2022. február 24., csütörtök

KITÖRT A HÁBORÚ UKRAJNÁBAN | SPARTACUS #18

SPARTACUS
Szerző: PARTIZÁN
2022.02.24.Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. A ma esti Spartacust az ukrajnai háborús helyzetnek szenteljük meghívott szakértőinkkel, de érkezik hozzánk Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője is! Az adásban élőben kapcsoljuk az Egységben Magyarországért pártjainak Orosz Nagykövetség elé szervezett demonstrációját, és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszédét is. A stúdióban továbbá vendégünk lesz Ungár Péter országgyűlési képviselő, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja is. Vendégeink: - Iványi Gábor, lelkész, Magyar Evangéliumi Testvérközösség - Szent-Iványi István, külpolitikai tanácsadó - Jandó Zoltán, újságíró, G7.hu - Ungár Péter, országgyűlési képviselő, LMP - Feledy Botond, külpolitikai szakértő - Léderer András, főmunkatárs, Helsinki Bizottság, menekültügyi program Az adás részei:
0:00 - Visszaszámláló 1:53 - Beköszönés 4:21 - Iványi Gábor-interjú 21:26 - Szent-Iványi István 34:11 - Háború és benzinárstop: Jandó Zoltán 49:35 - Ungár Péter 1:01:44 - Karácsony Gergely-interjú 1:09:58 - Feledy Botond, külpolitikai szakértő 2:19:57 - Ukrán menekültek: Léderer András 2:35:43 - Márki-Zay Péter-interjú 2:43:00 - Ukrán menekültek: Léderer András 2 2:47:25 - StáblistaEGY ORBÁN MÖGÖTT FELVILLANÓ TÉRKÉPRŐL DERÜL KI, HOGY A KORMÁNY 600 EZER MENEKÜLTTEL SZÁMOL A „KÁRPÁTOKON TÚLRÓL”

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2022.02.24.


Nincs irigylésre méltó helyzetben Orbán Viktor, amikor valamit reagálnia kell az Ukrajna elleni orosz invázióra. A miniszterelnök ugyanis

- Vlagyimir Putyin lojális partnere, aki még egy olyan kényes ügyben, mint a paksi bővítés sem mer konfrontálódni Oroszországgal, és

- azonban az orosz gazdasági kapcsolatok és az ideológiai szimpátia mellett Orbán egy NATO- és EU-tag kormány fejeként kénytelen az Oroszország ellen hozott döntésekre rábólintani,

- ugyanis gazdaságilag, politikailag és katonailag egyaránt jelentéktelen ahhoz, hogy amikor kenyértörésre kerül sor, akkor különutas politikát folytasson

- de Orbán mentségére mondva, valójában Oroszországot leszámítva minden ország Putyin újabb lépéseire vár (legfeljebb megpróbálja valahogy manipulálni a döntéseket)

- szóval a komplex helyzet és a többirányú lojalitás miatt a jelenlegi helyzetben Orbán leginkább semmit nem akar tenni

Nade a passzivitás egy válsághelyzettel súlyosbított választási kampányban nem opció, egy miniszterelnöknek mégis csak mutatnia kell tettrekészségét. Ezért gondolhatta úgy, hogy egy jó katonai megtekintésből nem lehet baj, és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel az oldalán ellátogatott a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjába, majd szerda este erről ki is posztolt egy videót – még a csütörtök hajnali orosz invázió előtt...


AZ OROSZOK GYŐZHETNEK A CSATATÉREN, DE MI LESZ UTÁNA?

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2022.02.24.


...Katonai értelemben most az a legnagyobb kérdés, hogy az ukrán hadsereg mennyire elszántan fog harcolni a nyomasztó haditechnikai fölényben lévő oroszokkal szemben. Ha Putyin kitart a céljai mellett, akkor nem kérdéses az orosz győzelem, de ha az ukrán hadsereg morálja, küzdőszelleme nem omlik össze, akkor érzékeny veszteségeket okozhatnak az oroszoknak.

Jelen pillanatban még korai a kérdés, de azért érdemes felvetni, hosszú távon elérheti-e célját az orosz elnök. Ha Kijevet elfoglalják, nyilván felállíthatnak egy bábkormányt, és elfogadtathatnak egy olyan alkotmányt, amely kimondja – a mostanival szöges ellentétben -, hogy Ukrajna nem fog csatlakozni a NATO-hoz, és haderejét bizonyos szint alatt tartja. Egy ilyen kormány fenntartása azonban – különösen Ukrajna nyugati és középső részén – csak masszív orosz megszállás mellett képzelhető el. Ez pedig pont olyan helyzet, amelyben olyan csúnyán belebukott például Afganisztánban előbb a Szovjetunió, majd a Nyugat is.

Az orosz elnök állítólag sokat tanulmányozta ezt és az Egyesült Államok iraki megszállásának tapasztalatait is, most mégis belekezdett egy olyan háborúba, amelyet elkezdeni könnyű volt, de valószínűleg nagyon nehéz lesz befejezni.

KIJEVET IS LÖVIK AZ OROSZOK, HADIÁLLAPOTOT VEZETTEK BE UKRAJNÁBAN – PERCRŐL PERCRE AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚRÓL

HVG
Szerző: hvg.hu
2022.02.24.


Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, de törekedni fog a demilitarizálására és „nácimentesítésére” – közölte csütörtök hajnalban Vlagyimir Putyin, aki „különleges katonai művelet” végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében. A támadás azonnal megindult. Percről percre tudósítunk az orosz-ukrán háború történéseiről...

MÁRKI-ZAY PÉTER: 1956-BAN MEGTANULTUK, MILYEN AZ, AMIKOR EGY FÜGGETLEN ÁLLAMOT MEGSZÁLLNAK AZ OROSZOK

FACEBOOK
Szerző: MÁRKI-ZAY PÉTER
2022.02.24.


1956-ban megtanultuk, milyen az, amikor egy független államot megszállnak az oroszok. Most a szemünk előtt történik ugyanez: Vlagyimir Putyin Oroszországa megtámadta Ukrajnát.
Tegnap Putyin kitartottja, Orbán Viktor még bennünket támadott azzal, ami a NATO álláspontja, ma pedig már kényszeresen ő is ugyanezt szajkózza a propagandáján keresztül. A megszokott szélkakas-tempó. Egy dolgot leszámítva: Orbán nem hajlandó elítélni az oroszok által indított háborút, nem hajlandó elítélni Putyin lépéseit. Még akkor sem, amikor kárpátaljai magyarok élete kerül veszélybe. A magyar miniszterelnök nem más, mint a Nyugat legnagyobb árulója, Putyin legfontosabb kitartottja.
Elítéljük az oroszok által indított háborút, kiállunk Ukrajna és a kárpátaljai magyarok mellett!

MÍG A V4-EK KEMÉNYEN ELÍTÉLTÉK UKRAJNA MEGTÁMADÁSÁT, ADDIG MAGYARORSZÁG VISSZAFOGOTT, ORBÁN VIKTOR HALLGAT

NÉPSZAVA
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2022.02.24.


A térség országainak vezetői egytől egyig keményen elítélte az orosz támadást Ukrajna ellen. A magyar külügyminiszter visszafogottabban nyilatkozott, annyit közölt: Magyarország kiáll Ukrajna mellett. Orbán Viktort egyelőre nem szólalt meg.


Egytől egyig, rendkívül keményen ítélték el a térség államai, így a visegrádi országok vezetői, illetve Ausztria Ukrajna megtámadását. Petr Fiala cseh miniszterelnök kijelentette: „Oroszország ukrajnai inváziója egy független állam elleni teljesen indokolatlan agresszió, amelyet az Európai Unió és a NATO nem hagyhat válasz nélkül”. A cseh kormányfő összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését és hozzátette, részt vesz az Európai Tanács rendkívüli ülésén Brüsszelben. Jan Lipavsky cseh külügyminiszter is határozottan elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását...

„OROSZORSZÁG NEM FOGJA MEGTÁMADNI UKRAJNÁT, EZT EGY HÜLYE IS TUDJA”

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.02.24.


- Kedden összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet, hogy tárgyalja Ukrajna ügyét. A kabinet tagja Rogán Antal propagandaminiszter is, így itt beszéltek arról is, hogy a szélesebb fideszes nyilvánosság hogyan kommunikálja a konfliktust.

- Ami nem is volt rossz ötlet, tekintve, hogy az elmúlt hetekben milyen Kreml-barát véleményeket fejtettek ki a fideszes véleményvezérek az orosz-ukrán konfliktusról.

- Bayer Zsolt a január 30-i Sajtóklubban (ahol egyébként elhangzottak cifrábbak is):

Annak semmi esélye nincs. Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja.”...PERCRŐL PERCRE AZ UKRAJNÁBAN INDÍTOTT OROSZ KATONAI MŰVELET FEJLEMÉNYEI

EURONEWS
Szerző: Euronews
2022.02.24.


Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében, de a nyugati vezetők - köztük a magyar külügyminiszter - háborúnak és támadásnak nevezi a csütörtök hajnali műveleteket.


Helyi jelentések szerint orosz tankok átlépték az ukrán határt Belarusz felől. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök hadi állapotot hirdetett. Csütörtök reggel több nagyvárosban, Kijevben, Kramatorszkban, Odesszában, Harkivban és Bergyanszkban is hallottak robbanásokat. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy orosz rakétákkal támadják a határvédelmét és az infrastruktúrát.

Az orosz elnök azt mondta, Oroszország nem tervezi Ukrajna megszállását, de törekedni fog a demilitarizálására. Putyin csütörtök hajnali beszédében hozzátette, hogy az ukránok szabadon választhatnak majd, ki irányítja az országot...

TELJES INVÁZIÓ INDULT UKRAJNA ELLEN – PERCRŐL PERCRE

MÉRCE
Szerzőő: Mérce
2022.02.24.Heves rakétatámadások indultak a hajnali órákban Ukrajna ellen, miután Vlagyimir Putyin újabb egyórás beszédben hadat üzent az országnak, és megfenyegette az Egyesült Államokat és szövetségeseit. Azóta elindult a teljes invázió Ukrajna ellen.

OROSZORSZÁG MEGTÁMADTA UKRAJNÁT

TELEX
Szerző: TELEX
2022.02.24.


Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el magyar idő szerint csütörtökön hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnában. Habár azt mondta, Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, szinte azonnal megkezdődtek a támadások. Percről percre követjük a fejleményeket.

OROSZORSZÁG MEGTÁMADTA UKRAJNÁT

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.02.24.


Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én magyar idő szerint hajnali 4-kor televíziós beszédben jelentette be, hogy az orosz hadsereg bevonul a február 21-én Oroszország által népköztársaságként elismert kelet-ukrajnai szakadár területekre.

Putyin közölte, hogy lesznek veszteségek, az ukrán katonákat pedig felszólította, hogy adják meg magukat. Az orosz elnök az ukrán népnek azt üzente, hamarosan új vezetőket választhat a „neonáci puccsisták” helyett.

Hivatalosan meg nem erősített, de Ukrajnában lévő nyugati tudósítók által közölt információk szerint északról Belarusz felől törtek be Ukrajnába, délről a Krím irányából, keletről pedig közvetlenül Oroszország területéről indult a tüzérségi és ezzel együtt a szárazföldi támadás...

PUTYIN PÉLDÁTLAN ELRETTENTÉSSEL FENYEGETŐZIK

INDEX
Szerző: Index
2022.02.24.


Az orosz–ukrán konfliktus hírei percről percre az Indexen


VLAGYIMIR PUTYIN HÁBORÚT INDÍTOTT UKRAJNA ELLEN

NÉPSZAVA
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2022.02.24.A második világháború óta - a kilencvenes évekbeli délszláv válság mellett - a legsúlyosabb legdrámaibb és legtöbb emberéletet követelő fegyveres viszály bontakozik ki tőlünk keletre, miután Vlagyimir Putyin elnök, megannyi előzetes orosz tagadás ellenére, háborút indított Ukrajna ellen.


Vlagyimir Putyin magyar idő szerint hajnali négy óra előtt jelentette be „katonai műveletet” indít a Donyec-medencében. Mint mondta, „nem foglalják el” Ukrajnát, de az a cél, hogy „megtisztítsák a náciktól” és – úgymond – demilitarizálják az országot. A bejelentésre akkor került sor, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsában még zajlott a vita Ukrajnáról, s António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az orosz elnököt, ne támadja meg Ukrajnát. Putyin a televíziós beszédben felszólította az ukrán katonákat, tegyék le a fegyvert és „térjenek haza” otthonukba. Egyúttal azt is állította, miszerint az „igazság és az igazságosság” Oroszország mellett van. Sajátságos módon nem kevesebbet állított, miszerint az orosz manőver „önvédelemből” történik. Az összetűzéseket „elkerülhetetlennek” nevezte...

VLAGYIMIR PUTYIN BEJELENTETTE, MEGTÁMADJA UKRAJNÁT – ITT VANNAK A LEGFONTOSABB HÍREK CSÜTÖRTÖKÖN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.02.24.


Napról napra nőtt a feszültség Oroszország és Ukrajna között. Az ukrán nemzetbiztonsági tanács szerdán az egész országra kiterjedő rendkívüli állapotot hirdetett ki, amit este a parlament is jóváhagyott. Szerda késő este hivatalosan is Oroszország segítségét kérte a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság vezetése az ukrán fegyveres erők elleni harchoz. Csütörtök hajnalban pedig Vlagyimir Putyin bejelentette, megtámadja Ukrajnát. Nem sokkal ezt követően helyszíni beszámolók szerint robbanásokat lehetett hallani az ország fővárosában, Kijevben.

A legfontosabb tudnivalók az elmúlt órák történéseivel kapcsolatban:

1. A szakadár vezetők hivatalosan is Putyin segítségét kérték az ukrán fegyveres erők elleni harchoz.

2.Volodimir Zelenszkij ukrán elnök oroszul kérte Oroszországot arra, hogy ne támadják meg Ukrajnát.

3. Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország még az éjszaka vége előtt lerohanja Ukrajnát.

4. Vlagyimir Putyin csütörtök hajnalban bejelentette, engedélyt adott Ukrajna megtámadására.

5. Joe Biden amerikai elnök szigorú büntetést ígért, amiért Oroszország megtámadta Ukrajnát...

RAKÉTÁKKAL LÖVI AZ OROSZ HADSEREG UKRAJNÁT, ROBBANÁSOKAT JELENTENEK ORSZÁGSZERTE

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2022.02.24.


Kijevben, Harkovban és Odesszában is nagyobb robbanásokról számoltak be, ahogy csütörtök hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, támadást indít Ukrajna ellen "az orosz lakosság védelmében".


Az NPR tudósítói robbanásokat hallottak a fővárosban, Kijevben, az orosz határhoz közeli keleti Harkovban és az ország déli részén fekvő Odessza kikötővárosban.

Robbanásokat hallottak az Ukrajna által ellenőrzött donbaszi régió Kramatorszk városának külterületén is.

Később Mariupol kikötővárosából is rakétázást jelentettek, amelyről egy fotó is kikerült a Twitterre...


Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken követheti.