2021. április 24., szombat

"EZ MÁR LEGYEN A TI DOLGOTOK!" | ÉLETÚTINTERJÚ A 90 ÉVES FERGE ZSUZSÁVAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.04.24.Ferge Zsuzsa a hétvégén ünnepli 90. születésnapját, ebből az alkalomból készítettünk vele életútinterjút. Rengeteg történet jött elő, onnantól fogva, hogy milyen volt gyerekkorában József Attilával kirándulni, odáig, hogy a polgári zsidó származásával '45 előtt és '45 után is gond volt, a háború után a polgári, előtte a zsidó részével. 

Ma már ő a magyar szociológia legismertebb alakja, de ez a karrier nem indult könnyedén. Első munkahelye a KSH volt, ahol először a társadalmi rétegződés, aztán a hazai szegénység kutatásába kezdett, és emiatt kirúgták. Akkoriban ezek a jelenségek, ebben a megfogalmazásban nem léteztek hivatalosan, és nem is akarták, hogy ez megváltozzon. 

2005-ben Gyurcsány Ferenc felkérésére kidolgozott egy társadalompolitikai programot a gyermekszegénység radikális csökkentésére. Gyurcsány azt ígérte, ha megnyeri a választást, akkor nekikezd a megvalósításának, de miután megnyerte a választást, többet nem beszélt Zsuzsával. A végén még arra is válaszolt, hogy ha visszatekint az egész életére, akkor elégedettnek érzi-e magát, és a rengeteg munkájából mi az, amire a legbüszkébb.

LENGYEL LÁSZLÓ: A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ÉS A KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA

NÉPSZAVA
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2021.04.24.


Magyarország személyes önkényuralom. Az uralmat egyetlen személy, nem intézményeken, hanem személyes kinevezetteken keresztül önkényesen gyakorolja. Egyes mérvadó vélemények szerint Magyarország már 2010-11-től, a nem jogállami és nem legitim alaptörvénnyel, a köztársaság eltörlésével megszűnt jogállami demokrácia lenni. Más álláspontok szerint az ország fokról-fokra, az alkotmányos ellensúlyok, az állampolgári alapjogok kiiktatásával, majd a vészhelyzeti rendszabályokkal vált tekintélyuralmi rendszerré.

Rendszerváltás és nem restauráció

A politikai és a jogi rendszernek ez a zsákutcás fejlődése párosul a társadalmi és a gazdasági rendszerek zsákutcába torkollásával, ami a 2022-es választásokat nem egyszerűen kormányváltássá, hanem egymással összefüggő politikai, jogi, társadalmi és gazdasági rendszerváltássá is teszi. A rendszerváltás nem a 2010 előtti rendszer helyreállítása, nem restauráció, hanem új, európai szabályokhoz alkalmazkodó politikai, jogi, társadalmi és gazdasági rendszer teremtése, kialakítása. Az Orbán-rendszer a személyes önkényuralom kiépítéséhez megsemmisítette Magyarország korábbi államformáját, és politikai-jogi homályban hagyta, hogy az elmúlt évtizedben milyen államformában éltünk. Magyarország pozitív történelmi hagyománya – 1849, 1918, 1945, 1956, 1989 – az egyeduralmakat megszüntető köztársaság (respublika). A köztársaság kifejezője volt és maradt a magyar nemzeti függetlenségnek, a társadalmi igazságosságnak és a népuralomnak. 

A 2022-es rendszerváltozás első jogállami cselekedeteként ki kell kiáltani a Magyar Köztársaságot. A magyar rendszerváltó erőknek a Magyar Köztársaságban elkötelezett célja, hogy európai jogállami demokráciát teremtsenek. Ezt a célt az egyesült ellenzéknek már a választások előtt meg kell hirdetniük, majd a parlament alakuló ülésén meg kell szavazniuk. (Vajon az orbáni ancien régime képviselői milyen politikai, jogi vagy történeti érvekre hivatkozva utasítják el a köztársaságot? Királyságot, király nélküli királyságot, népköztársaságot szeretnének?) 

Az alakuló ülésnek a Magyar Köztársaság kikiáltásának meghirdetésén túl, „meg kell állapítania az Alaptörvény és az önkényuralmat kirívóan biztosító törvényi rendelkezések alkotmányellenességét és semmisségét” (Vörös Imre - Az a normális, ami nem normális, illetve Állásfoglalás és felhívás). Továbbá fel kell hatalmaznia a parlament által választott kormányt, hogy benyújtsa azt a választások előtt már elkészített törvénycsomagot, amely megszünteti azokat a jogszabályokat, amelyek akadályozhatnák a kormányzás megindítását, illetve a rendszerváltás folyamatát. (Minderről lásd Fleck Zoltán Demokráciát című írását az ÉS-ben: Demokráciát!A köztársaságot ugyanaz a népszavazás legitimálja majd, amely az egész alkotmányos folyamatot. 

A köztársasági államforma bevezetése és a köztársasági alkotmány létrehozása több mint reform, ám kevesebb, mint a forradalom. Az orbáni ancien régime igazságosságot nélkülöző, törvénytelenül törvényes szabályai és önkényesen szervezett intézményei helyébe európai jogokhoz és kötelezettségekhez illeszkedő jogállami normákat, alkotmányos intézményi súlyokat és ellensúlyokat kell teremteni, hogy az orbáni önkényuralom helyén ne születhessen egy másik önkényuralom. Az ancien régime szabályainak és intézményeinek lebontása, a jogállami intézmények felépítése egyben az új rendszerváltó politikai hatalom önkorlátozása: egyetlen politikus, politikai párt se élhessen vissza az orbáni egyeduralom eszközeivel. 

A jogász társadalom már a tízes években, különböző civil szakmai körökben megvitatta az alkotmányozás problémáit, elkészültek alkotmánytervezetek és alapvető törvények koncepciói. A jogi rendszerváltáshoz minél előbb hozzá kell kezdeni, mert a 2022-es rendszerváltó kormánynak azonnal kormányoznia kell, és ehhez megfelelő törvényes alapra van szükség. Ezt a jogi rendszerváltó folyamatot összehangoltan, szakmai hitelességgel és ugyanakkor demokratikusan kell a választások előtt, majd a választások után véghez vinni. 

Az összehangolás csak szakmailag hiteles, az egyesült ellenzék által politikailag felhatalmazott civil szerveződés kezében lehet, amely képes a vélemények összegyűjtésére, nyilvános megvitatására és alternatív javaslatok elkészítésére. Mivel meggyőződésem szerint, a 2022-es rendszerváltó kormánynak nem politikai pártkormánynak, hanem civil szakértői kormánynak kell lennie, a civil szerveződést az ellenzéki szakértői árnyékkormány igazságügy-minisztere vezetésével és civil szakértőivel szükséges összehangolni...

RÁADÁS: ORBÁN VIKTOR 200 HAZUGSÁGA

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2021.04.08.


Alig több mint három évvel ezelőtt – Németh Szilárd 50 hazugsága után – összegyűjtöttem Orbán Viktor 100 hazugságát. Ez nem azt jelenti, hogy 2017 végéig a miniszterelnök százszor hazudott, hanem, hogy legalább 100 különböző hazug állítást tett, ráadásul a többségüket többször is elismételte. Így nyugodtan állíthatjuk, hogy a magyar kormányfő ezerszámra hazudott a választóknak. (És akkor még nem is említettük Orbánék médiagépezetének sokkal több és súlyosabb hazugságait.)

Az azóta eltelt időben a hazugság csak sűrűsödött, és nem csak a fideszes médiagépezet üzeneteit illetően. Ahogy Donald Trump elnöksége a végéhez közeledett, úgy hazudott egyre többet a volt amerikai elnök is. Ezért megnéztem, össze tudok-e szedni újabb 100 hazug állítást Orbántól. Sikerült.

A módszertanról most is érdemes tudni, hogy amikor Orbán a gazdasági vagy járványügyi helyzetről beszél, azt vettem alapul, hogy tisztában kell lennie a valós adatokkal, így amikor itt „téved”, akkor valójában hazudik. A lista nem követ időrendi vagy fontossági sorrendet, és nem is teljes...

INKÁBB NEMZETKÖZILEG TERÍTIK AZ OROSZ VAKCINÁT, MINT HOGY OTTHON OLTSANAK VELE

MAGYAR NARANCS
Szerző: CZENKLI DORKA
2021.04.24.


Eddig több mint 50 ország vásárolt Szputnyik-vakcinát, a dél-amerikai államok körében meglehetősen "kedvelt" - mondja Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő.

Magyar Narancs: Hogy áll Oroszország a koronavírus elleni védőoltás beadásával?

Sz. Bíró Zoltán: Március végén maga Putyin nyilatkozott arról, hogy a 144 milliós Oroszországban 6,3 millió ember kapta meg legalább az első oltást. Noha három bejelentett vakcinájuk is van, tömegesen egyelőre csak a Szputnyik V-vel oltanak. A március végi adat szerint a lakosság mindössze 4,4 százalékát sikerült akkorra beoltani. Ugyanez az adat Németországban március végén 9,2 százalék volt. Putyin nyilatkozata óta nyilván nőtt a beoltottak aránya, de a tekintélyes moszkvai üzleti portál, az RBK áprilisi összefoglalója szerint még mindig nem érte el az 5 százalékot...

A LEHETŐ LEGTÖBB SEGÍTSÉGET MEGADNI

KLUBRÁDIÓ 
/ BONYOLULT DOLGOK
Szerző: BÁLINT JUDIT
2021.04.22.


Milyen nehézségekkel kell megküzdeniük azoknak, akiknek fejlesztésre szoruló gyermekük van? És milyen segítséget kapnak? Ezeket jártuk körbe a Bonyolult dolgokban.


Egy fejlesztésre szoruló kisgyerek családja nagyon sokszor szembesül azzal, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlni ahhoz, ha azt szeretné, hogy a gyereke a lehető legtöbb segítséget megkapja. Egy beszédfejlődési zavarokkal foglalkozó cég, a Hallihó Fejlesztő Központ felmérése szerint minden második megkérdezett család (56%) igénybe vesz valamilyen magánszolgáltató kínálta fejlesztési lehetőséget, nevelési tanácsadóba azonban csak a gyerekek alig 8%-a jár. A valamilyen köznevelési intézménybe járó gyerekek 78%-a kap fejlesztést a saját intézményén belül. A családok 14%-a kizárólag magánúton fejleszti gyermekét, nem kap hozzá állami segítséget.

A magánfejlesztése járó gyerekek szüleinek fele költ havonta erre a célra akár 40 ezer forintot is, a családok 36%-a 40-100 ezer forint közötti összeget, 15 százaléka pedig 100 ezer forintnál is többet. A műsor első felében Gyapay Kingával, a Hallihó Fejlesztő központ vezetőjével beszélgettünk.

A második vendégünk Balla Eszter színész volt, akinek az első gyermeke Down-szindrómás. Vele megbeszéltük, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenézniük, milyen segítséget kaptak, mennyire volt nehéz óvodát, iskolát találni a kislányuknak, de arról is beszélgettünk, hogy a testvérek mennyit számítanak egy Down-szindrómás kislány életében.

MÉSZÁROS LŐRINC FELESÉGÜL VESZI VÁRKONYI ANDREÁT, NAGYOT KASZÁL A KORMÁNY KEDVENC REKLÁMCÉGE - MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.04.24.


Borsonline: Nem titok többé: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc


Hónapok óta kering a pletyka, hogy Várkonyi Andreát eljegyezték. A műsorvezetőt eljegyzési gyűrűje buktatta le egy reggeli műsorban, ahol meghívott vendégként tűnt fel. Várkonyi a csütörtöki Hot! magazinban mesélt kapcsolatukról. A lapból az is kiderül, hogyan ismerkedett meg az üzletember és a tévés, valamint az is, hogyan kerültek egyre közelebb egymáshoz. Nagyon romantikus az egész.

24.hu: Csalás gyanúja miatt mondott fel a könyvvizsgáló a lélegeztetőgépeken kaszáló cégnél

Kilenc dolgozó, nyolcszáz lélegeztetőgép, és fejenként 1,2 milliárd forint bevétel: számokban az OTT-One Nyrt. tavalyi teljesítménye. Valami azonban gyanús lett a könyvvizsgálónak: csalás gyanúját észlelte, például egymásnak ellentmondó bizonylatokra bukkant, így nem vállalta a felelősséget a mérleg hitelességéért. A tavalyi nagy állami lélegeztetőgép-beszerzési biznisz egyik részese volt az OTT-One Nyrt. A külügyminisztériummal 4,7 milliárd forint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal 7,7 milliárd forintos szerződést kötött 500, illetve 300 lélegeztetőgépre, ezen kívül hárommillió maszk szállításának is van nyoma.

Mfor.hu: New Land: 34,6 milliárdos álomszerződést kapott Rogán Antal kedvenc médiaügynöksége

34,6 milliárd forintos szerződést kötött a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs feladatok ellátására a New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. cégekkel a 2021-2024 közötti négy éves időszakra – derül ki az állami szerencsecég januári szerződéseiből. Régi partnerekről van szó, hiszen például a 2018-2019-es időszakra is ezt a két társaságot választotta a Szerencsejáték Zrt., akkor 13,6 milliárd forintról szólt a szerződés.

Hvg.hu: Nem engedélyezte a magyar állam, hogy eladják az Aegon biztosítót

Március 29-én jelentették be, hogy az Aegon Magyarország a jövőben a régió legnagyobb biztosítótársasága, a bécsi központtal működő Vienna Insurance Group (VIG) tagjaként működik tovább. Azonban a Belügyminisztérium a veszélyhelyzet idején alkalmazandó gazdaságvédelmi intézkedésről szóló kormányrendelet egyik paragrafusára hivatkozva tagadta meg a tranzakciót.

444: Kiszivárgott több ezer irat, amik megmutatták, hogyan működött a máltai aranyútlevél-biznisz


Szupergazdag oroszok, kínaiak és szaúd-arábiaiak korlátlan hozzáférést nyertek az EU-hoz egy máltai útlevélközvetítőn keresztül, amivel készpénzért útlevelet kaphattak, ha kevesebb mint 3 hetet töltöttek az országban. A Henley & Partners több ezer e-mailje és dokumentuma példátlan rálátást nyújtott az úgynevezett „aranyútlevelek” rendszerének működésére, amivel az országok állampolgárságot adtak gazdag külföldieknek.


ANYÁK AZ EGÉSZSÉGÜGYIEKÉRT: EGY KIS SÜTEMÉNY, ÉS JOBB HELY LESZ MAGYARORSZÁG

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.04.23.


Egy anyukás Facebook-csoportból néhány hónap alatt több mint 40 kórházat és megszámlálhatatlanul sok mentőállomást süteménnyel és hálával ellátó önkéntes mozgalom fejlődött. Miközben az erkélyről tapsolós, profilképpel köszönős lendület megtört rég, az orvosoknak, ápolóknak sütő-főző karantÉNkonyhám szép csendben országos hálózattá nőtte ki magát, a lelkesedés pedig nem lankadt a harmadik hullámra se. Sőt. Rendhagyó járványriport elszánt anyákról, könnyekig meghatódott egészségügyi dolgozókról, a segítő hálózatosodás know-howjáról és arról, hogyan lehetnénk jobb ország akár két zacskó csokis keksztől...

ÚGY NYILVÁNÍTANAK VÉDETTÉ MINDENKIT, HOGY FOGALMUK SINCS RÓLA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.04.23.


Azt mindenki tudhatja, hogy a magyar “védettségi igazolvány” nem igazol semmit. Az igazolvány nem tartalmaz semmit arra vonatkozóan, hogy kit, mikor, mivel oltottak be mi ellen, mivel kapcsolatban védett. A “nagy nyitásnak” azonban része, hogy ezzel a kártyával lehet menni színházba, koncertre, moziba, cirkuszba, edzőterembe, könyvtárba, múzeumba, uszodába, állatkertbe, kalandparkba, játszóházba, és ami a legfontosabb: sporteseményekre, vagyis futballmeccsekre, jöhet az EB.

Ekkora felelőtlenség és szélhámosság még nem volt Magyarországon, mert a semmit nem igazoló “védettségi kártya” felhatalmaz mindenkit arra, hogy úgy viselkedjen, mintha járvány nem is lenne, mert ő már védett. Csakhogy nem a kártya véd, hanem az ellenanyag, amiről a kínai vakcinák esetében nem tudnak semmit. Az már bizonyított tény, hogy Magyarországon is tömegesen vannak emberek, akik magánúton teszteltették magukat a megfelelő időpontban, a második oltás után 2-4 héttel, és a teszt nem mutatott ki védelmet jelentő antitestet a szervezetükben...

RÁADÁS: MEGKAPAM AZ ELSŐ OLTÁST

KAMIONOS VIDEÓK
Szerző: KÓTAI ZOLTÁN
2021.04.24.Gondolatok vezetés közben az oltásról, a járványról, meg rólunk...

"A JELENLEGI ÁTOLTOTTSÁGI SZINTTEL FELELŐTLENSÉG VOLT A NYITÁS, EBBŐL NEGYEDIK HULLÁM LESZ”

NÉPSZAVA
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2021.04.24.


Már a teraszok megnyitásának első napján teltházas foglalásokról számoltak be a lapunk által szombaton felkeresett budai vendéglátóhelyek.


Baráti társaságok, barátok üldögélnek a fák alatt Buda egyik népszerű éttermének a kerthelyiségében. A jó időt élvező emberek látványa kétségtelenül azt mutatja: az élet kezd visszatérni a rendes kerékvágásba. A kiszolgálók minden vendégtől megkérdezik, mekkora társaságra számítanak, ez alapján ültetik le őket az asztalokhoz, a távolságtartás figyelembevételével. 

Már a teraszok megnyitásának első napján teltházas foglalásokról számoltak be a lapunk által szombaton felkeresett budai vendéglátóhelyek. – A jól megérdemelt pihenésemet töltöm – mondta egy Széll Kálmán téri bár teraszán egy nő, aki párjával jött. A kifejezetten derűs hangulatban indult beszélgetésünk hamar fordulatot vett, amikor kiderült, hogy egy budapesti kórház poszt-covid részlegén dolgozik orvosként. Emiatt teljesen más szemmel nézte a nyüzsgést, szinte katasztrófaturistaként tekintett a szombati nyitásra.

– Remélem sokan betartják majd a szabályokat, de attól tartok, néhány hét múlva megint rengeteg munkánk lesz, ami most sem kevés – mondta.

Szerinte a jelenlegi átoltottsági szinttel felelőtlenség volt a nyitás, „ebből negyedik hullám lesz”. Bár ő és párja az első között kapták meg az oltást és ezért kisebb kockázattal látogathatnak helyeket, az orvos szerint néhány egyén felelőtlenségének komoly társadalmi hatása lehet. – Kellett valami, hogy az emberek kieresszék a gőzt, mielőtt beleőrülnek a korlátozásokba, de a nyitásban inkább a döntéshozói felelősség kiszervezését látom.

Ha megint baj lesz, a vezetés majd az emberekre, a vendéglátókra foghatja, pedig minden kockázattal a vezetés van tisztában – jegyezte meg...

TERASZNYITÁS: MÁR AZ SEM ÉRDEKEL, HA MÉG EGYSZER ELKAPJUK A VÍRUST

TELEX
Szerzők: PINTÉR LUCA, LENGYEL-SZABÓ PÉTER
2021.04.24.A három és fél millió beoltott után szombaton megnyíltak a vendéglátóhelyek teraszai, amelyeket egyből megrohamoztak az emberek. Elmentünk az egyik legforgalmasabb budapesti szórakozóhelyre, az Akváriumba, hogy a félévnyi bezártságból kiszabaduló emberekkel beszélgessünk...


12 CSALÁDOT TERVEZ KIKÖLTÖZTETNI A FIDESZES POLGÁRMESTER

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.04.23.Hajdúhadházán egy EU-s házfelújítási program keretében önkormányzati bérlakásokat terveznek felújítani - csak ehhez előbb a mostani bérlőket hajléktalanná teszik. 12 család, több mint 80 ember, kisgyerekek és fiatalkorúak kerülhetnek utcára a kilakoltatási moratórium lejártával. Az ügyük általános problémát jelez: tömeges kilakoltatások várhatóak a moratórium lejártával az ország minden részén...

AZ ÉS 2021/16. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.04.23.


P U B L I C I S Z T I K A 

Kovács Zoltán: Szuperliga kicsiben

A következő gondolatot jegyezzük meg, Orbán Viktor mondta: „A labdarúgás mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak.”

A kormányfő így reagált arra a bejelentésre, mely szerint tíz európai – angol, spanyol és olasz – nagy futballklub vezetői megalakították az úgynevezett Szuperligát, azzal, hogy az ott szereplő csapatoknak külön bajnokságot terveznek már ez év augusztusától. (Lapzártakor ugyan a terv éppen összeomlóban van, de bárhogy történik is majd, vannak tanulságai, és elsősorban nem futballszakmai szempontból.)

Legpontosabban az egyik alapító klub, a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez fogalmazott még hétfő este: „A futball iránti érdeklődés lanyhul, a nézettség csökken, így a tévés jogdíjak is, ezért tenni kellett valamit. A járvány felgyorsította ezt a folyamatot. Változtatás nélkül végünk van. Ezt mind statisztikákból és kutatási eredményekből tudjuk, és ezzel kezdenünk kell valamit.” Erről szerzett tudomást Orbán, erre reagált, amikor a távirati irodán keresztül kifejtette, a „futball nem lehet a gazdag kluboké”. Príma gondolat, amivel csak az a baj, hogy a hazai futballéletben, amelynek átalakítása Orbán eszmei iránymutatásával történik, már évekkel ezelőtt megvalósult, amit Pérez és társai most európai szinten ambicionálnak: a gazdag klubok még gazdagabbak lesznek, a szegények meg kezdjenek magukkal, amit tudnak...

Tömpe István: Nem úszhatjuk meg
Átkelés a határon

Gadó Gábor: Lélekben az övék

Váncsa István: Kekvába mind, ki ellenszegül

Csepeli György: Ferge 90+

Marosán György: A „magyar beteg” állapota

avagy gyógyítható-e Patyomkin-jogállamunk?

A helyzet fokozódik. Az Európai Parlament (EP) úgy határozott, hajlandó „csőre tölteni” a jogállamiság ellen vétő államokat fenyegető fegyverét. Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke azt nyilatkozta: továbbra is úgy gondolja, „beteg a magyar demokrácia”. A nemrég nyilvánosságra került, a világ 180 országának helyzetét elemző World Press Freedom Index – 2020 Magyarországot a 89. – közvetlen szomszédjaink között a legrosszabb – helyre rangsorolta. Ehhez képest Varga Judit igazságügy-miniszter Facebook-oldalán hazánkat az EU azon kevés tagállamai egyikének látja, ahol valódi pluralizmus érvényesül a médiában...

Reményi József Tamás: „Élet, ilyesmi”

Kukorelly Endre 70

Sándor Iván: Mi van itt? Mi ez az egész?
Búcsú Törőcsik Maritól

Ádám Péter: Marine Le Pen és a francia demokrácia


Soós Eszter Petronella legutóbb (2022 – Bonjour, présidente Le Pen, ÉS, 2021/12., márc. 26.) pontos látleletet adott a 2022-es francia elnökválasztás tétjéről. Nagy az esély, csakugyan, hogy Marine Le Pen lesz a második forduló első befutója. Ezért időszerű a kérdés: hogyan viszonyul a francia szélsőjobb elnökjelöltje a republikánus értékekhez, amelyeket egyébként jó ideje ő maga is zászlajára tűzött, mi több, nemegyszer keltett olyan látszatot, mintha ezeknek az értékeknek a mai francia politikai életben ő volna az egyetlen hiteles képviselője. Ez már csak azért is fontos, mert a köztársasági államforma Franciaországban nem egyéb, mint a demokrácia jellegzetesen francia formája...

Szűcs R. Gábor: A kalandorterv

A 2021 februárjában koronavírus miatt elhunyt, népszerű szerb énekes-előadóművész, Đorđe Balašević 1987-ben dalolta slágerré Samo da rata ne bude!, azaz „Csak háború ne legyen!” című számát. Megdöbbentően sokszor hallottam ezt a mondatot (persze nem dalként) a hetvenes-nyolcvanas években, Jugoszlávia szinte minden nemzetiségéhez tartozó házigazdáimtól, kollégáimtól, barátaimtól. És bevallom, az utolsó pillanatig nem tudtam vagy nem akartam tudni, mire gondolnak. Ezután olyan iszonyat következett, amely a második világháború óta nem volt Európában. Józan, normális ember ezt nem akarhatja vissza...

Majtényi László: A szabadság elveszejtése
avagy a Kúria a falra ment 1

Majtényi László: Bárongyuri
négyezer karakterben hetven

Nagy V. Gergő: Még mindig csóró vagyok


V I S S Z H A N G

Szegő Márta: Eladósodni nem kell félnetek jó lesz...?

Hamar Péter: Az ördög nem alszik

Koloszár Miklós: Szerencsétlen

Helyesbítés

Bokros Lajos: A vélemény nem tény

Tompa Ferenc: Az írás a falon

P Á R A T L A N

soncz: GYENGESÉG LENNE?

Kápé: MOST AKKOR ZAVAR?

Simonovits András: KORONAHALÁL?

Bakos András: RIBANCOK

aha: HSZINEK

ivi: A SIKER ÁRA

jobbi: ALTERNATÍVA

pá- ti-: DOBOZOK KÖZÖTT

(avar): FORDÍTOTT CSURKA

Völgyi Ferenc: TUCATOLÁS

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


AZ ÉS 2021/16. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.04.23.


F E U I L L E T O N 

Salamon János: A modern ész kritikája

I N T E R J Ú

Hegedűs Claudia: „Egy nagy metakönyvet írok”
Beszélgetés Afonso Cruzzal

K R I T I K A

György Péter: A szegénység tárgykultúrája
Az örökségünk része

(„Szegény ember vízzel főz...”, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum néprajzi kiállítása)

Trencsényi László: Hová lettek a csellók

Báron György: Éjszakák meséi

(A gyerekkor földje. Francia–belga film. Rendező: Eric Gautier. Az éjszakai meséi. Francia–kanadai–elefántcsontparti film. Rendező: Philippe Lacôte. Frankofón Filmnapok, ápr. 22.–máj. 2.)

Eric Gautier filmje összetéveszthetetlenül, letagadhatatlanul euro-amerikai, Philippe Lacôte-é mélyen és nyersen afrikai. Kétféle megközelítés, kétféle stílus: kívülről és belülről. Innen nézvést az utóbbi az izgalmasabb...

Végső Zoltán: Piazzolla 100

Az ismert effektek, kopogások a hangszertesten, a vastag bőgőhang, a zongora perkusszív hatásainak kiaknázása és a kvintettel lefedett nagyzenekari spektrum lettek a Piazzolla-hangzás védjegyei. A bandoneónról valahol azt nyilatkozza, hogy abban különbözik az akkordeóntól és a harmonikacsalád többi tagjától, hogy azoknak a hangjában van vidámság, a bandoneón hangja viszont végtelenül szomorú, ez teszi alkalmassá a tangó drámájának megfestésére. A hangszer felépítése, a logikátlanul odaszórt gombok, a hangdoboz két oldalának más-más tónusú hangja, hogy az összenyomáskor és széthúzáskor ugyanazon gombokat lenyomva különböző hangmagasságok szólalnak meg, ördögi játékmódot kívánnak meg, és azt, hogy lépjünk ki saját magunkból. Technikai oldalról ez lehetett Piazzolla ars poeticája mögött, így emelte ezt a limitált adottságú hangszert concertáló szólóhangszerré...

Gergics Enikő: Zom­bi­apokalipszis

(Jobb félni avagy Egység Kétség Háromság. Rendező: Kovács Dániel Ambrus. Karaván Munkacsoport, E-Színház, április 7.)

A humor áthatja a legapróbb részleteket is: Dzseni maszk híján a mobilt tartja a szája elé, István pedig úgy nyújtja át a genothermben tárolt információs füzetet, mintha egy steril kesztyűt bontana, de előtte még benyálazza az ujját, hogy jól tapadjon. Lehet méltányolni az előadás sötét, trágár, zsidózós-cigányozós-románozós poénjait is, de azért ezen a „fekete komédián” senki nem fogja hülyére röhögni magát...

Fáy Miklós: Lát, ahogy nem látott

(Volt egyszer egy Mozart-maraton – a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján)

A Così fan tutte első felvonása is vetkőzőszám, a két ifjú megmérgezi magát színleg, a két leány próbálja megmenteni őket, és ehhez dobálják le a ruhadarabokat, alsógatyás fiúk, melltartós lányok, szex-Mozart. Aztán a nagy észheztérésben mindenki gyorsan öltözik, a fiúk véletlenül a lányok ruháit kapják magukra, aztán rögtön egymásba is szeretnek, de csak egy pillanatra, mert a lányok közbeavatkoznak. Nem erről szól a Così fan tutte?

Csengery Kristóf: Fuvolanégyesek

(Haydn, Mozart: Flute Quartets. Noémi Győri, Katalin Kokas, Péter Bársony, Dóra Kokas. Hungaroton)

Ha Mozart ki nem állhatta a fuvolát, annál nagyobb teljesítmény, hogy olyan hajlékony dallamokat, olyan délceg futamokat, olyan madárdalt megszégyenítő csicsergést, olyan vallomásos, bensőséges lassúkat tudott írni a nemszeretem instrumentumra, amilyenek ezekben az alkotásokban sorjáznak. Mi történt volna, ha még szereti is a hangszert!

Siba Antal: Közben eltemették

(Fülöp herceg temetése – TV2)

A temetés olyan esemény, amelyik – különösen, ha rövid – kevéssé tűri a beszédet. Az a riporteri vagy műsorvezetői érzék kérdése, hogy mikor szólal meg, ráadásul némely felvetésével mintha a meghívott vendégeket is zavarba hozta volna. Amikor például a ravatalnál búcsúzik a királyi család, egészen biztosan nem helyénvaló azt firtatni – már ha egyáltalán, muszáj megszólalni –, most akkor hogyan megy tovább az élet...

Kész Orsolya: Szemközt önmagammal

Bereményi Géza: Azóta is élek. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 439 oldal, 3999 Ft

Az Azóta is élekben már ott van egy művészregény, amely egy fiatal férfi és egy pályakezdő író önkereséséről szól, egy családregény, egy nevelődési regény, egy nemzedéki regény, illetve ezek kontaminációja. A Kádár nevével jelzett korszak történetének darabkái alulnézetből, az 50-es, 60-as évek Budapestjének figurái, a Teleki tér, a VIII. kerületi albérletek világa, a nagyszülők történetei, a diftéria, a nevelőapa, a gimnáziumi élmények és az ismerős nevek: Szukits Magda vagy Rajnák igazgatóhelyettes. A Megáll az időből szállóigévé vált mondat: „Jó, hát akkor itt fogunk élni” – ami a kötetben kétszer is, más-más tétekkel fordul elő...

A HÉT KÖNYVEI


A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Peragovics Ferenc: Ex libris

Kovács Lajos: Hosszúra nőtt árnyékaink
Kovács Lajos: Van egy perced a támaszpontomra?
Kovács Lajos: „Mi közük hozzám?”
Kovács Lajos emlékkönyv

Tódor János: Protekciós golyószóró


Eörsi László: A külpesti srácok 1956. Wesley János Lelkészképző Főiskola, Budapest, 2020, 433 oldal, 3950 Ft

Szándékosan nem nevezem az utcai mozgalmárokat srácoknak, mert többségük nem az volt, mi több, fiatal lányok és asszonyok is akadtak köztük. Még prostituáltak is. Az életrajzok szerint a 138 külpesti szabadságharcos alig negyede a 13-15 éves gyerekkatona, többségükben 30-40 éves férfiak voltak, idősebb nemzetőr alig. Közülük 17-et ítéltek halálra, 19-et életfogytig tartó fegyházra, 25-ükre 10-20 év közötti börtönbüntetés várt. A ribillió mindig az utcáról indult, aztán következett a közintézmények elfoglalása, a bizottságosdi, a pozícióharc, a gyűlölt rendszerbérencek, mindenekelőtt az ávósok felkutatása, rosszabb esetben embertelen és értelmetlen legyilkolása...

Domján Edit: „A kereszt rejtvényét fejti az úr”

Bozsik Péter: Behódolt tartomány. Versek és versfordítások. Munjin Andrea illusztrációival. Forum Kiadó, Újvidék–Kalligram Kiadó, Budapest, 2020, 176 oldal, 2490 Ft

A valahai otthonos világ szertefoszlott. Támadók és védekezők, otthon maradottak és elmenekülők soha többé föl nem lelik. A Magyarországra érkező Bozsik Péter sem. Nagy közvetettséggel, de erről is beszél (plusz az újrakezdés nehézségeiről) Az üveggolyózás művészete, a kötetbeli Bozsik-versek legszebb darabja. S ha az otthonosság nem is, de a társadalomba vetett bizalom, az visszanyerhető-e? Bozsik indító és záró költeménye, a Vajdaságot megidéző Dekódolt tartomány és a magyarországi viszonyokat festő Behódolt tartomány (esetleg pár „patrióta kannibál”-portré, mint amilyen a panaszmagyar az adrián), nemleges választ adnak erre a kérdésre...

Váradi Róbert: Szellemképes géniuszlelkek

Georg Simmel: Schopenhauer és Nietzsche. Fordította Berényi Gábor. Gondolat Kiadó, Budapest, 2020, 230 oldal, 4000 Ft

A szerző pszichologista módszertana minden sajátszerű korlátjával együtt is kiválóan példázza a tényt, hogy nem is olyan régen a pszichológia, a lélektani megközelítés még a filozófiai gondolkodás organikus részét képezte, s korántsem vált el attól úgy és olyan élesen, mint a későbbiekben. Simmel tehát indítékok, motívumok, szükségletek, „ösztönök” nyomába szegődik: a schopenhaueri, illetve a nietzschei gondolatokat nem elsősorban azok plauzibilitása, tapasztalati vagy metafizikai érvényessége alapján elemzi és kritizálja, hanem mindenekelőtt lélektani aspektusból vizsgálja. Simmel finom arányérzékét, szubtilis vizsgálódásait egyszerre jellemzi tárgyilagosság és alig leplezetett személyesség: sem az egyik, sem a másik szellemi nagyság vonzásának sem engedi át magát teljesen, ám nem is hűvös szemlélőként tekint rájuk...

Bod Péter: Pulitzer emberközelben

Wisinger István: Pulitzer. Egy magyar származású amerikai sajtómágnás kalandos élete. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2020, 381 oldal, 4299 Ft

Wisinger István nagy hozzáértéssel adagolja az életpálya megértéséhez szükséges ismereteket. Egyszerre ír a Makón1847-ben született, de onnan nyolc évvel később családjával Budapestre költöző gyerekről, és apja korai elvesztéséről. Ez utóbbi fia életének alapvetően más irányt adott. Átfogó képet kapunk az Egyesült Államok sajtópiacának robbanásszerű fejlődéséről, az újságírás társadalmi státuszáról, a laptulajdonosok és a lapkészítők egymáshoz fűződő viszonyáról, valamint a médiamogulok egymás elleni kíméletlen konkurenciaharcáról, ahogyan a sajtó működéséről, a róla vallott elvekről, és azok esetenkénti hanyagolásáról is...

Kőszeghy László: Élhető pesszimizmus

Tim Crane: A hit jelentése. A vallás egy ateista szemszögéből. Fordította Dranka Anita. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2020, 272 oldal, 3999 Ft

Crane műve, mint minden jó filozófiai írás, nemcsak fontos fogalmakkal, de számos további kérdéssel is gazdagítja olvasóját. Például: ha az, amit Crane „azonosulás”-nak hív, szükségszerű része a vallásnak, akkor valóban nem tarthatjuk vallásosnak – a szerző példáját használva – a katolikus hívőt, aki már évtizedek óta nem jár templomba (138.)? Pontosan milyen értelemben nem az? Nem szoktunk-e már túlságosan hozzá, hogy a vallás magánügy?

Szále László: Regényépítő

Mohai V. Lajos: Tintaceruza a sörösládában. A város és söre – Próza és esszé. Prae.hu Kiadó, Budapest, 2020, 89 oldal, 3800 Ft

A sokszólamúságra csak egy magyarázatot találok – ha kell egyáltalán magyarázat –: hogy ezek mind előtanulmányok a nagy műhöz. Próbafejezetek, stílusgyakorlatok. Készülődés. Regényépítés. Megállnak önmagukban is – mint mondjuk, Munkácsynak sokszor a végleges képnél is frissebb, eredetibb tanulmányrajzai –, de mégiscsak eszközök a végső hang, kifejezés, formakompozíció megtalálásához.

I R O D A L O M

Selyem Zsuzsa: Nehéz időkben is repülünk


Amikor felvettek erre a melóra kb. három éve, Roxi már javában itt dolgozott. Első látásra megkedveltük egymást, de akkoriban zéró esélye volt, hogy munkaidőben beszélgessünk, úgyhogy időnként beültünk egy kávéra, vagy estére közös programot szerveztünk, és minél többet mesélt magáról, hogyan került egy kis máramarosi faluból Kolozsvárra, mennyit gürcölt, és milyen csúnyán bántak vele, annál inkább álmélkodtam, hogy milyen erős csaj, és mennyire gerinces, hogy nem engedte se felfalni, se megkeseríteni magát. Hatalmas bociszemek mögül valami megmagyarázhatatlan tudás ragyogott rám. Aztán a bánat visszaverésére tett heroikus kísérletek számának növekedésével belopakodott beszélgetéseinkbe a magyarázat, és egyre ritkábban nevetett...

Darvasi László: Így írunk mi

Paródiák, rólunk – Tematikus próza-összeállítás

Darvasi László kollégánknak már hiányzik a szerkesztőségi élet, ezért – a teljesség igénye nélkül – megidézte az Élet és Irodalom alkotóműhelyének néhány tagját. De, hogy ő se érezze elhanyagolva magát, megkértük Király Levente írót, hogy egy Darvasi (Szív Ernő) paródiával egészítse ki a tematikus összeállítást. Így harap a posztmodern (?) kelgyó már megint enfarkába...

Acsai Roland: Györe Balázs

Acsai Roland: Nincsenek nevek

Acsai Roland: A tejút helyén

Szöllősi Mátyás: Metszetek a járvány idejéből

MÉG EGYSZER ARRÓL, HOGY MIÉRT NEM ÉRDEMES KÖZVETLENÜL ÖSSZEHASONLÍTANI AZ OLTÁSOK HATÁSOSSÁGÁT

G7.HU
Szerző: NAGY ÁDÁM
2021.04.24.


Ahhoz, hogy a különböző gyártmányú oltások hatékonysági rátája összehasonlítható legyen, mindegyiket azonos körülmények között kellene tesztelni. Mivel ez a feltétel értelemszerűen nem teljesült, így ezeknek a százalékos adatoknak az összehasonlítását mindenképpen fenntartásokkal kell kezelni.

Ráadásul nem is feltétlenül a hatékonysági ráta a legmegfelelőbb módja az oltások minősítésének, hanem az oltást követően súlyosan megbetegedettek számának összehasonlítása...

NAGY TITKOK, NAGY PILLANATOK ÉS SOHA EL NEM MÚLÓ SZERETETEK – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR hANG
2021.04.22.


A TARTALOMBÓL:

– Nagy titkok, nagy pillanatok és soha el nem múló szeretetek – Eddig nem közölt interjúval emlékezünk Törőcsik Marira 

– Mindent áthat a politika mérgező légköre – Tibor Fischer: Mutassanak egy országot, ahol nincs korrupció. Interjú

– „Nekünk nem ad áldást?” – Kórházlelkészek mesélnek a járvány alatti munkájukról

– 80–90 beteg, 70 telefon, 50 e-mail – Egy háziorvos munkanapja

– Meggyógyult, mégsem dolgozhat? – Több cég negatív tesztet kér a vírusfertőzésen átesett dolgozóitól, pedig az orvos szerint már keresőképesek

– Ráknagyhatalom maradtunk – Egy miniszteri utasítás értelmében a járvány miatt ideiglenesen szünetelnek a rákszűrések hazánkban, ahol több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak, és ahol több mint 30 ezren halnak meg rák következtében évente

– Úgy drágul a zánkai felújítás, mintha stadion lenne – Lényegesen többe kerülhet, mint amennyiről a közvélemény az eddig nyilvánosságra került információmorzsákból tudhatott

– Az ezerhétszáz forintos kenyér – A Nyíregyházához tartozó Polyákbokor mindentől messze van, lakói mégsem akarják elhagyni. Riport

– Feltámadást várva – Szerzőnk Baranya után ezúttal tolnai falvakat járt végig, feltámadásnyomokat keresve a húsvét utáni időben

– Szomorkás happy end: lett háza a négy pálfai árvának – Bár megbeszéltük a találkozót, a gyerekeket végül nem találtuk otthon, így nem láthattuk a felújított otthont

– Veszprém, a „városrekonstrukció” áldozata – Miért dózerolták le főutcáját és a körülötte álló negyedet a hatvanas-hetvenes években? Hogyan talált egymásra az építész és a párttitkár? Szabadulhat-e a 2023-ban kulturális főváros a terhes örökségtől?

– Nem kérünk a latin marhából – Tönkretenné a hazai mezőgazdaságot is a környezetpusztító dél-amerikai húsipar

– Kína ma már „ellenség” – Amerika a szövetségi rendszenjt újjáépítve akasztaná meg a világuralomra törő kommunista hatalmat

– Teljes káosz jöhet Afganisztánban? – Washington a kivonulással lényegében magára hagyta az afgán kormányt

– Kémsztori, robbantás áll a Szputnyik V útjába – Miért nullázták le a cseh–orosz viszonyt? Az Európai Unió és Moszkva kapcsolatait is tovább rontotta a diplomaták kiutasítása

– Erőre kaptak a globalisták – Orbán szűkülő nemzetközi mozgástérrel kénytelen nekivágni a kampánynak

– Magára zárná az ajtót Svédország – Nyelvtudáshoz és állampolgári ismeretekhez kötnék az állandó tartózkodási engedélyek kiadását

– Korrupció, csalás, gengszterek – A választók megbuktathatják a botrányt botrányra halmozó albán miniszterelnököt 

– Biofegyvergyártóból vakcinagyártó – A Szputnyik V „ronda kuzinjáról”, az EpiVacCoronáról szinte semmit sem tudni. Még Oroszországban sem végeztek vele komolyabb teszteket. A kezdeti kísérleti adatokat pedig úgy rejtegetik a kíváncsi szemek elől, mintha takargatnivalójuk lenne

– A kevesebb hiába több – Az emberek alig választják a kivonással járó megoldásokat. Inkább hozzáépítenek, továbbfejlesztenek, rápakolnak, de nagyon nehezen szánják rá magukat arra, hogy elvegyenek valamit

– Tizenhét kicsi interjú – Gondolatok Szénási Sándor Szabadság, elvtársak című könyve ürügyén

– Cipőpucolóból sztártervező – Százötven éve született Emery Roth, vagyis Róth Imre, aki megalkotta New York ikonikus épületei

– A kutyasétáltatás is az emberekről árulkodik – Ma is születnek remekművek, de a nagy zajban ember legyen a talpán, aki vásárlóként el tud igazodni a fogyasztói Őskáoszban. Sokkal fontosabb a tudatos választás, mint eddig bármikor – mondja Beregi Tamás író, forgatókönyvíró. Interjú

– Elfojtották az elit lázadását – A leggazdagabb európai labdarúgóklubok saját bajnokságot alapítottak volna. Lendületük ugyan megtört a szövetségek, a játékosok és a szurkolók ellenállásán, a változás azonban elkerülhetetlennek látszik

Bűvös Szakács-melléklet – Intelligencia a konyhában
– Alain Passard hideg-meleg lágy tojása
– Massimo Bottura: Magnum
– David Chang marhabordája
– Hurkák és kolbászok

Publicisztika:
– Dévényi István: Sorsod régen tép
– Gulyás Balázs: A fényes tekintetű, győzhetetlen és kegyelmes padisah narancssárga borotvája – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Lányi András: Csomagolnak?
– Ficsor Benedek: NER típusú találkozások – Álláspont
– Zalatnay István: Trump és Fauci Magyarországon
– Söpkéz Sándor: A konzervatív ellenzék születése
– Pápay György: A magyar ellenzék esete a kínai egyetemmel – Több a zászló
– Tarnay Kristóf Ábel: Mi marad?
– Híd Jenő rajzol: Nemzeti szuverenitás
– Wekerle Szabolcs: Krampusz – Újbeszél
 Gazda Albert: Amerikai autók
– Szerető Szabolcs: Könnyű siker, kemény korlát – Szotyola
– Puzsér Róbert: Tisztuljon csak meg az európai futball az óriáskluboktól!
– Marabu: Fudan

Tárca:
– Benedek Szabolcs: Egyetlen korsó – Az én hangom mélyebb

Kritika:
– Rohannak a forradalomba – Jenei László: Bódultak
– Seth Godin: Az alkotás rutinja – A kreativitás ábécéje
– Ötvennégyezer éves rokonok – Karin Bojs: Az én európai családom

ITT OLVASHATÓ

UPOR LÁSZLÓVAL A SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEMRŐL NO2 – SZAPPAN-OPERITA NO12

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: DARVAS BÉLA
2021.04.24.


A Színház és Filmművészeti Egyetem (SzFE) előtt több egyetemi modellváltásra is sor került már. Volt, amelyik egyetem kezdeményezte ezt, volt amelyik tűrte, de az SzFE vezetésének és dolgozóinak ez csöppet sem tetszett (címkép). A kormányzati hírek a hivatalos utakon nem érték el a Vas utcát; annak vezetőségével nem tárgyalt senki. Már akkor – kinevezett rektor nélkül – fel volt függesztve? Szerintem véletlen nem lehetett, hogy rektort nem neveztek ki. Upor Lászlót a Szenátus és a hallgatók is megválasztották (52.1. ábra), de az álmatlan Palkovics vezette minisztérium nem adta az áldását. Nyilvánvalóan elkészült már a nótalista, amelynek középpontjában a népviseletben szívesen pózoló (106. kép), a szórványmagyarságban portyázó, kárpátaljai Vidnyánszky Attilát találjuk. A színházi élet hazai vezetőit folyamatosan érték eddig is csapások, hogy valamiféle szexista (mondjuk, Szájer József után nem tudom, mit mondhatnak a derék pápisták – hogy egy református tiltakozást is megengedjek), liberális (mint a Fidesz is volt egykoron) és magyartalan (nota bene, a népviselet sem tesz önmagában magyar hazafivá) alakokként lehessen őket látni. Természetesen ilyesmihez mindenkinek joga van; az egyéni vélemény szabad. Nos, a magyar és nemzetközi színházi életet most tokaszalonnával és vereshagymával (mindkettőt szeretem) megkínáló Vidnya – őt most ismeretlenül személyesen meg is követem, de a színházi szakmán kívüliként valóban ilyennek látom a baráti médiájában – nekem túlságosan harsány ahhoz, hogy ezt a tüntető külsőséget valódinak érzékeljem. Nem kétlem, hogy lehet a véleményemtől függetlenül ő egy személyben a tiszta forrás, ahonnan az Orbán-kormány keresztyéndemokratái ceglédi kannákban (nekünk is volt hajdanán) a vizet hordják haza. De nekem – mint gyakorló Nyilas Misinek – a konzervativizmus súlyos feltételekhez kötött: a keresztyén ember szerintem nem lejáratásra trenírozott, nem pózol céltalanul, nem fenyeget, sőt a politikai érdekközösségének nem tapad a kezéhez a köz pénze, mert az máshonnan és valakiknek hiányozni fog, továbbá passzióból a szeretetet és megbocsátást hirdetve nem öl, így nem szenvedélyes úrvadász...

„NINCSENEK ELVEK, ESZMÉNYEK, NINCSEN SEMMI” – GAZDA ALBERT KÁRPÁTALJA SZOVJET MÚLTJÁRÓL ÉS UKRÁN JELENÉRŐL [HETIVÁLASZ 69]

HETI VÁLASZ
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2021.04.22.


Holnap kerül a boltokba az egykori Origo-főszerkesztő és Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettes Gazda Albert önéletrajzi ihletésű könyve, a Leningrád. A kárpátaljai Técsőn – tehát a Szovjetunióban – felnőtt szerző élete első 17 évéből elevenít fel karaktereket, érzéseket, helyeket, márkákat – a kenyérért sorban állást éppúgy, mint az első Edda-bakelitet, s persze Bresztet, Lemberget, Kisinyovot, Odesszát meg Leningrádot. Van-e ma marketingértéke a szovjet gyerekkornak? Milyen volt magyarnak lenni a Szovjetunióban, miért várta János bácsi a brit bombázókat, és mi történt a kárpátaljai magyarokkal, mióta megint új országban, Ukrajnában élnek? Podcastunkból, a HetiVálaszból ezek is kiderülnek meg az is, kell-e aggódni az ismét forrósodó orosz–ukrán feszültség miatt. Aki kérdez: Borbás Barna és Vörös Szabolcs...

BIZTOS, HOGY ILYEN NYITÁST AKARUNK?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.04.23.


Szombaton nyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, néhány nap múlva pedig a szolgáltatások széles körével folytatódik a korlátozások feloldása. Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádiós értékelése most olyan volt, mint egy győzelmi jelentés, pedig a járványügyi helyzet messze nem indokolja ezt az optimizmust. Az is komoly kérdéseket vet fel, hogy az újra megnyíló intézményekbe csak védettségi igazolással lehet belépni.


A jövő hét közepétől a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők számára szinte semmi nem változik. A vendéglátóhelyek teraszaira ugyan kiülhetnek, de nem mehetnek moziba, színházba, uszodába, edzőterembe, vidámparkba, könyvtárba és nem szállhatnak meg vendégfogadókban sem. Ezeken a helyeken olyan közösségi programokat lehet igénybe venni, melyekre mindenki vágyik már régóta, függetlenül attól, hogy már beoltottak valakit, vagy sem. Ez azért fontos, mert ha például szeretne elmenni egy család a vidámparkba, de a tizenéves vagy huszonéves gyerekek még nem kaptak oltást, és a betegségen se estek át, akkor kénytelenek lesznek a kapun kívül maradni...

SZFE-MASZKOS NŐ TÁMADÓJA: AZT SZERETTEM VOLNA, HOGY MAGÁBA SZÁLLJON, EGY ILYEN ÓTVAR KÖZÖSSÉGGEL NE VÁLLALJON KÖZÖSSÉGET

TELEX
Szerző: PINTÉR LUCA
2021.04.23.A folyosón még a középső ujjával bemutatott az újságíróknak, a tárgyalóteremben ennél már sokkal szerényebben vélekedett a körülötte zajló eseményekről, szinte az összes kérdésre válaszolt, és vallomást is tett az a 37 éves férfi, aki még február végén egy késsel sebesítette meg az egyik utas arcát a 151-es buszon. Ó. Bence azért támadt a nőre, mert az a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló Free SZFE maszkot viselte, és ez „nagyon irritálta” a férfit...

ELŐ A PLASZTIKKÁRTYÁKKAL

444.HU
Szerző: SARKADI ZSOLT
2021.04.24.


- Jól megy az oltás, de a halálozás még mindig magas.

- Orbán Viktor szerint ez csak módszertan kérdése.

- Jövő héten nyitnak a mozik, színházak, uszodák és számos más létesítmény, de ezek csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Felpörgött az oltási program, de még mindig magas a napi halottszám, péntekre virradóra 207 újabb, koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet jelentett az operatív törzs. A kórházak terhelése viszont enyhül, már csak 7 177 embert kezelnek kórházban.

Orbán Viktor is beszélt a magas halálozásokról péntek reggeli rádióinterjújában, azt mondta, Magyarország inkább a jobban teljesítő országok közé tartozik ezen a téren. Ez nem teljesen így van, már vannak olyan kimutatások, melyek szerint a járvány kezdete óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb koronavírus-fertőzött az egész világon. A miniszterelnök ezt pusztán a módszertannal magyarázza, szerinte azért van így, mert Magyarországon mindenkit koronavírusos halottként regisztrálunk, aki koronavírus-fertőzött volt a halálakor. Orbán úgy beszélt, mintha ezzel nagyon egyedülállóak lennénk, holott az Egészségügyi Világszervezet ajánlása is éppen ez...

CSALÁS GYANÚJA MIATT MONDOTT FEL A KÖNYVVIZSGÁLÓ A LÉLEGEZTETŐGÉPEKEN KASZÁLÓ CÉGNÉL

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2021.04.23.


Kilenc dolgozó, nyolcszáz lélegeztetőgép, és fejenként 1,2 milliárd forint bevétel: számokban az OTT-One Nyrt. tavalyi teljesítménye. Valami azonban gyanús lett a könyvvizsgálónak.


A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben felfüggesztette az OTT-One Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését. Az indoklás szerint a részvénytársaság könyvvizsgálója felmondta a szerződést, és ezzel az is veszélybe került, hogy a cégnek az előírt április 30-i határidőre elfogadott mérlege legyen. A jegybank határozatában a befektetők számára lényeges információ közlését hiányolta, vagyis az indoklást, hogy miért lépett vissza a könyvvizsgáló.

Az MNB viszont pontosan tudta, miről van szó, szabálytalanság észlelésekor a könyvvizsgálónak a felügyelő szervezetet tájékoztatnia kell. A jegybankot ráadásul nem csak a könyvvizsgáló felmondása aggasztja, közleménye szerint átfogó vizsgálatot folytat, és már feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen. Hogy milyen gyanú miatt, arra cikkünk megírásáig nem küldött választ a nemzeti bank, de úgy tudjuk, ez nem a konkrét könyvvizsgálói esethez kapcsolódik.

A cég könyvvizsgálója a debreceni székhelyű REPORT & AUDIT Könyvvizsgáló és Adószakértő Kft., közelebbről Gyapjas István, aki 2016 óta végezte a könyvvizsgálatot, és megkeresésünkkor a titoktartási nyilatkozatra hivatkozott, így nem volt hajlandó konkrétumot elárulni a szerződésfelmondás okáról. Pedig izgalmas cégről és időszakról van szó. Mint korábban megírtuk, a tavalyi nagy állami lélegeztetőgép-beszerzési biznisz egyik részese volt az OTT-One Nyrt. A külügyminisztériummal 4,7 milliárd forint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal 7,7 milliárd forintos szerződést kötött 500, illetve 300 lélegeztetőgépre, ezen kívül hárommillió maszk szállításának is van nyoma.

Ez alaposan megdobta a kis cég forgalmát: 2019-ben mindössze 2,8 milliárd volt az árbevétele, 2020-ban a harmadik negyedévben már 11 milliárd felett tartott. A végeredményt nem ismerjük, hiszen az éves beszámolót – amint a jegybanki intézkedésből kiderült – a könyvvizsgáló nem hagyta jóvá. Addig egyébként nem is kereskedhetnek ismét a részvényekkel, amíg fel nem mutatják az elfogadott mérleget.

Az OTT-One a jegybank határozatának egyik felét már teljesítette, közzétette, miért mondott fel a könyvvizsgáló. A kissé nyakatekert szöveg alapján

csalás gyanúját észlelte, például egymásnak ellentmondó bizonylatokra bukkant, így nem vállalta a felelősséget a mérleg hitelességéér
t...