2016. július 2., szombat

ÁDER KÁDERE A MATOLCSYVAL KVATERKÁZÓ LEGFŐBB ÜGYÉSZ

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.02.


Heti Top 5 – Átlátszó:

Áder kádere a legfőbb ügyész Polt Péter
Egyre mélyebben a csődben Vitézy TamásRezsicsökkentés kimaxolva: hónapok óta ömlik a szennyvíz a TiszábaStadionláz 3. rész: a stadionépítő cégek toplistája1,8 milliárd forintért keres tanácsadókat a MiniszterelnökségHeti Top 5 – magyar sajtó:
 
Simicska embere vehette meg az Indexet (Origo)
Igazat adtak az Átlátszó Oktatásnak a szegedi HÖK-elnökkel szemben (HVG, Eduline)
Habony Hongkongban helikoptertúrázott (Index, 444)
Most aztán jól megbüntették az MNB-alapítványokat (444, Index)
110 millióért vásárol be helyi földekből a ceglédi polgármester és a városi Fidesz család (444)

Legjobb rádiós anyagaink:

 
 
 
 

ELRABOLT A MAFFIA! - AVAGY EURÓPA BIZTONSÁGA EGY MAGÁNZÁRKÁBÓL

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Bojtos Zoltán
2016.07.02.


A kamionvezető szakma a világ legveszélyesebb szakmái közé tartozik. A rendőr, a taxis, és a prostituált mellett. Ezen az sem változtatott sokat, hogy manapság már nincs a sofőröknél sok készpénz, általában kártyával fizetnek a tankolásért, úthasználatért, egyebekért. Egy civil azt látja, hogy de jó a kamionosoknak, bejárják a "világot", és még pénzt is kapnak érte. A valóság azonban egészen más. Körülbelül 20 évig barangoltam Európa útjain, de igazán szerencsésnek mondhatom magam. Volt néhány kalandom, de tulajdonképpen nem bántottak. Van néhány sztorim, amiken keresztül be tudom egy kicsit mutatni néhány európai ország közbiztonságát:

ITT OLVASHATÓ

NIL NOCERE

MOST& ITT BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.07.02.


Volt egy tüntetés. A rokonszenves és szeretni való Sándor Mária mondott egy mondatot, annak az első felével egyetértek:

"Olyan új országban akarunk élni, ahol nincs megfélemlítés, ahol a hatalom hajlandó velünk együttműködni."


A második felével azért nem értek egyet, mert én már tudom, amit Sándor Mária nem, mert még túl fiatal ahhoz, hogy tudja, és talán még az is kevés, hogy nő, pedig a nők sokkal okosabbak a férfiaknál, sokkal hamarabb tudnak mindent (vagy majdnem mindent), de azt nem, hogy ő sem akarhat olyan országban élni, "ahol a hatalom hajlandó velünk együttműködni."

Azért nem, mert ő nem akarhat olyan országban élni, ahol létezik bármiféle hatalom. Ez a falusi futballista itt, ez a pökhendi, ostoba szotyolaköpködő hiszi azt, hogy ő hatalom. Egyebek között éppen ezért kell elzavarni.

Olyan országban, ahol Sándor Mária élni szeretne, nincs szükség hatalomra. Ügyintézőkre van szükség, akik a kellő szerénységgel és ügybuzgalommal, valamint a megfelelő felkészültséggel szolgálják az ország népét. Nincs semmiféle hatalmuk. Vannak ugyanis mindenféle törvények (már most is vannak, csak nem működnek, mert nem működtetik őket), amik arra valók, hogy az ország népe (emberek alkalmi közössége) funkciójukhoz illeszkedő elvek és tevékenységek segítségével alakítsák az életüket olyanná, amilyenhez kedvük van. És amit lényegében egyetlen ajánlás szabályoz, egy nagyjából 2500 éves mondat, amit egy Hippokratész nevű orvosnak tulajdonítanak: primum nil nocere (csak nem ártani). Senkinek. Ez a mondat az emberi szabadság egyetlen korlátja. Minden emberé. Ha valaki ezt az ajánlást megszegi, az magára vonja a törvény számon kérő erejét, intézkedésre kényszeríti az erőszakra képes szervezeteket. Még egyszer: erőszakra képes...

ITT OLVASHATÓ

POTYAUTASOK ÉS BALEKOK? A SZOLIDARÍTÁSRÓL A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Nagy Gyöngyi
2016.07.02.


Az indiai Devy Shetty, aki a Wall Street Journal szerint évi 30.000 pácienssel a szívsebészet Henry Fordja, és a Narayana Health vezetője, olyan (magán)klinikákon alapuló rendszert hozott létre, amelynek célja, hogy minél szélesebb néprétegeknek jusson magas színvonalú egészségügyi ellátás, az indiai egészségügy hozzáférési problémáira tekintettel. Lehet, hogy idővel Magyarországon is szükség lesz egy hasonló kezdeményezésre?

A Narayana Health célja, hogy a hozzá forduló betegek mindegyikének személyre szabott feltételek mellett nyújtson ellátást, értsd, minden betegre külön szabják az ellátás árát. Biztos, hogy így sem jut mindenki ellátáshoz, akinek szüksége van rá, de a szándék valós, és a vállalkozás eredményes. Átlagosan 1500 €-ba kerül egy bypass műtét, szemben a német 12.000-17.000€, illetve az USA-beli 15.000-30.000€ költséggel. Rászorulóként ennek töredékéért is ellátáshoz lehet jutni, bár az érintett családokra ez még így is nagy terhet ró.

Az egészségügyi ellátás biztosításának másik oldala, hogy a Narayana Health a spiegel.de hasonlatával élve ún. ALDI-kórházakat hozott létre, ahol sok esetben rokonok(!) látnak el ápolói feladatokat, és ahol hatalmas, esetenként 50 fős kórtermekben történik a betegek elhelyezése. Rendszerszintű szolidaritás hiányában, a költségek visszafogása, de elsősorban az ellátáshoz való hozzáférés érdekében a betegek bizonyos feladatokat maguk látnak el, bizonyos költségeket magukra vállalnak.

A Narayana Health jó példa arra, hogy magán-egészségügyi intézmények is működhetnek össztársadalmi érdekeket szem előtt tartva. Tudnunk kell azonban, hogy
mind az EU, mind a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és egyéb nemzetközi szervek értékként kezelik, és nem csak igazságosabbnak, de hatékonyabbnak is tartják a szolidaritáson alapuló közfinanszírozott egészségügyi rendszereket - ez az egészségpolitikában evidencia.

A magyar rendszer papíron: egyetemes hozzáférés, teljes körű szolidaritás...
 

BELEGONDOLNI IS FÁJÓ, HOL TARTHATNA MÁR EZ AZ ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.07.02.
 
 
VISSZATASZÍTÓ KÉPET FEST MAGYARORSZÁGRÓL A SÉRÜLT MENEKÜLTEK ELÍTÉLÉSE

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancsblog.hu
2016.07.02.


Pénteken első fokú ítéletet hozott a bíróság a „röszkei menekültperben”. Tíz szíriai és iraki állampolgárt gyanúsítottak azzal, hogy megvalósították a „tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzársértés” bűncselekményét, amikor szeptember 16-án egy nagyobb, a rendőrökkel összecsapó csoporttal a kerítésen keresztül Magyarország területére léptek.

A bíró mindenkit bűnösnek talált. Heten letöltendő (1 év 2 hónaptól 3 évig terjedő) börtönbüntetést kaptak, hárman megúszták felfüggesztettel. Egy oltalmazotti státusszal rendelkező nőn kívül az összes vádlottat kiutasították az országból, azokat is, akiknek folyamatban van a menekültügyi eljárásuk. Szeptember óta valamennyi érintett előzetes letartóztatásban vagy házi őrizetben volt.

Érdemes megemlíteni, hogy a szeptember 16-i események miatt egy, a megafonba kiabáló és köveket dobáló férfi ellen külön büntetőeljárás folyik, őt egyenesen terrorizmussal vádolják. Ügyében októberben várható döntés...

ITT OLVASHATÓ

PRIDE ÉS SEMMELWEIS NAP

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Albert Eszter
2016.07.02.Magyarországon július első hétvégéjén két jelentős esemény zajlik.
 
A Pride-on évről évre többen vagyunk. Évről évre egyre többen éljük meg Orbán diktatórikus elnyomását, alapvető emberi jogaink, méltóságunk sárba tiprását.
 
Orbán diktálja a kockás-fekete-fehér ruhás divatot, ő mondja meg, iskolás lányaink vehetnek- e fel miniszoknyát, ő mondja meg, kit szeressünk, kit utáljunk, kivel élhetünk házastársként. Ő mondja meg, hol vehetünk cigarettát, mikor és hova mehetünk vásárolni, mit vegyünk. Nálunk a tejesdobozon sem boci van, hanem kalocsai népi motívum, nehogy elfeledjük: magyarok vagyunk.
 
Városaink terein, parkjain turulmadaras - közpénzből felállított - "szobrok" hirdetik az újnáci eszmét.
 
Belopódzott a fasizmus.
 
Gyermekeink mélymagyar, nemzeti-szocialista ihletésű mondókákat skandálnak a bölcsődékben, óvodákban. Horthy szoborral díszített templomainkban Himnuszt énekelnek zsoltárok helyett.
 
Magyarország, 2016 nyara...

ITT OLVASHATÓ
 

KÖVÉR BELERAGADT VALAMI KÖZÉPKORI TRÁGYAHALOMBA ÉS KÉPTELEN ONNAN SZABADULNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VINRÁTOR BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.07.02.
 
 

KIS MAGYAR TÖRTÉNELEM ALULNÉZETBŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Szentendrei Rozália
2016.07.02.


Felirat hozzáadása
HAZUGSÁGOK HELYETT
ŐSZINTE SZEMBENÉZÉS


Ezt hirdeti fehér alapon piros betűkkel Budapest központi terén, két fa közé kifüggesztve, egy molinó minden hétköznap késő délután.

A felirat, aminek piros, festett betűi mára kopottak és a fehér anyag is szakadozott, néhol rongyos már.

Szembe vele emberek ülve, télen állva, tiltakoznak a felirat szellemében a hazugság ellen.
Hazudtak és hazudik ma is az arcunkba nap mint nap a mai kormányzat, amikor annak a régi, általa oly nagyra tartott, rendszernek a jelképeit, ideológusait újra és újra piedesztálra állítja és néha csak állítaná, mert nem mindig sikerül neki.

A régmúlt ki nem mondott bűnét egy hazug szobor formájában akarta megszépítve kimagyarázni és ez váltotta ki a fent említett molinó megalkotását.

Volt egy másik molinó is, de az eltűnt és nem tudni hol van. Azon ez az írás volt olvasható:
TÖRTÉNELEMHAMISÍTÁS: SZELLEMI KÚTMÉRGEZÉS

E két felirat hűen tükrözte, hogy miért ment ki oda több száz, néha ezer ember tiltakozva az ordító történelmi hazugság ellen. Ott azon a téren a molinó alatt naponta megforduló emberek a hamis, angyali ábrázatú árnyékában létrehoztak egy mementót, ami megmutatja az igazi emlékezést és az igazi emlékeztetést az elhallgatott és a fel nem dolgozott múltról. A kövek, a képek, a tárgyak, a régi dokumentumok, mind-mind az elhurcolt, meghurcolt, eltűnt, meggyilkolt emberekre emlékeztetnek, akiket a ma újra feléledő nacionalizmus és rasszizmus küldött egykor a halálba. A két emlékezeti pólus naponta feszül egymásnak és az ott megforduló emberek reakciói hűen megmutatják, melyiknek hisznek.

Hazugság és a hamisítás, ami ma már szinte alapkövetelmény a mai kormányzatban, hiszen csak ezzel tudják fenntartani a zemberek körében az egykori döntésük igazságát mellettük, akik közülük sokan ma sem adják fel a régen jónak gondolt választásukat, hiába kellene látniuk milyen önámítás az a szlogen, amit sulykolnak beléjük: „Az ország jobban teljesít!”

ITT OLVASHATÓ

AZ VOLT MÁR, HOGY POLT PÉTER, TE MOCSKOS GAZEMBER? NEM BAJ

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.01.
 
 

GIGANTIKUS YACHTKIKÖTŐ ÉPÜL A BALATONON, A SZOMSZÉD STRANDON FÉLMÉTERES AZ ISZAP

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.07.02.


Balatonfenyvesen 2016 májusában átadták a 800 millió forint uniós támogatásból épült Fenyves Yacht Klubot és a hozzá tartozó hajókikötőt. A szomszédos strandot elárasztotta az iszap. Videóriport.
 
Balatonfenyves közel kétezer lakosú üdülőtelepülés a tó déli partján. Mint minden Balaton menti település vezetése, a fenyvesiek is szerettek volna egy olyan turisztikai fejlesztést, ami a vendégeket odavonzza a településre.

Az Előny Kft. egyik tulajdonosa, akinek Balatonfenyvesen is van üdülője, már 1997-ben megkereste a polgármestert, hogy egy yachtkikötőt álmodott a településre. A tervezési és engedélyeztetési folyamatok után elkezdődött az építkezés.


Deák Gábor, az Előny Kft. tulajdonosának neve az
ÁNTSZ laborhálózatának erősen vitatott privatizációja és az egri Hospinvest-ügy révén lett ismert a magyar nyilvánosságban. A kikötő építéséhez nagy valószínűséggel a Matolcsy érdekkörbe tartozó NHB Bank adhatott hitelt, mivel a pénzintézetnek jelzálogjoga van bejegyezve a Fenyves Yacht klubra és a hozzá tartozó kikötőre.

A 2014. őszén kiadott vízjogi létesítési engedélyt már 2015. tavaszán módosították úgy, hogy törölték belőle azt a fontos természetvédelmi követelményt, hogy csak a vegetációs és ívási időszakon kívül (ősszel és télen) lehet a tómeder területén munkálatokat végezni.

Az építkezés gőzerővel folyt 2015-ben. 2016 május 12-én Halász János, a Fidesz frakció szóvivője jelenlétében átadták a kikötőt, és a hozzá tartozó yachtklubot. Az átadás után, a júniusi ottjártunkkor még látszólag folyt az építkezés...
 

ELINDULT A HUXIT-KAMPÁNY

MIKOR? MELYIKET? BLOG
Szerző: Tucker Dávid
2016.07.01.


Nagy-Britannia népe bő egy hete megszavazta a Brexitet. Másnap majdnem bedőlt a brit font, a kilépési kampány vezetőiről meg kiderült, hogy összevissza blöfföltek, képtelenek bármilyen felelősségvállalásra, és sorban hátrálnak ki a saját hülyeségük mögül. Ezután pár nappal Lázár János kijelentette, hogy ő bizony nem támogatná a magyar uniós tagságot, ezzel elindítva a magyar Huxit-kampányt. Hogy erre az álláspontra miből jutott, nem nagyon fejtette ki bővebben, inkább aljas módon a magyar vidék szegénységét is rátolta az Európai Unióra. Persze ez csak a magánvéleménye az uniós források elosztásáért is felelős miniszternek, amihez természetesen Kovács Zoltán kormányszóvivő is seperc alatt csatlakozott. Kövér László szerint meg aki nem így gondolja, az egyenesen fertőző agybeteg, még ha Navracsics Tibornak is hívják az illetőt. Azért Szijjártó Péter rögtön riposztolt egy maradáspártit, de ez a tényeken nem változtat: Magyarországon kormányzati szinten is nyíltan megjelent az EU-ellenesség.
 
A Brexit-szavazás, főleg annak következményei után ezt nem lehet jóindulatú tévedésnek nevezni. Sem pedig egy vállalható politikai álláspontnak, ami vagy bejön, vagy nem. Ez most már a Magyarországnak való tudatos károkozás kategóriája...
 

KARAFIÁTH: GIMNAZISTA VOLTAM, RÁTETTEK A NYUGTATÓKRA

24 HU - POSZ ITT BLOG
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.07.01.


Szerencsére egyre többet beszélünk a függőségekről, egyre nagyobb publicitást kap például az alkoholizmus elleni küzdelem (de még mindig nem eleget, és még mindig a piedesztálra emelt pálinka országában élünk), a dohányzás veszélyeire is egyre többször hívják fel a figyelmet, a drog és a szerencsejáték dependencia is ismert dolog. Ám a gyógyszerfüggőségről mintha kevesebbet beszélnénk, holott a veszélyei az előzőekével vetekszik.

De hogy is lehetne róla komolyabban szó, mikor hazánkban a pszichiátriai ellátás jobbára kimerül abban, hogy a beteg – terápiára szoruló – embert inkább alaposan begyógyszerezik? Most egy ország szörnyülködött a lebukott patikus esetén, pedig nála legalább abban biztosak lehettek az első körös vevők (mert valószínűsíthető, hogy raklapszámra nem saját használatra szerezték be a szajrét, hanem eladásra), hogy nem mérget kaptak…

Hogy engem mikor tettek rá a nyugtatókra? Még gimnazista voltam, mikor alig 45 kilósra fogyva az egyik órán sírógörcsöt kaptam. A tanárnő levitt az iskolaorvoshoz, aki rám nézve annyit mondott: ez a gyerek idegbeteg, és felírta nekem az andaxint. Később, mikor már elájultam, normális orvoshoz kerültem, kiderült, hogy anorexiás vagyok, ennek megfelelően is kezeltek.

De a nyugtatót nem hagytam abba egy ideig. Később, már harminc felett megint kikészültem. Taxival vitt el egy barátom a pszichiátriára, ahol felírtak nekem rögvest egy erős kombót, amiben volt xanax, antidepresszáns és egy olyan szer, amit epilepsziásoknak adnak. Három hónapig éltem ezen a csinos kis kábító keveréken.

Nos, összeomlásom valóban nem lett többé, de olyan lettem, mint egy zombi...

ITT OLVASHATÓ

ITT A NYÁR: LEGYEN HETI 3 TUDATOS NAPOD MAGADÉRT!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.07.02.


A nyár rendkívül jó alkalom arra, hogy néhány reformot végigvigyünk a saját életünkön. Ilyenkor talán kicsit több időnk van magunkra, a saját egészségünkre, lelkiállapotunkra figyelni, szemléletünk némi átalakítására fókuszálni, és arra, hogy a vágyott állapot felé billentsük magunkat. A dolgok soha nem történnek meg maguktól, vagy csak nagyon ritkán... Mit tehetsz, hogy a nyarad ne csak pihentető és kikapcsoló, hanem önfejlesztő is legyen?
 
Kezdjük ott, hogy mikor és hányszor? A nyár nem kell, hogy belefeszülős, csakazértis megcsinálós legyen, hiszen ez az az időszak, amikor (jó esetben) tényleg visszavehetünk az egész éves feszített tempóból. Hagyjunk helyet a spontaneitásnak és sodródásnak is, de tűzzünk ki bizonyos napokat, amikor tudatosan figyelünk néhány választott dologra. Teljesíthető és vállalható, ha heti 3 napon figyelünk max. 3 kitűzött dologra. Ezeket jegyezzük is fel előre a naptárunkba vagy állítsunk be telefonos emlékeztetőt. Ha sikerül megtennünk, legyünk büszkék magunkra, ha nem sikerül maradéktalanul teljesítenünk, akkor pedig engedjük el a maximalizmus kényszerét és a következő héten kezdjük újra.
 
Mi lehet ez az önreformáló, önfejlesztő újdonság? Mindenképpen olyasmi legyen, amire mi saját magunk igazán vágyunk. Nem más elvárása vagy javaslata, hanem belső szükségletünk és igényünk, amire már egy ideje készülünk, hogy megtesszük, mert tudjuk, hogy jót tenne nekünk, vagy csak most botlottunk bele valamibe (akár ezt a cikket olvasva...), amiről érezzük, hogy hasznunkra válna. Semmiképpen ne tűzzünk ki néhány (2-3) dolognál többet a nyárra, hiszen nem az a cél, hogy kudarccal nézzünk vissza szeptemberben, hanem az, hogy megerősítő, építő, a fejlődés érzését magában hordozó élményeket és tapasztalatokat szerezzünk a nyár során a kisimult ráncok és napbarnított bőr mellé. :-) Hogy a kívülről ránk erőltetett célok, feladatok és kötelező teendők mellett kontrollt gyakoroljunk a saját életünkre, a nekünk igazán fontos dolgoknak figyelmet szenteljünk és potensnek érezzük magunkat abban, hogy képesek vagyunk változást hozni a saját életünkbe.

"Mi történik, ha saját kezünkbe vesszük az életünket? Valami rettenetes: többé nincs kit hibáztatnunk." (Erica Jong)

Íme néhány ötlet, amit magadra szabhatsz, és a kezedbe veheted ezen a nyáron a saját életedet:
 

ROGÁN CECÍLIA, A DOLGOZÓ NŐ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.07.01.


Rogán Cecília a Borsonline-nak adott interjújában azt állította, hogy ő nem celeb, hanem dolgozó nő. Ugyanebben a lapban tavaly augusztusban "Rogán Cecília most tényleg megmutatta mekkora mellei vannak - fotóval" címmel számoltak be a miniszterefeleség Hello Magazinban közölt fotóiról.

A látottakat úgy kommentálták, hogy "most be is hajolt", s "mi már alig várjuk, hogy a kezünkben tarthassuk. Mármint az újságot". Ócska celebkurvákról, patiribancokról, esetleg pornószínésznőkről jelennek meg hasonló jellegű kommentárok bulvárlapokban is. Rogán Antal felesége egy bulvárlap címoldaláról közli, hogy ő nem celeb, hanem egy dolgozó nő, mint mindenki más. Miközben ma ők rendszer kirakata, a három dolgozó nő, Rogán, Cecília, Sarka Kata és Vajna Tímea. Ők a minta, a dolgozó nők ideáltípusai.

Rogán Cecília életében soha nem dolgozott, pontosan tudta, milyen életformát választ, amikor a dúsgazdaggá lett korrupt belvárosi polgármesterhez hozzáment, ezért ezt az új szerepét annak tudja be, hogy közös vállalkozásba kezdett a másik nem celeb dolgozó nővel, Sarka Katával. A munkája az lesz, hogy részt vesz a Sarka Kata tulajdonában levő szépségversenyek zsürijében, és a verseny után a közös médiaügynökségük foglalkoztatja majd az "itt sikeresen szereplő lányokat".

Ez lenne tehát a munka. Magyarul mutogatható lányokat keresnek, akiket kiközvetítenek majd rendezvényekre és egyéb célokra. Szép munka. A prostitúció a családtól amúgy sem áll olyan messze. Rogán Cecília férje egy politikai prostituált, hozzá képest ezek a lányok csak kezdők. A szépségveresenyek mindenhol az alvilág szerves részei, ez Magyarországon elválasztahattlan a fideszes hatalomtól. Lásd Rogán-Portik találkozók...

ITT OLVASHATÓ

KI VAGYOK ÉN? - TIBORCZ ISTVÁN ÖNKERESÉSE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.02.


Egy taxis nem tudta a választ arra a millió forintos kérdésre, amelyet a miniszterelnök veje tett fel neki, miszerint: „Tudod, ki vagyok én?” A taxis nem kapott még csak hangszórót sem, ellenben kirúgta az autóból a kiskakast.
 
Éjfélre járt az idő, és a vej az egyik kocsmából igyekezett a másikba. A megállással akadtak problémák, amelyek bőséges nyálú káromkodások után torkollottak a sofőr és utasa közti látványos szakításba.
 
Nem szép dolog az ilyen, amikor Récsöl alig vitte haza a gőgicsélő kisdedet, és az apa ahelyett, hogy élete párja mellett lett volna, és segítette volna b. nejét a gyermekgondozás e korai és zűrös stádiumában, lumpolni indult.
 
Csodálkozunk ezen? Egyáltalán nem lepődünk meg, ezt már akkor tudni lehetett, amikor Tiborcz úr apósával a tornácon demizsonból töltögette a kisüstit. Ilyet csak igaz magyar ember tesz, aki élénk barátságot ápol vak komondorokkal, s ennek szellemében viszonyul az asszonyi állathoz.
 
Mindez csak jóindulatú intés, laza közbevetés, mert történetünk épp arról szól, hogyan bukott ki a kapa a friss milliomos szájából, amikor előtört belőle az egyszerűség. Mindez mutatja, hogy a pénz bunkóságon nem segít.
 
Ilyen alakokból annyi van a holdudvarban, mint hercegkisasszony a Burgban, amint azt Svejk oly igen érzékletesen föstötte le annak idején. Viszont a jelenség egyáltalán nem újkeletű, a visszasírt Horthy-világban a dzsentrinek nevezett rétegnek volt hasonló habitusa, azzal a különbséggel, hogy azoknak nem volt lóvéjuk, ellenben a mai tiborczoknak dögivel van...
 

LÁZÁR BOLHACIRKUSZA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.07.01.


Igazán észrevehetné már a sajtó, hogy egy üresfejű, buta, magamutogató senkiből csinál hetente sztárt. Lázárnak megtetszett a szereplés, és az újságokat minden héten azzal töltik meg, hogy ő milyen ostobaságokat fecsegett a szokásos sajtótájékoztatóján. Senki nem jár utána semminek, nem nyomoznak, nem tényfeltárnak, ezt a piti köztörvényes trafikbűnözőt hallgatják és sokszorosítják millióknak.

Ezek a tájékoztatók, még csak nem is szakmaiak, nem is mérvadóak, nem is korrektek. A világon nincs ilyen, hogy egy exchibicionista kancelláriaminiszter pofázik hetente úgy, amerre az esze áll, és senki nem szól be neki, nem bojkottálják, hanem alig várják, hogy legyen valami, amivel megtöltsék az újságot, a lényeges dolgok, komoly munka helyett ezeket a semmitmondó üres fecsegéseket elemezzék egy héten át.

Egy önmagától eltelt ripacs magánszámai ezek, nem felelős politikus tájékoztatói Játszik a sajtóval, hülyének nézi őket, fényezi magát, gyönyörködik saját hangjában, élvezi a pozíciót és a hatalmat, kiéli a beteges szenvedélyét. A magyar sajtó pedig partner ehhez, mert ötlettelen szerkesztők ülnek a székekben, és örülnek, ha jön anyag. Mondjuk ki, hogy Lázár János egy nagy senki. Zéro, nulla, mínusz, senki. Amit lopott, az nem teszi őt semmivé...

ITT OLVASHATÓ

SZOCIALISTA VÁLTÁS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.07.02.


Éppen egy hete volt az MSZP tisztújító kongresszusa, amelyen új elnököt és új választmányi elnököt választottak. Az ember azt gondolná, hogy végre megjött a szocialisták esze és gyökeres fordulatot vesznek a káderpolitikájukban. De, mint majd az alábbiakban látni fogjuk, ha lehet, akkor még rosszabb felállásban fognak nekirugaszkodni a 2018-as választásnak. Gyakorlatilag minden maradt a régiben, csak azok a személyek változtak meg, akik majd elvihetik a balhét a soron következő nagy választási pofon miatt.
 
Molnár Gyula az új pártelnök, aki személyében a legelső és talán a legrosszabb problémát jelentheti a párt megítélésében. Az már eddig is köztudott volt, hogy a szocialistákat úgy jellemezték, mint egy mutyizó párt és éppen a DK volt az, amelyik erre hivatkozva szakadt ki ebből az egyébként nagy tömegpártnak tekintett konglomerátumból. Nos, ez a minősítés ezután sem fog változni, mivel Molnár Gyula igencsak benne lehetett az ilyen mutyikban. Ez év márciusában hallhattunk arról, hogy öt év kínkeserves bírósági cselekményei után megszüntették a nyomozást ellene, holott az eredetileg alapos gyanúval indult. Ez az eljárás a Bikás parknál található sportközpont ügyében indult és Molnárt hűtlen kezelés miatt perelték be, mivel a vád szerint több száz milliós kárt okozott az önkormányzatnak. Magáról a perről most nem érdemes többet szólni, merthogy nem ez a lényeg. A fontos itt most az, hogy az új pártelnök súlyos etikai teherrel indul, ami alkalmas lehet arra, hogy folyamatosan támadják az ellenérdekelt pártok. A helyzet ugyanis az, hogy bár jogilag tényleg tisztának tekinthető az új pártelnök, de erkölcsileg már nem biztos, hogy mindenki annak fogja tekinteni. Ne legyenek kétségeink: a Fidesz a kommunikációs gőzhengerével sorra megtalálja majd azokat az érveket, hogy miért kell mutyizónak tekinteni Molnár Gyulát és ezért egy rossz logikával éle, az egész pártot is így fogja aposztrofálni. Azt én belátom, hogy Tóbiás Józsefet le kellett váltani, mert egy vezetőnek nem való, színtelen és koncepciótlan pártelnök volt, de egy ilyen etikailag támadható politikussal felváltani, nos, ez szerintem súlyos hiba volt...
 

MŰANYAG BILINCS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.07.01.


Semmi másra nem tudunk gondolni, hogy miért nincsenek még az ország legnagyobb bűnözői börtönben, csak arra, hogy nincs elég műanyag bilincs. Mert amennyi időt le kellene ülnie Orbánnak, Lázárnak, Rogánnak, Habonynak és társaiknak, azt egyetlen rozsdamentes bilincs sem bírná ki, műanyag bilincsből pedig hiány van.

Ilyen arcátlanul szemét bűnözést, amit ezek a gazemberek folytatnak, a legprimitívebb diktatúrákban sem lehet megcsinálni. Habonyt tetten érték a helikopterezéssel. Egy ilyen helikopterkirándulás Hong Kongban húsz év minden kicsit is demokratikus országban, és még több egy minimális morális érzékkel rendelkező diktatúrában.

A Habony-Rogán duó pénzért árul magyar állampolgárságot gazdag ázsiakiaknak. Erre kijelölik azokat az offshore cégeket, amelyeken keresztül meg lehet vásárolni a magyar (pontosabban: uniós) állampolgárságot. Sajtóhírek szerint az egyik ilyen hongkongi cég hétmilliárd forintot keresett ezen (miközben a magyar állam egy fillért sem, az államot a költségek terhelik), majd akik ezt a kivételezett helyzetet nyújtották, kedvezményeket és előnyöket élveznek a közvetítő cégtől. A közvetítő cég igazgatója luxus helikoptertúrára fizeti be a banda egyik tagját és a nőjét. Hallott már valaki ilyet bűnügyi krónikákon kívül?

Nem túlzok, vannak helyei a világnak, ahol ezért fellógatnák az elkövetőt. Ennél tisztább korrupciós helyzet nincs. Igazából ügyészi nyomozócsoportnak kellene vizsgálnia, hogy a pénz felmarkolására kijelölt és a parlamentben megszavaztatott (!) offshore cégektől hova áramlanak a pénzek, hány milliárd folyik be ebből Orbán, Rogán, Habony, vagy a Fidesz kasszájába. Habonyt a helikopterezés után azonnal le kellett volna tartóztatni, s utána sorban az összes jómadarat...

ITT OLVASHATÓ

EURÓPA ELRABLÁSA?

SZELÉNYI ZSUZSA BLOGJA
Szerző: Szelényi Zsuzsa
2016.07.01.

 
Szétesés vagy egység: ez a kérdés a Brexit után
 
Margaret MacMillan oxfordi történész, az első világháború kutatója pár hónapja azt mondta egy konferencián, hogy Európa ma a szakadék szélén áll. Emlékeztetett arra, hogy 1914 tavaszán, fűtött teremben elegáns ruhában lehetett Mozartot hallgatni, és buzgó üzletemberek utaztak az Orient expresszen is, keresztülszelve a kontinenst. A nyugalom azonban csak látszat volt.
 
Ugyanebben az évben Ferenc József osztrák császár és magyar király kiáltványában úgy fogalmazott, hogy „Mindent megfontoltam, mindent meggondoltam.” A tragikus következmények ismertek. Most vajon minden megfontolt-e, és meggondolt-e Nagy Britannia, mielőtt a kilépésről döntött? A döntés ugyanis – a spekulációk ellenére – visszavonhatatlan. Mihez kezdünk most mi, akik (remélhetően) maradunk az Európai Unióban?

ITT OLVASHATÓ

HŰBÉRESEK HÁLÓZATA, GÚZSBA KÖTÖTT ORSZÁG

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2017.07.02.


Barabási-Albert László, az Egyesült Államokban élő erdélyi származású fizikus hálózatelmélete az informatika egyik fontos tulajdonságára hívta fel a figyelmet, felfedése valójában a társadalmi folyamatokra is leképezhető. Mint kifejti: egy komponens általában csak egy adott rendszer néhány másik elemével van kapcsolatban, de ezek a kapcsolatok bonyolult kommunikációs hálókat képeznek, amelyek szigorú szabályok szerint épülnek fel és végül egységgé formálódnak… Mintha csak Orbán Viktor központosított államának lényegét fogalmazta volna meg. Látszólag önálló birodalmakat építettek maguk körül a miniszterelnök hűbéresei, ám a rendszer szálai hálózattá tejesednek, hogy majd egyetlen kézben összpontosuljanak...

...Mint a pók a zsákmányát, az orbáni hálózat úgy köti gúzsba az országot.

ITT OLVASHATÓ

GYÓGYÍTANI AKARNAK! SÁNDOR MÁRIÁÉK 12 ÓRÁS TÜNTETÉSE PERCRŐL-PERCRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.07.01.


20:00 Sándor Mária: Csatlakozzatok az országépítők társaságához!
Magyarország jött el a magyar egészségügyért. Itt állunk megint összefogva, egy jobb és élhetőbb országért. Mi jóvá tesszük ezt a rossz helyet, mert itt akarunk élni. Becsapva és kisemmizve vonultunk egy éve, most is ez a helyzet. Pártállástól függetlenül dolgozni akarunk és véleményt nyilvánítani. Szabad országot, ahol az ember az érték. Dolgozni fogunk egész nyáron, csatlakozzatok az országépítők társaságához!

19:45 Iványi: Mi nem akarunk senkit gyűlölni
A sajtóhoz fordul: nem kell minket megvédeni a súlyos hírektől, Isten áldja meg azokat, akik mernek írni. A rokkantakra és nyugdíjasokra is áldást kér, és azt is kéri, adja egyszer vissza a tolvajok vagyonaból azt, ami nekik jár. Mi azt gondoljuk, hogy nekünk Európa valódi otthonunk – szól az „Európa, Európa”. Ahol az ember otthon van, ott nem csak az előnyöket keresi, egy okkal több, hogy befogadjunk néhány embert azok közül, akiket kibombáztak a hazájukból. Végül a lelki egészségünkről szól: a gyűlölet mérséklődjék. Nem fogadjuk el, hogy szegények, menekültek, idősek ellen hecceljenek minket. Mi nem akarunk senkit gyűlölni.

19:43 Iványi kisvasutat küldene a szegényeknek
Nagy a baj, ha papot kell hívni, utal magára Iványi Gábor, aki 7 dologról fog beszélni: áldást kér az ápolókra, hadd legyenek mindannyian milliárdosok, megérdemelnék. Dicséri a Tanítanék mozgalom vezetőit, mert nagy dolog az országban kiállni, és igazat mondani. A szegényekre és a lecsúszókra is áldást kér, akik nem lehetnek itt, mert nem tudnak eljönni. Mert nincs pénzük közlekedésre, vagy nincs is közlekedés: nekik egy kisvasutat küldene.

19:35 Tanítanék: Nem kell felheccelni az embereket!
A Tanítanék ismét részletesen értékelte a kormány teljesítményét, majd megszavaztatta a jelenlévőket:
Akarnak-e államosítást az oktatásban? Több beleszólást a helyieknek? Szegény családok támogatását? Jobb sztrájk- és népszavazási törvényt?
Ha nem teljesülne az óhajuk, akkor készen állnak-e polgári engedetlenségre? A tömeg válasza igenlő.
„Akarjátok-e, hogy legyen szabadság, egyenlőség, testvériség, és köztársaság? Igen, zúgja a tömeg.

19:15 Gallóné: Folytatjuk!
Közös összefogásra hív mindenkit: az oktatásért, egészségügyért, kultúráért, szociális szféráért.  Ahogy Orbán mondta 2014-ben, mi is azt mondjuk: Folytatjuk! Zúg a "Nem hagyjuk!".

19:07 Gallóné: Szemüveget Orbánnak!
Gallóné érkezik, a Pedagógus Szakszervezet elnöke. Szerinte nem voltak eredménytelenek az elmúlt hónapok akciói, mert elértek változást, még ha nem is jókat feltétlenül. Most az egészségügy mellett állunk ki, a béremelésekért, a munkafeltételek javításáért, de magunkért is, mert mindenki lehet beteg. Zúg az „Orbán, takarodj!”
Orbán rosszul látja az oktatás helyzetét, lehet szemüveg kéne neki, de azt is az egészségügyi dolgozók állítják ki.

18:55 Szabó Tímea: "Meddig bírjátok ezt?"
Szabó Tímea jön, aki most ápolóként szólal fel, őket is kérdezte, hogy miről beszéljen. Azt mondták, hogy beszéljen az odaadásról, a megbecsülés hiányáról. Nagyon sokan reggel négykor kelnek, és este kilencre érnek haza, mindezt két állásban. Soha véget nem erő hitelek és végrehajtók. Amióta betegápolónak állt, retteg attól, hogy kórházba kerüljön Magyarországon. 23 munkaóra után kérdéses, hogy milyen állapotban van egy ápoló: emberfeletti, amit nyújtanak. „Köszönjük, hogy vagytok, köszönjük, hogy dolgoztok értünk, de meddig bírjátok ezt?”
A János kórházban azt kérték tőle, hogy ne írja le azt, amit ott lát, mert akkor lehet, hogy félnének bemenni az emberek a kórházba. „Pedig nincs jogunk tudni, hogy mi vár ránk?” Egyetlen német város egy hét alatt 12 magyar ápolót fogadott, vajon „hányan maradnak itt velünk”?
Szerinte a vezetők a betegek és szívtelenek, akik hagyják lepusztulni az egészségügyet. Beteg és szívtelen Orbán és Lázár, az egész magyar kormány orosz rulettet játszik az életünkkel. Előbbre való Orbán várba költözése, Mészáros nemzeti lovardája, a Városliget lerombolása, Rogán propaganda minisztériuma.
Micsoda embertelenség kell ahhoz, hogy az egészségügyis és szociális dolgozókk kapják megint a legkevesebb fizetést? Tudja Rogán, hogy mit jelent a 90 ezres nettó fizetés?
Addig küzdünk, amíg ezen nem változtatunk – üzeni Szabó Tímea, és „addig is utasítsuk el a szívtelenséget!”

ITT OLVASHATÓ

ELEGEM VAN A BREXITET NEM ÉRTŐKBŐL

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2016.07.01.


A Brexit hisztizőknek ajánlanék figyelmükbe egy angol mondást az EU-ról: "A franciákkal a lényeget kivéve semmiben nem értünk egyet, a németekkel mindenben egyetértünk kivéve a lényeget."
 
Kontinentális gondolkodással az angolok nem érthetők meg, mert az európaiak - benne a magyarok - egyszerűen távol állnak a kapitalizmustól, amelyet az angolok találtak ki maguknak. Az a cociális piacgazdaságnak nevezett valami, amit mi kapitalizmusnak hiszünk, sehol sincs az igazitól. Nem is kompatibilis a kettő, ez a Brexit igazi oka...
 

MIÉRT AKAR ORBÁN VIKTOR KILÉPNI AZ UNIÓBÓL?

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2016.07.01.


Orbán Viktornak és az Orbán Viktorral némiképpen megegyező Lázár Jánosnak, Kovács Zoltánnak, Kapusztyák Henriknek esze ágában sincs kilépni az Unióból. Itt a poszt vége.

P.S.  Amikor az ember a szép kék Unió-ellenes plakátokat látja Ferihegyről jövet, akkor sem az jut eszébe, hogy jézusmária ezek háborúzni akarnak az Unióval, mert jól tudja, hogy minden olyan aktivitás, ami nehezebbé teszi a nagyobb objektumok eltulajdonítását csak erősen korlátozott intenzitással végezhető, lesz egy gusztusos kis népszavazás, mert régen szégyelltük már magunkat valamiért, kis köpködés mindenkire, aki nem rózsaszínű, hülyeségbeszélés nagy tételben, pár miller Fricznek, Bayernak, GFG-nek, esetleg egy új intézet valamelyik bomlott agyú antiszemitának, nyelvőrmesternek, nemzettestszakértőnek, utána diadalmenet, és várjuk a világbajnoki selejtezőket, ami ugye lényegesen fontosabb a választási stratégia szempontjából, mint bármi más, de ha kiesünk még mindig lehet Gyurcsány a hibás, 2018-ban nyer a FIDESZ, 2022-ben nyer a FIDESZ, 2026-ban nyer a FIDESZ és közben esetleg még a halálbüntetést bevezetését is lehet fontolgatni, a fontolgatás ugyanis ingyen van, teljesen mindegy, hogy mit fontolgatunk, akkor majd nem Nagy Boglárkával megy helikopter túrára Hongkong fölé  Habony, hanem valakivel, aki ma még kiscsoportos óvodás, de különben nagy változások ebben az országban már nem lesznek, Pukli István és Sándor Mária talán tüntetni is fognak valamely csinosabb épület előtt, de a Heti Válasz gúnyosan mutathat rá, hogy Magyarország még mindig megelőzi Albániát a PISA-teszten, Jézus Krisztus sírját sem lehetett volna ellopni ingyen, az ilyesmihez nyugalom kell, biztos kéz, ahhoz pedig uniós tagság kell, majd jön az OLAF és sértődötten fog nézni Tiborcz István valamelyik felhőkarcolójára, hogy nincs pecsét a bizonylati másodpéldányon, és az ellenzék a Facebook-on készülődhet a forradalomra, az utána következő alkotmányos vitákra, a programalkotásra, és továbbra is kritizálni fogják mind a kilenc országgyűlési képviselőjüket, hogy nem bojkottálják az illegitim Orbán-kormányt, és ez mind az Unióban fog történni, amelynek nem mi leszünk a legszegényebb állama, bár ehhez lehet, hogy ehhez majd fel kell venniük Koszovót.

ITT OLVASHATÓ

OSZTOZKODJUNK HORN GYULÁN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.07.01.


Egyik nap, mikor Gyurcsány Ferenc felébredt, nem szállt ki azonnal az ágyból, hanem szemét lehunyva eltöprenkedett a világ dolgain, kiemelten pártja köztudottan sikeres szövetségi politikáján.

Nyakunkon 2018 - töprenkedett,- azt pedig a demokratikus pártok vezetőin kívül mindenki tudja, hogy a Nemzet Megmentőjét csak úgy lehet eltávolítani a hatalomból, ha az összes demokratikus párt egyetlen jelöltet és egyetlen programot támogat.
Ennek belátásához egy etnikailag homogén lakosságú zsákfaluban az általános iskola ötödik osztályáig megszerezhető matematika-tudás is elegendő, de miután Farkas Flórián is hat osztály után lett egyetemi oktató, így nehezen nyomonkövethető, hogy a magyar politikusok képesek-e elvégezni a bonyolult számításokat.
Szövetségesre kellene szert tenni – gondolkodott el a pártvezér, erre talán szocialista barátaim a legalkalmasabbak, akik egyszerű népszerűség- hajhászásból tesznek úgy, mintha nem szeretnének, de talán, ha kedveskednék nekik, akkor megenyhülne az ő szívük.
Ők megdobtak kővel, én visszadobom őket kenyérrel, mint ezt Viktor tanácsolá.
Vagy a Názáreti?
De az is lehet, hogy én mondtam – mélázott el a feltételezés szépségén, majd felkelt, bement pártja központjába, áldást osztott, majd két kitárt karját az ég felé emelve zengő hangon bejelentette: Horn Gyula, ha élne, a DK tagja lenne.
És láss csodát, a saját nyájból még azok sem emelték fel ellene szavukat, akiknek a neves államférfi életében hozzá való iszonyát legjobban talán Harangláb és a kukoricagölödin viszonyához lehetne hasonlítani.
Miután az esemény után egy perccel a reménybeli szövetséges irányából heves megjegyzéseket lehetett hallani Katus néniről, ledér múltat tulajdonítva neki, így kétségtelenné vált: az akció elérte a célját.

Hát igen, nem vitás, akinek nincs semmije a hajdani gazdagság emlékén túl, az őrzi ezt, mint Puch Lászlót a Szocialista Párt.
És most már Horn Gyulát is, mert őt nem adják, ő disznósajt, hogy a régi reklámot idézzem.
Merthogy, ha Horn Gyula élne, sehol máshol nem lehetne megtalálni, mint a Szocialista Párt tagnévsorában.
Horn is Gyula, az új pártelnök is Gyula, mindketten az ősi Gyulák leszármazottai (ld. Tüskevár), míg Ferenc, ugye, legfeljebb egy-kettő van a magyar történelemben, az se túl dicsőséges.
Őszentsége pedig még kétesélyes, mint a Puskás Akadémia – Alsómocsolád rangadó…
Nem adjuk Gyulát, Gyula a mienk, jelentette ki, majd ejtett néhány kedves szót a DK elnökéről, az utolsó pillanatban húzva ki a pedofil és a queer kifejezéseket, valamint mellőzte a langaléta kollega leköpését is.
Ezt Gyurcsány határozott előrelépésként értelmezte és meggyőződése megszilárdult: fognak ezek még a tenyeremből csipegetni, mint liba a háziasszony kötőjéből…
Részben igaza is van, mert ha Molnár Gyula pártjában megengedőleg nyilatkozik a Nemzeti Általános Felelőséről, hát kevesebb ideig maradna pártelnök, mint Gyurcsány a nyolcvan százalékos bizalmi szavazás után...


ITT OLVASHATÓ