2023. február 20., hétfő

KATASZTROFÁLIS ÁLLAPOTBAN VAN A MAGYARORSZÁGI VÍZVEZETÉK-HÁLÓZAT

QUBIT
Szerző: VAJNA TANÁS
2023.02.20.


A hazai ivóvízellátó rendszerek közel 56 százaléka „túlnyomóan kockázatos állapotú”, derül ki a Víz Koalíció friss jelentéséből.

A jelentős lakossági ellenállást kiváltó debreceni akkumulátorgyár-beruházás és az országos ivóvízhálózat volt a két napirendi pont az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának február 14-én tartott legutóbbi ülésén. Az eseményre meghívott Lantos Csaba energiaügyi miniszter és a grémium kormányoldali tagjainak távollétében a bizottság érdemben nem foglalkozott sem a gigaberuházás környezetterhelési dilemmáival, sem azzal, hogy a magyar háztartások 92 százalékát kiszolgáló víziközműrendszer állapota közelít a katasztrofálishoz.

Az ellenzéki képviselők és a meghívott civilek így hiába firtatták, hogy miként szándékozik orvosolni a kormányzat a tavalyi aszályos nyáron már országoson jelentkező vízellátási problémát. Így az a kérdés is érdemi válasz nélkül, hogy készül-e bármilyen hivatalos kockázatelemzés annak ismeretében, hogy a nyilvánosan elérhető adatok alapján Magyarországon a hálózati vízveszteség átlagosan 21 százalék, de van ahol az ivóvíz 60 százaléka tűnik el a rendszerből. A hazai vízvezetékrendszer felújítási ciklusa átlagosan 271 év, ám akad olyan szakasz, amelynek teljes cseréje a jelenlegi ütemben 25 ezer évig tartana, miközben a vezetékek átlagos élettartama alig 60-100 év...

MOST VAGY MINDENKI MÁS HÜLYE, VAGY MÉGIS ORBÁN HAJT FORGALOMMAL SZEMBE A SZTRÁDÁN

444.HU
Szerző: KIRÁLY ANDRÁS
2023.02.20.


Három napon át tanácskoztak a világ vezetői Münchenben, ahova a magyar miniszterelnököt még csak meg se hívták. Talán nem is véletlenül, elég gyorsan kiderült, hogy mindenben mást gondolnak, mint Orbán. A fő téma persze Ukrajna volt, de Kína és az USA viszonya és az atomháborús fenyegetés is hangsúlyosan megjelent a tanácskozáson.

Orbán Viktornak egyvalamiben egészen biztosan igaza van. A háromnapos Müncheni Biztonsági Konferencián elhangzottak alapján valóban egyedül maradt az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjával. Itt még Vang Ji kínai külügyminiszter is kiállt a szuverén országok területi integritásának sérthetetlensége mellett. Pedig az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken a Vanggal folytatott szombat esti, mindkét fél jellemzése szerint feszült megbeszélései után arra utalgatott az NBC-nek adott interjújában, hogy az amerikai hírszerzés hamarosan bizonyítékokkal áll elő arról, hogy Kína Oroszország felfegyverzésére, a nyugati szankciók miatt elérhetetlenné vált, a precíziós fegyverek előállításához nélkülözhetetlen mikrocsipek exportjára készül.

Európa gyenge embere

A magyar kormánynak a világban betöltött helyét az is jelezte, hogy miközben csak a régió országaiból Horvátországot, Csehországot, Lengyelországot is az állam- és kormányfő mellett több miniszter is képviselte, Magyarországot senki. Vagyis a polgármesterek panelbeszélgetésének az a Korányi Dávid volt a moderátora, aki hónapok óta a kormánysajtó célkeresztjében van. Érdeklődésemre a konferencia szervezői arról tájékoztattak, hogy Novák Katalin államfőt ugyan meghívták, és eredetileg el is fogadta a meghívást, ám február elején mégis lemondta a részvételt. Hogy miért, arra ez idáig nem kaptam választ a Köztársasági Elnöki Hivataltól...

SOMOGYI ANDRÁS: ORBÁN ŐSZINTE ÉVÉRTÉKELŐJE

SOMOGYI ANDRÁS VIDEÓ / FACEBOOK
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2023.02.19.Orbán őszinte évértékelője...

AMI ORBÁN VIKTORNAK NEM JÖTT ÖSSZE – A FIDESZ NÉLKÜL FORDUL JOBBRA A NÉPPÁRT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2023.02.20.


Bekövetkezni látszik az, amit a magyar kormánypárt korábban követelt: az Európai Néppárt konzervatív fordulatot vesz és a Giorgia Meloni olasz kormányfő vezette pártcsaláddal szövetkezne. Csakhogy az ukrajnai háború az európai pártpolitikát is befolyásolja, ezért esélytelen, hogy az önképe szerint a „béketábort” egyedül képviselő Fidesz a bontakozó európai jobboldali összefogás része legyen. Az új olasz miniszterelnök váratlanul ügyesen manőverezik mind bel-, mind külpolitikai téren, s gyorsan elfelejtette a Róma–Budapest „illiberális tengelyt.” Háttér.


Amikor tavaly ősszel a jobboldali koalíció nyerte az olasz parlamenti választásokat, és Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei párt elnöke lett a kormányfő, a magyar kormány háza táján örömtüzek gyúltak. Orbán Viktor régi tézise volt ugyanis, hogy az általa képviselt elvek európai győzelméhez egy nagy tagállam szükségeltetik, mert azt nem olyan könnyen nyomja le a „brüsszeli elit”. Giorgia Meloni azonban gyorsan elfelejtkezett a magyar miniszterelnökkel készült korábbi közös fotóiról – vagy rutinos politikusként neki is más a kampány és más a kormányzás. Tavaly decemberben például a többi európai uniós állam- és kormányfővel együtt ellenvetés nélkül megszavazta a Magyarországnak járó EU-források felfüggesztését.

Meloni ráadásul ma Kijevbe látogat, hogy támogatásáról biztosítsa a hadban álló Ukrajnát. Nem véletlen, hogy szombati országértékelő beszédében Orbán Viktor kormányfő sajátos zamatú szóval úgy fogalmazott: az európai „béketábor” immár csak Magyarországból (illetve a Vatikánból) áll.

Felfogása szerint tehát a megtámadott felet segítő 26 uniós tagállam és nem a nemzetközi jog szerint is agresszor Oroszország a felelős a háború elhúzódásáért. Másképpen szólva: akkor is mienk a jó irány, ha mindenki szembejön az autópályán.

A szövetségesnek remélt Giorgia Meloni nem állt az uniós főáram elleni „lázadók internacionáléja” élére, és a három nagy uniós alapító tagállam (Franciaország, Németország, Olaszország) vezetői közül a legegyértelműbben állt Ukrajna mellé. Főszereplője azoknak a tárgyalásoknak is, amelyek az egy év múlva esedékes európai parlamenti választás erőviszonyait alapvetően befolyásolnák. A jobbközép Európai Néppárt (EPP; innen lépett ki a Fidesz 2021-ben) folyamatosan tárgyal a Meloni által vezetett (és többek között a lengyel kormánypártot, a PiS-t is soraiban tudó) Európai Konzervatívokkal és Reformistákkal (ECR) a szorosabb politikai együttműködés érdekében. Az európai baloldal természetesen rögvest „szélsőjobboldallal való kokettálást” veti a Néppárt szemére – mintha a néppártiak legalábbis Dzsingisz kánnal állnának össze. A helyzet azonban összetettebb annál, mintsem ideológiai alapú kárálással leírható lenne. Kétségtelen, hogy irányváltás figyelhető meg a legnagyobb európai pártcsaládban. Kilépése előtt a Fidesz sokszor követelte azt a jobboldali fordulatot, amelyet most a Melonival való szövetségkötési tapogatózással, illetve az illegális migráció elleni keményebb fellépés követelésével az EPP-t elnöklő Manfred Weber német politikus levezényelni látszik.

A közeledés egyik kiindulópontját Kijevben érdemes keresnünk: két egymással összefüggő esemény is jelzi, mennyire átrendezte az európai pártpolitikát a háború. A februári Európai Tanács ülésen Meloni külön találkozott két ECR-es közép-európai kollégájával, a cseh Petr Fialával és a lengyel Mateusz Morawieckivel, akik Ukrajna legelszántabb támogatói közé tartoznak, illetve szavuk van a néppárti együttműködés ügyében is. A másik jel éppen az Európai Néppártra vonatkozik: az EPP lemondta egy Nápolyba tervezett júniusi összejövetelét, miután tagpártját, a Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi Zelenszkij ukrán elnököt tette felelőssé a háború kitöréséért...

„A KARMELITA KOLOSTORBÓL KÖNNYŰ DÖNTÉSEKET HOZNI, CSAK A BAROM NÉP SZENVED” – ELÉRTÉKTELENÍTI A LAKÓHÁZAKAT A DEBRECENI AKKUGYÁR

NÉPSZAVA
Szerző: DOROS JUDIT
2023.02.20.


A Debrecen környékén élők szerint a kínai nagyberuházás nem csak a lehetséges talaj-, víz- és légszennyeződés miatt nemkívánatos. Attól tartanak, hogy padlóra viheti a házak, lakások, gazdaságok árait is.


– Ki akarna egy akkumulátorgyár mellett élni? A Karmelita kolostorból könnyű úgy döntéseket hozni, hogy azok negatív hatásai személyesen nem érintik az uralkodó elitet, de még Debrecen városvezetőit sem, csak a barom nép szenved, amelyik elhitte, hogy egészséges otthont teremthet a gyerekeinek – így fakad ki egy unokáját toló asszony a Hajdú-Bihar megyei Mikepércsen, a családi házas övezet egyik út utcájában.

Az utóbbi években sorra nőttek ki itt – részben a kormány otthonteremtési támogatásainak köszönhetően – az új építésű lakóházak, ahová zömmel kisgyerekes szülők költöztek. Számukra a debreceni árak túl magasak voltak – jobb helyeken a cívis város a budapesti árakkal vetekszik, akár egymillió forintba is kerül egy új ingatlan gy négyzetmétere –, de a település vonzáskörzetében még viszonylag széles körben és normális áron elérhetők voltak a telkek, s kifizethető az építkezés. S ami plusz: jó levegő, alacsony autósforgalom, nyugalom. Csak hogy tavaly augusztusban a külügyi államtitkára bejelentette: az ötezres lélekszámú Mikepércstől alig két kilométerre a debreceni déli gazdasági övezetben épül fel több mint 200 hektáron Európa legnagyobb akkumulátorgyára. Kínai pénzből, bár jelentős magyar állami támogatással.

– Amikor meghallottuk a hírt, az asszonyok sírva fakadtak. Korábban elképzelni sem tudtuk, hogy épp az orrunkba építenek egy ilyen veszélyes üzemet

– mondta egy férfi, aki még közelebb lakik a leendő akkumulátorgyárhoz, hiszen külterületen, egy korábban inkább gazdasági majorként használt részen vett magának házat két évvel ezelőtt. Békés nyugdíjas évekre készült, azért költözött ki a városból, hogy állatokkal foglalkozhasson: úgy gondolta, vágott baromfi és tojások eladásával egészíti majd ki a nyugdíját, de ez a terve dugába dőlt...

HALLGATAG EMBEREK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2023.02.17.


Január végén jelentette be a külügyminiszter, hogy Magyarország 304 ezer adag Pfizer/Comirnaty koronavírus-vakcinát adományoz Nicaraguának, hogy a közép-amerikai országban is gyorsíthassák az oltási kampányt és felül tudjanak kerekedni a járványon. „Mi, magyarok szerencsésnek vallhatjuk magunkat, hiszen viszonylag időben már rendelkezésre állt olyan mennyiségű oltóanyag, hogy Európában is a leggyorsabban tudtunk oltani” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. A 304 ezer vakcinadózist tartalmazó adományt át is adták a latin-amerikai térség egyik legrosszabb gazdasági helyzetben lévő országának, Nicaraguának. Kicsit zavarba ejtő ez a „szerencsésnek vallhatjuk magunkat” fordulat, mert az ember azt gondolná, hogy a beszerzések tervszerűen zajlanak, amihez persze szerencse is kell, de elsősorban valószínűleg nem az. Ráadásul visszatekintve a COVID-időkre ma már tudjuk, semmi sem igaz abból, hogy Európában a leggyorsabban oltottunk, legföljebb annyi, hogy a kormány beszerzett mérhetetlen mennyiségű bizonytalan hatékonyságú vakcinát. Ennek egyikéről-másikáról kiderült, hogy alkalmatlan a hatékony védekezésre, viszont kiválóan alkalmas a fentihez hasonló győzelmi jelentésekhez. Ennyit a vakcinákról. Igazi nyilvános és érdemi összegzése az oltási folyamatnak mind a mai napig nincsen, az egymásnak ellentmondó operatív bizottsági adatok pedig az oltakozással kapcsolatos bizalmat is gyengítették. Azt most már tehát tudjuk, hány koronavírus-vakcinát kapott tőlünk Nicaragua.

Egy korábbi, 2021-es bejelentés óta még azt is, hány lélegeztetőgépet adományozott az ország Mongóliának, de ha nagyon szigorúak akarunk lenni, meg kicsit cinikusak is vagyunk, megállapíthatnánk akár azt is, ezen a két adaton kívül további hasonlóképpen biztos számot aligha tudunk.

Ami a lélegeztetőgépeket illeti, már az sem egészen világos, hány gépet vettünk, és mennyi pénzért. Pontosabban, a sajtó kiderített néhány adatot, például, hogy az időközben a malajziai hatóságok által vizsgálat alá helyezett ottani üzletember, Datuk Vinod Sekhar érdekeltségébe tartozó cégtől a magyar kormány 178 milliárd forintnak megfelelő összegért 6258 kínai lélegeztetőgépet vásárolt. Ez olyan eszelős felár, hogy arra a sokat látott orvosiműszer-kereskedői világ is felkapta a fejét. Ide torkollottak a magyar fürkészek meg csáposok akciói, akiket Orbán maga szólított annak idején parlamenti porondra. Nem biztos persze, hogy a Sekharral kötött üzleteknek van magyar szempontból büntetőjogi száluk, de idéznék egy akkor elhangzott miniszterhelyettesi kijelentést, a politikus úgy nyilatkozott, a kormány „sundám-bundám” oldott meg jogi problémákat. A kifejtés elmaradt...


SZAVAKON TÚL - SZELLŐ ISTVÁN (KLUBRÁDIÓ)

KLUBRÁDIÓ / SZAVAKON TÚL
Műsorvezető: KADARKAI ENDRE
2023.02.19.A Szavakon túl egy saját fejlesztésű beszélgetős műsorom, amelyben népszerű színészek, zenészek, televíziósok vallanak önmagukról. Nem egy hagyományos portréinterjút kell elképzelni. Mindig 20 fogalmat kínálok fel a vendégnek. Valamennyi talányosan az alany életének egy epizódjára, személyére, egy korábbi idézetére utal, még ha ő nem is tudja, hogy pontosan miképpen. 

Ebből a húsz kifejezésből a vendég választja ki azokat a fogalmakat, amelyekről beszélgetni fogunk, de ő maga sem tudja igazán előre, hogy mi is lesz a pontos téma. Ketten együtt, közösen alakítjuk a beszélgetés tematikáját.

NEM CSAK TANÁRHIÁNNYAL KÜZDENEK AZ ISKOLÁK, LEGALÁBB 14 EZER, A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁT KÖZVETLENÜL SEGÍTŐ MUNKATÁRSRA IS SZÜKSÉG LENNE

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.02.20.


A NOKS-os dolgozók hiányának egyik legfőbb oka az alacsony bérezés, különösen azokban a munkakörökben, amelyekhez magasabb iskolai végzettség, szakképzettség kell.


Alsó hangon mintegy 14 ezer, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő (NOKS) munkatársat kellene még alkalmazni a hazai köznevelési intézményekben ahhoz, hogy legalább a hatályos jogszabályi előírásoknak megfeleljen a pedagógusok munkáját segítő, illetve az intézmények működését biztosító dolgozók száma – derült ki a Budapest Intézet elemzéséből, amit a Civil Kollégium Alapítvány (CKA) megrendelésére készítettek. Jelenleg mintegy 36 ezer teljes állásban, valamint körülbelül háromezer félállásban vagy szerződéssel foglalkoztatott, NOKS státuszú munkavállaló – például pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztens, pszichopedagógus, titkár, dajka, könyvtáros, rendszergazda, takarító – dolgozik a köznevelésben.

A Budapesti Intézet elemzése szerint a betöltöttként nyilvántartott státuszok lényegesen alulmaradnak a vonatkozó rendeletben előírtakhoz képest, a fenti munkakörökbe tartozó feladatokat pedig sok esetben feltételezhetően az amúgy is túlterhelt pedagógusok látják el. Ha ez nem történik meg, a feladatok ellátatlanul maradnak. Az oktatás-nevelés szempontjából különösen a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek hiánya okoz gondot,

aminek több tízezer tanulási nehézségekkel vagy zavarokkal küzdő, sajátos nevelési igényű (SNI-s) és hátrányos helyzetű diák láthatja kárát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az SNI-s tanulók létszáma évről évre növekszik, a 2022/2023-as tanévre 102,2 ezerre emelkedett. A hátrányos helyzetű fiatalok száma 98,8 ezer, a halmozottan hátrányos helyzetűeké 97,6 ezer volt a legutóbbi, 2021-es évre vonatkozó adatok szerint...

ORBÁN TOVÁBBRA IS SZEMBE MEGY AZ EU-VAL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.02.20.


A magyar kormányfő évértékelője óriási visszhangot kapott a nemzetközi sajtóban. Kijevben bíznak abban, hogy Orbán meglátogatja Zelenszkij elnököt. Miért támogatja komoly forrásokkal az amerikai elnök a Magyarország elleni agitációt, és juttat belőlük a Soros Györggyel általában kapcsolatban álló civil szervezeteknek is? Biden kultúrharcba kezdett Magyarországgal - írja egy amerikai Orbán-szimpatizáns újságíró. Az Európai Bizottság alelnöke szerint nincs bizalom a magyar kormány iránt. Nemzetközi lapszemle.

Igencsak fel kellene gyorsítani a magyar jogrendszer függetlenségét biztosító intézkedések végrehajtását, ha Magyarország meg akarja kapni a 15,4 milliárd eurós az uniós támogatást – mondta Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke, aki a múlt héten magyar kormányzati tárgyalódelegációval folytatott egyeztetéseket – írja a kanadai Financial Post.

Ez az összeg egyrészt 5,8 milliárd eurós tényleges támogatás, amihez még a 9,6 milliárdos kedvezményes kölcsön jön, amit Orbánék először visszautasítottak, de mégiscsak igényt tartanak rá, hiszen a kétszámjegyű infláció arra készteti Orbánt, hogy plusz források után nézzen. A cikk kitér a szombati évértékelőre is, amelyben Orbán "Brüsszel" fejére olvasta, hogy az országnak járó pénzt nem adja oda. Vera Jourova szerint jelenleg nincs bizalom a magyar kormány iránt.

DW azt emelte ki Orbán Viktor hétvégi évértékelőjéből, hogy a kormányfő elszánt, hogy fenntartsa kapcsolatát Oroszországgal, mert ez a nemzet érdeke. Azaz, írja DW, Orbán továbbra is szembe megy az EU-val, amely ellenállásra és egységre szólított fel Oroszországgal szemben. Orbán azzal is megvádolta "Brüsszelt", hogy meghosszabbítja a háborút azzal, hogy szankciókat vet ki Oroszországra és fegyverrel látja el Ukrajnát.

"Megáll az ész, miért kell az amerikai adófizetők pénzéből támogatni a független magyar médiát? Miért fontos mindez Biden elnöknek?" – teszi fel a kérdést értetlenkedve a konzervatív Washington Examiner, ami a USAID, az amerikai segélyszervezet igazgatójának, Samantha Powernek budapesti látogatását összegzi. Miért támogatja komoly forrásokkal az amerikai elnök a Magyarország elleni agitációt, és juttat belőlük a Soros Györggyel általában kapcsolatban álló NGO-nak, azaz civil szervezeteknek is?

A cikk szerzője, Mike Gonzales szerint Magyarországon épp ugyanúgy létezik a kormányellenes-, mint kormánypárti sajtó. Az utóbbi bezzeg egy fillért sem kap Bidenéktől. Samantha Power a kormánypárti vezetőkkel folytatott találkozóját úgy jellemezte, hogy nyílt és őszinte beszélgetés volt, ami a diplomácia nyelvén – legalábbis az újságíró kódolása szerint azt jelenti, a felek üvöltöttek egymással.

Bírálja az agitáló nagykövetet, David Pressmant is, miközben megállapítja, hogy Orbán Amerika ellenségeivel, Oroszországgal és Kínával  bizalmas kapcsolatot ápol. Szerinte erre Brian Hook, Mike Pompeo egykori konzervatív külügyminiszter tanácsadója adott kiváló magyarázatot: noha a szövetségesekkel sokkal jobb viszonyban kell lenni, mint az ellenségekkel, de utóbbiakat sem szabad elhanyagolni. Gonzales összegzése szerint Biden kultúrharcba kezdett Magyarországgal.

European Pravda is beszámol Orbán szombati beszédéről, és kiemeli azt a mondatát a magyar miniszterelnöknek, hogy „ez az ő háborújuk és nem a miénk”, hozzátéve, hogy bár Orbán elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez, de szerinte Ukrajna érdekeit nem lenne helyes Magyarország érdekei elé helyezni.

A szintén orosz nyelvű Kommerszant azt írja, hogy Kijevben nagyon bíznak abban, hogy Orbán Viktor elfogadja Volodimir Zelenszkij hivatalos meghívását Kijevbe. Igor Zsovka, az elnöki hivatal helyettes kabinetvezetője elmondta, hogy a két politikus Ukrajna európai integrációjáról egyeztetett, és konstruktívnak nevezték a tárgyalást, ezért bizakodnak abban, hogy Kijevben Orbánnal tárgyilagos párbeszédet lehetne folytatni. Magyarország központi szerepet játszik az orosz-ukrán-konfliktusban, mert a magyar kormány nem ellenzi Ukrajna uniós tagságát, de nem mond le közben arról sem, hogy Oroszországgal továbbfejlessze kapcsolatait. Az ukrán külügyminisztériumban viszont úgy vélekednek, hogy Orbán betegesen viszonyul Ukrajnához.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

“JÉZUS MÁSIK NEVE VIKTOR…” – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.02.20.


„Jézus másik neve Viktor, pont, mint Orbánnak”, mondta az amerikai ördögűző atya egy szombathelyi szentmisén


Jim Blount sorosozásig fajuló gondolatmenete aztán azzal folytatódott, hogy elmondta a szentmisén részt vevőknek, hogy aki meg van keresztelve, annak a másik neve is az, hogy Viktor… Van a fedélzeten orvos…?

Nézőpont: Orbán Viktornál nincs alkalmasabb kormányfő

1000 fő telefonos megkérdezésével…

Három napon át tanácskoztak a világ vezetői Münchenben, ahova a magyar miniszterelnököt még csak meg se hívták

Az is jelezte Magyarország helyét, hogy kizárólag egyetlen kontextusban emlegették a konferencián: mint Törökország mellett a másik országot, amelyik még nem volt hajlandó ratifikálni Svédország és Finnország NATO-tagságát.

Második külügyminiszterré vált Novák Katalin

“…a jelek szerint kialakult egy jó rendőr-rossz rendőr felállás, Szijjártó Péter külügyminiszter nyíltan kritizál egyes, velünk szövetséges államokat vagy éppen Ukrajnát, és utazik el egy Ukrajna elleni új orosz támadás kezdetekor a Putyin-szövetséges Belaruszba, míg Novák Katalin megpróbál szelídebb arcot adni a magyar diplomáciának.”

Magyarország Szlovénia tudta nélkül vásárolt ingatlant Lendván

A magyar külügyminisztérium ingatlant vásárolt Lendván, amit a helyi kisebbségi ernyőszervezet ingyen használ. A szlovén külügyminisztérium azonban a vásárlásról és az épületben tervezett konzuli tevékenységről is az Oštro szlovéniai oknyomozó központtól értesült, ezért bekérették a szlovéniai magyar nagykövetet.

Az olasz miniszterelnök Kijevben találkozik Zelenszkijjel

Meloni koalíciós társa, a korábban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (és egyébként Orbán Viktorral) jó barátságot ápoló Silvio Berlusconi például a múlt héten azt mondta: nem keresné a kapcsolatot Zelenszkijjel, mert szerinte ő a felelős a háborúért. Berlusconi kijelentésére válaszul az Európai Néppárt lemondta a júniusra tervezett nápolyi rendezvényét.

Szinte biztos, hogy nyár előtt nem érkeznek meg Magyarországra az uniós források

A lap több brüsszeli forrása is megerősítette, hogy a jogszabályok elfogadása önmagában nem nyitja majd meg a pénzcsapokat, mert az is fontos, hogy a gyakorlatban hogyan alkalmazzák itthon azokat… (sátáni kacaj)

„Az elmúlt egy évet akár az ügyészség is értékelhetné”

Orbán szavai megihlették Somogyi András humoristát, aki a beszédről készült felvételeket is felhasználva prezentálta a miniszterelnök „őszinte évértékelőjét”. Az a vicc, hogy ez nem vicc:

Nincs itt semmi látnivaló… összeférhetetlenség meg pláne

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat forrásaiból részesült a lebonyolításért felelős társaság két főtanácsadójának cége, számos egykori volt fidelitasos érdekeltsége – egyikük egy sushi bár létrehozására kapott támogatást –, továbbá csaknem egymilliárd forint jutott két alapítványnak, amelyeket egy kormánypárti újságíró hozott létre.

Az iparág, amelynek az útjából eltakarítják a törvényeket

„a Samsungban annyi szabálytalanság történik, hogy a gyárat rég be kellett volna zárni. Ezt viszont valakik felülről folyamatosan akadályozzák. A hatóságoknak ki van adva, hogy néhány milliós bírságokat kiszabhatnak, de a gyártósorokat soha nem állíttathatják le tartósan.”

vállalkozó

Neres rutinpálya:

“…gazdasági épület létesítése címén, az engedélyezett alapterületet körülbelül kétszeresen meghaladó külső medencés nyaralóingatlant épített és értékesített.”

Ingyenes propagandamagazint postáz minden nyugdíjasnak a kormány

Minden őket érintő információ, tehát a kormány dicsérete és a baloldal szüntelen csépelése olvasható benne.

Ezzel a trükkel veri át az Index és a Transzparens Újságírásért Alapítvány az embereket a magyar médiahelyzetről

Az alapítvány stratégiai igazgatója egyébként nemrég lett az a Szalai Szabolcs, aki a már kormányközeli kézbe került Indexnél is dolgozott a tömeges távozásokat követően, majd a lapnál kialakult belső feszültségeket követően az ATV Csoporthoz igazolt, majd a naphire.hu nevű bulvármagazinnál volt szerkesztő, ahonnan ugyancsak távozott.


MI TÖRTÉNIK A FIATALOKKAL A NETEN?

KLUBRÁDIÓ / SZEREPVÁLLALÁS
Műsorvezető: BÍRÓ BORI
2023.02.18.


Az online tér kockázatairól és a fiatalok önképére gyakorolt mellékhatásairól szólt az e heti Szerepvállalás. 

Ahogy megtanítjuk a gyerekeknek, hogy az utcán vigyázniuk kell magukra, ugyanúgy ismerni kell az online világ jelentette veszélyeket is. Ebben pedig kulcsfontosságú a szülők és a tanárok szerepe. Idén huszadik alkalommal rendezte meg február elején a Biztonságos Internet Napot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Kotroczó Dóri, a Safer Internet Program munkatársa volt Bíró Bori vendége. 

Kutatások szerint minél több időt töltenek a tizenévesek a közösségi oldalakon, annál inkább összehasonlítják magukat a társaikkal és annál elégedetlenebbek a külsejükkel. Arról, hogy milyen hatása van a gyerekek, fiatalok önértékelésére, testképére a közösségi médiának, Bereczki Enikő mentálhigiénés szakembert, ifjúsági és generációs szakértőt kérdeztük.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

HORTHY VISSZALOVAGOLNA ERDÉLYBE. NEM KÉNE HAGYNI!

MÉRCE
Szerző: KULCSÁR ÁRPÁD
2023.02.20.


Néhány napja a helyi sajtó a legsoványabb kritikai kontextualizálás nélkül tudósított arról, hogy egy székely kisvárosban, Kézdivásárhelyen az Erdélyi Vitézi Rend Horthy-emlékplakett előtt ünnepelte a volt magyar kormányzó halálának évfordulóját.

Az, hogy Erdélyben elburjánzott a szélsőjobb, és gyakorlatilag minden korlát nélkül burjánozhat tovább, nem lehet újdonság azoknak, akik évek óta figyelik, hogyan hódíthat mindenféle fék nélkül a Fidesz etnicista propaganadája. Számos tanulmány mutatja ki ennek a tendenciának a következményeit: például az erdélyi magyarok a háborúban sokkal inkább foglalnak el oroszpárti álláspontot, mint a romániai átlag, vagy éppen az, hogy az erdélyi magyarok a leginkább szélsőjobbra tolódó kisebbség a térségben.

Mindezt csak az erdélyi magyarok képviseletét (névileg) pluralista módon képviselni hivatott fősodratú erdélyi magyar politikum tagadja néha, mert ez az érdeke, főleg azért, mert kényelmetlen helyzetbe sodorná magát Bukarestben azzal, hogy egy masszív szélsőjobb tömb képviselőjeként kezdenének rá tekinteni.

Ez egyenes utat jelentene egy olyan fajta izolálódáshoz, amely különösen mostanság nagyon tudna fájni. Azért különösen mostanság, mert a romániai magyar politikum saját sikerként tudja elkönyvelni, ha jelentős magyarországi támogatások érkeznek a magyarok lakta régiókba, de ezek híján kizárólag a román kormánytól kapott támogatások és az EU-s pénzek maradnak. Csakhogy előbbihez ott kell lenni koalícióban a kormányban, az utóbbiakkal kapcsolatban meg elmondható, hogy átlagban rosszabb az EU-s pénzek lehívása a magyar önkormányzatoknál, és vannak székelyföldi részek, ahol legendásan rosszul teljesítenek az illetékesek e téren. A magyarországi támogatásokat meg ugye, elvitte a „háborús infláció”.

Tehát az RMDSZ mindent megpróbál, hogy lemossa magáról a szélsőségesség vádját, csakhogy ez egyre nehezebb. Tavaly Tusványos után Kelemen Hunor elnöknek és a felső körnek cirka egy hónapig kellett magyarázkodnia Orbán Viktor fajkeveredős kijelentései miatt, de voltak még hasonló ügyek, a ditrói pékek esete például számos román médiumnak adta meg a lehetőséget, hogy a teljes magyar, székely közösséget kirekesztőnek, fajgyűlölőnek bélyegezhessék meg. Persze van, hogy a mainstream román pártok és a Fidesz elvei összeérnek, azt például egyáltalán nem kísérte (kivéve néhány NGO-T) különösebb tiltakozás, hogy az RMDSZ frakciójában ülő, a szervezet létjogosultságát a mindenkori Fidesz-elkötelezettséggel jelölő EMSZ néhány képviselője magyar mintára olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely a homoszexualitásról való ábrázolásokat tiltaná be.

No és akkor vissza a Horthy-emlékplaketthez. Lehetséges, hogy Magyarországon a jobboldali történészeknek sikerült relativizálnia a volt kormányzó szerepét a térség második világháborús bűncselekményeiben. Természetesen történelmi vitákat le lehet ezekről folytatni, de ha különböző közterületekre, sőt, egyenesen a parlamentbe szobrot állítunk neki, akkor ez a gesztus nem a vitát támogatja, hanem állást foglal Horthy teljes ártatlansága mellett, holott ezt jelen tudásunk szerint nem szabad megtenni, hiszen a történészi szakma jegyzettebb része még mindig azon a véleményen van, hogy Horthy a holokauszt során több tízezer honfitársunk erőszakos halálában volt felelős a munkaszolgálat során elhunytak, vagy a zsidó polgárok németeknek való átengedése miatt.

De a hatalmat nem érdeklik a tények, már áldását adták Horthyra.


Erdélyben azonban semmi szín alatt nem szabad emlékplakettet állítani Horthynak, és ez nem pusztán elvi, hanem stratégiai kérdés is: a román közvéleménynek ugyanis a Horthyról való megemlékezés vörös posztó, a román történelemoktatásban, emlékezetpolitikában nincs, és nem is folytatható vita a kormányzó szerepéről...

ETIKAI ELVEK

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.02.17.


1999 óta működünk az Igazgyöngyben, az első tíz évben inkább csak az oktatásra fókuszálva, majd hamar esélyteremtő modellé bővítve a munkánkat. Sok-sok próbálkozás és ezzel együtt rengeteg tapasztalat gyűlt már össze nálunk, a terepen dolgozva kicsit minden másképp alakul, mint elméletben.

A terep ugyanis olyan mélységeit mutatja meg a társadalmi leszakadásnak, ami csak itt látható. És amiben nagyon óvatosan kell mozogni. Nem lehet siettetni sem, nem lehet erőszakosan nyomni sem, de nem lehet elfogadva kiszolgálni sem a működését. Nagyon nehéz az embernek a saját etikai elveit megtartani, ugyanakkor az ettől gyökresen másképp működőt megérteni, elfogadni, sőt, segítséget adni neki, ha eljutott a változtatni akarásban egy szintig.

A közösség csak akkor képes működni, ha vannak olyan etikai elvek, melyeket mindenki elfogad. A közösség képes erőt adni az egyénnek is a változásokhoz. Dolgozunk ezen, de közben változik annak a nagyobb közegnek is az etikai szabályrendszere, amiben élünk. Változik, mert akik hatalmi pozícióban vannak, ők változtatják, és ez is visszahat mindenre.

Az etikai viszonyulás, amiben bevezetnek szabályozásokat, meghatározó. Abban is van etikai tartalom, hogy mit, és abban is, hogy hogyan kerül ez bevezetésre.

Itt van pl. a pedagógusok értékelésének új rendszere. Amiben egy értékelési pont az is, hogy a pedagógus hány százalékkal csökkenti a tanulói hiányzást… Amikor ezt elolvastam, etikátlanná vált számomra az egész. Az iskolai lemorzsolódás mögött álló hiányzások ugyanis nem az egyes pedagógustól függenek, hanem egy sokkal összetettebb probléma részei. Az iskolához való viszonyt sosem egy-egy tanár határozza meg, hanem a rendszer működése. Ha van is egy tanár, akinek az óráin nem szívesen vesznek részt gyerekek, az a tanár is egy tantestület része, annak a munkakultúrának a megtestesítője ami ott van, amit ott enged az iskolavezetés, a tankerület, a rendszer. Egy ilyen pedagógust nem ezzel az értékelési rendszerrel kellene ösztönözni a gyermekközpontúbb munkára, hanem egész egyszerűen nem kellene, hogy része legyen a csapatnak.

De ha még szuper is a tanári csapat, és szeretnek a gyerekek az iskolában lenni, akkor is kérdéses, hogy elég vonzerő-e mindez a családi mintával, az átörökített szocializációval szemben? Nos, azt gondolom, nem. Ma a generációs szegénységben élő családoknál egyszerűen másról szól az élet, mások a túlélési stratégiák, más az értékrend, mint amit az iskola elvár és képvisel. A kettő nagyon messze áll egymástól, és nem látni, hogy ezzel a különbséggel számolna-e bárki.

Az iskola biztosan nem. Hiszen nekik “ki van adva” utasításban, mit, hogyan, mikor tanítsanak. Ebben nincs idő egyéni fejlesztésekre, ismétlésre, gyakorlásra. Itt haladni kell, aki nem tud, az lemarad. Más intézmény pedig a rendszeren belül nem foglalkozik azzal a szülői generációval, akik ugyanilyen viszonyulással voltak az iskola felé, és ugyanúgy nem tett hozzá az életükhöz az oktatás semmit, vagy csak minimálisat, mint a gyerekeiknek.

A pedagógus értékelési rendszer etikátlanságát csak fokozta nálam a versenyeztetés kiemelése, ami nyilván azoktól a szakemberektől, akik a felzárkóztatásban dolgoznak, elveszi a lehetőségét is annak, hogy a munkájuk értékként lehessen beállítva. Szerintem ez már nem pusztán szakmai kérdés, hanem etikai is.

Sokat gondolkodom ezen, és mindig arra lyukadok ki, hogy a döntéshozói értékrend nem kerek nekem. Az az értékrend, ami önreflexió nélkül nyomakszik rá mindenre, nem törődve ellenállással, elfojtva minden kritikai hangot. Ami nem a valós helyzetet veszi alapul, hanem egy ideát, de az nem alkot rendszer, nem épül semmire, és nem tartalmaz stratégiát sem. Csak vannak elemei. Aztán, ha a pillanatnyi érdek úgy kívánja, majd nem lesznek. Lesz helyette más, kiszámíthatatlanul, érdek-vezérelten, néha a “csak azért is” vonalon értelmezhetően.

A mai hír, hogy Borkai Zsoltot díszpolgárnak jelölik, azok után, ami a nevéhez tapad, illeszkedik ehhez. Mint ahogy illeszkedett Bayer Zsolt lovagkeresztje is. Vajon itt hányan adják vissza a díszpolgári címet, ha Borkai megkapja? Hogy alakul át az az etikai normarendszer, ami eddig általános volt, elfogadott, és iránymutató?

Külön tudomány ez, a normák változásai. Hiszen szubjektív, hogy ki, mit tart etikusnak, ki milyen etikai elvek szerint él. Nem hiszem, hogy “felülről” ezt lehet jól befolyásolni. Inkább “belülről” lehetne.

Ha a közösségfejlesztésre is fókuszálunk, kiépíthető egy olyan rendszer, melynek etikai elveivel egyetért a közösség. Ezt működtetjük mi is az Igazgyöngy fejlesztő csapatában, hiszen nem tudnánk másképp ezt a munkát végezni. És működtetjük ezt már 13 éve a toldi asszonyközösségben is, és ugyanígy a társadalmi vállalkozásunkban, vagy más mikroközösségeinkben. Működtetjük a művészeti iskolai foglalkozásainkon, a tanodában.

Sosem azt mondva, hogy az a jó, amit mi mondunk, hanem megismerve egymás nézőpontját, segítve a kimondásokat és elhatárolódásokat. Nálunk (egy szegregátumban végzett közösségfejlesztésről beszélek) ebbe nem fér bele sem a Bayer-féle kommunikáció, sem a Borkai féle sztori. Mondjuk ez el sem ér ide hírként, egyik sem, de az elveket sem tartjuk vállalhatónak. Hogy mi köze ennek a pedagógusok értékeléséhez? Látszólag semmi, de a valóságban sok.

Mert a pedagógusmunka értékelésének is vannak etikai szabályai. Ha pedig egy rendszerben gondolkodunk, akkor valamiféle egységességnek lennie kellene. Alapjaiban. De hol van ez meg? Hol van ez meg, ebben az ad-hoc szerveződő világban, ahol már semmi sem az, ami volt, semmi sem az, amiben hinni lehet?

Ha beütjük a google-ba, hogy etikai kódex, láthatjuk, hogy mindenféle foglalkozásnak, nagyvállalatnak, banknak stb. van ilyen. Kis egységek, melyeknek köze kellene, hogy legyen a döntéshozói szint etikai kódexéhez. Lehet, az a baj, hogy ilyen nincs is? Vagy van, de ott más szabályok az elfogadhatók? Hogyan működtethet tanároknak, szociális munkásoknak, stb. etikai kódexet egy olyan rendszer, aminek az irányításában nincsenek meg ezek az etikai alapok?

Számomra az ilyen fogalmak, mint átláthatóság, felelősség, empátia, közérdek, hitelesség, tényfeltárás, vitakultúra, szakmaiság, szorosan kapcsolódnak az etikus viszonyuláshoz. Ezt szeretném látni a döntések mögött is. A terepen dolgozva is ezeket a fogalmakat értelmezzük, velük is, akiket szeretnénk változáshoz segíteni. De ha a rendszerben nem ezek és nem így etikusak, akkor mit tegyünk? Inklúzióról beszélünk…amit egyre nehezebben tudok értelmezni….és közben az inklúzió támogatásának etikai felelősségén tipródok.

AKKUMULÁTORGYÁRTÁS: AZ IPARÁG, AMELYNEK AZ ÚTJÁBÓL ELTAKARÍTJÁK A TÖRVÉNYEKET - III. RÉSZ

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2023.02.20.


A cikksorozat 
első részében az akkugyártás gazdasági jelentőségét és kilátásait jártuk körbe. A második részben bemutattuk, hogy elméletileg azért lehetne az iparágat biztonságosabban üzemeltetni. Ebben a részben a magyar akkugyárakat körülvevő intézményi környezetet és a társadalmi ellenállás lehetőségeit mutatjuk be.

- A gödi Samsung-gyárat az elmúlt években számtalanszor megbüntették, amiért nem tartotta be a tűzvédelmi, iparbiztonsági, munkavédelmi és építési szabályokat. A bírságok többnyire 2-3 milliósak, miközben az állam több tízmilliárddal támogatja a céget.

- A kommunikáció hiányára, a hatóságok tehetetlenségére és az önkormányzatok elutasítására panaszkodnak a lakók a már felépült és a most épített akkugyáraknál. Az ellenállás odáig fajult, hogy több ellenzéki párt népszavazást kezdeményezett a gyárakról.

- Ha elektromos autókkal akarunk küzdeni a klímaváltozás ellen, akkor valahol akkumulátorgyárakat is kell építeni. Az elmúlt negyven évben könnyű volt a veszélyes iparágakat szegényebb országokba telepíteni, de stratégiai célok és az ellátási láncok rövidítésének szándéka néhol megfordították ezt az irányt. Így Európában is sok akkumulátor készül majd, kérdés, milyen eloszlásban.

2021. május nyolcadikán langyos tavaszi nap sütött Gödön. Szombat volt, a Duna-parton virágoztak a fák, családok gyerekekkel és kutyákkal sétáltak. Aznap nyitott meg a Covid miatt sokáig bezárt gödi termálfürdő, és sokan akkor mentek először kirándulni az évben.

Május nyolcadika Gödön pont olyan hétvégi nap lett volna, mint bármelyik másik, ha este 11 körül nem kezd el füstölni a Samsung-gyár egyik félkész épülete. A csarnokban rövidzárlat miatt kigyulladt egy éppen töltés alatt lévő akkumulátor, a tűz pedig azonnal átterjedt az ott tárolt többi akkura is, amelyek közül rövid időn belül 36 kiégett. A helyszínre tűzoltók érkeztek, megpróbálták áramtalanítani az épületet, ez azonban nem sikerült. Mint kiderült, a csarnokban nem volt tűzoltáshoz szükséges elektronikai főkapcsoló.

A tűz eloltása után a katasztrófavédelem ellenőrizte a töltésre használt épületet, és kiderült, hogy annak még használatba vételi engedélye sem volt. Ennek megfelelően nem volt se szabályos tűzvédelmi berendezés, se tűzvédelmi szabályzat, és az ott dolgozók tűzvédelmi oktatást sem kaptak. Az elektromos főkapcsoló mellett hiányzott a tűzszakaszhoz tartozó oltóvíz igazolása és egy sor másik engedély.

A tűzben senki nem halt meg, de a katasztrófavédelem szerint az ott dolgozók személyi biztonsága veszélyben volt. A kiszabott bírság ötmillió forint lett, a Samsung éves árbevételének 0,000007 százaléka...


NEM CSAK A REÁL TANTÁRGYAKBÓL VAN PEDAGÓGUSHIÁNY: KÉNYSZERMEGOLDÁSOK A HIÁNYZÓ TANÁROK PÓTLÁSÁRA II.

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: VARGA VIRÁG
2023.02.15.


A tanárhiány kapcsán leggyakrabban a reál tárgyakról esik szó, pedig a humán és a készségtárgyak esetében is egyre többször fordul elő, hogy nincs elég pedagógus az iskolákban. Ezúttal azt jártuk körbe, hogy a saját szakjuk, szakpárjuk mellett egyéb tárgyakat is bevállaló tanárok terhelésén felül milyen egyéb módszerekkel próbálják megoldani az oktatási intézmények a hiányzó tanárok helyettesítését. Találtunk példákat arra is, hogy 
tanári diploma nélkül alkalmaznak az iskolák munkavállalókat, pedagógusként.

Bár a kormány nem igazán szokta elismerni a tanárhiányt, a közoktatás szereplői számára világos, hogy sok esetben olyan pedagógusok tartják a vállukon az összeomlás közelében álló rendszert, akik saját tantárgyaikon felül egyéb tárgyak tanítását is kénytelenek bevállalni. Olyan tantárgyakét, amelyekhez nem rendelkeznek szakos végzettséggel – erről a jelenségről múlt heti cikkünkben írtunk részletesen...

GÁBOR GYÖRGY: ORBÁN ÉS A JÓ TÁRSASÁG

SZABADSÁG KLUB / KLUBRÁDIÓ
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.02.20.


Ha Virginia Woolfnak igaza van, miszerint a barátainkon keresztül saját magunkat mérjük meg, akkor Orbán igyekezete érthető, ha a Vatikánnal szeretné önmagát egy társaságban tudni. A Vatikán részéről ennek a fordítottjáról viszont már messze nem vagyok meggyőződve
.

"Ketten maradtunk a béke pártján: Magyarország és a Vatikán. A társaságra nem lehet panaszunk, de komoly következményekre kell számítanunk" – mondta büszkeségtől dagadó kebellel, s hallgatóságának kitörő lelkesedésétől kísérve Orbán Viktor az évértékelő beszédében.

Örült ott mindenki, s a hallgatóság elégedetten nyugtázta az aranyszájú szónok szavait, mert ha ő mondja, akkor az úgy is van, akár utólag is bele lehetne szerkeszteni a Szentírásba, mivel ez az Igazság maga. S persze nyugodtan gondolhatja pontosan így mindezt a nagyérdemű publikum, ha a vonatkozó összefüggést tekintve (is) híján van minden elemi tudásnak és információnak.

Mert meglehet, Orbán nem panaszkodik a Vatikán társaságára, ez nagy dolog, legyen is erre büszke és becsülje meg magát mindezért Szent Péter, Krisztus nyájának pásztora, valamint örököse, Ferenc pápa és vele az egész vatikáni udvartartás.

Csakhogy félő, Ferenc pápa és a Vatikán nem biztos, hogy Orbánhoz hasonló panaszmentes kedélyességgel és a Várhegy urához fogható büszkeséggel emlékezne meg a magyar miniszterelnöknek és fényességes udvartartásának társaságáról.

Ebben az összefüggésben csak néhány megjegyzést tennék (lehetne persze sokkalta többet is), hogy Orbán kissé felfuvalkodott kijelentését mérlegre tegyük.

2020. január 4-én Antonio Spadaro olasz jezsuita, a Vatikán félhivatalos lapjának, a "La Civiltà Cattolica" című nagymúltú folyóiratnak a főszerkesztője a "törzsi katolicizmus" perverzitásáról, az egyház feladatáról, valamint az egyházaknak a politikával való összefonódásáról írott nagyívű tanulmányában egyetértőleg idézi Paul Elie-nek, a Georgetown University munkatársának egy írását, amelyben – egyebek mellett – a szerző Ferenc pápát szembeállítja az úgynevezett "erős emberekkel", Donald Trumppal, Hszi Csin-pinggel, Putyinnal és Orbán Viktorral, akik "megvetik a fékeket és ellensúlyokat, a független sajtót és minden más olyan erőt, amelyek megkérdőjelezhetik a hatalmukat." Ebben az értelemben – folytatja Elie – Ferenc pápa erős ellenfélként lépett fel, hiszen már Assisi Ferenc nevének fölvételével épp az "erős" jelleg kritikátlan propagálásával ellentétben "a szegények alázatos védőszentjének emlékezetét idézte meg."

Vagy emlékezzünk Ferenc pápa tavalyi budapesti látogatásának egyik fontos pillanatára, amikor a hazai katolikus egyház püspökeivel találkozva, igencsak célzatos módon arra hívta fel a figyelmet, hogy "a vallási hagyományok öltözete mögött ott rejtőzködhet megannyi sötét oldal". A magyar püspökökhöz fordulva hangoztatta, hogy "nem a struktúrák bürokratikus irányítása, nem előjogok és előnyök keresése" a feladat, hanem hogy "lángolóan szeressétek az Evangéliumot". Végül különös hangsúllyal említette meg, hogy "mindenki a maga identitásához ragaszkodik, de ez soha nem lehet oka az egymás iránti ellenségeskedésnek és lenézésnek".

De hogy mi, magyarok valóban büszkék lehessünk a jó társaságra, a jó társaság viszont kevésbé ránk, utaljunk a Vatikán fent idézett félhivatalos lapjának ez év január 21-én, vagyis alig egy hónappal ezelőtt megjelent friss írására David Hollenbachnak, a neves jezsuita teológus professzornak a tollából, amelyben az olvasható, hogy "Oroszország Ukrajna elleni halálos áldozatokkal járó háborúját Putyin elnök indította el, Kirill pátriárka, az orosz egyház fejének határozott támogatása mellett." Az írás beszámol arról, hogy az orosz háború az alapvető emberi jogok és a nemzetközi szerződések figyelmen kívül hagyásával zajlik: etikai szempontból Oroszország sérti a jus ad bellum (a háborúhoz vezető erkölcsileg releváns okok szabályozása) és a jus in bello (a fegyveres konfliktusban résztvevő felek magatartásának szabályozása) elvét.

A jezsuita teológus felhívja a figyelmet, hogy egyfelől Putyin Ukrajnáról folyamatosan, mint ősi orosz területről beszél, a két nép azonosságát emlegetve, másfelől Kirill pátriárka a putyini szólamoknak és stratégiai kívánalmaknak megfelelően harcászati arzenállá átalakított vallási garanciákkal igyekszik ellátni Putyint. A pátriárka ennek megfelelően hangsúlyozta, hogy az ukránok "Szent Oroszország népe" (az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek Székesegyházában tartott liturgia alkalmával elmondott beszéd, 2022. április 3.), s légiesen szárnyaló homíliában igyekezett nyomatékosítani a háború szent, "metafizikai jellegét", amelynek lényegét a dekadens Nyugattal szembeni "örök pravoszláv" transzcendens kötelezettség teszi ki (Beszéd a Megváltó Krisztus székesegyházban, 2022. március 6.) Mindenesetre a dekadens, romlott és a végső pusztulás útján vonagló Nyugat elleni transzcendens orosz elköteleződésből – csak halkan emlékeztetnék – néhány évtizeddel ezelőtt mintha Magyarországnak is tartós ideig kijutott volna, még akkor is, ha a Várkert Bazár közönségének szelektivitásra hajlamos emlékezetére épp az örök felejtés, a hűbéri elköteleződés és a számos privát érdekeltség kiváltotta politikai amnézia homálya ereszkedik alá.

Ha Virginia Woolfnak igaza van, miszerint a barátainkon keresztül saját magunkat mérjük meg, akkor Orbán igyekezete érthető, ha a Vatikánnal szeretné önmagát egy társaságban tudni. A Vatikán részéről ennek a fordítottjáról viszont már messze nem vagyok meggyőződve.

FONTOS RÉSZLET DERÜLT KI A TITKOS MAGYAR-OROSZ GÁZSZERZŐDÉSRŐL

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2023.02.20.


A decemberi külkereskedelmi adatok alapján kiderült, hogy milyen tőzsdei árhoz lehet rögzítve az az ár, amit a magyar MVM fizet a Gazpromnak a gázszállításokért. Az orosz gáz az uniós országok közül továbbra is hazánkba érkezik a legdrágábban, ráadásul magyar sajátosság, hogy minél magasabb az ár, annál többet veszünk.

Egy hónap vagy két hónap

Bár a magyar-orosz gázszerződés részletei titkosak, az már tavaly kiderült, hogy nem fix áron kapjuk az energiahordozót: az oroszoknak fizetendő összeg némi csúszással a holland tőzsdei árakat (TTF) követi. A kormányzat erről sokáig hallgatott, sőt a 2022-es választások előtt egyértelműen az volt a narratíva, hogy a rezsicsökkentés fenntartásának az orosz szerződés a garanciája. Ősszel azonban előbb Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, majd Orbán Viktor miniszterelnök is nyíltan beszélt a tőzsdéhez kötött árazásról...

ORBÁN NYÍLTAN A NYUGAT ELLEN FORDULT ÉS AZ OROSZOK MELLÉ ÁLLT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.02.19.


Az “évértékelőnek” csúfolt propagandabeszédében Orbán eltévesztette a “Volt egyszer vadnyugat” szereposztását, mert Frank és bandája, akik “legyilkolnak” mindenkit egy telekspekuláció miatt anyagi haszonszerzésből, az ő maga és a Fidesz nevű bűnszervezete. De ha Orbán tükörbe akar nézni és párhuzamokat keres, megnézheti az összes hollywood-i filmet, ezekben mindenhol ő játssza a gonoszt, a rosszat különféle szereposztásban. Orbán a világ új tömeggyilkosának és hóhérjának, Vlagyimir Putyinnak az egyetlen európai csatlósa, aki a világ sötét oldalán áll.

Úgy követel magának “tiszteletet”, mint egy maffiavezér. Ezt is kinézhette volna a filmekből: kizárólag a maffia épül arra a fajta a “tiszteletre”, amit ő “a magyaroknak”, valójában magának követel “Munkácson, Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban”. A maffiában kulcsszó a “tisztelet”, ami a behódolást és az engedelmességet is jelenti. Egész Oroszország maffiaként működik, a volt KGB az alvilágot, a szervezett bűnözést, a titkosszolgálatot és az államot irányítja együtt, s ezek összemosódnak. Putyin is a “tiszteletet” és a behódolást követeli magának, ahogy Orbán is.

Ez az ember, aki 13. éve uralkodik Magyarországon, aki korlátlan hatalommal rendelkezik, aki azt csinál, amit akar, minden döntést maga hoz meg, az ország minden baját másra keni, felelősséget másra tolja. Az inflációért a brüsszeli szankciók a felelősek, amelyeket ő mind egy szálig megszavazott, miközben a magyarországi infláció előbb szabadult el, minthogy elkezdődött a háború, és az oroszokat megálltották a szankciók. Mert az oroszokat megállították a szankciók, nem tudták lerohanni Ukrajnát, nem tudták elfoglalni Kijevet, keleten harcolnak hónapok óta egy városért.

Orbán hazudik, mindenért az Európai Uniót (“Brüsszelt”) teszi felelőssé. Miközben az Európai Unióban nem olyan súlyos a gazdasági helyzet, az energiaválság és az infláció, mint Magyarországon, és a magyar gazdasági helyzetet, az inflációt sem az Unió és az oroszokra kivetett szankciók okozták. A háború legfeljebb rontott a helyzeten, de azért nem az Európai Unió és nem Amerika felelős, hanem kizárólag az oroszok, akik területszerző céllal háborút indítottak Ukrajna, és rajta keresztül, alig burkoltan, a Nyugat ellen. Európa önmagát védi az oroszokkal szemben Ukrajnában.

Orbán az energiával magyarázza az oroszokkal való szövetséget, miközben egész Európa sikeresen megszabadul az orosz energiafüggőségtől, amihez Orbán ragaszkodik. De az oroszok nem adnak ezért semmit: ha igaz lenne, amit Orbán mond, akkor az oroszoknak olyan olcsón kellene adniuk mindent Magyarországnak, hogy egy Kánaán lenne. De az oroszok meg sem hálálják olcsó olajjal és gázzal Orbán oroszpártiságát, ami bizonyítja, hogy Orbánt enélkül is a kezükben tartják, s Orbánt elsősorban ideológiai azonosság köti az oroszokhoz, emiatt ellenséges a Nyugattal.

Amit Orbán csinál, az nem Magyarország érdeke. Ez kizárólag az ő érdeke, aki személyes bosszúból elfoglalt, megszállt, kisajátított és fogságban tart egy országot, amit saját hasznára működtet és a tulajdonának tekint. Súlyosan beteg ember, mint az összes zsarnok, fasiszta diktátor. Magyarországot szembefordítja a demokratikus és szabad Nyugattal, kivezeti a nyugati jogállami demokráciák közösségéből, ahova mindig is tartozni akart, s keleti posztkommunista diktatúrák, primitív önkényuralmi rendszerek mellé állítja, s elpusztítja a szabadsággal együtt a nyugati kulturális értékeket.

A világmindenség egyik legnagyobb hazudozója és csalója, amire kiváló példa beszédének egy részlete, amelyben azt állította, hogy az EU Magyarországon “bolházza” a jogállamiságot, “miközben a rabomobil állandó ügyeletet tart az Európai Unió épületénél”, mintha az Orbán-rezsim nem lenne olyan korrupt, mint az Európai Unió. Ám a valóság az, hogy az EU-ban az igazságszolgáltatás, a jogállam működik, és elkapják azokat, akiket megpróbáltak lefizetni. Ezzel szemben Magyarországon az igazságszolgáltatás nem működik, különben a rabomobil Orbánt vinné el először...

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN: NEM VÁLTOZTATHAT HÁBORÚS RETORIKÁJÁN ORBÁN

HÍRKLIKK
Szerző: SZ. BÍRÓ ZOLTÁN
2023.02.20.


Ha Putyin mellett marad, a kormányzatunk is odakozmál valami olyasmihez, amelyhez a magyar társadalom jó érzésű többségének semmi, de semmi köze – mondta Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő a Klikk TV Mélyvíz című műsorában arról, változtathat-e az Orbán-kormány az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos retorikáján. Hozzátette, jóérzésű ember számára mindaz, amit az ukrán területeken elkövettek az oroszok, nem fogadható el.


Felmerül a kérdés, hogy milyen titokzatos, rejtélyes, fel nem fogható dolog az, ami miatt valami magnetikus erő mégiscsak ott tartja Orbán Viktort az oroszok mellett – fogalmazott a szakértő.

„Orbán és környezete lényegében nem tud szabadulni attól a narratívától, amit a parlamenti választások előtt fölvett. Az lényegében arról szólt, hogy a béke pártján vannak minden tekintetben, ki akarnak maradni ebből a háborúból és mindannak, ami ma probléma – az infláció és az egyéb gazdasági nehézség – a szankciós politika, azaz Brüsszel, illetve a háború az oka. Ha ebből kilépne, akkor nagyon sok gazdaságpolitikai és társadalmi folyamatot nem tudna megmagyarázni.”...

A másik, hogy Bucsa után – amely összefoglaló neve lett mindennek, ami az orosz háborús bűncselekményeket jelenti – nehéz elképzelni, hogy Orbán azért áll Putyin mellé, mert így ő is nagyobbnak és fontosabbak tűnik. De Bucsa után mit jelent Putyinnal kezet fogni? – tette fel a kérdést. Sz. Bíró Zoltán emlékeztetett, a kényelmetlen helyzetről tanúskodnak a brüsszeli fotók is, ahol szinte egyedül csak Orbán nem fogadta tapssal Zelenszkijt. „Nyilván végiggondolta, hogy szívélyes nem lehet, mert akkor mit mond a hazai közönség és ebből fakadt a sok furcsa fotó.”

A szakértő szerint az azonnali tűzszünet Szijjártó külügyminiszter olvasatában azt jelentené, hogy azok a területek, ahol most oroszok vannak, az oroszoknál marad, de jelenthet ennél még brutálisabb elképzelést is, mert ősszel Oroszország magához csatolta, annektálta a teljes Donyeck és a teljes Luhanszk megyén túl Herszon és Zaporizzsja megyét. „Könnyen elképzelhető, hogy Oroszország csak azzal a feltétellel lenne hajlandó elfogadni a tűzszünetet, ha az immár négy ukrán megye Oroszországhoz csatolását de facto elismerné Ukrajna. Ez viszont lényegében az agresszor jutalmazása.”

Sz. Bíró Zoltán a jelenlegi háborús helyzetről elmondta, bár nagyon veszélyesnek tartja azt, ahova sodródott a világ, de mégis azt érzékeli, hogy a Nyugat, főleg az Egyesült Államok figyel arra, hogy semmiképpen ne eszkalálódjon ez a konfliktus. „Például a fegyverszállítások ügyében látom a felelősséget a nyugati politikusok körében. Egyrészt, hogy semmiképpen ne vonódjon bele a háborúba egy harmadik, negyedik vagy ötödik ország, és semmiképpen ne jussunk el oda, hogy bárki is – ez Oroszországot jelenti – tömegpusztító nukleáris fegyvert vessen be.”

Hosszú háborúra számít a történész, hiába békepárti. Hogy lesz-e tavaszi nagy offenzíva, arról azt mondta, elég ellentmondásosak a hírek. Most olyan nyugati elemzések jelentek meg, amelyek leginkább nyár elejére teszik azt az erőkoncentrációt, amikor végre tudja hajtani Oroszország az átfogó támadást – tette hozzá. Lehet, hogy addigra már fontos fegyverek érkeznek képzett ukrán katonákkal is, ami viszont kétesélyessé teszi, hogy milyen irányt vehet ez az offenzíva – fogalmazott.

Sz. Bíró Zoltán szerint három dolog kombinációjából alakul ki, hogy mikor és milyen körülmények között lesz vége a háborúnak:

– függ attól, hogy fennmarad-e az ukránok kitartása, mert elképesztő, amit az ukrán társadalom elvisel;

– függ attól, hogy megmarad-e a nyugat kiterjedt támogatása politikai, pénzügyi, haditechnikai segítsége;

– függ attól, hogy mi történik Oroszországban, történik-e bármi is Putyinnal, el tudják-e mozdítani vagy belátná, hogy ez a háború értelmetlen, de azt sem lehet kizárni, hogy az eliten belül egyszer csak lesz egy olyan csoport, amely nemcsak felismeri, hogy értelmetlen ez a háború, de meg is próbál tenni valamit a folytatás ellen.

Ezek kombinációja annyiféle lehetőséget dob ki a jövőre vonatkozóan, hogy nehezen lehet bármit is prognosztizálni a háború kimenetelével kapcsolatban – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

AMERIKÁBAN EGY ŐRMESTER KÉT MAGYAR EZREDES MUNKÁJÁT LÁTJA EL

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2023.02.19.


Inkább orosztalanítás, mint NATO-tlanítás zajlik a honvédségnél. Közel 26 százalékos infláció volt januárban, úgy néz ki, ez volt a csúcs. Orbánnak nem igaza van, hanem igaza lesz? Sötétben tapogatóznak a Pegasus-ügy magyar kárvallottjai. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

„Nem igaz, hogy NATO-tlanítás folyik, hiszen sok erősen oroszbarát tisztet is elbocsájtottak, miközben visszaigazoltuk a Mathias Corvinus Collegiumtól Porkoláb Imrét, aki minden idők egyik legjobban képzett magyar katonája, és nyolc éven át volt vezető NATO-beosztásban, ebből négyet a Pentagonban. Ha valakiben megbíznak az amerikaiak, hát benne igen” – mondta a Szabad Európának a Honvédelmi Minisztérium egyik volt, de a belső folyamatokra még rálátó vezetője.

Január 17-én jelent meg egy kormányrendelet arról, hogy a 45 évnél idősebb és 25 évnél hosszabb szolgálati idővel rendelkező katonákat elbocsáthatják a honvédségtől, ezzel párhuzamosan az érintettek számára bevezetik a honvédelmi szolgálati juttatást, amely az illetmény hetven százaléka.

Jelenlegi és volt honvédelmi minisztériumi munkatársakkal folytattunk háttérbeszélgetéseket, hogy kiderítsük, miért kezdtek tömeges leépítésbe az idősebb főtisztek körében. A folyamat indokoltnak látszik, de ettől még nem biztos, hogy jobb hadsereget eredményez.

Ez alapján nem tűnik légből kapottnak az érv, hogy az idősebb, a még a NATO előtti időkben szocializálódott vezetőknek köszönték meg a szolgálatot, bár hozzá kell tennünk, hogy ez a tíz katonai vezető nyilván nem adhat reprezentatív mintát, hiszen már jóval száz fölötti elbocsátottról szólnak a hírek.

„Akiket most elküldenek, többségükben jó emberek és jó katonák, de – bármennyire is nem szép ezt kimondani – jobbára a karrierjük végén járnak már. Volt, akit évek óta ide-oda helyezgettek, mert valójában sehol nem látták már hasznát igazán, de nem lehetett elbocsátani. Eddig” – mondta egy minisztériumi forrásunk...

ITT OLVASHATÓ

FERI BÁTYÁM LAPOT KAP

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.02.20.


Mint az ismeretes, Orbán doktorminiszter nagy általánosságban falusi kocsmákban szokott iddogálni, ott szóba elegyedni nyugdíjas korú választóorganizmusokkal, hogy személyesen közölhesse velük az örömhírt. Az evangéliumot, miheztartás végett, ha már és ugye. Azonban más ez az attitűd, mint a Kásler által épp csontilag legózott Mátyás királyunknak, aki a legendáriumok szerint álruhában vegyült el a pórnépek között, hogy azok véleményét igazából megtudja. Nem, Orbán doktorminiszterünk nem ilyen, őt nem ebből a fából faragták. Ő teljes, igazi valójában megy kocsmázni, akárha boldogult úrfikorában.

Az ajtóban a TEK, a tehenek a jászolhoz kötve, a népek a függöny mögött, és előadja annak, akit épp talál, mennyi jót is tesz vele. (mindigegyfolytában.) Feri bátyámat (bátyámtípust) szokott kapni doktorminiszter úr társalkodóul az ivóban, akivel közli, hogy utal neki nyolcvanat. Remélem érezzük a helyzet drámaiságát, mert Feri bátyám erős késztetést, hogy úgy ne mondjuk, lökéstolási ingereket érez ahhoz és abba az irányba, hogy kezet csókoljon az ő jótevőjének, majd áldassék a kegyelmes úr neve felkiáltással hugyozza össze magát egy ültő helyében. Egyrészt az örömöktől, másfelől pedig a félelemreszketéstől a’la Kierkegaard.

De ne dicsekedjen az ember a ganyészagban, ami szintén alapeset, ha a helloröfis afférra gondolunk. De mindezekből is világosan kitűnik, doktorminiszterünk válogatott és idomított egyedekkel találkozik rend szerint és kizárólag, hogy flottul menjenek a dolgok. De másfelől pedig azért leginkább, hogy még véletlenül se tudhassa meg, mit is gondol róla az ő amúgy semmibe sem vett népe, mert még nagyon elkeseredne széles jókedvében és a rózsaszín szemüvegében. Bízvást állíthatjuk ugyanis, hogy egészen elképesztően penetráns dolgokat gondolnak nagyon sokan felőle, róla és általa. Lehangoló volna az úgy.

No de, a személyes nexus nem elég, nem lehet minden Feri bátyám hátát lapogatni, és nem lehet az összes esernyővel kardozó matróna kézcsókba torkolló hódolatát fogadni. Ez bizonyos egészen. Előre megyünk és nem hátra, ebből fakadóan doktorminiszterünk megismerte az írás-olvasás misztériumát és hatalmát, így levelez a feribátyámokkal, s leveleiben rendre be is számol az érettük vívott küzdelmekről, és a győzelmekről is, naná. Mi más egyébről, hová is vezetne az, mint azt a mylord, aki csenget, alagsorából tudjuk jót röhögve rajta, de voltaképp nem csak bámulásakor, hanem írva róla is. Szép a világ, ha nem törődünk vele...