2019. október 31., csütörtök

SZABAD A VÁROS, SZABAD A SAJTÓ?

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2019.10.30.


Nemcsak a direkt ellenzéki politizálás vagy általában a magyar belpolitika terén hozhat jelentős változásokat az október 13-ai önkormányzati választás eredménye, hanem sok helyütt alapjaiban változtathatja meg a helyi média és nyilvánosság állapotát is.

Korábban foglalkoztunk a Mércén azzal, hogy hogyan változott a 2014-es önkormányzati választások óta a definíciószerűen helyi, illetve regionális fókuszú megyei lapok helyzete azzal, hogy bekebelezte őket a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworks, majd részévé váltak a kormányközeli gigaholdingnak, a Közép-európai Média- és Sajtóalapítványnak(KESMA). Ennek a folyamatnak – sok egyéb negatív vonatkozása mellett – az lett az egyik fontos következménye, hogy a helyi közélet, az igazi téttel bíró lokális politikai témák, ügyek egyszerűen kivesztek a helyi sajtóból, és helyüket átvette az országos eseményekhez kapcsolódó kormánypárti narratíva. Vagy ha nem is tűntek el teljesen, torzan és megmásítva jelentek meg a megyei lapokban.

Október 13. eseményei önmagukban természetesen a relatív ellenzéki sikerrel sem tudnak az állami hirdetések nagy dózisú infúzióján függő Mediaworks piaci hegemóniáján változtatni. Ami ebben az állapotban változást vetíthet előre, az az, hogy az eddig – főleg kampányidőszakonként – sok helyütt a fideszes médiagépezetbe rekrutált önkormányzati kiadású médiumok tiszta lappal indulhatnak, és létrehozhatnak helyi fókuszú, valóban sajtóként működő gócokat (vagy akár egy egész hálózatot), amely kisebb lefedettséggel és kapacitással ugyan, de valamelyest ellensúlyozni tudja a kormányközeli megyei lapportfólió fentebb taglalt hatását.

Helyi média kampányon innen és túl

Hogy jobban megértsük, miben is áll ez a pozitív változási potenciál, a városi, illetve kerületi média önmeghatározásához kell visszanyúlni: ezek azok az újságok, tévék, rádiók, amelyek közpénzből működve a közszolgálatot „kicsiben”, településnyi sugarú körben hivatottak megvalósítani, és kiegyensúlyozattan beszámolni a helyieknek azokról az ügyekről, amelyek a legközelebb történnek hozzájuk, a legközvetlenebbül érintik őket, és ilyen tekintetben néha sokkal fontosabbak is az életükben, mint egy akármilyen nagy horderejű kormánybejelentés vagy éppen egynémely parlamenti ülésnap...

TGM: A KÉP MUTATÓI

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.10.31.


Annyi elvárható a tisztességes demokratikus sajtótól, hogy ha besétál az ajtón valami rejtett információ, képes legyen különbséget tenni a hazaárulás, hatalmi visszaélés, törvénysértés között és a törvénytelenül megszerzett, bizalmas, magánjellegű adat között.


A polgári társadalom alapelve – állítólag – az egyén szuverenitása.

Az alkotmányos-szabadelvű jogállam, a hatalmi ágak elválasztása, a jog uralma (a hatalom fölött), a képviseleti rendszer, a szabad nyilvánosság stb. mind arra szolgál, hogy ezt a szuverenitást megalapozza.

Az emberi jogok a társadalmat védik az államtól (a politikától), a társadalom (a polgári társadalom) pedig a saját érdekeiket és hajlamaikat megjelenítő egyénekből áll, akiknek a magánéletébe – mindaddig, amíg nem szegnek törvényt vagy ameddig nem mulasztják el törvényes kötelezettségeik teljesítését – senki nem szólhat bele, de még jogsértés esetén se szólhat bele más, csak a jogállam (a törvényes hatóság). Önbíráskodó magánszemélyek nem.

Ezt az alkotmányos (emberi jogi) pozíciót a fiatal Karl Marx az egoizmus védelmének tartotta.

Én most nem vitatom az emberi jogok érvényes-hatályos fölfogását (pedig van rajta mit vitatni), csak rögzítem: ez az alapjogi helyzet és ez a hivatalos világnézet a „nyugati világban”, amelyhez hazánk is tartozik (félig-meddig, ímmel-ámmal, hébe-hóba).

Ebből sok minden következik, mind jogi, mind erkölcsi tekintetben.

Vegyük szemügyre a hírhedt „ibizai videó” esetét, amely két szélsőjobboldali osztrák politikus, Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus bukását okozta, továbbá kormányválságot és a Strache vezette FPÖ kizuhanását a pikszisből. Mi történt? Strachét beugratták. Hamis ürüggyel elcsalták egy villába, ahol titokban fölvett videón – orosz oligarcha milliomosnőként pózoló (erre a célra fölbérelt) fiatal nő társaságában – órákon keresztül hencegett és beszélt ostobaságokat, közben meg hajlandónak mutatkozott rá, hogy korrupt eszközökkel (orosz maffiapénzzel) sajtót szerezzen magának (a magyar minta nyomán). Strache olyan ellenszenves színben mutatkozott meg, hogy kénytelen volt lemondani alkancellári, képviselői és pártelnöki tisztéről.

Igen ám, csakhogy ez a leleplezés törvénytelen (bűnözői) eszközökkel történt, amivel – némi habozás után – nem törődött a köztiszteletben álló, liberális Süddeutsche Zeitung, amely a videót közzétette, és evvel fölborította az ausztriai közéletet. Természetesen a lap szerkesztőségének az lett volna a kötelessége, hogy elhajtsa a videót készítő, a provokációt végrehajtó bűnözőket és följelentse őket a német és az osztrák rendőrségen. De nem ezt tette, és ezt – a kárvallottakon kívül – úgyszólván nem kifogásolta senki.

Ez a célok és eszközök klasszikus, unalomig ismert, de időszerűségéből semmit se vesztett dilemmájának új verziója...

NIX VÉLEMÉNYDIKTATÚRA, DE A TEHETSÉGET NYALÁSBAN MÉRIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.10.31.


Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek. Mától nyugodtan mondhatnak bármit, véleményszabadság van.

Autókázzunk egy kicsit, mert minálunk autóban is mérik a magyar jólétet. Miután európai színvonalon működnek a magyar kórházak, éppen ideje volt lépni egyet, és venni nekik elektromos autókat. Van már mindenütt alapvető orvosi műszer, van bőven fertőtlenítőszer, egyszer használatos injekciós tű, és a plafon sem esik a betegekre. Minden beteg legalább olyan minőségű kaját kap, mint amilyent Orbán Viktor eszik a várunkban. Gundel-menüt. A mosdókban sem állnak térdig a betegek a trutyiban, és kapnak gyógyszereket, nem kell már a rokonságnak befutkosni velük, nehogy már ezen múljon a kedves anyuka, apuka meg a gyerek élete.

Szóval, nagyjából minden rendben a magyar egészségügyben, ezért Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter 249 elektromos Volkswagen Golfot adott át összesen 90 egészségügyi intézménynek, nagyrészt kórházaknak. Ugyan a kutya sem meg a kórházak sem kérték, de ajándék lónak ne nézzék a fogát, főleg ne az árát. Ezek az autók a telephelyek között közlekednek, ha kell, rohamtempóban elviszik az orvosokat oda, ahol éppen szükség van rájuk. Tulajdonképpen értem már, így pótolják a kivándorolt dokikat – futkosnak azzal a néhánnyal, akik még itthon maradtak...

EGY CSOMÓ PÉNZRŐL LEMONDHAT AZ ÁLLAM - MEGSZŰNNEK A TÖRVÉNYSZÉKI VÉGREHAJTÓK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.31.


A törvényszéki végrehajtói jogállás 2020. január 1-jétől megszűnik. Benyújtották a parlamenthez azt a törvényjavaslatot, ami átmeneti rendelkezésként kimondja: az állam lemond folyamatban levő korábbi követeléseiről, ha azok behajthatatlanná váltak vagy elévültek. A részletek alapján sokan fellélegezhetnek most.

A törvényszéki végrehajtási feladatokat kormányhatározat alapján 2019. január 1-jétől az állami adó- és vámhatóság látja el. 2020. január 1-jét követően a korábban indult, még folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban is az állami adó- és vámhatóság jár majd el, ezért 2020. január 1-jével a törvényszéki végrehajtó jogállás megszűnik.

A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat (erről itt tájékozódhat) szerint a végrehajtást lefolytató törvényszék 2020. január 31-ig – az állami adó- és vámhatóság által kialakított rendszeren – elektronikus úton adja át az állami adó- és vámhatóságnak az idén év végén folyamatban lévő ügyeket. A felfüggesztett, szünetelő, illetve egyéb okból „álló” esetek2020. december 31-ig kerülnek át.

Az érintetteket elsősorban nyilvánvalóan nem a szervezeti változások érdekelhetik, hanem az, hogy ezzel most sokak feje fölül tűnhet el a pallos (az Azénpénzem.hu-nak több olvasó is jelezte, aggódik, mert van régebbi állami hátraléka, amivel kapcsolatban „se kép, se hang”). A törvényjavaslat most számos „besült” ügyet rendezhet. Kimondja ugyanis, hogy átmeneti rendelkezésként a jogalkalmazói gyakorlat megkönnyítése érdekében az állam lemond több, a törvényszéki végrehajtók hatáskörébe tartozó követeléséről.

Az előbbi körbe tartoznak azok a 2019. január 1-jét megelőzően indított ügyek, amelyek elévültek, vagy amelyeket behajthatatlanná nyilvánítottak. Az állam lemond továbbá a 200 ezer forintot el nem érő, illetve a 2010. január 1. napja előtt indított (ezeknél nem feltétlenül következett be elévülés) ügyekben még a mai napig fennálló hátralékokról is. Mindez nem érinti viszont a bűnügyi követeléseket, illetve a büntetőeljárásban elrendelt zár alá vétellel, valamint az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedéssel érintett ügyeket...

AZ EGYETLEN KIÚT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.10.31.


Egészen különleges poszt a mai, pontosabban egy sorozat első része, amiben végigkövethetjük, ahogyan határátkelő lesz olyasvalakiből, akinek ez soha nem volt a vágya. Viktor története hosszú, de nagyon megéri végigolvasni, sok mindent meg lehet érteni abból, miért dönt valaki végül a határátkelés mellett, akinek pedig Magyarországon látszólag mindene megvolt.

Újra Magyarországra születni

Az ember néha elgondolkodik, hogy ha újrakezdhetné, mit csinálna másképp, esetleg hova és milyen körülmények közé születne újra. Ezzel a gondolatkísérlettel szoktam rájönni, hogy igazából nagyon szerencsés vagyok, mivel bár sok mindent másképp csinálnék, azon nem változtatnék, hogy hova, milyen körülmények közé szülessek újra.

Magyarország, hetvenes évek közepe, közepesen nagy város, diplomás szülők. Ez a kombináció szerintem veri a világtörténelemben előforduló születések legnagyobb részét. Hülye lennek bekockáztatni az esetleges 1-2 százaléknyi jobbért.

Ezek a körülmények nem biztosítottak tökéletes gyerekkort. De biztonságos és nyugodt körülményeket igen. Persze voltak dolgok, amiket nem értettem, vagy nem tetszettek, de azok apróságok voltak és könnyű volt rajtuk túllépni.

Gyerekkor a nyolcvanas években

Kisiskolás koromban nem értettem például, hogy a tanárok miért feltűnően nyájasak egyes szülőkkel. Ráadásul pont azokban a családokban volt telefon is, ami amúgy legtöbbünknek nem lehetett.

Azt sem értettem, miért kell vigyázzban, télen pedig levett sapkával állni, amíg az igazgató, akit amúgy utáltunk, elhalad. Kicsit megalázó volt, de az ilyenekkel megtanultunk együtt élni.

Nem tetszettek az olyanok, mint amikor nyolcadik felé az osztályfőnöknek valamiért elsült az agya az egyik gyerekre, és sikított vele, hogy „Úgy tönkre teszlek, hogy soha nem lesz belőled senki! Olyan jellemzést írok rólad, hogy nem fognak felvenni soha egy iskolába sem!”.

Talányos volt a „fusizni” szó jelentése. Valahogy kapcsolódott a „sunyiban” jelentéséhez, ugyanakkor az épülő családi házunkban is sok mindent fusiban oldottak meg, mert másképpen nem lehetett.

A nyolcvanas évek második felében apám is elkezdett fusizni. Alapjában középvezetőként végzett szellemi munkát egy állami vállalatnál (hol máshol abban az időben?), fusiban meg fizikai melót csinált, de néha kb. annyit keresett pluszban vele, mint a rendes munkájával...

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/44. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.10.31.


PUBLICISZTIKA

Kovács Zoltán: Aztán megkaptuk

Almási Tamás rendszerváltásról szóló dokumentumfilm-sorozatának kezdő jelenetében Ózdról érkezett kohászdelegáció tagjai meditálnak fülledt késő délután a Parlament lépcsőin arról, amiről válságos, nehéz időben munkásdelegáció torokszorító ismétlődéssel mindig is meditált – valószínűleg ez a sorsa: illik-e zakó nélkül belépni hivatali szobába. 1988 van, a miniszterelnök Németh Miklós. Arról akartak vele tárgyalni, hogy mi lesz Ózd és vele együtt az ózdiak sorsa, akiknek jóformán egyetlen munkalehetőségük a kohó volt. Végül bementek a szobába, helyet foglaltak, de sokra nem mentek. A kormányfő arról a keserves tényről tájékoztatta őket, hogy Ózdon a termelés veszteséges, ezt tovább nem lehet tartani. A kormány igyekszik ugyan befektetőt találni, de nem lesz könnyű. Mire vége lett a napnak, a delegáció üzemi kisbusza már Ózd felé tartott, mire az évtizednek vége lett, Ózdon tizenötezer munkanélküli próbált takarításból meg őrző-védő munkából megélni, aztán eljutottunk a máig, amikor már senki nem fogadja őket, és szóba se állnak velük.

Almási filmjében Németh Miklós együttérzőn, de tárgyszerűen mondja a kohászoknak, hogy egészen más világ jön, meg kell élni a piacon, a kormányzat legföljebb enyhíteni képes a várható nehézségeket, de ez nem jelenti azt, hogy mindent meg tud oldani. Sőt, nehéz idők jönnek. Megfog az őszinteség, talán túlságosan is határozottan beszél velük. Viszont a tárgyalás végére nem marad kétség: mindenki tudja, mire számíthat, nem sok jóra. Javaslom megnézni a filmet, a rendszerváltás kevés hiteles filmes dokumentációjának egyike, legföljebb, ha Schiffer Pálnak egy videotonos szerelőbrigád történetét feldolgozó sorozata hasonlítható hozzá...

Ádám Péter: Merre tart Macron?

Sokan hitték, hogy a Macron-jelenség, ez a francia tradícióktól idegen „kakukktojás” aligha tud hosszú távon meghonosodni a politikai életben. Csakhogy a Macronra és pártjára nézve korántsem sikertelen európai választások meg az 2017 óta átvészelt krízisek tükrében ma már világos: a „rendszernek” sokkal nagyobb a szakítószilárdsága, mint gondolták, és a köztársasági elnöknek nemcsak képessége, de komoly esélye is van az ország politikai térképének tartós átrajzolására...

Vasali Zoltán: Rendszerfrissítés

Váncsa István: Az osztályharc élesedik

Vásárhelyi Mária: Ellenszélben


Bár összességében a Fidesz kapta a legtöbb a szavazatot október 13‑án, az önkormányzati választások egyértelmű győztese mégis az ellenzéki összefogás. Nemcsak azért, mert a fővároson kívül a megyei jogú városok csaknem felében, a 10 000 lakos feletti települések negyedében győztek az összefogás jelöltjei, hanem mert ahol kormánypárti győzelem született, a közgyűlésben megnövekedett arányukkal ez ellenzéki képviselők – a korábbi asszisztáló szerepkörből kikerülve – immár tényleges ellensúlyt jelentenek a kormánypárti többséggel szemben. Az egyetlen területet, ahol a Fidesz–KDNP elsöprő fölénnyel győzött, a megyei közgyűlések jelentik, amelyeket azonban az elmúlt kilenc év centralizálási tébolyában a Fidesz lényegében teljesen kiürített, forrásaitól, döntési jogköreitől teljesen megfosztott.

Nyerges András: Színrebontás
A Mephisto-vakcina

Fáy Miklós: Kortársunk, Jeney

Gegesy Ferenc: Ünneprontó választási gondolatok

Lendvai Ildikó. Többpártrendszerből kétpártrendszer?

Tart még a váratlan választási sikerek öröme, de már mindenki tudja: most jön a neheze. Fogalmazás kérdése, hogy az ellenzék bizonyítási kényszerbe került, vagy végre bizonyítási lehetőséget kapott. Kormányzóképességén túl bizonyítania kell egy másfajta politikai modell létjogosultságát is, amely a vezérelv és a hatalomkoncentráció helyett partneri részvételre, együttműködésre épít. Mindezt egy nem pontosan tisztázott koalíciós szerkezetben és – ami a kormányt illeti – ellenséges környezetben. A gyakorlati próbatételek mellett új, részben elvi természetű dilemmákkal is szembesülnie kell. Kettővel bizonyosan: az egyik a pártstruktúra átalakulása, a másik a falu és a (nagy)város között támadt szakadék...

Mellár Tamás: Parlamenti színes (9.)

Gadó Gábor: Ismeretlenek

Kálmán C. György: Kántor Péter 70

Benda László: Kurtavason vagy kormányon
Albin Kurti (h)arcképe

Európa legfiatalabb állama (nemzete?) előrehozott választásokon döntött új parlamentjéről. A koszovói voksolás eredményeképpen a korábbi ellenzék vezető pártja, a Vetëvendosje (Önrendelkezés) párt vezére, Albin Kurti alakíthat új kormányt. De vajon merre navigálhatja majd az 1,8 milliós, több mint bonyolult helyzetű országot a szintúgy ellentmondásos nemzetközi térben?

Mesterházi Máté: A természet hiányzása

Molnár Erzsébet: Go out


I N T E R J Ú

Köves Gábor: „Minden vasárnap tüntetni mentem”
Beszélgetés Jón Kalman Stefánssonnal


F E U I L L E T O N

Bernáth L. László–Réz Anna–Tőzsér János: Nem a szex a baj
A szexrobotok erkölcsi megítéléséről


V I S S Z H A N G

Jánossy András: Kettős történelem

P Á R A T L A N

Huszár Ágnes: TÉRDEN, IMÁHOZ

-hg-: DÖNTŐ

(avar): KIÉ A FAKE NEWS?

Lantai András: ELMARADT KÉZFOGÁS

Lévai Júlia: LISTÁZÁSI ROHAM

msz: KÁROMKODJUNK

-átkai: SZÉTESÉS

Szilasi György: AGITPROP

(celebrálta Nyerges András). HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/44. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.10.31.


K R I T I K A

Wagner István: A szabadság végei

(Die Enden der Freiheit, Leipziger Baumwollspinnerei, Halle 14 – Zentrum für Zeitgenössische Kunst, megtekinthető december 7-ig.)

Egész Európában a legnagyobb volt a Lipcse nyugati peremén lévő pamutfonoda, amely 1884-től 1993-ig működött százezer négyzetméteren, húsz kisebb-nagyobb tömbben, mint „város a városban”. A rendszerváltás után felfedezték maguknak szabadfoglalkozásúak, építészek, kézművesek, művészek. 2002 és 2012 között az ötemeletes 14-es csarnokot átépítették kortárs művészeti központtá, száz alkotó és tucatnyi rangos galéria szállása. Most itt rendezték meg a szabadságot és demokráciát fenyegető autoriter erők ellen fellépő képzőművészek és kollektívák nemzetközi bemutatóját...

György Péter: A fiktív valóság

(Képzeljétek el – Választott múltak, felforgatott tények. Budapest Galéria, kurátorok: Erőss Nikolett, Gadó Flóra. Megtekinthető december 1-jéig.)

Tény, hogy a Képzeljétek el című kiállításon korunk egyik legfontosabb problémájára, az igazság melletti elkötelezettség megőrzésének, megismerésének mikéntjére kérdező munkák között jelentős koncepcuális különbségek vannak, azaz nem egyszerűen másként felelnek meg azonos esztétikai normáknak, hanem mást akartak bemutatni, mást véltek autentikus válasznak, ha a képzelet, az emlékezet és az igazság viszonyrendszeréről, kooperációjáról volt szó...

Stőhr Lóránt: Elhagyottak

(Hegedüs Péter: Lili)

Hegedüs a szerkesztési-dramaturgiai trükkök mellett az érzelemteremtés érdekében a kortárs dokumentumfilmezés divatos eszközéhez, az újrajátszatáshoz nyúlt. Szabó Gábor operatőr profi álarchívokat varázsolt a vászonra, a kissé életlen, részlethiányos, kopott-karcolt fekete-fehér anyag alaposan becsapja a néző szemét, amíg el nem kezd kételkedni abban, hogyan kerülhetett a kamera ilyen közel egy család drámájához. A trendekhez igazodáson túl érthetetlen, mi szükség a múltbéli dráma érzelmesre hangolt megrendezésére, miért nem elég a néző képzeletére hagyatkozni...

Csengery Kristóf: Beethoven „üst-dobversenyei”

(Beethoven: Complete Piano Concertos. Deutsche Grammophon)

Lehetetlen méltó szavakat találni arra a magasrendű komplexitásra, amely az öt zongoraverseny felvételeiben megnyilvánul. Lisiecki muzsikálása csak a legnagyobbak mércéjével mérhető. Tökéletes technikai kidolgozás, szikrázó virtuozitás, plasztikus billentés, kristályos zongorahang, átvilágított faktúra, mindig szabatos ritmika, a zenei beszéd hangsúlyokkal való berendezettségének fényűző gazdagsága és választékossága, szellemessége, mélysége, mely a legapróbb részleteket is felfedezi, megmutatva a zene minden titokteljes zugát...

Herczog Noémi: Szélsőközép

(Feridun Zaimoglu–Günter Senkel–Luk Perceval: Molière – the passion, r.: Hegymegi Máté. Radnóti Színház)

Az előadásban egy ponton elhangzik a szólelemény, hogy „szélsőközép”. Ilyennek látom a Molière-t is: a csomagolás radikalitást ígér a nagy lélegzetű szövegfordítástól kezdve Keresztes Tamás sejtelmes zenéjén át egy híres előadás kiindulópontul választásáig. A hatások mögött viszont egy truvájt látunk: klasszikusokat, tömören...

Fáy Miklós: A világ második leghíresebb lantosa

(Edin Karamazov – Zeneakadémia, október 25.)

Edinben, persze, az a jó, hogy kicsit sem tesz úgy, mintha ő lenne a világ második leghíresebb lantművésze, még a nagybetűs művészet jelenlétét sem akarja éreztetni, becsámborog a színpadra, bakancs, bő gatya, nadrágtartó villan a viseltes, barna zakó alól. Könnyelműen fog a húrok pengetésihez. Úgy értem, nincs a szokásos hangolás, csendesülés, és akkor most belevágunk, hanem már maga a hangolás is a műnek tűnik, mert értelmes futamokat játszik, és ugyan ki ismeri annyira Zamboni 9. lantszonátáját, hogy teljes biztonsággal fel tudná idézni, hogyan is kezdődik?

Siba Antal: Hogyan alázzunk?

(X Faktor, RTL Klub)

A zsűri pompásan érzi magát, vele van tele a képernyő, a versenyző teljes megalázottságában már azt is megbánta, hogy világra jött, hogy benevezett, hogy odakerült, hogy most ott áll egy mikrofonnal a kezében. Kivételes pillanat. A mentorok arról vitatkoznak, hogyan nem szabad megalázni egy embert, miközben gőzerővel folyik a megalázás...

Torma Tamás: Debrecen international

(Az új Nemzetközi Iskola épülete Debrecenben)

Többszörös konkrét és szimbolikus határterületen járunk: egy (elit) magániskola közpénzből, a civil kívülállók tekintetétől jó távol, egy kertes külvárosban, a kerítésen túl pedig már tényleg a naturás erdő kezdődik. Ha mindezeket osztjuk/szorozzuk és az épület nyelvére próbáljuk lefordítani, legfeljebb annyi marad, hogy azért volt elég pénz erre a beépített ötvenezer négyzetméterre...

Károlyi Csaba: Nem lehet „nem-nő”!

Babarczy Eszter: A mérgezett nő. Novellák. Jelenkor Kiadó, 2019, 251 oldal, 2999 Ft

Sose felejtem el azt az írását, amely a Nappali ház 1998. 2. számában jelent meg Szülök címmel. Újszerű szöveg volt ez akkor, több hasonló megnyilatkozással együtt abban a folyóiratszámban, Hübner Teodóra gondosan szerkesztett képanyagával (többek közt Eperjesi Ágnes Újszülött fotogramok sorozatával). Most ez az írás is itt van ebben a kötetben, kicsit javítva. Kimaradt például a kisfiú neve, meg a végéről az apuka neve is. Talán azért, hogy általánosabb érvényű legyen, nem személyes napló ez immár, hanem fikció. (A Nappali házban egyébként követte egy másik írás: Szijj Ferenc (függelék) című szösszenete.) Azért is jó példa ez a szöveg, mert mutatja, hogyan lesz a magánközlésből közügy. Bár a kötet novelláiban a narráció hol egyes szám első személyű, hol harmadik személyű, sejthető, hogy a témák alapvetően az író életéből valók, a szövegek egyfajta autofikcióként működnek. Ugyanakkor a nagymama valakinek a nagymamája, de közben mindnyájunk nagymamája, az anya, a fiú az én anyám is, az én fiam is, mikor a novellát olvasom...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Szajbély Mihály: Ex libris

Vladimir Kecmanović: Az ágyú forró volt
Vladislava Vojnović: Kecskefül
Végel László: Temetetlen múltunk
± 30. Esszék a közelmúltról és a közeljövőről

Ruff Borbála: Kritikusfóbia

Erlend Loe: Leltár. Fordította Lőrincz Balázs Bendegúz. Scolar Kiadó, 2019, 159 oldal, 3450 Ft

Ha Loe legutóbbi magyarul megjelent regénye, a Doppler hazatér (Scolar, 2017) után azt gondoltuk, a szerző páratlan humora – ami e regények erőssége – és világképe sötétebb már nem lehet, tévedtünk. Gátlástalanul hazudó könyvesbolti csinovnyikok és gátlástalanul hazudó kritikusok e könyv szereplői – akárcsak hétköznapi életünké –, mert ugye ha valaki életében először olvas Nina Fabertől bármit is, képes lehet-e minősíteni költészetét? Csakis hazugság árán...

Benczi Boglárka: A felszínt kapargatva

Agnès Karinthi: Testvérlélek. Noran Libro, Budapest, 2019, 230 oldal, 3490 Ft

Sejteni lehet azonban, hogy valami lappang a háttérben, az akarva vagy akaratlanul jelen lévő feszültség arra enged következtetni, hogy van valami családi titok egészen mélyen. Aztán egy ponton végre nekilódul a könyv, a sok nem-történés után most hirtelen túl sok minden történik és megkapjuk a hiányzó információkat. Hozzávetőlegesen harminc oldal alatt kiderül, hogy Philippe megfékezhetetlen. Anne szakít vele, de ő ezt nem tűri el, megpofozza, megerőszakolja, majd megöli. Várható volt, hogy ez fog történni...

Csombor Rita: Vagány mese az elfogadásról

Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik Á – avagy mindenki lehet más. Pagony Kiadó, Budapest, 2019, 96 oldal, 3490 Ft

Az olvasó – legyen az felnőtt vagy gyerek – a lépcsőzetes karakterépítésnek köszönhetően fokozatosan válik harmadik Á osztályossá. A gyerekkönyv érzékenyen, okosan, de néhol talán egy kissé túl direkt módon reagál a mindennapi, iskolában és iskolán kívül megélt eseményekre. Ilyen például az osztályba érkező, más bőrszínű, magyarul kicsit tudó lány befogadása, akire először gyanakodva néznek az osztálytársak. A mindennapi élethelyzeteken túl sok érdekes és kedves mesei elem is előkerül, mint például a kleptomániás róka bűnbánó karaktere...

Kovács Kriszta: A liberális demokrácia és ami azon túl van

Ketten egy új könyvről – Kis János: Alkotmányos demokrácia. Régebbi és újabb közelítések. Kalligram Kiadó, Budapest 2019, 576 oldal, 5990 Ft

Kis János olvasatában egy politikai rendszer alkotmányos demokrácia, ha a parlament szabad és tisztességes választások útján jött létre, és ha a parlamentet szabályozó rendelkezések csak különleges – általában az alkotmányban rögzített – eljárásban fogadhatók el. Az alkotmányos demokrácia hívei között vannak konzervatívok, liberálisok, technokraták. A liberálisok azért állnak az alkotmányos demokrácia mellett, mert ez a berendezkedés többet képes eltávolítani a liberális elvek, mindenekelőtt az egyéni jogok és a politikai egyenlőség útjában álló akadályok közül, mint riválisai. Ebben a megközelítésben a liberális és alkotmányos demokrácia azonos: a liberális jelző a demokrácia elvi alapjaira utal, az alkotmányos minősítés pedig annak intézményeire...

Tóth Gábor Attila: Szemben az árral

Ketten egy új könyvről – Kis János: Alkotmányos demokrácia. Régebbi és újabb közelítések. Kalligram Kiadó, Budapest 2019, 576 oldal, 5990 Ft

Kis János elsősorban a kapitalizmus diszfunkcióit okolja a liberális demokrácia válságáért. Megemlíti, hogy ahhoz fogható átalakulásnak kell végbemennie, amit anno a jóléti állam bevezetése hozott, de nem tárgyalja az okokat és a kiút lehetőségeit. Az intézményes megújulás is homályban van még. A szerző a képviseleti hatalomgyakorlás elsődlegessége és a törvények alkotmányossági kontrollja mellett érvel, de viszonylag tág teret hagy a közvetlen néprészvétel kiegészítő formáinak, és arra is céloz, hogy az alkotmányossági kontrollt nem feltétlenül kell bíróságnak végeznie.

A kötet nagy összegző mű. A valóság horizontján azonban egyelőre nem a liberális demokrácia újabb virágzása tűnik fel, hanem annak az ellentéte, amit Kis János képvisel...

Sinkó István: Arcok fényben, árnyékban

(A kiállítás a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumban 2020. február 28-ig látható.)

Szőnyi rézkarcain nem csak a művész – mint a rézkarcgéppel a háttérben megjelenő önarcmáson láthatjuk –, de a hétköznapi, gyakran szenvedő beteg ember is megjelenik. Utolsó, valószínűleg halála előtti rajzán az arc szinte feloldódik a vonal- és foltkötegekben.

Családtagjairól készített festményei, rajzai szintén érzelmekkel telített művek, bensőséges, lírai üzenetek, jelzések egy otthonos milliő hétköznapjairól.

I R O D A L O M

Mán-Várhegyi Réka: Felkészülés a katasztrófára

(...)

Egy csütörtöki napon Snezana néni unokaöccse, Roko Kovačić motorbiciklivel megérkezik Ljubljanából, hogy néhány napot a nagynénjével töltsön. Láthatóan örül, hogy itt talál minket, velem különösen kedves, és már aznap délután elengedhetetlenül fontos horvát kifejezéseket tanít nekem. Szimpatikusak vagyunk egymásnak, ezt mindenki látja, még Snezana néni is, aki egyébként nem engedné, hogy férfit hozzak fel a lakásba, most mégis mintha azért hunyorogna és böködne, hogy jelezze, itt a lehetőség, ragadjam meg. Ezen csodálkozom. Tényleg azt akarja, hogy összejöjjek Rokóval? Nem fél, hogy Ljubljanába költözünk? Ki fogja akkor az ő gondját viselni?

Roko jó karban lévő ötvenes, tíz éve elvált, két büféje van, amiket korábban maga vezetett, azonban egy ideje bérbe adja őket, a pénzből pedig a világban utazgat. Snezana néninek egy török kendőt, egy indiai párnát és egy XXL-es pólót hoz ajándékba. A citromsárga pólón egy napszemüveges hód vigyorog, feje fölött buborékban a felirat: I am not bossy, I am the boss...

Kompolthy Zsigmond: Hangorkán
(Hungarofuturista performance)

És mindezek után még azt is szeretnék, hogy kiadósan tapsolhassanak, ha legördült a függöny. Hogy megköszönjék a színészeknek a kapott élményt.

Hogy elhagyhassa a szájukat néhány bravó kiáltás.

Hogy az előadás végén megtisztult szívvel és kielégülten álljanak fel székeikből, derűs kedvvel távozhassanak, és egy kiváló vacsora elköltése, valamint pár pohár remek bor elkortyolgatása után álomba szenderüljenek e sok aljas indulattal körülvett, bosszúálló különítmények által fenyegetett ország valamely békés, családi nyoszolyáján.

Vagy eltölthessenek egy vad éjszakát a szeretőjükkel, legyen bár férfi vagy nő. Netán gyermek...

Háy János: Médea

Épp a Médeát játszó színésznő érkezett. Örült a szerepnek, az az a szerep, amit még idősebb színésznőre is ráosztanak, mert beletesznek egy olyan értelmezést a darabba, ez a rendező mániája, hogy mindig beletegyen egy értelmezést a darabba, olyat is, ami persze nem abban van, csak a saját fejében, de olyan nagyra becsüli a saját fejét, hogy azzal még a görög klasszikusok sem tudnak versenyre kelni. Az a lényeg, mondta a színésznőnek, hogy Médea öregebb, mint Iaszón, és ez egy szirmait vesztett nő utolsó kapaszkodása a szerelembe, érted. Most te rólam azt mondod, mondta a színésznő, és a szokásos hisztérikus kitörés helyett, ami nagyon bejött egy bizonyos életkorban, most tényleg majdnem elsírta magát. Nem, nem, mondta a rendező, tudod, Andrea, én ilyet neked soha nem mondanék, meg nekem ma is az vagy, aki régen voltál, szóval nem csak a tehetséget látom benned, ami mindig is napnál világosabb, vagyis fényesebb volt benned, utálom ezeket a mondásokat, mert mindig összekeverem, hogy most mi olyan, mint amilyen. Most ezzel mit akartál mondani, kérdezte a színésznő...

Nomád Földi László: Unikornis

És a feleségem dühe most Gizi felé irányult, aki bár nem volt jelen, viszont ő, ha már sógornő, főleg, hogy bejáratos a hatóságokhoz – morogta maga elé a feleségem, ismét szaftosat káromkodva –, igazán elintézhetné, hogy elhamvasszák a férjét, vagyis engem, ha már ez volt az utolsó kívánságom: ennyi csak jár az embernek. Gizi bizony nem intézte el, ezért ment öcsém a koporsóért, miközben a feleségem iszonyú gyűlölettel nézte az árnyékomat, azzal a gyűlölettel, amelyet csak egy hajszál választ el a legőrjítőbb szerelemtől. Én meg őt néztem az ablaknál állva, aztán az ablak felé fordulva rányomtam a homlokomat a jégvirágos üvegre, égette a bőrömet a jég, akár a tűz, és akkor az jutott eszembe, hogy miféle halott az, aki ennyire érzékeny. És tovább terjeszkedett bennem a kérdés: hogy csak álmodom-e vajon mindezt, amiből ébredés után egy csomó, alaktalan és értelmetlen katyvasz lesz (...)

Ferdinánd Zoltán: Válassz magadnak csillagot

Az a sárga csillag mennyi?, kérdezem a második világháborús relikviákat áruló, atlétás fickót a bolhapiacon. Ötezer. Ötezer? Talán eredeti? Itt minden eredeti. Tényleg? Még az SS tőr is? Persze. Adok érte ötszázat. Az SS tőrért?

Gyukics Gábor: két testrész

Gyukics Gábor: túl korán

Bozsik Péter: Fekete

Bozsik Péter: Vásárfia

Bozsik Péter: Amikor

BARANYI: FERENCVÁROS LEGÉRTÉKESEBB INGATLANJAIT ELADTÁK BAGÓÉRT

INDEX
Szerző: FT
2019.10.31.


Ferencváros független polgármesterével, Baranyi Krisztinával élőben interjúztunk az Index stúdiójában.

A beszélgetésen Baranyi elmondta, hogy legalább 20 éve nem látott magyar csapatok közötti futballmérkőzést, pedig egyébként szereti a focit. A Fradi-Újpesten legutóbb kint volt, mert Ferencváros polgármesterként kötelességének érezte, a Fradi meccseire a továbbiakban is ki fog járni.

Korábban többször fogtak kezet Bácskai Jánossal, ez a polgármesteri átadás-átvétel idején mégis elmaradt. A polgármester meglepődött Bácskai "sértettség vezette" viselkedésén, akivel úgy érzi, "permanens háborúban állnak".

Arra a kérdésre, hogy felmerülhet-e Bácskai büntetőjogi felelőssége, azt mondta, hogy nem tudja, de politikai felelőssége mindenképpen van. Baranyi szerint a választással a politikai felelősségre vonás megtörtént. Baranyi büntetőfeljelentéseket fog tenni ügyekben, de itt nem a polgármester lesz a gyanúsított.

Két nagy ügyet lát egyelőre, ez a parkolás és a nagy értékű ingatlaneladás ügyei. Baranyi szerint

FERENCVÁROS LEGÉRTÉKESEBB TELKEIT ÉS HÁZAIT ADTÁK EL BAGÓÉRT, OLYAN CÉGEKNEK VAGY SZEMÉLYEKNEK, AKIK TÖBB SZÁLON KÖTŐDNEK A FIDESZ FELSŐ VEZETÉSÉHEZ VAGY AKÁR SZEMÉLYESEN ORBÁN VIKTORHOZ IS

- jelentette ki. Ezekkel kapcsolatban dokumentumokat még nem tudott megnézni Baranyi - mondta kérdésünkre...

NEM VICC: ORBÁN ÉS A LOKÁL SIRATJA A MAGYAR SAJTÓSZABADSÁGOT

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2019.10.31.


Karácsony Gergely főpolgármester a megválasztása után azt ígérte, a BKV napokon belül felbontja a Lokál kiadójával kötött szerződést, így megszűnhet az ingyenes fideszes lap terjesztése a budapesti megállókban, bár a felmondási idő több mint 100 nap, amit kénytelenek kivárni.

A Lokált Habony Árpád cége, a Modern Media Group készíti, az elmúlt években minden támogatást megkapott a hatóságoktól: a 2016 derekán indult lap kizárólagos terjesztési jogosultságot kapott a BKV által használt köztereken és a MÁV megállóinál. Az első évben 1 milliárd forintért hirdetett benne az állam, 2017-ben 750 milliós nyereséget termelt, tavaly beolvadt a kormánypárti médiát központosító Közép-Európai Média és Sajtó Alapítványba (KESMA)...

NEM JÓ, HA EGY ORSZÁGNAK HAZUDÓS MINISZTERELNÖKE VAN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.10.31.


Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatóján, ahol szokás szerint csak megbízható sajtómunkások kérdezhettek, olyanok, akikről feltételezhető, hogy olyat kérdeznek, amire lehet jól válaszolni, a magyar miniszterelnököt Zelenszkuj ukrán elnökről is kérdezték. Orbán hozta önmagát, és a kitérően, azaz gyakorlatilag sehogyan sem válaszolt. Egy „régi magyar mondásra”, hivatkozott, ami szerinte így hangzik: „amíg személyesen nem ismerünk meg valakit, addig nem mondunk róla véleményt”.

Ez persze nettó hazugság. Ilyen magyar mondás nincs. Lehet ilyet mondani, de ettől még ez a kijelentés nem lesz régi magyar mondás. Nincs olyan régi magyar mondás, ami azt sugallja, hogy mi magyarok ebben is mások vagyunk, mint a többiek. Hitlert sem ismertük személyesen, Sztálint sem, mégis van róluk véleményünk. Putyinnal, Erdogannal sem paroláztunk soha, mégis gondolunk róluk valamit.

Azon most nem nyitnánk vitát, hogy ha Orbán Viktornak és kormányának azért nincs véleménye Zelenszkijről, mert nem ismeri személyesen az ukrán elnököt, akkor mi a fenét csinál a magyar külügyminisztérium illetékes állománya. Túl azon, hogy Szijjártó Péter külügyminiszterként másodállásban akár űrhajós is lehetne, annyit rótta a köröket a világ körül. Ha Orbán nem ismeri személyesen az ukrán elnököt, akkor mivel foglalkoznak azok a külügyi szakértők, akiknek az volna a dolguk, hogy összehozzanak vele egy találkozót...

A KDNP SZERINT A KDNP NEMCSAK HOGY EGY LÉTEZŐ PÁRT, DE VILÁGNÉZETI PÁRT IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
-  NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.10.31.


Semjén Zsolt, valamint a fél KDNP-s vezetés kijelentette ma az Országházban, hogy náluk történelmibb, kereszténydemokratább és keresztényszociálisabb párt ma a magyar politikai palettán egyszerűen nem létezik. Sőtpláne: ők az egyetlen világnézeti párt is. Semjén szerint a KDNP őrzi azt az erkölcsi alapot, amelyet 75 éve az alapítóatyák lefektettek és ez az oka annak is, hogy a mai napig képesek voltak fennmaradni. Merthogy a párt vezetése szerint a KDNP egy létező párt, nem pedig a Fidesz fiókszervezete.

A rövidhírt sokáig lehetne elemezni, de ehelyett inkább csak kiemelném Harrach Péter igen erős gondolatát, miszerint ma sok támadás éri azt, aki a keresztény értékrendet következetesen képviseli. A kérdésem már csak az lenne, Harrach valóban elhiszi, hogy a KDNP a keresztény értékrend következetes képviselője? Elég baj az nekünk...

EZT MÉG PUTYIN SEM TALÁLTA KI - INKVIZÍCIÓS FEGYVER A MÉDIATANÁCS KEZÉBEN

168 ÓRA
Szerző: RÓZSA PÉTER
2019.10.31.


A nyári módosítás előtt is már ezer sebből vérzett a 2010-ben hatályba lépett médiatörvény. A frekvenciahasználati engedély automatikus meghosszabbítását ugyan tartalmazta, de csak abban az esetben, ha a műsorszolgáltató az elmúlt hét évben legfeljebb egyetlenegyszer követett el olyan jogsértést, amiért a médiahatóság büntetést szabott ki. Júliusban viszont egy olyan, látszólag apró, mégis perdöntő módosítást csempészett be a kormány a törvénybe, amely által a médiahatóság mindenek urává vált.

A Klubrádió vezérigazgatója alkalmanként felhívja a munkatársak figyelmét a médiatörvény előírásainak és a médiaszolgáltatási szerződésben szereplő műsorkvóták – így a zene-szöveg vagy éppen a magyar-külföldi zene arányait megszabó kvóták – betartásának fontosságára, hiszen a médiatörvény szerint ez elengedhetetlen feltétele az eredetileg hét évre kiosztott frekvenciahasználati jogosultság meghosszabbításának. A médiatörvény nem írja le ugyanakkor teljes pontossággal, hogy mi számít például magyar zenei felvételnek. Magyar szerzemény, de angol szöveggel előadva lehet ilyen is, olyan is, vagy külföldi szerzemény magyar előadók által prezentálva vajon hová sorolható? De vegyük az egyik legkacifántosabb esetet, amikor instrumentális műről van szó, mondjuk egy Bartók-szerzeményről, amelyet egy külföldi zenekar ad elő.

Ki mondja meg, hogy ez magyar vagy külföldi zenének számít-e? Mivel a törvény ezt nem részletezi, a médiahatóságnak igen nagy a mozgástere.


Stock Richárd azt tartja legaggályosabbnak, hogy a törvény szövege alapján nem lehet felmérni, mi számít súlyos jogsértésnek, és mi nem, valamint az sem olvasható ki, hogy mit jelent az ismételt jogsértés, ami miatt megtagadható az engedély meghosszabbítása. Vajon ugyanannak a hibának kell megismétlődnie többször, vagy különböző szabálytalanságok miatt kirótt egy-egy büntetés is elegendő a verdikthez? – Finoman szólva is tág lehetőséget biztosít a törvény a médiahatóságnak, hogy kinek hosszabbítják meg a működési engedélyét, és kinek nem, ami önmagában is jogszerűtlen állapot, ráadásul egy korábban már szankcionált hiba vezethet egyfajta halmazati büntetésként frekvenciavesztéshez – foglalja össze a vezérigazgató a nyári módosítás előtti helyzetet...

PUTYIN ÖTÖDSZÖR - A KLUBRÁDIÓ EMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.10.31.


Paks2 építési engedélyét 2020-ban kapja meg a Roszatom. Csányi Sándorral is találkozott Putyin, és Ukrajnának is Budapestről üzent. Nemzetközi lapszemle.

Putyin első számú partnerként tekint Magyarországra, amelyen keresztül Európába el tudják juttatni energiakészletüket – írja a Federálnoe Agensztvo Novosztyej (az orosz szövetségi hírügynökség). Magyarországnak jók az adottságai a gáztárolói kapacitását tekintve, még csúcsidőszakban is képes saját szükségletein felül szállítani más országokba. A régi útvonalak mellett pedig újak kiépítése jelentheti a további együttműködést. Az Ukrajnával kialakult helyzetet is megvitatta Orbán Viktorral, érintve a gázszállításokat is.
Világháborús évfordulón jött az orosz elnök

A Komszomolszkaja Pravda ennek kapcsán a Putyinnal közös sajtótájékoztatóból azt emelte ki, hogy Orbán a kárpátaljai magyarok jogainak biztosításával hajlandó a NATO-nagykövetek Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát aláírni. Ugyanis jelen állapotában a dokumentum a kisebbségek emberi jogait sérti, diszkriminálja őket – idézi Orbánt. A cikk kitér arra is, hogy ötödször járt Budapesten Putyin az elmúlt években a magyar kormányfő meghívására. A cikk szerint feltehetően nem volt véletlen, hogy Putyin a 2. és 3. szovjet ukrán front budapesti győzelmeinek 75. évfordulója alkalmából érkezett a magyar fővárosba, amely stratégiai fontosságánál fogva itt és akkor pecsételte meg a Harmadik Birodalom sorsát. Majd hozzáteszi, hogy az 1944-es eseményekkel ellentétben most Putyinnak Magyarország a legszorosabb szövetségese Európában.
Putyin már nem fegyverrel, hanem gázzal hatna Ukrajnára

A TASZSZ-nak értékelve a budapesti vizitet Putyin arról is beszélt, hogy ugyan nem tartja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt nacionalistának, de meg kellene találnia a közös hangot a szélsőséges nacionalistákkal a Donyec térségben, illetve feloszlatni őket, mert Putyin csak így tudná elképzelni a helyzet rendezését.

A szintén orosz Gazéta újság pedig arról számolt be, hogy Putyin Ukrajnának azt üzente innen Budapestről, hogy jelentősen csökkentheti a gázárakat, amennyiben hajlandó az együttműködésre. Oroszországgal üzletelnie sokkal olcsóbb lenne, mint Európa bármelyik más országából beszerezni az energiaellátáshoz szükséges forrásokat.

Az egyik helyi orosz kábel tv, a Ren TV azt emelte ki, hogy Putyin Oroszország és az Európai Unió közti viszony alakulásának kérdését is megvitatta Orbánnal. Ennek részleteit azonban nem ismertette.

A RIA Novosztyi nem mellesleg élőben közvetítette a két vezető közös sajtótájékoztatóját...

ELFOGADHATATLAN A FARIZEUSI MAGATARTÁS – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.10.30.


A TARTALOMBÓL:

Csókay András: Elfogadhatatlan a farizeusi magatartás – Halottak napja alkalmából beszélt gyermeke elvesztésének feldolgozásáról, a hit gyógyító erejéről, az imádság és a kreativitás kapcsolatáról. A közéleti kérdésekben is aktív orvos szerint egy magát kereszténynek valló politikus élete nem lehet magánügy, a Borkai-botrány pedig felveti a kérdést: mennyien vannak a Fideszben olyanok, akik csak hivatkozási alapként tekintenek a kereszténységre? Interjú

„Gigantikus botrányt csinálnánk, az biztos” – McMenemy Márk a civil kurázsi politikaformáló erejéről, a rossz társadalmi beidegződések leküzdéséről és a pilisi bányanyitás elleni küzdelemről – Interjú

Lakhatási válság fenyeget – Bérlakásépítési program fékezhetné meg az egekbe emelkedő ingatlanárakat

Rabszolgatörvény: magyarok sanyargatnak magyarokat

Déri Tibor: Itt nem lesz sunyítás és lapítás – Újpest új polgármestere szerint az előző rendszert teljes mértékben kiszolgáló cégvezetők nem maradhatnak posztjukon. Interjú

A polip szorításában – Sokmilliárdos forgalom, szoros fideszes kötődések és beágyazódás a városi cégekbe: így könnyű tarolni Hajdúböszörménytől a VII. kerületig

A felújítás elmarad, de a pénzt elköltik – Offshore-ba hajló céggel bőkezű az Erzsébet-alapítvány

– Három kiló könyv – Az ország első modern mozgókönyvtára, 2010-ben, Mikulás napján indult első útjára. Az aprófalvas Baranyában ma már két busz viszi házhoz a kultúrát. Csatlakoztunk egy úton hozzá

Nem lesz hatalomátvétel a közétkeztetésben? A kerületek saját menza helyett új szerződéseket kötnek az üzemeltetőkkel

Huszonhat baltacsapás – 2012: az azeri baltás gyilkos kiadása – Harminc év, harminc történet

Lesz-e magyar kiegyezés a Felvidéken? – Vészesen közeleg a határidő, november végén le kell zárni Szlovákiában a jelöltlistákat a februári parlamenti választásokra

Halálos ölelés – Októberben megkezdte második ciklusát Joko „Jokowi” Widodo indonéz elnök, aki a radikalizmus ellen a szélsőségesek kormányba emelésével kíván harcolni

Tömeghisztéria az új északír abortuszszabályozás körül – Veszélyes tényferdítés áll a halott csecsemők tízezreit vizionáló rettegéshullám mögött

Hősökből neonácik – Az amerikai demokraták terrorszervezetté minősítenék az ukrán Nemzeti Gárdába betagozódott önkéntes zászlóaljat

Feltépett sebek, újraéledő ellentétek – Franco újratemetése felszínre hozta a társadalom megosztottságát Spanyolországban

Hányan férünk el Bill Gates lábnyomában? – Minél gazdagabb egy ország, annál nagyobb arányban járul hozzá a globális felmelegedéshez, és minél szegényebb, annál jobban szenved annak hatásai miatt

– „Mintha egy forgószélben élnénk” – Tíz éve indult el az On the Spot dokumentumfilm-sorozat. Az alkotók, Cseke Eszter és S. Takács András különleges filmmel ünneplik az évfordulót – Interjú

Egy budapesti hadifogoly fejtette meg a jégkorszakok titkát – Bár úgy tűnhet, mintha a klímaváltozással foglalkozó tudományterület az elmúlt évtizedekben kapott volna szárnyra, ez nem így van

„Franciául mondták, ha egy úrinő teherbe esett” – A századfordulón milyen higiéniai szabályok vonatkoztak a férfiakra és a nőkre? Mi köze volt a fűzőnek a nagylánnyá váláshoz, és a kerékpárnak a női emancipációhoz?

„Át kellett írni, de így sem adták ki” – Oroszországban meggyűlt a baja a könyve kiadásával, máshol viszont nem tapasztalt eddig hasonló problémát a Semmi című világsikerű regény írója, Janne Teller. A kontinens jövőjéről is beszélgetettünk vele. Interjú

A Filmalap átalakul, a játékfilmesek szerveződnek

„Tatárjaim harcra készen állanak Kipcsakban” – A kipcsakok nyomában

Örökifjak mutatnak példát – Egyre több olyan emberrel találkozhatunk a sportpályákon, aki 80 év felett is képes nagyszerű teljesítményre

Publicisztika:

Gulyás Balázs: A Főni megbomlik
Dévényi István: Harcra, magyar!
Szerető Szabolcs: Független vagy pártsajtó? – az itt a kérdés
Torkos Matild: Handó, az alkotmánybíró
Pressburger Csaba: Ha majd a hatumák lesznek az új „migráncsok”
Szécsei József: Az év fotója
Pápay György: Ki szeretne 2020-ban egy jó kis népszavazást?
Hajdú Péter: Korai az öröm
– Bittnerné Sőregi Ingrid: Nem várt csoda
Szekrényes Miklós: Hatalom
Híd Jenő rajzol: Töretlen fejlődés
Benedek Szabolcs: 1984
Wekerle Szabolcs: Élőszóba – Újbeszél
Gazda Albert: Rovátkolt barom
Szerető Szabolcs: Szuperrangadó – Szotyola
Puzsér Róbert: A preventív gyilkosság etikája
Marabu: Új szakaszban

Kritika:

– Nem ismer tréfát – Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak
– Valami ócska masszázs – Mucha Dorka: Puncs
– A nap szerettei – Győri Balett 40
– Sok kis utazás mérlege – Hekl Krisztina: A legjobb sehol
– Erő, amely a magasba emel – Melinda Gates: A nő helye

AZ ÜZLETI KORRUPCIÓ NEM KISEBB MAGYARORSZÁGON, MINT AZ ÁLLAMI

168 ÓRA
Szerző: SZABÓ BRGITTA
2019.10.31.


Nem igaz, hogy az emberek azért hunynak szemet a korrupció felett, mert tudatlanok, többségük tisztában van a létezésével és a mértékével – mondta lapunknak Martin József Péter, a Transparency International Magyarország (TI) ügyvezető igazgatója, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. A Borkai-ügy ebből a szempontból jó lakmuszpapír lehet, mert megmutathatja, hogy abban a pillanatban, amikor a sajtó által jóval korábban a maga teljességében feltárt, ám visszhangtalanul maradt korrupciós ügy más megvilágítást kap, és kiderül, hogy a fideszes elit egy része nem megengedhető módon „urizál” és olyan dolgokat művel, ami semmiképp sem áll összhangban azzal, amiről egyébként prédikál, akkor a korrupció is sokkal jobban megfoghatóvá válik az emberek számára. Lehet, hogy a jövőben jobban felkapja majd a fejét a hasonló ügyekre, s ez be tud csatornázódni a politikai rendszerbe.

Azt gondolhattuk volna, hogy a jelenlétük tisztulást és versenyt hoz. De nem így lett, nézzük meg a Microsoft-botrányt vagy azt a sok egyedi megállapodást, amelyet a nagy nemzetközi cégekkel kötött a kormány. Miért alakult így?

– Két dolgot elöljáróban le kell szögezni: az egyik, hogy a multik nélkül a magyar gazdaság lélegeztetőgépen lenne, a másik, hogy a nagyvállalatok profitot akarnak termelni mindenáron, nem pedig politizálni – így van ez nálunk és a még keményebb rezsimekben is. Az is igaz ugyanakkor, hogy valószínűleg a multik közül is sokan kitettek a korrupciónak, az EY (Ernst & Young) üzleti percepciós felmérései is azt mutatják például, hogy az üzleti korrupció nem kisebb Magyarországon, mint az állami. Aligha igaz, hogy van a korrupt állam és van a tiszta gazdaság, még ha a multik az államnál kétségtelenül jóval hatékonyabban működnek is. A kormány különalkukat köt a nemzetközi vállalatokkal, és tudjuk, hogy ma már sokkal több támogatást ad nekik, mint az előző kormányok. Ez az összefonódás is oka lehet annak, hogy a multik egyáltalán nem kritizálják a kormányt, még szakpolitikai kérdésekben sem, ami egy demokráciában természetellenes...

FEKETE-GYŐR ANDRÁS: VÁRJUK A FIDESZESEKET, AKIKNEK ELEGÜK VAN A „KORRUPCIÓ, KURVÁK, KOKAIN”-HÁRMASSÁGBÓL

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2019.10.31.


A Momentum elnöke a HVG-nek adott interjút az önkormányzati választás utáni tanulságokról, és a Momentum jövőjéről. Több érdekes kijelentést tett a beszélgetés során, kiderül, hogy Fekete-Győr András nem igazán hisz az esetleges, néhányak által várt orbáni konszolidációban.

"Egy szavát sem szabad elhinni Orbán Viktornak, a háttérben minden lépésünket gáncsolni fogja"

– mondja a kormány és az ellenzéki vezetésűvé lett települések lehetséges együttműködéséről.

Ezentúl erőset mondott a jelenlegi ellenzékben meglapuló, korrumpálódott és lejárt szavatosságú politikusokról is.

"A Momentum hitelesíti az ellenzéki összefogást, amely sok olyan résztvevőből áll, akiknek hasonló, vagy éppolyan bűnök nyomják a vállukat, mint a Fidesznek. Ezeknek a szereplőknek vagy meg kell tisztulniuk, vagy el kell tűnniük a közéletből."

Arra a kérdésre, hogy bejelentkezett-e már a miniszterelnöki címre, azt válaszolja Feket-Győr:

"Dehogy. Sőt, én kiegyeznék pártokon felül álló, független, közös miniszterelnök-jelöltben is."

A potenciálisan új Momentum-szavazókról pedig azt mondja:

"Nem az ellenzéktől akarunk szavazókat átcsábítani, inkább a kiábrándulóban lévő fideszeseket várjuk, akik soha nem szavaznának Gyurcsány Ferenc pártjára. Akiknek a szeme előtt omlik össze a Fidesz „Isten, család, haza” konstrukciója, és látszik mögüle a „korrupciók, kurvák, kokain” hármassága"...

KÖNNYES BÚCSÚ A FIDESZ FŐPOLGÁRMESTERÉTŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA 
2019.10.30."Úgy röhögsz, mint egy kecske” – mondta 2009-ben Budapest újonnan választott főpolgármestere a közgyűlésen a baloldal egyik képviselőjének, s ezzel mintegy megadta az alaphangot – a fővárosiak azonnal érezhették választásuk helyességének visszaigazolását.

Megkezdődött a kizárólag a Fidesztől függő, egyébként maximálisan független főpolgármester két cikluson át ívelő regnálása. Önállóságát, Budapest iránt érzett szeretetét azonnali, hathatós, a mindennapi életminőséget jelentősen javító lépésekkel igazolta.

Átnevezett utcákat, tereket, például a Köztársaság teret, vagy a 65 éve – rég megunt – Roosevelt nevét viselő tér utcatábláját a Magyarországon igen ritkán használt Széchenyi nevére cserélte. Budapest zászlaját, a város egyesítésének évében, 1873-ban elfogadott piros-sárga-kék trikolórt is épp ideje volt megváltoztatni. Új zászlót terveztetett, amelynek külseje erősen emlékeztetett a kormánypárt kisöccsének, a náci pártnak (Jobbik) a lobogójára. 2011 óta a magyar fővárosban ezt a zászlót fújja a szél, és valljuk be, a budapestiek többségét jó érzéssel tölti el, hiszen ellenvetésüknek sohasem adtak hangot.

A kormány városszépítési projektjében szintén abszolút partner volt. Semmilyen akadályt nem gördített a felcsúti nemzetvezető álmainak megvalósítása elé. A Kossuth tér probléma nélkül alakulhatott vissza régi, Horthy-korszakbeli képére, a művészi minőséget képviselő szobrokat kihajították, s helyüket avítt, dohos, művészileg értékelhetetlen alkotások foglalták el. Az újonnan kiképzett vizesárok pedig praktikus akadályt nyújt az esetleges demonstrációk ellen...


A MAGYAR NARANCS OKTÓBER 31-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: magyarnarancs.hu
2019.10.31.


"Á, semmi félelem!”
Kulka János színész

2016-ban kapott sztrókot, azóta afáziával küzd: mindent megért, de nem, vagy csak nehezen találja a szavakat. Színpadon már beszélő szerepet is vállal és új filmre is készül. Az otthonában beszélgettünk.

VÉLEMÉNY

Jovánovics Eszter: Szél ellen
Mit tanultunk a romagyilkosságokból?

Tíz évvel a romák elleni rasszista sorozatgyilkosság után idén elkészült és hatályba lépett az a rendőrségi utasítás, amely a gyűlölet-bűncselekmények kivizsgálásának tisztességes és szakmai értelemben is megfelelő módszerét rögzíti.

Várhegyi Éva: Ekotrip
Eltűnt-e az infláció?

Egy évtizede öntik a pénzt a jegybankok a gazdaságokba, mégsem alakul ki számottevő infláció. Sőt, a fejlett országokban a túlságosan alacsony infláció a gond, ami gátolja a gazdaság bővüléséhez szükséges fejlesztéseket.

A szerk.: Az Egyesült Királyság balkanizálódása

Lapzártánk napján, kedden délután nagyon úgy fest, hogy decemberben előrehozott választást tartanak az Egyesült Királyságban, és ez, ha megvalósul, minden reális számítás szerint azt jelenti, hogy bevégeztetett: lesz Brexit, és nem lesz Egyesült Királyság.
A szerk.: Legyen-e Tarlós István Budapest díszpolgára?

A szimbolikus politizálás kétségkívül kényes terület, ám tagadhatatlanul léteznek olyan időszakok, amikor helye van, sőt szükségszerű.

POLITIKA

„Ez egy járható út”
Tóka Gábor politológus a közvélemény-kutatásokról és az önkormányzati választások tanulságairól

Nemcsak a választás eredményei, de a kampány tapasztalatai és a választói elvárások is az együttműködés felé tolják az ellenzéki pártokat – véli Tóka Gábor. A CEU professzora szerint a Fidesz újra hozzányúlhat a választási szabályokhoz, így viszont megnő az esélye annak, hogy a király meztelenné válik.

Új választás Jászberényben
Napok múlva rájöttek

Megismétlik a polgármester-választást november 10-én Jászberényben, miután a területi választási bizottság helyt adott a fideszes jelölt beadványának, ezt követően pedig a Szegedi Ítélőtábla elutasította az ellenzék felülvizsgálati kérelmét.

Ellenzéki képviselőket gyanúsít választási csalással az ügyészség
Vadászidény

A DK-s Varju Lászlónak egyelőre csak a mentelmi jogát függesztették fel, a jobbikos Farkas Gergely ellen vádat is emeltek választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. Varjura közben a decemberi MTVA-s balhé okán is rászálltak.

„A változás lehetőségét ne vitassuk el senkitől”
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője, elnökjelöltje

Indul a Jobbik elnöki pozíciójáért, a pártból olyan kormányváltó erőt akar kovácsolni, amely nem fél az ellenzéki együttműködéstől, s ha kell, dominálja azt. A párt jelenlegi frakcióvezetőjével néppártosodásról, megújulásról, árulókról és hitelességről beszélgettünk.

Alkotmányos vádemeléshez vezethet Trump Ukrajna-botránya
Akasztófajáték

Bill Taylor kijevi ügyvivő vallomásával új szakaszba lépett a Donald Trump elleni vizsgálat. A vádemelés már elkerülhetetlennek látszik, de vajon bele is bukhat-e az elnök az Ukrajnával kapcsolatos botrányba?

KULTÚRA

tévéSmaci
Szarkapuszta

rés a présen
„Mindenkinek valamiféle harc”
Rába Roland színész

Tánc
Ketten / Sinni

Színház
Patológiai eset
Feridun Zaimoğlu – Günter Senkel – Luk Perceval: Molière – the passion

Ha reprezentatív felmérést végezhetnénk színházi emberek és drámatörténészek körében, hogy vajon Molière életművében melyik alapérzületnek, emóciónak vagy indulatnak jut kitüntetett szerep, a szerelmi/nemi szenvedély legfeljebb a középmezőnyben kapna helyet.

mi a kotta?
Ez az Antikrisztus

Lemez
Németh Róbert: Kib….tt végtelen űr

Lemez
Elefánt: EL

Lemez
Danyiil Trifonov: Rachmaninov

Lemez
Berlioz: Requiem

„Már eljátszották”
Buzsik György dobos

A Tankcsapda alapító tagja, ő dobolt a zenekar első hat lemezén, de a kilépése után hosszú időre eltűnt, és csak a nyáron bukkant elő új zenekarával, a The Easyflow-val. Buzsik Györggyel újrakezdésről, gitártudásról, túltolt rock and rollról beszélgettünk.
Koncert
Végzetes kérdések
Juan Diego Flórez koncertje

Logikus és természetes, vagy éppen ellenkezőleg, a hübrisz által sugallt és végzetes a határátlépés, amelyre Juan Diego Flórez mind gyakrabban el-elszánja magát?

„Az emberi szív tempója”
Paul O’Dette lantművész

Először játszik Budapesten – a Nemzetközi Gitárfesztiválon – a lantjáték és a régi zene nagy öregje. Az amerikai művész útja a rocktól vezetett a lantig, melynek a jelen aranykora után még fényesebb jövőt vizionál.

Könyv
Dékány Dávid: Dolgok C-hez

Könyv
„Ha vennél egy pesszáriumot”
Philip Roth: Isten veled, Columbus

A fordításban megjelenő életművek sajátossága, hogy néha az időbeliséget felborítva, a legkülönösebb együttállásban jelenhetnek meg egy írói pálya egymástól valójában igen távol eső darabjai.

Kiállítás
Az aranyborjú
Hetiszakasz – Roskó Gábor rajzai

Közel két évvel ezelőtt kezdett bele a Mozaik Zsidó Közösségi Klub együttműködve a Mazsihisszel és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemmel (OR-ZSE) a Dáf projektbe – ennek keretében a zsidó közösség több mint száz tagja interpretálta a tórai hetiszakaszok üzenetét.

Poeta.doc
„Borotvaélen táncoló zselé”
Horváth Eve: halálolimpia

ÉLET + MÓD

étel, hordó
Postakocsi Italiano

chili&vanília
Falu végén van egy malom

Gurupédia III. – Dzsiddu Krisnamurti
A kilépés bátorsága

Gurunak lenni végül is ugyanolyan foglalkozás, mint kenyeret sütni, utcát seperni, adót szakérteni, újságot írni. Hogyan lesz valaki spirituális vezető? Tényleg felülről nevezik ki? Vagy az elvárások emelik magasba?

Rossz és még rosszabb klímaforgatókönyvek
Saját levünkben

A hírek már régóta az üvegházhatású gázok növekvő ütemű kibocsátásáról és annak a globális éghajlatra gyakorolt hatásáról szólnak. A kibocsátás napjainkban is egyre nő, de a legrosszabb forgatókönyvek nem mindig teljesülnek be.

A méhátültetés lehetőségei Magyarországon
Műtőasztalon az anyaságért

Svájcban és Amerikában már több tucat csecsemő született átültetett anyaméhből, de a hazai szakértők szerint az új eljárás még mindig kockázatos és költséges.

BLOG

Tévésorozat
A politikus

Film
Jetikölyök

Tévésorozat
Ki hiszi el?
Hihetetlen

Susannah Grant sorozata nem sokat törődik a gyengéd előkészítéssel: már az első kockákon egy reszkető, láthatóan traumatizált lányt látunk.

„Ő nem sokat beszélt”
Tim Robbins színész

Magasabb és őszebb, mint azt a filmjei sejtetni engedik. A New York-i Comic Conon töltöttünk tíz percet a társaságában, hogy a Stephen King ihlette Castle Rockról, az HBO GO-n látható horrorsorozat második évadjáról beszélgessünk.

PUTYIN A VÁRSZÍNHÁZBAN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.10.30.


A Haza Görcse imádja magát a Karmelita Kolostor lakójának látni, nagy kár, hogy a nevezett kiemelten védett objektum léte kilenctizedében színház volt, és annak tekinthető ma is.
Különösen vicces egy magát reformátusnak tartó politikust tetten érni azon, hogy egy katolikus intézményt szeretne felhasználni saját egoja fényezéséhez, de hát ezen ne csodálkozzunk, ez az ember már minden valláshoz hozzátörleszkedett.
Hogy a circumcisio elmaradt, az csak a zsidók jó ízlésének következménye, de ez nem egy jó hír neki, lehet, hogy egyszer, szakszerűtlenebb kezekbe kerülve kissé túltolják majd a szertartást...
Mindenesetre mai hír, hogy Putyin ma barlangjában kereste fel Ali babát, aki elpanaszolta neki, hogy immáron Budapest is elesett, ma már az egyetlen európai főváros, ahol nem a baloldal irányít Madrid.
Gondolom majd ő megvédi, a megvédés egyébként is a specialitása, lásd magánnyugdíj-pénztárak, nyugdíjak reálértéke, forint, miegymás...