2016. október 30., vasárnap

VÉLEMÉNYÁRADAT

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.10.30.


Valamikor a nyáron kezdtem el, hirtelen ötlettől vezérelve, valamelyik sajtóhír kapcsán egy sorozatot: egy fotó a terepről, ahol dolgozunk, és egy, általam kiválasztott, a szegénység, a gyerekszegénység mellé ellenpontként tehető beruházás, mutyizás, pénzelnyelés. Nem volt benne nagy tudatosság, csak tettem egymás mellé, naponta, amit a hírek adtak, vagy amit küldtek mások. Még most is kapom őket, pedig nem viszem tovább ebben a formában. 100 napra terveztem ugyanis.

Az élet úgy hozta, hogy épp október 23-án tettem fel a századikat. Aztán készítettem egy albumot a facebookon, hogy egyben is látható legyen.
 
https://www.facebook.com/lritoknora/photos/?tab=album&album_id=366314063700840

200 fotó. Egy szubjektív korlenyomat.

Ám azt nem gondoltam, hogy ez az album ennyi embert megmozgat… nagyon sok volt a megtekintés, megosztás, komment… fotónként is. Az első két nap még próbáltam követni, aztán nem bírtam. Ám beleolvasva azt hiszem, így teljes a korlenyomat. A kommentekkel együtt.

Mert annyira tipikus lett az egész, pontosan jelzi, milyen mentális állapotban vagyunk. És azt is, mennyit tudnak, mit gondolnak az emberek általában a szegényekről...


...Azt hiszem, érdemes volt megcsinálnom ezt az albumot. Egy furcsa esszenciája lett mindannak, ami ma Magyarországon a szegénységhez kapcsolódik. Képekben, hírekben, viszonyulásokban. Az internet emlékezete pedig megőrzi ezt.

A sok szócsata, a stílus, az érvelés, a taktika, az arány a gyűlölet és a józan ész között, a kirekesztés és a szolidaritás között, a provokáló, mindenhol ott levő, kezét dörzsölő, és a feldühített között, a gondolkodó és az ítélkező, a még érző és az elvakult között sok mindent megmutat a mai Magyarországról.

Pontosan mutatja, hogy ilyenek vagyunk, ilyenné váltunk. Nagy kérdés, hogy változhatunk, változtathatunk e?

ITT OLVASHATÓ


MINDEN PERCBEN FELSÍR A KIS ROGÁNANTAL, AMIKOR ÖN NEM FÉL

B1... BLOG
Szerző: B1blog
2016.10.30.


...Az egyre erősődő félelemnek és gyűlöletnek nyilván köze van a bevándorláshoz és a terrorizmushoz.
Látnunk kell, hogy a félelem oka azonban elsősorban nem maga a bevándorlás, hanem a kormánypropaganda.

1. A második világháború előtt a zsidók ellen uszítottak és fogadtak el törvényeket. Az ellenségkeresés, a gyűlöletre uszítás eszköz arra, hogy a politikusok hatalomban maradjanak és tovább lophassanak. Aki a menekültek gyűlöli most, az korábban a zsidókat, a cigányokat, vagy a románokat gyűlölte. Esetleg a libsiket.

2. Ezek azok az emberek, akiktől tipikusan a következő mondatokat hallhatjuk: "A népszavazás összehozhatta volna a nemzetet." Illetve: "A tévében mondták, tehát igaz."

3. A bevándorlók 0,001%-a terrorista, azaz milliók között pár ember. Ezeket kiszűrni titkosszolgálati eszközökkel lehet, nem népszavazással, gyűlöletpropagandával, vagy kerítéssel. Se nem éjjeli gyakorlatozással a metróban, mert az maximum erődemonstráció, egy megkopott ázsiójú szervezet bicepszmutogatása.

4. A gyűlöletpropaganda, a kerítésépítés, a népszavazás mind közpénzből történik, milliárdok mennek el arra, hogy emberek embereket gyűlöljenek. Lehetne mindezt értelmesebb célokra költeni... ami egész Magyarország érdekeit szolgálná. Oktatás, egészségügy... sorolhatnánk.

5. A világ sosem volt ennyire biztonságos, mint az utóbbi évtizedekben. Sose volt ennyire kevés háború és terrorcselekmény, mint mostanság. Mégis, mi magyarok most rettegünk a legjobban.

6. Az Orbán Viktor mellett lakó
szaudi milliárdost körözi az FBI, valahogy a TEK mégsem száll ki hozzá. Hogyhogy?

7. Orbánék több ezer embernek adtak
letelepedési kötvényt, mindenféle szűrő nélkül. Vajon mennyi a terrorista köztük?

Mielőtt rettegni kezd, olvasson sok külföldi sajtót! Sajnos, a magyar egyre kevésbé megbízható...


ITT OLVASHATÓ 

A FÉLREÉRTETT ORBÁN ÉS KORRUPT RENDSZERE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.10.29.


Heti Top 5 – Átlátszó:
 
A Teréz körúti robbantó utáni nyomozás kulisszatitkai   
Hivatali
segédlet: kenőpénzért lehetett önkormányzati lakáshoz jutni Újpesten   
Likviditási
válság a 168 Óránál – ki áll valójában a Brit Média Kft. mögött?   
Nagypályás
kosárlabdázók és pártközeli vállalkozók a szolnoki nagyprojektekben   
Orbán
szomszédságában is bevásárolt az FBI által körözött szaúdi milliárdos
 
Heti Top 5 – magyar sajtó:
 
Quaestor: Kifosztották a kicsiket, hogy kifizethessék a nagyokat (444)
Orosz diplomaták gyakorlatoztak a rendőrgyilkos brigádjával (
Index)
Hidroterápiás futópad kutyáknak 110 millióért és egyéb megdöbbentő csalások (
MNO)
Tudományosan levezették, hogy a MET üzlete korrupció lehetett (
444)
Orbán Viktor félreértett rendszere nemzeti oligarchástul (
Index)
 
Legjobb rádiós anyagaink:
 
 
 
 
 
 

ROGÁN LAKÁSÁNÁL DRÁGÁBBAN ÉPÍTTETETT LAKÁSOKAT ORBÁN AZ ÓCSAI ADÓSTELEPRE

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.10.30.


Nem folytatja az 500 házasra tervezett ócsai lakóparkot az Orbán-kormány, ezért néhány napja elmentem az adósgettóként elhíresült városrészre, hogy személyes tapasztalatokat szerezzek arról: milyen hely lett a kedves vezető és a NER társadalmi-gazasági alkalmatlanságának szimbólumaként felépült telep, amit egy Pasa parki lakás 597 ezer Ft/m²-es áránál jóval drágábban, 746 ezer forintos négyzetméter áron sikerült összehozni. 

A projekt 2011-ben indult, akkor azt nyilatkozta Orbán Viktor, hogy "Állami földterületre van szükségünk, hiszen ott tudjuk a majd viszonylag olcsón megépíteni ezek a lakásokat. Így ingatlanspekuláció sem lesz. Százezer nem fizető ember van, alapvetően a nagyvárosok környékén élnek. Hamarosan ki fogjuk jelölni a Budapest környéki állami területeket, ahol indulhat az építkezés. Most arra keressük a válasz, hogy ennek a munkának mekkora részét lehet közmunkában elvégezni, hogy még olcsóbb legyen."

Végül Ócsa belterületétől 5 kilométerre, Alóspakony településrész mellett találták meg azt 66 haktáros állami területet, ahol 500 házat terveztek építeni a bedőlt devizahiteleik miatt kilátástalan helyzetbe került családoknak.

Magyarországon divat azt gondolni, hogy a politikusok nem értenek semmihez, de ezt a sztereotípiát oldva jelzem, hogy településtervező és területfejlesztési szakértő vagyok, 2011-ben még civil szakemberként, a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) egyik regionális vezetőjeként volt alkalmam megismerni több kollégám véleményét az ócsai projektről, és szinte mindnyájan egyetértettünk a MUT akkori elnökségének az Ócsára tervezett szociális bérlakás-együttes ügyében megfogalmazott állásfoglalásával, amely többek között az alábbi megállapításokat tartalmazta:

ITT OLVASHATÓ

MÚLTMÁSÍTÓK

HUPPA BLOG
Szerző: Földes Péter
2016.10.29.


Orbán Viktor már a 2010-es választások előtt más országot ígért a magyaroknak, olyat, amelyre rá sem ismerünk majd. Igaza lett: 2010 óta nem Magyarországon, hanem Másországban élünk.

Akkor még csak a jelenről és a jövőről beszélt a Kedves Vezető, múltról szó sem esett. Pedig, semmi sem változik olyan gyorsan, mint a múlt. Folyamatosan és egyre gyorsabb ütemben, csak kapkodjuk a fejünket, nehogy lemaradjunk néhány brosúrával. Legutóbb Nagy Imrét, valamint 1956 valódi hőseit tüntették el a történelmi tablókról.

Utólag minden megmásítható. Szó, szöveg, történelem, bármi.

A hazaárulóból hős lesz és viszont, a barátból gonosz összeesküvő, ellenség, az üldözőből üldözött. A múltmásítók a nemzet kihagyó emlékezetére utaznak. Ha valaki, ők tudják, hogy milyen a magyar ember. A magyar ember ugyan karakán, és nem hagy magával kikukoricázni, bármit képes elfelejteni – különösen, ha ehhez érdekei fűződnek...

ITT OLVASHATÓ

MINISZTER ÚR, NYALNI JÖTTEM!

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: Molnár Bálint
2016.10.30.


Kovács Zsolti levelet írt nekünk. Kovács Zsolti csípi az oldalunkat. Azt írta, készített egy kicsit pikáns, fikás, de a tömény valóságot tolmácsoló videót. Kovács Zsolti szerint illene az oldal hangulatához. Megnéztük, meghallgattuk, és úgy döntöttünk, hogy a művészi alkotást bűn volna nem megosztani veletek. Merthogy valójában az: pikáns is, fikás is, cinikus és ironikus, helyenként egészen bravúros nyelvi fordulatokban bővelkedő csiszolatlan gyémánt. Igen, kényes gyomrok számára szentségtörés, most szólok: aki tudja ezt magáról, el se indítsa. 

Ám mivel szerintünk nagyon sok Kovács Zsolti él szerte e hazában és hazán kívül, aki ugyan nem tudja megfogalmazni ilyen költői magasságokat ostromolva a mondanivalóját, ide tesszük. (Az utókor számára leiratoztuk is a videót.):


ITT OLVASHATÓ

IDŐÁTÁLLÍTÁS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.10.30.


Hallhatott valamit harangozni szeretett Vezérünk a téli időszámításról, sajnos valamit félreérthetett.
Láthatólag azt gondolja, hogy nem az órát kell visszaállítani, hanem az idő kerekét kell visszaforgatni 1936-ra, ami tévedés, ezért kérek mindenkit, hogy csak az órát igazítsa vissza egy órával, így talán hamarabb lesz világosság...
Merthogy a sötétség nem jó, a sötétség lehangolttá teszi az embert, a hosszan tartó sötétség akár betegséget is okozhat, felboríthatja a hormonháztartást és oda az endorfintermelés, márpedig ha nincs endorfin, akkor nincs boldogság sem.
Most már eléggé régen a sötétség az úr errefelé, erre szép példa a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár, akinek katonai célú felhasználásán is erősen töpreng a NATO vezérkara, ugyanis - úgy tűnik - különleges képességgel rendelkezik: amerre megy, ott eluralkodik a sötétség.
Személyes biztonsága érdekében fogai között
Negro cukorkát szorítva kell közlekednie, az világít, helyettesítve a fejére szerelhető reflektort.

Nyitrai államtitkár azt találta mondani, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere képes mindenki lakhatását biztosítani, így csak azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni.
Fura népség ez a hajléktalan, ott a meleg lakhatás - habzsi-dőzsi, tánc, tea, aprósütemény - ő meg kint akar élni az utcán, a kifinomultabbja meg is akar fagyni, úgy százas nagyságrendben évente.
Hát, ennek utána nincs is mit csodálkozni, ha az utcán akarnak élni, akkor szép a hajléktalan, ha recseg a térde, mikor lép - ha még tud lépni.
Ilyenek ezek a hedonisták, csak a testi élvezeteknek élnek, nem törődve azzal, hogy létükkel megzavarják a dolgok nálunk természetes menetét.
Például abba a kapualjba fekszenek, ahova a rendőröket felrobbantani kívánó polgártársunk a bombáját akarja elhelyezni, úgy kell onnan elzavarni, hátizsák nélkül, merthogy az kell a bombának.
Nyitrai helyettes államtitkár nincs egyedül, vannak itt társai számos milliók, akik állami tisztségükben hihetetlen szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot napról-napra, például hallottam olyan családsegítő szolgálatról, melynek vezetője kifejtette egy mélyszegénységben élőket segítő alapítvány munkatársának, hogy azért megy rosszul az együttműködés, mert utóbbi nem velük, hanem a cigányokkal van - hát nem siralmas?
De az empátia és a szociális érzékenység szép példáival lehet találkozni a minap megosztott fényképalbum kommentelői között is, akik közül néhányan irigylésreméltóan szép országban élnek, ahol
a nyomorról készített képeket meg kell rendezni - szerintük - amúgy meg, aki akar, az dolgoz, mint tudjuk...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN MOSSON SZÁJATMIELŐTT OLASZORSZÁGRÓL BESZÉL - RENZI - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.10.30.


Az olasz kormányfő keményített a hangon az Orbán Viktorral kialakult vitában.

Renzi azt mondta, hogy a magyar politikus mossa meg a száját, mielőtt Olaszországról beszél - tudósít a New York Times/Reuters. A szópárbaj kiindulópontja az volt, hogy az olasz vezető a napokban megpendítette: megvétózza a közép-európai államoknak megszavazott uniós támogatást, ha a magyarok és a többiek továbbra is elutasítják a menekültek terheinek igazságos elosztását. Erre Orbán úgy reagált, hogy Renzi roppant ideges, mert nagy bajok vannak Rómában a központi költségvetéssel, és mivel egyre érkeznek a migránsok az országba. Az olasz miniszterelnök most azért szólalt meg, mert öt hét múlva lesz a számára sorsdöntőnek ígérkező népszavazás az alkotmány módosításáról. Arra buzdította híveit, hogy fokozzák a kampányt, miután az eddigi felmérések nem sok jót ígérnek neki... 


Frankfurter Allgemeine Zeitung
Sokan megjósolták, hogy Orbán egyik bizalmasához fog kerülni az egyik pillanatról a másikra leállított Népszabadság, amely eddig a balliberális ellenzékhez állt közel. Vagyis pontosan az a forgatókönyv vált valóra, amelyet kezdettől fogva feltételeztek a manőver mögött, ám amelyet az érintettek hevesen cáfoltak. Aggodalmát fejezte ki a Freedom House is. Az új tulajdonos, az Opimus-csoport csak idén alapította meg sajtóérdekeltségét és most megkapta a Versenyhivatal engedélyét. Nyilvánvalóan beigazolódott, hogy a Mediaworks eddigi gazdája, az osztrák Pecina, Mészáros Lőrinc strómanja volt az ügyben...

ITT OLVASHATÓ 

SOKKOLHAT AZ IFJÚ PÁPA?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.10.29.


Fiatal és jóképű, őrült és kiszámíthatatlan. Paolo Sorrentino filmje XIII. Pius pápáról sok vitát fog gerjeszteni – vélekedik a sorozat indulása kapcsán a Le Figaro.

A filmben, amelynek főszereplője Jude Law, a nézők 10 epizódon keresztül következik a soha nem létezett katolikus egyházfő vívódásait és újító elképzeléseit.

A tekintélyes francia lap a bordeaux-i püspökségen tevékenykedő Francis Ayliés atyát kérte fel, hogy a sorozat első két része alapján véleményezze Sorrentino művét.

-Most fejeztem be a könyvet, amely a Ferenc pápának küldött e-mail-ekből válogat. Egy biztos, hogy ennek a pápának nem írné. Túl keveset figyel oda másokra. De a sorozat hihetetlenül intelligens a képeket és a párbeszédeket illetően – mondja Francis atya –
Állandóan készenlétben kell lenni: mi a terve ennek a pápának? Valóban annyira radikális-e? Saját magáért vagy az egyház javára használja-e fel hatalmát? Őrült-e vagy igazi stratéga? Démon vagy angyal? Van-e valami köze a mai egyházhoz? Megannyi kérdés, valóban lebilincselő.

-Ez a pápa fiatal, jóképű, tetszeni vágyó. De vajon realista-e?

-Nem, de éppen ebben van a film zsenialitása. Nem a valószínűségben vagyuk, hanem a szórakoztatóiparban. Természetesen lehetne egy radikálisabb, tekintélyesebb pápánk. De két aspektusa hihetetlen: az első, hogy a pápa nem zárkózhat be a Vatikába. Nem lehet pápa, ha nincs kapcsolata a hívőkkel, a világ több részével. Másodszor: állandóan felmerül benne, hogy van-e hite. Néha még azt is megkérdezi magától, hogy nem ateista-e. Ám a pápa erős a hitében, teljesen elképzelhetetlen egy olyan pápa, aki határozatlan, aki kételkedik Isten létezésében.

-A sorozat tabutémákat is értint. A papok közötti homoszexualitást, a korrupciót, a hatalmat, az ambíciót, a szexet….ez sokkoló?

-Biztosan lesznek, akiket sokkol. Sorrentino minden szereplőt összetett egyéniségnek mutat be. XIII. Piust különösen. Például az egyik álmában beszédet mond, amelyben a masztrubációt és az abortuszt hirdeti, másnap pedig elbocsátja a Hit Kongregációjának prefektusát, mert kiderül róla, hogy honoszexuális. Újra a fejére teszi a tiarát, az abszolút hatalom jelképét, ugyanakkor segíti felebarátait abban, hogy békében éljenek lelkiismeretükkel. Ami inkább érdekesebb, mint sokkoló, hogy Sorrentino megmozgatja az agyunkat azzal, hogy a figuráit a maguk ellentmondásaikkal mutatja be és elvezet bennünket a sajátjainkhoz...

ITT OLVASHATÓ

CSAK ÖNMAGÁNAK TEHET SZEMREHÁNYÁST KÉSŐBB, MIKOR RÁLŐNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.10.30.


„Nem lehetnek illúzióink. Ez az ország jelen pillanatban békés szigetnek tűnik ahhoz képest, ahogy fél év múlva ki fog nézni. Itt sorozatos botrányok lesznek, szervezetek fognak alakulni, tüntetések lesznek, sztrájkok lesznek. Szóval minden lesz, ami egy gazdaságilag szép lassan lerohadó országban lenni szokott.

Ez itt lesz, ez meg fog történni. Úgyhogy senkinek ebben az országban ne legyen illúziója arra nézve, hogy amikor majd a lepusztulás lesz, tömeges elégedetlenség lesz, akkor – ha rajtuk múlik – milyen ítéletek fognak születni ilyen ügyekben. Ne legyen illúziónk!

Az a politikai rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, ami nem hajlandó a társadalom megszerveződő erőivel tárgyalni, az csak önmagának tehet szemrehányást később, mikor rálőnek. Csak magát és nem a lövöldözőt kell, hogy terhelje a felelősség, hanem azokat, akik nem voltak hajlandóak a békés szándékúakkal tárgyalni. Elismerni azokat és működni hagyni.

Erről van itt szó. A felelősség őket terheli. Elzárkóznak a párbeszédtől. Lehetetlenné teszik azt, hogy azokat az indulatokat, amik felgyülemlenek ebben a társadalomban, normális, civil polgár módjára levezessük. Ezt teszik lehetetlenné. Amikor majd itt kergetik őket az utcákon, akkor majd azt fogják mondani, hogy akik kergetik őket, azokat terheli a felelősség.

Egy nagy fenét! Őket terheli. Akik belekényszerítik az embereket, hogy csak elkergetni lehessen őket. Csináljátok csak, még fiatalok vagytok. De jó, ha tudjátok, hogy ezeket csak szuronyheggyel lehet kipiszkálni.”

(Orbán Viktor, 1988)

ITT OLVASHATÓ

KARAFIÁTH: BELEFULLADUNK A MŰANYAG HULLADÉKBA

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.10.29.


A BBC riporterei sokkoló esetekről tudósítottak törökországi ruhagyárakból, ahol olyan nagy láncok készíttetik a ruháikat, mint a Mango vagy a Zara. (Azaz az Inditex, ami alá tartozik még többek között a Berschka és a Massimo Dutti is.) A tudósításaik szerint menekült gyermekeket is „foglalkoztatnak” az üzemekben, akiket kézpénzzel fizetnek ki a nap végén és nagyságrendekkel kevesebbet kapnak, mint a többiek. A cégek persze folyamatosan ellenőrzik a munkakörülményeket, de ezek gyakorlatilag kontrollálhatatlanok, hiszen a távoli gyárakban közvetítők által kerül munkaerő, így rengeteg lehetőség van a szabályok kijátszására.

Emlékszünk még arra, mikor megtudta a világ, micsoda gyilkos környezetben dolgoznak például a Távol-Keleten a kizsákmányolt helyi munkások? És arra, amikor a gyár – ahol a biztonság fogalmát nem ismerték – ráomlott a varrónőkre, több halálos áldozatot követelve? Belegondolunk abba, mikor nagy halom címkés zacskóval kúszunk haza a shoppingolásból, hogy micsoda ára van ennek a halmozásra épülő divatozásnak?
...
ITT OLVASHATÓ

TABUT DÖNTÜNK! - MELEG HELYZET KATARBAN

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Satyrant
2016.10.24.


Mind a legtöbb arab államban, úgy Katarban is az alkoholfogyasztás mellett a homoszexualitás is illegális, és korbácsolással, de akár több évig évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. S bár a tiltások országában szégyelni- és titkolnivaló, a melegség mint tabutéma már itt is gyakorta előbukkan. De csak ritkán a nyilvánosság előtt!

Katarban az egyik legérdekesebb és legfontosabb mérlegelni való kérdés, mielőtt valaki odamegy, az a kisebbségekhez való viszonyulásuk felderítése és megértése. Hagyományaikból és vallási szabályaikból kifolyólag az embernek már elöljáróban van egy elég sötét feltevése az ott uralkodó nézetekről. Ennek egyik aspektusáról, a nők helyzetéről és megítéléséről már írtam korábban, valamint rövid kirándulást tettünk a csak jogaik tekintetében kisebbségek, munkások világába is. De ezidáig nem ejtettünk szót a manapság is érzékeny és mindenkit felbolygató témáról, a homoszexualitásról, ami meglepően elterjedt a régióban, olykor a legbizarrabb formákban mutatkozva meg.
 
Nem annyira régen jelent meg egy online felületen egy homoszexuális katari írása, vagy inkább felszólalása a kétes megítélésük kapcsán, és szinte azonnal megragadt pár aspektus a cikkből. Az ember többnyire sok mindent csak városi legenda szinten hall, mivel az érintettek meglehetősen hallgatagok. Nem teljesen véletlenül. A szomszédos országban még ma is különböző szervek levágásával jár az ilyen jellegű hajlamok lelepleződése, Katarban pedig előszeretettel felejtik börtönökben az elkapott embereket. De legyünk pontosak. Valaminek a tiltása nem zárja ki annak létezését.
 
Az uralkodó szemlélet, mint azt korábbi, nők helyzetét kiveséző cikkemben kifejtettem, az európaihoz mérten bigottan ortodox. Mással nehéz lenne magyarázni azt a tudatosan elnyomó rendszert, ami bizonyos embereknek túlságosan tetten érhetően kedvez. A katari kultúrához szorosan hozzátartozik az erkölcsi értékek fennen hangoztatott elvárása, és mindamellett az éjszaka leple alatt annak minden formájú áthágása. (Meg kell jegyeznem, most a kiváltságos rétegről beszélek, akik qatariakból, arab hercegekből, milliomosokból, esetleg focistákból, vagy egyéb jól fizetett sportolókból állnak.) E ponton szükséges kettéválasztani a szórakozásból meleg embereket és a homoszexuálisként élő párokat. A katari melegek egyfelől törvényesen nem lehetnek és élhetnek nyilvánosan együtt, másfelől az ebben a régióban elterjedt kultúra egyik fő jellemzője a gusztustalanságig aljasodott materializmus, ami a mindenféle szórakozás hajhászásában fejeződik ki...
 

MEGEMELTÉK A NYUGDÍJKORHATÁRT 70 ÉVRE? CSAK A TE HIBÁD...

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Gábor
2016.10.29.


Megint elővették a témát és egyre inkább élesedik a helyzet. Mostmár tényleg nagyon közel vagyunk a nyugdíjkorhatár 70 évre való megemeléséhez. Nem ma, nem tegnap, de még nem is két évvel ezelőtt mondták el nekünk először: MEG FOGJÁK EMELNI! Tedd a szívedre a kezed és mond azt, hogy neked senki nem szólt erről az elmúlt évtizedben. 
 
Beütöm a Google-be, hogy nyugdíjkorhatár+70 év: 2016-os, 2014-es, 2012-es, de még 2008-as cikket is olvasok erről. Én magam 2008 óta figyelmeztetek mindenkit arra, hogy elkerülhetetlen a 70 éves nyugdíjkorhatár Európában, Magyarországon. Őszinte perceikben a politikusok is elmondták ezt nem kétszer...
És te mit tettél az elmúlt években? Felkészültél az elkerülhetetlenre? Egyáltalán felfogtad? A statisztikák alapján Nem! Persze lehet siránkozni, lehet kommentelni a "miből tegyek félre" típusú baromságokat. Ha nagyon leegyszerűsítem a történetet, akkor minden ellenkezésre a válaszom: "Majd fogsz félretenni, amikor már nem lesz más választásod". Ugyanis a nyugdíjkorhatár emelése mellett rohamosan csökken a következő évtizedekben a nyugdíj kifizethető összege...
 

TARLÓS PISTI A VÉRZIVATARBAN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: fsp
2016.10.29.


Tarlós István szereti a kormányt és szereti a Fideszt, de úgy tesz, mintha nem a kormányt és a Fideszt szeretné, hanem Budapestet. Régóta járja már ezt a szánalmas pávatáncot a főpolgármester, időnként felfelé mutogat, jelesül Lázár Jánosra, legutóbb már azt mondta, hogy vannak a kormányban jóhiszemű emberek és vannak rosszhiszeműek. És a rosszhiszeműek rendszeresen megtévesztik a jóhiszeműeket.

Mindezt a 3-as metróvonal felújítása kapcsán mondta Tarlós főpolgármester. Azt játssza, hogy Lázárnak neki mer menni, mert azt gondolja, hogy ettől bátornak látszik a budapestiek szemében. De az igazi elkövetőt, Orbán Viktor miniszterelnököt nem meri támadni, sőt, azt a látszatot kelti, mintha Orbán, Lázárral és a hozzá hasonló rosszhiszeműekkel szemben megvédené őt és a fővárost.

Találkozni fogok a miniszterelnök úrral, mondta most legutóbb is Tarlós főpolgármester, mint ahogyan mondta ezt már több alkalommal előtte is. És tényleg találkoznak, mint ahogyan már korábban is találkoztak.

És a miniszterelnök, Tarlós szerint legalábbis, eddig mindig segített.

Orbán valójában soha nem segített Tarlósnak, sem pedig a budapestieknek. Ha Orbán segített volna Tarlósnak és a budapestieknek, akkor nemhogy elkezdődött volna az életveszélyessé vált 3-as metró felújítása, de már be is fejeződött volna. Orbán csak ígérget Tarlósnak, már amennyiben tényleg ígért valamit. Merthogy ebben sem lehetünk biztosak, hiszen kettőjük négyszemközti megbeszélésén egyetlen egyszer sem voltunk jelen. Csak arra támaszkodhatunk, amit ők mondanak.

És ezekről a megbeszélésekről Orbán nem mond semmit, Tarlós pedig azt mondja, amit akar. A legtöbbször azt, hogy a miniszterelnök már megint segített a budapestieknek. Azt sugallja ezzel Tarlós főpolgármester, hogy Orbán jó és szereti Budapestet, csak hát, mint látjuk, szegény miniszterelnök gazemberekkel van körülvéve. Ami, ha igaz lenne, akkor azon is kéne elgondolkodunk, hogy ki az a gazember, aki gazemberekkel vette körül Orbánt. S ha eljutottunk oda, hogy ő maga volt az a gazember, aki gazemberekkel vette körül magát, már nem járunk messze az igazságtól.

Közben, majdhogynem mellékesen, van ez a 3-as metró, amely egyre inkább életveszélyessé válik. Ma még csak füstöl, és időnként leáll, de hamarosan végleg le kell állítani. És ha le kell állítani, legalábbis Tarlós István szerint, annak következményei lesznek 2018 tavaszán...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN KERÍTÉSPOLITIKÁJÁNAK ÚJABB NAGY DIADALA: HATÁRÁTKELŐ ÉPÜL HEGYESHALOMNÁL

MAGYAR NARANCS
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.10.29.


Tíz év sem kellett Schengen után: az ország kapui nyugat felé is záródnak.

Erre mondják, hogy eldobjuk az agyunkat. A következőket írja a Kisalföld: „Tavaly ősz óta szinte folyamatos az ellenőrzés a nickelsdorfi (Miklóshalma) kis és nagy átkelőnél egyaránt. Emiatt gyakorta alakultak ki torlódások, nemritkán több kilométeren araszoltak a járművek, amíg átértek Ausztriába.” (…) „Ezzel együtt viszont építkezésbe, átalakításba is kezdtek az átkelőn. A kamionparkolóban konténerkomplexumot hoztak létre, ahol a későbbiekben regisztrációs pont működik majd, valamint megkezdődött a határkerítés alapozása is. Közel két hete pedig az A4-es autópálya forgalmát is egy-egy sávra szűkítették a ki- és belépő oldalon egyaránt az ottani átalakítások miatt.” (…) „A kimenő – Ausztria felé tartó – személygépjármű-forgalmat átterelték a szemközti pályaoldalra, vagyis lezárták a kifelé haladó két forgalmi sávot.” (…) „Az A4-es autópályán a belépő oldalon, közvetlenül a határvonalon építették fel az ötven méter hosszú sátrat. Az acél tartóoszlopokra fehér ponyvát húztak. Ez védi majd az időjárás viszontagságaitól az ellenőrzést végző osztrák rendőröket.”

Oszt jónapot! Most kell szerénynek lenni.
Csak az kérdés, miért kellett ehhez rendszert váltani?

Orbán kommunista első titkárként is nyugodtan körbelakatolhatná az országot, s ugyanúgy Moszkvától kapná érte a cvikipuszit, mint most.

ITT OLVASHATÓ

ITT VAN A NEMZETI LUXUSCSÖKKENTÉSI AKCIÓTERV NYOLC PONTJA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.10.30.


Nem kéne milliárdokat költeni a menekültek ellen hergelő kampányra, nem kellene magyarázkodnia és hazudoznia több kormánypárti politikusnak, ha végre nem a rongyrázásukról, hanem szerény életmódjukról szólnának a hírek. A jól csengő, ám alapvetően üres tartalmú akciótervek helyett meg kéne hirdetni egy valóban fontos programot, mely a luxusban tobzódó kormánypárti politikus hitelét adná vissza. Javaslatunk az, hogy a nemzeti luxuscsökkentési akció egyszerre spóroljon pénzt az országnak és vigye közelebb a mindennapok problémáihoz az oligarchákat, politikusokat, vezető beosztású tisztségviselőket, sőt a miniszterelnököt is. Íme, a Szegedi Kattintós szerény javaslatai:

ITT OLVASHATÓK

A JOBBIK TÖKEI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.30.


Altesti támadást intézett a Fidesz médiabirodalma a Jobbik ellen. Momentán azt a képet sulykolják a választópolgár szűkös tudatába, hogy ezek nácik, akik Isten ellen való módon élik a nyomorult szexuális életüket. Az első állítás igaz, a másik nem érdekel.

Viszont van annak valami diszkrét bája, amikor az egyik fasiszta párt a másiktól próbálja meg elcsábítani ily módon a népeket, ami egy dolgot feltétlenül mutat, soha nem látott mélységekbe süllyedt a Fidesz-kommunikáció, ahol már minden lehet. A módszer ismert, még a hajdani Hír TV fejlesztette tökélyre Finkelstein nyomán.

Azonban, amióta Orbán meggecült, ez az opció kiesett, ezért nem véletlenül gyalulja le a médiapiacot a kollégisták hordája. Ebben a szexista akcióban a TV2 és a 888.hu, meg a Ripost vett részt, de ott liheg a Magyar Hírlap és a Magyar Idők névre hallgató papírpazarló nyomdaipari termék is. Egyelőre ennyi a látható hadsereg.

De az lesz majd a gyönyörűség, amikor a Népszabadság is – szintén náci irányítás alatt – hozza ezt a nívót, akkor fognak a csillagok leszakadni az égről. A folyamat már megint hitlerájos utánérzéseket mutat. A bajuszos is, amikor már minden az övé volt, kizárólag az árják biológiai szükségleteivel foglalkozott.

Ehhöz persze kellően le kellett butítani a népeket, és mi most tartunk épp az elhülyülés végső stádiuma felé, amelyhez nagyon jól illik, hogy melyik jobbikos kivel, hol és mikor dugott. Mindezt azért büntetésül, mert az alapmicsoda módosításának elfogadásához Vona feltételeket támasztott.

Egyből kiderült, hogy ez csalta a feleségét, a nyomorult. Hogy ennek mi köze a náciságához, azt nem tudom, de a tanyasi Rózsika néniben bizonyára undort kelt, aki egy életen át ragaszkodik vak komondoros urához, és még a seggéből is böjti szelek fújnak. Ellenben a szavazata az kell, nagyon...

ITT OLVASHATÓ

AZT AKARJÁTOK LENYOMNI A TORKUNKON, HOGY EZ ÖRÖKKÉ ÍGY LESZ, MERT ÍGY KELL LENNIE?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.10.29.


Miközben Kövér házmester emelkedetten hadarva hosszasan bolsevistázott ma valami szoboravatáson, és legszívesebben beleharapott volna a torkába minden elfajzott nem fideszes hazaárulónak; miközben a Vajna-féle közpénztévé jobbikosok gatyájában turkálva, hatszázéves, totálisan irreleváns szexügyekkel igyekszik legyilkolni a karakterüket (nem mintha ez nekem rosszul esne), szerencsére a kormányfelszopó, magukat tudományosnak nevező műhelyek is mossák az agyvelőnket. Csak hogy világos legyen: ez is közpénzből történik. A mi agyunkat, a mi pénzünkből? Kerek? Kerek.

Miután tegnap megtudtuk – egy nem kifejezetten kormányközeli kutatóintézet jóvoltából -, hogy úgy szeretjük mi, magyarok, ha hazudnak nekünk, ha hülyének néznek és lopnak tőlünk (nem mind, csak egy statisztikailag releváns többség), sőt szívesen elviseljük azokat a nyakunkon, akik ezt cselekszik velünk, ideje volt, hogy a Magyar Idők is felfedezze magában a piaci alapot: ha az Indexnek futotta közvéleménykutatásra, a Magyar Időknek, mint nyereséges, piaci körülmények között működő vállalkozásnak, hogy a vérben ne jutna kifizetni néhány kemény milliót arra, hogy valahogy a szánkba rágja, amit nekünk nem akaródzik tudomásul venni? Hát ki, ha nem ők működnek piaci alapon?

Szóval a Nézőpont nevű intézet sebtiben megkutatta (október 24-26. között), hogy mit gondolnak a polgárok a nemzet fütyörészési szokásairól. Mert ennél fontosabb ügyek nincsenek terítéken, az egészségügy, az oktatás, a szegénység/dolgozói szegénység, a leszakadás, a nyomor, az éhezés, a korrupció mind-mind felszámolva, tehát arról fölösleges kérdezősködni.

Hát mit ad isten, nem kiderült, hogy a magyarok kétharmada (67 százalék) szerint elfogadhatatlan, hogy október 23-án ellenzéki pártok szimpatizánsai füttyel zavarták meg a miniszterelnök beszédét? De. Vérlázító, észbontó, felfoghatatlan botrány. Egy demokratikusan megválasztott miniszterelnököt kifütyülni? Ugye hogy nem tűrhetjük?
...
ITT OLVASHATÓ

MI AZ A BIOROBOT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre
2016.10.29.


Nehéz olyan politikusok és szavazók között élni, akik a Star Wars szintjén értelmezik a politikát, és külön kérésük minden esetben, hogy erőteljes színekkel jelezzék nekik a szereplők hovatartozását, mivel a tumultuózus jelenetekben nehéz lenne követni az eseményeket, ha színes ruhák, kockás ingek vagy zöld sapkák zavarnák az élvezetet. Legyenek a jók fehérben, a rosszak feketében, a többiek pedig lehetőleg haljanak meg az eleje főcím alatt, hogy később ne kelljen velük foglalkozni.

Én legalábbis valami ilyesmire gondoltam Bokros Lajos (Modern Magyarországért Párt) beszéde közben, amit a kumulatív ellenzék éppen összefogni kívánó része előtt mondott a Blahán. Arra tett ugyanis javaslatot, hogy a független és/vagy baloldali/liberális/konzervatív sajtó a választásokig hátralévő 500 napban ne fanyalogjon, ne kritizáljon, hanem támogassa teljes mellszélességgel az Összefogást, mert ez az egyetlen módja Orbán Viktor leváltásának.

Gyurcsány Ferenc hozzáfűzte, hogy aki gyurcsányozik, az Orbánt támogatja.

Igen, önök jól látják: Magyarországon mindenki meghülyült, kormány, ellenzék, szavazók, nem szavazók, a teljes körzetet le kéne zárni, és vegyvédelmi öltözékben, önvédelmi fegyverrel ellátott pszichiátereket küldeni a térségbe, amíg a helyzet nem javul. Üzenjünk Brüsszelnek, küldjenek orvosi segítséget, bombázzák antidepresszánsokkal Budapestet és
a vidéket, ne figyeljenek oda arra, amit mondunk, de arra sem, amit csinálunk...

ITT OLVASHATÓ

CROMWELL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.10.29.


Megnéztem a Cromwell című filmet. Ma ment. Érdekesnek találtam a műsorszerkesztést. Hogy valaki a mozicsatorna munkásai közül éppen most találta időszerűnek levetíteni (milyen ósdi kifejezéseket használok) ezt az 1970-ben készült izét. Ami olyan, mintha magyarok csinálták volna. Hazug, ostoba és öncsaló. Viszont a fennkölt - és mint ilyen, hamis - eszmék között meg lehet találni azokat a mondatokat és motívumokat, amik finoman szólva áthallásosak a mai hazai állapotokra.
 
Adva van egy ostoba, faragatlan tolvaj, egy becstelen tróger (még az akkori angol királyról beszélek), aki magára haragít egy hozzá hasonló bunkót (ez végképp a filmben idealizált Cromwell). A két baromian buta alak polgárháborúba hajszolja az országot...
 
 

VAN VÉGZET, ÉS BEVÉGZED

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Böcskei Balázs
2016.10.29.


Sok évvel ezelőtt meglehetősen gyakran vonatoztam a Budapest-Miskolc vonalon. Idővel azon kaptam magam, mintha nekem az út nem akkor kezdődne, amikor a Keleti pályaudvarról elindulok, hanem amikor megérkezik a vonat az ablakaiból is látható miskolci Avas lakótelepmonstrum „lábaihoz”. Ahogyan az országszerte ismert és hírhedt, egy másik város  tere tornyosul a borsodi megyeszékhely fölé. Miskolc a Miskolcban. Az egyrészt tévesen tekintélyt parancsolóként leírt jelenség, másrészt, baljós, de mégis uralkodás a város felett. Az avasi lakótelep a város árnyéka, árnyék, mely időben és szociális értelemben hosszúra nyúlt.

A mezőkövesdi rapper, Funktasztikus (Csató Adorján) mindezt így szövegeli:

„Kár lenne tagadni, // Hogy a temetőszagú külvárosi levegőben lehet valami (…) Nincsenek véletlenek csak védtelenek (…) Két évtizede a napfelkeltét várja // Elmehet acélos arcélével a picsába // El lett felejtve, (persze) itt lent a remény // Ilyen Borsod-Abaúj-Zemplén, a rendszer vesztese.”

Felesleges is a kérdés, hogy vajon melyik rendszer vesztese, a lent lévőség érzése errefelé inkább univerzális, mintsem szakaszolható: az „összkomfortos kriptákban” (…) „az élet egy nyeretlen kaparós sorsjegy”.

Sokat elmond egy társadalom állapotáról, ha ismét népszerűségre (erőre) kap a lakótelepi-, gengszterrap vagy a szociális düh által pörgetett szövegládaság. Ennek jelentős része keletről jön, vagy ott bújik meg, és kevésbé a szociálisan kifésült, nyelvi és egyéb kódokkal, kellemes budapesti éjszakába születő, reggelre is maradó spleennel kiszínezett telefonból, a Trafóban (és nem a trafóház mellett) elslammelhető slam poetry megnyilvánulásai. Érdemes megnézni Mr. Klausz borsodi fiatalember Ki mit tube 2014 keretében előadott slammelését. Milyen más szavakat, képeket, egyszerűséget és életképeket helyez bele egy olyan műfajba, amelynek jellemzően a jópofaság(ra való törekvés) az alapja...

ITT OLVASHATÓ

500 NAP HIPNÓZIS

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.10.30.


Nem vak az a ló, csak bátor. Újra nekifut a falnak, ismét betöri a fejét. Ami nagyobb baj: a lovasáét is. Már megint.

Teccettek már negyedik emeletről korábban kizuhant embert látni, ahogy épp ismét a negyedik emeleti erkélyre tart? Aligha. Vagy belehalt a korábbi zuhanásba, vagy egy életre megtanulta a gravitáció törvényét. Már ha nagykorú az illető, aki képes legalább a saját bőrén megtanulni, mi az, hogy törvényszerűség. Az alma leesik a fáról, a kanyarban nagy sebességnél kisodródik az autó: kézzelfogható fizikai szabályok, az is megérti, aki nem ássa bele magát a fizika mélységeibe. Sajnos a társadalmi összefüggések nem ilyen könnyen átláthatóak. Ugyanilyen erejű törvényszerűségek, MINDIG érvényesülnek, de nem olyan egyszerű megmutatni azokat, mint egy betört fejet, vagy összeroncsolódott kocsit. Pláne akkor nem, ha egész iparág épül az elhazudásukra.

Október 23-án a Blaha Lujza téren tartottak gyűlést a valóság elrejtésére szakosodott iparági képviselők. Meghirdették ugyanazt, ami 2014-ben már totális kudarcot vallott. Nagykorú ember ilyenkor hátradől, és megvárja, míg a többi nagykorú is kiröhögi a hazudozókat. Aztán körbenéz a neten, és rájön: mily kevesen is vannak a nagykorúak. A politikailag aktív közönség demokrata oldalának döntő többsége még mindig kiskorú. Nem képes szembesülni a valósággal, nyilvánvaló tényeket és törvényszerűségeket hagy figyelmen kívül. Hinni akar abban, hogy az Orbán Rezsim választásokon legyőzhető, és abban is, hogy akiket már párszor agyonvert, azok majd most megmutatják. Nem érdekli, hogy 5000 évnyi világtörténelemben sosem lehetett választáson diktatúrát elkergetni, és az sem, hogy akik a győzelemre szövetkeznek, azoknak annyi esélyük van erre, mint nyuszikának a medve barlangjában...

ITT OLVASHATÓ

"NEM A SAJTÓSZABADSÁG SZŰNIK MEG MAGYARORSZÁGON, HANEM A SAJTÓ"

B1... BLOG
Szerző: B1blog
2016.10.30.


Ellenzéki sajtó? Ősszel elintézik – somolygott egy informátorunk még augusztus végén.

Hittük is, meg nem is. Már nem csak sajtó-berkekben volt masszív pletyka, hogy „Mészáros Lőrinc” kinézte magának a Népszabadság kiadóját, a Spéder Zoltán személyes „G-napja” után az Index sorsa is kérdésessé vált, de az „ezt azért nem merik meglépni” naivitása még hat év után is munkált bennünk.

Két hónap telt el a fenti beszélgetés óta. Vegyük sorra az ellenzékinek tartott sajtó fontosabb elemeit:
Népszabadság:

A történet közismert, a végeredmény borítékolható volt a felfüggesztés bejelentését követően. A kiadót már – néhány áttételen keresztül – megszerezte „Mészáros Lőrinc”. Az még kérdés, hogy magát a Népszabadságot újra indítják-e Liszkay Gábor vezetésével, de feleslegesnek tűnik ráindítani egy második Magyar Időket a már meglévőre. Nem is szükséges. A Népszabadság csak egy látványos zászlóshajó volt egy hihetetlenül masszív flotta élén.

Hogy mennyire komoly a flotta, azt mi sem jelezi jobban, hogy a következő orgánumokra tette rá a kezét „Mészáros Lőrinc”: Népszabadság, Világgazdaság, Manager Magazin, Nemzeti Sport, Nemzeti Sport Magazin, Népszabadság Top kiadványok és mellékletek, nol.hu, vg.hu, Új Dunántúli Napló, Heves Megyei Hírlap, 24 óra, Somogyi Hírlap, Új Néplap, Világgazdaság kiadványok és konferenciák, Hírmátrix.hu, Tolnai Népújság, Békés Megyei Hírlap, Petőfi Népe, Grátisz, Vasárnap Reggel, bama.hu, baon.hu, beol.hu, heol.hu, kemma.hu, sonline.hu, szoljon.hu, Képes Sport, Sport and Life, nso.hu, Autó-Motor, Autómotor.hu, Fanny magazin, Lakáskultúra, Tina Konyha, Ínyenc, Édes élet, Test&Lélek, hot!, hot! extra, mindmegette.hu, Astronet.hu, Lakáskultúra Online, Bravo magazin, mainap.hu, tvműsor.hu, jegyed.hu, lapcentrum.hu, Dunaújvárosi Hírlap, Fejér Megyei Hírlap, Veszprémi Napló, Vas népe, Zalai Hírlap, Veszprémi 7 nap, Hévi forrás, Mega Infó vidékjáró Magazin, Nagykanizsai Maraton, Szuperinfó lapcsoport, Várpalotai Hírek, feol.hu, duol.hu, veol.hu, zaol.hu, vaol.hu, mcsatorna.hu, likebalaton.hu, randizol.hu, szallasbomba.hu, dunadigital.hu, fejerdigital.hu, naplodigital.hu, vasdigital.hu, zaladigital.hu.

Szép, nagy falat.

Mindmegette.hu
Népszava:

A lap évek óta a totális csőd és a megszűnés között billeg. Bár éveken keresztül tartotta lélegeztető gépen az újságot néhány MSZP környéki pénzember, adományaik hektikusak, kiszámíthatatlanok voltak, lényegében könyöradományként érkeztek. Ennek ellenére a szocialista politikusok szerettek úgy gondolni az újságra, mint sajátjukra – ha a finanszírozást nem is, a követelőzéseket illetően igen. A lap és a párt útjai azonban lényegében két éve teljesen külön váltak. 2016-ban a megjelenést német szociáldemokrata alapítványok támogatják, ha nem is vastagon, de legalább németes precizitással. Példányszámokról persze jobb nem is beszélni – a legjobb esetben is legfeljebb napi 10 ezer eladott újságról beszélhetünk. (Ez nagyjából a Magyar Hírlap és a Magyar Idők közös napi példányszáma.)

Hozzávetőleg egy éve köztudott, hogy a szocialistákhoz – nem alaptalanul – sorolt Geomédia, a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek kiadója szemet vetett a Népszavára. Számos elképzelés született a lapok integrációjára – így mindenkit meglepetésként ért, amikor bejelentették: a Magyar Hírlap egykori tulajdonosa, a svájci Marquald Média veszi meg Geomédiástól a Népszavát. Még ennél is nagyobb meglepetést okozott a kiadó későbbi reagálása: ők bizonyosan nem vesznek részt az üzletben. Nem is, mivel a lapokat egy rejtélyes, épp bejegyzés alatt álló lichtensteini vállalat vette meg Jürg Marquard nélkül.
Hogy ki a valódi vevő – sejtelmünk sincs...
 

NEM BAJ, HA NINCS ORVOS, CSAK MIGRÁNS NE JŐJJÖN! - SZUBJEKTÍV DIAGNÓZIS AZ EGÉSZSÉGÜGYRŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: PLT
2016.10.29.


Nem baj, ha nincs orvos, csak migráns ne jöjjön! – a kormányzati politika az ismert gyerekdal parafrázisának jegyében zajlik. Mindent alárendelve a témának – az egészségügyet is. Engem (és a generációmat) azonban mind jobban foglalkoztat a gyógyítással foglalkozó hazai szektor jövője. Persze tíz éve is ugyanígy érdeklődtem a téma iránt, ámde egy dolog, ha valaki kívülről, steril megfigyelőként elemzi a betegellátás áldatlan helyzetét. S teljesen más tészta, amikor középkorúként az emberen szép lassan kijönnek a legkülönbözőbb nyavalyák, népbetegségek. Így aztán előbb-utóbb muszáj neki átlépni a kórház bejáratát – s már nem látogatóként. Egyszóval, drága kortársaim, az eddiginél is jobban oda kell figyelnünk nemcsak az egészségünkre, de az egészségügyre is. Az életünkre megy a játék, ezért nyomást kell gyakorolnunk, kiállni önmagunkért, mert senki nem fogja megtenni helyettünk.
 
Tehát jövőre leszek 40 – aminek járulékos következményeként mind gyakrabban veszek igénybe egészségügyi közszolgáltatást. Nyáron történt epehólyag-operációmról szóló kórházi naplóm generált bizonyos érdeklődést a nyilvánosságban. Még a – tulajdonosa okán – az Átlátszó iránti pozitív elfogultsággal nemigen vádolható tv2 reggeli műsorába is behívtak.
 
Alig pár hónap telt el, s itt az újabb diagnózis: epekő után vesekő. De akik újabb műtétes sztorit várnának, azokat le kell hűtenem. Ezt a problémát többnyire invazív beavatkozás nélkül is lehet orvosolni. Kétségtelen persze, hogy az utóbbi években fokozottan tapasztalhattam meg saját bőrömön a közegészségügy helyzetét.
 
Ugyanakkor nekem még szerencsém volt. Prosperáló régió lakójaként viszonylag jó hírű, minőségi ellátást nyújtani tudó intézménybe kerültem. Sokévi átlagnál derűsebb tapasztalataim fényében nem szívesen cserélnék olyannal,  akinek a népnyelvben “Dél Tepsinek” becézett Dél-pesti Kórház jut. Riportok, tudósítások, cikkek sora taglalta már az ott uralkodó áldatlan, horrorszerű viszonyokat. Legutóbb pont az Index adott hírt a harmadik világbeli állapotokról...
 

MI LESZ MOST HILLARY CLINTONNAL (HELYZETPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.10.29.


"FBI has learned of the existence of emails that appear to be pertintent to the investigation" (részlet James B. Comey igazgató kongresszusi bizottsági elnököknek küldött leveléből)

Comey levelében szinte semmiféle információ nincs arról, hogy egészen pontosan mire bukkantak Hillary Clinton emailjeivel kapcsolatban, de kiszivárgott, hogy bizalmasának Huma Abedinnek és az ő (már korábban szétköltöztek) férjének Anthony Weinernek a számítógépén találtak valamit. Weiner ellen egy 15 éves lánynak írt szexuális tartalmú sms-ek miatt folyik vizsgálat.

Clintont azzal vádolták, hogy titkosított adatokat tárolt a magánszerverén, és ezzel kapcsolatban tanúskodott Comey korábban kongresszusi bizottságok előtt. Senki nem állítja azt, hogy valami fontos új bizonyíték került volna az FBI kezébe, kizárólag arról van szó, hogy az újságok címoldalára került Clinton egy számára kellemetlen ügyben.

Mennyit árt ez az ügy Clintonnak? Hétfőn és kedden már lesznek olyan közvélemény-kutatások amelyek ezt is mérni fogják. Én azt gondolom, hogy ez nagyon rosszkor jött Clintonnak és a sztori komoly hatással lehet a választókra.

Barack Obama 2012-ben úgy lett elnök, hogy 332 elektori szavazatot szerzett Matt Romney 206 elektori szavazatával szemben. Közvetlenül a választás előtt kevesebb, mint egy százalék volt a kutatásokban Obama előnye, de végül az összes szavazatok 3.9 százalékával verte meg Romneyt. Tegnap Clinton még jobban állt, mint Obama, kedden ez közel sem biztos, hogy így lesz.

Mi az, amit lehet tudni: Washington D.C, Hawaii, California, Vermont, New York, Illinois, Maryland, Delaware, Rhode Island, New Jersey, Maine (három választókerületben, itt megosztott elektori szavazat van, a negyedik elektort Trump nyerheti), Connecticut, Washington, Massachusetts, Oregon, Virginia, New Mexico, Minnesota, New Hampshire, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania és Colorado tűnt nagyon biztosan demokratának. Ez összesen 272 elektori szavazatot jelent, és 270 elektori szavazat kell a győzelemhez.

Egyes mérések szerint Clinton vezet North Carolina és Florida államban is, de ez még Comey levele előtt volt. Azt gondolom, hogy nem kell betegesen pesszimistának lenni ahhoz, hogy úgy gondoljuk a 272 "bázis" elektori szavazaton kívül az összes többiben Trump lesz az esélyesebb az első post-letter pollokban. Ez a választás azon múlhat, hogy megfordít-e egy darab államot a fenti kék falból Trump. Ennek az esélye pedig egyáltalán nem elhanyagolható. A New York Times összesített
polljait nézve talán Wisconsin a legtámadhatóbb Clinton-állam, ott öt százaléknál kisebb Trump hátránya (egy másik módszer szerint hét százalék a különbség). Más mérések szerint Colorado-ra kell figyelni. Billeghet még New Hampshire és Pennsylvania is, de másik állam már nem nagyon...

ITT OLVASHATÓ