2016. március 1., kedd

ORBÁNNAK MENNIE KELL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.03.01.


Ezelőtt úgy huszonnyolc évvel hangzott el a "mennie kell!" szófordulat, igaz egy sokkal fajsúlyosabb politikussal kepcsolatban.
Az érintett megöregedett, nehezen reagált a külvilág változásaira, és nem lelkesedett Gorbacsovért, akiért akkor pedig lelkesedni illett.
Gorbacsov ült a fán, csőrében a sajttal és a fa alatt ott dícsérték agyba-főbe páratlan énekhangját a nyugatiak, ennek nyomán aztán a hazai értalmiség, közöttük a reformkommunisták is, akik részben illúzióik valóraváltása, részben az utukban álló öregek eltávolításának reménye miatt szerették a foltosfejű pártfőtitkárt.
Ha belegondolok, lehet, hogy kicsit elkapkodták ezt a mennie kell dolgot, az Öreg még hetven százalékon üzemelő aggyal is tisztábban látta a helyzetet, mint szerény képességű utódai...

Orbánnal persze nem ez a helyzet, számára az idő valóban megérett a távozásra, talán ez az utolsó pillanat, mikor még felidézheti magában a hajdani kasszasiker film címét: "Fogd a pénzt és fuss!"
Pedig maga is előszeretettel alkalmazta a film kissé megváltoztatott címét, az ő mozijának címe az, hogy "Fogd a pénzt és kuss!"
Hogy nagyokat rúg politikai ellenfeleibe, ez senkit nem zavar, láthatólag még az ülepen rúgottak jelentős részét sem, hiszen materialisták: a lé határozza meg náluk a tudatot, a hívek meg attól hívek, hogy hívők: hisznek minden kimondott szóban.
Ezt persze nem hánytorgathatjuk fel Orbánnak - ő megmondta, nem azt kell nézni, amit mond, hanem amit csinál.
De ettől a hívő hisz, a materialista meg számolgatja a matériát, aztán elégedetten hátradől, ha megfelelő ellenértéknek tartja az általa végzett szolgálatokért.

A baj mindig belülről indul, amikor a csatlósok úgy érzik, hogy a Lánglelkű tevékenysége veszélyezteti a bevételeiket.


ITT OLVASHATÓ

A SALGÓTARJÁNI POLGÁRMESTERVÁLASZTÁS TANULSÁGAI

MAGYAR NARANCS - REPUBLIKON
Szerző: Reiner Roland
2016.03.01.


A félelemkeltés Kövér Lászlón és a menekültekkel való fenyegetésen keresztül egyaránt csődöt mondott.
Bár egy időközi választás eredményei önmagukban nem vetíthetőek ki országos eredményekre, korántsem tanulság és következmények nélküliek ezek a választások. A 2014-es parlamenti választás óta három időközi országgyűlési választást tartottak, és egyik sem volt tét nélküli, sőt: mindhárom a mai napig fontos hivatkozási pont. Ebbe a sorba illeszthető be a vasárnapi polgármester-választás is Salgótarjánban.
Két választás között, különösen akkor, ha rendszeresen megjelenő és hasonló eredményeket mutató közvélemény-kutatások nélkül vagyunk kénytelenek a pártok erőviszonyairól képet alkotni, felértékelődik egy-egy olyan választás, amely potenciálisan sok választót mozgat meg, és a pártok maguk emelik a jelentőségét azzal, hogy aktívan kampányolnak. A salgótarjáni időközi választás is ilyen volt: az MSZP, a Jobbik és a Fidesz vezető politikusai egyaránt aktívan részt vettek a Nógrád megyei polgármester-választás kampányában.
ITT OLVASHATÓ

MNB: SUNYI TITKOLÓZÁSSAL A TISZTESSÉGES VERSENYÉRT

MANDÍNER BLOG
Szerző: bakó.bea
2016.03.01.


Cinizmus terén már a múlt héten is nagyot ment a kormány, de úgy tűnik, ezen a héten sem állnak le, sőt. Hétfőn nyújtották be azt a törvényjavaslatot, miszerint az MNB alapítványainak és cégeinek adatai jelentős részben kikerülnek a közérdekű adatok nyilvánosságát biztosító infotörvény hatálya alól. Mindez pedig annyira sürgős, hogy kedden megtárgyalták a bizottságok és délutánra már el is fogadta a parlament.
Az indok a nyilvánosság ellen: az MNB alapítványainak a pénze „elveszítette a közvagyon jellegét”, az MNB cégei pedig titkolózás nélkül versenyhátrányba kerülnének a piacon.
Az állami cégek és a tisztességes verseny
A posta szerződéseinek nyilvánosságát korlátozó február eleji törvényjavaslat tényleg csak a nyitánya egy új fejezetnek. Az a javaslat is arra hivatkozott, hogy ha a posta működésével összefüggő bizonyos adatok nyilvánosságra kerülnek, akkor az „a posta vagy az általa irányított vállalkozás üzleti tevékenysége végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna”. Az aránytalan sérelem pedig azt jelenti, hogy valamenyik versenytárs az adat közzététele miatt „indokolatlan előnyre” tesz szert. Eléggé mulatságosan hangzott, hogy a javaslat annak a postának a „piaci pozícióit” volt hivatott védeni, amely valószínűleg pár hónap alatt elvérezne, ha önerőből kellene megállnia a lábán a piacon, és amellyel szemben a többi csomagküldő szolgálat előnye nagyon is indokolt lenne – ha ugye a posta nem lenne kivételezett helyzetben.
ITT OLVASHATÓ

SAUL FIA - AVAGY MISSION: IMPOSSIBLE (18+)

FILMBOOK
Szerző: scal
2016.03.01.


Azt hiszem, én vagyok az egyetlen filmkritikus, aki azután látta a Saul fiát, hogy MÁR megkapta az Oscart. Sokat egyébként nem is írnék a történetéről, Lisztes már amúgy is írt egy kritikát, amely inkább erre az aspektusra koncentrált. Most mit mondjak, fél éve már azzal idegeltem a környezetemet, hogy a Saul fia Oscarját még Isten se veheti el, és még ha nincs is igazam, akkor is megérte... de igazam lett... már megint... csakhogy még több barátot szerezzek. Van, amikor megszáll az ihlet, hát ez van. De emiatt nem is tudtam izgulni az Oscar-átadón, örülni viszont annál inkább. Végre, végre, 34 keserű év után, ismét büszkék lehetünk arra, hogy magyarok vagyunk. Egyetlen téma tudta volna lenyomni Sault meg a fiát, ha jön egy élelmes rendező, és gyorsan készít egy gusztustalanul szenvelgős drámát mondjuk egy szír anyáról, aki elcaminózik Berlinig, és nyomon követhetjük a tragédiáját. De véleményem szerint ezek a filmek legkorábban idén születhetnek meg. Szóval a Saul fia nemcsak egy baromi jó és erős film, de jókor is jött, mint egy magabiztos kisdiák, csengetés előtt egy perccel...

ITT OLVASHATÓ

RÖVID PÓRÁZON AZ ÜGYÉSZSÉG: ORBÁNÉK URALKODNAK A VÁDHATÓSÁG FELETT IS?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Kate Beckett
2016.03.01.


2010-es hatalomra kerülése után a Fidesz szinte azonnal hozzányúlt az ügyészi szervezethez. Az akkor meglévő Alkotmányt még kétharmados parlamenti többségük birtokában úgy módosították, hogy Orbán Viktor jelölje, Polt Péter hat helyett kilenc évig láthassa el feladatát. A legfőbb ügyész a módosítás miatt többé nem volt interpellálható a parlamenti patkóban, megválasztását pedig ⅔-os parlamenti többséghez kötötték.

A második „lex-Poltra” 2011-ben került sor. Ekkor az ügyészségi szolgálati törvényt kellett módosítani annak érdekében, hogy Polt Péter teljes egészében kitölthesse hivatali idejét. A Fidesz még 2011 áprilisában úgy döntött (a ezzel kapcsolatos aggályokat szokás szerint figyelmen kívül hagyva), hogy mind a bírákra, mind pedig az ügyészekre alkalmazni kell azt az új szabályozást, hogy 62 éves korban kötelező a nyugdíjba vonulás. Mindenkinek, kivéve Polt Péternek, őt ugyanis kivették a törvény hatálya alól. No persze logikus lépés volt ez, elvégre mi értelme lett volna bebetonozni tisztségébe - a már az első Orbán-kormány idején is többször pártmegrendelések teljesítésével megvádolt - Poltot, aki egykor maga is a Fidesz tagja volt..

Az elmúlt években egyre gyakoribbak a negatív hangok az ügyészi szervezet munkáját illetően. Sok esetben felmerül a gyanú, hogy bizonyos ügyek hátterében politikai nyomás áll. Annyi bizonyos, hogy nem tesz jót egy országnak, ha állampolgárai nem bíznak a vádhatóság szerepét betöltő jogállami intézményben, ahogy az sem, ha az ún. fékek és ellensúlyok rendszerét módszeresen felszámolják a hatalmon lévő erők...

ITT OLVASHATÓ

A JÓ, A JÓ ÉS A JÓ: A 10 LEGJOBB ENNIO MORRICONE FILM

SMOKING BARRELS BLOG
Szerző: FilmBaráth
2016.03.01.


Régi adósságát törlesztette az Akadémia azzal, hogy Az aljas nyolcasért odaítélte Ennio Morricone-nak azt az Oscar-díjat, amit már nagyon régen meg kellett volna kapnia, csak nem éppen ezért a filmért, hanem ennél sokkal jobban sikerültekért. Tarantino legújabb opuszának a muzsikája ugyanis biztosan nem lesz olyan maradandó, mint a mester korábbi nagy sikerei (ennek legjobb bizonyítéka, hogy már most nem emlékszem rá, pedig nemrégiben láttam). Igaz, kapott már egy tiszteletbeli Oscart a nemrégiben nálunk koncertező idős zeneszerző (lemaradtam róla sajnos, aki ott volt, legyen szíves fájdítsa a szívemet az élménybeszámolóval kommentben), de azért ez még járt neki. Hihetetlen munkabírása van a komponistának, akinek műveiből nagyon sok máig a fülünkben cseng, több, mint 500! alkotás fűződik a nevéhez. Rengeteg műfajban alkotott, a westernfilmektől a drámákon át olyan trash (de megunhatatlan!) alkotásokhoz adta a nevét és tehetségét, mint pl. a Vörös Szonja. Magyar vonatkozású művekben is közreműködött, a Sorstalanság, a Maléna zenéjét is ő írta. Vég nélkül lehetne ódákat zengedezni a mesterről, és nem könnyű kiválasztani a 10 legjobbat a munkái közül. A lista abszolút szubjektív, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

ITT OLVASHATÓ

A PEDAGÓGUSOK HARCA NEM BÉRHARC - BÁR AZ IS LEHETNE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2016.03.01.


Az elmúlt hetekben a közoktatásban zajló (egyelőre még csendes) tanár-diák lázadás sok mindenről szól: a központosítás (KLIK) rendszert megbénító rugalmatlanságától kezdve, a tanítás szabadságának hiányán keresztül, a diákokat megnyomorító óraszámokig sorolják a tiltakozó tanárok, diákok és szülők a problémákat. A legkevésbé a bérekről szól ez a küzdelem, pedig az adatok fényében szólhatna akár arról is. Hogy mást ne mondjunk, az OECD-országok közül 7 év alatt hazánkban csökkent a legnagyobb mértékben a tanárok bére.

Sok mindenről szól tehát a pedagógusok erős társadalmi támogatottsággal rendelkező „lázadása”. Amiről viszont nem szól, az a tanári-tanítói bérek kérdése. Annak ellenére sem szól erről, hogy a Fidesz, Orbán Viktorral az élen, mindent elkövetett annak érdekében, hogy úgy tűnjön, „ezek” már megint több pénzt akarnak.

A kormány pechjére a tiltakozók által megfogalmazott követelések csupán a segítő és a technikai személyi állomány számára kérik a bérek rendezését, a tanárok maguk számára nem követelnek magasabb fizetést. Vajon ez azt jelenti, hogy a második Orbán-kormány által 2013-ban bevezetett életpályamodell és az ezzel járó béremelés rendbe tette volna az ágazati béreket? Távolról sem!

ITT OLVASHATÓ

SALGÓTARJÁN: MEGHÁMOZTÁK A KOPASZ NARANCSOT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.03.01.


Míg Orbán Viktor évi nagy észosztását tartotta Budapesten, addig szép csendben tönkreverték a Fideszt Nógrád megye legnagyobb városában. Utólag logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a miniszterelnök azért időzítette február utolsó vasárnapjára az évértékelőjét, hogy a hírek inkább róla, mint a tarjáni kudarcról szóljanak. Ha nem is volt ennyire előrelátó, azzal nyilván tisztában van, hogy a közvélemény-kutatások és az éles választások eredményei közötti drasztikus eltérések elsősorban a kormányzati kommunikáció álszentségének köszönhetők.

Vajon miért nem tud megnyerni egy komoly téttel bíró időközi választást a Fidesz 2014 ősze óta? Az a párt, amely közel tíz éve vezeti a pártok népszerűségi listáját, és kétharmaddal zsebelt be két egymást követő parlamenti választást, most olyan súlyos kudarcok sorát szenvedi el, melynek okait nem lehet a hivatalos statisztikákból kimutatni. Újpest, Veszprém és Tapolca után most Salgótarjánban is komoly pofonba szaladt bele a kormányzópárt, igaz, a polgármesteri széket itt csak megtartotta a baloldal, nem szerzett olyan trófeát, mint a veszprémi időközi választáson...

ITT OLVASHATÓ

BEVALLOTTÁK A BÍRÁK, HOGY NINCS FÜGGETLEN BÍRÓSÁG MAGYARORSZÁGON

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Spectra
2016.03.01.


A hvg.hu kérdésére több bíró is bevallotta, hogy már rég nem lehetnek függetlenek munkájukban. Beszámolóik szerint mindent áthat a karrierféltés és a megfelelési kényszer. Ez pedig elég sok mindent  megmagyaráz az utóbbi évek megkérdőjelezgető ítéleteivel kapcsolatban.

A nyilatkozó bírák szerint a befolyás úgy érvényesül, hogy "visszaélnek a bírák egzisztenciális kiszolgáltatottságával". Ezáltal nyomást tudnak gyakorolni rájuk a kulcspozíciókba helyezett vezetők. "Annyira, hogy az egyes esetekben már sérti az ügyekben érintett emberek jogát a tisztességes eljáráshoz."

ITT OLVASHATÓ

TILTAKOZOL A GYEREKED JÖVŐJÉÉRT? EGY ROHADT MIGRÁNS VAGY A FIDESZ REZSIBIZTOSA SZERINT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.01.


Eddig csupán Soros György, a kommunisták, az ellenzék és az idegen erők álltak az oktatási rendszer szörnyű állapotáért tiltakozók mögött, de most új szintet lépett a Fidesz szónokaként, napirend előtti felszólalásra emelkedő Németh Szilárd rezsibiztos. Szerinte ugyanis a szakszervezeteket az ellenzéki pártok bujtják fel, akik túszul ejtették az iskolákat (aha, a KLIK, a tankerületi igazgatók, a Fidesz által kinevezett igazgatók, a köznevelési törvény nem), és felhasználják a szülőket és gyerekeket a mocskos céljaik elérésben. És folytatja is a rezsibiztos: "ebben semmi sem drága, semmi sem szent. Ugyanúgy gátlástalanul tolják maguk előtt a gyermekeket, ugyanúgy felelőtlenül használják a kiskorú tanulókat pajzsnak, mint az Európát lerohanó illegális bevándorlók.”
Kicsit unalmas már, hogy a Fidesz szerint mindenki, aki nem ért egyet vele, az zombi és nincs szabad akarata, hanem csak megtévesztett, buta és felhasználják őt. De ez a migránsozás már szintlépés...

ITT OLVASHATÓ

SZÜRET EXTRA: A MAI MAGYARORSZÁG EGYETLEN MONDATBAN

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2016.03.01.

Epigrammatikus tömörség, alapos valóságismeret. Minden benne van.
A 444 nagyszerű cikkéből vett mondat a TV2 új viszonyait jellemzi, de nem kell nagyon elgaloppíroznunk magunkat ahhoz, hogy a teljes magyar politikai irányítás tökéletes jellemzését lássuk meg benne; még a neveket sem kell minden ponton fejben behelyettesítenünk másokéval. Ízlelgessük hátITT OLVASHATÓ

ÁLOM-TEKTONIKA ABLAKOK

FESTŐNAPLÓ
Szerző: Rékai Zsolt
2016.03.01.


Ez a fejvadászat ismerős. 
A pokol bármennyire kívülről jön, belülről szólít.  Saját természet helyére vörös szemű angyalt állít, és önmagát csábítóan szépnek, -szőkének (?!),- vetíti a retinára.
Minden tettünk szenvedélye és dühe, szenvedély és düh halálával néz szembe. Olyan mintha megkettőződnénk, szétszakadnánk e hamis-anima uralma alatt.
Minden kör újabb halál.
Auschwitzban elveszett  sors.  Létvesztés arra szorítkozott, hogy talán túlélhető ami nem, azután ott folytatható, -ami elveszett,- ahol abbamaradt.  Múlt végül már nem volt sehol, és ha egyikbe nem, másokba  haltak bele.
Vagy
Elvtársak börtönkínzásai?
Hiába hajolt meg valaki, akkor sem menekült. Végül hitte már, hogy bűnös.
"Éljen a párt!" -kiáltotta, mielőtt felakasztották.
Akit nem pusztítottak el, az is száz halált halt.
Szabadon engedéskor megfenyegették, még kap tíz évet, amennyiben valakinek, mesélni mer metodikákról.
Teljesen mindegy, miféle intézmény nevében lesz  agyad Ágnes asszony foszló ruhája. 

ITT OLVASHATÓ

ÖNKÉNYURALOM, KOLLABORÁLÁS

JEHU BLOGJA
Szerző:  jehu
2016.03.01.


Hatályos, ráadásul nyilvánvalóan közérdeket szolgáló törvényen alapuló jogerős bírósági ítéletet akar a szervezet felülírni, visszamenőleges érvénnyel: van-e tisztább példa a jogi banditizmusra? Igaz, nem ez az első eset.ITT OLVASHATÓ

CSOK EGYENLŐ ENERGIAPAZARLÁS?

FURDANCS BLOGSzerző: Thoreau
2016.03.01.


Az új CSOK sokakban ébreszthet reményt arra, hogy belátható időn belül álmaik otthonát teremtsék meg. Azonban kicsit jobban végiggondolva a lehetőségeket, szembesülhetünk pár buktatóval is. A kicsit sebtében összehozott program például felmentést biztosít a programban épült épületek számára az energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet alól, tehát ezeknél az épületeknél nem előírás az 'A' energetikai besorolás, akár 'D' energetikai besorolású házak is épülhetnek Magyarországon, noha a közeljövőben épülő ingatlanok várhatóan 2018-ra készülnek el, vagyis az lenne szerencsés, ha ezek is megfelelnének az akkor már érvényben levő szigorúbb energiahatékonysági szabályoknak.

ITT OLVASHATÓ

KALANDVÁGY ÉS ERŐS GYOMOR SZÜKSÉGES

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Indani
2016.03.01.


„Először is szeretném bemutatni Indonézia azon részét, ahol próbálok éppen új életet kezdeni, mivel Indonézia tizenezer szigetből áll. Ennek pontos számát az itt élők sem tudják. :)
A lényeg, hogy egy hatalmas országról beszélünk, nem szeretnék általánosítani és azt sem, hogy bárki azt gondolja, egész Indonéziában egyforma az élet. Nyilván nem és tulajdonképpen magam sem tudom milyen az élet, teszem azt Jáván, Szumátrán, vagy Borneón. De az igazat megvallva, azt is csak ízlelgetem, hogy Lombokon milyen az élet. Biztos vannak alapvető gondolkodásbeli, kulturális és egyéb hasonlóságok.
Például a vallás az ország minden részén sokszínű, jól megférnek egymás mellett a muszlimok, hinduk, buddhisták és az összes többi, legalábbis az eddigi tapasztalataim szerint.ITT OLVASHATÓ

HOGYAN PAKOLJ OKOSAN?

HELLO MAGYAROK!
Szerző: Hegyes Dóra
2016.02.29.

Huszonhárom kilogramm. Az életed melyik szakaszát, melyik részét zsúfolod bele huszonhárom kilóba – már ha egyáltalán belefér? Mi lesz az, amiért a túlsúlyt kifizeted és mit raksz ki utolsó pillanatban a bőröndből? Mit pakolsz be elsőre és mit hagysz a „talán belefér majd” kategóriába? Mi a pótolható és mi pótolhatatlan?
Sokszor és sokfelé utaztam már, hosszabb – rövidebb időre. Bőröndbe be, bőröndből ki, az évek során szereztem rutint bőven bőröndpakolásból, mindig jutott hely mindennek: ruhák, cipők, relikviák, szuvenírek, finom Tokaji borok, pótolhatatlan házi pálinkák és a megunhatatlan Túró Rudi hegyek.
Évekig nem fájt a fejem a pakolás miatt, mivel tudtam, hogy ha hosszú hónapokkal is később, de haza jövök.
ITT OLVASHATÓ

MIT IS JELENTENEK KÓSA LAJOS SATÖBBIJEI?

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.02.29.


Mennyi is valójában százezer ukrán meg ezer kopt család? A retorika, a nyelvtan, a jogtudomány, a közgazdaság után most a matematikát formálná a maga képére a kormánypárt. Nagy divatja lett az irracionális számoknak. Nehéz ennek a megértése.  
De próbáljuk meg.


Múlt héten a miniszterelnök népszavazási kezdeményezésén kívül két érdekes nyilatkozat hangzott el a magyarországi menekültekről.
Vasárnap éjszaka Angela Merkel német kancellár egy félmondatával megismételte azt a városi legendát, hogy Magyarország százezer ukrán menekültnek nyújtott védelmet. 
Ez a százezer ukrán valahol ott lehet, ahol Balog Zoltán ezer arab keresztény, egyiptomi kopt családja: egyes kormánypárti politikusok fejében.


ITT OLVASHATÓA VEZÉR BESZÉDE

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.02.29.


Mindenórás Tábornok urunk ismét megmondta a tutit. Mert van neki ez a szokása, hogy év elején csokorba köti az elmúlt faszaságokat és azzal hadonászva vetít víziót a következő hónapokra. 

Hogy a faszaságok többnyire képzeletbeliek, és amíg a szája jár éppen elveszít két időközi választást az nem zavarja. 

Sokan nem tudják milyen a kommunizmus - közölte, gondolom ezért akarják annyira bemutatni, a későn született nemzedék is ismerje meg milyen az, mikor munkásőrök rendszerhű kopaszok izomból tolják a "demokráciát". Milyen, ha demonstrálni kell az iskolák normális működéséért. Milyen, mikor Mészáros Lőrinc nevének feltűnése közbeszerzési nyertes pályázaton egyenesen arányos a kolbász helyett krinolin feltüntetésével a bevásárló listán a másik oldalon. Milyen, ha az egészségügy annyira huszonegyedik századi, hogy többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben.

ITT OLVASHATÓ

FELSZABADULTAK-E A NŐK A SZEXUÁLIS FELSZABADÍTÁS ÁLTAL?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2006.03.01.


Thérése Hargot francia filozófus-szociológus, aki a Sorbonne-on szerzett Master-fokozatot családtudományokból, nemrégiben jelentette meg Szexuálisan majdnem felszabadult ifjúság (Une jeunesse sexuellement libérée ou presque) című könyvét. Ebben felteszi a kérdést, hogy milyen hatása van a szexuális felszabadításnak a szex-szel való kapcsolatunkban. Erről kérdezte őt a Le Figaro munkatársa.

-Mi változott meg alapvetően?

-Alapvetően semmi. A norma megváltozott, de a kapcsolatunk a normához ugyanaz maradt. Egyszerűen átmentünk a „szülni”-ből az „élvezni”-be. A „nem lehetnek szexuális kapcsolatok a házasság előtt”-ből a „lehető leghamarabb legyenek szexuális kapcsolataink”-ba. Azelőtt a normát egy intézmény, főként vallási szabta meg, ma a pornóipar adja. A pornográfia a normák új szállítója a szexuális életet illetően.

Míg a normák régen külsődlegesek és explicitek voltak, ma belsők és implicitek. Nincs szükségünk intézményre, amely megmondja nekünk, mit tegyünk, magunktól is jól integráltuk. Nem mondják meg nekünk explicite, hogy mikor legyen gyerekünk, de jól integráltuk, hogy mi a „jó pillanat” az anyaságra, főleg ne túl korán, és amikor az anyagi helyzetünk már megfelelő. Ez csaknem rosszabb. Minthogy felszabadultnak érezzük magunkat, nem vagyunk tudatában annak, hogy normáknak vagyunk alárendelve...

ITT OLVASHATÓ

A KIVÁNCSISÁGTÓL A KRITIKAI GONDOLKODÁSIG

TANI-TANI ONLINE
Szerző: Sarlós Erzsébet
2016.02.28.


A gyermekek kíváncsiságuk által fedezik fel a világot. A kíváncsiságot életben kell tartani, mert ha az megszűnik, vége a megismerés, a tapasztalatszerzés, a tudás iránti vágynak. Megszűnik a tanuláshoz szükséges motiváció.

Számos kitalált és valóságos személyt a kíváncsiság űzött, hajtott egész életén át. Ennek köszönhetően ismerhette meg a világot, fedezhetett fel földrészt, találhatott fel gyógyszereket vagy egyéb hasznos dolgokat.
 
Hol tartana a világ a kíváncsiak nélkül? Gondoljunk csak Leonardo da Vincire, Edisonra, Kőrösi Csoma Sándorra, Madame Curie-re, Flemingre, Szentgyörgyi Albertre vagy Neumann Jánosra! Ők csak néhányan a kíváncsiak közül.
 
Mi lett volna velük, ha csak kész sémák szerint gondolkodhattak volna? Mi lett volna, ha a kíváncsiságuk, a kreativitásuk, a „normálistól eltérő” gondolkodásuk nem hajtja őket? 
Mi lesz a mi gyerekeinkkel, ha nem fognak kérdezni többé? Ha megszűnnek a kérdések? Ha nem lesz több ki?, mi?, mikor?, hova?, mennyi? és miért? Rossz belegondolni… 
 

A HIT HŐSEI ÉS A HITETLEN EMBERMINISZTER

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.02.28.


Nem csillapodhat a kommunizmus elleni világméretű küzdelem, amely most a menekülteket segítő internacionalizmus képében jelenik meg, akit Soros Györgynek hívnak. Az antikommunizmus élharcosától, az MSZMP Központi Bizottsága (KB) Társadalomtudományi Intézete volt munkatársától, a volt Soros-ösztöndíjas Kövér Lászlótól tudjuk ezt. Mindezt a “kommunizmus áldozatainak emléknapján” mondta el, amelyet minden évben szorgalmasan megünnepelnek az efféle antikommunisták. Pártjukban a kommunizmus olyan áldozatai szenvednek, mint a Pozsgay-Szűrös páros, Martonyi János kommunista vértanú, vagy az egykori KISZ-titkár Orbán Viktor a volt párttitkár apjával.

De a kommunizmus áldozatainak listája ezzel nem ér véget. Orbán Viktor “keresztény Magyarországának” egykori katolikus békepapjai is kitüntetik minden évben egymást, mint a kommunizmus áldozatait. Mint tudjuk, a BM legnagyobb állambiztonsági ügynökhálózata a katolikus egyházban működött, még a jelenlegi bíboros, esztergomi érsek elődje, Paskai László is a III/III ügyosztály ügynöke volt. Kádár Jánost még a Vatikánban is fogadta az akkori pápa...

ITT OLVASHATÓ

"NEM LESZÜNK SULIBAN" NAP - A PEDAGÓGUSOK 25 PONTJA

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa
2016.02.29.


A Pedagógusok 25 pontja, amellyel ma egyetértését és szolidaritását fejezték ki a szülők és a gyerekek:

A gyerekekkel kapcsolatos követelések
  1. 1. Vissza kell állítani a 18. életévig tartó tankötelezettséget, megszüntetve a Híd-programokat. (Ezekbe a programokba azok a fiatalok kapcsolódhatnak be, akik az általános iskola után nem kerültek be középfokú iskolába, vagy már betöltötték a 16. évet, de nem fejezték be az általános iskolát.
  2. A tartalmi szabályozás felülvizsgálatával radikálisan csökkenteni kell a tananyagot. Lehetővé kell tenni az egyéni tanulási utak kialakításának lehetőségét.
  3. Jelentősen csökkenteni kell a kötelező tanulói óraszámokat. Az időkereteket a választható tanórai foglalkozásokhoz, illetve a szakkörökhöz kell áttenni.
  4. Meg kell szüntetni az általános iskolában a tizenhat óráig tartó kötelező benntartózkodást
  5. Szülői kérésre kell biztosítani a napközit, a tanulószobát. A feltételek biztosítása mellett az egész napos iskolát kell megszervezni. Az egész napos iskolai ellátásban részt vevő tanulók részére házi feladat nem adható...
ITT OLVASHATÓ

A FORRADALOM EDZŐTÁBORA

TAUREG BLOG
Szerző: Taureg
2016.03.01.


Ma reggeltől 12 napon át, március 13-ig a Kossuth téren táborozunk nonstop, sátras tüntetéssel. Akik ismerik korábbi 9 hónapos hasonló ott tartózkodásunk történetét, tudják, miért. Akik még nem: nos, elmondom, mire jó ez a dolog.

Érik a Népharag. A Kossuthos esernyős tüntetéssel kezdődött, aztán a kockásingesedés öltött megdöbbentő méreteket. Ha pedig a pedagógusok mögé fölsorakozott demokraták a várható hatalmas tömegben ott lesznek március 15-én délután a Hősök terén, hogy onnan az Andrássyn végigvonulva még magukba gyűjtsék a főváros Népét, és beérkezzenek a Parlament köré: nos, ott aztán már BÁRMI lehet. Diktatúrát választásokon, vagy parlamenti babrálással eltakarítani nem lehet, ezt a történelem megmutatta mindig és mindenütt. Azt bizony UTCÁN lehet, nagy tömeggel, kitartással, bátorsággal, áldozatvállalással, máshogy nem. És az Ország épp erre érzett rá az elmúlt hetekben, és nem lehűl a dolog, hanem forrósodik. Az egyetlen dolog, amitől Orbán fél: a Tömeg. A saját Népe. Minden centralizációs lépése, törvénykezése abba az irányba megy, hogy adott nagyságig egy tüntető tömeget meg tudjon akadályozni akaratuk elérésében. Ám kis ország vagyunk, itt az erőszakszervek lojalitása a Néphez mindig adott, hisz mindenki ismer mindenkit, nem hozhatók Felső-Mandzsúriából páncéloshadosztályok, nemde...

ITT OLVASHATÓ

NEM VOLTUNK SULIBAN

V. NASZÁLYI MÁRTA BLOGJA
Szerző: elendem
2016.02.29.


A fiúk ma nem mentek iskolába.

Játszótéren voltak, pizzát sütöttek, edzésen és rajzszakkörön vettek részt. Most este pedig beírjuk az ellenőrzőjükbe, hogy igazoljuk a hiányzást. Azért, mert szülőként támogatjuk a tönkretett magyar oktatási rendszerért küzdő tanárok és diákok mozgalmát.
 
Merthogy a magyar oktatást szándékosan tönkretették. Vannak, akik azt hiszik, hogy az elképzelés jó volt, csak a kivitelezésben vannak bakik. Vannak, akik azt gondolják, hogy a KLIK vagy a pedagógusminősítés átalakításával már jobb lesz a helyzet. Hát: nem. Nem lehet jobb a helyzet. Azért nem lehet jobb, mert nem egy jó elgondolást hajtottak végre rosszul, hanem egy gonosz tervet hajtottak végre jól az oktatás átszervezése során.
 
Az Orbán kormány hatalomra jutásának idején fideszes közgazdászok megállapították, hogy az ország egyharmada menthetetlen, őket ott kell hagyni az út szélén. Ezért van az, hogy a nagy ellátó rendszerekből (oktatás, egészségügy, szociális rendszer) sorban szorulnak ki mindazok, akikről az Orbán-kabinet úgy dönt, hogy koloncok, és ezekre a területekre egyre kevesebb forrás jut. Közben azokat, akiket el kellene látni, besorolják: vannak érdemesek és érdemtelenek. Ez utóbbiak megfosztatnak a joguktól, hogy a társadalomnak gondot kell viselni őrájuk is. A jólétben élők kimenekítik a családjukat: magánorvoshoz, magániskolába, külföldi egyetemre járnak – a többi pedig…
 

BULVÁR-MINISZTERELNÖK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.02.29.


Ha egy üzlet beindul, mondta hajdan Salamon Béla, ráérezve a számára kedvező trendre, és mondja ma Orbán Viktor, mert ő is ráérzett arra, hogy ha már siker nincs a háznál, hát legalább beszélni kell róla.És rohadt nagy bölcsességet árasztani magából, hadd higyje a politika iránt érdeklődő nép, hogy ő az a farok, mely a kutyát csóválja, amiből persze csak a farok igaz...
Ha már egyszer belelendült a dumába, hát nehezen tudja abbahagyni, erős késztetést érez ugyanis arra, hogy megossza velünk azt, amit neki súgnak a Hangok...
Most éppen a Külügyminisztériumban tartott értekezleten ismertette aktuális rögeszméit a magyar diplomácia végváraiban szolgáló diplomatákkal és seggnyalókkal.
Egyben üzent is a világnak, hogy milyennek is látja ő, minden magyarok miniszterelnöke, az Alfa és Omega, a Hit Védelmezője, Ráma királya, az Északi Sark 191 magyar szigetének Nagy Jegesmedvéje,
stb.. stb... birodalma helyzetét a világban.Érdekes módon csak egyetlen ellenvélemény fogalmazódott meg, az sem vonta kétségbe a Világ Urának hatalmát, nem is szólva arról, hogy aki mondta, az nő, márpedig komoly dolgokról csak férfiak nyilatkozhatnak, asszonyok szava - mint tudjuk - pataklocsogás...

ITT OLVASHATÓ