2017. február 5., vasárnap

MERRE TOVÁBB?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.02.05.
A héten elég sok cikket lehetett olvasni arról, hogyan foglalt állást a kormányzat a ránk nézve szomorú eredményeket mutató PISA felmérés kapcsán, és a tervekről is hallhattunk részleteket.

Szerintük látszik, hogy „nagyon magas azon gyerekek aránya, akik azért nem jól teljesítenek a méréseken, mert a családi háttérindexük alacsony. Vagyis ezekben a családokban nem a tanulás az első.”

Mondjuk ezt, hogy a családi háttér mennyire meghatározó, már régen tudjuk, kérdés az, mit tett, vagy tesz ezért a kormányzat, hogy ez változzon. Szóval, ez nem egy nagy felismerés, hanem egy régóta görgetett, meg nem oldott probléma. Az pedig, hogy ez miért mostanra mutatott ilyen mértékben mérhető hatásokat, nos, azt hiszem, az egyértelműen az utóbbi időszak hatásának köszönhető.

A korábbi kormányok alatt sem született tartós megoldást előrevetítő intézkedés a halmozottan hátrányos helyzetű, zömében roma gyerekek sikeres oktatása területén, de legalább voltak pénzek, amiket erre fordítottak, voltak módszerek, amiket terjesztettek, volt szabad mozgástere az iskoláknak, pedagógusoknak, hogy azt és úgy tanítsák, ami ott, és akkor a szerintük leghatékonyabb. No, és talán a legfontosabb: nem volt ekkora mértékű szegregáció az országban.

Abból, ami mára kialakult, egyértelműen látszik: rossz volt az irányzék, az oktatási rendszer átszervezése nem tudta esélykiegyenlítővé tenni az oktatást, sőt, a helyzet sokat romlott, a szabad iskolaválasztás pedig az egyházi iskolák sosem látott mértékű támogatásával elszabadította a szegregációt. Minden és mindenki, ami a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek oktatását segítette volna, elvesztette a teret, a módszert, a motivációt.

Sok területet lehetne kiemelni, amiben az elhibázott, rossz fókuszok elemezhetők. De nézzük most csak a tanárokat.

Korábban azt is olvashattuk a kormányzati kommunikációban, hogy a pedagógusok a hibásak a rossz PISA eredményekért. Mert nem csinálják rendesen, a kormány nyilván tökéletes keretet adott a munkának, ők megtették a magukét, és nem ők tehetnek róla, hogy nem működik. Én viszont azt látom, ezek a pedagógusok éppúgy áldozatai ennek az egésznek, mint a gyerekek. Ez a keret ugyanis nem jó. Mert nem ezekre a gyerekekre, sőt, szerintem nem is erre a mai világra íródott.

Nincs plusz forrás, támogatás, pedig ezekhez a gyerekekhez plusz pedagógiai munka szükséges. Nincsen elég szakember, fejlesztő pedagógus, pszichológus, sok helyen még szakos nevelő sem. Nincs csoportbontás, egyéni foglalkozásra elég lehetőség, viszont egyre több a szegény, no meg a BTM és az SNI gyerek, akik csak az állami iskolákban kapnak integrált oktatásra lehetőséget.

A halmozottan hátrányos helyzetű, zömében cigány gyerekeket oktató pedagógusok legtöbbjének az önbecsülése már a múlté, kiégettek, magukra hagyottak, eszköztelenek a szegénységgel és a szegregátumok világában átörökített szocializációval szemben. Aki teheti, elmenekül. Aki marad, mert nem mehet el, megpróbálja túlélni. Belefáradtak a napi harcba a gyerekekkel, a szülőkkel, a teljesíthetetlen követelményekkel, tudják, a túlélés záloga az adminisztráció, ügyelnek hát arra, hogy „papíron” minden rendben legyen, és békén hagyják őket. Az ő pedagógiai attitűdjük végérvényesen meghatározódott: már nem akarnak kipróbálni semmit, a motiváció a saját szakmaiságukba vetett hit megtartására, és a változások sikere iránt minimálisra csökkent...


ITT OLVASHATÓ

A WTF BALOLDAL - EGY ÉV UTÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Szalai Erzsébet
2017.02.05.


Régóta foglalkoztat, hogy vajon a baloldali emberek identitásának van e valamiféle specifikuma. Vagy ahány baloldali irányzat vagy ember él, annyi baloldali identitás létezik. Ehhez kapcsolódóan mindig is élénken érdekelt a baloldaliság és közösségiség kapcsolata, hiszen identitásunk mindig is egy adott közösséghez vagy közösségekhez való viszonyunkban alakul ki. Mely utóbbiak adott esetben mozgalom vagy mozgalmak formáját is ölthetik.

2015 augusztusában Jámbor András, a Kettős Mérce főszerkesztője vitát kezdeményezett a blogon Mi az a baloldal? Kell-e baloldal? Mi lesz a baloldalból? (WTF baloldal) címmel. A felhívás nyomán 46 írás készült el, az utolsó cikk 2015 decemberének végén jelent meg. Ezek az írások többek között arra is lehetőséget adnak, hogy elemzésükkel a korábbiaknál sokszínűbb képet kapjunk a bennük kirajzolódó baloldali identitások közös és eltérő sajátosságairól, és az önmagukat baloldaliként definiáló megszólalók közösséghez, közösségekhez, közösségiséghez, mozgalomhoz, mozgalmakhoz való viszonyáról. Az írások emellett, pontosabban ennek kereteként arról is képet adnak, hogy milyen árnyalatai, irányzatai vannak a mai Magyarországon a baloldali gondolkodásnak és cselekvésnek, valamint a sokszínűségen belül vannak-e, és ha igen, melyek a közös vonások.

Jelen cikkben az elemzés alapján született tanulmányom legfontosabb következtetéseit foglalom össze:

A VILÁG EGYETLEN LAKÓPARKJA, AMELY A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE LETT

CAFÉ & BARCELONA BLOG
Szerző: Bartha Tibor
2017.02.04.A kutyának sem kellettek itt a lakások, pedig csodálatos helyen van, így a világ legszebb parkja lett belőle!

Ki tudja mi lett volna, ha a XX. század fordulóján Eusebi Güellnek sikerül értékesíteni azokat a parcellákat, amiket befektetési céllal megvett? Pedig ez volt a szándéka a vállalkozó mecénásnak, aki szerette volna kihasználni Barcelona robbanásszerű fejlődését pénzügyileg is.

Ennek okán Güell megvett a Grácia negyed egyik legszebb pontján egy 17 hektáros területet, amelyre tervei szerint lakóházakat húzott volna fel. Miután pedig addigra jó barátságba került Antoni Gaudival, és már híre volt az építésznek megbízta őt, hogy tervezze meg a parkot, ahol közel 60 telket alakítottak ki.

Bár Gaudi nagy lelkesedéssel vágott bele a munkába, a közlekedés fejletlensége és a város passzivitása miatt nem igen ment az értékesítés, pedig 1903-ra már a bejáratnál található két épület, valamint a főlépcső, és az árkádos oszlopcsarnok (ami piacnak készült) is elkészült, ami akár vevőcsalogató is lehetett volna, ám hiába épült-szépült a park, senki nem akart ott lakni...

SZÖVEGKÖRNYEZETÉBŐL KIRAGADVA...

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.02.05.


Tényleg a CEU a bűnszervezet által kijelölt, soros utálatos..? Schmidt Mária mindig tudja, honnan fúj a szél…
Schmidt Mária a maga blogjában írt egy ku-klux-klanos hevületű – de akár a múlt század harmincas-ötvenes évei szélsőséges sajtójának gyalázkodásait is idéző – izét, amelyben Soros Györgyöt, a Fidesz nevet viselő bűnszervezet jó ideje kedvenc bűnbakját támadja – hősiesen kitéve magát a háttérhatalom bosszújának…
A szerzőnek állítása szerint az a célja, „hogy a magyar nyilvánosság képet kapjon arról, milyen társadalom-átnevelő, átalakító szándék mentén tevékenykedik a Soros György által alapított és pénzelt Közép-Európai Egyetem, illetve a mögötte álló Open Society alapítvány, amelynek leágazásai behálózzák az egész világot és mindenhol beleszólást követelnek maguknak a politikai és gazdasági élet irányításába.
Számomra az az izé két szempontból érdekes.
  1. A napokban megjelent föltételezéseket látszik megerősíteni arról, hogy a „kormány” legalábbis fontolgatja a CEU – S. M. szerint „az új Lomonoszov egyetem” – „kipaterolását”. Schmidt Mária a maga mondanivalóját a CEU idegen rektorának, „ennek a kanadai liberálisnak – akinek a működési területe most éppen nálunk van – „bírálatára” építi, az egyetemet amolyan idegen érdekeket képviselő, a „kormányt”, a NÜK-öt a NER-rel együtt megbuktatni akaró politikai-ideológiai központnak láttatja. (Az én látószögemből a demokratikus, nyitott társadalom érdekét szolgáló rezsimbuktató szándék összhangban van legsajátabb nemzeti érdekünkkel.) A cikkben megtalálható szinte minden, amit manapság a papagájkommandó elő szokott adni: nem választotta meg őket senki stb. És persze van benne jellegzetes történelemhamisítás is, amikor a rendszerváltás kapcsán olyan forradalmi népmozgalomról beszél, amelynek élén a Szolidaritás és Orbán Viktor állt…
  2. Ami igazán érdekes, az a nyelv. Most nem a „mentén” névutó járványszerűen elterjedt „újraértelmezésére” gondolok, hanem arra, hogy a cikk szókészlete, stílusa a már említett múlt századi, harmincas-ötvenes évekbeli gyalázatos uszításokra, handabandázásokra emlékeztet. Szemléltetésül idézek pár mondatot: a szövegkörnyezetből kiemelve ugyan, de e kiemeléssel semmit meg nem hamisítva...


SCHMIDT MÁRIA SZERINT ORBÁN EGY ELEMI EREJŰ NÉPMOZGALOM ÉLÉN DÖNTÖTTE MEG A KOMMUNIZMUST ÉS ZAVARTA HAZA AZ OROSZOKAT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.02.05.


Schmidt Mária Orbán Viktornak köszönheti a karrierjét. Az első Fidesz-kormányban a miniszterelnök politika főtanácsadója volt, aztán kapott egy saját múzeumot (vagy múzeumnak nevezett kiállítást), ahol kedvére bánhatott szabadon a történelmi tényekkel.

De 2006-ban arra tudott utalni az azóta bezárt Népszabadságban, hogy Jones nem tér vissza. Azaz, hogy Orbán már nem lesz a Fidesz és/vagy a jobboldal első embere. Ez nagy hiba volt.

Az akkori harci lap, a Magyar Nemzet cikket is írt ellene, miszerint Schmidt Mária ante portas. Hogy pártot gründol Áderral, Spéderrel, Stumpffal.
Schmidt meg azóta vezekel.

Orbán visszafogadta az akolba, maradhatott a Terror Háza élén, 56-os kormánybiztos lett, megkapta a Sorsok Házát, etc. Lehet saját újságja is, megvehette az egykor nívós Figyelőt, és szabadon csinálhat belőle kormánypropagandát.

De folyton bizonyítania kell.

Ez nagyon nem esik a nehézére. Csinálja, amit a többiek.
  • Ha inváziót kell látni Magyarország ellen, akkor azt lát.
  • Ha polgárháborút vizionálni, akkor ő vizionál.
  • Ha puccstól tartanak az Orbán-rezsim ellen, akkor Schmidt is puccstól tart.
De erre bárki képes. Schmidt nem tud kiemelkedni a tömegből. Nem állít elő alternatív tényeket.

Illetve nem állított, egészen eddig.

A közmédia honlapján(!) vezetett blogjában Schmidt Mária elkövetett egy hosszú és zavaros eszmefuttatást arról, hogyan tör hatalomra Soros György.

Éppen csak kimaradt belőle, hogy a dollármilliárdos által finanszírozott szervezetek egyike volt a korai Fidesz, az ösztöndíjas politikusok - úgyis mint rendszerbontó beépített emberek - egyike Orbán Viktor.

Megtudhatjuk viszont a következőket:AMELYIK KÖZCSELÉDNEK EZ NEM TETSZIK, AZ TAKARODJON EL ÁRKOT TISZTÍTANI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.02.05.


Biztosan a napsütés is hozzájárul, hogy képes vagyok különösebb népies megnyilvánulások nélkül tudomásul venni azt a kétségtelen tényt, hogy egy élő, színes, szagos bohózatban élek. Láttam egyszer egy filmet – pontosabban annak egy részletét – amelyben a főhős kilépett a filmvászonról és mindenféle vicces dologba keveredett a valóságban. Annak a filmnek a címét sajnos nem tudom, emennek viszont igen. Magyar valóság, ez a bohózat címe.

Bizonyára többen vigyorogtunk jókat a parlamenti folyosón pánikszerűen menekülő képviselők láttán, ehhez a produkrióhoz elég volt egy újságíró és egy kamera. Ennek egy súlyosabb változata volt, amikor népünk hős vezére a függöny mögött lappangott egy darabig, nehogy valaki kérdezni tudja valamiről.

Aztán kezdett súlyosbodni a helyzet (valamint az ország mentális állapota), amikor Kósa Lajos értelmiségi kizárólag szónoklatot volt hajlandó tartani, újságírói kérdésekre nem válaszolt. Mégpedig ezt sajtótájékoztatókon adta elő nagy előszeretettel. Az semmi, de meg is magyarázta. Az indok: Habony Árpád mondta neki, hogy nem kell válaszolnia. Mert neki nem a válaszolás a dolga, az újságíróknak meg nyilván nem a kérdezés.

A következő stáció az volt, amikor Kövér László portás elkezdte kitiltani a sajtót a parlamentből, mert ártunk és ormányunk magasan (pontosabban mélyen) kvalifikált tagjait súlyosan gátolta a munkálkodásban a sajtó nemtelen érdeklődése. Igazuk is van amúgy, miért is ne csinálnák (úgy értem, hogy Kövér és a párttársai), ha egyszer lehet. Hát nem?

A legfőbb vezér nem tegnap óta nem válaszol a sajtó kérdéseire (már amennyiben nem minősítjük sajtónak a propagandagépezet különféle néven futó, de totál egyforma elemeit, márpedig nem minősítjük sajtónak, merthogy nem az), hanem gyakorlatilag hetedik éve nem válaszol...

LENGYEL LÁSZLÓ SZERVEZKEDIK GYURCSÁNY ELLEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.02.05....Kérdés, hogy Lengyel egyáltalán tud-e arról, hogy ő Gyurcsány ellen szervezkedik.

Mert Gyurcsány nem csak titkos tárgyalásokról, meg önjelölt királycsinálókéról értekezett szombaton, hanem arról is, hogy
  • ő egyedül leváltja és börtönbe küldi Orbánt,
  • pártja késze áll arra, hogy a "többség nevében" kormányozza Magyarországot,
  • de ő addig is Magyarország egyik vezetője,
  • ebben a minőségében úgy döntött, hogy már megbűnhődött.
Ezek azért erős állítások egy 4-5 százalékos párt éléről. Különösen sajátos világlátásra utal, hogy magát ma is Magyarország egyik vezetőjének tartja.

Sajnos a választók erről nem tudnak.

És egyelőre nem is tűnik úgy, hogy különösebben preferálnák, hogy Gyurcsány újra ténylegesen is Magyarország egyik vezetője legyen. Sokkal inkább az inkább az ellenkezője látszik.

Pedig ők fognak arról dönteni, hogy Gyurcsány megbűnhődött-e, az érintett hiába jelentette be, hogy letöltötte a büntetését...

A FIDESZ EGYIK NAGY TÉVEDÉSE: NEM A SOK PÉNZTŐL LESZ JÓ A MAGYAR SPORT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.02.05.


Ugye ismerik Puskás Öcsi elhíresült mondását: Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. A Puskás-örökségre rátehénkedő Orbán Viktor nagyon is komolyan veszi a magyar focilegenda mondását, és úgy önti a magyar futballba a pénzt, mintha macinyomdával állítaná elő azt Matolcsy György jegybankelnök. De nem csak a foci kap irdatlan mennyiségű pénzt, hanem a többi sportág is attól függetlenül, hogy társul-e a támogatáshoz kimagasló teljesítmény, vagy sem. Az eredményekben azonban alig tükröződik vissza abból a felfokozott várakozásból, amit a sportőrült miniszterelnök gerjesztett a nagy osztogatással. Ha jobban megvakargatjuk a dolgot, még vissza is estek a teljesítmények a közelmúltban.

Ha van biztos bázisa a magyar társadalomban a Fidesznek, az a sport területén dolgozók népes tábora az egyesületek vezetőségétől kezdve a sportolókon át a szakszövetségekben ténykedő munkatársakig. A párt 2010-es hatalomra jutása óta ugyanis olyan mértékben megemelkedett a sportra költhető költségvetési keret (és ide értendők a TAO-s források is), hogy a tömegsporttól az élsportig mindenki részesült a gáláns adományból. A kormány persze ragaszkodott ahhoz, hogy a saját kádereit ültesse a sportági szövetségek és egyesületek élére, ám ennek fejében épülhetnek a stadionok, sportcsarnokok, uszodák, emelkedtek a fizetések a sport területén, jutott elegendő pénz a nemzetközi versenyeken való részvételre.

Nem akarunk igazságtalanok lenni, és minden egyes sportág esetében azt állítani, hogy a pénzeső nem hozta meg a nagy fellendülést, ám azt nehéz lenne állítani, hogy bőségesen megtérült volna ez a nagy volumenű befektetés. Komoly gödörben van a nagy hagyományokkal rendelkező magyar sakk, asztalitenisz, öttusa, ökölvívás, birkózás, súlyemelés, torna, de néhány klubsikertől eltekintve csak vegetál a kézilabda, kosárlabda, röplabda, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az úszás, vívás és atlétika esetében is csak néhány kiemelkedő versenyző tartja a nemzetközi szinten a sportágat. Az ár-arány érték azonban a labdarúgás tekintetében a legrosszabb. Szinte kis sem látszunk az új stadionokból, ám a bajnokság színvonala siralmas, a nemzeti csapat pedig egy EB-n elért győztes meccsen kívül semmi emlékezeteset nem tudott produkálni...

MAGYARORSZÁG LEGGAZDAGABB EMBERE TALÁLKOZOTT EURÓPA LEGGAZDAGABB EMBERÉVEL

SZIGETVÁRI VIKTOR BLOGJA
Szerző: Szigetvári Viktor
2017.02.05.


Szigetvári Viktor beszéde az Orbán–Putyin-szövetség elleni füttykoncerten:

Elsősorban annyit szeretnék mondani, hogy ma az Országgyűlés épületében Magyarország leggazdagabb embere találkozott Európa leggazdagabb emberével.

Az a közös bennük, hogy mind a ketten adófizetőktől lopták össze a vagyonukat, adófizetők pénzén gazdagodtak, strómanok kezelik a vagyonukat, oligarchákkal építtettek stadionokat, épületeket, téli vagy nyári olimpiát.

Az Együtt ma este azért tüntet itt, mert szerintünk Magyarország számára Orbán és Putyin szövetsége zsákutca.

Magyarország helye a Nyugaton van, nem a Keleten.

Ezért fütyülünk, és fütyüljetek velünk!

A mai napon arra tettünk kísérletet, hogy közelebb menjünk az Országgyűlés épületéhez.

Az Együtt egy bátor, cselekvő ellenzéki párt, amely nem futamodik meg a konfliktustól. Vállaljuk a konfliktust vidéken és Budapesten, de a magyar terrorelhárítás nem engedett bennünket közelebb. Nem tiltották be a tüntetésünket kijátszva a jogszabályokat, pedig nekünk jogunk lenne ott tüntetni. De köszönöm, hogy eljöttetek, mert aki itt van most, az azért van itt, mert a hazánkért érzett szeretetünket fejezzük ki, mert a mi hazánkat adja el Orbán Viktor szövetségesének, Vlagyimir Putyinnak...

SÖRPUCCS, AVAGY: KI ISSZA MEG A LEVÉT?

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Gallai Tamás
2017.02.03.


Vegyünk két söripari céget. Az 1864-ben alapított egyiknek legyen 70 országban 76.000 alkalmazottja, és főzzön 165 üzemében 250 féle sört. A másik legyen egyetlen főzdéjében 140 emberrel dolgozó helyi kisvállalat, 5 terméket kínálva 2014 óta. Az egyiket nevezzük Heinekennek, a másikat Csíki Sörnek.

Most vigyük a kettőt a vásárlóközönség ítélőszéke elé. Aki itt nyerni akar, rendesen viselkedik: a fogyasztók nem szeretik az ijesztő termelőket. Minden joghatósági területen egyhangú döntés születik. Minden üvegnél új eljárás indul. A peres felek önként állnak bíróság elé, érvelnek és bizonyítanak. Pénzükkel a bírák már első fokon jogerősen döntenek. Fellebbezésnek helye nincs. Valaki egyiknek, valaki a másiknak ad igazat. A mai pervesztesből holnap pernyertes lehet. A törvény az élet és a boldogság.

Történt azonban, hogy a Heineken egy másfajta ítélőszék elé vitte versenytársát. Ott azzal vádolta meg, hogy romániai leánycége egyik, Csíkszék román nevéről „Ciuc”-nak elnevezett sörének nevére és megjelenésére kísértetiesen hasonlít a más alakú és színárnyalatú üvegben, más betűtípussal, más nyelven, más szövegiránnyal és elrendezéssel felmatricázott Csíki Sör. Szerintük a süketnek is hallania és a vaknak is látnia kellene, hogy a „Ciuc” (ejtsd: csucs) és a „Csíki Sör” márkanevek annyira rímelnek egymásra, hogy még egy középszerű egynyári popslágerben is ciki volna együtt szerepelniük – tudják, az olyanban, aminek minden sora végén ott horzsol a fogalmazásgátolt szövegíró izzadt „már”-ja...

ILYEN LEHET A JÖVŐ KÖZLEKEDÉSE

KÍVÜL TÁGASABB BLOG
Szerző: Kívül tágasabb
2017.02.04.


Képzeljünk el egy olyan rendszert, ami úgy működik, mint most a metró, csak éppen városokat, földrészeket köt össze. Reggel felülünk a vonatra, nem sokkal később leszállunk Párizsban egy jó reggelire, Nápolyban bedobunk egy pizzát, hogy aztán délután Londonban igyunk egy teát, mielőtt hazajönnénk. Jól hangzik, nem?

Bizony jól hangzik, és ami a legjobb benne, hogy még csak nem is olyan lehetetlen, mint amilyennek elsőre gondolnánk. A Hyperloop ugyanis újabb lépést tett előre, ám mielőtt erről esne szó, pár mondat magáról a koncepcióról.

A Hyperloop egy olyan vasúti rendszer lenne, melyben az utasszállító kapszulák egy légritkított csőben haladnának, melyeket egy lineáris motor hajtana meg. Elon Musk szerint a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés után ez lenne az ötödik önálló rendszer.

Nem véletlen, hogy a dolog Kaliforniából indul ki, az amerikai állam ugyanis már egy ideje szeretne egy modern vasúti rendszert, szóval a motiváció megvan (még ha nem is feltétlenül a Hyperloop lesz az)...VÉGRE RÓLAM SZÓLNAK A HÍREK. A MINDENKORI PÁRT MINDENKORI HŰ SZOLGÁJÁRÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.02.05.


Én, Rozsomák Rezső, a Párt hűséges híve, végre feljutottam a csúcsra.

Mindig igyekvő, tehetséges ember voltam, de az élet nem volt velem igazságos. Már egészen fiatal koromban pontosan tudtam, hogy mi a küldetésem. Szinte még át sem léptem a felnőtt kor küszöbén, de már feljelentettem az összes szomszédomat, rokonomat és ismerősömet. Éberség, mindig ez volt a jelszavam. Nyitott füllel és ökölbeszorult aggyal fürkésztem a környezetemet és jelentettem a Rendszer ellenségeit. Hamar felküzdöttem magam a ranglétrán, egészen a Párt Központi Bizottságának portájáig, ahol felelősségteljes munkám révén fontos posztot bízott rám Kovátschy elvtárs főtitkár elvtárs. Én lettem a Kapuk Őrzője, az életem árán is megakadályoztam volna, hogy bejusson az Ellenség. Szerencsére nem kellett feláldoznom magam, ezért tovább szolgálhattam a Pártot.

A magánéletem is szerencsésen alakult. A helyi párttitkár lányával kötött házasságom boldognak volt mondható. Az asszony ugyan kemény kézzel bánt velem, de csak ritkán vert meg komolyabban, többnyire megúsztam néhány pofonnal. Született két ronda gyerekünk, ma már öt nagyon csúf unoka boldog kacagása veri fel az otthonunk csendjét.

Szerettem volna magam is előbbre jutni a Pártban, de megrekedtem a portán. Nem baj, Rezső – mondtam magamanak mindig – mindenki ott tegye a dolgát, ahová a Sors rendelte. És én tettem szorgalmasan. Egyszer ugyan hibáztam, amikor feljelentettem valakit, aki részegen egy nagyon fiatal prostituálttal érkezett a Párt Központi Bizottságának épületéhez és be akart jutni, bizonyára azért, hogy bűnös orgiát rendezzen Kovátschy elvtárs főtitkár elvtárs irodájában. A kiérkező rendőrök vezettek rá a helyes útra, amikor elmagyarázták, hogy maga Kovátschy elvtárs főtitkár elvtárs akart bejutni az épületbe, a fiatal hölgy az unokahúga és az elvtárs nincs is berúgva, csak a vércukorszintje zuhant le vészesen és éppen ezért igyekezett az irodájába, mert az íróasztala fiókjában tartotta a szőlőcukrot. Hiába magyarázkodtam, hogy eltörött az SZTK szemüvegem, amikor két nappal azelőtt tiszteletlenül beszéltem a feleségemmel – megkérdeztem, hogy ő használta-e el a borotvahabot, holott láthattam volna (akkor még volt szemüvegem), hogy minden szál bajusza a helyén van -, mire ő jogos felháborodásában képen törölt egy vaslábassal és az új szemüveg még nem készült el.

Ez az incidens megpecsételte a sorsomat és a Pártban – pontosabban annak portáján – betöltött helyemet. Nem zúgolódtam a sorsom ellen, tettem a dolgomat, szabadidőmben pedig szorgosan jelentettem, ha valaki a rendszer ellen szervezkedett, tiltott rádióadásokat hallgatott, vagy más módon derült ki, hogy rendszeridegen. A mai napig büszke vagyok a Legnagyobb Leleplezésre. Szokásom szerint ellenőriztem a kukákat – az ember nem is gondolná, mennyi mindent elárul róla a szemét -, amikor egy banánhéjat találtam a 2/B-ben lakó Leanderék hulladékában. Banán! Márciusban! Amikor mindenki tudta akkoriban – ez még a múlt rendszerben volt -, hogy a banán csak december közepén terem meg, akkor is egy napig. Legfeljebb kettő. Természetesen haladéktalanul jelentettem az esetet. Azt nem tudom, mi történt Leanderékkel, de mi az asszonykámmal és a két ronda gyerekünkkel új lakáskiutalást kaptunk és beköltözhettünk a 2/B-be. Hiába, kell a szerencse is az élethez...

A FIZETÉSEMELÉS ÉS AZ OLIMPIÁRÓL VALÓ NÉPSZAVAZÁS KÖVETELÉSE MENTÁLIS BETEGSÉG A DEMOKRATA SZERZŐJE SZERINT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.05.


Múlt héten a Békemenet főszervezője és a Demokrata főszerkesztője, Bencsik András fejezte ki abbéli meggyőződését, hogy aki aláírja az olimpia megrendezéséről szóló népszavazásért indított petíciót, az hazaáruló. Úgy tűnik, ez a népszavazás dolog bekattant a Demokratánál, mert most a lap egy másik szerzője, Ungváry Zsolt elmebetegezte le Aláírás cimű művében azokat, akik népszavazást szeretnének.

Ungváry egy költői bejegyzésben foglalta össze véleményét, amelyben az elképzelt riporter beszélget az elképzelt pszichiáterrel.

Az elképzelt riportban a pszichiáter azon fanyalog, hogy nincs egy lista a mentális betegségben szenvedőkről, majd kifejti, a társadalomra legkárosabb mentális betegség az irigység.

Ez az irigység pedig, ami az Ungváry által elképzelt pszichiáter szerint mentális betegség, a fizetésemelés követelésében, illetve az olimpia elutasításában ölt testet, mert az ilyen emberek “nem mernek belevágni semmibe, féltékenyek, hiányzik belőlük a közösségi mentalitás, a másokért való tenni akarás, az alázat, a lemondás, a hazafiasság, a bátorság, a fantázia.”..
.

ITT OLVASHATÓ

JELENETEK A PUTYIN-PINCSIK ÉLETÉBŐL

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY BLOG
Szerző: SERES LÁSZLÓ
2017.02.03.


Az öleb és az öleb gazdája is úgy látja a világot, hogy trendforduló van, szemünk láttára oszlik köddé a Nyugat vezető szerepe. Tévednek..

"Engedélyt kaptunk – ha úgy tetszik – a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság és nagy ajándék." (Orbán Viktor Trump beiktatása után, jan. 23-án)

Két évvel ezelőtt, egy verőfényes februári napon Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Budapestről küldött fenyegető üzenetet a megszálló orosz barátocskái ellen harcoló, körbezárt debalcevei ukránoknak, miközben a magyar miniszterelnök nem is mellette állt, hanem inkább alatta, szőnyegként, a magyar nemzeti szuverenitás legnagyobb dicsőségére. Részéről a probléma le volt tudva azzal, amit még egy évvel azelőtt mondott ("Magyarország nem része a konfliktusnak"), talán még Kárpátalja meg a határmenti őzek helyzete foglalkoztatta, ennyi.

Most csütörtökön Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, miközben a donyecki térségben újra kitört az őrület, megint Budapestről üzent az ukránoknak, mondván, Kijevnek "nem áll érdekében a minszki megállapodásban foglaltak megvalósítása. Ezért keresi az ürügyet arra, hogy felmondhassa a megállapodást", különben is, Ukrajna valami rejtélyes okból "egy állítólagos agresszió áldozataként igyekszik feltüntetni magát", nem is értjük, hogy gondolják ezt, még mi nem kéne nekik, a Krím?

A magyar miniszterelnök azonban két évvel ezelőtthöz képest most a sarkára állt, és a Trumpnál is magasabb világi hely jelenlétében úgy rúgott még egyet az orosz agresszió áldozataiba, hogy a fal adta a másikat. Orbán Viktor jó álneutrálisan kijelentette, hogy "a minszki megállapodást maradéktalanul teljesíteni kell", a béke és a stabilitás igényét véletlenül sem Moszkva felé fogalmazta meg, plusz most látta elérkezettnek az időt annak közlésére, hogy "az ukrán oktatáspolitikai törekvések nem segítenek a magyar-ukrán kapcsolatoknak". Amúgy meg sajnálkozott, hogy Európa nyugati felén erőteljes oroszellenes politika vált divattá, de mi bezzeg ellenállunk a Zeitgeistnak. Erre tartanak minket gazdáink. Minket, az Európai Unió és a NATO elkötelezett tagját, a nyugati értékek talaján szilárdan álló szuverén nemzetállamot...

TEKINTETES FELCSÚTI ORBÁN VIKTOR MIHÁLY, KIRÁLY ÉS POLGÁRTÁRS!

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.02.05.Tekintetes felcsúti Orbán Viktor Mihály, király és polgártárs!

Tudom, hogy számodra nem lényeges a magyar egészségügy állapota és meg is értelek, sokkal fontosabb a vizes világbajnokság 2017-ben, meg a stadionok építtetése az ország minden pontján! Ezekről fel lehet tölteni a képeket a Facebook oldaladra, ezerrel lehet szelfizni és kapod is a seggnyaló híveidtől, az elismerő szavakat!

Én viszont emlékszem, amikor kórházban fetrengtél pár napot a lábad miatt, igaz te VIP beteg voltál, és gondolom nem a frissen felvett, pár hónap alatt gyorstalpalón végzett, frissen honosított magyar állampolgár kislány nyomta beléd az infúziót.

Te akkor is, azóta is úgy látod, az egészségügy az egy jó hely, ahol az orvosok a nővérek mosolyognak, szakszerű és gyors ellátást kap az ember, és még a Facebook oldalon is lehet pár, "veled vagyunk a kórházi ágyon is" hozzászólást begyűjteni.

Hát, O.Viktor Mihály "prima" minister, nem ez a valóság!

A nagy büdös helyzet ennél sokkal, de sokkal sötétebb és remélem lesz esélyed, a tököli rabkórházban megtapasztalni a magyar egészségügy valós helyzetét.

Látszik, hogy a te párod nem az egészségügyben dolgozik, az enyém igen! Naponta mesél azokról az áldatlan állapotokról, amiket lát, tapasztal, az eszköz hiányról, hogy az osztályok egymással csereberélnek eszközöket, hogy egyáltalán működni tudjanak. Orvosokról, akik belefulladnak az adminisztrációba, mert ki van nekik adva a költségcsökkentés, az pedig már mellékes, hogy gyógyításra nincs idő! Tudod teee, miniszterelnök, teee szerencsétlen félnótás, hogy milyen érzés az, amikor a feleséged kisírt szemmel jön haza, mert a költségcsökkentés okán megtörtént létszámleépítés miatt elküldték a kolléganőjét, akivel több évtizede együtt dolgozott, és nem a szakmai tudás hiánya az indok!

Elvárások azok vannak! Az egészségügyi dolgozókon, számon kérik sokan a mosoly hiányát, de miért is mosolyogjon az, akinek még az elvárt túlórái sem kerülnek elszámolásra!

Bizony Orbán, te soha nem kerültél olyan helyzetbe, hogy a saját kis pénzedből vásároljál a vizsgálatra vagy szállításra váró betegnek szendvicset, de a nővérek, beteghordók, asszisztensek, orvosok naponta tesznek ilyet, mert ők igenis komolyan gondolják és szeretik a hívatásukat.

Naponta szembesülnek az országban élő beteg és egyre betegebb társadalommal, miközben sokszor ő maguk is betegen dolgoznak, de nem tehetik meg egy percre sem, hogy letegyék a lantot, mert egészségügyi dolgozók!
...és nem hibázhatnak!

Kétszer kaptad meg az esély kétharmaddal, hogy segíts, segíts azokon, akik nem tudnak kiállni a jogaikért, akik nem vonulhatnak utcára, akik nem sztrájkolhatnak, mert nekik kötelességük a gyógyítás, mert felesküdtek rá!

Nem segítettél, pedig megígérted, mint annyi más mindent, de te még mélyebbre nyomtad a fejüket a víz alá!

Úgy gondolom O. Viktor Mihály, hogy aljas alak vagy, mert lehetőséged bőven lett volna segíteni azokon, akik naponta segítenek, de neked fontosabb a felcsúti kisvasút, a stadionok, és minden más, a keményen dolgozó kisembereknél!

ÚTMUTATÓ AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSHOZ HAJLÉKTALAN EMBEREKNEK

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2017.02.05.


Hajléktalanként jogosult vagy ingyenes egészségügyi ellátásra!

Ahhoz, hogy ezt igénybe tudd venni, nem elég, ha van TAJ számod, rendezned kell a jogviszonyodat is. Ha úgy veszel igénybe egészségügyi ellátást, hogy nem rendezett a jogviszonyod, az adóhatóság utólag behajthatja rajtad a költségeket.
A jogviszonyodat úgy rendezheted, ha egy hajléktalanellátó intézmény vezetője bejelent az egészségbiztosítóhoz.

Ez az intézmény lehet fapad, nappali melegedő, átmeneti szállás, hajléktalanok otthona vagy rehabilitációs intézmény. Ennek elintézéséhez kérd a szociális munkások segítségét! A bejelentésről az intézmény vezetője igazolást ad ki. Az így megszerzett jogosultság max. 6 hónapig érvényes, ezért figyelj a rendszeres megújításra!

A következő helyeken biztosan tudnak segíteni a jogosultság bejelentésében:


- Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1033 Bp. Miklós u. 32.

- Kiút Szociális és Mentálhigiénés Egyesület 1103 Bp. Noszlopy u. 1.

- Menhely Alapítvány Nappali Centrum 1073 Bp. Kürt u. 4.

- Hajléktalan Információs Iroda 1087 Bp. Könyves Kálmán krt. 84.

- Magyar Vöröskereszt Nappali Szociális Központ 1084 Bp. Diószeghy Sámuel u. 5.

Figyelem! A jogosultság megszerzéséhez szükséged van TAJ-számra.

Ha nincs TAJ-kártyád, tarts magadnál egy olyan orvosi papírt (beutaló, lelet stb.), amin rajta van a TAJ-számod, hogy be tudd diktálni, amikor kell. TAJ-kártyát bármelyik kormányhivatal egészségpénztári ügyfélszolgálatán igényelhetsz...

MEG KELL VÉDENEM A NAV ELNÖKÖT!

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.02.04.


A sajtó vércseként vetette magát Tállai András (NAV vezér) idei vagyonbevallására, amiből kiderült, hogy az adóhivatal vezetőjeként a politikusi fizetése mellé több mint félmillió forintot kap két adótanácsadó cégtől. Mindkét cég a NAV újságjainak kiadásával foglalkozik. Tállairól eddig csak kevesen tudták, hogy nem csak országgyűlési képviselő, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes és klubelnök, hanem még arra is marad ideje és energiája, hogy az Adóvilág és az Adó- és Vámértesítő főszerkesztője is legyen. Ezért a Saldo Zrt. bruttó 270 ezret, a Kompkonzult Kft. pedig 249 638 forintot fizet neki havonta. 

Nem nettó, hanem bruttó


A sajtóból az átlagos ember arra kaphatja fel a fejét, hogy Tállai 500e forintot kap ezért a két főszerkesztői pozícióért. Azonban haza már csak (ha betartják az adózási szabályokat) 179.550 + 166.009 forintot visz. Ez összesen nettó 345.559 forint.

Persze jogosan merül fel a kérdés(amit a 444.hu tesz fel): miért nem fér bele 997 ezres államtitkári fizetésébe a főszerkesztői munkája? Hát gondolom azért, amiért nem fér bele a 444.hu ügyvezető igazgatójának a munkájába a főszerkesztői feladatok ellátása. Persze most direkt vagyok nagyon cinikus, de hajlamosak vegyünk összemosni igen komoly feladatköröket csak azért, mert szerintünk "túl sokat kap" az ember...

TÁLLAI ANDRÁS ELMENEKÜLT A SAJTÓ ELŐL

HUPPA BLOG
Szerző: Földes Péter
2017.02.04.


Tállai András államtitkár, aki nem mellesleg a NAV vezetője, hivatalos programja szerint a választókerületéhez tartozó Sajóhídvégen tekintette volna meg, hogy mi a helyzet a Falumúzeummal, hogy áll az egykori orvosi szolgálati lakások polgármesteri hivatallá alakítása, az iskola felújítása. A 444 újságírói ezt jó alkalomnak gondolták, hogy kérdezzenek az államtitkártól, a többi között arról, hogy miért kap havonta félmillió forintot adótanácsadással foglalkozó cégektől.

Ezért, miután Budapesten nem szoktak választ kapni a kérdéseikre, sőt, többnyire fel sem tehetik azokat, úgy döntöttek, hogy leutaznak Sajóhídvégre. Közben azonban néhány helyi illető, akik fogadóbizottságként funkcionálva vártak Tállai Andrásra, felfedezte az egyik sajtómunkás nyakában lógó fényképezőgépet, és megkérdezte tőlük, hogy mi járatban vannak.

Elmondták, mert hát miért ne mondták volna. Nincs annál, természetesebb, mint amikor az ember a munkájáról beszél. Az újságíró kérdez, a fotóriporter fotót készít, az államtitkár megtekint, s ha kérdezik, válaszol.

Ezúttal azonban Tállai András eltűnt. Hiába volt benne a programban, az államtitkár nem tekintett meg semmit. Biztosan nagyon sajnálja, hogy most majd mások elbeszéléséből kell megtudnia, hogyan áll az iskola felújítása, miként halad az egykori orvosi szolgálati lakásainak polgármesteri hivatallá alakítása...

ITT OLVASHATÓ

HATÁROZOTTAN KELL ELINDULNI A KÁOSZ FELÉ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.02.05.


Az újrakezdés egyfelől mindig szomorú kicsit, hiszen magunk mögött hagyunk valamit, másfelől örömteli dolog, hiszen új lehetőségek nyílnak meg előttünk. Ebben a helyzetben van most a Hétköznapok Malajziában blog szerzője is, aki lezárja élete egy szakaszát, hogy közel a negyvenhez egy teljesen újat nyisson. Emellett kiderül, tényleg az ember számít-e Svájcban, valamit mutatok nektek pár nagyszerű fotót Japánról. (A poszt képeit most kivételesen mind a Tokyo Reloaded fotói közül válogattam.)

Kicsit szomorú, amikor egy blog véget ér, most a Hétköznapok Malajziában zár be, mert szerzője Marosvásárhelyen folytatja – vagy pontosabban kezdi újra.

„Közel negyven évesen ismét újrakezdem az életem. Ha minden jól alakul, akkor most utoljára. Szorítok magamnak, hogy helyrezökkenjen minden, de hidd el egy pillanatig sem bántam meg, hogy ezt az utat választottam, sőt mindenkinek azt mondanám, hogy ha megteheti, engedjen el mindent és nézze meg, hogy a világ másik végen (akármelyik végén, nem csak Ázsiában) milyenek a hétköznapok.

A délkelet-ázsiai kalandom utolsó állomása Vietnám volt. Egyik kolléganőm indulásom előtt figyelmeztetett arra, hogy Saigon nyüzsög a motoroktól és ez hozzátartozik a városhoz, úgyhogy nekem kell majd alkalmazkodnom.

Azt tanácsolja, hogy a pillanatban amikor összeszedtem a bátorságomat és elhatároztam, hogy átmegyek az utca másik oldalára, induljak el határozottan és ameddig a másik járdára nem értem, legyek határozott és magabiztos, mert ha motorosok megérzik a bizonytalanságot rajtam, végem van.

Így utólag azt kell mondanom, hogy ez volt az egyik legjobb tanács, amit Saigonba való utazásom előtt bárki is adhatott volna, de ami ennél is lényegesebb, azt hiszem ebben benne van minden, amit a világ e része tartogat számunkra.

És a nagy tanulság, amit levontam az az, hogyha igazán nagy élményeket akarsz megélni, akkor határozottan kell elindulni a káosz felé, nem kimutatni, hogy belül mennyire rezeg benned minden, mert a rutin sosem hoz boldogságot. És a csodák, ugye, határozottan a komfortzónánkon kívül történnek.

Malajzia életem egyik legjobb döntése volt, de most egy másik járdára kell átjutnom, úgyhogy Európa, érkezem! Kérlek, küldj rám enyhe telet!”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

KÖVÉR LÁSZLÓ NEM ÉRTI A TRÉFÁT, EGY KÉPZELETBELI INTERJÚ MIATT KÉR HELYREIGAZÍTÁST

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2017.02.04.Nem is sejtettük, hogy Kövér László is olvassa a Gépnarancsot. Vagy csak a sajtóosztálya figyeli, mit írnak a főnökről? Ha az utóbbi, arra kell következtetni, hogy az a sajtóosztály nem igazán profi...

A lényeg, hogy megjelent nálunk egy cikk Meghekkelt interjúk – Kövér László szerint a Fidesz hataloméhes, tolvajbanda címmel, ami egy képzeletbeli, kamu interjút tartalmaz az ország házmesterével országház mesterével.

Ezt a viccet Kövér László komolyan vette és egy jónevű ügyvédi irodán keresztül helyreigazítást kér tőlünk, mert ő bizony semmi ilyet nem mondott, sőt nem is adott nekünk interjút. Nos, mi ezt készséggel elismerjük, a baj csak az, hogy nem is állítottuk. A cikk címéből és leadjéből a hekkeléses utalás miatt egyértelműen kiderül, hogy ez csak vicc. Aki érti a tréfát, az ezt a szövegből is azonnal látja.

Tegyük hozzá, a cikk egy álinterjúkat tartalmazó sorozat része, az olvasók már csak ezért is tudhatják, hogy ezt nem kell komolyan venni. Arról már ne is beszéljünk, hogy a szerző Föld S. Péter, az olvasók az ő stílusát is ismerik.

Most pedig közzétesszük az ügyvédi irodától kapott terjedelmes helyreigazítást:

A MAGYAR KULTÚRFÖLÉNY

LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.02.05.


Sok évig voltam képviselő, nem is tudom, hány vagyonnyilatkozatot töltöttem ki. Sok évig éltem képviselői fizetésből, nagyjából tudom, mire elég, mire nem.

Több, sokkal több, mint az átlagbér, a (budapestiek esetében természetesen a többiekénél kisebb) költségtérítéssel együtt nettó 3-400.000 ft-om volt havonta. Kb. egy felsővezető diplomás bére. Ha leszámítom a magam inkább tücsök-, mint hangyatermészetét és kevéssé félretevős hajlamaimat, akkor is: ha valakinek nincs más legális vagy illegális jövedelme, vállalkozása, ebből önmagában nem fogja megvenni a fél országot.

Olvasom a vagyonbevallásokról szóló tudósításokat. Eltekintve attól, hogy mindenkinek a másik vagyonbevallása büdös, némi joggal írta itt a Fb-on egy ismeretlen a dokumentumok fotója fölé: "77 magyar népmese" Persze egyáltalán nem mind az, az összes politikust egyformán kriminalizáló előítéletek ("mindegyik tolvaj"), nem sokkal jobbak, csak kevesebb sebet okoznak, mint a rasszista általánosítások...

ROTYOG, MINT MINT A POTTYANTÓS VÉCÉ TARTALMA NYÁRI NAPNAK ALKONYULATÁNÁL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.02.04.


Nagyon várom azt a pillanatot, amikor mindenkinek a piacról kell megélnie. Érdeklődve fogom figyelni azokat az isten tudja miért fizetett szerencsétleneket, akiket ma a mi pénzünkből hízlal az egypártrendszerben működő kormány azért, hogy a központilag kiadott propagandát tolják. Miután minimális újságírói morállal megáldott ember nem igazán kapható fekália-gyúrásra, marad a legalja. De az aztán marad és rotyog, mint a pottyantós vécé tartalma nyári napnak alkonyulatánál.

Vannak ugye a külön erre a célra létrehozott mindenfélék. Azok eleve is úgy szerveződtek, hogy csak az ment oda dolgozni, akinek minden belefér, gátlásai nincsenek – igaz ugyan, hogy többnyire írni sem tud, de hát valamit valamiért -, alapvető erkölcsi értékekről még csak harangozni sem hallott, tehát ott nagy meglepetés nincs. Vannak aztán a lemészárolt, egykor mértékadó oldalak, mint amilyen az Origo. Számomra különösen fájdalmas az, ami ott történik. Nem tudom, hogy maradt-e egyetlen újságírójuk is (nem az újságíró szakmára gondolok, hanem az újságírói hivatásra), de nem tartom valószínűnek.

Egy újságíró ugyanis az életben nem adná a nevét olyan szeméthez, amit napi szinten ont magából ez a pöcegödörré silányult akármicsoda. Igaz, hogy a cikkek jókora hányada a szerző bármiféle megjelölése nélkül jelenik meg. Nem is nagy csoda, én sem adnám a nevem az ilyesmihez. Igaz, hogy nem is írnék meg ilyesmit. Az „ilyesmi” jelen esetben az Index megfenyegetése. Mert a látszat ellenére szerintem erről van szó. A Spéder Zoltán tulajdonában álló hírportál böki a hatalom csőrét, mert a nagyon kevés – még nem kormánypropagandát szolgáló – felületek egyike. Spédert már többé-kevésbé kicsinálták, de az Indexet eddig nem sikerült átvennie a Habony-médiának, ahogy az Origót igen. Sőt, a hírek szerint Spéder Simicska Lajosnak adja el a portált, ami egészen biztosan nem felel meg a kormány érdekeinek. Ezért megindul a mocskolódás, mert erre van igény és van fizetőképes kereslet.

A taktika a szokásos. Van egy alap-sztori, ebben az esetben az, hogy Budapest Főváros Önkormányzata végrehajtást kezdeményezett az Index.hu Zrt. ellen. A végrehajtás tényét a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága bejegyezte. Az nem derül ki a nyilvánossá tett iratból, hogy milyen aprópóból és mekkora összeg erejéig indult a végrehajtás. Lehet bármi, egy be nem fizetett parkolási bírság, egy rendezetlen bérleti díj, egy tévesen, vagy hiányosan utalt önkormányzati adó.

A szokásoknak megfelelően a nagy sztorit a Ripost néven futó akármicsoda tárta fel, onnan aztán a szokásos menetrend szerint átvette a lakájmédia. Körbefingás – ezt a kifejezést használta a munkatársam és ennél jobban nem is lehetne jellemezni a történetet. Átvette a Lokál és mindenki más, például az Origo. Ez utóbbi a szikár, ám semmit nem jelentő tényhez még hozzácsapott egy kis színest, a legaljából...

OLIMPIA ELŐTT RENDEZHETNÉNK DEMOKRÁCIÁT IS - KOVÁCS GERGŐ A PLAKÁTKAMPÁNYRÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.02.04.


A Kétfarkú Kutyapárt kampányhirdetései ismét ellepték Budapestet. Ebből az apropóból megkérdeztük Kovács Gergely pártelnököt arról, hogy miért karibi hangulatú strandon gyűjtenek aláírást, milyen új sportágakat vezetnének be a programba, és Budapest készen áll-e a téli olimpia utcai megrendezésére.

Átlátszó: Miért vesznek részt a NOlimpia kampányban?


Kovács Gergely: Azt gondoljuk, hogy ez fontos kérdés annyira, hogy az olimpia előtt rendezzünk egyszer legalább demokráciát is. Illetve szerintünk a magyar sportolóknak is jó lenne, ha egyszer életükben eljuthatnának Párizsba vagy Los Angelesbe, és nem csak Csepelre.

Milyen eszközökkel fognak kampányolni?


K.G.: Főként plakátokkal, hiszen arra kértünk pénzt. Össze is jött közel 12 millió forint. Viszont most sokkal nehezebb volt plakáthelyeket bérelni, mint akár tavaly, akár tavalyelőtt. Nem arról volt szó, hogy ne lett volna hely. A citylight-os cég után az óriásplakátos mondta vissza a már megbeszélt helyeket pár nappal a kampány indulása előtt. Gondolom az olimpiát támogató kampány nem pármilliós tétel. Így végül főként hirdetőoszlopokon lesznek kint az MKKP-s plakátok.

Ezek mellett kint leszünk az aluljárókban, és az utcán is aláírást gyűjteni. De nagyon hideg van. Itt az ideje, hogy az időjárás alkalmazkodjon a politikai kampányokhoz. Ezért mi nem standdal, hanem stranddal fogunk kitelepülni. Medencével, pálmafával és karibi zenével várjuk azokat, akik a nyári olimpiáról szeretnének véleményt mondani télen...

GYURCSÁNY BEJELENTKEZETT, HOGY VISSZAFOGLALJA A BALOLDALT

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Nyugati Fény
2017.02.05.


Tizenharmadik alkalommal értékelte az évet Gyurcsány Ferenc. Ez önmagában is teljesítmény: 13 év a magyar politika élvonalában (főleg a baloldalon!) átkozottul nagy idő.

Az "évértékelő" persze csak a nevében évértékelő - hiszen a politikában nem visszafelé, hanem előre kell nézni. Gyurcsány sem vesztegetett sok szót a 2016-os év boncolgatására, helyette az ország gondjairól, a hatalom bűneiről beszélt, majd igyekezett erőt és kompetenciát sugározni.

Azt mutatta: ő érti az emberek problémáit, ő néven nevezi a bűnösöket, ő elég erős és elszánt, hogy megharcoljon Orbánnal. Nehéz másként értelmezni, mint hogy Gyurcsány a tegnapi beszédével bejelentkezett a baloldal vezető szerepére.

A kezére játszik, hogy az ellenzéki térfélen továbbra is kongó hiány mutatkozik karakteres politikusból. Az MSZP forgószínpadán 2-3 évente cserélődnek a középszürke, fékezett habzású vezetők, a többi baloldali formáció meg jobbára az ingerküszöb megugrására is képtelen. Még Juhász Péterék úgy-ahogy befütyülik magukat párszor a híradókba, de a többieknél bágyadt nihil honol. Ki nem ásít előre, ha Szél Bernadettet vagy Molnár Gyulát fogja hallani?

Márpedig a XXI. századra a modern politika végletesen perszonalizálódott, azaz személyközpontúvá vált. A választók 99 százaléka nem eszmékre vagy pártprogramokra szavaz, hanem személyekre és a személyek által kiváltott érzésekre. Lehet ezen bánkódni vagy örömködni, de a legokosabb egyszerűen elfogadni, mint tényt.

Az emberek a szubjektív benyomásaik alapján döntik el, melyik politikussal szimpatizálnak. Előnyben van, aki markáns személyiség, akinek van sztorija a világról. Akinek a mondandóját hitelesíti a személyes meggyőződés tüze...

TOKLÁSZBÓL PACSITFAL - ÉPP BUKIK '18

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2017.02.05.


Most, hogy bergsoni időben számolva már holnap választások lesznek minálunk, a baloldalinak nevezett házimókusok, akik képtelenek tovább látni a saját orruk lukánál, kezdenek a szokásosnál is jobban megőrülni. Miután persze baloldalinak sem nevezhetők jó szívvel, hiszen ahhoz valamiféle ideájuknak csak-csak kellene lenni a világról, ilyenjük azonban egyáltalán nincsen nekik.

Jelszavuk van, az is egy: Orbán takarodj! Ez pedig, amennyire szép idea, programnak éppannyira lesújtó, mert semmire sem lehet menni vele. Azt a nagy monolitot, amelyet Orbán úr dicstelen működése során nem csak az utóbbi közel hét – hanem ha jobban belegondolunk valójában huszonhét – év alatt épített föl magának, bányaszakértőként vizsgálva egy jobbfajta robbantással lehetne csak lebontani.

Ehhez képest a mi töketleneink az ujjaikkal rajzolgatnak bölényeket a barlang falára. Azt írja az újság, hogy a startpisztoly ugyan még el sem dördült, de mégis sípcsonton lőtték magukat, momentán már három miniszterelnök-jelölt áll a startvonalon vérző lábbal. Botka, Bokros és Lattman. Ehhez még hozzászámolom az utcából a kocsmajáró Józsit, aki van annyira komoly kandidáló, mint ezek hárman. Az már négy.

Hogy ne a levegőbe lődözzek: itt van mindjárt Botka László, aki egy szép darab, föss, rendes és becsületes ember, de olyan feltételekkel készül kiheréltetni magát, amelyek teljesíthetetlenek – Gyurcsánnyal soha -, s ha mégis sikerülne keresztülvinni az akaratát, akkor tanítani fogják a jövőben, hogyan nem szabad az ilyesmit csinálni egyáltalán. Mindezek után nem kell csodálkoznunk, ha a volt miniszterelnök berágott.

A csata most épp itt tart: “Magyarország egyik vezetője voltam, vagyok és maradok is. Nem azért, mert politikai ellenfeleim ezt akarják vagy megengedik, hanem mert tisztességesebb, jobb, őszintébb vagyok többségüknél, és mert elég erőm van, hogy bebizonyítsam, jobban látom és képviselem az ország érdekeit, mint ők.” A cukiságot a DK elnöke jelentette ki, és mindez az álmoskönyvek szerint semmi jót nem ígér...