2021. március 4., csütörtök

A FIDESZ SZAKÍTÁSA AZ EURÓPAI NÉPPÁRTTAL (FOLYTATÁS)

PARTIZÁN
Szerző: GULYÁS MÁRTON
2021.03.03.******** 
Az élő közvetítés elejét itt tudjátok megnézni: https://youtu.be/Ln9DseahMR0​ 
******** 
A Fidesz a mai nappal kilépett az EPP (Néppárt) Európai parlamenti frakciójából. A helyzet összetett, mert (egyelőre) továbbra is tagja magának a Néppártnak - bár évek óta fel van függesztve a tagsága - ráadásul a közös listán velük együtt indult és mandátumot szerzett KDNP egy szem képviselője továbbra is tagja marad a frakciónak. Mi történ ma valójában, és mit jelent ez a lépés a Fidesz-Néppárt vetélkedés évtizedes történetében? A mai adásunkban a meghívott vendégeinkkel ezt járjuk körbe!

ZSÁKUTCA A HAZAI GAZDASÁGI FEJLŐDÉS?

G7.HU
Szerzők: RESZEGI LÁSZLÓ, JUHÁSZ PÉTER
2021.03.04.


A Portfolión Palócz Éva erős érveket sorakoztatott fel amellett, hogy a külföldi cégek nagyban hozzájárulnak a hazai termelékenységi szinthez, és az „összeszerelő üzem” – amit sokan kárhoztatnak – inkább segíti a hazai gazdaság növekedését. Ráadásul a külföldiek sokkal termelékenyebbek, és még magasabb bért is fizetnek. Véleménye szerint az alacsony hazai bérszint okai a magyar tulajdonú vállalatok, hisz ez náluk a túlélés záloga.

A kép véleményünk szerint sokkal differenciáltabb. Az ördög részletekben rejlik, így a sommás következtetések helytállósága is megkérdőjelezhető. A G7-en többször írtunk a problémáról, és abban feltétlenül egyetértünk, hogy a külföldi cégek termelékenysége nagyobb, és ennek jótékony hatása van a hazai növekedésre. Nélkülük nehéz lett volna az elmúlt 25-30 év. Mielőtt azonban ezen tovább lépnénk, érdemes a részletekre is figyelni. A tények elgondolkodtatóak...

AZ ISKOLÁK BEZÁRÁSÁVAL JÁRÓ KÁROKAT CSAK KÖZPONTI INTÉZKEDÉSEKKEL LEHETNE CSÖKKENTENI

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2021.03.04.


Egyre aggasztóbb a helyzet a magyarországi iskolákban: az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 2-ai adatközlése alapján most kétszer annyi óvodában és iskolában kellett rendkívüli szünetet elrendelni a járvány miatt a két héttel ezelőtti állapothoz képest. A súlyosbodó adatoknak csütörtökre meg is lett az eredménye, Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy az összes óvoda és iskola húsvétig bezár. Azonban a digitális oktatásnak a gyerekek iskolai teljesítményére és mentális egészségére tett hatásával is számolni kell, ahogy a szülők munkából való esetleges kimaradásával is.

Az EMMI adatai szerint március 2-án 273 óvodában és 536 iskolában kellett rendkívüli szünetet, részleges vagy teljes digitális oktatást elrendelni, írja a Népszava. Ehhez képest február 11-én még csak 107 óvoda és 208 iskola volt hasonló helyzetben, tehát

alig több mint két hét alatt több mint kétszeresére nőtt az érintett intézmények száma.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Népszavának elmondta, tudnak olyan tiszamenti általános iskoláról, ahol a 35 fős tanári karból 33-an igazoltan elkapták a koronavírust, illetve olyan debreceni iskoláról, ahol 240 diákból mindössze 50 volt bent az elmúlt napokban, mert a többiek vagy betegek, vagy karanténban voltak. Jelenleg a déli és az északi határtelepüléseken lévő iskolákban a legrosszabb a helyzet, ezekben az intézményekben sok esetben megduplázódtak az esetszámok...

19,1 MILLIÁRD FORINTOT ADOTT ORBÁN VIKTOR AZ ÚJ NYÍREGYHÁZI STADIONRA - A NYÍREGYHÁZI AZ EGYIK LEGDRÁGÁBB MAGYAR STADION LEHET.

MFOR.HU
Szerző: mfor.hu
2021.03.04.


A jelenleg NBII-ben játszó Nyíregyházi Spartacus fociklub is új stadiont kap, melynek előkészítésére és megvalósítására a kormány 19,1 milliárd forintot szán - derül ki a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által aláírt kormányrendeletből. A 2021-es költségvetésből a pénzügyminiszternek egyelőre csak 607 millió forintot kell átcsoportosítania erre a célra, a többit ráér majd a 2022-2023-as büdzsé tervezése során.

Eredetileg a nyíregyházi stadionra a kormány 10,32 milliárd forintos keretet biztosított korábban. A kivitelezésre szeptemberben írták ki a közbeszerzési eljárást, mely alapján egy UEFA II-es, fedett nézőtérrel rendelkező, 8150 főférőhelyes, pályafűtéssel és automata öntözőberendezéssel ellátott játéktérrel, körben rekortán futópályával rendelkező létesítményt kell megvalósítania a szerencsés vállalkozónak...

HA EZZEL A TEMPÓVAL HALAD AZ OLTÁS, AKKOR NAGYON MESSZE MÉG A VÉGE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2021.03.3-4.


A koronavírus-járvány megállításának fontos tényezője a nyájimmunitás kialakítása, amely akkor valósul meg, ha a népesség egy bizonyos része átesik a betegségen vagy védőoltás segítségével immunitást szerez. Megnéztük, hogy különféle oltási és fertőzöttségi szcenáriókkal számolva 
mikorra érhetjük el a nyájimmunitást.

A népességben fennálló teljes immunitás meghatározásához azoknak az együttes számát vettük, akik már átestek a víruson és akik mindkét oltást megkapták. Ezeket a számokat a koronavirus.gov.hu napi adatai alapján gyűjtöttük össze. Az oltási adatoknál figyelembe vettük az oltási kisokosban megfogalmazott 7 napos csúszást is, ami után kialakul a védettség. A koronavírus esetében jelenleg még nem tudni pontosan, hogy a népesség mekkora részének kell átesnie vagy vakcinához jutnia nyájimmunitás kialakulásához, azonban ezt az értéket nagyjából 70 és 90 százalék közé teszik.

A jelenlegi tempót a február 23-át megelőző egy hét oltási és fertőzési átlagát nézve határoztuk meg. A kapott értékeket Magyarország lakosságával arányosan fejeztük ki százalékban. Ez alapján, ha azt feltételezzük, hogy a járvány azonos tendenciában terjed tovább, és az oltás is a jelenlegi tempóban halad, akkor 2022 végére a nyájimmunitásnak csupán a 40%-át közelítjük meg.

Különböző szcenáriókban néztük meg, hogy a kiindulásul vett tendenciákat hányszorosára kell növelnünk ahhoz, hogy legalább év végéig elérjük a 70%-os nyájimmunitást. Becslésünk szerint, ha a jelenlegi átlagok ötszörösét vesszük, akkor még idén elérhetjük az ideális szintet. Ha pedig ugyanezt megtízszerezzük, akár július elejére elérhetnénk a szükséges immunitás szintjét...

GULYÁS GERGELY: BEZÁR AZ ÖSSZES ISKOLA, ÓVODA, A LEGTÖBB ÜZLET ÉS SZOLGÁLTATÁS

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2021.03.04.


...A kormány a két ülésén eddig arról döntött, hogy

  • óvodákat, általános iskolákat április 7-ig bezárják, a digitális oktatás részleteit az Emmi dolgozza ki;
  • a középiskolákra, egyetemekre vonatkozó szigorítások változatlanok maradnak;
  • az üzleteket március 8-22 között bezárják, kivétel az élelmiszerboltok, patikák, drogériák, benzinkutak;
  • március 8-22 között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatásokat;,
  • szabadidő tevékenységek: a konditermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók edzései és meccsei csak zárt kapuk mögött lehetnek;
  • a parkok, arborétumok nyitva lehetnek;
  • aki tud otthoni munkavégzést biztosítani, az biztosítson a dolgozóinak;
  • a maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező;
  • határátlépést szigorítják személyforgalomban.

SZIGORÍTÁSRÓL ÉS KASZINÓKRÓL IS KÉRDEZZÜK A KORMÁNYT - A KORMÁNYINFÓ PERCRŐL PERCRE

TELEX
Szerzők: JOÓB SÁNDOR, PRESINSZKY JUDIT
2021.03.04.


Beigazolódnak a járványügyi számítások, dinamikusan nőnek a fertőzöttségi mutatók – mondta Müller Cecília szerdán. Azt is mondta, szerinte további szigorítások csak akkor lépnek életbe, ha az elkerülhetetlen lesz, de a szerdai kormányülésen újabb döntések születnek.

Sajtóértesülések szerint az újabb járványügyi szigorításokat Gulyás jelenti be a csütörtöki kormányinfón.

A Telex ezeket a kérdéseket küldte a kormányinfóra

- Milyen logika mentén döntenek a szigorítások szükségességéről? Ha drámai napokat élünk, miért nincs szigorítás?

- Milyen szigorításokat mérlegelnek pontosan? Iskolák online-ra való átállása, esetleg a bevásárlóközpontok bezárása?

- A kaszinók bezárása továbbra sem merült fel? Mit szóltak a Telexen látható videókhoz, miszerint a kaszinókban sűrűn állnak az emberek, többeken pedig maszk sincs?

- Az új oltási rend értelmében mostantól a Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca vakcinájából a második adagot később kapják meg az érintettek, de ez nem vonatkozik azokra, akik már megkapták az első adagot, és megvan az időpontjuk a másodikra. Miért?

- Az eddig beérkezett Szputnyik V vakcinákból pontosan mennyi az első és mennyi a második adag?

- Mi alapján válogatják ki a krónikus betegeket? Hogyan lehet, hogy egy 19 éves, háziorvossal nem rendelkező és krónikus betegségektől mentes személy felkerül a krónikus oltandók listájára, míg más valóban krónikus betegek nem? Milyen hosszú kórtörténetet néznek? Mit tegyen, aki most lett krónikus beteg? Ő hogy kerül fel a megfelelő listára?

- A háziorvosok sem tudják, hol jelezhetik, ha a páciensük számára nem megfelelő az oltóanyag, mert egyirányú a kommunikáció. Hol, kinek jelezhetik az orvosok, ha ilyen jellegű probléma lép fel? Milyen iratokkal szükséges igazolni, ha valaki nem kaphatja meg szakorvosi javaslat alapján az adott vakcinát? A Neak és az NNK egymásra mutogat, az oltóközpontok nem tudnak semmit.

- Honnan tudja az Emmi, hány pedagógus regisztrált oltásra, miközben a regisztráció során nem szükséges megadni a munkakört?

- Milyen ellátási gondokat okoz az egészségügyben, hogy 5500 orvos és ápoló nem dolgozik március 1-jétől a kórházakban?

- Várhatóak-e máris kirendelések, átvezénylések az egészségügyi szolgálati jogviszony miatt? 

- Várhatóak-e további módosítások, pontosítások a szolgálati jogviszonnyal összefüggésben? 

- Kívánják-e módosítani a házastársi összeférhetetlenséget, ami Dézsi Csaba András és felesége esetében is fennállt?

- A kormányt hogy érinti, hogy a kormánypárt képviselői ezután már nem vehetnek részt az EPP-üléseken?

- A Fidesz a Néppártból is ki fog lépni? Miért nem tette eddig, miért csak a frakcióból lépett ki?


TGM ÉS A BALOLDAL KAPITALISTA REALIZMUSA

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2021.03.04.


Az elmúlt időszakban két nagy jelentőségű marxista könyv is megjelent magyarul. Az egyik Mark Fisher Kapitalista realizmus c. esszéje, a másik Tamás Gáspár Miklós Antitézis c. kötete. Talán a két könyv megjelenése között eltelt rövid idő miatt, talán véletlenül, de az Antitézis olvasása során az volt a benyomásom, hogy az utóbbi húsz év írásait összegyűjtő TGM-kötet lényegében a „baloldali kapitalista realizmus” ellenében született.

Ahogy a kapitalista realizmus szerint „könnyebb elképzelni a világvégét, mint a kapitalizmus végét”, úgy a kortárs baloldal számára is könnyebb elképzelni a kapitalizmusnak egy múltbéli változatára való visszatérést, mint a kapitalizmus végét. Míg Fisher a kortárs filmek kapcsán ír „kapitalista realizmusról” és a hollywoodi nosztalgiaiparról, addig a kortárs baloldal képzelőerejét éppúgy behatárolja a kapitalista realizmusból fakadó múltba révedés, ami általában vagy az államkapitalista Szovjetunió, vagy a nyugati „keynesiánus” újraelosztó kapitalizmus iránt érzett nosztalgiában nyilvánul meg. Két olyan rendszer iránt, amelyekkel szemben TGM nem csak kritikus, de amelyekről be is bizonyítja, hogy egyáltalán nem voltak „szocialisták” a szó marxi értelmében...

„HA GYURCSÁNY SUKORÓJA FÁJT, ENNEK SOKSZOROSAN FÁJNIA KELL” – KÖZPÉNZESŐ ÉS KORRUPCIÓ A NER-VILÁGBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.03.04.


Míg a közepes turisztikai vállalkozó tartalékai odalettek a COVID miatt, az állam 4-6 milliárdokért szállodákat épít a rendszerhez igen-igen közel álló, turisztikával eddig csak érintőlegesen vagy egyáltalán nem foglalkozó embereknek – summázzuk múlt heti, csúcsolvasottságú tényfeltárásunk lényegét heti podcastadásunkban. A HetiVálaszban a cikk szerzőjével, Bódis Andrással azt is átbeszéljük, hogy jön ide a Gyurcsány-féle sukorói telekcsere botránya, illetve hogy érdemes-e a választókat a „felcsúti per” szlogenjével izgalomban tartani.


Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

Néhány idézet a műsorból:

Mi a probléma tulajdonképpen a Kisfaludy-programmal?

Bódis András: A támogatottak listáján ezrével sorjáznak az apró tételek. „Kissné Horváth Izabella”, „Mátraverebély-Szentkúttól” pár kilométerre, apartmanja szobafestésére kapott 45 ezer forintot – hogy egy tipikus példát mondjak. De a nagy tételt nem ők vitték el: az igénylők fél százalékának adták oda a pénzek kétharmadát. Az egész program iszonyú torz; dél-amerikai típusú társadalomkép rajzolódik ki az orrunk előtt. […] Elég sok szálloda- és vendéglátóipari emberrel beszéltem a cikk előtt és egybehangzóan állították, hogy egy dolog miatt kirívó ez az ügy. Önmagában az, hogy az állam azt mondja, a turizmus fontos, rá kell költeni ennyi pénzt, az rendben van. De egy átlag magyar közepes méretű turisztikai vállalkozónak 2019-ig úgy nézett ki az élete, hogy ha bármilyen pályázaton indult, akkor 20-30 százalékos támogatást kapott, és a többit önrészként neki kellett mellétenni. Aztán jött a COVID, és a fejlesztési pénzeit felzabálta. Mindeközben a 2020-as évben, amikor a Kisfaludy-program 300 milliárdjából kb. 220-at sikerült elkölteni, a legnagyobb győztesek legnagyobb részénél 50-70-80-90 százalékos intenzitású az állami támogatás. Tehát még egyszer: míg egy közepes turisztikai vállalkozó tartalékai odalettek a COVID miatt, közben az állam 4-6 milliárdokért szállodákat épít a rendszerhez igen-igen közel álló, egyébként eddig a turisztikával eddig csak érintőlegesen vagy egyáltalán nem foglalkozó embereknek...

MIT HAGY MAGA UTÁN ORBÁN? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.03.04.


A Fidesz kilépése az Európai Néppárt parlamenti frakciójából élénken foglalkoztatja a nemzetközi sajtót. Jellemző vélemény, hogy a féldiktátor romokat hagy maga után.


Stephen Smith Szász János rendezővel kötött barátsága kapcsán ír arról a Jewish Journal hasábjain, hogy a demokrácia hanyatlását okozta Európában Orbán elmúlt 10 éve. S ez idő alatt Szász úgy érezte, a rendszer célkeresztjébe került, mint tanár, és mint zsidó is. Stephen Smith pedig az UNESCO-nak a népirtás feltárásával foglalkozó részlegének vezetője és az USC Shoah Alapítványt is irányítja az Egyesült Államokban. Kaliforniában, a Nagy füzet forgatása után ismerkedtek meg. S miután arra kényszerült, hogy felmondjon az Színház- és Filmművészeti Egyetemen, barátjának Szász így fogalmazott: Magyarország nem az a hely, ahol zsidó gyereket felnevelhetsz. Mindenki ellenséges, nem tudsz zsidóként nyugodtan élni. Majd elrémült Smith, amikor nemrég barátja levélben írta meg neki, hogy forgatták fel a hatóságok a lakását, miközben a Covid-fertőzésből épp felépülőben volt a feleségével együtt, de ez a házkutatás során senkit nem zavart. Kihallgatták a 15 éves, nagyobbik fiát, miközben nem hívhatták fel ügyvédjüket, gyógyszerüket sem vehették be. Elvitték komputerét, ezért a gyerekek online oktatása megszakadt. S hogy mit kerestek? Akkor még nem volt világos. Később kiderült, hogy a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról készülő film szerződései után kutattak, miután a műtétet végző magyar sebész nem írta alá a publikálási jogot. Azonban Szász épp emiatt még el sem kezdte vágni a filmet. Hogy ez megtörténhetett és ilyen körülmények között, rosszat sejtet. A szerző cikkét úgy fejezi be, tudjuk, hogy ez hova fog vezetni végül. De nem engedhetjük meg.

Oroszországban egy kevésbé kedvelik a Szputnyikot

A Fortune magazin a Szputnyik V vakcináról állítja, hogy egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, noha ára triplája az Astra Zenecának pl. S annak ellenére, hogy már 39 országba szállítják, saját hazájában hónapról hónapra veszít népszerűségéből az oltóanyag. A Levada közvéleménykutató intézet szerint decemberben a megkérdezett orosz lakosság 38% oltatta volna be, februárban már csak 30%. 62% pedig kifejezetten ellenzi. Legfőképp a fiatalok körében tiltakoznak ellene. Félnek a mellékhatásoktól, másrészt nem végezték el az összes tesztet. A Szputnyik V-t gyártó cég (Russian Direct Investment Fund) vezetője, Kirill Dmitriev állítja, hogy beadta az engedélyezési kérelmét az Unió Gyógyszerügyi Hatóságához, az EMA-hez, azonban a papírokból kiderül, hogy az egy másik európai cég, a HMA (Heads of Medicines Agencies). S mivel ezidáig nem kapott zöld utat az orosz vakcina, Moszkva bilaterális szerződéseket köt sorra uniós országokkal. Közülük az első hazánk volt. Azonban Angela Merkel ismét világossá tette, amíg nincs EMA engedély, Németországba a vakcina nem érkezhet.

A járvány a demokráciákat is rombolja

Kiadta 2021-es jelentését a NewYork-i Freedom House a demokrácia és a szabadságjogok helyzetéről. Az elmúlt 15 év tendenciájából is következett, hogy a Covid-19 miatt a demokráciák még gyorsabb hanyatlásnak indultak, tolódnak egyre inkább az autokráciák és a zsarnoki rendszerek irányába – állapítja meg a Balkan Insight is azonnali reakciójában. Miközben Romániában, Horvátországban vagy éppen Bosznia-Hercegovinában nem történt változás a demokrácia-indexük tekintetében, addig Magyarországon ismét lejjebb csúszott, a tavalyi „részben szabad” demokrácia megjelöléshez képest is. A magyar résznél a jelentés az Orbán-féle önkényes rendeleti kormányzást emelte ki, sőt még azt is, hogy az ellenzéki önkormányzatokat a vírusra hivatkozva bünteti és vonja meg tőlük a forrásokat a kormány.

A Fidesz fordult el a Néppárttól

Több tucatnyi tudósítást találtam arról, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppárt parlamenti frakciójából – a címek közül egypár: Megkönnyebbült az Európai Néppárt (Euronews), az EPP, Orbán alternatívát keres (Nachrichten). Például egy közép-európai frakciót hozna létre aV4—ekből, bevonva az olaszokat, osztrákokat és a Nyugat-Balkánt. Egyébként a románok, bolgárok és a szlovénok nem szavaztak a többséggel, ők Orbán mellett maradtak. Az osztrák néppárti képviselő, Othmar Karas, aki egyben az Európai Parlament egyik alelnöke is, a Fidesz azonnali kiléptetését szorgalmazta a működési szabályzat módosítása után (Der Standard). Manfred Webert idézi az ORF, aki úgy fogalmazott, hogy a Fidesz fordult el a közösségtől. Nem boldog azzal, ami történt, de annak örül, hogy kifejezetten határozott volt az EPP állásfoglalása. A német szélsőjobboldali AfD vezetője pedig rögtön reagált a történtekre: szívesen látják köreikben Orbánt. Egy másik, ugyancsak figyelemfelkeltő cím: vége Orbán hazudozásainak. Tagesschau: Eljött az igazság pillanata a Fidesz és az EPP számára. Frankfurter Allgemeine Zeitung: Orbán nélkül minden sokkal őszintébb lenne, a Deutschlandfunk pedig féldiktátornak titulálta Orbánt. Romot hagy maga után Orbán – így a Der Spiegel.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

LANTOS GABRIELLA: NEM HISZEM, HOGY A KORMÁNY AZ UNIÓTÓL KÉRNE SEGÍTSÉGET. OLDJÁK MEG A KÓRHÁZAK, AHOGY TUDJÁK, ÉS FŐLEG HALLGASSANAK

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2021.03.04.


Más járványkezeléssel el lehetett volna érni, hogy ne 15 ezer halottnál tartsunk egy év után – állítja Lantos Gabriella, aki szerint már hetekkel ezelőtt szigorítani kellett volna az ország egyes részein. De szerinte amíg mi a politikai játszmákban a másik legyőzésével foglalkozunk, addig a koronavírus nevet rajtunk és terjed. Úgy látja, átláthatatlanság, bizalmatlanság és a szabályrendszer hiánya jellemzi az első magyarországi Covid-fertőzés óta eltelt egy évet, de a járványkezelést nem csak Magyarország szúrta el. Interjú az Új Világ Néppárt elnökségi tagjával, egészségügyi szakértővel.


Eltelt egy év az első magyarországi megbetegedések óta, több, mint 15 ezer halottnál tartunk, és még mindig nem látszik a koronavírus-járvány vége. Ön szerint hogyan tovább?

Január környékén voltak legutóbb hasonló adatok, de valójában azt érdemes vizsgálni, mikor volt először ilyen a helyzet: november eleje és közepe között. Akkor már annyira felfutóban volt a második hullám, hogy november 11-én korlátozásokat kellett bevezetni. Ezek vannak ma is érvényben, a szentestén kívül nem lazítottak rajtuk. Ennek ellenére ugyanott tartunk, mert a második hullám nem is ért véget, hanem a felénél elkapta a harmadik hullám. Tehát folyamatosan megyünk vissza oda, ahonnan a második hullám elindult. Ahhoz, hogy a korlátozásokról vagy az enyhítésről dönteni lehessen, szükség van egy olyan szabályrendszerre, ami megmutatja, milyen fertőzöttségnél mik a jó lépések. A német Robert Koch Intézet azt mondja, ha 100 ezer főre vetítve a heti fertőzöttek száma 50 alatt van – azaz egy 10 milliós országban 700-nál nincs több új fertőzött naponta –, akkor az adott ország kézben tudja tartani a vírust a személyes izolációval. Most Magyarországon ennek nyolcszorosa a fertőzöttszám, tehát a járvány elszabadult. Ezt a mi szakértőink már három héttel ezelőtt jelezték. Közzé is tettünk egy keretrendszert, hogy ha piros, sárga vagy zöld egy megye a fertőzöttek száma alapján, akkor mit kell lezárni, és mikor mit lehet kinyitni. Ez alapján

ma Magyarország teljes területén nagyon szigorú korlátozásoknak kellene érvényben lenniük. A piros zónás megyékben már nem lehetne kaszinókba járni, plázákban vásárolgatni és egymás nyakába lihegve cipőt próbálgatni. Már három héttel ezelőtt komoly korlátozásokat kellett volna bevezetni ezeken a területeken...

SZABAD SZEMMEL: NAGYON ROSSZUL JÁRHATUNK ORBÁN "HŐSKÖDÉSÉVEL" - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.04.


Az Európai Néppárt éveken át pajzsot tartott Orbán Viktor elé, de most megszűnt a védettsége.


New York Times

Az Európai Néppárt éveken át pajzsot tartott Orbán Viktor elé, miközben az összecsapott az unióval és lerombolta a demokráciát, de most megszűnt a védettsége. A kapcsolat úgy vált egyre törékenyebbé, ahogyan a miniszterelnök mind inkább ráállt a tekintélyelvű irányvonalra. Idáig az EPP-tagság hatalmat és bizonyos fokig legitimációt adott neki az EU-ban. Hogy most nem kell többé védeni, az megkönnyebbüléssel tölthet el jó pár konzervatívot a földrészen. Hiszen már jó ideje panaszkodtak, hogy az elveket veszélyezteti és az illiberális államot segíti, ha a magyar politikus élvezi a pártcsalád gyámkodását.

Hogy most kiteszik a szűrét, az azt jelenti, hogy Magyarország jelentős uniós alapoktól esik el, pedig azokra igen-igen nagy szüksége van. Hiszen a koronacsomag immár a jogállam betartásától függ. Orbán azonban úgy állíthatja be, hogy politikai bátorság volt részéről bejelenteni a távozást, mert odahaza erősíteni kívánja magáról az európai renegát képét, miután minden eddiginél nagyobb válsággal került szembe.

Az egészségügyi rendszer roskadozik, a járványt nem sikerül kézben tartani, a gazdaság romokban és összefogott az ellenzék. Ugyanakkor a szakítás leginkább jelképes és politikai jellegű, de hogy az együttműködés idáig tartott, az megvilágítja, mennyire előnyös volt mindkét fél számára. A Fidesz hozta a tucatnyi voksot, cserében a másik fél legalábbis eltűrte, hogy Orbán módszeresen lerombolta a magyar demokratikus intézményeket.

Viszont most elveszti legfőbb szövetségesét, Merkelt. Elemzők szerint úgy okoskodott, hogy a kancellár úgyis visszavonul, az utóddal pedig aligha sikerül majd ennyire szoros viszonyt kialakítani. R. Daniel Kelemen, a Rutgers Egyetem politológia professzora úgy érzékelteti az eddigi kapcsolat jelentőségét, hogy Orbán élvezte a politikai védelmet, illetve legitimációt. Berlin viszont számíthatott a magyar támogatásra Strasbourgban, de fontos volt az is, hogy a nagy német cégek különleges bánásmódban részesültek Magyarországon.

Ily módon azonban a német miniszterelnök olyan erővel állt össze az unióban, amelytől odahaza bizonyosan elzárkózik. Merthogy a német választók nem vették észre a trükköt.

FT

Hegedűs Dániel, a Német Marshall Alapítvány kutatója úgy véli, hogy Orbán a frakció után el fogja hagyni a pártcsaládot is, csak az a kérdés, mikor. Ám ennek hosszú távon megissza a levét. Ettől azonban még nem sok változik sem a magyar belpolitikában, sem a 7-es paragrafus alapján zajló eljárás ügyében. Ugyanakkor Paulo Rangel, az EPP helyettes frakcióvezetője úgy véli, hogy nagy lépést tettek előre, mert végre bekövetkezett az, amiért annyi delegáció harcolt hosszú évek óta.

Petri Sarvamaa, finn EP-képviselő, kijelentette, hogy a magyar döntés nagy megkönnyebbülést hozott és történelmi nap mind a Néppárt, mind Európa számára. Hiszen a pártcsaládon belül már senki sem bízott a tekintélyelvű Orbánban. Ehhez Gwendoline Delbos-Corfield az Európai Parlament zöld magyarországi jelentéstevője azt tette hozzá, hogy a szakítás már rég esedékes volt. A kereszténydemokraták túl sokáig fedezték a magyar kormányt, amely ily módon legitimációt élvezett illiberális politikájához.

Independent

Az Eurázsia Csoport nevű amerikai agytröszt európai igazgatója azt mondja, Orbán hatalmas stratégiai vereséget szenvedett, mert most elveszti mindazt a befolyást és védelmet, amit az EPP jelentett neki. Ennélfogva a jövőben csak még szélsőségesebb álláspontra helyezkedik Brüsszellel szemben, vagyis fokozódni fog a feszültség a kétoldalú viszonyban.
BBC

21 éven át melengette kebelén Orbánt az Európai Néppárt, ám a magyar vezető távozott, mielőtt még kirakták volna a szűrét. A viszony igazi szerelemként indult, de keserűen végződött. A kormányfő ügyesen kihasználta a tagságot, hogy politikáját érvényesítse messze túl a magyar határon. Ám főként legutóbbi újraválasztása óta egyre nőtt a nyugtalanság az európai kereszténydemokratákban, mint belpolitikája, mind pedig azért, mert azt állította: ő képviseli igazából a konzervatív értékeket.

Két éve az európai választásokon azt remélte, hogy meg tudja osztani az EPP-t és új szövetséget hoz létre olyan jobboldali erőkkel, mint Salvini Ligája és a Meloni-féle Olaszország fivérei, tovább a PiS. Ám a végén a Néppárt úgy határozott, hogy Orbán a problémát jelenti, nem a megoldást.

NZZ

Az európai kereszténydemokraták megszabadulnak a fekete báránytól. A frakcióban az új működés szabályzat megszavazása előtt szlovén, román és bolgár képviselők a reform ellen szólaltak fel. Velük szemben azonban Weber, továbbá osztrák, finn, görög, belga, luxemburgi és ír törvényhozók kitartottak a változás szükségessége mellett.

Az Orbán-ellenes tábor nevében a luxemburgi Chrisptoph Hansen megkönnyebbült ugyan, de úgy látja, hogy nincs ok az örömre. Hiszen Magyarországon maradnak az antidemokratikus állapotok. Viszont az EPP egységesen megmutatta, hogy tovább már nem veszi tudomásul az alapértékek megszegését.

Hírek szerint a pártcsaládban az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor Deutsch Tamás Gestapo- és sztálini módszerekkel vádolta meg Webert, amiért az egyetértett a jogállami mechanizmus bevezetésével. De Hansen azt mondja: akkor még a németek visszafogták magukat, mert szükségük volt a magyar EP-képviselőkre a pénzügyi csomag elfogadásához.

NZZ

A lap tételesen felsorolja, hogy miért mutatott ajtót a Néppárt a Fidesznek:

1. Orbán egyértelműen jobbra vitte Magyarországot és határozottabban konzervatív irányvonalat sürgetett a Néppárttól is, főként a migráció és pl. a meleg ügyében.

2. Az előző Bizottság idején az illetékes biztos, Reding élesen bírálta a magyar változásokat és ez megterhelte a kormányfő, illetve Juncker viszonyát. Úgy hogy meg akarta akadályozni annak újjáválasztását. Az EPP-t azonban sokkolta a politikus elleni magyar propagandakampány.

3. Brüsszel a Fidesz kedvenc bűnbakja lett, miközben a magyar fél rendszeresen külön utakon kóborolt. Ezt a kereszténydemokraták nem nézték jó szemmel, hiszen Magyarország a legnagyobb nettó kedvezményezettek közé tartozik.

4. Az EU-ellenes kirohanások a jobboldali-populista pártok hősévé tették Orbánt, aki a szélsőjobboldallal kokettált.

5. Botrányok és kisiklások, mint a Szájer-ügy vagy amikor Deutsch Tamás nekiment Webernek.

FAZ

Megtörtént a szakítás, amit Orbán kemény szavakkal jelentett be, de a döntés nyomán Weber arcára volt írva a megkönnyebbülés. Ha ugyanis nem jött volna létre a többség, liberális képviselők a Benelux-csoportból, illetve skandináv államokból elhagyták volna a frakciót. Lehet, hogy többen, mint ahány fideszes politikus most veszi a kalapját. Az pedig nagy pofon lett volna a bajor politikus számára, hiszen két éve éppen ő alakította ki az eddigi, lebegő állapotot.

Hiába függesztette fel a pártcsalád a Fidesz tagságát, Weber nyugalmat akart az európai választások előtt. Ő volt a kereszténydemokraták jelöltje a Bizottság élére. Egyensúlyozni próbált Orbán hívei és ellenfelei között, de azért színfalak mögött nem hagyott kétséget afelől: megválna Orbántól. Aki a választás után Macronnal együtt meghiúsította, hogy a CSU-s képviselő legyen Juncker utódja. Majd egyik támadást intézte a másik után a bajor politikus ellen.

A mostani szavazásból kitűnik, hogy a magyar kormányfő mellett már csak 6 osztrák néppárti képviselő tartott ki, akik alighanem megfelelő eligazítást kaptak Kurztól. Az indítvány ellen szavazott még az RMDSZ 2 emberei, továbbá hét bolgár, francia, román, szlovén és szlovák nemzeti-konzervatív törvényhozó. Viszont mindenki más mellette volt, így a francia republikánusok, a Spanyol Néppárt, Berlusconi Forza Itáliája, továbbá az CDU-CSU mind a 29 képviselője.

FAZ

Főként Orbán egójának nem volt mindegy, hogy ő fordít hátat a néppárti képviselőcsoportnak, vagy kidobják onnan. A közvélemény viszont alighanem úgy értékeli, hogy hosszas huzavona után megszületett az a döntést, amelyet már nem lehetett tovább halogatni. Egy nacionalista, az illiberális demokrácia szószólója ugyanis egyszerűen nem illik be a polgári összefogásba, amely viszi előre az európai integrációt.

Az EU-t joggal lehet sok mindenért bírálni, de a jogharmonizáció alapvető módszert jelent számára. Aki eltér a közös normáktól, annak nincs helye Kohl és Junckers frakciójában. Strasbourgban azonban a mindennapok szempontjából semmi jelentősége Orbán kivonusának. A Néppárt nincs rászorulva a magyar szavazatokra, mert a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és a zöldekkel igyekszik többséget kialakítani.

Ha a fideszes törvényhozók valamelyik jobbos csoportba lépnek át, kevesebb befolyásuk lesz a törvények meghozatalára. Érvényes ez magára, Orbánra is. Ő nem csupán a kereszténydemokrata fügefalevélnek kénytelen búcsút inteni, hanem értékes pártkapcsolatoknak is. Még mindig az EPP adja a legtöbb állam- és kormányfőt az unióban. Így Németországban is.

Die Welt

A német uniópártok strasbourgi frakcióvezetője azt mondta: a tegnapi döntéssel a Néppárt jelezte: elég volt. De Caspary hozzátette, hogy továbbra is nyújtják a kezüket Orbán felé, mert nem azt akarták elérni, hogy kizárják a Fideszt. Csak a felfüggesztés volt a cél. Emellett azonban a párt az ernyőszervezetként működő EPP tagja maradt. Így most annak elnökének, Tusknak kell kipuhatolnia, hogy lehetséges-e még az együttműködés.

Ám valószínű az újabb elválás, habár nem biztos. Uniós körökben úgy gondolják, hogy a CDU új elnöke megpróbálja maradásra bírni Orbánt. Ebben támogatják az uniópártok, Berlusconi emberei és a francia konzervatívok. Viszont az esélyeket rontja, hogy igen rossz Tust és Orbán személyes viszonya.

Weber ugyanakkor a legvégéig próbált közvetíteni a mostani vitában. A döntés előtt közvetlenül még egy levelet küldött a magyar vezetőnek és azt is javasolta, hogy beszéljenek telefonon. Arra hivatkozott, hogy az új működési szabályzat még nem jelenti automatikusan, hogy korlátoznák az érintett képviselők jogait a frakcióban. Ám Orbán visszautasította az ajánlatot.

Most Laschetnak kell határoznia a hogyantovábbról, de abba alighanem beleszól a CDU főtitkára, Ziemiak is, aki idáig próbálta jobb belátásra bírni Orbánt. De mindketten pontosan tudják, hogy a politikus immár nem vállalható a keresztény szövetség számára. Alighanem félnek attól, hogy még élesebbre vált a magyar tekintélyelvű politika és a jövőben fontos európai döntéseket vétóz meg. Ez pedig még jobban kiélezné a kelet-nyugati viszonyt. Laschet, a német kereszténydemokraták élén csak rossz alternatívák közül tud választani.

Die Welt

Orbánnak és a Fidesznek a világon semmi keresnivalója nincsen az európai kereszténydemokraták soraiban – írja a konzervatív lap kommentárja. Hiszen Magyarország jó 10 éve lopakodó forradalmat él át: az alaptörvényt hol itt, hol ott módosítják, hogy a politikus minden korlát nélkül kormányozhasson. Az igazságszolgátatás és a sajtó kulcspozícióit a hatalom bizalmi emberei foglalják el. A cél az, hogy az állam és a társadalom illiberális alapon alakuljon át, az út a tekintélyelvű rendszerhez vezet, ahol ugyan papíron létezik a hatalmi ágak megosztása, de valójában hatályon kívül helyezték.

Amikor a Néppárt tegnap jóváhagyta, hogy a jövőben kollektívan fel lehessen függeszteni a nemzeti delegációk tagjainak jogait, Orbán habzott a dühtől. De aki menni akar, azt nem szabad feltartóztatni. A fideszes képviselők egyébként sem csinálnak titkot abból, hogy közel állnak Strasbourgban az újfasisztákhoz.

Weber és a többség csak azt csinálta, ami már régen időszerű volt. Igazolták, hogy Orbánban és a Néppártban legfeljebb annyi a közös, mint Putyinban, illetve Greta Thunbergben. A magyar vezetőnek sajátos módon értelmezi az államot és felfogása nehezen egyeztethető össze a demokráciával. Utóbbi ugyanis azon alapul, hogy a kisebbségből egy nap többség lehet. Ennek megfelelően viselkedik a többség. Ám ez régóta nem érvényes a Fideszre. A pártnak bizonyosan helye van Európában, de semmiképpen nem az EPP-ben.

Süddeutsche Zeitung

A CDU-CSU végre eljutott odáig, hogy megálljt parancsoljon Orbánnak az Európai parlamentben, de a két pártvezetőnek még tovább kell mennie, mert ezt kívánja az önbecsülés. A Néppárt és a Fidesz viszonyát az utóbbi 10 évben leginkább szappanoperaként lehet jellemezni. Ment a szokásos huzavona: Orbán támadta az EU-t, Brüsszel ilyenkor mindig mérsékletre szólított fel. De a helyzet csak még rosszabb lett, hiszen a miniszterelnök aláásta a demokráciát és a figyelmeztetéseket arra használta fel, hogy Kohl örökösének állítsa be magát. Nem hozott eredményt a Fidesz tagságának felfüggesztése sem.

De hogy az AfD vezére már hívogatja Orbánt az ő strasbourgi frakciójukba, jelzi, hol áll Orbán világnézetileg. Ugyanakkor hogy az uniópártok már nem védik a Fideszt, az összefügghet a közelgő német választással is, mert ha kitartanak mellette, az rontja az esélyeiket odahaza.

Igazából már akkor dűlőre kellett volna vinni a kérdést, amikor Deutsch nekirontott Webernek. Ám akkor még Merkel közbelépett és jöttek megint a felhívások, hogy hidat kell építeni. Amire Orbán újabb támadásokkal reagált. Laschetnak és Södernek azt kell szorgalmaznia ezek után, hogy a Fideszt végleg zárják ki az EPP-ből.

Deutsche Welle

Krekó Péter úgy értékeli, hogy Orbán Viktort gyakorlatilag kihajította a Néppárt. Pedig a politikus szívesen üldögél a nagy emberek asztalánál, és az EPP erős, hatalmas hálózat tartozik hozzá. A Political Capital igazgatója szerint ily módon világosabbá vált a választóvonal a demokrácia hívei és ellenfelei között. Magyarországon azonban ettől még nem fordulnak jobbra a dolgok. A kormány továbbra is igyekszik majd gyengíteni a jogállamot, ugyanakkor erősödik a Brüsszel-ellenes mantra és még inkább bűnbakként jelenik meg az EU.

Azt azonban nem hiszi a szakértő, hogy a Fidesz kiléptetné az országot az unióból. Orbán ugyanis tisztában van azzal, hogy a szervezet stabilizálóan hat mind Magyarországra, mind annak gazdaságára. Arról nem beszélve, hogy családtagjai és közeli üzletemberek mekkora pénzeket szakítanak le a brüsszeli támogatásokból. Ennek ellenére megpróbálja majd ismét az unió ellen tüzelni a közvéleményt. Viszont a társadalom nem fogadná el a kiválást.

Orbán pofára esett, mert az hitte, hogy a politikában menlevelet jelent neki, ha elég fegyvert vásárol és kitűnő kapcsolatokat tart fenn a német autóiparral. Most kiderült, hol vannak a kurzusnak a határai.

Die Presse

A vezércikk szerint a magyar kivonulás elszántságot hivatott sugallni, de nem több szemtelen gesztusnál. Orbán, aki legszívesebben az idők végezetéig maradt volna a Néppárt biztonságot nyújtó ölén, élvezve a tagság előnyeit, elébe ment annak, hogy kidobják. De eddigi kollégáinak már tele volt a hócipőjük vele. Ő meg nem akarta, hogy az a kép keletkezzen, hogy kiűzik a Paradicsomból, hiszen saját magáról ápolja azt a nimbuszt, hogy legyőzhetetlen politikai gondolkodó. Viszont most három kérdés vetődik fel:

1. Miért hagyták a konzervatívok, hogy a magyar miniszterelnök ennyi ideig vezesse őket az orruknál fogva? Nos, az érv idáig az volt, hogy jobb a sátoron belül tartani, noha kipisil onnan, nehogy azután kívülről csinálja ugyanezt – befelé. Csakhogy rájöttek: Orbán nemzeti-populista inkontinenciában szenved, ennélfogva így vagy úgy, de mindenképpen összemocskolja a sátrat. Lásd a szólásszabadság és a jogállamiság elleni támadásokat, az egyre szemérmetlenebb kokettálást az antiszemita klisékkel, az autokraták körüludvarlását, stb.

2. Nem kell-e bosszúra számítani a részéről? Hát, nem, mert nem mit tudna csinálni. Nagyon is függ a brüsszeli átutalásoktól, illetve a német befektetésektől, ezért nem fogja felégetni a hidakat. Viszont azt alighanem megteszi, hogy végleg lerombolja a magyar jogállamot. Itt igencsak lesz szerepe az Európai Bíróságnak és a Bizottságnak már a közeljövőben.

3. Véget vet-e a fideszes képviselők távozása a kereszténydemokrata dominanciának Európában? Nem, mert a magyar párt már jó ideje nemigen konzervatív. Vagy legfeljebb annyira, mint egy maoista, aki lódenkabátot vesz fel és rózsafüzért köt a csuklójára. Az olyan erős emberek, mint Orbán és Kaczynski változatlanul fényévekre vannak a demokráciától, még akkor is, ha a keresztet lengetik és azt követelik, hogy mindenki szeresse Istent, a hazát és a pártot.

Die Presse

Bizalmas források azt közölték, hogy a német uniópártok nagyjából két hete adták fel az Orbán-barát vonalat. A döntést közösen mondta ki a két pártvezér: Laschet és Söder. Viszont ily módon a magyar politikus meggyengül, mert már nem lesz ott a kereszténydemokrata kormányfők egyeztetésén a csúcstalálkozók előtt, sem másutt. Ily módon elveszti a kapcsolatot von der Leyenhez is. Vagyis alighanem csak még jobban elszigetelődik az EU-ban.


Der Standard

Itt az orbáni hazugság vége, mármint hogy a Fideszenk helye van a keresztény-szociális pártcsaládban. Az elválás már jó ideje érett, hiszen a miniszterelnök rendszeresen tengelyt akaszt Brüsszellel, pl. az ellenzéki sajtó és a civil szervezetek megzabolázása, a radikális menedékpolitika és a masszív korrupció vádja miatt. Budapestet egyaránt bírálta a baloldal, valamint a polgári jobb. Utóbbi egyre inkább megkérdőjelezte, hogy megvan-e még a minimális egyetértés a magyar féllel az alapértékek ügyében, hiszen Orbán mind inkább külön utakon járt. És mindenképpen előrelépés, hogy végre nem ragaszkodnak hozzá.

Euractiv

A nagy kérdés most az, hogy talál új menedékre az orbáni puszta-populizmus? Ehhez azonban még az kell, hogy formálisan is kitessékelték a pártcsaládból, ami nem lesz egyszerű, mert a pártok képviselőinek személyesen össze kell jönniük hozzá, a járvány közepén. De ha maradna, az igencsak faramuci lenne, hiszen akkor a Fidesz az EPP-nek tagja volna, de a frakciónak már nem. Ám az nyílt tikok, hogy Orbán nyíltan kokettál az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjával.

Annak vezető ereje, a Jog és Igazságosság a magyar kormány természetes szövetségese. Orbán a napokban lépéseket tett, hogy javítsa viszonyát a frakció másik jelentős tényezőjével, az Olaszország Barátaival. De ezzel együtt nem lenne könnyű átlépni, mert az nagyon felforgatná a belső erőviszonyokat és nem biztos, hogy az olaszok és a lengyelek túlságosan örülnének neki. Ugyanakkor a Fidesz jelentős erőt képvisel és egyáltalán nem biztos, hogy megelégszik a másodhegedűs szerepkörrel.

A Néppárt elveszti befolyását Magyarországon, de lemondhat sok pénzről és posztról is. Emiatt a jövőben szoros eredmény várható több bizottságban is a szavazásoknál. A pártcsaládban azonban nem tartanak attól, hogy másik is követnék a magyar példát. Meg egyébként is Orbánnak az csak jó, ha a jövőben lesznek olyanok, akik tájékoztatják, hogy mi zajlik a frakcióban.

Politico

Orbán kivonulása még nagyobb feszültséget vitt a családi drámába, de csupán egy fejezet zárult le, a saga megy tovább. Mindenesetre sokan megkönnyebbültek a Néppártban, hogy veszi a kalapját a neveletlen gyerek. Ám mindkét fél számára ott a dilemma, hogy a szakítás használ vagy árt nekik hosszú távon.

De a magyar fél elszigetelődött, a néppárti képviselők belefáradtak az EPP értékei és vezetői ellen intézett ismétlődő támadásokba. Így most már Merkel, von der Leyen és Söder is egyetértett a frakció új alapszabályával. A csoport nyugodtan mondhatja, hogy ideológiailag tiszta viszonyokat teremtett. A Néppárt alelnöke, Esteban Gonzáles Pons úgy látja, hogy az a pártcsalád végét jelentette volna, ha nem hagyják jóvá az új játékszabályokat.

Ugyanakkor a liberális képviselőcsoport nevében a román Dacian Ciolos sajnálatosnak nevezte, hogy az EPP ilyen sokáig otthont adott a tekintélyelvű Magyarországnak. Hiszen a Fidesz lebontotta a demokráciát és felrúgta az európai értékeket. Márpedig ennek a mérgező populizmusnak nincs helye az uniós politika fő áramlatában.

Iratxe Garcia, a szocialisták és demokraták szövetségének frakcióvezetője közölte, hogy már rég ki kellett volna rúgni a magyar kormánypártot. Ehelyett a kereszténydemokraták csak ültek és nézték, hogy az antidemokratikus magyar vezetés újra meg újra nekirohan a polgárjogoknak.

A KDNP OTT MARADT A LATRINÁN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.03.04.


„Végre faképnél hagyjuk azt a gyáva, gerinctelen és hülye Webert, meg ezt a színtelen-szagtalan, semmilyen (tehát tökéletesen EU-konform) Néppártot, amelynek már semmi köze sincsen sem konzervativizmushoz, sem kereszténységhez, sem a hagyományos európai értékekhez. Faképnél hagyjuk végre a sunyi és aljas Tuskot, aki immáron Weberrel együtt beleomolhat Martin Schulz meg Guy Verhofstadt nagy, szent fenekébe, ahová beomolni mindig is vágyott…” – ezt írta Bayer Zsolt.


Ezt meg Pilhál Tamás: „Szép nap a mai. A Fidesz végre kilépett az Európai Néppártnak nevezett latrinából.„Manfred Weber és a többi gerinctelen csúszómászó sziszeghet tovább odabent a sötétben, de a budiajtó rájuk lett csapva, túl sok már nem hallatszik belőlük, legfeljebb dühödt sziszegésük. Végre friss levegőt szívhatnak a magyar képviselők, s velük együtt Magyarország is.Az a barátunk, aki úgy néz ki, úgy viselkedik és úgy is beszél, mint az ellenségünk – az nagy valószínűséggel nem a barátunk, hanem az ellenségünk. Így van ez az Európai Néppárttal is. E pártcsalád egykoron még – úgy-ahogy – nemzeti, konzervatív, keresztény alapokon állt.A húsz évvel ezelőtti néppárt többsége még nem támogatta volna Európa muszlimokkal való elárasztását, a migránskvótát, megvédte volna a kontinens határait a barbár hordáktól, s nem zengte volna az emberek nemiségének lebontását célul tűző hermafrodita-propaganda csodálatát. Az a néppárt még szuverén államok közösségeként képzelte el az uniót, nem egy központosított, szélsőliberális őrületre és kommunista internacionalizmusra épített birodalomként.”

Hát rendben. Ideidéztem őket, hadd örüljenek, hogy tovább népszerűsítem gondolataikat. Már ha, ezeket gondolatoknak lehet nevezni. Persze, ott, abban a táborban, akikhez ők szólnak, boldog arccal falják betűiket, elég csak a kommentekre vetni egy pillantást. Imádják ezeket, az amúgy szánalomra méltó mondatokat, a legtöbben csak mélyen egyetértenek, de jócskán akadnak olyanok is, akik igyekeznek rajtuk is túltenni. Őket már nem idézem. Most pusztán az érdekelne engem, hogy mi történik a KDNP-vel? Azzal a párttal, amely ugye hűséges fegyverhordozója Orbánnak, és amely most ott maradt a Néppártban? Mit a Néppártban, használjuk bátran Pilhál kifejezését: ottmaradt a latrinán. Besorolt a többi gerinctelen csúszó-mászó közé, ott van bent a sötétben, rájuk lett csapva a budiajtó...

SÜNI ÉS BARÁTAI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.04.


Miután az EPP elfogadta azt az alapszabály-módosítást, amely megkönnyíti a Fidesz kizárását, hogy mindezt megelőzze, a párt (Párt) kilépett a frakcióból. Nagyjából ezzel telt a tegnap, hallgattuk a nyüszítést, amit azonban megpróbáltak győzelemként előadni, mert a haza nem lehet ellenzékben. Az Origónál egyenesen akkora volt a boldogság, hogy a kilépést valami szebb, jobb kezdeteként jelentették be leszedált olvasóiknak. S bár már régebben is felfedezhető volt tapsikolós termelési beszámolóikban a Szabad Nép hangja, ezzel elértek oda egészen. Az Origo minket azonban nem érdekel, ez csak tünet korunk betegségén, ami a Fidesz maga.

Ránk nézvést ebből az egészből semmi sem fakad. Orbán – mint ahogyan eddig is – zavartalanul csal, lop, hazudik, ebbéli buzgalmát a Néppárt eddig sem akadályozta, ezután sem fogja. Annyi történt csupán, hogy a kedves vezető a helyére került, egyelőre a szemétdombra, de útja a pöcegödör felé nyílegyenes. Az a Salvini, aki azzal etette őt, hogy ketten együtt lesznek Európa urai, küldött neki egy puszit, és a helyére igyekszik a Néppártban, míg Orbán a szélsőjobbon keresgéli magát a pártjával együtt. Másfelé iránya nincs, a végéhez közelít az az egyedülálló életút, ami azzal dicsekedhet, hogy már két pártcsaládban – liberálisok, konzervatívok – telt ki a becsülete.

Viszont egészen elképesztő magyarázatokat hallottunk arról, ki mindenki hibás rajtuk kívül. Úgy nagyjából az egész világ, és mindez szót sem érdemelne, ha nem bizonyítaná újólag ennek a bandának a totális züllöttségét. S ha szóba kerül, akkor azért, hogy megőrződjön az utókor számára, a jelenben pedig felnyissa vak embertársaink szemét. Mielőtt azonban csemegéznénk a visítozásokból, figyeljük meg a Fidesz mint párt működését, ahol ezt a kilépést senkivel meg nem beszélték, még a tagság véleményét sem kérték ki, Orbán döntött, aztán úgy lett. És a tegnapi összes megszólalónak eszébe sem jutott, hogy ő csak egy koszlott bábu a sátán színpadán...