2017. szeptember 7., csütörtök

MEGVAN ORBÁN BALTÁS GYILKOSÉRT KAPOTT KENŐPÉNZE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.09.07.


Simicska Lajos hírhedt mondata, miszerint “mindenkinek jogában van hülyének lenni”, nem az igazságszolgáltatásra, nem a hivatalos névleges ellenzékre, s nem a sajóra vonatkozott. Simicska ezt arra mondta, hogy egy cég “adóoptimalizálás” végett számára előnytelennek tűnő tranzakciót is végrehajt, jogában áll hülyének lenni.

Ahhoz, hogy valaki elhiggye, semmi köze nincs a baltás gyilkos elengedésének az azeri 7 millió dolláros kenőpénzhez, amely egy offshore cég magyarországi bankszámlájára jött, és nyomtalanul eltűnt, nagyon hülyének kell lenni. Ahhoz pedig, hogy ezzel az üggyel senki ne foglalkozzon egy kósza hírt, szokványos nyilatkozatot leszámítva, példátlan felelőtlenség szükséges.

A sajtó annak idején megírta, minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy az azeri baltás gyilkos kiadatásáról személyesen Orbán Viktor döntött. A külügy és minden más hivatalos vélemény és állásfoglalás ellenére. Előtte Orbán és Szijjártó is többször járt az azeri diktátornál. Orbán találkozott a kenőpénzt fizető Jakub Ejjubovval, Azerbajdzsán első miniszterelnök-helyettesével, és tárgyalt vele.

Egy éven keresztül folytak titkos tárgyalások Azerbajdzsán és Magyarország között a baltás gyilkos Ramil Safarov kiadásáról – adta hírül a News.az, végül Orbán nyári azerbajdzsáni látogatásán állapodtak meg. Novruz Mammadov, az azeri elnöki hivatal külügyi vezetője az azeri hírportálnak adott interjúban ismerte el, hogy a két ország hatóságai Ilham Aliyev elnök személyes felügyeletével folytattak egyeztetéseket az átadásról. A megoldásban kulcsszerepet játszott az a megállapodás, amit Orbán Viktor látogatása idején kötöttek – állította az interjúban Novruz Mammadov.

A News.az-n egy másik interjúban is elismerték, hogy “magasrangú tárgyalások eredménye” volt a baltás gyilkos kiadása. A News.az-n megjelent interjúban Fuad Alasgarov, az azeri elnöki hivatal rendvédelmi főnöke arról beszélt, hogy Safarovot az azeri légitársaság különleges járatán szállították Bakuba, és még aznap elnöki kegyelemben részesült. Nemzeti hősként fogadták a terroristát, akinek elengedéséért lefizették Orbánt.....

MÁSHOL DUGDOSSÁK A NYILVÁNOSSÁG ELŐL, ITT A BOHÓCBÓL MINISZTER LESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H.A.
2017.09.07. 


Akinek volt szerencséje a mai, kormányinfó néven futó politikai bohózatnak akár aegyetlen pillanatát is megtekinteni, az biztosan tudja – aki nem látta, azt most szeretném tájékoztatni -, hogy a kormány, egyben a Fidesz legdörzsöltebb, leginkább minden hájjal megkent, ráadásul nem földhülye politikusa (az egyélőistenkirályt most hagyjuk) nagy formában volt ma is.

Ez nem feltétlenül dícséret, sokkal inkább a megrökönyödés. Persze az is lehet, hogy ez a megrökönyödés pusztán annak tudható be, hogy általában nem az én feladatom szokott lenni a Cinizmus két órában – kétszemélyes kamaradráma biodíszeletekkel című csütörtöki mutatványt figyelemmel követni, és valójában ez a természetes. De hogy ez a kemény, nem a kád széle, az is biztos.

Azt végképp nem vagyok hajlandó kommentálni, hogy a kvótaper kapcsán mekkora oltári műcirkuszt vágott le a mindenes miniszter úr a szuverén, független nemzetállamtól a brüsszeli diktátumozásig, mert ennél ma már csak az volt szánalmasabb, hogy a Fidesz felszólította a Fideszt (valaki hallott már a Puskás Imre nevű fideszes szóvivőről, mert én se, de ITT meg lehet nézni), álljon ellen a Soros-terv érvényesítésének.

Azt is szinte hihetetlennek tartom, amit a felcsúti kisvasút körüli uniós vizsgálódással kapcsolatos tényállás (ITT írtunk erről) közröhejbe fullasztásának és bagatellizálásának kísérletébe belefektetett: a hülye német képviselőasszonynak (Inge Gräßle) beakadt Orbán Viktor, Orbán Viktortól jön idegbe, ezért mennek Felcsútra, holott sok más helyen is épült kisvasút és oda miért nem oda mennek, és miért választások előtt, és politikai lejáratás, és miért nem választások után, a magyar közvélemény emiatt nem tud aludni, stb. Cinizmus a köbön...

AZ IGAZI CSATA MÉG CSAK MOST KEZDŐDIK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.09.07.


Közbevetőleg jegyzem meg, a Fidesz nagyurai úgy gondolják, hogy a világ úgy működik, ahogyan ők járnak el hazánkban. Az elmúlt több mint hét évből számtalan példát lehetne sorolni, amikor Orbán hatalmi érdekeinek megfelelő jogi szabályozást fogadtak el – a tiltakozások ellenére. Kevés olyan demokrácia van a világon, ahol a politika aktuális érdekeinek megfelelően, akár két nap alatt lehet módosítani a „kőbevésett" alaptörvényt.

Az Európai Unió bírósága szerdán a magyar és a szlovák kormány ellen döntött kvótaügyben. Az ítélet borítékolható volt, hiszen a bíróság francia főtanácsnoka előzetes szakvéleményéből kiolvasható volt, milyen álláspontra helyezkedik majd a luxemburgi bíróság.

A tegnapi reagálások nagyjából megfeleltek a vártaknak. A magyar kormány képviselői igazságtalan döntésről beszéltek, hangsúlyozták, hogy a politika „megerőszakolta” a jogot.

Közbevetőleg jegyzem meg, a Fidesz nagyurai úgy gondolják, hogy a világ úgy működik, ahogyan ők járnak el hazánkban. Az elmúlt több mint hét évből számtalan példát lehetne sorolni, amikor Orbán hatalmi érdekeinek megfelelő jogi szabályozást fogadtak el – a tiltakozások ellenére. Kevés olyan demokrácia van a világon, ahol a politika aktuális érdekeinek megfelelően, akár két nap alatt lehet módosítani a „kőbevésett” alaptörvényt.

Szijjártó Péter arról beszélt, az igazi csata még csak most kezdődik.

Kósa Lajos egyenesen a Soros-terv megvalósításáról beszélt. Józan, mértéktartó megszólalást kormányzati berkekből nem hallottunk.

A miniszterelnök még nem szólalt meg. Várhatóan, holnap reggeli rádiós interjújában osztja ki az EU-t és intézményeit.

A szlovák kormányfő hangsúlyozta, tiszteletben tartják a bíróság döntését. Ugyanakkor hozzátette, tovább munkálkodik majd azon, hogy a tőle elvárt szolidaritás ne a menekültek kényszerű befogadásában öltsön testet...

ÍGY DŐL A PÉNZ MAGYARORSZÁGRA A BAKUI FEKETEKASSZÁBÓL - ALIJEVÉK SZERINT SOROS RÁTÁMADT AZERBAJDZSÁNRA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia - Kőműves Anita
2017.09.07.


Az Átlátszó birtokába került bankszámlakivonatok tanúsága szerint 2012 júliusa és 2013 májusa között huszonöt részletben összesen 5.137.671 eurót és 2.447.527 amerikai dollárt utalt a Danske Bank dán nagybank észtországi leánybankjánál vezetett számlájáról egy magyar, az MKB Banknál vezetett számlára egy bakui székhelyű offshore cég. A pénzt feladó cég tagja volt annak a pénzmosó hálózatnak, amelyen keresztül az azeri rezsim európai politikusokat vesztegetett meg, és luxuscikkeket vásárolt szerte a világon.

A Berlingske című dán lap összesen 2,9 milliárd dollárnyi forrás mozgását bizonyító banki dokumentumhoz jutott hozzá. Ezt az OCCRP nemzetközi újságíró szervezettel is megosztotta, amely médiapartnereivel – köztük Magyarországról az Átlátszóval – együtt utánajárt, honnan származott és hová került ez a jelentős összeg.

A tisztázatlan eredetű pénzekből Magyarországra is jutott: egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára több részletben több mint hétmillió dollár érkezett éppen akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost. A magyar bankszámla névleges tulajdonosát, egy offshore céget 2015-ben felszámolták; azt egyelőre nem tudni, mi lett az ideküldött pénz sorsa.

Cikksorozatunk korábbi részei:


Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Budapestre dollármilliókat utalt, európai politikusokat is korrumpált az azeri rezsim

Az Ejjubov-család befolyásos bakui dinasztia, a lehető legközelebb az országot irányító Alijev-klánhoz. A családfő, Jakub Ejjubov Azerbajdzsán Ilham Alijev elnök által kinevezett első miniszterelnök-helyettese. Ebben a minőségében fogadta Orbán Viktort is a magyar kormányfő 2012. június végi hivatalos látogatásakor Bakuban. A miniszterelnöki út után adta ki Magyarország Azerbajdzsánnak a nálunk életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, hazájában viszont hősként ünnepelt Ramil Safarovot.

2012 júliusában a Metastar Invest LLP – ugyanaz a cég, amely az Ejjubov-család kórházi számláit is fizette – átutalások sorozatát indította, és egy éven belül összesen több mint hétmillió dollárt utalt át egy hasonlóan titokzatos cég magyarországi bankszámlájára. Az utalások célpontja a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett, Velasco International nevű cég volt.

A Velascót a Mossack Fonseca, a Panama-papírok nevű kiszivárogtatás révén elhíresült ügyvédi iroda alapította. Méghozzá a Laveco Kft. kérésére, amely egy offshore cégek alapításával foglalkozó, magyar bejegyzésű ügynökség. Mint vizsgálódásunkból kiderült: utóbbi cég szintén az Ejjubov-családé. Magyar cégbírósági dokumentumok is alátámasztják, hogy az offshore cég valódi tulajdonosa Orkhan Ejjubov, aki Jakub Ejjubov azeri miniszterelnök-helyettes egyik fia...

ROGÁN ANTALNAK A NEMZETBIZTONSÁGI BIZOTTSÁG ELŐTT KELL BIZONYÍTANIA A VÁDAKAT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Nagy András
2017.09.07.


Rogán Antal szerint ténykérdés, hogy bizonyos külföldi erők utcai zavargásokra készülnek Magyarországon. Ezt a propagandaminiszter a minapi nyilatkozata után az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is megismételte, igaz konkrétumokat ezúttal sem említett. Pechére azonban a szerda esti műsorban éppen a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke követte. Molnár Zsolt pedig mindjárt a beszélgetés elején leszögezte: egészen elképesztő halandzsát vágott le Rogán Antal az előző 20 percben.

"Miután az oktatást, az egészségügyet tönkretették, a Fidesznek nem maradt más, csak vizionálni valami nagy nemzetközi összeesküvést, produkálni valami figyelemelterelést" - monda, emlékeztetve arra is, hogy a kormánypárt jó ideje pártpolitikai céloknak rendeli alá Magyarország külpolitikáját.

A kvótával kapcsolatos európai uniós döntés elutasításával az MSZP-s politikus szerint a Fidesz-kormány a nehezen megszerzett EU- tagságunkat kérdőjelezi meg.

"Sokat szenvedett ez a nép, ez a nemzet azért, hogy helye legye a nyugati kultúrkörben" - jelentette ki Molnár, hozzátéve, hogy az egész kvótacirkusz csak a kormány újabb Brüsszel-ellenes kampányáról szól...

SZAPORODNAK A JELEK, HOGY SÖTÉT JÖVŐ VÁR A MAI MAGYAR ISKOLÁSOKRA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.09.07.


A magyar szakképzési és iskolarendszer kineveli a jövő munkanélkülieit.

Két, első látásra unalmas hírt mutatunk meg: az egyik az NGM közleménye, amiben azt írják, olyan képzésekre van szükség, amelyeket a gazdaság elvár.

A másodikban a Deutsche Bank vezére szerint nagy számban kell majd kirúgniuk embereket a robotok terjedése miatt.

Hátborzongató olvasni, hogyan gondolkoznak sokan Magyarországon a jövő (vagy akár: a jelen) munkahelyéről. Lelőjjük a poént: ha olyan képzések lennének Magyarországon, amiket a gazdaság elvár, akkor elsősorban jó tanárokat, technológiai szakembereket és gazdasági szakembereket képeznének, nem szakmunkásokat. A kormány nem bezáratná a gimnáziumokat, hanem minél többet nyitna.

A jövő szakmunkásai ugyanis a robotok.

Nyilván, mi sem tudjuk megmondani, mi lesz a mostani ipari forradalom folytatása, de Magyarországról nyugatabbra (sőt: keletebbre is) mindenki olyan fogalmakban gondolkozik, mint a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás kérdése, vagy a robotok...

A FIDESZ SEGÍTETT RENDSZERT DÖNTENI A KÜLFÖLDI AKTIVISTÁNAK, AKITŐL MOST AZ ORSZÁGOT FÉLTIK

444.HU
Szerző: plankog
2017.09.07.


„Soros támogatásával zajlik egy felkészülés a polgári engedetlenségre, ami könnyen erőszakos zavargásokba csaphat át, mint Szerbiában és Macedóniában. Azok a külföldiek, akik Magyarországra érkeznek előadásokat tartani polgári engedetlenségről, Szerbiában és Macedóniában utcai zavargásokba torkolló akciókban vettek részt.”

Ezt mondta Rogán Antal miniszter szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában, ami az eddigi legkonkrétabb utalás volt arra, hogy mire gondol a Fidesz, amikor „külföldi erők által szervezett” utcai zavargásokra számítanak ősszel. Rogán azt is elmondta, olyan ember jön előadást tartani, aki könyvet is írt a polgári engedetlenségről. Bár nem mondta ki a nevét, ez alapján már erősen valószínűsíthetjük, kiről van szó. (Szerda este levélben kerestük a kormányzati tájékoztatási központot, hogy pontosan kire gondolt Rogán Antal, a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.)

Csütörtökön ugyanis a Közös Ország Mozgalom színpadán, az Agorán tart előadást Szrgya Popovics, az Otpor (Ellenállás) nevű egykori szerb ellenzéki szervezet tagja, aki Útmutató a forradalomhoz címmel könyvet is írt az erőszakmentes ellenállásról, és aki az utóbbi években rendszeresen tart képzéseket hasonló aktivistáknak a világ legkülönfélébb részein. (Könyvéről részletesen itt írtunk.) A Közös Ország Mozgalom pedig a választási rendszer igazságosabbá tételével foglalkozik, és ők hirdették meg, hogy ha október 23-ig nem sikerül elfogadtatni egy új választási törvényt, akkor polgári engedetlenségbe kezdenek...

NEMET KELL MONDANI AZ UKRÁN OKTATÁSI TÖRVÉNYRE, AMELY ELVENNÉ A MAGYAR NYELVŰ OKTATÁST KÁRPÁTALJÁN!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS

2017.09.07.



Szerdán az ukrán parlament második háza is elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek alapján elveszik a kisebbségi nyelvű oktatás, így a magyarul oktatás lehetőségét is a közép- és felsőoktatásban Kárpátalján. Ugyancsak tegnap tartottak tüntetést Erdélyben a marosvásárhelyi magyar nyelvű Római Katolikus Teológiai Gimnázium megmaradásáért, melynek jogi státuszának megszüntetéséről augusztusban született bírósági döntés.

A kisebbségi nyelvhasználat és a kisebbségi oktatás ügye olyan ügy, amelynek mindenki számára fontosnak kell lennie ebben az országban. Azoknak, akik a nemzetet minden más elé helyezik, ez a magyarság megmaradásának alapvető kérdése, míg azoknak, akiknek fontosak az emberi jogok, a kisebbségek védelme miatt kell, hogy fontos legyen a határon túli magyarok nyelvhasználatának ügye. És azért, mert ezen keresztül lehet leginkább bemutatni, miért fontosak és egyetemlegesek az emberi jogok.

Illetve van ennek a két halmaznak a keresztmetszete, amibe remélem a legtöbb ember tartozik, és ahova én is tartozom: akik a magyar közösség tagjának vallják magukat, és az emberi jogok helyzete is fontos számukra, így nem tehetik meg, hogy ne szólaljanak meg ezekben a kérdésekben!

...

MIFÉLE ORVOSOKAT NEVELÜNK?

NÉPSZAVA ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Falus Ferenc
2017.09.07.


Az ismerősöm gyermekét felvették az orvosi egyetemre. Az ismerkedés a gólyatáborral kezdődött. A megérkezéskor rövidital, a folytatás rövidital, a tanács, hogy igyál többet, akkor nem leszel másnapos, majd igyál még, aztán a cél, hogy ne emlékezz semmire. Közben gólya himnuszt kell tanulni, meg sokszor elénekelni, és persze közben inni. A vers erősen hímsoviniszta, szexuális aktivitásra biztató, a résztvevők, ivók, éneklők legalább fele nő. Ez nem zavarja őket, vagy az alkalmazkodási kényszer, vagy én nem tudom mi teszi, de tűrik ezt. A szöveg trágár, ráadásul minden más karra járót lealáz. A gólyák között statisztikai valószínűség szerint kell lennie homoszexuálisnak is, akiket külön megszégyenít az ismételgetett dal. Ki fizeti a piát? Az idősebb orvostanhallgató szervezők, vagy más? Nem tudom. Forog a gyomrom a gondolattól, hogy újabban így szocializálják az orvostanhallgatókat (is?) az egyetemhez. Sajnos a négy orvosegyetem között ebben sincs nagy különbség. A külföldi hallgatóknak szerveznek-e gólyatábort, és ha igen, akkor ott milyen program van? Én is szerveztem gólyatábort egyetemista koromban, de akkor ott a közösségépítésről szólt a program. Mi sem voltunk jobbak, sem önzetlenebbek, mint a mostani egyetemisták.

Röhej, hogy egyáltalán erről kell gondolkodni. Amikor én még kissrác voltam, akkor nem kizárólag pénzt akartunk keresni. Szenvedést akartunk enyhíteni, gyógyítani és a végzés után olyan helyre kerülni, ahol az életre szóló tudás alapjait lehet megszerezni. TANÁROK mellé szerettünk volna kerülni, ezekért a helyekért volt verseny. Tanulni, megtanulni, hogy hogyan kell ORVOSKÉNT használni a tudást, amit az egyetemen szereztünk. A kérdés ilyenkor nem a fizetés, nem a megélhetés volt, hanem az, hogy meddig maradhatok ott, be tudok-e kerülni az iskolába a tanítványok közé. Méltó leszek-e rá? Ez volt az életpálya modell. A mester büszke lehetett főorvossá lett tanítványaira, akik addigra persze jól is kerestek. Igaz, ez nem volt gondtalan jövedelem, mert a kórházi fizetés - főleg a sebészi szakmáknál - elhanyagolható volt a betegektől és a gyógyszergyáraktól kapott juttatások mellett...

HÁY JÁNOS: HA NEM TUDSZ DUGNI, AZ ELÉG LÁTVÁNYOS, DE HA NEM TUDSZ ÍRNI, AZ FEL SEM TŰNIK

24.HU
Szerző: Nagy József
2017.09.06.


Nagyinterjú bugyiról, munkáról, ájulásról, írásról, politikáról, a keresztény Európa agóniájáról, de leginkább szeretetről és szeretethiányról. Tudták, hogy Háy hónapokig az utcán élt? Ha nem, jó sokat kell most olvasni, hogy megtudják, de megéri.



„Azt tapasztalom mindenfelé, nem csak Magyarországon, hogy addig-addig sumákolunk meg viselkedünk, hogy a végén ránk fog szakadni a ház, ez az egész Európa-kóceráj.” Három éve nyilatkozta ezt. Szakad már ránk az a ház?

Nem tudom, hogy a római lakosság 486-ban észrevette-e, hogy vége a birodalomnak, az a gyanúm, hogy nem. Könnyen lehet, már a mi Európánknak is vége, csak úgy csinálunk, mintha tartana. Egyszer vagy fél órát álldogáltam Nagy Károly trónszéke mellett Aachenben, ahonnét ez a mai világ elindult, s törtem a fejem, minek lett vége és mi kezdődik most, de csak részeredményekre jutottam, hiszen a látásomat, mint minden európai látását, elhomályosítja az érintettség.

Nem érzékeljük a szemünk előtt zajló átalakulások súlyát és irányát,


olyanokkal foglalkozunk, hogy beemeljük-e a keresztény értékeket az uniós alkotmányba. Pedig már a mostani menekülthullám előtt sem beszélhettünk homogén, keresztény Európáról, lassan már nemzetállamokról sem, úgy autózhatsz Párizsig, hogy senki nem állít meg, egy darabig a mobiltarifák jelezték a határt, most már azok sem.

Ez a helyes irány?

A helyes irány az, ami felé megy a világ. Nem hiszem, hogy politikusok, akár nagy történelmi személyiségek radikálisan meg tudnák változtatni a világ aktuális működéséből logikusan következő irányt. A nagy politikusok attól nagy politikusok, hogy felismerik a szükségszerűséget, és a változás élére állnak. A német egység Bismarck nélkül is létrejött volna, csak szarabbul. Bismarck azért tudta egyesíteni Németországot, mert annak idején gazdasági szükségszerűség volt az egységes német állam létrejötte. Ma azzal, hogy hencegünk a fehér felsőbbrendűségünkkel az úgymond vécépucoló muzulmánokkal szemben, nem lehet meg nem történtté tenni, ami már van. Tudható, hogy Afrikából a következő években tízmilliók menekülnek majd a háborúk és az éghajlatváltozás okozta éhínség miatt.

Mit csináljon, akinek lemészárolják a családját és kiszárad alóla a föld? Maradjon ott és dögöljön éhen?

Lehet így gondolkodni, keresztény testvéreim? Megvesszük az olcsó gatyát, amit éhbéren dolgoztatott bangladesiek varrtak rémes körülmények között, s csak vállat vonunk, ha rájuk ég a gyár. Mit sem számít, csak bangladesiek voltak. Lehet úgy gondolkodni, mondjuk bibliai alapon, hogy ha egy afrikai mecsetben robbantanak fel ötven embert, az kisebb veszteség, mintha európai templomban történne ilyesmi? Amúgy meg a darwini törvények döntöttek:

az élet valamiért nem itt, hanem máshol erősödött meg,

és nem elpusztulni akar, hanem teret magának...


EZT ÍRTA JUNCKER ORBÁNNAK - A TELJES LEVÉL MAGYARUL

BUDAPEST BEACON BLOG
Szerző: BUDAPEST BEACON
2017.09.06.


A Politico által megszerzett levelet – melyben az Európai Bizottság elnöke egyebek mellett arra emlékezteti Orbánt, mennyi pénztől esett el Magyarország a migrációs válság kezelése során – lefordítottuk, és az alábbiakban teljes egészében közöljük.

Amint arról lapunk is beszámolt, a Politico európai kiadása megszerezte azt a levelet, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke írt válaszul Orbán Viktor augusztus 31-i levelére. A magyar miniszterelnök abban azt kérte a bizottságtól, hogy az Európai Unió (EU) utólag fizesse ki a 2015-ben felhúzott drótkerítés költségeinek felét. Jean-Claude Juncker levelét – melyet a Politico diplomáciai oltásnak minősített – az alábbiakban magyarra fordítva teljes egészében közöljük:...

AMIKOR A FIDESZ NEM TARTJA BE AZ ÍTÉLETET, CSAK MERT AZ NEM TETSZIK NEKI

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.09.07.



1294 háború elől menekülő tart a magyar határok felé az unió felől, de a kormány már előre kész tőlük megvédeni a nemzetet.

Csapataink harcban állnak a közeledő horda feltartóztatására, akik között vélhetőleg sok a gyermek, és a nő, de a nagy kék szar plakátok szerint ezek mindenre képesek. Elveszik a kultúránkat, letelepednek a stadionok üres székeire, felszállnak a felcsúti kisvasút vagonjaira, annak állomásán ütik fel a tanyájukat, zavarva ezzel azt a napi két utazót. Megszerzik a magyarok munkáját, a belüket ki fogják dolgozni a kormány által meghatározott éhbérért. De majd Orbán Viktor jól ellátja a bajukat.

1294 menekülttel szemben most Orbán Viktor elvesztette a pert amit a menekültek betelepítése ellen indított, mert politikai túlélése ezt diktálta. Vagyis inkább az eszüket nem használók kedvéért lassan leírva, ennek ürügyén kedvére harcolhatott, megvédhetett mindent, gyűlöletet, félelmet kelthetett, megoszthatta az ország lakosságát. Ha már annyira beszélni kellene arról, mi a helyzet az oktatásban, mitől lesz jobb az egészségügy, a melós mikor fog már végre tisztességes bért kapni, és ezekre nincs válasza, hát inkább kivonja a kardját a pocakja alól, és csatába indul. Ahhoz ért, az élteti, annak ürügyén igyekszik a hatalmát megtartani...

ITT OLVASHATÓ

KÜLFÖLDI FURCSASÁGOK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.09.07.


Külföldre költözéskor sok mindent meg kell szoknia az egyszerű határátkelőnek, és most nem feltétlenül a nagy dolgokra (ügyintézés, lakásbérlés menete, stb.) gondolok, hanem olyan apróságokra, melyekre elindulás előtt nem is gondol az ember, a mindennapi életben azonban érdekes helyzetet teremthetnek. Ezen a gondolatmeneten indult el a London Budapest Metro blog szerzője. Tartsunk vele!


„Ajjajaj, de hosszú volt ez az uborkaszezon Angliában! Biztos azért, hogy jól meg tudják vele rakni a szendvicsüket. Aki még nem próbálta a híres cucumber sandwich-et, annak tudom ajánlani... hogy maradjon csak a kóbászosnál.

Amúgy nem olyan rossz, épp mintha náthásan enne az ember, ízt azt nem érzünk és a közérzetünk se túl jó utána.

Így hát a nagy nyári unalom és szabadságolások közepette két dolog jutott eszembe kis agytréning gyanánt, egyik sem megerőltető. Várom a világba szétkóricált honfitársak építő jellegű meglátásait!

Ki hogyan betűz?

Például belegondoltatok már abba, hogy melyik nép hogyan betűz szóban? Igen, tényleg ennyire alápilledt az agyam.

Nem mondom, hogy számomra az integráció csúcsa, ha odafigyelünk arra, hogy betűznek új hazánkban, de egyrészt egy szép gesztus kimutatni, hogy ennyire odafigyelünk az írott-íratlan hagyományok fineszeire.

Másrészt pedig igenis könnyebb az élet, ha sikerül adatainkat pontosan lediktálni a hivatalban vagy telefonon a körzeti orvosnál. Mert kérem lehet úgy lenni vele, hogy „majd mondok valami nagyon alap a-val kezdődőt” és valóban, el lehet boldogulni így is.

Súgjak valamit, amit évek telefon fölkapkodása alatt tapasztaltam? A paszulyos pacskerem tele van a kreatív emberekkel. Leginkább mert mire leesik, hogy a kis akcentusával mit mondott A mint Aladárnak, befonom a szakállam.

A ,,k for ket (cat)"-ről nem is beszélve, ilyen huncut ez az angol kiejtés, nemdenem?

Tehát hasznos lehet bemagolni a NATO fonetikus ABC-jét, Angliában ezt alkalmazzák, nem a Té mint tápiókát. Áj for India. Van benne pár furcsa megoldás de eddig működött, biztos nálunk okosabbak találták ilyenre ki.

Spanyolországban pediglen (ezt még telemarketinges mizériám alatt gyakorolhattam) városaik nevét adják a kezdőbetűkhöz - eme de Madrid, stb. Mint mondottam, még az őslakosok is variálnak, semmi nincs kőbe írva, de könnyebb lesz nekünk is és a hallgatónak is, ha nem ezzel alkotunk maradandót...

GOMPERZ: JÁTSZD ÚJRA, TRIANON!

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Gomperz Tamás
2017.09.06.


Internetszerte nagy az öröm, mekkorát égett Orbán megint, ezt a csatát elvesztette. Dehogy vesztette el, most nyerte meg igazán. Vélemény.

Lali, akinek különleges érzéke volt ahhoz, hogy a világ összetett jelenségeit lényegi összetevőire bontsa, a mostanihoz hasonló események megértésére általában a lófasz-elméletet alkalmazta. Eszerint az emberek két csoportra oszthatók: szerencsésekre és pechesekre. A szerencséseknek akkor is betalál, ha mellé akarják dugni; a pecheseknek akkor sem, ha mellé akarják. Ilyen egyszerű az élet.

Sokan kérdezik érthető keserűséggel, hogy a magyar miniszterelnök miért tud a vesztesnek tűnő helyzetekből is megerősödve kikerülni. Mert egy zseni – vonják le a következtetést ellenségei és hívei egyaránt, legfeljebb az arckifejezésük különbözik annak megfelelően, hogy valakit idegesít vagy inkább hazafias érzésekkel tölt el, ha a Mészáros Lőrinc nyaralásáról közzétett fotók nézegetése közben a kórházakban szaladgáló patkányokra gondol. A másik oldalról ugyanez: miért sülnek el az ellenzéknek még a legígéretesebb kezdeményezései is balul? Az elmélet mindkettőt megmagyarázza. A nem létező magyar politikát nem kell túlbonyolítani.

A nap híre ugye az, hogy a kormány elbukta a kvótapert az Európai Bíróság előtt, ezért kénytelen lesz 1294 terrorista migránst magyar családok otthonába telepíteni 1294 menedékkérő esetében a menedékkérelmi eljárást lefolytatni. Internetszerte nagy az öröm, mekkorát égett Orbán megint, ezt a csatát elvesztette. Dehogy vesztette el, most nyerte meg igazán.

Az igaz, hogy a nemzetközi megítélése újabb mélységi rekordot ér el, és Magyarországot hamarosan csak Észak-Korea atombomba nélküli változataként emlegetik, de ezt a meccset Trianon-szindrómás szavazatokra játsszák, és ebből a szempontból semmi sem lehet hasznosabb, mint a Nyugattól elszenvedett vereség, amely az ország szuverenitását csonkolja tovább. Miről beszélne a választásig a kormány, ha győzött volna, és így nem csak Keletről, de Európa felől sem érkezne hozzánk menekült? A háziorvos nélkül maradt ellátatlan területekről vagy a miniszterelnök vejének pénzügyi sikereiről? A mai napon elszenvedett pirruszi vereségnek hála a szabadságharc folytatható, csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van, megvédik a nemzetet a betolakodóktól.

Lali elmélete tehát működik, így állhat elő az a faramuci helyzet, hogy az Európa-ellenes Orbán-rendszert akaratlanul is Európa tartja életben pénzügyi támogatással és ideológiai munícióval. Ha Európa vezetői meg akarnák buktatni Orbánt, akkor nem abban a témában küzdenének vele, amelyben egyedül bírja a magyar társadalom elsöprő többségének támogatását. De nem akarják. Vagy akarják, csak ennyire képesek. Az elmélet szempontjából mindegy...

MENEKÜLTEK ENYHÍTIK A MUNKAERŐHIÁNYT MAGYARORSZÁGON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.09.06.


Soha nem találtak még olyan könnyen munkát a menekültek nálunk, mint napjainkban, írja Faragó Renátára, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület munkatársára hivatkozva a 24.hu.

Faragó Renátával a Hír TV Egyenesen című műsorában készítettek interjút a Magyarországon élő menekülteknek szervezett balatoni kirándulás kapcsán.

Ekkor mondta el azt is, hogy a kormányzati menekültellenes kampánynak “köszönhetően” nagyon erős idegenellenes közhangulat uralkodik Magyarországon, többek között a “Bevándorlók elveszik a magyarok munkáját” üzenet miatt.

A valóság azonban – mint az esetek túlnyomó többségében – most is más, mint amit a kormánypropaganda sugall: Magyarországon tudniillik jelenleg olyan mértékű a munkaerőhiány, hogy még a magyarul nem beszélő menekült vagy oltalmazott státuszúak után is kapkodnak a munkaadók.

No, nem mintha szeretnék a külföldieket, csak nincs más választásuk. Bárkit felvennének, de nem találnak magyar munkaerőt, így “ráfanyalodnak” a külföldiekre – mondta el az Abcúgnak a Menedék egy éve működő munkaerő-piaci integráció programjának két munkatársa, Barcza Ildikó és Zentai Lilla...

KIKÉRJÜK MAGUNKNAK, VISSZAUTASÍTJUK ÉS HASONLÓK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.09.06.


És megint reánk szállott a sötétség. Nem feltétlenül abban az értelemben, hogy amennyiben lemegy a nap (vagyis nem megy az le, mi fordulunk, ameddig persze ki nem hirdeti az egyre nagyobb teret nyerő egyház, hogy a Föld mégis inkább lapos és körülötte forog a világegyetem), hanem abban az értelemben, hogy az értelem fényének utolsó szikrái is pislákolni kezdtek. Hogy valami jó nagy lózungot mondjak: hajnal előtt a legnagyobb a sötétség. Vagy valami ilyesmi.

A mai nap a toporzékolás jegyében telt a kormánypárt neves és névtelen katonái számára. Lázár azért cirkuszolt, mert a gonosz Unió ellenőrizni akarja a főnöke játékvonatát Felcsúton, Deutsch Tomika erre rátromfolt, amikor szerencsétlen kis falunak nevezte a vezér szülőfaluját. Már csak egy lépés választja el őket attól, hogy mártírrá avassák a falu teljes lakosságát, Mészáros Lölövel az élen.

Szijjártó Péter főhisztis pedig egyenesen ott tart, hogy őt megerőszakolták.

"A politika megerőszakolta az európai jogot"

Ezt mondta Petike, amiért az Európai Bíróságon az Orbán-kormány elveszítette a kvótapert. Érdekes, hogy abban a pillanatban, hogy valami nem úgy alakul, ahogy azt a kormány szeretné, haladéktalanul elkezdenek vádaskodni, erőszakot kiáltani. Petihuszár! A Fidesz konkrétan nyolcadik éve erőszakolja meg az európai, a magyar és általában az összes emberi jogot. Akkor miért nem óbégattatok egyszer sem? Nem a vezért kell ám megvédeni a csúnya, gonosz ellenségtől, hanem az országot a hibbant vezértől. Nektek eddig is ez lett volna a dolgotok, ugyanis a fizetéseteket nem Orbán Viktor adja, hanem mi, adófizető állampolgárok. Ha eddig nem fájt a mi kínunk, most nekünk miért fájjon a ti kínotok?

...

ORBÁNNAK MA NINCS JÓ SAJTÓJA NYUGATON. NAGYON NINCS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.09.07.


- Orbán gigászi pofont kapott az EU Legfelsőbb bíróságától, de még ebből is jól jöhet ki - a maga céljai érdekében

- Magyaország és Lengyelország legalább akkora probléma az unió számára, mint a Brexit

- Érdemes volna elgondolkodni azon, hogy külön gazdasági szervezetbe tereljék azokat az államokat, 
amelyek csak az EU-tagság gazdasági előnyeit igyekeznek lehalászni

New York Times

Fontos győzelmet aratott az unió a kvótáról született bírósági ítélettel, miközben szétaprózott erőfeszítéseket tesz, hogy megbirkózzon a menekülthullámmal. Az ügy megvilágítja az EU mély megosztottságát, hiszen a szervezet közös megoldást keresett, amikor több mint egymillió migráns érkezett a földrészre. Sok tagállam kezdettől fogva langymelegen fogadta az elosztási programot, de Magyarország és Szlovákia még közülük is kilógott, mivel nyíltan megtagadta, hogy bárkit befogadjon. A nagy kérdés most az, hogy a Bizottság megpróbálkozik-e újra a menedékkérők szervezett áttelepítésével. A Migrációpolitikai Intézet európai igazgatója úgy látja, hogy jobb, ha ezzel most Brüsszel nem erőlteti, tekintettel a belső szolidaritás körül kialakult feszültségre. Hozzávetőleg még 22 ezer ember vár arra, hogy rendeződjön a sorsa, de csak a felük számíthat arra, hogy valamely más tagállam átvegye.

https://www.nytimes.com/2017/09/06/world/europe/eu-migrants-hungary-slovakia.html
2. A lap rögtönzött közvélemény kutatást közöl arról, hogy a magyar és a lengyel lakosság miként viszonyul az unióhoz, miután a két kormány füstölög az EU miatt. Mint írja, a két gazdaság hatalmasat profitált a tagságból, de a jelenlegi vezetés mindkét államban maga ellen fordította Brüsszelt, mivel lecsapott az igazságszolgáltatásra és a médiára, nem volt hajlandó menekülteket betelepíteni és elitistának, illetve antidemokratikusnak minősítette a szervezetet. Az újság csaknem kétezer ember véleményét gyűjtötte össze, és ezek eléggé eltérnek. Egy magyar villamosmérnök pl. azt írta, hogy az integráció csupán azt a demokráciát ismeri, amely hatalomra segítette a vezetőit. Mezey Katalin írónő azt fejtegette, hogy Magyarország olyan pénzekért folyamodik, amit saját maga fizetett be a közösbe, de nem valóban szükséges célokra fordítja ezeket, hanem olyanokra, amelyeket az unió szabott meg. Egy karmester ezzel szemben lehangolónak nevezi, hogy a hatalom uralja a sajtót, így még érvelni is nehéz, mivel nincsenek hozzá információk. Egy másik válaszadó azt fejtegeti, hogy elfásult az ország, annyian mentek külföldre. A lakosság jó része pedig kiábrándult, mert nem nő jelentősen az életszínvonal.

https://www.nytimes.com/2017/09/06/world/europe/hungary-poland-eu.html

FT

Magyarország megerősítette, hogy nem kér a menekültekből, ami kiélezi a viszályt az unió és a kelet-európai tagok között. A magyar kormány, amely az ellenállást vezeti, hangsúlyozta, hogy továbbra is elzárkózik a befogadás elől. Hogy két éve jó egymillió migráns érkezett, az továbbra is diplomáciai feszültséget kelt és gerjeszti az elégedetlenséget Nyugat-Európában. A beszámoló emlékeztet arra, hogy a vasárnapi tévévitában Merkel Orbánt tette felelőssé a két évvel ezelőtti helyzetért, mondván, hogy semmilyen szolidaritásra nem volt hajlandó. A kancellár hozzátette, nem gondolja, hogy napjainkra, akár jottányit is változott volna a magyar politikus hozzáállása. Krekó Péter szerint a bíróság véleménye felemás eredménnyel jár a miniszterelnök számára. Egyfelől ugyanis még inkább úgy állíthatja be, hogy Brüsszel migránsokkal igyekszik elárasztani a földrészt. Másfelől ugyanakkor továbbra is elszigetelt marad...

GYURCSÁNY NAGYOT ÁLMODOTT

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.09.06. 


A párthívek ….legfőképpen azt várják, hogy a vezérszemélyiség demagóg hatása a választási harcban szavazatokat és mandátumokat szerezzen a pártnak, ezáltal hatalomra juttassa, és így maximálisan növelje hívei esélyét a remélt jutalomra.” (Max Weber: A politika mint hivatás).

Nem emlékszem arra, hogy bármelyik választás előtt ilyen korán kezdődött volna el a kampány, mint most. A Demokratikus Koalíció már szombaton meghirdette a választási felkészülését, ami talán a többi pártok számára is kihívást és mozgósítő erőt jelenthet. Az biztos, hogy ha ennek nyomán más pártok is az ötödik sebességre kapcsolnak, akkor bizony forró őszre számíthatunk. De volt már forró ősz korábban is, és csak reménykedhetünk abban, hogy a mostani nem ilyen lesz.

Ami jelenleg fontos számunkra, a DK szombaton délután a Nyugati téren tartotta meg mintegy ezer érdeklődő előtt a kampánynyitó tüntetését. Már maga a résztvevők száma is figyelemre méltó, hiszen ilyen kevesen talán még sohasem vettek részt ilyen megmozduláson. Lehetne ebből arra következtetni, hogy a párt veszített a népszerűségéből, de ezt alapos okkal nem lehet kijelenteni. Az viszont biztos, hogy Gyurcsány Ferenc, a rendezvény fő szónoka beszélt már sokkal több hívő előtt. A párt elnöke a tőle megszokott érzelmileg átfűtött stílusban szónokolt és talán élvezni is lehetett volna, ha olyan dolgokat állít, ami felborzolja az idegrendszerünket. Pontosabban: beszélt ilyen dolgokról, csak éppen azokat negatív értelemben lehet felborzolónak tekinteni. Több dolgot lehetne most elemezni a beszédjéből, de most csupán két témára koncentrálok...

JÓL JÖNNE ORBÁNNAK EGY UTCAI ZAVARGÁS?

INDEX.HU
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2017.09.07.


A Fidesz egyre többször félti az országot külföldről szervezett utcai zavargásoktól, már a hamburgi G20-on történt eseményeket emlegetik. Pedig ilyesmire senki sem készül, aktivisták egy csoportja polgári engedetlenségi akciókat tervez, ha nem változik novemberig a választási törvény. Ugyan a kormány is tudja, hogy Orbán egykori legnagyobb fegyverének, a polgári engedetlenségnek semmi köze az erőszakhoz, a netadós tüntetések és székházfoglalás óta bármit elképzelhetőnek tartanak. Az ellenzéki akciózásnak pedig nem feltétlenül örülnek, mert bár újra megvédhetnék az országot, féltik a kampányüzeneteiket.

“A terv lényege az, hogy elhárítsák az útból a Magyarország déli határainál álló kerítést. Ez a kampányban valószínűleg egy éles küzdelemhez fog vezetni, ezért én akár olyan eszközökre is számítok, amelyekkel eddig nem találkoztunk magyar választási kampányban. Akár utcai zavargásokra és ehhez hasonló akciókra, például amelyek Hamburgban voltak legutóbb" - nyilatkozta Rogán Antal a kötcsei piknik után.

Az utcai zavargásokról szóló vízió nem új elem a Fidesz kommunikációjában. A párt márciusban kezdett arról beszélni, hogy brutális, eksztatikus, háborús kampányra számítanak, Kövér László júliusban pedig már polgárháborús pszichózist emlegetett. Ami újdonság, hogy szerintük a hamburgihoz hasonló események is lehetnek itthon...

SZIJJÁRTÓ AZ AMNÉZIÁS SZOLGA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.09.06.


Szijjártó szerint a magyar emberek ellenében született az a döntés az Európai Bíróságon, miszerint az ország elbukta a kvótapert. Valaki igazán közölhette volna ezzel az egykor talán szépreményű, de mára kórosan amnéziássá vált mákvirággal, hogy ezzel a kijelentésével van egy apróbb probléma. Nevezetesen az, hogy a kormány kezdeményezte népszavazás érvénytelen volt. A magyar emberek többsége tehát világosan jelezte, hogy nagy ívben tojik az orbáni retorikára, és az egész kérdésre. A magyar emberekre hivatkozva tehát leginkább nem nyilatkozhat semmit a most külügyben szolgálatot tevő egykori csicskás.

De ha már annyira szeretne hivatkozni a magyar emberek véleményére, akkor érdekelne pár egyéb vélemény is. Az, hogy mikor tartottak eredményes népszavazást a letelepedési kötvényekről? Mikor tartottak népszavazást arról, hogy másfélezer menekült letelepítése problémás, de a tízezres nagyságrendben eladott kötvényekkel beengedett akárkik letelepedése rendben van? Nemkülönben érdekes lenne egy népszavazás arról, hogy a letelepedési kötvények haszonélvezőinek kiket jelölne meg a társadalom. Hátha nem pontosan azokat a pénznyelőket nevezné meg, akikhez most a bevétel vándorol(t)...

MEGDOLGOZOM A BÉREMÉRT - SZILI KATALIN: NEM 2014-BEN KEZDTEM EL A NEMZETTEL FOGLALKOZNI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2017.09.07.


Az egykori MSZP-s házelnök 2015 óta Semjén Zsolt munkatársaként miniszterelnöki megbízott, feladata a közreműködés a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban. Tusnádfürdőn, a kettős állampolgárságról szóló nyilvános beszélgetésen azt mondta, hogy a 2004. december 5-i népszavazás bukása „a nemzet gerincét törte ketté”. Lapunknak hozzáteszi: a szavazati jog megadása után természetes, hogy Orbán Viktor regisztrációra buzdító levelet írt a határon túli magyaroknak, hisz az is csak egy választási terep. Arról is beszél, hogy az MSZP-ből csak azok árulózzák, akiknek nem tiszta a lelkiismeretük.
– Nem bánta meg, hogy otthagyta az MSZP-t?
– Nem. Én már 2007-től baloldali fordulatot sürgettem a pártban, de ez 2010 után sem történt meg. Továbbá az MSZP még mindig nem tisztázta egyértelműen viszonyát 1956-hoz, a kereszténységhez és a nemzethez.
– Ön mégis ennek a pártnak a meghatározó, sőt, az egyik legnépszerűbb alakja volt sok éven át.
– A párt balliberálisnak nevezi magát, ami szemantikailag is jelzi, hogy a liberális benne a meghatározó, ráadásul a balnak kevés köze van a baloldalhoz.
– A Fidesznek is sok tekintetben ren­de­­zetlen a viszonya a kereszténységgel, a szegénységgel és jó pár más üggyel.
– Most nem másokról beszélek. Az MSZP-ben én mindig baloldali fordulatot akartam, csak nem tudtam hozzá többséget szerezni. Egyik traumám a 2010-es júniusi kongresszus volt, amikor azoknak a vezetőknek köszöntek meg mindent, akik az első nagy választási vereséghez juttatták az MSZP-t. Innentől mit tehettem volna? Elhagytam a pártot, de nem vittem magammal senkit. És ne feledjük, hogy 2014-ben volt egy második nagy vereség.
– Árulónak tartják.
– Kit árultam el? A liberálisokat? Én meg­­ma­­rad­­tam azon az elvi síkon, ahol mindig is voltam. Sajátságos, hogy azok neveznek árulónak, akik hátba támadták Medgyessy Pétert, mert sokallták a jóléti intézkedéseit. Ráadásul én már 2009 júliusában javasoltam, hogy kérjünk bocsánatot 2004. december 5. miatt. Ez akkor nem történt meg, de sok minden mással sem tudtam azonosulni. Ezért köszöntem le a házelnöki posztról...

A KÖZMÉDIA NAPJÁN: HAZUDNI BOLONDULÁSIG

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.07.


Megszoktuk, hogy nem mondanak igazat. Már fel sem háborodunk. Egyszer majd elmúlik ez is. De nem kellene ehhez állva tapsolni, lakáj módjára lelkesedni.

A sajtóról beszélek, nevezzük médiának, ha úgy jobban tetszik.

Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egyetlen paragrafusa volna: hazudni nem szabad.” Ezt a mondatot szokták idézni a haza bölcsétől, Deák Ferenctől.


Az elhallgatás is hazugság.

A mellébeszélés, is hazugság.

A maszatolás is hazugság.

Egy szereplő kisatírozása a képről hazugság.

Tömegeket eltüntetni, és helyette háttérként néhány lézengőt mutatni, hazugság.

Interjút mocsok módon megvágni, hazugság.

Alákérdezni, hazugság.

Hazudni is hazugság. Büntetés járna érte, nem milliós jutalom.

Ha egy sajtómunkás hazudik, az vérlázítóbb, mint amikor egy kormány nem mond igazat. Egy kormánynak „jogában” – de főként érdekében – áll hazudni. A vádlottól sem várja el a bíróság, hogy maga ellen valljon. Legföljebb az ítészek majd eldöntik, hogy színtiszta volt-e, amit mondott, vagy szemenszedett...

SZÉL BERNADETT MINISZTERELNÖK-JELÖLTSÉGÉVEL AKÁR EGY ÚJ LMP IS JÖHET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.06.


Volt szerencsém két hete a Közélet Iskolája beszélgetésén ülni Szél Bernadettel, az LMP friss miniszterelnök-jelöltjével. Azon a beszélgetésen is egyértelműen lejött, hogy az LMP társelnöke hisz magában és a pártjában, és ezt a hitet át is tudja adni a hallgatóinak. Szél Bernadett képes egyszerű és érthető beszédre. Az látszik, hogy fél évvel a választások előtt az LMP 

szövegeiben egy jó értelemben vett populista fordulat várható.

Ami az akkori beszélgetésből megmaradt, az hétfő este az ATV Egyenes Beszédben is átjött. Szél a Közélet Iskolája fórumán arról beszélt, hogy az LMP az egyetlen párt, aki mögött nem állnak oligarchák (noha nem mögöttük, de egy milliárdos biztosan, ha a párt elnökségi tagjára, Ungár Péterre gondolunk), ők magukat a nép egyszerű gyermekeinek tekintik. Tegnap az Egyenes Beszédben is ilyen retorikai fordulatokat használt Szél. Az eddigi politikai elittel szemben határozta meg magát és pártját, és a megújuló Magyarországot állította szembe az elmúlt 30 év politikájával. Elhangzott a valószínű jelmondat is: új politika, új irány, új vezetők. De beszélt a tesze-tosza ellenzékről, és a nem kormányzó, kizárólag hatalomtechnikát csináló kormánypártról. Szél saját munkáját állította szembe a többi politikuséval, és próbálta közelebb hozni a választókhoz.

A magyar embereknek nem káoszra, esélylatolgatásra, álmodozásra, hanem kemény munkára van szüksége… Olyan ember kéri a bizalmukat, aki olyan keményen tud dolgozni, mint ők, mint ahogy a magyar emberek dolgoznak többségében.”

Ezek a szófordulatok az elmúlt években több nyugati országban sikeresnek bizonyuló baloldali populista retorikát visszhangozzák. Az pedig nem kérdés, hogy Szél Bernadett szájából ezek jobban hangzanak, mint a hasonló babérokra törő Botka Lászlóéból.
Szélre könnyebb úgy tekinteni, mint akivel egy hajóban evezünk, aki nem a mi reménytelenségünkből hízik, számára is ugyanaz a tétje az ország sikerének vagy sikertelenségének, mint a hétköznapi emberek számára.

Az elmúlt évek európai politikai trendjei azt mutatják, hogy a Magyarországhoz hasonlóan az életlehetőségek, vagyoni és jövedelmi helyzet mentén szétszakadó, igazságtalanságoktól feszülő társadalmakban olyan politikusok tudnak az elitek politikája ellen sikeresen fellépni, akik szájából ezek a mondatok hitelesen hangzanak. Szélnek jól állnak ezek a mondatok. A kérdés, hogy elég jól állnak-e?

HONTALANNÁ VÁLT LEVÉLTÁR

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
- SZABADPOLC
Szerző: Klenjánszki Sarolta
2017.09.07.



Megdöbbentő a közöny a XX. század második felének történeti emlékezetét képviselő iratanyag sorsával szemben, lesújtó látni a kormány cinikus nemtörődömségét, amelyet az érintett levéltárosokkal és történészekkel szemben tanúsít. Az első megrázkódtatást a 2015 őszén hozott 1837/2015. (XI. 24.) számú kormányhatározat okozta, amely szerint az Országos Levéltárnak át kell adnia a Szentháromság téri (azaz Hess András téri) épületet a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Az épület átadása része a Budai Várnegyed kormányzati negyeddé való átalakítására irányuló Nemzeti Hauszmann-tervnek. A Horthy-korszakkal folytonosságot vállaló Orbán-kormány gazdasági minisztériumának új helyéül azt az épületet szemelte ki, amely Horthy pénzügyminisztériumának otthont adott. Azt is elrendelte, hogy az épületet eredeti állapotában kell helyreállítani.

Ez a határozat a levéltár munkatársait és a történészeket is felkészületlenül érte. Igaz, előző nyáron már bezárt a Hess András téri épület kutatóterme, pótlását az épület hátsó szárnyában alakították ki. Ez a terem egészen jó munkafeltételeivel magában hordozta a jövőbeli modern levéltár ígéretét, környezete azonban az ideiglenességet tükrözte. A belső udvarból a kutatóterembe a tűzlépcsőn lehetett feljutni. Az amatőr megoldások, az útjelzőtáblaként szolgáló kartonok, a szűk csigalépcső és a vadonatúj biztonsági kapu kontrasztos látványt nyújtott. Ma már nyilvánvaló, hogy ez prelúdiuma volt a jelenlegi helyzetnek, arra kondicionálva a történészeket, hogy a meg- és alávetettség állapotát elfogadják.

Egy év után ez a kutatóterem is bezárt, hogy elindulhasson az iratok átköltöztetése a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ raktárhelyiségeibe. A költöztetést azonban fel kellett függeszteni az új helyszínen mért túl magas páratartalom miatt. Sebtében ventilátorokkal kezdték szárítani a helyiségeket, de az iratok egy építkezés kellős közepébe kerültek, és a szakfelügyelők jelentése ellenére ott is maradtak. Mi több, a Közművelődési és Közgyűj­teményi Dolgozók Szakszervezete szerint az új helyiségek az érzékeny ira­tok tárolására se statikailag, se pára-, por- és fényvédelmi szempontokból nem alkalmasak, de hely sincs elég. Előzetes statikai vizsgálatot a levéltár nem végeztetett, figyelmen kívül hagyta levéltári törvénynek az iratok őrzésével kapcsolatos szakmai ajánlásait, negligálta a szakértői véleményeket, és tagadta, hogy az iratok veszélyben volnának.

Idén tavasszal újra megnyílt a Hess András téri kutatóterem, de már csupán a teljes iratanyag fele volt az épületben. Hivatalos információ szerint a költözés újraindulásakor ezt az iratanyagot is szétszórják a Daróczi úti épület és az intézmény egyéb telephelyei között. S a levéltár hamarosan ismét bezárt. Honlapján megjelent egy közlemény, mely szerint „2017. május 15-től az épületben elhelyezett iratanyagnak az 1837/2015. (XI. 24.) Kormányhatározatban foglaltak szerinti költöztetése miatt a költözés lezárulásáig zárva tart, az 1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Főosztályának teljes iratanyaga kutatási korlátozás alatt áll”. A közlemény felfedte, hogy készülőben van egy új kormány-előterjesztés, melynek nyomán „néhány éven belül megvalósulhat egy minden elvárásnak megfelelő levéltár”. Nem tért ki arra, hogy mikor indulhat újra a költözés, és mikor válnak az iratok kutathatóvá...

ÉRDEMI OKTATÁS A KORMÁNY SZERINT: LŐTEREK 17 MILLIÁRDBÓL

CIVILHETES BLOG
Szerző: Lőrincz Csaba
2017.09.07.


A hírt olvasva nehéz nem arra gondolni, hogy a kormány e militáns törekvése nem egy olyan magatartás eredménye, mint ami Észak-Koreát is jellemzi. 

Természetesen esetünkben nem lehet szó nukleáris válságról, hanem egy önmagát szándékosan elszigetelő, érdemi szövetségesek nélkül maradt, úgy nevezett remeteállamról kell beszélnünk.

Milyen egyéb indíték vezérelheti egy katonai értelemben jelentéktelen állam kormányát arra a pénzkidobásra, hogy 2017-18 között negyven lőteret létesítsen? Kételyeinket tovább erősíti az oktatás jelenlegi helyzete, ami a beruházás többszörösének hiányáról tanúskodik.

Az alig tagadva és módszeresen meggyengített oktatás tükrében vajon mennyiben lehet ilyen célt szolgáló beruházást nem súlyos kockázatként felfogni?

A hírt megjelentető Magyar Közlöny előzékenyen felmenti magát e kockázat indoklásának terhe alól, de mulasztásuk dacára létező és súlyos problémáról kell beszélnünk.

Köztudott tény, hogy Orbán valamiféle katonai megszállottság jeleit mutatja politikusi pályafutása kezdete óta. Ami azért is fura, mert nyílt titok, hogy kötelező szolgálati ideje alatt súlyos atrocitásoknak volt célpontja. Hogy ezekben a konfliktusokban mennyire lehet érintett az újabban – lassan nyolcadik éve – marcona államférfi képében tetszelgő Orbán, végső soron nem is lényeges...

"BEZZEGMÁSOK"

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.09.06.


Hogyan tesszük boldogtalanná önmagunkat? Lehetőségeink száma végtelen! Korábban az emberi kapcsolatainkat pusztító játszmákról írtam, de a top hatos listámon az ötödik módszer is alkalmas arra, hogy viszályt szítson: Hasonlítsd magad másokhoz és garantáltan rosszul érzed majd magad a bőrödben! Íme 4 jó ok, amiért érdemes abbahagyni önmagunk összehasonlítását „bezzegmások”-kal!

1.Látszatok és illúziók

Az első és legnyomósabb érv, hogy nagyon keveset tudunk mások életéről. Látszatok és maszkok alapján alakítunk ki benyomásokat, melyeknek sokszor semmi közük sincs a valósághoz. Pszichológusként gyakran találkozom gyönyörű emberekkel, akik csúnyának érzik önmagukat, gazdagokkal, akiknek az élete a szorongásról szól és sikeresekkel, vagy híresekkel, akik elmondhatatlanul boldogtalanok. Miről is szól a történet? Mi magunk ruházunk fel más embereket az általunk vágyott élettel, majd pokoli rosszul érezzük magunkat azért, mert nekik olyan jó, nekünk meg nem! Mi értelme ennek az összehasonlításnak, ha már a kiinduló tények sem felelnek meg a valóságnak?
...

SZÖRNYŰ FÜLEKKEL LEGYEZEM MAGAM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.09.07.


Ott van például az infravörös fény, ami csodát emberi szem nem is láthat, tök mindegy, hogy hullámként viselkedik-e, vagy van mégis anyagi tulajdonsága neki. Az ilyen kétségek hidegen hagyják a gránitszilárdságú gecületet, ami most már kőbe vésve öröklődik meg minden NER elsőáldozó csökött tudatában, hogy Czeglédy Csaba ocsmadék bűnöző.

Ilyen egyszerűen, bizonyíték, tárgyalás, kihallgatás nélkül. Rohadt egy alak most már a moziban, aki a világ összes gyermeke pénzét eltette valahová, hogy éhezzenek az ártatlanok, míg ő szörfözik a habokon. Ez ellen nincs mit tenni, amikor olyan szövegkörnyezetben jelenik meg a ganajság, hogy vajh, mi történhetett Balázs Klárival, és a két aggódás egy szinten ringatózik a Fidesz-keblekben.

És nem is fog ez megváltozni soha már. Viszont vannak emberek, akiknek minden mindegy, és éppen ezért félelem nélkül mennek be a barlangba a zombik közé, mint arra Mécs Imre is készül, aki megjárta a halálsort ezért a szombathelyi közgyűlés neki csak kerti parti. Ellenben azt feledi, hogy kigyúrt kopaszok között ő áruló spicli, ezért hagyták meg az életét, és az igazi hős az Dózsa László.

Én, ahogy Pelikán is, ideológiailag nem vagyok elég képzett, ám Virág elvtárstól ismerem a fiúk lelkét, miszerint ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség, ezért értetlenkedek, hogy mit is akar Mécs Szombathelyen. Azt fölfogom, hogy mint anyaoldalam írja:

Ha Puskás Tivadar polgármester és a közgyűlés hozzájárul, Mécs Imre volt 56-os elítélt, korábbi országgyűlési képviselő és dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd ellenzéki aktivista tolmácsolja az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba álláspontját a szombathelyi közgyűlés szeptember 14-i, azaz jövő csütörtöki ülésén.

Nem érzem magam tök hülyének, de vannak emlékeim. Göncz Árpádba is füttyel fojtották bele a szót az akkori drága lelkek, akik mára szöktek virágba teljesen. A tiszteletre méltó Mécs Imre is így járhat. Vagy a végletekig lojális és Arsch-csócsáló polgármester nem engedi böcsületesen a megszólalást, vagy, ha igen, akkor a narancsbőrű ellenőrző könyvbe belefeledkező megélhetési képviselő polgárok nem vesznek róla tudomást...