2020. október 16., péntek

A SHARING ECONOMY HAZUGSÁGA I PARTIZÁNINFO

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2020.10.16.2020 őszén, Budapesten komoly viták zajlanak az Airbnb szabályozása körül. Ebben a videóban eggyel hátrébb lépve mutatjuk be a rövid távú lakáskiadásra szakosodott platform mögött álló gazdasági modellt: a sharing economyt. Ez, a magyarul közösségi gazdaságnak, vagy megosztáson alapuló gazdaságnak nevezett rendszer csak néhány éve lett szélesebb körben ismert, de ilyen rövid idő alatt is fenekestől felforgatott több különböző iparágat, ahol megjelent. Az ígéret szerint a sharing economy "áruk és szolgáltatások közösségi hozzáférését teszi lehetővé", hogy a fogyasztók könnyen hozzájuthassanak különböző erőforrásokhoz, anélkül, hogy ezeket meg kellene vásárolniuk: az Ubernek köszönhetően taxi és taxis engedélyek nélkül lehet beszállni a személyszállításba, az Airbnb pedig bárkiből pillanatok alatt szállásadót csinál. 

A gyakorlatban azonban hamar kiderültek a modell árnyoldalai, egyesek ma már arról beszélnek, hogy ezek a cégek valójában az állami szabályozástól mentes vadkapitalizmusra építik az üzletüket. Ebben az adásban azt mutatjuk be, hogy mi térítette el a sharing economy eredeti koncepcióját, és hogyan lehet ezt kijavítani. 

Fejezetek: 

0:00 Az Airbnb története
8:12 A sharing economy ígérete 
14:00 A sharing economy kritikája 
23:32 A megosztás másodlagos, a profitlogika mindent felülír 
28:56 Közös tulajdon, gazdasági demokrácia, és a Nobel-díjas válasz a közlegelők tragédiájára 
38:39 Működő példák mutatják: lehet máshogy! 

A videót a Rosa Luxemburg Stiftung támogatta. 
Az adásban említett, korábbi anyagaink: 

Azért termelünk élelmiszert, hogy megegyük? Dehogy! 

Miért ilyen drága a lakhatás? 

AZ EGÉSZSÉGÜGYI KORMÁNYZAT JÁRVÁNYKEZELÉSI KONCEPCIÓJA ÖSSZEOMLOTT, KI KÉNE TALÁLNI VALAMIT, MIELŐTT NAGY BAJ LESZ

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2020.10.14.


Volt rá néhány hónapunk, hogy kitaláljuk, hogyan fogunk együttélni a járvánnyal, hogyan rendezzük be az életünket, hogy drasztikus korlátozásokra már ne legyen szükség. Mostmár kimondhatjuk: nem sikerült.


Maga a kormány sem tudta eldönteni, hogyan kellene nekiállni a védekezésnek, a tavaszi tapasztalatok alapján talán azt gondolta, megint szerencsénk lesz. A propagandára és kampányokra százmiliárdokat költő, ezen a téren igazán világklasszis kommunikációs gépezet semmit sem tett azért például, hogy a maszkhasználatot népszerűsítse, sőt, a miniszterelnök és a miniszterek még akkor is maszk nélkül macsóskodtak, amikor már egy környékbeli ország valamire való politikusa sem mutatkozott maszk nélkül. Az egészségügy szűrési kapacitását sem sikerült eléggé megerősíteni, a felderítés hatékonysága botrányosan gyenge.

Az egészségügyi kormányzat járványkezelési koncepciója látványosan összeomlott, és ha nem változtatnak, rövidesen földbe állhatunk mindenestül. Hogy ezt elkerüljük, alapkoncepciótól kell megszabadulnunk, attól, amely felborította az egyébként sem bivalyerős kórházi struktúrát, és amely néhány kijelölt kórházakban képzeli el a covidbetegek ellátását.

A kásleri, leginkább a XIX. századi járványkezelési módszerek nyomát magán viselő stratégia szerint a terjedés megfékezésére egyedül az elkülönítés alkalmas. Ezért épültek a XIX. században pavilon rendszerű kórházak, amelyek több épületből állnak, és amelyekkel szerte az országban még ma is találkozhatunk. Azokban az időkben nem ismerték a járványok kórokozóit, így kimutatni sem tudták azokat, nem tudták, hogyan lehet védekezni ellenük, milyen védőfelszerelésre lenne szüksége az orvosoknak, ápolóknak. (Semmelweis Ignác szomorú példájából tudjuk, hogy még a legalapvetőbb higiénia fontosságát sem ismerte el a szakma. Semmelweist annak idején gyűlölte az egész orvostársadalom, mivel nem voltak hajlandók elismerni, hogy sok esetben ők maguk okozták betegeik halálát. Vannak, akik szerint Semmelweis rejtélyes halála is összefüggésben lehetett a kollégák ellenszenvével. Nem tudni pontosan, miért került elmegyógyintézetbe, de az szinte biztos, hogy ápolói agyonverték.)

A kórokozók terjedését akkoriban tényleg csak egyetlen módon tudták valamenynire akadályozni: elkülönítéssel...

SZFE-S HALLGATÓK: A KIÜRÍTÉSRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉST ELUTASÍTJUK, A BLOKÁDOT MEGERŐSÍTJÜK

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2020.10.16.


Gyors sajtótájékoztatót tartottak az SZFE-s diákok a Vas utcai épület előtt, ahol több száz hallgató és további támogatók gyűltek össze péntek délután.

Az apropót az adta, hogy Szarka Gábor kancellár péntek reggel elrendelte, és a diákságnak megüzente, hogy este 6-ig minden egyetemi polgárnak el kell hagynia az egyetem épületeit.

Az intézkedést, Szarka levele szerint, a koronavírus járvány hazai terjedésének üteme, illetve ezzel összefüggésben az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető „ellenőrizhetetlen belső viszonyok” indokolják.

Erre válaszul a diákok péntek este nagy számban gyűltek össze a Vas utcában, és visszautasították a kancellár ultimátumát. Kijelentették, hogy nem kérnek a Szarka által bejelentette, előrehozott őszi szünetből, így arra az eredetileg tervezett időpontban, október 22 és 26 között kerül sor.

„Mi az SZFE hallgatói az épületek kiürítésére irányuló rendelkezést elutasítjuk”

- hangzott el a közlést beolvasó hallgató nyitómondataként...

„EGY VILÁGJÁRVÁNYT HASZNÁLNAK ÜRÜGYKÉNT ARRA, HOGY A TILTAKOZÓ HALLGATÓKAT AZ EGYETEMFOGLALÁS FELADÁSÁRA KÉNYSZERÍTSÉK”

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.10.16.


Felbecsülhetetlen és pótolhatatlan kár éri a hallgatókat az oktatás beszüntetésével – közölte az SZFE Oktatói Közössége.


Mint korábban lapunk is megírta, a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) újonnan kinevezett, gépesített lövész végzettségű kancellára arra utasított mindenkit, hogy pénteken 18 óráig hagyják el az épületeket. Ez vonatkozott a kollégistákra is. Szarka Gábor később az állami médiának nyilatkozva azt mondta, előrébb hozták az őszi szünetet, mert így a „pszichotikus állapot”-ban lévő hallgatók hazamehetnek, ahol beszélgethetnek kicsit a szüleikkel. Közben megkísérelték kirakni a kollégista diákokat, akik birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a józsefvárosi jegyzőnél. 

 A Színházi- és Filmművészeti Egyetem Oktatói Közössége eközben nyílt levélben válaszolt a színművészeti új vezetésének. Mint írják, „Önök átlátszó módon egy világjárványt használnak ürügyként arra, hogy a tiltakozó hallgatókat az egyetemfoglalás feladására kényszerítsék.” Felidézik az új vezetésnek azt a korábbi közleményét, amelyben az egyetemfoglalókat vádolták meg az oktatás ellehetetlenítésével.

„Majd ezek után önök minden lehetséges eszközt bevetettek az oktatás ellehetetlenítésére. Az oktatókat és hallgatókat megfosztották az infrastruktúrától! A szükséges oktatási terektől! Végezetül pedig, egy mondvacsinált indokkal előre ráncigálva és kiterjesztve az őszi szünetet, példátlan módon, teljes egészében betiltották az oktatást.”

Értékelésük szerint ezzel az oktatói és alkotói folyamatok félbeszakadtak, amivel felbecsülhetetlen pótolhatatlan kár éri a hallgatókat. A kollégium kiürítésével kapcsolatban az a véleményük, hogy a hátrányos helyzetű, illetve határon túl lakó hallgatóink esetében ez a lakhatás megvonását jelenti...

ORBÁN TOVÁBBRA SEM INTÉZKEDIK, CSAK ÜZENGET

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2020.10.16.


„Orbánnak ez a mai megnyilvánulása a betegekkel és a halottak hozzátartozóival szembeni súlyos érzéketlenséget is mutat: azon a napon, amikor 33 – elkerülhető – halálesetről számoltak be hivatalosan, akkor a miniszterelnöknek annyi az üzenete, hogy ne tervezgessünk síkirándulást” – adott hangot véleményének Falus Ferenc. A korábbi országos tiszti főorvos felháborítónak tartja azt is, hogy Orbán továbbra sem intézkedik, csak üzenget. A mostani „tanács” célja, hogy ismét megtöltsék az állami forintokkal amúgy már gazdagon kistafírozott hazai wellness-szálókat. „Pedig ha minden így folytatódik, akkor mire eljön a síszezon, biztonságosabbak lesznek a sípályák, mint a hazai szállodák” – prognosztizálta a járványügyi szakember.


„Egész Európában nehéz a helyzet, még Németországban is többen halnak meg, mint Magyarországon, a magyar egészségügy európai összevetésben még jól állja a sarat... miután a járvány felszálló ágban marad következő hónapokban is, ezért nehéz ősz és talán tél elé nézünk; jön a síszezon, mindenki tervezi a téli vakációját, megismerve az európai helyzetet azt javaslom, hogy ne tervezzenek a síszezonban külföldi utazásokat” – üzente haza Brüsszelből a Facebook oldalára feltöltött minivideójában Orbán Viktor.

„Orbán intézkedés helyett megint csak üzenget” – reagált a mai miniszterelnöki üzenetre Falus Ferenc. Mint emlékeztetett rá, már nyáron is ezt tette, amikor azt mondta, hogy „kevesebb Adria, több Balaton”. (Azt már mi tesszük hozzá, hogy ezt még ő maga sem tartotta be, hiszen lefülelték adriai nyaralása közben, ahogy lebukott több embere is, élükön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Vélhetően a síeléssel sem lesz másképp.)...

JOGÁLLAM-E MÉG MAGYARORSZÁG? MÁR ITT A MAFFIAÁLLAM? - PODCAST

444.HU
Szerző: presshelsinki
2020.10.16.


Iszonyúan kiterjedt, sőt egyenesen rendszerszintű korrupcióról már hosszú évek óta beszélnek. Igazság szerint már az Orbán-kormány előtti időkben is így volt ez. A Fidesz 2010-es választási győzelmének egyik legfontosabb összetevője éppen a korrupcióval szembeni népharag volt.

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése is számos vészes dolgot azonosított: a politika és az üzleti világ összefonódását vagy a korrupt politikusok büntetlenségét. Erős jelek mutatnak, arra, hogy a magyar államot foglyul ejtették, és itt a magyar state capture vagy maffiaállam. Igaz ez? És ha igen, most miért ennyire megbocsátó a hazai közvélemény a korrupcióval?

Erről kérdeztük:

Bodoky Tamást, az Átlátszó főszerkesztőjét
Léderer Sándort, a K-Monitor ügyvezető igazgatóját és
Martin József Pétert, az Trasparency International Magyarország ügyvezető igazgatóját.
A beszélgetést Ónody-Molnár Dóra újságíró vezette.

ÍGY TÁMADTAK FEL A KORÁBBAN NÉPSZERŰ BEFEKTETÉSEK - SZEPTEMBERBEN A RÖVID FUTAMIDEJŰ KÖTVÉNYALAP VOLT A SLÁGER

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem / LJ
2020.10.16.


Szeptemberben a rövid futamidejű kötvényekbe fektető alapok váltak a slágerré, a legtöbb friss megtakarítás ugyanis ide áramlott. Pedig az állampapírpiacon tapasztalt hozamemelkedés nem tett jót ennek a kategóriának. Ismét népszerűvé váltak az ingatlanalapok is.


Szeptemberben 66 milliárd forinttal több megtakarítás érkezett a befektetési alapokba, mint amennyit kivontak belőlük – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) legfrissebb adataiból. Mind a fejlett, mind a fejlődő piacok tőzsdéin csökkenést figyelhettünk meg, de a fejlődő piacok kevésbé estek. A magyar börze lemaradó volt, átlagon felüli esést mutatott a BUX index. A hozamokkal együtt pedig összesen 1,7 százalékkal, 109 milliárd forinttal 6432 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

A kép vegyes, de a tőkebeáramlások összege messze felülmúlja a visszaváltások nagyságát. Továbbra is kiemelkednek a kötvény- és az ingatlanalapok. A kötvényalapokba 38,5 milliárd forint friss pénz érkezett, ami a rövid futamidejű hazai kötvényekbe fektető alapok népszerűségének volt köszönhető. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

„A JÓ SZÍNHÁZ NEM KERESZTÉNY, HANEM MEGKERÜLHETETLEN ÉS KIBÍRHATATLAN”

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2020.10.16.


A „nemzeti-keresztény” szókapcsolat rémisztő Visky András író szerint, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház aligazgatója és dramaturgja, valamint aktív református egyháztag. A direktorral az SZFE-t is leigázó politikai-kulturális hadjáratról beszélgettünk; szerinte büszkék lehetünk az egyetem véksőkig ellenálló diákjaira.


KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Vidnyánszky: „Mindenkit használ a politika”

Még az SZFE-botrány kezdete táján elhangzott Vidnyánszky Attilától, hogy olyan értékeket akar látni a színházban, mint haza, magyarság, kereszténység – s például Karsai Györgynek hiába is magyarázná, hogy ezek mit jelentenek. Később bocsánatot kért, de a szavai nyomán kerekedett vitában sokan állították, hogy Vidnyánszky zsidózott. Mások szerint azt a képzetet fogalmazta meg, hogy a „nemzeti-keresztény oldalnak” nincs mondanivalója a „libernyákok” számára. Mit gondol erről?

Nem dobok követ Vidnyánszky Attilára a szerencsétlen mondatáért; sem az első követ, sem a sokadikat. A nyilvános térben, különösen felfokozott helyzetben akárkinek kiszaladhat a száján hasonló ügyetlenség. Az ördög nem alszik, Freud sem, persze. De ha valaki attól tart, hogy Karsai György klasszikafilológus professzornak, a görög tragédia legjobb ismerőjének nem tudja elmagyarázni a kereszténység mibenlétét, ne szalassza el annak az esélyét, hogy megkérje a legendásan kedves, a bibliai görögöt – meg hát a latint is – jól ismerő tudóst: beszéljen neki a kereszténységről. Én nem hagynám ki ezt az esélyt, ebből csak jól lehetne kijönni. Mint, egyébiránt, minden valódi beszélgetésből...

MÁS EGYETEMEK HALLGATÓI IS AZ SZFE ELÉ MENNEK ESTE FÉL HATRA, HOGY KIÁLLJANAK A KILAKOLTATÁS ELŐTT ÁLLÓ DIÁKOK MELLETT

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2020.10.16.


Frissítés (15:25):


Pikó András VIII. kerületi polgármester Facebook-posztban állt ki a hallgatók mellett, és a tervezett kiürítés ellen. Mint írta, a döntés, miszerint mindenkinek el kell hagynia estig az épületet, nem csak humanitárius okokból végrehajthatatlan, de jogállami elveket is sért:

"Amennyiben az SZFE kinevezett kancellárja érvényt fog szerezni annak a döntésének, hogy ma este 18 óráig az egyetemi…"

Posted by Pikó András polgármester on Friday, 16 October 2020


Ahogy a nap folyamán mi is megírtuk, Szarka Gábor és az egyik új rektorhelyettes, Novák Emil az egyetem dolgozóinak és oktatóinak a mai napon rektori utasítást tartalmazó körlevelet küldtek. A levélben kijelentik, hogy előrébb hozták az őszi szünetet az intézményben október 16–26. közé, ekkor

„az egyetem épületeiben és kollégiumában karbantartást és fertőtlenítést csinálnak majd, ezért azok zárva lesznek, azokban tartózkodni tilos, azokat maximum péntek este 18 óráig mindenkinek el kell hagynia.”

Csak a kancellár írásos engedélyével szabad az épületekben tartózkodni.

Az egyetemfoglaló SZFÉ-s polgárok, akiknek az épületen belül folytatott ellenállását ezzel a húzással akár fel is tudná számolni a kormánybarát vezetőség, ma este 6 órára hivatalos sajtótájékoztatót jelentettek be a hírre reagálva. Az eseményre „minden érdeklődőt” szívesen várnak, ahogy fogalmaztak. Nem sokkal ezután a Titkos Egyetem nevű csoport, amely az ország több egyetemén tanuló, SZFE-vel szolidarító hallgatókat tömörít,

este fél hatra minden, SZFÉ-sekkel szimpatizálót a Vas utcai egyetemépület elé hívott, hogy együtt álljanak ki az egyetemfoglalók mellett...

MEGSZŰNT A VÉDEKEZÉS, MINDENKIRŐL LEMONDTAK, CSAK MAGUKAT VÉDIK, AZ EMBEREKET NEM - AZ ORSZÁG MŰKÖDŐKÉPESSÉGE NEM AZONOS AZZAL, HOGY NEM CSINÁLNAK SEMMIT, ÉS MINDENKIT MAGÁRA HAGYNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.10.16.


A világjárvány első szakaszát kemény intézkedésekkel tudták megfékezni, amivel nagyon sok ember életét mentették meg. Az állami intézkedésekkel egyenes arányos az állampolgári fegyelem: ha látják az emberek, hogy komolyan veszi az állam a fertőzést, akkor ők is fegyelmezettebben tartják be az óvintézkedéseket. Ahogy ugyanez fordítva is igaz: ha látják az emberek, hogy a kormányzat semmit nem tesz a járvány megfékezésére, a lakosság is fegyelmezetlenebb lesz és nem tart be semmiféle szabályt. Magyarországon ez a két tényező egymást erősítve hoz létre katasztrofális helyzetet, miután kormányzati szinten gyakorlatilag mindenféle védekezés megszűnt, az emberek életéről lemondtak.

Az első hullám megfékezésekor látható volt, hogy a legszigorúbb korlátozó intézkedéseket nem lehet folyamatosan fenntartani, mert megáll az élet. Nemcsak a gazdasági eredmények, a cégek bevételei kerülnek veszélybe, hanem a lakosság ellátása és az emberek megélhetése is. Amerikában már nem lehetett alapvető cikkekhez hozzájutni, nem volt WC-papír, kézfertőtlenítő, csirkehúst vadászni kellett jól ellátott területeken is, az emberek pedig kifogytak az alapvető tartalékaikból: tíz kilométeres sorokban álltak az autók egy zacskó élelmiszerért, ami egy kevés tésztát és néhány konzervet tartalmazott.

Ezért világos volt, hogy a lezárást és a kinyitást periodikusan kell változtatni, amíg nincs vakcina.

Ez azt jelentette volna, hogy amikor sikerült a járványt megfékezni, akkor a legszigorúbb intézkedéseket feloldják, hogy ne veszítse el mindenki a munkahelyét, az élelmét és az emberek hozzájussanak az alapvető élelmiszerekhez és az élethez szükséges árukhoz. Ez sem jelentette volna a teljes feloldást, és olyan tömegrendezvények megtartását, amelyekre nincs feltétlenül szükség, mint például egy nézőkkel rendezett futballmeccs. De miután a megnyitás helyreálltja az ellátást és életben tartja a gazdaságot, s újra elindul a fertőzés, fokozatosan és tervszerűen újra be kellett volna vezetni a korlátozásokat ciklikusan, s újra megkövetelni az állampolgári fegyelmet, a kézmosást, a maszkviselést, a távolság betartását.

Ezzel párhuzamosan az egészségügyi óvintézkedéseket is megtenni, megfelelő számú tesztelést kellene elvégezni, a fertőzések feltárása után pedig ellenőrizni kellene a kontaktokat, elrendelni a karantént. Magyarországon a védekezés megszűnt, a tesztelések számát szándékosan tartják alacsony szinten, ezért fogalma sincs az egészségügyi kormányzatnak (ja, ilyen nincs is), hogy mekkora a fertőzöttség és hol terjed a vírus. Kontaktokat nem vizsgálnak, az iskolákat nem zárták be, a fertőzött tanárokkal érintkezett személyeket nem kutatják fel, nem különítik el, nem csinálnak semmit. A természet szelekciójára bízták, ki kapja meg a vírust és ki hal bele...

„HA FELFORR AZ AGYVIZED MARADJ EASY / MIELŐTT KIMONDOD SZÁMOLJ EL TÍZIG!”

HÖOK
Szerző: HÖOK
2020.10.16.


Tisztelt Szarka Gábor Kancellár Úr!
„Ha felforr az agyvized maradj easy
Mielőtt kimondod számolj el tízig!”

- Mielőtt elhamarkodottan cselekszik, javasoljuk fontolja meg a Hősök sorait!
- Ön azért került az egyetemre, hogy az intézmény működésének feltételeit biztosítsa.

Bárki bármit gondol az ügyről:

- a kollégiumból és az egyetem épületéből hallgatókat elküldeni - NEM OKÉ!
- hallgatóktól hűségesküt elvárni - NEM OKÉ!
- dolgozókra nyomást gyakorolni - NEM OKÉ!
- az internetet kikapcsolni - NEM OKÉ!
- a zárakat stikában lecseréltetni - NEM OKÉ!
- Dr. Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosának vizsgálatát tartsa tiszteletben, annak végéig hallgatói jogokat korlátozó és sértő intézményirányítási döntéseket ne alkosson! Ha kérhetjük, utána se.

Ezt szeretnénk Öntől ajándékba kapni október 16-án, a hallgatói mozgalom 64. születésnapjára.

Tisztelettel,
A HÖOK Elnöksége

A JÁRVÁNYRA HIVATKOZVA KIÜRÍTTETI AZ SZFE ÉPÜLETEIT SZARKA GÁBOR

NÉPSZAVA
Szerző: TÖLGYESI GÁBOR
2020.10.16.


Ma 18 óráig mindenkinek el kell hagynia az egyetem épületeit és a kollégiumot.


Miután a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárai alkotmányjogi panaszt nyújtottak be péntek reggel az Alkotmánybíróságoz, délelőtt Szarka Gábor kancellár a következő levelet küldte el hallgatóknak. „Figyelemmel a koronavírus járvány hazai terjedésének ütemére, illetve ezzel összefüggésben az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető ellenőrizhetetlen belső viszonyokra – a Fenntartó egyetértésével – a tanév rendjét szabályozó 9/2020. (VI.25.) sz. rektori utasítás a 11/2020. (X.15.) sz. rektori utasítással módosításra került, mely a csatolt mellékletben olvasható. A rektori utasítás végrehajtásával kapcsolatos további feladatokról az alábbiak szerint intézkedünk:...

LÉPÉS! INDULJ!

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2020.10.16.


Elismerte a Színház - és Filmművészeti Egyetem kancellárja, hogy személyesen ő kapcsoltatta ki az internetet kedden az egyetem kollégiumában, ahol mostantól estétől reggelig nincs internet. „A lehető legtovább el fogok menni abban a tekintetben, hogy ezt a fajta belső anarchiát megszüntessem” (Dr. Szarka Gábor ezredes)

Ezredes Úr! Kezdetnek nem rossz az internet részleges lekapcsolása, de én többet várok Öntől. Nyugállományú tartalékos hadnagyként és szintén gépesített lövészként (Kalocsa MN 37. Forradalmi Ezred) egykor az alföldi homokon harcoltam az osztrák és olasz hegyivadászok ellen. Képzeletbeli ellenfeleinket mindig legyőztük, majd a kantinban megünnepeltük a fényes diadalt (Szalon sör). Miután Ön győztes ütközetben még nem vett részt, ezért adok néhány tanácsot. Szóhasználatom originálisan katonai lesz, így biztosan megérti mondandóm lényegét...

NÁCI ÜZEMMÓDBA KAPCSOLT AZ EZREDES

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.10.16.


Hezitáltunk, hogy használjuk-e ezt a kétségkívül erős és nem mindenki számára hízelgő jelzőt a színművészeti egyetem kancellárjának módszereire, mert az ilyen minősítést ki kell érdemelni, magától nem adják. Végül úgy döntöttünk, nem tehetünk másként: ha egy állat úgy totyog, mint egy kacsa, és a hangja is hasonlít a hápogó szárnyasra, akkor nem mondhatnánk rá mást, mint azt, hogy az illető állat kacsa. Szarka Gábor, a színművészeti egyetem kancellárja csütörtökön este még arról szónokolt az Egyenes beszédben, hogy ő megérti a lázadó fiatalokat, csak épp a lázadás módjával nem ért egyet. Ma, pénteken, pedig ultimátumot intézett az egyetem polgáraihoz: este hat óráig hagyják el az épületet, vigyék el a személyes tárgyaikat, ürítsék ki a hűtőszekrényeiket, különben kilakoltatják őket.


Részleteket nem árult el az Ezredes a kilakoltatásról, ám, mint tudjuk, ez a tevékenység az esetek döntő többségében nem szokott békésen zajlani. Karhatalom kell hozzá, egyenruhás emberek, röviden szólva: erőszak. A tegnap esti műsorban az Ezredes többször is mondta, hogy ők tárgyalni szeretnének, de nincs kivel, és az amúgy kiváló műsorvezető hiába próbálta őt emlékeztetni: az egész konfliktus azzal kezdődött, hogy ők nem akartak tárgyalni senkivel. Létrehoztak, és az egyetem nyakára ültettek egy kuratóriumot, amelybe az intézmény egyetlen oktatója és hallgatója sem kapott meghívást.

Ezt nevezte az Ezredes tárgyalásnak, vagy, ahogyan időnként fogalmazott: párbeszédnek. Az Ezredes mai ultimátumában a tanrendet megváltoztatva, hittelen elrendelte az őszi szünetet, s levelének végén minden egyetemi polgárnak jó pihenést kívánt, hogy majd a szünet végeztével párbeszéden alapuló közös munka kezdődhessen...

MIÉRT ÉRDEMES MEGFONTOLNIA A BALOLDALI (PROGRESSZISTA) ÉRTELMISÉGNEK PÁLINKÁS TÁMOGATÁSÁT?

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.10.16.


Mindjárt mondok szerintem releváns érveket, de előtte az írás apropója.

Olvasom a Pálinkás József új pártjával és az ő ambícióival kapcsolatos (a baloldalhoz sorolt szerzőktől származó), többnyire lesújtó véleményeket. Megkülönböztetve egymástól a Szerencsen náci jelöltet indító balos pártokat és az itt hivatkozott véleményeket (tehát nem hiszem, hogy a progresszista értelmiség örült a náci jelölt indításának), hadd jegyezzem azért meg, hogy a belátható időben nem lesz ebben az országban olyan miniszterelnök, aki a baloldali értelmiség szája ízének is megfelel, és amellett, hogy kormányzóképes koalíciót irányít, képes még a Fidesz intézményi dúlását is visszafordítani. A balos pártoknak láthatóan egyetlen eszköze a győzelemre a (persze erkölcsileg helytálló) Orbán-gyűlölet, a progresszista értelmiség meg nem tud semmit arról, hogyan lehetne ezen változtatni (se politikai tudása nincs erről, se elég befolyása a saját pártjaira), tehát a nem-szeretem Pálinkás-jelenség elutasításával csak állandósítja a sajátjai tehetetlenségét. Pálinkás elfogadása ellenben kiutat kínálna az értelmiség közéleti terméketlenségéből és nagy felelősséget venne le a válláról...

TÚL SOK VAN A ROVÁSOTOKON, TÚL MESSZIRE RÚGTÁTOK A LABDÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2020.10.16.


„Vhattafakk???” Nyomni kell a fúrót. Előbb-utóbb mélyebbre megy az. Migránsok, libsik, zsidók, romák, sorosisták, brüsszeliták, gyurcsányisták, momentumosok, tetováltak, leszbikusok, melegek, szegények, transzvesztiták, hajléktalanok, arabok, négerek, iszlamisták, csak élettársak, ateisták, betegek, otthoni ápolásra szorulók, SZFE-s polgárok, munkájukat éppen elveszítők. Valakit esetleg kihagytam? Ha igen, bocsánat, gondolom, a lista még bővülni fog. Valakiket mindig kell utálni, de azért szerintem ez egy csokorba szedve így is igen komoly.

Figyelj, Viktorka! Egy miniszterelnöknek nem ez lenne a feladata, azt azért vágod, nem? Mármint nem az, hogy ellenségeket jelöljön ki lépten-nyomon, és társadalmi csoportokat, vallási, világnézeti közösségeket, különböző szexuális irányultságú embereket szembeállítson egymással, és gerjessze a feszültséget közöttük. Pontosan ennek az ellenkezőjét kéne tenned ahhoz, hogy igazi államférfi legyen belőled. Konkrétan a megbékélést, az elfogadást, a segítségnyújtást és hasonlókat kéne szorgalmaznod. Na most te ezeket a fogalmakat kurvára nem ismered. Te csak a bosszút, az aljaskodást, a szemétkedést és természetesen a lopást, csalást, hazudozást ismered. Ez a zéró pont. Innen kell elindulnunk veled és a szolgáiddal kapcsolatban. Erre van igény? Nyilván a rajongóidnak igen, ők isszák a szavaidat, maguk alá pisilnek örömükben ha te hozzájuk szólsz. Ha kell, cukisodsz, ha kell, viszkető tenyérrel és Chuck Norrisszal az anyósülésen játszod a kemény utcai harcost. A macsó, heteroszexuális, libernyákverő királyfit. Amit a közönség és a Habony-féle, közpénzből háromnaponta elvégzett közvéleménykutatások megkívánnak. Ha kell, te akármit eljátszol a kamerának, szerintem idén még az Oscar-díjra is jelölni fognak. A legjobb rendezésért és férfi főszerepért egyszerre.

A legjobban az az alakításod tetszik, amikor az országban zajló eseményekről tudomást sem veszel, pedig mindenki tudja, hogy minden mögött te állsz. Te irányítasz mindenkit, és miközben az alattvalóid végrehajtják az utasításaidat, te szotyizol a díszpáholyban, röpködsz a katonai magángépeden vagy éppen nyaralgatsz az Adrián. Ha megkérdeznek, te üzleti ügyekkel nem foglakozol, holott mindenki tudja, hogy Mészáros a te alteregód. És vajon még hány ilyen dublőröd lehet? Most éppen a melegek torkára tetted rá a kést, most éppen őket „buzerálod”, hogy egy hozzád illő primitív kifejezéssel éljek. Undorító ez a kirekesztés, ez a megbélyegzés, ez a modernkori inkvizíció, amit itt 2021-ben szemrebbenés nélkül véghez viszel. Vagy említhetem a SZFE elleni gusztustalan támadásodat a gépesített lövésszel az élen.

Mi lesz még? Nem bírjátok ha valaki a szemetek közé köp, mi? Nem bírjátok a kritikát, főleg azt nem, aminek alapja is van, nem úgy, mint a tieteknek, ami általában hazug és aljas. Kit érdekel, ha a cél szentesíti az eszközt, nemdebár? Többet költöttetek a borsodi kampányban? Csaltatok? Megvettétek a szegény szavazókat? Krumpli szavazást csináltatok megint? Majd kifizetitek a büntit, ha egyáltalán lesz belőle bünti. A mi pénzünkből nektek semmi sem drága, főleg ha a ti zsebetekről van szó. Azt pedig meg kell tömni, és utána meg kell védeni mindenáron. Nincs más alternatíva, nincs más opció: vagy ti vagy senki. Nálad okosabb ember ebben az országban még nem jött világra, itt te mindenkinél jobban tudsz mindent, kár is ezen lamentálni. Egy született zseni vagy, egy géniusz. Kár itt erőlködni, mert aki azt teszi, hosszú távon veled szemben rá fog baszni. Még az is lehet, hogy elüti egy autó, vagy megáll a szíve, vagy ki tudja, milyen szerencsétlenség éri. Úgyhogy nyugi van. Bocsánat, nix ugribugri, mert te majd tudod. Te majd megmondod. Vagy megmondjátok. Mikor hogy. Ha kizökkensz a szerepedből, akkor a nyelvtan valahogy mindig összegabalyodik a személyi kultusszal. Én, mármint te. Ti, mármint te. Ő, mármint te. Mi, mármint mi, a libernyákok. Ti, azaz mimagyarok és nemzethykereszténydemokraták. Ők, vagyis mi, a mások. Valahogy így beszélsz, és így ártasz te.

De van egy rossz hírem. Ezek az SZFE-s diákok és tanárok csúnyán beintettek neked. Őket nem fogod tudni elvinni a hátadon, mint a libernyákokat. Ők most megmutatják neked a tükröt, te lázadó hős...

ELSŐVILÁGHÁBORÚSDIT JÁTSZANI, VAGY ÉPP MÁSODIKAT? – A NÉMET EGYSÉG HARMINC ÉVÉNEK ELHALLGATOTT NARRATÍVÁJA

VAGESZBLOG
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2020.10.15.


Olvasom a visszaemlékezéseket, hiányérzetem van. Harminc éve, október elején egyesült Németország nyugati fele a keletivel, a mában is kérdés, hogy a hajdani NSZK a curryszaftos virslis-Brause üdítős DDR nélkül is Európa vezető hatalma lett volna? Ennél is lényegesebb, hogy az újsüttetű ónacionalizmus a német egység örvén áradt el az Unióban.

Kicsit szégyenlem, hogy a kilencvenes évek közepén egy gyékényen árultam a mai Orbánnal. Az évtized délszláv háborúinak európai kezelése vitt arra, hogy írásművészetemben a korabeli EU-t „lúzerklubnak” tituláltam, leginkább annak békeközvetítő-konfliktuskezelő teljesítménye nyomán. Lord Carrington, a svéd Carl Bildt, Paddy Ashdown, majd később az ugyancsak brit, korábbi hongkongi kormányzóként jóval talpraesettebb Chris Patten működött ezen a pályán a Balkánon. A UNPROFOR egységeiben franciák – leginkább idegenlégiósok –, spanyolok, belgák, olaszok, britek teljesítettek szolgálatot, szolgálatteljesítésük sírkövei a Srebrenicában egy holland dandár árnyékában lemészárolt „muzulmán” (bosnyák) férfiak tömegsír-temetője.

Vukováron láttam ukrán és belga békefentartókat, a döbbenetes ostrom után a gyilkoló-erőszakoló szakállas-šajkačás csetnikek le se szarták őket.

Az európai uniós politikai és katonai szerepvállalásra a kilencvenes évek Balkánján leginkább a magyar nyelv „balfaszság” szavával tömören kifejezhető értelmi, érzelmi és kontextuális helyzet a legtalálóbb: decens, kifogástalan öltönyöket és kiskosztűmöket villantó, magasintelligenciájú és mélyműveltségű nyugat-európai politikusokból csináltak bohócot szotyolaköpködő balkáni hentesek és gengszterek. Ez a helyzet máig nem változott, csak már nem Miloševićnek, Karadzićnak meg Tudjmannak hívják a balkáni gengsztereket.

Az európai töketlenkedés eredője pont az a nemzetállami őrület és örjöngés volt, amit mostanában Orbán és bandája kevesel vagy éppen hiányol az európai politikából. Európa az ipari fejlettségével, 500 millió lakosával vezető tényező lehetne a világban, de nem az – mondja, és joggal mondja. Önálló, közös politika, magyarán közös külügy, pénzügy, hadügy. Mondhatni: tiszta K.u.K., és fel lehet persze hozni ellene Musilt és Kafkát, Karl Kraust és Adyt, Hašeket, Krležát, hogy mennyire nem működött az az államalakulat.

Hogy az Európai Unió most miért nem működik, és erről milyen szépírók szépírhatnak a jövőben, azt még nem tudni, de hogy ebben a témában vezérinspirátor lehet, sőt lesz Orbán Viktor, abban egészen bizonyosak lehetünk. Noha a nacionalista közelítés megvolt, ott volt a legfelvilágosodottabb EU-tagállamok gondolkodásában is.

A német egységgel kezdődött. Nem a Közös Piac alapító atyáinak gondolkodása került előtérbe, hanem az első-, meg a másodikvilágháborúsdi és a Nagy Német Para. A Nagy Német Para elég hipokrita mód viszonyult a Berlini Fal leomlásához, a felszínen ünnepelte, mint a hidegháború végét, de ódzkodott a német egyesüléstől, félve a közel kilencvenmilliós Németország túlhatalmától, az addigi négy „hatvanast” (NSZK, Franciaország, Nagy-Británnia, Olaszország) számarányban jelentősen felülmúló Egyesült Teutóniától, esetlegesen visszatérő militarizmusától, ha nem is éppen benáculó, de talán és esetlegesen wilhelmínus trendeket mutatható új országtól...

A FIDESZ CSALÁDBARÁTNAK NEVEZETT RENDSZERE INKÁBB TEHETŐSCSALÁD-BARÁT RENDSZER

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2020.10.16.


Csökkent a családtámogatások összege 2008 és 2019 között. Legalábbis, ha nem vesszük figyelembe a tehetősebbekre kihegyezett új támogatásokat, mint amilyenek az adókedvezmények, a hiteltámogatások, a vásárlási támogatások.


62 milliárd forinttal kevesebbet költött a kormány a központi költségvetésből „családi támogatások” címszó alatt 2019-ben, mint 2008-ban – derül ki a tavalyi büdzsé teljesülését bemutató zárszámadásból. 2008-ban ebből a költségvetési keretből 461 milliárdot fizettek ki a második Gyurcsány-kormány utolsó teljes (és a gazdasági világválság előtti) évében, miközben a negyedik Orbán-kormány első teljes (és a járvány/gazdasági világválság előtti) évében csak 399 milliárdot. Az összeg számszerű csökkenése is hatalmas, és közben volt 41 százalék kumulált (vagyis összeadódó) infláció, így az árak emelkedését is figyelembe véve a különbség még sokkal nagyobb...

KÁRTÉKONY EGYSÉGFRONT: NYUGATI BALOSOK ÉS KELETI ILLIBERÁLISOK A FACEBOOK ELLEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2020.10.16.


Bő négy éve politikusok célpontja a Facebook. Először az amerikai jobboldal rótta fel a konzervatív vélemények kiszűrését – a NER környékén pedig máig a főcenzort látják a hálózatban. Nyugaton viszont már a haladó erők próbálják világunk minden baját Mark Zuckerberg nyakába varrni: hirdetői bojkottot szerveznek, cenzúrát, szabályozást követelnek. Abba kevesen gondolnak bele, milyen hatással járhat ez a nyugati demokráciák határain túl – ott, ahol az ellenzéki pártok és a független sajtó szinte csak a közösségi médiában rúghat labdába, mert máshol a hatalomnak lejt a pálya. A Facebook szabályozása Magyarországon is téma lett. Elemzés...

ITT OLVASHATÓ

HABONY BRÜSSZELBEN ÁRULKODIK A MAGYAROKRÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.10.16.


Napsugaras szép reggelt! Annyi jó hírem van, hogy pénteket tartunk. Akinek ez valamiért öröm, az örüljön, vele tapsikolok. Azt üzeni Müller Cecília, hogy megérkezett a rendelőkbe az influenza elleni védőoltás, aki csak teheti, adassa be magának. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az influenza elleni védőoltás az influenza ellen véd, a koronavírus ellen nem. Nem is tudom, mi lenne velünk az ilyen magasan képzett szakemberek nélkül. Amilyen például Kásler Miklós is, aki valamiért úgy gondolja, hogy elég parancsba adni valamit, az úgy is működik.

24.hu birtokába jutott miniszteri utasítás szerint további ágyakat kell felszabadítani a kórházakban, valamint a nagyobb – 200 fő feletti – idősotthonoknak meg kell oldaniuk a non-invazív lélegeztetéshez szükséges feltételeket. A non-invazív az a verzió, amikor nem tuszkolnak csövet az ember torkába – nem intubálják és nem is altatják -, hanem az arcára tesznek egy maszkot és így segítik a légzést. Az ilyen légzéssegítő készülékeknek sok fajtája van, olyan is létezik, amit otthon, magának tud használni a beteg és olyan is, amihez szakemberre van szükség. Én ugyan nem vagyok Kásler Miklós, de feltételezem, egy koronavírus miatt fuldokló embernek édes mindegy, hogy az arcára tolják-e a majdnem-semmi otthoni maszkot vagy sem. Másfélét pedig szakembernek kell kezelnie, nem idősápolónak. Gondolom, készülék van elég, a közel 20 ezer eszköz egy része ilyesmi lehet, csak valamiért lélegeztetőgépnek nevezik. Remélhetőleg az intézmények kapnak is belőlük, de hogy hozzáértő szakember is van a raktárban – mindjárt a 25 millió orvosi maszk mellett -, azt erősen kétlem.

Azt nem tudom, Kásler doktorminiszter úr látott-e már belülről állami vagy önkormányzati fenntartású idősotthont. Én láttam. A magatehetetlen, mozogni egyáltalán nem képes betegeket az ápolók forgatják és masszírozzák. Kézi erővel. Aki szeretné, hogy a hozzátartozója felfekvés elleni matracot kapjon – ez speciális kiképzésű matrac, a hozzá tartozó elektromos pumpa folyamatosan változtatja a matrac keménységét, gyakorlatilag masszírozza a beteget, így gátolva a felfekvés kialakulását -, az vesz egyet. Tapasztalatból mondom, igen drága holmi. Az ápolók pedig ápolók, nem speciálisan képzett egészségügyi szakdolgozók. A feladatuk az, hogy figyeljenek és óvják az időseket, akit szükséges, azt etessék, tornáztassák, fürdessék, öltöztessék, pelenkázzák, fésüljék, kivigyék kicsit a levegőre, felügyeljék, hogy isznak-e eleget, beszélgessenek velük. Általában sem injekciót beadni, sem infúziót bekötni nem tudnak. Értelemszerűen lélegeztetőgépet kezelni – még non-invazív lélegeztetőgépet sem – szintén nem tudnak. Amit tudnak, amit akár én is tudok, az pont semmit nem ér. Értem én, hogy jól fog hangzani a tévében, hogy a kormány ellátta lélegeztetőgépekkel az idősotthonokat, de azért ez nem ennyire egyszerű. És nem mindenki sík idióta...

ITT OLVASHATÓ

NERIKUM

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2020.10.16.


Tegnap, megfelelően időzítve, mintegy a buzilobbi képibe vágva hungarikum lett a magyar népmesék rajzfilmsorozat Buga Jakab hangjával. Ezzel is elkülönítve nemzetkarakterológiánkat például Lázár Ervin világától, akinek minden bizonnyal Soros György súgott hőseinek neveiről és jelleméről, míg a Buga Jakab által megénekeltek ősi kipcsak vonásokat hordoznak pöttyel a seggükön. Ám, amint Vlagyimir Jakovlevics Propp mesemorfológiájából tudjuk, voltaképp minden mese egy rugóra jár, hasonló hősökkel, kihívásokkal és kalandokkal, csak a környezet és a nevek változnak. Ezzel a hungarikummá tétellel tehát azt a bűnt követték el a sorozat ellen, hogy besorolták a turulfos kategóriájába.

A hungarikumságból fasiszta nacionalizmus lett Orbánék keze alatt, olyik jelenség pedig már egyenesen nerikum, mint a színészképzés élére kinevezett katona, aki végzi is a dolgát becstelenül: kikapcsoltat, bezárat, lecsukat és fenyegetőzik. Ugyanúgy, mint Dúró Dórika, aki bekattant, és most a színházakból akarja kiűzni a meleglobbit, amely meglátása szerint felettébb agresszív. Hátra van még a zene és a képzőművészet, hogy kilegyen a paletta, és akkor derül majd ki, hogy a terhelt Dórika en bloc a kultúra ellen hadakozik azzal a vigasztaló tudattal, hogy küzdelmében egyáltalán nincs egyedül. Ne tévesszen meg minket azonban: nagy, kerek bociszemei vannak, de nincsenek emberi érzései. A többinek sem.

Ez a hungarikumság olyan már mint a lealjasított kokárda, amely Orbán óta elveszítette a jogát arra, hogy tiszteljük. Minden, amihez hozzáérnek, átértelmeznek, lenyúlják, elveszíti valaha volt jelentését, és egy tisztátalan, formátlan ideológia részévé válik. Egy gőzös trutymó lett az ország feudálfasiszta, nacionalista, primitív gőzökkel. Ahol egy Dúró Dóra a megmondóember és Takaró Mihály az eszmei mérce, az az ország a kultúrnépek számára elveszett. Ez egyébként Ady bánata a piszkos, gatyás, bamba társakkal, a káromkodással és fütyörészéssel. Annyi nóvum van Dórika delirálásában, hogy ezúttal a droghasználathoz hasonlította a homoszexualitás kérdését, és ez több veszélyt rejt, mint ami elsőre kitűnik belőle...

AZ MNB 50 PONTJA – TÖBBET, JOBBAT, MÁST!

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2020.10.16.


Azért az kezd kifejezetten szórakoztató lenni, hogy hovatovább a Matolcsy György vezette jegybank válik a kormány legádázabb kritikusává. Nem tudom, hogy hová vezet ez – és bár tudom, hogy a háttér az MNB elnök és a pénzügyminiszter személyes konfliktusa, azért – gondolom, lesz egy pont, amikor sok lesz a jóból és a kormányfő az asztalra csap majd.

Mert kezdjük mindjárt azzal, hogy azt mondja az MNB a válságkezelést (2020 tavasz) értékelve, hogy „[a]z európai országokban – a gazdaságszerkezeti eltérésekből adódó különbségek mellett – ott volt visszafogottabb a GDP csökkenése, ahol a kieső magánkeresletet képesek voltak kormányzati kereslettel legalább részben pótolni”. Aztán kitesz egy grafikont, ami azt mutatja, hogy a „Felhasználási tételek változása 2020 első felében az előző év azonos időszakához viszonyítva” és ott a „Közösségi fogyasztás” rész Magyarország esetében 0,2 [%]. Ami nem azt mutatja, hogy a hazai állami kiadások (közösségi fogyasztás = kormányzati költés) hirtelen növekedni kezdtek volna, mintegy ellensúlyát képezve a visszaeső magánkeresletnek és a mélybe zuhanó külső keresletnek (export). Pedig ha jól emlékszem, soha nem látott, a GDP 10%-át is kitevő kormányzati élénkítő csomagról harsogott mindenki a kormányoldalon, a miniszterelnöktől az utolsó facebookos bérkommentelőig bezárólag. Ejnye.

Nem bírom ki, elnézést, hogy mintegy zárójelesen ne üzenjem az MNB szavaival azoknak, akik a munkanélküliek számának emelkedését hiányolva kiáltanak humbugot és gondolják azt, hogy nem is volt „igazán” válság, hogy: „[a] legutóbbi 2008-09-es válságot követően a munkaerőpiaci alkalmazkodás elnyújtva jelentkezett, 2-3 negyedéves késéssel követte a gazdasági aktivitásban bekövetkező változásokat (…), miközben az álláskeresési idő tartósabban megemelkedett”.

A jegybank 9 kiemelt területen fogalmaz meg válságkezelési javaslatokat a kormány számára...

ERŐSÖDHET AZ ELVÁNDORLÁS – A TÖRVÉNY VESZÉLYEZTETHETI AZ ELLÁTÁST

168 ÓRA
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2020.10.15.


Az orvosok szinte hinni sem akarták, hogy a miniszterelnök csont nélkül elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) bértáblajavaslatát. Eszerint az orvosok fizetése már jövő januártól 613 ezer és 1,7 millió forint között lesz, két éven belül pedig 875 ezer és 2,4 millió közé emelkedik. A feltűnő gyorsasággal elfogadott új törvényszöveg azonban felülírta az örömüket. Az ugyanis megváltoztatja a jogállásukat, így a jelenlegi formájában – a béremelés ígérete ellenére is – elutasítják. Különösen az évekig tartó átvezénylés ellen tiltakoznak. A kamara nyilatkozata leszögezi: „nem vagyunk katonák”. A szakmai szervezet álláspontjáról Svéd Tamást, a MOK elnökségének titkárát, a Péterfy kórház aneszteziológus-intenzív főorvosát kérdeztük.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget irányító miniszter úgy nyilatkozott, hogy a törvény szakmai és politikai konszenzust tükröz. Tényleg konszenzus van?

Sajnos egyelőre nem teljes az egyetértés. A Magyar Orvosi Kamarával előzetesen csak a bér és a hálapénz ügyében egyeztettek. A többi fontos részletet viszont nem ismertük, mielőtt a tervezet a parlament elé került. Igaz, átabotában hallottunk arról, hogy készülőben van egy olyan jogszabály, amely újraszabályozza az orvosok jogállását, de számunkra is meglepetés volt a megjelent törvénynek több olyan előírása, amely nem a bérre és nem a hálapénzre vonatkozik...


FÉLREMENT BÉREMELÉS: PÁLYAELHAGYÁSRA KÉSZÜL AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK NEGYEDE

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2020.10.16.


Jól érzékelhető az egészségügyi szakdolgozók körében felgyülemlett feszültség az új egészségügyi törvény kapcsán, ami hatalmasra növeli az ápolók és az orvosok közötti – eddig is jelentős – bérkülönbséget. Egy 30 ezres körben elvégzett felmérés szerint a szakdolgozók fele a törvény miatt kihátrálna az állami egészségügyből, ijesztően sokan teljesen elhagynák a pályát. A szakdolgozói kamara elnöke szerint ez nem meglepő.

Brutálisak a számok

– így értékelte Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának elnöke a szervezet által készített online kérdőív eredményeit. A MESZK arra volt kíváncsi, tagjai körében hogyan csapódott le a múlt héten megszavazott, és azóta a köztársasági elnök által már alá is írt törvény, amely az egészségügyi szolgálati jogviszonyt szabályozza. Áder János szerint nemcsak politikai, de ritkán tapasztalható szakmai konszenzus is erősíti a jogszabályt, ez utóbbi azonban vitatható...

NÖVELI A SZAKADÉKOT, HOGY A POLITIKA OSZTJA A VÁLSÁGKEZELÉS PÉNZEIT – INTERJÚ BOD PÉTER ÁKOSSAL

NÉPSZAVA
Szerző: BIHARI TAMÁS
2020.10.16.


A Covid-19 járvány okozta válság nem gazdasági eredetű, s ezért sokkal nagyobb a bizonytalansággal, és társadalmi feszültséggel jár együtt – nyilatkozta Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár a Népszavának.


Meglehetősen nagy a bizonytalanság, hogy hova vezet a mostani válság. A tíz évvel ezelőtti kiszámíthatóbb volt? 

Minden válság bizonytalansággal jár, de a 2008-2009-es esemény pénzügyi természetű volt, amit hasonló eszközökkel jól-rosszul, de lehetett kezelni. Akkor bevált a szakértők várakozása, és valóban, a mély recesszióból, bár eltérő sebességgel és mértékben, de úgymond visszapattantak a gazdaságok. Ez az a bizonyos „V” képlet. Sok elemző és politikus most is erre számított még az év elején. Ma már komoly szakember erről nem beszél. 

Mi ennek az oka? 

Nem kell járványügyi szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássuk, a vírus egyelőre kitart. Az is egyértelmű, hogy a Kínában tavaly decemberben, Európában idén februárban, míg Magyarországon márciusban kibontakozó járvány, amit most az első hullámként emlegetünk, olyan társadalmi és gazdasági következményekkel járt, amelyek egy része vélhetően a járvány remélt kifulladásával sem múlik el. 

Konkrétan? 

Például a távmunka, amely korábban leginkább csak néhány szakmában, illetve kiegészítő megoldásként volt jelen a gazdaságban, mostanra a mindennapok részévé vált. A hazai közoktatásban néhány nap alatt épült be az intézmények és családok gyakorlatába a digitális képzés. Az élet szinte minden területén elfogadottá vált az online értekezlet, általában is a táv-kapcsolattartás. Nincs szükség a nemzetközi cégeknél sem a kontinensek közötti utazgatásra. Bár ez rossz hír a repülőtársaságoknak, amelyek közül sok nem éri meg az év végét, velük ellentétben a Föld klímájának és az emberiség jelentős részének nem az...

NEM AKAR ENGEDNI A JOGÁLLAMISÁGBÓL AZ EP - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.10.16.


Az Európai Parlament tovább csatázik az állam- és kormányfőkkel. Komoly hullámokat vet a színművészetisek tiltakozása. Nemzetközi médiaszemle.


David Sassoli, az Európai Parlament elnöke további 39 milliárd eurót kér az EU-tagállamoktól ahhoz, hogy az általa vezetett testület elfogadja az unió következő hétéves költségvetését, amely a dolgok mostani állása – vagyis a tagországok júliusi megállapodása - értelmében közel 1100 milliárd euróra rúg, jelenti a Reuters a Brüsszelben zajló EU-csúcstalálkozóról. Sassoli szerint a plusz pénzt - amit a teljes büdzséhez képest jelentéktelen összegnek tart - kutatásra, fejlesztésre, egészségügyre, oktatásra és biztonságra kellene fordítani. Az európai parlamenti elnök felvetését az állam-, illetve kormányfők a hírügynökség szerint ridegen fogadták, és közülük többen, élükön Angela Merkel német kancellárral leszögezték, hogy nem látnak módot a júliusi egyezkedés újranyitására. Sassoli erre azt válaszolta, hogy az általa előterjesztett igénylista nem éri el a vita újranyitásának a szintjét, pusztán technikai jellegű kiigazításnak minősülne.

A többéves keretköltségvetés, valamint az ugyancsak kidolgozott, 750 milliárd eurós gazdaság-helyreállítási támogatáscsomag végleges elfogadásához az összes tagország mellett az Európai Parlament jóváhagyására is szükség van. A Reuters megjegyzi: az összegszerűségen túl vita tárgya az a parlamenti követelés is, hogy az uniós források folyósítását tegyék egyértelműen függővé az egyes tagországokban a jogállamiság tiszteletben tartásától. Erről hallani sem akar Lengyelország és Magyarország – írja a hírügynökség, és emlékeztet arra: e két ország ellen eljárás folyik az EU-ban az igazságszolgáltatás, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlenségének aláásása miatt.

Európa álljon a színművészetisek mellé!

Budapest ifjú hősei címmel közölt cikket a minap a konzervatív bécsi Die Presse a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak ellenállásáról, ami a szerző – Teplán István – vélekedése szerint felrázhatja az apátiába süllyedt magyar társadalmat.

Eddig mindenki engedett Orbán agressziójának, beleértve az Európai Uniót is sok esetben – olvasható a cikkben. A Közép-európai Egyetem elmenekült Bécsbe, és a Magyar Tudományos Akadémia tudósai is, akik pedig sokkal biztosabb egzisztenciális helyzetben vannak, mint az SZFE diákjai, beletörődtek függetlenségük és kutatói hálózatuk elvesztésbe. A Die Presse vendégkommentátora reményét hangoztatta, hogy ezek a hősiesen viselkedő diákok nem maradnak teljesen magukra a harcukban. Az európaiak nem szemlélhetik tétlenül ezt a harcot, nem hagyhatják, hogy a diákok kudarcot valljanak, Európának kötelessége megmenteni őket – nyomatékosította álláspontját Teplán István.

Nem könnyű a váltás az autóiparban

A Handelsblatt című, elsősorban gazdasági kérdésekre összpontosító német napilap arról ír, hogy a nagy gépkocsigyártók – az elektromos autók pionírjával, az amerikai Teslával ellentétben – túlságosan keveset fektettek be az akkumulátortechnikába, és ez most megbosszulja magát a Fordnál, valamint a BMW-nél.

Fájdalmas a beismerés - olvasható a cikkben. Az amerikai Ford alig dobta piacra hibridjét, a Kugát, már le is kellett állítani a gyártást, mert néhány autó túlhevült, és kigyulladt az akkumulátor. Eddig 30 ezer Kugát szállítottak le. A probléma okát még nem tudták kideríteni, de addig is, amíg ezt fel nem derítik és el nem hárítják, a vásárlókat, akiket nyomatékosan eltanácsolnak az elektromos erőforrás kábellel történő feltöltésétől, benzinkuponokkal kárpótolják. Hasonló gondja van a BMW-nek: a bajor cég 26 ezer hibrid autóját hívta vissza szerte a világban, fokozott tűzveszély miatt. Az elképzelhető ok: szennyeződés történhetett az akkumulátorcellák előállítása során. Az év elején időnként az Audi is kénytelen volt leállítani „e-tron” termékének az előállítását, mert az LG akkumulátorai nem voltak megfelelőek.

Hogy mi köze mindennek Magyarországhoz? Mindjárt rátérek. A cikk kiemeli, hogy részben az Európai Unió által kitűzött klímacélok – vagyis a károsanyag-kibocsátás csökkentésének a kötelezettsége – miatt az autógyártók igyekeznek minél gyorsabban piacra dobni új és még újabb hibrid, illetve tisztán elektromos modelleket. A technológia alkalmazása azonban több tesztet igényelne, nagyobb próbatételnek kellene kitenni a belsőégésű motorok részleges vagy teljes helyettesítésére kifejlesztett elektromos motort, illetve elsősorban annak energiatároló egységét. Az autóipar itt és most a függő helyzet árát fizeti meg – írja a Handelsblatt, és magyarázatként kifejti: a gépkocsigyártók kínai, illetve koreai konszernektől szerzik be az akkumulátorcellákat. Ezek a távol-keleti cégek pedig szélsebesen hozzák létre gyáraikat Lengyelországban és Magyarországon, hogy kielégíthessék a rohamosan növekvő igényeket. Maguk az európaiak nem rendelkeznek a szükséges akkumulátor-technikával, a piacot az LG mellett a Samsung, a Panasonic és a kínai CATL uralja.