2016. december 9., péntek

EGY LEPUKKANT ÚJPALOTAI PANEL BÉRLETI DÍJA KERÜL ANNYIBA, MINT AMENNYIÉRT A CSÓKOSOK BÉRELHETNEK LAKÁST FENT A VÁRBAN

444.HU
Szerző: Tbg
2016.12.09.


Az Index írta meg, micsoda arcátlanul alacsony áron adja ki az I. kerületi önkormányzat Budapest legpatinásabb környzetében található lakásokat.

Mindez ráadásul tulajdonképpen sutyiban történik, mert bár a pályáztatás nyíltnak tekinthető, arról csak nagyon kevesen értesülhetnek, azt pedig, hogy végül ki veheti valóban bérbe az adott lakást, egy titokzatos testület dönti el.
Így kapott olcsón lakhatási lehetőséget a polgámester, annak volt felesége, önkormányzati képviselő, minisztériumi samesz, kormánybarát színész...

ITT OLVASHATÓ

EGY IDIÓTA VÁLTANÁ A PECÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.12.09.


Lejár Áder mandátuma, és a hírek szerint a mindenre alkalmatlan emberminiszter állelkész lesz a következő nemköztársasági elnök. Ragyogó választás, méltó a NER szellemiségéhez és színvonalához. Balog páter lezüllesztette az egészségügyet, az oktatást, volt református lelkész létére üldözte szegényeket, az egyházakat, nem hajtotta végre a bírósági ítéleteket. Hogyan akar ez az ember a törvényesség őre lenni, amikor maga is törvénytaposó? Emellett egy fasiszta diktatúrának falaz, amelyben lábbal tapossák az emberi jogokat, a felekezeti egyenlőséget, és súlyosan sértik a világnézeti szabadságot. Hogyan akarja ez az ember megtestesíteni az országot a hatalommal szemben, amelyet korlátoznia kellene?

Balog gyalázatos gazember, aki annak köszönheti az előmenetelét, hogy Orbánt református létére a szentágostoni államelméletre oktatta, és hamis prófétaként azt mondta neki, hogy őt Isten választotta ki arra, hogy Magyarország miniszterelnöke legyen. Magától a prófécia nem nagyon teljesült volna, fel kellett hozzá gyújtani fél Budapestet, és fel kellett számolni hozzá az alkotmányos jogokat, a tisztességes és egyenlő választásokat és a sajtószabadságot.

Balog az idióta, hülye vigyorgásával, Orbán-imádatával, a gusztustalan seggnyalásával szerzett magas állami pozíciókat. Egyetlen érdeme a gerinctelensége és a jellemtelensége. Tisztességére és szellemi kapacitására jellemző, hogy minden hozzáértés nélkül elvállalta a humán területeket, az egészségügyet és az oktatást is magában foglaló csúcsminisztérium vezetését. Balog miniszterként totálisan megbukott. Az oktatás lezüllesztéséért, az egészségügy tönkretételéért és nagyon sok ember értelmetlen haláláért felelős.

Ezek után felfelé bukik a pecás helyére, ő lesz a nemköztársasági elnök, akinek az ellensúlyt kellene képviselnie egy skizofrén elmebeteg fasisztával szemben, akibe szerelmes. Méltó utódja lesz Schmitt Dr. Pálnak, aki látatlanban írt alá mindent. Ádernek az volt a feladata, hogy kitörölje az emlékezetből Schmitt Pált, és az egész államcsínyt, amit Orbán bűnszervezete végrehajtott Schmitt segédletével. Áder elvégezte a munkát, még azt is megmondták neki, hogy dobjon vissza néhány törvényt, mintha igazi elnök lenne. De sohasem olyat, ami fontos a felcsúti vezérnek és a haramiájának...
 

MÉGPEDIG NEM A NAPBA FOGUNK HAMAROSAN CSAPÓDNI, HANEM A VÉRÁZTATTA, TURULSZAROS ANYAFÖLDBE. FEJJEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.12.09.


...A nagyon jól hangzó lózungok helyett normálisan kellett volna működni, kedves kormány. Már lassan minden púder kifogy a dobozból. A mertagyurcsány is lejátszott, mert mertagyurcsány belebukott a rossz kormányzásba. Aztán lett nekünk egy fiatal-demokrata-keresztény-demokrata-vagymi kormányunk. Először romokat takarítottak. Sokáig. Mert a válság. Meg a Gyurcsány. Meg Bajnai. Oszkó Péter a Wizz Airben. Azemeszpé. Megint válság. Így telt el egy ciklus. A rájuk szavazók nagy reményekkel lódultak ismét bizalmat szavazni az Orbán-kormánynak. Hogy majd most! Most aztán nagyon, de nagyon! Nem kell demokrácia se, csak biztonság legyen. Vagy jólét. De legalább minimális megélhetés. Elérkezett a mertazorbán kora.

Na, mostanra ezek a hívek is talajt fogtak, mégpedig orcával. Ha lassan is, nekik is feltűnt, hogy miközben a fizetésükből keményen vonják a szociális hozzájárulási adót és a munkaerő-piaci járulékot, abból ők pont úgy nem kapnak segítséget egy munkahely elvesztése esetén, mint az, aki nem a Fideszre szavazott. Az ő településükön éppen úgy nem fejlődik az infrastruktúra (a díszburkolat és a szökőkút nem az), mint az ellenzéki településeken. Náluk éppen annyira nincs munkahely, nem épülnek gyárak, üzemek, nincs beruházás, mint az ország többi részén. Ha bajba kerülnek, éppen úgy nem tudják megfizetni a gyógyszert, mint aki az MSZP-re szavazott.

Mostanra ezek az emberek is dühösek a helyzetük kilátástalansága miatt. Ők is látják azt, amit mindenki más. Az urizáló, hazug, harácsoló, telhetetlen, gerinctelen tömeget a hatalom húsosfazeka körül. A dilettantizmus már szinte egy magasabb színvonal ahhoz képest, hogy néhány magas rangú köztisztviselő esetében az is elismerésre méltó, ha az illető naponta és önállóan betalál az irodájába. Látják ezek a becsapott emberek is azt a tahó lenézést, azt az irritáló pofátlanságot, ami a kormány védjegye lett.

A lerabolható vagyon egyre fogy, ahogy a türelem is. A megbűvölt közönség ébredezik, a varázsló nem tudja sokáig manipulálni. Egyszer teljesen fel fog ébredni és pofán csapja a Nagy Mágust és az ő segédeit. Ennek egy oka lesz, ezt jól látta Orbán Viktor. A család. Ugyanis mindenki a családját védi és egyre többeknek fontosabb a tulajdon gyerekének a jövője, mint a néhány kivételezett jóléte.

Célszerű lett volna stadionok helyett infrastruktúrát fejleszteni, a köz- és a felsőoktatást korszerűsíteni, megfelelő jogi és gazdasági hátteret kínálni a befektetőknek, hogy azok munkahelyeket teremtsenek. Jobb lett volna az egészségügyet átvilágítani és működőképessé tenni, a kutatás-fejlesztést minden erővel támogatni, a szociális hálót racionalizálni és megerősíteni.

Szükséges lett volna a vállalkozások terheit csökkenteni, az önfoglalkoztatást minden eszközzel támogatni, az egyéni kreativitást segíteni. Akkor talán lenne megtartóereje az országnak, fejlődne a gazdaság, lennének munkahelyek, vállalkozások és vállalkozók. Meg tudnának élni az emberek, mernének gyermeket vállalni a családok és én sem Orbán Viktorról írnék most, hanem arról, mennyire jó itt élni.

Optimális esetben talán azt sem tudnám, ki az az Orbán Viktor. Talán csak annyit tudnék, egy normális, becsületes, okos pasas, aki rengeteget dolgozik azért, hogy ilyen jó legyen ebben az országban embernek lenni. Az jutna eszembe róla, hogy mennyire csodálom és tisztelem mindezért.

De nekem nem ez jut eszembe, hanem az a bizonyos szimbólum, ami vagy fárosz, vagy sem.

Inkább nem.

ITT OLVASHATÓ

VÉGÜL MÉGSEM TÖRLI EL A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYT A FIDESZ?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.09.


Október 27-én a kormányinfón jelentette be Lázár János, eltörlik a letelepedési kötvényt. Az akkori döntés előzménye az volt, hogy az érvénytelen kvótanépszavazás után benyújtott alkotmánymódosítást a Jobbik csak akkor lett volna hajlandó megszavazni, ha eltörlik a letelepedési kötvényt. Végül a Fidesz bejelentette a kötvényfajta eltörlését, de azt mondták, csak a szavazás után, a Jobbik pedig nem szavazta meg biztosíték nélkül az alkotmánymódosítást.

Viszont az évből már csak két parlamenti ülésnap van hátra, jövő hét hétfőn és kedden (12-én és 13-án). Ha pedig rendes törvényként nyújtanák be a letelepedési kötvény eltörlését, annak kb. két hét lenne az átfutási ideje. Szabályosan még beadhatják gyorsított eljárásban, amelyben két nap alatt le tudják zavarni az eltörlést, vagy benyújthatják valamelyik törvényt megsalátázva, módosító indítványként. De most úgy tűnik, 2017-re is velünk marad a letelepedési kötvény, legközelebb pedig februárban ül össze a parlament, ami elég nagy probléma, mivel a kötvény napról napra kárt okoz a magyar államnak.

A letelepedési kötvényeket a kormány azért vezette be anno, mert a piacról nagyon drágán tudta finanszírozni az államadósságot. Ezért meghirdette a letelepedési kötvényt, amelyért cserébe fix hozamú állampapírokat kellett vásárolniuk a „bevándorlóknak”, amit 2,46 százalékos kamattal fizetnek, az állampapír névértékét pedig visszafizeti az állam annak lejártakor. Csakhogy azóta a piaci finanszírozás olcsóbb lett.

A piaci alapú kötvények kamata az állam számára 2014 végétől kedvezőbb lett. Azóta egyre kisebb kamattal, egyre kisebb veszteséggel tud az állam rendes piaci viszonyok között államkötvényeket eladni a letelepedési kötvényhez képest. Tehát már jóval kevesebbe kerül a piacról finanszírozni az államadósságot, mint letelepedési kötvénnyel. A kötvény mégis forgalomban maradt, a kormány pedig nem változtatott a kamaton, a letelepedési kötvények így a
Népszabadság szeptemberi számításai szerint 5-6 milliárdos veszteséget hoztak a közös kasszának.

Szintén a Népszabadság írta meg, hogy míg a kamaton nem akart változtatni a kormány, addig a közvetítőcégek hasznát megemelte egy 2015-ös törvénymódosítással. Így százmilliárdok mentek a gyanús, átláthatatlan hátterű offshore közvetitőcégekhez, amelyek a sejtések szerint Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz, illetve Rogán Antal és Habony Árpád köréhez futnak be.

Ezeket a cégeket a magyar kormány bízta meg a letelepedési kötvény árusításával, és úgy jelölte ki számukra a piacokat, hogy egy országban csak egy cég árusíthat ilyen kötvényt, így még nem is kell versenyezniük egymással...


ITT OLVASHATÓ

MERT AKINEK SEMMIJE SINCS, AZ ANNÁL TÖBBET IS ÉR

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2016.12.09.


Valaki valahol valamikor Magyarországon ezt találta mondani: "Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem."

Nekem meg az a véleményem, hogy vannak még széles e hazában milliók, akik dolgoztak keményen, mert olyan családban nőttek fel, ahol a munkának mindig is becsülete volt, és hiába kapartak, gyűjtögettek és próbáltak építkezni napról napra, mégsem jutottak ötről a hatra, csak éltek egyik hónapról a másikra, egyik fizetéstől a másikig, mert szegények voltak, de ezt soha sem szégyellték. Mégis, annak ellenére, hogy semmijük sincs, mégis többet érnek, annak ellenére, hogy nincstelenek, mert becsületük makulátlanul megmaradt. Ez pedig az én véleményem, ki is fejteném most a karácsony előtti napokban.

A nincstelenek millióinak nem volt kárpótlási jegyük, melyeket aztán részvényekre válthattak, vagy bevihették a privatizációba, miután másokét is felvásárolták, vagy akár kövér földekre is licitálhattak volna értük megbízottjaikon keresztül. Nem voltak tőkésíthető kapcsolataik még az átkosból, és nem rendelkeztek olyan ismeretségi körrel sem, amely átsegíthette volna őket a rendeletek labirintusán. Szegények voltak, mint a templom egere, nincstelenek, de becsületesek, milliónyian.

1989 után voltak, akik, mivel közel álltak a politikához, megszedték magukat rendesen a privatizáció során, szemesnek áll a világ alapon. Aztán többen kaszáltak is rendesen. Bankárok görgették maguk előtt hiteleiket és azokkal szerzett befektetéseikkel gazdagodtak meg mára. Mások giliszta és meggymagos vállalkozásaikkal próbálkoztak kisebb nagyobb sikerrel, míg egyesek adta-vettek mindent, ami a kezük ügyébe került s így próbálkoztak. Aztán jöttek csak a nagyágyúk. Jól értesültségüket fialtatták információikkal együtt, szolgálati lakásaikat vásárolták meg potom árért, majd értékesítve azokat tettek szert kiemelkedő jövedelmekre. Vezetőként egyik napról a másikra intézkedtek, hogy több tízezres beosztottjaik bérét majd banki átutalással kaphassák kézhez, jutalmul jól fizető igazgatósági tagsághoz jutva szélesíthették kapcsolataikat.

Aztán felvirágzott a csókos nyaloncok kora. Trafik és földszerzés, zsíros állami megrendelések sora, közpénzek lenyúlása álcázott törvényességgel, harmadik évezredes uram-bátyám világ termelődött újjá az illiberálisnak mondott államépítéssel. Az internet tele van az ide tartozó információk halmazával, torkig vagyunk vele, már hányingert keltő módon...

ITT OLVASHATÓ

3 DOLOG, AMIBŐL BIZTOSAN FELISMERI A FIDESZES ÚJGAZDAGOT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgraboeszki
2016.12.09.


A 444 írta meg a sztorit, miszerint
Budapest egyik legértékesebb, a Gellért-hegyen fekvő telkén új villa épül.
A hegy erdős tetején lévő telek valaha közpark volt, majd elég olcsón privatizálták és átminősítették évekkel ezelőtt.


Az ide tervezett villát Mészáros Lőrinc érdekeltsége építi.

Az építkezésnek számos olyan fa is áldozatul esett, aminek kivágására nem kaptak engedélyt.

Mészáros, aki köztudomásúlag a Fidesz egyik oligarchája, de semmiképpen
Nem a Miniszterelnök Strómanja, a Fidesz egy másik oligarchájának, az állami tendereken rendre győztes Duna Aszfalt tulajdonosának,Szijj Lászlónak építi a gellérthegyi luxusvillát.
Az egész villaépítési-ügy szimptomatikus. Mészáros és Szijj úgy viselkedik, ahogy a fideszes újgazdagok szoktak.


Három dolog jellemző minden fideszes újgazdagra:

ITT OLVASHATÓ

ÉLJENEK A FONTATLANOK

OFOE BLOG
Szerző: OFOE
2016.12.09.


előrelátó vagy de mégis
  nézz uram a hátad mögé is
ott is lakoznak
s örülnének a mosolyodnak
  (Kányádi Sándor)


Lázár János úr kedvéért hadd tisztázzam: amikor Kányádi Sándor egy örömtelen, sötét korban ezt a verset írta, nem őrá gondolt, az idézetben szereplő úr nem ő, és bizony sokan nem az ő mosolyára várunk...

Szégyellem, hogy Lázár pont az én városomban, édesapám egykori szószéke mellett fogalmazta meg kormánya álláspontját arról, kiket tart az oktatás legfontosabb szereplőinek.

Nem tett mást, csak definiálta a mindenki által ismert gyakorlatot. Egy olyan iskolában, ahol nem először járt, ahol megfordult már Balog Zoltán, Czunyiné Bertalan Judit, talán még Orbán Viktor is – ami önmagában persze nem baj, viszont elgondolkoztató, hogy egyiküknek sem jutott eszébe száz métert sétálni, hogy állami főpapként, lévitaként legalább egy pillantást vessen hulló vakolatú állami iskolámra... Csak a látszat kedvéért. Gesztusból. A kevésbé fontos, a fontatlan, sőt, a fölösleges vagy éppen pokolba kívánt gyerekek, tanárok, állampolgárok iránti érdeklődés behazudásáért. (Bár én szívesebben találkoznék egy erre tévedő szamaritánussal...)

A történetben nem Lázár izgat. Nem is a kormány. Ők olyanok, amilyenek már sokan voltak a történelemben: nem hiszik el, hogy előbb-utóbb lejár az idejük.

Engem a „legfontosabb” szereplők hallgatása izgat. Hiszen számtalan normális gondolkozású „legfontosabb” kollégát ismerek országszerte. Olyanokat, akik már a rendszerváltás előtt is közel álltak a hithez, olyanokat, akik varázsütésszerűen, egyik napról a másikra lettek „legfontosabbak”, sőt, olyanokat is, akik szándékuk ellenére váltak azokká. Nem hiszem, hogy ne szégyellnék magukat ilyenkor. Nem hiszem, hogy ilyen segítséggel szeretnének fontosabbak lenni nálunk. Nem hiszem, hogy ne akarnák megóvni tanítványaikat a politikai eszköz, a díszlet szerepétől. Akkor miért nem szólalnak meg? Legalább utólag, ha már az ünnepségen csak az üres tekintettel lehetett kifejezni a véleményt – amit szívből köszönök!

És hol van az egyház? Amely megvan évezredek óta, és amelynek sokkal nagyobb távlatokban kellene gondolkoznia, mint egy alig hat éve meglévő rezsim elévülési ideje.
Az evangelizáció nem könnyű út. Hiteles emberekre van szükség, akiknek élete egybevág az általuk hirdetettekkel. Hiteles, korszerű mondanivalóra. Szeretetre. Türelemre. Alázatra. Egyenes mondatokra. És végtelen sok munkára. Tévúton jár, aki a könnyebb utat választja, aki elfogadja a hatalom nászágyát, aki öntelten jár-kel a hamis fényben, barokk pompában...

ITT OLVASHATÓ

TÍZ ÉVEN BELÜL MEGSZŰNHET A GYERMEKGYÓGYÁSZATI ALAPELLÁTÁS AZ ORSZÁG NAGY RÉSZÉBEN?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.12.09.


A magyar egészségügy válsága már a társadalmunk legkiszolgáltatottabb tagjait, a gyermekeket érinti: évről évre egyre kevesebb a házi gyermekorvos, egyre többen mennek nyugdíjba, az utánpótlást jelentő fiatal orvosok pedig legnagyobb eséllyel a külföldi pályát választják, vagy akinek adottak a lehetőségei, magánpraxist nyitnak. Amennyiben a helyzet nem változik, 10 éven belül megszűnhet a gyermekgyógyászati alapellátás az ország nagy részében.

Kevés a gyermekorvos

Az egészségügyben évről évre egyre nagyobb problémát okoz a gyermekorvosok hiánya. A legfrissebb információk szerint minimum 400 gyermekorvos hiányzik, ráadásul további dilemmát okoz, hogy a jelenleg praktizáló orvosok negyede már 65 év feletti.
Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke további adatokkal is szolgált: a praktizáló gyermekorvosok majdnem fele múlt már el 60 éves, 170 orvos praktizál 70 év felett, és kilencen dolgoznak még 80 év felett az összesen 1498 gyermekorvosi praxisból. A házi gyermekorvosok átlagéletkora 57 év.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, Velkey György szerint nem csak házi gyermekorvosok hiányoznak, de gyermekpszichiáterekre, gyermekneurológusokra, gyermekekre specializálódott gasztroenterológusokra és újszülött gyógyászokra is szükség lenne.

A helyzet jelenleg úgy áll, hogy a gyermekek 60-70 százalékának van lehetősége gyermek háziorvosi ellátásban részesülni, a többieket vegyes körzetekben látják el. A vegyes körzetekben praktizáló orvosok ugyan szereznek némi rutint a gyermekellátás területén, de a speciális esetekre nem tudnak felkészülni. Különösen nagy probléma ez csecsemők esetén. Amennyiben a szülők mégis gyermekorvoshoz vinnék a gyermeküket, kénytelenek távolabbi körzetekbe eljutni. Mivel a gyermekorvosok hiánya az elmaradottabb régiókban égetőbb probléma, a nagyobb távolságok beutazása is további gondot jelent a szülőknek, akik a család anyagi helyzetéből adódóan erre sokszor képtelenek.

Ahol nincs megfelelő gyermekorvosi ellátás, ott olyan esetek is megjelenhetnek, mint a szülők hiányos tájékoztatása vagy a gyermekek egészséges életre való kilátásainak csökkenése...

ITT OLVASHATÓ

A TEHETSÉG DEVIÁNS - DR. VEKERDY TAMÁS A TEHETSÉGRŐL

MINDSET.CO.HU
Szerző: Vekerdy Tamás
2016.12.08.


Egyre gyakrabban indítanak az iskolák tehetséggondozó programokat, keresik a tehetséges gyerekeket, de vajon mit jelent tehetségesnek lenni? Hogyan illeszkednek a tehetségek a magyar iskolarendszerbe? Miben nyilvánul meg a tehetséggondozás valójában és mit kellene, hogy jelentsen? Milyen pontokon lenne érdemes fejleszteni az oktatási rendszert? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ az IQ terápia évadnyitó előadásán Dr. Vekerdy Tamástól. Tudósításunk.

„A tehetség deviáns, ezt a leghatározottabban állíthatom” – kezdi éles felütéssel előadását Vekerdy. Állítását rögtön meg is magyarázza: a tehetséges gyerek gondolkodása eltér a megszokottól, divergens. Ám mit jelent mindez? Egy probléma felvetése esetén azonnal elindul a „brain storming”. Gondolataink több irányba cikáznak. Ez látszólagos hadoválásban nyilvánul meg, pedig kizárólag arról van szó, hogy több úton folyik a megoldás keresése, ebből születnek végül az új dolgok. Ám a jelenlegi oktatási rendszer gondolkodás egy másik típusát támogatja: a konvergens gondolkodást, azaz egyetlen lehetséges úton, az egyetlen lehetséges válasz visszaküldését.

Az új dolgok azonban a divergens gondolkodásnak köszönhetően születnek.

A történelem áttekintése során rengeteg példával találkozhatunk. Kezdjük a Bessemer-féle kemencével. Henry Bessemer ébredt rá, hogy ha igazán finom acélt szeretnénk kapni, akkor a keringő acélra levegőt kell fújni, hogy még jobban felhevüljön. Mivel az első próbálkozásnak köszönhetően tönkre mentek a berendezések, bolondok házába akarták csukni – meséli Vekerdy Tamás.

„A tehetség nem a jó tanuló.”

Nézzük Petőfi Sándor esetét! A „Deákpályám” című versében arról ír: iskolai tanulmányait közel sem kitűnően teljesítette, sőt bukás közelében állt. Lássuk be, nem erre számítottunk.

Sir Winston Churchillt pedig „butácska gyerekként” emlegették. Őt is többen meg akarták buktatni. Egyetlen tanár látott meg benne valamit és segítette őt. Vekerdy Tamás szerint ezt nevezhetjük valódi tehetséggondozásnak. A tehetséges gyerekek ugyanis nem minden területen kiemelkedőek, sőt azt mondhatjuk, – ahogy azt a fenti példák is mutatják – hogy bizonyos tantárgyakban kifejezetten alulteljesítenek. Ami nem köti le őket, azzal nem foglalkoznak. Tehát az lenne a cél, hogy ezeken a területeken legyenek a tanárok elfogadóak, nyújtsanak segítséget a gyermeknek. Vegyék észre, mi az, amiben diákjuk kiemelkedő. Az északi országokban ez már egy működőképes dolog. Azonban

„a mai magyar iskola nem kedvez a tehetségnek”.

Sőt a „mai magyar iskola nem kedvez a valódi kibontakozásnak” sem. A tanárok azt kérdezik: mit nem tud a gyerek ahelyett, hogy mit tud. A tehetséggondozás azt jelenti hazánkban, hogy az eminens diákok közül választják ki a legjobbakat, és próbálják még inkább továbbfejleszteni őket...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN GONDOSKODIK A HARAGRÓL - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.12.09.


Az unió biztonságáról, gazdasági helyzetéről valamint a migránspolitikáról tárgyalt nem hivatalos keretekben Krakkóban Orbán Viktor és lengyel kolléganője - tudósít a New York Times, a Washington Post és az AP. Utóbbi arról is beszámolt, hogy a magyar kormányfő arra bíztatta a romániai magyar kisebbséget, hogy szólaljon meg a saját érdekében és vasárnap menjen el voksolni. A Die Presse beszámolójában azt írja Orbán Viktor erdélyi vendégszerepléséről, hogy a magyar kormányfő gondoskodik a haragról a két ország között.
Washington Post

1. Az unió biztonságáról, gazdasági helyzetéről valamint a migránspolitikáról tárgyalt nem hivatalos keretekben Krakkóban Orbán Viktor és lengyel kolléganője. A jövő csütörtökön esedékes EU-csúcsértekezlet előtt egyeztették álláspontjukat, miután azok közé tartoznak, akik több vonatkozásban is élesen kifogásolják Brüsszel irányvonalát, ideértve a kvótatervet. Azon felül több önállóságot akarnak a tagországoknak. Lengyel források úgy tudják, hogy a miniszterelnök ma találkozik Kaczynskival is, de az biztos, hogy előadást tart a Jagelló Egyetemen közép-európai történészeknek és kutatóknak.
AP

A magyar kormányfő arra bíztatta a romániai magyar kisebbséget, hogy szólaljon meg a saját érdekében és vasárnap menjen el voksolni. Megjegyezte, hogy a román kormány nem mindent tesz meg, hogy segítse az 1,3 milliós magyar közösséget, amely nem is mindig kapja meg a neki kijáró tiszteletet. A tudósítás megjegyzi, hogy az erdélyi magyarság sorsa régóta vitatéma a két ország között és az Orbán-kabinet nemrégiben ráerősített a retorikára. Beleértve, hogy magyar diplomaták nem vehettek részt a hó elején a román nemzeti ünnep rendezvényein. Orbán azonban támogatásáról biztosította a magyar Külügyminisztérium konfrontációs irányvonalát. Amúgy tegnap Szatmárnémetiben egységre szólította fel a helyi magyar pártokat, jóllehet korábban gyakran igyekezett megosztani azokat. Erről a szakértő, Feledy Botond azt mondja, hogy a magyarországi vezetés az elmúlt években nem tudott érdemi riválist állítani az RMDSZ-szel szemben. Most viszont a Fidesz már a 2018-as választásokra készül és a magyar kisebbségeknek nyújtott támogatás szavazókat csalhat el a Jobbiktól...

ITT OLVASHATÓ

BRÓKERCSŐD, ADÓCSALÁS, BENNFENTES KERESKEDELEM? HÍVJA A FINTHA-NAGY ÜGYVÉDI IRODÁT!

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.12.08.


Ádáz harc dúl a Kulcsár Attila-féle K&H-s brókerbotrányban elkezelt milliárdokért. Egy olyan üzleti kör tenyerelne rá akár a bennfentes kereskedelem árán is, amelyik kedvezményezettként a belvárosi önkormányzat ingatlanmutyijában is vastagon érintett. Fintha-Nagy Ádám ügyvéden keresztül a szálak a Quaestor-csoporthoz, s egy még régebbi brókerbotrányig, a Lasalle 1998-as csődjéig is elvezetnek.

Előzmények

Cikksorozatunk előző részeiben azt mutattuk be, hogy a legmagasabb politikai elit és az alvilág együttműködése tette lehetővé Budapest történelmi belvárosa ingatlanvagyonának széthordását. Akkor a Szetlik-Pápa família volt a kapocs a fényes szalonok zsúrpubijai (Habony-Rogán szövetség), a vaskezű politika (Pintér Sándor), illetve a tömlöcök mélye (Portik Tamás) között.
Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Belvárosi ingatlanmutyi II.: mi lenne Pintérből egy Rejtő-regényben?

Belvárosi ingatlanmutyi III.: a kofakirály örökségétől Portik Tamás letartóztatásáig

*****
Hiénák Kulcsár feketepénzei körül

Gondban van az V. kerületi önkormányzati ingatlanbiznisz egyik nagy kedvezményezettje, Fintha-Nagy Ádám ügyvéd. A BRFK ismeretlen tettes ellen nyomoz egy általa kötött tőzsdeügylet kapcsán bennfentes értékpapír-kereskedelem gyanújával. A Kulcsár-féle K&H-s brókerbotrányban eltűnt tízmilliárdokból vásárolt, 30 százaléknyi Kartonpack-részvénycsomag került az ügyvédhez gyanús körülmények között. Fintha-Nagynak kapcsolata volt két másik becsődölt brókercéggel, a tavaly bebukott Quaestorral és a rolót még 1998-ban lehúzó Lasalle-lal is.

Fintha-Nagy Ádámot a Kulcsár-üggyel összefüggésben először a Magyar Narancs
nevezte meg, mint a sikkasztás károsultjainak jogi képviselőjét. Nagyjából féltucat kisebb per a károsultak győzelmével vagy egyezséggel zárult, köztük a legnagyobb tételt követelő betonutas Dunai Györgyé is. Dunai, illetve a Betonúthoz kapcsolódó DBI Kft, akárcsak a korábban szintén Kulcsár-féle VIP-ügyfél Mudura Sándor érdekeltségében lévő Ramexa Zrt. jogi képviselője szintén Fintha-Nagy volt.

Emlékezetes, Kulcsár Attila brókerkedése idején többmilliárd – akkori
becslések szerint akár 10 milliárd – forintnak veszett nyoma a K&H brókercégéből, a pénz zöme azóta sem lett meg. A vádhatóság 8 milliárd forint elkövetési értéket állapított meg. Ebből mintegy 1 milliárd forintnyi értéket leltek fel, azt a Kulcsár-ügyben szintén vádlott Kerék Csaba vezette Britton Capital & Consulting Kft.-nél kellett keresni. A cég a pénzt Muduráék nagyváradi bevásárlóközpontjába, a Lotus Marketbe, a visegrádi Thermal Hotelbe, illetve Kartonpack Nyrt.-s részvényekbe fektette.

Most nagyon úgy fest, ádáz harc dúl a K&H-s fekete pénzek maradékáért. A Lotus Market romániai üzemeltető cégében Muduráék tőkeemelése kapcsán pereskedés folyik a szomszéd országban. A visegrádi Thermal Hotelt Dunaiék szerezték meg. Így a bruszt immár a Kartonpack-részvényekért folyik...


ITT OLVASHATÓ

SZABADSÁGHARC A KORRUPCIÓÉRT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2016.12.08.


A Centrális erőtér szabadságharcot vív Brüsszel és az OGP ellen, mert ezek a gonosz hatalmak meg akarják akadályozni a Nemzeti Korrupció fékek nélküli működését.

Kedves Fidesz-szavazók, reméljük tegnap ti is rájöttetek: pártotok és kormányotok számára a közpénz lenyúlása mindennél fontosabb és ezt már nem is titkolják. Végül is bármit megtehetnek, oszt jónapot!

Először is kiderült, hogy kilépünk a korrupcióellenes nemzetközi együttműködés szervezetéből, mert bírálni merészelték a kormányt. A Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership, OGP) aggasztó magyarországi folyamatokra figyelmeztetett, erre a kormány baromira megsértődött. Magyarország 2012-ben csatlakozott a több mint ötven országban működő nemzetközi szervezethez. Akkor még azzal indokolták, hogy ez része a kormányzati antikorrupciós programnak. Az a program közben nyilván elvesztette antikorrupciós jellegét…

Aztán azt is megtudhattuk, hogy az Orbán-kormány hallani sem akar a korrupcióellenes nyomozati jogokkal rendelkező európai ügyészség felállításáról, varsói haverjaival együtt akadályozza a szervezet létrehozását. Hiába próbálta meggyőzni a kormány tagjait az Európai Bizottság illetékes tagja.

ITT OLVASHATÓ

KATOLIKUS ÁTNEVELÉSRE GYÚR AZ EGYHÁZ SZIGETVÁRON

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.12.09.


A katolikus egyház képviselői fórumot tartottak szigetvári szülőknek azért, hogy meggyőzzék őket arról, hogy a város két általános iskolájából a nagyobbat átvehessék. Az egyház képviselője elárulta azt is, hogy szerinte miért jobbak az egyházi iskolák, mint az államiak, és az is kiderült, hogy szentgyónás olyan, mint a hátraszaltó.

Az egyháznak nem elég az állammal megegyeznie arról, hogy vinné az iskolát, muszáj a szülőket is meggyőzniük arról, hogy jobb lehet az egyházi iskola, mint az állami, mert ebben az ügyben a szülők támogatása nélkül nem lehet döntést hozni, ugyanis a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény is, amelynek 74. § (3) bekezdése szerint „akkor adható át nevelési, nevelési-oktatási intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést, oktatást folytató fenntartó számára, ha az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek, tanulók esetén a szülők, nagykorúság elérése esetén a tanulók több mint fele azt támogatja. Az állami intézményfenntartó központ akkor tehet javaslatot az oktatásért felelős miniszternek, hogy az intézmény átadásával egyidejűleg kössön köznevelési szerződést a vallási, világnézeti tekintetben elkötelezett nevelést-oktatást folytató fenntartóval, ha az iskola állami tulajdonban van, vagy a tulajdonos települési önkormányzat az átadásról döntött, és a nevelést-oktatást, a szakképzést a vallási, világnézeti szempontból el nem kötelezett nevelést-oktatást igénylő tanulók számára változatlan színvonalon biztosítja.”

Miután szülőként én is érintett vagyok a kérdésben, ezért a feleségemmel együtt mentünk el december 8-án a közel 420 gyermeket oktató Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola fórumára, ahol közepesen gyér érdeklődés mutatkozott, legjobb szándékkal is 80 szülő jelent meg azért, hogy megtudja, mit is szándékozna tenni az egyház az iskola esetleges átvétele után.

Nem nevesítem az egyház munkatársait, mivel nem a megyéspüspök, hanem egy nem közszereplő, vezető beosztású alkalmazott és hitoktatóként dolgozó felesége érkezett a pécsi egyházmegye képviseletében azért, hogy a kérdéseinkre választ adjon.
Már a felvezetőből kiderült, hogy köznevelési szerződéssel kívánja az egyház átvenni az iskolát, de hamar megérkezett egy magát vallásos valló szülőtől az első fontos kérdés, hogy miért akar ma valaki egy olyan városban egyházi iskolát működtetni, ahol a Zrínyi Emlékév ünnepi hetén a megyéspüspök celebrálásában, Balog Zoltán miniszter részvételével tartott kegyeleti szentmisére a budapesti vendégekkel együtt is csak ötven ember volt kíváncsi.

A válasz két részből állt, az első felében elhangzott, hogy 50 kilométeres távolságon belül lehetővé kívánják tenni a katolikus híveknek, hogy legyen olyan óvoda és iskola, ahol katolikus nevelést kaphatnak a gyermekeik, de az egyházi alkalmazott ehhez az alábbiakat is megfogalmazta: 
"Nagyon fontos a mi rendszerünknek, a mi társadalmi életünknek az átgondolása, egyáltalán hova folytatódik tovább ez a rendszer, nem akarok uniós kérdéseket feszegetni, vagy a társadalomnak a morális képét elemezni, de az nagyon fontos, hogy akkor, amikor Magyarország társadalma egy kicsit átfordul egy érdektelenségbe, vagy érzelemnélküliségbe, nihilista vonalba, pont ebben az esetben nagy szükség van arra, hogy a gyerekeinknek adjuk meg azokat a lehetőségeket, hogy az érzelmi fűtöttség alapján a keresztény szemléletet megismerjék és megtanulják. Az a kérdés, hogy felnőtt korára az én gyerekem majd, ha nagy lesz, 18 éves, majd eldönti azt, hogy milyen irányba fog menni, mármint hívő lesz-e, vagy nem lesz hívő, de ha nem is ismerte meg még előtte a keresztény értékrendet, akkor hogyan, milyen alapon tudja ő választani azt, ami az életet is komolyan befolyásolhatja."
Ez volt az a pont, amikor én is szükségét láttam feltenni a saját kérdéseimet:
  • Mitől jobb egy egyházi iskola, mint egy állami?
  • Mit értenek az alatt, hogy ez egy elit iskola lesz? – hiszen ez hangzott el a szülői munkaközösség tagjai előtt.
  • Milyen alapon kívánnának szűrni egy esetleges működtetés esetén az ide jelentkező diákok között?
  • Ha a szülők többsége támogatná az átvételt, akkor mi lesz azokkal a már itt tanuló gyermekekkel, akiknek a szülei nem kívánják vallási/világnézeti szempontból elfogult oktatásban részesíteni az utódaikat?
  • Lesz-e kötelező mise, ájtatosság és egyéb iskolán kívüli kötelező vagy melegen ajánlott vallásos program a gyermekeknek, a szülőknek, és nem utolsó sorban a pedagógusoknak?
 

AZ EU TARTJA LÉLEGEZTETŐGÉPEN A MAGYAR GAZDASÁGOT

24.HU
Szerző: Tóth Richi
2016.12.08.


Sokszor halljuk, sőt, nagyjából csak azt halljuk, hogy a magyar gazdaság jobban teljesít. A Fidesz politikusai rendszerint azt mondják, a csőd széléről rángatták vissza az országot 2010-ben, azóta pedig pörög a magyar gazdaság, de úgy, ahogy már nagyon régen nem. A kérdés csak az, hogy igazak-e a kormány hangzatos dicshimnuszai, vagy még sincs kolbászból a felcsúti Pancho Aréna gyeptéglája?

Erre kereste a választ
a Republikon Intézet konferenciája, mert a magyar gazdaság is olyan, mint a labdarúgás, mindenki ért hozzá, de azért az az igazi, ha Dárdai Pál ül a kispadon és nem Pintér Attila, foglalta össze egy ismert pénzügyi elemző a rendezvény elején, hogy miért is vagyunk itt.

A nyitóelőadást Surányi György volt jegybankelnök (MNB-elnök 1990–1991 és 1995–2001 között) tartotta, aki már korábban is bírálta a kormány és az MNB gazdaságpolitikáját:
szerinte a jegybank céljainak és eszközeinek megválasztása
nem szolgálták az ország érdekeit, a központi bank botrányai már a józan ész határait is messze szétfeszítik,
a devizahiteleseket pedig korábban óva intette,
csapdába sétálnak.

Azzal kezdte, hogy ő azok közé tartozik, aki az elmúlt tíz évben nem temette a magyar gazdaságot, most sem teszi, nem igaz, hogy a szakadék szélén állunk, ahogy téves az a kormányzati kommunikáció is, hogy a Fidesz a 2010-es kormányváltáskor csődközeli állapotokat kapott volna örökül, akkor befektetésre ajánlott ország voltunk.

A leminősítések később következtek be, bóvli 2011-2012-ben lett az ország, már a Fidesz-kormány gazdaságpolitikája miatt. (Ebből a gödörből csak nemrég sikerült kikeveredni, amikor mindhárom hitelminősítő
felminősítette az országot.)
Kedvező hátszélben

Surányi szerint a magyar gazdaság potenciális növekedési üteme 2,5 százalék, de ez annak a függvénye, hogy
milyen mértékben tudjuk lehívni az uniós forrásokat.
Mert Surányi előadása után egyértelművé vált, hogy jószerével az Európai Unió és annak támogatása tartja lélegeztetőgépen Magyarországot.
A magyar gazdaság átlagos növekedési üteme 2008 előtt is lassú volt, de 2010 után az EU-s transzferek figyelembevételével is lényegesen lassabb lett, és továbbra is elmarad a régiós átlagtól.

Surányi úgy látja, a belföldi fogyasztás és az export húzzák ugyan a gazdaságot, de kritikus a beruházások alakulása, az ipari termelés lassul, ha pedig a közfoglalkoztatottaktól megszabadított adatot nézzük, akkor a munkanélküliség 9-10 százalékos ma.


Súlyos hiányossága a mostani kurzusnak, hogy a gazdaságpolitika nem tudta visszaszerezni a beruházásokhoz szükséges hitelességet, a versenyszféra beruházásai a 2002-es szinten vannak, a külföldi közvetlen működőtőke-befektetés szinte nulla, gyakorlatilag leállt a tőkebeáramlás, a nettó adatok tőkekiáramlást mutatnak.

Önmagában a 2,5 százalékos növekedés Surányi szerint nem rossz, de “példátlanul kedvező hátszélben van a gazdaság” a lehívható uniós támogatások miatt, ha ehhez viszonyítjuk a 2,5 százalékot, akkor gyenge a növekedés. Ha ez nem lenne, elenyésző lenne a növekedés.


Vége az aranykornak:


ITT OLVASHATÓ

ÁLMUNKAT A TEK ŐRZI, KÖZBEN A BUKSZÁNKRA NÉMETH SZILÁRD VIGYÁZ

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Somfai Péter
2016.12.09.


Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy ebben az országban bárki akár csak egyetlen nap álomra hajthatja a fejét anélkül, hogy ne dübörögne ezerrel valamilyen rémisztgető plakátkampány. Naponta csempészik be az agyunkba: harc van. Háború van. Brüsszellel, menekültekkel, rezsivel… Ez az a három „pillér” amelyre úgy támaszkodik az Orbán-kormány propaganda gépezete, mint vénember a járókeretére. Tapodtat nem tehetünk ezek nélkül.

Még szinte be sem fejezte a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója az ijesztgetést, máris előállt a migráns-mumussal Szijjártó Péter. Ne akarjunk Bécsben, Münchenben, Párizsban forralt bort inni a karácsonyi forgatagban, érjük be az itthoni kirakodóvásárokkal, sült virslivel, pecsenyével, mert a sötétben ott bujkálnak a terroristák. Itthon biztonság van, a TEK őrzi az álmunkat.

Németh Szilárd meg a bukszánkat. Alaposan az orrára koppintott a kormány az embereket kizsebelő szolgáltatóknak, és megvédte a rezsinket. Nem is csak úgy általában - különösen a nyugdíjasokét. Mert nekik nem jár fizetésemelés, nyugdíjemelés is jó esetben csak 1,6 százalékban. Adócsökkentés sem, mert ahol ők adóznak, ott szó sincs ilyesmiről. Már az első rezsicsökkentés után felsóhajtottak az idősek, a villany- és gázszámlán megtakarított egy-két ezer forintjukkal valósággal megrohamozták a boltokat - állítja a biztos. Biztosan csőstül vásároltak plazmatévéket és új telefonokat...

ITT OLVASHATÓ

UNTERNEHMEN STROHMANN - SZALMABÁBU HADMŰVELET

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.12.08.


A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Orbán Viktor utasította Szijjártó Pétert, hogy azonnal indítsa el a kilépési folyamatot a Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) nevű, átlátható kormányzást célzó nemzetközi programból.” (Kritizálta a kormányt a korrupcióellenes együttműködés, ezért inkább kilépünk

Megy ez nekünk, mint a Wehrmachtnak Nagy-Britannia megszállása. Egy határozott utasítás a megfelelő személytől, a többit pedig majd elintézi a legyőzhetetlen légierőnk.

Nem lesz itt semmi gond. Európát simán lerohanjuk a politikai korrektség ellen folytatott keresztes háború során. Majd pont mi fogunk nyíltan kormányozni letolt gatyában. Inkább szigorúan titkosítunk mindent, ami benne van.

Ami jól működik Azerbajdzsánban, azt miért ne vehetnénk át mi is gazdasági fejlődés
céljából? A pirospozsgás Tállai adómanó kijelentése szerint rögvest mi leszünk az Európai Unió legversenyképesebb, illetve legkiszámíthatóbb országa. Jelenleg ugyan még valahol hátul törünk előre rendületlenül, de ha kell, a nemzetközi statisztikákból is kilépünk. Készítünk magunknak egy nemzetit. Olyan nekünk jóval megfelelőbbet, mégpedig kizárásos alapon.

Abban az országban teljesen felesleges és meddő tevékenység korrupció után kajtatni, ahol ez a legfőbb gazdasági erőforrás. Ha valakit mégis idegesít az ilyesmi, az egy konkrét üggyel a kezében forduljon teljes bizalommal Polt Péterhez. Ő majd szépen elmagyarázza neki, hogy miért van minden a legnagyobb rendben, és milyen problémákat okozhat a túlzásba vitt érdeklődés.

Magyarország dugig meg van tömve szerencsés vállalkozókkal. Arról nem tehet a miniszterelnök, hogy a legtöbbjükkel valamiféle közeli atyafiságban van. Visszajelölte őket a Facebookon. Ez nem bűn. 3-4 lépésen keresztül bárki elérheti akár még az Egyesült Államok elnökét is. Mészáros Lőrinc pedig köztududomásúlag nem az. Ez a cáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy – a rosszindulatú híresztelésekkel ellentétben – ő nem stróman, csupán talpig becsületes, tehetséges üzletember. Ugyanez vonatkozik Andy Vajnára, Tiborcz Istvánra, Rogán Antalnéra, született Cilikére, Schmidt Máriára, Csizmadia Lászlóra, Széles Gáborra. A lista nemtetszés szerint folytatható. Csupán nemzeti elkötelezettségű lottónyertesekről és spontán termett médiamogulokról van szó. Minek őket külföldről piszkálgatni? „Minőség, méltányosság és mértéktartás!” Legyen mindenki számára ennyi elég. Meg még az fancyság is, vagy mi a jó fene az.

Ezzel a „Nyílt Kormányzati Együttműködés”-sel (Open Government Partnership) amúgy sem mentünk volna sokra, mivel a következő körben valószínűleg úgy kivágtak volna minket, mint a macskát várost nézni. Sokkal felemelőbb érzés felemelt sisakrostéllyal, büszkén kilovagolni az egészből, aztán szabadon elvégezni a dolgunkat. Olyan nagyon amúgy sem fogunk hiányozni senkinek.

Méltóságteljes menekülésünk után már csak arról kell meggyőznünk az Európai Bizottságot, hogy ne nagyon fenyegessen minket sunyi módon pénzügyi szankciókkal azért, mivel megpróbáljuk megakadályozni az európai ügyészség felállítását.

Az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) eddig nem sok vizet zavart, mivel ez csak felhívhatta a figyelmet az uniós pénzek elköltésével kapcsolatos visszaélésekre, nyomozni azonban nem volt joguk. Ezeket a nemzeti függetlenségünket sértő, gaz támadásokat könnyedén vissza lehetett verni egy kurta „Nem is igaz. Bocs, de most más dolgunk van. Húzzatok már el innen!” odavetésével...

ITT OLVASHATÓ

ÚJRA EGYÜTT - KÖZELEG A KÜLFÖLDÖN ÉLŐK KARÁCSONYI LÁTOGATÁSA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2016.12.07.


Mire figyeljünk, hogy felhőtlen legyen az együttlét? – vendégposzt
 
Karácsonykor sok külföldön élő rokonunk tér vissza Magyarországra és látogat haza. Repesve várjuk, hogy újra magunkhoz öleljük idegenbe tévedt fiunkat és lányunkat („mit főzzek? mivel kényeztessem?”), hogy híreket halljunk külföldön élő unokánkról, hogy a vacsoraasztalnál külhonban élő testvérünk szórakoztasson minket idegenbeli sztorijaival. Vajon milyen lesz a viszontlátás?

…Alighanem ilyesmik járnak sokunk fejében, nekünk, akik Magyarországon élünk. Szűcs Nóra külföldön élési tanácsadó, a Szárnyak és gyökerek. Külföldi élet – magyar nők szemével kötet szerzője évek óta Bécsben él, és a háta mögött jó néhány karácsonyi hazalátogatással csokorba gyűjtött néhány fontos szempontot a „nagy újratalálkozás” kapcsán. Az ő vendégcikke következik…
 
Természestes, hogy felderül előttünk a legutóbbi három, hat, tizenkét hónappal ezelőtti találkozás képe, amikor külföldön élő rokonunk viszontlátására gondolunk, és önkéntelenül is újraéljük a legutóbbi emlékeket. Milyen volt akkor a frizurája, milyen volt akkor az illata, milyen témák és gondok foglalkoztatták őt, és milyenek, nem, milyen zenét és ételt szeretett, és milyet nem, hogyan jött ki a munkáltatójával, és hogyan nem? Gondolatban ezt a (fény)képet másoljuk át a jelenbe, 2016 decemberére is. Mintha a köztes, kimaradt időszak meg sem történt volna.
 
De megtörtént.
 
Külföldön élő rokonaink is mások lettek, mi is megváltoztunk, a környezet sem ugyanaz, mint korábban volt. Látszólag ugyanazok vagyunk, közben mégis van egy idegen rész, amelyet nem ismerünk egymásban. Hogyan készülhetünk fel a találkozóra? Hogyan tehetjük a karácsonyi együttlétet kellemessé? Ehhez szeretnék néhány tanácsot adni:
 

SVEJKKEL AZ "ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG" ELLEN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.12.08.


Eddig is értékeltem, hogy – minden várakozásomra rácáfolva – Stumpf István csaknem teljes következetességgel védte a jogállam, mondhatni, a köztársasági alkotmány alapértékeit. Ám igazi tiszteletet legutóbbi megnyilatkozása váltott csak ki belőlem.
 
A zalaptákolmány-bíróság működik! Egymás után hozza döntéseit, hosszú, részletes indoklással, hivatkozásokkal – szóval egészen úgy, mintha komoly munkát végezne, mintha tevékenysége nélkülözhetetlen volna.
 
De ha e testület egyik tagja a Svejkre hivatkozva fogalmazza meg a maga különvéleményét, az úgy szerez az embernek derűs pillanatokat, hogy közben átérezheti az egész zalaptákolmány-bíráskodás teljes képtelenségét…
 
 
Röviden a témáról:
Egyszer, még a régi, a maiaknál mindenképp szebb időkben az ATV hírműsorában a hírolvasó szélsőjobboldalt említett a Jobbikról szólván. Elhúzódó jogi perpatvar keletkezett: lehet-e, szabad-e hírműsorban értékítéletet (is) tartalmazó minősítést használni. Az elsőfokú döntés szerint nem, aztán ezt másodfokon hatályon kívül helyezték. Ám a Kúria a másodfokú ítéletet helyezte hatályon kívül – így került aztán az ügy a zalaptákolmány-bíróság elé. Az pedig a fentebb hivatkozott határozatában kimondta, hogy a „szélsőjobboldal” említése véleményt tükröz, ezért hírműsorban nem, csak attól elválasztva használható.
 
„Álláspontom szerint sérült a panaszos Alaptörvény [szerintem: zalaptákolmány] IX. cikkében biztosított alapjoga, a sajtó szabadsága, s ezt az Alkotmánybíróságnak [szerintem: zalaptákolmány-bíróságnak] meg kellett volna állapítania.”

[Szerintem nem kellett volna, hiszen nem azért csináltak zalaptákolmány-bíróságot az Alkotmánybíróságból.]
 
Stumpf viszonylag hosszú indoklásából idézem az alábbi, minden bizonnyal korszakos jelentőségű részletet:
 

EZ A CIKI, NEM LÉVAI ANIKÓ OTTHONKÁJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.12.08.


Nem mintha nem lenne abszolút teljesen és tökéletesen mindegy, mert felőlem akár Németh Rezsi is lehetne, de úgy tűnik, nem ő lesz. Ellenben az atv.hu egy magas rangú, ám meg nem nevezett kormányzati szereplőre és forrásra hivatkozva adta hírül:
„Hivatalosan nem, de lényegében eldőlt, hogy Balog Zoltán lehet Áder János utóda az államfői székben”.
A környezetvédő főhorgász és elfordított fejű koala-simogató – akinek úgy rohant el a mandátuma, hogy a nagy nullán és a szilveszteri vérfagyasztó mosolyú koccintások alkalmával összehordott gagyi közhelyeken kívül kvázi semmi érdemi nem jut eszembe róla (de, a síri csend, kussolás, sunnyogás nemzetileg korrupciós ügyekben, néhány erőtlen, államelnöki vétónak álcázott megmozdulással megbolondítva) – úgy tűnik csak egy ciklusra vállalta a köztársasági elnökséget. Ez azt jelenti, hogy miután jövő tavasszal (mivel az idei tavasz elmúlt) lejár a mandátuma, távozni fog a posztjáról. Ám mivel az Orbán nevű embernek még hatalmas ambíciói vannak a miniszterelnöki székben ülve, mindenképpen a megfelelő embert kell megtalálni Áder Azelnökakiottsemvolt János helyére.

Az, hogy Áder lelép és megússza az első és utolsó mandátumát, amelyben azon kívül, hogy tökéletesen méltó utóda lett Schmitt Pálnak (akkor is ha esetleg az államfő szót két darab L betűvel írja), és az, hogy mivé lett az ország az elmúlt négy évben, nagyjából tét nélkülivé silányítja ezt a témát. Erre mondtam azt, hogy felőlem akár Németh Bunkó Szilárd, Tállai Fingomnincsmirőlvanszó András, vagy Kósa Seggbuta Lajos is lehetne a cím várományosa, nem osztana és nem szorozna a dolgon.

Mivel az időközben sárba tiport, felnégyelt és kukába kidobott Népszabadság már korábban megírta, hogy Balog Semmiheznemértő Zoltán lehet Orbán következő cinkosa a magyar jogállam, a magyar demokrácia és az élhető ország utolsó darabjainak szétverésében, remélhetőleg nem ismételve meg, amit a maga idején ezzel összefüggésben leírtunk, lenne pár szavam nekem is ehhez a sztorihoz:

ITT OLVASHATÓ

NÉHA VÍZZEL KEVERT LISZTET KAP TEJ HELYETTA SZÍVSZORÍTÓ LEVELET ÍRÓ ALEX

444.HU
Szerző: Szily László
2016.12.08.


 
Egy nap alatt a magyar internet szomorú kedvence lett a nyolcéves Alex, aki arról írt levelet a Jézuskának, hogy azt szeretné, ha karácsonyra meleget, kenyeret és vajat hozna neki. A netes hírverés miatt azonnal rengeteg felajánlást kaptak, a családjának ez mégsem örömet, hanem rettegést okozott, a 444 tudomása szerint ugyanis azóta a falubeliek hangos gúnyolódásának a céltáblái lettek, vannak, akik szó szerint ott ordibálnak az ablakuk alatt, előre irigyelve azokat a dolgokat, amiket a család szerintük ezek után kapni fog.

Alex nyilvánosság előtti sztorija december 5-én indult, stílszerűen egy nem nyilvános, és nem is annak szánt facebookos levelezésben. Bruckner Zoltán, a Primus Capital nevű befektetési alap alapító-vezetője megosztott pár fotót a barátaival a családi mikulásozásukról. A kommentek közé aztán egyszer csak beposztolta Alex most már talán százezrek által ismert kézírásos levelét, a következő szöveggel:

Ezt a levelet egy nyolcéves gyerek írta tegnapelőtt. Ez az ötgyerekes Anyuka X-en, ahol novemberben voltunk egy rakománnyal. Gázt feltöltőkártyával vesznek. Tejet ritkán, a hároméves ilyenkor lisztes vizet kap, az hasonlít a tejhez. Gluténallergiás. Ha szeretnétek segíteni Alexéknek, jelezzetek es priviben elküldöm a bankszámlaszámukat. Mindennek jó helye lesz.

Bár a leírt szörnyűségektől felzaklatott Bruckner pár dolgot elírt - nem öt, hanem hat gyerek van a családban, nem Alex allergiás, hanem a húga - a levél nagy hatást gyakorolt a baráti körére. Egymás után érkeztek az újabb és újabb felajánlások Lego-készletekről, gluténmentes élelmiszerekről és pénzről. Ennek a baráti társaságnak ez azért nem volt teljesen szokatlan dolog. Bruckner gimnáziumi osztálytársa, Epres-Madarász Éva ugyanis már hat éve ismeri Alex családját és alkalmanként azóta támogatja is őket, a baráti körrel együtt.

Epres-Madarász teljesen véletlenül, egy vaterás pulóvervásárlás révén ismerkedett meg Alex anyjával, akivel levelezni kezdtek. Amikor megtudta, milyen körülmények között élnek, teljesen privát alapon támogatni kezdte őket. Néha pénzzel, néha ruhával és más dolgokkal. Hat év alatt évi egy-két alkalommal történt ilyen. Most Brucknerrel mentek le a faluba novemberben, az aktuális segítségadaggal. Ekkor találkoztak a levéllel.

Ami azért néz ki olyan rendesnek, mert iskolai feladatról van szó: a Kisjézusnak írott levél eredetileg fogalmazásfeladat volt.

A család egyébként nem élt mindig ilyen rettenetes sorban. Mindkét szülőnek volt rendes állása, aztán bedőlt a lakáshitelük. X-be az ország másik végéből költöztek, amikor a zsugorodó, iskoláját féltő település olcsó bérű lakhatást ajánlott nagycsaládos beköltözőknek. Később lelépett a férj, a hat gyerekével magára maradt anya pedig egy leépítés miatt elvesztette az állását.


Az egész sztori megmaradt volna az emlegetett baráti körben, ha az egyik ismerős nem posztolta volna ki a levelet publikus felületre december 7-én. Attól kezdve elképesztő tempóban kezdték megosztani az emberek, hogy a család vesztére a falujukban is megszimatolják, hogy róluk van szó. A szerencsétlen családnak - a gyerekek közül többen is betegek, ami azt is megakadályozza, hogy a nagyobbak pénzt tudjanak keresni - így most a szegénység mellett az előre irigykedőkkel is meg kell küzdenie. Attól is tartanak, hogy a sztori nyilvánossága miatt esetleg megpróbálják elszakítani az anyát a gyekektől, amit egyikük sem szeretne. bár az adományhullám ezen a helyzeten feltehetőleg segíteni fog.

A letaglózó szimpátiahullám arra indította Bruckneréket, hogy alapítványt hozzanak létre az Alexéhez hasonló családok érdemi támogatására, nemcsak anyagiakkal, de tanáccsal is.

A két érintett levelet írt azoknak, akik támogatnák Alexéket, benne praktikus információkkal. Ha adakoznál, olvasd el, ha nem, itt véget is ért a cikk.


ITT OLVASHATÓ

NAPI FOGYASZTÁSOM: 1-1,5 LITER TÖMÉNY, 10-12 DOBOZ SÖR, 2-2,5G BIOFŰ, 11-12 DB EXTASY, KEDÉLYJAVÍTÓKÉS NYUGTATÓK

444.HU
Szerző: Ács Dániel
2016.12.06.Felépülünk, dokumentumfilm, 78 perc, 2016

„Volt olyan nap, hogy háromszor élesztettek újra.”

Öt felépülő kábítószerfüggő mesél az életéről, a függőséggel való küzdelméről gyermekkortól napjainkig.
„A rekordom 21 nap szpídezés megállás nélkül.”
Felépülünk Facebook-oldal.


„Akkor már csak mi ketten voltunk, az anyag meg én.”
Szereplők: Ferencz Attila, Gönczi Gábor, Józsa Péter, Kiss-Lukasik Tímea, Wenhardt Gábor; Rendező-szerkesztő: Novák Kristóf; Operatőr:Márton Balázs H.S.C.

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

TARKÓN LŐTTÉK AZ OKTATÁST, MAJD RÁFOGTÁK A GYILKOSSÁGOT A TANÁROKRA ÉS A DIÁKOKRA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.12.08.


Szerintem Lázár „farokcsóválja” János élvezi, ha a pedagógusok az utcán áznak-fáznak. Máskülönben vajon miért rúgna bele időről időre a pedagógustársadalomba, tökéletes alapot adva az indulatokra?

Vegyünk egy mély levegőt, és lássuk, mivel magyarázta Lázár a magyarázhatatlant, vagyis a friss PISA-eredményeket: „Nem a kormány áll a katedrán és ül a padban.”

Vegyünk még néhány nagy levegőt, mert innentől megint Gyurcsány van, meg 2004 óta romló eredmények, és végül a végső érv: „A kormány mindent megadott: pénzt, keretrendszert, ezt a rendszert kellene tartalommal megtölteni.”

És akkor kezdjük az elejétől. Hiába érvel Lázár azzal, hogy az oktatásra szánt pénz több, mint az uniós átlag. Az igazság az, hogy 2010 óta egyre kevesebb jut az oktatásra a költségvetésből. De ne kicsinyeskedjünk, ne a mocskos pénzügyekkel foglalkozzunk, mert abból maximum azt lehetne kihozni, hogy Lázár nem mond igazat, de ez nem olyan nagy újdonság.

Ennél ugyanis rosszabbról van szó. Lázár szerint nem a kormány áll a katedrán. Nos, a Miniszterelnökség első embere vagy hülye, vagy szimplán gonosz, amikor ilyesmit mond, vagy esetleg 2010 óta másik filmet néz (ez utóbbi nem valószínű…).

Annak a Fidesz-kormánynak az egyik első emberéről beszélünk ugyanis, amely szisztematikusan rombolta le 2010-től kezdve a magyar oktatási rendszert, az önkormányzatoktól elvett és központosított iskolákba maga nevezett ki igazgatókat, jogköreiktől megfosztotta őket, intézményeiket pedig a KLIK óvó szárnyai alá terelte, majd központosította a tankönyvkiadást, hogy aztán egyentankönyveket rendelhessen (kisebb szépséghibákkal ugyan), új alaptantervet kényszerített az iskolákba, megmondva, hogy mit lehet tanítani és mennyit, bekényszerítette a hittant és az erkölcstant a tananyagba, olyan ellenőrzési rendszert zúdított a pedagógusok nyakába, amely teljesen leszabályozza az életüket, majd a diákok terheit tovább növelte, hogy semmi esélyük ne legyen arra, hogy használható tudást sajátíthassanak el. Aztán rátelepedett a szakképzésre is, ellehetetlenítette az alternatív (tehát nem állami befolyás alá tartozó) iskolákat, szétverte a tanoda-rendszert, hogy végezetül karvalykörmeivel most éppen az egyházi iskolákba kezdjen belemarni...

ITT OLVASHATÓ