2016. június 12., vasárnap

MINDEN MEGNYOMORÍTOTT CSOPORT KÖVESSE A TANÁROK PÉLDÁJÁT! ÉS FORRÓ ŐSZ JÖN ORBÁNÉKRA

NYUGAT FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.06.12.


Rácáfolva a vészmadarakra, nagy és erős tüntetést tartottak a tanárok szombaton.

Több ezren vonultak át a városon, hogy megmutassák a kormánynak: nem fáradtak el, és fenntartják követeléseiket egy jobb oktatásért.

Senkit ne tévesszen meg, hogy a tanárok nem értek el konkrét eredményeket Orbánékkal szemben. Az eredményeket itt hosszú távon mérik.

Mindenki tudja, aki nem reménytelenül naiv, hogy európai szintű, modern oktatást várni a Fidesz-KDNP-től olyan, mint az almafa alatt gubbasztani, hogy körtét teremjen.

Ennek az országnak versenyképes oktatása akkor lesz, ha egy felvilágosult, nyugatos értékrendű kormány váltja le a Fideszt.

Ebben viszont van szerepe a tüntetéseknek. A vízcsepp kivájja a sziklát – nem erejével, hanem gyakori esésével. Az ismétlődő, kitartó tüntetések igenis képesek amortizálni egy kormányt...


ITT OLVASHATÓ

ORVOST, ORVOST! BALOG HABONY BULVÁRLAPJÁBAN OKTATJA DEMOKRÁCIÁRA AZ USA RABSZOLGATARTÓIT

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.12.


Összenő, ami összetartozik: a papminiszter nagyot ment G. Fodornál.

Régen olvastunk egyszerre annyi hülyeséget, mint amit a dúlt keblű papminiszter Balog Zoltán adott le ma Habony Árpád bulvárlapjának, a 888.hu-nak. Mintha csak a (harmadmagával) kérdező G. Fodor Gábor legszebb álmait látnánk megvalósulni a pillanat uralásának művészetéről, Balog olyanokat szól, hogy arra nem lehet nem odafigyelni.

A kormányzati emberszabás minisztere először elereszti a főnök kedvenc összeesküvés elméletét a tudjukmilyen háttérhatalomról, hogy aszondja: „Az, hogy nem demokratikusan választott, hanem pénzügyi, gazdasági, egyéb érdekek által vezetett hatalmak megpróbálják befolyásolni Magyarország és más országok belső folyamatait, ez az abc-hez tartozó ténykérdés”.

Oh, yeah, ténykérdés, mi lenne más, csak tessék szépen megnyugodni és megenni a finom ebédet. Az is ténykérdés, hogy „mi velük szemben a demokráciát védjük”.
S mivel a tények makacs dolgok, csak hasznunkra lehet a történelmi tisztánlátás is: „Amerikában még javában feketéket ostoroztak és rabszolgákat tartottak, Lengyelországban már-már olyan demokrácia volt, hogy csak na, nem beszélve a magyarokról.

ITT OLVASHATÓ

GYENGÉNLÁTÓ MAGYAR PÁSZTORKUTYÁK ÉS CINIKUS, KÉPMUTATÓ F*SZOK ORSZÁGA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.06.12.
 
 


AZ UTOLSÓ KALANDOZÁS

GÉBICS BLOG
Szerző: gébics
2016.06.12.


Ha rabolni már nem tudtok, akkor követségbe jöttök?

Matolcs vezér állt a hideg párától elnehezült sátra előtt, és belesóhajtott a novemberi ónos hajnalba:

– Elveszni küld minket Orbán Konrádhoz!
Csé nagyúr a nem is távoli ködös semmit kémlelte, és nem szólt. Csodálkozott, hogy Matolcs vezér, aki pedig arról híres a vezérek között, hogy századokra előre látja a jövőt, most a köd mögé se látott be. Nem értette Matolcs búbánatát. Tegnap este alig evett az ürüsültből, és csak turkált a szórakoztatására küldött regös lányok között.

– Támadást színleljünk, miközben megegyezni megyünk? – dohogta Matolcs vezér.
– A belpolitika is fontos! – intette Csé nagyúr. – Hőbörögne a nép, ha egyszerre azzal állnánk elé, hogy megereszkedett az íj és elakadt a vágta! A gaz Gyű vezér meg örömében tán még tüzet is ugrana – hogy falnák fel a lángok! –, ha csak úgy odasomfordálnánk Konrád elé! Jobb, ha süvöltő nyílvesszőként megyünk, aztán majd meglátjuk…
 
– No, akkor induljunk, fúvasd meg a kürtöt, aztán irány az előre! – rázta le magáról a mélabút Matolcs vezér...
 

ORBÁN VIKTOR FÜLE JELENTŐS KORMÁNYZATI TÉNYEZŐ

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.06.12.
 
 

FOGALMI ZAVAR VAN A VILÁGBAN - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.06.12.


Fogalmi zavar van a világban, mármint hogy minek nevezzék az olyan politikusokat, mint Le Pen, Hofer, Orbán vagy éppen Putyin.

Az elemzés szerint - amely a Die Zeit c. német lapban jelent meg - a bizonytalanság két okra vezethető vissza: egyrészt ingatag lábakon áll a besorolásuk, másrészt a demokraták nem tudják, miként viszonyuljanak a jelenséghez. És itt többről van szó, mint az elnevezésről, mert abban benne foglaltatik a stratégia is. Az biztos azonban, hogy a szóbanforgó irányzatnak több közös vonása van a fasizmussal. Először is Trump, Le Pen és a többiek a választók nagyfokú bizonytalanságából merítik az erőt. Populistának nevezik azokat az agitátorokat, akik fokozzák a talajvesztettség érzetét. Számukra a merényletek, terroristák, menekültek arra szolgálnak, hogy bizonyítsák: csak ők tudják megmenteni a létükben fenyegetett tömegeket. Az olyan népszavazások, mint amilyet Orbán Viktor írt ki a kvótáról, azt sugallja a megcélzott tömegeknek, hogy részesei a hatalomnak, ugyanakkor legitimálja a fenn lévőket...
 

A KRITIKUS TÖMEG

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.06.12.


Sokszor írtam már arról, hogy milyen sokszor értetlenül hallgatom mások sikertörténeteit, mert nem tudom elképzelni, hogy az, amivel mi a legtöbbet kínlódunk, másnak hogy sikerül olyan látványosan. Eleinte szégyelltem magam: biztosan én csinálok alapvetően rosszul valamit, más jobban látja, tudja. Aztán, az évek során világossá vált: nem erről van szó. Mivel nem értettem, és nem maradtam csendben, hanem mindig kérdeztem, előbb utóbb kiderült: annyira azért nem nagy, és főleg nem előremutató, tömegekre ható az ő sikerük sem.  Egyrészt, mert nem érik el azokat, akiket a legjobban kellene, másrészt, mert úgy sikerül eredményt elérni, hogy folyamatosan külső forrásokat tesznek bele. Csak így áll ugyanis meg. Mondhatni, pilot program mind.
 
Volt, hogy a többiek előtt vitatkoztak velem, bizonygatták, nekik igenis megy, és én csinálom rosszul, ha nálunk nem. Aztán a folyosón, a végén odajöttek, és azt mondták: azért az az igazság, hogy náluk nem “annyira” problémás családok vannak, mint nálunk. Ezt később is sokszor megkaptam: ők azért tudnak sikereket felmutatni, mert nem mennek ennyire „mélyre”.
 
Más egyszerűen csak azt mondta: ne vegyem el már mindig az örömöt, amit a dicsekvés ad. Mindenki szeret dicsekedni. Még akkor is, ha annyira nem rózsaszín a kép. És persze volt olyan is, akinek a sikerfogalmát csak akkor értettem meg, mikor megnéztem, mit csinálnak. Mert akkor derült ki, a sikert ott az biztosította, hogy azokkal dolgoznak, akik akarnak, tudnak… azokat meg, akik nem, azt hagyják. Azzal már nincs dolguk. Ott van lehetőségnek, és aki akar, él vele. Miért? –kérdeztek vissza. Az is szegény, nem? Hogy nem annyira? Az őket nem érdekli. Minek kínlódnának olyanokkal, akikben nincs motiváció?
 
Azt hiszem, ez  a civil programoknál is így van, ráadásul ez is szakaszosan, a pályázatok függvényében, az állami meg… na, ott csak igazán. És talán, ha így nézzük, akkor látszik, miért nincs tömegeket érintő változás. Mivel mindenki meg is nyugszik a keveseket érintő sikerben, ezért nem látják, mennyire fontos a közösség erejére való építés, a közösségfejlesztés. Mert a mélyszegénységben élők sem egy homogén tömeget alkotnak. Ha csak ebből a szempontból nézzük, minimum három szint van:

ITT OLVASHATÓ

TGM: ANTICIONIZMUS? KURTA VÁLASZ PAJOR TAMÁSNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TAMÁSGÁSPÁRMIKLÓS
2016.06.12.


Múlt héten közöltük Tamás Gáspár Miklós írását arról, hogy a baloldalinak tartott magyar sajtóorgánumok konzervatív egyházi csoportok tulajdonába kerülnek, majd Pajor Tamás kereste meg a szerkesztőségünket egy „nyílt válaszlevéllel”. Ezt  szöveget a szerkesztőség nem kívánta közölni, így végül a 168 Óra honlapján jelent meg. Az alábbiakban TGM reakciója olvasható Pajor Tamás írására:

ITT OLVASHATÓ   

KONTEÓ

KÉNYSZERBAGOLY BLOGJA
Szerző: Kényszerbagoly
2016.06.12.


David Grimes, az Oxfordi Egyetem tudósa behatóan foglalkozott a világban elhíresült összeesküvés-elméletekkel, és matematikai képletet dolgozott ki azok valószínűségének, illetve légbőlkapottságának kimutatására. Ha mégis létrejön egy nagyformátumú konspiráció -állítja- körülbelül 3-4 év alatt bizonyosan lelepleződik. Azonnal számolni kezdtem a G-day és a 2018-as országgyűlési választások közötti időtartam hosszát, és az egyezés alapján megalkottam saját konteómat, hogy má' le ne maradjak a Kávé vezette kabinet mögött, akik naponta szórakoztatnak minket a sajátjaikkal. Hogy csak a legutóbbiak közül a két legviccesebbet említsem: Soros mozgatja Hilary Clintont. Brüsszel?? -önmagában hülyeség- szabadítja ránk a menekülőket.

Alaptézisem, hogy Kávé és Simicska soha nem vesztek össze, mert Simicska örök, már ami Kávéhoz fűződő barátságát illeti. Ilyen "aranyszálat" nem paksol el az ember hebehurgyán, akarom mondani habonyhurgyán. Tíz guccitáskás sem tud széttúrni egy gimnáziumi + kollégiumi barátságot. Valamint valaki akkor nyilatkozik sajtónyilvánosan saját kinyírásáról, lelövéséről, elgázolásáról, ha biztos abban, hogy az nem következhet be. Ezt speciel Tony Sopranotól tanultam a Maffiózók című sorozatban...

ITT OLVASHATÓ

FELADTAM, ÉN MÁR SOSEM LESZEK ÚRINŐ

TÖRÖK MONIKA BLOG
Szerző: törökmonika
2016.06.12.


Vagy uborkaszezon van, vagy az égiek játszanak össze ellenem, de ismét egyre gyakrabban botlok bele agyament cikkekbe úgynevezett női lapokban, amelyek tételesen (és lehetőleg sorszámozva, mert az szerintük tök jó marketingfogás azok számára, akik kiválóan elboldogulnak tízes számkörben, három trükk, hogy... hat tuti módszer, hogy, tíz tanács azoknak, akik... stb.) sorolják, mitől érzem majd magam igazán nőnek.

Negyvennyolc órán belül három (használhatom én is ezt a trükköt, nem?) olyan cikk verte ki a szemem, amely arról tájékoztat, mitől vagyok én rendes nő.

Nem, ne próbálkozzanak.

Nem vagyok...ITT OLVASHATÓ

NEM LEHET MEGÚSZNI

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Grecsó Krisztián
2016.06.10.


Könyvhét van, nyolcvanhetedszer, de legyünk őszinték, nem tudjuk, hogy minek. Attól, hogy valami régóta van, még nem biztos, hogy kell, a holnap is igényli. Lehet, hogy avítt hagyományok éltetői vagyunk, saját üdvünket tekintjük a nemzet érdekének, állásra, figyelemre, fontosságtudatra van igényünk, a hazánkat viszont nem szolgáljuk, mert írásainkat, irodalmi folyóiratainkat, beleértve az öreg Somogy oldalait, nem olvassa senki. És a nem olvasó népet figyelve, polgáraikat értékelve a kormányzat racionális elméi okosan gondolják, hogy nem gondolnak rólunk semmit. Hogy nincs ránk szükség. A magyar irodalom, ha van, létezni akar, tegye a saját erejéből, újuljon meg, és ne foglalkozzon vele, hogy a felvilágosodás óta hogyan működik. Legyen képes az innovációra – milyen csinos szó. A műhely- és folyóirat-kultúra a múlté. Irodalmunk ezentúl, ha bír, legyen, mondjuk, könyvkultúra.
 
A tanulni vágyók nyugalmával törődünk ebbe bele, dicsérni jöttünk Kaposvárra, nem temetni. A könyvhét a Parnasszusról leszálló szellem ünnepe, ilyenkor címek százait illik emlegetni, meg a derék élő írókat, ingujjban, ők értik a szót, találkoznak olvasóikkal, miközben évek vagy hónapok munkáit látják viszont a kemény vagy puha borítók alatt. Szerencsés emberek, írók és olvasók kölcsönösen, és a szerencséseket könnyű szeretni.
 
A jövő meg csak építse fel önmagát. A gondolkodó, önmarcangoló, gyökereit, identitását, nyelvét és szép mondatait kereső ifjúságért nem tehetünk semmit. Ha nem akar vagy nem tud magáról gondolkodni, nem akar múltjával és mondjuk, a szűkebb hazájával, a somogyi tájjal, Berzsenyi mázsás örökségével számot vetni, nem kötelezhetjük rá. Legyenek sportolók, focizzanak reflektorfényben, legyen belőlük vadakat terelő juhász.
 
Elvégre mi itt vagyunk, még vagyunk, a múlt megtette a magáét. Mert az irodalom olyan, mint a kert, mi most a tavalyi vetést aratjuk. A ma írói kopott és lenézett korok kamasz lányai és fiúi, régi idők, régimódi irodalmi műhelyek tették őket azzá, amivé lettek.
 
Bármennyire szeretném, nem lehet megúszni. A folyton megszűnő, majd évekre újrainduló, öt évtizedesnek nevezett, de mindig ellehetetlenített, elfeledett Somogy folyóirat városában, óvatosan, illő pironkodással szeretném megkérdezni önöket, ha tehetségesnek gondolják a gyereküket, mert szolgálja őt ez a gyönyörű magyar nyelv, akkor hová fordulhatnak? Ha a lányka tehetségesen rajzol, vannak fórumok. Hogy húrok sértsék fel az ujjbegyét, zeneiskolába viszik. De az irodalmára büszke magyar hazában kit keresnek meg, ha az a szerencsétlenség éri magukat, hogy a gyerekük írni szeretne? Hol tanulhat, hol ismerik el, milyen katedra előtt nyilváníttatik íróvá?
 
Ha a Somogyra, a Holmira, a Lettre-re, a 2000-re nincs szükség, ha bármelyik műhely, „irodalmi katedra”, lap bármikor az enyészeté lehet – az biztosan csak a szerkesztőség magánügye? Maguk kinek mutatják meg novellájukat, kinek a nagyapa ötvenhatos naplóját, kihez küldik el a nyugdíj után írt első szorongó sorokat? Ki figyel magukra? Kinek fontos, hogy önök gondolkodnak? Hogy a nyelv, az isteni, az édes, a minket soha meg nem csaló magyar szó, hazánk lelke él és virágzik – arra ki reflektál maguknak? ...
 

MEKKORA ÜZLET A FOCI EB?

BUSINESS & CAFÉ BLOG
Szerző: Business & Café
2016.06.12.


Egy sporteseményen sokan keresnek sokat, de mi most csak a legnagyobbakkal foglalkozunk. Lássuk kiknek nagy biznisz az EB?

ITT OLVASHATÓ

MÁST SZERETNÉK, MINT AMI VAN...

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsa
2016.06.12.


Aki jelenleg vagyok, szokások, viselkedések speciális láncolata. Pillanatkép egy kaleidoszkópban. Mintázat adott tér-időben. Nem tetszik valami? Nem jól mennek a dolgok? Figyelj! Vedd észre, hogy mit csinálsz, hidd el, ez a legfontosabb! Ne másokra fókuszálj, ne tőlük várd, hogy mozduljanak. Változtass te. De ehhez először is látnod kell magad… Mint egy kutató, vedd szemügyre, hogy bizonyos helyzetekben hogyan reagálsz, milyen érzések, gondolatok keletkeznek benned,  mi sodor el. Lassíts, maradj kicsit csendben, így könnyebb észrevenni, így nagyobb eséllyel leállíthatók az automatizmusok.

De mindenek előtt fogadd el, hogy most olyan vagy, amilyen. Ne bántsd, ne szapuld magad folyton (ahogy másokat sem). Próbáld meg szeretni azt az egyszeri, soha vissza nem térő lényt, aki vagy. MOST a tiéd a tér, az idő, a lehetőség.

Nem baj, ha nem megy, kezdd újra, folytasd, türelem. Ahogy egy gyerek tanul járni, beszélni, úgy tanuld magad. Nem ideálissá kell válnod, csak önmagaddá, őszintévé, valódivá. Ehhez útmutatóként szolgáljanak Virginia Satir, pszichológus, családterapeuta szavai:

ITT OLVASHATÓK

A MÁIG ÉLŐ 20. SZÁZAD: A SZOCIALISTA HADIGAZDASÁGOK KORA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.06.12.


...A neofeudalizmus preferált államának legnagyobb értéke a törvénykezés (tehát a törvények betartatása), a versenysemlegesség biztosítása, az oktatás, és esetleg a magaskultúra támogatása lehetne. Más minden alacsonyabb közösségi szinten, autonómiák mentén, egyéni erkölcsi döntések alapján történne, ennek megfelelően minimális adóelvonás, viszont nulla korrupció (forrásvesztés) mellett. Valaminek kétségkívül történnie kell a mai világunkkal, hogy az erkölcsi -- de a jogállami -- belátásoktól is elszakadt egyensúlytalan piac uralmának, az általa generált jövedelmi igazságtalanságnak, és az emberi életvilágok agresszív, progresszivista gleichschaltolásának véget vethessünk, de ezt ne az állam kontraproduktív tovább hízlalásával kíséreljük meg, viszont még azelőtt tegyük, hogy -- az antihumanizmusok és az egyenlőségi ideák megújuló támadásai nyomán, amelyek ma is, minden nap rombolják a társadalmak immunrendszerét, illetve a megmaradt liberalizmus bukásában érdekelt versenyképtelen rendszerek, mint a putyini és az orbáni rezsim szorgos munkálkodása nyomán -- ránk nem borul megint a fasizmusok hosszú, sötét árnyéka. A liberalizmus nem képes fenntartani a saját életfeltételeit -- ezt legalább 1914 óta tudjuk. A kérdés csak az, meddig teszünk úgy, hogy mégis.

ITT OLVASHATÓ

AZ A BÜDÖS NAGY IGAZSÁG, HOGY A MAGYAR CSALÁDOK EGYRE NÖVEKVŐ HÁNYADA ÉRZI EGYRE OTTHONOSABBAN MAGÁT AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.06.12.
 
 

MEGRÁZÓ FILMET FORGATTAK A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAKRÓL

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2016.06.11.


A brit női segélyszervezet, a Women's Aid megrázó filmet forgatott a családon belüli erőszakról. A filmet az RSA Films rendezője, Paul Andrew Williams forgatta

A film története kronológiailag visszafelé halad. Először egy idilli családot látunk, a nagyszülőket meglátogatták az unokák. A lány még megkérdezi az anyjától, jól van-e, aki gyorsan rávágja, persze, minden rendben.Ekkor már sejteni lehet, hogy a történet nem ennyire egyszerű...

ITT OLVASHATÓ

MEGBUKTATTÁK ORBÁNT, MEGBUKOTT NÉMETH "REZSICOWBOY" SZILÁRD IS

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.06.12.


A Tanítanék mozgalom tanévzáró tüntetését elnézve nem irigyeltük a fideszeseket. Egyrészt rendesen kiosztották őket, de ehhez már hozzászokhattak. Azért viszont aggódhatnak, mert összetartó, elszánt közösség formálódik velük szemben.

„Te vagy a farok, János!" – kiabálta Törley Katalin a Tanítanék mozgalom szóvivője a több ezer fős tömegnek a tanévzáró tüntetésen. A tüntetőkben ekkor érezhetően átszakadt valami és két fokozattal hangosabban tapsoltak, kiáltoztak és röhögtek, mint addig. Mintha mindig is arra vártak volna, hogy jöjjön valaki, aki nem finomkodik, csak egyszerűen belevágja a kormány – most épp Lázár János – arcába, hogy „Farok vagy!" Ott tartunk, hogy ezt egy gimnáziumi tanárnőnek kellett megtennie.

A Március 15. térről az Erzsébet-hídon át a Várkert Bazárig vonuló tömeg útközben még
kedélyes volt, annak ellenére, hogy a Tanítanék emblematikus figurája, Pukli István arról beszélt, hogy míg ők itt vannak, addig Orbánék VIP-páholyokból nézik a foci Eb-t. Az olyan rigmusoktól, mint „Bezár a bazár!" vagy „Orbán Viktor, egyes alá!" pedig a legrosszabb emlékű ellenzéki tüntetések juthattak bárki eszébe, ahol nem volt más, csak unalom és „Orbán takarodj!" A tanévzáró tüntetés mégis sokkal több lett ennél:

ITT OLVASHATÓ

"HASMAGYAROK ÉS SZÍVMAGYAROK"

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.06.12.

 
Súlyosan terhelő anyagokkal, adatokkal teli a padlás – de minden nap tesznek hozzá valamit: mintha megszabadultak volna minden önkontrolltól, értelmük és tisztességük utolsó maradékától is. Balog Zoltán interjút adott GFG lapjának.
 
Nincs Európában még egy „kormány(párt)”, amely a Magyarországot Orbániává züllesztő társaságéhoz fogható médiabirodalommal rendelkezhetne. Olyan pedig végképp nincs, amely kizárólag szennylapokat hajlandó „barátinak” elfogadni.
 
Bár ez tulajdonképpen méltánylandó: önismeretről tanúskodik.
 
Szóval itt van Balog Zoltán „emberminiszter” – fölsorolhatatlan, mi minden van már az ő rovásán is. És akkor még interjút is ad szennymédiájuk legaljának
 
Kenetes locsogás, ahogy azt tőle megszokhattuk. Örül, hogy az SZDSZ-re már alig emlékezik valaki – ő még azért fölidézi a „tipikus SZDSZ-es mentalitást”, a kettős mérce alkalmazását: másoknak magasra állítva, önmaguknak úgy, hogy átbújhassanak alatta…
 
Hát ha így „emlékezik”, lelke rajta. Ma valamennyien tanúi vagyunk annak a keresztényi engedékenységnek, ahogy a hatalmon lévő szervezet ellenfeleit kezeli, s annak a mélyen erkölcsös igényességnek, ahogy önmagát megítéli
 

ÖSSZETARTANAK A KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAROK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.06.12.


A címben megfogalmazott kérdés állandó vitatéma, és egészen szélsőséges véleményeket hallhatunk, olvashatunk ennek kapcsán. Most egy jó tapasztalatot osztok meg veletek, méghozzá az osztrák-magyar határról. Aztán feltesszük azt a kérdést is, amit alighanem elég sok határátkelő hallott már (pláne Európán kívül): hol van ez a Magyarország? Végül, de nem utolsósorban, az is kiderül, hol él a spanyol felső középosztály.

A magyarok össze(nem)tartásáról vérre menő viták mentek már ezen a blogon is, a tapasztalatok finoman szólva is vegyesek. A Bécsből jelentjük blog legutóbb egy pozitív élményről írt, úgyhogy gyorsan meg is osztom veletek.

„Az mindig vitatéma külhonban, hogy van-e összetartás a magyarok közt. Két véglet van, az egyik a „jaj csak magyarral ne kezdj,  bunkók, átvernek”, a másik meg épp az ellenkezője...

ITT OLVASHATÓ

A HATALMI KONCENTRÁCIÓ ALTERNATÍVÁI

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2016.06.12.


Az erős központosítás és a hatalmi koncentráció rugalmatlanná tehet egy szervezetet, megakadályozza az innovációt és az információk áramlását.

Az elmúlt pár hétben mind a három, parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki párt esetében előkerültek olyan konfliktusok, amelyek összefüggnek a pártszervezetek struktúrájával, a hatalom koncentrációjának mértékével. Vona Gábor a Jobbik alapszabályában lefektetett pártelnöki jogával élve vétózta meg Novák Előd alelnöki jelöltségét. A Jobbikban folyó személyi változásokat a pártelnöki hatalom megerősítéseként, a Fideszre jellemző hatalmi koncentráció másolásaként értékelte több elemző is. Az LMP társelnöke, Schiffer András a háttérbe húzódását bejelentő interjújában tettének egyik okaként a társelnök gyenge hatáskörét nevezte meg. A belső demokráciájára olyan büszke MSZP-ben a dunaújvárosi helyi időközi önkormányzati választás után került nyilvánosságra, hogy milyen ellentétek vannak a pártvezetés és a helyi szervezet között. A hatékony politikai cselekvés feltétele tehát a központosított, hierarchikus szervezet, ahol világos vertikális delegálási rendszer működik, és nincsenek egymást átfedő hatáskörök. A központosítás cáfolhatatlan haszna a gyors reakcióra való képesség és a felső döntések végrehajtatásának lehetősége. További szempont, hogy a hatalmi koncentráció elejét veszi a párton belüli viták nyilvánosságra kerülésének. A rendszerváltás óta tapasztalható, hogy a választók büntetik a belső konfliktusoktól terhelt pártokat...

ITT OLVASHATÓ

A MEGVALÓSULT ORBÁNIA: STADIONT FORMÁZÓ VETÍTŐHELY ÉPÜLT AZ EB-RE CSEPELEN

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.12.


Makovecz Imre és Lenin szelleme a gyárkapuban találkozik Orbán Viktorral.

A Magyarországon – közismert okokból – tomboló stadionépítési téboly újabb tragikomikus állomásához érkezett. Immár tényleg kozmikus méreteket ölt a hülyeség. Budapest XXI. kerületében, Csepelen, az egykori Csepel Vas- és Fémművek valamikori 1-es kapuja és a II. Rákóczi Ferenc általános iskola közötti üres telkeken, ha úgy tetszik téren, hatalmas, stadiont formázó vetítőhely épült a labdarugó Európa bajnokságra – természetesen közpénzből. A vonatkozó beszámolók szerint az önkormányzat roppant büszke is a láthatóan méregdrága műalkotásra, amelyben az M4 nevű állami sporttévé közvetítéseit nézheti majd, némi élő szakértéssel és tánccal fűszerezve Csepel nagyérdemű lakossága, ingyen és bérmentve. Mert itt gondoskodva van ám a dolgozók jó közérzetéről.

Magunk is jártunk a helyszínen, s elszörnyedtünk az aránytévesztés e gátlástalan diadala láttán (aránytévesztés: egyebek mellett a nyalásban, ezt ugye nem kell magyarázni). A stadionnak látszó valamiről a kocsmablog nevű portál közöl bő képanyaggal színesített beszámolót, tényleg érdemes megnézni, bár bizonyosan élőben és üzem közben az igazi. A mi csapatunk Izland elleni meccsét például a szovjet ellen 44 éve épp az Eb elődöntőben 11-est vétő Zámbó Sanyi bácsi fogja értelmezni. És így tovább

ITT OLVASHATÓ

INTEGRÁLÓDÁS

TARSKI BLOG
Szerző: Tarski
2016.06.11.


Nem túlzottan van messze a lakásunkhoz a Malomparkban lévő zöldség-gyümölcs piac, ezért meglehetősen sokszor járok oda különböző dolgok megvásárlása céljából. A piacon zömmel kereskedők árulják a portékájukat, de vannak ott szép számmal olyan őstermelők is, akik kevéske zöldségüket, gyümölcsüket kínálják megvásárlásra. Ezek között is vannak olyanok, akik ugyan nem biztos, hogy őstermelők, de egy kis pénzkereseti lehetőséget látnak abban, hogy bizonyos áruféleségeket felhasználva konyhakész termékeket értékesíthessenek. Szinte mindig lehet vásárolni leveszöldséget, főzésre előkészített borsót, babot, tököt, és így tovább, általában azokat az árukat, amit ha egy háziasszony megvásárol, akkor azzal könnyen és gyorsan összeüthet egy ebédet vagy vacsorát. Ötletes megoldás ez, és jellemzi az emberi találékonyságot. Hiszen elébe megy olyan társadalmi szükségletnek, amely akkor keletkezhet, ha egy háziasszony egész nap dolgozik a munkahelyén és nincs elég ideje arra, hogy bíbelődjön mondjuk a leveszöldség megtisztításával. Az eladó ezzel saját maga számára hozott létre egy munkahelyet azáltal, hogy értéktöbbletet termelt és az így létrejövő árujának értékesítését a piaci viszonyok alakulására bízza. Mindezt pedig a saját jövőjének a jobb alakítása érdekében teszi, hiszen minden munka végeredményben a társadalmi hasznosságán túlmenően az egyén boldogulását is célozza. Ha pedig ezt a folyamatot megnézzük, akkor előttünk áll az a közgazdasági folyamat, ami a termeléstől az értékesítésig és a profit megszerzéséig tart. Ennek az általános sémának a fenti esetben abban van a sajátossága, hogy nem az állam hozta létre a munkahelyet, hanem az egyes egyén, aki rendelkezett azzal az akarattal és tettrekészséggel, hogy önmaga számára biztosítsa a jobb megélhetés feltételeit.
 
Márpedig témánk szempontjából az akaratnak és a tettrekészségnek van különös jelentősége. Azt ugyanis szinte nap mint nap láthatjuk, olvashatjuk, hogy a munkanélküliek java része az államtól, vagy az önkormányzattól várja azt a segítséget, hogy munkához jusson. Ebben nyilván van valami, mert végül is az állam egyik fontos feladata az, hogy elősegítse az új munkahelyek létrehozását. Kevesen vannak azonban olyanok, akik az állam tehetetlenségét vagy késlekedését megunva önmaguk találjanak olyan lehetőséget, amelynek során megoldják a saját problémájukat. S hogy ez tényleg valóságosan létező lehetőség, arra a cserdi romák mutattak kiváló példát. Közismert az, hogy a cserdi polgármester, aki szintén roma nemzetiségű, hogyan bírta rá a település roma társadalmát arra, hogy ne mindent az államtól, az önkormányzattól várjanak, ne mindig csak a kezüket nyújtsák a segélyért, a támogatásért, hanem próbáljanak meg a saját lábukra állni. Ez egy nagyon hosszú folyamat volt, de mára oly sikeressé vált a romák gazdálkodása, hogy nem csupán a saját szükségletüket tudják kielégíteni, hanem árutermelésre is be tudtak állni...
 

SZIGETVÁRI VIKTOR ÜZENETE GYURCSÁNYÉKNAK: A MÁSOK MEGSEMMISÍTÉSÉRE TÖREKVŐ GYŰLÖLET ROSSZ TANÁCSADÓ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.06.11.


A héten megjelent egy írás a Demokratikus Koalíció által mentorált Nyugati Fény blogon az ellenzékről. Ebben sajnos immár a személyeskedő lejáratáson túl a hazugság útjára is léptek.

A Fidesz vádját átvéve Gyurcsány Ferenc pártja azt állítja az Együttről, hogy amerikai pénzből működik. (“Forrásaink szerint az áll, hogy az amerikai szponzorok ultimátumot adtak a pártvezetésnek.”) Gondolom, néhány hét, és Gréczy Zsolt soros-bérencezni is fogja azt az Együttöt, amely minden ki- és befizetésről negyedévente önkéntes tájékoztatást ad, és támogatóit mindig, mindenhol büszkén feltünteti.

Ha Habony vádjaival rágalmazza a DK az Együttet, akkor hogy akarnak ők győzelmet 2018-ban? Attól jobb lesz? Nem. Inkább Orbán Viktor kér egy kávét.

Ez a mai cikk szomorú fejlemény. Szerintem, és az Együtt szerint is lehet győzni 2018-ban. Ehhez mi új szavazókat szeretnénk hozzátenni, mert a 2010-es tortaszeletek ellenzéki újraosztásából nem lesz győzelem soha. Támogatottsági adataink érdemben javultak 2016 folyamán, rendszeres a 4%-os adat, ami – látva, hogy a kispártokat manipulációs szándék nélkül alulmérik a mérvadó intézetek is – bizakodásra ad okot, és a megkezdett munkát folytatjuk tovább.

Úgy látszik kétszáz valahány dunaújvárosi szavazat után a DK és Gyurcsány Ferenc nem érti, hogy az élni és élni hagyni alapelvének tisztelete nélkül nem lesz győzelem...

ITT OLVASHATÓ

EGY MONDAT A SUTTYÓSÁGRÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.06.11.


Nem könnyű jó mondatokat írni. A jó mondat egyszerű, világos, tiszta és magába foglal minden lényegest. Az Index újságíróinak sikerült egyetlen mondatban kifejezni a magyar suttyóságot. Minden benne van, amit erről tudni kell.

A lap munkatársai bejutottak a magyar futball-válogatott franciaországi szálláshelyére. Tátott szájjal körülnéztek és elámultak, a fotók alapján amúgy a kategóriájában közepesnél valamivel gyengébbnek látszó szállodában. Ebben az ihletett pillanatban esett ki belőlük a lelkük mélyéből fakadó csodálatos egy mondat:

"A válogatott franciaországi szállásán még a takarítónők is golfkocsival járnak."

Nézzük meg, mi mindent mond el ez az egyetlen mondat:

ITT OLVASHATÓ

BIZONYÍTVÁNYOSZTÁS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.11.


 
Tüntettek a pedagógusok.
Sajnos, ezek a tüntetések túl békések, sehol semmi harci láz, düh, ehelyett mosolygós nénik és bácsik cipelik a transzparenseket, szónokolnak, vonulnak, de Viktor nem őket nézi, hanem a focit.
A tanarakat ez kicsinyt sem zavarja, ők tüntetnek és várják a hatást.
Namármost hatás csak akkor lesz, ha a nyár folyamán meg tudják győzni kollegáikat, meg a technikai személyzetet, hogy szeptember elsején jelentsék be, hogy idén a szeptember másodika a kormány agresszív nyomulása miatt elmarad, a gyerekek hozzanak magukkal sportfelszerelést, mert a szabadidőben saját szervezésükben módjuk lesz labdajátékokkal múlatni az időt.
Egyúttal a sztrájkbizottságok jelentsék be, hogy a sztrájktörők a munkásmozgalom régi hagyományainak megfelelő bánásmódban részesülnek.

Ha erre sem támad megegyezési hajlandóság a hatalomban, akkor a második héttől kezdve gyermekmegőrzés sincs, ellenben az iskolák kapuiban sztrájkőrség áll és a sztrájk időtartamára a sztrájkalapból kapják a bérük meghatározott hányadát az iskolák dolgozói.
Ennél szelidebben nem lehet elérni semmit, ez a minimum, amit kilátásba kell helyezni a kormánynak.
Majd persze lobogtatják a törvénykönyvet, ezzel egyidejűleg egyéni képviselői indítványt kell benyújtani a sztrájktörvény módosítására, és folytatni kell a sztrájkot, még ha a hatóságok vadsztrájknak is minősítenék azt.
Természetesen a szülőkkel rendkívül fontos megértetni, hogy a dolgok az ő és gyermekeik érdekében történnek.
Nem lenne egyszerű, mindenesetre vége lenne a mosolygós arccal átnyújtott követelések éveinek.
Egyszer és mindenkorra le kell számolni bizonyos illúziókkal és elejét kell venni annak, hogy a hatalom képviselői vagy szekértolói a pedagógusok megosztásával próbáljanak urrá lenni a problémán.
Ilyen esetekben nincs helye a szakszervezetek vetélkedésének, együtt kell működni mindenkinek, még azoknak is, akik nem értenek egyet a céllal, vagy a módszerrel...