2019. szeptember 14., szombat

EZ RAJZSZÖGEZI ORBÁNT AZ ORSZÁG ÉLÉRE - BAKSIS, NAGYDÍJ, DIPÓS ÚTLEVÉL

24.HU
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2019.09.14.


Tarcal, Andrássy kúria, Borsod megye, 2019.

A nagyúr érkezik, várják a cselédek.

"Ha megérkeznek, ne nézzenek a szemükbe, ne szóljanak hozzájuk, ne kérdezzenek tőlük semmit, egyszerűen csak nézzenek a földre, lehajtott fővel menjenek el mellettük, kerüljék a direkt szemkontaktust és bárminemű szóbeli érintkezést!"

Ez volt az utasítás a felsorakoztatott személyzetnek.

Az új nemzeti burzsoázia két előkelősége érkezett birodalmuk egy kis ékkövéhez pihenni: a csodás kastélyszálló a NER-csapat kezében, ahogy körben a szép vidék oly sok földje, szőlője, háza.

A főhullással fenyegető titoktartási fenyegetőzés ellenére már számos hasonló történet szivárgott ki, én is hallottam első kézből hasonló esetről. A legszörnyűbb, hogy a szolgák nem kérik ki maguknak: engedelmeskednek. Néhányuk tán szívből teszi, örül, hogy hajbókolhat. Hogy biztos ura van. Abból leeshet baksis.

És ami megy a kastélyokban, kúriákban, kicsiben, az megy nagyban az országban.

A pökhendiség kevésbé látványos megnyilvánulásaival már nincs baja senkinek. Döbbenten listázom magamban hétről hétre a képtelenségeket. Az olyan jelenségeket, amik már el sem érik az ingerküszöböt, s ellenük tényleg szimpla hőbörgésnek tűnne felemelni a szavunkat. Olyasmikért például, hogy új és újabb díjesővel támogatják meg a szolgák lelkivilágát, nyilván közpénzből...

AMÚGY NEM VOLTAK LÚZEREK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.09.13.


Hogy kik voltunk és mit akartunk, kik nem voltunk és mit nem akartunk? A talányos kérdés harminc év után épp oly nehezen érthető, mint a lázverte kor, az átalakulás éve. Az 1989-es reformkörök maradék seregei, a rendszerváltás MSZMP-n belüli „talpasai” ezt újra és újra megvitatják öt-tíz évente tartott „osztálytalálkozóikon”. Ma is annyira bizonytalanok, mint harminc évvel ezelőtt. Tizenöt éve még százvalahányan gyűltek össze, most, a Szekeres Imre és Brúszel László által szervezett szeánszon („Harminc év után újra…”), a Villányi úti konferencia-központban harminckilenc főt számoltunk össze. Ők voltak valaha a „reform talpasai”. Odakint esett, jelezve a zord időket. Egyben mind egyetértenek: ami a dologból mára lett, azt egyetlen résztvevő sem akarta.

A történelemben az analógia veszedelmes dolog, nagy tévedések forrása lehet. Pedig mi is hasonlatot keresünk. Kik voltak a reformkörösök? A forradalom leszármazottai? 1989 új Petőfi körösei? Pozsgay Imre, esetleg Nyers Rezső meggyőződéses hívei? Az MSZMP-n belüli Reformszövetség alapembereiként az MSZP kovászai? Ma már tudjuk, volt, aki be sem lépett, valószínűleg már nem is fog. Más belépett, később kikopott. A találkozó egyik szervezője, Szekeres Imre például szép pályát futott be. Miniszter is volt több évig. Hadügy, vadászgépek, emlékműavatások, NATO-harmonizáció. Pártjának ügyvezető alelnöke, később elnökhelyettese szinte a végkifejletig, kampányfőnök, frakcióvezető, koalíciós főegyeztető. Tiszteletbeli jász. A Reformszövetség egykori elnökéről, Kósa Ferencről, aki tizenhat évig volt képviselő, és tavaly hunyt el, az egykori reformügyvivő, Baja Ferenc meghatottan emlékezett meg. Baja – Horn Gyula minisztere – Jánosi György korosztályos párja volt. 1994-ben a párt fiatal farkasainak számítottak. Jánosi rövid minisztersége után eltűnt, Baja választmányi elnök, platformvezér, kampány- és pártigazgató, MEH-államtitkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg nagyja lett. Nagyralátó stratégiai tervek, Medgyessy, Nyírfa-ügy, zsurki vodkagyár és persze Kulcsár Attila. Meg a taxis Gyuszi. Egy órára Lamperth Mónika is beugrik, őt kacskaringós politikai pályafutás után visszafogadta eredeti területe, a magyar közigazgatás. A többség mindebből kimaradt, bölcsészféle lett, tanár, történész. Akadt egy-két mezei képviselő. És persze itt van Lendvai Ildikó is, igaz, nem reformkörösként, akkoriban épp a Duna-parti Fehér Házban, a KB osztályvezető-helyetteseként dolgozott. Lendvai mindenhova elmegy, ahova hívják...

ITT OLVASHATÓ

VÁLTOZÁSOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Ákos
2019.09.14.


- De miért legyek én keresztény, Árpikám?

- Viktor, a valláson, a templomokon, a hívőkön keresztül rengeteg emberhez eljutsz. Nem engedheted meg magadnak, hogy ne legyél keresztény.

- Világ életemben ateista voltam, meg is mondtam annak idején, ezt mindenki tudja!

- A megtért bárány a legjobb bárány, mert jó példával szolgál a többinek.

- De engem nem érdekel a vallás, nem vagyok hívő!

- Nem is kell hinned, csak járj el szépen a templomba.

- Mit csináljak ott? Mondom, hogy a hátam közepére sem kívánom…

- Nem baj, csak legyél ott. Csinálj úgy, mint aki imádkozik, közben gondolj valami másra. Politikus vagy, ez menni fog.


- Miért mondjam öreg mentoromról, hogy ő az ország ellensége Mr. Finkelstein? Ha ő nem lenne, most nem lehetnék miniszterelnök.

- Mr. Orbán, azért kell ezt mondania, mert kell keresnünk egy ellenséget, akit a népe közösen utálhat. Különben képtelen lesz az embereket mozgósítani. Azt kell mondjam, Mr. Soros rendkívül alkalmas ezt az ellenségképet kialakítani.

- De miért? Az alapítványai, ösztöndíja mind jó célt szolgál.

- Többek között a származása, vallása miatt. De említhetném a sikerességét, vagyonát is. Ön is jól tudja, hogy voltak legalábbis megkérdőjelezhető húzásai, ami a forint mozgását illeti.

- Igen, tudom…

- Akkor ezt túltárgyaltuk.

- Olyan idős már, és nem is politikus.

- Pont ezért lesz ő a céltábla, mindenképpen veszít: ha belemegy az adok-kapokba azért, ha pedig nem, akkor azért. Ilyen a politika Mr. Orbán, ön is politikus, ezt tudnia kell.

- Persze, tudom, csak rosszul esik.

- Ezen hamar túllesz majd, higgyen nekem...

SOK FIATALNAK REMÉNYTELEN A SAJÁT LAKÁS, JÖN A BÉRLŐK GENERÁCIÓJA

INDEX
Szerző: ZÁBORSZKY EDE
2019.09.14.


Egyre jobban kitolódik a fiatalok kirepülése a szülői fészekből, ahogy egyre reménytelenebb sok fiatal számára a lakhatás megoldása. A kormány lakhatási politikája csak tovább mélyíti a szakadékot azok között, akiket tud támogatni anyagilag a családjuk, és azok között, akik kevésbé szerencsések. Hetedik alkalommal jelenik meg a Habitat for Humanity Magyarország a Periféria Kutatóközponttal közös éves lakhatási jelentése.

Talán senkit nem ér meglepetésként, hogy Magyarországon a fiatalok lakáshoz jutása nagyban függ a családi háttértől, attól, hogy mennyire tudja őket közvetve vagy közvetlen formában támogatni a rokonság. A KSH 2015-ös felmérése szerint 2005 és 2015 között a 36 év alatti lakásvásárlók 40 százaléka vette igénybe a családja anyagi támogatását a lakása megvásárlásához.

A lakáshoz jutás esélyét nagyban befolyásolják a rendelkezésre álló állami támogatások is, azonban ezek Magyarországon erősen a gyermekvállaláshoz vannak kötve, ráadásul kialakításukból adódóan nehezen vagy egyáltalán nem hozzáférhetőek a szegényebbek számára...

VALLÁSSZABADSÁG: A REZSIM A SAJÁT POLITIKAI JÁTSZÓTERÉVÉ TETTE EZT IS - MI TÖRTÉNT A SARGENTINI-JELENTÉS ELFOGADÁSA ÓTA? – 8.

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019,09.13.


Majdnem napra egy évvel azután, hogy az Európai Parlament elfogadta a magyarországi jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést, aminek nyomán elindult a Magyarország elleni 7. cikkely szerinti eljárás, naprendre tűzi egy jelenős unió testület a „magyar ügyet”. Szeptember 16-án meghallgatást tart az Általános Ügyek Tanácsa, amely rendre az Európai Tanács ülését készíti elő. A Sargentini-jelentés azt mondta ki, hogy rendszerszintű problémák vannak Magyarországon a jogállamisággal, az uniós értékek tiszteletben tartásával. 12 pontba gyűjtötte össze, miben és hogyan sérti az Orbán-kormány az EU alapszerződését és veszi semmibe alapértékeit. Eltelt egy év: történt-e előrelépés a bírált területeken? Vagy inkább ellenkezőleg, még tovább súlyosbodott a helyzet? Sorozatunkban szakértők bevonásával erre keressük a választ.

A nevezett 12 pont, és az eddig megjelent cikkek:
7. A vallásszabadság
8. Az egyesülési szabadság (azaz civilek)
9. Az egyenlő bánásmódhoz való jog
10. A kisebbségekhez tartozók – köztük a romák és a zsidók – jogai, valamint a gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem
11. A migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai
12. Gazdasági és szociális jogok

„Nem hogy nem javult vagy hogy nem változott volna a helyzet az elmúlt egy évben, újabb negatív fejlemények jellemzik a vallásszabadság helyzetében történteket” – mondta portálunknak Gábor György vallásfilozófus. A rezsim nem csak a demokráciákban elfogadhatatlan módon tiporja el a vallás- és lelkiismereti szabadságot, de már a nemzetközi fórumok által meghozott döntéseket is teljesen figyelmen kívül hagyja. „Magyarországon mára a politikai hatalom teljesen maga alá gyűrte a vallás- és lelkiismereti szabadságot” – fogalmazott tömören és velősen.

„Már eleve egy gyalázatos törvény született 2013-ban, amivel a politikai hatalom a saját játszóterévé tette a vallás- és lelkiismereti szabadságot, s lehetőséget teremtett a maga számára arra, hogy kénye-kedve szerint privilegizáljon, dicsérjen, illetve büntessen” – szögezte le Gábor György. Emlékeztetett arra, hogy a törvénnyel a kétharmados hatalom vindikálta a jogot magának arra, hogy eldöntse, mely közösséget tekinti egyháznak és melyeket nem. Innen fakad az is, ami „a jogalkotás legnagyobb abszurditása”, az, hogy visszamenőleges hatállyal szüntettek meg több komoly múltra visszatekintő egyházat. „Iványi Gáborék Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségét szokták példaként emlegetni, de nem csak a MET-et érintette mélységesen a rezsim lépése, igaz, őket a leglátványosabban” – szögezte le Gábor György...

AZ UKRÁN NYUGDÍJASOK IS MEGKAPJÁK A REZSIUTALVÁNYOKAT - DE MIHEZ KEZDENEK VELE?

NAPI.HU
Szerző: DOMOKOS ERIKA
2019.09.13.


Azok az ukrán állampolgárok is megkapják a 9000 forint értékű rezsiutalványokat, akik az 1962-es magyar-szovjet egyezmény alapján magyar nyugdíjat kapnak. Arra a képviselői kérdésre, hogy ez a különjuttatás mennyibe kerül a magyar költségvetésnek, nem adott választ az Emmi államtitkára.

A kormány döntése értelmében minden nyugdíjas szeptember 30-ig három, összesen 9000 forint értékű utalványt kap, amit március végéig a gáz- és villanyszámla kiegyenlítésére használhat föl. A Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság közötti, 1962-ben kötött, 1963 óta hatályos egyezmény szerint azok a szovjet állampolgárok, akik Magyarországon telepedtek le, a magyar nyugdíjkasszából és a magyar szabályok szerint kapnak nyugdíjat.

Önök ezt az egyezményt mind a mai napig nem voltak hajlandóak fölmondani, holott az is közismert, hogy az utóbbi időben rengeteg visszaélés történt ezen a téren: ukrán állampolgárok Magyarországon létesített fiktív lakcímmel és Ukrajnában beszerzett hamis jövedelemigazolással olykor havi háromszázezer forintot vesznek föl nyugdíj címén - írta Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetőjének címzett kérdésében Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője. Sajtóhírek szerint ilyen ügyekben nem csak nyomozás folyik, hanem több esetben büntetőeljárás is indult. (Például a Kispaládra bejelentett közel kétszáz ukrán nyugdíjas ügyében - a szerk.)

A DK-s képviselő ezzel kapcsolatban több kérdést is feltett a tárcavezetőnek:
Jár-e a rezsiutalvány az ukrán állampolgárságú, de az egyezmény értelmében magyar nyugdíjra jogosult személyeknek is?

Amennyiben igen, megvizsgálják-e, hogy a kedvezményezettek csakugyan megfelelnek-e az 1963-as egyezményben foglalt föltételeknek, különös tekintettel az életvitelszerű magyarországi tartózkodásra és a valóban létező lakóhelyre?
Vajon mit fog kezdeni az amúgy nem névre szóló utalvánnyal az az ukrán állampolgár, aki valójában nem lakik Magyarországon, így Magyarországon kiegyenlítendő gáz- és villanyszámlája sincs?
Mennyibe kerül ez az ukrán nyugdíjasoknak szánt különjuttatás a magyar költségvetésnek?
...

MÉDIANAPLÓ - TÍZ MONDAT KONRÁD GYÖRGYTŐL

MÉDIANAPLÓ
Szerző: ZÖLDI LÁSZLÓ
2019.09.13.


A dialógus görcstelenít. (Magyar Hírlap, 1990. február 3.)

Híd csak ott lehet, ahol két part van. (Népszabadság, 1990. március 3.)

Az írók minden ostobasága sok fa életébe kerül. (Kritika, 1995/augusztus)

Európa ott van, ahol az egyes emberrel törődnek. (Magyar Hírlap, 1998. december 24.)

Egy értelmiségi röstelli, ha ismételgeti önmagát. Egy politikusnak ez munkaköri kötelessége. (ATV, 2012. december 28.)

Nem kívánok többet elérni a mondataimmal, mint amit nálam elértek a nagyok. (Hetek, 2013. április 6.)

Közép-Európában akkor is a zsidók képviselték Nyugat-Európát, ha Kelet-Európából jöttek. (ATV, 2014. február 27.)

Szeretem a liberalizmust, de nem zárom bele magam. (ATV, 2016. április 1.)

A civil azt jelenti, hogy polgár. (atv.hu, 2017. január 16.)

Olyan liftben vagyunk, amelyik lemegy az alagsorba. (FüHü.hu, 2018. február 15.)

AZ EGYESÜLÉS SZABADSÁGA: A MEGFÉLEMLÍTÉS OTT LEBEG A CIVIL SZEKTOR FELETT - MI TÖRTÉNT A SARGENTINI-JELENTÉS ELFOGADÁSA ÓTA? – 9.

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019.09.14.


...„Az elmúlt egy évben nem a civilek voltak a kormányzat kereszttüzében, a civilellenes retorika valamelyest enyhült, de azért nem múlt el, különösen a jogvédő és a menekülteket segítő szervezetekkel kapcsolatban nyilvánulnak meg kormánypárti tisztviselők és vezetők” – összegezte az egyesülés szabadsága terén a Sargentini-jelentés elfogadása óta történteket Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója. Ugyanakkor a civil szervezetek részéről – különösen vidéken, ahol kiszolgáltatottabbak az emberek – érezhetően erősödött félelem, s inkább nem szólalnak meg, tevékenységüket pedig a hagyományosabb szolgáltatói, jótékonysági területre (ön)korlátozzák. S megtorpant a civil szféra fejlődése is.

„Az elmúlt 12 hónapban nem is romlottak, de nem is javultak a civil szervezetek működési feltételei: a korábban meghozott és a jelentésben is bírált jogszabályok továbbra is hatályban vannak, a megbélyegző retorika időről időre előjön, s nem történtek olyan intézkedések, amelyek javítanának a helyzeten” – mondta Móra Veronika. Emlékeztetett azonban arra, hogy a megelőző két évben – 2017-ben és 2018-ban – a tavalyival szemben sok minden történt. Egyrészt új jogszabályokat alkottak a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról, másrészt két külön csomagban korlátozó intézkedéseket léptettek hatályba a bevándorlást támogató szervezetekre vonatkoztatva. Egyrészt büntetőjogi kategóriává, azaz büntethetővé tették a menekülteknek nyújtott segítséget. Másrészt pedig 25 százalékos különadót vetettek ki az ilyen szervezetekre, az általuk kapott adományokra. Ezeknek a végrehajtása azonban érdemben nem valósult meg, „a bevándorlási különadóból eddig nulla forint bevétele keletkezett az államnak, mivel annyira megfoghatatlan meghatározások vannak a törvényben, hogy maga az adóhatóság sem volt képes eldönteni, hogy kire, mire és hogyan vonatkozik az” – mondta.

S habár az elmúlt tizenkét hónapban nem a civil szervezetek álltak a kormányzat célkeresztjében, az utólagos hatás egyre érzékelhetőbb – derül ki Móra Veronika szavaiból. Mint ugyanis kifejtette: „A több évvel ezelőtt a civil szektor ellen indított támadás tovagördülő, a szektor egészére kiterjedő tágabb, közvetett ’dermesztő’ hatásaként érzékelhetően megnőtt a félelem”. Különösen vidéken járva tapasztalható, hogy azok a szervezetek is félnek, amelyek maguk nem voltak és ma sem érintettek közvetlenül ebben támadásban. Ám látva a történéseket félnek tiltakozni, megszólalni, egyáltalán, hallatni a hangjukat, s inkább megmaradnak a hagyományosabb szolgáltató és jótékonysági feladatkör mellett. „Korábban azért volt példa ennek az ellenkezőjére, s volt remény arra, hogy tovább fejlődik a civil szektor, de megtorpant ez a folyamat azóta, hogy ott lebeg a fejek felett a megfélemlítés” – szögezte le az Ökotárs Alapítvány igazgatója...

A VITÁBAN ÉRVELNI ILLIK, NEM FOGYATÉKOSOZNI, ÜZENI TARLÓSNAK AZ ÉRTELMI FOGYATÉKOSOK ÉRDEKVÉDELMI SZÖVETSÉGE

444.HU
Szerző: akiraly
2019.09.14.


"Be nice to people", vagyis "légy kedves az emberekkel", üzente Tarlós Istvánnak az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége azután, hogy Tarlós István pénteken megafonba üvöltözve többször is szellemi fogyatékosnak nevezte Tordai Bencét, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét.

Mint írják, az országban több mint ötvenezer értelmi fogyatékossággal élő személy él. "Az ő, és a családjaik élete szempontjából hosszútávú következményei vannak annak, ha az állapotukat jelölő kifejezés a közbeszédben negatív jelzőként terjed el" - írták. Különösen akkor, ha közszereplő, hivatalos személy tesz ilyen kijelentéseket.

"Közszereplő, hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert ez káros és diszkriminatív" - írták a Facebookon közzétett közleményükben.

A KUTYAVIADAL SEMMI AHHOZ KÉPEST, AMIKOR GAZDASÁGPOLITIKUSOK UGRANAK EGYMÁSNAK

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2019.09.14.


Durván nekiment Varga Mihály pénzügyminiszternek Matolcsy György jegybankelnök, amivel a korábban megindult üzengetést koronázta meg.

„Stabil, kiszámítható árfolyamra” van szükség – érvelt Varga Mihály pénzügyminiszter múlt szombaton Nyíregyházán, a Magyar Közgazdasági Társaság szokásos vándorgyűlésén. A közönség felszisszent: értette, hogy az üzenet fő címzettje Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki két nappal korábban ugyanott a forint árfolyamát csak mellékesen hozta szóba. Amikor a globális válságjelenségek felsorolásakor Argentínát említette, megjegyezte ugyan, hogy még az oly távoli ország pénzügyi krízise is hat a forintra, de a monetáris politika és az árfolyam összefüggéseinek taglalásától eltekintett.

A sorok közti olvasásra visszaszokott újságírók rögtön megnézték, vajon a Varga-beszéd hivatalos összefoglalójában benne van-e a forintra vonatkozó megjegyzés, vagy csupán a hely szelleme ihlette erre a pénzügyminisztert. Árnyalatnyi különbséget láttak: a közleményből a „stabil” szó kimaradt, és csupán annyi szerepelt, hogy „a forintárfolyamnak kiszámíthatónak kell maradnia”. Amit úgy is lehet érteni, hogy az árfolyam kiszámíthatóan tovább gyeng
ül...

NAGY KÉRDÉS, LÁTUNK-E JOBB MAGYAR FILMET IDÉN

24.HU
Szerző: KRÁNICZ BENCE
2019.09.14.


A locarnói és a szarajevói filmfesztiválon is díjazott A létezés eufóriája egy kivételes táncelőadás elkészüléséről szól, de a saját jogán is érvényes alkotás. A főszereplő, Fahidi Éva személyisége és története annyira erős, hogy bármilyen produkciót elvinne a hátán.

2018 a magyar dokumentumfilmek éve volt. Sorra arattak sikereket olyan fiatal alkotók, akik nemzetközi környezetben tanulták meg, hogy néz ki ma egy dokumentumfilm, és friss szemléletmódjukhoz különleges történeteket is találtak. Az Egy nő fogságban, a Könnyű leckék, a Nagyi Projekt intim és érzékeny, ugyanakkor egyetemes érvényű, szélesebb társadalmi kontextusba illeszkedő filmek. Nagyon úgy néz ki, hogy idén folytatódik a sor, legalábbis Szabó Réka filmje, A létezés eufóriája egyértelműen az említettek mellé kívánkozik.

Szabó helyzete egyszerre volt nehezebb és könnyebb, mint a felsorolt filmek rendezőié. Nehezebb volt, mert velük ellentétben nem filmrendező, illetve nem elsősorban az, hanem színházi rendező és tánckoreográfus, a Tünet Együttes vezetője. Rendezett ugyan korábban két kísérleti rövidfilmet, és a társulata előadásait is filmre vették, dokumentálták, ezek mégsem ugyanolyan súlyú feladatok voltak, mint az egész estés dokumentumfilm elkészítése. Ráadásul Szabónak egyszerre kellett foglalkoznia a készülő filmmel és a táncelőadással, amelynek a próbafolyamatát nyomon követi A létezés eufóriája.

És itt jön a képbe a rendező szerencséje: olyan erős anyaggal dolgozhatott, pontosabban egy olyan erős személyiséggel, aki bármit elvinne a hátán.

Fahidi Éva története bejárta a magyar sajtót: 18 évesen hurcolták el családjával együtt Auschwitz-Birkenauba, ahol az apját, anyját és húgát is megölték. Ő túlélte a holokausztot, férjhez ment, és hosszú évtizedeken át nem beszélt a múltjáról. A rendszerváltás után viszont felszínre tört benne a trauma, könyvet írt a tapasztalatairól. Azóta számos előadásra hívták külföldön, később Magyarországon is, és mindenhol képviseli, amire állítása szerint feltette az életét: tanúskodik a holokausztról. Szabó és Fahidi szegről-végről rokonok, a rendező pedig az idős nő történetéről állította színpadra 2015-ben a Sóvirág című táncelőadást. De Fahidi Éva nem csak megfigyelője volt az előadásnak, hanem az egyik főszereplője is – kilencvenévesen..
.

ITT OLVASHATÓ

A DEMOKRÁCIA VISSZASZERZÉSÉNEK FELTÉTELE A DEMOKRÁCIA SZÍNLELÉSÉNEK BEFEJEZÉSE

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.09.13.


Régóta hiba a mai kormány-ellenzék ellentétet ideológiákkal leírni (vagy egyáltalán kormány-ellenzék ellentétről beszélni). Konzervatívként lehetek ellenfele az etnicistáknak, ahogy a progresszivistáknak és a balosoknak is, de a mai helyzetben egy oldalra kerülünk -- nem a szellemi rokonság, hanem a radikális politikai kényszer okán, ti. mert a politika maga szűnik meg, ha a hatalom nem leváltható, és ekkor a hatalmon kívül rekedtek egy oldalra szorulnak, arra az oldalra, amelyik visszaköveteli a politika lehetőségét (a politikát, a.m. a közéletet).

Eleve hiba tehát ennek a kormánynak bármilyen ideológiát tulajdonítani (akár az etnicizmust is), hiszen bármit sugall magáról, az változékony, kizárólag a radikális megtévesztést, a manipulációt és az erőszakot -- a közélet radikális korlátozását, a politikából való kivezetést -- szolgálja. Ugyanígy bármiben "van igaza" a kormánynak, az teljesen véletlenszerű, nincs definitív értelme/értéke, mivel a cselekvő értelmében kormány sincs. Ezért a "jobboldal", "demokratikus ellenzék" és minden egyéb szokványos politikai és közjogi kategorizáció a kormányzást uraló klikk érdekeit szolgálja, mert a demokrácia normalitását tulajdonítja a helyzetünknek -- ahelyett, hogy felülkeretezné azt, kilépne az ideológiák csapdájából, ellépne a demokrácia díszletétől...

HIÁBA JÁTSZOTT VEZETŐ SZEREPET EURÓPA AZ EDDIGI IPARI FORRADALMAKBAN, A NEGYEDIKBŐL CSÚNYÁN KIMARADHAT

QUBIT
Szerző: BOGNÁR ZSOLT
2019.09.12.


Bár még tíz évvel ezelőtt is az olajcégek, fogyasztási cikkeket gyártó multik uralták a világ legnagyobb vállalatait listázó összeállításokat, ma már nagyítóval kell rajtuk keresni a nem technológiai jellegű cégeket. 2019-ben a világ nyolc legértékesebb vállalata közül hét a technológiai szektorban tevékenykedik, és az már tényleg csak az elmúlt pár év újdonsága, hogy az öt amerikai (Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet, Facebook) mellett két kínai techcég (Alibaba Group, Tencent) is bekúszott a top 10-be.

Pedig a nagyhatalmak gazdasági helyzete nem ezt a kétpólusú techvilágot diktálná. Akárhogyan is nézzük, az Európai Unió (EU) ma a világ második legnagyobb gazdasága: nominális GDP alapján az Egyesült Államok (USA) mögött, míg az eltérő valuták valódi értékét figyelembe véve, vagyis vásárlóerő-paritás szerint Kína mögött van...

CSUKÁS ISTVÁN: AMIT ÉN KLASSZIKUS ÉRTELEMBEN EL TUDOK KÉPZELNI A POLITIKÁRÓL, AZ MOST NINCSEN

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: TORKOS MATILD
2019.09.13.


Csukás István a kortárs irodalom egyik legjelentősebb alkotója. A nagyközönség meseíróként ismeri és tartja nagyra, ám költőként is a legkiválóbbak közé tartozik, de írt prózát, hangjátékot, filmet, bábfilmet, színpadi művet és operát is a gyerekeknek. Csukás Istvánnal óbudai otthonában beszélgettünk.

Részletek a Magyar Hang szeptember 13-i (2019/37.) számában megjelent interjúból!

Mi a véleménye a közállapotainkról, a rettenetes egymásnak feszülésről?
– Ha azt mondanám, hogy magyar betegség, igazságtalan lennék, mert ez európai betegség. Nem tudom, miért nem lehet normálisan élni. Angliában, ahol két párthoz tartoznak az emberek, miután elmentek szavazni, utána elmennek a kocsmába és vígan beszélgetnek egymással. Itt meg elmennek a kocsmába és szinte egymásnak esnek. Ennyire nem szabad engedni, hogy áthassa a lelkünket ez a méreg. Amikor a politika meg a véleményalkotás túlmegy egy határon, és uszítás lesz belőle, akkor az már méreg. Mi, akik csak szavazópolgárok vagyunk, ennek ártatlan szereplői kell, hogy maradjunk...

ÍGY BÚCSÚZOTT ALFÖLDI RÓBERT MARTON LÁSZLÓTÓL

HVG ONLINE
Szerző: ALFÖLDI RÓBERT / FACEBOOK
2019.09.14.


A rendező egykori tanárjáról a Facebookon emlékezett meg.

Tanár Úr!

Mindent, amit én kaptam és ismertem a Tanár Úrból, azt köszönöm.

Minden, ami bánat és fájdalom és bűn, az már a Jóisten és a Tanár Úr dolga!

Kívánok igaz bocsánatot Tanár Úrnak!

De én köszönöm, amit kaptam.

Nyugodjon békében
!”

HAZALÁTOGATÁS VEGYES TAPASZTALATOKKAL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.09.14.


Több poszt is szólt arról, milyen tapasztalatokat szereznek a határátkelők a nyári hazalátogatások során. Mintegy a sorozat zárásaként erről beszélgettünk a Los Angeles-London-Budapest-tengely (azaz a Határátkelő podcast-sorozata) legújabb adásában is Tamással és Bandosszal, akik felemás tapasztalatokról számoltak be – sok minden fejlődött, de érezhető a munkaerőhiány is. Nem beszélve a mutogató néniről

Az ember nyaralni, pihenni megy haza, a családdal találkozni, akkor elsősorban turistáskodik. Az látszik, hogy a vendéglátóiparban van fejlődés, megjelent a streetfood, turistaként Budapest és a Balaton egyre jobb.

„Húsvétkor is voltam otthon, akkor történt, hogy besétáltam egy barátommal egy bárba, ahol fantasztikus gin tonicot tettek elénk – kész költemény volt, kis bogyókkal, ágacska… a srác elénk tette az üveget és mesélt róla. Még itt, Londonban sem nagyon találkozik ilyennel az ember, hacsak nem valami menő szállodába megy be, ahol próbálnak a kedvére tenni” – mesélte Bandosz.

A Balatonnál is vannak olyan helyek, ahol odafigyelnek arra, hogy érdekes, egészséges, eredeti ételeket szolgáljanak fel: „Az érződik, hogy a tulajdonos utazott, aztán hazajött és beindított egy bizniszt”.

Ugyanakkor megmaradtak negatívumok is. „Bementem felfújható gumilabdát venni (mert a Balatonnál az fogyóeszköz) az ajándékboltba, kérdeztem a nénit, hogy mennyibe kerül, mire ő egyetlen szó nélkül rámutatott a cetlire. Biztosan komoly nehézséget jelentett volna neki elégetni még egy kalóriát azzal, hogy kinyitja a száját. Többször észrevettem, hogy ez a ’ki van írva’ megmaradt” – mesélte Bandosz.

Nekem némileg felemás tapasztalataim vannak, mert túl azon, hogy sok helyen valóban színvonalas a kiszolgálás és a termék, nagyon hullámzó a színvonal. A Balaton mellett egyre több helyen tapasztalható a szakemberhiány, lassan már az sem elvárás, hogy például a pincérek olyan alapdolgokkal tisztában legyenek, mint hogy a hölgyeket illik először kiszolgálni, vagy hogy melyik oldalról kell a tányért a vendég elé tenni.

Tamás utoljára tavaly februárban jár Magyarországon, Bandoszhoz hasonlóan őt is meglepte, milyen új helyek nyíltak a városban. „A túlbonyolítást én is éreztem, ahhoz képest például, hogy az Egyesült Államokban a fizetési kultúra rém egyszerű, bármit bármivel lehet mindenhol fizetni, legyen az kártya, telefon, Apple Pay, készpénz. Ez itt teljesen jól működő dolog” – mondta.

Az ügyintézés esetében meglepő volt, hogy azt egyablakos rendszer milyen jól működött, egyetlen helyen mindent el tudott intézni.

„Ami érdekes, hogy innen, a távolból sokkal jobban felerősödnek a (például a határátkelésről szóló) hírek. Egy-egy hír, ami otthon az emberek ingerküszöbét nem lépi át, nekem innen, Amerikából olvasva sokkal erőteljesebben jelenik meg” – vetett fel egy érdekes témát Tamás, amiről akár a kommentekben is lehet beszélgetni.

Ami a munkaerőhiányt illeti, azt nyáron Bandosz is megtapasztalta, például amikor az egyik csárdában több, mint egy órát kellett várni az (egyébként finom) ételre, vagy amikor elromlott az autója, és több szervízben két-három hetes határidőre vállalták volna a javítását, de végül sikerült találni valakit...

"A SZÍNHÁZNAK CSAK EGY GONDOLATOT KELL ELINDÍTANIA A FEJEKBEN" - INTERJÚ CSEH DÁVID PÉTERREL

SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ...
Szerző: FLAISZ JÁNOS
2019.09.13.


Cseh Dávid Péter még csak 23 éves, de már olyan szerepeket tudhat a háta mögött, mint A Notre Dame-i toronyőr Quasimodója, a Lady Budapest Péterje, az Abigél Kőnig tanár ura vagy éppen a Rómeó és Júlia Parisa. Ez utóbbi musicalben szeptember 14-én új szerepben mutatkozik be, a három jó barát egyikét, Mercutiót alakítja majd a Papp László Sportarénában. Emellett az ő fordításában mutatták be májusban az Izgass fel! című thriller-musicalt, melynek egyik főszerepét is játssza, de az idei évadban két másik zenés darabhoz is ír magyar szöveget. Dáviddal, aki saját bevallása szerint fanatikusa a Broadway-musicaleknek a Rómeó és Júlia próbája közben beszélgettem hivatásról, zenés színházról, jövőbeni tervekről és arról a bizonyos thriller-musicalről...

Hogyan jellemeznéd magad három szóban?

Nem tudom, ki lehet-e egy szóval fejezni, hogy nagy az igazságérzetem. (nevet) Ezen kívül maximalista vagyok, a harmadikon meg gondolkodnék még egy kicsit. (mosolyog)

A maximalizmus miben nyilvánul meg: a művészi vonalon vagy az élet minden területén?

Mindenben. Szimmetria mániás vagyok, szeretem a – saját felfogásom szerinti – rendet. Igyekszem a lehető legtöbbet kihozni mindenből. Ami jobban érdekel, annál ez felerősödik, gondolok itt például a színészetre vagy a műfordításra. Az éjszakáimat is szívesen áldozom fel fordításra, szövegírásra, és nem csak akkor, ha a határidők megkövetelik. Mondhatni, igazi „workaholic” vagyok – meg is van, legyen ez a harmadik szó!

Az igazságérzet hogyan fér össze egy olyan műfajjal, mint a musical, ahol kettős- és hármas szereposztások vannak?

Ezen a téren nincs ezzel gondom, irigységbe vagy rossz érzésbe nem szokott átfordulni a dolog. Az igazságérzet inkább az emberek viselkedéséhez köthető: ha valakit úgy kezelnek, ahogy nem érdemli meg, vagy ha valakit nem becsülnek meg a munkája miatt, azt jobban tudom sérelmezni.

Honnan jött az ötlet, hogy zenés színházzal foglalkozz?


Otthon, Nagynyárádon a szüleimmel együtt tagjai voltunk a helyi templomi kórusnak, ott énekeltünk mindnyájan. Általuk szép lassan megismertem az olyan klasszikus magyar darabokat, mint például a Valahol Európában és az István, a király. A kórus később átalakult egy művészeti egyesületté, akikkel az évek alatt színvonalas amatőr előadásokat vittünk színpadra nyaranta. Tizenkét éves voltam, amikor a templomkertben előadtuk az István a királyt, amiben Torda szerepét játszottam. Amatőr előadás volt ugyan, de 1500 ember jött el megnézni minket, fantasztikus érzés volt. A bemutatót a következő években további előadások követték, többek között a Valahol Európában, A dzsungel könyve, az Anconai szerelmesek, vagy Az oroszlánykirály. Az Operettszínházzal kicsit később találkoztam: a Mozart! volt az első darab, amiből részleteket láttam az interneten, ezt követte a Rómeó és Júlia, és már nem volt visszaút. Onnantól kezdve egyre jobban kezdtek érdekelni a musicalek: eleinte csak azok, amiket itthon is bemutattak (Rudolf, Elisabeth, stb.), később pedig a külföldi daraboknak is utánajártam. 14-15 éves lehettem, amikor tudomást szereztem a Pesti Broadway Stúdió létezésről, onnantól kezdve pedig feltett szándékom volt az érettségi után oda felvételezni. Sikerült, így kerültem be a Budapesti Operettszínházba...

AZ ÁLLAM VEZETŐT KERES

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2019.09.13.


Minden szervezet életében döntő fontosságú, hogy a vezetését arra alkalmas személy lássa el. A jó vezető képes arra, hogy olyan vezetőtársakat keressen, akikre támaszkodva megtalálja a rábízott szervezet működéséhez, fejlődéséhez szükséges lehető legjobb megoldásokat. A jó vezető garancia a tulajdonosnak, biztonságban van a vagyona, garancia a dolgozóknak, munkájuk és fizetésük hosszú távon biztosított. Nem túlzás az állítás: a jó vezető aranyat ér. Ezért a tulajdonos, ha a szervezet bölcs gazdája, eget-földet megmozdít, hogy megtalálja a legmegfelelőbb embert. A bölcs gazda megbízik a jó vezetőben. A bölcs gazda hagyja dolgozni a jó vezetőt.

Más a helyzet akkor, ha hiányzik a gazdából a bölcsesség. Rossz gazda az, aki híján van a bölcsességnek. A rossz gazdának nincs szüksége jó vezetőre. Az államnál nincs rosszabb gazda. Ha az állam a gazda, könnyen és gyakran szorulnak háttérbe a szervezet jó működéséhez fűződő érdekek, az állam önös érdekei mögött. Ekkor a szervezet vezetőjének nem az a feladata, hogy biztosítsa a szervezet optimális működését, hanem az, hogy a szervezet kiszolgálja a hatalom igényeit.

Az oktatás rendszere különböző szereposztásban

Nincs ez másképpen akkor sem, ha egy különleges szervezetről, e különleges szervezet rendszeréről, az oktatási rendszerről és ezek intézményeiről van szó. Az oktatás rendszere akkor lehet sikeres, ha az ország szolgálatába állítják. Ekkor az egyes intézmények feladata, hogy a rájuk bízott gyermekek személyiségét a lehető legteljesebb mértékben kibontakoztassa, megadva ily módon minden gyermeknek az esélyt a sikeres élethez. Minél többen jutnak minél messzebbre az ismeretek megszerzésében, annál nagyobb az esélye annak, hogy az ország is sikeres lesz. E feladatok megvalósításához jó intézményvezetőkre van szükség. A recept adott: sikeres iskolák, sikeres tanulók, sikeres ország. Egy erős, szabad oktatási rendszer nemcsak a gazdasági fejlődés motorja, hanem a szabadságjogok kiteljesedésének is a garanciája. Amikor az oktatás rendszere a hatalom igényeit teljesíti, legfontosabb feladata biztosítani az utánpótlást a hatalomgyakorlás fenntartásához, korlátozni azoknak a számát, akik alkalmasak a helyzet reális megítélésére, tudatosítani a hatalmi viszonyok megváltoztathatatlanságát, közvetíteni az uralkodó ideológiát. E feladatok teljesítéséhez a hatalomhoz lojális vezetőkre van szükség.

Magyarország helyzete sajátos, nemcsak azért, mert a nyitott, befogadó, a gyermekközpontú oktatás megvalósítását megcélzó közoktatást felváltó köznevelés minden elemét a hatalom szolgálatába állították, hanem azért is, mert az országnak nincs oktatási rendszere. Léteznek intézmények, amelyek ellátják a különböző feladatokat, de tevékenységük összehangolása megszűnt. Nincs kormányzati felelőse az oktatásnak. Helyesebben a kormányzati felelősség olyan mértékben megosztott, hogy ember legyen a talpán, aki megmondja, melyik ügyben kihez kell fordulni. Az óvodák gazdái az önkormányzatok. Hírlik, hogy irányításukat átveszi az önkormányzatokért felelős miniszter. Minden más – nem magán és nem egyházi fenntartású – intézménynek az állam a gazdája. Az általános iskolák, a gimnáziumok, a tankerületek szervezeti egységként működnek. Kormányzati képviseletüket az oktatásért felelős miniszterre bízták. A szakképzést ellátó intézmények beolvadtak a szakképzési centrumokba. Kormányzati felelősük a szakképzésért felelős miniszter. A felsőoktatás szőröstül-bőröstül minisztert váltott szeptemberben. Az új kormányzati felelős az a miniszter, aki levezényelte a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek államosítását, előkészítve egyúttal a kutatóintézetek privatizálását. Ennek a miniszternek a nevéhez fűződik a Corvinus Egyetem kormányzati alapítványnak történő átadásának levezénylése s a többi felsőoktatási intézmény magánosításának előkészítése. Mellesleg ez a miniszter látja el a szakképzés irányítását is.

Ezek a változások ne tévesszenek meg senkit. Hazánkban minden ügy felelőse a miniszterelnök-kormányfő. A parlament törvénybe foglalta, a kormány rendelete a közigazgatás bármely feladata ellátására kijelölheti őt, bármelyik feladatot elveheti az egyik és továbbadhatja a másik miniszternek. A kormányzati hatáskörök labdajátéka az oktatásban nem változtat a lényegen: a miniszterelnök-pártelnök tudta és akarata nélkül semmilyen fontos kérdésben nem születhet döntés. Ezért a köznevelésről szóló törvény júliusi módosításakor is tőle érkezhetett a parancs a szülői jogok állami hatáskörbe vonására, további intézményi szakmai ügyek állami hivatalokhoz telepítésére, az intézményvezetők megfélemlítésére...


A HEGYEN, NAPFOGYATKOZÁSKOR – KONRÁD GYÖRGY EMLÉKÉRE

24.HU
Szerző: BRAUN RÓBERT
2019.09.14.


"Színehagyott cégtáblák, befalazott ablakok, megszaggatott redőnyök, pofon vert oroszlánfejek, kapualjak elkobozhatatlan leprafoltjai, lehúgyozott rozetták, kisiklott ereszcsatornák, megereszkedett sodronykötelek, kibelezett szirénák, nyugdíjas rostélyokon senki-nem-látta lándzsák, liliomok, ingyensírhelyes öregek pincéin csak fűrésznek engedő lakatok, kidobott cirokseprűk, kerékpárláncok és papírtrombiták gombás nádpalló-rakásokban, óvóhelybenyílások betonduzzanatai, belőtt ablakok nyerstégla pótlásai, érvénytelen falragaszok, szederjes zászlónyelvek, elfüggönyözőtt kirakatok: szeretem ezeket a házakat."

Konrád György: A látogató

Ebben a városban nőttem fel, itt éltem életem nagyobbik részét. A város ez a város, szeretem. Már nem élek ott, de amikor ott vagyok, minden sejtemmel benne vagyok. Látogató vagyok ott, ahol Konrád György halott.

A magyar szellem annus horribilise ez: Baló, Térey, Heller, Rajk, Konrád; olyan veszteség, melyet kevés kultúra visel el. A kiemelkedő emberi minőség ellentmondása, hogy épp azért éljük túl a veszteséget, mert e csodálatos nők és férfiak (élet)művének vértezete véd minket.

Amikor valaki meghal, gyakran írják az emlékezők, hogy ’napok óta akartam írni neki, vagy fölhívni, aztán jött a hír és már nem tudom’. Így vagyok ezzel én is: hónapok óta akartam beleolvasni újra A látogatóba. Motoszkált bennem itt, valamelyest messze a szülővárosomtól, hogy újraolvassam fiatalkorom legcsodálatosabb mondatait. Nincs nosztalgiám, nem vágyom vissza a kései kádárizmusba – ezért (is) jöttünk el Magyarországról –, de ezt a nyelvet őrzöm, mert ez a legszebb dolog, ami az enyém.

Nekem először Konrád György mutatta meg, hogy mennyire gyönyörű. Féltve őrzöm, ezen beszélek a gyerekeimmel, a feleségemmel, a szüleimmel, a barátaimmal. Óvóhelybenyílások betonduzzanatai rejtőznek a magyar nyelvben, de csak azért, mert Konrád beleírta őket. Ezért van ilyen városom, ezért van ilyen nyelvem. Ezért és így – Konrád miatt (is) – vagyok itt, Bécsben otthon és magyar.

A zsidó hagyomány szerint minden nemzedékben van harminchat igaz ember – lámed-váv cádikim –, miattuk van még világ. A cadik igazság, igazságosság –, ezt nem Konrád, hanem ’sten írta bele a nyelvbe. Nézem a neten kerengő képet, Danilo Kiš emlékestjéről 1991-ből. Négy cadik a harminchatból: Rajk, Petri, Konrád, Eörsi. Most ment el az utolsó. Egyedül maradtunk, mi később születettek. Arcukon finom mosoly, boldog emberek. Így van ez: a tisztességes, becsületes ember – boldog. Kevesen értik ezt az érvénytelen falragaszok, szederjes zászlónyelvek, elfüggönyözött kirakatok világában.

Mint minden cadik, Konrád György is sallangmentesen volt tisztességes. A tisztességes lét életforma; mint gyönyörű mondataiban, a becsületesen élt életben is finom kérlelhetetlenséggel haladt előre. Ez a tisztesség itt nem magántisztesség, hanem közbecsület: a szabadság művelése, a pusztítással szemben az alkotás erejének folyamatos felmutatása. Amit én láttam ebből, az a végtelen nyugalom: halk, bölcs, egyszerű.

Lehetett volna dühös is. Közösségét, melybe Berettyóújfalun született, saját anyanyelvén beszélők irtották ki; az egyetemről kizárták, ötvenhat után nem kapott állást, írásai nem vagy csak cenzúrázva jelenhettek meg a hetvenes-nyolcvanas években, a rendőrség vegzálta, sokáig nem utazhatott, állását elvesztette. Világhíre ellenére sokáig üldözött, kitaszított, tiltott volt.

Konrád György eközben azt mutatta: tisztességesen élni egyszerű, akkor is, amikor lehetetlen. Bárhol, bármikor. Mondjuk hetedik kerületi gyámügyi előadóként, BUVÁTI-s szociológusként, szamizdat szerzőként, a PEN Klub elnökeként, vagy világhírű értelmiségiként a hegymagasi zsidó kocsmából alakított házban, az ivó helyén írógéppel. Konrád György élete és műve, hogy tőle és általa is tudjuk, így is lehet. A világhír, a könyvek, a magas tisztségek, a díjak: járulékos haszon. A boldogtalan és tisztességtelen országban a szabadság, az autonómia és a becsület mindennapi hitvallását élte: ’de, lehet’. Ez csendes, de kérlelhetetlen lázadáshoz vezetett: élni, mintha mi sem történne...

HÁT ELÉG FURCSA VILÁGOT ÉLÜNK, VALÓBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.09.14. 


Jó reggelt, drága olvasóim és sorstársaim a szellemi és morális rothadás pöcegödrében! Ahol – bárhogyan is tiltakozom ellene – már lassan egy hete minden reggel onnan vagyok kénytelen felvenni a fonalat, ahol előző nap le se tettem. Ezen az sem változtat, hogy beütött a péntek 13 utáni hétvége. Amiről az jutott eszembe, hogy valószínűleg nincs annyi hétvége az életemben (pedig még vannak terveim bőven), ami elég lenne ahhoz, hogy kipihenjem és visszafordítsam azokat a károkat, amiket a NER az elmúlt 10 évben a mentális egészségem szintjén okozott.

Viszont mielőtt végképp elkeserednék, ránézek Tarlós Alkalmas Istvánra, és egy kicsit azért megnyugszom. Úgy tűnik nekem, hogy ez az agg, hozzávetőleges tiszteletben megőszült, politikai pórázon rángatott önálló, autonóm ember olyan szinten ki van borulva és meg van zuhanva, hogy azt már nézni is rossz. Tegnap reggel még émelyegve néztem, ahogy a legfontosabb politikai ellenfele aktivistáit minősíthetetlen büdösbunkó stílusban, személyeskedve alázza egy egyszerű eldöntendő kérdőmondaton felpaprikázódva, amelyet őfényességéhez merészeltek intézni: hajlandó kiállni vitázni Karácsony Gergellyel, vagy nem hajlandó?

Az ember azt gondolná, hogy ez nem egy olyan bonyolult kérdés, egy 71 éves, bölcs, tapasztalt, pláne kereszténykonzervatív elöljáró is képes ezt elegánsan abszolválni ahelyett, hogy azon ripacskodna, az aktivistának milyen undorító színű a pólója, vagy a szemüvegét letrágyázta egy madár. Az ember azt gondolná, hogy ha a morális fölény odaát van, akkor egy főpolgármester talán nem süllyed oda, ahova Tarlósnak sikerül néhány perc leforgása alatt. Pedig. Tegnap reggel még nem tudhattam, hogy Tarlós István – akit nem mellesleg alkalmassága okán Orbán nevű főnöke melegen ajánlott a választók figyelmébe soros pénteki közpénzszolgálati igehirdetésében – a gyalogsági ásóval alszik a párnája alatt. Ugyanis a korábbi szürreális jelenetnek a második felvonását, más díszletekkel ugyan, de rendkívül meggyőző dramaturgiai erővel sikerült a nagyon sokadik hatványra emelnie. Tudom, hogy sokan látták ezt a szekunder szégyenérzetet spontán módon aktiváló 5 percet, de azért ideteszem...

„A FIDESZ LEGYŐZHETŐ – ÉS ÉN LE IS AKAROM GYŐZNI” - POLGÁRMESTERJELÖLTEK A NER-REL SZEMBEN

MÉRCE
SzerzőkDIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA, BOGATIN BENCE, PÓSFAI ORSI ÉS CSENGEL KARINA


Amikor egy héttel ezelőtt körbesétáltuk Budapest három kerületét, három ellenzéki polgármester-jelölttel, még nem sejthettük, mekkorát fordul az önkormányzati választási kampány hangvétele. V. Naszályi Márta, Soproni Tamás és Pikó András azért tűnt jó riportalanynak, mert ők maguk is nagyon különbözőek, akárcsak az általuk vezetni kívánt kerületek, miközben céljaik jórészt közösek, ahogy a nehézségek is, amelyekkel napról napra szembesülnek. Gondoltuk mi akkor.

Hogy aztán e hét szerdáján gyökeresen forduljon a helyzet, szintet lépjen a kormányzati nyomás, és felülírjon mindent, amit józan ésszel gondoltunk arról, hogyan fognak zajlani a kerületi küzdelmek.

De indítsuk messzebbről a történetet.

Szerettük volna megmutatni, egy-egy ellenzéki jelölt hogyan építi fel a kampányát, milyen erőforrásokkal tud gazdálkodni, hogyan képes (ha egyáltalán) ellensúlyozni a NER-fölényt. Azért esett a választásunk az I., a VI. és a VIII. kerületre, mert a három, itt induló ellenzéki jelölt nagyon más irányból érkezett a közös kampányba:..

SZABAD SZEMMEL: TÉVED VON DER LEYEN, AMIKOR AZT HISZI, HOGY ÁRTALMATLANÍTANI TUDJA A SZÉLSŐJOBBOT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.09.14.Európa belefutott a jogállamiság zsákutcájába, Brüsszelben egyre erősödik a felismerés, hogy a 7-es paragrafus nem sokra jó, így az volna célravezető, ha a Bizottság megvonná a pénzek egy részét a vétkes kormányoktól. Csakhogy ez ellen kézzel-lábban tiltakoznak az EU keleti tagjai. Az öt és fél éve létező jogállami eljárás intézménye sehová sem vezetett Magyarország és Lengyelország esetében. És továbbra sincs meg a szükséges többség a Budapest, illetve Varsó elleni szankciók elrendeléséhez. Ráadásul a vita beárnyékolja az Európai Tanács munkáját más területeken. Az alternatívákról hétfőn Brüsszelben tárgyalnak a tagállamok illetékes miniszterei. Az egyik javaslatot Németország és Belgium tette le az asztalra, a lényege az, hogy a nemzeti kormányok kölcsönösen értékeljék a demokrácia helyzetét. De a gond ez esetben az, hogy ez egyfelől rengeteg munka, olyannyira, hogy igénybe kellene venni hozzá uniós intézmények segítségét, ám a magyar és a lengyel fél idáig kikérte magának, hogy az EU-t bevonják ebbe a feladatba. Mert ha zárt körben tárgyalnak a dolgokról, akkor azt diszkréten lehet kezelni. A másik indítvány más ismert: az uniós pénzek befagyasztása, ha egy tagállam megszegi a demokratikus normákat. A döntést a Bizottság mondaná ki, annak elutasításához kétharmados többség szükségeltetne. Nyilvánvaló, hogy Kelet-Európa ebből nem kér. Ám Berlinből azt hallani, hogy szó sem lehet a következő hosszú távú költségvetésről, amíg nem jön létre ez a mechanizmus.

A kommentár szerint van értelme, hogy Trócsányi László irányítsa az EU-n belül a bővítést. Ugyanis a közelmúltban egy felmérés azt tanúsította, hogy a gazdagabb tagállamokban, így Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Hollandiában, a lakosság többsége nem szeretné, ha Szerbia vagy más nyugat-balkáni ország a következő 10 évben bekerülne az unióba. Viszont a felvétel sokkal népszerűbb Délen és Keleten. A magyarok 55 százaléka mondta azt, hogy 10 éven belül az összes érintett államnak el kell nyernie a tagságot. A kommentár attól tart, hogy az EU új vezetői alábecsülik az európai polgárok vágyát, hogy az Unió nagyhatalomként, azaz stratégiailag független erőként lépjen fel a világban. Ennek pedig nem okvetlenül felel meg az, amit von der Leyen tervez csinálni a következő öt évben. Mert ha valóban geopolitikai Bizottságot akar irányítani, akkor világosabban ki kellene nyilvánítania, hogy az Unió olyan stratégiai önállóságra törekszik, mint amilyet az USA, Kína és Oroszország követel magának, tekintet nélkül mások érdekeire. Mert ha képes hatékonyabban érvényt szerezni a szervezet törekvéseinek, akkor hosszabb távon jobban el tudja fogadtatni az európaiakkal az erősebb, szövetségibb EU-t.

Az elemzés úgy ítéli meg, hogy von der Leyen voltaképpen a szélsőjobbnak nyújt át tálcán ajándékot, amikor azt hirdeti, hogy meg kell védeni az európai életmódot. Ám az EU technokratái nagyon tévednek, amikor azt hiszik, hogy a külső határok fokozottabb védelme kifogja a szelet a populisták vitorlájából, mert igazából csak egy új, veszedelmesebb nacionalizmust gerjeszt. De a poszt életre hívásával egyértelmű az üzenet, hogy a migráció fenyegeti leginkább azt, ahogyan az emberek a földrészen élnek. A Bizottság összetétele arról árulkodik, hogy megnőtt a Marcon-féle centristák befolyása, azaz keményebb lett a retorika a migráció ügyében, ezzel párhuzamosan engedményeket tesznek a jobboldali-populista kormányoknak a kontinens középső részén, illetve határozottabban nyilvánulnak meg olyan kérdésekben, mint a nemzetközi kereskedelem, valamint a nagy nemzetközi internetes szolgáltatók megadóztatása. A terv a jelek szerint az, hogy helyt adnak a szélsőjobb követeléseinek és ily módon semlegesítik azok vonzerejét, de nem szállnak velük nyíltan szembe. Csakhogy itt egy alapvető tévedés érhető tetten. A legnagyobb veszélyt ugyanis a nacionalizmus jelenti, nem pedig a populizmus vagy az elitellenes érzelem. A nacionalizmus mindig kirekesztő, az ellenfeleket idegennek minősíti. Főleg a liberálisok a nacionalizmus ellenpólusának nevezik az EU-t, ám az nem húzhat civilizációs választóvonalat saját maga és keleti, illetve déli szomszédjai közé, főként, ha tekintetbe vesszük az európai felsőbbrendűség történelmi előzményeit. Schinas jelölése arra utal, hogy a migrációs politikában ugyanaz lesz, mint eddig: tovább épül az Európa-erőd, és a menekültáradat ellenőrzését rábízzák a kormányokra Ázsiában és Afrikában. Közben nem törődnek a bajba jutott emberekkel a Földközi-tengeren, továbbá a gyűjtőtáborokban uralkodó embertelen állapotokkal. Ugyanakkor a jelek szerint a Bizottság nem kíván ujjat húzni azokkal az államokkal, amelyek a kultúra és az értékek megőrzése ürügyén szorgosan iktatják ki az emberek védelmét szolgáló biztosítékokat. Lásd Trócsányi tevékenységét igazságügyi miniszterként. Amit von der Leyen most csinál, az csak ráerősít arra, hogy félni kell a migrációtól és a kulturális különbségektől. És ha az EU vezetői csupán ilyen közhelyekkel tudnak szolgálni, akkor majd jönnek azok a politikusok, akik sokkal veszélyesebb tartalmakkal töltik be az űrt az „európai életmód” kapcsán.

Von der Leyen ugyan szinte csont nélkül összeállította a Bizottságot, bár feltehetőleg még tisztázni kell a jóformán előre programozottan vitát kiváltó magyar és román jelölt sorsát, a legnagyobb felháborodást mégis az eredményezte, hogy külön biztosra hárulna az „európai életmód” védelme. Aki tárt karokkal kívánja fogadni a menekülteket, az az elnevezésből a bezárkózást, az elutasítást és „a külföldiek szép lassan többségbe kerülnek”-retorikáját hallja ki.. Ám ha az európai életstílus a nyitott határokat, az államot és a lehető legnagyobb toleranciát jelenti, akkor viszont még örülni is lehet. Az egész ügyet el lehet egy kézlegyintéssel is intézni: vihar egy pálinkás pohárban. A külső és belső veszélyekkel szembeni védelem az államok legfőbb feladata. A felzúdulás még inkább túlzottnak hat, ha azt vesszük, hogy Schinasnak az igazságosságra és az értékekre kell ügyelnie. Hiszen főleg a saját sorokból érik támadások a jogállamot, de ide kell érteni azt is, hogy bizonyos hatalmak kívülről igyekeznek manipulálni a földrészen a választásokat. Emellett az is egyértelmű, hogy a migráció lesz egyik elsődleges téma a következő Bizottság számára, mert itt dől el, hogy milyen is Európa. Óvatosan kell egyensúlyozni a nyitottság, a védelem, az emberi méltóság, illetve a belső stabilitás, az összetartás és a jogok érvényesülése között. Mindez egyértelműen jelentkezik a gazdasági migráció, illetve menekültstátusz odaítélése kapcsán. Ám közös menedékpolitika továbbra sincs, és teljesen mindegy, hogy ezt miként csomagolják be Brüsszelben...

PIKÓ: A FIDESZ FÉL, MERT ELKEZDTÜK KINYITNI AZ AKTÁKAT - VIDEÓ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HVG.HU
2019.09.13.


Százak tüntettek Pikó András józsefvárosi polgármester-jelölt mellett, aki szerint nem őt kell megvédeni, hanem a kerületben élőket.

Több százan gyűltek össze a józsefvárosi Práter utcában, ahol Pikó András polgármesterjelölt mellett tüntettek civilek, aktivisták és politikusok.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a rendőrség szerda este házkutatást tartott a VIII. kerületi polgármesterjelölt kampányközpontjában, miután személyes adattal való visszaélés és választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást indítottak a Magyar Nemzet cikke nyomán.

A rendőrök Udvarhelyi Tessza kampányfőnököt hallgatták meg, a BRFK szerint nem gyanúsítottként. A helyszínről egy laptopot elvittek, egy másikat pedig átvizsgáltak...