2019. június 15., szombat

OLYAN FENNKÖLTEN ÍRTAK ERRŐL A MINDENT ELBORÍTÓ MOCSOKRÓL, HOGY A VÉGÉN MÉG A TERÉZ ANYÁNAK IS KEDVE SZOTTYAN DIKTATÚRÁT CSINÁLNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Mikes Mirtill
2019.06.15.


Tárgy: Csúcs

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Most aztán tényleg kár lenne kendnek hazajönni. Csúcsra jár a Nemzet Elnyomó Rendszer. És igazmagyarosch, körkörös védelem van a csúcs körül. Egymásba ér a nyelvük, ahogy kell. A narancsködszóró masinák csúcsra járnak. V4 csúcs van. A csúcs is csúcson van. A csúcs árnyékában az EU máris engedélyt kért a meghunyászkodásra. Lapít. Mire az egyik egyszemélyes magyar gyökér hatalmi ág rögvest kitüntette a másik egyszemélyes magyar gyökér hatalmi ágat, amiért sikerült nekik közös erővel kitüntetethetővé subickolni az Uniótól egyik legtöbbet lopó harmadik magyar gyökér csicskát. (Bár a vezetéknevük alapján nagyon úgy néz ki a szófejtő Lajos bácsi szerint, hogy Árpád apánk vérét az őseik labancként, inkább kívül, kesztyű nélkül, a kezükön hordták, mint artériásan.)

Persze kend ebből semmit se ért. Velem együtt. Mond az magának valamit, hogy a cégadatokat majd csak pénzért, sok pénzért lehet kikérni? Mert a gyökér csicskák vagyona nem közérdekű adat, mivel önös érdekből íratta a kegyúr a mi tulajdonunkat átmenetileg az ő nevükre a sajátjaként. Érti? Mert én nem. De az Ági néni azt mondta, három a felcsútimagyar igazság most: hatalom+hírnév+vagyon!

Hát ez az! A szociális terror rafinált természetrajzában kend nem járatos. Én meg nem tudom a saját eszemmel megmagyarázni kendnek, mert én még annyira se konyítok ezekhez a manipulációkhoz. Inkább csak a dallamukból néhány hangfoszlányt lekagylózok. No. Pindurit talán sejdítek, mint BTM-be sorozatosan visszaeső SNI-s (az történt ugyanis, hogy „kritikus témáról nyílt párbeszédet kezdeményeztem” az egyik osztálytársamnál, vagyis lépten-nyomon leköptem, mert nem azt gondolta, amit én. Márpedig a leköpés úri kiváltság, a magamfajta csórikának meg a felköpést is tiltja az Alaptörvény).

A megsejtéseim csak cafatkák, morzsák és nem maga a szakszerűen csúcsra járatot RENDSZER műszaki leírása. A fogalmazásból ötös Szépírók Társasága, meg az Akadémia elnöke viszont olyan fennkölten, európai nyelven írtak erről a mindent elborító mocsokról, hogy a végén még a Teréz anyának is kedve szottyan diktatúrát csinálni, pedig a kultúra elefántcsont tornyába emigrált művelt hölgyek és urak éppen hogy az úri önkény ellen emeltek volna szót. Állítólag. Csak ilyen behódolósra sikeredett, mert félnek, hogy a Nagyúr egyetlen szemöldökráncolásától az alsó néposztályba pottyannak árokpartot gereblyézni. Márpedig ők aztán nem vegyülnek a demokratikus módon földönfutóvá tett prolikkal, akik az előző diktatúrában uralkodó osztályként a tanulmányaikat finanszírozták!...

MÉG A BARÁTOM ÉDESAPJA IS BELEVÁGTA SZÉKÉT A TÉVÉBE – RENDSZEREK ÖSSZECSAPÁSA AZ 1974-ES VILÁGBAJNOKSÁGON

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HEGYI IVÁN
2019.06.15.


Hogy a glóbusz golyója micsoda, azt talán magyarázni sem kell. Naná, hogy a futball-labda. Sorozatunkban a labdarúgás megannyi nagy történetéből szemezgetünk. A forrás kiapadhatatlan, a több mint sportág hatása a világra kikezdhetetlen.

„Ha csak a meccs dátumát írják a síremlékemre, akkor is mindenki tudja majd, ki fekszik ott” – mondta annak idején Jürgen Sparwasser, aki 1974. június 22-én a legemlékezetesebb vb-gólok egyikét szerezte a hamburgi Volkspark stadionban. A nevezetes napon Kelet-Németország válogatottja találkozott a vendéglátó Nyugat-Németország csapatával. A meccs reggelén a Bild ezzel a szalagcímmel jelent meg: „Németország az NDK ellen.”

Már az is unikum volt, hogy e párosítás egyáltalán létrejöhetett, mert az NDK válogatottja soha máskor nem kvalifikálta magát a világbajnokságra. (Európa-bajnokságra egyszer sem sikerült eljutnia.) A nagy álom megvalósulásában közrejátszott a selejtezők különlegesen kedvező csoportbeosztása: a kímélő kvartettben Románia mellett Albánia és Finnország együttese kapott helyet. Ráadásul a románok mindjárt az első mérkőzésükön pontot hagytak Helsinkiben (1-1), s ezt a luxust az NDK nem engedte meg magának...

ÁTNÉZTÜK ORBÁN FOGORVOSÁNAK ÜGYÉT, ÉS ÁTLÁTHATÓBBÁ TETTÜNK EGY ÁLLAMI CÉGET

ÁTLÁTSZÓ / HETI MUTYIMONDÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.06.15.Az uniós ellenőrök gyanúsnak találták a miniszterelnök fogorvosának támogatását, a NAV azonban nem. 2 év pereskedés után megkaptuk az állami tulajdonú ATEV Zrt. szerződéslistáit. Exkluzív ajándékokat adunk cserébe, ha támogatod az adatvizualizációs csapatunkat. Elolvastunk egy maffiás könyvet, nyilatkoztunk a Klubrádiónak, és megnéztük a pápáról szóló dokumentumfilmet.

OLAF-jelzések: Orbán fogorvosának támogatását is gyanúsnak találták az uniós ellenőrök

Három éve nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a piaci árnál drágábban, uniós támogatásból beszerzett fogászati berendezések ügyében. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult büntetőeljárásba azonban már nem került be Orbán Viktor fogorvosának és üzlettársának az érdekeltsége, az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt., ahol az OLAF szintén vizsgálódott. Az uniós ellenőrök azt kifogásolták, hogy az OTI kötelező részvétele a pályázati felhívásban sérthette a közbeszerzési irányelvet, ugyanis a cég tender kiírása nélkül jutott több mint félmilliárd forinthoz.


Mostantól támogathatod az Átlót is, cserébe látványos ajándékokat kapsz

Tavaly novemberben indítottuk el az Átlátszó vizualizációs projektjét, az Átlót, itt az ideje egy rövid számvetésnek. Ha pedig tetszett az eddigi munkánk, akkor mostantól kifejezetten bennünket is támogathatsz az Átlátszón keresztül, cserébe pedig plakátot, mappát vagy vászontáskát kapsz, vagy tiéd lehet a teljes csomag.

A héten emellett:
 
átláthatóbbá tettük az állami tulajdonú ATEV Zrt. gazdálkodását
 
megírtuk, hogy a Mészáros-család cégei alvállalkozói lesznek a Budapest-Belgrád vasútvonal építésének
.
elolvastuk a magyar szervezett bűnözés történetéről szóló könyvet
 
- a cseh miniszterelnök korrupciós ügyéről nyilatkoztunk a Klubrádiónak
 
megnéztük a Ferenc pápáról szóló dokumentumfilmet

További cikkeink:
.

IVÁNYI GÁBOR: BOLDOGOK, AKIK NEM ÉLTÉK MEG, MI LETT A RENDSZERVÁLTÁSBÓL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.06.14.


A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze is ott volt harminc évvel ezelőtt Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén. Iványi Gábor azt mondja, a fájdalom friss könnyeit látta az elhunytak szeretteinek arcán, Orbán beszédére pedig nem igazán emlékszik a Hősök teréről. De már akkor sejteni lehetett az autokrácia való hajlamot a kormányfőben. Interjú.hvg.hu: Kisgyerek volt még akkor, mire emlékszik az 1956-os forradalom eseményeiből?


Iványi Gábor: Szolnokon laktunk akkor, emlékszem, a házunk előtt mentek el a tankok Budapest felé. Mai fejjel szégyellem, de nagyon tetszettek akkor ezek a tankok.

hvg.hu: Eljutott a családhoz valami a fővárosi eseményekből?

I. G.: Élesen él bennem, ahogy mesélik egymásnak az emberek Szolnokon, milyen hírek érkeznek Budapestről, ahogy beszélik, hogy egy Molotov-koktél felrobbantott egy tankot, majd látni egy halott katona derékszíját.

Ez a kép belém égett kisfiúként.

hvg.hu: Mennyire volt élénk emlék a családban Nagy Imre és társainak 1958-as kivégzése?

I. G.: Gyerekként nem voltunk elzárva a felnőttek disputái elől. A lelkészként dolgozó édesapám nagyon élesen elválasztotta a hivatását és a politikát, ugyanakkor a nyíregyházi metodista gyülekezet – itt szolgált akkoriban – egy olyan hely volt, ahol gyakran megfordultak a lelkipásztorok egy kis reggelire, beszélgetésre, mert apámnál szabadon lehetett eszmét cserélni...

KÁLMÁN OLGA ÖRÜL, HOGY NINCS TAPASZTALATA, MERT LEGALÁBB NEM KELL MAGYARÁZKODNIA, MINT KARÁCSONY GERGELYNEK

444.hu
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.06.15.


Nem a köztévé, nem is az atv, nem is az RTL, hanem egy apró csatorna, a Gulyás Márton vezette Partizán rendezett élő polgármester-jelölti vitát péntek este. Ez rögtön vakuként világítja meg a magyar sajtó helyzetét. Évente 100 milliárdot költünk a közmédiára, ez majdnem a duplája a Magyar Tudományos Akadémia teljes költségvetésének. Közben a választópolgárok egy közadakozásból fenntartott aktivista oldalon ismerkedhetnek meg azokkal, akik az ország fővárosának vezetésére aspirálnak. A vitán Kerpel-Fronius Gábor (Momentum), Kálmán Olga (független, DK támogatás) és Karácsony Gergely (MSZP-P, Szolidaritás), tehát az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek csaptak össze. A dispután szinte kizárólag programokról volt szó, ami nagyon intellektuálisan hangozhat elsőre, valójában a jelöltek egymásra licitálva vagy egymással egyetértve két és fél órán keresztül öntötték ránk a reális, de azért többnyire inkább irreális ígéreteiket. Nem a kemény szócsaták estéje volt...

NEM A PRIDE JELENT VESZÉLYT A GYERMEKEINKRE

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2019.06.14.


Több mint négyszázezer nélkülöző kiskorú van Magyarországon, miközben a Fidesz frakcióvezető-helyettese a melegektől félti a gyermekeket...

...A Pride-on – remélem, Boldog frakcióvezető nem tőlem tudja meg – nincs nyíltszíni szex, egyetlen alkalommal sem követtek el közszemérem elleni bűncselekményt a résztvevők. A Pride ugyanis nem magáról a szexről szól, hanem arról, hogy léteznek a társadalomban csoportok, melyeknek az átlagostól eltérő a nemi orientációjuk és identitásuk, de ettől még, figyelem, ugyanolyan emberek, mint bárki más.

Vagyis a Pride legalább annyira szól az azonosságról, mint a másságról.

És ha bárki ténylegesen betiltaná a Pride-ot, azzal egy kicsit betiltaná önmagát is. Mert a Pride-nak van a szexuális irányultságokon túlmutató jelentősége is, mégpedig az, hogy mindenkinek szabad különbözni a többiektől anélkül, hogy hátrányt szenvedne. Hogy elviseljük és elfogadjuk egymást úgy, ahogy vagyunk

Márpedig:
- ha szabad büszkén megmutatnod a Békemeneten, hogy fideszes vagy (jelzem, ez még mindig kisebbségi identitás hazánkban),
- ha szabad örömmel megmutatnod az Ez az a nap! – fesztiválon a világnak, hogy keresztény vagy,
- ha szabad teleposztolnod a Fészbukot arról, hogy imádod feleségedet és a gyerekeidet,

akkor szabadjon végigsétálnod az utcán kézen fogva a szerelmeddel, még akkor is, ha azonos neműek vagytok.

És ezek a legfontosabb dolgokhoz képest még mindig mellékesek. Ezért nincs Pride egész évben. Viszont, ami nem mellékes: egymás polgártársai, honfitársai, sőt és főleg: embertársai vagyunk egész évben. Bizony, még Boldog Istvánnal is. El kéne férnünk valahogy a Nap alatt.

Ami pedig a gyerekekre leselkedő veszélyt illeti, természetesen egyetlen gyereknek sem esik baja attól, hogy létezik melegfesztivál. Ha valami rossz dolgokat hoz egy gyermekben, rossz gondolatokat, akkor az az,

- ha azt látja, hogy a felnőttek vadul gyűlölik egymást,
- ha az alulszervezett és alulfinanszírozott oktatásban az iskola rémálommá válik számára,
- ha elfogy a lélegezhető levegő és felperzselődik a föld, mire felnőne,
- ha anyukája vagy apukája azért hal meg rákban, mert nem jutott időben kezeléshez,
- vagy ha épp nélkülözve él periféria-Magyarországon egy munkanélküli, vagy közmunkás családban.

E területeken esetleg volna tennivalója egy kormánypárti képviselőnek, ha mások magánélete helyett megpróbálna a munkájára koncentrálni. (Nincsenek illúzióim, persze.)

ITT OLVASHATÓ

KILENCVENSZER EGY MONDAT A 90. KÖNYVHÉT KÍNÁLATÁBÓL

HVG ONLINE / KULT
Szerző: HVG
2019.06.15.A HVG szubjektív címmustrája a jubileum alkalmából. A holnapután záruló könyvhétre természetesen jóval több könyv jelent meg.

V E R S E K


Fodor Ákos: Zene-idő. „A rettegőknél nincs veszélyesebb – tőlük félni is tudok.”
Géher István: Minden minden. „Romlott környezetünkben megsüppedt a szabadság.”
 
Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt. „...de legalább ellátok messzire.”
Pajor Tamás: Haladó magyar. „Az a jó, ha a szöveg nem esik össze, amikor kivesszük alóla a zenét.”
 
Reményik Sándor: Rianás. Az irodalom száműzöttjének kiadatlanjai.
 
Sütő Csaba András: nempróza. Lírai önmeghatározás.
 
Szép versek 2019. In memoriam Tandori.
 
Tornai József: Magyarul virágzó fa. Kilencvenkét éve tömény sorokban.
 M A G Y A R  P R Ó Z A

Bart István: Elemér utca három. Prózatöredékes Erzsébetváros.
 
Czető Bernát László: Mesék a túloldalról. Gyulai Líviusz novella-rajzaival.
 
Esze Dóra: Hotel Hamlet. Az ügyvezetőként kegyvesztett és menesztett névadót Claudius váltja.
 
Ferdinandy György: Sziget a víz alatt. Egy perfektül amatőr Puerto Ricón.
 
Füleki Gábor – Molnár Csaba: Kacúr. Jókedvcsiklandozó.
 
Horváth Péter: Bábel – kivezetés a szépirodalomból. Perlekedés Esterházyval?
 
Jolsvai András: Nincsen számodra hely. E szózatot a játékos kedvű író szerint Deák intézte Vörösmartyhoz, aki már nem fért fel a lovas kocsira.
Kalapos Éva Veronika: F mint. F., ezúttal mint felnőttirodalom.
 
Körkép 2019. Könyvhét nélküle?
 
Köves József: Hajlékony hajléktalan. Korunk Kakuk Marcija.
 
Lackfi János: Minden napra egy sztori. Kiapadhatatlan mesélőkedv.
 
Mészöly Miklós: Sötét jelek. Régi-új könyv, anno 1957.
 
Mucha Dorka: Puncs. Higgyünk az ajánló Grecsónak, „nem érdemes elkerülni”.
 
Nádas Péter: A szabadság tréningjei. Titoknyitogató műhelynapló.
 
Novics János: Hózentróger. Amikor a disszidens már nem disszidál(hat).
 
Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint. Fél évszázados magyar menetelés az amoralitásba.
 
Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz. Újabb nekifutás: szörnyeteggé váló felnőtt.
 
Ripp Zoltán: Vezeklés nélkül. „Ha tudnám, amire huszonöt éve kíváncsi vagyok, nem volna titok”, s a történész tán íróként sem debütált volna.
 
Sándor Erzsi: Meddig jössz. Világ az egész színház.
 
Spiró György: Széljegy. Az élőszó varázsa: dramolettek, komédiák.
 
Szilágyi István: Katlanváros. „Aki egyszer hadat viselt, az mind vesztes.”
 
Tóth Krisztina: Fehér farkas. Boldogtalan lakásról boldogtalan lakásra.
 
Ungváry Rudolf: Balatoni nyaraló. Valóságos rege – elszálló képzelet.
 
Végel László: Temetetlen múltunk. Vagyis elrablott múltunk.
 
Zalán Tibor: Ruhatárban felejtett kabátok. Adaptáció, avagy idegen szövegbe(le)nyúlás?
 
Závada Pál: Hajó a ködben. Hamisítatlan Weiss Manfréd Művek-sztori, hamisíthatatlanul Závada...
...

NÉMETORSZÁG VAGY SVÁJC A JOBB VÁLASZTÁS?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő 
2019.06.15.


A kérdés sokakban felmerülhet és bár szerintem sok okból Németország vonzóbb lehet, azért Svájcnak is vannak komoly előnyei. Ma néhány véleménnyel azoknak próbálok támpontokat adni, akik a lehetőségeiket fontolgatják. Ezek persze nem kőbe vésett igazságok, hanem egyes emberek tapasztalatai, véleményei, de reményem szerint a poszt végére kirajzolódik egy kép – és talán némi megoldás is…

Nem tudom és nem is akarom megítélni, melyik ország a jobb választás. Annyit viszont elmondhatok a németországi életről (Svájcban csak pár alkalommal jártam, ami azért ahhoz nem elég, hogy átfogó véleményt fogalmazzak meg), hogy az élet itt nagyon magas minőségű.

Németország immár évek óta folyamatosan a TOP5 országban van ezen a téren a különböző felmérésekben. A német egyike a legerősebb, legstabilabb és folyamatosan gyarapodó gazdaságoknak a világon.

A politika rendkívül liberális (a szónak nem a pártpolitikai értelmében), erősek a szabadságjogok, rendkívül ritka, hogy a hétköznapokban bármilyen korlátozás érné a személyes szabadságunkat.

Az emberek magánéletét maximálisan tiszteletben tartják, sokkal jobban, mint sok más országban (ami nem azt jelenti, hogy itt ne fordulna elő a magánélet olyan sérelme, mint mondjuk az Egyesült Államokban.

Németország stabil, szabad, alkotmányos demokrácia, a legnagyobb világcégek közül többnek itt van a központja (Volkswagen, BMW, Daimler, Siemens, stb.) A munkanélküliek száma nagyon alacsony és összességében a munkaerőpiac jó lehetőségeket biztosít a legtöbb embernek.

A tömegközlekedés is jó, de akárcsak a világ többi részén, a nagyvárosok (München, Berlin vagy általánosságban a Ruhr-vidék) környékén komoly nehézséget okozhat, ha nem a munkahelyed közelében laksz.

Nem ritka, hogy akár 1-2 órát is utazni kell a munkahelyre a dugók miatt, de ez sem olyan nagyon extra mondjuk Los Angeleshez vagy Tokióhoz viszonyítva, melyek ennél sokkal problémásabbak.

Én szeretem Németországot, nagyra értékelem az itteni életszínvonalat. Ugyanakkor Svájc is nagyon jó hely, ott is magas az életszínvonal, az átlagfizetés még magasabb is, mint Németországban, persze a megélhetés is többe kerül. (Chris, Németország)

Svájc drága, de a fizetés is jobb
...

NÉPSZAVAZÁS A NYUGDÍJEMELÉSRŐL?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SIMONOVITS ANDRÁS
2019.06.14.


...Gondolatkísérletként tegyük föl, hogy egy győztes népszavazás hatására a kormány elfogadja a javaslatot, és két százaléklábbal indexálna. Az átlag alattiak nyugdíjemelése az inflációs ráta +1 százalék; az átlag felettieké pedig az inflációs ráta –1 százalék. (Valójában ez csak egy számjegyű inflációnál értelmes, de reménykedjünk a legjobbakban.) A javasolt mechanizmus egy tipikus nyugdíjas élettartama esetén két évtized alatt a nyugdíjakat erősen nivellálná, sérülne az indexálás elve.

Ennek szemléltetésére vegyünk egy számpéldát: legyen a két összehasonlítandó kezdőnyugdíj 2018‑ban havi 110 e és 150 e Ft, miközben az átlag 130 e Ft. Az egyszerűség kedvéért eltekintünk az inflációtól (reálértékben számolunk) és az átlagnyugdíj emelkedésétől (ez további vizsgálatot érdemelne). Okostelefonom (számítógépe) egy pillanat alatt kiadja, hogy 2035-re (ha ez a rendszer még létezne) a két nyugdíj reál­értéke rendre 129,0 és e 127,7 e Ft lenne, azaz bekövetkezne a helycsere. Ennek elkerülése végett célszerűbb lenne ilyenkor közös értéket, például 128,4 e Ft-ot választani. Átlaghoz közelebbi párokra a helycserét már hamarabb el kellene kerülni. Egyébként a Kádár-rendszerben nivelláló indexálási rendszer működött, és nem vált be.

Lehet a dolgot cifrázni, és akár egy 10 sávos emelési szabályt kidolgozni, amely szűkíti a rendellenességek tartományát. Egy ilyen rendszer hosszú távú tulajdonságainak optimalizálása azonban reménytelen egy olyan országban, ahol még a szolgálati időskálát sem sikerült kiegyenesíteni.

A javaslattal az az igazi baj, hogy a nyugdíjak aránytalanságát nem a gyökerénél, azaz a kezdőnyugdíjak megállapításánál akarja kiküszöbölni. Pedig az volna az igazi megoldás. Ehhez vissza kellene hozni a nyugdíjplafont és a progresszív szja-t, pontrendszerrel kellene felváltani az új nyugdíjak valorizálását és a már megállapított nyugdíjak indexálását. Az átmeneti szabályok kidolgozása szinte reménytelenül bonyolult lenne. Ezek a reformok valóban korlátoznák a nyugdíjpolarizációt, de jelenleg elképzelhetetlen nemzeti együttműködést és bölcsességet igényelne.

Jó lenne, ha a demokratikus ellenzéki pártok a népszavazási kezdeményezés támogatása helyett egy többfordulós kerekasztalt rendeznének, ahol értelmes vita folyhatna a nyugdíjrendszerről és hasonló kérdésekről. Ennek is csak hosszú távú haszna lenne: irányt mutatna a majdani bukás utáni reformokhoz. De ehhez a szakértőknek és a pártoknak a mostaninál több önfegyelmet kellene tanúsítaniuk.


ÉLET ÉS IRODALOM 2019/24. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/24. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

MÁR AZ IMF IS ARRA SZÓLÍTJA FEL AZ ORSZÁGOKAT, HOGY NE CSÖKKENTSÉK A SZOCIÁLIS KIADÁSAIKAT

MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2019.06.15.


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) finoman szólva sem tartozik a világ azon szervezetei közé, amely az egyenlőséget vagy a társadalmi felzárkóztatást sürgetné. A legtöbb ember a Görögországgal szemben felállított kemény gazdasági feltételek és a neoliberális gazdasági reformok és ajánlások révén ismeri.

Most azonban Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója egy Guardiannak adott interjújában arról beszélt, hogy a szervezetben arra jutottak, az államoknak egészségügyre, oktatásra és a kiszolgáltatott csoportokra kell költeniük, hogy stabilizálják a gazdaságot, annak ellenére is, hogy a növekedés világszinten lelassult.

Lagarde szerint azt követően változott a szervezet álláspontja, hogy több tagország is aggodalmát fejezte ki a növekvő egyenlőtlenségek kapcsán, valamint az általuk megrendelt kutatás is azt bizonyította, hogy azon országok, melyek többet szánnak szociális kiadásokra, gyorsabban növekednek és „egészségesebb” gazdaságot eredményeznek. Az IMF vezetője azért hozzátette, bár a többség elfogadta az új irányvonalat, voltak keményvonalasak, akik nem örültek neki annyira.

„Elég sok ember keres munkát, és sokan érkeznek a munkaerőpiacra is. Több nyugdíjas is lesz, nekik pedig szükségük lesz az egészségügyi szociális juttatásokra” – említett egy szempontot Lagarde...

FÉLELMETES KONFLIKTUS FENYEGET: KÜSZÖBÖN A MODERN TÖRTÉNELEM LEGPUSZTÍTÓBB HÁBORÚJA?

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2019.06.15.


Egyre feszültebb a helyzet a Perzsa-öböl körül, miután két tankerhajót súlyos támadás ért, amelynek lebonyolításával az Egyesült Államok Iránt vádolja. Bár Donald Trump elnök állítólag nem akar háborút a perzsa országgal, több magas rangú tanácsadója is támogatná a rezsimváltást, ráadásul nemrég az Egyesült Államok egy repülőgép-hordozót is az öbölbe vezényelt. Ha netán közvetlen konfliktusra kerül sor a két ország közt, a modern történelem egyik legvéresebb és legpusztítóbb háborúja lehet az eredménye, ami akár évekig, ha nem évtizedekig is elhúzódhat. Megnéztük, milyen az iráni hadsereg felszereltsége és milyen eredménnyel zárulhat egy NATO-iráni konfliktus...

...Remélhetőleg nem kerül sor nyílt háborúra az Egyesült Államok és Irán közt, hiszen ezzel valószínűleg a modern történelem egyik legvéresebb és legpusztítóbb háborúja robbanna ki, amely átrajzolhatja a Közel-Kelet teljes politikai és gazdasági térképét. Ha viszont a legrosszabbra kerül sor, a gyors sikerek után az Egyesült Államok elhúzódó és rengeteg ember- és erőforrás-áldozatot követelő háborúban találhatja magát:
- Irán sokkal jobban felszerelt és sokkal nagyobb hadsereggel rendelkezik, mint bármely közel-keleti ország, amellyel az Egyesült Államok eddig harcolt,

- ballisztikus rakétáival a perzsa ország hatalmas károkat okozhat a régió USA-szövetséges országainak,

- Irán több mint háromszor akkora, mint Irak, több mint kétszer annyian lakják,
- az ország terepe zömében sziklás; Afganisztán bizonyította, hogy ez rendkívüli nehézségeket okoz a megszálló erőknek, míg a helyi gerillák műveleteit segíti,
- háború esetén Irán jó eséllyel az irányítása alá vonhatja a Hormuzi-szorost, amely miatt az öböli országok komoly gazdasági sokkot szenvedhetnek el a kereskedelem kiesése miatt,
- a konfliktus újabb terrorhullámot indíthat el a nyugati országokban.
 Egy Iránnal való háború egyébként az olaj árát is az egekbe repítheti, a tankereket ért támadás után 4%-ot emelkedett a fekete arany ára...

SIMONKA GYÖRGYÖT KITÜNTETTÉK, MÉSZÁROS LŐRINC ROMÁNIÁBAN TERJESZKEDIK

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.06.14.


Klubrádió: Elmész innen, vagy irány a börtön – fenyegető üzenetet kapott, mondja Bige László

Két barátján keresztül már tavaly megüzenték Bigének, hogy szabadon elhagyhatja az országot, de ha nem teszi, akkor börtönbe fog kerülni – állítja az üzletember, aki szerint oligarchák állnak az ellene folyó vizsgálatok és a gyára bezáratása mögött, de neveket nem mondott.

Mfor: 4,7 milliót hozott zsebbe Szöllősinek a Puskás-hagyaték

Rekordárbevételt ért el tavaly a Puskás-relikviákat értékesítő cég, amelynek többségi tulajdonosa Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője. A 2017-es 24 millió forint után 2018-ban 44 millió folyt be a cég kasszájába, de a papírokban nincs nyoma annak, hogy minek köszönhető ez a látványos ugrás.

24.hu: Mészáros Lőrinc már Romániában is földesúr

Néhány hónapja a Mészáros és felesége tulajdonában lévő Talentis Agro 8,35 millió euróért, vagyis nagyjából 2,7 milliárd forintért megvette a 24,6 millió lej (körülbelül 5,2 millió euró) jegyzett tőkéjű Farmland Development Srl-t. A romániai cégnek 1290 hektárnyi földje van Bihar megyében.

Magyar Narancs: Ez már a NER-ben is abszurd: kitüntették a súlyos vádakkal gyanúsított Simonkát

A „Dél-békési Térségért” kitüntetést „egy időszak térségi szintű, kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó, a térség fejlődését, elismertségét szolgáló tevékenységért” kapta meg Simonka György. A térség országgyűlési képviselője ellen eközben bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint sikkasztás, okirat-hamisítás miatt folyik nyomozás.

HVG.hu: Pofátlan indokkal hagyta futni a fideszes plakáttépkedőket a rendőrség

Hiába ismerte be tettét az a győri aktivista, aki az EP-választás előtt leszedte és egy Fidesz-logós furgonnal elvitte az MSZP kihelyezett plakátjait, a rendőrség visszadobta a feljelentést, és lezárta az ügyet. A plakáttépkedő ugyanis arra hivatkozott, hogy ő csak azért szedte le az ellenzékiek politikai hirdetéseit, mert azokat a szelektív hulladéklerakóba akarta vinni.

HOGYAN RABOLJA EL AZ ORBÁN-RENDSZER MAGYARORSZÁG JÖVŐJÉT

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.06.14.


...Orbánnak egyebek mellett a Soros György finanszírozta külföldi tanulással is módja volt elsajátítani, milyen hibás történelmi és társadalmi fejlődések mentek végbe, és hogyan deformálta mindez a magyar társadalom mentalitását. E tudását azonban nem arra használta fel, hogy megpróbálja kivezetni Magyarországot ezekből a politikai zsákutcákból és kiúttalan helyzetekből, és szilárdan horgonyt vessen a demokratikus Nyugaton.

Tudásával visszaélt, honfitársainak az osztrák-magyar határtól nyugatra nehezen érthető gondolkodás- és cselekvésmódját, valamint iránta való bizalmát arra használta fel, hogy visszataszítsa országát autokrata, feudális és a felsőbbséghez igazodó múltba, és hogy aláássa az 1989/90 nyújtotta egyedülálló esélyeket. A különbség csak annyi, hogy már nem az arisztokrácia és a dzsentri-réteg alkotja azt a csoportot, amely most fojtogató fogásban tartja az országot gazdaságilag, társadalmilag, kulturális és politikai téren, hanem egy új, részben már Kádár idejében kialakult oligarchia, amelyre ugyanaz a szociális ridegség jellemző, mint a Horthy-korszakban uralkodó osztályára.

Orbán és a Fidesz rendszere működik - ezt is meg kell majd egyszer magyarázniuk a társadalomtudósoknak, már amennyiben nem űzik el őket. Tisztázniuk kell, hogy a fanatikus hívek miért támogatják ezt még mindig milliós nagyságrendben, hogy miért nem ellenkezik igazán egy olyan ország, ahol az egészségügy, az oktatás és a közszolgáltatások gúnyt űznek mindenkiből; ahol olyan a választási rendszer, hogy nem hagy esélyt az ellenzéknek, ahonnan már félmillió ember emigrált, egy egyetemet szégyenletesen elűztek, és ahol üldözést rendeznek a nem kedvelt értelmiségiek ellen.

Miért nem tiltakoznának ott, ahol a sajtó agymosodává lett, folyamatosan átírják a történelmet, emlékműveket emelnek, vagy bontanak el az éj sötétjében, egyik napról a másikra, ahol a menekülteknek nem nyújtanak támogatást, és a menedékjogot elnyerők ellen pogromhangulatot szítanak. A mindenre kiterjedő korrupció keretében szégyentelenül ellopnak mindent, ami nincs lebetonozva, és ennek felderítéséra már tényfeltáró újságírás sem szükséges: elég egy pillantást vetni a hivatalos Közlönyre, hogy lássa az ember, hogyan szerzi meg Orbán klikkje a részen az EU által támogatott közbeszerzéseket.

Az amúgy is gyenge civil társadalom megsemmisítése, az akadémiai intézetek és a sajtó gleichschaltolása egyedül Orbán és nyaloncai számlájára írandó. A tragédia fontos része, hogy az EU-nak nincs receptje ez ellen: a brüsszeli politikai elit is felelős a magyar demokrácia lerombolásáért. Orbán 1989-ben joggal vádolta meg Nagy Imre újratemetésén mondott beszédében a Kádár-rendszert azzal, hogy ellopta generációja fiatalságát. De az általa is kezdeményezett demokratikus átmenet Magyarország számára sok lehetőséget is megnyitott: esélyeket, amelyeket kivétel nélkül eljátszottak, nem utolsó sorban az ő politikája miatt. Orbán politikai rendszere most nem egy generáció, hanem az egész ország jövőjét rabolja el. A magyar történekem nyomora folytatódik: 30 elvesztegetett év.

UTCABÁL A VÉRTANÚK NAPJÁN?

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ
Szerző: KURCZ BÉLA
2019.06.15.


Nekem elsősorban nem a Hősök tere, hanem a börtön, az utolsó, magányos hajnal, a kivégzés szörnyű pillanatai jutnak eszembe június 16-áról - mondja lapunknak Jánosi Katalin. Az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imre unokája ugyanakkor 1989. június 16-át, a mártír miniszterelnök és társai újratemetésének napját fordulópontnak tartja Magyarország történelmében.

Tavaly decemberben, az éj leple alatt, titokban eltávolították Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről, mostanra pedig áthelyezték a Jásza Mari térre, a „Fehér háznak” háttal, a Margit híd aluljárója felé nézve. Ily mulandó a dicsőség, a tisztelet? ­ 

A dicsőség sohasem, de a tisztelet sajnos mulandó. Utóbbi nagy mértékben függ az időtől, az aktuális hatalomtól, a politikától, az oktatás-kultúrától, a családi és a társadalmi emlékezettől. 

Gyermek volt még, mégis vannak emlékei Nagy Imréről? 

Valóban kicsi voltam, de a rendkívüli napokról erős emlékképek élnek bennem. Szerető család voltunk, tehát 1956 októberéig szép gyermekkorom volt. A szomszédságban laktunk, bérlakásban, szüleim dolgoztak – tehát sokat voltam nagyszüleimnél. Nagymamám igen jó háziasszony volt, sütött-főzött egész nap, így általában nagyapámra akaszkodtunk, és ha a munkától ideje engedte, ­ jó mesemondó és játszótárs is volt. Mi alapvetően azt szerettük, ha hanyagolta a hatalom, nem volt vezető tisztségben, mert ilyenkor több ideje jutott ránk. De bármikor bemehettem az emeleti dolgozóba, ahová különben csak két-három embernek, az igazi elv-társaknak volt bejárása - a barátok „szentélynek” csúfolták. 1955-től, amikor első miniszterelnökségéről letették, amikor mindenhonnan kicsapták és megfigyelt nyugdíjasként betegeskedett – akkor is minden nap az ágyánál sertepertéltem, hízelegtem neki, szerettem. De hamar lábra állt, ezután írta meg „A magyar nép védelmében” című, itthon máig ismeretlen tanulmánykötetét, amelyben a sztálinista-rákosista diktatúra első, magyar nyelvű kritikáját alkotta. 

60. születésnapja is élénken él emlékeimben. Tele volt a ház virágokkal, annyi mesés, illatos csokrot nem láttam még. Vagy száz ember (a magyar művészeti elit, a közélet nagyjai) tették tiszteletüket nagyapám előtt, köszöntötték az államférfit – pedig tudták, szemből figyeli, fényképezi őket a Rákosi-féle titkosrendőrség. Mégis tisztelték, becsülték. Sőt, szerették Nagy Imrét reformjaiért, a diktatórikus rendszerrel való szembeszegüléséért, emberségéért. Mert nem volt hajlandó álláspontját feladni, kormányprogramját megváltoztatni – mindezt a magyar nép érdekében, védelmében. Szép nap volt. Sokáig az utolsó szép nap életünkben. Másnap az állampárt elítélő nyilatkozatot tett közzé, melyben „ellenzéki flotta-tüntetésnek” nevezte a születésnapi partit. Nevetséges. Funkcionáló hatalom talán a világtörténelemben nem tett ilyet: szóba hozták egy ellenzéki politikus születésnapját, nemhogy nyilatkozatot írassanak róla!
1956. október 22-én Nagy Imre még Badacsonyban szüretelt. Aztán másnap minden megváltozott: alig látták a forradalom napjaiban. 

Egyetlen egyszer tudott csak hazajönni a Parlamentből a forradalom 12 napja alatt, ahol abban az időszakban háromszor is szívrohama volt. Itthon végre aludt, pihent, egy éjszakát lazíthatott. Közben nem feledkezett meg az én születésnapomról sem! Megbeszélhette a történteket családjával, akiknek véleményére mindig sokat adott. Édesapám, Jánosi Ferenc mindvégig vele volt, segítette munkáját. Semmit sem sejtettünk az eljövendőkről, hogy sorsunkat Brioni szigetén már megpecsételték, az életünk csupán hajszálon függ...

„MINTHA ÚJRA A NYOLCVANAS ÉVEK VÉGÉN VOLNÁNK” - INTERJÚ JESZENSZKY GÉZÁVAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2019.06.15.


Mindenkit személyes felelősség terhel, aki asszisztált Orbán rossz irányváltásához – jelentette ki Jeszenszky Géza történész, az Antall-kormány külügyminisztere, volt nagykövet.

Láttuk, hogy ott volt a Magyar Tudományos Akadémia és a kutatás szabadsága védelmében rendezett tüntetésen. Sűrűn jár kormányellenes demonstrációkra?
Sűrűbben jártam 2002 után. Úgy gondolom, ha valaki elégedetlen az adott viszonyokkal, kötelessége kinyilvánítani a véleményét. Ennek legegyszerűbb formája, ha elmegy tüntetni, de az én esetemben talán többet ér egy interjú.

Amikor 2014 őszén a kormány a Norvég Alapot és az általa támogatott civil szervezeteket támadta, lemondott oslói nagyköveti posztjáról. Ez a lépése a Fidesszel való szakítás végpontja volt, vagy a kezdete annak?

Nagykövetként védtem, amit védeni lehetett. Volt, amit nem lehetett, arról igyekeztem nem beszélni. A Norvég Alap elleni támadások elindítása előtt engem senki nem kérdezett meg. Próbáltam jobb belátásra bírni a kormányt. Először táviratokat, leveleket küldtem, aztán találkozót kértem Lázár János minisztertől. Csak egy helyettes államtitkárig jutottam. Felajánlottam, diplomataként mindent elkövetek, hogy elsimítsam az ügyet Norvégiával, ha van ilyen igény. Ha nincs, akkor lemondok. Államközi szerződést sértő ügyet nem akartam képviselni.

Kedvenc hobbija után lehetne a síszövetség elnöke, de akár a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet főigazgatója is. Egyetlen pillanatig sem bánta meg? 

Külügyminiszterként már elnyertem a síszövetség tiszteletbeli elnöki címét. A rendszerváltást kutató intézet vezetése még nem jutott eszembe, de – most, hogy mondja – valóban szép történészi feladat lenne a korszakot elfogulatlan, tudományos módszerekkel vizsgálni. Persze, a lemondásomkor pontosan tisztában voltam azzal, hogy elkerülnek majd ezek a vonzó kormányzati megbízások. Erkölcsi indítékokból adódó döntést hoztam.

Személyes kapcsolatai mennyire sínylették meg a politikai térfélcserét? Szerzett új barátokat, vagy inkább csak elvesztett régieket?

Nincs szó politikai térfélcseréről, nem én változtam meg. Fontos régi barátokat nem vesztettem, újakat pedig 77 éves korában már nem nagyon keresgél az ember. Ugyanakkor vannak olyanok, akikkel egykor politikai ellenfelek voltunk, de ma már sokkal kedvezőbben ítélik meg az Antall-kormány működését, és baráti viszonyba kerültünk. Remélem, nem haragszik meg rám Szent-Iványi István, ha az SZDSZ-ből őt említem példaként...

ÚJABB ÁLLAMOSÍTÁSRA KÉSZÜL A KORMÁNY AZ OKTATÁSBAN

24.HU
Szerző: KOVÁCS MÁRTA
2019.06.15.


Újabb totális átalakítás előtt áll a szakképzés: kevesebb OKJ-s képzés közül lehet majd választani, a vizsgaszervezés pedig állami irányítás alá kerül. A következmények egyelőre beláthatatlanok, de szakemberek szerint rengeteg veszélyt rejt magában a koncepció.

A vízió, hogy Magyarország 2030-ra Európa első 5 olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni – ez a nagyra törő mondat is szerepel a kormány által áprilisban elfogadott Szakképzés 4.0 nevet viselő stratégiában. A szakképzési törvény 1993-as kiadása óta annak szerkezetét kilenc alkalommal módosították, a mostani változtatás pedig újra komoly veszélyeket tartogathat.

2010 óta két dolog jellemzi a szakképzést és a felnőttképzést: az EU-s pénzek átcsoportosítása, majd azok átmentése a haverok felé

– mondta a 24.hu-nak egy felnőttképzési szakértő, akit vállalkozása révén érintenek a készülő intézkedések.

Az Orbán-kormány hivatalba lépése óta több ütemben változtattak a szakképzésen: a szakképzési törvény 2011-es elfogadása után 2012-ben adták ki az új Országos Képzési Jegyzéket (OKJ), majd 2013-ban lépett hatályba az új felnőttképzési törvény, 2016-ban pedig az OKJ-t „korszerűsítették”. Idén, közel kilenc év elteltével, újabb koncepció született, azonban erősen kétségesnek tűnik, hogy ez beváltja-e majd a hozzá fűzött reményeket...

VEKERDY TAMÁS: MAGYARORSZÁGON FOLYTON HAZUDUNK A GYEREKEKNEK

KÖNYVESBLOG
Szerző: konyvesblog
2019.06.12.


Sokat szerepelt a televízióban, a rádióban, nyilatkozott számtalan lapnak, publikált megszámlálhatatlan könyvet. A nagyközönség elsősorban az aggódó vagy épp érdeklődő szülők leveleire válaszoló pszichológusként ismerte meg, aki szinte egy teljes szülői generációt vezethetett a gyereknevelés rögös útján. Talán túlzás nélkül az ország legismertebb gyermekpszichológusa, aki most a válással és a körülötte lévő családi drámákkal és nehézségekkel kapcsolatos olvasói leveleket és szakértői válaszait gyűjtötte egy kötetbe, Válás – és ami körülötte van címmel

Az ember könnyen érezheti, hogy amióta az eszét tudja, Vekerdy Tamás minden héten gyereknevelésről szóló olvasói levelekre válaszol a Nők Lapjában. Pontosan mióta is? Vajon hány levélre írt vissza az idők során?

Mikor a három fiunk után megszületett a lányunk, a hónap végére mindig elfogyott a pénzünk. Próbáltunk üvegeket visszavinni, de nem ittunk eleget. Akkor hívott fel Schäffer Erzsébet, hogy lenne-e kedvem önálló rovatot indítani a Nők Lapjában. Belementem. Úgy tűnik, a gyerek hozta magával a plusz pénzt; 1991-ben született, ami azt jelenti, hogy már 28 éve folyamatosan válaszolok a levelekre. Az utóbbi időben már nem minden számban, pár éve tartok nyári szünetet. Eleinte százával jöttek a levelek, igyekeztem is mindegyikre visszaírni, de ma már csak a lapban megjelenő levelekkel foglalkozom.

Ha összeszámolom, 1400 megjelent levélnek kell lennie. Gombócból is sok. Közben nem fáradt el nagyon?

Dehogynem! Sokszor megfogalmazódott bennem, hogy te jó ég, erről meg erről a témáról biztos írtam már, megint magamat ismétlem. Ez persze óhatatlanul előfordul, mert a gyerekek állandóan bepisilnek, és nem akarnak aludni. A gyerekpszichológus közben mindig talál valami újdonságot, rácsodálkozik jelenségekre. Azért is izgalmasnak találtam, és máig annak tartom a műfajt, mert az olvasói levelekből kiválóan le lehet mérni, hogy mi a helyzet, milyen hangulat uralkodik az országban. Sőt, az egész Kárpát-medencében, mert rendszeresen írnak a Felvidékről, a Vajdaságból és Erdélyből is.

Most épp mi van a levegőben? Azért kerültek legutóbb egy kötetbe a válásról szóló olvasói levelek és az ön válaszai, mert a gyerekeknek momentán ez okozza a legtöbb fájdalmat, a szülőknek pedig a legtöbb fejfájást?

Szeretjük azt gondolni, hogy „régen minden jobb volt”, annak idején bezzeg nem volt válás, milyen boldogok voltak őseink. A régi világban nagyrészt a külső kényszer, a falu, az egyház, az anyagi viszonyok tartották össze a családokat. Ez mára lényegében megszűnt. Mondhatnám, hogy hála istennek, mert sokan ugrottak a kútba vagy verték szét baltával a házastársuk fejét. József Attila írja Levegőt! című versében: „Az én vezérem bensőmből vezérel!” A belső kényszer egyelőre nem lépett a külső helyére. Ez most egy sivatagi korszak, mint a szentek életében. Már teljesen beolvadt Istenbe, az unio mystica lebegő állapotában van, majd egyszer csak nem érez semmit, hiába imádkozik. Ha a szent átvészeli ezt az időszakot, még nagyobb emelkedés következik be. Időről-időre az emberi kapcsolatokban is beköszöntenek ilyenek, csak ma valamiért nem vészeljük át a sivatagi időszakokat. Hoppá, már nem is szeretem annyira a házastársamat, inkább nézek valami mást...

MEGSZABADÍTANÁK BUDAPESTET TARLÓS ISTVÁNTÓL ÉS A FIDESZTŐL

168 ÓRA
Szerző: Á.Z. - U. GY.
2019.06.15.


Péntek este nyilvános vitára állt ki három ellenzéki főpolgármester-jelölt.

Péntek este héttől előválasztási vitára állt ki az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely, a DK által támogatott független jelölt, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum Mozgalom jelöltje a június végi budapesti főpolgármester-előválasztás előtt. A moderátor Gulyás Márton aktivista volt.

Expozéjában pedig Kerpel-Fronius Gábor azt mondta, elég, hogy egy koncepció nélküli menedzser – Tarlós István – kezében van a főváros, hogy Budapest a „Fidesz-maffiáé” lett, ő víziót, átláthatóságo, könyörületességet, együttműködést akar. A lakásválság megoldását és a parkolási maffia felszámolását említette fő programpontként. Karácsony Gergely azzal nyitott, hogy Budapest legyen szabad és zöld, mert túszul ejtette a Fidesz és a NER, Tarlós István a Fidesz helytartója lett. – Vissza kell szereznünk a szabadságunkat, hogy bezöldítsük a várost, ne kelljen évente ezreknek meghalniuk a légszennyezettség miatt – mondta. Kálmán Olga emlékeztetett, hogy ő műsorvezetőként évek óta beszélget Budapest sorsáról, és elmesélte, ő többször járt egy egy közintézményben, amelyet három éve újítottak fel, de most észrevették, hogy a csatornarendszert nem sikerült. Ő több száz fős városházát akar, hogy a gyalogosok ne a buszsávban járjanak, hogy ne kelljen egy élhetetlen városban létezniük. A vitát a Partizán Facebook-oldalán lehetett élőben követni:...

HÁTTAL FELOLDOZÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.06.15.Tudja valaki milyen ital dukál árulás, besúgás és gerinctelenség feledésére? Én nem igazán. Talán pálinka? Kevert? Fröccs? Kőbányai? Vagy révbe érvén Chivas Regal? Nagy Csótány Ferenc ismeri a titkot, mert elmondása szerint megitták, amit ilyenkor kell, és most már nincs akadálya annak, hogy egy színpadra álljanak Vikidál Dalos Gyulával a rendszerváltást ünnepelni, s egyben hamis szobrot faragni Orbánnak. Azért ehhez pofa és gyomor kell.

Újszülöttek számára: Vikidál Gyula 1981 és 1986 között Dalos fedőnéven volt pártállami besúgó, erre ittak feledésig a Csótánnyal, így hárult el minden akadály a holnapi koncert elől, aminek mit ád Isten és a NER, “Szabadság” a neve. A Csótány a házigazdája, és azért ez így elég mókás, de milyen más is lehetne, ha ódzkodunk a siralmas jelzőtől meg a röhejestől is. Én nem tudom, ki hogyan van ezzel, de léteznek el nem évülő bűnök. Gerébnek sem bocsátottak meg soha.

Sőt, ha belegondolunk, a NER kompatibilis manusok, akik esetleg olvasnak még Pál utcaiakat – nem sok lehet, de tegyük fel -, szívük mélyén úgy vannak vele, Gerébnek el kell pusztulnia. Ezzel szemben az ő kommunistájuk jó kommunista, a pártrovatvezető most harcos, komcsizó újságíró, az ifjú gárdista nemzeti érzelmű főszerkesztő, a besúgó pedig prédikátor. Végzetesen összekeveredtek itt a dolgok, s hovatovább már csak az ocsú maradt.

Egyébként ez a Vikidál Dalos azért is különösen delikát manus, mert már 1990-ben a Fidesz csapatában futballozott Orbán jobbján. Tudom, mert ellenem játszottak. Az ismeretség lehet, megvolt a III/III-as ügyosztályról, ahogyan egymás mellett álltak sorban egyetlenünkkel a jelentésükkel. Vikidálról kiderült, most vedelhet miatta a Csótánnyal, Orbánból miniszterügynök lett, és a pártja nem engedi, hogy megtudható legyen róla az, ami. Minden papírt elzártak ugyanis.


Lehet, már le is darálták. Így, ilyen munícióval örüljünk a holnapi “Szabadság” koncertnek a kerítések mögött. Látva, hogy a cezúra elmaradt, és talán ennek köszönhetően is vagyunk ugyanott, mint harminc évvel ezelőtt. Semmi nem változott, csak öregebbek lettünk és a fülünk lekonyul amellett, hogy méteres szőrszálak nőnek belőle. Összefoglalva: szarrá ment az életünk, a gyerekeinké is, az unokáinkét pedig épp most rohasztják el...

SZABAD SZEMMEL – A TUDOMÁNYOS VILÁG SZOLIDÁRIS AZ MTA-VAL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.06.15.


FAZ 

Orbán Viktor egy éve e-mailben üzent hadat a Tudományos Akadémiának. A hatalom a nagyobb hatékonyság szükségességéről beszél, ám sok tudós attól fél, hogy a CEU után a kormány újabb tudományos intézményt igyekszik engedelmességre kényszeríteni. Az MTA függetlenségét nem könnyű elvenni, de a kutató intézetek közpénzből működnek és a beterjesztett törvényjavaslat éppen ezeket akarja új irányítás alá vonni. Az Eötvös Lóránd Kutató Hálózat vezetőit a miniszterelnök nevezné ki, a szakmai munka fő irányait a szakminiszter határozná meg. Tavaly az Akadémia vezetése 54 percet kapott, hogy véleményt mondjon a tervezett reformról. Azóta havi részletekben érkezik a támogatás, az elnök szerint azért, hogy beadják a derekukat az intézményi változásokra. Csak még azzal maradt adós Palkovics László, hogy érdemben megmagyarázza, miért is van szükség az egész felfordulásra. A válasz egyszerűen az: Csak! Közben nemzetközi vizsgálatok kitűnőnek minősítik a kutató intézetek munkáját. Viszont a miniszter nem emlegeti ezt a kérdést, amióta az általa felkért szakértők is ugyanerre az eredményre jutottak. A tudományos világ szolidáris az Akadémiával, mert a jó tudományos eredmények összefüggnek a kutatás és az oktatás szabadságával. Itt pedig éppen utóbbit igyekeznek szűkíteni. Miközben – teszi hozzá Lovász László – az intézmények javarészt alapkutatásokat végeznek, ott pedig kormányhivatalnokok nem szabhatják meg a kötelező irányt. Visszautasítja azt is, hogy a tudósok politikai ügyekbe avatkoztak volna be. Merthogy lehet tudományos alapon is alternatívát találni a hivatalos irányvonallal szemben. Az elnök úgy gondolja, hogy a CEU és az MTA esetében ugyanarról van szó: a kormány szorosabb ellenőrzést akar a tudomány és a felsőoktatás fölött. Azon felül a pénz segítségével igyekszik a kutatást olyan irányba terelni, ami egybeesik a Fidesz politikai vagy ideológiai céljaival. Ezért alakultak máris a hivatalos kurzusnak megfelelő intézetek, mint a Veritas. De mindez idáig nem érintette az Akadémia függetlenségét. A kabinet cáfolja a vádakat és azt állítja, hogy csupán a gazdaságnak próbál nagyobb támogatást szerezni a kutatás oldaláról, ám ez ügyben teljesen hiábavalóak voltak az egy éve tartó tárgyalások a Tudományos Akadémiával.

Magyarország mutatja, hová vezet az, ha a hatalom ellenőrzést próbál szerezni a sajtó fölött. Éspedig egy olyan országban, amelyet az egy hónapja felbukkant ibizai videóban az Osztrák Szabadságpárt kifejezetten követendő példának nevez. Erre hívja fel a figyelmet közös állásfoglalásában 19 osztrák lap főszerkesztője. Kiemelik, hogy a független média egy liberális demokráciában nem lehet egyetlen párt vagy érdekcsoport számára sem a hatalom megszerzésének, illetve megtartásának eszköze. Nem szolgálhat az olvasók manipulálására. Arra való, hogy kiigazítsa a politika hibáit, feltárja a visszaéléseket, a visszás körülményeket. A nyilatkozat szerint nem szabad összemosni a politikát és az újságírást, mert az a demokrácia alapjait veszélyezteti. A nyilatkozat rámutat, hogy Ausztriát jelenleg átmeneti kormány irányítja, csak éppen közben jóformán feledésbe merül, milyen mértékben fenyegetik a demokráciát Strache kijelentései. Így az, hogy a bukott alkancellár szerint külföldi támogatásokat az ausztriai ellenőrző hatóságok megkerülésével lehetne eljuttatni az FPÖ-nek. Hogy a pénzért cserébe jól jövedelmező állami megbízatásokat adott volna, és hogy orosz befektetők jóvoltából meg akarta szerezni a Krone bulvárlapot, részben azért, hogy eltávolítsa a neki nem tetsző újságírókat. Az aláírók rámutatnak: Ausztriában más pártokra is jellemző, hogy arról álmodnak: közvetlen befolyást szereznek a sajtó fölött. Mert az hatalom fontos része. Ám nem szabad figyelmen kívül hagyni az újságírás és a politikai közti határvonalat.

Time 

„Mr Demokrácia”, azaz Larry Diamond, aki 30 éve foglalkozik a kérdéssel a Stanford Egyetemen, azt mondja, hogy Magyarország már nem demokrácia, Lengyelország pedig határeset. A professzor szerint a demokrácia mindenütt válságba jutott, de azért nem a múlt század 30-as évei ismétlődnek meg. Nincs arról szó, hogy bárhol egy nyíltan fasiszta párt bedöntötte volna a demokráciát. Ravaszabbul, lopakodva zajlik a folyamat. De azért az a benyomás, hogy a tekintélyelvű rendszerekben, illetve a neofasiszta mozgalmakban van erő, dinamika. A sötétség sajnos leereszkedett Európa egy részére. Az amerikai elnök pedig egy sor demokráciaellenes lépést tesz, pont úgy, mint más tekintélyelvű vezérek, amikor megpróbálják megfojtani országukban a demokráciát. Márpedig az USA nélkül sodródik a világ. De akik leszakadnak a társadalmakban, azoknak van némi alapjuk feltételezni, hogy a kozmopolita elit lenézi őket, elmaradott reakciósként, egy letűnt korszak védelmezőiként. A szakértő a világot fenyegető nagy veszélyekről szólva azt emeli ki, hogy Kína új totalitárius államot épít ki, amely orwelli módon megfigyeli az embereket és jobban elnyomja a szabadságot, mint bárki más Mao óta. Ezért úgy gondolja, helyes, hogy Trump fellép a kínai technológiai lopás és az ellen, hogy Peking demokrácia-ellenes befolyást gyakoroljon az Egyesült Államokban...