2020. október 22., csütörtök

ÁLLAMFŐ A SZOMSZÉDBAN

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2020.10.22.


Egyértelmű kommunikációra szólította fel az ország irányítóit az államfő. Nem, nem a magyar köztársasági elnök, hanem Zuzana Čaputová szlovák államfő szólította fel az országát irányító tisztségviselőket egy Facebookon közzétett közleményben, hogy kezdjenek el világosan és kiszámíthatóan kommunikálni.


Részletek következnek a közleményből, kérem olvassák figyelmesen: „Számos egymásnak ellentmondó információt hallottam és olvastam, sok közülük csupán megválaszolatlan kérdés volt. A végső benyomás ez alapján nagyon homályos és kaotikus. Az utóbbi hetek bennem is bizonytalanságot keltettek. Nehéz helyzetben vagyunk, főleg, ha néhány hét múlva beteljesednek a több ezer kórházi beteggel kapcsolatos feltételezések. Most sokkal nagyobb szükségünk van a megnyugvásra és a megerősítésre. Nagyon valószínű, hogy újabb korlátozások várnak ránk, ezért ebben a feszült időszakban mindannyiunknak ésszerű, megindokolt, tárgyilagos és előrelátható lépésekre van szükségünk. Ezért arra kérem a felelősöket, hogy érthetően kommunikáljanak, mit és mikorra terveznek, és milyen feltételekkel. (…) Biztosítsunk orvosokat a tartalékainkból és külföldről is, keressünk áthidaló megoldásokat, amikor a betegszám túl fogja lépni a kórházak kapacitását. Azzal foglalkozzunk, miként fogunk akut egészségügyi ellátást biztosítani a kórházak korlátozott működése mellett. Biztosítsunk kellő mennyiségű egészségügyi felszerelést, és készítsük fel a kórházi dolgozókat a súlyos betegek ápolására. (…)Olyan emberekkel találkozom, akik fegyelmezettek, türelmesek, és készek segítséget nyújtani ebben a bizonytalan időben. Most Önök, polgárok a biztonság forrásai az én számomra. Köszönöm Önöknek. Megbirkózunk vele." (bumm.sk)...

35 MILLIÓ UNIÓS TÁMOGATÁST KAPTAK GYEREKTÁBORRA, POMPÁSKODÓ RENDEZVÉNYHÁZAT ÉPÍTETTEK

444.HU
Szerző: BOROS JULI
2020.10.22.


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az alig több mint ezer lelket számláló Biriben néhány éve kinőtt a földből egy kúriának nevezett épület, ami a kissé csiricsáré, ám értelmetlen Le Til nevet viseli. Az instaluxust és pompát sugárzó hely egyre népszerűbb esküvői helyszín, olyannyira, hogy már több influenszer is itt mondta ki a boldogító igent, és vezetői, akik magukat megálmodóknak nevezik, tavaly novemberben már az esküvői szakma egyik rangos díját is megkapták. Az év esküvői helyszínének választott Le Til Kúria neve ismerős lehet a szórakoztató műsorok nézőinek is, itt tartották az X-Faktor egyik válogatóját, de azok is biztos láttak már itt készült fotókat, akik szívesen nézegetik kicsit vagy közepesen ismert emberek instáját. Na meg azok is, akik valamiért a térség legbefolyásosabb fideszes politikusainak Facebook-oldalát követik.

Luxus Szabolcsban

Kicsit idegenül is fest a high life, a parkolóban sorakozó sok tízmilliós autók és a kúria vezetője fején virító Dior-napszemüveg éppen itt, Biriben, az ország egyik kimondottan hátrányos helyzetű, súlyos munkanélküliséggel küzdő térségében, a Dél-Nyírségben.

A kúriát honlapjukon Kelet-Magyarország egyik legimpozánsabb rendezvény-helyszíneként hirdetik, ahol vállalják esküvők mellett céges és privát bulik, konferenciák, workshopok, csapatépítő tréningek, szakmai bemutatók lebonyolítását is.

„Vidéki meghittség és idill, pompás fényűzés és luxus, romantikus kültéri kápolna, modern elegancia és hipszteri játékosság egyaránt jellemzik a mesés Le Til Kúria monumentális épületének és varázslatos kertjének egyedi miliőjét”

- írják magukról.

Az épület annak ellenére kapott helyi védettséget, ami alapvetően csak a helyi örökség részének tekinthető épületeknek jár, hogy csak 2015-ben épült. Ezt az önkormányzat így magyarázza: „A főépület telepítése a hasonló vidéki kúriák, kis kastélyok elhelyezését veszi át. Az utcaképet így a fehérre festett téglakerítés (zöld növényzettel futtatott betétekkel) határozza meg a mögötte megbúvó – a felújított korábbi fő- (lakó) épület – kiszolgáló épülettel együtt. Ez így harmóniát sugároz és felkelti az érkezők figyelmét. Az épületek korszerű anyaghasználata jó példa arra, hogy a hagyományos településképben miképpen érvényesíthetők a mai építészeti törekvések”.

A védettség azt jelenti, a Le Til kúria csak akkor bontható el - akár részben is -, ha védettségét megszüntetik...

AZ EGYHÁZI ISKOLÁK MÁR GYERMEKKORBAN KETTÉSZAKÍTJÁK A TÁRSADALMAT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.10.22.


Annak, hogy Orbán Viktor elkötelezett híve az egyházi oktatásnak, nem csak az az ékes bizonyítéka, amit egy újabb egyházi intézmény átadásakor, 2020. október 17-én mondott: „amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi.”, de elképzelésének megfelelően, 2010 óta jócskán megnőtt az egyházi intézmények száma, és megduplázódott az odajáró diákok létszáma is. Persze, különböző okokból, de nem kevés törvényi segítséggel. Az általunk megkérdezett, oktatással foglalkozó, vagy épp intézményt is működtető szakemberek szerint, az egyházi iskolák már gyermekkorban szétszakítják a társadalmat.


Orbán Viktor a rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új középiskolai épületének átadása alkalmából nem csak arról beszélt, hogy az egyházi intézményre fordított pénz a legjobb helyre kerül, de arról is „Minden egyes forintnak a sokszorosát kapja vissza az egész magyarság oktatásban, nevelésben, kultúrában, családok, elesettek, szegények, öregek, betegek gondozásában vagy éppen nemzetépítésben, határon túli magyar közösségek megsegítésében. Sok-sok területen, ahol az egyház és az állam ma egymás munkatársai.” Majd Gyökössy Endre református lelkészt, író-költőt idézve, kijelentette: „arra kaptuk a keresztény szabadságot (...), hogy homo christianusoknak neveljük" a gyermekeket, hitükért, családjukért, nemzetükért és embertársaikért elkötelezett embereknek.

Kiváltságosok és kitaszítottak

60 EZER FORINTTAL KEVESEBBET KERESHETTÜNK, MINT AMENNYIT A HIVATALOS STATISZTIKA MUTAT

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2020.10.22.


Miközben a koronavírus-válság miatt komplett ágazatok nullázódtak le, rengeteg embernek csökkentették a munkaidejét és a bérét, a Központi Statisztikai Hivatal rendületlenül a keresetek két számjegyű növekedését jelzi. Legutóbb bruttó 400 ezer forint feletti átlagkeresetekről és 10 százalék feletti bérnövekedésről számolt be a hivatal. Az történt, hogy a módszertant nem igazították hozzá a vírus okozta munkaerőpiaci változásokhoz, ezért nem látszik a hivatalos adatokból, mi történt valójában a keresetekkel. Megkíséreltük kideríteni.

Százezrek keresete nem látszik a statisztikában

A KSH legfrissebb, szeptemberi jelentése szerint júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 401 800 forint volt. Két elem is van ebben a mondatban, ami kétségessé teszi, hogy a gyorstájékoztatóban megjelenő adatok valós képet mutatnak:

- csak a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások kereseti adatait ismertetik,

- és csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottak keresetét tárják elénk.

Ez azt jelenti, hogy a kisebb, jellemzően minimálbéren foglalkoztató, azaz az átlagkeresetet lejjebb húzó vállalkozások kereseti adatai hiányoznak. De a részmunkaidősöket is figyelmen kívül hagyják az átlagszámításnál, pedig most különösen érdekes lenne látni, hogy a koronavírus miatt csökkentett munkaidőbe kényszerülők tömegeinek keresete hogyan változott.

Az öt fő alatti foglalkoztatókról a KSH oldalán egyáltalán nem található adat, ezért becslésekre kell hagyatkoznunk. Ha azt nézzük, hogy a foglalkoztatottak összlétszáma 4,49–4,36 millió között mozgott az idei év első hét hónapjában, és mellétesszük, hogy 2,81–2,51 millió teljes munkaidejű foglalkoztatott adatait tartalmazza a kereseti gyorsjelentés, akkor sejthető, milyen sokan hiányoznak belőle. Még akkor is, ha almát a körtéhez hasonlítunk, mert a kereseti statisztikában az adóhatósági és államkincstári létszámadatok vannak, a foglalkoztatotti statisztika pedig reprezentatív lekérdezésen alapul, és az számít foglalkoztatottnak, aki az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, vagy rendelkezett olyan munkahellyel, ahonnan átmenetileg – betegség, szabadság – miatt volt távol.

A GKI-tól kapott, a NAV adatai alapján készült 2018-as összesítés szerint a vállalkozásoknál 2,105 millió foglalkoztatott volt, ebből az 5 fő alatti foglalkoztatóknál csaknem 457 ezer. Utóbbi csoport, vagyis

a vállalkozásoknál foglalkoztatottak majdnem negyedének kereseti adatai tehát egyáltalán nem szerepelnek a statisztikákban.

Ennyivel mindenképpen torzít az adatközlés, és bár le lehet belőle vonni következtetéseket, Udvardi Attila, a GKI igazgatója szerint csak fenntartásokkal, és a tisztánlátás érdekében minden létező adatot közölni kellene...

NEMSOKÁRA ELKÉSZÜL SZIJJÁRTÓ PÉTER KEDVENC FOCICSAPATÁNAK STADIONJA – DRÓNFELVÉTELEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2020.10.22.


Drónfelvételeken mutatjuk, hogy néz ki Budapest legújabb stadionja. A Bozsik Arénában már a gyepszőnyeget is lerakták, a lelátóra felszerelték a műanyag székeket, felkerült az épületre az összes borítólemez, és a szobrot is elkészítette elé a NER kedvenc faszobrásza. A kispesti stadion a Honvéd új otthona lesz, a kivitelezés ára a finisben ugrott nettó 11,8 milliárdról 12,8 milliárdra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter saját elmondása szerint mióta az eszét tudja, Kispest drukker, a csapat 2019-ben került NER-közelbe


Április elején jártunk legutóbb a Bozsik Arénánál, amikor elkezdték felrakni rá a piros-fekete-fehér színekben pompázó borítólemezeket.

A sportlétesítmény költsége azóta nettó 1 milliárd forinttal 12,75 milliárd forintra drágult, és az átadás ideje is kitolódott.


A kispesti stadion a Honvéd új otthona lesz, a csapat a magyar labdarúgó-bajnokság első osztályában szerepel. (A csapat régi stadionja ugyanezen a telken állt, azt teljesen elbontották.)

A Honvéd új otthonát eredetileg 5 milliárd forintból tervezték felhúzni, de ez nem sikerült, mert ennyiért nem találtak rá kivitelezőt. A másodjára kiírt közbeszerzést pedig 2018-ban közös ajánlattevőként a Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. és a West Hungária Bau Kft. (WHB) nyerte meg nettó 11,8 milliárd forintos ajánlattal. Aztán idén szeptemberben a hivatalos indoklás szerint “előre nem látható okok” miatt a beruházás költsége hirtelen 12,75 milliárdra ugrott...

TAO-SZÁMLÁK: MÉSZÁROS LŐRINC CÉGÉTŐL VETTEK MARHANYELVET FELCSÚTON

MFOR.HU
Szerző: SZÉKELY SAROLTA 
2020.10.22.


Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat néztük át, összegeztük és elemeztük...

„A DADDY SÍR” – ÖTVENHAT ALULNÉZETBŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: PAPP ISTVÁN
2020.10.22.


„Zaklatott párbeszéd volt, valahogy a régi rokonok kerültek szóba, a hajdani tanyavilág, a Csergettyű, az ünnepek, meg hogy mitől is jó a birkapörkölt. Egyszer csak megszakadt a vonal” – idézi fel 1956-ban elmenekült idős amerikai rokonával lezajlott utolsó beszélgetését Papp István történész. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa írásában a nemzeti ünnep tompán kongó pátosza helyett egy átlagember – tüdőbeteg falusi fiúból lett katonai térképész, majd amerikai gyári munkás – sorsán keresztül mutatja meg, mennyi mindent jelenthet az 1956-ban elhagyott haza annak is, aki a forradalom felemelő napjait egy kórházi ágyban élte át.


Holnap észrevétlenül suhan majd el mellettünk nemzeti ünnepeink egyike. A maga pőreségében mutatkozhat meg, mennyire kötelezően elvégzendő feladat lett mára a forradalomra való emlékezés. Másról szólnak a hírek, mindent felölel a járvány, hol jut most idő és energia az egyre inkább az idő homályába és végtelenségbe vesző események felidézésére, arra, hogy töprengjünk róluk. Talán azért van mindez így, mert rossz úton járunk. Lehet, hogy ez a súlyos fogalom, a „nemzeti ünnep” túlságosan távol került tőlünk. A kiüresedett, tompán kongó pátosz helyett keresgéljünk másfelé.

Egy hajdanán élt, tisztességes népi író, Szabó Zoltán szerint a nemzet emberekből áll. Nem találkoztam még ennél egyszerűbb és pontosabb meghatározással. Ezért gondoltam arra, hogy egy hétköznapi történet segítségével próbáljam megvilágítani, mi is lehetett 1956 lüktető ősze egy beteg, kiszolgáltatott, félelemben élő ember számára.

Ez is egy ’56-os történet, melyet nem a História nagybetűi írtak, sokkal inkább a hétköznapok dacos kényszerei...

TENGERNYI PÉNZT HOZ A BALATON, FIDESZ-KÖZELIEKNEK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2020.10.22.


A legújabb célpont Révfülöp, a kikötőjével és más területeivel. A nyaralók és a helyi lakosok kiszorulnak a partról.

A Balatoni Hajózási Rt. folyamatosan eladja kikötőit, most épp a révfülöpit, de ennek az a következménye, hogy a helyi lakosok kiszorulnak a partról, mint ahogy az ott nyaralók is. Az Összefogás a Balatonért Egyesület társelnöke, Badzsó Angéla szerint nem is az a fontos, hogy ki kapja meg az értékes területeket, hanem az, hogy a lakosság megkérdezése nélkül döntenek azok tulajdonjogáról. Közvagyonról van szó. Ebben az esetben egy 10,7 hektáros, kivételes adottságú területről. Nem mellesleg egy kastélyról is. A telekszomszéd egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartózó kemping.

A kedvezményezett a Mathias Corvinus Collegium, amely köztudottan Fidesz-közeli, a hivatalos indoklás szerint a birtokába jutott területen gyermektábort alakít ki, ahol több száz fiatalt tudnak elszállásolni, és számukra időszakos oktatást, játékos foglalkoztatást biztosítanak. Az alapítvány egyébként megkapta a Mol- és a Richter részvények 10-10 százalékát is. Elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára.

A Balatonról nem túlzás azt állítani, hogy a Fidesz kedvenc vadászterülete, az alábbiak fényében. A miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc, és veje, Tiborcz István 14 kemping és 10 szálloda tulajdonosa a tó körül, de golfpályákat, kikötőket, borászatokat is birtokolnak. De ez még nem jelzi a projekt volumenét, az már sokkal inkább hogy a Hunguest szállodalánc és a Balatontourist egy kézbe került, Mészáros Lőrinc kezébe. Egyre kevesebb a szabadon használható fürdőhely a Balaton-parton, az ingyenes lehetőségek száma folyamatosan csökken, ma már csak 64 szabad partszakasz használható. Tihany pusztul, elhordták a hegy egy részét, mert építkezik a kormánypárti elit. És akkor még ott van a Club Aliga, az egykori állampárt, az MSZMP pártüdülője, amelyről már a helyi lakosok azt hihették, hogy az övék, vagy legalábbis közterületként használhatják, aztán kiderült, hogy az is a mostani kormánypártoz közelieké. A K-Monitor készített egy úgynevezett NER Hotel térképet, amelyen mintegy 300 szállodát, idegenforgalmi szempontból fontos és minden bizonnyal jövedelmező helyet tüntettek fel. Ezek mind a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez köthető tulajdonosok kezében vannak. A Balaton, a Nyugat-Dunántúl ebből a szempontból is kiemelt része az országnak.

Az Összefogás a Balatonért Egyesület szerint azokat a szolgáltatásokat kellene fejleszteni a tó partján, amelyekbe a helyieket is bevonják. Most éppen az látszik, hogy Fidesz-közeli elit birtokolja az egykori „néplavórt”, ma kincses tavat.

ZAVAR ÉS BIZONYTALANSÁG VAN AZ ERŐBEN, AMIT A FIDESZ NEM SZERET

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.10.22.


Egy dolog biztos jelenleg a magyar politikában: a bizonytalanság. Nem lehet ugyanis tudni, milyen hatással lesz a hazai közéletre és természetesen a gazdaságra a koronavírus-járvány, ugyanakkor van néhány olyan ügy, melyek végkifejlete erősen befolyásolhatja a 2022-es választások eredményét. A mindenben több lépéssel előre gondolkodó Fidesz számára ez nem jó ómen, hiszen a szokásos kommunikációs stratégiák ilyen környezetben könnyen gellert kaphatnak. Nem csoda hát, ha néhány vezető politikusuk nem indul el a másfél év múlva esedékes választásokon
.

Finoman szólva se áll túl jól a koronavírus elleni küzdelemben a magyar kormány. Orbán Viktor szeretné, ha a gazdaság nem szenvedne el újabb súlyos veszteségeket a járvány miatt, ugyanakkor határozottabb korlátozások nélkül a fertőzések számának emelkedő tendenciája nem állítható meg. Valószínűleg el fog érkezni az a lélektani pillanat, amikor már üresen csengenek azok a magyarázatok, hogy működnie kell az országnak, és a szomszédos országok többségéhez hasonlóan részben újra be kell vezetni a szigorú tavaszi korlátozásokat.

Nem áll túl jól a kormány szénája a járvány miatt a gazdaság területén sem. A tavaszi drasztikus visszaesést látva jó okunk van feltételezni azt, hogy Orbán Viktor már tudja, hogy nem lesz mit osztogatnia és ígérgetnie a 2022-es kampányban. Ha a járványhelyzet miatt tovább romlanak a mutatók, akkor egyrészt tömegek kerülnek az anyagi ellehetetlenülés közelébe, másrészt egészen új fénytörésbe kerülnek a rongyrázó oligarchák, a helikoptereken és magánrepülőkön és jachtokon furikázó miniszterek...

RUBIK ERNŐ SZERINT A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY OLYAN, MINT A RUBIK-KOCKA, ÉS ÚGY IS KELL MEGOLDANI

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2020.10.22.


Rubik Ernő, a 76 éves építész és játéktervező a Washington Postnak írt véleménycikket a koronavírus-világjárványról. A mi kockánk (Cubed: The Puzzle of Us All) című idén megjelent könyvével turnézó Rubik természetesen leghíresebb találmányához hasonlítja a pandémiát, ezzel a felütéssel:

„Először 1980-ban utazhattam a Vasfüggönyön túlra, hogy láthassam a Nyugatot. Magyarországról New Yorkba tartottam a Nemzetközi Játékvásárra, ahol az egyik általam tervezett logikai játék amerikai bemutatóját tartották. A Kocka népszerűsége fertőző volt – nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon.”

Rubik elmeséli, hogy meglepődött, amikor idővel azt vette észre, hogy a megoldást keresőknek sok frusztrációt okozó színes kocka politikai és újságírói körökben a látszólag megoldhatatlan problémák, nehézségek szinonimája lett, de ma már nem lepődne meg, ha a koronavírus-járványt a pandémiák Rubik-kockájának neveznék. „Lehet, hogy a kockának van egy olyan aspektusa, ami segíthet a koronavírus kihívásait a megfelelő keretbe helyezni: a Rubik-kockát egyedül játsszák, de a megoldásához szükség van az emberi szolidaritásra” – írta.

A Rubik-kockán 43 trillió (43*1018) különböző kombináció alakítható ki, és közülük csak egyetlen egy jelent megoldást. A kocka összes oldalát nem lehet egyszerre látni, mégis mindig tudni kell, melyik oldalon mi a helyzet éppen. „Egy összekevert kocka frusztrációt, dühöt és nyugtalanságot szül, és az elveszettség érzetét kelti. Ebben az értelemben 2020 olyan lehet mindannyiunk számára, mintha egy ördögi Rubik-kockában ragadtunk volna.”
...

EGYMILLIÓ EMBER VÉGLEG LESZAKADT: TÉRSÉGI GETTÓSODÁS KEZDŐDÖTT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2020.10.22.


Önmagában egy-egy falut nem lehet kiemelni a nyomorból – hangsúlyozza Ladányi János szociológus, aki szerint a helyzet javulásától távolabb vagyunk, mint a rendszerváltás idején.


Semmiképpen se tartom fölöslegesnek a sok adatot tartalmazó tanulmányokat, de azt is gondolom, hogy nem csak ezeknek van értelme – indokolta lapunknak Ladányi János szociológus, miért írt „szubjektív tudományos önéletrajzot”. A Hanyatló világok című kötet úgy foglalja össze (és gazdagítja személyes élményekkel) az elmúlt 45 évben készített, legfontosabbnak gondolt kutatásait, hogy abban nincs egyetlen táblázat vagy diagram sem.
Praktikus oka is van annak, miért váltott könnyedebb stílusra. Ladányi még a szociológusnak tanuló egyetemisták körében is egyre inkább úgy veszi észre, hogy a hallgatók jóval könnyebben megértik – esetenként csak akkor értik meg – a tényanyagot, ha annak illusztrálására a mindennapokban tapasztalható példákat is kapnak.

Tudományos munkáiban Ladányi János nemcsak családját, magánéletét kezelte tabuként, hanem minden olyan dolgot – mint például szülőföldjét, Újpestet is – amivel kapcsolatban nem tudott, mert nem is akart objektív lenni. Most viszont felidézi az Újpesten eltöltött középiskolás éveket és a városrész hajdani, mára csupán töredékében fennmaradt polgári hangulatát. Mesél családjáról, zsidó felmenőkről, nagypolgár ősökről.

Kitér arra is, hogy „otthonról viszonylag jól eleresztett” szociológus létére miért főleg szegények, cigányok és kirekesztettek helyzetét kutatta. A válasz egyszerű: „Nem kell madárnak lenni ahhoz, hogy valaki ornitológus legyen”. Ladányi elég nagy bajnak, a szociológia világméretű válságához vezető út egyik állomásának tartja, hogy gyakran egész intézetek, egyetemi tanszékek épülnek arra a tételre: cigányokkal csak cigányok, feketékkel csak feketék, nőkkel csak nők, zsidókkal csak zsidók foglalkozhatnak...


MINDENKI MÁSKÉNT ÉRZI - AKTUÁLIS KÉRDÉSEK A FORINT INFLÁCIÓJÁRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2020.10.22.


Az inflációt mindenki másként érzi, hivatalos adatával senki nem ért egyet. Ez így is van rendjén, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal által közölt számban a fogyasztás teljes körére kiterjedő átlagszám jut kifejezésre. Ám a Covid-időszakban ezzel sincs minden rendjén. A bezárkózás és elzárkózás idején, ugyanis radikálisan átrendeződik a háztartások fogyasztásának szerkezete, a KSH viszont a súlyozásnál a két évvel korábbi arányokat veszi figyelembe. A járványra jellemző, valóság-közelibb mai arányokkal, amelyekben az élelmiszereknek nagyobb súlyt tulajdonítunk, mint a kevésbé vásárolt iparcikkeknek és az igénybe vett szabadidős szolgáltatásoknak, közlekedési költségeknek, becslésem szerint, az idei első háromnegyedévi infláció nem 3,5, hanem inkább 4 százalék közelében alakulna. Persze ezzel a számmal sem értene egyet mindenki, főleg nem a nyugdíjasok, akiknek a fogyasztásában idén a kiemelkedő drágulást jelző élelmiszereknek jelentős súlyuk van.

Ami viszont szakmailag nehezen érthető, az az, hogy mértékében és tendenciájában miért különbözik a forint inflációja az unió-béliekétől...

MAGYARORSZÁGON LEGALÁBB 750 EZREN ÉLNEK OLYAN ÉPÜLETBEN, AHOL MAGAS A CSAPVÍZ ÓLOMKONCENTRÁCIÓJA

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2020.10.21.


Ebből 620 ezren Budapesten, ahol az 1945 előtt épült, kiemelten kockázatos házak elavult belső ivóvízhálózata rontja a statisztikát. A gyerekekre és a várandósokra különösen veszélyes ólmos víz ellen a fogyasztó ivóvíztisztító berendezéssel, az épület tulajdonosa a vezetékek és szerelvények felújításával védekezhet.


Elkészült az ivóvíz általi ólombevitel magyarországi vizsgálatát célzó projekt kiértékelése: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kutatása szerint ma Magyarországon körülbelül 750 ezer ember él a csapvíz ólomtartalma szempontjából magas kockázatú épületben. Az ólomszennyezett víz fogyasztása senkinek sem egészséges, de a várandósok és a kisgyermekek kiemelten érzékeny csoportnak tekinthetők. A csapvíz magas ólomtartalmának az 1945 előtt épült épületben a legnagyobb a kockázata.

Az ivóvízben jelen lévő ólom legfőbb forrását a régi épületekben és városrészekben még ma is megtalálható ólomcsövek jelentik, ezen belül is elsősorban az épületek és a lakások belső hálózatából származik a legnagyobb mennyiség – emellett az ólomtartalmú rézötvözetek szerepe lehet még jelentős az ivóvízhálózatban. Az ilyen csövekkel vagy szerelvényekkel érintkező víz minősége, hőmérséklete és stagnálási ideje is befolyásolja a vízbe oldódó ólom mennyiségét.

Az NNK figyelmeztet, hogy az épületek, lakások belső hálózatán bekövetkező vízminőségi változás a tulajdonos felelőssége...

A TELEX LEGFRISSEBB CIKKEI

TELEX
Szerző: Telex
2020.10.22.


Belföld
A drogból befolyó pénzből fizette a hiteleit egy komáromi díler

A 27 éves férfi Hollandiából hozatta be a kábítószert, amit általában szórakozóhelyeken adott el.


Kult
Hárommilliárd forintért kelt el a Banksy-féle Monet

A Monet Tavirózsák című festményét újraértelmező kép a második legdrágább Banksy-festmény, ami aukción kelt el.

Koronavírus
Kétezer fölött a napi új fertőzöttek száma, meghalt 46 beteg

Az aktív fertőzöttek száma 35 653 fő. Kórházban 2132 embert ápolnak.

Belföld
Ételosztóként dolgozik a börtönben az egykori BKV-vezér

A hűtlen kezelés miatt öt év szabadságvesztésre ítélt Kocsis István hajnali ötkor kel, de délben le is jár a munkaideje.

Belföld
Szigliget új polgármestere: A kikötő már elúszott, a várat nem adtuk

A volt polgármester fiát, Balassa Dánielt október 18-án nagy többséggel választották meg Szigliget polgármesterének. A településen azért kellett kiírni időközi választást, mert Balassa Balázs júliusban váratlanul lemondott, és a négyfős képviselő-testület is feloszlatta magát. A volt polgármester döntését akkor azzal indokolta, hogy egyre nehezebben éli meg az igazságtalan, rosszindulatú támadásokat, ennél viszont többet azóta sem árult el. A településen emiatt meredek pletykák kezdtek terjedni halálos fenyegetésekről, milliós beruházásokról és a NER szorításáról. Balassa Dániel a Telexnek tisztázta, mi állt a háttérben.

Belföld
Csökkent a Fidesz támogatottsága, de a szavazói aktívak

A közhangulat borús, a választók 57 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. A Závecz legfrissebb felmérésének eredménye.

Tech
Magyarországon is megtinderesedett a Facebook

Elindult Európában a Facebook Dating, lehet randikat szervezni, csetelni, vadidegeneket, vagy akár a titkos szerelmünket belájkolni, és reménykedni a viszonzásban.

Belföld
Hanyagolják a magyarok az egészségügyi szűrővizsgálatokat

A magyar nők 12 százaléka még soha nem volt méhnyakrákszűrésen, a 65 év feletti férfiak 39 százaléka pedig egyáltalán nem járt prosztatavizsgálaton.

Külföld
Meghalt egy 28 éves brazil orvos, aki részt vett a koronavírus-vakcinájának klinikai tesztelésében

A Rio de Janeiró-i orvos két kórházban is dolgozott. Amerika több államában nincs elég kórházi ágy és orvos a koronavírusos betegek ápolásához. Az összes fontos csütörtöki hír a koronavírus-járványról egy helyen.

Belföld
Próbajárattal suhantunk végig a felújított metróalagútban

Délután adják át a 3-as metró felújított szakaszát, de videónkban már most megnézheti a vezetőülésből, milyen lett az alagút.

Belföld
Államosítanák a háziorvosi ügyeletet

Egy fideszes javaslat szerint az állam venné át a városoktól és a falvaktól a háziorvosi ügyeleti feladatok ellátását.

Észkombájn
Miért pont három lapátjuk van a szélturbináknak?

Eleinte sokkal több lapátjuk volt, mint manapság. Ma már van nulla lapátos szélkerék is, ami meghökkentően jól működik.

Belföld
A rendőrség szerint nem veszélyes a közrendre az SZFE elfoglalása

Ezért nem intézkedett eddig, máskülönben kötelessége lett volna részrehajlás nélkül fellépni a diákokkal szemben. Eközben elérhetetlen lett az egyetem honlapja.

Belföld
Erzsébetvárosban meghosszabbítják a forgalomcsillapítási projekt tesztidőszakát

Február 28-ig tart a kerület belső részében a tesztelés, az önkormányzat folyamatosan várja a lakossági visszajelzéseket.

Külföld
Hegyi-Karabah: Törökország küld katonákat, ha az azeriek igénylik

De egyelőre nem érkezett ilyen kérés Bakuból.

Szórakozás
Fontoskodó unalom lett Amerika legsúlyosabb korszakából

A chicagói 7-ek egy emlékezetes kor emlékezetes embereiről szól, de egy emlékezetes kép sincs benne. Aaron Sorkin profi történetmesélő, de a rendezést jobb, ha másra hagyja.

Belföld
Demokrácia- és migrációpara helyett a többség a megélhetését félti

A Policy Solutons kutatása szerint a közvélemény többsége leállítaná a paksi gigaberuházást. A Fidesz erejét az adja, hogy az emberek elhiszik, csodásan értenek a gazdasághoz, a baloldal nagy esélyét az adná, ha a járvány miatt beütne a krach.

Külföld
Az FBI szerint nem utal rá semmi, hogy orosz dezinformáció lenne Biden email-ügye

A nyomozóiroda megerősítette a belbiztonsági bizottság elnökének korábbi állítását.

Sport
A második alázást már nem tűrte szó nélkül a világbajnok Özil

Az Arsenal kihúzta a bajnoki keretből is a legjobban kereső játékosát, Mesut Özilt, akinek a nyárig szól a szerződése.

Sport
Szoboszlai Dominik bombagóllal kezdett a BL-ben

A Salzburg középpályása a legjobb pillanatban, közvetlenül a félidő előtt egyenlített. A Real hazai pályán bukott el a tartalékos Sahtar ellen.

Tech
A PayPal beszáll a kriptovaluta-buliba

Először csak adni-venni tudják majd a bitcoint a platformon az USA-ban, de egy év múlva akár már fizetni is lehet vele.

Koronavírus
Koronavírusos a német egészségügyi miniszter

A tárcavezető azonnal karanténba vonult.

Külföld
Ferenc pápa támogatja a melegek élettársi kapcsolatát

Szerdán jelent meg Rómában az a dokumentumfilm, ami Ferenc pápa elmúlt hét évét mutatja be, ebben többek között kiáll a melegek családhoz való jogáért.

Külföld
Bolsonaro: A brazil nép nem lesz másnak a kísérleti nyula

Külföld
A héten újrakezdik a zátonyra futott brexit-tárgyalásokat

Külföld
Francia tanárgyilkosság: Hét ember ellen emeltek vádat

Köztük két kiskorú, egy 14 és egy 15 éves fiú ellen is, akik a vád szerint hogy pénzért cserébe megmutatták a csecsen támadónak a kiszemelt történelemtanárt. Ők szabadlábon védekezhetnek.

Külföld
Rekord: meghaladta a 15 ezret a napi fertőzésszám Olaszországban

Kedden 127 ember halt meg koronavírus miatt, az elhunytak száma 36 832-re nőtt.

Videó
Fájni fog Orbánnak, ha Trump bukik Amerikában

A demokraták nagyon rossz szemmel nézték az elmúlt évek magyarországi történéseit, ha Joe Biden nyer, akkor az a 2022-es választásokra is hatással lehet. Magyarázó videó.

Külföld
8 milliárd dolláros kárpótlást fizet az amerikai ópiátválságért felelős gyógyszercég

A Purdue Pharmát feldarabolják, eszközeit egy új, államilag kontrollált vállalatba pakolják át.

Sport
Jövő péntektől lehet jegyeket vásárolni a válogatott novemberi meccseire

Belföld
Egy nap alatt 40 ezren osztották meg az autista gyereket nevelő család albérletkereső posztját

Ők maguk sem számítottak ekkora érdeklődésre, de kivehető házat még nem ajánlottak nekik.

Külföld
Terrorgyanú az októberi drezdai késelés ügyében

Egy húszéves szíriai állampolgárt gyanúsítanak a kettős bűncselekmény elkövetésével.

Belföld
Búcsúzik a hétvégi, nyitott pesti alsó rakpart

Idén utoljára a hosszú hétvégén lesz megnyitva a pesti rakpart a gyalogos- és kerékpáros-forgalom előtt.

Belföld
Kiderült, kik aktuálisan a legnépszerűbb ellenzéki politikusok

A lista elején Karácsony Gergely és Márky-Zay Péter szerepelnek, szinte holtversenyben.

Külföld
Az új kirgiz kormányfő egy hónapos korrupciós amnesztiát hirdetett

Bejelentette, hogy aki egy hónapon belül visszafizeti a lopott pénzt az államkincstárnak, azt nem számoltatják el.

Sport
Nem robbantotta be a versenyt a Giro első havas szakasza

O'Connor nyert szökésből, a favoritok együtt érkeztek a még keményebb hegyi szakaszokra spórolhattak. Valter 24. maradt összetettben.

Belföld
Karanténba kerültek a mohácsi kórház intenzív osztályának dolgozói

Újonnan érkező betegeket már nem vesznek fel, átirányítják őket máshova.

Kult
Magyarok csinálták meg a szupertubát, amivel rocksztárkodni lehet

A tuba eddig sokszor úgy szólt, hogy a fal adta a másikat, miközben eltüntette a rajta játszó zenészt is. Egy mechanikai leleménnyel 70 éves problémát oldott meg egy magyar zenész és egy hangszerész. Most már nyakba is lehet akasztani a kettő az egyben tubát, a twobát.

Belföld
Ceglédi: Nem vagyok a Momentum tanácsadója

A politikai elemző közölte: az Európai Parlamenttől kapja a fizetését, hogy a Renew Europe frakció egyik tagját, a momentumos Donáth Annát segítse.

Kult
Vajna Tímea barátnője is kapott támogatást a Nemzeti Filmintézettől

A filmes céggel rendelkező Sárosi Mónika 2016-ig üzlettársa is volt Andy Vajna özvegyének.

Belföld
Budapesten úszna? Válasszon más sportot!

Kevés olyan világváros van, ahol ilyen sok uszodában ennyire nem lehet úszni, mint Budapesten. Elavult honlapok és emberlevessel teli medencék.

Tudomány
Miért érzünk késztetést a táncra, szerelemre a különböző zenék megszólalásakor?

Folytatódik a CEU Határtalan tudás című sorozata.

Tudomány
A klímakutatók repülnek a legtöbbet, de ők hajlamosak a legtöbbet tenni a karbonlábnyomuk csökkentéséért

A tudósok közül a klímakutatók tudatosságuk miatt gyakrabban ellensúlyozzák utazásaikat, alkalmaznak alternatív módokat, vagy akár le is mondanak az utazásról.

Külföld
Gyakornokból genfi konzul lett a KDNP-s képviselő lánya

Különös hümmögés fogadta még az amúgy rendkívül lojális hazai külpolitikai körökben is, hogy a frissen megnyílt genfi konzulátust egy kormánypárti képviselő nemrég végzett lánya vezetheti. A KKM szerint a nyelvtudása megfelelő.

Külföld
Lamborghinivel szállítottak beültetésre váró vesét Olaszországban

A csomagtartó különleges kialakítású, hogy a szerv kibírja a száguldást.

Belföld
Az Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP

Aki maga fizeti a jelenleg 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot, mindenképpen olvassa el, miért.

Gazdaság
MÁV: Csökkentek a vonatjegyárak a Dunántúlon

Több és olcsóbb vonat lesz Észak-Magyarországon is, a vasúttársaság utasainak fele már az interneten vásárol jegyet.

Tech
Százezrek szeme láttára gyilkolta le az amerikai politikus a népszerű streamereket. Egy játékban

Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő az Among Us nevű játékkal próbálta szavazásra buzdítani a fiatalokat.

Külföld
Dulakodás tört ki az afgán vízumkérők között, legalább 15 ember meghalt

A vízumért sorban állók órákat vártak a pakisztáni konzulátus előtt, egy idő után elvesztették türelmüket.

Kult
Rejtélyes műkincsrongálás a berlini Pergamon Múzeumban

Az eset összefügghet az ismert vegán sztárszakács, Attila Hildmann korábbi felhívásával, miszerint a múzeumban van a sátán trónszéke...

TOVÁBBI CIKKEK ITT OLVASHATÓK