2020. október 13., kedd

50 MILLIÁRDOS VADÁSZATI KIÁLLÍTÁSRA VAN PÉNZ, A SZOCIÁLIS ÁGAZAT DOLGOZÓINAK NINCS

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2020.10.13.


A Fidesz szerint 50 milliárdos vadászati kiállításra van pénz, de a szociális ágazat dolgozóinak pluszjuttatása már megterhelné költségvetést - olvasható az MSZP közleményében.

A szocialisták szerint a fideszes képviselők egyértelművé tették, hogy a szociális szféra dolgozói nem számíthatnak semmire a kormánytól, ugyanis a Népjóléti bizottság ülésén leszavazták az MSZP azon javaslatát, amely 500 ezer forintos egyszeri pluszjuttatást nyújtana az ágazat munkavállalóinak.

Az MSZP már hónapok óta követeli, hogy az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a szociális szféra dolgozói részesüljenek a pluszjuttatásban. A Fidesz azonban - vélekedik a párt - spórolni akar, és önkényesen válogatja ki, hogy ki kaphat és ki nem a jutalomból...

BETEG VAGY EGÉSZSÉGES A MAGYAR DEMOKRÁCIA? VIZSGÁLJUK OBJEKTÍVEN!

QUBIT
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2020.10.12.


Az Európai Bizottság nemrég hozta nyilvánosságra első jogállamisági jelentését, amely részletesen elemzi a tagállamok helyzetét. A későbbi viták előjátékaként éles szócsata robbant ki Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének a magyar demokráciát minősítő megjegyzése után: az illiberális jelzőből csak az „ill” szót használva betegnek nevezte azt. Ezt a viccnek szánt megjegyzést Orbán Viktor miniszterelnök a magyarok arculcsapásának nevezte, és felszólította Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, Jourová főnökét, hogy rúgja ki, ő azonban azt üzente, hogy Jourová teljes bizalmát élvezi. A fenti történetet mindenki politikai hovatartozásától függően a maga módján értékeli, eleve tudja, hogy kinek van igaza, és kialakult véleményében tántoríthatatlanul hisz.

A viták a jövőben sem fognak lecsengeni, mert a bizottság újabb és újabb területeket vizsgál. A bukottnak nyilvánított országok pedig egyrészt megpróbálnak módszertani hibákat felfedezni a jelentésben, másrészt saját demokráciájukat példamutatónak értékelik, mint a magyar kormány is teszi.

Első pillantásra nehéz igazságot tenni, mert összevethetetlen állítások és eldönthetetlen vélemények állnak szemben egymással, ami szinte lehetetlenné teszi az objektív ítéletet. Ám a helyzet mégsem reménytelen. Az elmúlt évtizedekben olyan módszertani eszközök – úgynevezett mutatószámrendszerek – születtek, amelyek, mint a gyógyászatban használt laborleletek, röntgen- vagy CT-felvételek, pontosan megmutatják a beteg állapotát, és jelzik a betegség előrehaladottságát. Ha tehát meg akarunk bizonyosodni, vajon a demokráciánk egészséges-e, mint Orbán Viktor állítja, vagy beteg, mint a bizottsági jelentés megállapítja, alkalmazni lehet ezeket a módszereket. Így nemcsak pontos, de kiegyensúlyozott véleményt alkothatunk arról, vajon Magyarország még belül van, vagy már kívül esik az Európai Közösségben elfogadott politikai normalitás tartományán.

Az orvoslásban jó diagnózis nem készíthető egyetlen lelet alapján, hatékony terápia pedig csak több lelet kiegyensúlyozott és összehangolt értékelése alapján alakítható ki. Nem véletlen, hogy a profi terapeuták nemcsak a gyógyításban, hanem a politika és a szervezetek világában is ezt a megközelítést követik. Így a vállalatok helyzete leginkább az úgynevezett Balanced Scorecard (kiegyensúlyozott mutatószám) rendszer alapján becsülhető fel, amely négy, egyaránt fontos tényező – a nyereség, a fogyasztói elégedettség, a kapacitáskihasználás és a dolgozói elkötelezettség – összehangolt értékelésére épít. De kialakítható a társadalmak összehasonlítására is ilyenfajta modell.

A magyar demokrácia bizonyítványa:...

BUDAPEST: EGY ÉVE A TIÉD IS!

ENBUDAPESTEM.HU
Szerző: énbudapestem
2020.10.13.


Egy éve már, hogy megtisztelő felhatalmazást kaptunk közös otthonunk irányítására. A város iránti szeretetünk és elkötelezettségünk alapján foglaltuk programunkba: Budapest mindenkié. Egy élhető és emberközpontú városért dolgozunk, ahol minden budapesti érzi, hogy számít a szava. A nemzet fővárosában célunknak és feladatunknak tekintjük, hogy egymástól eltérő világnézetű emberek, egymást tiszteletben tartva, békében élhessenek együtt. Azzal járulunk hozzá Magyarország újrademokratizálásához és a politikai kultúraváltáshoz, ha soha nem azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt bennünket, budapestieket.

Gondoskodó Budapestről szólt a programunk, aminek végrehajtására megtisztelő felhatalmazást kaptunk egy éve. Vállaltuk, hogy jobban törődünk az itt élők életével, egészségével és otthonaikkal. Jobb egészségügyi ellátást és nagyobb biztonságot a lakhatásban, és több segítséget azoknak, akik nehéz helyzetbe kerültek. Nyitott városvezetést ígértünk, ahol átlátható a működés és ahol napi szinten véleményt mondhatnak a városlakók az őket közvetlenül érintő döntések előtt. És zöldebb várost is ígértünk, olyat, amelyik nem dugja homokba a fejét a klímaválság kapcsán, hanem ma cselekszik a jövőért. Olyan várost, ahol több fát ültetünk, mint ahányat ki kell vágni, ahol élhetőek az utcák és a terek és ahol gyorsabban és biztonságosabban lehet eljutni a város egyik részéről a másikba.

5 évre ígértük mindezt. De fontos, hogy már most, az első év végén megálljunk egy pillanatra és számot adjunk eddigi eredményeinkről. Derüljön ki időben az is, hogy hol van szükség korrekcióra! Hiszen mi sem vagyunk tévedhetetlenek, a sikereink közösek a budapestiekkel, ha hibáznánk, akkor nekünk magunknak kell képesnek lennünk annak kijavítására.

Nehéz év van mögöttünk. A koronavírus okozta válság fenekestül forgatta fel a mindennapjainkat, a mi munkánkat is pár hét leforgása alatt kellett teljesen újraszervezni. A válság miatt bevételeink visszaestek, kiadásaink megnőttek és a kormányzati elvonások is nehezítik terveink megvalósítását. De a járvány is bebizonyította, hogy a célok helyesek: több gondoskodásra, több együttműködésre és egészségesebb, zöldebb városra van szükség. Csak így tudunk a válságból kilábalni.

Nézd meg, hogy mit végeztünk eddig, hiszen Budapest most már a tiéd is!

"NEM VAGYOK ELÉGEDETT" - EGY ÉVE FŐPOLGÁRMESTER KARÁCSONY GERGELY

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2020.10.12.Egy éve nyerte el Budapest főpolgármesteri székét Karácsony Gergely. Az eheti PartizánPolitikába őt hívtuk el, hogy számonkérjük választási ígéreteit, és megkérdezzük: hogyan tovább? Lesz-e pénze fejlesztésekre a fővárosnak, mikor lesz Tiborcz-adó, bérlakás-építés, hogyan halad az Airbnb-szabályozás, mi lesz a Biodóm-üggyel, lesz-e dugódíj, épület-szigetelési program, forgalomkorátozás a belvárosban? És mikor lesz végre a város tényleg mindenkié?

MIRE MENTÜNK A REZSICSÖKKENTÉSSEL?

PORTFOLIO
Szerzők: WEINER CSABA, SZÉP TEKLA
2020.10.13.


...A fentiekből jól látható, hogy a rezsicsökkentés valós problémára adott válasz volt, de nagyon ellentmondásos, és sok kérdést vet fel. A pozitív hatások hatékonysága is kérdéses: egyrészt ezek a hatások is korlátozottak voltak (például az energiaszegénység csökkentésében), másrészt a piaci folyamatok részben maguk is elvégezték a munkát (mint a gáz esetében). Különösen két területen vannak kérdéseink. Az egyik az igazságosság. A rezsicsökkentés mindenkit érintett, de nagyon különböző mértékben. Ám miközben a szegények fűtőanyagainak árai emelkedtek, éppen a szegényeket támogatták korlátozottan. Ráadásul eközben a tűzifa révén a szegények hozzájárulnak Magyarország európai uniós megújulóenergia-felhasználási céljaihoz. Kézenfekvő kérdés, hogy mennyire jó ötlet a tehetősebbeket finanszírozni, miközben a legszegényebbek csak korlátozottan részesülnek a rezsicsökkentésből. Nem lenne jobb a jövőben inkább célzottan csak a rászorulókat támogatni, és közben hangsúlyt helyezni az energiahatékonyságra?

A másik terület ez utóbbi: az energiafelhasználás. Számításaink szerint a rezsicsökkentés komoly hatással bírt a lakossági energiafelhasználásra. Az első néhány évben jelentősen megemelte azt, azonban nagyjából három év után kifulladt az árhatás. A program a fogyasztói szokásokat már nem befolyásolja, a lakosság az élet természetes velejárójaként tekint rá. A kormányzati kommunikáció eredményeként a háztartások nincsenek felkészülve egy esetleges áremelkedésre. A hatósági árak rendszere viszont nem fog örökké tartani. Bár a lakossági energiatakarékosság és energiahatékonyság terén jelentős a potenciál és ambiciózusak a hosszabb távú kormányzati célok, a lakosság a keletkező pénzbeli megtakarítást nem energetikai fejlesztésekre fordítja, az állami támogatás pedig minimális erre. A rezsicsökkentési program csupán elfedi a meglévő problémákat, és nem ad valós választ azokra. A lakossági épületállomány modernizációja, az energiahatékonyság fejlesztése, a megújuló energiaforrások széles körben történő elterjedése hosszú éveket, talán évtizedeket vesz majd igénybe. Minél tovább halogatjuk ezeknek a mélyebb, strukturális problémáknak a kezelését, annál drágább és fájdalmasabb lesz a megoldás.

A cikk alapját egy 2020 tavaszán megjelent műhelytanulmány adja, amely további részletekkel szolgál a rezsicsökkentésről.

MILLIÁRDOS KÖTBÉRCSAPDÁBA ESETT A BKV

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2020.10.13.


Tíznaponként három millió forinttal nő a BKV által 15 éve eladott, de ki nem ürített ferencvárosi kocsiszín után fizetendő kötbér.


Nem csupán a Metrowagonmash sok milliárdos kötbérperében érintett a BKV. A másik ügyben azonban éppen fordítva, a fővárosi közlekedési cégtől követelnek 1,2 milliárdot ezen a címen. Csak éppen ezt senki nem készül átvállalni (felmerült, hogy a magyar állam fizetné meg az orosz cég helyett a BKV által követelt kötbért). 

A BKV 2005-ben, még Demszky Gábor főpolgármesterésége idején értékesítette a Könyves Kálmán körútról nyíló remízt a Central Ingatlan Kft.-nek. Az adásvételi szerződés szerint a fővárosi közlekedési cégnek 2008-ban kellett volna kiürítenie a területet, de ez a mai napig nem történt meg. A kötbér már tavaly decemberben meghaladta az 1,2 milliárd forintot. A szerződésben annak idején nem rögzítették sem a kötbérfizetés maximum összegét, sem az időtartamát, így a határ a csillagos ég. A BKV ráadásul patthelyzetben van, mivel nem mondhat le a kocsiszínről, különösen most a hármas metró pótlása és az érkező új CAF-villamosok okán...

NEM AZ A BAJ, HOGY SZÁZEZREKNEK NEM TELIK HETENTE KAVIÁRRA ÉS LIBAMÁJRA, HANEM HOGY EGYES TELEPÜLÉSEKEN LASSAN KÉT ÉVTIZEDE NINCS HÁZIORVOS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.10.13.


Mivel a remény hal meg utoljára: józan észtől és értelemtől szikrázó jó reggelt kívánok! Egy mexikói-dakota közmondás szerint van az úgy, hogy az ember magával fekszik, magával kel. Úgy értem, hogy folytassam szépen onnan, ahol tegnap este abbahagytam. Valahol Bécs körül, ahol az életszínvonallal szorosan összefüggő politikai kultúra enyhén különbözik attól, ami a Soros-kolbászozás és a libernyákozás felettébb silány színvonalán történik Magyarországon. Ami alapján nem túl nagy kockázat megtippelni, hogy nem annyira 2030-ban következik be az a kanyarban előzés Ausztriát illetően, hanem sokkal inkább 2130-ban. Már ha egyáltalán akkor lesz élő ember ezen az öngyilkosságba csörtető bolygón.

Ahol az ország papíron első embere Soros-kolbásznak nevezi a politikai ellenfeleit, de úgy általában a vele ellentétes ideológiai oldalon állókat ilyen degradáló módon bélyegzi meg, és ahol egy torz választási rendszerben a választásokat eldönteni képes kisebbség nem csupán kétharmados többséget alkot, de egyenesen igényli, hogy az erőskezű vezető minél durvábbakat mondjon, és minél mélyebbre süllyessze az országot az embertelenség és a gátlástalanság pocsolyájába, ott az életszínvonal soha nem éri utol az osztrákot. Mert ezek a dolgok bizony szorosan összefüggnek egymással.

Egy ilyen helyen az van például, hogy a majdnem minden nyomorúságunkért felelős elmúltnyócév ugyan lassan tizenegy éve elmúlt, Gyurcsány azonban mai napig politikai kommunikációs fegyver a kétharmad kezében, miközben – hogy egyetlen példát ragadjak ki a NER-világ valóságának rengeteg ijesztő példája közül – majdnem 720 ezer embernek nincs háziorvosa, miután 562 darab háziorvosi praxis betöltetlen és a kutyának nem kell. Jó, tudom, ennél nagyságrendekkel fajsúlyosabb NEMZETI élet-halál kérdése típusú ügy az, hogy Donáth Anna nem fideszes EP-képviselő a pártcsaládjához tartozó vagy nem tartozó, mindenféle rendű és rangú politikusokkal beszélni szokott telefonon (jogállamisági kérdésekről is!!!!!), és ez akkora főbenjáró bűn, hogy azonnal le kellene mondania. Ehhez képest a Magyar Nemzet-Origo tengely ritkán említi, hogy Baranya vagy Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak települések, ahol 15-16 éve nincs háziorvos. Nem az történt, hogy bezzeggyurcsányék tönkretettek mindent, mindenkitől elvettek, amit lehetett, a fidesznemzeti jobboldal pedig azért váltotta le őket, hogy egy évtized múlva már nyoma se legyen a rombolásnak, hanem. Gyurcsánnyal riogatnak, szemkilövetőznek (még a legokosabb Kósa Lajos is a Gyurcsány-féle vegyesfelvágottról hőzöngött a választás utáni eufóriában, amikor kitörő örömében, rendkívül eredeti módon arról lamentált, hogy az egyesült baloldal gátlástalan, a hatalomért és pénzért mindenre képes), kormányzás helyett kommunikálnak és sikerpropagandára költenek súlyos milliárdokat, miközben a valóság ez. Nem az a hír, hogy 720 ezer embernek nem telik hetente kaviárra és libamájra, hanem hogy egyes településeken lassan két évtizede nincs háziorvos. Nem ráncfelvarró és plasztikai sebész, hanem háziorvos nincs...

FRISS HÍREK A TELEXEN

TELEX
Szerző: telex.hu
2020.10.13.A kiszivárgott adatbázis feltehetően hírszerzési célokat szolgált, és egyben betekintést nyújthat a kínai digitális megfigyelő gépezet belsejébe.
Sport
Giro d'Italia: visszalépett az egyik favorit, mert koronavírusos, egy teljes csapat is kiszállt

Kruijswijk tesztje pozitív lett, ahogy a Mitchelton-Scott dolgozói is.

Külföld
Groznijban csapott össze az Iszlám Állam és a rendvédelem

A súlyos incidensben heten vesztették életüket, még mindig erősek az iszlamista szélsőségesek Oroszországban.

Belföld
Videón, ahogy kamion alá csúszik egy robogó a Lehel térnél

A robogós állítólag túlélte a balesetet.

Belföld
A Publicus és a Nézőpont szerint is a fővárosiak közel fele elégedett Karácsony Gergely első évével

Publicus: a megkérdezettek 40 százaléka nem elégedett a munkájával. Nézőpont: 48 százalék kedveli, 42 százalék nem.

Szórakozás
Egyetlen turista kedvéért kinyitott a Machu Picchu

Egy japán férfi hét hónapig várakozott a romváros közelében, hogy beléphessen a járvány miatt lezárt területre.

Szórakozás
Több mint harminc év után küldte vissza a pécsi könyvtárba az ellopott könyvet

A feladó azt írta a könyvtárnak: bocsánatot kér, amiért ellopta a könyvet.

Belföld
Márki-Zay szerint nem vállalhatatlan a kijelentése, hogy a Fideszben van a legtöbb meleg

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint inkább homoszexuális KDNP-sként buzizni és gyűlöletet szítani vállalhatatlan.

Gazdaság
Elkészült az oroszokat és az ukránokat kihagyó dél-európai gázfolyosó

Az elmúlt öt évben több változás történt az európai gázpiacon, mint azelőtt ötven évig. Most bejelentették, hogy 4,5 év után elkészült a TAP (transz-adriai gázvezeték), az azeri–török–görög–albán–olasz gázfolyosó. Eleinte nem látszott az értelme, de most alaposan megbolygathatja az európai gázegyensúlyt.

Belföld
500 tonna illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek a Magyar Közút új appjával

Október eleje óta lehet bejelenteni, ha valaki szemétlerakót észlel az utakon.

Belföld
Tíznaponként 3 millió forint kötbért fizet a BKV a ki nem ürített kocsiszín után

A BKV 15 éve adta el a területet, de máig nem ürítette ki. A kötbér már több mint 1 milliárd forint.

Koronavírus
28 koronavírusos beteg meghalt, soha nem volt még ennyi halálos áldozat Magyarországon

160-an vannak lélegeztetőgépen. 1025 újabb fertőzött van.

Belföld
Baleset miatt nem járt a 4-es és 6-os villamos a Széll Kálmán tér és a Jászai között

A villamos nekiütközött egy autónak, az meg egy másiknak.

Külföld
Politikai menekültént fogadott be egy lengyel férfit Norvégia

Megalapozottnak látták egy liberális civil szervezet vezetőjének állítását, hogy a bíróság kormányzati befolyásolása miatt ítélték börtönre.

Belföld
Hiába épülnek a házak Madárhegyen, a Fidesz-közeli vállalkozó nem építi ki a csatornát

Tamás László két éve ígérgeti szomszédainak Madárhegyen, hogy megépíti a szennyvízcsatornát. Egy 12 milliós beruházáson vitatkozik az Orbánnal szotyizó vállalkozó, aki milliárdokat kapott a Dél-budai Centrumkórház telkeiért.

Koronavírus
Megmagyarázhatatlan tünetek léptek fel egy alanynál, leállították az egyik koronavírus-vakcina tesztelését

A Johnson and Johnson maga függesztette fel a harmadik tesztfázisban lévő oltóanyag kipróbálását.

Koronavírus
Erősen ajánlják az olaszoknak, hordjanak maszkot otthon is, ha vendéget fogadnak

Az összes fontos keddi hír a koronavírus-járványról egy helyen. Folyamatosan frissülő cikk, időnként töltse újra az oldalt.

Belföld
Nagyon sok eső eshet ma, több helyen figyelmeztetést adtak ki

Néhány megyében erős szélre is figyelmeztetnek.

Koronavírus
Negatív lett Trump újabb tesztje is, az elnök Floridában kampányolt

Olyan tesztet használtak, ami önmagában nem elégséges a Covid-19 fertőzés kizárásához.

Koronavírus
Ők voltak a legbiztonságosabb karanténban: visszatér a Szojuz MSZ–16 legénysége a Földre

Április 9. óta teljesítettek szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson.

Észkombájn
A világ leghatalmasabb vezetőjét elkapta a világjárvány, koponyákkal gyógyította magát

Nem Donald Trump az első szuperhatalmi vezető, akit megfertőz egy aktuális pandémia, Jusztinianusz római császár találkozása a pestissel még bizarrabb.

Sport
A lejtmenet 70-nel, három fokban totál halál

Valter Tibor huszonhétszeres magyar bajnok kerékpáros volt, de fia, akinek edzője is, még őt is túlszárnyalja. Attila most a Giro d'Italián versenyez, ahol újoncként is kiválóan teljesít. Egy zsákfaluból indult történetük, közös edzéseiken az apa már csak szélárnyékban bírja a tempót, a hegyen pedig már nem is követi fiát.

Tudomány
Visszatért egyéves útjáról az Északi-sark klímáját kutató hajó

Az expedíció 140 millió euróba került, a hóból és a jégből vett minták segítségével a légkör és az óceánok változásait tudják vizsgálni.

Külföld
A vallást népszerűsítette az interneten, most szentté avathatnak egy leukémiában meghalt 15 éves fiút

Carlo Acutis életében katolikus szervezetek weboldalait csinálta, halála után egy rákos fiú életét is megmentette a Vatikán szerint.

Koronavírus
Trump újabb bejegyzésére szállt rá a Twitter

Az amerikai elnök azt állította, hogy most már immunis a koronavírusra.

ITT OLVASHATÓ

ÁDER: NE SZÓRAKOZZ VIKTOR!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.10.13.


Napok óta nem megy ki a fejemből Áder János. A Hírklikk szerkesztősége szép, hosszú levélben kérte az államfőt: értesse meg velünk, hogy egykori uniós képviselőként, illetve lassan egy évtizede szolgáló államfőként miért ír alá európai értékeket és a magyar Alaptörvényt is sértő törvényeket? Az Európai Bíróság ugyanis több olyan jogszabályt is talált, amely szembemegy az európai jogokkal. Ezért hazánk ellen több eljárás is indult. Pedig Áder János beiktatásakor azt mondta, hogy ha száz jó törvényt tesznek elé, akkor annyit ír alá, de száz rosszat is visszadob, ha arra lenne szükség. Levelünkre, amelyben az interjút kértük, a mai napig még csak nem is válaszolt a köztársasági elnök hivatala.


Már azon is elgondolkodtam, hogy mit csinálhat napközben az én köztársasági elnököm, Áder János. Úgy tűnik, a nép közé nem jár, megszerettetni nem akarja magát. Meg minek is, hisz' a Fidesz már keresi az utódját. Persze anno Árpi bácsi szinte mindig mosolygott, kedvesen tegezett. Viccelődött, bármikor a közelébe kerültél, úgy érezted, szeret téged. Persze neki könnyű volt, ez a szeretet volt a létezési formája államfőként is, de tudott szigorú is lenni, ha a demokráciát látta veszélyben. Áder Jánost azonban eddig kevesen látták mosolyogni. Állítólag ha megteszi, attól ő maga is ideges lesz kicsit, ezért aztán ritkán viccel. Ettől persze még őrködhetne az államrend demokratikus működése felett.

Persze ne is röhincséljen, ha nem szívből jön, de Áder szemmel láthatóan kerüli az egyetemek nagyelőadói termeit is, ahol például Mádl Ferenc professzor úr polgári jogról beszélt. A tekintélyes egyetemi tanár néha megállt a parlamenti folyosón, ahol a képviselők akkor még nem menekültek riporteri kérdések elől, hanem televíziós- és rádiós műsorok tucatjai készültek. Emlékszem, hivatali idejében a könyvhét sátrai között – testőrök nélkül – Mádl prof kedvenc íróiról trécselt velünk, fiatal riporterekkel. Ráadásul kíváncsian érdeklődött, hogy közöttünk melyik frissen megjelenő kötet a sláger. Áder ennek is ellenáll, aligha mókázik a parlament lépcsőin. Igaz, talán már nincs is szabályosan elérhető folyosója a parlamentnek, hiszen majdnem minden újságíró ki van onnan tiltva. De Ádert ez sem érdekli...

A NAP, AMIKOR ORBÁN ELVESZÍTETTE BUDAPESTET, AMI SOHASEM VOLT AZ ÖVÉ

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.10.13.


Ma egy éve, 2019. október 13-án helyreállt a világ rendje: a budapestiek leváltották a Fidesz által támogatott Tarlós Istvánt, s helyette Karácsony Gergelyt, az ellenzék közös jelöltjét választották főpolgármesterré. Tarlós sokáig hezitált, hogy induljon-e újra a főpolgármesterségért, végül Orbán Viktor miniszterelnök meggyőzte, hogy egyedül ő esélyes arra, hogy megtartsa Budapestet a Fidesznek. Tarlós, mint utóbb elmondta, nehezen állt rá a folytatásra, azt pedig kifejezetten bánta, hogy kicsúszott a kezei közül a kampány irányítása.


Tarlós a választást megelőző hetekben valójában nem is kampányolt. Nem járta be Budapestet, hogy bemutassa a programját, és meggyőzze a főváros polgárait arról, amit a plakátján hirdetnek: hogy biztos kezekben van a város. Mindössze egy kampányzáró sajtótájékoztatót tartott, ahol – egy nappal az önkormányzati választás előtt – kiállt néhány újságíró elé.

Nem érezte szükségét, hogy a programjának megismertetésével megtisztelje a főváros lakóit, mert a Fidesz kampányguruival együtt azt gondolta, hogy a győzelemhez elegendő lesz az állampárt médiatúlsúlya, az ezernyi szórólap és plakát. Abban bízott, hogy neki nem kell semmit sem mondania a budapestieknek, így is simán nyer a kezdetben lesajnált, anyámasszony katonájának nevezett és a plakátokon Puzsér Róberttel és Berki Krisztiánnal egy szintre alacsonyított, cirkuszi bohócként ábrázolt Karácsony Gergely ellen. Ám a verseny előbb váratlanul szoros lett, majd át is fordult a kihívó Karácsony javára...

MÁR KÉSZÜL A KORMÁNY LEGSZEBB AJÁNDÉKA A CSALÁDOKNAK: A 30+15 MILLIÓ!

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2020.10.13.


Januártól akár 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást és hozzá 15 millió forint kedvezményes kölcsönt is kaphatnak azok, akik három új gyermeket vállalnak és például egy nettó 50 milliós új építésű ingatlanba költöznek – vált világossá az elmúlt napokban, és még nincs is vége a családtámogatással kapcsolatos bejelentések sorozatának. A két új gyereket vállalóknál ugyanez az összeg 9,1+17 millió, az egy új gyermeket vállalóknál pedig 3,1+10 millió forint is lehet. Bemutatjuk az alábbiakban, hogy jönnek ki ezek az összegek
.

2021. január 1-jétől a mostani 27%-ról 5%-ra csökkenti a kormány az új lakások áfáját 150 négyzetméter alatti lakások és 300 négyzetméter alatti családi házak esetében, valamint a CSOK-ot igénybe vevők számára az 5%-os csökkentett lakásáfát is visszaigényelhetővé teszi – derült ki Novák Katalin miniszter nyilatkozataiból az elmúlt napokban. Mindez azt jelenti, hogy tovább bővül az otthonteremtést elősegítő és a családosok által igénybe vehető támogatások köre. Az egyes támogatások közül bőven lehet válogatni is, alábbi számításaink ezért – jórészt lakásértéktől függetlenül - inkább illusztrációs célokat szolgálnak a rengeteg lehetséges kombináció egyik-másikának megtervezéséhez...

A DISZLEXIÁNAK NEM GENETIKAI, HANEM NYELVI OKAI LEHETNEK

QUBIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2020.10.12.


A japán, kínai, olasz és finn diákok körében kevesebb a diszlexiás, mint az angol vagy magyar anyanyelvűek között. Sokan nem is tudják, hogy diszlexiások, amíg el nem kezdenek angolul tanulni.

A diszlexia ismerős tanulási nehézségnek számít angol nyelvterületen: szinte mindenki ismer valakit, aki ettől, vagy éppen az írási nehézségektől, a diszgráfiától szenved. Az angol anyanyelvűek körében minden tizedik ember diszlexiás, és (a diszlex.hu szerint) Magyarországon is hasonló, 10 százalékos az olvasási nehézségekkel küszködők aránya.

Az angol nyelvterületen élők körében széles körben elfogadott konszenzus, hogy a diszlexiának genetikai okai lehetnek – vagyis aki diszlexiás, az annak is született. Taeko Wydell, a Brunel University London professzora azonban máshogy látja. A BBC rádiós dokumentumműsorában („Dyslexia: Language and Childhood”) Wydell arról beszélt, hogy a diszlexia kialakulásának egyik oka az angol nyelv sajátosságai, és az ehhez társuló írásrendszer lehet.

„Az angol írásrendszer igen szabálytalan. A nyomtatott szöveg felolvasása vagy a szavak írásmódja nem mindig következetes. Ez a szabálytalanság vagy következetlenség különösen megnehezíti a diszlexiás gyerekeknek az angol nyelvű olvasás és írás elsajátítását.”

– mondta Wydell a BBC riporterének.

Wydell példákkal is alátámasztotta a kijelentéseit. Az angolban a „mint”, a „lint” és a „hint” szavakat máshogy ejtik, mint a „pint”-et. Ugyanakkor az olyan szavak, mint a „through”, a „though” és a „tough” mind másként hangzanak, annak ellenére, hogy papírra vetve nagyon hasonlónak tűnnek. Ez az angolt úgynevezett átlátszatlan (opaque) nyelvvé teszi: ahhoz, hogy megtanuljuk az összes szó helyes kiejtését és írásmódját, rengeteg kivételt kell külön-külön megtanulnunk...

ÚJABB KÖR A VILÁG KÖRÜL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.10.13.


Utaztunk már nem keveset a magyarok ablakaiból kitekintve, ezúttal Kanadából indulunk, érintjük Új-Zélandot, Európa északi részét is, hogy végül a Balatonnál kössünk ki – minden fotót természetesen ti küldtetek be.

MÁR ELŐFOGLALHATÓ A COVID-VAKCINA - ROHAMRA SZÁMÍTANAK AZ INFLUENZA ELLENI OLTÁSÉRT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.10.13.


Az ígéret szerint az elsők között kaphatja meg a koronavírus elleni oltást, aki 5000 forint „előfoglalási” díjat fizet. Ugyanígy (és ugyanennyiért) vesznek fel előjegyzést – állítólag a súlyos túljelentkezés miatt – az influenza elleni vakcinára.


Az első hónapokban rendkívül nehéz lesz a koronavírus elleni oltóanyaghoz hozzájutni – állítja a Nemzetközi Oltóközpont. Mint leírják: erre a problémára kínálnak megoldást a Covid-19 oltóanyag előfoglalási programjukkal, abból a feltételezésből kiindulva, hogy belátható időn belül elérhető lesz egy, sőt akár több, Magyarországon is engedélyezett oltóanyag. Az engedélyezett vakcinát (vakcinákat) piaci forrásból a gyártótól vagy a gyógyszerforgalmazóktól szerzik majd be.

A Nemzetközi Oltóközpont állami intézményként ismert. Arról, hogy ez ma már egyáltalán ne lenne így, eddig semmilyen hivatalos bejelentés nem volt. A Népszava viszont tavaly arról írt, hogy a központ (amit ésszerűsítés címén az előző év végén bezártak) csendben egy kft. kezébe került.

Nyomatékosítják is, hogy jelenleg még nincs vakcina, az előfoglalás jogát árulják. Ennek a díja 5000 forint személyenként. Ez nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségeit, csak az oltás jogát biztosítja a páciensnek. Amennyiben nem jutnak vakcinához 2021 végéig, vagy egyéb okból nem tudják beoltani a pácienst, a foglalási összeget visszatérítik. Az előfoglalási joggal rendelkező pácienseknek nem számítják fel az első ellátásért kért 2990 forintos díjat...

A TANULSÁG AZ, HOGY NEM VÉLETLENÜL BÉCS A VILÁG LEGÉLHETŐBB VÁROSA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.10.12.


...Ezt a méltatlanul alacsony színvonalú korrupt és szélsőséges pöcegödröt szemlélve arra jutottam – és ez a borsodi időközi választás tanulsága is számomra, még ha a párhuzam igen sarkított is -, hogy nem véletlenül Bécs a világ legélhetőbb városa. Bécsben ugyanis – szintén tegnap – a mérsékelt szociáldemokraták magabiztosan nyerték az önkormányzati választásokat, miközben a Strache-féle, Orbán-barát korrupt szélsőjobb durván nagyot bukott: elvesztették támogatottságuk kétharmadát. Nem teljesen érdektelen: a zöldek és a liberálisok is erősödtek. Három évvel ezelőtt állt elő Orbán azzal, hogy a matolcsyzmusnak köszönhetően 2030-ra nem csak utolérjük, de egyenesen lehagyjuk Ausztriát. Azóta már számtalanszor kiderült: nemhogy közelítenénk Ausztriához, de az életszínvonalat tekintve egyre messzebb kerülünk tőlük. Akkor is, ha Orbán már ott tart, hogy Ausztria korruptabb, mint Magyarország. Az összefüggés pedig egyszerű: ez pontosan addig így marad, ameddig többé és kevésbé korrupt, többé és kevésbé szélsőséges politikusok és pártok között kell választani, akik nem felemelni, hanem szektákba tömöríteni és uralni akarják a populációt, akiknek az egyedüli politikai ajánlatuk kiszolgálni a vakhitet, az ostobaságot, a tudatlanságot és a zsigeri ösztönöket. Mert erre van igény.

Címlapfotó: Orbán és Rogán Bécsben Soros-kolbászozik roppanós virslizik 2018 januárjában. Lázár János nem volt jelen, ő március elején ment rettegni Bécsbe.

BIDEN VILÁGPOLITIKÁJA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: DOBOZI ISTVÁN
2020.10.09.


Ha november 3-án Joe Biden diadalmaskodik az elnökválasztáson, amire jó esélye van, akkor a világpolitikában páratlanul járatos elnöke lesz az Egyesült Államoknak. Trump elnök négyéves kormányzása alatt az Egyesült Államok a liberális nemzetközi rend támaszából annak fő rombolójává vált, ami Washington globális szerepének és befolyásának hanyatlását vonta maga után, az űrbe Amerika stratégiai riválisai nyomultak be. Anti-Trumpként határozva meg magát Biden az amerikai nemzetközi politika restaurációja mellett száll síkra; az ügyletközpontú trumpi vonallal szemben értékalapú, demokrácia- és emberijog-hangsúlyos világpolitikát követne. Mit jelenteme mindez a Biden-kormány szövetségi kapcsolatait és a fő stratégiai versenytársakhoz, Kínához és Oroszországhoz fűződő viszonyt illeően? Jól járna-e Bidennel Kelet-Európa és Magyarország?


Barack Obama 2008. június elején szoros csatában úgy nyerte meg Hillary Clintonnal szemben a demokrata elnökjelöltséget, hogy mindenki tudta – ő maga is –, mennyire zöldfülű a világpolitikában. Miután republikánus elnökelődje, George W. Bush háborúban volt a „fél világgal”, Obama „külpolitikai alelnököt” akart maga mellé venni. Nem volt nagy meglepetés, hogy Joe Bidenen akadt meg a szeme, aki akkor a Szenátus külügyi bizottságának elnöke volt, s e posztot korábban már kétszer is betöltötte.

Sokan Bident tekintik a második világháború utáni időszak legbefolyásosabb alelnökének a külpolitikában. Nem csoda, hogy a most folyó elnökválasztási kampányban szívesen hivatkozik az „obamai–bideni külpolitikára”, ellenpontozva Donald Trump „katasztrofális, kaotikus, kiszámíthatatlan” nemzetközi politikáját. Jelezte, hogy elnökként bel- és külpolitikában visszatérne a Trump-időszak előtti „normalitáshoz”...


HAJDU SZABOLCS FILMRENDEZŐ: „ORBÁN VIKTORNAK VÉGE. MÁR MINKET SEM TUD SZÉTKERGETNI”

DO TOHO BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2020.10.11.


Szlovákiában élénk figyelemmel követik a budapesti Színház és Filmművészeti Főiskola (SZFE) diákjainak ellenállását az illiberális hatalommal szemben. A maroknyi csoport több mint egy hónapja tartó demokratikus küzdelméről és a szlovákiai olvasó számára érthetetlen részletekről a liberális Sme.sk hírportál kérdezte a Csehországban és Szlovákiában is ismert Hajdu Szabolcs filmrendezőt. Az interjú a Sme kulturális rovatában jelent meg pénteken.


Hogyan lehetne elmagyarázni, mi történt önöknél? Gondoltak arra, hogy a kormány ilyen beavatkozásra készül?

Fogalmunk sem volt. Még januárban átvettem a filmes osztály mesterképzését. De már az is egy furcsa helyzet volt, mert elődömnek volt egy nem a munkájával összefüggő problémája, és az iskola úgy értékelte, hogy vissza kell hívni.

Az iskola új igazgatótanácsa azonnal összegyűjtött a fentihez hasonló régebbi és újabb esetet, hogy az iskolára támadjon.

Aztán jött a covid, és az osztállyal már alig tudtunk dolgozni. Végül rögtön a karantén után gyorsan és agresszívan végrehajtották a működési modellváltást.

A hatalom úgy gondolta, hogy a változást lezavarja nyáron, amikor az emberek hazajönnek a nyaralásból, és senki nem fog ellenállni. Azzal nem számoltak, hogy a diákok nem adják fel...