. Hiába van világon sok tízezer egyetem, ahol egyáltalán nincs PC-terror, a hírek mégis arról a maximum pár tucat egyetemről szólnak, ahol a politikai korrektség jegyében néha tényleg teljes idiotizmus dúl. Hiába békeszerető, szabadságszerető és toleráns az emberek többsége, a hírekbe a neonácik, az iszlamista terroristák és a sorozatgyilkosok mellé alig férnek be normális állampolgárok...